Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

Συγκρίσεις μεταξύ δημοψηφισμάτων - Updated

Ελληνικό Δημοψήφισμα VS Αγγλικό Δημοψήφισμα

1. Όταν προκηρύχθηκε αντιμετωπίστηκε σαν πολεμική πράξη ενάντια στην ΕΕ. Τις τελευταίες 2 μέρες (όπου το πράγμα φαινόταν πια) και μετά απο την διεξαγωγή του αντιμετωπίστηκε με αρκετο σκεπτικισμό "να δουμε τι θέλουν οι Ελληνες" και τέτοια και ουδέποτε (αν θυμάμαι καλά) ειπώθηκε από επίσημο όργανο ή εκπρόσωπο της ΕΕ το "Φύγετε".
Όταν προκηρύχθηκε και μέχρι λίγο πριν διεξαχθεί αντιμετωπίστηκε σαν έκφραση της λαϊκής βούλησης των Βρετανών και τι καλά και νιάου νιάου. Μόλις πήραν χαμπάρι πως το πράγμα ζορίζει άρχισαν τα παρακάλια. Μετά την απομάκρυνση απο το ταμείο άρχισαν οι πιστολιές, τα νεύρα, οι αιτήσεις για ακύρωση και εσχάτως οι χριστοπαναγίες. 

2.  Πριν το Δημοψήφισμα όλος σχεδόν ο πολιτικός τύπος του εξωτερικού μας καλούσε είτε να πάρουμε τον πούλο είτε να τον ρουφήξουμε και να κάνουμε μόκο.

Κανείς δεν ήθελε να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ για ένα εκατομμύριο διαφορετικούς λόγους. Εξαίρεση ο Σόιμπλε και κάτι ψεκασμένοι τύπου Λεπεν που ονειρεύονται αναδυση των εθνικιστικών κρατών στα οποία θα είναι αυτοκράτορες. 


3. To ερώτημα ήταν άκυρο, (το κρυφό ερώτημα όχι, αλλά αμα πιάσουμε το νόημα και τι θέλει να πει ο ποιητής και τέτοια καλύτερα να κάνουμε ποιητικές βραδιές και όχι δημοψηφίσματα) αλλά παρόλα αυτά, με την ειδική εξαίρεση του ΚΚΕ, ο καθένας πέρασε ένα δικό του ερώτημα το οποίο και απάντησε. Είχε διευκρινιστεί σε όλους τους τόνους πως το Δημοψήφισμα δεν αφορά την αποχώρησή μας από την ΕΕ, άσχετα αν αυτή μπορεί να συνέβαινε τελικά.
Το ερώτημα ήταν σαφές, ο χρόνος ικανός (~3 χρόνια). Παρόλα αυτά ο καθείς φαίνεται να έβαλε και πάλι το δικό του ερώτημα στο οποίο και απάντησε.

4. Τελικά είχαμε και ταξικό και ηλικιακό διαχωρισμό με τους ΝΑΙ να ειναι οι πιο μεγάλοι ηλικιακά και οι πιο βολεμένοι οικονομικά (και στην περίπτωση της ΓΣΕΕ οι πιο πουλημένοι πολιτικά).
Same here. Και ταξίκός και ηλικιακός διαχωρισμός με τους πιο φτωχούς και τους πιο μεγάλους να ψηφίζουν έξοδο. 
Τώρα για κάποιο λόγο οι νέοι της Ελλάδας ειναι για μερικούς μαλακισμένα, ρεμπεσκέδες και ανεύθυνοι και οι γέροι είναι ώριμοι πολιτικά αστοί ενώ οι νέοι της Αγγλίας  ειναι ρεαλιστές που το μέλλον τους το κόβουν οι κωλόγεροι.

5. Ο Τσίπρας ως μοναχικός (πολιτικά) λύκος ξεχέστηκε από όλο σχεδόν το Ευρωκοινοβούλιο
Αυτά που άκουσε ο Τσίπρας ειναι light μπροστά σε αυτά που άκουσε και θα ακούσει ο Κάμερον στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ευρώπη γενικώς και στην Αγγλία ειδικώς. Δεν τρώει πολύ ξύλο ακόμα διότι οι Ευρωπαίοι δεξιοί δεν έχουν χωνέψει ακόμα πόσο σκατά τα έκανε ένας "δικός τους", που τους είχε εγγυηθεί μάλιστα το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και είχε πάρει και ένα κάρο προνόμια για τη χώρα του όσο το κράδαινε σαν δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα Ευρωπαϊκά κεφάλια.

6. Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα grexit μετά, εκτός από τον Σόιμπλε (που το είχε θέσει και πριν άλλωστε), ο οποιος ήθελε και μάλλον θέλει να φύγουμε απο την ΕΕ.
Τρία δευτερόλεπτα και επτά δέκατα μετά την οριστικοποίηση (του οριακού) αποτελέσματος σύσσωμος ο Ευρωπαϊκός κόσμος, σαν άλλος Βουλγαράκης (αυτός για τους Ποδεμος, λες και ξέρω γω στις προηγούμενες εκλογές είχαν 45%) αναφώνησε:
Τον πούλον. Αγγλία, ξαγγλία να φύγετε, να πάτε αλλού.

ΙΕΚ πολιτικού πολιτισμού η Νέα Δημοκρατία. Το παρόν φυλάσσεται και θα χρησιμοποιηθεί στις κατάλληλες συνθήκες, που θα έρθουν πιθανότατα λίαν συντόμως

7. Πριν και μετά το ΔΨ είχαμε τεράστια άνοδο του λαϊκισμού από τα δεξιά με νομίσματα Ζιμπάμπουε, αδεια ράφια από σουπερμάρκετ και επιχειρήματα ελλείψεως κωλοχάρτου.
Same here. Η ατζέντα που χρησιμοποιήθηκε ήταν τύπου Σαμαρά, αλλά απο την ανάποδη, από την πλευρά του Brexit δηλαδής. Η ΕΕ που μας παίρνει λεφτά, οι μεταναστες που μας κλέβουν τις δουλειές και τις θέσεις στα νηπιαγωγεία. Οι Bremain χρησιμοποιησαν μεν και αυτοί το φόβο αλλά πιο ....φλεγματικά.

8. Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη λαϊκιζε πως ε δεν θα γίνει και τίποτα, απλά θα πάμε σε νέα συμφωνία και όλα μέλι - γάλα. Ότι και να προσάψει κανείς στον Σύριζα, ποτέ δεν αμφισβήτησε σαν κόμμα την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Απλά αν αυτή προέκυπτε "απο τα γεγονότα" μπορεί να μην χαλουσε μερικούς.
Το πρόβλημα ειναι ότι στην Αγγλία ειναι όλοι ευρωσκεπτικιστές είτε λιγότερο είτε περισσότερο, οπότε η θέση τους ήταν δυσκολότερα υπερασπίσημη. Και ο Κάμερον και ο Κόρμπιν και όλοι. Αν εδώ θέλαμε να κάνουμε προπαγάνδα υπερ ΕΕ και βάζαμε κουμανταδόρους τον Ψωμιάδη, τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου δεν θα τα πηγαίναμε και πολύ καλύτερα. Εδώ τον θεοκράτη ακροδεξιό Σαμαρά βάλανε στην αρχή και τον μαζέψανε για να γλιτώσουν τις ντομάτες. Απλά στην Αγγλία όλοι οι σοβαροί πολιτικοί είχαν βαρύ (σχετικά με τον ευρωσκεπτικισμό) παρελθόν στο οποίο φορτώνανε όλα τα στραβά της καθημερινότητας στην ΕΕ. Πως κάνουνε εδώ οι δικοί μας για να περάσουνε κανα σοβαρό νόμο (τύπου Σύμφωνο Συμβίωσης, διαγραφή θρησκεύματος απο ταυτότητες και τέτοια) που οι εγχώριοι ταλιμπάν δεν θα δεχόντουσαν αλλιώς; Κάπως έτσι μόνο που στην Αγγλία μπορεί να τους έφταιγε η ΕΕ και για τον καιρό. Μετά τι να σου ψηφίσει η κεραΜαρία;

9. Μας είχανε φάει τα αυτιά πως θα μας διώξουνε από την ΕΕ και Ευρωζώνη μέσα σε 2 μέρες, 2 ώρες, 2 δευτερόλεπτα ενώ τελικά μείναμε μεν, μας πονάει ο κώλος μας δε. Η ΕΕ πάντως ήταν πρόθυμη να μας δώσει λεφτά για να φύγουμε, δηλαδή να είναι το διαζύγιο κάπως βελούδινο.
Αφου κανείς δεν πίστευε πως θα βγει Brexit κανείς στα σοβαρά δεν εξέτασε τις επιπτώσεις. Λίγη κινδυνολογία στο εσωτερικό ήταν αναμενόμενη. Μετά ομως έγινε της καραπουτανάρας. Η άμεση αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ειναι γενική απαίτηση πια, όπως και η τιμωριτική τάση, για να λειτουργήσει το όλο πράγμα σαν μπαμπούλας. Βεβαίως τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά και ενδέχεται η ΕΕ να τους κλάσει τα αρχίδια των Βρετανών, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσει να το κάνει όσο μπορεί περισσότερο επώδυνο γι αυτούς.

10. Στο ελληνικό Δημοψήφισμα, τελικά ο μόνος που έχασε και έφυγε (εδώ κάνουμε πάρτι) παίζει να ήταν ο Σαμαράς. Όλοι οι υπολοιποι κάτι κέρδισαν, η ΕΕ τη συμφωνία, η ΝΔ&co το δικαίωμα να το παίζουν δικαιωμένοι, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε που πήρε Μνημόνιο πιο light από το προηγούμενο (προσοχή: πιο light δεν σημαίνει light!!) και ξανακέρδισε τις εκλογές εδραιώνοντας την θέση του και μπετονάροντας το κόμμα (προς το παρόν ετσι;).
Γενικά στην Αγγλία χάνουν όλοι. Καμερον, Κόρμπιν μάλλον ξηλωνονται, Φαράτζ έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και θα τα ακούει από δω και μπρος για κάθε στραβή, το Ην. Βασ. αντιμετωπίζει (κυρίως θεωρητικό) κίνδυνο διάσπασης και αποσχίσεων, τα Χρηματιστήρια πέφτουν και το πατιρντί δεν έχει καν αρχίσει. Μοναδικός κερδισμένος μέχρι στιγμής ο Τζόνσον που θέτει στα σοβαρά υποψηφιότητα για πρόεδρος των Συντηρητικών και μελλοντικός πρωθυπουργός (θα χρειαστεί ένας πρόθυμος πρωθυπουργός για να ξεκινήσει τις διεργασίες και αν δεν παει ο Τζόνσον θα πάει ο απείρως χειρότερος Φαράτζ φαντάζομαι)

Update: Τελικά στην Αγγλία δεν κερδίζει προς το παρόν κανένας πολιτικός παίκτης, μιας και ο Τζόνσον έκλασε μέντες και υπαναχώρησε και δεν θα διεκδικήσει λέει την ηγεσία των Συντηρητικών, ανακαλύπτοντας πως τελικά όλοι έχουμε έναν Κουτσούμπα μέσα μας. Διότι καλό ειναι να ζητάς κάτι, αλλά όταν έρχεται τί κάνουμε ρε παλουκάρι; Ας το διάολο, καλυτερα να μην έβγαινε το Brexit, να χαμε κατι να γκρινιάζαμε.


11. Πριν το δημοψήφισμα έγιναν Capital Controls, λόγω του Bank Run που είχε αρχίσει ήδη (ας μην κοροϊδευόμαστε) και που συνεχίστηκε ως πανικός, ουρες στα ΑΤΜ, ανοδο στις αγορές πολυτελών αυτοκινήτων(!), και κυκλοφορία μούφα φωτογραφιών από γιαγιάδες που φυλάνε η μία την άλλη κατά την ανάληψη χρημάτων. Είτε έτσι είτε αλλιώς την εβδομάδα μεταξύ CC και Δημοψηφίσματος υπήρχε μια αναμπουμπούλα και αρκετός άκυρος πανικός τύπου κλεισαν οι τράπεζες άρα μας κουρέψανε τις καταθέσεις, δίπλα στον πιο ρεαλιστικό πανικό του εισαγωγέα που είδε πως δεν μπορούσε να κάνει δουλειά του. Το χρηματιστήριο έπεσε μεν, αλλά δεν είχε ανέβει και καθόλου δε.
Ο πανικός στα χρηματιστήρια έφερε πολλαπλάσια χασούρα μεν (άλλα τα μεγέθη) αλλά γενικώς η καθημερινότητα στο UK δεν δείχνει να έχει αλλάξει, άσε που η χασούρα αυτή ήταν κυρίως αεριτζίδικη και δεν επηρέασε (ακόμα) το πόπολο. CC και τέτοια δεν χρειάστηκαν από μια χώρα που α) κόβει το δικό της νομισμα και β) το bank run που σημειώθηκε ήταν υποτυπώδες. Γενικώς οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο χαλαρές σε μια χώρα που το επίπεδο των "λαϊκών" εφημερίδων (αν εξαιρέσεις δηλ τις μεγάλες και σημαντικές τύπου Financial Times και τέτοια) είναι επιπέδου Ελεύθερης Ώρας. Αλλά τα είπαμε και στο προηγούμενο, ένα από τα προσόντα των Άγγλων είναι η υπομονή.

UpdateΠαρόλα αυτά το χρηματιστήριο της Αγγλίας δείχνει να συνέρχεται και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ενώ η λίρα σιγά σιγά επανακάμπτει

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016

Διλήμματα

facts:
* Η Ελλάδα, καλώς η κακώς, σε όλο το ανεξάρτητο βίο της, είχε ταυτίσει τα συμφέροντα της με τα Βρετανικά και αργότερα με τα Αμερικάνικα για πολύ καλά εξηγήσιμους λόγους (ως νησιώτικη χώρα ήταν λογικό να συνασπιστούμε με την κυρίαρχη ναυτική δύναμη). Όταν κάποιες κυβερνήσεις, βασιλιάδες ή λαϊκά κινήματα δεν συνεμορφώθησαν προς τας αγγλικάς υποδείξεις είχαμε εμφυλιους, πραξικοπήματα και διπλές κυβερνήσεις μέχρι να τους κάνουμε το χατήρι και αυθόρμητα -γκουχγκουχ- να πάρουμε το μέρος τους.

* Καθε τόσο η Γερμανία ισχυροποιείται υπερ του δέοντος, παει να κάνει το κόλπο γκρόσο και τον πίνει από τους Άγγλοι. Και η Γαλλία όταν το επιχείρησε επί Ναπολέοντος τον ήπιε από τους Άγγλοι. Γενικώς, εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, όποιος παει να κουνηθεί εις τας Εουρώπας τον πίνει από τους Άγγλοι, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν όσο κατενάτσιο χρειαστεί,  να αλλάξουν 32 φορές συμμάχους, να θυσιάσουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων μέχρι να κερδίσουν και μετά να τα πάρουν πίσω διπλά και τρίδιπλα (αν θυμάμαι καλά η Στρατηγική αυτή χαράκτηκε από τον Πιτ το βρέφος και δεν έχει αλλάξει έκτοτε).

* Η Αγγλία έχει μεν στενή σχέση με τις χώρες της ΕΕ ως νυν-πρώην μέλος, αλλά έχει ακόμα στενότερες με τις ΗΠΑ και τις χώρες της κοινοπολιτείας ή πως λέγονται, τύπου Καναδάς, Αυστραλία και δεν συμμαζεύεται

* Η Αγγλία είναι πυρηνική χώρα, 5η-6η οικονομία στον κόσμο και στο τοπ-5 παγκοσμίως από στρατό.


Διλήμματα λοιπόν:
- Ειναι πολύ αισιόδοξο (έως ....υπερφίαλο) να λες πως η Σκωτία, η Ιρλανδία και το ....Γιβραλτάρ θα την κοπανήσουν από το "UK concept"  για να είναι μέλη μιας Ένωσης που παραπαίει. Και καλά αυτοί την κοπανάνε, ποιος εγγυάται πως η μαμά Αγγλία θα τους αφήσει; Η ίδια Αγγλία που δεν δίστασε να κάνει πουτάνα την Κύπρο, την Ινδία, την Παλαιστίνη, την μισή Αφρική και που έμπλεξε σε πόλεμο με την Αργεντινή για να πάρει ένα μπονους η Θάτσερ;
- Δεν ειναι καθόλου βέβαιο πως όλοι οι Β. Ιρλανδοί θέλουν την ένωση με την Ιρλανδία.
- Όπως και δεν ειναι καθόλου βέβαιο πως οι Σκωτσέζοι θα απεμπολήσουν μια ένωση 300 χρόνων με την Αγγλία για χάρη μιας ένωσης με χώρες που δεν ξέρουν, με τους πολύ πιο ισχυρούς και ιμπεριαλιστές Άγγλους ακουμπητά δίπλα τους.

Δεν ειναι καθόλου σίγουρο λοιπόν πως οι Σκωτσέζοι θέλουν να φύγουν απο το μαγαζί "UK" και πρέπει να είσαι πολύ στούρνος για να το πάρεις έτσι αβίαστα.


Καλή η φιλολογία και η παπαρολογία στο facebook αλλά οι κοινωνίες είναι πιο πολυσύνθετοι μηχανισμοί, και με ισχυρά αδρανειακά χαρακτηριστικά. Μια ομάδα που κάνει ντόρο στο ιντερνετ δεν σημαίνει πως έχει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά (όπως θα σας πει και #ο_άρχοντας_της_καρπαζιάς.)
- Φανταστείτε δηλαδή πόσο κουφό θα σας φαινόταν μια απόσχιση της ....Κρήτης (που είναι μόνο 100 χρόνια Ελλάδα) αμα η Ελλάδα έκανε κανα grexit. Ναι, οι κρητικοί θα κονόμαγαν, ναι, έχουν αυτονομιστικό "κίνημα" (κάτι βοσκούς στα όρη και κάτι ζουρλούς στα νότια), αλλά και πάλι η όλη εικόνα φαίνεται περίπου κουφή, εκτός και αμα είσαι τερματικά ηλίθιος.

Είμαι σίγουρος πως υπάρχει σχολή ηλιθίων κάπου εκεί έξω


- Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το Ην. Βασίλειο φεύγει σούμπιτο από την ΕΕ. Μοιραία έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με αυτή, είτε αυτή ειναι πολεμική, είτε εμπορική/ανταγωνιστική μιας και η ΕΕ (πολύ λογικά) θα έχει τάσεις τιμωρητικές εναντι στα απολωλότα πρόβατα μόνο και μόνο για να κόψει το βήχα στους υπόλοιπους.
Ας υποθέσουμε επίσης, εντελώς ρεαλιστικά, ότι οι φλεγματικότατοι άγγλοι, τηρώντας τας εθνικάς τους παραδόσεις, δεν κάνουν bank run, δεν μένουν από κωλόχαρτο και δεν κόβουν τα κοινωνικά επιδόματα, απεναντίας κάνουν υπομονή και (θυμίζοντας Υψηλές στρατηγικές των 2 παγκοσμίων πολέμων αλλά και ....των Ναπολεόντειων Πολέμων) οι ελίτ εναγκαλιάζονται με το πόπολο και ταμπουρώνονται ετοιμαζόμενοι για καυγά.

Εμάς λοιπόν τι μας συμφέρει να κάνουμε τότε;

Πιο Άγγλος πεθαίνεις

- Ενδιάμεση υπόθεση: Τα υγρά ποταμίσια όνειρα εκπληρώνονται και το Γιβραλτάρ, η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία αποσχίζονται, με αποτέλεσμα (μην το γελάτε) οι Αγγλοι να πάρουν τα όπλα μεταφορικά ή κυριολεκτικά και να μπουμε σε μια μακροχρόνια διένεξη "Ην. Βασιλειο πλην μερικοί συν Κοινοπολιτεία" VS ΕΕ.
Τότε τι γίνεται;

- Ας υποθέσουμε από την ανάποδη ότι τελικά το Ην. Βασίλειο δεν φεύγει και παραμένει μέλος της ΕΕ, προνομιακό μάλιστα, μετά την συμφωνία που πήρε ο Κάμερον
Ποιός εμποδίζει μετά τους υπόλοιπους να αρχίσουν να ζητάνε εξτρά προνόμια, προνόμια που θα κάνουν τελικά de facto την ΕΕ κουρελόχαρτο;
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε τότε;


Και μπόνους ερώτημα: Γνωρίζετε αριστεροί και δεξιοί ρωσόφιλοι (απο Λαφαζάνη μέχρι....Λιακόπουλο) πως αν γίνει μανούρα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας πως είμαστε υποχρεωμένοι, λόγω ΝΑΤΟ, να συμμαχήσουμε με τους Τούρκοι που είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος μας σε τοπικό επίπεδο (στο οποίο ΝΑΤΟ το Ην. Βασίλειο είναι το νο 2);
(για να μην μπερδευόμαστε. Το ΝΑΤΟ ειναι αμυντική συμμαχία ενάντια επιβουλών από τρίτους. Δεν νομίζω να εμπλέκεται σε εσωτερικές διενέξεις μελών εκτός και αν έτσι γουστάρει. Στην εισβολή στην Κύπρο πχ οι Αμερικάνοι σφυριζαν αδιάφορα to say the least).




* Το blog θέλει για μια άλλη φορά να συγχαρεί τον μέγιστο Ντέιβιντ Κάμερον, διότι έτσι που τα κατάφερε αν μή τι άλλο θα ζήσουμε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς.
Του αφιερώνουμε λοιπόν αυτό:


Προφανώς δεν ειμαστε κατά των δημοψηφισμάτων, αλλά ρε φίλε, φίλε ρε φίλε, έχεις πολιτική αντίληψη χειρότερη και από του Σαμαρά.




Σάββατο, Ιουνίου 25, 2016

Πουτάνα όλα round 2 ή αλλιώς brexit

Οριστε μας, κοιμηθήκαμε 28 χώρες στην ΕΕ και ξυπνήσαμε 27. Από αλλού το φοβότανε ο Γιούνκερ και από αλλού του ήρθε.


Ποιος το περίμενε; Κανένας. Ούτε οι "αγορές", ούτε η ηγεσία της ΕΕ, ούτε οι ηγεσίες των χωρών της ΕΕ, ούτε οι δημοσκόποι, ούτε οι ίδιοι οι Βρετανοί να πούμε, ρε ούτε καν ο Φαρατζ.

(
Επεξήγηση περί του τι ειναι το Ηνωμένο Βασίλειο στα γρήγορα, κάτι που ούτε ο Σαμαράς δεν ήξερε ως ΥπΕξ:
-Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγάλο νησί δίπλα στην Ιρλανδία προς την μεριά της Ευρώπης. Η Μεγαλη Βρετανία, η Ιρλανδία και κάτι ψιλά ονομάζονται συνολικά Βρετανικά νησιά. Πως λέμε εμείς Κυκλάδες; Κάπως έτσι, μόνο που υπάρχει και μια μεγάλη.... Κυκλάδα.
- Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία (απολαυστικό κείμενο του Β. Ραφαηλίδη) πάνω στο νησί, παλαιότερα αντιπαλοι ή υποτελείς η μια της άλλης και αργότερα οι χώρες του νησιού που απάρτιζαν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Κοινώς οι Άγγλοι ειναι Άγγλοι, οι Σκωτσέζοι Σκωτσέζοι, οι Ουαλοί Ουαλοί, σε προφανώς φαντασιακό-αυτοαναφορικό επιπεδο, γιατί σε επίπεδο.....γνησιοτητας DNA προφανώς είναι όλοι  μια μίξη μιας και συγκατοικούν σε κείνο το νησί για τουλάχιστον 1000 χρόνια, και όλοι μαζί ειναι Βρετανοί μέσα από διαδοχικές πολιτειακές ενώσεις που πάνε αρκετά χρόνια πίσω (απ όταν η Βασιλεία είχε πολιτική σημασία. Ενθύμιο αυτού με συμβολική κυρίως σημασία είναι ότι ο διάδοχος του θρονου παραδοσιακά γίνεται Πρίγκηπας της Ουαλίας).
- Οι πιο πάνω χώρες μαζί με την Β. Ιρλανδία μας κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας το οποίο είναι μέλος της ΕΕ, όπως και, λογικότατα, οι χώρες από τις οποίες απαρτίζεται. Οι χώρες θεωρητικά ειναι ισότιμες, κουμάντο όμως κάνουν οι Άγγλοι, που ειναι και η μοναδική χώρα που δεν έχει "τοπική" κυβέρνηση.
Δεν σας πάω σε πιό δύσκολα τύπου Commonwealth, the Crown κτλ διότι θα χάσετε τον μπούσουλα και δεν έχουν και τόση σημασία
)


Χωρις να το παίζω ειδήμονας, και καθόλου δεν είμαι, να εισάγω μερικά βασικά συμπεράσματα που έβγαλα από το Βρετανικό Δημοψήφισμα:


* Δεν μπορείς να σνομπάρεις την δημοκρατική απόφαση του λαού της αρχαιότερης δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τελείως ηλίθιο να νομίζεις πως τα ξέρεις όλα για μια χώρα που είναι.... σχεδόν τέσσερις (Αγγλία, Β. Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία με τους Ουαλούς να θεωρούνται περίπου Άγγλοι), με 64 εκ. ψηφοφόρους  και πως τελος πάντων δεν μπορείς να λες πως οι λαϊκιστές, οι κωλόγεροι, οι έτσι, οι αλλιώς και τα λοιπά. Το δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί αρκετό καιρό πριν, το ερώτημα ήταν σαφές, σαφέστατο (σίγουρα πιο σαφές από το δικό μας) και οι απόψεις (λογικά) είχαν ενδελεχώς παρουσιαστεί, άρα οι ψηφοφόροι ήταν και ενήμεροι και υπεύθυνοι και αν δεν ήταν, κακό του κεφαλιού τους.

Οπότε κινήσεις - δηλώσεις τέτοιες είναι απλά δηλωτικές του μίσους που έχουν μερικοί για τη δημοκρατία, όταν δεν τους κάνει τα γούστα.

Μεταξύ μας έχει δίκιο. Και οι εκλογές όμως διχάζουν τον κόσμο. Άρα.....

(Btw: στο δικό μας Δημοψήφισμα οι νέοι ΔΕΝ ήταν με το "ΝΑΙ" που έλεγε το Ποτάμι, αλλά βεβαίως στ' αρχίδια μας)

-------------------------------Εμβόλιμον-------------------------------
χαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχααχαχα!!!!
--------------------------------------------------------------


Κατά πως φαίνεται λοιπόν η περσινή ξεφτίλα δεν έβαλε μυαλό σε μερικούς που επιμένουν να νομίζουν πως ειναι σοφότεροι από εσάς το πόπολο.


* Σε ευθεία με το δικό μας δημοψήφισμα αυτοί που ψήφισαν έξοδο λέγεται πως ειναι:
(πολύ καλή ανάλυση από την guardian. Ξέρετε από αυτές που κάνουν σε 2 παραγράφους, και αυτές με το ζόρι, τα δικά μας ΜΜΕ)
- οι πιο γεροι
- οι πιο αμόρφωτοι
που ήταν (τα έχουμε πει) το προνομιακό κοινό του ΝΑΙ στο δικό μας δημοψήφισμα, και προνομιακό κοινό του κάθε Άδωνη, κοινώς είχαμε μια αντιστροφή. Στο Ην. Βασίλειο τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού έδειξαν πως ειναι υπερ της ΕΕ (μαζί με  σχεδόν το σύνολο των πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζών, των ελίτ δηλαδής) αν και αυτοί δεν έφτασαν. Πιθανότατα ο χωρισμός σε ηλικιακές ομάδες ειναι άτοπος, ο χωρισμός όμως σε οικονομικές ομάδες/τάξεις δεν μπορεί να είναι. Στον τομέα των ελιτ παντως δεν παρατηρείται μια αντιστροφή σε σχέση με το δικό μας δημοψήφισμα. Και εδώ η ελιτ αναφανδόν είχε υποστηρίξει τυφλά το μέσα-με-καθε-όρο-και-με-κάθε-τρόπο.
Όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, απ ότι κατάλαβα η κεντροαριστερά ήταν αναφανδόν υπερ παραμονής, με τους δεξιοι μοιρασμένους και τους ακροδεξιοι μονοκούκι υπερ εξόδου. Για την αντίθεση με το εδώ δημοψήφισμα όπου η αριστερά σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης, το οποιο κέρδισε το πόπολο, φαντάζομαι η αιτία θα ειναι οι διαφορετικές πορείες των πολιτικών ομάδων στις αντίστοιχες χώρες τον τελευταίο αιώνα.

*** Σημείωση: ο γράφων χαίρει πολύ, καλημέρα σας, πως η πλειοψηφία του κόσμου ειναι χαζοί του κερατά. Και στην Ελλάδα και στην Αγγλία και ολούθε. Ετσι ειναι ο κόσμος. Απλά ειναι καλύτερο να διαχέονται οι χαζοί σε μια δημοκρατία παρά να κάνουν οι χαζοί κουμάντο όπως σε μια αριστοκρατία ή μια βασιλεία (ειδικά το τελευταίο στην Ελλάδα μας έχει πονέσει με την δυναστεία των ηλιθίων που είχαμε μπλέξει). Η αυτάρεσκη μαλακία μερικών που νομίζουν πως οι "εξυπνοι" ειναι οι δικοί τους και πως πρέπει να κόψουμε το δικαίωμα ψήφου στους άλλους ειναι που εκνευρίζει. Ρε μπαγλαμάδες αμα βάζαμε iq τεστ στην Ελλάδα ή έστω ζητάγαμε πτυχίο πανεπιστημίου για να έχει δικαίωμα ο άλλος να ψηφίζει, τότε η ΝΔ δεν θα έπαιρνε καν διψήφιο ποσοστό, το δε ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιζόταν.  Γιατί καλή η φαντασίωση του καφενείου, αλλά να κοιτάτε και τα δεδομένα. Στόκοι, ε στόκοι. (Παρένθεση: Εδώ το "καλύτερο βιογραφικό της χώρας", ο Κούλης ντε, είναι μια περίπτωση εντελώς ....περιπτωσιακή με πολλά στελέχη της ΝΔ πραγματικά να τρομάζουν με αυτά που κατά καιρούς πετάει)
*** Σημείωση 2: Οψίμως κυκλοφορεί και η άποψη, παραπλήσια με το πιο πάνω σκεπτικό, πως οι λαοί δεν πρέπει να δίνουν απάντηση σε τεχνοκρατικά ερωτήματα.  Φίλτατε, αν απόρροια των ζητημάτων ειναι κάτι που αφορά τον λαό, ε ο λαός στις γαμημένες τις δημοκρατίες δικαιούται να πει την γνώμη του. Διότι αυτός φορολογείται, αυτός έχει παιδιά, αυτός θα πολεμήσει αμα γίνει μαλακία, και τέλος πάντων τις αποφάσεις αυτός τις λούζεται. Αν τώρα εσείς  προτιμάτε να αποφασίζουν καποιοι άλλοι για σας, ντάξει, τα γούστα μας χωρίζουνε. Ασε που η ιστορία ειναι γεμάτη με πεφωτισμένους ηγέτες που τα έκαναν σκατά (με τον Κάμερον να διεκδικεί ένα από τα μετάλλια) με αυτοκτονικό και ηλίθιο τρόπο (τρανταχτά παραδείγματα από την ελληνική ιστορία: Δηλιγιάννης, Ιωαννίδης, Ζαχαριάδης, οι μισοί τουλάχιστον Γλυξμπουργκ). Αν τώρα η ηγεσία έχει αφήσει την πλέμπα στο στάδιο του μαλάκα, αμόρφωτου, φοβικού τύπου, ε κάποτε (έτσι ή αλλιώς) θα λουστεί τις μαλακίες της, κάτι που εδώ και περίπου 100 χρόνια δεν κάνει η βρετανική ηγεσία, ή έστω δεν το κάνει πολύ.


* Σε εθνικό επίπεδο:
Η μεγάλη ξεφτίλα ειναι πως ενώ λογικά θα φοβόμασταν τις "υπό" χώρες του Ην. Βασιλείου (Σκωτία κ Β. Ιρλανδία) για απόσχιση από την ΕΕ, την κουτσουκέλα την έκαναν οι πιο παλιοι, οι πιο κονομημένοι, οι πιο ευνοημένοι (τι διάολο) του συστήματος "Ηνωμένο Βασίλειο etc", οι Άγγλοι και οι Ουαλοί.
Βεβαίως για κάποιους που νογάνε λίγο ιστορία και ξέρουν πως "απο πάντα" η Αγγλία ήταν η λιγότερο.... ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης αυτό δεν ήταν τεράστια έκπληξη, αλλά τι να κάνεις η ιστορία δεν ήταν ποτέ το φόρτε μας σε αυτήν την χώρα, και όπως φαίνεται και αλλαχού.

Update: Παλιό, αγαπημένο βιντεάκι, από μια από τις κορυφαίες σειρές ever που μας εξηγεί πως σκέπτεται ο μέσος άγγλος αλλά και οι sirs της επαρχίας ;)




* Παλιά τσακωνόμασταν για τις δημοσκοπήσεις, για το μεχρι πότε πρέπει να έχουμε δημοσκοπήσεις και για το αν οι δημοσκόποι τα παίρνουν ρε αδερφε (τα παίρνουν, τα παίρνουν). Πλεον να δείτε που οι δημοσκοπήσεις απομυθοποιούνται μόνες τους και σε λίγο δεν θα ασχολείται μαζί τους κανένας. Στην Μεγ. Βρετανία ουτε αξιόπιστο exit poll (!) δεν κατάφεραν να βγάλουν, κάτι που -του πούστη πια- ακόμα και οι ελληνικές εταιρείες δημοσκοπήσεων το κουτσοκαταφέρνουν ρε αδερφέ.


* Όσκαρ γκαντεμιάς πρέπει να δοθεί στην Σκωτία. Μετρήστε:
- Έκαναν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το Ην. Βασίλειο λιαν πρόσφατα και το "μενουμε" κέρδισε με κυριότερο επιχείρημα την παραμονή στην ΕΕ
- Όλες οι Βρετανικές κτλ ομάδες (οι 2 Ιρλανδίες, Ουαλία (!), Αγγλία) πέρασαν στο euro εκτός από αυτούς
- Ψηφισαν με καλη διαφορά υπέρ Bremain
- Και το υπόλοιπο Ην. Βασίλειο αποφάσισε να την κοπανήσει από την ΕΕ!!!
(μιλάμε για τον ορισμό του κουβά. Τέτοια γκαντεμιά σε ψηφοφορίες ουτε ο Άδωνης)
Ε, άδικο έχει η πρωθυπουργός της χώρας να επαναφέρει το ενδεχόμενο αποσχιστικού δημοψηφίσματος;


* Οσκαρ γκαντεμομαλακίας πρέπει να πάρει και ο Κάμερον. Με το πανέξυπνο επιχείρημα "i am a winner, i can win this" (και κοροϊδευουμε τους δικούς μας πολιτικούς, βλ. Σαμαρά: "εγω δεν χάνω από αυτόν" και τέτοια) έβαλε το Δημοψήφισμα στην προεκλογική ατζέντα από το πουθενά (διαβάστε), μην τύχει και χάσει την πρωθυπουργία και δεν έχουμε Κάμερον και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δημοκρατία ηθελες καμερονούκο, λούσου τα τώρα. Μιλάμε για πολιτικό iq επιπέδου Τραμπ, Άδωνη και βγάλε. Τώρα αμε στον παγκο, και αμα κάνει καμια κέντα η Σκωτία ή η Β. Ιρλανδία και την κοπανήσει να δεις τι ωραία που θα σε περιποιηθεί η αγγλική και ευρωπαϊκή ιστορία. Μιλάμε για ρεκόρ κοντόφθαλμης και αυτοκτονικής (για το σύστημα "Ηνωμένο Βασίλειο υπό τους Άγγλοι") πολιτικής, γιατί απ΄όσο ξέρω το Δημοψήφισμα δεν υπήρχε στην ατζέντα μέχρι που το έβαλε ο Κάμερον, σε καιρούς δύσκολους για την ΕΕ. Και όμως χάρις σε αυτό πηρε τις εκλογές, έγινε πρωθυπουργός, το έκανε το δημοψήφισμα από θέση ισχύος και κατάφερε να το χάσει από τον Άγγλο Καρατζαφέρη (Φαράτζ) και τον Άγγλο Άδωνη (Τζόνσον). Τι να πω, συγχαρητήρια.
(υπενθυμίζω πως η Ελλάδα έχει χάσει εθνικό εδαφος ΜΟΝΟ από δεξιες έως υπερδεξιές κυβερνήσεις. Ο Κάμερον μάλλον ζήλεψε την δόξα του Ιωαννίδη, αλλά αυτός παίζει να χάσει κοτζαμάν χώρα/χώρες χωρίς να πέσει ούτε μία ντουφεκιά)


* Το Ην. Βασίλειο δεν έχει βγει ακόμα απο την ΕΕ και είναι αμφίβολο αν και πότε θα βγει. Ο χρόνος απεμπλοκής θα ειναι μακρύς, ακόμα και ο Φάρατζ θα το τρενάρει, το Δημοψήφισμα ειναι "συμβουλευτικό" και όχι δεσμευτικό, οι παράπλευρες επιπτώσεις (είπαμε ήδη μερικές) μπόλικες και μπελαλίδικες, αλλά άμα πέσουν τα μπετά πάνω στο γυαλί και αυτό ραγίσει, γάμα τα. O τέκης υποστηρίζει πως θα πάρει κάμποσα ως άπειρα τέρμινα, αλλά ειναι πεπεισμένος πως το πουλόβερ ξηλώνεται (περισσότερα επ' αυτού πιο κάτω), διότι απλούστατα το σύστημα δεν δουλεύει και το Brexit απλά το υπογραμμίζει.


* Τώρα τι μέλλει γενέσθαι;
Στο Ελλάντα το έχουμε πάρει χαμπάρι. Ακόμα και με τις εκθέσεις ιδεών τύπου Κούλη και Τσίπρα. Η λογική ειναι απλή. Η μορφή αυτή της ΕΕ δεν εμπνέει, δεν γοητεύει το πόπολο. Και δεν ειναι η δόξα, δεν ειναι τα λεφτά, αν δεν έχουν χαμπαριάσει οι άγγλοι ότι θα έχουν χασούρα δεν φταίω εγώ, ειναι η πεποιθηση πως αυτή η ΕΕ δεν ειναι "for the people and by the people" και κυρίως η συνειδητοποίηση ότι 40 βάλε χρόνια Ευρώπη και ακόμα δεν έχει εμπεδωθεί κάποια υπερεθνική-"Ευρωπαϊκή" συνείδηση. Η Ευρωπαϊκή ένωση δεν ελκύει τα πλήθη, θες ο λαϊκισμός, θες η ιστορική αμνησία, θες η μαλακία, θες πιθανότερα το τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας που παρατηρείται μιας και ο μοναδικός ευρωπαϊκός απευθείας δημοκρατικός θεσμός, το ευρωκοινοβούλιο, γειώνεται συνεχώς από την Γερμανία ή την Κομισιον. Η δε ηγεμονική συμπεριφορά της Γερμανίας και των πέριξ τσουτσουνακιών ειναι τόσο άγαρμπη που θυμίζει περισσότερο  αυτοκρατορικές συμπεριφορές του παρελθόντος παρά μια χώρα ισότιμη μεταξύ ισοτίμων ή έστω primum inter pares. Και αμα παρατηρήσεις αυτοκρατορική συμπεριφορά σε τρίτους, και ο αυτοκράτορας δεν εισαι εσύ, ε δεν θέλει και πολύ να πάρεις τα χαμπάρια σου.

Πέραν της πλάκας, της αντιευρωπαϊκότητας των Άγγλων, του λαϊκισμού, του προσφυγικού-μεταναστευτικού (το οποίο πρακτικά ειναι, προς το παρόν τουλάχιστον, μή θέμα, αλλά καλά να πάθετε που το φουσκώνατε ζωντόβολα των ΜΜΕ), της μαλακίας του Κάμερον και της γκαντεμιάς των Σκωτσέζων, αν θέλουμε να προσωποποιήσουμε τη ευθύνη για την κοπάνα της Αγγλίας, το φούντωμα του ευρωσκεπτικισμού γενικώς και το ξήλωμα του πουλόβερ, αν και όταν έλθει τελικώς, πρέπει αναγκαστικά να βαλουμε το μπιλιέτο σε ένα φακελάκι και να το στείλουμε στην κυρία Μέρκελ (διαβάστε αυτό, έχει πολύ καλό ρεζουμέ). Εδώ και περίπου μια δεκαετία σε πείσμα όλων των σοβαρών αναλυτών, αμερικάνικων προτροπών αλλά και της κοινής λογικής, απ΄όταν βγήκε η κερά Αγγέλα σκέπτεται περισσότερο σαν βλαχοδήμαρχος της (γερμανικής) πέρα Ραχούλας παρά σαν παγκόσμια ηγέτης. Και αν αναρωτιέστε τι γίνεται αν βάλετε έναν βλαχοδήμαρχο της (γερμανικής) πέρα Ραχούλας να κουμαντάρει μια ήπειρο, ε μην αναρωτιέστε, τα βλέπετε.
- Οταν σε παίρνει τηλ ο Ομπάμας να σε ρωτήσει τι γίνεται με την οικονομία της ΕΕ και απαντάς πως δεν ασχολείσαι γιατί έχεις εκλογές στην Βεστφαλία-Ρηνανία, ε να σε βράσω και σένα και τη Βεστφαλία-Ρηνανία σου. (το γράφει ο Ιγνατίου σε βιβλίο του. Αν τώρα λέει ψεμματα ο Ιγνατίου, χέστε αυτόν).
- Οταν ξεφτιλίζεις διαρκώς μια χώρα για να το παίξεις εσύ αφεντικό (τα καλά τα δικά μας) με ποια λογική περιμένεις οι πολίτες άλλων χωρών, πιο δυνατών, να έχουν όρεξη να υποστούν τα ίδια αν πεσουν στην ίδια θέση;
- Όταν κάνεις παρέα με φασίστες και ναζί για αμφίβολα οφέλη τύπου Ουκρανίας, τι περιμένεις να εισπράξεις τελικά;
- Όταν επιτρέπεις να φουσκωθεί το προσφυγικό πρόβλημα πέρα από την πραγματικότητα, παράλληλα δίνεις κώλο στην Τουρκία και πιο παράλληλα δεν κάνεις τίποτα για να το σταματήσεις (ενώ έκανες ουκ ολίγα για να το ξεκινήσεις), ε μετά τι να σου κάνω εγώ;
- Όταν εφαρμόζεις συνθήκες και συμφωνίες αλα καρτ (πχ που μας αφορούν: το ανοιγοκλεισιμο συνόρων, το κοψιμο χρήματος από την ΕΚΤ), μην περιμένεις να γίνεις συμπαθής σε ανθρώπους που προσπαθούν να καταλάβουν τι σκατά ισχύει με βάση τους νόμους και τις συμφωνίες.
(μπορώ να συνεχίσω για αρκετή ώρα, αλλά λογικά τα θυμάστε)


* Το έγραψε φίλος στο τουίτα και μπορεί να έχει και δίκιο. Το όλο στορι μπορεί να κάνει καραμπολα και να ωφελήσει εμάς γενικώς και τον Τσίπρα ειδικώς (!)
Πως;

Ιδου το αισιοδοξο σκριπτάκι:
- Η ΕΕ το παίζει βαρύ πεπόνι συνολικά και συλλογικά ενάντια στην Αγγλία για να κοψει το βήχα σε νέες τέτοιες τάσεις.
- Η Αγγλία ομως δεν ειναι πέρα Παναγιά, ούτε εχει ΑΕΠ σαν το δικο μας, οπότε επιβιώνει.
- Το επόμενο κόλπο της ΕΕ ειναι να ακούσει τον Αλέξη και τον Κούλη (μην γελάτε ρε) και να προσπαθήσει να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες. Αμεση εφαρμογή στην Ελλάδα. Οσο η Ελλάδα παραμένει το καλό παιδί, θα γίνεται και χαϊδεμένο. Θα πάρει κάτι για το χρέος, θα παρει κανα πακέτο παραπέρα, θα μπει στην ανάπτυξη, θα εμφανίσει σαξές στόρι και ο Αλέξης ο κωλόφαρδος θα το χρεωθεί.

Βεβαίως το πιθανότερο είναι να μην γίνει τίποτε δραστικό, δεν μας έχει συνηθίσει η ΕΕ σε ταχεία λήψη αποφάσεων ή καινοτομίες στην πολιτική της, με αποτέλεσμα το πουλόβερ αργά και σταδιακά να συνεχίσει να ξηλώνεται - απονομιμοποιείται και η κατάσταση να παραμείνει πάνω κάτω η ίδια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η Γερμανία της Μέρκελ μεγάλωσε εντός ΕΕ μην κάνοντας τίποτα και αφήνοντας τα πράγματα να τσουλήσουν. Ξέρει πως όσο δεν αλλάζει τίποτε η ίδια θα ισχυροποιείται και αν και όταν γίνει το μπαμ θα την κοπανήσει από πλεονεκτική θέση. Όσο λοιπον η Γερμανια και οι χώρες που την ακολουθούν συνεχίσουν στην ίδια λογική τα πράγματα θα παραμένουν ίδια, ήτοι ισχυροποίηση των Βόρειων Χωρών, ισορροπία τρόμου στο Νότο, ανισομερής ανάπτυξη, de facto ισχυροποίηση Κομισιον και eurogroup έναντι Ευρωκοινοβουλίου κτλ κτλ.

Αλλά.

Υπάρχει και το απαισιόδοξο σκριπτάκι κατά το οποίο:
- Η ΕΕ αναγνωρίζει πως παρααπλώθηκε και πρέπει να μαζεύεται σε πιο μικρές και πιο.... προτεσταντικές δομές. Οπότε:
- Οροι αυστηροποιούνται, τα απαιτούμενα γίνονται απαιτητά και όχι τόσο γούτσου γούτσου, με σχέδιο να την κοπανήσουμε εμείς και μαζί κάμποσα άλλα γουρουνάκια και να μείνουν στην ΕΕ "λίγοι και καλοι", οι πετυχημένοι κετς. Το ότι μετά θα τον πιούνε τριφασικά δεν το έχουνε χαμπαριάσει ακόμα, αλλά αυτό λίγο θα μας νοιάζει εμάς στο status failed state που θα είμαστε. Προφανώς και τότε θα το χρεωθει ο Αλέξης ο γκαντέμης προσωπικά.


Τώρα, που θα σκάσει η μπίλια..... τι να πω ρε παιδιά, δηλώνω φύσει αισιόδοξος, αλλά φοβάμαι ότι.....



Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2016

Σουρεαλισμός..... #ο_αρχοντας_της_καρπαζιας

Ομολογώ πως έχω να γελάσω έτσι καιρό.

Λοιπον, τα είπαμε και χτες αλλά κανεις δεν υπολόγιζε την συνέχεια:
Ενας καλλιτέχνης, που δεν τον ήξερα και ποιος νοιάστηκε κιολας, έγραψε ένα τραγούδι για την διπροσωπία των πολιτικών. Δεν ειναι και ο Πολιτευτής του Σαββόπουλου, αλλά τέλος πάντων καλό ειναι:



Για πολύ καλά εξηγήσιμους λόγους, διάφορα sites (πχ iefimerida.gr , inews.gr, crashonline.gr, thecaller.gr , paraskhnio.gr) αποφάνθηκαν πως το άσμα ειναι γραμμένο για τον Τσίπρα, λες και ειναι ο μοναδικός πολιτικός της τελευταίας 20ετίας που ξερω γω υπαναχώρησε κάπου (btw αν εξηγήσουμε τις συνθήκες "στροφής" και την στροφή Τσίπρα vs αυτήν του Σαμαρά θα έπρεπε να γράψουμε .....την Ιλιάδα, αλλά τελος πάντων). Προσοχή, δεν μας είπαν μας θυμίζει τον Τσίπρα ή πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τον Τσίπρα κτλ κτλ. Οοοοχι, ήταν σουπερ ντούπερ σίγουροι πως ο καλλιτέχνης το έγραψε για τον Τσίπρα (βεβαίως σε όλα τα άρθρα τον τόνο βεβαιότητας μετρίαζε η λέξη "ισως" για τα μάτια του κόσμου, αλλά το υπόλοιπο άρθρο δεν ήταν και τόσο.... ίσως. Όταν ο άλλος λέει πως ο ΠΘ έχει ...σουξέ, ε το ίσως ειναι τάχα μου τάχα μου). Και βεβαίως κανείς δεν σκέφτηκε..... να ρωτήσει τον καλλιτέχνη ρε αδερφέ. Το πχ αυτό μέχρι στιγμής το μόνο που μας δείχνει ειναι:
α) Η αλληλεξάρτηση ορισμένων sites, "ειδησεογραφικού" τύπου τα οποία κάνουν μετά μανίας repost το ένα τις μαλακίες του άλλου, χωρίς έρευνα, κρίση ή έλεγχο
β) Πως η ειδησεογραφία τους είναι -τουλάχιστον-κατευθυνόμενη


Μεχρι εδώ καλά, nothing new here, move along. Και σκάει που λέτε ο μαλάκας της υπόθεσης, σαν έτοιμος απο καιρό, να χλευάσει, να καπηλευτεί και να το παίξει κάμποσος, ο οποίος όμως από το πουθενά, τρώει το άκυρο του αιώνα:


Λογικά κάπου εδώ η ιστορία θα τελειωνε. Ενας λογικός άνθρωπος θα έλεγε πως το έργο αυτονομείται από τον δημιουργό, ειναι ζωντανό και ο καθείς δικαιούται να το ερμηνεύσει όπως γουστάρει, και αν τελος παντων  ο δημιουργος το έγραψε για τον χ, δικαιούται (προφανώς) ο χ να πει πως ναι μεν αλλά.
Αυτό θα το έλεγε ένας λογικός άνθρωπος, που έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, έχει αντιληφθεί πως έχει γίνει ρόμπα του κερατά για ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας και τελος πάντων δεν θα πει και στον άλλο τι έκανε και πως.
Όχι όμως ο Αδωνης. Ο Άδωνης έβγαλε γκάλοπ.
Το επαναλαμβάνω: Ο καλλιτέχνης του είπε για ποιον το έγραψε και ο Άδωνης επέμενε ότι όχι, και έβγαλε γκάλοπ γι αυτό. Κοινώς δεν ξέρετε τι κάνατε φίλτατε, να διαβάζετε iefimerida να μάθετε, ορίστε θα σας πουν οι άλλοι που διάβασαν.
(Να θυμήσουμε πως ο Αδωνης έχει ~73000 followers, τουλάχιστον 100 μποτς που τον αναμεταδίδουν μετά θρησκευτικής ευλάβειας, o Μορφονιος με το ζόρι είχε 300 τότε, οπότε λογικά θα περιμέναμε μια πανηγυρική επιβεβαίωση της άποψης του Άδωνη επί της πραγματικότητας). Τι έγινε όμως;
(και σε εικόνα διότι τα τουιτς παιρνούν και χάνονται, ειδικά αμα κάνεις παρέα με τον Μουρούτη)



Το τι έγινε στο τουίτερ χτες δεν περιγράφεται. Διότι η ψηφοφορία ξεκίνησε χαλαρά και ισα βάρκα ίσα νερά, και λέγαμε, να θα σκάσουνε τα μποτς και θα το γυρίσει ο Άδωνης. Αλλά....











Τέλος πάντων σε κάποια φάση έβγαλα το ρεζουμε:


Ενώ ουκ ολίγοι κάναμε χαριτωμένους συνειρμούς (και χωρίς γκάλοπ, για ποιον το έφτιαξε ο Αρκάς και τέτοια)


Και κάπου εκεί άρχισε να τρεντάρει το χασταγκ.














Τελος πάντων, το στόρι και το γέλιο τράβηξε σε μάκρος, ψάξτε το ταγκ για το όλον στόρι. Σε κάποια φάση σκέφτηκα πως αν γινόταν καμια στραβή και κέρδιζε το δικό του γκάλοπ, ο "δημοκράτης" Αδωνης θα μας έπρηζε με το εν λόγω άσμα, θα το έβαζε στις εκπομπές του κάθε μέρα, θα απήγγειλε αποσπάσματα στην Βουλή, ενώ τώρα (προφανώς) θα το κάνει αβαβά. Αλλά μήπως θα έπρεπε να δεχθεί (ως μεγάλος δημοκράτης) την βούληση του πόπολου και να παραδεχτεί πως ειναι, κατά λαϊκή ψήφο και απαίτηση, απατεώνας, γλυφτρόνι και #ο_αρχοντας_της_καρπαζιας και να παραιτηθεί; Το έθεσα λοιπον και γω σε διαβούλευση. Το αποτέλεσμα βεβαίως κρατάει τον Αδωνη αντιπρόεδρο της ΝΔ αλλά με σαφείς αρμοδιότητες:



Τέλος πάντων, για δουλειά μιας μέρας, καλή ζημιά έκανε ο Άδωνης στην ΝΔ. Πάω στοίχημα πως το τραγούδι αυτό θα το ακούμε συχνότατα, και ειδικά όταν μιλάει ο αντιπρόεδρος.

Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2016

Top της εβδομάδας

Μαύρο της εβδομάδας
Μας την έπεσε η παπαδοκρατία στην ΕΡΤ και με την παπαδοσύνοδο έχει γεμίσει παπάδες το μαγαζί. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πιο πέρα παπάς, παντού παπάς. Και δεν καπνίζεται κιόλας. Ουστ μαυρορομπίτες του κιαρατα. Ρε να τα κάνετε τα συνέδρια σας, ειπα γω όχι, αλλά για ποιο λόγο η ΕΡΤ νομίζει πως καλύπτει Ολυμπιακούς αγώνες και έχει live την παπαδοσύνοδο δεν κατάλαβα. Και δεν είμαι ο μόνος


Λιακόπουλος της Εβδομάδας
Ο ψεκασμένος Γιώργος Δελαστίκ: "Ωμά θα θέσουμε το ζήτημα: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι αυτές που οργάνωσαν τη δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, με στόχο να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση του δημοψηφίσματος την Πέμπτη για την παραμονή ή όχι της Αγγλίας στην ΕΕ; Αν όντως έχει συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας ΜΙ5 έδιναν ως πιθανότατη τη νίκη της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Η δολοφονία της Τζο Κοξ θα πετύχει να αλλάξει την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ της Αγγλίας;
Μην τα ξαναλέμε, οι extraordinary ισχυρισμοί θέλουν και extraordinary αποδείξεις.


Λιακόπουλος β της Εβδομάδας: Η υφυπουργός παιδείας που μάλλον ανακάλυψε κάποια μυστική κάβα και σκέφτηκε να την καταναλώσει πριν σκάσει ο Γιούνκερ:




Θα μειώσω το κράτος της εβδομάδας: Προφανώς η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποια μειώνει προς το παρόν τις χρήσιμες θέσεις απασχόλησης, λχ των αστυνομικών, και τους βάζει να φυλάνε γλάστρες :Ρ


Το "κουτσομπολιό" συνεχίζει και λέει ότι : "για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη έχουν «χρεώσει», σύμφωνα με τη λίστα αυτή, 46 αστυνομικούς, συν επτά αυτοκίνητα, συν έξι μηχανές και 42 αστυνομικούς στην οικία του."
και αν και (πολύ λογικά) ψιλλιάζεται πως υπάρχει μηχανή και πως ο αριθμός των φρουρών του Τσίπρα ειναι πολύ μεγαλύτερος από τους 7 που εμφανίζεται να έχει, και πάλι ρε φίλε, πρωθυπουργός είναι λογικό το βρίσκω. Αλλά 46 άτομα να φυλάνε τον Κούλη μου φαίνεται τέλος πάντων ...... κάπως....

Για το ίδιο θέμα ποστάρει ...από το μέλλον και ο -φτουκακά- Βερύκιος (ημερομηνία 3/7/2016!) εδώ


Ξεφτίλα της εβδομάδας.
Τα παμε. Πάκης και πάλι Πάκης. 


Και ακόμα περισσότερο ξεφτιλισμένοι οι προσπαθώντες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, μην τύχει και μας πουν άθεους κομμουνισταί με κυριότερο επιχείρημα ότι καλώς γονάτισε ο Πάκης διότι ......ειναι στο τυπικό της λειτουργίας να γονατίσει. Ευτυχώς δηλαδή που στο τυπικό δεν ήταν να πάρει πίπα σε κανα τραγί να έχουμε τον Πάκη-γιουσουφάκι.

Οι στρατιωτικοί (και πιθανότατα χριστιανοταλιμπάν του κερατά) που ήταν πίσω από τον Πάκη γιατί δεν γονάτισαν δηλαδή; Μην ήταν διότι ως αρχηγοί στρατιωτικών Σωμάτων, με το εθνόσημο στην στολή κτλ κτλ, θα έτρωγαν χοντρές παλουκιές (παίζει και ξήλωμα) αν το έκαναν; Θυμόμαστε πως επίσημα ο Πάκης, πέρα από 1ος πολίτης της χώρας και "πρόσωπο" της γενικώς και ειδικώς, ηγείται του Ε.Σ.;

Δικαίως, δικαιότατα ο Πάκης χλευάστηκε από φίλους και εχθρούς και λίγα του έσουραν.





Εμείς πάντως τον βάλαμε να γονατίζει σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο;

---Σημειολογικόν: Θα μπορούσα να αρχίσω τις αρχαιοελληνικούρες ουκ είθισται παρά τοις Έλλησι και τέτοια, αλλά το θεωρώ άστοχο. Είμαστε κοσμικό κράτος, δυτική (τρομάρα μας) δημοκρατία και κανείς πολίτης κοσμικού κράτους, πόσο μάλλον ο έμμισθος 1ος πολίτης του, δεν προσκυνάει κανένα παπά, δεν δηλώνει υποταγή σε καμιά εξουσία έξω από αυτή που δίνουν οι πολίτες με την ψήφο τους.---


Βρυκόλακας της Εβδομάδας
Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχοντας κάβα και πολιτική προίκα το επώνυμο του δολοφονημένου  προηγούμενου συζύγου της, αλλά όχι του τωρινού, αλλά ούτε και το πατρικό της, σε μια μάλλον παγκόσμια πατέντα, σκέφτηκε πως ακόμα ένα φρέσκο πτώμα θα έκανε καλό στην καρριέρα της. Τι ειναι και αυτή η γυναίκα ρε παιδί μου. Μην δει πεθαμένο, αμέσως να τον ....υιοθετήσει. Και Ζε Σουί Σαρλί, και οι gay ειναι αναγκαίοι, και η Κοξ ειναι καλή και ο πιτσιρικάς που πνίγηκε, όποιος πεθαίνει δεδικαίωται. Βεβαίως όσο ζουν ειναι εθνοπροδότες, μειοδότες, αντιευρωπαϊστές, λαθρομετανάστες, εμμονικοί και ιδεοληπτικοί. Την Κοξ πχ είμαι σίγουρος πως η ΝΔ θα την κατηγορουσε για.... εθνοπροδοσία και μειοδοτισμό αν ήταν ελληνίδα.


Δικαίως λοιπόν και αυτή τα άκουσε από τον κόσμο. Ενδεικτικά:




Mούφα της εβδομάδας
Κυκλοφορεί καιρό τώρα, αλλά το βρήκα σε "παρηγορητικό" ποστ για τις πανελλήνιες. Μια ζωή την δικιά σας μαλακία την χρεώνετε στον Αϊνστάιν. Έλεος ρεεε!

Debunking εδώ



Σκυλοτροφή της εβδομάδας:





Παπαριά της εβδομάδας.
Είναι γνωστή η μανία της δεξιάς ημών και τα λοιπά να παραποιεί μετά μανίας γεγονότα, απόψεις και δεδομένα, εκμεταλλευόμενη φοβικά σύνδρομα (ειναι αστείο αλλά η χούντα επιχείρησε να δικαιολογηθεί ως.... άμυνα στα καράβια με κονσερβοκούτια που έστελνε η ΕΣΣΔ στα εδώ συντρόφια), για να βγει από πάνω. Το πρόβλημα δεν εξαντλείται αυστηρά στο πολιτικό-εκλογικό πεδίο (πχ με τους Συριζαίους που θα μας κάνανε Κούβα, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, θα μας εκλεβαν τις καταθέσεις, θα μας έπαιρναν τις γυναίκες και θα γκάστρωναν τα κουνέλια μας), αλλά ποτίζει όλη την ζωή του τόπου, διότι μερικά πράγματα έχουν αναχθεί σε επίπεδο ενστίκτου.

Και καταλαβαίνεις αμέσως ποιος ειναι ποιος σε αυτή τη χώρα, αν θέσεις δυο απλά πράγματα:
1. Το χωρισμό εκκλησίας κράτους και
2. Αν πεις την μαγική φράση: "τα αρχαία ελληνικά ειναι νεκρή γλώσσα' ή πως δεν πρέπει να διδάσκονται (οπως διδάσκονται) στο Γυμνάσιο ή κάτι τέτοιο ρε παιδιά. Εδώ ακόμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Τούρκος πολίτης btw, μιλάει μια μίξη καθαρεύουσας και χουντικής παπαρο-λογίας για να μας το παίξει ελληναράς, φαντάσου τι ωκεανό μαλακίας θα βγάλουν οι αμόρφωτοι δεξιοι παραποιητες της πραγματικότητας.

Και φαντάσου τι μεγαλύτερο ωκεανό μαλακίας θα πετάει ο μέσος τέτοιος λαουτζίκος όταν βρίσκονται μορφωμένοι άνθρωποι (μη χέσω) που γράφουν τέτοιες μαλακίες, διανθισμένες με ψεύδη τα οποία ξεμπροστιάζει, εν μέρει, γιατί βαριέται και αυτός όλο τα ίδια και τα ίδια, ο Σαραντάκος εδώ

Τι και αν έχουν εκφραστεί σε πλειοψηφία και με συνέπεια¨πανεπιστημιακοί γλωσσολόγοι και φιλόλογοι; Ο Έλλην δεξιός ξέρει πολύ καλά πως μέρος της εξουσίας του απορρέει από την δυνατότητα που έχει στο να μας λέει και πως "πρέπει" να κατουράμε. Στο μυαλό του υπάρχει ακόμα η χουντική Ελλάδα ως πρότυπο και οτιδήποτε ξεφεύγει από εκεί, απλά ειναι του σατανά του σατανά.
(εύκολο πχ: ο "ακαδημαϊκός" κύριος Κουνάδης που κατά Σαραντάκο ξεκίνησε την παραποίηση λεγομένων του Κακριδή σχετικά με το θέμα είναι: " Ανατρέχοντας στο βιογραφικό του κ. Κουνάδη βρίσκω ότι διακρίθηκε ως πρωταθλητής της δισκοβολίας, διορισμένος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επί δικτατορίας και καθηγητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, καμιά από τις παραπάνω ιδιότητες δεν τον καθιστά ειδικό για θέματα γλώσσας")


Μαλάκας της εβδομάδας.
Εχω πει ξανά, πως αυτό μάλλον δεν χρειάζεται να το γράφω κάθε φορά. Ένας ειναι ο μαλάκας σην Ελλάδα. Αλλά και αυτός ρε παιδί μου .....



Σημειολογικόν: Αυτός ο τύπος είναι αντιπρόεδρος κόμματος που θέλει να γίνει κυβέρνηση. I rest my case.


Γιούνκερ της εβδομάδας
Αυτός:
#χιπς


Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2016

Εδώ, στο Ιράν της Ευρώπης (συγνώμη Ιράν)

Η ξεφτίλα της ξεφτίλας της ξεφτίλας



Αμα δεν νογάει, συνταγματολόγος άνθρωπας ότι ο 1ος πολίτης μιας χώρας, ενός κοσμικού κράτους δεν γονατίζει πουθενά και σε κανέναν, ε τι σκατά να του πω εγω;

Κυριακή, Ιουνίου 19, 2016

Εκλογικός Νόμος του Ζάφοντ

Σημείωσις: Προς το παρον ο dj Tsipras μας έχει και χορεύουμε στους ρυθμούς του, όπως και όποτε γουστάρει. Να τα λέμε αυτά. Η κουβέντα που άνοιξε για τον εκλογικό νόμο ειναι μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας σε ένα ζήτημα συγκριτικά ήσσονος σημασίας, ειδικά από την στιγμή που το εμπεδώσαμε πια πως όποιος και να βγει ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν. Με αυτό ως δεδομένο συνεχίζουμε:

Τα βασικά χαρακτηριστικά του παρόντος εκλογικού νόμου ειναι:
- Το εκλογικό όριο.
- Οι μεγάλες περιφέρειες
- Η αναλογικότητα
- Η υπερμετρη πριμοδότηση του 1ου κόμματος. Πρακτικά είτε φτιάχνει κυβέρνηση το πρώτο κόμμα είτε κανένας.


- Γιατί υπάρχει το εκλογικό όριο;
Προφανώς όχι για να κόψει τις ψήφους των αριστερών γκρουπούσκουλων, όπως ίσως θα νόμιζαν μερικοί. Οι κυριότεροι λόγοι ειναι:
α) Πως με τις ουρές και τα υπόλοιπα που βγαίνουν εκτός Βουλής πριμοδοτούνται τα υπόλοιπα κόμματα με έδρες, και προφανώς τις περισσότερες έδρες τις παίρνουν τα κόμματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά
β) Με το υψηλό όριο κόβονται οι περίεργες τάσεις μουσουλμανικών, μειονοτικών μή δε και "τουρκικών" κομμάτων σε μερικούς περίεργους νομούς, κάτι που γινόταν μέχρι την καθιέρωση του ορίου. Πλεον οι μειονοτικοί υποψήφιοι μοιράζονται ανάμεσα στα "πολιτικά" κόμματα σε μια "εξ΄όρισμού" αφομοίωση τους στον υπολοιπο πλυθησμό (στην πράξη αυτό πάσχει μιας και δυστυχώς οι μειονοτικοί συμπεριφέρονται και αυτοί σαν κομματάρχες της δεκαετίας του '50, μετακινούμενοι απο κόμμα σε κόμμα μαζί με τον στρατό τους)

- Γιατί μερικές περιφέρειες ειναι τόσο μεγάλες;
Ελα ντε. Η λογική ξεκινάει ότι οι εκλογικες περιφέρειες ακολουθούν τις αυτοδιοικητικές. Αλλά σε μια περιφέρεια που συγκεντρώνει το 1/3 (;) των εκλογέων όπως η Β Αθήνας, κανείς δεν ξέρει πως θα καταφέρει ένας υποψήφιος βουλευτής να ακούσει το σύνολο των εκλογέων

- Γιατί αναλογικότητα;
Επίσημα; Για να μπορούν να ακουστούν "όλες" οι απόψεις στην Βουλή. Ανεπίσημα; Στάχτη στα μάτια σας για να περάσει το μπόνους της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος. Αρχιδιές νδσοκων.

- Γιατί μπόνους;
Μα για να βγαίνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτοδύναμο και μόνο του. Να μην χρειάζεται να συνεργαστεί με κανέναν, να μην χρειάζονται συμβιβασμοί προγραμματικοί ή άλλου είδους, να περιχαρακωθούν οι πολιτικοί χώροι στους "αποδώ" και στους "αποκει" οι οποίοι θα εκλέγονταν εναλλάξ, με τους μικρους να εκτελούν τον διακοσμητικό ρόλο της μόνιμης παρουσίας στην Βουλή μεν, "γραφικότητος" και αποκλεισμού δια παντός από την εξουσία δε. Αρχικά λοιπόν, με τον νόμο Ρέππα θα έβγαινε το ΠΑΣΟΚ. Μετά η ΝΔ. Μετά το ΠΑΣΟΚ. Μετά η ΝΔ. ΠΑΣΟΚ. ΝΔ. ΠΑΣΟΚ. ΝΔ μέχρι που έγινε μαλακία και αναγκάστηκαν να φτιάξουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όπου και είδαμε πως το ΠΑΣΟΚ ειναι πιο ΝΔ από την ΝΔ και η ΝΔ πιο ΠΑΣΟΚ από το ΠΑΣΟΚ.



Το μοναδικό διαχρονικά συμπέρασμα που προκύπτει από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις ΝΔΣΟΚ ειναι μόνο ένα: είναι ασύδοτες και το πρώτιστο ενδιαφέρον τους είναι η διαιώνισή των ίδιων προσώπων-σογιών-φέουδων. Και αυτό έχει ποτίσει και την νοοτροπία των εν λόγω κομμάτων, κάτι που φάνηκε και στην συγκυβέρνησή τους, που ο μεγάλος καυγάς ήταν ο μοιρασμός των υπουργείων και των γγ και όχι τόσο η παραγωγή και άσκηση πολιτικής.


Και τι προτείνεις ρε Ζαφ;

Τα αυτονόητα
- Μικρότερες περιφέρειες, αλλά όχι και τόσο μικρές που να είναι αηδία το πράγμα. Τέλος οι μονοεδρικές.
- Κατάργηση του ψηφοδελτίου επικρατείας.
- Απλή αναλογική, με σταυρό στους πάντες. Ούτε αριστίνδην, ούτε αλεξιπτωτιστές, ούτε πρώην ΠΘ, ούτε τα αρχίδια του Καράμπελα.
- Αύξηση του εκλογικού ορίου, αφενός διότι το πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε να αντιμετωπίσει το όριο παραμένει, αφετέρου διότι οι ουρές που λέγαμε ανεβάζουν τα υπόλοιπα κόμματα και παραφετέρου, με άγγιξε το δράμα Βούτση που έλεγε πως με τα παρόντα κόμματα μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και μόνο θέλει 6 ώρες για να τελειώσει. Αμα βάλουμε άλλα 10 κόμματα στην Βουλή θα κάνουμε 100 χρόνια να βγάλουμε μια συνεδρίαση. Πρέπει σιγά σιγά να εμπεδωθεί ένα πνεύμα συνεργασίας, όχι βρισκόμαστε 100 νοματαίοι και κάνουμε κόμμα για να λέει ο πρόεδρος πως είναι πρόεδρος. Αν θέλουν τα μικρά κόμματα να μπουν μέσα, να κάτσουν να κάνουν εκλογικές συνεργασίες και ότι πιάσουν (αν και αυτο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, θυμίζω τις διαδοχικές εκλογικές αποτυχίες των συνεργασιών των φιλελεύθερων γκρουπούσκουλων).
ΚΑΙ
- Απλή αναλογική + αυστηρά εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Φιξάρισμα αυτού στο Σύνταγμα. Και παραπέρα κόφτε το λαιμό σας. Φτιάξτε κυβερνήσεις συνεργασίας, φτιάξτε κυβερνήσεις μειοψηφίας, φτιάχτε τα παπάρια σας.  Σαν ψηφοφόρος ψηφίζω Βουλή και όχι κυβέρνηση. Παραιτείται η κυβέρνηση; Διερευνητικές. Δεν δουλεύουν οι διερευνητικές; Ξανά διερευνητικές. Και ξανά και ξανά. Δεν πιάνει ούτε αυτό; Να ορίζει ο ΠτΔ έναν ΠΘ από τα παπάρια του και αυτός να δοκιμάσει να κυβερνήσει, δεν έχω τις γνώσεις να ορίσω τις λεπτομέρειες, αλλά το κόλπο των συνεχόμενων εκλογών, μέχρι το εκβιαζόμενο πόπολο να ενδώσει και να δώσει στον όποιο Αντωνάκη τον πολυπόθητο αριθμό 151+ εδρών, με τον οποίο έχει το ελεύθερο να μας γαμήσει πατόκορφα, το παραιτούμαι όποτε βολεύουν τα γκάλοπ για να προκηρύξω εκλογές και τα λοιπά πρέπει κάποτε να τελειώσει. Και όποιο κόμμα νομίζει πως θα είναι μονίμως αντιπολίτευση σε πλαίσια απλής αναλογικής να αναλογιστεί τις ευθύνες που θα επωμιστεί. Και που οι ψηφοφόροι θεωρώ ότι δεν αμελούν(*). Και προλαβαίνω τις διαμαρτυρίες: δεν ειναι στο γονίδιο του Έλληνα η μή συνεργασία. Είναι συμπεριφορά που είναι αποτέλεσμα δεδομένων επιλογών που οδήγησαν σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό, απολυταρχικο (διότι ο κάθε κυβερνητικός βουλευτής ουσιαστικά εξαναγκάζεται να υπερψηφίσει τα πάντα) σύστημα στο οποίο η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία διαπλέκονται και περίπου ταυτίζονται, δηλαδή έχει by default έλλειμμα δημοκρατίας.
=>
- (δεν ξέρω αν γίνεται λόγω Συντάγματος:) Διαχωρισμός νομοθετικής - εκτελεστικής εξουσίας. Πχ Πάνω-Κάτω Βουλή ή κάτι τέτοιο. Προς Θεού, δεν εννοώ τις αρχιδιές Σαμαρά να μην ειναι Υπουργός ο Βουλευτής και τέτοια. Εννοώ άλλες εκλογές για κυβέρνηση και άλλες εκλογές για νομοθετικό σώμα, όπως συμβαίνει (;) στις σοβαρές δημοκρατίες του πλανήτη. Τα υπόλοιπα ειναι παπάρια μάντολες.



Τώρα θα μου πεις τι σκατά εκλογές και τι σκατά σύστημα μας λες, αφού όποιος και να βγει θα κάνει τα ίδια (και αυτή τη φορά κυριολεκτικά).
Ε και τι να σας κάνω εγώ; Εγώ είχα προτείνει ρήξη, αλλά.....
Τώρα λουστείτε τα, αλλά από την άλλη αμα η δουλειά ειναι ΤΙΝΑ, τουλάχιστον να ξεσοϊσει και το χ,ψ υπουργείο.

Update: Μετά από σχετική κουβεντούλα στο twitter, γιατί όλοι με σχολιάζουνε αλλά όχι στο blog μου, μην παθουνε καμια χλαπάτσα και βγάλουνε 2ο κεφάλι ξερω γω, έχω να αποσαφηνίσω τα εξής:
* Το παρόν σύστημα ειναι πρωθυπουργοκεντρικό του κερατά. Οποιος βουλευτής πει διαφωνώ με το τάδε κομματικό πρόσταγμα κετς διότι η τοπική κοινωνία διαφωνεί κτλ συνήθως ξηλώνεται μιας και τίθεται συνέχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, η ψήφος παίρνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης κτλ. Και αυτό ειναι λογικό με αυτό το σύστημα μιας και βάση συντάγματος (;) "η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής" και άλλα τέτοια. Αν λοιπόν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη, τότε τι σκατά εμπιστοσύνη απολαμβάνει αν δεν μπορεί να περάσει έναν νόμο; Θεωρητικά το πρόβλημα αίρεται μέσω εσωτερικής διαβούλευσης έτσι ώστε το κυβερνόν κόμμα/κόμματα να λύσουν τις όποιες διαφορές τους εσωτερικά πριν θέσουν τον νόμο στην Ολομέλεια. Πρακτικά, ο κάθε Βενιζέλος έβαζε ότι γούσταρε και οι βουλευτές του κόμματος το ψήφιζαν μονοκούκι.
Μια διαφοροποίηση σε νομοθετική Βουλή != κυβέρνησης (πχ Αμερική) θα μας έλυνε το πρόβλημα. Για να περάσει η κυβέρνηση (ή ο οποιοσδήποτε) ένα χ νομοσχέδιο θα έπρεπε να διαβουλευτεί με όλους τους νομοθέτες (ειδικά σε καθεστώς απλής αναλογικής όπου η πλειοψηφία είναι δύσκολο πράγμα να ανήκει σε ένα κόμμα) οι οποίοι θα ήταν υπόλογοι μόνο στους ψηφοφόρους τους και σε κανέναν πρωθυπουργό.
* Προφανώς ο γράφων ειναι υπερ των δημοψηφισμάτων για διάφορα ζητήματα, από την τιμή της πορτοκαλάδας μέχρι την είσοδο/έξοδο στην ΕΕ. Με αυτό ως δεδομένο, δεν διαβλέπω την ανάγκη να αλλάζουμε οι εκλογείς τον βουλευτή κάθε 2 ώρες αμα δεν τον γουστάρουμε ή αμα μας τα κάνει ρόιδο. Το νόημα της δημοκρατίας ειναι βεβαίως πως αμα δεν τους γουστάρουμε τους στέλνουμεε σπίτια τους, αλλά 100 εκλογές καναμε και οι Βενιζέλος-Λοβέρδος ειναι ακόμα βουλευτές, και μην θυμηθώ τον Αμυρά, τον Μιχελογιαννάκη ή τον Άδωνη.
Κοινώς: η τετραετία ειναι οκ για έλεγχο επιδόσεων αντιπροσώπων, αρκεί ο εκλογέας να μην είναι μπήτι μαλάκας. Αμα ειναι μαλάκας, ρε και κάθε 2 ώρες να κάνουμε εκλογές τους ίδιους μαλάκες θα βγάζει

Τέλος Update


(*) Μειονέκτημα ότι έτσι θεωρητικά ανοίγει ο δρόμος κυβερνησιμότητας της ΧΑ. Αν οι υπόλοιποι 280 βουλευτές προτιμάν να κρατάνε μούτρα από το να φτιάξουν μια κυβέρνηση, πάνω σε 5-10 βασικά πράγματα, λογικό είναι να εκμεταλλευτούν οι φασίστες αυτό το μειονέκτημα της δημοκρατίας. Αυτό όμως ειναι και το προτέρημα της δημοκρατίας. Οι δημοκρατίες ειναι επικίνδυνες. Έτσι και αλλιώς, και με αυτό το σύστημα, παραλίγο να είχαμε συγκυβέρνηση "σοβαρής" ΧΑ και ΝΔ ελέω Μπαλτάκου η οποία κάηκε στο φώτο φίνις, ενώ σε νομοθετικό πλαίσιο η συμπόρευση Σαμαρικής ΝΔ και ΧΑ σε πολλά νομοσχέδια (ειδικά για τους φτωχοί εφοπλιστές) ήταν δεδομένη. Κοινώς οι φασίστες δεν ειναι πρόβλημα στην κυβέρνηση, οι φασίστες ειναι πρόβλημα παντού.





Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

Του Έλληνα ο τράχηλος ζεστο εβιάν δεν υπομένει

Σημειολογική Εισαγωγή: Προφανώς μια διαδήλωση που ζητάει να πέσει η κυβέρνηση (και όχι ξερω γω να "πάρει πίσω" το τάδε ή δείνα νομοσχέδιο) κινείται στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας, για τον απλούστατο λόγο ότι βάσει Συντάγματος κυβέρνηση αλλάζουμε με εκλογές ή αμα η τρέχουσα απωλέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής (που και πάλι, συνταγματικά δεν πάμε σε εκλογές, αλλά σε διερευνητικές εντολές). Και προφανώς και οι αγανακτισμένες διαδηλώσεις παλαιότερα, όσες τουλάχιστον είχαν ανάλογο αίτημα, ε και αυτές κινούνταν περιξ των Συνταγματικών ορίων. Γι αυτό και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε πως η επανάσταση κτλ δεν έχει δίκιο αλλά παράγει δίκ(α)ιο. Προφανώς επίσης όλες οι καταστάσεις δεν ειναι ίδιες και δεν τσουβαλιάζουμε και τα λοιπά, αλλά δεν είναι κακό να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, σωστά;

Update: Μολις αντελήφθην ότι γινεται ένα ψιλο debate σχετικά με το ποστ αλλού, και επειδή δεν έχω account εκεί και βαριέμαι να φτιάξω, να διευκρινήσω μερικά πράγματα.
- Το ότι η επανάσταση "παράγει δίκαιο" δεν ειναι δικό μου εύρημα, αλλά της....ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης.
- Η απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης ειναι "στα όρια" του Συντάγματος, όχι εκτός αυτών. Και οπωσδήποτε δεν ειμαστε καούνοι σαν μερικούς μερικούς για να θεωρούμε κακό πράγμα τις διαδηλώσεις. Κοινως, προφανώς ο καθείς μπορεί να διαδηλώσει με ότι αίτημα γουστάρει, αλλά μπορούμε και εμείς να πούμε την άποψή μας γι αυτό.
Τελος Update

Τέλος πάντων χτες ήταν η συγκέντρωση των #παραιτηθείτε και μετά από πολύ καιρό θυμήθηκα τις παλιές μου φόρμες και έμεινα on line αρκετή ώρα για να δω τι σκατά γίνεται.

Τα συμπεράσματα μου ειναι τα εξής:


1. Εχει επισημανθεί και αλλού αλλά θα το πω και εγώ. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παλαιότερα δεν ήταν τόσο αντικυβερνητικές, έτσι σκέτα όσο κυρίως αντιμνημονιακές αλλά και ενάντια στο γενικώς γενικά κατεστημένο το οποίο μέσα από μια πορεία μεταπολίτευσης 40 χρόνων μας έφερε εδώ που μας έφερε. Το ζητούμενο ήταν η αλλαγή πολιτικής, το να πάτε σπίτια σας, το να πάνε οι κλέφτες στην φυλακή, να φύγουν τα μνημόνια και άλλα τέτοια. Πέραν του εφικτού των αιτημάτων σχημάτιζε τελος πάντων μια γοητευτική αφήγηση σύμφωνα με την οποία ο λαός δήλωνε αμέτοχος για τις ματσαράγκες των απο πάνω και ζητούσε να την κοπανήσουνε όλοι οι μέχρι πρότινος κυβερνήσαντες. Σε αυτόν τον απολιτικ αχταρμά και στο γοητευτικό στόρι χωράγανε και χωρέσανε λοιπόν όλοι όσοι δεν είχαν κυβερνήσει μέχρι τότε αλλά και αυτοί που είχαν ψηφίσει κυβερνητικά μεν, ένιωθαν αμέτοχοι στην ματσαράγκα δε. Ο Σύριζα δεν έγινε μεγάλος λόγω των διαδηλώσεων, ο Σύριζα πήγε στις διαδηλώσεις και έπαιξε μονότερμα επειδή όποιος άλλος πήγαινε (πλην ΚΚΕ) θα έτρωγε ξύλο. Τόσο απλά και απέριττα.
Τέλος πάντων το όλο στόρι ήταν αρκετά πειστικό και τα μνημόνια ακόμα φρέσκα για να ακολουθήσει ο κόσμος το κεντρικό meme που έλεγε πως για τον Ακη, την Ζιμενς κτλ κτλ δεν ειμαστε συμμέτοχοι και δεν θα πληρώσουμε εμείς τον λογαριασμό. 

Το πρόβλημα με το τρεχον σκριπτ ειναι πως το στόρι του δεν ειναι πειστικό. Δεν μπορείς να ζητάς να πέσει μια κυβέρνηση με το επιχείρημα πως εσύ θα εφάρμοζες το Μνημόνιο (το οποίο υπερψήφισες πέρυσι) καλύτερα, ενώ κατά γενική ομολογία η τρέχουσα κυβέρνηση το εφαρμόζει καλύτερα απ΄ότι το έκανες εσύ. Ο συνδετικός κρίκος των #παραιτηθείτε δεν είναι η αλλαγή πολιτικής αλλά η αλλαγή προσώπων. Σήκω συ να κάτσω εγώ και τέτοια. Και αν σκεφτείς πως μετά βίας έχουν ενάμιση χρόνο απουσίας από την εξουσία αρχίζεις και τρομάζεις με το τι ειναι διατεθειμένοι να κάνουν για να επανέλθουν όταν η πείνα τους για εξουσία αρχίζει και φουντώνει ή αν -θου κύριε- ετούτη η κυβέρνηση αρχίζει και σημειώνει τίποτις επιτυχίες.

Ο Τύριον νογάει πως για να τσουλήσει κάτι στο πόπολο χρειάζεται και ένα καλό συνοδευτικό στόρι (μέχρι το 1:00)


Να συμφωνήσουμε πως το κεντρικό σκριπτ ειναι προβληματικό ή μόνο οι "αποεδώ" το βλέπουμε;

Τέλος πάντων δεν μπορώ να βρω σκριπτάκι στο οποίο θα γεμίσει το Σύνταγμα με κόσμο με απαιτήσεις - μίξη των παρακάτω:
- ΦΠΑ στο 23% αντί για 24%
- Απολύσεις στο δημόσιο
- Να έρθει ο Άδωνης στο Υπουργείο Υγείας
....... 

εεεε δεν βρίσκω άλλα διότι μάλλον δεν υπάρχουν άλλα :(


2. Ως συνήθως η καθ ημών δεξιά έχει χάσει σημειολογικά την μπάλα. Όταν την τελευταία πενταετία (και όχι μόνο), όποτε γινόταν διαδήλωση έπεφτε το ξύλο της αρκούδας, με τις ευλογίες των Υπουργών (προφανώς) αλλά και των ΜΜΕ (καθόλου προφανώς), το να βγαίνει ξαφνικά απο το πουθενά ο Μητσοτάκης και να καθιστά υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό για την ασφάλεια των διαδηλωτών (!) το λες και απο τα συντομότερα ανέκδοτα. 

Τι να περιμένεις απο ανθρωπους που ψέκασαν τον Γλέζο και τον Θεοδωράκη και κανείς δεν παραιτήθηκε;
Το να βγαίνουν άνθρωποι σήμερα και να παραλληλίζουν την τρέχουσα κυβέρνηση με την ...χούντα (οι ίδιοι οι οποίοι έβγαζαν σπυράκια σε παρόμοιους παραλληλισμούς όταν τα ΜΑΤ κοπάναγαν στα τυφλά) σημαίνει ότι προφανέστατα είτε κοροϊδεύουν την νοημοσύνη μας είτε έχουν αίσθηση της πραγματικότητας παρόμοια με αυτήν του Σαμαρά (που έχω σχολιάσει αρκετες φορές στο παρόν μπλόγκ) σύμφωνα με τον οποίο καλός αριστερός ειναι ο εξόριστος αριστερός και αφού δεν είστε ήδη εξορία μας ....καταπιέζετε.
Update

Eγώ ακόμα περιμένω τον Πάσχο να αρχίσει να λέει πως δεν ξέρετε τι σημαίνει χούντα και είστε ανιστόρητοι και κατεδαφιστές και τέτοια, αλλά έχω την υποψία πως θα περιμένω γενικώς.
Τέλος Update

Αλλά μεταξύ μας, τι πολιτικό κριτήριο περιμένεις από αυτούς;
(Κούλη στο 'πα και στο ξαναλέω. Αν δεν απαλλαγείς από τα ταμένα του Άδωνη και του Σαμαρά, χαϊρι δεν κάνεις)



Σωστός υπότιτλος: Ρε γαμώ το σπίτι μου που είναι οι οδηγίες χρήσης;

Εμβόλιμη σημειολογική παρατήρηση: Όταν ο dj παίζει το "Άμα τα πάρω", ένα τραγούδι που καλώς ή κακώς ταυτίστηκε με τις κινητοποιήσεις περιξ του φόνου Γρηγορόπουλου (update: που έγινε της πουτάνας απο επεισόδια, που έγινε της πουτάνας απο καταστολή, που κυβέρνηση ήταν αυτοί που τώρα διαδηλώνουνε ενάντια στην ..... κοκκινη χούντα. τελoς update), μετά Ξυλούρη και ..... τα Χαιρετίσματα του Παπακωνσταντίνου τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό αυτών που διαδηλώνουν υπερ ελευθερίας αγοράς, κατά του ... Brexit (!) και τελος πάντων αγωνιστικά ενάντια στα κομμούνια.

Ευτυχώς δηλαδή που δεν παίξανε και το Παντιέρα Ρόσα



Update: Πριν αρχίσουμε τα γνωστά με το κλισέ περί συνταγματικού δικαιώματος του διαδηλώνειν, και την αντιδημοκρατικότητα της συριζαίικιας κυβέρνησης η οποία τόλμησε να πει ότι ....διαφωνεί με το αίτημα των διαδηλωτών και άλλα τέτοια εσπεριδοειδή καλό είναι πάντα να θυμόμαστε τι λέγανε οι ίδιοι οι σημερινοί δημοκράτες

τέλος Update

3. Προφανώς εν έτει 2016 δεν έχει καμία πολιτική σημασία το πόσο κόσμο θα κατεβάσεις στο Σύνταγμα (update: δηλαδή: δεν έχει σημασία που ήταν λίγοι), μιας και η δεκαετία του 80 έχει παρέλθει προ πολλού. Αλλά όταν υποτίθεται πως η κυβέρνηση τα έχει κάνει σκατά και δεν παει άλλο και τα λοιπα, και καλείς σε λαϊκή κινητοποίηση για να ρίξεις την κυβέρνηση και δεν μαζεύεις ούτε τους μισούς από αυτούς που μαζεύει το ΠΑΜΕ ή το Gay Pride πρέπει να το κοιτάξουμε λίγο το πράγμα (σημείωσις: ειναι η 1η διαδήλωση τα τελευταία χρόνια που είχε λιγότερο κόσμο από αυτον που υπολόγιζε από πριν η αστυνομία).


Έχουμε συναίσθηση των μεγεθών. Λέμε τώρα.

Και προφανώς οι δικαιολογίες τύπου είχε ήλιο, είχε στάση εργασίας το μετρό και δεν συμμαζεύεται είναι απλά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Με αυτά τα μυαλά όχι επανάσταση (γιατί τι νομίζετε πως ειναι η προσπάθεια να ρίξεις την κυβέρνηση;) δεν ξεκινάς, ούτε πρέφα δεν αρχίζεις.
*** Εμβόλιμον. Ανταποκρίσεις:
- Το Βήμα
- Jungle-report
- Infowar
- Luben
***


4. Προσωπικό συμπέρασμα. Από το φόνο Γρηγορόπουλου και δώθε έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι οι μισοί και πλέον μπαχαλάκηδες ειναι της ασφαλειας. Αν ήταν "καθ' έξιν" (update: και μόνο καθ έξιν) οι μπαχαλάκηδες, τότε απλά θα κατέβαιναν σε ντου και επί Σύριζα - που δεν είχε και πολλούς μπάτσους. Σαν να κερδίζω πόντο ε;
Update: Δεν εννοώ πως τα μπάχαλα κόπηκαν μετά μανίας, ούτε και πως όλοι ειναι ασφαλίτες. Εννοώ πως η παρουσία τους σε διαδηλώσεις είναι περίπου μηδαμινή
Τέλος Update


5. Θυμίζω πως οι μούτζες στην Βουλή παλαιότερα (κατά Πασχον και όχι μόνο) δυνάμωναν την ΧΑ, και στρέφονταν κατά του πολιτεύματος,
Μουτζώνει μεν, αλλά με στυλ, όχι σαν και σας

θυμίζω πως ο Μητσοτάκης μπαμπάς ζήταγε επέμβαση Στρατού (και ας υπάρξουν νεκροί, τι να κάνουμε), θυμίζω τη ζημιά που γινότανε τότε στον τουρισμό (και είχανε λυσσάξει τα κανάλια). Αν τώρα, μεταξύ μας, χτες γινότανε το 1/10 από μεριά εξουσίας από αυτά που γινόντουσαν τότε, τα κανάλια θα είχαν φρυάξει. Ο μέσος αγανακτισμένος (από τους υπερεικοσαπλάσιους που διαδήλωναν τότε στο Σύνταγμα καθε γαμημένη μέρα), που είχε φάει δακρυγόνα και το ξύλο της αρκούδας, βλέποντας στην τηλεόραση αυτούς που ζητάγανε νεκρούς και ξύλο τότες (ας μην κοροϊδευόμαστε, είμαστε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας) να διαδηλώνουν και να μην τρέχει από άποψη εξουσίας κάστανο, ε θα έκανε τις συγκρίσεις μόνος του.


6. Βασικον:

7. και ολίγον τι άσχετο, αλλά:
Με γράφει στα σχόλια προχτές ο κουμπάρος:
"που εσύ ζαφ το διαχωρίζει και καλά κάνεις, αλλά είσαι σταγόνα στον νεοσυριζαϊκό ωκεανό" κτλ κτλ.
Εχω βαρεθεί να εξηγώ τα εξης:
- Εννοείται πως δεν ειμαι ο μέσος συριζαίος, οπως εννοείται πως δεν ειμαι ο μέσος πασόκος, νεοδημοκράτης και κουκουές. Κινούμεθα εντός της πλέμπας μεν, αλλά τιθέμεθα άνωθεν αυτής εκ του φυσικού μας. Αφενός διότι έτσι είναι, αφετέρου διότι είμεθα ψώνια.
- Καθε κόμμα της ταξης του 30% έχει αναγκαστικά κατιμά μέσα, δεν ξέρω αν έχετε κάνει καμια βόλτα στην πιάτσα καθόλου τα τελευταία χρόνια, αλλά ο μέσος Έλληνας ειναι αρκούντως μαλάκας, βολεψάκιας και αμόρφωτος. Διακομματικά και υπερκομματικά. Συγνώμη φίλτατοι, αλλά έτσι είναι.
- Προσπαθώ να καταλάβω με ποια λογική καλούμαι να απολογηθώ για κάθε μαλακία που κάνει κάθε συριζαίος επι προσώπου γης, και μάλιστα επί προσωπικού, λες και κρέμονται από τα αρχίδια μου. Δεν θυμάμαι να έπαιρνα τηλέφωνο και να έκραζα προσωπικά τους Νεοδημοκρατες, μνημονιακούς φίλους μου ή να τους σύγκρινα με τον Άδωνη ή τον Βαρβιτσιώτη κάθε φορά που ο χ νεοδημοκράτης έκανε μαλακία. Αφενός διότι έχω λίγο μυαλό και αφετέρου διότι θα έπρεπε να κάνω αυτή την δουλειά όλη μέρα, κάθε μέρα. Χαίρω πολύ φίλτατε που δεν μοιάζω στον μέσο συριζαίο, και συ δεν μοιάζεις στον μέσο νεοδημοκράτη, τζημεροειδές ή πασόκο, γιατί αν έμοιαζες δεν θα σε έκανα παρέα. Και προφανώς δεν έλεγα στον κολέγα μου κάθε μέρα πως ειναι σταγόνα στον Αδωνίδειο ωκεανό μαλακίας που ειναι η ΝΔ, ή ότι άλλη μαλακία ψήφισε, γιατί αυτό εννοείται.
- Αν και μεταξύ μας δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνει ο μέσος συριζαίος για να σας είναι κάπως σέξι και θελκτικός. Όταν έχετε φάει στην μάπα αυτά:





και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, το να νομίζετε πως οι νέοι κυβερνώντες φυτρώσανε ξερω γω  από κανα μαρούλι προχτές και είναι καθολικά και συνολικά μια μίξη του Γκάντι και του Μ. Λ. Κινγκ και δεν έχουν σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, ε τι να πω, μάλλον περι πολιτικής και κοινωνιολογίας χρειάζεστε φροντιστήριο.

Όσο και για τον πούτσο να είναι μερικοί συριζαίοι, και δεν το αμφισβητώ καθόλου αυτό, όντας μέχρι πρότινος αρκετά εντός του πράγματος, ε ρε παιδιά ο πήχης έχει κατέβει πολύ χαμηλά και τέλος πάντων μην το παίζετε υπεράνω, δεν σας παίρνει.
Τελος πάντων, όποτε μου ξαναπεί ο οποιοσδήποτε κάτι για τον χ, ψ συριζαίο και το ....επίπεδό του θα του δείχνω αυτό:



aeisixtir