Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2009

Πολιτική κριτική και λάιφσταϊλ

Εξαιρετικό άρθρο που μας θυμίζει κάποια πράγματα που λέγαμε και εδώ
(αναδημοσιευση απο:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_13/09/2009_328775 )

Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Tο κομφούζιο στην Αριστερά, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τη χλεύη των σταθερών επικριτών του, και δικαίως ώς ένα βαθμό. Οι έριδες των φατριών, η ιδεολογική πολυθολούρα, η πολιτική αφλογιστία, η τριχοτόμηση της τρίχας, η ίντριγκα ως αυτοσκοπός, η εσωκομματική υπερδημοκρατία συνδυαζόμενη με ωμό νεοσταλινισμό, η σκιαμαχία αριστεριστών - συστημικών, αντικαπιταλιστών - ρεφορμιστών, όλα τούτα τελούμενα σε φόντο βαθιάς πολιτικής κρίσης και κοινωνικής ανησυχίας, προκαλούν τη χλεύη. Ωστόσο, οι πλείονες των χλευαστών είναι τζάμπα μάγκες· πλήττουν εκ του ασφαλούς τον εύκολο στόχο. Κλωτσάνε τον λαβωμένο, τον αυτόχειρα.

Η αυτόχειρ Αριστερά έκανε τα πάντα για να φτάσει εδώ, λοιδορούμενη και πτυόμενη. Παρασύρθηκε από έναν εύκολο κινηματισμό, έναν υπερακτιβισμό μάλλον, μια λατρεία της νεολαίας, χωρίς όμως να δίνει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο στην ανησυχία, την αναταραχή, την ανυπακοή. Η συνασπισμένη Αριστερά κολακεύτηκε και κολάκεψε, π.χ. στο φοιτητικό πεδίο· ο αγώνας κατά της μεταρρύθμισης δεν έπειθε πάντα, ότι προασπίζει το δημόσιο σχολείο, ότι το στηρίζει σαν καλό σχολείο, δημοκρατικό και αξιοκρατικό, προωθητικό των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Παρ’ όλες τις αδυναμίες της πάντως, αυτή η Αριστερά, τα τελευταία χρόνια, ανταποκρίθηκε στο διάχυτο κοινωνικό αίτημα για άλλο πολιτικό λόγο και πράξη. Στρεβλά έστω, με αδυναμίες και μερικεύσεις, με αστοχίες, πάντως η Αριστερά άκουγε το κοινωνικό σώμα, κυρίως τους αδύναμους και τους μη ακουόμενους, και τους έδινε φωνή, τη φωνή που δεν τους αναγνωρίζει κανείς άλλος. Υπερασπίστηκε επίσης, δυναμικά, τον δημόσιο χώρο, υπερασπιζόμενη ουσιαστικά το Σύνταγμα και τους νόμους, όπως στην περίπτωση της απελευθέρωσης των παραλιών. Η αντίθεσή της μάλιστα στην ανέγερση Μολ στον Ελαιώνα έδειξε ότι η Αριστερά δεν φοβάται το συμβατικό πολιτικό κόστος, μπορεί να συγκρούεται με μεγάλα συμφέροντα και αγελαίες πεποιθήσεις.

Οι σημερινοί χλευαστές της φυσικά δεν στέκονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Οπως δεν στέκονται ποτέ ερμηνευτικά και αναστοχαστικά, καταγραφικά και περιγραφικά έστω, απέναντι στις αναδυόμενες νέες ανάγκες, τις νέες επιθυμίες, τους νέους ανθρωπολογικούς τύπους. Κύρια ή και αποκλειστική έγνοια αυτών των σχολιαστών άλλωστε δεν είναι η κοινωνία, είναι η εξουσία. Και μάλιστα η διαχείριση, η νομή της εξουσίας· αυτής της εξαθλιωμένης τρέχουσας εξουσίας, αυτού του ρακένδυτου συστήματος που παράγει παρακμή, αυτού του συστήματος που καυτηριάζει αποστασιοποιημένα ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Είναι αξιοσημείωτο: οι καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα τιμητές της Αριστεράς, πληθωρικοί σε ευφυολογήματα και κακιούλες, δεν βρίσκουν να πουν κάτι αναλόγως βιτριολικό για τους νομείς της εξουσίας. Δεν βρίσκουν δομικές αδυναμίες ούτε στους απερχόμενους ούτε στους επελαύνοντες βαρώνους: Ποια κοινωνική αγωνία εκπροσωπούν, τι ελπιδοφόρο νέο κομίζουν, ποιο ρίσκο αναλαμβάνουν, ποιους υπερασπίζονται; Η κριτική τους είναι ανύπαρκτη ή ανώδυνη· ήπια σχόλια για το λάιφστάιλ, για προσωπικά χούγια, κουτσομπολιά. Ποτέ επί της ουσίας. Είναι πολιτική για οπαδούς και πελάτες, για αγέλες, για αναγνώστες σκανδαλοθηρίας. Για το «Hola» που μάς αξίζει...

Ακόμη και η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύεται από ειρωνεία και υποτίμηση, για το νεαρό της ηλικίας του, για τη μοτοσικλέτα του, για το κούρεμά του. Η προτεινόμενη τολμηρή ανανέωση ηγεσίας ουδέποτε ετέθη αντιμέτωπη με την παρακμιακή εικόνα οικογενειοκρατίας των μεγάλων κομμάτων. Κι όμως από τους ίδιους αυτούς χλευαστές του «ντιντή» Τσίπρα, τους σιωπηρούς αβανταδόρους του επίσης νέου Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανανέωση σε άλλες δυτικές δημοκρατίες χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό. Δικαίως: Το φαινόμενο Ομπάμα έδειχνε την ικανότητα μιας κοινωνίας να ανανεώνεται και να τολμά, να ψηφίζει για Ελπίδα και Αλλαγή.

Η Αριστερά τόλμησε. Εκανε βήματα. Οχι αρκετά, όχι σχεδιασμένα, όχι στρατηγικά. Η ανομοιογένειά της, οι ασάφειες και οι τακτικισμοί στα ηγετικά κλιμάκια, οι λυκοφιλίες και οι αντίρροπες, αλληλομισούμενες τάσεις, δεν της επέτρεψαν να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία του 2007-2008. Η Κουμουνδούρου δεν άκουσε εγκαίρως τα μέλη της Αριστεράς, τους ψηφοφόρους, τους ανένταχτους, τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που είναι η Αριστερά, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας και νεοσταλινικούς φετφάδες.

Αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι μακρύς, είναι ιστορικός, δεν εξαντλείται σε μια ευκαιρία. Εν όψει και των εκλογών, η Αριστερά μπορεί μόνο να πράξει το στοιχειώδες: να ακούσει τον κόσμο της, και να παραμείνει γειωμένη στην κοινωνία.

14 σχόλια:

  1. Μάλιστα.
    Δηλαδή αν δεν είναι κανείς του χώρου, δε δικαιούται να λέει ότι κάνουν μαλακίες..
    μάστα.. ωραίος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ?

    Χμμμμ

    Τωρα πως άνθρωπος με 2(δύο) πτυχία έβγαλε αυτό σαν κατακλείδα του άρθρου μένει να ερευνηθεί !
    :ΡΡΡΡΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ στη συντριπτική πλειοψηφία του άρθρου. Διαφωνώ όμως στο λεπτό σημείο του νοήματος που προσπαθεί να μεταφέρει το συγκεκριμένο άρθρο ή μάλλον στην ουσία αυτού.

    Και για να εξηγούμαι: Μία πολιτική πράξη πάντα εμπεριέχει θετικά, μαζί με αρνητικά αποτελέσματα. Κάθε πολιτική πράξη αβαντάρει κάποια κοινωνική ομάδα, ή κάποιον θεσμό έναντι μίας άλλης κοινωνικής ομάδας ή άλλου θεσμού. Ο πολιτικός που διατείνεται ότι έλαβε μία 100% σωστή και θετική απόφαση είναι κατά βάση ψεύτης, αφού το "σωστό" ή το "θετικό" ορίζονται σε σχέση με κάτι άλλο.

    Άρα και στην περίπτωση της Αριστερας, φυσικό είναι ορισμένες αποφάσεις ή στρατηγικές να πηγαίνουν... στραβά, αλλά φυσικό είναι επίσης αυτό να μην επηρεάζει την ιδεολογική βάση αυτής.

    Δε νομίζω άλλωστε ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον οποιοδήποτε χώρο (ακόμα και την ακριδοεξιά) για έλλειψη ιδεολογικού υπόβαθρου. Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα με την οποία ο κάθε χώρος διαχειρίζεται και μεταφέρει στην κοινωνία τις θετικές θεωρητικές του ιδέες και τις μετουσιώνει σε ρεαλιστικές πρακτικές κοινωνικές εφαρμογές.

    Η αποτυχία της Αριστεράς που πλέον έχει καταντήσει συνεχές ιστορικό φαινόμενο, έγκειται ακριβώς σε αυτή την έλλειψη ρεαλισμού. Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ (γιατί περί κατάντιας πρόκειται), είναι απλά ο καρπός αυτής της ιστορικής συνέχειας, που τώρα "χτυπάει" και τα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ellinaki

    "Κάθε πολιτική πράξη αβαντάρει κάποια κοινωνική ομάδα, ή κάποιον θεσμό έναντι μίας άλλης κοινωνικής ομάδας ή άλλου θεσμού. "

    Χωρίς να διαφωνούμε, θα πω πως αυτό δεν ισχύει κατ αναγκη. Ας πουμε πχ το "ελαχιστο εγγυημενο εισοδημα" ενώ είναι υπέρ μιας τάξης στην ουσία δεν είναι "ενάντια" σε κανέναν, εκτός ισως απο μερικους μεγαλοκαρχαρίες.

    Με αυτό το κριτήριο όταν κάποιος λέει πως πήρε μια "σωστή" απόφαση, λογικά είτε μιλάει για την πλειοψηφία του λαού, ή έστω την πλειοψηφία των δικών του :)


    "Δε νομίζω άλλωστε ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον οποιοδήποτε χώρο (ακόμα και την ακριδοεξιά) για έλλειψη ιδεολογικού υπόβαθρου."

    Στα προηγουμενα ποστ μου νμζω πως το κανω:)

    Αδυνατώ να βγάλω ένα σαφες πολιτικο στιγμα απο το ΛΑΟΣ, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (Εκτός και αν "ιδεολογικό υπόβαθρο" είναι η ...κουτάλα, οποτε ΟΚ!). Το στιγμα του ΚΚΕ δεν με αρεσει και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κουλουβάχατα!



    Το άρθρο το αναδημοσιευσα σαν συμπληρωμα σε αυτα που έλεγα για τις "επιθεσεις" που δεχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κακό όμως είναι πως και οι ίδιοι επιτιθονταν στους εαυτους τους με οσα χαριτωμανα περι Κουβας, Μαο κτλ ακουσαμε κατά καιρούς. Το προβλημα της πολυαρχιας, δυαρχιας, πολυφωνιας κτλ είναι ήσσονος σημασίας. Το πρόβλημα της τρικυμιας εν κρανίω όμως δεν είναι. Και εκεί πρέπει πάλι να συμφωνήσω με το άρθρο και να προτρεψουμε την αριστερα (και καθε κομμα) να αφησει τις χαζομαρες και τους "ρομαντισμους" (για να μην αρχισω να βριζω) και να επικεντρωθει στην κοινωνια την οποια υποτίθεται πως εκπροσωπει. Την ελληνικη, όχι την Κινέζικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αστειο ειναι πως η απαξίωση της αριστερας στον κόσμο δεν ήρθε μέσα απο πολιτική ανάλυση και αντέκρουση των ηλιθιων επιχειρηματων που γενικά έσκαγαν μύτη (Κάστρο, Μάο, Ζαχαριαδης κτλ κτλ), αλλά μέσα από την παρουσίασή της με όρους "πρωινάδικου" ή "εκπομπης κους κους". Ο σύριζα έδωσε πάμπολλες (πολιτικές) λαβές για χολή, δίκαιες οι περισσότερες, και όμως λοιδωρήθηκε για πράγματα άνευ σημασίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ zaphod

    Χωρίς να διαφωνούμε, θα πω πως αυτό δεν ισχύει κατ αναγκη. Ας πουμε πχ το "ελαχιστο εγγυημενο εισοδημα" ενώ είναι υπέρ μιας τάξης στην ουσία δεν είναι "ενάντια" σε κανέναν, εκτός ισως απο μερικους μεγαλοκαρχαρίες.

    Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, με καθαρά τεχνοκρατικούς όρους, ότι είναι εναντίον του δημόσιου ταμείου. (Λέμε τώρα... Εννοείται πως κανένας σοβαρός αναλυτής δεν θα κατέληγε σε κάτι τέτοιο, αλλά επιφανειακά θα μπορούσε να σταθεί).

    Αδυνατώ να βγάλω ένα σαφες πολιτικο στιγμα απο το ΛΑΟΣ, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (Εκτός και αν "ιδεολογικό υπόβαθρο" είναι η ...κουτάλα, οποτε ΟΚ!). Το στιγμα του ΚΚΕ δεν με αρεσει και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κουλουβάχατα!

    ΛΑΟΣ: Έξω οι ξένοι. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.

    ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Ας βολευτούμε όλοι παριστάνοντας το κράτος δικαίου.

    Το τραγικό είναι ότι δεν το γράφω στα αστεία. Μία ιδεολογία δεν είναι ανάγκη να έχει εκφραστεί επισήμως από κάποια διανοούμενη ελίτ για να αποτελεί ιδεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Zaphod όπως σωστά επισημαίνει και το Ellinaki το ΛΑΟΣ έχει ιδεολογία - άσχετο αν είναι για τα πανηγύρια.

    Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ ορθά έπραξε στις παραλίες και το Βοτανικο, αλλά υπάρχουν πάμπολα θέματα που μας φλομωσε στην παπάτζα. Αν είναι να απομονώνουμε και να γράφουμε μόνο για ότι μας συμφέρει, να σου γράψω και γω για τον Κοκό (ή για όποιον θες) ένα μονόστηλο να στον παρουσιάσω σαν τον σουπερ ιδεολόγο και αγωνιστή ;-)

    Και για να σου φέρω πιο απλό παράδειγμα τρικυμίας εν κρανίω (και βλακείας για να χαϊδέψουμε αυτιά), ψάξε να διαβάσεις τους μύδρους που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς κατά της βάσης του 9,5 ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Προσωπικά θα επιμείνω σε κάτι παλιό, τι εισηγούνταν ο Αλέκος ως Ευρωβουλευτής (μαζί με άλλους) πριν γίνει πολιτικάντης.

    *επειδή σε άλλο thread απάντησες περί "καιροσκοπισμού" και ανέφερες τη ΝΔ, το θεωρώ ανούσιο να επιχειρηματολογείς λέγοντας πως "και οι άλλοι τα ίδια κάνουνε". Εκτός και αν βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τη σάπια ΝΔ ή το σάπιο ΠΑΣΟΚ με μία νέα διαφορετική "υποτίθεται λύση" (sic).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ellinaki

    Σωστός! I stand corrected.

    @slarti
    "Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ ορθά έπραξε στις παραλίες και το Βοτανικο, αλλά υπάρχουν πάμπολα θέματα που μας φλομωσε στην παπάτζα."

    Αμ μπραβο! Δεν διαφωνούμε κάπου (ισως μονο στο ΠΟΙΑ θεματα ειναι αυτα, αλλα αυτο ειναι δευτερευον). Νμζ πως και το αρθρο το γράφει και εγω το λέω πως σε πολλα οι συριζαιοι τα κανανε μουσκεμα. Πολιτικά και όχι "επικοινωνιακά". Μας τα εχουν πρηξει τα ΜΜΕ με τα επικοινωνιακα τους! Γι αυτο και η προτροπη περι αφουγκρασμου της κοινωνιας. Και της πραγματικοτητας θα προσθετα.

    Περι Αλαβανου, βασης κτλ. Μην μπερδευομαστε.
    1) Ας παραδεχθουμε πως δεν ειναι ντροπη να αλλαζει καποιος γνωμη. Αλλιως όλοι στο ΚΚΕ που λέει τα ίδια την Δευτερα και την Τεταρτη ασχετως του τι έγινε την Τρίτη.
    2) Αυτο δεν σημαινει πως επικροτω την σταση του Συριζα για το αρθρο 16. Ουτε και της ΝΔ ομως. Και σαφεστατα ουτε του ΠΑΣΟΚ που αλλαζε γνωμη καθε δυο ωρες.



    "*επειδή σε άλλο thread απάντησες περί "καιροσκοπισμού" και ανέφερες τη ΝΔ, το θεωρώ ανούσιο να επιχειρηματολογείς λέγοντας πως "και οι άλλοι τα ίδια κάνουνε". Εκτός και αν βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τη σάπια ΝΔ ή το σάπιο ΠΑΣΟΚ με μία νέα διαφορετική "υποτίθεται λύση" (sic)."

    Αν ειδες τα προηγουμενα ΝΔιτικα ποστ, δεν επεσα τοσο χαμηλα, αλλα προτιμησα να αναλυσω με ορους "πολιτικης"/στρατηγικης. Το ιδιο κάνω και με το Συριζα, και ο Σπιθας μου λεει πως ειναι οπορτουνισμος. Εσυ πηγες την κουβεντα εκει και αναρωτηθηκα αν βλεπεις το αγκαθι και οχι το παλουκι.


    Παραπερα θα πω πως οι ελιγμοι (μεχρι καποιου σημειου) επιβαλλονται οταν έχεις να κανεις με ανθρωπους που πρεπει να πεισεις. Αλλιως πρεπει να τους πεισεις με ενα ματσουκι και αυτες οι πρακτικες θεωρουνται πλεον πασε.


    Μην λεμε τους Συριζαους ομως καιροσκοπους για την σταση τους τον Δεκεμβρη (η οποια φουσκωθηκε υπερμετρα περαν των οποιων δυνατοτητων τους) και κανουμε γαργαρα τον κραυγαλεο εμπαιγμο στο πολιτευμα (και στο Συνταγμα) που κανουν καποιοι αλλοι που παιζουν κεντρο, κεντρο-δεξια....


    Ασχετο, αλλα:
    Θυμηθηκα τωρα μια φαση στο τελος του εμφυλιου, οταν ο Εθνικος στρατος ειχε στριμωξει τους ανταρτες στο Γραμμο-Βιτσι, και το ραδιοφωνο του Δ.Σ. εκανε θριαμβευτικες εκπομπες για την επικειμενη νικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημέρα
    δώστε χρόνο να σταθώ να ενσωματωθώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "ι σημερινοί χλευαστές της φυσικά δεν στέκονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Οπως δεν στέκονται ποτέ ερμηνευτικά και αναστοχαστικά, καταγραφικά και περιγραφικά έστω, απέναντι στις αναδυόμενες νέες ανάγκες, τις νέες επιθυμίες, τους νέους ανθρωπολογικούς τύπους. Κύρια ή και αποκλειστική έγνοια αυτών των σχολιαστών άλλωστε δεν είναι η κοινωνία, είναι η εξουσία" ===> Αν δεν είσαι δικός μας και μας κατακρίνεις μπλα μπλα μπλα μπλα..υπερβολικά εύκολη συνεπαγωγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οχι, απλα το νοημα ειναι εδω:
    "Κύρια ή και αποκλειστική έγνοια αυτών των σχολιαστών άλλωστε δεν είναι η κοινωνία, είναι η εξουσία"

    Το καλό της 'αριστερας' είναι πως αφουγκράζεται την κοινωνια ή έστω πως έτσι "πρέπει" να κάνει. Λοιδωρήθηκε για άλλους λόγους, πιθανοτατα λογω ανικανότητας να ανταπεξελθουν οι "αντιπαλοι" στο κατεξοχην της πεδιο. Και τι έκανε η αριστερα, ο Συριζας εν προκειμένω; Μανταρα, βλακειες και κουλουβάχατα. Αυτο δεν σημαινει πως οι κατηγοροι έχουν δίκιο, γιατι απλουστατα στο 90% η κριτική είναι τελειως μα τελειως ακυρη. Αυτο σημαινει πως οι συριζαιοι εβαλαν τα χερακια τους, βουλωσαν τα αυτακια τους και κατοπιν εβγαλαν τα ματακια τους.

    Η ολη "επικοινωνιακη" ενημερωση/κριτικη απο τα ΜΜΕ απλα μεγενθυνε το υπαρχον προβλημα.


    Ο ίδιος ο αρθρογραφος ξεχεζει την αριστερα στο άρθρο, αλλά οι λόγοι που το κάνει είναι σωστοί και όχι αλλ' αντ' αλλα της Παρασκευης το γαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάλι ξανασυγκρίνεις στην προτελευταία παράγραφο.. Δηλαδή επειδή οι άλλοι είναι καιροσκόποι πάει να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑΣ δικαιολογείται; Και δεν μίλησα για τους άλλους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησα που ευαγγελίζεται κάτι νέο στην πολιτική.

    (τα άλλα σκατά τα ξέρουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Δηλαδή επειδή οι άλλοι είναι καιροσκόποι πάει να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑΣ δικαιολογείται; "

    Σαφως και οχι. Αλλα επιμενω πως ο "καιροσκοπισμος" δεν ειναι binary αλλα εχει διαβαθμισεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο Σταθης λεει επικεφαλης του ψηφοδελτιου επικρατειας...μάιστα...

    το ζητημα ειναι οτι μετα τις πιπες-δωρο στο ΠΑΣΟΚ- του Κοροβεση,το μεγαλυτερο και αποτελεσματικοτερο χερι του το εβαλε ο Σταθης...

    κατι που εκνευρισε τον Βοτση (ο οποιος δηλωνει alter-ego του Περι)...και αρχισε το μαλιοτραβηγμα
    http://www.tvxs.gr/v18925/1/1

    μαλιοτραβηγμα το οποιο τελειωσε με νικη του Σταθη με σκορ φιλικου αγωνα Barcelona-Αναγέννηση Καρδίτσας
    Καθοτι καθισε ο Σταθης στην τελικη κ εγραψε μια ολοκληρη σελιδα στον Ναυτιλο κανοντας ρομπα τοσο τον Περι οσο και τα Βοτσικα παπαγαλακια του

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ (ΣΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ που ελεγε κ ο Οβελιξ)

    http://www.tvxs.gr/v19084

    (Μετα απο αυτη την σελιδα σταματησε καθε αναφορα περι του θεματος τοσο απο τον Κοροβεση οσο και απο τα λοιπα πασοκικα ξοανα στα διαφορα ΜΜΕ που ειχαν στησει παρτι πριν)

    Συμπερασμα?
    Η κλασσικη πολιτικη ΣΥΡΙΖΑ ..."και ετσι και γιουβετσι"...και μετα απορουμε γιατι ψωφανε τα καημένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir