Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Σάββατο, Μαρτίου 20, 2010

Αντε γιατί μας πρήξατε

Σημερα έχει ελαφρώς παλιά χόρτα το μαγαζί διότι το θυμικό μου με στέλνει κατά κει (μετασυνεδριακό σύνδρομο φαντάζομαι. Που να καθόμουν και όλες τις μέρες). Νευριάζω όταν ακούω συναδέλφους (χμμμμ οχι ακριβώς, σε μαθηματικούς αναφέρομαι) να πετάνε κοτσάνες και μάλιστα κοτσάνες που μπορούν εύκολα να διορθώσουν με ελάχιστο ψάξιμο. Δόξα τοις θεοις το ιντερνετ και η ευρυζωνικότητα εφτασαν πλέον μεχρι την κωλοπετινίτσα. Αναφέρομαι στην ιστορία με τον Αϊνστάιν και τον Καραθεοδωρή. Το κείμενο είναι σχετικά παλιό, αλλά μόλις πρόσφατα το ανακάλυψα και σας το προτείνω. Αλλά πρώτα ας κάνουμε μια εισαγωγή:

Το τι παπατζα εχει ακουστει δεν περιγράφεται. Οι τρεις αγαπημένες μου ειναι (α) πως τον Καραθεοδωρή δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του (ενω ήταν μελος σε 2-3 εθνικές ακαδημίες επιστημών και πασίγνωστος στον τομέα του) και (β) πως ο Αϊνστάιν του "εκλεψε τις σημειώσεις" (ωχαμαναμαν) και (γ) πως ο Καραθεοδωρή ήταν "δασκαλος" του θειου Αλβέρτου. Συνήθως πάνε μαζί με την ....συνηθισμένη (και διεθνως) πίπα πως ο Αϊνστάιν ήταν ....περίπου μάπας.


Το περίεργο ειναι πως αυτες τις διαδόσεις θα τις βρει κανείς παντού γραμμένες εκτός και αν ψάξει στα γραπτά των ειδικών του θέματος. Κανένας φυσικός, ερευνητής ή όχι, ειδικός στην σχετικότητα ή ..ασχετος με αυτην (χαζο λογοπαίγνιο, αλλα μην τα θελουμε και ολα δικά μας) δεν έχει ποτε αναφερθεί σε κάτι τέτοιο (απ΄όσο γνωρίζω τουλάχιστον). Αυτό αντι να προβληματίσει τους περι του θέματος βελάζοντες απεναντίας τους οδήγησε στο ευφυέστατο συμπέρασμα πως "υπάρχει διεθνής συνομωσία". Αν εξαιρεσουμε τον ...υφέρποντα ρατσισμό (αμ τι ενας Εβραίος επιτρεπεται να σκέφτηκε κάτι έξυπνο;) και την ΕΛ μαλακία του μέσου ασχετοάσχετου που νομίζει πως οι επιστήμονες ειναι ποπ στάρς, και αφού αυτός δεν γνωρίζει τον Καραθεοδωρή (λες και γνωρίζει τον Χίλμπερτ, τον Ρίμαν ή τον Γκρόσμαν ας πουμε που ειχαν επίσης τεραστια συμβολή στην σύγχρονη φυσική, ακόμα και "άθελά" τους) πρεπει να "είναι άσημος" και όχι μόνο άσημος αλλά και αδικημένος. Τον Πλανκ, τον Λόρεντζ, τον Μπορ, τον Μαξγουελ, τους ξέρετε; Οχι, μονο τον Αλβέρτο ξέρετε γιατί ειχε την ατυχία να γίνει ποπ στάρ. Του έχουν βάλει στο στόμα ότι μαλακία μπορεί να σκεφτεί κανείς. Τι υπέρμαχο του Σιωνισμού, τί φανατικό θεϊστή και βεβαίως τον έβαλαν στην "τελευταία συνέντευξη της ζωής του" να αναφερθει στον "δασκαλο που η επιστημη χρωστάει τα πάντα", το δικό μας ντε, και μάλιστα με τρόπο σαν να μίλαγε για κάποιον που δεν τον ήξερε η μάνα του, πράγμα που βεβαίως ΔΕΝ ισχύει.

Κατά κανόνα οι τύποι αυτοι νομίζουν πως μια θεωρία ή μια εφεύρεση γίνεται όπως αυτές του ...Κύρου Γρανάζη. Χτυπάει ένα λαμπάκι πάνω από την κεφάλα και ξαφνικά το όλο πρόβλημα λύνεται με μιας απο ένα άτομο μέσα σε μια νύχτα. Και μετά, αν κάποιος σου "κλέψει" τις.... σημειώσεις και τις δημοσιεύσει πρώτος καθάρισε και εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτε! Κούνια που σας κούναγε κερχελέδες! Το γεγονός πως η ανθρώπινη (αρα και η επιστημονική πρόοδος) βασίζονται στην συσσώρευση γνώσεων, πως πολλά έργα είναι συλλογικά με την μια εργασία να έπεται της άλλης, πως μια ρηξικέλευθρη δημοσίευση την ακολουθούν πολλές από άλλους επιστήμονες (που τεστάρουν ή διευρύνουν τα όρια της θεωρίας διότι έτσι προάγεται η γνώση) μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Το γεγονός πως οι επιστήμονες σαν ανθρωποι επικοινωνούν και μπορούν να συνεργάζονται κιολας προκειμένου να πετύχουν κατι καλύτερο συνιστά "κλοπή" (α ρε και να δημοσιευτεί αργότερα η ...επικοινωνία μου με τον εστάριαν!). Η δε ευγενεια που υπάρχει μεταξύ ισων και ισότιμων συναδέλφων που σέβονται ο ένας τον άλλον γίνεται ....δουλικότητα και....παρακάλια για ....φροντιστήριο (να δειτε "φροντιστήρια" που μου εχει κανει ο εσταριαν!! οπως και εγώ αλλωστε!! πωπω κλοπες!!!)

Παλαιότερα ποστ στο θέμα έχει γράψει ο vagelford εδω και ο ταλος εδώ του οποίου το ποστ προσυπογράφω μετά της δεουσης μανίας. Στα λινκς του τελευταίου βρίσκεται και το εξαιρετικό άρθρο του Κων/νου Μπενά το οποίο και κακώς δεν διάβασα τότες αλλά μόλις προχτές και σας καλω να το διαβάσετε και σεις, έτσι για να κυκλοφορεί και κάτι εμπεριστατωμένο σε σχέση με το θέμα αντί για τις συνηθισμένες τρίχες.


Για οσους βαριουνται κανω μια συνοψούλα:
* Ο Καραθεοδωρή με τον Αλβέρτο είχαν όλα και όλα 6 χρόνια διαφορά. Ο δευτερος δεν φοίτησε σε κανένα πανεπιστήμιο από αυτά που δίδαξε ο πρωτος
* Προτειναν αλλήλους για μελη ακαδημιών επιστημών. Δεν είναι λιγο περιεργο για ατομα που υπάρχει μεταξύ τους κλοπή εργασιών;
* Η αλληλογραφία τους ξεκινά αρκετά μετά την δημοσίευση της ειδικής και της γενικής σχετικότητας και αναφέρεται σε λύσεις στριφνών προβλημάτων της γενικής σχετικότητας. Οσοι δεν το ξέρουν ας το μάθουν τώρα πως οι φυσικοί με τους μαθηματικούς συνεργάζονται. Ενα εξ αυτων (εκει που "εκλιπαρούσε" ο Αλβέρτος και ο "δασκαλος" του του "έδωσε" τα φώτα του) μένει....άλυτο μέχρι σημερα (!)
* Ο "ασημος" Καραθεοδωρή ήταν μέλος 3 (αν θυμαμαι καλα) εθνικών ακαδημιών επιστημών (!) και πλειστάκις επίσημος καλεσμένος του Βενιζέλου στην Ελλάδα.
* Ο ίδιος ο Καραθεοδωρή μιλούσε μέχρι το θάνατο του με τα καλύτερα λόγια για τον Αλβέρτο (εχω διαβάσει μια συνέντευξη της κόρης του που το ανέφερε εκτενώς, αλλά τρεχα βρες το λινκ τώρα), πράγμα λίγο περίεργο για κάποιον που "του είχε κλαπεί" μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές δημιουργίες γενικώς και ειδικώς
* Ο Καραθεοδωρή έχει δημοσιευσει εργασίες γύρω από τη σχετικότητα αλλά δεν ήταν ούτε ο κολοφώνας του, ούτε το μοναδικό του πεδιο ενασχόλησης. Οπως καθε ακαδημαϊκος που σέβεται τον εαυτό του ασχολήθηκε με επιμέρους προβλήματα που ανέσκυψαν σε μια νέα θεωρία (για τους επιμένοντες θα επιμείνω και εγώ πως οι επιστημονικές θεωρίες διευρύνονται συνέχεια καθώς ακολουθούν επάλληλες δημοσιεύσεις. Πόσο μάλλον εκείνα τα χρόνια από μια γενιά επιστημονων της Γερμανίας (κυρίως) που ήταν πιθανότατα η καλύτερη φουρνια που είχε βγει ποτέ). Τι να πω ρε παιδί μου πέφτω από τα σύννεφα. Απλα αν αρχίσουμε να μιλάμε για εντροπία, θερμοδυναμική και τα τοιαύτα μάλλον οι περισσότεροι θα αρχίσουν να ξύνουν το κεφάλι τους γιατι δεν τις έχουν ακουστά. Θα μου πεις την σχετικότητα που την έχουν ακουστα την ξέρουν κιόλας; Έλα ντε.....


Αλλα όπως σε μια διαλεξη/διδασκαλία/οτιδήποτε υπάρχει παντα ένας μαλάκας να σου ζαλίσει τα αρχίδια και να το παιξει ξερόλας, έτσι λοιπόν και στα δικά μας έρχονται οι ΑΣΧΕΤΟΙ να το παίξουν σχετικοί με την σχετικότητα

Update: Ας δούμε και τη λίστα των πλέον γνωστών συμμετεχόντων στη διαμόρφωση της Θεωρίας της Σχετικότητας στην οποία υπάρχουν 4 Έλληνες αλλά όχι ο Καραθεοδωρή. Στην wikipedia υπάρχει και βιογραφία του Καραθεοδωρή εδώ, διοτι ειπαμε το κυρίως έργο του ήταν αλλού (και όχι αγνωστο βεβαιως βεβαιως) και όχι στην σχετικότητα

25 σχόλια:

  1. Είσαι ανθέλλην, θολοκουλτουριάρης, α-φυσικός, προδότης της καταγωγής σου και όλα τα συναφή. Που θα μας πεις εμάς, στους γνήσιους απογόνους των EL. ότι ο Αλβερτάκος δεν έκλεψε τον Καραθεοδωρή! Τι ξέρεις εσύ, βρε αλμπάνη;;;; (τα πήγα καλά; Ε; Ήμανε καλός; Γιούπιιιι! Ευχαριστώ την Ακαδημία, τους γονείς μου, τον ατζέντη μου, τον dealer μου, κλπ).
    By the way, γιατί από τις παραπάνω συζητήσεις/αναφορές σου λείπει ο Schroedinger;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @khlysty
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λίγα!!!



    "By the way, γιατί από τις παραπάνω συζητήσεις/αναφορές σου λείπει ο Schroedinger;"

    Διοτι:

    α) δεν μου αρέσει η γατα του διατι μου τρωει τα ψαρια
    β) δεν ταιριαζουν τα ζωδια μας
    γ) δεν το θυμηθηκα
    δ) αμα ητανε να πω οσα "ονοματα" θυμαμαι θα εγραφα 15 σελιδες
    ε) αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέστα Χρυσόστομε!!!Είναι όντως τραγελαφικό το θέμα και για να πω την αλήθεια το έχω ακούσει από μαθηματικό δάσκαλο ενός φίλου.Και έχει εξήγηση.Απλή μάλιστα.Πρέπει να πάρουν τα πάνω τους και αυτού γιατί τους έχετε κλέψει όλη την δόξα μετά την αναθεματισμένη βιομηχανική επανάσταση!Οι τελευταίος που μπορούν να καυχηθούν είναι ο κ.Άλαν ο αλανιάρης αλλά και πάλι δεν είναι ερυθρός γίγας όπως ο συνάδελφός σου , Αλβέρτος.
    Εγώ πάντως είχα διαβάσει ότι απλά βοηθούσε τον Αλβέρτο στο αλγεβρικό/μαθηματικό μέρος της ανάπτυξης της θεωρίας.Και αν σκεφτεί κανείς το "Do not worry about your problems with mathematics, I assure you mine are far greater." που είναι σφαλιάρα για κάθε φωστήρα, δεν τίθεται θέμα.Παρά ταύτα, θεωρείται ένας από τους μεγάλους μαθηματικούς και τον πάω διπλά επειδή είναι και συνάδελφος:P.

    Υ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουστ ρε αντι-ΕΛ! Σε λίγο θα μας πεις και ότι τα Ελληνικά δεν έγιναν επίσημη γλώσσα του γαλαξία για μία ψήφο και ότι η Microsoft δεν φτιάχνει κρυφά σε ένα υπόγειο στην περιοχή 69 τον υπερυπολογιστή που μιλάει Ελληνικά!
    Φτου φτου σουβλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "By the way, γιατί από τις παραπάνω συζητήσεις/αναφορές σου λείπει ο Schroedinger;"

    Διοτι:

    α) δεν μου αρέσει η γατα του διατι μου τρωει τα ψαρια
    β) δεν ταιριαζουν τα ζωδια μας
    γ) δεν το θυμηθηκα
    δ) αμα ητανε να πω οσα "ονοματα" θυμαμαι θα εγραφα 15 σελιδες
    ε) αυτα!

    Αυτό είναι multiple choice; Αχ, πολύ με αρέζουν αυτά!!!

    Κατά τα λοιπά, τα όσα υποστηρίζουν οι διάφοροι "γνήσιοι απόγονοι των L" με κάνουν να αναρωτιέμαι αν είναι αμάθεια, ημιμάθεια ή τακτική "ρίχνω άδεια να πιάσω γεμάτα (...χάνους, γύλους και λοιπά ψαροειδή)". Γενικώς, μαμά, φοβάμαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα εισαι και δασκαλος τρομαρα σου και δεν ξερεις πως τα ονοματα κλινονται τα -ης σε -η

    αληθεια ποσα χρονια εξασκεις το επαγγελμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @karios
    φτου μου φτου μου!!

    @khlysty
    Δεν ειναι multiple choice, αλλα πλακιτσα! Κυριως ειναι τακτικη κατα τη γνωμη μου, αλλα τακτικη χαρμανιασμενη με χαζομαρα

    @napo
    Σου εχω γραψει ηδη πως δεν θα ασχοληθω πλεον μαζι σου. Τα επομενα σου σχολια στο blog μου θα κοβονται. Ο ξερολισμος και η αμαθεια μαζι εκνευριζουν, ποσο μαλλον οταν συνοδευονται απο τοσο κακη συμπεριφορα. Μαθε λοιπον ξερολα παντογνώστη πως δεν ειμαι δασκαλος αλλα καθηγητης, πως δεν διδασκω τα νεα ελληνικα αλλα φυσικη και πληροφορική και πως ο Καραθεοδωρή κλίνεται έτσι ακομα και αν δεν σου αρέσει! Αν διαβαζες έτσι για αστειο αυτα που γραφω και τις παραπομπες που δινω θα το χαμπαριαζες και μονος σου, αλλα η αναγνωση και η κατανοηση κειμενων δεν ειναι το φορτε σου σωστα; Ακομα και ειχες δικιο ομως η ρηση με το φεγγαρι και το δακτυλο σου ταιριαζει γαντι. Ναπακίες τέλος εδω μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το μόνο που έχω να προσφέρω είναι ότι είδα πρόσφατα ένα θεατρικό με τον Κοτανίδη για τον Φαύνμαν
    (http://www.heraklion.gr/agenda/theater/11499.html) το οποίο παρά τις διθυραμβικές κριτικές που διαφημίζει οτι πήρε (εγώ δεν ξέρω), είναι ψιλομέτριο (αλλά οκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είστε μέλη μιας παγκόζμιας συνωμοσίας για να κλέψετε τη δόξα του τελευταίου μεγάλου έλληνα μαθηματικού (εγώ είμαι ο μεθεπόμενος μεγάλος έλλην μαθηματικός - η θέση του επόμενου είναι ήδη κλεισμένη-).
    Και θέλω να καταγγείλω και τον Καρατοντόρ, γιατί μου βγαλε τη σμπαναϊα στη σχολή! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαλαρωσε απλως μου θυμιζεις ενα φυσικο που ειχα στο σχολειο

    οσο για την καταληξη δεν βλεπω σε καποιο απο τα λινκ σου την γραμματικη του τριανταφυλλιδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας προτείνουμε και μεις ένα λήμμα για το λεξικό:
    Ναπακία ουσ θ [napa'cia]:
    Φράσεις γραμμένες σε διαδικτυακούς ιστότοπους (συνήθως ιστολόγια τρίτων) που βρίθουν ασυναρτησιών, υπερβολών, αποφθεγμάτων ημιμάθειας και ξερολισμού. Συνοδεύονται συνήθως από κάκιστη συμπεριφορά και προσβολή της διαδικτυακής φιλοξενίας, καθώς και από χαρακτηριστικές λέξεις και χαρακτηρισμούς που επίσης δεν αναφέρονται σε κανένα λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (χαρακτηριστικά αναφέρουμε: θολοκουλτουριάρης, Σοβιετία, κουμμούνι, μπαχαλάκης κ.ά.).
    Οι Ναπακίες ξεχωρίζουν λόγω της παντελούς ανυπαρξίας σημείων στίξεως και τόνων - εκτός του αγγλικού ερωτηματικού (?) σε ερωτήσεις - καθώς και της μανιώδους εμμονής με φράσεις με ταυτόχρονη άγνοια του νοήματος και περιεχομένου του κειμένου που αναφέρονται.
    Συνήθως οι Ναπακίες εμφανίζονται σε σχόλια ιστολογίων με ημερομηνία λήξης η οποία εξαρτάται από την υπομονή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, με την λήξη της οποίας μπλοκάρονται και μεταφέρονται στο προσωπικό ιστολόγιο του συγγραφέα. Το μπλοκάρισμα συνήθως συνοδεύεται και με εξάρσεις του συγγραφέα της Ναπακίας περί ελευθερίας του λόγου και δημοκρατίας. Οι Ναπακίες κατόπιν μεταναστεύουν στο επόμενο διαθέσιμο ιστολόγιο μέχρι να εξαντλήσουν την εκεί υπομονή κ.ο.κ.

    Παραδείγματα χρήσης της λέξης:
    1)Άσε, γέμισε το blog μου Ναπακίες χτες πάλι. Δέκα ώρες απαντούσα και μετά είχα και άλλες Ναπακίες λες και μιλούσα στον τοίχο. Κρίμα το χρόνο που έχασα. Θα τον μπλοκάρω να ησυχάσω τελικά.
    2)Δεν ξαναγράφω σχόλια στο blog. Εκεί η Ναπακία πάει σύννεφο.

    Συναφή λήμματα:
    μαλακία, ΛΑΟΣ, ημιμάθεια, ξερολισμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. lol συλλεκτικο θα το κρατησω αυτο
    καριος επιτρεπεις αναδημοσιευση ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή θέλεις να πεις ότι πίσω από μια σημαντική ανακάλυψη δεν βρίσκεται ένας Έλληνας;;;; ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ ΤΩΡΑ!!
    τα σέβη μου και τις καλημέρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν συνάδελφοί σου που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο...αφού ακόμα και γω τα γνώριζα!

    Από την άλλη βέβαια, καθηγητές είναι ...άρα όλα είναι πιθανά.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το κατάλαβα ότι ήταν πλακίτσα. Επίσης, καλώς τον δέχτηκες -ξανά- τπν γίγαντα Napo. Ζούμε μεγάλες στιγμές, έτσι;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Einstein είχε διαίσθηση να καταλάβει το σύμπαν, αλλά ο Καραθεοδωρή τον βοήθησε στα μαθηματικά. Τέλος.
    Η εκκλησία μας φορολογήθηκε κατά 20%.
    Τα λαμόγια, αφού αφαίμαξαν την Ελλάδα, θέλουν τώρα να υφαρπάξουν και από την Εκκλησία μας ό,τι απέμεινε...
    Συντόμως, θα δεις πολλούς χώρους πρασίνου που ανήκουν στην εκκλησία μας, να γίνονται Mall τεραστίων διαστάσεων...
    Κι έτσι, θα δικαιωθεί ο αγώνας σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/3/10 12:45

    Ένα τουλάχιστον καλό που βρίσκω σε αυτούς τους αστικούς μύθους είναι ότι η επιστημονική κοινότητα συνήθως αρχίζει να μιλά και να εξηγεί αρκετά θέματα.

    Με αφορμή φαντάζομαι αυτούς τους μύθους οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης έχουν εκδώσει έναν τόμο - βιογραφία για τον Καραθεοδωρή. Δεν τον έχω διαβάσει ακόμη αλλά πιστεύω ότι δεν θα λέει αρλούμπες.

    Που να δεις όταν έχουν ήδη φτιάξει την θεωρία των πάντων και συγχέουν βαρύτητα με μαγνητισμό.


    ένα θέμα που αντιμετωπίζω στον δικό μου χώρο (Αισθητική) είναι η παντελής άγνοια για το τι είναι μικρόβια και ποια η διαφορά τους από τους ιούς. Ότι και τα δύο είναι μικροοργανισμοί (αν και για τους ιούς υπάρχουν κάποιες ενστάσεις) κι όχι ουσίες τις οποίες θα διώξεις με την "θετική" ενέργεια (η οποία φυσικά δεν έχει αποδειχθεί πουθενά αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό placebo). Ότι δεν γίνεται ένα καλλυντικό να επηρρεάσει το dna όλων των κυττάρων του οργανισμού και να αποτρέψει την γήρανση καθώς κι άλλα πολλά.

    Γενικά πάσχουμε από άγνοια σε πολλούς κλάδους των επιστημών (θετικών και μη) μια και η παιδεία απλά δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @διον
    Αμα το ιδω θα σε πω αλλα χλωμό το βλέπω

    @ναπο
    Δεν θα μου πεις τι να κανω στο δικο μου το γκεζί. Οπως και σε αλλα πράγματα δεν μπορείς να δεις περα απο τη μυτη σου. Ειναι σαφες πως δεν διαβάζεις ουτε αυτα που γραφω, ούτε τα λινκς που παραπέμπω. Η ακόμα χειρότερα τα διαβάζεις αλλα δεν μπορείς να τα εννοήσεις. Απο την επόμενη τρολιά τα σχολια σου θα διαγράφονται όλα, όχι για λογους λογοκρισιας διοτι αφενος δεν εχεις καν λογο αλλα ανοητα τσιτάτα και αφετέρου μπορεις να γραψεις στο blog σου οτι θελεις, ουτε διοτι "μας εκανες κατι" αλλα για δύο λόγους:
    * καλαισθησία
    * στο σπίτι μου ειμαι χαλαρός αλλά απαιτώ σεβασμό. Οχι σε μένα αλλά στο ίδιο το σπίτι. Οποιος μπαινει μεσα και κατουράει στο χαλί και νομίζει πως κάτι έκανε τρώει κλωτσιες. Απλο ειναι νομίζω


    @καριος
    Χαχαχαχαχα!

    @ellie
    Καλησπέρες και απο μενα και τα σέβη σας δεκτά!

    @glam
    Και ομως ειναι διαδεδομένος μύθος. Συνηθως κυκλοφορεί απο ανθρώπους ασχετους με τα δικά μας, όπως ο suncitizen πχ που μπορει να ειναι καλος και χρυσός αλλα φυσικός μια φορά δεν ειναι. Η επαναληψη οδηγει και πολλούς (μαθηματικούς συνήθως) σε αυτην την πίστη

    @khlysty
    Μπα, αργα η γρηγορα η ανοχη μου θα λαβει τελος και το οικοσιτο μου τρολ θα παρει ποδι.

    @suncitizen
    Βρε δουλειες που ανοιξαμε!!!

    Τι σημαινει "Τελος"! Εισαι τοσο σιγουρος και τοσο απολυτος σαν να ησουνα μπροστα; Διαβασες καθόλου τις παραπομπές; Γνωρίζεις τιποτε για την σχετικότητα και τη συνεισφορά καθενός επιστημονα σε αυτην; Στοιχηματίζω πως όχι. Ελαβες 2 mail, διαβασες και ενα διαρκως ανακυκλούμενο hoax και καταχάρηκες.

    Περι εκκλησιας και τα λοιπα τι να πω. Ειναι εμφανες τελικα πως ανηκουμε σε παράλληλες πραγματικότητες .

    Η εκκλησία δεν φορολογείται με κανένα ποσοστό. Φορολογούνται με 20% τα νοίκια που εισπράττει, αντι για 40-45% που είναι για σενα και για μένα. Ουτε τελη ακινητης περιουσίας, ούτε εξτρά φόρος στο παγκάρι, ούτε παύση των διπλών (επισημα κιολας) βιβλίων που κρατάνε οι ενορίες ούτε βεβαίως κάποια περικοπή στην μισθοδοσία τους (που γίνεται από την τσέπη μας) και κοστίζει στο δημοσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η εκκλησία "μας" εχει μάθει απο το Βυζάντιο να ειναι σε ευνοϊκή μεταχείριση, η οποία γιγαντώθηκε στην τουρκοκρατία αλλά παρέμεινε ως θεσμός μεχρι σημερα. Η κρατική μισθοδοσία των κληρικών εγινε επι χουντας και οι μεγάλες φοροαπαλλαγες εγιναν απο τις τελευταίες κυβερνήσεις.

    Αν εσεις θελετε να ζειτε σε ενα θεοκρατικό καθεστώς εμεις παλι δεν το θελουμε. Αν επιλεγετε να μειώνεται το εισοδημά σας αλλά μερικοί "ταγοί", "ποιμένες" να περνάνε ζωή και κότα αυτό ειναι επιλογή σας. Εγώ όμως που ΔΕΝ το θελω αυτο, που ΔΕΝ νιωθω να ανηκω στο ποιμνιο (δηλ κοπαδι για να ενθυμουμαστε και τα ελληνικά μας) δικαιουμε να διαμαρτύρομαι όταν βλέπω το μεσαίωνα να μας ξαναχτυπά την πορτα;

    Θυμησου πως υπερασπίζεσαι αυτούς που σε καταδικάζουν πρώτοι απ όλους (ή έχουμε ξεχάσει τον Χριστοδουλα και τους λόγους του περί κουσουριου;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @sakidio
    "Γενικά πάσχουμε από άγνοια σε πολλούς κλάδους των επιστημών (θετικών και μη) μια και η παιδεία απλά δεν υπάρχει."

    Θα ψιλοσυμφωνήσω. Δεν ειναι τοσο το γεγονος πως η παιδεια δεν υπάρχει, όσο το ότι η ανθρωπινη γνωση φτάνει πλεον σε τόσο βάθος και πολυπλοκότητα που πολύ δύσκολα μπορεί καποιος να παρακαλουθήσει ακόμα και την ίδια του την ειδικότητα. Αναγκαστικά βασιζόμαστε σε "ειδικούς" τους οποίους πιστεύουμε. Τετοιοι ομως στο net αυτοχρίζονται πολλοί και παρα πολλοί την πατάνε. Η ανακύκλωση του ίδιου πράγματος το κάνει μια μίνι τεχνητή πραγματικότητα. Και οι πραγματικά ειδικοί συνήθως ειναι αποτραβηγμένοι στην δουλεια τους και η όποια διορθωση/ενημέρωση έρχεται αρκετά αργα....


    Εδώ ο Σαμαράς ανακύκλωσε τις αηδίες περι "Ντε Γκωλ" και Μ. Βρετανίας χωρίς ντροπή, και ο Στυλιανίδης άρχισε τις αηδίες για το "δασκαλο" του Αϊνστάιν, ο Πάγκαλος δήλωσε πως η ...γερμανική χιτλερική κυβέρνηση έκλεψε το χρυσο της Ελλάδας (άλλη μουφα αυτη) τι να σου κάνει ο μέσος πολίτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Zaphod-άκο,

    επειδή είμαι ένας από κείνους που ξέρουν τί είναι η εντροπία {αλλά και η εντροπή...} προτείνω την παρακάτω θερμοδυναμική ενέργεια για κάποιον που τον χώσανε στο ...κλείστρο του Μάξγουελ (το λέω σωστά;;;):

    Αν δεν θέλετε να αποχτήσετε την
    ψύχωση της «Σιωπής των Αμνών»...
    ...αποχτείστε την «ψύχωση»
    του "Γιάννη-Αγιάννη"!!!
    Πάρτε στην πλάτη σας τον Μάριο!
    Περάστε τον από τους υπονόμους προς την ελευθερία!
    δηλαδή...
    "Τρέξτε" να υπογράψετε να αποφυλακιστεί.

    http://www.PetitionOnline.com/mariosz/petition.html
    {από το μπλογκ: Ψέμματα-Ψυχώσεις}
    Ήμουν ο 8897ος που υπόγραψα.
    Πάτε κι εσείς,
    για να γίνουμε γρήγορα μύριοι+++.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ένα άλλο σημαντικό "μάστ" τέτοιων περιπτώσεων είναι η κατάληξη του επωνύμου εις σίγμα τελικόν, αφού ο άνθρωπος Καραθεοδωρή λεγόταν και ουχί Καραθεοδωρής, ως γράφουν πανάρκετοι...

    Όπως και να'χει, είναι οξύμωρο ότι πολλοί από τους τη Σχετικότητα επικαλούμενους διαπνέονται από την πλήρη Ασχετοσύνη... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. η γλωσσα εχει κανονες που υποχρεωνται να τους ακολουθουν ολοι
    ακομα και ο καραθεοδωρης

    Το τι και το πως θα ηθελε ο καθενας να ισχυει για την περιπτωση του ειναι αδιαφορο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @μαλλον ανθρωπος

    Ορθως και δικαιως αυτα που λεγεις αλλα ομολογω πως αυτοι οι δικτυακοι ψευτοακτιβισμοι αρχιζουν και γινονται πλεον μοδα. Ο Μαριος ειναι ακομα μια περιπτωση που δειχνει πως κατι δεν παει καθολου καλα με τα σωματα (αν)ασφαλειας

    @hades
    Σωστός!!

    @napo
    Ετσι ρε! Που πα ρε Καραθεοδωρη αμορφωτε και δεν ακους τον napo που ξερει τα ελληνικα να 'ουμ;

    Ελεγα να το σβησω το σχολιο σου ενθυμουμενος την προειδοποιηση μου περι τρολλιων κτλ αλλα λεω να το αφησω σαν αθανατο μνημείο βλακειας και ασχετοσυνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να επισημάνω ότι o Caratheodori έχει δημοσιεύσει μόνο μία εργασία πάνω στην σχετικότητα, και συγκεκριμένα πάνω στην αξιωματική θεμελίωση της ειδικής σχετικότητας, αν δεν κάνω λάθος κάπου στο 1923-24 (τότε ήταν της μόδας το θέμα), ενώ έχει γράψει και κάποια άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες.

    Και πάρε και ως δώρο ένα σχετικό απόσπασμα από κάτι που είχα ξεκινήσει να γράφω αλλά δεν το τέλειωσα:

    "Ξεκινώντας λοιπόν, ο Καραθεοδωρή είχε εκπαιδευτεί ως μηχανικός του στρατού και με την ιδιότητα του μηχανικού βρέθηκε το 1898 στην Αίγυπτο και συμμετείχε στην κατασκευή του φράγματος του Ασιούτ. Το 1900 παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την δουλειά του μηχανικού και να σπουδάσει μαθηματικά (μια απόφαση που φυσικά δεν ικανοποίησε τον πατέρα του). Το θερινό εξάμηνο του 1900 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (ενδιαφέρουσα συγκυρία, αφού εκείνη την εποχή, άνοιξη του 1900, αποφοιτεί από το πολυτεχνείο της Ζυρίχης ο Einstein), υπό την καθοδήγηση του H. A. Schwarz και ως «προχωρημένος φοιτητής». Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εκτός από τις διαλέξεις στα καθαρά μαθηματικά, παρακολούθησε και τις διαλέξεις του Max Planck, στην μηχανική και τον ηλεκτρομαγνητισμό του Maxwell, καθώς και τις διαλέξεις του Julius Bauschinger στην ουράνια μηχανική. Το θερινό εξάμηνο του 1902, μετακομίζει στο Gottingen μαζί με τον φίλο του Erhard Schmidt. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους Klein και Hilbert (και πολλούς άλλους φυσικά) που αποτέλεσαν και τις μεγαλύτερες επιρροές στην μαθηματική του καριέρα. Είναι η επιρροή του Hilbert που τον οδήγησε να ασχοληθεί και με τον λογισμό των μεταβολών. Πριν το καλοκαίρι του 1904, καταθέτει την διδακτορική του διατριβή, «Περί των ασυνεχών λύσεων στον λογισμό των μεταβολών», στον Minkowski και τελικά του απονέμεται το διδακτορικό δίπλωμα τον Οκτώβριο. Μετά από προτροπή του Klein, αποφασίζει να παραμείνει στο Gottingen και να εκπονήσει μία μεταδιδακτορική διατριβή (επί υφηγεσία) που θα του εξασφάλιζε μία θέση λέκτορα στο πανεπιστήμιο. Στις αρχές του 1905 ολοκληρώνει την μεταδιδακτορική του διατριβή, «Περί τον ισχυρών μεγίστων και ελαχίστων στα απλά ολοκληρώματα», η οποία δημοσιεύεται το 1906 στο Mathematische Annalen 62, pp.1203-1206, και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως λέκτορας μετά το Πάσχα.

    Ας κάνουμε εδώ μία παρένθεση. Ενδιαφέρουσα συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι το 1905 είναι το θαυμαστό έτος του Einstein, κατά το οποίο δημοσιεύει την εργασία για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο (Annalen der Physik 17 (1905), pp. 132-148), υποβάλει την διδακτορική εργασία με τίτλο, «Ένας νέος προσδιορισμός των μοριακών διαστάσεων» (Annalen der Physik 19 (1906), pp. 289-305) η οποία έχει ως στόχο να θεμελιώσει την ύπαρξη των ατόμων, δημοσιεύει την εργασία για την κίνηση Brown (Annalen der Physik 17 (1905), pp. 549-560), δημοσιεύει την εργασία, «Περί της ηλεκτροδυναμικής των κινούμενων σωμάτων» (Annalen der Physik 17 (1905), pp. 801-921) η οποία επαναστατικοποιεί την έννοια του χρόνου και τέλος δημοσιεύει την εργασία με θέμα, «Εξαρτάται η αδράνεια ενός σώματος από το ενεργειακό του περιεχόμενο;», όπου δείχνει ότι ένα σώμα που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και χάνει ενέργεια E, χάνει και μάζα ίση με E/c^2 (E=mc^2). Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι η διδακτορική του διατριβή, η εργασία για την κίνηση Brown και 5 προηγούμενες εργασίες που έχει δημοσιεύσει από το 1901 μέχρι το 1905 (Annalen der Physik 4 (1901), p.513, Annalen der Physik 8 (1902), p. 798, Annalen der Physik 9 (1902), p. 417, Annalen der Physik 11 (1903), p. 170, Annalen der Physik 14 (1904), p.354) αποτελούν ουσιαστικά μια συνολική δουλειά που θεμελιώνει την ατομική θεωρία μέσα από τη θερμοδυναμική."


    Τι να μας πει από τη ζωή του και αυτός ο Αινστάνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Carathéodory C. Zur Axiomatik der speziellen relativitätstheorie
    Sitzb. Preuss. Acad. Wiss. 1924 12-27

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir