Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Μαΐου 23, 2012

Ιντερμεδιο.

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε στου Λιάκου το ταμπούρι.

Εχουμε και λέμε:
Προϋπολογισμός 2012. (επειδή ειμαστε και τεμπελχανάδες ας πάμε στην εισηγητική έκθεση. :P)
(Το σημερινό ξεκίνησε απο την ερώτηση που έκανα στην eskarina για το ποσα λεφτα απο το δάνειο μένουν μέσα.)

σελ 57
Εχουμε και λέμε:
(στο περίπου και με βάση τις -αισιοδοξες- προβλέψεις:)

  • Μισθοι - Συντάξεις: 19,4 δις
  • Χρέη νοσοκομείων: 17,1 δις (!!!!)

κτλ που βγάζουν: 
Πρωτογενείς δαπάνες: 49 δις το 2012 απο 52 που ήταν το 2010. Δηλ σε 2 χρόνια οι δαπάνες του κράτους για τον....εαυτό του και τους πολίτες μειώθηκαν κατά 3 δις μένοντας γύρω στα 50. (μείωση ~ 6%). Αυτο το φαινομενικά μικρό θα έλεγα ποσοστό, ειχε σαν αποτελεσμα να εμφανιστει μια διαλυση σε υγεια, παιδεία κοινωνικό κράτος κτλ. Για 3 δις!

Συνεχίζοντας το -απλο αλήθεια_ διάβασμα φτάνουμε στους τόκοι:
  • Τόκοι και λοιπές δαπάνες εξυπηρέτησης δημόσιου χρέους: 12,7 δις
και κάτι άλλα ψηλά που φέρνουν το σύνολο των τόκων (σύμφωνα με τις αισιοδοξες εκτιμήσεις) στο ποσό των 15,7 δις.

Παμ' παρακάτω. Το άθροισμα λοιπών δαπανών του κράτους για το κράτος και του κράτους για τις δόσεις είναι περίπου 65 δις. (με προβλέψεις εσόδων περίπου 55,9 δις)
Ήδη παρατηρώ πως τα έσοδα ειναι λίγο μεγαλύτερα απο τα έξοδα αν αφαιρεθούν οι τόκοι. Βεβαίως αν αφαιρεθούν οι τόκοι πρέπει να βγάλουμε απο τα έσοδα (σελ 51) τα ...165 εκ. ευρώ απο επιδοτήσεις ΕΕ και το 1,174 δις απο το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας  και να πέσουμε στα....~ 54,5 δις!

Ήτοι  μια άρνηση πληρωμής τόκων στην παρούσα φάση ΔΕΝ προβλέπεται να γκρεμίσει το σύμπαν
Τελος πάντων. Πάμε παρακάτω διοτι το αστείο τώρα αρχίζει. Διοτι υποθέτουμε πως τελος πάντων καλό ειναι να πληρώσουμε και τους τόκους κτλ κτλ.

Χρεολύσια:
Αν λοιπον στα εξοδα των μισθών (19,4 δις), στα νοσοκομεια (17,4 δις), στους τόκοι κτλ (15,7 δις) προσθέσουμε το ιλλιγιώδες ποσό των χρεολυσίων (73 δις για το 2012! έναντι 49,4 για το ...μακρινό 2010!) έχουμε το τελικό ποσό των 170 δις!
(η διαφορά που ίσως διακρίνετε είναι στα περίπου 30 δις συμμετοχή στο ΜΚ κάποιων απροσδιορίστων "εταιρειών" δηλ τραπεζών - τι κάνει νιάου νιάου)

ΕΚΑΤΟΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ εκ των οποιων οι μισθοι για το επάρατο δημόσιο ειναι 19,4! (11,4%). Ηθελα να ήξερα οι θανατηφόρες (για μερικούς) οριζόντιες μειώσεις πόσο τελος πάντων άλλαξαν αυτό το ποσοστό!

(εδω ενος λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στους ΝΔΣΟΚικούς σωτήρες μας που κατάφεραν να έχουν μετά απο 40 χρόνια διακυβέρνησης κράτος με έσοδα 50 δις, έξοδα 170 δις και μισθούς-συντάξεις τα 19 απο αυτά!) 

Αϊντε πάλι καταμέτρηση:

  • Μισθοι: 19,4 δις
  • Χρεη νοσοκομείων:17,1 δις
  • Τοκοι: 12,7 δις εως 15,7 δις
  • Χρεολύσια: 73 δις
  • Αυξηση ΜΚ ΑΕ: ~30 δις
Ας θεωρήσουμε ως μη "απαραίτητα" για την άμεση λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας τα 3 τελευταία ( με άθροισμα 115 και κάτι δις). Μπορούμε να το κάνουμε, ίσως καταχρηστικά, υπενθυμίζοντας πως στο συντριπτικό τους άθροισμα είναι είτε λεφτά που θα βγουνε έξω (επιστροφή στις χώρες/ιδιώτες που μας δάνεισαν) ή θα πάνε στο βαρέλι χωρίς πάτο που λέγεται κρατικοδίαιτες τράπεζες.

Τελος πάντων πόσα λεφτά παίρνουμε από το δάνειο για φέτος για να καλύψουμε τις ανάγκες μας; Και πόσα από αυτά πάνε "για να πληρωθούν μισθοι και συντάξεις"; 


ε;

σελ 59
(με κομπιουτεράκι τα νούμερα του πινακα δεν μου βγαίνουν ακριβώς. Go figure!)
106 δις! Δηλαδή, οπως το κόβω και αν έχω δίκιο και τα λοιπά και τα λοιπά βάζουμε και από την τσέπη μας για να αποπληρωθούν οι (κατά zaphod προφανώς) "μη απαραίτητες δαπάνες"! Και επειδή τα εξ εσπερίας λεφτά που παίρνουμε ειναι προφανώς έντοκα, μην νομίζετε δηλ πως είναι δώρο, αυτά τα 106 δις θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβότερα όταν.....έρθει η ώρα τους.

Και προφανώς αν δεν είχαμε την απαίτηση να πληρώσουμε αυτό το τεράστιο ποσό εν όλω και τώρα αμέσως και τέτοια δεν θα χρειαζόταν να δανειστούμε 12,3 δις βραχυπρόθεσμα (με επιτόκιο πιστωτικής), δεν θα είχαμε 13,37 δις έλλειμα και δε θα χρειαζόταν τελος πάντων η στήριξη του ...μηχανισμού στήριξης ο οποιος πλέον μας δίνει λεφτά (πολλοί εξ αυτών με προσωπική χασουρα διοτι ...δανείζονται ακριβότερα απ΄ότι μας δανείζουν)

Συμπεράσματα:
  1. Είχα αρχικά πάρει στην πλάκα τις λέξεις "μορατόριουμ πληρωμών" γιατί είχα υπολογίσει μόνο τους τόκους. Αμ δε!
  2. ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ. Οταν χρειαστει να αποπληρωθεί το νέο δάνειο θα χρειαστει όχι απλα κούρεμα αλλά "το γουλί δωρεάν". Ασε που οι τοκοι θα προσθέτουν -εκθετικά btw- ποσά στο σύνολο
  3. Ασε που ενδιαμεσα θα έχουμε καταρρεύσει ως κοινωνία
  4. Με τα ποσά αυτά το "δεν θα σας δώσουμε φράγκο" των Γερμανών στον Τσίπρα μπορεί να εκληφθεί και ως "μακάρι, διότι τότε δεν θα σας δώσουμε ούτε εμείς!"

Επιφύλαξη:
Παιδιά, ειλικρινά θα ήθελα κάποιον με παραπάνω γνώσεις από τις δικές μου στα αστρολογικά οικονομικά να μας εξηγήσει μερικά ποσά (και το αν έχω δικιο στις εκτιμήσεις μου) πέρα και πάνω απο πολιτικές απόψεις. Δηλαδή απο που έρχονται, που πάνε τα λεφτά και αν τελικά τα υπολόγισα σωστά

18 σχόλια:

  1. Και εγώ από αστρολογία δεν...

    Τα νούμερα του πίνακα 3.10 πάντως μου βγάινουν.
    Ο "καθαρός δανεισμός" είναι υποσύνολο των 3 πεδίων από πάνω (Σε περίπτωση που το έβαλες μέσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ αυτό που άκουσα είναι ότι έχουμε πρωτογενές έλλειμμα κάποια δις. Η στάση πληρωμών θα γεννούσε πολλά προβλήματα. Αλλά αυτό που δεν είδα και με μπέρδεψε είναι τα έσοδα. Πώς το υπολόγησες; Τις δαπάνες τις είδα αναλυτικά, αλλά δεν είδα τα έσοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ειδωμεν

    Τα νουμερα βγαινουν τελικα με το εξης μαγικο: απο τα 170 δις βγαζουμε τα "απαραιτηα" κτλ +,- κτλ και δινουμε το έλλειμα σαν συνολο εσοδων εξοδων. Ο πιναξ αναφερει ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ χρειαζομαστε μετά το ...έλλειμα!

    @δειμος
    Δεν εχει "ακουσα"!
    Εχουμε πρωτογενες πλεονασμα κατι ψιλα, το οποιο ομως ειναι ...παραδοσιακο στην αρχη της χρονιας. Μετα θα πεσει. Μπορει να δώσει έλλειμα ή πλεόνασμα, αλλά θα είναι λίγα τα λεφτά. Ελλειμα εχουμε αν υπολογισουμε τους τοκοι και (προφανως) τα χρεολύσια!

    Για τα έσοδα πήγαινε στο...pdf της εισηγητικής έκθεσης που λινκάρω, σελ 44,48,49,51 :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/5/12 13:37

    Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή όσες καταθέσεις έχουν μείνει είναι δεσμευμένες σε δάνεια. Αν επιπλέον εξαιτίας πανικού τρέξουν ακόμη μπερισσότεροι να βγάλουν τα χίλια ευρώ τους (γιατί πλέον μικροκαταθέτες των μερικών χιλιάδων ευρώ έχουν μείνει με τα λεφτά σε ελληνικές τράπεζες) το σύστημα θα πέσει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το κράτος (και όχι η ΕΚΤ ή η τρόικα αν υποθέσουμε ότι αυτούς τους γράφουμε) είτε να ρίξει χρήμα στις τράπεζες ώστε αυτές να έχουν ρευστότητα είτε να εγγυηθεί τις καταθέσεις όλων (μέχρι το ποσό των 100 χιλ νομίζω). Αλλά το κράτος δεν έχει χρήμα (σε ευρώ) να κάνει κανένα από τα δύο.

    Επιπλέον το πρωτογενές έλλειμα θα είναι περισσότερο από το 1,5 με 2 δις που προϋπολογίστηκε. Με δύο απανωτές εκλογές (στην περιόδο των οποίων ουδείς μαζεύει φόρους) και με μεγαλύτερη ύφεση θα φτάσει μέχρι τέλους του έτους τα 10 δις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περι bank run στην ουσια αναφερεσαι.

      Το κρατος εχει ριξει τοσο χρημα που ήδη θα έπρεπε να ειναι κατοχυρωμενες οι καταθέσεις. Αν τώρα μια τραπεζα φουνταρει επειδη δεν ...αντεξε τον καπιταλισμο, so what? Σε εκεινη την περίπτωση υπάρχουν μετρα που σώζουν τις καταθέσεις (τυπικα, κρατικές εγγυήσεις με όριο ανάληψης, κρατικοποίηση της τραπεζας, εκποιηση περιουσιων κτλ κτλ) μεχρις ενος οριου τουλαχιστον

      Το πρωτογενες ελλειμα θα ειναι μεγαλυτερο του θεωρητικου ετσι και αλλιως γιατι εδω ....ειναι Ελλαδα!

      Διαγραφή
  5. ChrisMrSly23/5/12 16:55

    Τελικά ξέρεις τι συμπεραίνω; Κανείς δεν εμπιστεύεται το ΔΝΤ να το καλέσει από μόνος του, μόνο με εγκάθετους και στήσιμο γίνεται η δουλειά. Οι μόνοι που έκαναν τη μαλακία και τους φώναξαν από μόνοι τους ήταν οι πρώην ΕΣΣΔ, κι αυτοί επειδή εμπιστεύτηκαν μερικά δυτικά τσογλάνια. Κανείς από μόνος του δε λέει "πονάει λίγο το αφτί μου, πάω να μου κόψουνε τα χέρια από τους αγκώνες".

    Πάντως παραδεχτείτε το: το ΔΝΤ γαμάει. Όταν θα έπρεπε να το έχουν κλείσει το μαγαζί, βρήκαν 1 μαλάκα (Γιωργάκης) μαζί με άλλους 180 μαλάκες (ΠΑΣτΟΚ) να τους πληρώνουν για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον -είναι κι ακριβά τα κότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Zaphod η μαλακία σε αυτό το τόπο είναι ότι πρέπει αναγκαστικά να γίνουμε όλοι οικονομολόγοι!!! δεν είμαστε ρε και ούτε πρέπει να είμαστε, πληρώνουμε αδρά στελέχοι υπουργούς βουλευταράδες για να κάνουν την δουλειά αυτή και αντί γι'αυτό κάνουν μεταγραφές και σποτάκια βάζουν τα ΜΜΕ που ελέγχουν να μας κάνουν πλήση εγκεφάλου για μια γαμημένη καρέκλα... δεν ξέρω πόσα λεφτά λείπουν και ποιός τα έφαγε τελικά δεν είμαι οικονομολόγος ένας μαλάκας και μισός είμαι που βολεύτηκα στον καναπέ μου (που μεγάλωσα και δεν έχω την ίδια ζωντάνια όπως στα 20-25) αλλά μια κουβέντα έχω ανάμεσα στα χείλη: "είναι βαριά η πούτσα του τσολιά" ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ,

    Στην ανάλυση σου, στην οποία μας παραθέτεις την πηγή σου, την σελ. 57 του τακτικού προϋπολογισμού, ερμηνεύεις το 4) στον πίνακα 3.9 σαν "χρέη νοσοκομείων", ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται σε μεταβιβάσεις ΕΚΤΟΣ από επιδοτήσεις για τα χρέη νοσοκομείων τα οποία είναι στο 14). Παμε παρακάτω. Τα έσοδα λοιπόν είναι 54 δις. Τα έξοδα χωρίς τα χρεολύσια είναι 65 δις. Το έλειμμα είναι 11 δις. Και φτάνεις στο μεγαλειώδες συμπέρασμα πως αν βαρέσεις κανόνι σε όλα σου τα δάνεια (μερικά από τα οποία προφανώς είναι δεκαετιών και δεν έχουν να κάνουν με την πρόσφατη οικονομική κρίση - αλλά κάθε δάνειο είναι σίγουρα επαχθές (?) ) ένα έλειμμα που είναι το 20% των εσόδων σου δεν θα γκρεμίσει το σύμπαν. Που στα κομμάτια θα τα βρεί τα 11 δις (δηλαδή τα τετραπλάσια (!) από όσα κέρδισε πηδώντας το σύμπαν) η χώρα εάν κηρύξει στάση πληρωμών;

    Μου αρέσει που λές πως %#θηκε το σύμπαν με τις οριζόντιες περικοπές για μόλις 3 δις. Και θεωρείς ταυτόχρονα πως τα 11 δις θα βρεθούν πανεύκολα; Ξέρεις ποιες είναι οι "μη άμεσες δαπάνες" και τι θα μας λείψει χωρίς αυτές; Και τί επίδραση θα έχουν στην οικονομία;

    Επιπλέον, δυστυχώς τα 11 δις ελείμματος θα είναι ακόμη περισσότερα, διότι στο αριστερίστικο παραλήρημα σου προσπέρασες γρηγορότατα το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στη σελ. 24 του προϋπολογισμού, το οποίο θα αυξηθεί κατά 60-80% σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, με αποτέλεσμα το έλειμμα του προϋπολογισμού να αυξηθεί κατά 8-10 επιπλέον δις.

    Λοιπόν, το μόνο ορθό είναι πως "ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ" ο συνεχιζόμενος δανεισμός. Πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Και δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνεις όντως θα φέρει την μη αναστρέψιμη καταστροφή στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται σε μεταβιβάσεις ΕΚΤΟΣ από επιδοτήσεις για τα χρέη νοσοκομείων τα οποία είναι στο "

      Για αυτο και λεω πως ειναι χρεη νοσοκομειων. Δεν ειπα πως ειναι επιδοτήσεις, ουτε ειπα να μην πληρωθουν και δεν μπορω να καταλαβω που ειναι το προβλημα

      "Τα έξοδα χωρίς τα χρεολύσια είναι 65 δις"
      Ωπ! Να η μιση αλήθεια! Τα έξοδα ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 65 ΔΙΣ! Οι τοκοι ειναι 13 δις (σελ 48) οποτε αν βγάλουμε τους τόκους μένουν: 65-13=52 δις! Και πλέον ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΑ, αλλά πλεόνασμα! Το καλατάβαμε ή το ....δεξιό σου παραλήρημα σε δυσκολεύει;

      "Μου αρέσει που λές πως %#θηκε το σύμπαν με τις οριζόντιες περικοπές για μόλις 3 δις. "
      Ναι όντως, αλλα δεν το λέω με αυτην την έννοια. Θεωρώ πως θα μπορούσαν να περικοπούν και 3 και 4 και 5 δις ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΑ (πχ κατάργηση του ...επιδοματος χρήσης φαξ, φορολογηση εκκλησίας, βελτίωση φοροεισπτρακτικου μηχανισμου κτλ) χωρίς να γίνει της πουτάνας!

      "το οποίο θα αυξηθεί κατά 60-80% σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ,"
      Α, δεν εξέτασα καθόλου τα του εμπορικου ισοζυγίου γιατί δεν ήταν αυτός ο στόχος μου, αλλά το "ποσα λεφτα απο το δάνειο πεδφτουν μέσα" και η απάντηση ειναι μηδεν. Ασε που αυτο που λες ειναι σενάριο. Γιατι να αυξηθει 60-80% και όχι 30-50%; Ή 70-90% ή να μειωθεί κατά 50% γιατί δεν θα έχουμε λεφτά να αγοράζουμε; Τοσο σίγουρος είσαι πια για το τι θα γίνει σε μια υποθετική περίπτωση που δεν ξέρει κανένας τι θα γίνει;

      Εσύ μην φοβάσαι για το σύριζα που θα τα κάνει σκατά. Θα βγει ο πετυχημένος Αντωνάκης με τον υπερπετυχημένο Μπένι που τα ξέρουνε και θα μας σώσουν. Ετσι μας σώζουν τόσα χρόνια τωρα, το πήραν το κολάι.

      Απροπο μου άρεσε η τελευταια ρητορικη που ακολουθείται στα κανάλια: Πιανουμε ενα συριζαίο και πετάμε νουμερα: "τοση ανεργια, τοσο χρεος, τοσα ετσι τοσα αλλιως. Τι θα κανετε αν...." κτλ
      Μετάφραση: "τοσο σκατά που τα κάναμε γιατι νομίζεις πως μπορείς να τα καθαρίσεις;"

      Ας τους αφήσουμε λοιπον να καθαρίσουν τα σκατά ,αν και μεταξύ μας τα βλέπω να τα κάνουν ...απόσκατα!!!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Ζάφοντ,

      Ομολογώ πως τώρα αντελήφθην την ντρίμπλα που έκανες, μη θεωρώντας τους τόκους ως πρωτογενή παράγοντα. Φυσικά η ντρίμπλα σου συνεχίζει να με δυσκολεύει όπως λες, αφού περιέχει ένα τεράστιο στοιχείο ανηθικότητας, το οποίο η επαναστατική σου διάθεση το περνάει στο ντούκου: είναι ξεκάθαρο πως δεν οφείλονται όλοι οι τόκοι στην τοκογλυφική επιδρομή που δέχθηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς το μαγικό σου ραβδάκι θα προκαλέσει ζημιές σε δανειστές που ουδεμία σχέση είχαν με τα πρόσφατα φαινόμενα και που -εκτός από το να βοηθούν τις σοσιαληστρικές επιχειρήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- βοήθησαν και στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας. Αυτοί τι φταίνε για τη δική μας ανευθυνότητα; Επίσης, θεωρείς ότι όταν κάποιος δανείζεται, πρέπει να του τα χαρίζουν; Να μην πληρώνει τόκο; Επειδή είναι αριστερός και ωραίος και γράφει όλο τον υπόλοιπο κοσμάκη στα παλιά του τα παπούτσια;

      Με άλλα λόγια μετατοπίζεις τα δεινά της δικής σου αβλεψίας σε τρίτους, γεγονός που δεν βλέπω να σε δυσκολεύει ηθικά καθόλου, ωσαν η ανηθικότητα των τοκογλύφων να δικαιολογεί την δική μας ανηθικότητα.

      Αυτά που αναφέρεις για το εμπορικό ισοζύγιο είναι εντελώς άστοχα. Το 60-80% στο οποίο αναφέρομαι προκύπτει από τις εκτιμήσεις για την υποτίμηση του νέου νομίσματος σε σχέση με το ευρώ. Η ψαλίδα λοιπόν του τι υπηρεσίες/αγαθά εισάγουμε και τι υπηρεσίες/αγαθά εξάγουμε θα ανοίξει σε πρώτη φάση κατά αυτό το ποσοστό. Το τι αλλαγές θα γίνουν στη συνέχεια μετά από αυτό το τρομερό σόκ, πράγματι ένας θεός ξέρει, αλλά το να ονειρεύεται κανείς ότι θα γίνουμε ένας παράδεισος επενδύσεων μέσα σε μια νύχτα είναι μάλλον άστοχο (και ανεύθυνο να το διατυμπανίζει). Είναι φανερό ότι θα υπάρξει τρομακτική έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε οτιδήποτε αγοράζουμε από έξω (δηλαδή πρακτικά τα πάντα).

      Θα σου επιστήσω την προσοχή μόνο και μόνο στα καύσιμα (που διέπουν ΟΛΗ την οικονομία, καθώς τα πάντα μετακινούνται με καύσιμα και άρα οι τιμές των πάντων επηρρεάζονται από τις τιμές των καυσίμων). Στα καύσιμα το ισοζύγιο μας είναι μείον επτά δις. Με την υποτίμηση του νομίσματος θα ξεπεράσουν τα μείον δέκα δις. Για σκέψου τη βενζίνη να πάει στα τρία και τέσσερα ευρώ το λίτρο; Δεν θα υπάρχουν καν αρκετά καύσιμα γιατί τα ελληνικά διυλιστήρια δεν θα έχουν καν λεφτά για να τα αγοράσουν, και η τρομερή έλλειψη θα δημιουργήσει παλαβή ζήτηση και περαιτέρω άνοδο των τιμών.

      Αν δεν σου αρκούν τα καύσιμα, σκέψου φάρμακα, σκέψου νοσοκομειακό εξοπλισμό, και σκέψου το χάος που θα επικρατήσει στα νοσκομεία (που ουσιαστικά θα καταρρεύσουν).

      Επιπλέον, η υποτίμηση θα ανεβάσει αντίστοιχα το κόστος των πρώτων υλών. Οι επιχειρήσεις μεταποίησης θα πληγούν τρομερά (κοινώς, θα πέσει φουλ λουκέτο), πλήττοντας περαιτέρω τον ήδη πεθαμένο ιδιωτικό τομέα, που αποτελεί τη μόνη παραγωγική μονάδα της χώρας. Αυτό σημαίνει επιπλέον άνοιγμα της ψαλίδας του ισοζυγίου, αφού θα μειωθούν οι εξαγωγές.


      Ο αντωνάκης και ο μπένι, είναι όντως κατάπτυστοι, αλλά ο αλεξάκης κινδυνεύει να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας για πολύ περισσότερες δεκαετίες από τις όποιες δεκαετίες Ευρωπαϊκών μνημονίων.


      Υπάρχουν και άλλες λύσεις κατά του δικομματισμού αγαπητέ μου, αρκεί κανείς να μην είναι μεθυσμένος με αριστερισμό ή φασισμό.

      Διαγραφή
    3. "Ομολογώ πως τώρα αντελήφθην την ντρίμπλα που έκανες, μη θεωρώντας τους τόκους ως πρωτογενή παράγοντα. "

      Δεν υπάρχει ντριμπλα. Ειναι ο ορισμός των πρωτογενών δαπανών και ελλείματος - πλεονάσματος. Δεν ειναι θέμα ηθικότητας.
      (πχ http://aplous.blogspot.com/2011/05/blog-post_10.html)

      Αυτο, αν το διαβάσεις, φντ και στο ίδιο το κείμενο του προϋπολογισμού.

      Η θεση μου δεν ειναι μεσα-εξω-εντος-εκτος και επι τα αυτα. Το ποστ αναφερει ρητα πως στοχος του ηταν να βρει ΠΟΣΑ απο τα λεφτα της δανειακης συμβασης πεφτουν μέσα στη χώρα. Και η απαντηση ειναι μηδεν, οτι και αν λεμε απο πάνω εμεις μετά.

      Μια χρεοκοπία με επιστροφή στη δραχμή θα κάνει αυτα που λες (ισως) και αλλα πολλα. Τα ξέρουμε ( http://www.techiechan.com/?p=273 )

      Αλλά: πως νομίζεις πως θα γλιτώσουμε την χρεοκοπία μενοντας εντος μνημονιου, αυξανοντας το χρέος συνέχεια (και εκθετικά) και μειώνοντας το ΑΕΠ; Με ποιο στοιχείο νομίζεις πως "έτσι" ΘΑ ειναι καλύτερα; Πότε και πού πέτυχαν οι προβλέψεις των μνημονίων για να το κάνουν τώρα;
      ( Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Το Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς!)


      Α, ανακάλυψα πως και ο Βαρουφάκης μπήκε πλεον στην ... "γραμμή μου" :)
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GD3jtGVLi90

      "Επίσης, θεωρείς ότι όταν κάποιος δανείζεται, πρέπει να του τα χαρίζουν; Να μην πληρώνει τόκο; Επειδή είναι αριστερός και ωραίος και γράφει όλο τον υπόλοιπο κοσμάκη στα παλιά του τα παπούτσια; "
      Ειπα εγω τετοιο πραγμα;
      Αλλά εγώ που ειμαι στην ελεύθερη αγορά και μου χρωστάνε λεφτα κτλ κτλ δεν πάω να τους πετάξω τις συναλλαγματικές στα μούτρα (πχ) οταν δεν έχουν και να απαιτήσω να πουλήσουν το σπίτι τους για να με πληρώσουν. Λέω δώσε ότι έχεις, οτι μπορείς, δεν λέω πουλα το σπίτι σου, κανε τα παιδιά σου πουτάνες και φέρε τα λεφτά εδώ. Και σίγουρα δεν του λέω (του χρεωμένου) να πάρει δάνειο (νεο χρεος) για να πληρώσει το παλιό!

      Αν μπορεσω να του βρω καμια δουλειά (ανάπτυξη), για να κινείται και να με πληρώσει έχει καλώς. Δεν ειναι όμως και τόσο "ηθικο" να κανονίσω να παίρνω εγώ το μισθό του κρατώντας αυτά που μου χρωστάει (μνημόνιο)!

      Εννοειται πως υπάρχουν πολλές λύσεις κατά του δικοματισμού. Οπως υπάρχουν και πολλές λύσεις για το χρεος/ελλειμα αρκει να μην ειναι κανεις μεθυσμένος με ...προτεσταντική ενοχολογία υπερ "αποπληρωμής χρεών" και όχι υπερ ...αποπληρωμής μισθών!

      Διαγραφή
    4. Ότι το μνημόνιο είναι πανηλίθια συνταγή με τον τρόπο που εφαρμόζεται δεν χωρά αμφιβολία. Και το μόνο καλό που έκανε ο Τσίπρας είναι ότι έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων.

      Από εκεί και πέρα, τα δεινά του μνημονίου (ων) με τα δεινά μιας εξόδου από το Ευρώ αν και είναι σχετικά (πολύ σχετικά!) συγκρίσιμα, έχουν μια τεράστια διαφορά: με το μνημόνιο και την επίβλεψη της τρόικας υπάρχει ελπίδα αναμόρφωσης, εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του Δημοσίου. Εκτός ευρώ (και με αριστερή κυβέρνηση) αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ούτε μια στο τρισεκατομμύριο. Αντιθέτως, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

      Το δάνειο (νέο χρέος) που τόσο κράζεις, έχει όμως μια λειτουργικότητα: αναβάλλει τη χρεοκοπία (με κόστος, φυσικά). Σου δίνει χρόνο λοιπόν να μαζέψεις τα του οίκου σου μπας και τη γλυτώσεις τη ρημάδα χωρίς να γίνεις γιουγκοσλαβία. Εάν εσύ συνεχίσεις το χαβά σου και δεν βάλεις τάξη στο σπίτι σου, προφανώς θα χρεοκοπήσεις αργά ή γρήγορα. Σου δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, προφανώς με κόστος για σένα, γιατί δεν θα σου χαριστούν αφού τους χρωστάς κιόλας. Μαλάκες είναι κι εσύ ο έξυπνος; Το PSI είναι αμοιβαία συμφέρον για τους συμβαλλόμενους: ο δανειστής αποφεύγει το να χάσει τα λεφτά του και ο δανειζόμενος τη χρεοκοπία.

      Τέλος αν κάποιος σου χρωστούσε νοίκια τριών ετών, συνέχιζε να μένει στο σπίτι σου αλλάζοντας τις κλειδαριές και κάνοντας άλλα τσαλιμάκια που σου σπάνε τα νεύρα, πολύ αμφιβάλλω αν θα του έλεγες "δώσε ότι μπορείς, μη κάνεις και τα παιδιά σου πουτάνες". Θα είχες ανεξάντλητη υπομονή παρά το γεγονός πως δεν δείχνει την παραμικρή μεταμέλεια και επιπλέον κάνει και τον καμπόσο;

      Και το ηθικό ζήτημα μια χαρά το ντρίμπλαρες στην απάντηση σου. Αν δηλαδή κάποιος έχει δανειστεί από σένα, τα χαλάσει σε ασωτείες και μετά κινδυνεύει να μην έχει να φάει, έρθει μετά ο τοκογλύφος και του δανείσει λεφτά για να σου δώσει λίγα πίσω, και για να φάει, και μετά χρεώνεται ακόμη περισσότερο χωρίς να κάνει κάτι για να βελτιώσει την κατάσταση του, το σωστό είναι να σου πεί "σε γράφω στα @@ ρε π$#@στη, δεν έχω να φάω, δε σου δίνω τίποτα και ποτέ και σάλτα και γ....".

      Η δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν αναιρεί το όποιο βάρος της ευθύνης φέρουμε (πρώτιστα οι κυβερνήσεις).

      Διαγραφή
    5. ChrisMrSly25/5/12 13:54

      Αγαπητέ Άρη... δεν ξέρω πώς να στο πω αλλά... εεμμμ... φοβάμαι πως δεν έχεις ιδέα πώς λειτουργούν τα κράτη και οι οργανισμοί. Αρκεί να σου πω πως, σε αυτόν τον όμορφο και αγγελικά πλασμένο κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ επειδή εκμεταλλεύονται ανθρώπους που νομίζουν ότι τα χρέη είναι θέμα τιμής και πρέπει να τα πληρώσεις για να μη χάσεις κούτελο στο χωριό.

      Όχι φίλε. Σε αυτό τον όμορφο και αγγελικά πλασμένο κόσμο ενεργείς με βάση το συμφέρον σου, και αν το συμφέρον σου λέει να αφήσεις τους τραπεζίτες να πνιγούν για να μην πνιγούν οι πολίτες σου, αυτό κάνεις. Ή όλα θα υπόκεινται στο συμφέρον και το κέρδος, ή τίποτα. Δε γίνεται να μου λες "ό,τι κάνω το κάνω για το κέρδος" κι άμα δεις πως δεν θα έχεις κέρδος να λες του άλλου πως είναι θέμα τιμής και ηθικής να σε πληρώσει.

      ΥΓ: Πάντως, κάπου ανάμεσα στο "αριστερίστικο παραλήρημα" και το "ανευθυνότητα", κατάλαβα πως διαβάζω τα γεγραμμένα ενός αυθεντικού πασόκου.

      Διαγραφή
    6. ChrisMrSly,

      Η διαίσθηση σου σε προδίδει, σε διαβεβαιώ πως με έχουν πει πολλά πράγματα, ποτέ όμως έναν "αυθεντικό πασόκο".

      Το ότι με κατηγορείς για το ότι δεν έχω ιδέα για το πως λειτουργούν τα κράτη και οι οργανισμοί, ενώ ταυτόχρονα φανερά υποστηρίζεις την μονομερή καταγγελία του μνημονίου, το μόνο που φανερώνει είναι την μεγάλη σύγχυση και άγνοια που σε διακατέχει.

      Η υπόληψη και η φερεγγυότητα ήταν, είναι και θα είναι το χαρτί που διαπνέει τις εμπορικές και διακρατικές συμφωνίες. Χωρίς αυτές, θα επικρατήσει απλά το χάος και ο πόλεμος. Και πέρα από την οικονομική ζημιά που έκανε ο Γ.Α.Π., το χειρότερο που έκανε ήταν η σπίλωση της υπόληψης της χώρας διεθνώς, που έδωσε βάση στα δημοσιεύματα που μεγένθυναν ορισμένες αλήθειες και που στόχευσαν σαν μέσα από τηλεσκόπιο στα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης. Που κάνουν τους ξένους να ζητάνε τρία νοίκια προκαταβολικά από έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και που κάνουν τους ξένους επενδυτές να μην εμπιστεύονται ούτε δράμι τις ελληνικές κυβερνήσεις και το ρευστό νομοθετιό πλαίσιο.

      Η σύγχυση σου γίνεται ακόμη πιο έκδηλη όταν για τα δεινά της χώρας κατηγορείς τους τραπεζίτες. Αυτοί υπέγραψαν για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης όλα τα δάνεια που πήραμε τα τελευταία 30 χρόνια; Δίχως αμφιβολία θα φταίνε άρα οι Πέρσες που ο εφιάλτης τους έδειξε το μονοπάτι. Είναι λυπηρό που μας φταίνε για όλα οι ξένοι και θέλουμε (εγκεφαλικά) Καμμένους και ρομαντικούς Αλέξηδες να καθαγιάσουν τον άμωμο ελληνικό Λαό και την οικονομική του δραστηριότητα και τις πανανθρώπινες αρχές που τον διαπνέουν, διαολοστέλνοντας τους ξένους λήσταρχους που επιβουλεύονται το βιός και τον ιδρώτα μας.

      Το συμφέρον σου, αγαπητέ μου, μπορεί να είναι να κλέψεις, να πεις ψέμματα, να εξαπατήσεις, αλλά δεν βλέπως πως αυτό δικαιολογεί τις πράξεις αυτές. Το έλειμμα ηθικής είναι αυτό που μας έφερε εδώ που μας έφερε και η συμφεροντολογία πάνω στον πανικό και την οργή δεν βλέπω να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

      Διαγραφή
    7. ChrisMrSly25/5/12 23:59

      Ωχ ρε αδερφέ κι εσύ, αντάξει, είδα αυτά για υπευθυνότητα κι άλλα πασοκικά και είπα "εδώ είμαστε". Ελαθήσομεν ρε αδερφέ. Εσύ ας πούμε, μόλις είδες πως "υποστηρίζω τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου", και ολοφάνερα κιόλας. Λάθη γίνονται.

      Τώρα για τα υπόλοιπα τι να σου πω; Α, ναι: έχουμε να κάνουμε με κανίβαλους γενικότερα, κι όπως είμαστε τώρα θα μας γαμήσουν. Εγώ απλά λέω να γίνουν μερικά πράγματα για να τον φάμε λιγότερο. Με ΔΝΤ και δουλικότητα δε γίνεται δουλειά και το έχουμε καταλάβει αυτό, θέλω να ελπίζω.

      Τώρα για τα δεινά της χώρας, μου φαίνεται βλέπεις δύο ρήσεις. Η πρώτη λέει "φταίνε οι τράπεζες" και η δεύτερη "φταίνε οι αμαρτίες μας". Η πιθανότητα να φταίει ο καθένας στο μερίδιό του, και απλά να λέμε να ξεφορτωθούμε τις τράπεζες και τους ξένους για να ελαφρύνουμε το λαό και μετά να αποφασίσουμε τι θα γίνει με αυτόν, δεν παίζει; Ή το ένα ή το άλλο;

      Και για αυτό που λες στο τέλος, όταν ο συνομιλητής σου έχει δείξει πλέον πως είναι αφερέγγυος, μπορείς να τον κοιτάς καχύποπτα όπως σωστά κάνουνε οι Ευρωπαίοι τον γίγαντα Σαμαρά. Αυτό όμως κι από τις δυο μεριές, ντάξει; Γιατί και στα διάφορα μνημόνια, οι Ευρωπαίοι φώναζαν να μην επιβαρυνθούν οι ιδιώτες και λίγο καιρό πριν υπέγραψαν το PSI, το οποίο αν έχεις ξεχάσει σημαίνει "συμπερίληψη ιδιωτικού τομέα". Και οι εταίροι δηλαδή βλέποντας και κάνοντας πάνε, γιατί όχι κι εμείς το ίδιο;

      Διαγραφή
    8. @chrisMrSly
      δεν ειναι πασοκος ο ανθρωπος. Για φιλελευθερο τύπου ... Μάνου τον κοβω!

      Στα λοιπά συμφωνω :)

      @αρης
      Ψυχραιμια. να θυμάσαι τον ....Σόλωνα και τη σεισάχθεια. τετοια πραγματα γινονταν, γινονται και θα γίνονται :)

      Διαγραφή
  8. Α, περί παύσης δανεισμου συμφωνω απολύτως.

    Και αυτό εννοείται νμζ, δεν πα να λεει και ο συριζα τα δικά του. Αρνηση δανειακής σύμβασης στην πρώτη ευκαιρία. Νεες δόσεις=νέο χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150884435676235&l=5edf60ebd8

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir