Πρωτα απ΄όλα λίγο
mythbusting:
* Το έχω ακουσει οποτε αναγκαζομαι να το διαψεύσω. Οταν ενας υπάλληλος κάνει απεργία ΔΕΝ πληρώνεται.
* "Οι καθηγητες που εχουμε ανα μαθητη ειναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη". Πουθενα αλλου στην Ευρώπη δεν υπαρχουν 1000 νησια, πολλα εκ των οποιων κατοικουνται. Και εχουν 1-2-3 μαθητες, οι οποίοι όμως δικαιούνται "φουλ" πρόγραμμα και όχι ...περιτμημένο. Πουθενα αλλου στην ευρωπη δεν διδάσκονται θρησκευτικά. Αμφιβάλλω αν διδάσκεται Οικιακή οικονομία. (Update: Μου την έπεσαν ουκ ολιγοι σε f/b και mail πως διδάσκονται, οπότε το αίρω αυτό. Τα ρέστα μένουν ως έχουν. θα ήθελα όμως να δω στοιχεία, όπως πχ πόσες ώρες γινεται το κάθε μάθημα ανα εβδομάδα και αν ισχύει αυτο που ισχύει εδω πως πχ τα παιδιά διδάσκονται περισσότερες ώρες θρησκευτικά απο πληροφορική). Πουθενά αλλου στην ευρώπη δεν εχουμε τοσες ΑΧΡΗΣΤΕΣ ειδικοτητες. Αν θυμηθω δε τι έγινε με την ... "Ολυμπιακη παιδεια" οπου γεμισαμε ...γυμναστες ή με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε γραφεια πολιτικών το γλυκό δένει. Αλλα κατηγορείστε τους πολιτικούς, όχι τους καθηγητές γι αυτό.
* " Οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο απο τον ευρωπαϊκο μέσο όρο".(
Update: Το οποιο τελικά είναι ψέμα. Δείτε τις ωρες εργασίας κτλ
εδώ). Και που να δεις ποσο
πληρώνονται σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
(Νεο
Update:
Από
εδώ)
* "Ε σιγά ρε τη δουλειά, 21 ώρες την εβδομάδα". Αυτο το λέει μόνο οποιος ΔΕΝ εχει μπει ΠΟΤΕ του σε αίθουσα για να διδάξει. Ελα μέσα μεγάλε να δεις το βύσσινο. Δεν θα κάτσω να περιγράψω τα της διαδικασίας. Οποιος έχει μπει σε αίθουσα καταλαβαίνει. Και μην παραβλέπουμε πως αυτος που μπήκε μέσα να διδάξει το έχει σπουδάσει το γαμημένο δεν είναι ανειδίκευτος εργάτης. Η εργατοώρα του έχει κάποια προστιθέμενη αξία*. Α, και προφανώς δεν ειναι μονο 21 ώρες μιας και περαν της αμιγως εκπαιδευτικης διαδικασιας και της προετοιμασίας της υπάρχει και η απαραίτητη γραφειοκρατία για να μην ξεχνάμε και σε ποια χώρα ζουμε, αλλά και οι εφημερίες κτλ. Απο την άλλη το να το λένε μερικοί όπως οι υδραυλικοί πχ που ζητάνε 50 ευρά για να ...σφίξουν μια βρύση ε, σε βγάζει και λίγο απο τα ρούχα σου. Δηλαδή τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που έχουν δεν έχουν 10 ώρες διδασκαλίας/εβδομάδα πρέπει προφανώς να τους εκτελέσουμε.
* "Κανουν τοσους μήνες τσάμπα διακοπές το χρόνο". Ορθον αλλά:
α) Δεν ειναι τοσοι οσοι νομίζετε. Τα σχολεια δεν παυουν να λειτουργουν οταν σταματάν να πηγαίνουν οι μαθητές
β) ειναι εξαιρετικα δύσκολο να πάρουν άδεια σε άλλη περίοδο
* "Δεν θέλουν την αξιολόγηση". Απο τους Σαμαρικους κτλ
δεν την θέλει κανεις σώφρων άνθρωπος. Αλλιώς ο μόνοι που θα θεωρούντουσαν "αξιοι" θα ήταν
αυτη και
αυτός
* "Ελα φιλε έξω στα φροντιστήρια να δεις ποσο παίρνουν οι ωρομισθιοι". Ορθον. Αρα να ζητήσουμε να ανέβουν οι αμοιβές των ωρομίσθιων στα φροντιστήρια, όχι να ξεσκίσουμε τους ΔΥ.
Επιστροφή στην πραγματικότητα:
Περα απο προσωπικά γούστα, συμπάθειες και ....παιδικά τραύματα οι εκπαιδευτικοί είναι η μοναδική συμπαγής πολυπληθής (updated διοτι ...υπάρχουν και οι ...γιατροι. Διορθώνω λοιπόν.)ομάδα δημόσιων υπαλλήλων που:
* Εχει βγάλει πανεπιστήμιο. Ολοι τους. Ακομη και τα βύσματα. Για να δω να το λένε άλλες ομαδες δημοσιων και (πιο καλοπληρωμένων) υπάλληλων.
* Εχει μπει με τις πλεον διαφανεις (οχι κατ αναγκη δίκαιες, αλλα διαφανεις) διαδικασίες. Επετηρίδα παλαιότερα, μορια μεσω ΑΣΕΠ πλεον. Δεν διοριστηκε κανένας με απόφαση υπουργού σε προσωποπαγή θεση ή με το βύσμα του οικείου δημάρχου. Δεν μετράνε τα κολλητιλίκια και τα κουμπαριλίκια. Ακομα και τα υπερβύσματα θα φάνε το λούκι της αναπλήρωσης, των χαμενων λεφτων σε βενζίνες σε σχολεία στου διαόλου τη μάνα, το τρέξιμο και την αβεβαιότητα. Και προφανώς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. Ας το πούνε και άλλες ομάδες ΔΥ αυτό.
* Το γεγονός λοιπόν πως στους εκπαιδευτικους ο διορισμός γίνεται στην συντριπτική τους πλειοψηφία με αντικειμενικά κριτήρια, τους κάνει σχετικά απρόσβλητους σε βυσματική επιρροή. Γι αυτό και ειναι οι πλεον κακοπληρωμένοι (βασει προσόντων) ΔΥ. Διοτι η ψήφος τους δεν μπορεί να εκβιαστεί, διοτι ο διορισμός τους δεν ειναι ....βουλευτική απόφαση, άρα δεν έχουν κάποια άμεση υποχρέωση.
* (Επιμένουμε) Ειναι η πλεον κακοπληρωμένη βάσει τυπικών προσόντων ομάδα δημοσίων (και ιδιωτικών) υπαλλήλων
* Αυτες τις πίπες περι λίγων ωρών κτλ να τις πείτε στα μούτρα σας όταν ....τουιτάρετε εν ώρα εργασίας.
(
Update: Διαβαστε και
αυτό που αποτελεί μια πολύ καλή μάζωξη δεδομένων και όχι ευχολογίων-αφορισμών τύπου Άδωνη)
Τωρα έχουν καμια σχέση αυτά με την απεργία;
Προφανώς όχι. Απλα έχουμε μάθει να κανιβαλίζουμε και να πέφτουμε στα ad hominem επιχειρήματα με το πρώτο
* Οπως ειπε και ο
συκοφάντης μπαστούνι o μόνος που δεν έχει δικαίωμα στην απεργία σε αυστηρό timeframe ειναι ο χειρούργος πάνω απο το τραπέζι με τον ασθενή αναίσθητο. Ασε που αν οι καθηγητές κάνουν απεργία
τώρα, ε
θα χάσουν και απο τις πληρωμένες καλοκαιρινές διακοπές τους που σε προβληματίζουν φίλτατε αναγνώστη! Το οτι η παιδεία μας εχει θέματα, κυρίως ως αποτελεσμα της ασκουμενης σε αυτην πολιτικής το θεωρώ δεδομένο. Το οτι αυτο συνδέεται κάπως με την προσπάθεια των εργαζομένων για καλυτερες συνθηκες εργασίας (αρα και καλύτερη παιδεία) ειναι λογικό συμπέρασμα. Το αν οι πανελλήνιες πάνε πίσω 10 μέρες, ε δεν χάθηκε και ο κόσμος. Οσοι εχουμε περάσει απο αυτο το λούκι το ξέρουμε. Αγχος θα έχουν οι μαθητές έτσι και αλλιως. Κουρασμένοι θα είναι έτσι και αλλιως. Ετσι και αλλιώς οι πανελλήνιες δεν ήταν ποτέ "εξετάσεις" γνώσης αλλα κυρίως αντοχής και ψυχραιμίας. Εχω δει παιδια να καταρρέουν απο ...το Μάρτη. Θα είχε (ίσως) νόημα η αντιρρηση αν πέρναγαν όσοι ήταν πάνω απο ένα όριο (πχ το 15). Εδω όμως περνάνε σε κάθε σχολή αυστηρά μερικοι, ενας δεδομένος αριθμός, όσο και αν γράψουν, όποτε και αν γράψουν, όσος και αν ειναι ο γενικος μέσος όρος. Συναγωνίζονται μεταξύ τους, όχι με κάποιο όριο. Δεν λέω πως είναι δίκαιο, λέω πως έτσι είναι.
* Να μην ξεχάσω να χλευάσω τους χαριτωμένους που θέλουν να ...γίνουν εθελοντές επιτηρητές πανελληνίων εξετάσεων. Αντε και
να δούμε τι θα κάνουν αν απεργήσουν οι πουτάνες! (btw δεν ειναι απλα τα πράγματα (
Update:
Κλατς για οσους νομίζουν πως όλα ειναι απλα). Υπάρχει ευθύνη. Malpractice στις πανελλήνιες φέρνει εισαγγελέα και ποινική διαδικασία).
Και εγω ειμαι ...εθελοντής ...δασοπυροσβέστης αλλά:
α) εχω φάει ώρες και ώρες εκπαίδευσης.
β) δεν το κάνω για όταν....απεργήσουν οι πυροσβέστες αλλά όλο το χρόνο. Και σε συνεννόηση με την οικεία πυροσβεστική υπηρεσία.
Οποιος θέλει λοιπον να ...εθελοντίσει ας πάρει την απαραίτητη επιμόρφωση (ενα σεμιναριακι 10 ωρων θα φτάνει φαντάζομαι) και ας ερθει να κάνει επιτήρηση, εφημερίες, να χωρίζει τα παιδιά αν τσακώνονται, να τα βοηθάει αν λιποθυμάνε, να εκτελεί χρέη κοινωνικού λειτουργού σε περιπτώσεις χρυσαυγιτών, ναρκωτικών, περιεργων οικογενειών, ή νοσοκόμου αν έχουν κανένα ατύχημα ή ακόμα και να τα προσέχει στις τουαλέτες (σκονάκι στο βρακί και τέτοια) και να το δηλώσει πως θα το κάνει ολο τον γαμημένο χρόνο ή όποτε του ζητηθεί απο την οικεία του Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Υ.Γ.2: Οταν τα παιδιά έμεναν χωρίς βιβλία δεν είδα εθελοντές τυπογράφους
*
Ένας γιατρός καλεί κάποτε στο σπίτι του έναν υδραυλικό για να του επισκευάσει τη βρύση που είχε χαλάσει.
Ο Υδραυλικός αφού παιδεύτηκε 15 λεπτά περίπου τελειώνει τη δουλειά και περιμένει πλέον την αμοιβή του.
Τον ρωτά λοιπόν ο γιατρός:
- "Πόσο κοστίζει η εργασία σας κύριε;"
Ο υδραυλικός απαντά: "100 ευρώ."
Και ο γιατρός του αντιλέγει με αγανάκτηση:
- "Μα εγώ που σπούδασα και κουράστηκα τόσα χρόνια για να πάρω το πτυχίο παίρνω 30 ευρώ την επίσκεψη και εσύ έρχεσαι εδώ και μου ζητάς 100;"
Οπότε με μεγάλη αυτοπεποίθηση ο υδραυλικός ανταπαντά:
- "Μην σου φαίνεται περίεργο γιατρέ, και εγώ όταν ήμουνα γιατρός 30 ζητούσα στην επίσκεψη."