Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

Σημερα ειχα την πρωτη μου επαφη με άνθρωπο που έχει ιχθύαση. Ενα παιδάκι του δημοτικού.

Ημανε μιλημένος, καταρτισμένος, έχω και δυο πτυχία ειμαι και αριστερος και αντιρατσιστης και πινω και καφέ σκέτο αμα λάχει. Ειχαμε πει και μια καλημέρα εκ του μακροθεν πριν κάτι μερούλες. Αλλά σήμερα καθίσαμε και ψιλοκουβεντιάσαμε από κοντά. Και ομολογώ μετά λύπης μου πως τσιτώθηκα. Να βράσω και την πρόοδο και την ανεκτικότητα και τα τοιαύτα. Το ζώο μέσα μας που δουλεύει με τα ένστικτα, την ξενοφοβία, το μίσος και την απέχθεια σε κάθετι διαφορετικό ειναι ακόμα κυρίαρχο.


Λιγο νιονιο να έχεις και από τέτοια μικρά πράγματα καταλαβαίνεις πολλά για την φύση γενικά αλλά και για την ανθρώπινη φύση ειδικότερα.
Αν αντέδρασα έτσι εγώ, ο έτσι, ο αλλιώτικος, ο πασαλιμανιωτικος, τι να περιμένει άραγε κανείς από τους πρωτόγονους, τους προληπτικούς ευρωπαίους του μεσαίωνα, τους φανατικά θρησκευομενους και τους ημιμαθείς ηλίθιους και όλους όσους πίσω από κάθε πράγμα βλέπουν το "χερι του Θεού" ή του Διαβόλου ή κάποιο άλλο μέλος του(ς) τέλος πάντων; (οι περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες πάνε μαζί, σωστά;)

Καταλαβαίνεις πως άνετα οι αλμπίνοι ευθύνονται για το μύθο για τους βρικόλακες και οι έχοντες ιχθύαση για την Νεφελιμ παπαρολογία. Μην θυμηθώ και "το στίγμα" της λεπρας, μιας ασθένειας που ειναι ελάχιστα κολλητική. Η ενστικτώδης απέχθεια στο διαφορετικο που δείχνει κάθε είδος, απόγονος της εποχής που ήμασταν ζώα (χμμμμ βασικά ακόμα είμαστε) και περπατούσαμε με τα τέσσερα παραμένει. Απλα χρησιμοποιωντας με λάθος τρόπο το εξελικτικό πλεονέκτημα του νιονιου κάνουμε και εκλογικεύσεις από πανω. Δαιμονες, φιδάνθρωποι και τέτοιες μαλακίες.



Α, μην νομίζετε πως ειχα τπτ υστερικες αντιδράσεις και τέτοια. Χαλαρος και ωραίος ήμανε. Αλλα τσιτωμένος. Και μέσα μου καταντράπηκα γι αυτό. Το γεγονός δε πως μιλάμε για ένα τρισαχαριτωμένο και τρισχαρούμενο πιτσιρίκι του δημοτικού δεν βοήθησε καθόλου την όλη εσωτερική μου κατάσταση

Η ειρωνεία του πράγματος ειναι πως το μεγάλο αδελφάκι, σε σχετική κουβέντα που κάναμε, δεν καταλάβαινε πως δουλεύει το μοντέλο της εξέλιξης και οι μεταλλάξεις και η φυσική επιλογή και τα ρεστα......


Σκατά, όλα τα δεδομένα μπροστά μας ειναι. Και συνήθως ασχολούμαστε με εκλογικεύσεις, νοητικές παγίδες και παπαρολογία. Θυμήθηκα και τον Θεολόγο που ήταν αφορμή να ξεκινησει η κουβέντα που όταν τον ρωτήσανε τα παιδιά κάτι σχετικό ("μπορεί καποιος να ειναι χριστιανος και να δεχεται την εξέλιξη; Δηλ να μην δέχεται την Γεννεση του Ανθρωπου απο τον Αδαμ και την Ευα;") απαντησε με το κατ' εμε αμίμητο take it or leave it σε ελληνική έκδοση


Ναι ξέρω, το ποστ δεν πηγαίνει ακριβώς γραμμικά, απλα ειναι μια γρήγορη καταγραφή σκέψεων και συλλογισμων. Οποιος το πιασει το νόημα το έπιασε. Τα τοπ της εβδομάδας τρώνε πόρτα και μάλλον θα ειναι έτοιμα αύριο

10 σχόλια:

  1. Zaphod δεν θα έπρεπε να αισθάνεσαι έτσι πάντως.Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι αντιρατσιστής.Αν δεν ήσουν τσιτωμένος,θα ήσουν υποκριτής ή γιατρός:P.Εκεί νομίζω μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο και σημαντικότερο ένστικτο κάθε οργανισμού.Και καλά κάνει και μπαίνει.Διάβασε αυτό το άρθρο το οποίο έχει σχέση, αν και έχει σχέση με την δαρβινική εξήγηση της συμπεριφοράς στις σεξουαλικές επιλογές.(σίγουρα θα έχεις ξανακούσει παρόμοια).

    http://tv-greek-sansimera.blogspot.com/2009/11/blog-post_846.html

    Υ.Γ-Μια τίγρης βεγγάλης μια χαρά θα περνούσε με μία Ασίας.Επειδή εκεί δεν υπάρχει ρατσισμός.Αν όμως η μια ήταν άρρωστη δεν ξέρω τι θα γινόταν:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπήκες στα δύσκολα αδερφέ.Θα συμφωνήσω με τη Σοφία από πάνω.Θέλει εξάσκηση το μάτι αλλά δεν χρειάζεται να το πολυσκέπτεσαι ρε φίλε.Άστο γιατί όταν το αναλύεις μέσα στο μυαλό σου σημαίνει ότι κάτι δεν σου κολλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα είναι θέμα συνήθειας.
    Δεν είναι η νόσος που σου δημιουργεί αυτό το συναίσθημα είναι η εικόνα του διαφορετικού όπως πχ η εικόνα μιας αναπηρίας που έχει προκαλέσει παραμόρφωση.
    Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση που έχεις στην αρχική εικόνα πχ στον Άνθρωπο-Ελέφαντα ή στο Φάντασμα της Οπερας με την εικόνα που έχεις στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ZAPHOD Καλησπέρα σου . Έπεσα τυχαία επάνω σου και ψιλοκόλησα. Εν τω μεταξύ,είχα κάνει και μια βόλτα στην μπλοκόγειτονιά και για να σου ηώ την αλήθεια είχα ξενερώσει.
    Δεν καταδικάζω τα όσα άσχετα αναρτώνται στα διάφορα blog και ούτε θεωρώ έξω από την ζωή μας ζητήματα κοινωνικής συμπεριφοράς. Ίσα-ίσα μάλιστα.Το θέμα είναι από πια σκοπιά το βλέπει και το αναλύει κανείς. Διαβάζοντας λοιπόν τις αναρτήσεις σου ήρθα στα ίσα μου. Θέλω όμως να μου διευκρινήσεις ένα ζήτημα που μπαίνει στην τελευταία σου ανάρτηση.
    Λες: "Το ζώο μέσα μας που δουλεύει με τα ένστικτα.......είναι ακόμη κυρίαρχο" Ξέρεις έχω την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος "γίνεται" δεν "γεννιέται" Μ΄αυτήν την λογική λοιπόν ο άνθρωπος εκπαιδεύεται. Εκπαιδεύεται με τις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει. Εκπαιδεύεται από τα μέσα που διαθέτει η εκάστοτε άρχουσα τάξη. Άλλωστε η ξενοφοβία, το μίσος,η απέχθεια,....δεν ανήκουν καν στα γενετήσια ένστικτα του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν λέω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στους μηχανισμούς παιδείας που έχει στην διάθεσή της η εξουσία και τα χρησιμοποιεί για να χειραγωγεί τις "μάζες" γιατί σαν μάζες μας αντιμετωπίζουν,και αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι άλλο από το να μας χρησιμοποιούν και να αποδίδουμε σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Με την ευκαιρία και για να μην ψάχνω. Τι είναι με λίγα λόγια η ιχθύαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Το "μυαλό του ερπετού" πάντα βρίσκεται μέσα σου, και η ενστικτώδης τσίτα στο διαφορετικό είναι αυτό που λέει... ενστικτώδης.

    Η μη αποστροφή στο διαφορετικό, είναι πολιτισμικό στοιχείο και όχι βιολογικό. Το ίδιο και το γεγονός ότι προβληματίζεσαι για αυτό το θέμα. Και αυτό σε τιμάει σε σχέση με άλλους που παραμένουν στο "ερπετό" και δεν κάνουν μία νευρωνική διασύνδεση παραπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Black Bedlam

    Είμαι σίγουρος πως αν εξαιρέσουμε τον Napo, οι περισσότεροι θαμώνες εδώ, αλλά και γενικότερα οι έχοντες αριστερόστροφο κοχλία (τι είπα πάλι) δεν εμφορούνται από ξενοφοβίες,ρατσισμούς και συναφή.
    Το γεγονός ότι τσιτώθηκε έχει να κάνει με την αρρώστια του άλλου, που εκ των πραγμάτων βάζει σε λειτουργία το ένστικτο της επιβίωσης σου, στο αντίκρισμα και ενδεχόμενη επαφή με το μη-υγιές.Έτσι πιστεύω τουλάχιστον,(μην το παίζω και φωστήρ) από τα λίγα που έχω διαβάσει.Η κοινωνική/ανθρωπιστική εκπαίδευση δεν έχει να κάνει τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, όσο έχει να κάνει η ιατρική.
    Τα ένστικτα κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να τα καταπιέζουμε.Ή τουλάχιστον, αν το κάνουμε ,πρέπει να τα εκτονώνουμε που και που.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @all
    Ενταξει, το μονταρα το ζητημα. Στην επομενη συναντηση πηγα....αποφασισμενος και νμζ πως το εφερα στα ισια το πραμα.

    Αποδεικνυεται λοιπον πως αμα υπαρχει διαθεση και ξεπεραστει το πρωτο σοκ, ολα γινονται

    @black bedlam
    Kατ αρχας καλως ηρθες και ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Ο ανθρωπος οντως γντ και δεν γεννιεται αλλα να ξερουμε σε ποιο επιπεδο αναφερομαστε. Το παιδακι αυτο πχ γεννηθηκε και δεν "εγινε" ετσι. Η ενστικτώδη ταση αποστροφης και καταστροφης του διαφορετικου (σε οτι δεν μας μοιαζει δηλ) υπάρχει σε όλα τα ζωα, και σε μερικά σε ακραίο βαθμο. Οταν αλλαζει αρσενικος αρχηγος (ή αρχηγοι) σε μια αγελη λιονταριων πχ η πρωτη του δουλεια ειναι να πνιξει ολα τα μικρα και να παει με ολες τις θηλυκες.

    Η ταση ξενοφοβίας υπάρχει σε όλα τα οργανωμένα ζωα. Οποιο δεν πολυμοιαζει εξοντώνεται η απομονώνεται. Απλα εμεις, επειδη εχουμε και νιονιο το κανουμε ακομα χειροτερο μιας και εκλογικευουμε χρησιμοποιώντας το θεο, τους διαβολοι ή την ηθική.

    Οι πρωτογονοι λαοι, με μικροτερη παιδεια απο εμας ειναι πολυ πιο ξενοφοβοι και ρατσιστες. Η αμεση αντιδραση τους σε καποιο ξενο συνηθως ειναι η αμεση εξοντωση και με αυτα που ξερουν ειναι η μονη λογική λυση (αυτο που λέμε "για καλό δεν θα ήρθε).

    Τα βασικά ενστικτα που εχει καθε ζωο ειναι α) η διατηρηση του εαυτου (πρωτευοντως) και β) η διαιωνιση των γονιδιων. Σε μερικες περιπτωσεις το β μπορει να υποσκελιστει απο το α (πχ στην αγελη των λυκων μονο οι αρχηγοι γεννουν) αλλα τοτε οι απογονοι θεωρουνται "της κοινοτητας" και της "μοιαζουν". Καποιος "διαφορετικος" δεν θα ειχε την τύχη να του επιτραπει είτε να διατηρησει τον εαυτο του σε βαρος των υπολοιπων είτε (ακομα χειροτερα) να διαιωνισει τα δικα του γονιδια.

    Για την ιχθυαση ψαξε στην wikipedia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mην σκιάζεσαι.

    Aπό την στιγμή που το μυαλό σου έχει την ικανότητα να επιβάλλεται στα πρωτόγονα ένστικτα του φόβου του διαφορετικού (ότι και να είναι αυτό) είσαι τζετ και αριστερούκλα και πουτσεύων και αρχηγούμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλαράκι πες ότι θες για τον θεό, αλλά ν' αφήσεις τον ΑποΚάτω ήσυχο μη σου κλείσω πρώτο καζάνι πίστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir