Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

Εμ αμα το μυαλο σου εχει κλειδωσει - Updated

...φτανεις στο να μην ξερεις τι να πεις.

Τα παρακάτω ξεκίνησαν να γράφονται ατάκα και επιτόπου μετά την επίθεση της Γαλλίας στην Λιβύη. Αποτελούν μια πρώτη καταγραφή σκέψεων και τίποτε παραπέρα. Ευχαρισθώ.

Ειναι προφανές πως κανένας παράγοντας, ούτε από τους "διεθνείς παίχτες" δεν ξερει πως να φερθει στην περίπτωση της Λιβύης.

Οι Αμερικάνοι (που άλλες φορές θα έτρεχαν τα σάλια τους) εχουν πάθει κλασομεντίαση τρέμοντας την πιθανότητα να ανοίξουν και άλλο μέτωπο, οι Ευρωπαίοι.....κάνουν οικονομίες, μετράνε τα κουκιά και δεν τους βγαίνουν, φοβούνται τυχόν κλιμάκωση, φοβούνται την πιθανότητα αναζωπύρωσης φονταμελιστικών τάσεων, φοβούνται για τα γαμωπετρέλαια, φοβούντούνται τα νέα κύματα μεταναστών που θα φέρει οποιαδήποτε (πιθανότατα) έκβαση και δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν.

Ατιμε ανθρωπισμέ και άτιμα ΜΜΕ, εδώ δεν τους βοηθάτε καθόλου! Ο μεγαλύτερος φόβος της Αμερικής και της Ευρώπης είναι πιθανότατα η πιθανότητα να μπλέξουν σε ένα κύκλο....απελευθερωτικών πολέμων, απο αυτούς που δεν τους αρέσουν καθόλου. Διότι άλλο να βάζεις ένα δικτάτορα - μαριονέτα στη θέση ενός παλιού και τελείως άλλο τα πρώην κράτη-παρίες να ζητούν ξαφνικά αστικές δημοκρατίες, πολιτικές ελευθερίες και τέτοια παράξενα και.....επικίνδυνα για τις μπίζνες (των μεγάλων εννοείται). Νομίζω πως ειδικά για τους Ευρωπαίους η καλύτερη λύση θα ήταν η Λιβύη να μην υπήρχε καν, ή έστω να ήταν στην....Αυστραλία!
Φανταστείτε μετά να αρχίσουν οι οικείες ...κοινές γνώμες να ζητάν....ελευθερία όχι μονο στο...Μπαχρέιν αλλά και στην μαμά της τρομοκρατίας (αλλά και κράτος πελάτη των Δυτικών) Σαουδική Αραβία! Τέτοια θα βλέπει ο Ομπάμας και δεν θα μπορεί να κλείσει μάτι. Ασε τους Εβραίοι που θα είναι σε αναμένα κάρβουνα. Και αν απ όλη αυτή την αναμπουμπούλα βγούν κερδισμένοι οι φανατικοί μουσουλμάνοι; Μετά δεν τους ξεπλένει ούτε ο Σηκουάνας.

Είπα Σηκουάνας; Εξαίρεση από τα παραπάνω αποτελεί καταφανώς ο Σαρκοζί που μάλλον προσπαθεί να γίνει πιο μεγάλος διεθνής παίχτης απ΄ότι ήδη ειναι, και κατάφερε η άτιμη ποντικομαμή να βάλει μέχρι και τους αμερικάνους στην μπρίζα (έστω και μουλωχτά) ενώ ταυτόχρονα εμείς..... αλήθεια τι λέμε εμείς;
(τι λέμε, διότι προς το παρόν κάνουμε αυτά)
(αν δεν αναφέρεται άλλη πηγή, τα κείμενα είναι από εδώ)

Γιωργος ο ΑΠ:
«η Ελλάδα επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα η χώρα μας σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις»
=> μετάφραση:
Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Τραβάτε με και ας κλαίω. Απο παροιμίες και χρησμούς πάμε καλά δηλαδής.


Πανος ο Παν:
«Η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν»
μετάφραση=> Καποιοι έχουν μείνει φαίνεται στις "συμμαχιες των προθύμων" και στην αναγκαστική εξαγωγή δημοκρατίας. Ειμαστε τόσο ουαου δημοκράτες που ανατριχιάζει κανείς να μας βλέπει! Για έκθεση ιδεών είναι καλούτσικος.

Αλέκα η κόκκινη:
επικοινώνησε, με πρωτοβουλία της, τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και του ζήτησε να μην συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η χώρα μας «στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη».
και:
Το ΚΚΕ καταγγέλλει «την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, που εξαπέλυσε ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, έχοντας στην πρώτη γραμμή τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, τους μακελάρηδες Γαλλία - Βρετανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ».

«Αποτελεί επαίσχυντη υποκρισία το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών, μαζί τους και του Γ. Παπανδρέου, ότι το ενδιαφέρον τους είναι «ανθρωπιστικό», καθώς αυτοί φανερά ή κρυφά συνεργάζονται και συναλλάσσονται με τις αυταρχικές, αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και αλλού. Δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση», συνεχίζει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ζητά ακόμη να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα και το Άκτιο όπως και να αποχωρήσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία από τη Λιβύη».
«Ο λαός της Λιβύης είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει ο ίδιος τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν έχει ανάγκη από λύκους για να τον φυλάνε. Ο ελληνικός λαός έχει χρέος να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Λιβύης», επισημαίνει τέλος το ΚΚΕ.

=> case study για την αρχή "πρεπει να πειτε κατι, αλλα δεν ξέρετε τι. Βάλτε αρκετες λέξεις sos μέσα και ας πάει στην ευχή". Οι "αγώνες των λαών" φαίνεται να νοιάζουν την συντρόφισα μόνο αν είναι υπό την αιγίδα του κόμματος. Το ότι η διεθνής νομιμοποίηση είναι πρωτοφανής σε σχέση με άλλα περιστατικά (όπως η εισβολή των Σοβιετικών και αργότερα των -ξου ξου- Αμερικάνων στο Αφγανιστάν πχ) δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η νομιμοποίηση που δίνει το κόμμα. Δεν εξηγεί πως θα είμαστε αλληλέγγυοι by the way. Θα τους λέμε μπράβο από μακρυά; Ολοι μαζί ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνετε όπως μας έλεγαν οι φίλοι μας οι Άγγλοι στην Κατοχή; Δεν ειναι πολύ μα πολύ βολικό να βγάζεις την ουρά σου απέξω; Αν αύριο ο Καντάφης ισοπέδωνε (ανευ αντιστάσεως) την μισή χώρα θα ήταν ελεύθερος ο Λιβυκος λαός να αποφασίσει και τέτοια δημοκρατικά;

Κωστής ο παρόλίγον φαντάρος
«Αφού τα τελευταία πέντε χρόνια η Δύση “κανάκεψε” το δικτάτορα Καντάφι κι αφού σίτισε κυβερνήσεις και πολιτικά πρόσωπα τώρα ζήτησε τον εκμηδενισμό του. Δεν έχουν καμιά διαφορά μεταξύ τους»

=>παλι περί των πολιτών που σφάζονται (ή δεν σφάζονται, ανάλογα τα γουστα) ουτε κουβέντα. Τι μας νοιάζει εμάς τι κάνουν οι άπλυτοι; Πολεμος χωρίς γερμανούς και σβάστικες και τα τοιαυτα πιθανόν να μην θεωρείται καν πολεμος.

εχει και συνέχεια:
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ αναφέρεται στην ελληνική εμπλοκή στις επιχειρήσεις και επισημαίνει ότι «Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί Άραβας από Ελληνικά όπλα. Γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα η αρχή;».
=> Σωστά. Εμεις ποτέ δεν πολεμήσαμε με τους Αραβες. Εκτός από τις εποχές του Βυζαντίου. Να ήταν εβραίοι όμως ε; Να τους σφάξουμε όλους!

Update. Ακουσα στις ειδησεις πως ο Κωστας ο παρολίγον φαντάρος έκανε δηλωση - μνημείο πολιτικής ανοησίας για το τρεχον θέμα:
"Απο πίτα που δεν τρως, τι σε νοιαζει και αν καεί".

Ουάου. Ρίτσος και μαλακίες! Ελπίζω να μην βγει ποτε το υπερόπλο μαζικής καταστροφής "Αϊβιαλιώτης speaking" διότι τότε μπορεί ο ίδιος ο πλανήτης να εκραγεί. Τέλος update


Θοδωρής ο ροζ:
τόνισε ότι «η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του Λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών».

=> ναι αλλα εμεινε μετεξεταστέος στο ΠΩΣ στο καλό θα απαντηθεί, ή μου διέφυγε εμένα; Μηπως περιμένουν ο Καντάφι να αυτοκτονήσει από την ...βαρεμάρα; Και μενα θα με άφηνε υπόχρεο αν ...αποχωρούσε διακριτικά αλλά υπο τας παρούσας συνθήκας χλωμό το κόβω.


Και ερωτώ τους πάντες γενικώς. Καλά τα ευχολόγια και οι εκθεσούλες. Επί του πρακτέου υπάρχει αραγες καμία πολιτική σκέψη;

Μα τι λέω ο μαλάκας!



Εγώ γενικότερα θα θυμήσω αυτό:

v_emman profile

v_emman Οι όψιμοι «αντιμπεριαλιστές» παρακαλούνται να σβήσουν προηγούμενα tweets όπου πανηγύριζαν για τις εξεγέρσεις σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη. 2 hours ago · reply



Η ώρα είναι δύσκολη και κατάλληλη για πολιτικούς μάγκες μιας και απαιτουνται περίπλοκοι και λεπτοί χειρισμοί. Αυτο και μόνο με κάνει να ανησυχω. Καλα ειναι να καθόμαστε στα αυγά μας, αλλά να θυμόμαστε πως η Λιβύη δεν ειναι στου διαόλου τη μάνα όπως το Αφγανιστάν. Ότι συμβεί εκεί θα έχει αντίκτυπο και εδώ. Οποτε καλύτερα να φροντίσουμε να συμβεί κάτι το οποίο μας συμφέρει.
Είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξει η Ελλάδα
α) και "συμμαχική νομιμότητα", κάτι το οποίο μπορεί να γυρίζει τα άντερα σε όλους τους αριστερούς, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει και στα ζόρικα και όχι μόνο αμα μας την πέφτουσι
β) να μπει σαν παιχτης στην τοπική σκακιέρα μιας και η Λιβύη ειναι ακριβώς από κάτω μας και το θέμα μας αφορά αμεσότατα
γ) και να είναι με τους "καλούς" της υπόθεσης, ακόμα και χωρίς φανερή "σκοπιμότητα" (η οποία εννοείται πως πάντα υπάρχει και για όλους)
δ) να ξεπλύνει την ξεφτίλα της εισβολής μας στην Σοβιετική Ρωσία και στην Κορέα και να κάνει έτσι για αλλαγή επίθεση σε τυρρανους και όχι σε λαούς.




Το ότι ο Καντάφης "ητανε σοσιαλιστής" το πετάμε. Και η Μερκελ μικρή ήταν κομμουνίστρια. Η Χίλαρη γυναίκα, ο Παπανδρέου σοσιαλιστής και ο Σαμαράς...επιστήμονας. Η απολυταρχία ειναι απολυταρχία και κάθε κλειστή εξουσία καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην τυρρανία. Όσο για τους εθνικοβαρεμένους ας κάνουν τον παραλληλισμό της Λιβύης με το δικό μας '21 (το οποιο καταπως φαίνεται θα στοιχείωνει το blog για κάμποσο καιρό ακόμα). Η γενναιότητα των "απο εκει" Λιβυων δεν φτάνει και δεν μπορεί να φτάσει να κερδίσει έναν εκπαιδευμένο, αποφασισμένο και πάνοπλο οργανωμένο στρατό (οπως ήταν οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ). Πόσο μάλλον όταν η μάχη γίνεται με σύγχρονο οπλισμό και όχι με καριοφύλια. Χρειάζεται εξωτερική υποστήριξη. Αυτή δεν αναιρεί και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αγώνα τον ντόπιων -αν αυτός υπάρχει, έστω και κατ' εικόνα ρε αδερφέ. Αλλιώς οι "αντικαθεστωτικοί" το παιχνίδι το έχουν χαμένο από χέρι. Και μετά θα μας μείνουν εμάς τα κροκοδείλια δάκρυα για "τον κακό ηγέτη" που "δεν προσέχει τα ανθρώπινα δικαιώματα".


Βεβαίως να μην ξεχνάμε πως η διεθνής σκηνή δεν απαρτίζεται από αγίους. Η πιθανότητα σαλαμοποίησης της Λιβύης και μετατροπή της σε κράτος ή κράτη μαριονέτες είναι υπαρκτή και αυτός είναι ενας ακόμα λόγος ανησυχίας για εμας. Κοινώς, όπως βλέπετε και εγώ διαστάζω να πάρω θέση. Εχω αυτην την πολυτέλεια, μιας και ούτε έχω μεγάλη ενημέρωση ούτε και καλούμαι να αποφασίσω για κάτι σήμερα, μιας και είμαι blogger και ουχί αναλυτής. Φοβούμαι όμως πως οι δικοι μας που αυτή ακριβώς ειναι η δουλεία τους, εεεε δεν την κάνουν και πολύ καλά.

Update
Πολύ καλό σχόλιο στο buzz, απο τον/την dytistonniptiron το οποίο μας διαφωτίζει κάπως για το....μπέρδεμα που λέγαμε:
H Δύση (καταχρηστικός όρος αλλά τέλος πάντων) παρακολουθεί αρχικά την εξέγερση (αν και τείνω προς την εκδοχή του φυλετικού εμφυλίου, αλλά ας την ονομάσουμε έτσι χάριν συντομίας) με αμηχανία γιατί ο Καντάφι τη βολεύει, και πετρελαϊκά και, ας πούμε, λόγω μεταναστευτικής πολιτικής – Κάποια στιγμή ο Κ. φαίνεται να έχει χάσει το παιχνίδι και η Δύση κόβει τις γέφυρες ώστε να βρει πεδίο συνεννόησης με τη διάδοχη κατάσταση – Τελικά η κατάσταση μοιάζει να αντιστρέφεται και η επικράτηση του Κ. να είναι θέμα ημερών, οπότε η Δύση καταλαβαίνει ότι έκανε γκάφα και πρέπει να παίξει ισχυρά το παιχνίδι της Βεγγάζης, διότι δύσκολα θα τα ξαναβρεί με έναν νικητή Καντάφι. Κάπως έτσι.
Update II
Διαβάστε και το σχετικό ποστ του latecomer. Και αυτό διότι:
α) Συμφωνεί με μένα
β) Το έχει και λίγο παραπάνω το ζήτημα ειδικά στο θέμα της νομιμοποίησης της επίθεσης με ή χωρίς εισαγωγικά

Update III
Χμ χμ χμ
Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15/3, αρκετές μέρες δηλαδή πριν την επίθεση των Δυτικών:

Σε άλλη συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Καντάφι στράφηκε εκ νέου κατά των δυτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι μόνο η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να εκμεταλλευτεί το λιβυκό πετρέλαιο.

«Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας. Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί» είπε ο Καντάφι στο δίκτυο RTL. Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ξεχώρισε ως υπεύθυνη», ανέφερε.


Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε (περί του αγνού αγωνιστή κτλ Καντάφι):
Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρόπους για να δεσμεύσει μέρος των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι, της οικογένειας του και άλλων Λίβυων με σκοπό να ενισχύσει τους αντικαθεστωτικούς. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δεσμευτεί πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά μόνο στις ΗΠΑ.

Update IV

Ο Βασίλης Ξυδιάς μάλλον με....διαβασε ή είναι τηλεπαθητικός. Διαβάστε τον και αυτόν λοιπόν!




20 σχόλια:

  1. "να θυμόμαστε πως η Λιβύη δεν ειναι στου διαόλου τη μάνα όπως το Αφγανιστάν. Ότι συμβεί εκεί θα έχει αντίκτυπο και εδώ."

    Εδώ είχε αντίκτυπο και από του διαόλου τη μάνα, πλέον μεγάλο ποσοστό των προσφύγων από Ιρακινοί/Κούρδοι είναι Αφγανοί, η "νότια Κρήτη" δεν θα έχει αντίκτυπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα σήμερα είναι κατά της επέμβασης, αλλά δεν κατάλαβα υπέρ ποίου είναι. Υπέρ του ηγέτη της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Τζαμαχιρίας; Ή υπέρ των εξεγερμένων; Αν ναι, πώς εκφράζουν την συμπαράστασή τους;
    Γιατί αν δεν θέλουν την διεθνή στρατιωτική επέμβαση, δύο πράγματα μένουν: ή να αφεθεί ο Καντάφι να σφάζει ή να πάνε εθελοντές στην Βεγγάζη. Άλλη λύση πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ.

    Και οι σκέψεις τύπου "θα αρκούσε μια απόφασή τους για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και της οικογένειάς του, ώστε το καθεστώς να αντιληφθεί ότι η απομόνωση μετράει" που κάνει η Αυγή (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=605807) δείχνει την σοβαρότητα των αντιπροτάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουπς, εγγραφή στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @antidrasex
    Ακριβώς!

    Αν γεμίσαμε με μετανάστες (για να πω την εύκολη να βρεθει παρενέργεια) απο το Αφγανιστάν, φαντάσου τι μπορεί να παίξει τώρα!

    Και βεβαίως το μεταναστευτικό δεν ειναι το κύριο πρόβλημα, ειδικά και ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με αραβες και πετρέλαια και πόλεμο στην γειτονιά σου.

    Ειναι εύκολη και ανεξοδη η καταγγελία, όμως τώρα φαινεται πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να παίξει ρόλο ή μαλλον φαίνεται πως αν δεν παίξει ρόλο θα καταλήξει με τους "κακους" της υπόθεσης


    @κωνσταντίνος
    Ειδες τι εύκολο ειναι το "σε οτι μας λενε θα λέμε όχι;"

    Η πλάκα ειναι πως ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Ναι, αλλα σε ...υποθετική πραγματικότητα!
    (δηλαδή όταν το πράγμα δεν είχε φτάσει εδώ που έφτασε, όταν και οι ιδιοι ηταν "υπερ του λαου". Τωρα που έφτασε ο κόμπος στο κτένι και ο "λαος" είτε θα κατακρεουργηθεί είτε θα βοηθηθεί ενεργά είδες τι εύκολο ειναι να θυμόμαστε την αυτοδιάθεση και άλλα τέτοια χαριτωμένα;)

    Αν θυμόντουσαν και οι Αγγλοι ετσι την "αυτοδιάθεση" το 1828, σήμερα δεν θα είχαμε κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. partizana20/3/11 13:36

    έλεος ρε παιδιά!Όταν λες ότι είσαι κατά της επέμβασης σημαίνει οτι είσαι υπερ του καντάφι;!Αυτά (θα) τα λέει ο ΓΑΠ!!! Είναι δυνατόν;!Από πότε η στήριξη μιας λαϊκής εξέγερσης σημαίνει βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ ή δεν ξέρω γω από ποιον άλλο;!Το τι θα τον κάνουν τον Καντάφι πρέπει και μπορούν να το αποφασίσουν οι λίβυοι. Υποδείξεις από μένα και κυρίως από το ΝΑΤΟ δε χρειάζονται. Δυστυχώς υπάρχει τεράστια εμπειρία τα τελευταία χρόνια και όλοι ξέρουμε ότι ποτέ των ποτών το ΝΑΤΟ και οι γνωστοί, δεν ενδιαφέρονται για την πρόοδο μιας χώρας. Επίσης υπάρχει και τεράστια εμπειρία του τι σημαίνει στέκομαι αλληλέγυος στον αγώνα ενός λαού. Διλήματα του στυλ είσαι με τον καντάφι ή με το ΝΑΤΟ, δεν επιτρέπονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή ανάρτηση κι όπως έχω ήδη πει, συμφωνώ με την ανάλυση. Είχα προσπαθήσει να αφήσω και χτες σχόλιο αλλά το έφαγε η μαρμάγκα, οπότε αρκετά απ' αυτά που θα έγραφα τα έχω ήδη βάλει στη δική μου ανάρτηση.

    Έχω να υποκλιθώ στο "ο Σαρκοζί που μάλλον προσπαθεί να γίνει πιο μεγάλος διεθνής παίχτης απ΄ότι ήδη ειναι"
    Τσάκωσες την ουσία της μεταπολεμικής γαλλικής εξωτερικής πολιτικής! Δεν κάνει τίποτα καινούργιο ο Σαρκο, είναι η ίδια πολιτική που υπάρχει από την εποχή του Ντε Γκολ δλδ "αν και δεν είμαστε πλεον Μεγάλη Δύναμη θα εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, θα χαρούμε κι εδώ καλέ! Δεν τα μάθατε; Βέέέέβαια, τα τσακάλια του ΝΑΤΟ μοιράζουν αρμοδιότητες. Εμείς θα διαθέσουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις σε Άκτιο-Άραξο-Σούδα. Ε, δεν έχουμε και τίποτε άλλο! Αλλά θα μας σκάσει καμιά πυρηνική ο τρελός και θα ψαχνόμαστε... τα "καραβάνια των προσφύγων" είναι η δεύτερη φάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @partizana
    Ολα αυτα πολυ καλα, αλλα you are missing the point.

    Αν δεν εμπαιναν οι δυτικοι, οι "λαϊκοι εξεγερμενοι" θα ηταν σημερα σις κεμπαμπ. Τοσο απλα. Ενας νεκρος στρατος δεν εχει αναγκη υποστηριξης, αλλα στεφανιών ίσως και κολύβων (αν και δεν ξερω τα μουσουλμανικα εθιμα επι του θεματος).

    Καλες ειναι οι ειρηνικες θεσεις. Εγω ειμαι ο πρωτος ειρηνιστης εδδω μεσα. Αλλα να μην κρυβομαστε και πισω απο το δακτυλο μας. Αν δεν μπουκαρανε οι δυτικοι το παιχνιδι θα είχε τελειωσει. Δεν θα υπηρχε ουτε μακροχρονια διαμάχη ούτε τίποτε τετοιο για να στηριξουμε με αλληλεγγύη και εκ του ασσφαλους και απο μακρυα οποια μερια θελαμε τελος πάντων.
    Αν εισαι ΟΚ με αυτο, τοτε καλα. Αλλα οχι να περιμενεις με την "αλληλεγγύη" και μονο να λυθεί ένα πρόβλημα που έφτασε (κακως σίγουρα, αλλά έφτασε) στα όπλα και μάλιστα σε καταστάσεις κανονικού πολέμου πλέον.

    Δεν ήταν ψευτοδίλημμα λοιπον. Ειναι υπαρκτή πραγματικοτητα που συμβαίνει τώρα. Καλές οι αλληλεγγύες κτλ, αλλά δεν έσωσαν αυτές την επανασταση την δικιά μας πχ αλλά τα όπλα.

    Ειναι προφανες σε μένα πως η Δυση "συρθηκε" σε αυτην την αναμπουμπουλα και δεν ειχε καμια ορεξη να μπει μεσα. Ειδικα τα αμερικανακια. Απλα αποταν μπηκαν ξερουν (πλεον, διοτι το ειδαν το παραμυθι 2 φορες, μια στο Ιρακ και μια στο Αφγανισταν) πως θα μπουν για τα καλα, αλλιως δουλεια δεν γίνεται. Η νομίζεις πως τα πετρέλαια της Λιβυης είναι όσα του Ιρακ; Αυτο που θελανε οι δυτικοι (και ζητανε παντα) ειναι σταθεροτητα. Γι αυτο στηριξανε και στηριζουνε τοσους δικτάκτορες. Ειδανε ομως τι έγινε στην Αιγυπτο και το προεξόφλησαν (οπως ολοι μας) και για την Λιβύη. Εκεί εκτέθηκαν με...δηλώσεις λοιπον (ενώ για το Μπαχρέιν κτλ ακομα σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά εκεί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΚΟΜΑ) αλλά ο Μουαμάρ δεν τους έκανε τη χαρη, αντιθέτως!

    "Το τι θα τον κάνουν τον Καντάφι πρέπει και μπορούν να το αποφασίσουν οι λίβυοι."
    Πως; Με δημοψήφισμα; Εκει ήδη υπήρχε πόλεμος, όχι διαδηλωσούλες, εξεγερσούλες και τέτοια χαριτωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @latecomer
    Ευχαρισθώ για τα καλά σας λόγια!

    Κοιτα, νμζ πως θα συμφωνήσουμε πως η Γαλλία ΕΙΝΑΙ μεγάλη δύναμη, είναι παγκόσμιος παίκτης. Απλα, εδώ φάνηκε να μπαίνει μπροστά ακόμα και απο τους αμερικάνους και τους (άλλοι ξεπεσμενοι αριστοκράτες) Βρετανούς. Αν του βγει το χαρτι του Σαρκοζι θα έχει μια Μεσόγειο "φιλική". Αν δεν του βγει...χμμμ...να δεις που η νυφιτσα θα αποχωρησει με ελαφρα πηδηματακια και θα αφησει σε αλλους την μπουγάδα!


    @pompeia
    Ναι μεν αλλα. Αν δεν το ξέρεις ΕΙΜΑΣΤΕ στο ΝΑΤΟ, οποτε οταν ενα συμμαχικο μερος εμπλεκεται οι αλλοι το βοηθουν. Ετσι ειναι οι ρημαδες οι συμμαχίες. Να δείτε που ακομα και οι τουρκοι που το παίζουν βαριά πεπόνια δεν θα μπλοκάρουν καμία διεργασία.
    (σε αντίθεση με ότι είχαν κάνει οι Γάλλοι για τον 2ο πόλεμο στο Ιρακ πχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο σκεπτικό σου πρέπει να προσθέσω και το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν ο μόνος σχεδόν παίκτης σε όλη τη Βόρειο Αφρική, ειδικά στη Λιβύη, την Αλγερία και την Τυνησία (και λιγότερο στην Αίγυπτο). Πάντα είχε ισχυρά συμφέροντα και πολύ καλές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη (και μόνη χώρα) που πολύ γρήγορα αναγνώρισε την "επαναστατική κυβέρνηση" ως τη μόνη νόμιμη εξουσία της Λιβύης. Αυτή βέβαια ήταν και η εξέλιξη που έκανε τον μέχρι τότε ήπιο Καντάφι να εξαπολύσει ισχυρές επιθέσεις κατά των εξεγερμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @δειμος
    Οτι ητανε ήτανε. Δεν ξερω αν και κατα ποσον παραμενει.

    Το οτι ηταν η πρωτη που αναγνωρισε τους αντικανταφικους σιγουρα δεν ηταν τυχαιο, αλλα δεν ξερω τον συγχρονισμο του πραγματος με την κανταφικη αντεπιθεση.

    Ειναι εμφανες παντως πως οι Γαλλοι "ειδαν" κατι που εμεις δεν είχαμε δει (και οταν λεω εμεις εννοω ολες τις υπολοιπες χωρες), επαιξαν το χαρτι και προς το παρον τους βγαινει.


    @all
    Δεν υπάρχει κανένας αμεσος παραλληλισμος ΕΠΙΜΕΝΩ, ούτε με την Γιουγκοσλαβία, ούτε με το Ιρακ, ούτε με το Αφγανιστάν.

    Η κατασταση μοιαζει λίγο με αυτην του τοτε Κοσοβου, αλλα οι διεθνεις καταστασεις (νομιμοποιηση πχ) και η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ των μεγαλων παιχτων να λαβουν μερος (πλην Γαλλίας) ειναι κατι παραπανω απο εμφανης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι Γάλλοι όχι απλά έχουν ακόμα συμφέροντα, αλλά ουσιαστικά έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και ισχυρότατα πολιτικά και οικονομικά ερίσματα. Μη παραβλέπεις την πολιτική της δύναμη και τη δύναμη επέμβασής της. Τυχαίο είναι που παντού -πλην Αιγύπτου- κύρις δεύτερη γλώσσα είναι τα γαλλικά και πως η Γαλλία έχει τους περισσότερους αραβικής καταγωγής φοιτητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λίγο πολύ εξαρτάται από το πως ορίζεις τη Μεγάλη Δύναμη και πως τη Μεσαία. Είναι σίγουρα δύναμη δεύτερης γραμμής οπότε εαν θεωρήσεις τις ΗΠΑ ως Μ. Δύναμη, η Γαλλία πάει στις Μεσαίες, αν χρησιμοποιήσεις τον όρο "υπερδύναμη" στις Μεγάλες κ.ο.κ. Η δύναμη είναι σχετικό πράγμα, δλδ εξαρτάται με ποιόν τη συγκρίνεις.

    Εαν παρατηρήσεις την πορεία τους τα τελευταία 50 χρόνια σε αντιπαραβολή με το ΗΒ που είναι κι αυτό φθίνουσα δύναμη φαίνεται αυτή η επιμονή να απραχτούνε από τον τίτλο. Δικό τους πηρυνικό πρόγραμμα, δικά τους όπλα κ.ο.κ. Σχετικά μ' αυτό που λέει ο Δήμος, οι Γάλλοι έχουνε ολόκληρο concept που το λένε francafrique κι έχει να κάνει με τις σχέσεις τους με τα αφρικανικά κράτη (στρατιωτική παρουσία, πολιτιστικές σχέσεις, οικονομική βοήθεια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Δειμος&latecomer
    ΟΚ παιδες. Γραφω με βαση αυτα που ξερω, στα ιστορικα της αφρικης δεν ειμαι απολυτα σιγουρος, οποτε πασο και συμφωναμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά καλά θα συγχωρέσουμε. Πάντως -χωρίς να έχω ολοκληρώσει ακόμα άποψη- πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και κυρίως το ΝΑΤΟ μπήκαν στο παιχνίδι πρωτίστως εξαιτίας των γαλλικών στρατηγικών συμφερόντων. Και η κόντρα στην ουσία σήμερα είναι μεταξύ Γαλλίας (και Βρετανίας) και Τουρκίας, που ποτέ δεν ήταν και τόσο αγαπημένοι ειδικά για τον πολιτικό έλεγχο της Μεσογείου. Αποδεικνύεται όμως ότι το ΝΑΤΟ μπαίνει σε πολέμους και ως αλισβερίσι της μιας χώρας προς τα καίρια συμφέροντα μιας άλλης Μεγάλης Δύναμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοίτα να δεις, έχω βαρεθεί τόσο πολύ με την παλαβομάρα του κόσμου μας που όλες αυτές οι αναταραχές με χαροποιούν γιατί μπορεί και να φέρουν τελικά μια οριστική ανατροπή στην "δυτική" κοσμοθεωρία (αν και δεν το βλέπω...).

    Θα μου πεις: Αξίζει τόσο αίμα για αυτή την ανατροπή; Η ίδια όμως η κοσμοθεωρία μας δεν είναι αυτή που οδηγεί στο να χύνονται τόννοι αίματος; Χάος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στο τέλος, καμηλοβάτη, έθεσες τη σωστή ιδέα. Όλα με αίμα δεν έγιναν; Σταυροφορία δεν είναι και πάλι; Σήμερα απλά αλλάζουν τα προσχήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η γνώμη μου: οι αμερικάνοι αν θέλουν άλλα 5 μέτωπα ανοίγουν, απλά εν προκειμένω δεν τους καίει ιδιαιτέρως. Εξάλλου άλλα ετοιμάζουν αυτοί (Ιράν) και προφανώς όποιος πάει για γάμο δεν πάει για πουρνάρια.
    Κατ' εμέ αν εν προκειμένω οι αμερικάνοι δεν είναι πίσω από τις όλες (κυριολεκτικα΄όλες) εξελίξεις, αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να βεβαιωθούν για το που πάει η ιστορία με τον ισλαμικό κόσμο (διότι ίσως να είναι το Ιράν από πίσω από όλες αυτές τις μαζικές εξεγέρσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι προ μηνός για πρώτη φορά μπήκε ιρανικό πολεμικό πλοίο στην μεσόγειο). Οπότε αν κάτι τέτοιο ισχύει (που του πούστη δηλαδή, υπήρχε ποτέ περίπτωση να στήσουν εξέγερση οι αμερικάνοι και στο Μπαχρέιν που έχουν βάση αλλά ιδίως και στην Σ.Αραβία; Με την καμία), λογικό κι επόμενο να ετοιμάζονται για κάτι μεγαλύτερο. Ούτως ή άλλως η Λιβύη είναι απελπιστικά μικρό μέγεθος για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Όσον αφορά τη νομιμοποίηση, αυτή έρχεται από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο χρειάζεται απλώς την "σωστή" επιχειρηματολογία για να εκδόσει σχετική απόφαση. Να σου υπενθυμήσω ότι σε όλες τις περιπτώσεις η επίσημη δικαιολογία ήταν είτε ο λαός που καταπιέζεται, είτε όταν αυτό δεν ήταν εφικτό να τεκμηριωθεί τα όπλα μαζικής καταστροφής. Κοινώς, η ασφάλεια μικρότερης ή μεγαλύτερης μερίδας (κυριολεκτικά) κόσμου.
    Γενικά αν ασχοληθείς με το Διεθνές Δίκαιο θα πάθεις πλάκα με τις τρύπες που έχει μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε αυτό, Άδη, δεν έχεις άδικο. Οι ΗΠΑ δε θέλουν να εμπλακούν και για προστατευτούν από ένα ακόμα ισλαμικό κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @darthiir
    Απαισιοδοξο σε βρισκω. Οι ανθρωποι πολεμουσαν μεταξυ τους πριν χωριστουν σε ανατολικους και δυτικους, χριστιανους και μουσουλμανους ή οτιδηποτε αλλο. Τολμω να πω πως οι "δυτικοι" σφαζουν -σημερα ε;- "κοσμιοτερα", αρα διαφωνω με το 1ο σχόλιο του δειμου

    @hades
    "οι αμερικάνοι αν θέλουν άλλα 5 μέτωπα ανοίγουν"
    Επ αυτού διαφωνώ οριζόντια κάθετα και διαγώνια. Οτι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αλλα 10 μετωπα ναι. Οτι θα το ήθελαν έστω και ως μικρή πιθανότητα, ε με τίποτε.
    Στα διαπιστωσιακα (Λιβυη , Μπαχρειν, Σ. Αραβια, usa vs islam) συμφωνουμε απλυτως. Μοναδικη διαφωνια η συνδεση Ιρανων με Λιβυη, που "δεν βγαινει".

    Το Σ.Α. σπανιως βγαζει τετοιες αποφασεις. Ουτε στο Ιρακ ειχε βγαλει, ούτε στην Γιουγκοσλαβια, αν θυμαμαι καλα.

    @δειμος
    Με το 2ο σχολιο όπως κατάλαβες συμφωνω



    @ all
    Εχουμε φρέσκο άρθρο! Μπορείτε να με βρίσετε (ή και όχι, χεχεχε) εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir