Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

Κυπριακή μινι Ανασκόπηση - Τα μετάλλια της ημέρας

Το παρόν γράφεται μετά την χτεσινή χυλόπιτα που έριξε η Κύπρος στην ομόφωνη απόφαση του eurogroup να "κουρεψει" το σύνολο των καταθέσεων του κράτους - "πλυντηρίου".

Επειδη παιζουν πολλές ****** γενικώς θα κάνω μια ...συριζαίικη ανασκόπηση (διοτι για μερικούς πάλι φταίει ο Σύριζα).

* Καποτες ο Γλέζος είχε πει πως αν χρειαστεί το κράτος θα προχωρήσει σε αναγκαστικό δανεισμό των εύπορων συμπολιτών μας (είχε βάλει ένα θεωρητικό όριο σαν πχ, τα 20.000 ευρω/έτος εισοδημα). Τα λεφτά δεν θα τα έχαναν, θα τα επαιρναν πισω, θεωρητικά τουλάχιστον. Τελος πάντων έπεσαν να τον φάνε και το πράγμα δεν προχώρησε ούτε σαν πρόταση.

* Προχτές λοιπον το eurogroup απεφάνθη ομόφωνα πως για το θέμα στην Κύπρο υπευθυνο είναι το τραπεζικό σύστημα και πως αυτό πρέπει να πληρώσει. Προς θεού, όχι οι μέτοχοι, όχι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες αλλά οι καταθέτες, οι οποίοι βεβαίως εν μια νυκτί θα γινόντουσαν μέτοχοι (κλατς: "Στην ουσία το κούρεμα των καταθέσεων είναι μια υποχρεωτική συμμετοχή των καταθετών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των κυπριακών τραπεζών καθώς οι καταθέτες θα πάρουν αντίστοιχες τραπεζικές μετοχές ανάλογα με το ποσό που θα κουρευτεί. Έτσι με αυτόν τον μαγικό τρόπο τα ξένα κεφάλαια (καταθέσεις) μετατρέπονται σε ίδια (μετοχές) χωρίς φυσικά να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι “επενδύτες”.") (εδω μια κραυγαλέα διαφορά απο την πρόταση Γλέζου που πρότεινε δάνεισμο απο το κράτος για να κάνει το κράτος δουλειά του, όχι απλά για να ανακεφαλοποιηθουν οι τράπεζες)

Στην ουσία προτάθηκε να γίνει μια ανταλλαγή η οποία δεν ήταν και τόσο στραβη τελος πάντων, απο ....σοσιαλιστικής άποψης τουλάχιστον. Δεν είχε και πολλά κοινα σημεία με την πρόταση του σύριζα (εκτός απο τα ... "καταθέσεις" και "αναγκαστικά"), είχε όμως τη λογική του "απ'το να μου κόψουν τον κώλο για χρόνια (όπως Ελλάντα) ας πάει και το παλιάμπελο". Αν και όλοι ξέρουμε πως το κυπριακο μνημόνιο είχε και άλλα παρελκόμενα, τα οποία βρέθηκαν ένα παρά πίσω. Ειχε όμως μερικά στοιχεία τα οποία ήταν έτσι και αλλιώς κουλά:

** Δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα πως ο Αναστασιάδης μπορούσε να πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση. Δεν είναι ολες οι χώρες σαν τη δικιά μας που πετάει εναν κινδυνολογικό δεκάρικο ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς και οι βουλευτές τους πειθονται...αυτόματα, ενώ υπάρχει πάντα ενας πρόθυμος Κουβέλης ή Καρατζαφέρης.

** Δεν υπήρχε όριο στο ποσο, οπότε ακόμα και συ που είχες ένα 500αρικο στην τράπεζα θα την πάταγες όπως και αυτός που είχε....500.000, αν και σε μικρότερο ποσοστό, λες και αυτός που έχει μισό χαρτί, αν χάσει 50-80 χιλιάρικα θα πάθει κάτι. Ηταν το κυριοτερο σφάλμα του eurogroup και αυτό έβαλε βόμβα στην ολη συμφωνία. Δεν ηταν πως ...συμπονούσαμε τους καταθέτες των ...90.000 όπως είπαν μερικοί βλαμμένοι, αλλά πως το "οριο" των 100.000 ειναι προστατευμένο πανευρωπαϊκα. Λεπτομέρειες εδώ για να μην τα ξαναγράφουμε (πχ:"


Στην περίπτωση της Κύπρου, οι τράπεζες πτώχευσαν λόγω εγκληματικά ανόητων επιχειρηματικών κινήσεων (π.χ. έδωσαν δάνεια 8 φορές το ΑΕΠ της χώρας). Σε μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία, θα έπρεπε να κλείσουν, το κράτος να κατασχέσει ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν, και να αποζημιωθούν οι καταθέτες (από το κράτος) για ποσά έως και 100 χιλιάδες ανά λογαριασμό ή ανά αποταμιευτή. Αυτό ήταν το συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολίτη......Από ηθικής και νομικής λοιπόν πλευράς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε κάθε δικαίωμα να κουρέψει τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Κατ’ εμέ, είχε μάλιστα υποχρέωση να το πράξει καθώς η εναλλακτική θα ήταν να «φεσώσει» τους πιο αδύναμους πολίτες με ακόμα 5 ή 6 δισ. δανείων τα οποία, αφού οι καταθέσεις των πλουσίων (ιδίως ξένων) έφευγαν για Γερμανία ή Cayman Islands μεριά, ο κυπριακός λαός δεν θα μπορούσε να ξεπληρώσει ποτέ. Όσο για το επιχείρημα ότι οι καταθέσεις είναι ιερές, ανεξάρτητα ύψους, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω: Γιατί είναι πιο ιερές οι καταθέσεις των 3 και 5 εκατομμυρίων από τα φάρμακα του καρκινοπαθή ή τα επιδόματα ανεργίας του νέου άνεργου που θα κουρευθούν, ώστε να εκταμιευτούν ψείγματα αυτών των 3 και 5 εκατομμυρίων υπέρ κάποιων κυρίων που έβαλαν τα χρήματά τους σε ανόητες τράπεζες, χωρίς να έχουν κάποια ασφάλιση είτε κρατική ούτε ιδιωτική;


.....

Το σενάριο Γ καταδεικνύει ότι με έναν φόρο 15,5% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων (που θα έπληττε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., στους οποίους το κυπριακό κράτος δεν έχει καμία απολύτως ηθική ή νομική υποχρέωση, όσο αφορά την ασφάλεια των καταθέσεών τους), η Κύπρος θα είχε εξοικονομήσει τα 5,8 δισ. που χρειαζόταν χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον λαό της και με τους υπόλοιπους λαούς της Ε.Ε. Γιατί, λοιπόν, δεν το επέλεξαν εξαρχής;

.....

Όσο για την Ε.Ε., τι να πει κανείς; Σε μια περίοδο όπου οι λαοί έχουν αρχίσει να την κοιτούν με όλο και αυξανόμενη εχθρότητα, ανακοίνωσε μια απόφαση που απέδειξε την περιφρόνηση των ηγετών της στο μόνο ίσως συμβόλαιο κρατικής εξουσίας με τους πολίτες που όλοι θεωρούσαν ιερό.
")


** Στα καπάκια ο Αναστασιάδης ξεβράκωσε τους Ευρωπαίοι πως τον εκβιάζουν και οι ευρωπαίοι ξεβράκωσαν τον Αναστασιάδη πως ....δικιά του ιδέα ήτανε να χτυπηθούν και οι μικροί καταθέτες (διοτι ως γνωστόν: "Αν βάλεις πολλούς φτωχους μαζί, έχεις έναν πλούσιο" (Τζ. Τζαίημς υπο των... Μορις-Γκοσινί)

** Η επίσημη ελληνική θέση ήταν περίπου όπως και με το Μνημόνιο το δικό μας. Δεν μας αρέσει αλλα το προτείνουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση, πάρτε το για το καλό σας γιατί αλλιώς..... (ακολουθεί παράθεση εικόνων αποκάλυψης). Οπως συνήθως προτάθηκε το ...πατριωτικό καθήκον γιατί ετσι πρέπει κτλ κτλ κτλ

**Βεβαίως οι δηλωσεις Σοϊμπλε δεν βοήθησαν καθόλου τον ψυχισμό των Κυπρίων: "Όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές". To ότι το σκορ της Γερμανίας στον σχετικό πίνακα κινδυνου ξεπλύματος χρημάτων/χρηματων απο τρομοκρατικές ενέργειες (68 η Γερμανία, 114 η Κύπρος) δεν φαίνεται να τον εμπόδισε να πει την πατατιά του. Ολοι ξέρουμε πως η Κύπρος ειναι ενα μικρο χαρούμενο πλυντήριο, αλλά μην το παίζουν μερικοι και υπεράνω, σωστά;



Τελος παντων το σχέδιο ηταν βιαστικο, υπερφίαλο απο μεριάς Γερμανών και "ηθικά" (οικονομικά ηθικά δηλ) αμφισβητούμενο. Το αστείο ειναι πως το eurogroup το ψηφισε μονοκούκι, δηλαδή το υπερψήφισε και η ελληνική αντιπροσωπεία.

Και μετά αρχισε να βρωμάει πως οι Κύπριοι ΔΕΝ ψήνονται να κάνουν χαρακίρι, όπως μερικοι άλλοι. Και εκεί άρχισε εν Ελλάδι το πατιρντί:

* Μερικοι αρχισαν να θυμούνται τον...Συριζα και τον Γλέζο και να λένε πως ειναι κακη ιδέα αυτό που είχε υπερψηφίσει η κυβέρνηση τους. Το οτι στο eurogroup ακουνε σύριζα και είτε βγάζουν σπυρια είτε τους γράφουν κανονικά δεν φαίνεται να παιζει ρόλο.

* Οταν βεβαιώθηκε πως η Κύπρος θα ρίξει άκυρο, βγηκαν και οι Μπενι-Κουβέλης και είπαν πως διαφωνούν με το eurogroup (που υπερψήφησε η κυβέρνηση που στηρίζουν) 


Μετά δε την οριστική ρίψη ακύρου είχαμε πιο αστείες αντιδράσεις. Και εδώ τελειώνει το ποστ δίνοντας τα ....σχετικά (χτεσινά) μετάλλια:

Χάλκινο μετάλλιο:
Πάσχος Μανδραβέλης:
To ότι για παράδειγμα, σώθηκαν οι έλληνες και λοιποι ολιγάρχες με το αίμα των ελλήνων εργαζόμενων ποτέ δεν φάνηκε να ενοχλεί τον Πάσχο. Το ότι η εναλλακτική, να πληρώσουν δηλ μονο οι ολιγάρχες (πχ οι καταθέτες με λογαριασμούς ανω των 100.000) υπήρχε και δεν τσούλησε δεν ενόχλησε τον Πάσχο.


Ασημένιο μετάλλιο:
Μπάμπης Παπαδημητρίου
Υπάρχει ένας αδέκαστος δημοσιογράφος, που δουλεύει σε ένα ανεξάρτητο κανάλι, και δεν υπηρετεί συμφέροντα και ενημερώνει αντικειμενικά και με ειλικρίνεια. Αυτός προφανώς δεν ειναι ο Μπάμπης, ο οποίος χτες εν ολίγοις τσουβάλιασε ένα ολόκληρο κοινοβούλιο δημοκρατικότατα εκλεγμένο πως....τα παίρνει απο τους Ρώσους ολιγάρχες. Οπότε παίζουν δύο σενάρια:
Είτε ο Μπάμπης μπορεί να αποδείξει πως ολοκληρη η Κυπριακή δημοκρατία είναι ενα διεφθαρμένο κράτος (και υπ΄όψη πως οι ασυνήθιστοι ισχυρισμοί χρειάζονται και ασυνήθιστα ισχυρές αποδείξεις), μια μπανανία, (καμία σχέση με την προ του Τσάβες Βενεζουέλα που θαυμάζει ο ίδιος), ένα κράτος - ανέκδοτο και ο ηρωικός Μπάμπης αψηφά το θάνατο όταν τα βάζει με ένα κράτος-πελάτη της ρωσικής μαφίας, είτε είναι ένας κοινός συκοφάντης - παραπληροφορητής και θα φάει το ξύλο της αρκούδας από όποιον Κύπριο τον πετύχει στο δρόμο

Το παραλήρημα ξεκινά στο 43:00 και κάτι. Το ζουμί ειναι στο 49:00
Χρυσό μετάλλιο
Προφανως ο Γιώργος Μουρούτης ο οποίος βάλθηκε να μας τρελάνει.
Δηλαδή η πρόταση που στήριξε η κυβέρνησή του, που μετείχε στον εκβιασμό της Κύπρου (το ομολόγησε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ("ΟΛΟΙ οι φίλοι ΚΑΙ οι σύμμαχοι, μας πούλησαν και μας εκβίασαν") εντός της κυπριακής βουλής), ξαφνικά όταν έφαγε χ έγινε ...πρόταση του Σύριζα, δηλαδή το eurogroup είναι ....όλοι συριζαίοι! Στον επόμενο τόνο θα καταγγείλει και τον Σόιμπλε ως μέλος του λόμπι της δραχμής! Εγω θα μείνω σε ένα απο τα αρχικά μου συμπεράσματα. Χωρίς να ειμαι αντίθετος στο κούρεμα (ή "υποχρεωτικο δανεισμό" ή....) μερους των χρηματων των μεγαλοκαταθετών, θα μεινω στην αρχική μου εντύπωση. Πως το μάθημα δημοκρατίας που μας έκανε η Κύπρος θα το πληρώσει μάλλον ακριβά.

6 σχόλια:

  1. Δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα το πληρώσει η Κύπρος. Οι συνέπειες δεν θα είναι απαράιτητα τιμωρητικές. Μία χώρα που αναζητά συμμάχους μέσα από τη δημιουργία μιας Ελβετίας της Μέσης Ανατολής, σαφώς κι ενοχλεί εκείνους που υποστηρίζουν την Ελεβετία, το Λιχνεστάιν και το Λουξεμβούργο... Οι Ρώσοι πίεσαν και οι Κύπριοι τα ζύγησαν και αποφάσισαν σε πρώτη φάση...

    Εμένα με ενοχλεί αυτός ο τόσο φορτικός φανατισμός κριτικής της αρνητικής ψήφου από τους "μνημονιακούς" κλπ... Οι τύποι μιλάμε γνωρίζουν τα πάντα, προτέινουν για όλους, κατέχουν τη μόνη αλήθεια. Και αφού όλα πάνε καλά στην Ελλάδα (δεν έχουμε αυτοκτονίες ή θανάτους εξαιτίας της φτώχειας ή υποσιτιζόμενα παιδιά), βρήκαν τώρα να δείξουν τις ίδες καταστροφολογικές διαθέσεις τους για την Κύπρο που ακούγαμε κι εμείς...
    Ναι η απόφαση είχε κι έχει ρίσκο για την Κύπρο. Αλλά είδαμε και το δικό μας μη ριψοκίνδυνο δρόμο πού μας έφερε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 100.000 είναι εγγυημένες σε περίπτωση χρεωκοπίας, όχι σε περίπτωση κουρέματος. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει αυτό που λέει ο Βαρουφάκης (πολύ καπιταλιστής μας βγήκε, δεν το περίμενα), να καταρρεύσουν οι τράπεζες (όσες κάνανε υπέρογκα ανοίγματα) και όσοι είχαν πάνω από 100.000 να τα χάσουν (ή να περιμένουν να γίνει εκκαθάριση μήπως και τα πάρουν πίσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχαμε κάτι χρόνια να ακούσουμε "όχι" και σε πολλούς πέφτει βαρύ, Φτάνουν στο σημείο να τους κατηγορούν, επιπλέον!

    Ποιοί; αυτοί που "χάσανε" την λίστα Λαγκαρντ και δεν έχουν φορολογήσει ούτε μία οφσορ.

    Το βραβείο της χρυσής λεμονόκουπας θα διεκδικούσε ο κ.Μανδραβέλης αν έδιναν και δημοσιογραφικά βραβεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ νομίζω/φοβάμαι ότι το βασικό πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι η βλακεία του απλού ανθρώπου (ή έστω του απλού Έλληνα/Κύπριου, μπορεί στους άλλους να κόβει περισσότερο)

    η οποία συμπυκνώνεται στο απλό: «ότι αρπάξει ο κώλος μας» ή «την βγάλαμε για τώρα, μετά έχει ο Θεός»

    και εξηγώ: άμα πεις στο μέσο χαχόλο ότι θα του πάρεις 20% από την τράπεζα θα κάνει επανάστα…γιατί τα «έχει» και θα του τα «πάρεις»

    άμα του πεις π.χ. θα σου κόψω 5% τον μισθό (οπότε σε 5 χρόνια θα έχεις ίση ή και μεγαλύτερη απώλεια), δεν τρέχει τίποτα…για πιο σύνθετα ζητήματα τύπου θα ανέβει το κόστος ζωής και θα μείνει σταθερός ο μισθός, θα σου ανεβάσω το ΦΠΑ, θα βάλω έξτρα φόρο κλπ κλπ δεν το συζητάω καν (ανώτερα μαθηματικά, δεν έχω απαιτήσεις)…

    σαν τα μικρά κακομαθημένα παιδάκια που το μόνο που τους κόβει «μη μου το πάρεις ατό, ατό δικό μου»…

    σαν τον ρακένδυτο χωρικό που είπε στον Άρη ότι δεν θέλει τους κομμουνιστές γιατί θα του πάρουν το βιός του … (ο Άρης του πήρε ένα μπάλωμα από το παντελόνι, μπας και σούρει αλλά που να σούρει)

    Γιατί αναρωτιέμαι αμα έλεγαν στους Κυπρίους για κανα έξτρα φόρο τύπου χαράτσι, καμιά απόλυση, καμιά διακοπή πληρωμών του δημοσίου κλπ όπως έγινε εδώ, θα βγαίναν στα κάγκελα;

    Ή βγήκαν στα κάγκελα γιατι σκέφτηκαν μακροοικονομικά ότι θα δεχτεί πλήγμα η οικονομία τους (παπάρια) ή γιατί τους έτσουξε η αξιοπρέπεια τους (μάντολες);

    Και να σκεφθούν όλοι οι εδώ χαχόλοι, πόσα λεφτά έχουν χάσει τα τελευταία 2 χρόνια…άμα πήγαιναν να τους τα πάρουν με τη μία (πχ από τις καταθέσεις τους), τι αντίδραση θα είχαν;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι το χρυσό έπρεπε να πάει στον Μπάμπη. Ο άνθρωπος έχει βγει τόσο έντονα από τα ρούχα του λες και τον έκλεψαν από την τσέπη. Και μόνο για το πόσο έντονα ζει δηλαδή πρέπει να ανταμειφθεί καλύτερα, θεωρώ. Όπου αν και δεν παρακολουθώ, υποθέτω ότι σήμερα θα πετάει από τη χαρά του κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπάμπη... Δεν θα του περάσει του Συριζαραίου του Αναστασιάδηηηη!!! Μπάαααμπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir