Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

Να σου βράσω τα πτυχία

Επεσε το μάτι μου στην τελευταία ανάρτηση του κ. Ανδριανόπουλου στο press-gr εδώ.

Και έμεινα ξερός. Ειπαμε ρε μεγάλε να γράφεις μπαρούφες αλλά όχι και έτσι. Αμαν! Τετοια εργαλοιοποίηση γεγονότων και γραπτών για να περαστεί το "δικό μας" νόμιζα πως κάνουν μόνο οι εκπρόσωποι των θρησκευτικων δογματων αλλά ειναι και αυτοι οι μανατζαρέοι κάτι περιπτώσεις! Το μόνο που του αναγνωρίζω πως έχει δίκιο είναι πως ο συνεχόμενος και αυτοτροφοδοτούμενος δανεισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως το χειροτερεύει. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως ένας υγιής δανεισμός (εντος των ορίων που θέτει η ανάπτυξη) ειναι "καλό" για μια χώρα. Από την άλλη δεν νομίζω να χρειάζονται και πολλά πτυχια οικονομικών για να δει κανείς κάτι τόσο προφανές, σωστά;

Τι έμαθα λοιπόν; Πέρα από τις σωστές διαπιστώσεις πως πολλές κοινωνίες μπορούν καταρρευσουν εν μια νυκτί, ακόμα και όταν δεν ειναι "εμφανή" τα σημάδια κατάρρευσης τους η συμπερασματολογία και η εμφανής ιδεολογικοποιηση των γραπτών άλλων (όπως του πολυβραβευμένου Jared Diamond και του σχετικού του βιβλίου "Κατάρρευση") ειναι εμφανής. Τι μας λέει ο κ Ανδριανόπουλος;

"Και τα αίτια δεν εντοπίζονται σε παλιές πολιτικές επιλογές και κινήσεις. Συνήθως προκύπτουν άξαφνα από δυσλειτουργίες των μηχανισμών της οικονομίας."

Καμία σχεση με αυτα που γράφει ο Jared. Ο Jared γράφει πως ακριβώς οι παλιές και εν πολλοίς επιτυχημένες επιλογες μιας κοινωνίας μπορεί να την καταστρέψουν, όταν επιφέρουν συσσωρευτικά βλάβες στους πόρους της. Τοτε ακριβώς χρειάζεται η κοινωνία να αλλάξει συνήθειες και δίνει μερικά πχ για μερικές που το έκαναν επιτυχημένα.

Κατόπιν μαθαίνουμε, σχεδόν σωστά κιολας πως " Ο Diamond αναλύει γλαφυρά την πορεία προς την καταστροφή κοινωνιών που δεν αναγνώρισαν τα μηνύματα των καιρών και υποχρεώθηκαν να αναλώσουν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές για την συντήρηση δομών άχρηστων και βλαβερών ουσιαστικά για το σύνολο"

Ανοησίες και ξεράσματα κατά βάθος. Μια κοινωνία θεωρεί χρήσιμο αυτό που κάνει ακόμα και όταν είναι "λάθος". Ξερουμε πχ πως εξορύσοντας πετρέλαιο μολύνουμε εδάφη και ωκεανούς αλλά το δεχόμαστε σαν παράπλευρη απώλεια μικρή μπροστά στο τελικό όφελος. Ομως οι απώλειες αυτές μπορεί να δράσουν συσσωρευτικά (γι αυτό και κοιτάμε και τις χρονικές παραγώγους και εκει αρχίζουμε να ανησυχούμε) και ξαφνικά οι μέχρι πρότινος σωστές και πετυχημένες πολιτικές γίνονται αδιέξοδες. Και αυτό λέει ο Jared Diamond του οποίου οι θέσεις αλλοιώνονται "μονο" όσο χρειάζεται για να περαστεί μια άλλη άποψη.

Και εδώ έρχεται ο σωτήρας της ΕΛλάδας και του κόσμου γενικότερα και βρηκε την αιτία του κακού και της παγκόσμιας κρίσης! Ναι κυρίες και κύριοι για την κρίση ευθύνεται το...ελληνικό δημόσιο που ειναι τόσο μεγάλο και τρώει τα πάντα! Η λύση από την κρίση ειναι λοιπόν:

" Για εμάς η πρόκληση είναι η δραματική περικοπή του δαπανηρού και άχρηστου σε πολλούς τομείς δημόσιου τομέα. Και η οικοδόμηση μιάς κοινωνίας δυναμικής, σφριγηλής στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού, δίχως την τροχοπέδη ξεπερασμένων και δύσκαμπτων προστατευτισμών. Να επικεντρωθούμε δηλ. ολοκληρωτικά σε σοβαρές και παραγωγικές δραστηριότητες που θα φέρουν πλούτο και πλεονάσματα πόρων στη χώρα."


Ας πει καποιος στον κ. Ανδριανόπουλο πως η οικονομική κρίση ειναι παγκόσμια και εδώ (στην Ελλάδα δηλ) παίζονται και άλλα παιχνίδια (κυρίως κυνήγι ισοτιμιών, ρωτηστε κανεναν οικονομολόγο λίγο πιο σοβαρό απο τον Ανδριανόπουλο να σας πει). Υπευθυνη για την παγκόσμια κρίση (αλλά και για το δικό μας πρόβλημα επικείμενης χρεοκοπίας) είναι η ίδια η φιλελεύθερη πολιτική που ο ίδιος θεοποιεί. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ειναι η φιλελευθεροποίηση ή μή της οικονομικής πολιτικής. Μόνο κάποιος παντελώς ανιστόρητος θα έλεγε κάτι τέτοιο.

Γιατι απλούστατα ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε μια "καθαρή" πολιτική οποιουδήποτε είδους. Και αυτό διότι 1-2 "θεσμοι" (οπως η εκκλησία) και μερικά σογια νομίζουν πως είμαστε οι κολλίγοι τους και εμμένουν σε έναν αναχρονιστικό κοτσαμπασισμό με δημοκρατικό επίχρισμα. Αυτό ειναι το ελληνικό πρόβλημα και όχι το μέγεθος του δημόσιου τομέα (που αφενός και άλλες χωρες έχουν μεγαλύτερο και αφετέρου πόσα πια παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Για συγκρινετε τα με τα κοστη εξοπλισμων, αποπληρωμής εθνικών χρεών και "ελληνικά εξοδα" δημιουργίας έργων υποδομης όπως οι εθνικές οδοί και τα στάδια των Ο.Α. να γελάσουμε). Αυτες ειναι οι συνήθειες που ενώ έδειχναν στην Ελλάδα να δουλεύουν για κάμποσα χρόνια, αυτες οδηγούν τώρα την κοινωνία σε αδιέξοδο. Όπως και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ο νεοφιλελευθερισμός και η "δημιουργια" μη υπαρκτού (χρηματιστηριακού) πλούτου έδειχνε να δουλεύει ρολόι μέχρι που οι ίδιες οι λογικές αντιφάσεις του το έριξαν στην λούμπα. Γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν έπαψε ξαφνικά να παράγει και δεν έχουμε λχ να φάμε. Αντιθέτως. Απλά ο τρόπος λειτουργίας της δείχνει να έκλεισε τον κύκλο του, όπως λχ έκλεισε τον κύκλο του ο "ανύπαρκτος" (καλό ε;) σοσιαλισμός στα τέλη των 80's και μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακηριστικά ο Jared, στο απόγειο της δύναμής του.


Ας μάθει ο κ. Ανδριανόπουλος πως ο Jared Diamond όταν μιλάει για πόρους δεν αναφέρεται στο χρήμα αλλά στο να έχουμε να τραφούμε και να ζήσουμε. Το χρήμα ειναι μέτρηση αυτών το πραγμάτων και όχι τα πράγματα τα ίδια.

Κατόπιν, ο Ανδριανόπουλος εχει δικιο όταν λέει πως "Η εμμονή λοιπόν σε παλιές συνήθειες κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει προοπτικές και ευημερία." αλλά μετά το χάνει λέγοντας πως: "Για χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες ίσως, ξορκισμένος εχθρός της κατεστημένης ελληνικής πολιτικής τάξης ήταν ο νεοφιλελευθερισμός. " και τα λοιπά και τα λοιπά.

Οι παλιές συνήθειες οι οποίες εμμένουν ήταν η επιβράβευση των "δικών μας" με αργομισθίες, το λάδωμα και η ρεμούλα, η κλοπή δημόσιου χρήματος από ημετέρους και άλλα χαριτωμένα και όχι ο κρατισμός ο ίδιος. Αυτά γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, μόνο εδώ όμως "επιβραβεύονται" τόσο επιδεικτικα. Αυτες οι συνήθειες των σογιών που λέγαμε θα μας φάνε και αυτές πρέπει να αλλάξουν αν θέλουμε να γλιτώσουμε την επικείμενη (ή υποθετική, ανάλογα με τα γούστα) κατάρρευση.


Ο Jared (που φαίνεται πως τον διαβασε με πολύ περίεργο τρόπο, διαγώνια σχεδόν, όπως πχ διαβάζει ο Πλεύρης τους αρχαίους και τους αλλάζει την Παναγία) το λέει καθαρά. Σε όλες τις κοινωνίες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα, μια από τις κυριότερες παραμέτρους της τελικής κατάρρευσης ήταν η ικανότητα της ελίτ να απομονώνει τον εαυτό της από τα προβλήματα που προκαλούν οι πολιτικές της στο σύνολο. Όσες φορές έγινε απλά η ελίτ κράτησε για τον εαυτό της το αμφιβολο προνόμιο να πεθάνει τελευταία από την πείνα. Μια νεα δόση "φιλελευθερισμού" αλλά ΔΝΤ ή "Μέτρων Σταθερότητας και Ανάπτυξης" θα εντεινει το πρόβλημα και δεν θα το ελαττώσει παρά μόνο στα στατιστικά μεγέθη. Αν όμως ξαφνικά παράγουμε πχ 10% παραπάνω αλλά τα οφέλη του τα καρπώνονται όλο και λιγότεροι, ναι μεν σαν μ.ο. θα πάμε καλά αλλά σαν κοινωνία θα τον πιούμε. Αυτό πια ειναι τόσο απλό που το καταλαβαίνουν και οι ποινικολόγοι.(Ασε που ο ίδιος ο Jared λέει οι κοινωνίες με ισχυρό κρατισμό (δηλ ισχυρή κεντρική διοίκηση) δείχνουν να ξεπαρνάνε πιο εύκολα τα προβλήματα, αν το ισχυρό κράτος πάρει τις αποφάσεις του.)

Μετρα και πολιτικές που θα ισχυροποιούν τους ισχυρούς και θα πλουτίζουν τους πλούσιους θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Το καταλάβαμε ή να το κάνω λιανά γαμώ τα πτυχία σας γαμώ;

Τελος παντων ας τα πει ο ίδιος ο Jared γιατι το κούρασα. (τα είχα αναφέρει και εδώ, αλλά φαίνεται πως οι οικονομολόγοι δεν...με διαβάζουν)




Ρεζουμέ:
Αιτια κατάρρευσης ή καλύτερα πραγματα που συμβαίνουν όταν έχουμε καταρρεύσεις:
1 (και κυριότερο). Καταστροφή πόρων. Λέγοντας πόρων εννοούμε φυσικών πόρων και όχι μονάδων μετρήσεως όπως ειναι το χρήμα. Γκεγκε; Συνήθως προκαλείται από τις πολιτικές που ακολουθούνται (αποδάσωση, υπερβολική εξόρυξη, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα κτλ)
2. Κλιματική αλλαγή
3-4. Προβλήματα με γείτονες. Δηλ. το να δημιουργείς εχθρικές σχέσεις με γειτονικούς λαούς ειναι ελαφρώς αυτοκτονικό μακροπρόθεσμα. Σας θυμίζει τπτ; Επίσης η απώλεια φιλικών κρατων που μπορούν να μας στηρίξουν ειναι επίσης πρόβλημα (και αυτό το τελευταίο κάτι μας θυμίζει ε;)
5. Πολιτιστικοί παράγοντες. Αυτά που ήταν πετυχημένα για χρονια μπορεί τελικά να μας οδηγήσουν στην αποτυχία και ενίοτε πρέπει να θυσιαστούν ακόμα και αν υπάρχουν για να μας θυμίζουν την "ταυτοτητά" μας. Οι λαοι που γλίτωσαν επικείμενες καταρρεύσεις παράλλαξαν και μέρος της "εθνικής τους ταυτότητας" ή καλύτερα αυτό που ήταν μια πτυχή της για να συνεχίσουν να υπάρχουν (διαβάστε το βιβλίο, μην τα περιμένε όλα από μια 20λεπτη παρουσίαση)


Making collapse likely
  • Αντιθεση αναμεσα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη και στόχους των ελίτ και της μακροπρόθεσμης επιβίωσης της κοινωνίας. Χειροτερεύει όταν η ελίτ ειναι αποκομμένη από τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι δράσεις της. Το καταλάβαμε;;
  • Ειναι δυσκολο μια κοινωνία να αλλάξει συνήθειες που έδειχναν να λειτουργούν επιτυχημένα για χρόνια. Αυτες οι συνήθειες όμως όταν τεθούν αντιμέτωπες με τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκαλούν μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν ή να αλλάξουν.

Αυτά λέει ο Jared. Aτυχώς δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση πως το κόστος του δημοσίου έκανε μια κοινωνία να καταρρεύσει. Και ειναι λογικό, ο άνθρωπος ειναι ξύπνιος.


Υ.Γ. Διαβάστε και το (γαμάτο) ποστ του slarti ο οποίος με μια απλουστατη παραβολή δείχνει πως και γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Kαι ας μην έχει κανένα πτυχίο οικονομικών. Πάλι καλά γιατί αυτοί που έχουν......

Y.Γ.2 Updated version. Η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1% οι οποίες μετά μας δανείζουνε με 6-7% . Η ίδια η ΕΚΤ ΔΕΝ μπορεί να μας δανείσει απευθείας. Αυτό ειναι στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού ή όχι; Η διαφορά των επιτοκίων μπορεί και μονη της να συγκριθεί με τους μισθούς όλων των υπαλλήλων ή μου φαίνεται; Ειπαμε πως το κρατος στην Ελλάδα λειτουργεί προβληματικά αλλά η λύση ειναι η επιδιορθωση και όχι η διαλυση κύριοι οικονομολογοι και λοιποι. Οι αιτίες του οικονομικού στραγγαλισμού της χώρας ειναι αλλες οσο και αν κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε.


Υ.Γ.3 Ξανα-μανα update. Φανταστείτε κάποιον που κρυώνει και θέλει να αγοράσει γάντια αλλά δεν έχει χρήματα. Ο κ. Ανδριανόπουλος θα ήταν ικανός να του προτείνει να κόψει τα δάκτυλα από το ένα χέρι του, να τα πουλήσει και με τα λεφτά που θα αποκτήσει να αγοράσει ένα γάντι (μιας και το κουλό χέρι δεν θα το χρειάζεται) και μια....κάλτσα για το άλλο χέρι. Θα έχει και τα λεφτα του ενός γαντιού κέρδος!

27 σχόλια:

  1. Αν και με δυσκολεύει η προφορά του jared, το βιβλίο του θα το πάρω σίγουρα.Και ναι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά για να καταλάβεις ότι η χώρα θα "επιζήσει".ΔΕΝ(να και η αμερικανιά!)
    Όπως μου είπε πρόσφατα και ένας δικός μου, παλιά καραβάνα, ο λόγος που φτάσαμε εδώ είναι διότι πολύ απλά "ο Έλληνας πέρασε από το γαϊδούρι στην μερσέντα και στο jeep χωρίς να υπάρξει μεταβατικό στάδιο"..Ούτε θεωρίες κατάρρευσης (του jared μια χαρά μου ακούγεται:P) ούτε πολύπλοκα οικονομικά μαθηματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το Υ.Γ.3:

    ...Και στο τέλος θα συνειδητοποιήσει πως με κομμένα δάχτυλα στο ένα χέρι, δεν μπορεί να βάλει το γάντι στο άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @oblivion
    Δεν καταλαβα το ".ΔΕΝ"
    Στα λοιπά δεν έχεις άδικο. Άλλο πάντως η κατάρρευση μιας κοινωνίας με τη χρεοκοπία ενός κράτους

    @arkin
    χαχαχαχαχαα!!

    Καλώς ήρθες btw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενώ συμφωνώ και με τον Jared και με εσένα σε αυτά που είπαμε στη σατανική κατασκευή του σατανικού σατανά που λέγεται τηλέφωνο, έχω όμως και μια ένσταση που ίσως να στέκει, ίσως όχι, επειδή είμαι και σκράπας στη μεταφορά από τις θετικές επιστήμες στην ανωτάτη μπακαλική.
    Εμένα μου ήρθε στο νου η παραβολή με τα σκατά. Για την ακρίβεια εγώ την έβγαλα, ως παράδειγμα, αλλά ας μείνουμε με το "μου ήρθε στο νου".
    Έχεις μια αυλή που λες, γαμάτη αρχικά. Και κάθε μέρα έρχονται και χέζουν μέσα 15 καρμπόγυφτες. Εσύ για τους δικούς σου λόγους τους αφήνεις και χέζουν στην αυλή σου, επειδή πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα σε αφήσουν και εσένα να χέσεις σε κάποια άλλη αυλή. Εσύ όμως προς το παρόν δυσκοίλιος, γιατί αυτοί αν και χέζουν παντού, δε δίνουν σε κανέναν πούστη κωλόχαρτο, αλλά χαρτοπόλεμο.(Ρε διάολε, πιο καραμπάμ παρομοίωση δε μπορούσα να βρω ο τρισμέγιστος;). Ναι αλλά μετά από 2 χρόνια, έχεις πνιγεί στο σκατό και μπαίνει και μέσα στο σπίτι.
    Οπότε τι κάνεις; Μπουζουριάζεις τους 15 καρμπόγυφτες και τους ρίχνεις ένα σουλτάν μερεμέτ, τους παίρνεις όλο το κωλόχαρτο και.. σταματάς;;;;
    ΟΧΙ. Καθαρίζεις και την αυλή να μη σκυλοβρωμάει.
    Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, αλλά ίσως και να χω -ως προσθήκη. Τα επιχειρήματα του Diamond τα κατάλαβα και το βιβλίο θα αγοραστεί τάχιστα.
    Χμ, αυτό ίσως πρέπει να το κάνω ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης ο Jared λέει ότι κανένας δημόσιος τομέας δεν κατέστρεψε κλπ κλπ κλπ, αλλά μιλάει για τους άλλους. Δεν έχει δει το δικό μας :p Που πα ρε Τζαρεντάκο από το χωμάτινο το γήπεδο να παίξεις τσάμπιονς λιγκ με σαγιονάρα δίχαλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι ένα είδος αμερικάνικης ειρωνείας.Θέλω να πω ότι δεν θα "επιζήσει" τελικά η Ελλάδα, δηλαδή θα πτωχεύσει.
    Για το άλλο θεωρώ πως εν μέρει δεν έχω δίκιο.Γιατί δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι πολιτικοί, οι κερδοσκόποι και οι..μασόνοι ναουμε.Και οι πολιτικοί στο κάτω κάτω απεικόνιση του λαού είναι σε γενικές γραμμές είναι.Ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/4/10 01:58

    παραφράζοντας τον βασιλιά ήλιο , το κράτος είμαστε εμείς, δηλαδή οι πολίτες, από εμάς απαρτίζεται και λειτουργεί. και ο τρόπος που λειτουργεί απεικονίζει και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας. με μικρές φωτεινές εξαιρέσεις και πολύ ατομισμό και με μπόλικη απέχθεια για το μέλλον.

    by cortlinux

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ουδεποτε στην ελλαδα εφαρμοστηκε φιλελευθερο μοντελο

    μονο στην χουντα φτιαχτηκαν λιγο τα οικονομικα παραδοθηκαν σωστοι προυπολογισμοι χωρις χρεη και ελληματα και ανοιξε η αγορα

    μετα το 74 κρατικοποιηθηκαν τα παντα απο τον "δεξιο" καραμανλη
    το 81 μπηκαν 10πλασιοι εργαζομενοι σε δουλειες που ησαν για 1
    απο τοτε και περα η ελλαδα δανειζεται για να τους πληρωνει να καθονται

    π.χ.1 εχουμε τους περισσοτερους δασκαλους σαν και του λογου σου στον κοσμο με το χειροτερο συστημα υγειας

    η φιλανδια με το καλητερο εκπαιδευτικο συστημα εχει τους μισους

    γιατι? γιατι απλουστατα στην ελλαδα ο καθε καγηγητης μια φορα την εβδομαδα δηλωνει κενο γιατι βαριεται
    επισης δεν υπαρχει αξιοκρατια
    20 εκθεσεις στο φροντιστηριο 1 στο σχολειο ο καθε καραγκιοζης τεμπελης
    20 ασκησεις στο φροντιστηριο καμια στο σχολειο

    το αποτελεσμα γνωστο

    φυσικα ο φυσικος νομος της ελευθερης αγορας αναγκαστικα εφαρμοζεται και στην χωρα μας
    αλλωστε οπως ο νομος της βαρυτητας ισχυει στην αμερικη γιατι να μην ισχυει και στο ελλαδισταν? ετσι δημιουργηται η παραπαιδεια φυσικο αποτελεσμα αναγκης της κοινωνιας για διεξοδο απο την καταρα του δημοσιου


    υγεια? φυσικος νομος εχει ως αποτελεσμα "το φακελακι"
    αγροτια? φυσικος νομος οι αγροτες να καθονται και να πετανε στα σκουπιδια τα πραγματα τους για να παρουν δανεικα επιδοτησεις
    εφοπλιστες? φευγουν και αλλαζουν στα πλοια σημαια
    βιομηχανια? φευγει και παει αλβανια βουλγαρια
    βιοτεχνιες σουπερμαρκετ και παντοπωλεια? κλεινουν η μια μετα την αλλη και ερχονται ξενα ikea carfur practiker saturn
    τουρισμος? φευγουν ολοι και πανε στην τουρκια

    ο φυσικος νομος του φιλελευθερισμου τελικα επιβαλλεται και στην σοσιαλιζουσα ελλαδα
    η λυση?δανεικα δανεικα δανεικα

    και μια μερα ηρθε ο λογαριασμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @estarian
    Απ οτι φντ το πτυχίο σκατολογίας δεν το γλιτώνεις!



    Καλή η παραβολίτσα σου και πολύσημη , οπότε γίνεται δεκτή

    Να το διαβάσεις τον θειο jared αλλα με τα μάτια και όχι με τον κ....

    :ΡΡΡ


    @estarian 2
    Ο jared μιλαει για καταρρευση όχι για χρεοκοπία. Όσο υπάρχει (και εκεί ειναι το ζήτημα - για μας τουλαχιστον) παραγωγή που συντηρεί τον πλυθησμό η κατάρρευση αποφεύγεται. Το πως θα λειτουργησει το οποιο οικονομικο μοντελο ειναι δευτερευον. Σε καθε σύστημα υπάρχει και το αντίστοιχο κηφηναριο (η ελίτ που λέγαμε). Το ζήτημα ειναι αν οι γενικοτερες πολιτικες οδηγουν προς την διαλυση της κοινωνίας ή όχι


    @oblivion & sakidio
    Σαφεστατα και δνε κανει λαθος o oblivion. Τελικος υπευθυνος ειναι ο λαος, αλλα υπο τη πρισμα συνηθως του "δεν βαριέσαι" ή της πολιτισμικής αδράνειας. Από την άλλη οι ευθύνες (όπως και οι απολαβές στην τελική) δεν επιμερίζονται στο ίδιο ποσοστό σε όλους, σωστά;

    @napo
    Ρε χαμενε θα διαβασεις επιτελους κανενα ποστ ή οχι;

    Εγραψα πως :
    "απλούστατα ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε μια "καθαρή" πολιτική οποιουδήποτε είδους."
    και αυτό ειναι οι αλήθεια. Οι "αριστεροί" έκαναν ιδιωτικοποιήσεις, οι "δεξιοι" κρατικοποιήσεις και όλοι μαζί βουτάγανε στον μπεζαχτά. Αυτό ειναι το πρόβλημα πρωτίστως και όχι το "οικονομικό" μοντέλο γιατι εφαρμόστηκε απλα και μονο προσχηματικά. Εχει σοσιαλιστική πολιτική η σημερινή κυβέρνηση;

    Αυτη η παπατζα με την χουντα κυκλοφορεί γενικώς και ειναι απο τις μεγαλες μουφες/hoaxes. Τα ιδια και χειροτερα εκαναν και αυτοί. Ψαξε λιγο (μα τι λέω τώρα ε;)

    Στα υπολοιπα ακολουθεις την κλασική αρλουμπολογία του άσχοτου παντογνωσιολογου ξερόλα. Θα απαντούσα αν ειχα την ελπίδα πως θα κάνουμε σοβαρο διάλογο αλλα μπααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλήθεια πως ένας υπέρμαχος του ιδιωτικού τομέα δέχεται με τόση άνεση την ύπαρξη ενος οργανισμού, που μόνο η μισθοδοσία του στοιχίζει 268 μύρια το χρόνο και δεν παράγει τίποτε;

    Αν το βάλεις κάτω η εκκλησία, μονο απο μισθούς, άσε τις φοροαπαλλαγές και τις "εκτακτες ενισχύσεις", μας στοιχίζει περίπου 0,74 εκτατομμύρια ευρώ τη μέρα!!!!

    Λογικά αν ποσθέσεις και τα υπολοιπα ο λογαριασμός θα φτάσει το 1 χαρτι την μέρα ΜΕ ΑΝΕΣΗ!
    Η τελευταία μεγάλη προβληματική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλωσήλθατε σε μία ακόμα εβδομάδα της εκπομπής "Τάισε και εσύ ένα τρόλ - μπορείς".
    Ας δούμε το σημερινό μας πρόγραμμα:
    @napάκα (εκ του napακία - ορισμός σε προηγούμενα comments - που του άρεσε κι όλας τρομάρα του)
    Άχρηστε και άσχετε napo. Ξερόλα και φωτεινέ παντογνώστη. Έχεις γίνει ρεζίλι των σκυλιών και παρ'όλο το γέλιο που μας χαρίζεις κατά καιρούς, σε κάποιους έχεις γίνει εκνευριστικός.
    Βάλε το καλά στο μικρό μυαλό σου ότι δεν ξέρεις τίποτα για τίποτα. Τσαμπουνάς και παπαγαλίζεις αηδίες χωρίς βάση, χωρίς σοβαρές πηγές και σε συνδυασμό με το ατονικό και χωρίς στίξη γράψιμό σου είναι ακόμα πιο αηδιαστικό.
    Ας ξεκινήσουμε για το ποια πράγματα δεν ξέρεις τι σου γίνεται, προφανώς μικρό ποσοστό των πραγματικών πραγμάτων που δεν έχεις ιδέα:
    Δεν έχεις την παραμικρή ιδέα πόσοι δάσκαλοι υπάρχουν, απαιτούνται, λείπουν, δουλεύουν, δεν δουλεύουν, απουσιάζουν, κάνουν δουλειά, δεν κάνουν δουλειά κτλ. Βασικά δεν έχεις ιδέα τι είναι η εκπαίδευση και πως δουλεύει. Αλλά ως απόφοιτος λυκείου είναι λογικό ως εκεί να φτάνει το νιονιό σου. Και είναι πραγματικά αστείο να κατηγορείς ως καραγκιόζηδες και τεμπέληδες εργαζόμενους ενώ εσύ είσαι άεργος (και όχι άνεργος).
    Δεν έχεις ιδέα τι είναι οι φυσικοί νόμοι. Αλλά αφού έβαλες την βαρύτητα μαζί με την ελεύθερη αγορά ως ισότιμους φυσικούς νόμους, πραγματικά δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα άλλο.
    Δεν έχεις την παραμικρή υποψία από οικονομία. Αλλά πως να έχεις αφού δεν μπορείς να διαβάσεις και να κατανοήσεις ένα blog post, αν σου ζήταγε κανείς τίποτα παραπάνω θα ήταν πραγματικά τεράστια υπερβολή. Δεν ξέρεις τι σημαίνει χρέος και δανεισμός νομίζοντας ότι το στεγαστικό δάνειο είναι το ίδιο με τον δανεισμό του ΔΝΤ προς μία κυβέρνηση, δεν ξέρεις πως δουλεύει ο τραπεζικός τομέας, δεν ξέρεις ότι η Ιαπωνία έχει σχεδόν 200% του ΑΕΠ χρέος, δεν ξέρεις ότι ο αγροτικός τομέας είναι το 3.7% του ΑΕΠ (αλλά για όλα φταίνε οι θολοκουλοτουριάρηδες αγρότες ε;).
    Δεν έχεις ιδέα τι είναι η δημοκρατία, τι είναι η πλειοψηφία, πως δουλεύουν οι δημοσκοπήσεις, σε ποια σημεία μετράει η κοινή γνώμη. Νομίζεις ότι αν το >50% αποφασίσει να σκοτώσει το άλλο <50% είναι δημοκρατικό του δικαίωμα. Νομίζεις ότι αν ένα γκάλοπ δείξει ότι η Γη είναι επίπεδη, τότε είναι (παραπέμπω στο http://www.phdcomics.com/comics.php?f=1271).
    Κοινώς δεν ξέρεις που παν τα τέσσερα. Και ούτε θα μάθεις ποτέ. Γιατί είσαι πολύ παρά πάνω από ανεπίδεκτος. Και κρίμα το χρόνο μας και τα bytes που χαλιούνται για να αποθηκεύουν αυτά που γράφεις.
    @Zaphod
    Μιας και μιλάμε για πλειοψηφίες, παρακαλώ να γίνει poll για να σβηστούν και να εξαφανιστούν τα παρελθοντικά και μελλοντικά σιχάματα του Napo από το blog σου. Εξάλλου είναι μόνο ένας άρα δεν έχει δικαιώματα σύμφωνα με τον ίδιο πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @καριοσ

    συνιστω

    http://tinyurl.com/y57t3u4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος13/4/10 00:18

    Εχω μια απορια ( λεμε τωρα... ) οποιος μπορει ας μου την λυσει : Η Ε.Κ.Τ. δανειζει τις τραπεζες με 1% και εκεινες δανειζουν το δημοσιο με 6-7%. Αυτο το 6-7% πως προκυπτει και γιατι 6-7% και οχι 3-4% ή 2-3% ? Τελικα αυτο το ποσοστο ποιος το καθοριζει και βασει ποιας λογικης ?
    Ι.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Zaphod

    ως μονάδες ναι οι πολίτες δεν έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης αλλά συνολικά ισοσταθμίζεται η κατάσταση.

    σκέψου το λίγο σαν το παράδειγμα με τη ρήση του μάο. αν ένας κινέζος χτυπήσει με δύναμη το πόδι του στο έδαφος δεν θα γίνει κάτι. αν όμως συντονιστούν όλοι μαζί οι κινέζοι;...

    θέλω να πω μία παρανομία ο ένας μία ο άλλος , ανέχεια στις διάφορες καταστάσεις οδηγούν στην δημιουργία ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος.

    φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν τα αρχιλαμόγια αυτό είναι άλλο θέμα. αλλά άλλο θεμα δεν είναι ότι η όλη κατάσταση ευνοεί τα λαμόγια, οπότε θα πρέπει να αλλάξει.

    η καραμέλα για το ότι για όλα φταίει η μεταπολίτευση είναι μία πονηρή καραμέλα που δεν βλέπει μία ιστορική συνέχεια από την ίδρυση του κράτους. αν το πάμε και με τις αρχαιοελληνικές ρίζες που κάποιοι ρομαντικά υποστηρίζουν , αυτός ο τόπος το χει στο αίμα του το λάδωμα: από το τάλαντο που ήθελε ο βαρκάρης (θάνατος) μέχρι και το σημερινό με τα τάματα - λαδώματα προς τους αγίους. έχουμε στην νοοτροπία μας το "παραθυράκι". βέβαια πέρα από την πλάκα το πολίτευμα του κράτους μας είναι δημοκρατικός κοτσαμπασιδισμός και εκεί στηρίζεται η όλη αφασίας μας.

    άσχετο. φυσικός δεν είσαι; κάνε μας και μία ανάρτηση σχετική. όλο στο bad astronomy θα πρέπει να την βγάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @napo
    Χαχα, αν νομίζεις ότι εγώ τα έχω πάρει κάνεις λάθος:) Εγώ διασκεδάζω αφάνταστα με τα καραγκιοζιλίκια σου, αφού στέλνω να σε διαβάζουν και άλλοι, σε λίγο θα αποκτήσεις και fan club (μην σου πω και δικό σου dungeon στο wow "the troll lair").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο τρολομαγνήτης σε νέες φόρμες!

    Ζήβας, ναπο και ορθόδοξος (σε προηγούμενο ποστ)!

    Μόνο ο Μπάμπης ο σουγιάς και ο Μίκης ο βλαχάρας λείπουν!!!

    @ζηβας
    Ειμαι σίγουρος πως ειστε πνευματικός ποιητής με γραφή μεστή νοημάτων. Σας προτείνω να γεμίσετε το blog του ετερου σας ήμιση, ναπολέοντα με τις γοηττευτικές σας ασυναρτησίες. Εσύ δικέ μου δεν ξαναποστάρεις εδώ μέσα

    @καριος
    Οταν τα χωνεις, τα χώνεις ωραία. Περι δημοψηφίσματος κτλ επιφυλάσσομαι. Ετσι και αλλιως βασει ψηφου εχει φαει 3 ban απο το jungle report o δικος μας αλλα ολο επιστρεφει! Τοσος ειναι ο σεβασμος του στον ορισμο του περι δημοκρατίας

    @napo
    "Ένας κτηνοβάτης, ένας σαδιστής, ένας δολοφόνος, ένας πυρομανής κι ένας μαζοχιστής, κάθονται στο παγκάκι ενός ψυχιατρείου και βαριούνται...
    - Να κάναμε σεξ με μια γάτα; λέει ο κτηνοβάτης.
    - Να κάνουμε σεξ με τη γάτα, αλλά μετά να την βασανίσουμε, λέει ο σαδιστής.
    - Να κάνουμε σεξ με τη γάτα, να τη βασανίσουμε, αλλά μετά να τη σκοτώσουμε, λέει ο δολοφόνος.
    - Να κάνουμε σεξ με τη γάτα, να τη βασανίσουμε, να τη σκοτώσουμε, μετά να την κάψουμε κιόλας, λέει ο πυρομανής.
    Ησυχία απλώθηκε αμέσως μετά... όλοι περίμεναν τον μαζοχιστή να μιλήσει...
    ... και αυτός λύνει τη σιωπή:
    - Νιάουουουουου!"

    @Ι.Α.

    Αυτό το καθορίζουν "οι αγορές" δηλαδή η πιστη που έχουν οι δανειστές σου αν εισαι σοβαρή εγγύηση ή όχι. Οταν υπάρχει κίνδυνος να χασεις χρήματα, τότε απλά ανεβάζεις το επιτόκιο. Οταν ο κίνδυνος γίνει υπερβολικός παύεις να δανείζεις. Στην περίπωση της χώρας μας χρησιμοποιήθηκε κυρίως εκβιαστικά (τωρα που σε βρήκα, τώρα θα σε γδάρω). Μεχρι εκεί το έχω.

    @cortlinux
    Παλαιόθεν έχω αναρτήσει διάφορα θέματα περι φυσικής, όχι και πολλά εδώ που τα λέμε. Πλουτος σχετικών αναρτήσεων υπάρχει στο blog του vagelford εδώ


    H μεταπολίτευση ειναι ενα χρονικό ορόσημο και όχι το αίτιο για κάτι. Κοινώς συμφωνούμε. Η δωροδοκία και η μερική διαφθορά ειναι ίδιον ΚΑΘΕ συστήματος. Όσο όμως δεν υπερβαίνει κάποια όρια το σύστημα ρολάρει και αποδίδει εντός ή εκτος εισαγωγικών. Στην περιπτωσή μας θεωρώ πως φτάνουμε στα όρια. Αν ο κοσμος δεν το καταλάβει, αν το ποσοστό ναπισμού στην κοινωνία ειναι δηλαδή πιο μεγάλο απ ότι νομίζουμε τότε καλά να πάθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @karios 2

    Xμμμ

    Λες να το εκμεταλλευτώ για λόγους επισκεψιμότητας; Εδώ γελάτε ελεύθερα με τις πατατιές του τρολ μου! Αποκλειστικές χαζομάρες που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού σε όλο το δίκτυο! Πάρε πάρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @zafos

    "Η δωροδοκία και η μερική διαφθορά ειναι ίδιον ΚΑΘΕ συστήματος."

    κομβικο λαθος
    η διαφθορα ειναι χαρακτηριστικο του αριστερου συστηματος και γενικοτερα καθε συστηματος που εχει αυξημενες εξουσιες και ελεγχους της αγορας

    στο φιλελευθερο συστημα οπου η αγορα ειναι ...ελευθερη... αρα και οι εξουσιες και οι περιορισμοι που την ελεγχουν ειναι οι ελαχιστοι δυνατοι η διαφθορα ειναι και η μικροτερη δυνατη. οσο για την δωροδοκια απο την στιγμη απο την οποια ειναι επισημη νομιμη και διαθεσιμη στα ματια του λαου του επιτρεπει να ψηφισει αναλογα προς το συμφερον του. αν παλι ο λαος δεν την εγκρινει υπαρχουν παντα κομματα που προσφερουν εναλλακτικη λυση



    π.χ. σοβιετια : "κανουμε πως δουλευουμε και αυτοι κανουν πως μας πληρωνουν"

    π.χ. αμερικη : ανθρωπος που μπαινοβγενε στο λευκο οικο και ηταν διπλα στον προεδρο μπηκε στη φυλακη γιατι δεν δηλωσε 500.000$ .. (πεντακοσιες χιλιαδες - ουτε καν εκατ.)
    ο ανηψιος του κενεντι εβαλε υποψηφιοτητα για εισαγγελεας και δεν τον ενεκριναν (σκεφτειτε τι γινεται με την οικογενειοκρατεια στο ελλαδισταν)
    (20 χρονια στο τιμονι του κκε ενας αχρηστος αρχηγος που δεν καταφερε να βελτιωσει τα ποσοστα του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @napo

    3 λαλουν + 2 χορευουν = ΟΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά, μόλις ακούω Ανδριανόπουλο μου γυρίζει το μάτι ανάποδα. Η ιδεοληψία του και ο φονταμενταλισμός του ξεπερνάνε κι αυτόν της ΟΟΔΕ. Και τουλάχιστον με τους γελοίους της ΟΟΔΕ γελάς, με τους επικίνδυνους ψυχανώμαλους σαν τον Ανδριανόπουλο τρέμεις.
    Πάντως αυτό το ποστιον έχει απ'όλα, απο δικό σου win and awesome μέχρι τις πορδές του ναπουστερίδιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λοιπόν, άκου τι ειπώθηκε πριν καμιά 10ριά μέρες στον ΣΚΑΪ: βάσει στατιστικών, όπου πάει το ΔΝΤ αυξάνεται (μεταξύ άλλων) η φυματίωση κατά 15%.
    Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ απαρτίζεται από φυματικούς, αλλά επειδή το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να διαλύει το σύστημα υγείας, το οποίο παγκοσμίως αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για ρεμούλες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται πολλές και διάφορες ασθένειες.
    Καλό, ε;

    Προσωπικά κρατάω μια πισινή για κάποια που λέει ο Ανδριανόπουλος και διαφωνείς, διότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: ο Ανδριανόπουλος μιλάει ακριβώς όπως δρα το παγκόσμιο σύστημα, γι'αυτό και δεν είναι απαραίτητο να περιέχουν λογική όλα όσα λέει. Όπου παρεμπιπτόντως, το ακροτελέυτιο παράδειγμα-απντέτοιο σου μόνο ουτοπικό κι αστείο δεν θα το χαρακτήριζα. Επί σειρά ετών γίνεται ακριβώς αυτό στις ΗΠΑ. Το ντοκυμανταίρ του Μουρ δεν το έχεις δει;

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα, δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ επί της ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @CraftyChinstrap
    Ευχαρισθω!!
    O Ανδριανόπουλος με έχει τρομάξει πολλές φορές αλλά ειναι η 2η φορά σε 1-2 μήνες που τον έχω πιάσει να ψεύδεται ασύστολα για δεδομένα (η προηγούμενη ήταν ο στα-κουτουρού υπολογισμός και απόδειξη πως το δημόσιο χρέος έχει μοναδική αιτία τους μισθούς του δημοσίου. Άρα αν διαλύσουμε το κράτος δεν θα έχουμε χρέος!! Ωχ αμαν αμαν - κρίμα που δεν θυμάμαι το λινκ

    @hades
    Eγώ τα ξέρω για το ΔΝΤ, μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν ειναι δαιμονες, απλα εκμεταλλέουνται ευκαιρίες. Παραπέρα δυστυχώς η συνταγή γενικώς ειναι αυτή. Και έρχεται και το κάθε ναπουσερίδιο και σου λέει "αφου δεν έχουν λεφτά <=> τεμπέληδες <=> ας μην εχουν καλυψη <=> ας ψοφήσουν ρε" και μετά στο παίζει και εθνικόφρων!


    Ο Ανδριανόπουλος ΔΕΝ περιγράφει κανένα παγκόσμιο σύστημα. Σε κανένα κυρίαρχο καπιταλιστικό κράτος πλην Αμερικής δεν γίνονται τέτοια κολπα, εδώ ακόμα και το Αμέρικα αναγκάστηκε να προβεί σε κρατικοποιήσεις για να στηρίξει το σύστημα. Παρ όλα αυτά η χώρα με το ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ειναι οι ΗΠΑ. Απλα ειναι too big to fall και το χρεος τους μπορει με άνεση να διαιωνίζεται.


    Το ίδιο μπορεί να γίνεται και σε άλλους παγκόσμιους παίκτες. Συνταγές τέτοιες σε έναν περιφερειακό παίκτη, όπως ειμαστε εμείς στην καλύτερη των περιπτώσεων ειναι απλα καταστροφικές. Η Ρουάντα μπορεί ξαφνικά να έρθει πολύ κοντά και η Αργεντινή απέχει μόλις μιαν ανάσα (απροπό, ίσως η "ελεγχόμενη" σταση πληρωμών να ειναι τελικά καλή ιδέα)


    Το πρόβλημα μας ειναι η συντήρηση κηφήνων, η κακοδιαχείριση, ο πλημμελής έλεγχος και τιμωρία παρανομούντων (για να μην πω τπτ χοντρο) και η έλλειψη πρωτογενούς παραγωγής, είτε κρατικής είτε ιδιωτικής. Κανένα μέτρο προς το παρόν δεν βλέπω να χτυπάει κανένα από τα τρία.

    Μα το ξέρω πως κατά βαθος/πλάτος/ύψος συμφωνούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όχι, όχι, δεν με κατάλαβες για τον Ανδριανόπουλο. Για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές εννοούσα. Δεν εννοούσα κράτη κι έτσι. Καθαρά οικονομικά το έλεγα.

    Βασικά δεν είναι μόνο αυτά τα τρία που αναφέρεις, απλά είναι... μια καλή αρχή. Μιλάμε για μέγιστο χάος. Ιδίως η τιμωρία των παρανομούντων.

    Το λινκ θα το ελέγξω αργότερα.
    Το ξέρω ότι γενικά συμφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να συζητάμε ένεκα αυτού... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος17/4/10 00:13

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η αλήθεια είναι ότι από τον Ανδριανόπουλο δεν περίμενα και πολλά. όλα παραφράζονται και μεταφράζονται προκειμένου να αποδείξουν τη δική μας άποψη. Είναι η περίπτωση που η επιστήμη πολύ απλά γίνεται εργαλείο στήριξης θέσεων και όχι διαμορφωτής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μα και ο Ανδριανόπουλος εκπρόσωπος της "νέας θρησκείας" δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir