Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2015

Θρησκευτικά

Εχουμε καταντήσει αηδία. Πραγματικά.

Καθόμαστε και εξηγούμε και εξηγούμε και ξανα μανα οι ίδιες μαλακίες.



Αϊντε άλλη μια φορά λοιπόν:

* Τα θρησκευτικά στην Ελλάδα ειναι "ομολογιακό" μάθημα του κερατά και σε καμία περίπτωση δεν έχει κάποιον χαρακτήρα επιστημοσύνης ούτε καν σε τυπικό επίπεδο

* Μαζί με τις χωματερές, την αργή απονομή δικαιοσύνης, τα θρησκευτικά σύμβολα και την τοποθετηση τους σε δημόσια κτίρια (ξερετε αυτά που την απομακρυνση τους ξόρκιζε ο Σαμαράς και την χρέωνε στον Σύριζα) και δεν ξέρω τι άλλο, η υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών ανήκει στα συνήθεια του "παλιού" κράτους τις συνέπειες του οποίου ζούμε ακόμα, όπως πχ ειναι και ο νόμος περί βλασφημίας που μας δίνει την πρωτιά να είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φυλάκισε άνθρωπο με τέτοιο νόμο (Παστίτσιος) 




* Τα μηνύματα που περνά η χρήση της θρησκείας και των θρησκευτικών όσον αφορά την ηθική κτλ διάπλαση των παίδων ειναι από αναχρονιστικά έως παντελώς άχρηστα και επικίνδυνα σε μια σύγχρονη κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του σχολικού τους βίου τα παιδιά διδάσκονται ως "καλές συμπεριφορές":
** Την άκριτη υιοθέτηση της "άνωθεν" εντολής είτε αυτή αφορά την θυσία τον παιδιών σου, την γενοκτονία "αλλοφύλων", την εκλογίκευση της δολοφονίας για ηθικούς λόγους. Και επειδή, όσα χρόνια ζω τουλάχιστον, ποτέ δεν βγήκε ο Θεός να πεί φάτε τον τάδε, τον έτσι, τον αλλιώς αλλά όλο κάποιοι εκπρόσωποι βγαίνουν και λένε τα δικά τους, τηρώ σημαντικές επιφυλάξεις για το αν τα είπε ποτέ ο Θεός ο ίδιος, πράγμα δύσκολο ομολογουμένως για ένα μή υπαρκτό ον, αλλά λέμε τώρα. Ήτοι η αγωγή που προπαγανδίζεται είναι πως είναι καλό πράγμα η υποταγή στη βούληση των αυτοκλητων εκπροσώπων του ουδέποτε εμφανιζόμενου Θεού, όσο παράλογες και αν είναι αυτές.
** Ηθικές στάσεις που δεν έχουν θέση στο σήμερα όπως η παρθενία μέχρι το γάμο, το σεξ μόνο για τεκνοποίηση, το ότι κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές δεν ειναι μονο κατακριτεες αλλά και δαιμονοποιημένες, το ότι η δια βίου αγαμία είναι μια δόκιμη τάση η οποια χρήζει επαίνου.
** Η παντελής εγκατάλειψη του επιστημονικού τρόπου σκέψης όταν οι σοφοί γέροντες έχουν πει κάτι διαφορετικό. Η εξέλιξη σνομπαρεται κόντρα στην δημιουργία του ανθρώπου απευθείας απο το Θεό, η ιστορία με το "στήθι Ήλιε" θεωρείται αληθής και έγκυρη, ο κόσμος, το γαμημένο το σύμπαν έχει ηλικία μικρότερη των 10000 ετών,  η πίστη προκρίνεται της βεβαιωμένης γνώσης, ο Ιδελισμός του Εμπειρισμού. Κοινώς η διδασκαλία των θρησκευτικών μεταφέρει τον τρόπο σκέψης των μαθητών απευθείας στον 15ο αιώνα, ίσως και παλιότερα.
** Στα πενιχρά πλαίσια που εξετάζονται οι άλλες θρησκείες αυτό γίνεται με τρόπο που θα φανεί η ανωτερότητα της "δικής μας". Οπως έλεγε νομίζω και ο Ντόκινς ο θρησκευτικός νους ειναι εξαιρετικά εκπαιδευμένος να βρίσκει τα σφάλματα στην λογική των άλλων αγνοώντας τα σφάλματα της δικής του.

Τέλος πάντων τα ζητήματα των θρησκευτικών δοξασιών και της σχετικής τους διδασκαλίας τα έχω κουράσει στους σχετικούς "σκοταδισμούς" μου, που παραμένουν το magnum opus μου, από άποψη....μεγέθους τουλάχιστον (1, 2, 3, 4) και δεν επανέρχομαι. Να πάτε να τα διαβάσετε, κάνουν καλό στην υγεία και βοηθάνε και στον λόξιγκα. 

Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος. Βασικά ειναι ηλίθιος αντίλογος, αλλά ας τον εξετάσουμε.

* Το κυριότερο επιχείρημα: το σύνταγμα προστάζει να διδάσκονται τα θρησκευτικά. Ψέμα, το οποίο αποδομεί πολύ εύκολα ο Μανδραβέλης εδώ.

* Αμέσως μετά σκάει και η ευνόητα ηλίθια κινδυνολογία. Αν επιλέγουμε ποια μαθήματα θα διδάσκονται τα παιδιά μας, μπορεί μετά να επιλέξουν μερικοί να μην διδάσκονται και Ιστορία διότι και αυτή ειναι .....περίπου ομολογιακό μάθημα μιας και λέει την δικιά μας ιστορία και όχι των άλλων. Όμως:
α) Ξεχνούν οι εξυπνάκηδες πως η ιστορία διδάσκεται από σχετικούς επιστήμονες και όχι απο Θεολογους οι οποίοι δεν ειναι επιστημονες με την κανονική έννοια του όρου, καθώς ο επιστήμονας ερευνά και δεν εχει προαποφασίσει για κάποια πράγματα.
β) Σαν να μην έχουν διαβάσει και πολλή σχολική ιστορία τώρα τελευταία
γ) Οι ιστορικοί έχουν και σχολές και απόψεις και η ιστορία πολλές αναγνώσεις. Η ιστορια ειναι και πολιτική και αυτό το ξέρουμε και σιγά τα λάχανα. Υπάρχουν βεβαίως προσπάθειες θρησκειοποίησης της πολιτικης (πχ Αδωνης) αλλά αυτές ακόμα δεν έχουν γίνει καθεστώς, έτσι ώστε να διακαιούται κάποιος να μιλήσει για "ομολογιακότητα" της Ιστορίας
δ) Τα ιστορικά γεγονότα όπως πχ η επανάσταση του 1821, η κατοχή, ο εμφύλιος, οι παγκόσμιοι πόλεμοι και τα λοιπά εχουν γίνει. Βεβαιωμένα και με μαρτυρίες, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για τα γεγονότα που μας παρουσιάζει (ακόμα και σήμερα) το μάθημα των Θρησκευτικών ως αληθή, όπως πχ τα ομιλούντα φίδια, η δημιουργία ανθρώπου από πλευρό, το χάψιμο ανθρώπου από μεγάλο ψάρι κτλ κτλ. Η ιστορία, ακόμα και  η "ομολογιακού τύπου" πλευρά της εξετάζει γεγονότα και όχι παραμυθάκια βοσκών. Η Ιλιάδα πχ δεν διδάσκεται ως ιστορία ακριβώς διότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν τα γεγονότα από εκεί μέσα.
ε) Οι ίδιοι κατά κανόνα που τώρα γκρινιάζουν, γκρίνιαζουν και σε κάθε απόπειρα αποεθνικοποιησης της διδασκόμενης ιστορίας,  βλέπε και την περίπτωση Ρεπούση
στ) Ελεος πια με τις παπαρολογίες. Κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα προόδου, ή έστω συζητείται, κάθε φορά σκάει η ίδια ατέρμονη παπαρολογία. Ο πολιτικός γάμος θα εκχυδάιζε την ζωή, το διαζύγιο το ίδιο, ο γάμος ομοφυλοφίλων θα επιτρέπει μελλοντικά να νυμφευομαστε και ζώα (το άκουσα από (προφανώς) παπα σε real time) κτλ. Ε όχι φίλε μου, δεν πάει έτσι.

* Το και-καλά-μορφωμένο επιχείρημα που προβάλει εδώ ο κρετίνος ντεμέκ διανοούμενος πως τα θρησκευτικά κείμενα είναι πολιτισμός, έχουν πλούσια γλώσσα, ιστορικά στοιχεία και τα λοιπά. Ας διδάσκονται λοιπόν τα θρησκευτικά κείμενα, δεν θα σκάσουμε. Αλλά ας διδάσκονται όπως και η Ιλιάδα. Από φιλόλογους που θα εξετάζουν τα γλωσσικά στοιχεία και από ιστορικους που θα εξετάζουν τα ιστορικά στοιχεία. Όχι από θεολόγους που θα μας πασάρουν τον αιώνιο και αληθή λόγο ενός οντος που δεν είδαν ποτέ.

* Και το τελευταίο ηλίθιο επιχείρημα είναι πως πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά αλλιώς θα αναγκαστούμε να απολύσουμε θεολόγους, να μην προσλάβουμε άλλους θεολόγους, να κλεισουν οι θεολογικές σχολές. ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ επί τρία. Σιγά μην δεν πηγαίναμε από τα άλογα στα αυτοκίνητα επειδή οι πεταλωτές θα έμεναν άνεργοι. Το πανεπιστήμιο κύριοι ειναι σχολή (ακόμα και η .....θεολογική) και όχι πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και δεν σου εγγυάται εργασιακή αποκατάσταση. Σε καμία χώρα του γνωστού σύμπαντος. Σε καμία σχολή αν αποφοιτήσεις δεν διορίζεσαι πλην των στρατιωτικών για ευνόητους λόγους. Αν εσύ νόμιζες πως αρκεί να πάρεις το πτυχίο για να σε προσλάβει κάποιος και με το ζόρι για να λες τις ακυράτζες σου, σόρι αλλά μάλλον κάτι έχεις καταλάβει λαθος. Αν νομίζεις κιολας πως υποχρεούται να σε προσλάβει από πάνω, ε τότε είσαι δύο φορές μαλάκας. Εσύ μπορεί να γούσταρες να πας σε Σχολή Πιλότων Ιπτάμενων Δίσκων γιατί από μικρό σου άρεσαν τα ούφα. Ε, δεν ειναι υποχρεωμένο το Δημόσιο να φτιάξει Ιπτάμενους Δίσκους για να βολέψει εσένα.

* Το βασικότερο αντεπιχείρημα στον αντίλογο αυτόν παραμένει η λογικη: Οποιος θέλει να διδαχθεί τα της αγαπημένης του θρησκείας ας το κάνει μόνος του, ας τον διδάξει η θρησκεία του με δικά της έξοδα, δεν θα πω εγώ στον πολίτη τι θα κάνει με την πάρτη του. Το κράτος όμως πρέπει να μένει αμέτοχο σε αυτές τις αρχιδιές. Και η πλειοψηφία των πολιτών που ειναι (τύποις) ΧΟ δεν ειναι επιχειρημα. Η πλειοψηφία των πολιτών ειναι Ολυμπιακοί, κανείς ομως δεν έχει την απαίτηση να τραγουδάνε όλα τα παιδιά το Θρύλε Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου στις εθνικές εορτές.

Σε μια νορμαλ ευνομούμενη Δυτική Πολιτεία η διδασκαλία θρησκευτικών από το Δημόσιο θα ήταν νεκρό γράμμα (οπως και πολλα αλλα θα μου πεις). Η προαιρετικότητα της διδασκαλίας με μια απλή δήλωση είναι κάτι το προφανές στην φάση που είμαστε εμείς, που δεν ειμαστε ακριβώς ευνομούμενη, ούτε ακριβώς Δυτική και σιγά σιγά εξετάζουμε σοβαρά το αν ήμαστε και Πολιτεία. Το είχε κάνει μέχρι και η κυβέρνηση Σαμαρά, το προαιρετικό με μια απλή δήλωση, μέχρι που κάποιος Λοβέρδος σκέφτηκε πως χάνει ψηφαλάκια. Η αναγνώριση αυτού από την Σία Αναγνωστοπούλου, ήταν κάτι το αυτονόητο. Για την υπαναχώρησή της και για το γούτσου γούτσου του Φίλη στα νιαουρίσματα του Ιερωνύμου μόνο ένας είναι ο πρέποντας σχολιασμός:






Ξερω ξερω οι Ανελ, ξερω ξερω πως δεν ειναι καιρός για τέτοια διοτι άλλα επείγουν, αλλά μεταξύ μας καλο ειναι να αρχίσουμε να παραδεχόμαστε πως είμαστε και λίγο χέστες και πολιτικάντηδες ε;
Εχετε μπροστά σας τέσσερα γαμημένα χρόνια. Πότε σκοπεύετε να αρχίσετε να αφήνετε έστω ένα δείγμα πολιτικού προοδευτισμού; Στην επόμενη τετραετία; Δεν είπαμε να κόψετε την μισθοδοσία των ιερέων με το καλημέρα σας (δηλ, το είπαμε, αλλά τέλος πάντων), δεν ειπαμε να μας κάνετε (νομικά) Γαλλία μέσα σε δυο ώρες, δεν είπαμε να κάνετε λαϊκή επανάσταση, αλλά όλοι οι γαμημένοι δρόμοι έχουν μια αρχή και αν δεν αρχίσουμε κάποτες δεν θα τελειώσουμε ποτές.

Επιγραμματικά:

Τελικά φαίνεται πως στην Ελλάδα μόνο η Δεξιά μπορεί να βάλει χέρι στην εκκλησία αν το θέλει (βλ Σημίτης), δηλαδή του Αγίου Π****** (λογοκρισια) όπως και μόνο η αριστερά μπορούσε τελικά να περάσει Μνημόνιο (!)



Τι να πει κανεις.....


Υ.Γ. Προς κύριον Φίλην: Είσαι άθεος, αριστερός, τύποις διανοούμενος και θεωρητικά εκπρόσωπος του διαφωτισμού. Το ότι ο λαός ψήφισε αθεους, αριστερούς και διανοούμενους, έστω και θεωρητικά, κάποτε πρέπει να μας πει κάτι. Αμα θέλαμε καναν σκοταδιστή, θεούσο μαλάκα βάζαμε και τον Θεοδωρόπουλο ή έστω τον Σαμαρά.

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 26, 2015

ΝΔ. Εσωκομματικά

Με τρώει ο διαολος να γράψω ποστ για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Θα μου πεις τι σε κόφτει; Μεταξύ μας δεν με πολυνοιάζει τι θα κάνουνε ετούτοι οι ψεκασμένοι, αλλά ένεκα που ως κόμμα εξουσίας η ΝΔ ενδέχεται (όλα γίνονται) να μας ξαναπέσει στο κεφάλι πολύ σύντομα, ε καλό θα ήταν να έχουμε και μια άποψη επί του θέματος. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε διαβάζει και ποιον μπορεί να επηρεάσεις θετικά. Λέμε τώρα.


Εισαγωγη

Μην σας μπερδεύει το σκορ των εκλογών, η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα και το ξέρει. Ήτοι:

* Η μνημονιακή στροφή (sic) του ΣΥΡΙΖΑ της έχει κόψει το μονοπώλιο της ντε φάκτο (ή αλλιως till death) "ευρωπαϊκότητας" και ο μέσος ψηφοφόρος του "μεσαίου χώρου" ο οποιος κατά κανόνα ψηφίζει συντηρητικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (αρκεί να ψηφίζει .... "κυβερνητικα") δεν είναι υποχρεωμένος πλέον να κοιτάζει κυρίως προς την μεριά της. Κοινώς η αποκοπή του πιο extreme κομματιού του σύριζα μπορεί να του κόστισε μεν (;) ιδεολογικά αλλά του απέφερε κέρδος όσον αφορά τα κουκιά. Το ότι στο παρελθόν η πολιτική της ήταν κάπως περίεργη ειναι ένα πρόβλημα, όπως έγραψε και ο techiechan το 2012:

" Για όποιον ψήφισε νδ δεν υπάρχουν αυταπάτες. Θα γαμάνε, θα δέρνουν και θα διώχνουν με τις κλωτσιές, μαυριδερά παιδάκια από τους παιδικούς σταθμούς. Αν είσαι φιλελεύθερος με ευαισθησίες και συμμετοχή σε μκο που βοηθάει παιδάκια στην αφρική και ψήφισες νδ, ήξερες πολύ καλά τι ψήφιζες. Ψήφισες μια κυβέρνηση βαρβαρότητας που με το μακρύ χέρι των χρυσών αυγών και των επιρροών τους στην αστυνομία, θα χύνει αίμα στους δρόμους προκειμένου να μένουν τα μάτια μακριά από τη μπάλα των ίδιων γνωστών αποτυχημένων πολιτικών και της φαυλοκρατίας που ξέρουμε εδώ και τόσα χρόνια."

Ενώ λοιπόν το 2012 η πολιτική πρόταση της ΝΔ είχε ως μοναδικό πλεονέκτημα πως δεν ήταν η κυβέρνηση του ΓΑΠ, πλέον αυτό έχει διαλυθεί και έχει μείνει μόνο η ενίοτε ανάλγητη συμπεριφορά που επέδειξε ως κυβέρνηση. Αυτο στην παρούσα φάση μπορούμε να το αποκαλέσουμε "ακροδεξιά στροφη Σαμαρα". Μπορεί διάφοροι να διαφωνήσουν με τον ορισμό, αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι θα καταλάβουν τι εννοώ.

* Παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ έχει τα αναμενόμενα προβλήματά της, με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης να έχει καταρρεύσει και την κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και εσωτερικά να ειναι αυτή που είναι, να δεις που θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και αν γίνει καμιά μαλακία και βγούμε απο το Μνημόνιο το 2018 θα το χρεωθεί εξ' ολοκλήρου. Μεταξύ μας χλωμό, αλλά όλα γίνονται, άσε που σαν να κοινωνείται σιγά σιγά και έξω και μέσα πως πολλά ζητήματα των Μνημονίων 1 & 2 προήλθαν από κακούς υπολογισμούς αυτών που τα (συν)υπέγραψαν. Τελος πάντων ειναι απόλυτα πιθανό η κυβέρνηση όχι μόνο να εξαντλήσει την τετραετία αλλά και να πάρει και άλλη μία αν καταφέρει να δώσει δείγματα αποδοτικότητας. Το σίγουρο, σίγουρο εντός ορίων μιας και ο πολιτικός χάρτης αλλάζει ραγδαία, ειναι όμως πως αν η ΝΔ επιζήσει 4 έως 8 χρόνια θα γίνει κυβέρνηση νομοτελειακά δια της μεθόδου του ώριμου φρούτου εκτός και αν διαλυθεί, κάτι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.

* Από την ανάποδη ειναι επίσης απόλυτα πιθανό να τρέχουμε ξανά σε εκλογές μέσα σε ένα χρόνο, οπότε πρέπει η ΝΔ, ως μόνιμος διεκδικητής εξουσίας, να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη πρόταση εξουσίας. Και επειδή μιλάμε για δεξιό κόμμα, την πρόταση εξουσίας να θυμόμαστε πως δεν την κάνουν τα συνέδρια και οι κομματικές διαδικασίες αλλά τα πρόσωπα. Και το πρόσωπο του ηγέτη προφανώς έχει τον πλέον σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η ίδια η εκλογή Σαμαρά πχ άλλαξε άρδην το ύφος και την πολιτική πρόταση της ΝΔ. Παρόλο που τα σαμαρικά και σαμαροειδή στοιχεία ενυπήρχαν στην ΝΔ, η εκλογή του Αντώνη στο τιμόνι τα έφερε στην επιφάνεια, τα ενίσχυσε και παράλληλα μείωσε την επιρροή των άλλων τάσεων.

* Η ΝΔ ειναι γερασμένο και παρακμιακό κόμμα, και δεν αναφέρομαι σε ιδεολογικά ζητήματα. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος ειναι συνταξιούχοι ή "βολεμένοι", οι υποψήφιοι του κατά κανόνα προέρχονται από την κομματική νομενκλατούρα και όχι από την κοινωνία, οι κομματικές διαδικασίες εκλογής προσώπων έχουν περισσότερο να κάνουν με συσχετισμους δυνάμεων εντός του κόμματος και της σχετικής καμαρίλας και λιγότερο με την ανάδειξη των πλέον ικανών και χρήσιμων.  Ακόμα και οι τοπικές οργανώσεις όταν λειτουργούν, το κάνουν εκτός κοινωνίας ως παραμάγαζα κομματαρχών, κάτι που είναι μεν συνηθες στην ελληνική πολιτική πιάτσα, αλλά στην ΝΔ το φαινόμενο ενδημεί. Δεν ειναι τυχαίο που ενώ στα υπόλοιπα κόμματα γίνεται της καριόλας από άποψη ανακατατάξεων, στην ΝΔ ακόμα οι υποψήφιοι προκρίνονται εν πολλοίς λόγω επωνύμου, ενώ ο έχων το Μεγάλο Επώνυμο (Καραμανλής) απολαμβάνει το αλάθητο του Πάπα και την σοφία του Βούδα, καίτοι αχρηστότατος. Μένει όμως το ότι ο λόγος του αποτελεί νόμο, κάτι που μπορεί να θεωρείται αναμενόμενο μεν, αλλά δεν παύει να είναι σύμπτωμα παρακμής όπως και η ασυλία/ανευθυνότητα που απολαμβάνει.

* Στην παρούσα φάση το μόνο κομμα που αποδεδειγμένα μπορεί να λεηλατήσει η ΝΔ ειναι το Ποτάμι, όμως αν δει κάποιος το ποσοστό του θα καταλάβει πως αυτό δεν φτάνει για να γίνει το κόλπο γκρόσο, ακόμα και αν η ΝΔ το απορροφήσει όλο, πράγμα δύσκολο μιας και το Ποτάμι στην παρούσα φάση χάνει ψηφοφόρους προς όλους τους χώρους. Η προσπάθεια προσεταιρισμού των ψηφοφόρων της ΧΑ από την ομάδα Σαμαρά είχε περιορισμένη επιτυχία και μάλλον λειτούργησε ως μπούμερανγκ μιας και νομιμοποίησε το λόγο της ΧΑ και συνέβαλε στο μπετονάρισμα του (φθίνοντος πάντως σε επιπεδο πληθυσμού ψηφοφόρων) ποσοστού της.  Εδώ η ΝΔ αντιμετωπίζει ένα  σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής. Αν μεταβάλει το πρόσωπο της και άλλο ώστε να εγκολπώσει περισσότερους ψηφοφόρους της ΧΑ ειναι πολύ πιθανό να της φύγουν όλοι οι νορμαλ δεξιοι-κεντροδεξιοι ψηφοφόροι και να πέσει στο 15-20% που ήταν το δημοσκοπικό της ποσοστό τον Ιούλιο, ειδικά με έναν ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο οποίος λεηλατεί το κέντρο.

* Παρόλο που σε επίπεδο αυτοκαθορισμού η ΝΔ προσδιορίζει εαυτόν στην φιλελεύθερη πλευρά η κυριαρχη ρητορική της ειναι ένα μίγμα neocon παπαρολογίας και θρησκόληπτης μαλακίας. Τα λογάκια του αέρα για εικόνες, ελληνοχριστιανισμό και οι κατηγορίες στον ΣΥΡΙΖΑ για εθνοπροδοσία (!) μπορεί να πιάνουν στις γριες αλλά απωθούν τους νέους. Η ρατσιστική ρητορεία της εθνικής καθαρότητας ειναι πολύ δύσκολο να κοινωνηθεί σε μια νεολαία που πλέον συναγελάζεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια με πάρα πολλούς ανθρώπους που είτε αυτοί είτε οι γονείς τους δεν γεννήθηκαν εδώ και παρόλα αυτά έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία (πχ ειναι αστείο πλέον να προσπαθήσεις να ξεχωρίσεις "Αλβανούς" από Έλληνες μαθητές, με το αστείο του πράγματος να είναι πως πολλές τοπικές της ΧΑ είναι τίγκα στους Αλβανούς). Η ρητορεία υπερ αγοράς συνήθως επικεντρώνεται και γίνεται υπερ μεγάλου κεφαλαίου, κάτι που απωθεί τους μικροεπαγγελματίες που ήταν παλιά η ραχοκοκκαλιά της. Το κόψιμο αβέρτα διορισμών λόγω Μνημονίων ενοχλεί τον παλιό της κομματικό στρατό. Το να το παίζει κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα ενώ έχει μέσα φασίστες, θρησκομανείς και ρητά αντιευρωπαϊστές (πέρα από την επίσημη ρητορεία, υπάρχουν και τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα στα οποία οι παλιοί κοτζαμπάσηδες δεν ειναι και τόσο.... ευρωπαίοι. Πχ ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους. Η ανεξιθρησκεία. Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών. Παλιότερα ο πολιτικός γάμος. Παλιότερα η έκτρωση. Κοινότυπες ευρωπαϊκές πρακτικές τις οποίες η ΝΔ αντιμάχεται διαχρονικά με πάθος)

* Πολλοί wannabe ηγέτες εχουν μεν την κυριαρχία στην πολιτική τους περιφέρεια μιας και για διάφορους λόγους παίρνουν σταυρούς, δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να δράσουν συσπειρωτικά και να εμπνεύσουν σε εθνικό επίπεδο. Αυτο δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί στην ΝΔ, πως δηλαδή η σταυροδοσία δεν ειναι αναγκαστικό προσόν για να γίνει ο άλλος ηγέτης πλειοψηφικού κόμματος που έχει αναφορές σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στον προσωπικό του στρατό. (εύκολο πχ από την αριστερα: οι προσωπικοί σταυροί της Ζωής, του Λαφαζάνου και του Στρατούλη δεν φτάσανε για να κάνουν την ΛΑΕ, όχι πλειοψηφικό κόμμα, αλλά ούτε καν κοινοβουλευτικό). Τα προσόντα ενός ηγέτη δεν ειναι ίδια ακριβώς με τα προσόντα ενός πετυχημένου βουλευτή μιας, έστω και μεγάλης, περιφέρειας+.

* Το εκλογικό σώμα έχει αλλάξει ριζικά. Δεν ισχυρίζομαι πως το έχω χαμπαριάσει το φαινόμενο στην ολότητά του (αν και εδώ πχ τα πήγα καλά) αλλά σίγουρα το τι ψηφίζει ο άλλος δεν σημαίνει πια πως μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε τι θα ψηφίσει. Πάντως το συμπέρασμα μένει πως χοντρό κομμάτι του λαού ειναι πλέον πιο μπροστά από τις ηγεσίες του - διακομματικά, και αυτό ερμηνεύστε το όπως θέλετε. Και για να το προχωρήσω θα ισχυριστώ πως πλέον το εκλογικό σώμα έχει ξεπεράσει και τους περισσότερους αναλυτες οι οποιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά του.

πχ η (μόνιμη κατά τα φαινόμενα) συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να ξενίζει μερικούς αλλά ειναι απόλυτα εξηγήσιμη (παλι από τέκη, ποστ του Γενάρη):
"Ακούω πολλές γκρίνιες για τους ψεκασμένους αλλά ιστορικά, στην λαίλαπα των φιλελέ πάντα αντιστέκονταν δίπλα δίπλα οι πιο περίεργοι σύμμαχοι. Παπάδες με αριστερούς, άνθρωποι του κοινού νου, συντηρητικοί μαζί με ψεκασμένους. Όπως αντίστοιχα και η φιλελέ συμμαχία ήταν πάντα ένα συνοθύλευμα (αλλά αυτό το είχατεγνωρίσει ήδη).Η κυβέρνηση αυτή είναι ειδικού σκοπού κι αυτό ακριβώς ήθελε (και κατάφερε) ο αλεξικέραυνος κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο κυβερνητικό σχήμα. Ο αλεξικέραυνος την έχει δει administration, με λίγα λόγια μπάμιας ή ρουσβελτ ή όπως θέλετε πες τε το, έχει μαζέψει για υπουργούς διάφορους κυβερνήσιμους το κόμμα απέχει κάπου στο βάθος και πάμε να δούμε.Το ότι το κόμμα απέχει έχει και τα καλά του και τα κακά του. Καλό είναι στα πλαίσια που το κόμμα δεν είναι κανένα διαμάντι να το εμπιστεύεσαι (σ. του Ζ: εδώ ο προφήτης κερδίζει πολλούς πόντους). Κακό είναι φυσικά διότι όλες οι φιοριτούρες περί δημοκρατίας πάνε περίπατο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο αλεξικέραυνος , οι φίλοι του και το χάος. Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει…"
* Ένα άλλο παράδειγμα αλλαγής του εκλογικού σώματος είναι ότι παλαιότερα θεωρούνταν πολύ δύσκολο μια γυναίκα να ηγηθεί κεντροδεξιού κόμματος, αυτή ήταν και μια απο τις αιτίες που έχασε τότε η Ντόρα. Θεωρώ πως πλέον αυτό έχει ξεπεραστεί(;), ασχέτως αν έχει ξεπεραστεί και η ίδια η Ντόρα από τις καταστάσεις.

* Ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας ειναι ένα ζήτημα που πρέπει να αρχίζει να ταλανίζει σοβαρά τα μεγάλα κεφάλια στην ΝΔ. Πέρα από το ότι ειναι νέος και αντέχει, ο Τσίπρας:
α) Ειναι φάτσα και συμπαθής στο πόπολο. Δεν εχει μπλέξει με σκάνδαλα, με σκυλάδικα, με Μυκόνους, με έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα. Ειναι ο ιδανικός γαμπρός για τη μεση νοικοκυρά που τον βλέπει, οικογενειαρχη, σοβαρο, μετρημένο και χωρίς παρεκτροπές και τον .... καμαρώνει. Εδώ κατάφερε να κάνει μόδα την μή γραβάτα, κάτι που παλιότερα θεωρούνταν περίπου αδιανόητο.
β) Δεν ειναι προϊον καμαρίλας και δεν βγήκε λόγω επωνύμου. Προέρχεται μεν από την κομματική διαδικασία, αλλά στην ουσία φτιάχτηκε μόνος του.
γ) Δεν χάνει εκλογές. Η συλλογή εσωρούχων του Αλέξη (Αλαβάνος, Κουβέλης, Βενιζέλος, Σαμαράς, Λαφαζάνος, Ζωή, Μεϊμαράκης, συγνώμη αν ξέχασα κανέναν) διευρύνεται και πιθανόν να αρχίσει σιγά σιγά να μαζεύει και ευρωπαϊκά σωβρακάκια.
δ) Όταν έχει όρεξη είναι τρομακτικά χαρισματικός, ιδίως στην τηλεόραση (βλ και α)
ε) Το βλέπεις ότι είναι global thinker. Άχρηστος, αποτυχημένος και μαλάκας για πολλούς αλλά global μολαταύτα. Με το καλημέρα σας άρχισε να λέει για ευρωπαϊκές πολιτικές και παγκόσμια οικονομική πολιτική και τέτοια, κόντρα στην ηθικολογία του ΓΑΠ (διεφθαρμενη χώρα κετς) και στην μαλακολογία Σαμαρά. Όταν τον quotaρουν θετικά προσωπικότητες διεθνούς κύρους, κάτι που κανένας δεν έκανε ποτέ για κανέναν Σαμαρά, ε πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως κάτι κάνει. Όταν για πάρτη του (οκ και για πάρτη μας, αλλά εξαιτίας αυτου και του Βαρουφάκη) γίνονται διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, αυτό κάτι σημαίνει.
στ) Τελευταίο αλλά όχι έσχατο. Είναι τρομακτικά ρεαλιστής και ικανός πολιτικός παίκτης, σε βαθμό που θυμίζει προσωπικότητες από άλλες χωρες περισσότερο και όχι Έλληνα πολιτικό (τα πχ του Ντισραέλι και του Πιτ μου έρχονται προχειρα, σόρι για την "ιεροσυλία")
Για να τον πιάσεις δεν αρκεί να βρεις κάποιον νέο υποψήφιο για να τον βάλεις δίπλα του στην τηλεόραση. Πρέπει να μπορείς να χτυπήσεις όλα τα παράπλευρα χαρακτηριστικά του, κάτι που είναι δύσκολο στην τωρινή ΝΔ της κομματικής νομενκλατούρας που ο προσωπικός στρατός δείχνει να μετράει περισσότερο από την ικανότητα και τις θέσεις.



Οι οδοί.

Μπροστά της η ΝΔ έχει ένα σταυροδρόμι το οποιο οχι μόνο θα κρίνει το μέλλον της αλλά θα επηρεάσει και το μέλλον της χώρας. Οι βασικές οδοί ειναι οι εξής:

* Η ΝΔ  μπορεί να κάνει διαχείριση καταστάσεων και να μην αλλάξει σε τίποτα, μόνο να λειάνει τις άκρες και να  ξαναποκτήσει λειτουργικό μηχανισμό. Ήτοι να κρατήσει το επαμφοτερίζον προφίλ της: μια φιλελεύθερη, μια κέντρο, μια ακροδεξιά, μια ψεκασμένη και ρατσιστική, μία ευρωπαϊκή πεφωτισμένη δεξιά και να παίξει κατενάτσιο περιμένοντας το ώριμο φρούτο να σαπίσει. Ο νέος ηγέτης θα κληθεί περισσότερο να ρυθμίσει τις εσωτερικές ισορροπίες της κομματικής καμαρίλας και λιγότερο να παράξει ιδεολογία και πολιτικές προτάσεις κάτι όμως που ειναι θεμιτό μιας και:
α) το Μνημόνιο δίνει ένα αρκετά σαφή μπούσουλα και έτσι και αλλιώς μετά πας βλέποντας και κάνοντας
β) θα το παίξει καλύτερη διαχείριση και ΑΝ ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει σκατά θα επανέλθει στην εξουσία ως δικαιωμένη. Μέχρι τώρα την εξουσία την έπαιρναν οι καταλληλότεροι σε επίπεδο διαχείρισης, προφανώς καταλληλότεροι στο φαντασιακό επίπεδο.

Για μας ειναι η χειρότερη δυνατή επιλογή μιας και ούτε οι πολιτικές πρακτικές, ούτε η διαδικασία ανάδειξης στελεχών, ούτε ο τρόπος άσκησης εξουσίας θα αλλάξει. Τουτέστιν, όταν και αν ξανάρθουν στα πράγματα θα μας βγάλουν και πάλι την Παναγία. Δυστυχώς (;) φαίνεται να είναι ο πλέον πιθανός δρόμος μιας και μια από τη φύση της συντηρητική παράταξη δύσκολα θα κάνει σημαντικές μετατοπίσεις είτε πολιτικών θέσεων είτε στρατηγικής.


* Η ΝΔ μπορεί να κάνει στροφή προς το κέντρο, να θυμηθεί το ιδεολογημα Καραμανλή περί μεσαίου χώρου, να εκπαραθυρώσει μερικούς ακραίους και να το παίξει σύγχρονη δύναμη που θα φάει μελλοντικά το κέντρο και την νεολαία. Το βασικό πρόβλημα ειναι πως μπορεί να χάσει ψήφους στα ακροδεξιά της ενώ η αρπαγή κεντρώων ειναι ένα σενάριο γεμάτο αβεβαιότητες, παρόλο που η θεωρία του ωριμου φρούτου μοιραία κάποτε θα την δικαιώσει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως ένεκα της περιόδου Σαμαρά πάρα πολλοί σοβαροί κεντροδεξιοι έχουν αποξενωθεί από το κομμα και έχουν χαθεί από τον κομματικό μηχανισμό και η επιστροφή τους ειναι επίσης αβέβαιη, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί απλούστατα κανείς δεν θα ειναι διατεθειμένος να τους δώσει την καρέκλα του. Ασε που η κεντρώα στροφή (σε πιο φιλελεύθερες προφανώς θέσεις) ενδέχεται, αν γίνει σωστά, να τους φέρει σε ....ψυχρασία με τους Ελληνοχριστιανούς, τους ταλιμπάν και τους συνταξιούχους που τώρα ειναι το προνομιακό της κοινό.

Μακροπρόθεσμα θα ειναι το πλέον ωφέλιμο σενάριο για την ΝΔ και τον τόπο, αλλά μεσοπρόθεσμα ο κίνδυνος διάλυσης και εσωκομματικής σφαγής ειναι παραπάνω από απλά πιθανός. Μια (σοβαρή και ειλικρινής) στροφή της ΝΔ σε πιο.....πολιτισμένες οδούς θα χρειαστεί ψυχοψάξιμο, πολιτικές ζυμώσεις και κυρίως υπομονή στον πάγκο και αποδοχή της τωρινής κυριαρχίας των ΣΥΡΙΖΕΛ, κάτι που δεν ειναι βέβαιο πως μπορεί να αντιληφθεί, πόσο μάλλον να υλοποιήσει, η τωρινή ΝΔ.


* Και τέλος, υπάρχει ο δρόμος της ακόμα πιο δεξιάς στροφής. Η προσπάθεια εναγκαλιασμού με την ΧΑ, βασικά με τους ψηφοφόρους της, ισχυροποιείται, το ευρώ και η Ευρώπη γίνονται και επίσημα σύνθημα μόνο για το πόπολο και όχι πολιτική, οι κομμουνισταί, οι αδερφές και οι ξένοι δαιμονοποιούνται και το κόμμα ετοιμάζεται να κάνει πορεία προς την Ρώμη όπως ο Μουσολίνι. Εικόνες, ψαλτάδες, θυμιατήρια. "κινηματικά χαρακτηριστικά" (sic) και τα λοιπά χρησιμοποιούνται κατά κόρον, η ΝΔ κερδίζει ακροδεξιές ψήφους, μπορεί να έρθει ίσως και στα πράγματα για λίγο, αν και το πιθανότερο σενάριο ειναι πως βουλιάζει βαθμιαία, οριστικά και αμετάκλητα. Όχι όμως ακαριαία, μιας και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αντίπαλο δεξιό δέος. Όταν και αν ομως υπάρξει πειστική πρόταση στο κεντροδεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος (πχ μια μετεξέλιξη των ΑΝΕΛ ή μια αναζωπύρωση του Ποταμικου ρεύματος το οποίο σίγουρα θα ωφεληθεί από μια δεξιά Νεοδημοκρατική στροφή) η ΝΔ θα σβήσει με εξαίρεση κάτι γερόντια και "ακτιβιστές".

Το σενάριο ειναι προβληματικό για την ΝΔ που θα δει μεν τα ποσοστά της να παγιώνονται (προσωρινά) αλλά θα ξεχάσει δια παντός τα 40αρια παλιών καιρών αλλά και τα τωρινά 30άρια. Πρόβλημα για την χώρα θα είναι μόνο αν ξανάρθει στην εξουσία, αλλά κατά τον γράφοντα κάτι τέτοιο φαντάζει χλωμό στην παρούσα φάση, μιας και από την μία το εκλογικό σώμα δεν ειναι πια αυτό που ήταν το 2012 και από την άλλη όταν υπάρχει ως γνήσια ακροδεξιά η ΧΑ, δεν βλέπω λόγο να πάει ο άλλος στην ντεμέκ.




Τα πρόσωπα:

Στην παρούσα φάση ο μονος επίσημα υποψήφιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας δούμε όμως τους πλέον προβεβλημένους πιθανούς υποψήφιους:

* Μεϊμαράκης. Προφανώς η επιλογή Μεϊμαράκη θα είναι στα πλαίσια διαχείρισης και νοικοκύρευσης του κόμματος και δύσκολα θα δώσει ένα νέο ιδεολογικό στίγμα ή προοπτική αλλαγής. Μπορεί ως νεολαίος ο Μεϊμαράκης να είχε μείνει στην ιστορία με το "κόμμα αρχών" και τα τοιαύτα, αλλά από τότε έχει περάσει πολύς πολύς καιρός. Αν και δεν πρέπει να είμαστε άδικοι με τον Βαγγελα διότι:
α) Ως προσωρινός πρόεδρος είχε πολύ περιορισμένες εξουσίες, οπότε δεν μπορούσε να δώσει στιγμα
β) Ο Σαμαράς τα είχε κάνει τελείως σκατά, όχι μονο σε επίπεδο χώρας, αλλά και σε επίπεδο κόμματος. Χάος παραλάβαμεν.
Ο Βαγγέλας ειναι ικανός να διαχειριστεί το χάος της επόμενης μέρας στην ΝΔ, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και τέλος πάντων ειναι παλιός στο κουρμπέτι και έχει δώσει ηγετικά διαπιστευτήρια. Ίσως φτωχά, αλλά τα έχει δώσει. Δύσκολα θα δώσει νέα πνοή, εύκολα θα τους κάνει κάπως πιο ανθρώπους, ειδικά αν παρει την κρισάρα και διώξει τον ακροδεξιό κατιμά. Επίσης, θεωρητικά τουλάχιστον, ειναι κοντά στον Καραμανλισμό, κάτι που δίνει πόντους by default.


* Μητσοτάκης jr. Είναι αστείο, αλλά ο Κυριάκος κατεβαίνει με σημαία την αποκαθήλωση της οικογενειοκρατίας. Και μόνο το ότι η αδερφή του δεν φαίνεται να τον υποστηρίζει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα υπέρ του, όχι γιατι η Ντόρα ειναι άσχημη, αλλά γιατί μοιάζει να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του. Μειονέκτημα πως ταυτίστηκε με τα Μνημόνια, πλεονέκτημα το ότι θεωρείται γενικά πετυχημένος ως υπουργός (απο τους δεξιοι ε;)
Σε επίπεδο πολιτικής ρητορείας δείχνει μια διάθεση στροφής προς τον φιλελεύθερο ρεαλισμό (όπως ειχε προτείνει και η Ντόρα κάποτες), ενώ οι ευλογίες του μπαμπά του μετράνε πιο πολύ από τις μή ευλογίες της αδερφής του, αν αυτές μείνουν ως τέτοιες. Αγνοείται τι θα κάνει με τα ακροδεξιά σταγονίδια της ΝΔ, μιας και τον Κυριάκο δεν δείχνουν να τον πολυνοιάζουν οι πολιτικές διαφορές. Το μνημόνιο να είναι καλά και τα άλλα θα τα βρούμε.
Μειονέκτημα όμως ότι τα ηγετικά του χαρακτηριστικά αγνοούνται και αυτό δεν ξέρω αν το ξέρει.


* Μπακογιάννη. Το 2009 ήταν καλή. Τώρα έχουν περάσει διασπάσεις και επαναπατρισμοί, κάτι τούμπες Σαμαρά και κυρίως κάποια χρόνια. Η Ντόρα το σκέφτεται, αλλά γνωρίζει πως πιθανόν η ΝΔ να χρειαστεί να μείνει στον πάγκο για χρόνια και έχει και έναν γιο που είναι νεος και φερελπις (βλ παρακάτω).


* Κεφαλογιάννη. Το ότι έχει πλεον δικαίωμα στην ελπίδα δείχνει και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο φαντασιακο του πολιτικού της χώρου. Πέρα από το σωστό επωνυμο (και τα ωραία μεμέ) το μόνο που έχει να δείξει είναι κάποια τσιπροειδή χαρακτηριστικά ήτοι:
α) όχι εκτροπές, συμπαθής στους νοικοκυραίους
β) χαμηλών τόνων
γ) ωραία βυζιά
δ) θεωρείται επιτυχημένη υπουργός, αν και μεταξύ μας, όσο η υπόλοιπη Μεσόγειος φλέγεται όποιον και να βάλεις στο Τουρισμού καλά θα τα πάει (εδώ ανέβηκε ο τουρισμος με capital controls, τι να λέμε τώρα)
Τα ηγετικά της χαρακτηριστικά επίσης αγνοούνται, όπως και το πολιτικό της στίγμα στο χάρτη. Ίσως κεντροδεξια και γούτσου γούτσου, ίσως άκρως σαμαρική, κανεις δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα, ή αν το 'βρε δεν μου το ΄πε εμένα :)


* Κεφαλογιάννης. Μπαίνει στην κουβέντα just for the sake of the argument-να χαμε να λέγαμε δηλαδής. Εμφανώς άχρηστος και πολιτικά λίγος, επιβιώνει πολιτικά λόγω επωνύμου και μόνο και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα ήταν χρήσιμη μόνο για να μετρήσει τις δυνάμεις του για να εκβιάσει ένα πιο καλό πόστο αργότερα.


* Βορίδης - Γεωργιάδης. Λογικά ένας από τους δύο θα κατέβει με τις ευλογίες Σαμαρά/Λαζαρίδη. Πιθανότατα αυτός θα είναι ο Μάκης μιας και ο Άδωνης είναι μεν καλό τρολ, αλλά μέχρις εκεί. Οι αλεξιπτωτιστές και τα "άκρα" με τα οποια δεν ασχολούνταν ο Καραμανλής ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο κόλπο γκρόσο (μετά αυτό του Σαμαρά) και να φάνε την ....παραταξη δια της μεθόδου του εισοδισμού.
Πέρα όμως από δηλώσεις, εμφανίσεις στην τηλεόραση και ρητορείες καλό ειναι να θυμούνται στην ΝΔ πως:
α) ειναι ακροδεξιοι. Η περίπτωση Βορίδη με καριέρα στην ΕΠΕΝ, στο Εθνικό Μέτωπο και τις κουμπαριές με τον Λεπέν κάνουν ακόμα και τον Καμμένο (τον Πόρτα Πόρτα ε;) να φαντάζει ....κεντρώος μπροστά του. Και μην θυμηθούμε και τα τσεκούρια. Ο δε Άδωνης πλέον μοιάζει περισσότερο με attention whore του διαδικτύου και λιγότερο με πολιτικό.
β) τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά αγνοούνται. Πέραν της πλάκας το μόνο που έχουν ειναι ο προσωπικός τους στρατός και οι συχνές τηλεοπτικές τους εμφανίσεις

Τέλος πάντων, αν ο Βορίδης πάρει την ηγεσία της ΝΔ η στροφή Σαμαρά θα μας φαίνεται συγκριτικά ανέκδοτο και η ΝΔ μοιραία θα βουλιάξει σταδιακά στο 15% και θα ανταγωνίζεται την ΧΑ, εκτός και αν γίνει κάτι πολύ χοντρό ενδιάμεσα. Η δε πιθανή υποψηφιότητα Γεωργιάδη έχει και ....κινηματικά χαρακτηριστικά μιας και ενδέχεται να τον υποστηρίξει όλο το ελληνικό αριστερόστροφο twitter για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς.
Η υποψία μου ειναι πως καμια τετοια υποψηφιότητα δεν πρόκειται να περπατήσει αν δεν δώσει ο ...Βούδας το ΟΚ, κάτι τρομακτικά δύσκολο. Οι Βοριδικοί, αν κατεβουν, στην ουσία θα κάνουν καταμέτρηση δυνάμεων είτε για να πάρουν περισσότερα οφίκια, είτε για να δουν αν τους παίρνει να αυτονομηθουν. Εκπρόσωποι παλαιότερων και πιο σκοτεινών εποχών, ήρθαν στον αφρό λόγω Σαμαρά, αλλα ο καταλληλότερος ρόλος τους παραμένει αυτός του σκοτεινού σκυλιού-φύλακα της εξουσίας και όχι η ανάληψη της εξουσίας της ίδιας, μιας και όποτε την πήρανε τα κάνανε μαντάρα.


* Νίκος Δένδιας. Το ότι θεωρείται και αυτός σοβαρός υποψήφιος δείχνει την ένδεια στελεχών στην ΝΔ αλλά και γενικότερα. Τέλος πάντων ο Δένδιας:
α) Θεωρείται κεντροδεξιός - μαμά μου!
β) Θεωρείται καραμανλικός (;), μέχρι αποδείξεως του αντιθετου
γ) Έχει φάτσα και καλή ηλικία. Η θητεία δε στο Υπροπο δίνει αναγκαστικά ηγετικό προφίλ λόγω του ιδιάζοντος του Υπουργείου.


* Θεωρώ φυσιολογικό κάποιος πιο νέος, πιο "αυτοδημιούργητος" και με πιο μετριοπαθές προφίλ να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, όπως πχ κάποιος της γενιάς/ομάδας Σπηλιωτόπουλου, αν και δεν ξέρω αν στην παρούσα φάση μπορεί να παίξει μπάλα μια τέτοια "αντιτσιπρική" υποψηφιότητα. Ισως να το δοκίμαζε αυτή την φορά ο Στυλιανίδης, αλλά η εκλογική αποτυχία του κόβει τα φτερά (είχα προβλέψει κάποιον εκ των Στυλιανίδη-Σπηλιωτόπουλου-Μεϊμαράκη το 2009, αλλα οι νεοδημοκράτες δεν ....με άκουσαν). Σε άλλες εποχές αυτό θα ήταν απαγορευτικό, αλλά πλέον....(βλ παρακάτω)


* Χιουμοριστικές υποψηφιότητες.  Μέχρις στιγμής υπάρχουν δύο τέτοιες, στο ανεπίσημο όμως. Ο Ψωμιάδης και ο Αϊβαλιώτης που αυτοπροτάθηκαν χωρίς (προς το παρόν) να διαθέτουν τις σχετικές υπογραφές.

Αντί σχολιασμού:

Δεν ξέρω αν έχουν τύχη, το twitter πάντως ψηφίζει Αϊβαλιώτη φανατικά και σουρεαλιστικά :)


* Οι Περιφερειάρχες. Στην παρούσα φάση αχνοφαίνονται και άγνωστο αν το επιχειρήσουν τελικά οι Τατούλης, Τζιτζικώστας, Μπακογιάννης. Μπορεί ο Χατζηνικολάου (στις ειδήσεις του Star χτες το βράδυ) να ισχυρίζεται πως ειναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον η κεντροδεξιά να βγάλει εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό αλλά:
α) Εχει εμπεδωθεί πως μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει καιρό στην εξουσία και "προέχει το κόμμα να βρει το στίγμα του"
β) αν το α) βγει λάθος και ξαναγίνουν σύντομα εκλογές το εμπόδιο αυτό θα αρθεί άμεσα. Update. Κατά τα φαινόμενα το κώλυμα εκλεγμένων περιφερειακών είναι χοντρό μιας και δεν μπορούν να ειναι βουλευτές μέχρι το 2019 (!). Μαλακία, αλλά και πάλι τι να κάνεις. Τέλος πάντων δεν αλλάζω άποψη επί του θέματος για τέτοια....μικροζητηματάκια. Σιγά έτσι και αλλιώς μην κληθεί να γίνει Πρωθυπουργός ο αρχηγός της ΝΔ μέχρι τότε :ΡΡΡ
γ) Οι κοινοβουλευτικοί υποψήφιοι έχουν ζητήματα και ειδικά "ηγετικότητας" πλην Βαγγέλα και Ντόρας, τους οποιους όμως δεν λες και ακριβώς νέες ελπίδες.
δ) The times are a changin', το παμε και μην το ξαναλέμε. 
ε) Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκδοτο με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό (εποχες Τσιπρα - Αλαβάνου και Κουβέλη) δεν σημαίνει πως αυτό θα ισχύσει και αλλου (πχ το ΚΚΕ δεν είχε-αναμενόμενα- κανένα πρόβλημα με Κουτσούμπα-Παπαρήγα) και τέλος πάντων δεν ειναι αξεπέραστο πρόβλημα για ένα κόμμα που λειτουργεί σε συντονισμό με τον εαυτό του και με την κοινωνία και δεν ειναι δέσμιο της εσωκομματικής καμαρίλας.

«Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η Νέα Δημοκρατία είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα».
)


Το βασικά προσόντα που έχουν οι Περιφερειάρχες αυτοί ειναι πως:
α) Εχουν αποδείξει πως μπορούν να κερδίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις περιπτώσεις Τατούλη και Τζιτζικώστα έχουν αποδείξει πως μπορούν να κερδίσουν και την ΝΔ αμα λάχει, κάτι που σημαίνει πως:
β) έχουν "πάτημα" στις τοπικές κοινωνίες και οι Περιφέρειες ειναι πολύ μεγάλες τοπικές κοινωνίες. Το ότι όλη η περιφέρεια Πελοποννήσου έμεινε μπλε και σε αυτές τις εκλογές και στις προηγούμενες, δεν το λες και μικρό πράγμα και πιθανότατα έβαλε και ο Τατούλης το χεράκι του σε αυτό. 
γ) Αναγκαστικά έχουν εμπεδώσει ένα μίνιμουμ συνεργατικότητας και διαλλακτικότητας, δεν κουμαντάρεις περιφέρεια αλλιώς.
δ) Κανεις από τους τρεις δεν βαρύνεται με ατασθαλίες, σκάνδαλα, Μυκόνους και σκυλάδικα. Ειναι δηλαδή καλές αντιτσιπρικές υποψηφιότητες σε επίπεδα καλοπαιδισμού. Αν τέλος πάντων υπάρχουν τέτοια σημεία, δεν βοά για αυτά το σύμπαν.
ε) Αναγκαστικά έχουν ηγετικά προσόντα, ειδικά οι επανεκλεγέντες και ειδικότερα ο Τατούλης λόγω παλαιότητας.
στ) Στον πολιτικό χάρτη: Ο Τζιτζικώστας θεωρείται καραμανλικός, ο Μπακογιάννης.....ξέρετε και ο Τατούλης (με θητεία μικρός στο ΕΚΚΕ) περισσότερο κεντρωος από δεξιός, είναι όλοι κατάλληλοι δηλαδή για να διεκδικήσουν εκ νέου τον μεσαίο χώρο.
ζ) Οι Τζιτζικώστας και Μπακογιάννης είναι νέοι, ενώ και τον Τατούλη δεν τον πήραν τα χρόνια.
η) Με τις περιφέρειες να ειναι αυτές που είναι, είναι σίγουρα ψημένοι στην Διοικηση σε κεντρικό επίπεδο.

Κατ΄εμέ η επιλογή κάποιου εκ των τριών (1η επιλογή Τατούλης, 2η Τζιτζικώστας, 3η Μπακογιάννης, ο οποιος μπαίνει στον λογαριασμό κυρίως για λόγους πληρότητας. Προφανώς η ανάδειξη ενός ακόμα απόγονου σογιού όπως ο υιος Μπακογιάννης δεν ειναι βήμα μπροστά, αλλά αν τον συγκρίνεις με τον Βορίδη......) θα έδειχνε πως στην ΝΔ παίρνουν σιγά σιγά τα χαμπάρια τους, ξεφεύγουν από την ανάδειξη ηγεσίας από τον στενό κομματικό σωλήνα και πως επιστρέφουν σε κεντροδεξιά πολιτική και με ηγεσίες που έχουν πάτημα στην κοινωνία. 


Να δεις όμως που δεν.....


Update 27/9: Μετά από πληροφορίες εκ των έσω αναγκάζομαι να αναθεωρήσω για την περίπτωση Τζιτζικώστα ο οποιος "Μπορεί να είναι νέος, αλλα ειναι παλιος. Πολύ παλιος" (sic), τουτέστιν μάθαμε ότι στον Τζιτζι μέσα από το καραμανλικο μεσαιοχωρήτικο επίχρισμα υπάρχει ο πυρήνας της σκληρής ψωμιάδικης και "ούγκα" δεξιάς. Υποτσίφ του Πανίκα ήταν άλλωστε. Οπότε ο γραφων εξακολουθεί να προτείνει Τατούλη, μετά Μπακογιάννη και τελευταίον Τζιτζι. Ετσι και αλλιώς τα @@ μας θα πάρουμε, το ξέρουμε. Τελος Update


+ Ακόμα χειρότερα: Η προσωπική εκλογή στην Περιφέρεια δεν σημαίνει πως δεν απωθεί ψηφοφόρους που ψηφίζουν κόμμα και ιδεολογία. Αυτό δεν το πήραν χαμπάρι ούτε και στο ΣΥΡΙΖΑ μιας και για κάθε Τζάκρη και κάθε Μπόλαρη που πήραν τους σταυρούς τους πολλαπλάσιοι ψήφοι χάθηκαν στην επικράτεια. Το "πάθημα" του καιροσκόπου και αντιπαθέστατου Μητρόπουλου δεν φαίνεται να τους έγινε μάθημα.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2015

O φασισμός της διπλανής Πόρτα πόρτας

Τα μάθατε για τον Δ. Καμμένο, ειμαι σίγουρος, οποτε δεν αναλώνομαι σε περιγραφές. Να πώ λίγα από την μικρή - και καλά - εμπειρία μου σχετικά.

* Να εξηγούμαστε εξ αρχής: Ο Καμμένος τα έγραψε αυτα. Όχι αυτά που κυκλοφόρησαν, που ειναι light ή τρολιές, όσο αυτά, που είναι απείρως χειρότερα. Ο λόγος που εκφράζουν τα ακάουντ του στο δίκτυο είναι αντιαριστερος, ομοφοβικος και ενίοτε ακραία φασιστικός. Δεν ξέρω αν τα έγραψαν "οι συνεργάτες" του ή ο ίδιος, δεν ήμανε και μπροστα, αλλά ξέρω πως παίζουνε χρόνια τώρα και ουδεπόποτε μάζεψε κάποιο απο αυτά.

* Από πολιτικούς δεν είναι ο μόνος που εμφανώς εμφανίζει έναν τυπικά κάφρικο εαυτό στο δίκτυο. Ο Αδωνης, ο Θανούλης και ο Μουρούτης ειναι τρία τυπικά παραδείγματα, με τον Μουρούτη να έχει το ρεκόρ των σβησβένων tweets μιας και όλο προφητεύει και όλο τον παίρνει ο διάολος ή του τραβάει ο Σαμαράς τ' αυτί όταν ξεπερνάει ακόμα και τα όρια των ορίων στην μαλακία. Εξαίρεση αποτελεί ο Πάγκαλος ο οποιος ειναι κάφρος παντού, αλλά ο Πάγκαλος δεν ειναι εν ενεργεία πολιτικός και πλέον ως πολίτης δεν ειναι υποχρεωμένος να προσέχει τόσο.

* Σε αντίθεση με τον Θανούλη, τον Άδωνη και τον Μουρούτη που τους έχω ακούσει να μιλάνε, δεν έχω ακούσει τον Καμμένο να μιλάει ποτέ και δεν ξέρω αν ο λόγος του ειναι τέτοιος και σε real time. Και γιατί το λέω αυτό;

* Ενδημεί στους συμπολίτες μας, αλλά και στους πολιτικούς μας μια ....σταυροφορική/ιεχωβίδικη σχέση με το διαδίκτυο και τα social media. Ανθρωποι που ειναι (σχεδόν) νορμάλ βγάζουν από μέσα τους έναν κήρυκα, έναν ιεραπόστολο που κατέχει την απόλυτη αλήθεια που την διάβασε στο timalakiestrotere.gr. Θες η αμορφωσιά, θες η μαλακία, θες ότι ειναι άμαθοι ακόμα στο μέσο, βλέπω νορμάλ ανθρωπους, νορμάλ σε επίπεδο καφετέριας, δεν τους πήδηξα κιόλας, να βγάζουν μια καφρίλα αλλιώτικη, ειδικά στο facebook. Τι μαρμαρωμένοι βασιλιάδες και Μεγαλέξαντροι με την ελληνική σημαία, τι Βριλ, τι μονίμως διαψευόμενες προφητείες που μπροστά τους ωχριά και η Ελεύθερη Ώρα, τι Εβραίοι με ουρές, τι Αμερικάνοι μασόνοι, τι πως τα like στην κάθε κουλή φωτογραφία θα δώσουν λεφτά στα παιδιά της Αφρικής που πεινάνε, τι μουτζαχεντίν...αντίχριστοι, τί άθεοι φιλοισχλαμιστές αντίχριστοι(!), τι Χανεμπού και τέτοιες πιπες, τι πως είπε καλημέρα ο Τσίπρας στον Μεϊμαράκη αρα ειναι πουλημένος στην δεξιά, τι ιδιότητες σωτήρως έχει η Ζωή, τι ιδιότητες από την μία σωτήρως και από την άλλη....αντίχριστου έχει (ξανά) ο Τσίπρας, τι ο Σώρρας θα μας σώσει παλιοπουλημένα εβραιόδουλα ανθελληνικά τομάρια, η μαλακία στα social_media.gr ειναι και γαμώ τις σταθερές.


Update: Ιδού ένας μέσος χρήστης ελληνικών social media όταν είναι offline. Τέλος update


Ο Κρητίκαρος που θα σαρώσει το διαδίκτυο έδωσε την υπέρτατη εξήγη
Ο Κρητίκαρος που θα σαρώσει το διαδίκτυο έδωσε την υπέρτατη εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Posted by Νακος Μαρουγκας on Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015


Προσωπικά έχω ξεχέσει δύο υποψήφιους (btw του Σύριζα) όταν παρεκτράπησαν λίγο με χαρακτηρισμούς κάπως ιδιάζοντες έναντι πολιτικών αντιπάλων. Τους εξήγησα πως τα σοσιαλ μίδια ειναι δημόσιος χώρος περισσότερο από προσωπικός χώρος κατάθεσης απωθημένων και πως τα γραπτά μένουν και οι αντίπαλοι για τέτοιες μαλακίες καραδοκούν και τα λοιπά. Με άκουσαν, το ομολογώ, και εκτοτε έχουν πιο νορμάλ συμπεριφορα. Ενα πλεονέκτημα που έχεις άμα γράφεις με ψευδώνυμο, όπως εγώ ας πούμε, ειναι πως μπορείς να γίνει και χαβαλές και κάφρος και απ΄όλα. Επειδή ομως ο ανώνυμος χρήστης δεν ειναι πολιτικός που οφείλει να τηρεί κάποιους κανόνες+ και επειδή ο γραπτός λόγος δεν έχει την αμεσότητα και τον χρωματισμό του προφορικού, και επειδή προφανώς ο μέσος πολιτικός μας ΔΕΝ είναι ο Ελύτης ή ο Παπαδιαμάντης, προφανώς μια κουβέντα που μπορεί να λεχθεί στην παρέα στο καφενείο, αν γραφτεί και ποσταριστεί στο facebook/twitter δεν ειναι απολύτως βέβαιο πως
α) θα διατηρήσει το νόημα της αποκομμένη από την υπόλοιπη κουβέντα
β) θα ήταν καλό να διατηρήσει το νόημα της έτσι και αλλιώς καθότι η εξυπνάδα που εντυπωσιασε τον κυρ Μήτσου τον τσουπάν' από την Πέρα Παναγιά, δεν σημαίνει πως θα εντυπωσιάσει τους πολλαπλάσιους και με τεράστια διασπορά στο επίπεδο αναγνώστες σου σε ένα παγκόσμιο μέσο. Η μαλακία του (προφανώς ομοφοβικού μαλάκα) Νικολόπουλου με την Ευρώπη των "πουσταριών" στην οποια Ελληνας βουλευτής έβριζε σκαιότατα Πρωθυπουργό Ευρωπαϊκής χώρας, την οποια αναμφίβολα είπε σε κανα γκομενάκι στο γραφείο του για να το εντυπωσιάσει, το γκομενάκι αυτονόητα εντυπωσιάστηκε (τι, χαζή ειναι να μην εντυπωσιαστεί;) και η οποία τον έκαψε σαν υπουργική υποψηφιότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε γίνει μάθημα σε όλους τους πολιτικούς μας και να περνάνε από χοντρή κρισάρα την εξυπνάδα εγκεφαλική κλανιά της στιγμής που τους κατέβηκε στην γκλάβα πάνω στο τσίπουρο. 

Ακόμα και μεις οι παλιοί στο δίκτυο (ο γράφων πχ ειναι on line απο το 1995), έχουμε ρίξει καυγάδες και καυγάδες μεταξύ μας για μαλακίες που πόσταρε ο χ και δεν άρεσαν στον ψ και χρειάστηκαν τηλέφωνα και τηλέφωνα για να το εξηγήσουμε τί εννοούσαμε, πόσο μάλλον ένας αυτάρεσκος, κοινωνικά ημιαμόρφωτος και άσχετος με το μέσο όπως είναι ο μέσος πολιτικός μας (εδώ ο Βενιζέλος λέει πως δεν ξέρει να ανοίξει υπολογιστή και παλιότερα ειχε και blog ο μη βρίσω)

* Συνεχίζουμε. Ο μέσος πολιτικός μας δεν βλέπει το διαδίκτυο ως μια ευκαιρία προβολής των θέσεων του στον διάλογο, αλλά ως χώρο που διατίθεται προς άγρα ψήφων. Και νομίζει πως βρίσκεται στην (ιδιωτική) τηλεόραση. Νομίζει πως όσο περισσότερο φωνάξει, τόσο περισσότερους ψήφους θα πάρει. Και μονίμως εκπλήσσεται που ο μέσος χρήστης δεν έχει την μνημη του μεσου τηλεθεατή και στην πρώτη ευκαιρία θα ψάξει να βρει την μαλακία που έγραψε χτες, πριν ένα μήνα, πριν 5 χρόνια για να τον κάνει ρόμπα. Και καλά να ειναι μια αλλαγή πολιτικής. Δικαιωμα σου να αλλάξεις γνώμη. Όταν όμως αρχιζουν και βγαίνουν προτροπές σε πογκρόμ όμως, το πράγμα ζορίζει. 


* Ας θυμήσουμε πως οι καιροί αλλάζουν και ότι ήταν περίπου ΟΚ κάποτε σήμερα φαντάζει κάπως....περίεργο και πολλές φορές οι πολιτικοί μας θέλουν να ξεχαστεί κάποια δήλωση/δράση τους. Αλλά δυστυχώς στα σόσιαλ μίντια δεν ξεχνιέται τίποτα, εν αντιθέσει με τον τύπο ας πούμε:
(http://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/i-mayri-pigada-toy-meligala)
"Ο νεαρός βουλευτής Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει π.χ. με ειδικό δελτίο τύπου την έλευσή του «για να παραστεί στο Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τους εαμοκομμουνιστές» («Ελευθερία» 18.9.82). "
Αν η δήλωση αυτή υπήρχε στο τουίτερ διπλα στην φωτογραφία Σαμαρά, την ΝΔ θα την είχε πάρει όλη ο διάολος στις εκλογές.


* Ακόμα χειρότερα. Εχει περαστεί η μόδα, όταν κάποιος πολιτικός ειναι καλεσμένος στην τηλεόραση ή μιλάει σε δημόσιο βήμα (πχ Βουλή) κάποιος υπάλληλος, απόφοιτος βυσματικής σχολής γλυψίματος κώλου εξουσίας, να τουιτάρει τις "έξυπνες" (Θεος φυλάξοι) ατάκες του αφεντικού του. Οποτε έχουμε το αστείο και να τον βλέπουμε και να τον διαβάζουμε τον μαλάθρακα, μην τύχει και μας ξεφύγει κανα γραμμάριο εκπεμπομενης σοφιας και δεν έχουμε πως να πορευτούμε σε αυτήν την κοινωνία. Ε, μετά στους πολιτικούς μας αρέσει που έχουν "δικτυακή παρουσία" και λενε στον υπάλληλο να συνεχίσει το ποστάρισμα κατά την γκλάβα του, η οποία είπαμε ήδη τι προσόντα έχει, σωστά; Ο ενθουσιασμένος υπάλληλος για να δικαιολογήσει και τα μιστά του, βλέπει κανα δυο μαλακίες που έχει γράψει/πει το αφεντικό και σου λέει οκ, την ψησαμε, τέτοιες μαλακίες διαβάζω στο facebook όλη μέρα. Και γράφει οτι μαλακία του κατέβει στο κεφάλι και του ανέβει στα πόδια, εφαρμόζοντας την προσωπική του ηθική περί χρήσης διαδικτύου, η οποια μεταξύ μας δεν ειναι και η καλύτερη ούτε η πλέον σώφρων.

Πρόταση εμβόλιμη, αλλά χρήσιμη



* Πιθανόν λοιπόν ο Δ. Καμμένος να μην ειναι τόσο καμένος όσο φαίνεται από τον δικτυακό εαυτό του. Πιθανόν να τον χακάρανε (αρχίδια, αλλα λέμε τώρα), πιθανόν οι υπάλληλοι του να ειναι τόσο μαλάκες, πιθανόν (βασικά πιθανότερο) να την έκαμε την μαλακία και όσο του έλεγαν μπράβο οι ακροδεξιοι φίλοι του στον καφενέ να το έπαιζε και κάμποσος, τι έγραψα ο πούστης και τέτοια, να ήταν και ευχαριστημένος από τον εαυτό του. Τέτοιο ειναι το ποιον του μέσου (δεξιου) πολιτικού μας. Αυτό δεν σημαίνει πως θα τον δικαιολογήσουμε (το παρον ποστ παίζει ρόλο wannabe εξήγησης και όχι δικαιολογίας). Γιατι αν στο χακάρουν το ακαουντ και δεν το παιρνεις χαμπαρι εισαι βλαξ, αν οι υπάλληλοι σου σε εκθέτουν ειναι δική σου ευθύνη και αν μπερδεύεις τον καφενε και τον Μπαρμπα Μήτσου με το πανελλήνιο δυνητικά κοινό των σόσιαλ μίντια εισαι μαλάκας με περικεφαλαία. Δίνω το benefit of doubt γιατί δεν τον έχω ακούσει να μιλάει, αυτό ομως δεν σημαίνει πως τον θέλω και υπουργό. Προφανώς οι καφρίλες του ειναι πολύ πολύ μικρότερες από αυτές ενός Άδωνη λχ, αλλα στα αρχίδια μου, ούτε τον Άδωνη ήθελα υπουργό. Ακόμα και αν ειναι "αθώος του αίματος" κάποτε πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της μαλακίας μας. Δεν προτεινω λογοκρισία, δεν προτείνω εξορία ή αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων όπως έκαναν ηλιθιωδώς  διάφοροι κατά καιρούς (οπως πχ ο βασιλιάς της αμετροέπειας Άδωνης αλλά και ο ...... Μίκης Θεοδωράκης), δεν προβαίνω σε προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα, απλά λέω πως δεν μπορεί να ξεκινάει κάποιος υπουργική (για μένα ούτε βουλευτική αλλα δεν μπορώ να το πω για κανέναν άλλο αυτό όσο ειναι η ΧΑ μέσα στην Βουλή) καρριέρα με τέτοια προίκα. Μπορεί οι λαϊκίστικες κραυγές μίσους στο κοινό του προσωπικού σου σταυροδοτικού στρατού να σε έβγαλαν βουλευτή φίλε μου, αλλά μην ζητάς και παραπάνω.



Α, αν το διαβάλαμε αδίκως το παλικάρι και δεν ειναι ενα ομοφοβικό καθήκι μπορεί πάντα να:


* Α, έλεος με τα ντεμέκ αντιφασιστικά αντανακλαστικά του κάθε μαλάκα. Δεν θα έχουμε δυο μετρα και δύο σταθμά. Οταν ο Καμμένος λέει μαλακίες απο το "αγαπημένο βιβλίο" του Γεωργιάδη "Εβραιοι, όλη η αλήθεια" (ή καπως έτσι) δεν θα μου βρίζετε τον Καμμένο αλλά όχι τον Γεωργιάδη. Ή μας ενοχλεί ο φασισμός ή όχι. Τι επιλεκτικές ευαισθησιες ειναι αυτές; Και ναι, κυβερνάει ο Τσίπρας και έχει την ευθύνη, αλλά δεν κυβερνάει μόνος του, έχει συνέταιρο στο μαγαζί, οποτε πρεπει να υπενθυμίζουμε πως ο Καμμένος ειναι των ΑΝΕΛ συνεχεια;



Εμένα πολύ περισσότερο με χάλασε (για τον Συριζα) η επιλογή της Τζάκρη πχ που ήταν αναγκαστικά 100% του Τσίπρα παρά αυτή του Καμμένου που την λες και προϊον πολιτικού συμβιβασμού. Δηλαδη σου λέει ο χοντρός θέλω δυο-τρια υπουργεία και του λες πάρτα. Λες και δεν δέχτηκε λχ ο (σοσιαλιστής στα χαρτιά) Βενιζέλος να συγκυβερνήσει με τον Άδωνη και τον Βορίδη υπουργούς και τον Μπαλτάκο γενικό γραμματέα. Ή λοιπόν θα τα βρίζουμε όλα εξίσου ή απλά είστε και σεις Καμμένοι από την ανάποδη, σταυροφόροι της πούτσας.


Love& Kisses
Zaphod

Υ.Γ. Καθώς γράφονται οι γραμμές αυτές ακούω πως μάλλον ζητείται η παραίτηση Καμμένου από τον άλλο Καμμένο (προφανώς, και όχι από τον Τσίπρα. Συγκυβέρνηση you know). Αν ισχύει καλώς θα γίνει, ακόμα και (τα είπαμε) αν-που δεν- ειναι αθώος του αίματος.



+ Πχ: Εγώ μπορώ να λέω τον Άδωνη φασίστα, την Φώφη τσαχλοκούδουνο, τον Σαμαρά χίτη και τον Βενιζέλο λαμόγιο και ανώνυμα και επώνυμα. Ένας πολιτικός όμως πρεπει να το πει πιο διπλωματικά. Θα πει τον Αδωνη "άκρα", την Φώφη πως καπηλεύεται το επώνυμο της και πως δεν έχει πολιτική πρόταση, τον Σαμαρά πως φλερτάρει με την ΧΑ, τον Βενιζέλο πως οι νόμοι του εξυπηρέτησαν συμφέροντα. Το ίδιο θα εννοούμε, αλλα πάω στοίχημα πως και εσείς προτιμάτε να ακούτε στην τηλεόραση τον 2ο τρόπο έκφρασης, αλλιώς ο Λεβέντης θα είχε 40%. Τελος πάντων εγώ μπορώ να πω on line σε μια πολιτική φιγούρα "ρε α γαμήσου ρε μπαγλαμά". Για ευνόητους λόγους ο πολιτικός δεν θα απαντήσει με τον ίδιο τροπο, δεν θα πέσει στο επίπεδό μου αν θέλετε, με εξαίρεση προφανώς τον Χειμωνά που είδαμε πόσο θριάμβευσε πολιτικά με το υβρεολόγιό του στο δίκτυο.


Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2015

Eλαβον

Μπορει να μην πολυέπεσα μέσα (κλατς) όσον αφορά τα ποσοστά, αλλά έπεσα μέσα στα βασικοτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, κόντρα μάλιστα στις δημοσκοπήσεις. Πάντως ήμουνα πολύ πιο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα από όλες τις δημοσκοπήσεις που είδα. Ήτοι:

* Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά
* Εισοδος ΑΝΕΛ στην Βουλή
* "Ταβάνιασμα" ΧΑ
* Μή άνοδος ΚΚΕ
* Πτώση Ποταμιού
* Μειωμένη απήχηση της ΛΑΕ στο εκλογικό κοινό

κατά τα άλλα τα βασικότερα συμπερασματα ειναι τα εξής:
* η κόπωση (για διάφορους λόγους) του εκλογικού σώματος,
* η ισοπέδωση ονειρων, ιδεολογιων και ....ροζ συννεφακίων που οδήγησε η μνημονιακή στροφή των ΣΥΡΙΖΕΛ. Η ισοπέδωση αυτή μάλλον έχει να κάνει με την καρτερική μοιρολατρική αποδοχή όσων καταδέχτηκαν να ψηφίσουν πως τελικά δεν σωνόμαστε, έτσι είναι και γάμησε τα και αντε να τελειώνουμε. Η επανάσταση τελικά παραπέμφθηκε στις καλένδες. Το μεγαλύτερο "καλό" (εισαγωγικά μπορούν να αφαιρεθούν κατά το δοκούν) που έκανε στην χώρα ο Συριζα ειναι πως (μάλλον) έπεισε πως το έπαιξε όσο γινόταν, πως τράβηξε δηλαδή το σχοινί όσο μπορούσε περισσότερο. Ο κάργα συντηρητικός μέσος Έλληνας ψηφοφόρος ένιωσε λίγο ικανοποιημένος, λίγο περήφανος και πολύ, μα πάρα πολύ, περισσότερο ένιωσε το ένστικτο αυτοσυντήρησης να του φωνάζει στο αυτί να πατήσει φρένο. Το αν έχει δίκιο ή άδικο δεν εξετάζεται στο παρόν ποστ.
* η αυξημένη αποχή, η οποια δεν σχετίζεται μόνο με την κόπωση που λέγαμε, αλλά κυρίως με οικονομικούς λόγους. Πολύ απλά πολλοί ετεροδημότες δεν είχαν τα λεφτά να πάνε στα χωριά τους για να ψηφίσουν. Προφανώς η διαστρωμάτωση αυτής της αποχής έπληξε περισσοτερο κάποια κόμματα από κάποια άλλα, αλλά δεν μας επιτρέπει να πούμε πως αν ψήφιζαν όλοι πως τα αποτελέσματα θα ήταν ουσιωδώς διαφορετικά. Τέλος πάντων, όπως συνήθως, η άποψη αυτού που δεν έχει άποψη δεν μπορεί να μετρηθεί ως άποψη.

Ας τα δούμε αναλυτικά (ποσοστό εκλογών, ποσοστό εκτίμησης Ζαφοντ, ποσοστό Ιανουαρίου '15) και δίπλα το soundtrack που θα έβαζα σε κάθε κόμμα σε αυτές τις εκλογές.

Εικόνα από εδώ




ΣΥΡΙΖΑ -(35,47%, 30 με 35%, ίσως και παραπάνω36,34%) - Too tough to die 
Εκεί που μας είχαν πρήξει με ντέρμπι και ντέρμπι και τα λοιπά οι Αλέξης και σία κατάφεραν
* να κανουν μια τεράστια εσωτερική εκκαθάριση χάνοντας ουσιαστικά μόνο 4 βουλευτές και μάλιστα χωρίς να τους μείνει ο μουτζούρης των προγραφών
* να παραμείνουν κυβέρνηση και
* περίπου να διατηρήσουν το ποσοστό τους

Προφανώς η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ θα βγάλει εκ νέου πολλά γέλια, αλλά πέρα από αυτά τα αναμενόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο προφανής νικητής των εκλογών. Με το μισό στελεχιακό δυναμικο να απουσιάζει ή να είναι πλεον αντίπαλο, με διαλυμένες τοπικές και κομματικό μηχανισμό, με εμφανώς "ξενερωμένο" και ντεφορμέ αρχηγό+, με "νόθο" και πλέον φιλομνημονιακό πρόγραμμα, με τα ΜΜΕ ξανά κόντρα (αν και προφανώς σε πολύ μικρότερο βαθμό) και τις δημοσκοπήσεις να είναι ως συνήθως αλλού γι αλλού, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια δύσκολη εκλογική διαδικασία με μοναδικό επιχείρημα το "εγώ δεν είμαι σαν αυτούς". Το μεγάλο στοίχημα ήταν όχι τόσο η νίκη, όσο να μην χρειαστεί χείρα βοηθείας από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, να μην πεσει στην ανάγκη τους. Οπότε ο Συριζα έπαιξε τα ρέστα του, κέρδισε και δικαιούται να το πανηγυρίσει. Το πως θα κυβερνήσει θα τους απασχολήσει (ελπίζουμε) από σήμερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η επικείμενη επαπειλούμενη πασοκοποίηση του. Όχι τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας (οταν λες σοσιαλδημοκρατία είναι σαν να λες....ποτό. Οι αποχρώσεις ειναι περίπου άπειρες), όσο σε επίπεδο προσωποπαγοποίησης. Ειναι τεράστιος ο πειρασμός να γίνει ο Αλέξης ο νέος Ανδρέας με το αλάθητο του πάπα, κάτι που αναμενόμενα θα οδηγήσει σε διαδικασίες που θα ξεκόψουν μοιραία το κόμμα από την κοινωνία και θα το κάνουν τελικά να βουλιάξει και αυτό εν μέσω τζακιων, καμαρίλας, διορισμών, λαμογιών και παγκαλικής μαλακίας. Χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκράτηση και κυρίως ο ίδιος ο Τσίπρας να καταλάβει πως αυτός ο δρόμος ειναι μονόδρομος για την καταστροφή.

Προεκλογική εκστρατεία. Άνευρη και ψιλοξενέρωτη σε σχέση με το παρελθόν. Για πρώτη φορά ο Συριζα αναγκάστηκε να προσλάβει προσωπικό γιατί οι εθελοντές δεν έφταναν, και αυτό σημαίνει κάτι. Παρόλα αυτά, τελικά ο Τσίπρας έπεισε πως η ΝΔ δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά αλλά μόνο αρχηγό και αυτό φαίνεται πως αρκούσε για να του δώσει πλεονέκτημα. Το ότι έπεισε επίσης πως ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει τον ζόρικο εις τα Ευρώπας, αλλά όχι τόσο όσο να μας στείλουν στο διάολο επίσης μέτρησε στα υπέρ του. Τέλος πάντων η νίκη χρεώνεται απευθείας στον Τσίπρα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τον επηρέασε η αποχη; Ως κόμμα εξουσίας, προφανώς ναι. Οι δημοσκόποι έλεγαν πως το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής ή αδιευκρίνιστης ψήφου ήταν wannabe συριζαίκικες ψήφοι και σε αυτό δεν έχω λόγο να τους αμφισβητώ. Στα μέρη μου οι ετεροδημότες σε παραγωγικές ηλικίες (που ο Σύριζα έχει μεγαλύτερα ποσοστά) απουσίαζαν σε υψηλούς αριθμούς.

Παραπέρα, με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, μετά από 8-10 μήνες φαγούρα, να είναι οριστικά στο παρελθόν οι Τσίπρας και Σία έχουν επιτέλους την ευκαιρία να κυβερνήσουν και να κριθούν γι αυτό. Με μνημόνιο; με μνημόνιο και μην μας πρήζετε. Εχετε μια δουλειά να κάνετε, κάντε την σωστά.




ΝΔ - (28,09%, 27-32%, 27,81%) -  I will survive ή Έντε λα μαγκέ ντε Bοτανίκ
Χαρμολύπη στην ΝΔ. Από την μία ο Βαγγέλας όχι μόνο κατάφερε++ να συμμαζέψει ένα κόμμα σκορποχώρι , όχι μόνο του ανέβασε το ποσοστό, αλλά κατάφερε να δώσει και μια ιδεολογική ανάσα στους νεοδημοκράτες που είδαν ένα πιο οικείο στην ιδιοσυγκρασία τους πρόσωπο να λέει πράγματα που δεν τους είναι ξένα και με τρόπο που δεν τους κάνει να τινάζονται. Από την άλλη η ήττα με 7,5 μονάδες ειναι βαριά, ειδικά όταν έχεις δημιουργήσει την αίσθηση του ντέρμπι και πως "πιθανότατα θα λάβουμε την πρώτη εντολή" και άλλες τέτοιες πίπες.

Ο (αναγκαστικά με περιορισμένες εξουσίες) προσωρινός πρόεδρος Βαγγέλης δεν μπορούσε να κάνει τομές στα ψηφοδέλτια και το πλήρωσε. Όταν ο Καμμένος σε λέει ακροδεξιό (λόγω Αδωνη, Βορίδη κτλ) και ο Τσίπρας σου πετάει πως έχεις το κόμμα Σαμαρά και δεν μπορείς να απαντήσεις, τότε η νίκη προφανώς απομακρύνεται. Αν και μεταξύ μας δεν ξέρω αν μπορούσε ο Βαγγέλας να τα πάει καλύτερα στην παρούσα φάση. Ο Τσίπρας, όχι μόνο έχει άστρο, αλλά έχει και το ελαφρυντικό πως αυτός ακόμα δεν πρόλαβε να παλιώσει στην εξουσία. Ήταν λογικό για x,y,z λόγους να πάρει παράταση για να τα κάνει και αυτός σκατά με την σειρά του και με την ησυχία του. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης απέτυχε (;) τελικά, αν και ενδιάμεσα μας έβγαλε την παναγία.

Όταν πάντως καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και ηρεμήσουν, πιστεύω πως στην ΝΔ θα είναι περισσότερο ανακουφισμένοι παρά στενοχωρημένοι με το αποτέλεσμα, ειδικά αν θυμηθούν τα χάλια στα οποια τους είχε φέρει ο Αντώνης ο οποιος δεν κώλωνε πουθενά προκειμένου να διατηρηθεί αρχικά και να επανέλθει αργότερα στην εξουσία. Και αυτό φαινόταν. Όπως μου είπε και νεοδημοκράτης φίλος: Ο Αντώνης το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης το είχε υπολογίσει καλά και μάλλον του βγήκε (σ. του Ζ. προφανώς η κουβέντα έγινε ΠΡΙΝ τις εκλογές). Το μόνο που δεν είχε σκεφτεί είναι πως στην Ελλάδα δεν τον γουστάρει κανένας.
(ο γράφων θεωρεί πως ακόμα και η τηλεοπτική του εμφάνιση του ενός λεπτού, όταν πήγε να ψηφίσει , έδιωξε μερικές απογευματινές ψήφους)

Προεκλογική εκστρατεία. Καλή για να μαζέψει τους ξενερωμένους νεοδημοκράτες, κακή για να πάρει την κυβέρνηση. Η πολύ μαγκιά βλάπτει στην τηλεόραση, το να αποκαλείς μια (πετυχημένη) υπουργό υποτιμητικά ως κεραΤασία, το να κάνεις συνεχώς προτάσεις συνεργασίας στον.... χειροτερότερο ο οποιος σου είχε δώσει τα αρχίδια του στο χέρι στο δημοψήφισμα, ήταν κακές κινήσεις για τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου, ο οποιος προτίμησε να δώσει στον Αλέξη ακόμα μια ευκαιρία παρά να την δώσει στην ΝΔ, ειδικά από την στιγμή που κατάλαβε πως η ίδια η ΝΔ δεν έχει καταλάβει ακόμα και πολλά πράγματα από το τι γίνεται στην πιάτσα. Aλλά με τέτοιους εγκεφάλους-αναλυτές στο background δεν πας πουθενά


Την επηρέασε η αποχη; Προφανως ως κόμμα εξουσίας έχασε ψήφους. Δεν ξέρω όμως αν το ποσοστό της στους απέχοντες ειναι τοσο μεγάλο όσο το ποσοστό της στους ψηφίζοντες.

Παραπέρα. Τα είπα και τα ξαναλέω. Είτε στο κόμμα θα γίνουν χοντρές ιδεολογικές, και όχι μόνο, εκκαθαρίσεις, είτε η ΝΔ θα παραπαίει και ή θα περιμένει το φρούτο του 40ρη Τσίπρα να παραωριμάσει ή να τα κάνει ο Συριζα τελειως μα τελείως σκατα. Καμία από τις εναλλακτικές δεν είναι ευχάριστη. Πρέπει η ΝΔ να γίνει κόμμα (σύγχρονων) αρχών όπως έλεγε κάποτε και ο νεολαίος Μεϊμαράκης.



ΧΑ - (6,99%, 4,5-7%, 6,28%) - Oυγκ 
Τελικά το βρήκαμε το ταβάνι τους. Αναμένεται πτώση στις επόμενες εκλογές. Πάντως η οριστική της επιστροφή στο μηδέν όπου ανήκει θα μας πάρει καιρό.

* Σημείωση: με επικείμενες φυλακίσεις, με την παραδοχή της ανάληψης της "πολιτικής ευθύνης" της δολοφονίας Φύσσα, με την κοινώνηση (επιτέλους) στα σόσιαλ μίντια της φιλομεγαλοαστικής της πολιτικής, με τις παλινωδίες Μιχαλολιάκου στο ζήτημα ναι στο ευρώ/όχι στο ευρώ, η παγίωση (ειχε μεν οριακή άνοδο, αλλά είναι χαμηλότερα από τις ευρωεκλογές) σε ένα ποσοστό δείχνει, όπως και η υψηλή της συσπείρωση, πως πλέον δεν υπάρχουν αυταπάτες. Ένα καλό ποσοστό του ελληνικου λαού ειναι συνειδητοί φασίστες και επικροτούν τις εγκληματικές ενέργειες όταν συνάδουν με τα φασιστικά ιδεώωδη τους. Πρόβλημα και μόνο πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε πια το όριο τους. Στα καλά νέα πως ειναι μάλλον το μοναδικό κόμμα που δεν το επηρέασε αισθητά η αποχη σε απόλυτο αριθμό ψήφων διοτι τα φασιστικά κινήματα στα στάδια αυτά έχουν ψηφοφόρους-φαντάρους, άρα η δεξαμενή ψηφοφόρων της δείχνει να περιορίζεται, τουτέστιν σε μεγαλύτερη συμμετοχή λογικά το ποσοστό της θα είναι μικρότερο.



ΠΑΣΟΚ - (6,28%, 4%-8%, 4,68%) - Άνοιξε πέτρα
Προφανώς ειναι ευχαριστημένοι. Αργότερα που θα θυμηθούν πως ειχαν μαζί τους την ΔΗΜΑΡ, πως το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατέβηκε και πως όλοι περίμεναν να ψοφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ε τότε θα αρχίσουν να ανησυχούν. Στην παρούσα φάση αυτονόητα ανέβηκαν, μιας και η απουσία του Βενιζέλου απο την ηγεσία ήταν καλός οιωνός+++ 

Προεκλογική εκστρατεία. Συναισθηματική και ψυχοπονιάρικη. Εμεις εδώ ειμαστε, ελάτε σπίτι σας, απευθύνομαι στις μάνες και στις γιαγιαδες, και γω γυναίκα ειμαι και τέτοιες πασοκικές πίπες.

Το επηρέασε η αποχή; Ίσως, αλλά όχι σε ποσοστό που να έχει σημασία σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

Παραπέρα. Τέλος πάντων η Φώφη και οι συν αυτώ δικαιούνται να ονειρεύονται μια επιστροφή και κυρίως να γιορτάσουν την επόμενη μέρα. Η δε θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης τους βολεύει μια χαρά μιας και μπορούν να ελπίσουν σε ενδεχόμενη συριζαιικια φθορά. Το ότι δείχνουν να μην έχουν πλεον φρέσκα στελέχη ή ιδέες και κυρίως να μην έχουν προφανή σημεία αναφοράς στην κοινωνία προφανώς δεν τους αγγίζει στην παρούσα φάση. Η τελετουργική θυσία του Βενιζέλου και του Λοβέρδου ίσως να είναι μια καλή αρχή αν θέλουν να επαναπροσεγγίσουν τα κοινωνικά στρώματα στα οποια προς στο παρόν αναφέρονται μόνο σε επίπεδο ρητορείας.



ΚΚΕ - (5,55%, 4%-7%, 5,47%) - Solitude 
Δεν ανέβηκε, δεν έπεσε, δεν τίποτα. Τελικά είτε ψηφίζουν 5, είτε 500 το ποσοστό του θα ειναι σταθερό. Το αποτέλεσμα πάντως είναι μια καθαρή ήττα γιατί σε κάργα ευνοϊκές συνθήκες (υπαναχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, αδυναμία διατύπωσης σχεδίου απο ΛΑΕ, καλή δική του κομματική οργάνωση ως συνήθως) δεν κατάφερε να πείσει ούτε καν τους συνήθεις ψηφοφόρους του. Μην σας μπερδεύει το ποσοστό. Οι ψήφοι του ΚΚΕ μειώθηκαν και μιλάμε για ένα κόμμα που παραδοσιακά δεν το επηρεάζει η αποχή, τουλάχιστον η αποχή ετεροδημοτων για οικονομικούς λόγους, μιας και τα συντρόφια συνήθως μοιράζονται τα έξοδα. Για τον γράφοντα η ευκαιρία του ΚΚΕ χάθηκε στο δημοψήφισμα, όπως έχω ξαναγράψει. Παραπέρα δεν ξέρω.

Προεκλογική εκστρατεία. Σαφώς καλύτερη απο τις μαλακίες που έκαναν στο δημοψήφισμα, αλλά προφανώς πολύ κοντά στο δημοψήφισμα για να το ξεχάσει ο κόσμος. Παραπέρα.... πολλά μουνάκια, τόσα πολλά μουνάκια που καταντάει αηδία.
Παρακαλείται κάποιος απο τα κεντρικά να μου κοινωνήσει τα στοιχεία της κοπέλας δεξια, ευχαριστώ, βενσερέμος και όλα τα σχετικα.


Ο Κουτσούμπας και οι κουτσουμπίτσες


Κουτσούμπας στο δημοψήφισμα

Το επηρέασε η αποχη; ΟΧΙ. Οι ψηφοι του ΚΚΕ ειναι μπετό. Οι ψηφοφόροι του θεωρώ ότι απείχαν συνειδητά  και αν πηγαιναν να ψηφίσουν δεν ειναι καθόλου σίγουρο πως θα ψήφιζαν ΚΚΕ.

Παραπέρα. Μια απο τα ίδια. Όσο το ποσοστό του παγιώνεται τόσο θα παγιωνεται και η πολιτική του συμπεριφορά. Το παρόν blog προτείνει για πολλοστή φορά εκλογή του Παφίλη στην ηγεσία και κάθοδο προς το λαό. Θα πάρουμε τα αρχίδια μας, το ξέρουμε, αλλα ντουμ σπίρο σπέρο και τα λοιπά.




Το Ποτάμι - (4,09%, 4% +-1%, 6,05%) - Το πουλάκι τσίου
Εκτός απροόπτου σε κανα δυο εκλογές θα έχουμε ξεμπερδέψει με δαυτους. Όταν η πρόταση σου εξαντλείται στο "αν θες ποτάμι στην κυβέρνηση, ψήφισε ποτάμι" και ταυτόχρονα ο Συριζα κάνει την μνημονιακή του στροφή, τότε αυτόματα ο λόγος ύπαρξης σου αναιρείται. Μοναδικός λογος που μπήκαν στην Βουλή ήταν πως ήταν πρακτικά αδύνατον σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να του γυρίσουν την πλάτη όλοι οι ψηφοφόροι του. Η μνημονιακή στροφή του Τσίπρα και η απομάκρυνση Σαμαρά - Βενιζέλου του έκοψαν και τους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιους ψηφοφόρους και του έμειναν οι απολιτικ χιπστερς, οι γκόμενες και τα ούφα (πληθυντικός του ούφο). Φαβορί για εξωκοινοβουλευτικό κέντρο στις επόμενες εκλογές.

Προεκλογική εκστρατεία. Μετρίως μέτρια και αμήχανη. Η  κατακλείδα του "ψηφισε ποτάμι" θύμησε το "τελικά.... ΠΑΣΟΚ" που ειχε το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές που γελάγανε και τα τσιμέντα. Ο Θεοδωράκης στο debate ήταν εμφανώς ξεκούδουνος και έχασε τις εντυπώσεις από τη Φώφη. Ζήτησε 10%, πήρε 10 έδρες και αυτές με το ζόρι.

Το επηρέασε η αποχή; Η μαλακία που έχει στο κεφάλι το επηρέασε και όχι η αποχή.

Παραπέρα. Περιμένουμε τον Σταυρο να πάει σπίτι του, όπως είχε πει πως θα κάνει αν πέσει κάτω από το 5%.




ΑΝΕΛ (3,69%, πάνω από 3%, ίσως και 4,5%, 4,75%) - Carry On
Το χαμε πει πως θα μπει μέσα. Αναμενόμενη η πτώση, αλλά η ερχόμενη κυβερνητική θητεία, έστω και μνημονιακή, τους κάνει να ελπίζουν για το μέλλον, ειδικά αμα γίνει καμια μαλακία και ολοκληρωθεί κάποτε επιτέλους το γαμημένο το πρόγραμμα και ανήκουν στην κυβέρνηση που θα μας βγάλει απο τα Μνημόνια (ετος 2018 και βλέπουμε). Από την άλλη τι να πω, ο τροπος σκέψης του μέσου ψηφοφόρου των ΑΝΕΛ μου είναι παντελώς ξένος, οπότε.....

Προεκλογική εκστρατεία. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές χαριτωμένη, ευρηματική και κυρίως με στόχευση στο να πείσει πως ο "ωριμος" Πάνος θα φροντίσει τις εξάρσεις του μικρού Αλέξη. Κοινώς βρωμόγελα. Τέλος πάντων έπεισαν πως ειναι οι μοναδικοί δεξιοι με τους οποιους θα συνεργαζόντουσαν οι συριζαίοι, οπότε στο τέλος πήγαν ταμείο, έστω και με απώλειες.

Τους επηρέασε η αποχη; Ομολογώ πως δεν ξέρω. Ο μέσος ανελίστας ψηφοφόρος παραμένει για μένα ένα μυστήριο

Παραπέρα. Λογικά στις επόμενες εκλογές θα έχουν ζητήματα επιβίωσης. Αλλά στην παρούσα φάση έχουν εξασφαλίσει 4 χρόνια απρόσκοπτης συν-διακυβέρνησης οπότε όλα παίζουν.




ΕΚ-Λεβέντης ο προφέτας (3,43%, κάτω από 3%, 1,79%) -  In Domine Sathana
Τι να πω. Το facebook τον έφτιαξε, ο Μπόγδανος τον διαφήμισε, βγήκε. Αν και άρχισε απο την προηγούμενη Δευτέρα να ξεφουσκώνει (απ΄όταν έσκασε στο facebook πως ο προφήτης ήταν υποψήφιος ΚΑΙ με ΝΔ ΚΑΙ με ΠΑΣΟΚ), απλά δεν πρόλαβε να ξεφουσκώσει αρκετά. Αν οι εκλογές ήταν μια εβδομάδα μετά είμαι σίγουρος πως θα ήταν εκτός Βουλής. Τέλος πάντων βρήκαμε και τον δικό μας, μνημονιακό όμως, Πέπε Γκρίλο και με αυτόν θα πορευτούμε.
Περι προεκλογικής εκστρατειας, αποχής και στρατηγικής χέστε με. Κάποιος πουλησε την ψυχή του στο διαβολο για να βγει ο Λεβέντης, εξ ου και το σχετικό soundtrack.




ΛΑΕ - (2,86%, 3%-5%, -) Infinita Tristeza
Δεν τους λυπάμαι καθόλου. Όταν είσαι εσωκομματική αντιπολίτευση, με εμμονή στην ιδεολογική καθαρότητα, έξοδο από ΕΕ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για χρόνια, όταν φεύγεις από το κόμμα γι αυτούς τους λόγους και πρακτικά ρίχνεις την κυβέρνηση++++, όταν παίρνεις μαζί μια μαούνα στελέχη και μεγάλο μέρος του μηχανισμού του και τελικά δεν καταφέρνεις για διάφορους λόγους να παρουσιάσεις ένα πρόγραμμα εξόδου που να ειναι της προκοπής, ε τότε πειθεις πως ο Τσίπρας έχει δίκιο.


 Και γιατι να σε ψηφίσει ο κόσμος ρε φίλε όταν παίζουν παράλληλα το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρεσβεύουν πανω κάτω τις ίδιες γενικές αρχές αλλά και πιο πειστικά και πιο πολύ καιρό και με μεγαλύτερη συνέπεια από εσένα;
Ειχα πει πως η ΛΑΕ θα ειναι η νέα ΔΗΜΑΡ. Στελέχη, συνιστώσες, αρχηγούς και ηγήτορες έχουν πολλους. Αναφορά σε κάποια λαϊκή βάση δεν έχουν όμως. Διεργασίες από κάτω προς τα πάνω επίσης δεν εχουν. Δεν είναι τυχαίο που όταν οι Λαφαζάνοι πρωτοκαταψήφισαν τα Μνημόνια το ίδιο το Αριστερό Ρεύμα έμεινε παγωτό μιας και τα χαμηλά στελέχη, την βάση  δηλαδή, δεν τα ρώτησε κανένας (και τότε ρώταγα αν συμβουλεύτηκε κανέναν ο Λαφαζάνης ή απλά την παρέα του στο καφενείο). Το ότι μετά πήγαν πολλοί με το Λαφαζάνη και τα λοιπά δεν έκανε τους Λαφαζάνους και τα λοιπά κόμμα το οποιο καθοδηγούνταν από κάποιο λαϊκό κίνημα. Αντιθέτως. Και αυτό ο κόσμος το πήρε χαμπάρι. Την ίδια δουλειά κάνει το ΚΚΕ, μόνο πολύ πολύ καλύτερα.

Προεκλογική εκστρατεία. Τα σποτ ήταν πολύ καλά, ειδικά του Λαπαβίτσα. Η μή κοινώνηση κάποιας πολιτικής διεξόδου όμως του κόστισε. Ο μαζικος, μετωπικός, λαϊκός κτλ Σύριζα ήταν ένα φλου πείραμα που πέτυχε μία φορα, δεν θα μπορούσε να πετυχαίνει πάντα, άσε που ακόμα και ο Συριζα είχε τον Γενάρη κατεβάσει ένα πρόγραμμα, άσε που ο Τσίπρας υπήρχε ακόμα και άσε που τελος πάντων ο κόσμος ήταν δύσκολο να πάει προς το αβέβαιο, έτσι μαζικά επειδή "ειμαστε τίμιοι".
Η δε Ζωή στα τελειώματα, με εμφανείς πλέον δράσεις που ξεπερνούσαν τον θεσμικό της ρόλο (μα συνέντευξη στο καναλι της Βουλής προεκλογικά;), άρχισε να απωθεί ακόμα και τους ιδεολόγους πουρίστες.

Τους επηρέασε η αποχη; Θεωρητικά ΝΑΙ, μιας και απευθύνονται στο ταξικά πιο αδύναμο κοινό. Αν τώρα θα έφτανε αυτό για να μπουν στην Βουλη, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Ακόμα και αν έμπαιναν όμως το ποσοστό τους δεν θα ήταν τέτοιο που να δικαιολογεί την ύπαρξη τους, ειδικά όταν ξεκίνησαν με τον πήχή τόσο ψηλά, δηλαδή να εκπροσωπήσουν το 60+% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Παραπέρα. Παραπέρα θα απολαύσουμε την Ζωή ως δικηγόρο, τον Στρατούλη ως εργαζόμενο (;!) και τον Λαφαζάνη ως.... κάτι. Μεγάλη απώλεια απο την επόμενη Βουλή η απουσία της Νάντιας Βαλαβάνη.




ΑΝΤΑΡΣΥΑ - (0,85%, 1% τοπς, 0,64%) - Μου το χα πει.
Καλύτερα από τον Γενάρη αλλά ακόμα όχι αρκετά καλά. Από τα λίγα κόμματα που κατέβασαν ένα πρόγραμμα που να διαβάζεται και με καλή συμμετοχή στα διαδραστικά social media ανέβασαν ποσοστό, αλλά δεν μπορεσαν το κάτι παραπάνω. Από την άλλη τελούν μονίμως εν αποκλεισμώ απο τα ΜΜΕ, οπότε.....

Δεν φταίει ούτε η αποχή ούτε η εκστρατεία. Ίσως τα πολλά λοφία που έχουνε μαζέψει και σίγουρα ο ανταγωνισμός απο ΛΑΕ και ΚΚΕ που τους έφερε τρίτους στο πεδιο της αντιμνημονιακής αριστεράς. Παραπέρα το κυριότερο πρόβλημά τους ειναι ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ μιας και το μόνο τους γνωστό στέλεχος παραμένει η Δέσποινα Κουτσούμπα



Κοινωνίες, Τζημεροι, Ε.Λ.Α.δες και τέτοια, δεν θα μπορεσω, ευχαρισθώ



Υ.Γ. Ενα ακόμα κρίμα για τους Πειρατές οι οποιοι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά την ενσωμάτωση τους σε κάποιο μεγαλύτερο σχηματισμό, έστω μέχρι να εκλεξουν έναν βουλευτή.




+ Το είχα ξαναγράψει (εδώ και εδώ), πως ο Τσίπρας και το κόμμα ήταν σε μια εμφανώς ξενερωμένη κατάσταση. Αλλαγή σε αυτό ήταν η συνέντευξη του Τσίπρα στον Χατζηνικολάου την Πέμπτη όπου και εμφανισε τελικά τον χαρισματικό επικοινωνιακά εαυτό του και πρέπει να σήκωσε πολύ χαρτούρα απο το τραπέζι.

++ Τι να λέμε τώρα, μέχρι να κάνει την κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ του Σαμαρά είχε ταβανιάσει στο 20% με εσωτερικά γκάλοπ να μιλάνε για πιο χαμηλό ποσοστό

+++ Βtw να θυμήσουμε πως στην Θεσ/κη έχει κατά τα φαινόμενα πέσει χοντρό αντιπασοκικό σύρμα.
Όλοι σχεδόν οι Θεσσαλονικείς πασόκοι ψηφίζουν, όπως και στις προηγούμενες, Λεβέντη με στόχο, όπως φαίνεται να μην βγει ο Βενιζέλος βουλευτής. Τα ποσοστά της ένωσης κεντρώων στις σαλονικιώτικες περιφέρειες ήταν πολύ μεγαλύτερα του μέσου όρου τους και πάνω από το ΠΑΣΟΚ και σε αυτές τις εκλογές και στις προηγούμενες και αυτή ειναι η μοναδική ερμηνεία που μπορώ να δώσω. Τελικά εξαιτίας τους μπήκε ο Λεβέντης στην Βουλή, αλλά τι να κάνεις...

++++ Αν οι Λαφαζανηδες κάνανε ανοιχτες λαϊκές/στελεχιακές συνελευσεις για το τι δεον πράττειν θα είχαν δίκιο. Αν καταψήφιζαν και παραιτιόντουσαν απο βουλευτές θα είχαν δίκιο. Αν καταψήφιζαν και ανεξαρτητοποιούνταν πάλι καποιο δίκιο θα το είχαν. Ο πολιτικός εκβιασμός του καταψηφίζω, αλλά στηρίζω σε περίπτωση μομφής, κάτι που έκανε πρακτικά έρμαιο την κυβέρνηση στις διαθέσεις του Ποταμιού και του ΝΔΣΟΚ, και όλα αυτά ενώ κρατάω την θεσούλα μου, ε αυτά δεν μπόρεσαν (προφανέστατα) να κοινωνηθούν ως νορμάλ πολιτική.


aeisixtir