Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

Οδηγος επιβιωσης; - updated version

Διαβασα τις πατάτες που γράφει το zougla.gr εδώ. Εξαιρετική η ιδεα να πανικοβάλλεις τον κόσμο. Μαζέψτε λεφτα, μην χαλάτε λεφτα, βαλτε λεφτα στο σεντούκι και άλλες παραλλαγές στο ίδιο μοτίβο. Σκοτώστε την αγορά δηλαδή. Καμία λογική πρόταση για το πως θα ζήσει κάποιος καθημερινά. Χαζομάρες και ανοησίες μανατζαρέικου τύπου. Δεν ελεγαν καλύτερα να αποσύρουμε το χρήμα τελειως από την κυκλοφορία; Να είμαστε όλοι πάμπλουτοι και νηστικοί; Αυτο δεν ειναι οδηγίες επιβίωσης, οδηγίες για αυτοεκπληρούμενη κατάρρευση ειναι.

Και εδώ ερχόμεθα εμεις οι μή οικονομολόγοι να πούμε πεντεξι λογικά πράγματα.

Τι να κάνουμε λοιπόν;

Συμβουλή τύπου zougla.gr που αν την ειχε χαμπαριασει θα την έλεγε:
  • Οσοι ειστε αρκετά φραγκάτοι αγοράστε πολύτιμα μέταλα. Βεβαίως ειναι παράνομο να το κάνετε (δεν το ξέρατε ε;), αλλά εδώ ειναι Ελλάδα, κάποια άκρη θα βρείτε. Αγοράστε 5-6 κιλά χρυσάφι (υπολογιστε κανα 100χιλιαρο - και βάλε) και θάφτε τα στον κήπο. Μετά από 2-3 χρόνια η αξία τους θα είναι πολλαπλάσια ή έστω θα έχει αποφέρει κέρδος πολύ μεγαλύτερο από το τραπεζιτικό επιτόκιο. Αν ενδιαμεσα λογω αφραγκιάς μιας και τέτοιοι που είστε δεν κρατήσατε κάποια φράγκα στην τράπεζα και πεθάνατε της πείνας, τουλάχιστον στειλτε μου ενα mail που να λέει που τα έχετε καταχωνιάσει. Όποιος δεν έχει άκρες και ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, αλλά θα πληρωθώ σε υλικό και όχι σε ομόλογα! (υπολογίστε ενα 20% προκαταβολικά χεχεχε)

Συμβουλές που έχουν και γενικότερα οφέλη:
  • Αγοράζετε Ελληνικά προϊοντα. Μέρος αυτών που δίνεται σε προϊονα πολυεθνικών φεύγει έξω από την χώρα. Το ζήτημα ειναι να συνεχίσουμε να ζούμε και να ανέβει και το ρημαδοΑΕΠ. Ενας ακόμα λόγος που τον πίνουμε ειναι το τεραστιο ανοιγμα του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών. Ξεχάστε Γκούτσι και τέτοιες παπαριες. Υπάρχουν ελληνικές βιοτεχνίες που απασχολούν κοσμο και παράγουν προϊοντα ποιότητας. (Update: Εξαιρετικό - και πρακτικό - το σχετικό άρθρο του Μιλτιάδη Χαραλάμπους που βρήκα εδώ). Αν οι τιμές τους ειναι ακριβότερες, ένας τρόπος να τις ρίξουν ειναι ο αυξημένος τζίρος και η συμπεριφορά μας (παζάρια!). Ακομα και οταν πηγαινετε σε μεγάλα καταστήματα να επιμένετε να ζητάτε ελληνικά προϊντα ή προϊοντα fair trade. Πες πες κατι θα γίνει.
  • Ισως ενα γενικοτερο στοχευμενο καταναλωτικό εμπάργκο ενάντια πχ στα αμερικάνικα ή στα γερμανικά προϊόντα να είχε την πλάκα του. Αυτο νομίζω πως εχει ένα ενδιαφέρον αλλά δεν ξέρω αν μπορει να τσουλήσει.
  • Να ζητάτε απόδειξη, ειδικά και ιδιαιτερα από κλάδους που την έχουν δει κάπως. Αν καποιος σας κάνει έκπτωση κόβοντας το 21% της τιμής και δεν δινει απόδειξη δεν σας κάνει καμία έκπτωση. Απλα σας κάνει συνέταιρο στην κλοπή του ΦΠΑ από το κράτος. Ή απαιτήστε απόδειξη ή πείτε του να κόψει και από το κέρδος του για να γινει η όποια συναλλαγή (για adventurers προτεινεται ο συνδυασμος και των δύο, αλλά απαιτεί υπερψηλο level και μεγάλο charisma)
  • Η αγοραστική δύναμη ειναι τεράστιο όπλο. Ο καταναλωτής με την συμπεριφορά του μπορεί να επιβραβεύσει ή να τιμωρήσει επιχειρήσεις. Αν κοινοποιήσει κιόλας το λόγο γι αυτό που κάνει, μπορεί να βρει και άλλους που συμφωνούν μαζί του και να αναγκάσει την επιχείρηση να αλλαξει συμπεριφορά με τρόπους που κανένας νόμος δεν μπορεί να την κάνει. Γκρινιάξτε λοιπόν και μάλιστα μεγαλοφώνως. Oποιος πίνει αδιαμαρτύρητα φραπε με 7 ευρώ είναι ή πολύ φραγκάτος ή πολύ μαλάκας ή και τα δύο.
  • Οι πολυ περισσότερο φραγκάτοι από εμάς Γάλλοι έχουν ένα πουγκί για τα ψιλα ΝΑ με το συμπάθειο. Και μετράνε τι και γιατι το αγοραζουν. Ειπαμε να είμαστε large, όχι κορόιδα!
  • Στα τουριστικά θέματα (καλοκαίρι μπαίνει κιολας). Προτιμείστε οικογενειακές ντόπιες επιχειρήσεις και όχι επιχειρήσεις - μεγαθήρια οι οποίες είτε ελληνικές είτε ξένες ΔΕΝ προσφέρουν τίποτε στην τοπική οικονομία. Αν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σας φαίνεται υπερκοστολογημένο καταγγείλτε το ή έστω κάντε παζάρια.
  • Ακόμα καλύτερα μην χαλάτε φράγκο πέρα από τα στοιχειώδη. Πάρτε σκηνές, παπλώματα και τα ρέστα και αμολυθείτε στις υπέροχες ελληνικές παραλίες. Δεν χρειάζονται και πολλά έξοδα για να περάσει κανείς καλά. Ηλιος, ξαπλα, μουσική, ποτό και κυρίως καλή παρέα.
  • Καλοκαίρι ειπαμε μπαινει και οι λυσσάρες από την αλλοδαπή έρχονται δια να λαβουν το απαραιτητο ΕΛ DNA που τους χρειάζεται για να την περάσουν τον κρύο χειμώνα. Η πρόταση προς τα ΕΛ καμάκια ειναι είτε να χρεώνουν τις υπηρεσίες τους, είτε να κηρύξουν εμπάργκο σε ορισμένες συμπαγείς ομάδες "ανθΕΛληνων" όπως οι Γερμανίδες - και μεταξύ σας καλό θα σας κάνει ρε σαβουρογάμηδες! Να δουν λίγο και οι ευρωπαίοι πως ειναι να τους αντιμετωπίζουν σαν παρίες! Δεν σε γαμώ μωρή πατσαβούρα!
  • Προβλεπω δε η αθανατη ελληνική λεβεντιά των διπλών κοστολογίων (αμ πως. Σε κόβει ο άλλος πως εισαι Έλληνας και σου ζητά τα μισά λεφτά. Σε μερικούς πρέπει απλα να το απαιτήσεις: "ξέρω πως στους Έλληνες χρεώνετε τόσα. Πάρτα και ευχαριστώ") να γνωρίσει νέες δόξες (προσοχή. Δεν πουλάνε στη "διπλη τιμη στους ξένους". Τα τιμολογια τους ειναι κανονικα. Εχω λαβει υπηρεσίες πολλές φορές σε τιμή κόστους μόνο και μόνο επειδή μιλάω ελληνικά). Βουρ στο κεφάλι, αλλά προσεκτικά μην.....σας πάρουν χαμπάρι!
  • Ο περιορισμός των εξόδων περνά και από την ατομική παραγωγή. Ακόμα και στο μπαλκονι του διαμερίσματος μπορείτε να βάλετε δυο ντοματούλες ή κανα μαρουλάκι. Πάει ο καιρος των τριαντάφυλλων και των ορτανσιωνε! Η Κούβα που είναι υπό εμπάργκο εδώ και 500 χρόνια την παλεύει έτσι μιας και δεν υπάρχει - λενε ε; δεν έχω πάει - τετραγωνικό μέτρο γης ακαλλιέργητο. Εμπρος για μια καπιταλιστικοκομμουνιστική χώρα (αναποδο από την Κίνα που ειναι κομμουνιστοκαπιταλιστική), ασε που η χειρωνακτική εργασία και ειδικά αυτή που βλεπεις και πιάνεις τι παράγεις κάνει καλο στον γιαπικο εγκέφαλο που ειναι γεμάτος *********
  • Αναγκαστικά, αμα δεν υπάρχει ρευστό τι άλλο να κάνεις, θα πάμε σε εποχές ανταλλακτικής οικονομίας. Μου φτιάχνεις το αμάξι, σου σκάβω τον κήπο κτλ
  • Πάρτε και κανα ποδήλατο.
  • Να θυμόμαστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πως καμια δουλειά δεν ειναι ντροπη. Η δουλειά ειναι αποκατάσταση της αξιοπρέπειας. Η μή δουλεια ειναι ντροπή. Μην ρίχνετε τα μούτρα σας αν αναγκαστείτε (ειδικά οι νεότεροι) να κάνετε μια εργασία η "οποια δεν σας ταιριαζει". Έτσι και αλλιώς ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όποιος βλακας δε επιλέγει παρέες ανάλογα με τι δουλειά κάνουν θέλει έτσι και αλλιώς πολλές σφαλιάρες.
  • Οσοι εχετε επιχειρησεις με μεγαλο αριθμο του προσωπικου και σκεπτεστε να τους κανετε μειωση (μιας και προβλέπεται οι συλλογικες συμβασεις να παρουν τον πεουλον και de jure γιατι de facto αυτο εχει γινει εδώ και πολύ καιρο - να' ναι καλά ο Σημίτης γι αυτο) για να βγειτε, καντε τους παράλληλα συμμετοχους. Αν ο αλλος πιστευει πως δουλεύει και για την πάρτη του δουλευει καλύτερα και η πιθανοτητα κερδοφορίας αυξάνεται. Η Αγγλική vodafone πχ που ξέρω από πρωτο χέρι πως το κάνει (η τουλαχιστον το έκανε πριν 6 χρόνια!) δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθια.
  • Η πειρατεία δεν σκοτώνει την μουσική αλλά τις πολυεθνικές. Βαράτε στο δόξα πατρί. Το ποσοστό που παίρνουν οι μουσικοί για τις πωλήσεις ειναι μηδαμινο ετσι και αλλιώς. Οι δε επαγγελματιες "συνθετες" τυπου Φοιβου με αφήνουν παγερά αδιάφορο διότι έχουμε και μια κουλτούρα
  • Οποιος παπαρας ξαναψηφισει ΠΑΣΟΚ και ιδιαιτερα ΝΔ να μην ξανάρθει ούτε με τον κηδεμόνα του. Πιστευω πως αν ειχαμε πρωθυπουργο τον Λεβέντη και Υπ. Εθνικης Οικονομιας τον Βεργή αποκλείεται να είμασταν χειρότερα, οποτε....βαρατε οπου γουσταρετε. Ετσι και αλλιώς αρχη ανδρα δεικνυσι και οι δικοι μας αποδειχθηκαν νουλες για να μην πω τπτ πιο χοντρο
  • Να γελάτε

Αυτα προς το παρον. Οποιος θελει ρίχνει ιδέες που θα μπουν σε προσεχες update αν και οταν υπάρξει υλικό


Update: Οριστε μερικές νέες ιδέες:
(με δικό μου μασαζ)

Από τον Oblivion:
  • Οσοι εχετε το σχετικό τάλαντο φτιαξτε ερασιτεχνικά γκρουπ και αμολυθείτε στους δρόμους. Κάτι θα κονομήσετε, άσε που μπορεί να βγάλετε και καμια γκομενα/γκομενο
  • Eφαρμόστε την φορολόγηση της εκκλησίας στην πράξη. Γίνετε χριστιανικότεροι των χριστιανών και βουτήξτε από το παγκάρι τον ένα μανδύα που δεν δίνει αυτός που έχει δύο
  • Τα μεγάλα σόγια καλο ειναι να ενοποιήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να μοιράζονται το (πιθανότερα αυξημένο) επιτόκιο

Aπό τον eidomen, τον οποίο "ανάγκασα" να γράψει μετά από 500 χρόνια!!
  • Φτιάξτε δικό σας τυρί. Όχι μόνο θα σας έρθει φθηνότερα, αλλά θα ξέρετε και ακριβώς τι έχει μέσα. Από ότι κατάλαβα έχει και άλλες τέτοιες συνταγές στο μανίκι του, οπότε τηρούμε στάση αναμονής :)

Επίσης περιμένω ανάλογες συνταγές από τον προφητούλη ή τη Σοφία, (ή όποιον θέλει τελος πάντων), όποιος προλαβει κερδίζει α) λινκ, β) την εκτίμησή μου και γ) την σαφή βεβαιότητα πως βοηθά το κοινωνικό σύνολο!


Από τον antidrasi+sex
  • Βεγγέρες: "Βρείτε φίλους που να μένουν σε καλά πόστα, σε σπίτια με αυλές, με μεγάλα μπαλκόνια (εγώ έχω π.χ.), με θέα και αρχίστε να πίνετε καφέδες εκεί (τσοντάροντας ίσως κάτι, να μην είναι ο άλλος ο μαλάκας που θα πληρώνει και το ενοίκιο και τους καφέδες σας, οκ?)". Αυξάνει την κοινωνικότητα, μειώνει τα έξοδα, άσε που επανέρχεται ο παράγοντας αύξησης της πιθανότητας εύρεσης σεξουαλικού συντρόφου
Βρηκα και αυτό που προτείνει:
  • Φορολόγηση των ευρωπαίων όποτε προφέρουν λέξη με ελληνική ρίζα. Χαρά που θα κάνει ο Άδωνις!!!
  • Προτείνει - και πολύ λογικά - μείωση των αγορών όπλων ειδικά από την Γερμανία.

Νέο update από την CraftyChinstrap:
  • "Λαδάκι! Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα φτηνό, πάρτε καναν γκαζοντενεκέ - η αν έχετε άκρη στο χωριό, εφοδιαστείτε.
    Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια για τις κιουρίες και τους κιούριους μια σειρά καλλυντικά: κοντίσιονερ για μαλλιά, κρέμα για ενυδάτωση, κρέμα για το σύγκαμα. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να κάνει και καλό ντεμακιγιάζ - μια τρελή χλωροφυλλική ζωγράφος στο εξωτερικό χρησιμοποιεί ενα πανάκι με λάδι για να καθαρίσει τα χέρια της και τα σύνεργά της από υπολείμματα λαδομπογιάς, για να μην πούμε για τους αρχαίους ημών. Έχει λογική - το λίπος διαλύει το λίπος.
    Και συμφέρει: Ενας ντενεκές των πέντε λίτρων κοστίζει όσο ένα βαζάκι κρέμα νυκτός - και τρώγεται κιόλας σε ώρα ανάγκης..."
  • Φτιάχτο μόνος σου γενικώς και ειδικώς: http://www.instructables.com

Update 5/5/2010
Το ειχα πει και πιο πανω. Ας επικροτήσουμε επιχειρήσεις που "κανουν κατι". Προσωπικα. Ο skai πχ δημοσιευει τα στοιχεια των επιχειρησεων που δεσμευονται να απορροφησουν την αυξηση του ΦΠΑ ή ακόμα καλύτερα μειώνουν τις τιμές τους.

Το ιδιο μπορει να γινει λχ με επιχειρήσεις που πουλούν μόνο προϊόντα ελληνικής παραγωγής, ή προϊοντα fair trade, αλλα και αντίθετα. Μπορούν πχ να δημοσιευτουν στοχεια επιχειρησεων που δινουν πολύ χαμηλούς μισθούς ή έχουν υπερβολικό ποσοστό κέρδους


Update 13/5/2010

Μελετήσατε την πληθώρα σπιτικών συνταγών υπό του προφήτου estarian και των καμαριων μας απο το beer.gr στο θεϊκο Σουβλακικό σαλόνι εδώ.


Update 4/6/2010
Προσοχή. Οταν λεμε Ελληνικό προϊον να είναι κιόλας!
Διαβάστε:
http://thanosx.blogspot.com/2010/06/blog-post_04.html


Update 9/6/2010

Νεα συνταγή από τον eidomen!!!


Σπιτικό μπεικονάκι!!!

http://eidomen.wordpress.com/2010/06/08/making-bacon/


Update 16/6/2010
Καντε διακοπές στο τζάμπα μέσω ανταλλαγής σπιτιών

Τρίτη, Απριλίου 27, 2010

to ΔΝΤ or not to ΔΝΤ;

Iδου η απορία!
(στο τελος εχουμε Update)
Πιστος στο Ελ συνήθειο της παντογνωσιολογιοτητας - ξερολισμού πρέπει να πω την άποψή μου και ομολογώ πως ειμαι σχετικά μπερδεμένος. Τα λαμογια που λεγονται μανατζερς/οικονομολογοι κτλ εχουν φτιαξει ενα εκατομμύριο ειδικούς,"δικους τους" όρους για να το παίζουν κάποιοι (και κυρίως για να μας αποθαρρύνουν από το να ασχοληθούμε με την πάρτη τους και συνακολούθως να δεχθούμε την αυθεντία τους). Βεβαιως ως επι το πλειστον παπατζηλίκι ειναι η δουλειά. Όρεξη να έχεις και την κάνεις την "επιστήμη" τους γιαλατζί ντολμά. Τελος πάντων πεντεξ' πραγματα τα ψιλοκατάλαβα, άλλα τόσα τα ψιλοκατέχω, οπότε με πάσα επιφύλαξη καταθέτω την αποψάρα μου.

Εν αρχή ήν το ρουσφέτι.

Διαβάζω σε πολλά άρθρα για την κατάντια της ΕΛ. Οικονομίας. Πως δεν παράγουμε τίποτε, πως το δημόσιο είναι διεφθαρμένο, πως το κόστος των υπαλλήλων ειναι τεράστιο (βλ. και ενα μελεούνι σχετικά άρθρα του -πατααατες- Ανδριανόπουλου), πως τρώμε τόσα χρόνια τις επιδοτήσεις κτλ (ενώ μερικοί φωστήρες ανακάλυψαν πως ...φταίει το κοινωνικό κράτος)!

Βεβαίως και κανείς έχων σώας τας φρένας δεν μπορεί να διαφωνήσει πως αυτά συμβαίνουν. Μπορεί πολλά από αυτά να είναι υπερβολικά, αλλά πάνω κάτω έτσι είναι η δουλειά. Μοναδική μου διαφωνία ειναι στο "δεν παράγουμε τίποτε" που αναφερεται φαντάζομαι στην πρωτογενή παραγωγή. Ειναι σαφές νομίζω πως οι "ανεπτυγμένες" χώρες κυρίως έχουν παραγωγή υπηρεσιών και όχι τόσο πρωτογενή παραγωγή (στην αμερικη πχ το 75% των εργαζομενων απασχολείται στην παροχή υπηρεσιών). Σε νορμάλ συνθήκες μια ντομάτα από την Κίνα (μαζί με τα εξοδα εκτελωνισμού και μεταφοράς) μπορεί να είναι φτηνότερη από την αντίστοιχη ελληνική, καθως τα εξοδα ανθρωπινου δυναμικου, όπως και το σχετικό κόστος ζωής ειναι απείρως υψηλότερα. Σε αντιστάθμισμα οι ανεπτυγμένες χώρες δίνουν είτε εξειδικευμένες υπηρεσίες είτε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας είτε μεταπρατικές, δευτερογενείς υπηρεσίες όπως ο τουρισμός. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πρωτογενής παραγωγή μας (πχ σε κτηνοτροφία ή μερικά είδη όπως η ελιά, η φράουλα ή το....χασίς) είναι μηδενική, ούτε πως οι παραγωγοι καρπώνονται κατ αναγκη την υπεραξια απο τις τιμες των προϊοντων τους.

Εγώ μπορώ και το έχω πάει μακρύτερα. Μην πολυπιστεύοντας σε μεταφυσικές θεωρίες -αφορισμούς τύπου "το κράτος ειναι καλο/κακο", "όλοι οι δημοσιοι υπάλληλοι ειναι διεφθαρμένοι" και άλλα τέτοια πιστεύω πως πρέπει να ψάξουμε λίγο για τις αιτίες των πραγμάτων, και αυτές θα πάνε ασφαλώς σε πολιτικές επιλογές, νόμους, κανόνες και συμφωνίες. Διατι καλο ειναι μεν να εχεις ενα σύστημα, ακόμα καλύτερο ειναι να το τηρείς.

Σε (όχι και πολύ) παλαιότερο (και μεταξύ μας εξαιρετικό χεχεχε) ποστ, είχα περιλάβει τον Ανδριανοπουλο και αυτά που έλεγε περι "κατάρρευσης" και αναμεσα στα άλλα πανέξυπνα ειχα γράψει:

"
Ας πει καποιος στον κ. Ανδριανόπουλο πως η οικονομική κρίση ειναι παγκόσμια και εδώ (στην Ελλάδα δηλ) παίζονται και άλλα παιχνίδια (κυρίως κυνήγι ισοτιμιών, ρωτηστε κανεναν οικονομολόγο λίγο πιο σοβαρό απο τον Ανδριανόπουλο να σας πει). Υπευθυνη για την παγκόσμια κρίση (αλλά και για το δικό μας πρόβλημα επικείμενης χρεοκοπίας) είναι η ίδια η φιλελεύθερη πολιτική που ο ίδιος θεοποιεί. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ειναι η φιλελευθεροποίηση ή μή της οικονομικής πολιτικής. Μόνο κάποιος παντελώς ανιστόρητος θα έλεγε κάτι τέτοιο.

Γιατι απλούστατα ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε μια "καθαρή" πολιτική οποιουδήποτε είδους. Και αυτό διότι 1-2 "θεσμοι" (οπως η εκκλησία) και μερικά σογια νομίζουν πως είμαστε οι κολλίγοι τους και εμμένουν σε έναν αναχρονιστικό κοτσαμπασισμό με δημοκρατικό επίχρισμα. Αυτό ειναι το ελληνικό πρόβλημα και όχι το μέγεθος του δημόσιου τομέα (που αφενός και άλλες χωρες έχουν μεγαλύτερο και αφετέρου πόσα πια παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Για συγκρινετε τα με τα κοστη εξοπλισμων, αποπληρωμής εθνικών χρεών και "ελληνικά εξοδα" δημιουργίας έργων υποδομης όπως οι εθνικές οδοί και τα στάδια των Ο.Α. να γελάσουμε). Αυτες ειναι οι συνήθειες που ενώ έδειχναν στην Ελλάδα να δουλεύουν για κάμποσα χρόνια, αυτες οδηγούν τώρα την κοινωνία σε αδιέξοδο. Όπως και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ο νεοφιλελευθερισμός και η "δημιουργια" μη υπαρκτού (χρηματιστηριακού) πλούτου έδειχνε να δουλεύει ρολόι μέχρι που οι ίδιες οι λογικές αντιφάσεις του το έριξαν στην λούμπα. Γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν έπαψε ξαφνικά να παράγει και δεν έχουμε λχ να φάμε. Αντιθέτως. Απλά ο τρόπος λειτουργίας της δείχνει να έκλεισε τον κύκλο του, όπως λχ έκλεισε τον κύκλο του ο "ανύπαρκτος" (καλό ε;) σοσιαλισμός στα τέλη των 80's και μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακηριστικά ο Jared, στο απόγειο της δύναμής του.


Οι παλιές συνήθειες οι οποίες εμμένουν ήταν η επιβράβευση των "δικών μας" με αργομισθίες, το λάδωμα και η ρεμούλα, η κλοπή δημόσιου χρήματος από ημετέρους και άλλα χαριτωμένα και όχι ο κρατισμός ο ίδιος. Αυτά γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, μόνο εδώ όμως "επιβραβεύονται" τόσο επιδεικτικα. Αυτες οι συνήθειες των σογιών που λέγαμε θα μας φάνε και αυτές πρέπει να αλλάξουν αν θέλουμε να γλιτώσουμε την επικείμενη (ή υποθετική, ανάλογα με τα γούστα) κατάρρευση.

" (τετοια γράφω και μετά φτύνομαι να μην αυτοματιαστώ!)


Οποτε, θα επανέλθω σε αυτό το στυλ λεγοντας:
-- Φταιει ή δεν φταιει (για τη σπατάλη δημοσίου χρήματος) η ρουσφετολογική πρόσληψη στο Δημοσιο των κολλέγηδων καθενος κυβερνώντα και μάλιστα με αποδοχές που εξοργίζουν; Τολμω μάλιστα να πω πως όσο ανεβαίνει η αναξιοκρατια, τόσο ανεβαίνουν οι αποδοχές. Θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια συνήθως αμοίβονται πενιχρά. Ειναι τυχαίο που υπάρχουν τώρα άτομα, απόφοιτοι 6ταξιου Γυμνασίου, με θέσεις "γραμματέων" (προσοχή, όχι γεν. γραμματέων. Σκέτων. Αυτών που σου φέρνουν τον καφέ και τους βλεφαριάζεις τον κώλο) σε υπουργεία με μισθό 5-6 χιλιάρικα το μήνα;
-- Ειναι τυχαία τα στοχευμένα επιδόματα "μεταφοράς φακέλων", "έγκυρης προσελευσης" κτλ κτλ; Γιατι οι περισσότεροι νομίζουν πως αυτά τα "παιρνουν όλοι". Λάθος φίλτατοι, τα παίρνουν μερικές "ειδικές" κατηγορίες, αναλογα με την δυνατοτητα τους να εκβιαζουν πολιτικά ή το βαθμο κολλεγιας που έχουν με μερικούς.
-- Ειναι τυχαίας νοοτροπίας το πρωτοχρονιάτικο δώρο που έκανε στους υπαλλήλους του υπουργείου του πχ ο Προκοπάκης Παυλόπουλος (150 χιλιάρικα η βασιλόπιτα! Μπράβο δικέ μου!)
-- Ειναι τυχαίος ο υπερδιπλασιασμός των υπαλλήλων της βουλής σε 5 χρόνια; (διαβάστε και αυτό να ξεραθείτε!)
-- Ειναι αραγες τυχαίο το γεγονός πως πολλοί μεγαλοσυνδικαλιστές δεν έχουν εργασθεί ουδεπώποτε, άσε που συνήθως "συνταξιοδοτούνται" ως πολιτευτές/βουλευτές/μεγαλοστελεχάρες
-- Εγώ πάντως "έπεσα από τα σύννεφα" χτες όταν έμαθα για μερικούς οργανισμούς - ΝΠΔΔ που δεν ηξερα καν οτι υπάρχουν, καθως στην ουσία πρόκειται για οργανισμους - φαντασματα. Άλλοι χωρις προσωπικό (αλλα πληρώνουν νοικια για τα κτίρια), οσοι εχουν προσωπικό δεν έχουν αντικειμενο εργασίας κτλ. Δεν θυμαμαι να ειδα καμια προκυρηξη για θεση σε αυτούς τους οργανισμους αρα δικαιουμαι να πιστευω πως οι περισσότεροι ειναι απλά "επιβραβευσεις" ημετερων και οποιος διαφωνει ας μου το εξηγήσει.

Η λίστα μπορεί να τραβάει για μέρες, οπότε το κόβω εδώ. Ας δούμε όμως και τα αντίστοιχα σε επίπεδο κεντρικών επιλογών. Γιατί αν τα προηγούμενα βόλεψαν κάποιους ψηφοθηρικά τα επόμενα δεν βολεψαν παρά μόνο ελάχιστους και έβλαψαν τους πάντες
-- Ειναι η δεν ειναι πολιτική επιλογή το γεγονός πως πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε πρόστιμα για τις παράνομες και επικίνδυνες χωματερές;
-- Ή το γεγονός πως η "πρασινη ενέργεια" δεν τσουλάει καθόλου σε μια χώρα που έχει ήλιο 250 μέρες το χρόνο; Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ενέργεια όταν θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις ή να εξάγουμε κιόλας! (οκ δεν ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγεται, αλλά όχι και έτσι ρε παιδί μου)
-- Ή πως η κοστολόγηση των δημόσιων έργων, ειδικά και ιδιαιτερα πριν και κατά την διάρκεια του "εθνικού στοιχήματος" των Ολ. Αγώνων, έφτασε σε τέτοια επίπεδα υπερβολής που φρυάξανε και οι πέτρες; Η γνώμη μου ειναι πως αυτο το μεγάλο παρτι ήταν η σταγονα (μεγεθους ωκεανού) που ξεχείλισε το δημοσιονομικό ποτήρι.
-- Η δε υποδειγματική ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής δεν είναι μήπως πολιτική επιλογή; Ή η απροκάλυπτη ατιμωρησία της μαύρης εργασίας; Αυτα μήπως δεν βουλιάξανε τα ταμεία (μαζί βεβαίως με τις βούτες και τις λοβιτούρες, αλλά αυτά θα τα πιάσουμε άλλη φορά)
-- Το γεγονός πως τόσα χρόνια η εκκλησία παρασιτεί σε βάρος του κράτους αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν το είδαν οι φωστήρες του νεοφιλελευθερισμού (προς τιμην του, και να το πω εδώ, ο Ανδριαναπουλος που έχω χομπι να ξεχεζω το έχει πει εδώ και κάμποσο καιρό). Μιλάμε για ποσά της τάξεως του 0,5-1 δις ευρώ το χρόνο από μια παμπλουτη, φοροαπαλλαγούμενη και επιδοτούμενη εταιρεία που δεν εκδίδει καν μετοχές


Παμε και λίγο σε πολιτικές - πολιτικές

-- Θεσμοθετημένη ατιμωρησια. Έχουμε φάει ουκ ολίγες ευρωπαϊκές καμπάνες για την βουλευτική ασυλία και τον "νόμο περί ευθύνης υπουργών". Και ακόμα τίποτε. Ακόμα και για αστικά θέματα εποχής που κάποιοι δεν ηταν καν βουλευτες η ασυλία τους δεν αίρεται με τπτ. Εχουμε διαχρονικά εγκληματικές οικονομικές πολιτικές από πάμπολλους υπουργούς (και πρωθυπουργούς, δεν κατάλαβα) και τελικά ο μόνος που πήγε φυλακή σε αυτήν την χώρα από τον πολιτικό κόσμο ειναι ο Τσοβόλας! Αυτός φταίει για όλα μάλλον τελικά!
-- Προστασία ημετέρων. Απο φωτογραφικές προκυρήξεις - αναθεσεις έργων, ενθάρρυνση ατιμωρισίας, "επηρεασμό" της δικαιοσύνης (που αποδεικνύεται ανεξάρτητη στο ....περίπου), δημιουργία κλειστών επαγγελμάτων (τύπου μετακατοχικού μονοπωλίου) εως.... που θελετε να φτάσω;
-- Ενθάρρυνση γενικότερης ασυδοσίας. Πάρτε διάλογο τις ημερες αλλαγής δραχμής - ευρώ:
" Πόσο κάνει ο καφές";
"Χίλιες"
"Σε ευρώ";
"Χιλιες τρακόσιες"! (χιουμορίστας ο δικός σου ε;)
Δεν πιστεύω να νομίζετε πως του είπε κανείς τίποτε, ή πως αν το έκανε ο πελάτης θέμα θα κέρδιζε κατι...
-- Μην θυμηθώ πως με βάση τα διεθνη στάνταρ ειμαστε ένα κράτος εθισμένο στην διαφθορά, μια διαφθορά η οποία εν πολλοις επιβραβεύεται και πριμοδοτείται;

Οι πολιτικοί μας επέλεξαν να συναγελαστούν με κάποιες ομάδες δίνοντας τους μερίδιο στον μπεζαχτά. Οσοι μπορούσαν να εκβιάσουν με μαζικές ψήφους ή είχαν αρκετό χρήμα να ρίξουν σε κατάλληλες τσέπες ήταν πάνω κάτω οκ (φιλος φιλου κτλ εσπρωχνε πχ 300 χιλιαρικα στο κομμα του σε κάθε εκλογές και 150 χιλιάρικα στο "άλλο". Μην βρεθούμε εκτεθειμένοι κιόλας!). Οι υπόλοιποι κληθήκαμε να πληρώσουμε τον επιπλέον λογαριασμό ή απλούστατα αφεθήκαμε να παραβιαζουμε το νόμο όσο και όπως μπορούσαμε (και μεταξύ μας - και έχω και ιδία πείρα - κάποιοι νόμοι ειναι φτιαγμένοι έτσι που σε αναγκάζουν να παρανομήσεις) έτσι ώστε να γίνουμε συνένοχοι.


Λοιπον, επειδή άλλο ειναι το θέμα μας δεν συνεχίζω. Τα ξέρετε δα. Τώρα ερχόμεθα σιγά σιγά στο προκειμενο. Είτε έτσι είτε γιουβέτσι αυτή ειναι η χώρα και την ξέρουμε.

Η ερώτηση ειναι αν αυτα είχαν σχέση με την τελική χρεοκοπία της χώρας. Στο δικό μου μυαλό έχω πειστεί πως όχι, τουλάχιστον όχι απαραιτητα. Πολύ πιο υγειείς οικονομίες από την δικιά μας έχουν παρόμοια προβλήματα και ετοιμάζονται να πάρουν την θέση μας στο τρένο, βορά στην όρεξη μερικών λαμογιών. Η Πορτογαλία (με σχετικά με μας υποδειγματική διαχείρηση κοινοτικών πόρων), η Ισπανία, η Ιταλία ακόμα και η υπερδύναμη Αγγλία ετοιμάζονται με τη σειρά τους. Αρα το ζήτημα δεν ειναι μόνο η δικιά μας κακοδιαχείρηση. Η υπερχρέωση των κρατών δείχνει να είναι δομικό στοιχείο του σύγχρονου καπιταλισμού και από μόνη της δεν συνιστα πρόβλημα. Και εδω έρχεται ο Μαξ Κάιζερ και οι άλλοι που λένε πεντεξι πράγματα τα οποία δύσκολα σε κάνουν να διαφωνήσεις μαζί τους.

Τα spread, τα επιτοκια, τα ομολογα κτλ δεν δουλεύουν τόσο με όρους του πόσο παράγει μια χώρα όσο με όρους του πόσο έμπιστη ειναι ότι θα τα πληρώσει ή αλλιώς το ποσο βαδίζει για χρεωκοπία - και βεβαίως πόσο τα προστετεύει η ίδια. Υπάρχει και η παράμετρος που λέει πως μερικοί ειναι πιο συμφέροντες όταν πεθάνουν παρά όταν ειναι ζωντανοί, έστω και διασωληνωμένοι. Οι κινήσεις της προηγούμενης αλλά και αυτής της κυβέρνησης (απο που να αρχίσω και που να τελειώσω) με αποκορύφωμα το συνεχές μπλα μπλα και τις παλινωδίες της τωρινής (και να μην ήθελε να πανικοβληθεί κάποιος θα πανικοβαλλοταν), αλλά και διάφορες γκάφες όπως το παραθυράκι για το naked shorting (ρε που παμε ρεεεεε) των ομολογων οδήγησαν εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Σε αυτό θα επιμείνω. Ναι μεν το σύστημα "δεν εδειχνε να δουλεύει "σε επίπεδο παραγωγής, αλλά σε επίπεδο δανεισμού δούλευε μια χαρα. Απ' ότι κατάλαβα, όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων ο πρώτος που χάνει ειναι οι προηγούμενοι αγοραστές και αυτοί δεν νομίζω πως ήθελαν να χάσουν μερος των χρημάτων τους. Η μήπως ειναι μυστικό πως η ουσία της ευρωπαϊκής ενοποιησης σήμαινε πρωταρχικά κέρδος για τις ήδη πιο πλούσιες χώρες και ζημία για τις πιο φτωχές, που κατά σατανική σύμπτωση ειναι και οι νοτιοτερες; Το αντάλλαγμα που πηραμε εμείς (οι κατά Χάρρυ Κλυνν "αυτόχθονες ιθαγενείς") ηταν η ομαλοποιηση της πολιτικής ζωής της χώρας και ο σταδιακός εκδημοκρατισμος της - κάτι που έμεινε στα χαρτιά μιας και δεν δειχνει να μας πάει ρε παιδί μου η πολλή δημοκρατία. Οποτε η χώρα άλλαξε όσο μπορούσε λιγότερο, κρατώντας μερικές οπισθωδρομικές συνήθειες που αποτέλεσαν τροχοπέδη για οποιαδήποτε σοβαρή πορεία.


Οποτε στην ουσία είχαμε δυο προβλήματα μπροστά μας τα οποία ενοποιήθηκαν. Το ένα ειναι η κακιστη συμπεριφορά του μεσου Έλληνα και των κυβερνωντων του και το άλλο ειναι πως σε κάποια φάση δόθηκε λαβή σε κάποιους για να κερδίσουν από το θάνατό μας. Η ενοποιηση τους εμπιπτει απο την μια μερια στην ....μεταφυσική (καλά να πάθουμε κτλ) και από την άλλη στο συμφέρον μερικών.

Δεν ειναι τυχαίο που επιχειρειται ηδη η γενική αμνήστευση όλου του πολιτικού κόσμου κάτω από την ομπρέλα "φταίνε όλοι". Το είδα στον Πρετεντέρη χτες και η ανάλυση που έκαναν μερικοί με έβγαλε από τα ρούχα μου. Σαφώς και φταίμε όλοι, αλλά υπό ποία έννοια; Ολοι κονομήσανε; Απ΄όσους κονομήσανε, όλοι κονόμησαν τα ίδια; Απ΄όσους κονόμησαν πολλά (αυτοί ή οι δικοί τους) τιμωρήθηκαν, ή έστω "τιμωρήθηκαν", όλοι το ίδιο; Παραβιάσαμε όλοι τους νόμους στο ίδιο επίπεδο; Ειναι το ίδιο λχ το να διορίζεις έναν δικό σου, με το να επιτρέπεις λοβιτούρες με ζημιές δις; Το να πετάμε μια ομπρέλα ενοχής και να καθαρίζουμε ειναι ίδιον των ενόχων. Ε όχι ρε παιδιά, δεν φταίει το ίδιο ο Λεβέντης και ο Αλογοσκούφης! Δεν φταίει το ίδιο ο Τσίπρας και ο Καραμανλής! Δεν φταίει το ίδιο ακόμα και η αντιπάθεια μου ο Άδωνις με τον Παπαντωνίου! Αν ειναι δυνατόν. Αξιωματικά ευθύνη έχει όποιος κυβερνάει. Γι αυτό τους ψηφίζουμε άλλωστε. Η ευθύνη η δικιά μας οριοθετείται στην ψήφο ή στην μή ψήφο μας και στην γενικότερη ανοχή μας. Και επανέρχεται μεγαλύτερη όταν ξαναψηφίζουμε τους ίδιους μ@λ@κες! Μπορεί όμως να μας δοθεί..... άλλοθι χαζομάρας. Ειμαστε χαζοί και γι αυτό επιλέγουμε κάποιον πιο έξυπνο από εμάς να μας κυβερνήσει σοφά, μπορούμε όμως να κρίνουμε αν τελικά η ζωή μας βελτιώθηκε από τις επιλογές μας ή αν αντιθέτως χειροτέρευσε. Και έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε τα ρέστα όταν περισσεύει από τους κυβερνώντες η ανικανότητα, η αναξιότητα και η κακοδιαχείριση.
Και εδώ έρχεται μια σοβαρή ερώτηση. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής; Και κυρίως, θα τιμωρηθούν επιτέλους κάποιοι για το όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που μόνο κατ' όνομα έγινε από και προς όλους;

Δεν δέχομαι λοιπόν ούτε το ότι "φταίμε όλοι το ίδιο", ούτε το "όλοι τα ίδια κάνουμε". Και δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο ζύγι. Καποια πράγματα ειναι ζωτικά για την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας. Μπορεί να ειναι επιζήμια αλλά χωρίς αυτά δεν έχεις κράτος αλλά ζουγκλα. Δεν μπορείς να αξιώνεις περικοπές στην Υγεία ή στους χαμηλόμισθους και μόνο λχ όταν:
* δεν τολμάς να καθιερωσεις ενιαιο μισθολογιο στο δημοσιο
* δεν κοβεις απολαβες βουλευτών - για αρχή.
* δεν σταματάς την θεσμοθετημένη ατιμωρησία
* δεν κοβεις την μισθοδοσία στο παπαδαριο
* δεν εχεις τα @@ να κόψεις τα παρασιτικά/ρουσφετολογικά επιδόματα αλλά με την λογική του μεγαλοφυούς ηλίθιου Σολομώντα κόβεις από λίγο σε όλους, λες και το επίδομα ανθυγειινής εργασίας λχ ειναι ίδιας σημασίας με το επίδομα μεταφοράς φακέλων
* δεν κόβεις τις μαλακίες που μας έχουν ταράξει στα κοινοτικά πρόστιμα - και μεταξύ μας καλά μας κάνουν.
* και κυρίως δεν τιμωρεις κανεναν μπούστη απ' αυτούς που παντελονιάζουν τόσο καιρό φράγκα από τον μπεζαχτά ατιμώρητα


Και όποιος νομίζει πως με μια συγνώμη καθάρισε και συγχωρέθηκε, απλά έχει χάσει ελαφρώς την μπάλα. Από τότε που βγήκε η συγνώμη....

Ο ελληνικός λαός νομίζω πως είπε ότι είπε για άλλο λόγο. Φταίμε διότι δεν κάναμε εγκαίρως ότι κάποιοι άλλοι παλιότερα.


(δεν ειναι τυχαίο που στο ίδιο γκαλοπ το 40% προτίθεται να λάβει μέρος σε ενδεχόμενη κοινωνική αναμπουμπούλα και το 60% την φοβάται)

Η μεγάλη ευθύνη μας (και η μαζοχιστική αναγνωρισή της) ειναι πως με αντάλλαγμα -σχετικά- ψίχουλα επετρέψαμε να γίνει μπάχαλο η χώρα. Μας έδιναν χαντρούλες και καθρεφτάκια και τους λέγαμε και μπράβο. Όπως ήταν οι αποκάτω τέτοιοι αποπάνω τους άξιζαν. Αυτό πληρώνουμε και εδώ καλά να πάθουμε.


Η ερώτηση ειναι λοιπόν αν και τι μπορεί να γινει μέσω του ΔΝΤ με αυτά τα ζητήματα - και κυρίως πως θα ξεχρεωθεί επιτέλους ο κυρ Μήτσος ο ΕΛληναράς.

* Βασικά μην νομίσει κανείς πως το όποιο ΔΝΤ ήρθε εδώ "για το καλό μας". Για το καλό του ήρθε και ειναι λογικό. Ομως μπορει ρε παλιοκουφάλες το καλό του να ειναι για το καλο μας τελικά. Ή νομίζετε πως έχουν συνηθίσει τα ξένα λαμόγια σε θεσμοθετημένες δωροδοκίες, αργομισθίες, νεοπλουτισμούς, ατιμωρισίες, μαυρα οικονομικά και αλλους τετοιους βυζαντινισμούς;
Πλακα ειχε η σχετική αποστροφή του frapeziti εδω (σε σχετική μου διευκρινιστική ερώτηση):

"Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα και πουθενά, αν οι κανόνες δεν είναι γραμμένοι στην πέτρα και δεν εφαρμόζονται από όλους. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Η Ελλάδα είναι οι χώρα όπου ακόμα και οι νόμοι που ψηφίζονται από την Βουλή δεν εφαρμόζονται. Δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε με την ευρεία έννοια και φυσικά ούτε και με την στενή έννοια."


Για όποιον δεν το κατάλαβε, θα το κάνω λιανά. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, σε σχέση με αυτά που ξέραμε, η έλευση του "ξένου παράγοντα" και η απώλεια "μέρους της εθνικής κυριαρχίας" να αποτελέσουν τελικά βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας, σε σχέση πάντα με αυτά που ξέραμε (διαβάστε τον εξαιρετικό αντιδραση+σεξ εδώ).

Οι βάρβαροι
Το είδα σαν περιρρέουσα άποψη στα σχόλια του προηγούμενου ποστ από φίλους συνιστολόγους. Ναι μεν ο Μαξ Κάιζερ κτλ, αλλά η ελληνική νοοτροπία, το σύστημα, τα ντόπια λαμόγια.... οδηγουσε στην σκέψη (που έκανα και εγώ πιο πάνω) πως τελικά το ΔΝΤ θα μας χρειαστεί για άλλο πράγμα απ΄ότι ειναι η δουλειά του. Και το κουφό ειναι πως (περιγραφικά τουλάχιστον) έχουν δικιο!

Αλλα...

Το πρόβλημα όμως κατ εμε, ειναι πως ένας λαός που παραδίδει τόσο πρόθυμα την "εθνική του κυριαρχία", κάτω από το πρίσμα πως "εμείς δεν θα τα βγάλουμε πέρα", ή πως "φταίει η νοοτροπία μας " κτλ ειναι ενας λαος που δεν έχει καμία πίστη στις δυνατότητες του, και πως δεν έχει τελικά καν δημοκρατικά αισθήματα, απλά επιλέγει να αλλάξει ηγεμονα. Η "ελληνική νοοτροπία" δεν ειναι κατι που μεταφυσικά υπάρχει στα μυαλά μας. Ενσταλλάχθηκε, αναπτύχθηκε και επιβραβεύτηκε για δεκαετίες και δεκαετίες. Η αναγνώριση του προβλήματος ειναι το πρώτο βήμα προς την θεραπεία. Αν ομολογούμε πως δεν μπορούμε να τα βγαλουμε περα γιατι ειμαστε ανικανοι απο μονοι μας (ενω ας πουμε μια πιο τιμια σταση θα ελεγε πως δεν μπορουμε να τα βγαλουμε περα μονοι διοτι απλουστατα αυτο πλεον δεν μπορει να γίνει) τότε είμαστε ήδη ένας λαός υπηκόων και όχι πολιτών.

Μπορεί οι "βάρβαροι" να είναι μια κάποια λύσις, αλλά τι σημαίνει η αναμονή των βαρβάρων εξ ουρανού για μας σαν κοινωνία και σαν άτομα; Ομολογώ πως πιθανότατα κάποιες συμπεριφορές έχουν γίνει πλέον.....γονιδιακές, οποτε γι αυτό και μονο διστάζω να είμαι θετικός υπερ κάποιας άποψης και αυτό γιατί απλούστατα δεν μπορω να γνωρίζω αν οι κεντρικές αποφάσεις θα ειναι σύμφωνες με την κοινωνία μιας και αυτή έχει μάθει κατά κανόνα να παραμυθιάζεται. Πρεπει οι ιδιοι οι πολιτες υπεύθυνα να αποφασίσουν για τις τύχες τους και να αναλάβουν την ευθύνη υπεράσπισης των αποφάσεών τους. Εδώ δεν μιλάμε για επιμέρους ρυθμίσεις αλλά για διαδικασίες που μπορούν να αλλάξουν (προς την όποια ρότα) τη χώρα, το μέλλον της και τον τρόπο ζωής μας.


Και εδω να μην ξεχάσω να στηλιτεύσω τις πολιτικάρες μας και τους ταγούς μας που μπορει να ζητάγαν δημοψηφίσματα για ψίλλου πηδημα (πχ ταυτότητες, νομοσχεδιο για ιθαγενεια) αλλά για μια σημαντική απόφαση που θα μας ακουμπησει αμεσοτατα ολους, ο ελληνικος λαος κρινεται ανάξιος να εκφέρει την άποψη του. Εδώ ο Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν χρειάζεται καν να έρθει στην Βουλή! Και αυτο απλά γιατί φοβούνται. Και εννοείται πως το δημοψήφισμα δεν θα γίνει στα κουτουρού αλλά αργότερα:

"Πριν το δημοψήφισμα θα πρέπει να ενημερωθούμε γραπτώς κάθε πολίτης. Εδώ μια εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο κάνεις και εκδίδεται ενημερωτικό δελτίο 100 σελίδων και για την εισαγωγή της Ελλάδος σε Χρεωκοπία ή ΔΝΤ+ΕΕ+ΕΚΤ να μην εκδοθεί ένα 1000 σελίδων. Είναι άλλο πράγμα τα γραπτά. Με τα υπογεγραμένα γραπτά αν αύριο σαν πολίτης ανακαλύψεις ότι αδικήθηκες ή ότι σε παρέσυραν θα μπορείς να ζητήσεις τουλάχιστον χρηματική αποζημίωση."
(frapezitis ξανα, τονισμοί δικοί μου)

Ας δανειστούμε στην χειρότερη αλλη μια φορα με επαχθεις ορους. Ουτε η πρωτη θα ειναι ούτε η τελευταία. Νομίζω πως πρεπει ο πολίτης υπευθυνα να αποφασισει, ε και αν αποφασισει να κανει το κρατος μπουρδελο, επιτελους ας το κάνει υπευθυνα και όχι πίσω από την ομπρέλα του "φταίνει οι άλλοι".


Y.Γ. και επί του πιεστηρίου: Μην ξεχάσω να αναφέρω μερικά από τα καλά της κρίσης:
α) τα εθνικια δείχνουν να έχουν μαζευτει. Πόσο μάλλον που πλέον αντιμετωπίζονται οι Έλληνες στο εξωτερικό πολύ χειρότερα απ΄ότι οι Αλβανοι εδώ παλαιότερα. Και λογικα. Οι Αλβανοί όταν κατέρρευσαν τουλάχιστον έτρωγαν μόνο τα δικά τους φράγκα. Εμεις εδώ καταρρεουμε μετά από απιστευτη κατασπατάληση και χαρισμένων χρημάτων. Για να δω τώρα λοιπόν τους φραπεδόμαγκες με τα ΕΛ γονίδια, που εν πολλοίς ειναι πολύ περισσότερο υπεύθυνοι από εμένα για τη σημερινή μας κατάντια να το παίζουν μάγκες! Το προσεχώς Βουλγάρες σβήστε το. Προσεχώς Ελληνίδες....
β) Οπως έγραψε και ο αντιδρασοσεξικος, εμείς ειμεθα λιγο πολύ συνηθισμενοι. Οι λοβιτουριστες και τα ΕΛ λαμόγια θα τον πιούνε και αυτοί και μάλιστα περισσότερο....ελπίζουμε

Υ.Γ. 2. Ανάφερα σε σχετικο ποστ του hades την δυνατότητα στασης πληρωμων ή επαναδιαπραγμέτευσης του χρεους. Δεν πήρα κάποιο μέρος, απλα το ανάφερα πως μπορεί να γίνει. Σιγά σιγά σκάνε ολοένα και περισσότερες παραλλαγές στο ίδιο μοντέλο, πράγμα που δείχνει πως ο κίνδυνος της οριστικής χρεοκοπίας ειναι τουλάχιστον ορατος έως αναπόφευκτος και πως οι ίδιες οι αγορες έχουν το knowhow για το πως και τι. Εμένα με ψιλοάρεασε αυτη.


Υ.Γ.3 Να μην ξεχάσω. Σε άλλες εποχές και με άλλους πολιτικούς ηγέτες ισως αυτή θα ήταν η χρυσή ευκαιρία της αριστεράς να παίξει επιτέλους έναν σοβαρό ρόλο, και όχι απλά να ζητάει ένα κομμάτι της πίτας. Αλλά είτε περιορίζεται στην διαφύλαξη των "δικών της", είτε μεμψιμοιρεί γενικώς και αορίστως. Ενα μεγάλο μέρος του κόσμου τα έχει πάρει στο κρανίο και μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική. Αλλα με τούτους που μπλεξαμε, όχι επανάσταση δεν μπορει να γινει, αλλά ούτε σοβαρή διαδήλωση χωρίς να σπάει τα νεύρα των συμπολιτών μας, λες και αυτοί ειναι οι εχθροί

ΥΓ.4 Επίσης να μην ξεχάσω την τρομοκρατία - καθοδήγηση που ασκείται από τα ΜΜΕ. Οι διαφορετικές απόψεις εξοστρακίζονται, εκτός και αν τα λέει καποιος άλλος και με τρόπο συμφέροντα (πχ που γέλασα ειναι η απαξίωση της αποψης του ΚΚΕ για εκ νεου εκβιομηχανιση της χωρας παράλληλα όμως με την επίμονη άποψη πως δεν παράγουμε τίποτε και πως αυτό πρεπει να αλλάξει. Αίντε τώρα βάλε και τα δύο στο ίδιο καλάθι. Η δε (τελικά λογική σύμφωνα με τις συνθήκες) προταση του Συριζα για εσωτερικό δανεισμό χλευάστηκε με την πεποίθηση πως με τα νέα - τότε - μέτρα θα πέσουν τα spreads. Τώρα τι έχουν να πουν οι μεγαλοφυεις οικονομολόγοι ;)

Υ.Γ 5. Διαβάζουμε τον Ελληνοσουηδό που βρήκε την ιδανική λύση "αντεκδίκησης"!

Υ.Γ. 6 Μαξ Κάιζερ ξανά. Από τον omadeon. Διαβάστε και τα σχόλια


Update: Καμαρώστε τα νέα απο μια και μόνο εφημεριδα (αν πιαναμε και άλλες ηθελα να ήξερα πόσα θα έβγαιναν):

* Ανενεργοί 5.000 οργανισμοί, στον αέρα οι υπάλληλοι
" (....) στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το 50% των παραπάνω οργανισμών και φορέων είναι σήμερα ανενεργοί και απασχολούν υπαλλήλους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας .(...)"

* Επόμενος στόχος ειναι η Πορτογαλία, παρόλο που το χρέος της ειναι πολύ μικρό. Αλλά αυτοί έχουν "μικρή ανάπτυξη". Προσοχή, όχι ύφεση ή πρόβλημα. Μικρή ανάπτυξη. Απο δικαιολογίες πάμε καλά βλεπω.

* Υπενθυμίζω πως η ΝΔ ειχε σαν στόχο - σημαία της την "μείωση του σπάταλου κράτους". Καμαρώστε ένα λαμπρό παράδειγμα. Δεν παραθέτω τίποτε, διαβάστε το όλο να ξεραθείτε.

* Ο ΝεοΔημοκράτης Υπουργός δεν ειχε πρόβλημα να καλύπτει τον Πασοκο δήμαρχο αμα ηταν να γίνει λοβιτούρα. Αντε ρε με το νέο ήθος σας!

Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

Μαξ Κάιζερ: «Οικονομική μαφία το ΔΝΤ»

του Βασίλη Δαλιάνη στο Πρωτο Θέμα
(Το αναδημοσιεύω κυρίως για την πολιτική οπτική του πράγματος, κυρίως στη "μάχη" ευρώ - δολλαριου. Όσοι δεν γνωρίζετε τπτ περι του Μαξ περάστε πρώτα μια βόλτα από εδώ, διότι ο άνθρωπος τα έλεγε κάμποσο καιρό τώρα. Στις απαντήσεις του Μαξ οι τονισμοί δικοί μου.)


Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα διασύρεται και λοιδορείται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μαξ Κάιζερ, ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς και τολμηρούς οικονομικούς αναλυτές, στέκεται στο πλευρό μας και μιλά ανοιχτά για «οικονομική μαφία» και «οικονομικούς τρομοκράτες» που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.



Γνωρίζοντας άριστα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς υπήρξε χρηματιστής στην Γουόλ Στρητ για περίπου 25 χρόνια, ο Μαξ Κάιζερ, που είχε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας, ζητά την σύλληψη των τραπεζιτών της Goldman Sachs και προτρέπει τους Έλληνες να διεξάγουν δημοψήφισμα για την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρουσιαστής οικονομικών εκπομπών στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, ανάμεσα στα οποία το BBC, το Αγγλικό Αλ Τζαζίρα και το Russia Today, ο Μαξ Κάιζερ μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», χαρακτηρίζει ανούσια τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως τα πραγματικά μέτρα θα μας τα επιβάλει το Δ.Ν.Τ. Θεωρεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα θυσιαστεί από τις διεθνείς αγορές και προτρέπει τους Έλληνες να εμποδίσουν αυτήν την προοπτική.

Είναι το Δ.Ν.Τ μονόδρομος για την Ελλάδα, ή υπάρχουν εναλλακτικές οδοί;

Ο μονόδρομος για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η σύλληψη των τραπεζιτών της Goldman Sachs και όλων όσων συμμετείχαν στην χάλκευση της ελληνικής οικονομίας το 2000 (σ. του z. Αντε διοτι μας τα πρήξανε με τον "καλο λογιστή Σημίτη"), που μπήκατε στο ευρώ. Το επόμενο βήμα, η εθνικοποίηση των τραπεζών, όπως έκανε η Σουηδία το 1993. Το Δ.Ν.Τ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε. Θα χάσετε την κυριαρχία σας. Ασκεί οικονομική τρομοκρατία. Χρησιμοποιεί οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής. Θα σας βιάσει με τέτοιον τρόπο, που δεν θα έχετε νιώσει ποτέ χειρότερο πόνο.

Υπάρχει η άποψη πως το Δ.Ν.Τ δεν είναι ο «κακός λύκος» αλλά η μοναδική λύση για την Ελλάδα;

Αν κάποιος σας κάψει το σπίτι για να σας πουλήσει μετά κάρβουνο θα το θεωρούσατε λογικό; Αυτό ακριβώς έκανε και η Goldman Sachs στην ελληνική οικονομία. Σας έκαψαν σαν εμπρηστές και τώρα έρχονται και σας λένε μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε κάρβουνο. Είναι εξωφρενικό. Το Δ.Ν.Τ διεμήνυσε στην Ελλάδα πως αν το χρειαστεί θα έρθει για βοήθεια. Τα επενδυτικά hedge funds της Γουόλ Στρητ επιτίθενται στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας για να κατευθύνουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Και ο λόγος που το κάνουν είναι απλός. Να αναγκάζουν τον ελληνικό λαό να ζητήσει τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. Και το Δ.Ν.Τ θα πει, αφού μας φωνάξατε για βοήθεια εμείς απλώς ήρθαμε. Οι τραπεζίτες της Γουόλ Στρητ συνεργάζονται απόλυτα με το Δ.Ν.Τ. Είναι μια οικονομική μαφία και τα hedge funds είναι οι εκτελεστές. Οι έρευνες για την Goldman Sachs στις Η.Π.Α αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν το μέγεθος της μαφίας. Είναι αναμεμειγμένοι σε παράνομες δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται; Πως εξηγείτε την αντιμετώπιση της Γαλλίας και της Γερμανίας;

Η Γερμανία είναι στην πλευρά των τραπεζιτών της Γουόλ Στρητ. Δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα ή το ευρώ. Το ευρώ αντικατέστησε ένα φθηνό μάρκο ώστε να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της. Όσο η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, το ευρώ πέφτει και η Γερμανία ευνοείται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ ανταγωνίζονται το δολάριο. Δυστυχώς η κρίση θα καταστρέψει το ευρώ. Οι τραπεζιτικοί τρομοκράτες της Γουόλ Στρητ, έχουν σκοπό μετά την Ελλάδα, να καταστρέψουν την Πορτογαλία και να συνεχίσουν. Η καταστροφή του ευρώ θα βοηθήσει το δολάριο να παραμείνει το μοναδικό διεθνές νόμισμα, το μοναδικό «αποθεματικό νόμισμα». Αν μια χώρα θέλει να αγοράσει πετρέλαιο, πρέπει πρώτα να αγοράσει δολάρια. Αν μια χώρα θέλει να αγοράσει χαλκό, πρέπει πρώτα να αγοράσει δολάρια. Γιατί αυτά και αρκετά ακόμα προϊόντα πωλούνται μόνο σε δολάρια. Αυτό σημαίνει πως οι Η.Π.Α κερδίζουν διαρκώς. Όλος ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να αγοράζει συνεχώς δολάρια. Το ευρώ λοιπόν απείλησε την αυτοκρατορία του δολαρίου. Ήταν λογικό αυτό να μην αρέσει στους τραπεζίτες της Γουόλ Στρητ. Χρησιμοποιούν την κρίση για να καταστρέψουν το ευρώ. Οι Έλληνες πρέπει να σταθούν ενάντια στους τραπεζίτες, όπως κάνανε οι Ισλανδοί.

Τι προτείνετε; Πώς θα καταφέρουμε να ζητήσουμε δάνεια από τις αγορές;

Να κάνετε δημοψήφισμα. (σ. του z. Εδώ όχι μονο δεν κάνουμε δημοψήφισμα, αλλά διάβασα πως μπορεί να μην περαστεί καν από την βουλή η διαδικασία. Αντε ρε κουρόφραγκοι που θα μας μάθετε εσείς τι ειναι η δημοκρατία!) .Όπως στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί αποφάσισαν με 93% να μην δώσουν σε μερικούς τραπεζίτες 5 δις ευρώ. Πρέπει εσείς οι Έλληνες να αποφασίσετε αν θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας. Η κυβέρνησή σας δεν έχει αυτήν την εντολή. (σ. του z. Σαφως και δεν την έχει. Για άλλα πράγματα ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση) Σας θεωρούν ανόητους και δεν ζητάνε τη γνώμη σας; Θεωρούν πως είστε μωρά και δεν έχετε δικαίωμα λόγου; Πως δεν μπορείτε να αποφασίσετε για τις ζωές σας; Ζητείστε δημοψήφισμα. Θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας ή όχι; Εσείς έχετε τη δύναμη. Πρέπει να παλέψετε, να αγωνιστείτε. Αν δεν γίνει δημοψήφισμα τότε να γίνουν εκλογές. Να εθνικοποιήσετε άμεσα όλες τις τράπεζές σας, να δημιουργήσετε δύο ή τρεις κρατικές τράπεζες και να αναδομήσετε την οικονομία σας. Μην πάτε μακριά. Κοιτάξτε το μοντέλο που εφάρμοσε η Σουηδία το 1993.



Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

Τα τοπ της εβδομάδας

Να μια ιδέα που ειναι καλή για όταν βαριέσαι να γράψεις. Σφηνάκια ειδήσεων. Το κάνουν ένα σωρό άλλοι, γιατί να μην το κάνω και εγώ;


*** H δήλωση της εβδομάδας:

Πάνος - ο ανεξάρτητος - Σόμπολος: "Δεν είμαι φερέφωνο κανενός (ρε γαμώτο)"

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

*** H δήλωση της εβδομάδας vol 2 "η επιστροφή":
Λιάνα Κανέλη στον Γιώργο Παπαδάκη : "Εγώ, εσύ και εσείς (διαφοροι τηλεμαϊντανοι που δεν θυμάμαι), είμαστε όλοι εργατική τάξη"!

Γειά σου Λιάνα προλετάρια!

*** Ο Zaphod της εβδομάδας:
(χωσιματικά)
Ο Βγενο και το χώριμο που έριξε γενικώς μέσω του ΣΚΑΙ. Φήμες πως του έκανε προταση ο Τσίπρας να μετέχει του νέου ΣΥΡΙΖΑ ελέγχονται ως κακεντρεχείς (διαβάστε και αυτό).

Επίσης έμαθα πως:
"............ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων απο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Πεταλωτή ο τελευταίος σε απάντηση ερώτησης δήλωσε πως ο κύριος Σηφουνάκης ουδέποτε έλαβε επιταγή αξίας 50.000.000 δρχ.
Άμεση ήταν η απάντηση του mr. MIG όπου έδωσε στη δημοσιότητα φωτοτυπία της επιταγής, σχετικό δελτίο τύπου αλλά και φωτογραφίες εκδήλωσης όπου κάθονταν μαζί ο τότε Υπουργός Αιγαίου αλλά και ο εν λόγω επιχειρηματίας."

χαχαχαχαχαα!
Update: Άνθρακες ο συγκεκριμένος θυσαυρός (μετά το σχετικό σχόλιο του Δείμου). Αλλά ο Βγενό παραμένει Ζaphod της εβδομάδας γιατί το (συριζικό; χεχεχε) στυλάκι του με άρεσε. Τέλος Update

*** Ο Zaphod της εβδομάδας νο 2:
(επιστημονικοτερα ομως) ο Vagelford ο οποίος βλέπει τους άθεους να....γινονται πιστοί :
"
...Ειλικρινά, η θεωρία του Big Bang μοιάζει τρελή.
...Προτιμώ αυτό το μοντέλο από το να δικαιωθούν οι θεολόγοι με την δημιουργία εκ του μηδενός.
...παντως και εγω ειμαι κατα του μηδενος (δημιουργια απο το μηδεν) και οχι γιατι το υποστηριζει ο χριστιανισμος αλλα μου την σπαει το μηδεν
...Η κοσμολογία πλάσματος είναι σίγουρα πιό τεκμηριωμένη από την παρωχημένη "θεοκρατική" ιδέα του Big Bang. Είναι παράταιρο σ'ένα φόρουμ αθεΐας να υποστηρίζεται το "Big Bang"!
...Με θετική διάθεση θέλω να πω σε όλους ότι κάθε θεωρία "μη" Big Bang είναι πιό κοντά στις αθεϊστικές αντιλήψεις μας. Δεν κατανοώ αυτή την υποστήριξη του Big Bang από την πλειοψηφία.
"
και δικαίως τρελαίνεται!!


*** Φιλόλογος της εβδομάδας:
Ο δικηγόρος Αλέξης και ο πελάτης του Επαμεινώνδας. Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας θα διακρίνεται πλεον σε δύο περιόδους: π.Κ. (προ Κούγια) και μ.Κ. (μετά Κούγια)

*** Γκαφατζής (για μην πω τπτ χειρότερο) της εβδομάδας και πιθανότατα της χρονιάς:
Ο κ. Παπακωνσταντίνου και η ΤτΕ καθως επέλεξαν να ακολουθήσουν μια "χρυση" συμβουλή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών η οποία ας μην το ξεχνάμε, διακρίνεται για τον ... πατριωτισμό της.
Update: Μην ξεχάσουμε και τον κο Προβόπουλο, διευθυντή της ΤτΕ. Μερικές φορές η γκιλοτίνα ακούγεται τόσο μα τόσο γλυκιά...... Κοιτάξτε αυτό για να καταλάβετε πως δουλεψε και δουλεύει το σύστημα. Πως τρωνε απο το δικό μας μέλλον μέσω του....αέρα. Τέλος update


*** "Χουντικός" (ή καλύτερα ο καρφώνων τους χουντικοί) της εβδομάδας (μέρες που είναι κιολας) ο Geokalp εδώ

*** Το καλύτερο παιδί της εβδομάδας, για να μην πω της χρονιάς:
Σωτήρης Νίνης


*** Wanna be υπουργός της εβδομάδας:
Γιώργος Καρατζαφέρης: "η χώρα μας μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική (το πιασαμε το υπονοούμενο μεγάλε μεγάλε;)"

*** Υπουργος της Εβδομάδας:
Ο Μαρκέλλος Νύκτ.... εεεεεεεεεε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Kαι όμως κάποιοι τιμωρούνται!


*** Gay της εβδομάδας (με κάμποσα χρονάκια καθυστέρηση). Εκκλησία + χούντα = L.F.E όπως έγραψε και η Crfaty Chainstrap. Λεπτομέρειες στο προηγούμενο

*** Δήμαρχος της εβδομάδας: Διχάζομαι ανάμεσα στον Νικήτα τον νεοχαζή (έχει και έργο όχι @@@@@!!) και στον Χουαν Μανουέλ και τα λοιπα.
Εσείς τι λέτε;

*** Νομάρχης της Εβδομάδας: Ο Ζορό! Εεεεεε...... ξέρετε , ή μήπως δεν ξέρετε; :)

*** Άσχετος με πτυχίο της εβδομάδας. Άδωνις Γεωργιαδης ο Λερναίος και Αθανάσιος Πλεύρης ο Πολυκέφαλος. Άιντε και του χρόνου στα μέρη του estarian με τους φραπεδόμαγκες!




Update του Update που μηδενίζει όλα τα Update. Eτοιμαστείτε διότι....εεεεερχεται η Ευρωπαϊκη και ΔΝΤιακή βοήθεια!
Ακολουθώντας την συμβουλή του Estarian αρχίζω καριέρα λαδέμπορα (τι καριερα λαδεμπορα ρε μαπα με 20 ελιες ολες και ολες; Εμ όση καριέρα θα κάνω εγώ, άλλο τόσο βοήθεια ειναι και η βοήθεια)

Άιντε και αρχίστε όλοι να φυτεύετε "καλαμπόκι" (καταλαβαινόμαστε ε;), μπας και το νομιμοποιήσει ο σοσιαλίσταρος πρωθυπουργάρας μας μαζί με τα εξυπνοπούλια του με τις μεγάλες μύτες. Προσεχώς: οδηγός επιβίωσης στην χώρα του ΔΝΤ!
(πρώτη συμβουλή: βρείτε ψυχολόγο. Θα μας χρειαστούν κάμποσοι)

Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

All the way



This time δεν εχει ούτε γκρινιες ουτε κηρύγματα. Οποιος τα ξερει τα ξερει και αν δεν τα ξέρει τι να του κάνω εγώ;

Ας αναπολήσουμε λοιπον όλοι μαζί τις εποχες της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως!




εεεεεεεεεε, λάθος. Αυτο το φιλάκι όμως είναι half the way gay μιας και μες στην χαρά ενός αποτελέσματος, μπορεί απλά να αστοχήσεις!


Αν όμως ......βάλεις και γλώσσα; Πόσο αστόχησε η γλώσσα σου ρε μεγαλε μεγάλε;




Αααααααχ! Εδώ υπάρχει ενας έρωτας..... μεγααααααααλος! (Respect στο βρομιστερακι και στο ελληνάκι που το ανεκάλυψαν!)
Παρατηρήστε τις λεπτομέρεις. Τα χεράκια που από την μία αγκαλιάζουν στα μουλωχτά και από την άλλη σβερκώνουν το ανομολόγητο αντικείμενο του πόθου. Το όλο body language νμζ πως δεν χρήζει άλλων σχολιασμών. Αχχχχ αυτος ο έρωτας!

Και καλα ημεις ειμεθα κουλ ατομα και δεν μας νοιαζει τι κανουν και πως 2 (η και περισσότεροι) ενήλικες μεταξύ τους. Αλλα ρε παιδια μπροστα στον κόσμο; Και τους ταράξατε και στο κήρυγμα!

Άιντε και στο gay pride!

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010

Stop στις μιζες

Αν υπάρχει ένας λαός που κατέχει από μίζες, αλλά παραδόξως δεν ξέρει το Χριστό του από βέσπα, αυτός ειναι ο αθανατος ΕΛληνικος λαος του οποίου ο τράχηλος ζυγό δεν μπορεί πια να περιμένει!!!

Οποτε λογικό ειναι το νέο πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο, πανγαλαξιακό κίνημα ενάντια στις μίζες και στις επιπτώσεις τους να ξεκινά από το κέντρο, τον ομφαλό της γης! (αμ πως. Υπενθυμιζω την θεωρία μου πως το ανθρώπινο είδος ξεπήδησε από Ελλάντα μεριά, γι αυτό και πολλοί κατοικοι της περιοχής, περήφανοι γι αυτο το γεγονός αποφάσισαν να μην εξελιχθούν και πολύ από τότες)




Χαιρετιζουμε αυτήν την προσπάθεια και συμμετέχουμε ενεργά από τον καναπέ μας.

Λεπτομέρειες εδώ και εδώ στους ηγητορες του (κατα βάθος) Σουβλακικού αυτού κινήματος (διότι κάθε καλή θρησκεία ξέρει να καπελώνει όλες τις πρωτοποριακές κινήσεις, ευχαρισθώ) από τους Polse και Αδηηηηηη (πως λεμε Σακηηηηη) αντίστοιχα

Κυριακή, Απριλίου 18, 2010

Παιδεια και Mythbusting

Σε προηγουμενα ποστ (εδώ και εδώ) σχετικά με το θέμα αναφέρθηκαν, είτε από εμένα σε διαλογική μορφή, είτε από σχολιαστές (καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα δεν εχει σημασία) διαφορα δεδομένα αλλά και μύθοι για την Παιδεία μας, οποτε ειπα να κανω ένα καλό ξεδιάλεγμα δίνοντας και τις προσωπικές μου θέσεις. Λογω μεγαλύτερης ειδίκευσης θα αναφερθω κυρίως στην Ββθμια εκπαίδευση. Καλουνται ιδιαιτερα οι συναδελφοι που με διαβασουν να καταθέσουν τον οβολο τους.
Τα αριθμώ κιόλας για να ξέρουμε για τι μαλλιοτραβιόμαστε!


1. Η παραπαιδεία κάνει κακό και πρέπει να εξοβελιστεί. Το ίδιο από την ανάποδη λέει πως η παραπαιδεία κάνει καλο, ενώ η Δημόσια Παιδεία όχι, και πρέπει όλη η Παιδεία να ιδιωτικοποιηθεί.
Για κουνήστε λίγο το κεφάλι σας. Κάπου ακουσα μια υπέροχη παρομοίωση: Η παραπαιδεία παίζει το ρόλο που παίζουν τα ταξί σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καλύπτουν τα κενά τους ή απλά το γουστο κάποιου. Μόνο κάποιος ηλίθιος θα έλεγε να καταργηθούν τα ταξί αφού έχουμε το Μετρο ή να διαλυθεί το Μετρό γιατί τα ταξί σε πάνε πιο γρήγορα στην δουλειά σου. Ο δε κανόνας ειναι πως όσο βελτιώνενται τα ΜΜΜ τόσο μειώνεται η αναγκαιότητα των ταξί στην αγορά. Το σωστό θα ήταν να απαιτούμε και από τις δημόσιες συγκοινωνίες και απο τους ταξιτζήδες να κάνουν σωστά την δουλειά τους και να καταγγέλουμε παρανομίες ή δυσλειτουργίες. Κανείς δεν διανοήθηκε να αποκαλέσει τους ταξιτζήδες "μάστιγα των μαζικών μεταφορών". Θες να περιορισεις την παραπαιδεια κυρα Αννα μου; Φτιάξε καλό δημόσιο σχολείο, μην το απαξιώνεις (όπως έκανες έμπρακτα με την αύξηση του οριου των απουσιων 1 μηνα πριν τις πανελλήνιες. Όλα τα Λύκεια θα αδειάσουν και με δικιά σου υπαιτιότητα)


2. Υπευθυνοι για τα κενα στα σχολεία ειναι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
Μάλιστα. Το γεγονός πως το Υπ. Παιδείας δεν έχει προκυρήξει θέσεις διοικητικών εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια δεν φαίνεται να έχει σχέση. Αποσπασμένοι ξαποσπασμένοι όταν κάποιοι απουσιάζουν αυτό κοινοποιείται και μάλιστα άμεσα - και μπορεί να καλυφθεί άμεσα μιας και υπάρχουν δεξαμενές πρακτικά ανεξάντλητες. Σαν δικαιολογία λοιπον δεν στέκει και το ζήτημα κάλυψης των κενών είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης (και τσιγκουνιάς). Το γεγονός πως σε αυτό το νομικό κενό βρήκαν πατημα διάφοροι είτε για να βολέψουν ημετέρους είτε για να βολευτούν οι ίδιοι δεν έχει να κάνει με τα κενά τα ίδια όσο με το δικό τους βόλεμα. Κολαστέοι και τιμωρητέοι οι περισσότεροι εξ΄αυτών, κυρίως οι αργόμισθοι εντος του Υπουργείου (3 σε ένα φωτοτυπικό) αλλά όχι πως είναι και η αιτία του κακού. Ας μην ξεχνάμε πως η πολιτεία τους επιβραβευε κιολας, μιας και όντας αποσπασμένοι πχ στο κέντρο έπαιρναν τα μόρια της αρχικής θέσης (συνήθως σε κάποιο δυσπρόσιτο σχολείο). Κάτι ακούστηκε επίσης και για διπλούς μισθούς αλλά δεν το πολυπιστεύω. Τέλος πάντων, σε κάποιες υπηρεσίες (ειδικά του υπουργείου) χρειάζονται εκπαιδευτικοί και όχι...απόφοιτοι γυμνασίου. Σε προηγούμενα ποστ ειχα αναφερθεί με αριθμούς στο θέμα. Οι αποσπασμένοι που δεν ειναι σε σχολεία / γραφεία δευτεροβάθμιας (γιατι αν ειναι σε σχολείο και πάλι δουλευει ως εκπαιδευτικος) ειναι (αρκετά) λιγότεροι από 2000, οποτε στην ουσία μιλάμε για μια μεγάλη φούσκα που προβλήθηκε για να καλύψει την τσιγκουνιά του υπουργείου. Αυτα τα νούμερα έχω ως περίπου συνολικά από "καλά πληροφορημένες" πηγές. Παρακαλώ να με διορθώσετε αν κάνω λάθος.

3. Έχουμε πολλούς καθηγητές ανα μαθητή σε σχέση με άλλες χώρες.
Εγραψα στο προηγούμενο για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, μην τα ξαναλέμε. Σε τέτοια μέρη αν υπάρχει σχολειο πρεπει να έχει καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Επειδή τα παιδιά όμως είναι λίγα αυτοί θα έχουν λογικά μειωμένο ωράριο μιας και δεν θα υπάρχει άλλο σχολείο κοντά. Οι υπεράριθμοι συνήθως παίρνουν διοικητικές θέσεις μιας και το Υπουργείο, το ξαναλέω, δεν προκυρήσσει (ή αν το κάνει το κάνει σπανιότατα) θεσεις διοικητικών, αλλα το δουλεύει εσωτερικά το πράγμα. Οταν κάποιος μετρά και τους (λιγότερους από 2000) αποσπασμένους σε διοικητικές ή άλλες δημόσιες θέσεις τότε κάνει διπλό λάθος, μιας και αυτοί πλεον δεν ειναι εκπαιδευτικοί αλλά διοικητικοί ΠΕ στην ουσία. Καταλαβαίνουμε την διαφορά; Εκτος και αν νομίζετε πως ο μαθηματικός που δουλεύει σε τράπεζα πχ εργάζεται ως ....εκπαιδευτικός! Προσθέστε και τον αριθμό συναδέλφων που διδάσκουν άχρηστα μαθήματα (οι Θεολόγοι έρχονται πάντα πρώτοι στο μυαλό όσων το λέω είτε αυτοί ειναι θρήσκοι είτε όχι) και αναρωτηθήτε πόσο κουτόχορτο μας ταϊζουν.

4. Το πτυχίο πρέπει να είναι η μόνη προϋπόθεση για να προσληφθεί κάποιος στο δημόσιο.
Κυκλοφορεί μεταξύ πολλών συναδέλφων και φοριέται πολύ πως το Υπουργείο "υποχρεούται" να μας διορισει, με διαφορες παραλλαγες βαρύτητας (θα το δουμε και αργότερα).
Με εξαίρεση τα κατεξοχήν παιδαγωγικά επαγγέλματα (νηπιαγωγοι, δάσκαλοι) διαφωνώ επί της αρχής. Δεν διδάχθηκα καμία διδακτική στο πανεπιστήμιο, δεν έκανα καμία πρακτική εξάσκηση σε σχολείο και αποφοίτησα φυσικός και ουχί εκπαιδευτικός. Φυσικός παραμένω και αυτήν την εποχή ασχολούμαι με την εκπαίδευση. Αύριο μπορεί να αλλάξω γνώμη και να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Δεν θεωρώ πως το κράτος έχει κάποια περαιτέρω υποχρέωση απέναντι μου μιας και μου εξασφάλισε δωρεάν (δηλ χωρίς δίδακτρα γιατί στα υπόλοιπα....) παιδεία αρκετά υψηλού θα έλεγα επιπέδου.

Το γεγονός πως θεωρείται πως "έχουμε παιδαγωγική επάρκεια" δεν σημαίνει πως έχουμε κιόλας. Ειναι απλα ευτυχής η σύμπτωση πως είμαι (μαλλον) καλός στην εκπαίδευση. Παλαιότερα διαφωνούσα με αυτήν την άποψη μέχρι που πήγα.....φαντάρος και είδα πως η μούρλια που μπορεί να πετύχει κανείς εκεί έξω είναι πολύ περισσότερη απ΄ότι φανταζόμουν. Δεν ξέρω για παιδαγωγική επιμόρφωση (1-2 μαθηματα παιδαγωγικής αρκούν, μην κοροϊδευομαστε. Για τα υπόλοιπα φροντίζει η εμπειρία που αποκτάς γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να διδαχθούν καθοτι ο τροπος λειτουργίας του καθενός ειναι προσωπικός) αλλά μερικά (ενδελεχή και περιοδικά) ψυχοτεστ χρειάζονται. Αλλά και αυτό που ακούω πως θα γίνει με το ένα επιπλέον έτος που λέγεται πως θα χρειαστεί να παρακολουθησει κάποιος υποχρεωτικά για να πάρει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης είναι τουλάχιστον ηλίθιο. Θα γίνουν οι καθηγητικές σχολές δηλαδή 5ετείς όπως τα Πολυτεχνεία; Για 1100 ευρώ το μήνα; Τι λετε ρε;

5. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι μόνιμοι.
Η άποψη μου είναι πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι καλοπληρωμένοι είτε είναι μόνιμοι, είτε προσωρινοί, είτε αναπληρωτές είτε ο,τιδήποτε. Να έχουν λόγο και κίνητρο να κάνουν την δουλειά τους, και οχι να χρησιμοποιούν την δουλειά τους σαν δόλωμα για να έχουν καλύτερη 2η δουλειά (καταλαβαινόμαστε ε;). Η μονιμότητα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μπαίνει στην εξίσωση (οχι πως ειναι κακό, αλλά είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες. Σε λίγο θα γίνουμε μόνιμοι σκλαβοι έτσι όπως πάει η δουλειά). Η ωρομισθία των 7-9 ευρώ την ώρα είναι περίπου κοροϊδία. Το ίδιο το κράτος που "αντιπαλεύεται" την μονιμότητα, την υπερασπίζεται κιόλας. Αν πχ αρνηθείς σε μια σεζόν μια θέση αναπληρωτή, σου απαγορεύει επί διετία να ξανακάνεις αίτηση. Αν παραιτηθείς απο μόνιμη θέση επειδή βρήκες μιαν επαγγελματική ευκαιρία και θέλησες να την ακολουθήσεις είναι περίπου αδύνατον να επανέλθεις. Στην ουσία αυτός που δεν θέλει να ειναι μόνιμος αλλά κυνηγά τις καλύτερες συνθήκες τιμωρείται! Όταν ο εκπαιδευτικός αμοίβεται με τα χρήματα ανειδίκευτου εργάτη (ειδικά ο ωρομίσθιος) δεν μπορώ να καταλάβω πως θα κάνει σωστά την ειδικευμένη εργασία του, ειδικά όταν αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα επιβιωσης. Η δε απαίτηση του Υπουργείου στους ωρομίσθιους να μην εργάζονται αλλού ειναι τουλάχιστον ηλίθια (και σε αυτό θα επανέλθω). Ποιος μπορει βρε ****** να ζήσει με τα max 300 ευρώ/μήνα, όπως τον υποχρεώνετε εσείς;

6. Μά γιατί κάποιοι κακοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ξηλωθούν ποτε;
Το προβλημα "ατιμωρησίας μερικών" είναι το ίδιο με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μην γελιόμαστε, και η νοοτροπία του φτάνει μέχρι και την βουλή. Σε ενδεχόμενο ατόπημα κάποιου τον ελέγχουν οι δικοί του και όχι κάποιοι ανεξάρτητοι με αποτέλεσμα τελικά να μην τιμωρείται κανένας και να ενθαρρύνεται η ασυδοσία. Στους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα και πολλές φορές το πρόβλημα λύνεται εκ των έσω. Πολλές "κακες" περιπτώσεις (πχ wannabe παιδόφιλοι, εχοντες ψυχολογικά προβλήματα (εχω δει και κυρίως ακούσει κάτι περιπτωσάρες...ουάου) κτλ διότι δεν ειναι καθόλου εύκολο πράγμα η είσοδος σε μια σχολική αίθουσα και κανένα "προπαρασκευαστικό" έτος δεν μπορει να σε προετοιμάσει γι αυτό) συνήθως αποσπώνται σε γραφεία (σε θεσεις που ειναι απαραίτητες btw) και μπορούν έτσι να παράξουν (διοικητικό και χρήσιμο) έργο χωρίς να γίνονται επικίνδυνοι για κανέναν. Επίσης ξέρω περιπτώσεις που γνώρισαν διάφορες βαθμίδες διοικητικών ποινων (παυση, διαθεσιμότητα, αλλαγή σχολείου) για σχετικές παραβάσεις του κώδικα. Αρα δεν ειναι τοση η ατιμωρησία όση νομίζουμε. Αλλα δεν μπορει να γκρινιάζει κάποιος συνέχεια και μέχρι εκεί. Εντόπισες παραβατική συμπεριφορα φίλε μου; Πολίτης είσαι, κατάγγειλέ το. Αλλιώς μόκο, είσαι και συ συνυπεύθυνος. To ζήτημα όμως δεν ειναι η τιμωρία. Είναι η πρόληψη και η μέριμνα έτσι ώστε
α) να γίνει η δουλειά μας
β) να γίνει σωστά
γ) να μην πάθει κανείς τίποτε

Αλλά: να μην ξεχάσω και την μαλακία του ΕΛ γονέα που νομίζει πως το μπουμπούκι του ειναι το άλας της γής ενω μπορεί να ειναι ο μεγαλύτερος αληταράς του γνωστού σύμπαντος. Και οταν επιχειρεί κάποιος να τον τιμωρήσει ή να τον συνετίσει με κάποιον τρόπο τελος πάντων το πιθανότερο ειναι να βρει τον μπελά του. Αυτο ειναι το καλο που έχουμε εμείς οι "απέξω". Εχουμε το δικαίωμα να πουμε αει σιχτίρι εσύ και το κωλοπαιδο σου και ούτε να σας ξαναδώ. Περιέργως όμως σε μας (πιθανόν επειδή πληρώνουν) σπανίως γίνονται ακρότητες, γίνονται όμως άλλα χαριτωμένα και απείρου κάλλους σκηνικά, διότι απλούστατα η ίδια μαλακία εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.

Αυτα όμως εντος του σχολείου δεν παίζουν και όταν κάποιος προσπαθήσει να επαναφέρει το παιδί σε μια τάξη πολυ εύκολα μπορεί να γίνει στόχος αλλοφρονεμένων γονέων. Τελικά η ρήση που λέει πως οι χειρότεροι στον κόσμο στο να μεγαλώνουν παιδιά ειναι οι γονείς, είναι πέρα για πέρα αληθής. Ειδικά και οι ιδιαίτερα οι Ελληνες γονείς για ένα σωρό λόγους που δεν ειναι της παρούσης η ανάλυση τους. Όποιος έχει περάσει έστω και λιγο από το χώρο ξέρει και καταλαβαίνει.

7. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μένουν υποχρεωτικά στον τόπο πρώτου διορισμού τους για κάποιο χρονικό διάστημα (πχ διετία).
Σωστό. Γι αυτό θα πρότεινα κιόλας οι προσλήψεις να γίνονται σε επίπεδο νομών - Καλλικρατικών Δήμων και όχι κεντρικά. Ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές πρέπει να ισχύσει αυτό, ίσως και με κριτήρια "εντοπιότητας".

8. Δεν θα γίνονται αποσπάσεις - μεταθέσεις πριν υπάρξει αναπλήρωση.
Σωστό, εκτός και αν το γυρίσουμε πάλι στην τσιγκουνια και ΔΕΝ φέρνουμε αναπληρωση για να κανουμε οικονομία, που πολύ φοβάμαι πως αυτό μας λένε στην ουσία.

9. Ισχυων νόμος: Οι ωρομίσθιοι (δηλ max 300ευρα/μήνα) εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να απασχολούνται σε φροντιστήρια. (το ανέφερα και πιο πάνω, αλλά επειδή το τρώω στην μάπα ε, θα το αναλυσω λίγο παραπάνω).
Μάλιστα. Άρα είτε πρέπει να ζουν με 300 ευρώ το μήνα είτε προτιμάμε έναν εκπαιδευτικό που δουλεύει σε τράπεζα ή σουπερ μάρκετ από έναν που είναι ενεργός στην αγορά σαν τέτοιος. Προτιμάμε για εκπαιδευτικούς άτομα που δεν εργάζονται ως εκπαιδευτικοί! Τι να πω, συγχαρητήρια! (φαντάζομαι πως ο λόγος θα ειναι για να μην "τσιμπάνε ιδιαίτερα" μέσω της ωρομισθίας. Μα η αντιμετώπιση ειναι απλή. Βάλε ελκυστικούς όρους εργασίας για να μην το κάνουν και δεν θα το κάνουν. Ή έστω βάλε δικλείδες πως θα δουλεύουν ωρομίσθιοι εκτός της επαγγελματικής τους έδρας. Γιατι δηλαδής (thanx hades) οι (επίσης πενιχρότατα μισθοδοτούμενοι) γιατροί στα νοσοκομεία δεν έχουν και ιδιωτική απασχόληση; Φαντάζεστε γιατρό που να του λέει το κράτος πως θα τον απασχολεί με 300 ευρω το μήνα, και όχι μόνο αυτό αλλά θα του απαγορέψει κιόλας να ασκήσει αλλού το επάγγελμα του;) Δηλαδή αν το υπουργείο φτιάξει ένα κτίριο υποχρεώνει τον εργολάβο να υπογράψει πως δεν φτιάχνει άλλα για ιδιώτες; Οταν υπέγραψα το σχετικό κείμενο (οχι θα κάτσω να σκάσω) ρώτησα την συνάδελφο που εκτελούσε χρέη γραμματείας τι μαλακίες ειναι αυτές αφού όλοι εργαζόμαστε εκεί έξω σε τέτοιες δουλειές και οι ίδιοι το ξέρουν μιας και αυτοί μας δίνουν τις σχετικές άδειες. Και ειλικρινέστατα μου απαντάει: Σε αυτήν την χώρα κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο. Εσείς υπογράφετε ψέμματα και μεις κάνουμε τους μαλάκες.

Σχεδον ολοι οι ωρομίσθιοι εργαζονται παράλληλα στην παραπαιδεία. Λογικό δεν ειναι; Ειναι απαράδεκτο, το κράτος, από την στιγμή που δεν σου δίνει πλήρη απασχόληση, να σου λέει τι θα κάνεις για να βγάλεις τα προς το ζην.

10. Το κράτος έχει υποχρέωση να μας διορίσει. (βλ και το 4.)
Δυστυχώς όχι. Το κράτος έχει υποχρέωση να προσλάβει όσους χρειάζεται. Είτε σας αρέσει είτε όχι σπουδάσαμε επιστήμονες και όχι εκπαιδευτικοί (ποσο μαλλον εκπαιδευτικοι του δημοσιου) και η εκπαίδευση ειναι μόνο μία παράμετρος του πτυχίου μας, ασχετα αν εν Ελλάδι οι υπόλοιπες μένουν περίπου σε αχρηστία. Απο την στιγμή που υπάρχουν παραπάνω ενδιαφερόμενοι από τις προσφερόμενες θέσεις θα υπάρξει αναγκαστικά μια επιλογική διαδικασία η οποία θα είναι (περίπου a priori) άδικη. Ότι σύστημα και να βάλεις, ποτέ δεν ξέρεις πως θα είναι κάποιος στην τάξη. Τώρα όποια και αν είναι αυτή η διαδικασία δεν σημαίνει πως θα γινει για μας ούτε πως θα μας αρέσει. Τουλάχιστον να ειναι διαφανής και κατά το δυνατόν αξιοκρατική. Το προηγούμενο σύστημα θεωρώ πως το είχε αυτό, αν και υπήρχαν 17 διαφορετικοί τρόποι για να "μπει μεσα" κανεις, τουλάχιστον όμως ήταν σαφέστατα μετρήσιμοι και δεν έπαιζαν ρόλο τα μέσα, αλλά κάποιες παράμετροι που το Υπουργείο ειχε θεωρήσει "αντικειμενικές".

Το ζήτημα ειναι πως η πάγια θέση του Υπουργείου ειναι να διοριζει λιγότερους απ όσους χρειάζεται και να βγάζει με πλάγιες μεθόδους την διαφορά. Γι αυτό στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς υπάρχουν κενά, γι αυτό θα αυξησει το όριο των μαθητών ανα τάξη, γι αυτό και χρησιμοποιεί ωρομίσθιους και αναπληρωτές (που ειναι φτηνότεροι και αποκλείεται να βγουν στην σύνταξη από το Δημόσιο, ενώ τις πληρωμές τους (ειδικά των ωρομισθίων) τις καθυστερεί χαρακτηριστικά) ενώ υπάρχουν δεδομένα οργανικά κενα. Η δικαιολογία των "αποσπασμένων" δεν αρκεί για να καλύψει την δεδομένη τσιγκουνιά του κράτους σε αυτόν τον τομέα. Ούτε και η δικαιολογία των εκπαιδευτικών αδειών μιας και υποτίθεται πως το υπουργείο θέλει οι υπάλληλοι του να επιμορφώνονται και να βελτιώνονται.



11. Η αξιολόγηση ειναι καλο πράγμα.
Το ίδιο και οι βόμβες. Αρκει να τις ρίχνεις στον εχθρό και όχι στο κεφάλι σου. Η Δημόσια παιδεία έχει καποια θέματα. Σωστό. Χρειάζεται αξιολόγηση. Αιντε να το δεχθούμε. Αλλά αν αξιολογούν τους νέους οι παλιοι (και εχοντες τα θέματα) τότε γιατί να βελτιωθεί το πράγμα; Ενας από τους λογους που τα ΚΕΠ ειναι η μοναδικη δημόσια υπηρεσία που λειτουργεί και μάλιστα πολύ καλυτερα από το "καλά" ειναι πως δεν έχουν παλιούς. Εχω γνωστούς που διορίστικαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, νεα παιδιά είναι, όρεξη για δουλειά έχουν, και οι παλιοι τους την λένε κιολας γιατί τους κάνουν να δείχνουν άχρηστοι. Τα ίδια τα ΚΕΠ σαμποτάρονται από τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες για τον ίδιο λόγο. Αρα η αξιολογηση της εκπαιδευτικής επάρκειας ενός νέου από έναν παλιό που μπορει (εδώ δίνω έμφαση. Μπορει σημαίνει πως το κάνουν κάποιοι, όχι όλοι. Εννοείται πως αυτοι ειναι μειοψηφία. Όμως υπάρχουν.) να έχει μαθει στο ψαρεμα μαθητων για ιδιαιτερα, σε απολυταρχικές μεθόδους διδασκαλίας, στο Πατρις - Θρησκεία - Οικογένεια, στην παθητική δωροδοκία (αμ τι νομίζατε;), στο να την πέφτει στα πιτσιρίκια (εχω να λέω ιστοριες) κτλ δεν ειναι και η καλύτερη των ιδεων, νομίζω; Αρα η αξιολογηση από τον "μέντορα" ειναι θεόχαζη και ελπίζω να μην φτάσει στο επίπεδο που ήταν η σχέση νέου - παλιού στο στρατό. Ίσως ο σύλλογος γονέων κ κηδεμόνων να ειναι καλύτερος αξιολογητής παρέα με κάποιο ψυχοτεχνικό τιμ (σε αυτό θα επιμείνω, όπως επιμένω στο ίδιο για τα σώματα ασφαλείας μπας και ηρεμήσουμε από σκηνικά που μας κάνουν παγκοσμίως ρόμπα)

* H ιδέα του δόκιμου εκαιδευτικού παντως δεν ειναι κακή. Ο τρόπος που προτείνεται για αξιολόγηση ειναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένος


12. Τι γίνεται με τις πανελλήνιες;
Της πουτάνας. Αποδεδειγμένα αυτό το μοντέλο δεν τσουλάει. Οι μαθητές που παράγει δεν σούρνουν, και - πιστέψτε με - στα ιδιωτικά σχολεία ειναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Αυτο που κάνει "περιζήτητους" τους αποφοιτους αυτών των σχολείων ειναι η μασονικού τύπου "ταξική" τους αλληλεγγύη και όχι η πρωτογενής ικανότητα τους. Κλασικό και ακραίο παράδειγμα ο G Bush ο νεότερος ένα από τα μεγαλύτερα βλήτα παγκοσμίως. Και όμως φοίτησε στα καλύτερα πανεπιστήμια και δούλεψε σε χοντροφραγκάτες δουλειές και έγινε και πρόεδρας.
* Βάση του 10. Τα λέγαμε και στο προηγούμενο. Προσυπογράφω το σχόλιο του πολύ περισσότερο γνώστη του πράγματος από μένα Δείμου (σε αυτό το ποστ, οπου τοποθετήθηκε συγκεντρωτικά):

"το 10 είναι η κορωνίδα ενός πλήρως ταξικού συστήματος, καθώς η βαθμολογία εξαρτάται απόλυτα από το οικογενειακό εισόδημα, την κοινωνική προέλευση του μαθητή και το οικογενειακό μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, μία εξεταστική προσπαθεί να συνδυάσει πληθώρα σχολών με διαφορετική και ηλίθια βαθμολογική αξιολόγηση (μία βαθμολογική βάση που εξαρτάται πλήρως από τη ζήτηση και τον κανιβαλισμό/ανταγωνισμό)."

Πιθανόν η δημιουργία ενός ενδιάμεσου έτους (που ανάλογα θα κοπει ειτε απο την 3βαθμια είτε από την 2βαθμια βαθμίδα) που θα λειτουργεί ως κρισάρα να ειναι ευεργετική. Όσοι θελουν να σπουδάσουν θα πηγαίνουν εκεί και όσοι δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν δυνατότητες θα το σκεφτούν διπλά. Όπως έχει συνδυαστεί το σχολείο με την προσβαση στο πανεπιστήμιο η εκπαιδευτική διαδικασία μπαχαλοποιείται. Ετσι μπορεί επιτέλους το σχολείο να αποδεσμευτεί απο την βαθμοθηρία και το κυνήγι "στόχων" και να εξυπηρετήσει το ρόλο του που ειναι η ενστάλαξη βασικών στοιχειωδών γνώσεων στα παιδιά καθώς και η πρώτη κοινωνικοποίηση τους.

13. Αναλυτικά προγράμματα.
Μπουρδέλο ανευ οριών. Γιατί κανείς δεν θυμάται πως ο εκπαιδευτικός ειτε σε σχολειο είτε σε φροντιστήριο ακολουθεί τα αναλυτικά προγράμματα απαρέγκλιτα, τουλαχιστον σε επίπεδο διδαχθέας ύλης. Ο τρόπος που τα παιδιά (ορίζει το υπουργείο να) διδάσκονται Θετ. Επιστήμες αλλά και Ιστορία - Ελληνική Γλώσσα ειναι τουλάχιστον αστείος. Υπάρχει σαφής δυνατότητα κάποιο παιδί να βγάλει το σχολείο και να μην καν έχει ακούσει την Νευτώνεια Βαρύτητα, τον Αϊνστάιν και την Εξέλιξη. Να μην γνωρίζει βασικές λογικές και αριθμητικές πράξεις. Κοινώς να μην γνωρίζει τι ειναι ο κόσμος και πως λειτουργεί (και αυτό χωρίς να παραβιαστούν τα αναλυτικά προγραμματα ή να προσπεραστεί εξεταστεα ύλη). Καλύπτουμε ενα εκατομμυριο πράγματα, αναγκαστικά βιαστικά, και πολλά βασικά αναγκαζόμαστε να τα προσπερνάμε. Αν πιάσω δε την ιστορία και το πως διδασκεται θα γελάμε τρεις μέρες. Αμ αν βάζεις τις θέσεις του Καρατζαχέρη στο ίδιο ζύγι με τις θέσεις πανεπιστημιακών ιστορικών έτσι γίνεται η δουλειά. Το ρεζουμέ είναι πως ο "στόχος" των προγραμμάτων παραμένει η "αξιολόγηση" των επιδόσεων και όχι η ίδια η γνώση, όπως και η Ελ.Ελ.Χρ. διαμόρφωση των παιδιών. Ένας ημιμαθής εθνικαράς χειραγωγείται πιο εύκολα από έναν συνειδητό πολίτη. Ενθαρρύνεται (ακόμα) η παπαγαλία και κόβονται όσα κομμάτια ειναι δύσκολα στην κατανόηση ή δεν μπορούν να έχουν εύκολα "μετρησιμη" απόδοση ή μπορεί κάποιο (α-)think tank να έχει θέματα με αυτά, όπως γίνεται με την Εξέλιξη πχ

Μην ξεχάσω και εδώ να αναφέρω την ύπαρξη μαθηματων που όχι μόνο ειναι άχρηστα και τρώνε τζάμπα χρόνο από τα παιδια αλλά ειναι και δυνητικά επιβλαβή στην συσχετισή τους με άλλα μαθήματα ή με την πραγματικότητα, όπως ειναι τα θρησκευτικά (που μεσα γινεται ακόμα λόγος για την Γέννεση του Ανθρώπου από τον Αδαμ και την Ευα, υπαρχει διαχυτο το πνευμα πως η Γη ειναι το κεντρο του Συμπαντος, "εξωραϊζεται" το τελος του αρχαιου κοσμου απο τους χριστιανούς, αναφερονται "εθνικοί" μύθοι όπως το Κρυφό Σχολειο και αλλα τέτοια....επιστημονικά). Αυτό το μάθημα είτε πρέπει να καταργηθεί επειγόντως είτε να αλλάξει άρδην η ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας του.

Επίσης να μήν ξεχάσω να αναφέρω πως τα παιδια (της θεωρητικής κατεύθυνσης) καλούνται να μάθουν δύο νεκρές γλώσσες (αρχαία, λατινικά) αλλά αγνοούν βασικούς ορθογραφικούς κανόνες και συντακτικό της δικιάς τους. Όπως είπε και η Σοφία σε ένα σχετικό σχόλιό της μερικά έχουν δυσκολία κατανόησης ακόμα και στον ...Αστερίξ!

14. Ολοήμερο σχολείο.
Ειναι το προφανές επόμενο βήμα. Μακάρι να γίνει. Αν γίνει σωστα μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα (ιδιαίτερα του φορτωμένου ωραρίου των παιδιών. Υπάρχουν παιδιά που για τρια-τεσσερα χρόνια δεν έχουν προλάβει να πιουν ενα γαμωκαφέ, να παίξουν ή να γκομενίσουν με τους συμμαθητές τους ρε αδερφέ). Αλλά για να γίνει θέλει πολλά χρήματα και δεν νομίζω να έχει δείξει τετοια δείγματα απλοχεριάς η παρούσα κυβέρνηση. Εκτος και αν το κάνουν και αυτό κουτσουρεμένα και τσιγγούνικα χειροτερεύοντας τα πράγματα.

15. Συμπέρασμα;
Το εύλογο σε κάθε τέτοια περίπτωση. Η Παιδεία ειναι το μέλλον μιας χώρας. Παράγει τους επόμενους πολίτες, οπότε κάθε σχεδιασμός δείχνει τι πολιτες θέλει το κράτος για το μέλλον του. Για να λειτουργήσει θέλει πολλά λεφτά. Για να λειτουργήσει σωστά θέλει ακόμα περισσότερα και σε όλες τις βαθμίδες. Δεν σημαίνει αυτό πως αμα τα χώσεις καθάρισες. Για τους ανόητους τρολομανείς θα κάνω μια απλή παρομοίωση. Καμία ποδοσφαιρική ομάδα δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό διαρκείας με ερασιτέχνες παίχτες. Πρέπει να φέρει ή να δημιουργήσει καλούς παίχτες, σοβαρό προπονητικό και υποστηρικτικό τιμ, να έχει εγκαταστάσεις, ακαδημίες κτλ. Κάτι σαν την Μπαρτσελόνα ή τον Παναθηναϊκό ένα πράγμα!:)
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτά αρκούν. Είναι απλά ικανές, όχι αναγκαίες ....αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες (thanx polse!). Χρειάζεται επίσης προγραμματισμός και τρέξιμο. Κάποιες ομάδες με υποδειγματικό προγραμματισμό μπορούν να μειώσουν κάπως τα έξοδα τους καθώς ειναι άψογος ο τροπος λειτουργίας τους (όπως ο Αγιαξ πχ που -παλαιοτερα τουλάχιστον- σπανιότατα έκανε ακριβές μεταγραφές διότι δούλευαν ρολόι οι ακαδημίες του. Έπαιρνε 500 μαυράκια από τις αποικίες, τα τάιζε, τα πότιζε και τα προπονούσε. 5 να έβγαιναν καθάριζε. Δεν νομίζω να διέλυσε τις Ακαδημίες ως αποτυχημένες αν και όταν έβγαλαν μια κακή φουρνια. Επέμεινε και σε βάθος χρόνου δικαιώνεται), αλλά και πάλι δεν κάνουν πρωταθλητισμό με το budget του ΠΑΣ Γιαννινα (ο Αγιαξ της Ηπείρου!), δεν πα να έχουν το πρόγραμμα σχεδιασμένο από τον Θεό τον ίδιο!

Στο δικό μας θέμα, εκτός από τα χρήματα που πρέπει να μπουν για αύξηση αμοιβών, νεους διορισμούς, μείωση (επειγόντως) του αριθμού των μαθητών ανα τάξη, υλικοτεχνική υποστήριξη, κτίρια (υπάρχουν ακόμα σχολεία που στεγάζονται σε προκατ), χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός μαρκοχρόνιας πνοής και αγνόησης πολιτικού κόστους από και - καλά "θιγόμενες ομάδες" (Καρατζαφεραίοι, πασοκοθρεμμένοι συνδικαλιστές, Εκκλησία Α.Ε.) που εν πολλοίς ειναι άσχετοι με το θέμα.

Αλλά χωρίς χρήματα το πράγμα δεν μπορεί να κινηθεί. Υποβαθμίζοντας το θέμα, μειώνοντας δηλαδή τα λειτουργικά εκπαιδευτικά έξοδα νομοτελειακά υποβαθμίζεις το μέλλον της χώρας. Και το κάνουν οι τωρινοί αλλά και όλοι οι προηγούμενοι κυβερνώντες γιατί μιας και έχουν χρόνο ζωής στην εξουσία 4 με 8 χρόνια ενώ οι συνέπειες των πράξεων τους μπορεί να φανούν σε 20 δεν τους νοιάζει. Προτιμούν να λένε πως "πέτυχαν" τον στόχο τους που ειναι η μείωση εξόδων και το σύστημα φαινομενικά να λειτουργεί. Όταν όμως λουστούμε τις συνέπειες αυτοί θα είναι σπίτια τους "ευδοκίμως" ολοκληρώσαντες την πολιτική τους πορεία και εμείς θα έχουμε μια καμένη γενιά για να αναλάβει τη χώρα, και ειναι κρίμα γιατί το δυνητικό της επίπεδο ειναι πολύ ανώτερο από αυτό που είχαμε εμείς ή οι παλιότεροι μας και σε πολλά επίπεδα (και σίγουρα σαν μέσος όρος όσο και αν σας παραξενεύει αυτο. Η ισοπέδωση έχει γίνει προς τη μέση και όχι προς τα κάτω) είναι πιο μορφωμένοι απ΄ότι ήμασταν εμείς στην ηλικία τους.

Το νομοσχέδιο λοιπόν μου φαίνεται σαν να ειναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των περιβόητων ....μέτρων του ΔΝΤ. Budget cutting κυρίως και λίγα "ποιοτικά" πασπαλίσματα. Μακάρι να κάνω λάθος. Πάντως ομολογώ πως ειναι συγκινητική η προσπάθεια του Υπουργείου να με κάνει πλούσιο (νμζ πως η φροντιστηριακή παιδεία θα γνωρισει μεγάλες δόξες), αλλά ενυπάρχει και ο φόβος του φεσιού. Αν ο άλλος δεν έχει χρήματα (γιατι η αγορά πάει για "στέγνωμα" κατά τα φαινόμενα) πώς στο καλό θα με πληρώσει;

Παρασκευή, Απριλίου 16, 2010

Νενικήκαμεν

Tραβολογιέμαι με κάτι παπαροϊστοριες με τα ταμεία κάτι μέρες. Με την διαδικασία του επειγοντος καταφέραν να βρουν και να στειλουν τον (λαθος συμπληρωμενο) φακελο μου σε αποσταση 15 χιλιομετρων (δεν μπορουσε να το φερει κανεις. Οοοοοχι "επρεπε να έρθει υπηρεσιακά") μόλις και μετα βίας μετά από έναν μήνα.


Επειδη γενικώς τα εργασιακά, ασφαλιστικα και φορολογικά μου απαυτά ειναι λίγο μπουρδελο (εμ αμα κανεις 3-4 δουλειες ταυτοχρονα το πράμα μπερδευεται), εχω και μια λογιστρια για να βάζει τάξη στο χάος. Τελος παντων, το συστημα "καθομαι πανω απο το κεφαλι σου και δεν λέω κουβέντα" έπιασε και τελικά μάλλον ξεμπερδευω απο ταμεία μερια.

(Παρένθεση: Εχω βρει κανα δυο συστήματα που κανουν τις υπηρεσίες να με εξυπηρετούν, το πιο εύκολο ειναι το "καθομαι όρθιος εν μεσω αδειων καρεκλών, πιο κοντά στον υπάλληλο απ΄ότι θα περίμενε, και τον κοιτάω συνέχεια χωρίς να λέω κουβέντα." Μιλάμε σπάει νεύρα. Επισης εχω καταπληκτική επιτυχία σε ψευτομαγκες τυπου "γκαραγκαγκαν" και σε σαραντάρες θείτσες. Μάλλον φαντάζω για καλός γαμπρός για την ανηψιά τους. Ολα αυτά ομως θέλουν μειωμένο κόσμο στο μαγαζί για να δουλέψουν. Δουλεύουν σχεδόν παντού. Όχι στις ΔΟΥ όμως. Τέλος παρένθεσης)

Ενδιαμεσα όμως, έμαθα πως έπρεπε να πάω για μια περιπλοκη πραξη στην ΔΟΥ. Δεν σας το κρύβω, αυτην την υπηρεσία την τρεμω. Μικροτερος πηγα μια φορα να βάλω τα κλαμματα σε μια ΔΟΥ πρωτεύουσας Νομου μετά από βολτες σε 6 γραφεια (δεν ειμαι εγώ ο αρμόδιος, πηγαινετε.....) οπου τελικά κατέληξα στο πρώτο που είχα πάει, αλλά πλέον είχε 20 άτομα ουρά! Τα παράτησα και έφυγα!
Το προσφατο ποστ του Hades γυριζε στο μυαλό μου όλο το προηγούμενο βράδυ.


Εκείνο το πρωί, δεν ξέρω γιατί, είχα τρομερή όρεξη. Και είχε και λιακάδα. Πινω την φραπεδούμπα, βουτάω έναν μεγαλούτσικο φακελο τον οποίο η λογίστρια ειχε γεμίσει σκονάκια (αυτό σε αυτόν, αυτό σε αυτόν και μετά αυτό σε αυτόν κτλ) και αμολιέμαι. Ημανε δηλαδής φουλ οργανωμένος.

Και τελικά τα κατάφερα και σε χρόνο ρεκόρ. Ακόμα και οι ίδιοι οι εφοριακοί εξεπλάγησαν με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης μου. Δεν είδα το θεϊκό κείμενο "Φίλε φορολογούμενε" που ανάφερε ο hades πάντως :)

Ομολογώ πάντως πως τα πραγματα μπερδευονται. Ο ιδιος ο κρατικός μηχανισμός μιας πολύπλοκης κοινωνίας όπως η δική μας αρχίζει πλεον και φτάνει σε τέτοια όρια πολυπλοκότητας που αναθεμα και αν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη. Ενώ για πρωτη φορά πήγα φουλ οργανωμένος, δασκαλεμένος κτλ και δεν συνάντησα κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, ούτε ουρά είχε, 5 άτομα είμασταν όλοι και όλοι, αναγκάστηκα να παραδεχθω πως αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει σε βάθος χρόνου. Αν είμασταν 10 οι "πελάτες" μοιραία θα τσακωνόμασταν.

Για μια πραξη που λογικά ειναι απλή, αλλά είχα προειδοποιηθεί πως είναι περιπλοκη, είναι τόσοι οι νόμοι, οι διατάξεις, οι εκκαθαρίσεις και οι βεβαιώσεις που χρειάζονται που έτρεχα γύρω γύρω την ΔΟΥ για μια ώρα.

Πέρασα από 5 γραφεία. 2 φορές από το καθένα! Προσοχή, χωρίς λάθος, αυτή ήταν η σειρά. Πας σε ένα γραφείο, αφήνεις ένα χαρτί, γυρίζεις άλλα 3 γραφεία και αφήνεις αντίστοιχα χαρτιά, μετά πας στο γραφείο του προϊσταμενου για υπογραφή, ξαναπάς στο δεύτερο γραφείο, συμπληρώνεται το χαρτί, προχωράς στο επόμενο και τελικά τελειώνεις στο πρώτο γραφείο απ όπου ξεκίνησες έχοντας επισκεφτει ενδιάμεσα 2 (!) φορές το ταμείο. Εννοείται πως αν υπάρχει κόσμος κάθε φορά πρέπει να περιμένεις στην ουρά.

Πιο πολύ για RPG έμοιαζε η φάση (λύνεις το γρίφο, προχωράς επιπεδο, λύνεις νέο γρίφο, σκοτώνεις τα τερατα, αλλάζεις επίπεδο, σκαει ενα κουλό και επιστρέφεις στην αρχή για να ρωτήσεις κάτι έναν κωλόγερο, τρέχεις πάλι στο τελευταίο επίπεδο, ψαχνεις τρεις ώρες να βρεις έναν κωλομανδύα που σου ανεβάζει το charisma, τον βρίσκεις, τρεχεις πίσω και ξαναρωτάς τον κωλόγερο, επιστρέφεις, λύνεις εναν γρίφο ακόμα κτλ κτλ εχοντας ενδιαμεσα σώσει 2 γκόμενες, ταϊσει 1 σκύλο και έχοντας μεταφέρει σαν ηλίθιος ένα κομμάτι μουχλιασμένο τυρί στο τιγκαρισμενο inventory σου).

Δεν είδα κάποιον υπάλληλο στα γραφεία που ετρεχα να ξύνεται παραπάνω από το αναμενόμενο (και γω θα έπαιζα πασιέντζα αν δεν είχα κοσμο να εξυπηρετήσω), ούτε καμία "ξερεις ποιος ειμαι εγω ρε" συμπεριφορα (πράγμα περίεργο μιας και στην ιδια ΔΟΥ πολύ πρόσφατα είχα πάει να πνίξω κάποιον). Το έβαλα κάτω και έφτασα στο συμπέρασμα πως εκτός από το δασκάλεμα και την καλή μου διάθεση έπαιξε ρόλο και η συμπεριφορά μου. Τους είχα περίπου γραμμένους, αλλά με χαζοχαρούμενο τρόπο. Ετρεχα σαν τον χαζό από γραφείο σε γραφείο και το είχα δει στο χαβαλέ. Μου έλεγαν πως πρέπει να πάω σε 3 ακόμα γραφεία πριν επιστρέψω (με ανεβοκατάβασμα ορόφων ενδιάμεσα) εγώ χαμογελούσα, έλεγα ευχαριστώ και πήγαινα τρέχοντας! Με έβλεπαν και χαιρόσαντε οι ανθρώποι! Μόνο κουτσό δεν έκανα εκεί μέσα.

Επαναλαμβάνω πάντως πως το σύστημα πλεον ειναι ιδιαζόντως περιπλοκο για να μην πω χαοτικό. Σε άλλες εποχές θα την είχα κοπανήσει και θα είχα αγγαρεψει την λογίστρια να παει αντι εμου (με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως). Λυπούμουν το βοσκό δίπλα μου που του μίλαγαν για πληρεξούσια, υπογραφές, βεβαιώσεις κτλ και ο άνθρωπος έδειχνε έτοιμος να το σκάσει (ειχε πάει πριν απο μένα και όταν έφυγα είχε κολλήσει σε ένα γραφείο επειδή δεν είχε φέρει ένα χαρτί). Ισως μια λύση να είναι η μετατροπή μερους του προσωπικού σε μάνατζερς των πολιτών. Να μπαίνεις μέσα σε ένα γραφείο υποδοχής και να σε παίρνει ένας από το χεράκι και να τρέχετε παρέα. Επίσης δεν κατάλαβα πως γντ αυτό το πράγμα με τα δικαιώματα εισόδου στο σύστημα. Κάθε γραφείο έχει το δικό του δικαίωμα το οποίο δεν επεμβαίνει στο δικαίωμα του άλλου με αποτέλεσμα αν θες να κάνεις 3 συνεχόμενες πράξεις στην βάση δεδομένων να πας από το γραφείο Α (πρωτη πράξη) στο Β (δεύτερη πράξη) για να δώσει το Β έγκριση στο Α (τρεξιμο τρεξιμο) να κάνει την τρίτη πράξη κτλ. Δεν θα μπορούσε αραγες να υπάρχεις ένας su ο οποίος, αφού είχες μαζέψει όλη την χαρτούρα, να κάνει όλες τις δουλειές μαζι; Εχω ελάχιστη σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και γι αυτό ρωτάω και μάλιστα μετά από μια πετυχημένη αναμετρηση μου με αυτό η οποία νομίζω πως ανέδειξε την πολυπλοκότητά του. Ιδέα δεν έχω πως οι ίδιοι οι υπάλληλοι της ΔΟΥ θυμούνται την καθορισμένη σειρά των πράξεων που πρέπει να γίνουν.


Όταν τελειωσα πήρα τηλέφωνο περιχαρής την λογίστρια. Καθάρισα, της λέω! Καλός πολίτης, μου απαντά!

Update: Τελικά μόνο εγώ και ο Asterix βγήκαμε αλώβητοι!!! (Thanx Sry!)


aeisixtir