Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

Παράλληλες ατζέντες

Σε ένα σύμπαν γεμάτο με ορθολογικούς δρώντες για τους οποιους απλά ισχύει οτι ο καθένας κοιτάει την πάρτη του δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

(πχ στα γρήγορα περί των ορθολογικών δρώντων: ξερουμε πως αν δεν πάμε στα ΑΤΜ, αυτα δεν θα αδειασουν, δεν θα γινει bank run και η χώρα δεν θα μπει σε χειρότερη θέση και μεις μαζί.  Ολοι (; με εξαιρεση κάτι ποταμίτες :Ρ) γνωρίζουν όμως πως ανα πάσα στιγμή σε καμια τραπεζα δεν βρίσκονται όσα χρηματα έχουμε καταθέσει, πόσο μάλλον στα περιορισμένης χωρητικότητας ΑΤΜ. Οποτε ο πειρασμός του να πας στο ΑΤΜ και να το στεγνώσεις ισχυροποιείται όσο βλέπεις άλλους να πηγαίνουν, διότι η πρόσβαση στον περιορισμένο κοινοχρηστο πόρο ΑΤΜ διακινδυνεύεται. Ξέρεις πως αν πας, θα επιφέρεις ζημιά στο σύνολο και όχι καλό, αλλά ξέρεις πως αν δεν πας ΔΕΝ θα έχεις ρευστό όταν οι άλλοι έχουν καθώς έχουν αντλήσει από την κοινόχρηστη δεξαμενή περιορισμένων πόρων πιο πολλά και πιο γρήγορα από εσένα. Αν πας λοιπον θα χειροτερέψεις το συνολικό πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον εσύ θα έχεις μικρότερο πρόβλημα απο τους άλλους. Btw το "ορθολογικός δρων" μας ξενίζει ως όρος και θα το προτιμούσαμε ως "Παρτάκιας" ή πιο επιστημονικά ως "Αρχή της Ετεροχρονισμένης Καβάτζας" (ζαφοντειος όρος). Α το παραπάνω προφανώς ισχύει υπό την αίρεση ότι έχουμε λεφτά στην τραπεζα γενικως, κάτι που δεν ισχύει για όλους)


Παμ' παρακάτω. Σε ένα σύμπαν γεμάτο ορθολογικούς δρώντες, όπως πχ ειναι το σύμπαν των διακρατικών σχέσεων, ή το εσωτερικό της Ελλάδας είναι αναμενόμενο σε ένα δημοψήφισμα να εμφανιστούν παράλληλες ατζέντες οι οποίες εκφράζονται μέσα σε αυτό. Οι διάφορες αντιθέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία βρίσκουν τρόπο να εκφραστούν και εκφράζονται. Σε χώρες με πιο δημοκρατική παράδοση συνηθίζονται στα δημοψηφίσματα να μπαίνουν πολλές ερωτήσεις ώστε να εκφράζονται τα μη τεμνομενα συμφέροντα και θέλω των διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Δεν είναι κάτι παράλογο, είναι κοινο φαινόμενο όταν υπάρχουν συγκρουσιακές καταστάσεις, αντιθέσεις κτλ να ψάχνουν αφορμή να εκφραστουν και όταν την βρίσκουν να εκφράζονται (στην διεθνή πολιτική το πιο παλιό ιστορικά -και διαχρονικό- παράδειγμα ειναι ο Ληλάντιος Πόλεμος, όπου για μιαν πεδιάδα δύο πήχες σφάχτηκαν σχεδόν όλες οι τότε δυνάμεις της Αρχαίας Ελλάδας, μιας και βρήκαν τρόπο να περάσουν την δικιά τους ατζέντα και να πολεμήσουν τον βασικό τους αντίπαλο. Τα στρατόπεδα επιλέγονταν με βάση τοπικούς κανόνες, δηλαδη η Σάμος πχ συμμάχησε με τη Χαλκίδα, με αποτελεσμα οι αντιπαλοι της Σάμου (Χιος, Μίλητος) να συμμαχήσουν με την Ερέτρια, το Άργος συμμάχησε μάλλον με την Ερέτρια, επειδή η Κόρινθος συμμάχησε με τη Χαλκίδα και η Σπάρτη που ήταν η πλεον παραδοσιακή εχθρός του Άργους πήγε με την Χαλκίδα. (το αστείο ειναι ότι για το Αργος δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία, αλλά η παρουσία της Κορίνθου και της Σπάρτης στην άλλη πλευρά, οδηγεί τους ερευνητές σε αυτήν την άποψη). Αν και οι αναλογιες εχουν τα όριά τους, είναι ίσως διδακτικό να πούμε ότι κανείς δεν ήταν σίγουρος ποιος κέρδισε τελικά. Αν νομίζετε πως ειναι ελληνική "κατάρα" κτλ, κάνετε λάθος, είναι κοινότατο, απλά θεωρώ πιο δόκιμο να φέρνω ελληνικά παραδείγματα, ως πιο "user friendly". Οποιος έχει θέμα με αυτό να με το πει να του βρω από την παγκόσμια ιστορία. Όσον αφορά τα δικά μας ειμαι σίγουρος πως ότι και να επιλέξει ο ελληνικός λαός, η "σωστή "απάντηση θα είναι η άλλη διότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λυσεις)




Στα δικά μας και σταχυολογώντας πρόχειρα, με φθίνουσα σοβαρότητα:

* Εχουμε προφανώς την κυβερνητική πρόταση. Επί μιας πρότασης που ισχύει-και-δεν-ισχύει (ανάλογα την ώρα της ημέρας και το τι λενε οι Γιούνκερ και σία οι οποιοι δεν ειναι ακριβώς και ο ορισμός της φερεγγυότητας). Τελος πάντων, επίσημα οι Έλληνες ρωτώνται αν εγκρίνουν ένα κείμενο  - πρόταση, ισχύει δεν ισχύει. Ξερω πως ειναι θολο το ερώτημα, ξέρω πως έχετε αντιρρήσεις, ξέρω πως στην κυριολεξία του ειναι ανευ νοήματος. Και εγώ θα μπορούσα να προτείνω 784 καλυτερες ερωτήσεις, οποτε μην πάμε εκεί, οκ;

* Θεωρητικά η πρόταση της κυβέρνησης και το προτεινόμενο κυβερνητικό ΟΧΙ εκφράζει αυτούς που θέλουνε ευρώ, αλλά όχι Μνημόνιο. Θελουνε σκληρους ορους (τα προτεινομενα 8 δις ειναι γαμησι), αλλα δεν θελουνε τελειως ξεφτίλα, πουτσο και μαστίγιο. Το αν αυτή η άποψη μετά θα βρει φίλους εν Ευρώπας αγνοείται προς το παρον, και δεν το εξετάζουμε. Για την κυβέρνηση το ΟΧΙ ειναι ΝΑΙ στις διαπραγματευσεις με ατού το οτι ο λαος την εγκρίνει ως διαπραγματευτή και η 5η φάλαγγα στα μετόπισθεν αποδυναμώνεται - και να δεις που αυτός ειναι όλος ο καυγάς. Καπου εδώ βάζει ο γράφων τον εαυτό του, μιας και τρέμει τις συνέπειες του ΟΧΙ, αλλά θεωρεί πως το ΝΑΙ ισοδυναμεί με συλλογική αυτοκτονία. Και το πρόβλημα δεν ειναι προφανως το δημοψήφισμα. Ειναι η συνέχιση μιας πολιτικής που έχει αποτύχει παταγωδώς εδώ και πέντε χρόνια. Κανένας κοινωνικός ή οικονομικός δείκτης (με εξαίρεση το έλλειμα) δεν βελτιώθηκε αυτά τα πέντε χρόνια, και δεν βλέπω να βελτιώνεται στο μέλλον. Αν συνεχιστεί αυτό για άλλα πέντε χρόνια δεν έχω ιδέα σε τι χώρα (και σε ποια Ευρώπη εδώ που τα λέμε) θα ζούμε. Ίσως στην Ελλάδα Mc Donald;s Inc ΕΠΕ, Chippita Panionios :)

* Έχουμε τους τρέμοντες το grexit, το οποίο ταυτίζουν καθόλου φαντασιακά με το ΟΧΙ, οι οποίοι μπαίνουν στο ΝΑΙ, ελλείψει άλλων επιλογών. Συνήθως σιχτιρίζουν την κυβέρνηση που τους έφερε αντιμέτωπους με το ερώτημα, μιας και το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στην όποια σταθερότητα από την οποία αισιοδοξα θεωρούν πως τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Η αδυναμία του συλλογισμού ειναι μόνο πως τα πράγματα τα γαμημένα δεν βελτιώνονται και η "σταθερότητα" ειναι απλά μια σταθερά αρνητικη παράγωγος της πραγματικότητας (σας γάμησα ε;), τύπου το βασανιστήριο-με-τον-βάτραχο-στην-κατσαρόλα. Η κυρίαρχη διαφορά τους από τους  οπαδούς του ΝΑΙ που ακολουθούν ειναι η απουσία του γυμνού αμοραλισμού από τον λόγο τους.

* Έχουμε προφανώς τους οπαδούς της δραχμής οι οποίοι συνωστίζονται στο ΟΧΙ, μιας και λογικά ένα grexit (όσο δύσκολο και αν ειναι να γίνει) πλησιάζει με το ΟΧΙ, ενώ ένα ΝΑΙ μας δένει de facto πιο πολύ στο άρμα της ΕΕ.

* Εχουμε τους κερδισμένους αυτής της περιόδου που γενικώς τεινουν προς το ΝΑΙ - ενώ χαμένοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι, εργαζόμενοι γενικώς κτλ δείχνουν να τείνουν προς το ΟΧΙ (και λέω δείχνουν διοτι, συγνώμη κιολας το πόπολό ειναι κατά κανόνα και λουμπεν και ευμετάβλητο. Εδω ο άλλος πήγε να γυρίσει το ματς επειδή στις καθυστερήσεις αποφάσισε να αλλάξει τον συντελεστή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Και μην το παίζετε μαλάκες, για την παρούσα ανάλυση και οι ξενοδόχοι (σε ποσοστό 90%) πόπολο ειναι).
Όσοι ειναι οι κερδισμένοι της παρούσας κατάστασης, ή φοβούνται πως θα σηκωθεί το ποπολο και θα τους κόψει το έχα σε περίπτωση ΟΧΙ, θα συνωστιστούν στο ΝΑΙ αργά ή γρήγορα. Σε αυτούς βεβαίως ειναι και η εκκλησία και έτσι εξηγείται ο όψιμος ευρωπαϊσμός του Αγιατολάχ, ρατσιστή, απομονωτιστή, αντιδημοκράτη και φασίστα Άνθιμου. Εδώ κερδίζει η παράδοση προσπάθειας διατήρησης της καθεστηκυίας τάξης απο μέρους εκκλησίας, όπως έκανε επίσημα και το 1821 (ή στην κατοχή ή επί Χούντας) άλλωστε. Στην πράξη, η μερίδα αυτή του ΝΑΙ δεν ενοχλείται αν δώσει γη και ύδωρ, κώλο και εθνική κυριαρχία, αρκεί αυτή να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προνόμια γίνεται, σε βάρος της πλέμπας από την οποία ο διαχωρισμος ειναι το βασικό στοιχείο αυτοκαθορισμού της. Δεν την πειράζει καν να χάσει μερικά προνόμια, αρκεί στην νέα κατάσταση να εγγυηθεί το ότι παραμένει στους κερδισμένους. Δεν την ενδιαφέρει η προσωπική (και σίγουρα όχι η συνολική) βελτίωση, αλλά η σχετική της ισχυροποιηση σε σχέση με τους από κάτω ξεβράκωτους.

* Γενικώς οι ελπίζοντες στην ανατροπή του status quo προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (εκτος από κάτι χαζούς, βλ. παρακάτω) συνωστίζονται στο ΟΧΙ ενώ οι θέλοντες διατήρηση του status quo συνωστίζονται στο ΝΑΙ, ο καθείς με την ατζέντα του, και το αστείο ειναι οτι αυτο ξεβρακώνεται τελείως μιας και αρκεί η αλλαγή ενός μόνο μέτρου της πούτσας (πχ αλλαγη του ΦΠΑ στα νησια, στα ξενοδοχεία, μείωση συντάξεων, αύξηση ή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, χαράτσι στο εισόδημα, προκαταβολή φόρου εισοδήματος) για να μεταφέρει συμπαγείς ομάδες από την μία μεριά στην άλλη. Ελάχιστοι κοιτούν την μεγαλύτερη, αθροιστικά, εικόνα, δρουν όλοι δηλαδή καθαρά ορθολογικά μιας όλοι ταυτίζουν το (ατομικό, ομαδικό ή κάστας) συμφέρον τους με το θέλω της χώρας.

* Εχουμε τους ιδεολογους ευρωπαϊστες, που ζουν και αναπνεουν για μια ευρωπη των ονειρων τους που πιθανόν δεν υπάρχει ούτε καν στην θεωρια, οι οποιοι ρεπουν προς το ΝΑΙ, μιας και η προσωπική τους θέαση του κόσμου ειναι αυτη. Στο μυαλο των περισσότερων το ευρώ σημαίνει ευρώπη και η ευρώπη σημαίνει κατι έξωθεν του κόσμου, μια ουτοπία ενα πράγμα. Ο βλάχος συγγενής από το χωριό στις ταινίες της δεκαετίας του εξήντα. Ιδανικό παράδειγμα διαχρονικά εκείνος ο αμόρφωτος βλάχαρος συγγραφέας που αρθρογραφεί στην καθημερινή, του οποιου το όνομα έχω ευτυχώς ξεχάσει και βαριέμαι να το βρω. Ας το θεωρήσουμε το παρόν αμένσιοτο :)

* Εχουμε τους ιδεολόγους απομονωτιστες, οι οποιοι ειναι ο καθρέπτης των αποπάνω. Οπου ΝΑΙ βαλε ΟΧΙ, οπου ουτοπια βαλε κολαση και εισαι μεσα. Βλάχοι και αυτοί, αλλά απο την ανάποδη, μιας και αυτός θεωρούσε τους αθηναίους όργανα του Σατανά και ξόρκιζε με το θυμιατήρι τα αυτοκίνητα και τα τρένα όταν τα πρωτόβλεπε. Έτσι ήταν ο Άνθιμος πριν πάθει "ευρωπαϊκή" μετάλλαξη οψίμως.

* Έχουμε και αυτήν, την ας την πουμε #MenoumeEvropi, η οποια ειναι ειδική κατηγορία - τομή των "κερδισμένων" και των "ευρωπαϊστών", η οποια απλα ειναι στην κοσμάρα της και αν δεν εχουν ψωμι να φάνε παντεσπάνι και η τριτοκοσμικότητα εξαφανίζεται οταν δεν χρειαζεσαι βιζα (κατι που μας επιτρεπει να καταλαβουμε πως εχει παει μεν διακοπες στην Αυστρία ή στην Γαλλια αλλά οχι στην Αμερική), ενώ η μή ανάγκη βίζας ορίζεται γενικώς κατι σαν την εργασία και την υγεια (!)


* Και προφανώς υπάρχουν οι ιδεολόγοι της φωτιάς που προτιμούν να καει η χώρα και το σύμπαν, από το να ζουν το όνειδος υπαρξης κυβέρνησης που δεν ειναι δικιά τους. Ο ορθολογισμός τους εδώ ξεκινά και τελειώνει αυστηρά στην τσέπη τους (ίσως ούτε καν εκει, μιας και τα ευρωπακέτα εχουν λιγοστέψει). Αυτους εκπροσωπει ο Σαμαράς όταν, την ώρα των διαπραγματευσεων σε ύψιστο επίπεδο και σε κρίσιμη στιγμή, βγαίνει και κάνει θέματα περι δεδηλωμένης, προτείνει να μπει στην κυβέρνηση (!), και τελος πάντων στα μουλωχτά  μουλωχτά ζητάει να παραιτηθεί ο Τσίπρας και να φύγουν οι σατανιστές αριστεροι που τρώνε ζωντανα μωρά και καίνε κρυφά χρήματα στο τζάκι για να γίνουμε Κούβα

* Να μην ξεχάσω και τους αιθεροβάμονες που πιστεύουν πως αν ψηφίσουμε ΟΧΙ, τότε από Δευτέρα θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Μέρος των ΔΥ και των συνταξιούχων σκέφτεται δυστυχώς έτσι, αλλά τι να τους κάνω εγώ;

* Προφανώς παντού και πάντα θα υπάρχουν οι μαλάκες οι οποιοι θα δρουν ορθολογικά μεν, στα πλαισια δηλαδή μιας προσωπικής στρατηγικής η οποία λειτουργεί επιτυχημένα σε περιορισμένα περιβάλλοντα όπου εφαρμόζονται τοπικοί κανόνες, αλλα με μια αυτοκτονική σε βάθος χρόνου στρατηγική αν εφαρμοστεί συνολικά (στο παράδειγμα με το ΑΤΜ ειτε θα φώναζαν "Μετανοείτε" ντυμένοι με χλαμύδες εξω απο τις τράπεζες, είτε θα μπούκαραν να πάρουν το ΑΤΜ με καμια μπουλντόζα, είτε θα πυροβολούσαν όποιον πλησίαζε τα ΑΤΜ, είτε ακόμα θα προκαλούσαν πανικό χωρίς οι ίδιοι να έχουν σηκώσει φράγκο από τον παχουλο λογαριασμό τους, ερχομενοι δηλ σε πιο δύσκολη θέση από τους άλλους). Γενικά σε ένα μεγάλο δείγμα τείνουν να εμφανίζονται όλες οι δυνατές συμπεριφορές, άρα και οι παράδοξες, οι οποιες όμως μπορεί να επιβιώσουν δαρβινικά αν έχουν κάποια (κουφά) πλεονεκτήματα επιβίωσης για το άτομο που τις φέρει. Πχ πάλι, ο έχων την καραμπίνα γενικά επιβιώνει σε έναν κόσμο που δεν έχουμε όλοι καραμπίνες, ή ο έχων την χλαμύδα κερδίζει ποντους συμπάθειας, φιλανθρωπίας και ανοχής όπως ο Φόρεστ Γκαμπ.

Update: Ειδική κατηγορία Σομαριστή/ποταμιστή/#MenoumeEvropi



Παμε να δουμε πως εκφράζεται ο πολιτικός κόσμος μέσα απο το δημοψήφισμα

* Συριζα: Επισημως ανηκουν στην κατηγορία ΝΑΙ ευρώ/ ΟΧΙ μνημόνιο επιδιώκοντας να μαζέψουν τους έχοντες κοινη λογική. Το αν θα τους περάσει ειναι ζήτημα μιας και οι ορθολογικοί  δρώντες  (πρεπει να καταλάβουμε πως ο ορθολογικός δρων δεν λειτουργεί με βάση την κοινή λογική, τα ντου στα ΑΤΜ το επιβεβαιώνουν αυτό) ΕΕ και σία μπορεί να θέλουν να σκοτώσουν τον αποσυνάγωγο για να τρομάξουν οι υπόλοιποι, οποτε το ΟΧΙ ενδεχεται να αντιμετωπιστεί ως grexit. Αυτη ειναι η τρεχουσα ρητορική της ΕΕ αλλά μεταξύ ρητορικής και πραγματοποίησης της ρητορικής αυτής μεσολαβεί η πραγματικότητα. Το αν μετά θα βουλιάξει η Ευρώπη δεν δείχνει να απασχολεί τον νορμάλ ορθολογικό Ευρωπαίο δρώντα, ούτε και τον Συριζαίο εδώ που τα λέμε (ο ορθολογικός δρων αποφασίζει με κριτήριο το τι γίνεται γύρω από αυτόν τώρα που μιλάμε και δεν χαράσσει συνολική στρατηγική ή ακόμα χειρότερα συνολική στρατηγική σε βάθος χρόνου. Το άμεσο συμφέρον υπερισχύει του μακροπρόθεσμου ή και το προσωπικό του συνολικού).

Μέσα στο σύριζα υπάρχουν βεβαίως φωνες υπερ δραχμής, αλλά εδω ειναι η διαφορά που δεν νογάνε οι δεξιοι: οι αριστεροι εχουν απόψεις και τις λένε, συνεχώς και μετά μανίας, αλλά κατά κανόνα υπακούουν στην γραμμη της πλειοψηφίας/κόμματος. Κοινώς θεωρούμε ότι τα μέτρα Σύριζα των 8 δις θα περνάγανε άνετα απο την Βουλή, αλλά αυτό στην παρούσα φάση ειναι άλλο καπέλο. Τελος πάντων με τις αντιθέσεις του πορεύεται και αυτός και οι ορθολογικοί δραχμολάγνοι (sic) επειδή ξέρουν πως δεν μπορούν να φέρουν την δραχμή οι ίδιοι περιμένουν να έρθει μόνη της, απο τις καταστάσεις.


* ΝΔ: Άλλη αντίφαση. Το κόμμα με την πιο αντιευρωπαϊκή ιδεολογία στον πυρήνα του (δειτε τις θέσεις της για θέματα εκκλησίας - κράτους, δικαιωμάτων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς, θέματα αστυνομικού κράτους, διαχείριση απορριμάτων κτλ κτλ) έχει κάνει σημαία του και ιδεολογικό αποκούμπι ένα νόμισμα, το οποιο ταυτίζει με την Ευρώπη, μιας και θεωρεί πως αυτο μπορει να συσπειρώσει την ελληνική μεσαία τάξη, μιας και στα υπόλοιπα θέματα η ίδια δεν έχει ούτε ανοχή από τον κόσμο, αλλα πλέον ούτε και εσωτερική συνεκτικότητα. Πως αλλιώς θα βρουν κοινό τόπο οι ευρωπαϊστές καραμανλικοί (του οψίμου Καραμανλή βεβαίως βεβαίως) με τα αβερωφικά κρατικιστικά ούγκανα και τους φιλελεύθερους μητσοτακικούς;  Πως συνδυάζεται η ευρωπαϊκότητα με τον ψεκασμένο Βορίδη; Πως συνάδει η ευρωπη με το ενιαιο και αδιαίρετο εκκλησίας - κράτους και αυτες τις εικονες δεν θα τις κατεβάσουν και τέτοια; Ειναι στην παρούσα φάση κυρίαρχη επιλογή της ΝΔ η έξωση του Σύριζα από την εξουσία με κάθε τρόπο και κάθε κόστος για την κοινωνία και την χώρα. Στο "ΝΑΙ στο ευρώ/ΝΑΙ στην Ευρώπη" βρήκαν απλά το ιδεολογικό όχημα που τους έλειπε για να βρουν κάποια απήχηση στον κόσμο.


* Χρυσή Αυγή: Ξανα αντιφαση. Ο διαχρονικός τους ρόλος ως παρακράτος, εγκληματίες υπό προστασία, δηλ. λακέδες της εξουσίας, η οποια εξουσία υποτάσσεται στην Ελλάδα συνήθως στα εξωτερικά κελεύσματα, τους μπερδεύει μιας και η τρεχουσα εξουσία ειναι "αντιευρωπαϊκή" (μάλλον απλά δεν ειναι τσανακογλύφτικη) και ιδεολογικά αντίθετη, ενώ η προηγούμενη εξουσία εχει τσακωθεί μαζί τους μιας και πλεον ο ψηφοφορικός τους ζωτικός χώρος (:Ρ) είναι κοινός, δηλ οι διαφορές τους ειναι κυρίως προσωπικές και όχι ιδεολογικές.
Παραδοσιακά οι έλληνες φασίστες ήταν πάντα εξαρτώμενοι από ξένα κέντρα (γερμανοί, άγγλοι και αργότερα αμερικάνοι) και γι αυτο ειχαν πάντα ένα πιο "κοσμοπολιτικο" (τρομάρα τους) προφίλ από τους άλλους ομοϊδεάτες τους. Εδώ όμως έχουν σηκώσει εδώ και χρόνια την σημαία του αποχωρητισμού μιας και αυτό πούλαγε για ένα διάστημα στους νοικοκυραίους.

Γι αυτό και οι ίδιοι παίζουν στα άκρα της παλάντζας μια έτσι και μια αλλιως (πχ: 5/6:"Μιχαλολιάκος: Λύση η ρήξη με την Ευρώπη", 22/6: "Μιχαλολιάκος στο bankingnews: Η Ελλάδα τώρα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του ευρώ", ενώ σήμερα προτείνουν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.) Ως οι πλέον ορθολογικοί (εδώ με την έννοια του παντελώς ανεγκέφαλου, που δρα ενστικτωδώς) δρώντες θα επιλέξουν με μοναδικό κριτήριο το άμεσο και αυστηρά προσωπικό τους συμφέρον (δηλ. όχι σαν κόμμα, αλλά σαν γκομενες του αρχηγού), ήτοι είτε κάποιες πιο ευνοϊκες ποινές (πραγματικά ή φαντασιακά, δηλ η ΧΑ θα προσπαθήσει να πουλήσει εξυπηρέτηση, όπως το έχει ξανακάνει άλλωστε) είτε καθαρά ψηφοθηρικά. Στην παρούσα φάση ονειρεύεται να κλέψει ψήφους απο την ΝΔ ποντάροντας στα πιο "παραδοσιακά" αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της. Αυριο πάλι ειναι μιαν άλλη μέρα. Απο την ΧΑ περιμένουμε σταθερότητα μόνο στο ότι θα κοιτάει αυστηρά την πάρτη της, οποτε οι πολιτικές της επιλογές ειναι μεταβλητές μιας και ο χώρος έχει το πλεονέκτημα της επιλεκτικής συλλογικής αμνησίας που επιφέρει η υποταγή στην βούληση του αρχηγού, αυτο δηλαδή αν σκεφτούμε πως ο μέσος ΧΑτης σκέπτεται, κάτι καθόλου βάσιμο σαν υπόθεση εργασίας.


* Ποτάμι: Ο πλέον καθαρός παίχτης. Ευρώπην θέλωμεν και ας τρώΤε σκατά.


* ΚΚΕ: Ο βασικός λόγος για τον οποιο γράφτηκε το ποστ. Όταν όλοι καταφέρνουν να περάσουν μια προσωπική ατζέντα μέσα στο δημοψήφισμα, το ΚΚΕ καταφέρνει να περάσει μια ατζέντα έξω (δίπλα; πλάι; μέσα, με την έννοια του φαινόμενου σήραγγας;) απο το δημοψήφισμα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Ό,τι δικαιολογίες, εκλογικεύσεις και παπατζες και να μου πείτε δεν αλλάζω γνώμη. Στην παρούσα φάση το ΚΚΕ πάει κόντρα στο λαϊκο συμφέρον και το μόνο κέρδος που θα έχει είναι οτι θα μπορεί να διεκδικήσει ιδεατά όλα τα άκυρα ψηφοδέλτια για δικά του. Κανεις δεν είπε (πλην σαμαροβλαμένων) πως ο Συριζα πάει επι τούτου για έξοδο, πάει για συμφωνια, οκ, σωστό αυτό. Το ΟΧΙ ομως μας πάει σε αχαρτογράφητα νερά με το grexit να ειναι μια πιθανότητα που δεν αποκλείει κανένας. Ενα σοβαρό κόμμα θα προσπαθούσε να καπελώσει το ΟΧΙ (σε όποιο ερώτημα, μιας και το ίδιο κάνει και η ΕΕ) και να παίξει τα ρέστα του για να προκαλέσει διάφορες ανακατατάξεις, ή να μπει στην πρωτοπορία των ανακατατάξεων αυτών, αλλά οχι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ ζητάει εγγυήσεις, υπογραφές, πρωτόκολλα και συμβόλαια για να κάνει επανάσταση. Μου θυμίζει τους προεστούς το 1821 που ρώταγαν τον Παπαφλέσσα αν η Ρωσία ειναι να μπει μέσα, αλλιως δεν κάνανε επανάσταση, και ο Παπαφλέσσας, τι να κάνει, τους σάπισε στην μπαρούφα.
Το ότι το ΝΑΙ που ενδόμυχα στηρίζει το άκυρο του ΚΚΕ θα ενδυναμώσει την ΕΕ-ικη γραφειοκρατία κόντρα στην λαϊκή θέληση δεν εξετάστηκε ποτέ. Το ότι, άσχετα με το αν ο Συριζα κάνει νέα συμφωνία ως τσιράκι των πολυεθνικών, το ΟΧΙ θα είναι κόντρα στην ΕΕ-ική γραφειοκρατία και μια νίκη της λαϊκής βούλησης στον αέναο ταξικό αγώνα (ρεσε έχω οίστρο:Ρ) το αφήνει αδιάφορο. Για το ΚΚΕ δεν φαίνεται να υπάρχουν στάδια. Υπάρχει είτε η κόλαση, είτε ο σοσιαλιστικός παράδεισος και η μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη θα γίνει αστραπιαία όταν "ωριμάσουν οι συνθηκες". Δεν ειναι αυτοί μανιχαϊστές, εσείς δεν νογάτε από λεπτές πολιτικές αποχρώσεις :ΡΡ

Ένα δίκιο ειχε το ΚΚΕ πάντως, και εκφράστηκε στην Βουλή δια στοματος Παφίλη.  Θα μπορούσε να μπει στο Δημοψήφισμα και μια ερώτηση τύπου Ευρώ/Δραχμή. Έτσι θα μπορούσε να διαχωριστεί και η κυβερνητική πρόταση συνέχισης των διαπραγματεύσεων από τους δραχμολάγνους, αλλά η κυβέρνηση ηλιθιωδώς κώλωσε και το άφησε να πλανάται σαν αυθαίρετο συμπέρασμα. Κυβερνητικό λάθος και μεγάλο, αλλά και πάλι ρε φίλε. Οι συνθήκες ειναι αυτές που ειναι εδώ και τώρα, όχι αυτες που θελουμε. Ποτέ δεν θα ειναι αυτές που θέλουμε, ειδικά αν δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Οι κοινωνίες δεν ειναι αποστειρωμένο εργαστήριο, και δεν μπορείς να πετάξεις το πείραμα και να φτιάξεις άλλο από την αρχή. Οι συνέπειες της μαλακίας της αποχής του 1946 δεν φαίνεται να τους έχουν αγγίξει, αλλά δεν πειράζει, το ....2047 που θα αναγνωρίσουν το λαθος τους, θα κάνουν αυτοκριτική, ίσως και καμια πολιτική αναθεώρηση στάσης....
(ενδιαφέρον το ότι τώρα που η αποχή έχει πολιτικό νόημα, δηλ μπορει να βγάλει άκυρο το δημοψήφισμα, το ΚΚΕ προτείνει άκυρο που ....δεν έχει)
Update: Τελικα ούτε εδω έχει δίκιο το ΚΚΕ μιας και τελικά μονο ένα ερώτημα μπορεί να μπει στο δημοψήφισμα
Update στο Update: (2/7) Τις μαλακιες μας πρέπει να τις ομολογούμε και οχι να τις σβύνουμε. Επιτρέπονται πολλαπλά ερωτήματα σε δημοψήφισμα, αρα (και) ο Σύριζα μαλακίστηκε

Στην ουσία το ΚΚΕ προτείνει στην παρούσα φάση το ΝΑΙ, διοτι πολύ απλά κωλώνει να μπει στην περιδίνηση του grexit, κωλώνει να πάρει την ευθύνη, φοβάται και την ενδεχόμενη ρήξη και τις συνέπειες για το ίδιο. Βάζει την προσωπική του επιβίωση μπροστά από το λαό, κάτι δηλ σαν την ΧΑ αλλά στο πιο έξυπνο, διοτι όσο να ναι τα συντρόφια νογάνε και πέντε δράμια πολιτική. Και η πρόταση που έγινε, έγινε διότι ήξεραν ότι θα απορριφθεί, είτε απο το Σύριζα, είτε απο το λαο. Αν δεν ήταν έτσι, το ΚΚΕ θα ήταν όλη μέρα στους δρόμους σπρώχνοντας το ΟΧΙ σαν όχι στην Ευρωπη, όπως κάνει ο Γιούνκερ απο την ανάποδη ας πούμε :)
Και επειδή ξέρει πως θα το παρουν με τις ντομάτες αν πει ΝΑΙ, προτείνει το άκυρο σαν λύση, με την προφαση του μη εγκλωβισμού της λαϊκής ψήφου, ή αλλιώς την υιοθέτηση όλων των ακύρων ψηφοδελτίων σαν δυνάμει ΚΚΕδων και αυτό ήταν (μέχρι στιγμής ο μοναδικός χώρος που έχει διανοηθεί να εγκολπωθεί τα άκυρα ειναι η 17Ν, και αυτό μας δίνει το μέτρο της βαρύτητας του ΚΚΕδικου επιχειρήματος). Τα θερμά μας συγχαρητηρια λοιπον, για μιαν ακόμα φορά, καθώς κατάφερε να συμπεριφερθεί πιο ανεγκέφαλα και από την ΧΑ, δηλαδή παντελώς ......ορθολογικά. Ελπίζω πάντως να μην δω τον Κουτσούμπα με χλαμύδα έξω από τα εκλογικά κέντρα.
φωτογραφία από εδώ

* ΑΝΕΛ: Όπως και το Ποτάμι, σχετικά καθαρός παίχτης. Στην παρούσα φάση η ρητορική και οι ψηφοφόροι του αναφέρονται διαρκώς στον Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα, τον Λεωνίδα, τον Μεταξά και το λουρί της μάνας. Δεξιοι νίντζα-καμικάζι. Πολιτικά περιχαρακώνουν τον δεξιο χώρο με τα πιο παραδοσιακά αντανακλαστικά τύπου "εθνική υπερηφάνεια" και έτσι. Χρησιμότατοι στην παρούσα φάση διοτι λειτουργούν σαν μαξιλάρι ανάμεσα στην ΝΔ και στην ΧΑ. Γραφικοί, ψεκασμένοι, παντελώς ακατάλληλοι για παρέα, αλλά χρήσιμοι :)
Αν το δεις στρατηγικά έχουν την πλέον μονοδρομη ατζέντα μιας και έχουν περάσει το point of no return της ρήξης με την ΝΔ και δεν μπορούν πλεον να επιστρέψουν, κοινώς θα είναι πιο ξεροκέφαλοι και απο τους δραχμολάγνους του Σύριζα ή και του ΚΚΕ.


* ΠΑΣΟΚ: Τι να κανουν, αυτοι ειναι ταγμένοι μιας και οι εναπομείναντες πασόκοι ταιριάζουν πολύ περισσότερο στον κυνικό αμοραλισμο του Λοβέρδου και του Βενιζέλου, παρά σε φάτσες οπως ο Κακλαμάνης, ο Γεννηματάς και ο Τρίτσης. Το ΝΑΙ γι αυτούς θα ειναι μια δικαιωση και το ΟΧΙ χαστούκι. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ ειναι το νόθο παιδί του Ποταμιού με την ΝΔ, αλλά όχι "ο νόμιμος καρπος των υπερδραστηριων λαγονιών τους, αλλα το νοθο, το χαζο παιδί που κατά βάθος δεν ήθελαν ποτε" (κάπως έτσι υπο του Θεϊκού στρατηγού Μέλτσετ). Εκτός και αν το Ποτάμι ειναι τελικά το νόθο ΠΑΣΟΚ ΝΔ και τέλος πάντων, γάμησε τα.


Ρέστα: Όλα τα μικρά αριστερά κόμματα παίρνουν θέση υπερ του ΟΧΙ ή της αποχης (πιο λογικες επιλογές απο του ΚΚΕ), όλα τα φιλελευθερα γκρουπουσκουλα και ένας Τζήμερος υπερ του ΝΑΙ με ποταμίσιο στυλάκι, οι Πειρατές υπερ δημοψηφισμάτων γενικώς (απ΄όσο ξέρω) και ο Λεβέντης γνωρίζει νέες δόξες ως προφήτης.



Αν θέλετε να τιτλοφορήσω τις στρατηγικές - ατζέντες των κομμάτων του Κοινοβουλίου θα έβαζα τα εξής:

Σύριζα: ΟΧΙ στο Μνημόνιο - και η Παναγια μαζί μας
ΝΔ: ΟΧΙ στον Σύριζα - και γαία πυρί  μιχθήτω
ΧΑ: To the highest bidder
Ποτάμι: Ευρώπην θέλωμεν και ας τρώτε σκατά.
ΚΚΕ: Στ' αρχίδια μας, πραγματικά
ΑΝΕΛ: Γιούργια!!
ΠΑΣΟΚ: Υπογράφουμε μέχρι και τα πλατανόφυλλα

Ταυτα και μένω :)

Υ.Γ. Πιστός σε αυτό που είπα, προσπάθησα να μην αναλωθώ στο δια ταύτα, συμφωνίες, όροι, προβλέψεις κτλ, μιας και το πράγμα παραέχει γίνει χαοτικό. Προσπαθώ απλά να περιγράψω τις στρατηγικές (στην παρούσα φάση διαβάζουμε βιβλία σχετικά με την Εξέλιξη και τη Στρατηγική :Ρ) και μακριά από εμένα οι προφητείες.



Κυριακή, Ιουνίου 28, 2015

Δημοψήφισμα - το σκορ

Ψηφισαν:
Συριζα: Δημοψηφισμα
ΝΔ: Πραξικόπημα
Ποτάμι: Μανα δεν μου κολάν τα ένσημα
ΧΑ:Οταν εμεις ημασταν στα δεντρα μας άρεσε και δεν κατεβαίνουμε απο κει ποτέ ξανά
ΚΚΕ: Οχι στο οχι, οχι στο ναι, ναι στο οχι
ΑΝΕΛ: ουουουουουυουουουυυ
ΠΑΣΟΚ*: Ταγερ
* Ο Βενιζέλος δεν ψήφισε ταγέρ, ο Βενιζέλος ψηφίζει μόνο Βενιζέλο

Σάββατο, Ιουνίου 27, 2015

Δημοψήφισμα

Αυτό ακριβώς
Εφαγα που έφαγα άκυρο και ξεφτίλα στο προηγούμενο ποστ, το οποιο μέχρι να το γράψω είχε ξεπεραστεί απο τις εξελίξεις,




μας κούφανε και βραδιάτικα ο Αλεξάκης, οπότε δεν έχω όρεξη να φάω και άλλο μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή. Οπότε κόβεται η πολύ ανάλυση μέχρι νεοτέρας.


Δημοψήφισμα λοιπον. Δεν προκειται στην παρούσα φάση να γράψω τίποτα, απλα θα σημειώσω πως θα έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα, από το 1ο Μνημόνιο ίσως, αλλά ομολογώ πως όλοι ήμασταν ανενημέρωτοι και σχετικά ρομαντικοί τότε. Πέντε χρόνια ασύστολης μαλακίας, απειλών (πραγματικών ή όχι), ΤΙΝΑς και δημόσιου διαλόγου επ΄αυτών, σίγουρα πλέον έχουν κάνει ενήμερο και τον πλέον μαλάκα. Οτι ο μέσος Έλληνας, όταν κάνει πολιτική ανάλυση θα αναφέρει τουλάχιστον μία φορά τον Σόρος, ότι μας ψεκάζουν, τη λέσχη Μπιλντεμπεργκ και τους Μασόνοι ή εσχάτως τον Σώρρα με ανησυχεί λιγάκι, αλλά αυτά έχουν οι δημοκρατίες.

Το ερώτημα δεν ειναι κατ΄ανάγκη δραχμή η εύρώ, εχει δίκιο εδώ η κυβέρνηση. Αλλά και δεν είναι προταση δανειστών VS προταση Σύριζα διότι οι δανειστές δεν δεσμεύονται από το εγχωριο δημοψήφισμα. Αν οι Ελληνες πουν ΝΑΙ ξέρουμε τι μας περιμένει, αν πουν ΟΧΙ, κανένας δεν ξέρει τι γίνεται μετά, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Εκ των υστέρων το βλέπω σαν καλή λύση μιας και η φάση με τις διαβουλεύσεις δεν πήγαινε άλλο

και η νομιμοποιηση της κυβερνησης στο να το ζητήσει έχει το εξής πολύ απλό σκεπτικό: Εγώ πήρα αυτά σαν προταση συμφωνίας. Δεν μπορώ να τα δεχτω διοτι για άλλα, αντιδιαμετρικά ψηφίστηκα. Δεν μπορώ να πώ όχι διοτι με έχετε πρήξει πως δεν έχω εντολή για ρήξη. Την εντολή την δίνει ο λαός. Σε νέες εκλογές θα φάμε τουλάχιστον ένα μήνα και κανείς δεν αμφισβητεί (δημοσκοπήσεις κετς) πως θα είμαι πρώτο κόμμα ("Τολμώ να προεξοφλήσω το αποτελεσμα ενδεχόμενης προσφυγής στο λαο. Ο Έλληνας μέσα στην απέραντη πολιτική του σχιζοφρένεια ειναι πολύ πιθανό να (επαν)εκλέξει τους αριστερούς για να εφαρμόσουν μια δεξιότατη πολιτική και θα το κάνει κυρίως για να τιμωρήσει τους προηγούμενους δεξιούς και όχι επειδή ξαφνικά ριζοσπαστικοποιήθηκε ο ίδιος.", από εδώ), οποτε θα έχουμε πάλι τα ίδια. Οποτε πρέπει να έχω νέα εντολή. Αν ειναι υποταγή, συμφωνία τοτε την υπογράφω με βαρια καρδιά διοτι το αποτελεσμα ενος δημοψηφίσματος δεσμεύει τους πάντες. Θυμίζω πως το ΝΑΙ εχει και μια ασφάλεια, the devil you know και τέτοια, δεν ειναι λοιπον το ΟΧΙ μονοδρομος. Αν ειναι το ΌΧΙ παμε για φρεσκα, τα οποια θεωρώ πως κακώς υποτιμά η κυβέρνηση στο δημόσιο λόγο.

Ακόμα και στην καλυτερη των περιπτώσεων θα μιλάμε για χρεοκοπία εντός Ευρώ και μετά βλέπουμε.


Εδώ, υπάρχει στα ελληνικά η πρόταση των Θεσμών για να ξέρετε (έτσι για αλλαγή) περί τίνος πράγματος ψηφίζετε.

Ταυτα και καλή επιτυχία, αν και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα γίνει δημοψήφισμα μιας και είτε η πρόταση μπορεί να αποσυρθεί, είτε η κυβέρνηση να αποσύρει το δημοψήφισμα, οποτε δεν την ξαναπατάω.......


Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2015

Aριστερη λιτοτητα

Update. Το παρον ποστ εχει βγει παντελως άκυρο απο τις εξελίξεις. Την πατησα και το ομολογησα. Μένει όμως κυρίως για να θυμόμαστε να να μην βγαζουμε συμπερασματα πριν τραγουδήσει η χοντρή. Και για να ειμαστε πιο μετριόφρονες :|





Τον καλύτερο ορισμο τον έδωσε  ο Σπιγκελ. Αριστερή λιτοτητα λοιπον (ο όρος τελικά ειναι παλιότερος. Διαβάστε πχ αυτό που γράφτηκε το 2013). Αυτες οι γραμμές άρχισαν να γράφονται πριν την ολοκλήρωση και συναψη της συμφωνίας οποτε μπορει μοιραία να βγουνε οφ. Ιδωμεν. Κρινοντας απο τα μεχρι τωρα λεγόμενα και προτεινόμενα εχουμε να πουμε τα εξης:


Αριστερη λιτοτητα: ΦΑΚ (faq)!

Το πακέτο είναι μνημονιο;
Υπο ποια εννοια; υπο την έννοια του γαμησιου που θα φαμε, ειναι και παραειναι. Υπο την έννοια της λιτοτητας, ναι ειναι. Υπο την έννοια της οριζοντιας επιβολής οπου κατσει και οτι κατσει μεχρι να βγει το κουστουμι, οχι δεν ειναι. Υπό την εννοια μας λένε βάτραχος και πηδάμε, όχι δεν είναι.

Το πακέτο ειναι αριστερο;
Πιο αριστερο απο τα προηγούμενα πάντως. Το εχω ξαναγραψει, αμα ειναι να ειμαστε αριστεροι μόνο οταν μοιραζουμε αφειδως και μανιωδως φραγκα τοτε θα ήταν εύκολο και θα ητανε αριστεροι ολοι. Αριστερά δεν σημαίνει αναγκαστικά δώσε φράγκα στο λαό (άτιμε Αντρέα). Είχαμε ένα πρόβλημα και έναν στόχο. Από τη στιγμή που έγιναν και τα δύο αποδεκτά από την κυβέρνηση, η αντιμετώπιση που δείχνει τελικά να προκρίνεται είναι αριστερότερη από ότι θα ανέμενε κανείς. Θα ήταν ίσως "αριστερότερο" να αρνηθεί το πρόβλημα ή την επίτευξη του στόχου αλλά είναι αμφίβολο αν θα είχε την απαραίτητη λαϊκή στήριξη τελικά, κάτι που θα την άφηνε προφανώς ξεκρέμαστη. Δεν ειναι "αριστερο" με την εννοια οτι θα μας πίπωναν 18 χώρες και ένα ΔΝΤ, που τους χρωστάμε ένα κάρο λεφτά, πέρα από το πως και το γιατί, επειδή εμείς κάναμε εκλογές. Σιγά σιγά ξεφεύγει από μερικούς ότι ειναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα και αυτό έχει τη σημασία του.

Ειναι κακη συμφωνία;
Προφανως. Προσπαθώ σκληρά να θυμηθώ μια καλή συμφωνία που να συνάφθηκε τα τελευταια πέντε χρόνια.  Αν σας παρηγορεί ειναι καλύτερη απ’ ότι μας ερχόταν. Τα ρέστα είναι παπαρολογίες του ΝΔΣΟΚ. Ειναι πιο κοντα σε αυτα που εγραφα προ πενταετίας παντως, μιας και θεωρητικά σταματά να ζητάει μανιωδώς νέα δάνεια. Συνοπτικά : Καλύτερη απο των Σαμαροβενιζέλων, αλλά οχι καλή.


Συναδει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;
Οχι. Οποιος περιμενε υλοποιηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα απο τον πρώτο χρόνο με μια εχθρικη Ευρωπη, ταμεια αδεια, εχθρικές αγορές και μια μαουνα δανεια να τρεχουν με αποικιοκρατικους ορους δικαιουται α) να πεσει απο τα συννεφα, β) να μην ξαναψηφισει ΣΥΡΙΖΑ ή να καταψηφίσει την συμφωνία αν ειναι βουλευτής και γ) να μάθει πως δεν υπάρχει Άι Βασίλης, και πως αν υπάρχει, τότε δεν φοράει κόκκινα επειδή είναι αριστερός. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ένας μεσαιοχωρήτικος μπούσουλας για να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και στους μέσα και στους έξω ότι δεν είμαστε ανθρωποφάγοι ή σταλινικοί ή και τα δύο. Έτσι κι αλλιώς είναι προφανές ότι κανένα προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί διότι η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα εδώ και πολύ καιρό. Κοστολογημένο μπορει να ήταν αλλα.... with other people`s money.

Ειναι το καλύτερο δυνατό;
ΟΧΙ. Και δεν μιλάω θεωρητικά, Θεσσαλονίκη και τέτοια. Αναφέρομαι ρητά στην υπάρχουσα διαμορφωθείσα κατάσταση. Μονο και μονο βλεποντας πως μερικοί συνταξιούχοι μένουν πιο ίσοι από καποιους άλλους, αρκεί για να μας εκνευρίσει. Η δε αυξηση του ΦΠΑ στα ειδη διατροφής ενδέχεται να κάνει σε αυτή την κυβέρνηση όση ζημια έκανε ο ΕΝΦΙΑ στην προηγούμενη. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι υπερβολική, ο νέος εργαζόμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας ακόμα τον πίνει χωρίς έλεος, απλά δεν τον πίνει και άλλο. Και τέλος πάντων ποιος ψηφοθηρικός μαλάκας ασχολείται με τον ΦΠΑ στην Μύκονο;

Ειναι καλύτερο από τα προηγούμενα;
Σαφως, μιας και μοιραζει καπως το πικρόν ποτήριον. Βεβαιως καλο θα ήταν να μην υπήρχε το ποτήριον τούτο, αλλα εδώ μιλάμε ρεαλιστικά.

Το mail Χαρδουβελη;
Αρχιδιες των Σαμαρικών θα λεμε τώρα; Το mail Χαρδούβελη ήταν μια πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά για να βγει το 2014 και η εκκρεμούσα αξιολόγηση με την οποια διαφωνησαν οι δανειστες. You know, οπως διαφωνούσαν με τις κυβερνητικές προτάσεις πέντε μήνες τώρα. Κοινως δεν υπήρξε ποτε επίσημα σαν θέμα συζήτησης. Έχει τόση σημασία όση η πρόταση Βαρουφάκη για τουρίστες - φοροεισπράκτορες. Μόνο κάποιος ανόητος ή κάποιος τελειωμένος πολιτικά θα το μνημόνευε ή έστω κάποιος που μας θεωρεί ντιπ για ντιπ ζώα.

Είναι υφεσιακά τα μέτρα;
Σαφώς και είναι. Και τα προηγούμενα ήταν. Τουλάχιστον δεν είναι τελείως διαλυτικά και ενάντια στην κοινωνία, χωρίς αυτο να σημαίνει πως ερχονται καλύτερες μέρες, απλα θα κάνουμε εξοικονόμηση χρόνου παίζοντας, όλοι μαζί αυτή τη φορά, κατενάτσιο, μέχρι να πάρει τα χαμπάρια της η Ευρώπη, κατι που γίνεται βασανιστικά αργά. Το έχουμε ξαναπεί, το κόλπο δεν έβγαινε και δεν βγαίνει. Και πάλι πρωτογενής στόχος είναι η εξοικονόμηση και όχι η ανάπτυξη.

Δικαιούται να πανηγυρίζει ο Συριζα;
Ο Συριζα σαν συνολο ετσι και έτσι, αν και πρεπει να του πιστωθεί ότι τα έβαλε με όλους και βγήκε ζωντανός. Ο Τσιπρας παλι....σαφως και ναι, μιας ολα οσα είχε βαλει σαν πολιτικο στοχο ( οχι μόνο επι της συμφωνιας, αλλα  και επι του τρόπου συναψεως κτλ) φαινεται να του βγαινουν. Μετρηστε:
1. Η τρόικα ντε φακτο ξεδοντιάστηκε. Κανένας υπουργος δεν σύρθηκε σε απολογία - σταύρωση απο υπαλλήλους. Το βρίσιμο που έφαγε ο Βαρουφάκης ήταν απο ομολόγους του, οι οποιοι πολλές φορές ήταν κραυγαλέα (και αυτό κοινωνήθηκε, έστω και στον χαβαλε. Όλη η Ευρώπη ξέρει πια τα πτυχία του Νταϊσελμπλουμ, το καπελωμα-ξεφτίλα όλων απο τον Σόιμπλε ή οτι οι ΥπΟικ αρνήθηκαν επανηλλειμένως να συζητήσουν πολιτικά, λες και είναι τίποτε κλητήρες) λιγότερο γνώστες των πραγμάτων απο αυτόν.  Το ίδιο το ΔΝΤ ενδεχεται να αποχωρησει διαμαρτυρομενο μιας και
2. Η λύση τελικα δοθηκε(;) σε πολιτικό επιπεδο αρχηγών κρατών και όχι σε καθαρά τεχνικό, κατι που ζηταγε ο Τσίπρας καιρό πριν τις εκλογες.
3. Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που ειχαν συμφωνηθεί φαίνεται να μαζεύονται επι το ρεαλιστικότερον, κατι που απομακρύνει την πιθανότητα εφαρμογης νεων μέτρων μετα απο πέντε- εξι μήνες, όπως νομοτελειακα θα συνεβαινε και θα ξανασυνέβαινε κάθε μερικούς μήνες, αν τηρούνταν οι προηγούμενες συμφωνίες (διαβάστε και αυτο που γράφτηκε το 2012 να γελάσετε). Αυτο ειναι το κυριοτερο καροτάκι με το οποίο θα πωληθεί το deal, γιατί αν νομίζετε πως αρκουσαν μέτρα ενός- δύο δις από το ΝΔΣΟΚ για να κλείσει η δουλειά μάλλον είστε αδωνικότεροι του Άδωνη και πρέπει και σεις να μάθετε κάτι για τους άγιους Βασίληδες.
4. Συμπερασματικά η συμφωνία αυτη δίνει χρόνο και σταθερό πλαίσιο αναφοράς σε κυβέρνηση και πιστωτές, χρόνο που ίσως θα μπορέσουν να αξιοποιησουν καλύτερα απ ότι μέχρι τώρα.
5. Οι προτάσεις και τα τελικώς συμφωνηθέντα ηταν ΟΛΑ ελληνικής προελευσεως και όχι εξωθεν παραγγελίες. Τελικά οι θεσμοί αρκέστηκαν στον....θεσμικό τους ρόλο, ήτοι την γνωμοδότηση επί των ελληνικών προτάσεων για το αν αρκουν για να κάνουν την δουλειά. Τώρα το αν οι ελληνικές προτάσεις ήταν οι καλύτερες δυνατές, αυτό είναι άλλο καπέλο.
6. Τελικά βρέθηκαν συμμαχίες και από τον νοτο και από αλλού παρ' όλες τις γκρίνιες που υπήρξαν προηγουμένως.
7. Κατά τα φαινόμενα πάμε σε συνολική λύση και όχι σε τύπου προσωρινή  λύση - νέα μέτρα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση και μετά ξανά μανά τα ίδια.
8. Στο εσωτερικό έδειξε ότι αμύνθηκε όσο ήταν δυνατόν υπέρ του συμφέροντος των ελλήνων. Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση αυτή είναι ότι τα παράτησε ή ότι δεν πάλεψε υπέρ των δεσμέυσεών της. Θυμάστε πόσο αγώνα έδωσε ο Σαμαράς υπέρ των Ζαππείων; Οχι; Πολύ καλά θυμάστε.
9. Έδειξε κάτι που όλοι οι πολιτικοί, πλην πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, γνωρίζουν: Ότι πολλές φορές είναι καλύτερο να μένεις εκτός συμφωνίας παρά να συμφωνείς σε οτιδήποτε απλά και μόνο για να έχεις συμφωνία.

Γενικά η Ελλάδα και η κυβέρνηση βγαίνουν ισχυροποιημένες διεθνώς από όλη αυτή την ιστορία. Η αριστερά παλι.... όχι και τόσο.

Δικαιούνται να πανηγυρίζουν οι #MenoumeEvropi;
Κανονικά ναι, αλλά έχω την υποψία πως όχι :)

Θα περάσει από τη βουλή;
Κατά τη γνώμη μου ναι, θα περάσει. Αν δεν περάσει και πάλι δύσκολο το βλέπω να χρειαστεί να αλλάξει η κυβέρνηση, να πάμε δηλαδή σε εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα μαλλον θεωρείται βέβαιο. Πρόθυμοι υπάρχουν και αν χρειαστεί θα βρεθούν και άλλοι 

Τι πρέπει να κάνει πρακτικά η κυβέρνηση φερνοντας τη συμφωνία στη Βουλή;
Το έχω ξαναπεί, δεν πρέπει να το κάνει ψήφο εμπιστοσύνης, μιας και η συμφωνία αυτή θα υπερβαίνει την θητεία της κυβέρνησης αυτής, όπως και την λαϊκή εντολή της. Την εχει πετάξει το Μαξίμου την σχετική μπανανόφλουδα περί εντολής και η αντιπολίτευση την έχει πατήσει, μένει να δουμε αν και πως θα την αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Πρέπει, κατ΄ εμέ, να απαιτηθούν 180 ψήφοι στη βουλή. Αν τώρα δεν βρεθούν 151 κυβερνητικές ψήφοι δικαιούται οποιοσδήποτε να θέσει θέμα δεδηλωμένης, αλλά, κατά το γράφοντα, αν δεν βρεθούν 180 ψήφοι τότε η συμφωνία αυτή είναι ούτως ή άλλως έωλη και ανεφάρμοστη. Η απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας όχι μόνο θα συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά θα ωθήσει και την αντιπολίτευση σε μια πιο "υπεύθυνη" στάση. Αν δεν τους βρει τους 180 κακό του κεφαλιού τους και όχι τόσο κακό του κεφαλιού της κυβέρνησης.  Ο Αλεξάκης θα ζητήσει εκλογές υπαιτιότητι Σαμαρά και ο Αντωνάκης θα φάει ξύλο και από μέσα και από έξω. Ετσι ο κίνδυνος επανεμφάνισης Ζαππείων και άλλων χαζών θα τείνει να εκλείψει ενώ ο Σαμαράς μοιραία θα εκπαραθυρωθεί από τους "υπεύθυνους" της ΝΔ. Θα ρωτήσετε τι γίνεται όμως αν περάσει μεν η συμφωνία αλλά δεν υπάρχουν 151 κυβερνητικές ψήφοι; Η απάντηση θα είναι τότε καλά να πάθεις φίλε Αλέξη, δεν μπορείς συνέχεια να υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, κάποτε μπορεί και να την πατήσεις, γιατί κάποιοι σε πιστέψανε παραπάνω απ ότι έπρεπε. Το πως θα το χειριστεί μετά ή μάλλον πώς θα το χειριστεί μέχρι τότε (για να μην γίνει δηλ) θα δείξει τελικά και την ικανότητα, αλλά και τα όρια του πολιτικού μεγέθους που ονομάζεται Τσίπρας.

Τα μέχρι τώρα σημάδια, όπως η διακριτική αναμονή της αριστερής πλατφόρμας και η συσπείρωση τελικά των ΑΝΕΛ πίσω από την κυβέρνηση (οκ, αυτό ήταν ευκολάκι) δείχνουν ότι μόνο αλεξιπτωτιστές ή ρομαντικοί ιδεολόγοι μπορεί να την ρίξουν. Και όσον αφορά ιδεολόγους όπως ο Διαμαντόπουλος μενω μεν αλληλέγγυος και κατανοώ το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται, και θα υπερασπιστώ κάθε επιλογή του, αλλα για αλεξιπτωτιστές όπως ο ψηφοθήρας λαϊκιστής Μητρόπουλος και ο απίθανος Μιχελογιαννάκης τολμώ να πω και πάλι καλά να πάθεις φίλτατε Αλέξη, εσύ λύσσαξες να τους βάλεις στα ψηφοδέλτια.

Και πες όμως ότι η κυβέρνηση πέφτει. Δεν βλέπω καμία περίπτωση είτε σε ενδεχόμενες εκλογές είτε σε νέα κυβερνητική συνεργασία να μπορεί να κλονιστεί ο συνολικός ΣυΡιζΑ ή ο ίδιος ο Τσίπρας ούτε βλέπω να μπορεί να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μιας και οι εναλλακτικές πλέον έχουν όλες ψοφήσει. Οπότε στην παρούσα φάση το ρίξιμο της κυβέρνησης το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δώσει μια παράταση μηνών στην αβεβαιότητα και τίποτα παραπέρα, με το καμπανάκι, διαστάσεων king size κουδούνας, της χρεοκοπίας, της απαίτησης του συνόλου των δανείων (τα έχουμε πει), και της διεθνούς απομόνωσης να είναι πλεον πρακτικά βέβαιο. Κοινώς ο Αλέξης μας φόρεσε εαυτόν ως αριστερή ΤΙΝΑ και με εναν στρατό συνταξιούχων να συντάσσεται για πρώτη φορά μαζί του, αναρωτιέμαι τι ποσοστό θα έπιανε η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ενδεχόμενες εκλογές έχοντας χάσει μεγάλη μερίδα του μοναδικού εναπομείναντος ακροατηρίου τους, που ήταν όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει, οι συνταξιούχοι.

Θα πάει σε διαδικασία κατεπείγοντος με ένα άρθρο σε ένα νόμο;
Πιθανόν και τότε θα γελάσουμε διότι το νδσοκ θα δικαιούται να γκρίνιαζει. Μερικές φορές ακόμα και οι δεξιοί έχουν δίκιο όταν παραπονιούνται. Αυτο, οπως και ο νεος ΦΠΑ, είναι λογικά απαιτήσεις των έξω στα πλαίσια του ( αναμενόμενου) "ματώστε πολιτικά λίγο και σεις", άσε που, ρεαλιστικά, οι ημερομηνίες για κάτι διαφορετικό δεν βγαίνουν.

Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας;
Όχι, μιας και σ' αυτή την περίπτωση θα λειτουργούσε αντίστροφα. Θα τεθεί  όμως θέμα "υπευθυνότητας", παραμονής στην κυβέρνηση, παραμονής στην υπάρχουσα βουλή και βεβαίως για μερικούς μερικούς όπως οι ΑΝΕΛ θα τεθεί εμμέσως ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Όπως τα έχει φέρει ο Αλεξάκης στην παρούσα φάση οι εκλογές συμφέρουν μόνον αυτόν και κάνεναν άλλο, και σίγουρα όχι τη χώρα.

Υπάρχει έξοδος από το τούνελ ;
Μέχρι τώρα θα έλεγα όχι, τώρα είμαι πλέον κάπως πιο αισιόδοξος. Ένα ερώτημα είναι αν θα αντέξουμε μέχρι την έξοδο σαν άτομα και σαν χώρα αλλά και πριν δεν ήτανε καθόλου μα καθόλου σίγουρο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λούμπα στην οποία είχαμε πέσει δεν είχε καμία διέξοδο και καπου εδώ δικαιούστε να βρίσετε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σας που τις ψηφίσατε.

Η συμφωνία αρέσει του ΣΕΒ, άρα είναι κακή, σωστα;
Διαφωνώ. Θα του άρεσε του ΣΕΒ οποιαδήποτε συμφωνία εξασφαλίζει ίδιες συνθήκες για περισσότερο από έξι μήνες, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Έτσι κι αλλιώς η άγνοια κινδύνου την οποία είχε επιδείξει η κυβέρνηση είχε τρομοκρατήσει τους βιομήχανους παραπάνω απ’ ότι ένα ακόμα χαράτσι, το οποιο ειναι προγραμματιμένο δια το έτος 2016, ήτοι θα εισπραχθεί μάλλον το 2017, ήτοι ζήσε Μάη μου...

Θα δυσκολευτεί ο ΣυΡιζΑ να κοινωνήσει τη συμφωνία αυτή στους ψηφοφόρους του.
Στα αρχίδια μας. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι αριστερά δε σημαίνει δίνω στους πάντες τα πάντα. Αν μερικοί Μητροπουλοι δεν γουστάρουν, τότε στ αρχίδια μας επί δύο. Και ο Στρατούλης που ξαναδιόρισε τους παράνομα προσληφθέντες επι Σαμαρά, στ αρχίδια μας κι αυτός. Αν ο ΣυΡιζΑ έταξε λαγούς με πετραχήλια δεν θα ήταν παράλογο να χρειαστεί να πληρώσει κάποιο τίμημα. Στην παρούσα φάση το κομματικο συμφέρουν του ΣυΡιζΑ ή ακόμα και της αριστεράς, είναι υποδεέστερο του συνολικού. Όποιος διαφωνεί ας θυμηθεί τον Ιωαννίδη και τον Ζαχαριάδη που έλεγαν ότι μπήκαμε σε εμφύλιο για την τιμή του ΚΚΕ (! Δεν υιοθετω κατ΄ ανάγκη την κριτική Λαζαρίδη, απλά μεταφέρω την ρήση) και ας μας πει αν τον ενδιαφέρει να θυσιαστεί για την τιμή της αριστεράς, να πάω πάσο.

Δεν θα ήταν καλύτερο το grexit;
Με έναν άλλον λαό, σε άλλες συνθήκες και πάλι όχι σίγουρα. Με αυτόν το λαό και στις υπάρχουσες συνθήκες ούτε για αστείο και αυτό ευτυχώς ή δυστυχώς το ξέρουν όλοι. Η ευκαιρία για έξοδο με κάπως νορμαλ όρους, ή έστω με όρους που ορίζουμε εμείς,  χάθηκε όταν το ελληνικό κράτος παραιτήθηκε της ασυλίας του έναντι των πιστωτών του. Το grexit προκρινόταν σαν επιλογή όσο η εναλλακτική έμοιαζε με την Πιθο των Δαναϊδων. Αν και τώρα γίνει κάπως έτσι η δουλειά,  πρεπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά.

Ο ΣυΡιζΑ έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση;
Επιφυλάσσομαι. Ήταν άραγε λάθη ή στρατηγικές επιλογές; Μπορεί να έδωσε πολλά άλλα πήρε πολλά περισσότερα απ' ότι φαινόταν ότι μπορούσε να πάρει πριν πέντε μήνες και μάλιστα σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον, πήρε περισσότερα απ΄ όσα διανοήθηκε να ζητήσει ο Σαμαράς ή ο Παπαδήμος (καλα, για τον ανεκδιηγητο ΓΑΠ δεν το συζητάμε καν), κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν αν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2012.

Ο ΣυΡιζΑ γίνεται ΠΑ.ΣΟ.Κ. ;
Δυστυχώς ναι. Πιο σύγχρονο, λιγότερο αμοραλιστικό, πιο "αριστερό" άλλα ΠΑΣΟΚ και όχι αριστερά. Και αυτό δεν το λέω για τους όρους της διαφαινόμενης συμφωνίας στο γενικό της πλαίσιο, αλλα για τα πασοκικά πελατάκια που βλέπω ότι υιοθετεί σιγα σιγά, χωρίς κανέναν προφανή ιδεολογικά λόγο. Η συμφωνία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. Έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες ήταν πολύ ζόρικες και το πρόβλημα ήταν, αρχικά τουλάχιστον, άλυτο. Οι συνθήκες δεν επιλέχθηκαν από το ΣυΡιζΑ, βρέθηκε σε αυτές. Η προστασία όμως κάποιων περισσότερο από ότι κάποιων άλλων ήταν συνειδητή.



Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015

Συντάξεις συντάξεις

Δεδομένα:

* Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται με τις συντάξεις. Δηλαδή όλοι ξέρουν, αλλά κανεις δεν ξέρει ακριβώς. Εχουμε ηλικιακες κατανομές, έχουμε..... ταμειακές κατανομές, έχουμε γενικώς κατανομές αλλά δεν έχουμε (!) μια πιο αναλυτική παρουσίαση: πχ δεν ξέρουμε (δηλ εγώ δεν ξέρω) πόσοι ειναι οι συνταξιουχοι των εθελουσιών των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, πόσο μ.ο. ηλικίας έχουν και τί ποσά εισπράτουν. Ξέρουμε πως οι κόρες αποθανόντων (και ίσως και κάποιοι γιοι) ΔΥ παιρνουν κάποια σύνταξη, ξέρουμε τα κριτήρια, αλλά δεν ξέρουμε πόσες (και πόσοι και κυρίως....πόσα) ειναι αυτοί. Ξέρουμε πως πολλές κατηγορίες εργαζόμενων παίρνουν σύνταξη σε μικρή ηλικία (πχ στρατιωτικοί σε "περίεργες" μονάδες όπως τα υποβρύχια) αλλά δεν ξέρουμε πόσοι ειναι αυτοί. Ή έστω αν τα "ξερουμε" δεν τα ξέρω εγώ. 

* Ολοι γκρινιάζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις των ΔΥ που οι ίδιοι διορίσανε αλλά κανεις για "οι 9 στους 10 νέους συνταξιούχους των «ευγενών ταμείων», π.χ. τράπεζες και ΔΕΚΟ, βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 62."

* Ξέρουμε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα δεν ειναι ανταποδοτικές. Ρε όσο και να ειναι οι κρατήσεις δεν ειναι ανταποδοτικές:
"• Ανέλυσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.800 ασφαλισμένων του ΙΚΑ που βγήκαν στη σύνταξη το 2008 (αντιστοιχεί στο 14,7% του συνόλου).
• Υπολόγισε το συνολικό ποσό που θα είχε συσσωρευθεί τη στιγμή της συνταξιοδότησης εάν οι εισφορές των ασφαλισμένων (και των εργοδοτών τους), αντί να καταβάλλονται στο ΙΚΑ, επενδύονταν με σταθερό ποσοστό απόδοσης 2% πάνω από τον πληθωρισμό (καλή απόδοση).
• Υπολόγισε το καθαρά ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης μετατρέποντας το συσσωρευμένο κεφάλαιο σε μηνιαία σύνταξη σύμφωνα με τους αναλογιστικούς κανόνες (δηλαδή ανάλογα με το προσδώκιμο επιβίωσης, εξισώνοντας τις διά βίου παροχές με τις διά βίου εισφορές).
• Σύγκρινε τη σύνταξη που πράγματι πήρε το 2008 κάθε συνταξιούχος με το καθαρά ανταποδοτικό τμήμα της.
• Εκτίμησε τη μεταβολή της αναλογίας του καθαρά ανταποδοτικού τμήματος στη συνολική σύνταξη λόγω των μνημονιακών περικοπών, για κάθε συνταξιούχο χωριστά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν, νομίζω, ενδιαφέρον. Το καθαρά ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης το 2008 ήταν κατά μέσο όρο μόλις 50,7%. Το υπόλοιπο 49,3% ήταν κοινωνική μεταβίβαση, δηλαδή ένα είδος επιδότησης. Η συνολική αξία αυτής της επιδότησης: 114.543 ευρώ στη συνολική διάρκεια συνταξιοδότησης. Με τις μνημονιακές περικοπές, η αναλογία της επιδότησης έπεσε στο 35,8% (59.421 ευρώ στη συνολική διάρκεια).
Αυτά αφορούν το μέσο όρο. Πιο αναλυτικά, ανά κατηγορία συνταξιούχου, το ποσοστό επιδότησης ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους (51,2% στις ηλικίες κάτω των 55 έναντι 30,5% για τους άνω των 65), για τις γυναίκες (46,5% έναντι 27,5% για τους άντρες), για τις μητέρες ανηλίκων (53,9%), καθώς και για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα ένσημα (54,7% για 15 χρόνια εισφορών έναντι 26% για 35+ χρόνια)." (Όλη η ....τριλογία του Μάνου Ματσαγγάνη με τίτλο: "Η κυβέρνηση δίνει μάχη. Κατά των φτωχών, κατά των ανέργων και κατά των νέων" αξίζει να διαβαστεί: 1ο μέρος, 2ο μέρος και 3ο μέρος απ΄όπου και το πιο πάνω απόσπασμα.)

* Ξέρουμε πως αυτη την στιγμή οι συνταξιούχοι ειναι παρα πολλοί σε σχέση με τους εργαζόμενους και οι εισφορές των εργαζόμενων προφανώς δεν αρκούν.

* Και (δυστυχως) ξέρουμε (;) πως αυτή την στιγμή δεν γίνεται να μειωθεί καμία σύνταξη, και ειδικά οι χαμηλές. Οχι για λογους ηθικολογίας, όχι για λόγους αντίστασης στην έξωθεν επιβολή (που αυτό και μόνο του δικαιούται να εξοργίσει κάθε κυβέρνηση) αλλά διότι στην παρούσα φάση οι συντάξεις ειναι που αιμοδοτούν την υπόλοιπη ασθμαίνουσα οικονομία. Απο τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς (ενίοτε και ...των παιδιών/εγγονιών) συντηρείται συχνά η υπόλοιπη οικογένεια, ο φουρναρης πουλάει ψωμί και ο μπακάλης μακαρόνια. Θα μου πείτε πως αυτό δεν ειναι υγιές, και θα απαντήσω χαιρω πολύ. Ειναι μήπως υγιής η υπόλοιπη κατάσταση;
" Το Γιωργάκη και την πασοκαρία του, αντί να τους επιβάλλεται με το στανιό να πειράξουν λιγουλάκι το πελατειακό ασκέρι, τους αφήσατε να κόψουν οριζοντίως και καθέτως κεφάλια μισθωτών, πάνε οι μισθοί και πάνε οι συντάξεις κόπηκαν σύρριζα ενώ αφήσατε τις ΤΟΤΕ πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ανέπαφες στο δημόσιο, στις τράπεζες και κυρίως στο στράτευμα όπου πολλοί λίγους μήνες πριν κλείσουν τα 40(!) έβγαιναν/βγαίνουν στη σύνταξη –χωρίς να βγάλετε κιχ. Κουβέντα Τότε. Έχετε μεγάλες ευθύνες εσείς και η τότε τρόικα αφήνοντας του εδώ καραγκιόζηδες να διαχειρίζονται το πελατειακό κράτος-τέρας. Εάν ΤΟΤΕ βάζατε κωλοδάχτυλο στην πασοκαρία του Γιωργάκη σε αυτά τα ζητήματα, δεν θα χρειαζόταν ΤΩΡΑ να βάλετε κωλοδάχτυλο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί στην ουσία δεν το βάζετε σε αυτούς, αλλά στον κοσμάκη που μετά 5 συνεχόμενες χρονιές στην κατιούσα φτύνει αίμα. Κ α τ α λ ά β α τε ; Τα σκατώσατε τότε. " (κλατς)

* Kαι δυστυχώς καταλαβαίνουμε πως για το θέμα ψεύδονται και οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστες γιατί ζήτησαν όντως τόσο χοντρες περικοπές που νομοτελειακά οδηγουν και σε οριζόντια μέτρα και σε υφεση την αγορά και η κυβέρνηση διότι απέκρυψε το γεγονός πως δεν ζητήθηκαν μονο οριζόντια μέτρα. Να θυμηθώ εδώ πως η κυβέρνηση το χόντρυνε όταν είπε πως ΔΕΝ δινει το % του ΑΕΠ που της καταγγέται για συντάξεις επειδή....μέρος αυτού δίνεται απέξω! Οχι πως δεν δινεται δηλαδή το ποσό αυτο, δίνεται και παραδίνεται, απλα δεν το πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση (φέρτε βυγζια για τράβηγμα). Βεβαιως εχει ενα δικιο η κυβέρνηση οταν σου λέει πως τι να κανω ρε αφού πέφτει το ΑΕΠ με μεγαλύτερο ρυθμο απ ότι μειώνω εγώ τις συντάξεις, αλλά άντε να το βρει, διοτι είτε έτσι είτε αλλιώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει.


* To παράλογο ειναι ότι στην Ελλάδα όσο νωρίτερα βγαίνει κάποιος στην σύνταξη, τόσο πιθανότερο ειναι (στατιστικά) να παίρνει περισσότερα, πράγμα γενικά παράλογο, εκνευριστικό και τουλάχιστον ηλίθιο, ειδικά όταν το λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι ερχομενοι, νεότεροι και πολύ λιγοτερο αμοιβόμενοι εργαζόμενοι:

"Η παραπάνω εικόνα είναι δημιούργημα των πασοκ και νδ.

Δεν φέρει καμία ευθύνη ο συριζα.

Ο συριζα φέρει τεράστια ευθύνη που δείχνει τεράστια απροθυμία να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού που θα θα μπορούσε να ήταν και δίκαιος και αριστερός (αφού θα δημιουργούσε πόρους για κάποια ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων) και θα βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις της χώρας, για την ακρίβεια θα ήταν ένα τεράστιο επικοινωνιακό και διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετά το βαφτίζει κόκκινη γραμμή.
Καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι οι θιγόμενοι (π.χ. συνταξιούχοι κάτω των 60, υψηλές συντάξεις και εφάπαξ) προέρχονται κυρίως από τις ίδιες συντεχνιακές ομάδες (ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κτλ) που αποτελούν τη φανατική εκλογική πελατεία του ενός και μόνο κόμματος που κυβερνά τη χώρα από 1980 μέχρι σήμερα (λέγε με και πασοκ). Είναι αυτές οι συντεχνιακές ομάδες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία είναι για να μη χάσουν τα προνόμια αυτές οι συντεχνιακές ομάδες που θάβεται το μέλλον των παιδιών μας σε αυτή τη χώρα.
Εγώ λέω αν η πρώτη κυβέρνηση που εκλέχθηκε χωρίς εξαρτήσεις από νταβατζήδες κτλ εδώ και 35 χρόνια δεν μπορεί να τα σπάσει αυγά, τότε μέλλον δεν υπάρχει." (κλατς. Τονισμοί δικοί μου)


Εμβόλιμη ιστορία, αληθινή και διδακτική.

Σε μια εθελούσια έξοδο από ΔΕΚΟ οι όροι ήταν ευνοϊκοί, ρε πολύ ευνοϊκοί. Και φουλ σύνταξη, και πρόωρα, και αποζημίωση πληρωμένη από το κράτος(!) που τους έδιωχναν νωρίς, και ανοιγμα νέων θέσεων να μειωθεί η ανεργία, οποτε μπορεί να βολευοτανε κανα άνεργο τέκνο. Και σου λεει ο άλλος, πατέρας με άνεργο παιδί. Αμα την κάνω, καθαρίζω 2500+ το μήνα και ταυτόχρονα, επειδή αδειάζει η θέση, παίρνουν και το παιδί μου  στην θέση μου με 700 ευρω, ήτοι οικογενειακώς τσιμπάμε τουλάχιστον 3 χιλιάρικα και καθαρίζουμε. Αμα δεν την κάνω, θα δουλεύω σαν μαλάκας αλλα 6-7 χρόνια για να πάρω σύνταξη με όρους πιθανόν χειρότερους και μια θεση εργασίας καβατζωμένη εκεί που θα μπορούσε να δουλεύει το παιδί μου. Η ταξικότητα, η βαθιά ανηθικότητα και η αντιπαλότητα στην νέα γενιά (φεύγουν οι γέροι που είχαν παχυλούς μισθούς, τους πληρώνει το κράτος χοντρά και η επιχείρηση προσλαμβάνει λιγότερους και με μισθούς υποπολλαπλάσιους, των οποιων προφανως και μοιραία οι εισφορές αποκλείεται να πατσίσουν ποτέ το ποσό των συντάξεων. Η επιχείρηση καταγράφει και γαμώ τις κερδοφορίες και το κράτος -δηλαδή εμείς- λούζεται την διαφορά και ο νεοτερος εργαζόμενος τον πίνει) δεν διέφυγε του ανθρώπου, ήταν τέτοια που γκάριζε άλλωστε, αλλά σου λέει στην ουσία με δωροδοκούν προκειμένου να γαμήσουν τους επόμενους, όλοι οι άλλοι θα τα τσιμπήσουν, οι ερχόμενοι ειναι de facto γαμημένοι οπότε κάνω τον μαλάκα, τα παίρνω και φεύγω και θα δίνω εγώ στο παιδί μου την διαφορά από την σύνταξή μου. Ακρως παραδοσιακό και ελληνικό μέχρι το μεδούλι.

(Το ότι βεβαίως μετά από 2 Μνημόνια η σύνταξη αυτή έχει μειωθεί περίπου στο μισό και ο μισθός του παιδιού έχει πέσει πιο κάτω από τα 700 ή έστω δεν έχει ανέβει (μηδεν ωριμάνσεις, μειώσεις κτλ κτλ) κάτι πρέπει να μας διδάξει, αλλά δεν είναι της ώρας)



Τι γίνεται;

Όπως καταλαβαίνετε είμαστε σε Mecixan Standoff . H κυβέρνηση δεν τολμά να μειώσει ούτε τις "χαζες" ή "ρετιρέ" συντάξεις γιατι θα χειροτερέψει την ύφεση (ή αν ειστε αρκούντως κακεντρεχείς δεν τολμά διότι έχει κληρονομήσει την πελατεία των ευαγών ταμείων από το ΝΔΣΟΚ και δεν θέλει να την χάσει), ενώ το πρόβλημα και διαιωνίζεται και δεν κοινωνείται εύκολα προς τα έξω. Στην παρούσα φάση, και μεσω των ισχυρων παραδοσιακά οικογενειακών δεσμών, οι συντάξεις παίζουν τον ρόλο και επιδόματος εργασίας, και επιδόματος ανεργίας και επιδόματος απορίας στις οικογένειες των συνταξιούχων. Οι δανειστες ζητάνε μεν αίμα ποντάροντας και λίγο στον κοινωνικό αυτοματισμο και στην ηθικολογία του πόπολου, αλλά από την άλλη και αυτοί καταλαβαίνουν πως όσο αυξάνεται η υφεση το ποσοστό των συντάξεων ως μέρος του διαρκώς συρρικνούμενου ΑΕΠ προφανώς θα μεγαλώνει οπότε το πρόβλημα θα χειροτερέψει αντί να αντιμετωπιστεί.

Η κυβέρνηση και οι δανειστες εχουν εμπεδώσει, ασχετα του τι λενε, πως πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν και αν γίνεται να ανέβουν, οι μικρές συντάξεις, όχι μονο γιατί στην παρούσα φάση κινούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματική οικονομία αλλά και γιατί απλούστατα ειναι πραγματικά πολύ χαμηλές.

Στο πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη που κατά πρώτον δεν δέχεται καμία μείωση για τις παχυλές αποδοχές των λειτουργών της και κατά δεύτερον βγάζει και παράνομες όλες τις μειώσεις γενικώς με αποτέλεσμα το κράτος να καλείται κάθε τόσο να βγάζει νεα χαράτσια  που να αντικαθιστούν τα προηγούμενα παράνομα χαράτσια, μέχρι και αυτά να χαρακτηριστούν παράνομα και άγιος ο Θεός, και τέλος πάντων όλα αυτά δίνουν αθροιστικά μια κατάσταση που δεν μπορεις να την χαρακτηρίσεις ούτε σταθερή ούτε άξια εμπιστοσύνης.

Στην παρούσα φάση όμως που ο λογαριασμός δεν βγαίνει, χρήμα από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα λοιπά δεν μας παίρνει να φύγει από την πιάτσα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν τα κρατικά έξοδα γενικώς τι κάνουμε;

Η λύση ειναι (ξανά) τα περιβόητα ισοδύναμα. Και εδώ έρχονται οι προτάσεις του Ζαφοντ, άσχετες εν πολλοίς με το δίκαιο των συντάξεων γενικώς, αλλά που μπορούν να γίνουν, θα έχουν μείωση στα κρατικά έξοδα και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τον κάβο.


Πάμε:

* Καμια διαφήμιση απο ΔΕΚΟ, άλλα κρατικά ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ σε κανένα ΜΜΕ. Με την ευκαιρία του ανοίγματος της ΕΡΤ όλες οι κρατικές διαφημίσεις (ακόμα και για την κοινοτητα Τραχανοπλαγιάς) πηγαίνουν εκεί και ας κοπανιονται όλοι οι εκδότες κατω. Ετσι και αλλιώς η πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση και αποκλείεται ξαφνικά να την αγαπήσει. Πεδίο δόξης λαμπρόν λοιπόν ανοίγεται μπροστά μας όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων. Ασε που σχεδόν όλοι οι κρατικοί φορείς έχουν sites στα οποία μπορεί να αναδειχθεί το έργο τους. Οποιος γκρινιάξει του λέμε πως από εκεί πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και α γαμήσου στο τέλος τέλος.
ποσά κρατικών διαφημίσεων το 2008. Προφανώς (;) τα ποσά έχουν μειωθεί, αλλά....όχι πολύ

Ποσό εξοικονόμησης: Όπως το....ψυχανεμίζομαι τουλάχιστον 40 εκ τον χρόνο, και είμαι και επιεικής

* Καμία κρατική επιδότηση σε καμία ΜΚΟ (κλατς) μέχρι το τέλος του έτους, άντε με εξαίρεση το Χαμόγελο του Παιδιού και τους ΓΧΣ. Αν μετά από αυτό ζούμε το ξανακουβεντιάζουμε. Τ΄ακούς Παπαμιμίκο; Με το παρόν δεν θέλω να θάψω το έργο όλων των ΜΚΟ, υπαρχουν μερικοί πολύ σοβαροί ανθρωποι μέσα σε κάποιες από αυτες που εκτελούν χρήσιμο και πολύτιμο έργο, αλλά στην παρούσα φαση πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να εξετάζουμε σοβαρά τις προτεραιότητές μας.
Ποσό εξοικονόμησης: Συμφωνα με το TPP γύρω στα 40 μύρια. Καλά ειναι.

* Κοψιμο όλων των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για το τρέχον έτος. Σκληρό και ανάλγητο το ξέρω, αλλά ας μην ξεχνάμε την βασική (βλ. πιο πάνω) παραδοχή πως δηλαδή στην παρούσα φάση οι συντάξεις παίζουν περισσότερο το ρόλο κοινωνικών επιδομάτων "για όλη την οικογένεια" του συνταξιούχου παρά τον κανονικό τους ρόλο. Ο γράφων έχει κανει διακοπές με τέτοιο πρόγραμμα και ξέρει πως σε σχέση με το συνολικό έξοδο το κατά κεφαλήν ποσό που γλιτώνεις είναι ελάχιστο σε σχέση με το σύνολο. Στην παρούσα φάση, που οι περισσότεροι εργαζόμενοι/συνταξιούχοι δεν έχουν λεφτά για να βγάλουν το μήνα, όχι για να πάνε διακοπές, πάλι καλούμαστε να επιλέξουμε τι απο τα δύο θέλουμε. Τουρισμό για τους συνταξιούχους ή συντάξεις; (Παρεμπιπτόντως οι θέσεις για κοινωνικό τουρισμό ειναι πολύ μειωμένες σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, έχει δηλαδή πέσει ήδη χοντρό τσεκούρι εκεί)
Ποσό εξοικονόμησης: Πραγματικά δεν έχω ιδέα.

* Προφανώς συντάξεις υιων, θυγατέρων, ανηψιών και δεν ξέρω εγώ τι άλλο κόβονται γενικώς και ειδικώς σε κάθε περίπτωση μετά από κάποια ηλικία πχ τα 22-24. Update: Στην παρούσα φάση η ηλικία αυτή φαίνεται να ειναι τα 25 σε πείσμα οσων κυκλοφορούν:
"Σύνταξη τέκνων, αν υπάρχουν τέκνα που τη δικαιούνται. Τέκνα που δικαιούνται σύνταξη τέκνου είναι αυτά που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 25ο εάν φοιτούν σε σχολή, κολλέγιο, πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή εξασκούνται από οποιοδήποτε πρόσωπο σε οποιοδήποτε επιτήδευμα, επάγγελμα ή τέχνη κάτω από συνθήκες όπου απαιτείται να αφιερώνουν το σύνολο του χρόνου τους στη φοίτηση ή εξάσκηση τους ή βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά" (Γενικο Λογιστήριο του Κράτους: κλατς)
Ποσό εξοικονόμησης: Και πάλι δεν έχω ιδέα.



Αν αυτα δεν φτάνουν, τώρα αρχίζουμε να βάζουμε πραγματικά χέρι στις συντάξεις: (των θυγατέρων κτλ δεν μετράνε, δεν μιλάμε για σύνταξη μιλάμε για πραγματική κοροϊδία της νοημοσύνης μας)

* Εδω θα πω πως πληρώνουμε 284 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για ...συνταξιούχους ηλικίας 26 έως 50 ετών (βλ. σχετικό πινακα παραπάνω). Εδώ εγώ, που όπως πάει δεν θα πάρω σύνταξη ούτε στα 70 και ας πληρώνω τις εισφορές μου, κάπου εδώ αρχίζω και νευριάζω. Δεν σχολιάζω λοιπον, γιατί θα ρίξω χριστοπαναγίες (και που ειναι οι συντάξεις θυγατέρων μέχρι τα 24; α;) δεν ξέρω τι και πως και πότε, αλλά ρε πουστη μπορούμε να γλιτώσουμε απο κει αβλεπί καμια 50αρια εκατομμυριάκια. Τουλάχιστον. Γιατί αντε γαμήσου φίλτατε (στρατιωτικε σε υποβρυχια, συνταξιουχε ΟΤΟΕ και ΔΕΚΟ) που θες σύνταξη στα 40 ενώ γύρω μας καίγεται το σύμπαν.

* Σύμφωνα με παλαιότερη (προ Συριζα) προταση Βαρουφάκη το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο (αλλά και στο ευρυτερο δημόσιο, ΔΕΚΟ κτλ, εμεις αυτήν την λογική την μεταφέρουμε και στις συντάξεις) μπορεί να μειωθεί συμπιέζοντας τα ρετιρέ και μόνο. Ητοι οι υψηλά αμοιβόμενοι θα πέφτουν ένα ΜΚ, οι χαμηλά θα ανεβαίνουν ένα ή θα μένουν σταθεροί και γενικά θα επέλθει ένας συνωστισμός κάπου στο μέσον με παράπλευρο αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση πορων.
Ποσό εξοικονόμησης: Ελα ντε. Ασε που οι δικαστικοί δεν φημίζονται για ....το αίσθημα δικαίου τους σε ότι έχει να κάνει με τις αποδοχές τους.

* Γενικώς πρέπει οι υψηλές συντάξεις να πέσουν, όπως και όσοι παίρνουν παραπάνω από μία σύνταξη (υπάρχουν στην Ελλάδα του 2015 τέσσερα άτομα που παίρνουν......10 συντάξεις!) να παίρνουν μία ή έστω να συμψηφίζονται μέχρι ενός ποσού. Όταν βλέπεις πως πάνω από 400.000 άτομα παίρνουν παραπάνω από δύο συντάξεις (δηλ από τρεις μέχρι....δέκα) ε, το πράγμα νοσεί και μάλιστα βαριά.
πίνακας από εδώ, και πιο συγκεκριμένα εδώ

Ποσό εξοικονόμησης: Αν συμψηφιστούν οι συντάξεις ή αν κληθεί ο κάθε τριπλός και πάνω συνταξιουχος να διαλέξει μία από αυτές; Χοντρικά μιλάμε για 400.000 σε σύνολο 2.600.000. Αν οι 400.000 γίνουν με συμψηφισμό 100.000 (που θα κοστίζουν όσο 200.000 μιας και λογικά όλοι θα πάρουν το μέγιστο που μπορούν) τότε μιλάμε για σώσιμο 200.000 συντάξεων με μια υπογραφή. Γλιτώνοντας 200.000 συντάξεις σε σύνολο 2.600.00, δηλαδή σώνοντας το 1/13 του πλήθος των συντάξεων (και στο περίπου το 1/13) του πλήθους των εξόδων: Περίπου 2 δισεκατομμύρια. Και είμαι και χουβαρντάς, δίνω την χαμηλότερη εκτίμηση. Με αυτό το ποσό μπορείς να δώσεις ένα μηνιάτικο δώρο το χρόνο σε όλους τους συνταξιουχους.
Παρατήρηση: Δεν εχω πάρει χαμπάρι αν στις 6 ή 7 λχ συντάξεις ειναι μέσα και οι επικουρικές ή πόσες ειναι αυτές, που ειναι προφανώς μικρές, μικρότερεςτων βασικών. Τότε το ποσο που θα οικονομηθεί θα ειναι  αρκετά μικρότερο, αλλά και πάλι κάτι θα είναι. Και μην αρχισουμε πάλι να λέμε για εισφορες και πληρωμένα λεφτά και τέτοια. Ειπαμε, το σύστημα δεν ειναι ανταποδοτικό έτσι και αλλιώς.
Update: Και πάλι με πρόλαβε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποιο κόβει τις διπλές συντάξεις (από το Μάρτιο)
"Προθεσμία 20 ημερών δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις και μία εξ’ αυτών είναι σύνταξη χηρείας, προκειμένου να επιλέξουν μία από τις δύο – διαφορετικά η επιλογή θα γίνει αυτόματα." (κλατς)

* Και επιτέλους: Χοντρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κόντρα σε εθελούσιες και πριμοδοτήσεις εξόδου. Οποιος φεύγει νωρίς θα παίρνει δείγμα σύνταξης μέχρι να φτάσει στην καθολική ηλικία συνταξιοδότησης (65; 67; καπου εκεί). Αναδρομικό κοπάνημα τώρα όσων την...κοπάνησαν νωρίς.
Ποσό εξοικονόμησης: Μέχρι να το κόψει ο Άρειος Πάγος; Μια μαούνα λεφτά.


Βάλτε στα παραπάνω τα....71 εκ που έχει ήδη δεσμευτεί να κόψει η κυβέρνηση και έχετε ένα ωραιότατο κουστουμάκι. Αν δεν φτάσει, ε τότε θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κόψουμε απο συντάξεις. Μετά από αυτά και όχι πριν. Για να τα βρω αυτά, ασχολήθηκα 15 λεπτά. Ας σκεφτούμε τι οικονομίες στις περιττες δαπάνες μπορει να κάνει μια πιεζόμενη κυβέρνηση που θέλει να κυβερνήσει ορθολογικά και υπέρ των χαμηλά αμοιβόμενων.

Υ.Γ. Να μην ξεχνιόμαστε: Προφανώς ο γράφων δεν ξεχνά πως πολλά ταμεία θα είχαν πολύ περισσότερα λεφτα για συντάξεις αν δεν ειχε μεσολαβήσει το μεγαλοφυες Βενιζέλειο PSI, όπως και πολλά έτη νδσοκικής κακοδιαχείρισης αλλά το ποστ αναφέρεται περισσότερο στο τι δεον πράττειν και λιγότερο στο τι χοντρομαλάκες ήταν οι νδσοκοι, κάτι που πρέπει ομως παρόλαυτα να αναφέρεται, έστω και στο περιθώριο, κάθε φορά που κάνουμε αυτην την κουβέντα, όχι τιποτε άλλο για να μην νομίζει ο Λοβέρδος και ο Βενιζελος πως τους ξεχάσαμε.



Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

Φερτε βυζγιά να τα τραβήξουμε

Τι ήθελα και γκρίνιαζα ο μαλάκας για τις συντάξεις θυγατέρων;

Μου κοινοποιήθηκε χτες στο τουίτερ μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξισώνει τους γιους ΔΥ με τις κόρες και δίνει συντάξεις και σε αυτούς.



(αρχικο τουι:

)

Οπως καταλαβαίνετε έγινε ένας χαμούλης και γκρινιάξαμε και στο facebook κανοντας την πλάκα μας. Καπου εκει είδαμε όμως πως το (γαμώ την πουτάνα του γαμώ) το γαμημένο το ΕΘΝΟΣ έχει την γαμημένη την ημερομηνία ανάρτησης κάπως....μυστική και αντε βρες την και πως η είδηση ήταν του 2007!!!


Αμέσως προέβην σε διευκρίνηση της μαλακίας και στο twitter και στο facebook και συνεχίσαμε να λέμε για συντάξεις γενικώς (α, αν αναρωτιέστε στο τι γίνεται με τούτο το θέμα το πιο φρέσκο που βρήκα ειναι αυτό).


Κοιμάμαι, ξυπνάω. Και μαθαίνω πρωινιάτικα πως οι γιοι και οι συντάξεις τους έγιναν θέμα στο Mega. Το βλέπω στα καπάκια μετά από λίγο στην ΕΡΤ1. Kαι ξαφνικά γεμίζει το τουίτα:


ιδου και το σχετικά screenshot




ε, κάπου εκεί δεν άντεξα:


Update: Η μαλακία συνεχίζεται:


αυτό το είδα από το τουί του έγκυρου Πάσχου:

και συνεχίζουμε:

και συνεχίζουμε:


Τέλος Update - μέχρι νεοτέρας



Aυτοι ειναι οι δημοσιογραφοι μας, αυτοι μας ενημερωνουν αντικειμενικά και εγκυρα για την διαπραγμάτευση, για το ΔΝΤ, για τις συμφωνίες για τα αρχίδια του Καράμπελα.

Οταν 5 χρήστες των σοσιαλ μιντια βρισκουν ενα παλιο αρθρο και το σχολιάζουν, και ΛΕΝΕ ΚΙΟΛΑΣ πως ειναι παλιο, αυτο δεν εχει καμια σημασια. Σημασία εχει να προλάβουμε τους άλλους 132 αχρηστους ανταγωνιστες και να τσιμπήσουμε ενα δυο likes και πεντέξι views παραπάνω. Διαστάυρωση και τετοιες μαλακιες;...... φτου κακά.

Η ακυράντζα που άθελα μου κυκλοφόρησα, και αμέσως είπα πως ειναι ακυράντζα έγινε viral. Η μαλακία σας θα γίνει;

Κατακλείδα:
Αχρηστοιοιοιοιοιι!!!!!!


Ταυτα και μένω
Ζαφοντ


Υ.Γ. Πλακα θα έχει να έβγαλε τετοια απόφαση όντως σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από 8 χρόνια και να γίνω ρομπα εγώ :)

Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

Τοπ της εβδομάδας

Τι να πρωτοπρολάβει να κράξει να σχολιάσει  κανείς; Παμε και ότι προλάβουμε

Ειδηση της ημέρας, της εβδομάδας και του μήνα: Χωρίς πολλά πολλά. Το Mega Channel πιάστηκε να κλέβει ρεύμα. Από την ΔΕΗ. Το Mega. Ουστ ξεφτίλες των ξεφτίλωνε!!



Ο ενημερωτικός φορέας της εβδομάδας: Ανοιξε η ΕΡΤ. Και για να δείξουμε ότι αλλάξαμε και μυαλό δεν βάλαμε, ξεκινήσαμε με τον εθνικό ύμνο, για να μην νομίσουν οι γριές πως μπήκαμε απότομα στον 21ο αιώνα και πάθουν κανα ταράκουλο. Παρηγοριά ότι ξεκινάνε και οι σταθμοί της ΕΡΑ, οποτε υπάρχει περίπτωση να παίξει στα ερτζιανα, για όποιον ασχολείται ακόμα με αυτα, και τίποτις πιο σοβαρό. Η υποψία πως θα βλέπουμε 24/7 συριζαίους καλεσμενους ακόμα και σε εκπομπές μαγειρικής, για να βγάλουν την χαρμάνα δύο ετών, ελέγχεται ως ανακριβής.
Ελπίζουμε μόνο να μην επαναληφθούν οι αμαρτίες της παλιάς ΕΡΤ, η οποία μόνο αγνή, άσπιλη και αντικειμενική δεν ήταν, τις οποίες στηλίτευε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανως η ΝΕΡΙΤ ήταν σαν ιδέα, αισθητική κτλ για τον πούτσο καβάλα, όπως και ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε, αλλά μην εξωραϊζουμε και την παλιά ΕΡΤ που για κάθε Κατσίμη έβγαζε δέκα Κεδίκογλου.
Πλάκα πλάκα παντως, με τα ειδησεογραφικά χάλια που εμφανίζει η ιδιωτική τηλεόραση ειναι πολύ πιθανόν η νέα ΕΡΤ να χτυπήσει πολύ χοντρες θεαματικότητες.

  Σχόλιο: ρε σεις αυτός ο μετεωρολόγος Καλλιάνος που δεν ειναι μετεωρολόγος αλλά μαθηματικός, εκτος και αν πήρε κανα νέο MSc στα γεράματα, πως τα καταφέρνει και επιβιώνει σε κάθε κλίμα και σε κάθε περίπτωση; Βυσματούχος (δεν το λέω εγω, ο κόσμος το λέει) στην Παλιά ΕΡΤ, παραπονεμένος για το "μαυρο" και το ξήλωμα, μέχρι που πήρε χαμπάρι πως αυτός δεν ...θα χαθεί, οποτε και ....χαθηκε μέχρι να μπει στην Νεριτ των προσκυνημένων, νέα ΕΡΤ. Που να ήταν και μετεωρολόγος. Σαν την Παναρίτη ένα πράγμα αλλά ....στο πιο μετεωρολογικό . Εχω την αίσθηση πως αν γίνει πυρηνικός πόλεμος οι μοναδικοί επιζήσαντες θα είναι ο Ozzy, οι κατσαρίδες και ο Καλλιάνος

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα ο Καλλιάνος μένει



Μας ψεκάζουν της εβδομάδας: Οταν βλέπεις τέτοια status σιγουρεύεσαι πως δεν μας ψεκάζουν. Μακάρι να μας ψέκαζαν:




Η της-φυλακής-τα-σίδερα-είναι-για-τους-λεβέντες της εβδομάδας: Βουλευτής της ΝΔ καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση για μή καταβολή δεδουλευμένων σε υπαλλήλους της.


Η αριστερή της εβδομάδας: Η Ραχήλ Μακρή. Κανεις νορμάλ αριστερός δεν συμπαθεί τον Πανουση, ως Υπουργό τουλάχιστον. Πολύ ΔΗΜΑΡίτης, πολύ νοικοκυραίος, πολύ πολιτικάντης για τα νορμάλ αριστερά γουστα. Σωστό αυτό. Να την βγαίνει όμως του Πανουση και να τον μετράει με το αριστερόμετρο η Ραχήλ Μακρή ("Μακρή σε Πανούση: Είσαι ντροπή για την Αριστερά") ε δεν το θέλει ούτε ο Μαρξ ούτε ο διάολος. Καλή, χρυσή και συμπαθής η Rachel αλλά η θητεία παρα τω Καμμένω δεν ξεχνιέται ετσι εύκολα.


Ο πικραμένος της εβδομάδας. Μουσική υπόκρουση από τριχορδο μπουζούκι, ατμόσφαιρα προπολεμικού τεκέ, ύφος Ξανθόπουλου (μάνα δεν μου κολάν τα ένσημα) και όλα αυτά για να σας βάλω στο mood:
Bενιζέλος: «Φεύγω πικραμένος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Εγώ πάντως πιστεύω πως μόνο ο Βενιζέλος στεναχωριέται που φεύγει ο Βενιζέλος. Μόνο ο Βενιζέλος κατάλαβε το μεγαλείο του ανδρός Βενιζέλου ο οποιος Αφιλοκερδώς και Ανιδιοτελώς Α.Ε. διαφέντεψε τις τύχες μας τόσα χρόνια παίζοντας (στην κυριολεξία) την νομοθεσία στα δάκτυλα

Το Μνημόνιο-ειναι-ευλογία της εβδομάδας. Το 'παμε. Το Μνημόνιο ειχε και μερικές σωστές ιδέες οι οποίες ακόμα περιμένουν και θα περιμένουν και θα περιμένουν να υλοποιηθούν. Μια απο αυτές ήταν (;) και η κατάργηση των συντάξεων των .....θυγατέρων καποιων (δεν ξερω λεπτομέρειες, απλά το ακούω συνέχεια) δημόσιων υπαλλήλων. Οι οποίες ειναι κόρες μέχρι να γίνουν γιαγιάδες. Γυναίκες δεν γίνονται ποτέ. Αρκεί να μην παντρευτούν. Διοτι γυναίκα στην Ελλάδα σε κάνει ο γάμος και μόνο αυτός. Και οπως καταλαβαίνετε καμιά τους δεν παντρεύεται και έτσι μένουν εσαεί κόρες διότι αν παντρευτουν και ανεβάσουν level τότε χάνεται και η συνταξούλα. Διοτι το καλό μεταπολεμικό και μετεμφυλιακό δημόσιο, όταν σε προσλάμβανε (και μόνο με δόντι) και σε αποζημίωνε για την χίτικη θητεία σου στον εμφύλιο, φρόντιζε να τρώει η οικογένειά σου για πάντα. Η ισότητα που επέφερε το ΠΑΣΟΚ ειναι ότι έβαλε και άλλους στον μπεζαχτά αντί για τους χίτες και τους απόγονους των χιτών. Το να κόψουν τα παπαροεπιδόματα και τις παπαροσυντάξεις δεν πρέπει να πέρασε από το μυαλό κανενός. Αφορμή για το παρόν τοπ ειναι αυτό το άρθρο που διάβασα για την κατά τα άλλα συμπαθή Μαρία Σολωμού η οποια ειναι ευχαριστημένη ως επανάστα, κουλτούρα κετς, αλλά δεν ξεχνά να τσιμπάει καθε μήνα λεφτά από το δημόσιο τα οποια ποτέ δεν δούλεψε :
"H γνωστή ηθοποιός Μαρία Σολωμού είναι μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις ανύπανδρων θυγατέρων στη χώρα μας που έχουν το προνόμιο να λαμβάνουν μια μεγάλη σύνταξη από τον πατέρα τους μετά τον θάνατό του. Ο πατέρας της ήταν ανώτατος δικαστικός.

Και η ίδια μπορεί να εμφανίζεται σε δηλώσεις της ότι είναι κατά του γάμου, ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει διόλου να λαμβάνει κάθε μήνα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περίπου 1.700 ευρώ, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα που δηλώνει στην Εφορία ως εργαζόμενη"

H αηδία της εβδομάδας. Χωρίς πολλά πολλά. Ενας αστυνομικός σκότωσε το παιδί του. Καλο ειναι να μην πολυασχολούμαστε, τι να πει κανεις, ας επιληφθεί η δικαιοσύνη. Βεβαίως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως όταν ένας Βούλγαρος σκότωσε το παιδί του παραασχοληθήκαμε με το "ανθρωπομορφο τερας", μαθαμε όλες τις λεπτομέρειες, φάγαμε το αιμα στην μαπα και λουστήκαμε το τι και πως και ποτε στα κανάλια. Αμα ομως εισαι μπάτσος ακόμα και οι δολοφονιες αντιμετωπίζονται με τακτ 


Τα καλά νέα της εβδομάδας. Θες κουτσά, θες στραβά, θες με ελλείψεις επεκτείνεται το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μια σαφή "ευρωπαϊκή" δέσμευση της χώρας που δεν έκαναν (απεναντίας μάλιστα, την πολέμησαν) οι "ευρωπαϊστες" του ΝΔΣΟΚ, αλλά έκαναν οι "αντιευρωπαϊστές" του Σύριζα και οι "φασίστες" και "ομοφοβικοί" των ΑΝΕΛ. Ομοφοβικοί ξομοφοβικοί όμως η ρύθμιση κατά πως φαίνεται θα περασει , τα ακούς κύριε Αθανασίου; Ίσως να ειναι η πρώτη νομοθετική πράξη της νέας κυβέρνησης που συνάδει 100% με τις ιδέες του Συριζα, ειναι  τύπου "ευρωπαϊκού κεκτημένου" και δείχνει πως μερικά βήματα που ειναι αυτονόητα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μια διακυβέρνηση ΝΔ δεν θα τα έκανε ποτέ.


Το Μνημόνιο-ειναι-ευλογία της εβδομάδας 2. Στις υποχρεώσεις των προηγούμενων Μνημονίων ειναι και η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρκάκων. Ήτοι η ελευθερία να μπορείς να πάρεις ένα depon απο το μπακάλικο. Ητοι το σπάσιμο του μονοπωλίου του κερδους μερικών (η απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος των φαρμακοποιων κατα πως φαίνεται παραπέμπεται στις καλένδες). Οι φτωχοι πλην τίμιοι φαρμακοποιοι καταφεύγουν στην δράση της απεργίας και ο αριστερος-να τα λεμε αυτα- υπουργός Κουρουπλής τους συμπονά, διότι ο καλός ΠΑΣΟΚος μπορεί να φεύγει απο το ΠΑΣΟΚ, δεν παύει όμως να ειναι ΠΑΣΟΚ




Η Ζωή της εβδομάδας. Όλοι μάθατε τον καυγά με τις στολές των μπάτσων, τα κατουροζητήματα των μπατσων και τις "παραξενιές" της τυπολάτρισας Ζωής. Την κλήση του Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και διαφανειας της Βουλής για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμου με την Siemens ομως μάλλον δεν την ακούσατε και αν την ακούσατε δεν την ακούσατε τον ίδιο αριθμο φορών και στην ίδια ένταση.




ΜΜΕδια της εβδομάδας: Αυτες τις μερες έχουμε συναντήσεις επι συναντήσεων και έχουμε λυσσάξει όλοι να προφητεύουμε την συμφωνία που θα κλεισει, αν κλεισει, η κυβέρνηση με τους εταίρους-δανειστές. Ποσο % αριστερή θα ειναι, ποσο μνημονιακιά, ποσο καλη, ποσο χοντρή, πόσο μακριά. Επίσης ασχολούμαστε με μαλακίες: ποσο μούτρα κρατάει ο Γιουνκερ του Τσίπρα και τέτοια.



Ως συνήθως ο πήχης της ποιοτητας της παρεχόμενης ενημέρωσης ειναι χαμηλά μιας και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι εχουν ξεχάσει πως ειναι να κάνουν ρεπορτάζ και αρκούνται στις -κακές- μεταφράσεις ειδήσεων που τους πασάρονται. Σου λέει λοιπόν ο βοηθός πιστολάκι-κομμώτρια της Μέρκελ πως σνομπάρει να δει τον Αλέξη, το κυκλοφοράς εσυ:"Όλα ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή. Στον «αέρα» η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ" (ώρα 14:30)
Μετά βεβαίως συναντιούνται οι ανθρώποι οπότε...."Εντατικοποίηση των συνομιλιών συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ"(ώρα 23:10)
"Δύο ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες."
προφανώς καμία παραδοχή σφάλματος και άλλα τέτοια εξωτικά. Το in.gr επιλέχθηκε τυχαία μιας και η μανία να παπαγαλίζουμε άκριτα ότι μαλακία μας πετάξουν ειναι γενικη:



aeisixtir