Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2007

Ω τι κόσμος μπαμπά!

Ένα γενετικά τροποποιημένο ον που σχεδιάστηκε για να πωληθεί ως pet από εταιρεία γενετικής μηχανικής, προκαλεί σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πρόκειται για μια μορφή παιδικής κούκλας με γενετικά τροποποιημένο DNA, η οποία έχει μεν το μέγεθος παιδικού παιχνιδιού, διαθέτει ωστόσο μηχανισμούς καρδιακών παλμών, αίσθηση του πόνου, ακόμη και αληθινά δόντια. Διατίθεται σε επτά διαφορετικούς τύπους.


Το είναι ζωντανό μαστοφόρο που αναπνέει. Η εταιρεία Bio-Genica που το κατασκεύασε, φρόντισε να του τοποθετήσει αίμα, κόκαλα και μύες που μπορούν να αιμορραγήσουν εάν κοπεί ένα μέρος τους. Σχεδιάστηκε για να πωλείται σε καταστήματα παιδικών παιχνιδιών και όχι κατοικιδίων ζώων, αν και θα πωλείται ως κατοικίδιο. Γι’αυτό και διατίθεται σε πλαστική συσκευασία.


Η διαδικασία σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε το genpet, ονομάζεται "Zygote Micro Injection" και αποτελεί συνδυασμό DNA, με την εισροή συγκεκριμένων πρωτεϊνών διαφορετικών ειδών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, κατά τη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό κοινών στοιχείων ανάμεσα σε ποντίκια και μέδουσες βιοκαλλιέργειας και από τότε συναντάται στην κλωνοποίηση κουνελιών, γουρουνιών, ψαριών και πιθήκων. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο σε χιμπατζήδες, αράχνες και πρόβατα. Και τώρα έρχεται το genpet.


To genpet διατηρείται στην πλαστική συσκευασία με έναν τύπο χειμερίας νάρκης που ελέγχεται από σωλήνα από τον οποίον διοχετεύεται ειδική πρωτεϊνη. Κάτι που συναντάται σε πολλά ζώα των βορείων ή σκανδιναβικών χωρών. Αναπνέει από ειδικές τρύπες εξαερισμού. Εχει αίσθηση του πόνου; Βεβαίως. Εχει επίσης ελάχιστες φωνητικές χορδές που το βοηθά να φωνάξει όταν νιώσει την οποιαδήποτε ενόχληση. Δείχνει τα συναισθήματά του μέσω ειδικών διαφοροποιημένων κωδικών, που τους διακρίνει κανείς από το χρώμα τους. Δεν μεγαλώνει. Εχει διάρκεια ζωής από ένα μέχρι τρία χρόνια και δεν χρειάζεται μπαταρίες. Τα μαλλιά του μεγαλώνουν. Ελάχιστα μεν, αλλά μεγαλώνουν.


Ανοιγοκλείνει κανονικά τα μάτια του, μπορεί να δαγκώσει εάν χρειαστεί, ενώ αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι μπορεί ακόμη και να θαφτεί.
Ούτε η τιμή του, ούτε και η στιγμή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά έχουν γίνει ακόμη γνωστά.



Φορ μορ ινφορμέισιον φόλοου δε λινκ μπιλόου


http://www.genpets.com/

(αν αγοράσει κανένας θα τον εξοστρακίσω από το Γαλαξία)


UPDATE

Παιδιά ευχαριστώ για την ενημέρωση γιατί μόλις το διάβασα δε το πολυπίστεψα αλλά όταν μπήκα στο site τρόμαξα! Πραγματικά εκπληκτικό! Η ξεφτίλα που νιώθω είναι μεγάλη, πιό μεγάλη κι απ'το 4-2 του ΜΠΑΟΚ με το Θρασύβουλο _st_ ;-) Το συγκεκριμένο mail μπορεί να κυκλοφορεί καιρό αλλά μόλις την προηγούμενη βδομάδα περιήλθε στην κατοχή μου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Penguin Witch για την πληροφόρηση.

Ελπίζω να συγχωρεθώ λίαν συντόμως γιατί έχω καλό λόγο και να υποσχεθώ οτι θα επιστρέψω επίσης λίαν συντόμως με έγκυρο καρατσεκαρισμένο post που ίσως, λέω ίσως να έχει να κάνει και με το λόγο της πολυήμερης αποχής μου από το blog. Θα δω.

Θα προτιμούσα βέβαια αντί για το κράξιμο το συγκεκριμένο post να άνοιγε μία συζήτηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την αλόγιστη ανάπτυξη και εξέλιξη, ή τα όρια της ηθικής όταν πρόκειται για κέρδος. Είμαστε άραγε έτοιμοι να δεχτούμε αυτού του είδους την εξέλιξη; Μη ξεχνάμε οτι οποιοδήποτε τεχνολογικό επίτευγμα στο παρελθόν δεν έγινε δεκτό με τον καλύτερο τρόπο. Η τηλεόραση πχ ήταν το κουτί του διαβόλου, κάτι παρόμοιο με το ίντερνετ στις μέρες μας. Το κακό είναι οτι η εξέλιξη προσπερνάει στη στροφή της ηθικές μας αναστολές και μας φέρνει αντιμέτωπους πολλές φορές με τις φοβίες μας.

20 σχόλια:

  1. *γκουχ*
    Όταν παίρνουμε κάτι σκιαχτικό από το e-mail, κοιτάμε το Snopes.

    http://www.snopes.com/critters/crusader/genpets.asp

    *γκούχ*

    Μέχρι στιγμής η γενετική μηχανική δεν έχει κατασκευάσει νέο είδος ζωής και μάλιστα πολυκύτταρο. Μόνο γενετικά τροποποιημένα είδη υπάρχουν και ένας τρελλός προσπαθεί να κατασκευάσει τεχνητό μονοκύτταρο είδος.

    Η είδηση είναι μια πολύ έξυπνη φάρσα. Όπως όλες οι έξυπνες φάρσες, έχει σκοπό να σε κάνει να σκεφτείς μερικά πράγματα, που αλλιώς δεν θα σκεφτόσουν.
    Γιατί φοβάσαι και απεχθάνεσαι αυτό τον οργανισμό; Μήπως γιατί δεν ξέρεις αν πρέπει να τον θεωρήσεις ζωντανό ή όχι; Μήπως γιατί νομίζεις ότι έχουν χαθεί κάποια όρια (τα οποία είναι μεν περιορισμοί αλλά είναι και ασφάλεια); Μήπως γιατί νομίζεις ότι παίζουμε με πράγματα που δεν πρέπει να παίξουμε - ένα πολύ βασικό ένστικτο που χρησιμοποιήθηκε παντοιοτρόπως, και για το καλό και για το κακό μας;
    Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, τις οποίες θα πρέπει -ίσως και σε αυτή τη γενιά- να απαντήσουμε. Και δεν είναι διόλου εύκολη η απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι μουφα το mail.Την ειχα πατησει και εγω παλιοτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση το πώς κατασκευάστηκε ένας τέτοιος οργανισμός. Μου φαίνεται εντελώς επιστημονικής φαντασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Humma την πάτησες. Τσέκαρε τις πηγές σου :-Ρ

    Την είχε πατήσει και η Αθηνά αλλά το
    διόρθωσε

    Tα ερωτήματα που θέτει η penguin wittch έχουν ενδιαφέρον και πρέπει σιγά σιγά να τα δούμε. Η "ηθική" αλλάζει μαζί με την τεχνολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα ρε Humma δεν ήξερες δεν ρώταγες?!
    Πολλοί την πατήσανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/10/07 12:14

    Δεν απέχει πολύ ο καιρός που κάτι τέτοια και χειρότερα θα είναι εφικτά.
    Οι τεχνιτοί και υπάκοοι δούλοι είναι ή ονείρωξη κάθε εξουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/10/07 12:48

    Αφήστε τον Humma και μην τον κράζετε! :) Ένα λάθος έκανε το παιδί.... Τράβα ένα update ρε van.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το'χα λάβει κι εγώ αυτό το μέηλ πριν κάποιον καιρό και είχα φρικάρει άσχημα. Ευτυχώς λίγες μέρες μετά διάβασα πως επρόκειτο για φάρσα.
    Το κακό με τον άνθρωπο είναι ότι έπαψε να είναι θεός όταν νόμισε πως έγινε θεός. Γι'αυτό και όλα πάνε κατά διαόλου 'εκτοτε.
    Δυστυχώς όταν μιλάμε για τον άνθρωπο, αμιγώς καλό δεν υφίσταται. Για την ακρίβεια πρώτα γίνεται για κακό και μετά για καλό: οι ατομικές βόμβες επί παρδείγματι. Πρώτα έπεσαν σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι και μετά έγιναν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Το ραδιόφωνο πρώτα χρησιμοποιήθηκε σαν ασύρματος στον πόλεμο και μετά μπήκε στα σπίτια. Έτσι θα γίνει δυστυχώς κι εδώ. Δεν συνέβη ποτέ το αντίθετο για να συμβεί τώρα. Μήπως ξεχάσαμε πολύ νωρίς τη Ντόλυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/10/07 16:27

    Αυτό ακριβώς μας διδάσκει η ιστορία. Οτι για να χρησιμοποιούμε εμείς τώρα κάποια πράγματα έχει πεθάνει ή τραυματιστεί πολύς κόσμος πιο πρίν για να μπορέσουν να τελειοποιηθούν. Όλοι μας λίγο ή πολύ είμαστε πειραματόζωα στον βωμό της τεχνολογίας και της εξέλιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Το είναι ζωντανό μαστοφόρο που αναπνέει"...τί σε κάνει να πιστεύεις πως δέν θα το ζήσουμε και αυτό???

    Εγώ περιμένω πολύ χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε λίγα χρόνια, και με βάση το άσπρο μαστίγιο που έχουν παρέα μερικοί, τίποτα δεν αποκλείεται.

    Ακόμη και άγαλμα του Χριστόδουλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΑΟΚ είναι βρε! Και σε ευχαριστώ που μου το ξαναθύμισές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @humma: Ουδείς άσφαλτος!!!!!


    Περί update και προβληματισμών: Επαναλαμβάνω πως η τεχνολογία διαμορφώνει και αυτή την ηθική μας. Πράγματα και συνήθειες που φάνταζαν αδιανόητα παλιότερα (...το στρινγκ ας πούμε) μέσω της τεχνολογίας (tv) φτάνουν σε μέρη που δεν είχαν φτάσει παλιότερα (πχ μοναστήρια :-Ρ)

    Όταν και το τελευταίο ζώο ψοφήσει από μοναξιά να δεις τι ωραίο που θα μας φανεί το τότε genpet :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος12/10/07 15:36

    Και ποιός δεν μας λέει οτι αμόλησαν την είδηση επίτηδες για να δούν αντιδράσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι είναι αυτά, ρε παιδιά; Δεν πιστεύω τίποτα. Είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν ηθικολογώ. Απλά δε γίνεται!!!! Φρίκαρα. Ας έφτιαχναν κάτι άλλο πρώτα και μετά πετ μπεμπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγχωρήσαι, μην ανησυχείς. Και μπορούμε να κάνουμε ένα καλό διάλογο μέσα από αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χμμ.. Πώς και δεν το ανακάλυψε κανας φωστήρας από κανά κανάλι να μας το παρουσιάσει σαν είδηση... Humma συγχωρεμένος - σκέψου πως αν ήσουν δημοσιογράφος θα έκανες γαργάρα και όχι update.
    Δεν πιστεύω πάντως πως είναι μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανατριχιασα...

    Μου θυμισε την αλλη μαλακια που ειχε κυκλοφορησει καποτε στην αγορα με αυτα που μεγαλωναν στο νερο..Τι σκατα ηταν ουτε ξερω..

    Μπλιαχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μούφα φαίνεται. Είμαστε σίγουροι οτι είναι αληθινό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir