Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

Χου χου

Εχω κατα καιρούς λούσει διάφορους με διάφορους χαρακτηρισμούς. Την μερίδα του λέοντος παίρνουσι οι πολιτικοι και το παπαδαριο, αμφοτεροι συνήθως όταν εκπροσωπουν τον λεγομενο "σκοταδισμο" εναντια του οποιου τιθεμεθα διοτι εχουμε και γουστο και ειμεθα και μορφωμενοι.


Σημερις ομως θα τα ακουσει ..."επιστημονας" τα σχολιανα του. Και τα εισαγωγικά κρίνονται απαραίτητα μιας και η επιστημη απεχει καμποσο απο μερικα πραγματα που ..."διδασκονται" (η σωστοτερη λεξη θα ήταν "αποκαλύπτονται" ή έστω "παπαγαλιζονται") σε μερικά πανεπιστήμια.


Ας δουμε το θέμα λοιπον.

Εδωπαδά βρήκα μια επιστολή απείρου κάλλους την οποία σας καλώ να αναγνώσουμε μαζί. Τονισμοί δικοί μου ενώ τα σχολιά μου θα ειναι με κοκκινα ως συνήθως:

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, απέστειλε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρίτος όσον αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ακόμα δεν αρχίσαμε και υπάρχει πρόβλημα. Η σχολή λέγεται Θεολογική. Επιστημονικό τμήμα Θεολογίας. Το είχα ξεχάσει πως το έχουμε. Πως λέμε "Πόλεμος για την Ειρήνη"; "Σεξ υπερ της παρθενίας"; Καπως έτσι ρε παιδια.

Κυρία Υπουργέ,

Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορηθήκαμε το σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, όπου με λύπη διαπιστώσαμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών εντάσσεται στην κατηγορία των επιλεγομένων μαθημάτων και μάλιστα τελευταίο στην ομάδα των Κοινωνικών Επιστημών.

Ποια άλλα μαθήματα άραγες είναι στις κοινωνικές επιστήμες; Να μερικά παραδείγματα
* Η Ιστορία
* Κοινωνιολογία
* Ψυχολογία
* Γεωγραφία
* Οικονομικά

κτλ κτλ. (πηγή: http://el.wikipedia.org)

Σε αυτες βλέπω πως υπάγεται και η ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ. Η Θρησκειολογια κυριε κοσμητορα. Οχι η Θεολογία και ούτε βεβαίως βεβαίως ένα ομολογιακό "μάθημα" όπως τα σημερινά θρησκευτικά. Η Θεολογία απλούστατα ΔΕΝ ειναι επιστήμη αλλα "τεχνική περί της ομολογίας της πίστεως και άλλα τέτοια" (τίτλος δικός μου)

Αυτό εκτιμούμε ότι σημαίνει πλήρη περιφρόνηση του μαθήματος και ουσιαστική κατάργησή του.

Γιατί; Γιατί αφού θα είναι προαιρετικό υπάρχει ο κίνδυνος κανείς μαθητής να μην το διδαχθει; Ίσως επειδή είναι βαρετό, ίσως επειδή ειναι άχρηστο και επικίνδυνο; Μα μην ανησυχείτε. Ο τεμπελάκος θα το πάρει το μάθημα μιας και ξέρει πως έτσι θα "πιάσει" ένα άνετο 17+ λέγοντας στην χειρότερη το "Πιστεύω" ασχέτως του τι διδάσκεται. Το ξέρουμε και το μάθημα και τον τρόπο διδασκαλίας του. Εσεις όμως δεν θέλετε μόνο τον τεμπελάκο. Θέλετε τους πάντες, έτσι δεν είναι;

Όμως το μάθημα των θρησκευτικών χρήζει καλυτέρας αντιμετωπίσεως, γιατί είναι μάθημα ανθρωπιστικό, ηθοπλαστικό και φρονηματιστικό και στοχεύει στην ἠθική θωράκιση της προσωπικότητας του μαθητή.

! Τι ανθρωπιστικό χαρακτήρα έχουν η "αναμασηση" της ιστορίας;

Η εβραϊκή μυθολογία;

Η κοντρα μεταξύ πραγματικών δεδομένων και αντιεπιστημονικών μπαρουφων;

(πχ ένα παιδί μαθαίνει ταυτόχρονα την εξέλιξη και την ιστορία του Αδαμ και της Ευας. Μηπως, λέω μήπως μπερδεύεται ελαφρώς;)

Ποιο ειναι το ηθοπλαστικό στοιχείο που μαθαίνουμε από την χαλκευμενη ιστορία των Συνοδων, της εικονομαχίας, της "Βυζαντινής" αυτοκρατορίας κτλ κτλ; Μηπως δεν μπορουν να διδαχθούν ιστορία τα παιδία; Αλλά θέλετε μάλλον την δικιά σας έκδοση, σωστά;

Αλήθεια.... "φρονηματιστικό" τι σημαίνει; Τους δίνουμε "εθνικό φρόνημα"; Ή απλα τα κάνουμε τα παιδιά να ειναι φρόνιμα στην τάξη; Μπερδεύτηκα. :)

Η διδασκαλία του ως υποχρεωτικού μαθήματος επιβάλλεται:

Πρώτον από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 16, παρ. 2 τάσσει ως σκοπό της Παιδείας την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών.

Ακριβως. Σκοπο της Παιδειας ειναι η εθνικη και θρησκευτική τους συνείδηση. Όχι η ομολογία σε ένα πολύ συγκεκριμένο δόγμα. Όχι η τυφλή πίστη σε μια συγκεκριμένη εξ αποκάλυψης αλήθεια. Τι στο καλό, κοσμήτορας και δεν νογάμε τα ελληνικά; Εκτός και αν θεωρείτε πως οι μουσουλμάνοι, οι άθεοι, οι δωδεκαθεϊστες κτλ κτλ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ εχουν εθνική συνείδηση μιας και αυτοι εξαιρούνται της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Θρησκευτική συνείδηση ειναι ακόμα και η μη θρησκευτικότητα, το πιασαμε οι υπόλοιποι; ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (και δεν θα μπορουσε αλλωστε) πως πρεπει να γίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ντε και καλά Χ.Ο. ούτε πως πρέπει να τους γίνεται κατήχηση στο σχολείο.

Δεύτερον από το στοιχείο της θρησκευτικής ομοιογένειας του ελληνικού λαού, που κατά 95% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και επιθυμούν να προσφέρουν και στα παιδιά τους τη διαχρονικά καταξιωμένη Ελληνορθόδοξη Παράδοση.

Μπλα μπλα μπλα. Ευτυχώς που το 95% των ελληνων δεν ειναι κουλοι. Θα μας διέταζε να κόψουμε τα χέρια μας. Το 60% όμως των Ελλήνων είναι Ολυμπιακοί (λεμε τωρα) . Μήπως θα έπρεπε στα σχολεία να διδασκόμαστε....ολυμπιακά θρησκευτικά; (κατά το "θρυλε Θεέ μου Ολυμπιακέ μου"). Η επικληση της πλειοψηφίας που έχει μια ιδιότητα (πχ θρησκεια) για να περάσουμε κάτι τελικά παντελώς άσχετο με την ιδιοτητα αυτη (τι παιδεία παρέχει το κράτος στους μελλοντικούς πολίτες) ειναι απλούστα φτιασιδωμένος φασισμός. Ειναι η ίδια λογική με το δημοψήφισμα που ζήταγε ο Χριστόδουλος. Ασε που το "επιθυμουν" ειναι πολύ φλου. Εγω ανήκω τύποις στο 95% και σας απαγορεύω να μου λέτε πως το "επιθυμώ". Εχω την υποψία πως δεν ειμαι καθόλου μόνος.

Αν νομίζετε πάντως πως τελειώσαμε, κάνετε λάθος. Τώρα αρχίζει το καλύτερο.

Τρίτον από λόγους καθαρά παιδαγωγικούς, αφού το μάθημα των θρησκευτικών ανταποκρίνεται στο παιδαγωγικό και επιστημονικό αίτημα της αγωγής του όλου [όπως άλλωστε τονίζεται και στο Ν. 1566/85, όπου γίνεται λόγος για την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή], ικανοποιεί θεμελιώδεις προδιαθέσεις της ανθρωπίνης υπάρξεως (βέεεεεεεβαια. Η πλαστογραφηση της εβραϊκής, ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας στο δίπτυχο "υποταγή στο Γιαχβέ και ευημερία, ανυπακοή στο Γιαχβέ και τιμωρία"), ρίχνει πλούσιο φως στα αιχμηρά υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα των μαθητών (διοτι ειναι σαφές πως ο ανθρωπος εγινε απο χωμα που το φυσηξε ο Θεος, η γυναικα βγήκε απο το πλευρο (βλ σπάλα) του άντρα, η γη ειναι επίπεδη, πρωτα δημιουργήθηκε η γη και μετα ο ήλιος ο οποιος γυρίζει και γύρω της, ειναι σοβαρή ιστορία το ότι κάποιος έμεινε μερικές μέρες μέσα σε "ένα μεγάλο ψάρι" και τέτοια. Μιαλάμε για σοβαρές απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα , όχι αστεία. Επίσης ειμαστε καλοι διοτι υπάρχει η κολαση και μας τρομαζουν τρομάζουν τρομαζουν τρομαζουν τρομαζουν απο την κουνια μεχρι τον ταφο με καζανια, διαμονια, φωτιες, πισες και αλλα τετοια χαριτωμενα αν δεν κανουμε ότι προστάζει ο Θεος δηλαδή ο ιερέας) , δημιουργεί ανώτερα οντολογικά βιώματα (; ; δεν ξερω τι ανωτερα οντολογικά βιώματα βιώσατε εσείς στη διδασκαλία των θρησκευτικών. Παρακαλώ όποιος τα βίωσε τα βιώματα να μας διαφωτίσει), προσφέρει σύστημα αξιών (Αγαπα τον πλησιον σου, εκτος και αν ειναι αλλοθρησκος, αιρετικος, ομοφυλοφιλος, κουκουες, του παίρνει πίπες η γυναικα του κτλ κτλ), εξαλείφει τις εξανδραποδιστικές και ανθρωποποιητικές παρενέργειες του τεχνικού πολιτισμού (ο τεχνοκρατικος πολιτισμος σου φταιει ε; Ασε κατω το κομπιουτερ, το στυλο, το κοστουμι, βγες απο το γραφειο, ασε το αυτοκινητο, το λεωφορείο και το τραμ και τράβα ξυπολυτος και ξεβράκωτος σε καμια σπηλιά να τρέφεσαι με μάννα να δουμε μετα αν σου αρέσουν οι εξανδραποδιστικες παρενεργειες του (ποιου τεχνικου, ας το πουμε σκέτο) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ), δημιουργεί προγεφυρώματα για την επανασύνδεση των διανθρωπίνων σχέσεων και φέρνει τον μαθητή σε επαφή με τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση του Γένους.

Το αστείο με το Γενος (κεφαλαίο Γ) παρατράβηξε. Φαντάζομαι θα είναι παρόμοιο με τον πλησιον που ανέφερα νωρίτερα. Και μην ξαναθυμηθώ τπτ περί ιστορίας, όπως το '21 για παραδειγμα.

Τέταρτον από το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός, που αποτελεί το κύριο περιεχόμενο του μαθήματος (οχι και το κύριο. Η χριστιανική ορθόδοξη άποψη διδάσκεται μονο στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο εκτός από την Β Λυκείου όπου αναλύονται - βλ χλευάζονται σε 1-2 σελίδες το καθένα τα πιο γνωστά άλλα θρησκεύματα. Διοτι ο σωστος πιστός πρέπει να επιστρατευει την λογική του και να βρίσκει τα λογικά χάσματα στις λατρείες των άλλων, αλλά μόνο εκεί. Τα δικά μας ειναι ιερα, "αγνωσται αι βουλαι" και τετοια), είναι ένα ιστορικό – πολιτιστικό μέγεθος γεγαντιαίων διαστάσεων, που έταμε την παγκόσμια ιστορία, διέπλασε τον αρχαίο, βυζαντινό και νεώτερο ελληνισμό και απετέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.


- Ρε τι μαθαίνει κανείς από τους κοσμήτορες τις Θεολογίας! Εγώ πάλι θα πω πως ο Ευρωπαϊκος (και γενικότερα ο ) πολιτισμός δημιουργήθηκε παρά και ενάντια στον χριστιανισμο και όποιος θέλει και έχει όρεξη καθόμαστε και το (ξανα)αναλύουμε. Ο Ευρωπαϊκος ιμπεριαλισμος που έφαγε για κάποιο διάστημα την Αμερικη, την Αφρική και την Ασία ναι, βοηθηθηκε απο τον Χριστιανισμο. Περι πολιτισμου όμως...... "σφάχτε τους όλους. Ο Θεος θα ξεχωρίσει μετά τους δικούς του" (όποιος το βρει ποιος το είπε κερδίζει κουρδιστό ξυπνητήρι)

Συνεπώς ο Χριστιανισμός ως τέτοιο μέγεθος δεν μπορεί να παραθεωρηθεί από το ελληνικό σχολείο.

Άλλωστε και σύγχρονοι μεγάλοι φιλόσοφοι προερχόμενοι από το χώρο του υλισμού, όπως ο Bloch,ο Garaudy, ο Gardawski, ο Kolakowski κ.ά. θεωρούν ότι χωρίς τη συμβολή του Χριστιανισμού είναι αδύνατη η βελτίωση και η αναγέννηση του κόσμου.

Επομένως, λόγοι ιστορικοί, εθνικοί, παιδαγωγικοί και πολιτιστικοί καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία των θρησκευτικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στο ελληνικό σχολείο.

Κυρία Υπουργέ,

Σε μια εποχή ανακατατάξεων και συγχύσεως ιδεών, όπου η βία έγινε σημαία, η εγκληματικότητα απλώνεται παντού και ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε απάνθρωπα πλαίσια, η νέα ἑλληνική γενιά έχει απόλυτη ανάγκη από το ηθοπλαστικό μάθημα των θρησκευτικών.

Όπως το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό, γιατί αναφέρεται στη σωματική ευεξία, κατά παρόμοιο τρόπο και το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό, γιατί αναφέρεται στην καλλιέργεια της ψυχής, ο οποία κατά τον γερμανό φιλόσοφο Johannes Hessen είναι η ψυχή του πολιτισμού.

Επιμενω. Το μαθημα των θρησκευτικών μπορει να αποβει επιζήμιο στην ψυχική υγεία των παιδιών. Όχι τοσο στο Λύκειο όσο σε μικρότερες ηλικίες. Το καλό ειναι πως δεν το παίρνουν σοβαρα ούτε αυτό ούτε τους καθηγητές του τα περισσότερα παιδιά. Υπάρχουν όμως παιδιά που ειναι πιο ευαισθητα. Που μου έχουν πει πως βλεπουν εφιαλτες εξαιτιας αυτων που τους λενε οι Θεολογοι στα σχολεια. Που γεμιζουν το κεφαλακι τους με αναιτιες ενοχές. Που ειναι ρε παιδι μου πιο επιρρεπη στην κατηχηση και πιανονται κώτσοι. Ασε που είναι εύκολο να εξουσιάσεις κάποιον αμα τον πιάσεις εξ' απαλών ονύχων. Δεν θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά στις εκκλησίες και να μαθαίνουν. Όχι. Αυτο ενέχει το επικίνδυνο στοιχείο της προαιρετικότητας. Πρεπει να ειναι υποχρεωμενα να ακουν και απ΄όσο γίνεται μικρότερη ηλικία. Το λαθος του υπουργειο δεν ειναι η προαιρετικοτητα. Ειναι που δεν καταργει πασης φυσεως μη επιστημονικό μάθημα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ναοί υπάρχουν. Όσοι γονείς θέλουν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους εκει. Μην θεολογείτε στα σχολεία και δεν θα σκέφτομαι στις εκκλησίες σας (η κάπως έτσι. Μεγάλη ατάκα αλλά δεν θυμάμαι ποιος την είπε)

Παρακαλούμε θερμά για τη δραστική παρέμβασή Σας.




Με τιμή

Ο ΚΟΣΜΗΤΩΡ

Καθηγητής ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΣ



Τελειωσε.!


Ας μου επιτραπει να ξαναγράψω την επιστολή στο καθαρό της νόημα διότι νομίζω πως πολλά έσουρα του κοσμήτορα και δεν φταίει. Δεν νομίζω να ειναι φασίστας ο άνθρωπος. Απλα......το άτιμο το συμφέρον.



Ας δούμε τι ήθελε να πει ο ποιητης:


Κυρία Υπουργέ,

Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορηθήκαμε το σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, όπου με λύπη διαπιστώσαμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών εντάσσεται στην κατηγορία των επιλεγομένων μαθημάτων και μάλιστα τελευταίο στην ομάδα των Κοινωνικών Επιστημών.

(μέχρι εδώ ειναι ίδιο. Για εισαγωγή από κοσμήτορα καλή είναι)

Κυρία υπουργε. Σας παρακαλώ, καλέ σας παρακαλώ μην κόψετε το μάθημα των θρησκευτικών. Η σχολή μου ειναι που ειναι στα αζήτητα, αν κόψετε και τις μισες περίπου θέσεις θεολογων στο Δημόσιο τι φοιτητες θα έχω εγώ; Πως θα πάρω μετά κρατική επιχορήγηση; Πως θα ζητήσω παραπάνω χρήματα για"να μορφώσω τους φοιτητές μου"; Νομιζετε πως ειναι εύκολο να εισαι θεολογος σήμερα; Οι άνθρωποι ήδη μας κοιτάζουν και γελάνε και λένε "τον κακομοιρη.....δουλεια που βρηκε να κάνει". Το ποσοστο εγκατάλειψης της σχολής μου ειναι απο τα υψηλότερα για ΑΕΙ. Μονο παπάδες έρχονται και κάτι ξενέρωτες γκόμενες με μουσι. Ουτε η εκκλησία δεν μας προσλαμβάνει (ξέρετε εσείς να πληρώνει κανέναν η εκκλησία; Αυτοι ούτε του Αγγέλου τους νερό δεν δίνουν αν δεν έχει νιτερέσο. Μια φορά μόνο ζητήσανε να μας προσλάβουν οι ίδιοι και να μας πληρώνει το κράτος αλλά που!)

Οποτε σας παρακαλω. Μπορεί να χασω την θεσουλίτσα μου, θα φύγουν οι φοιτητες μου και μετά θα μας κόψετε και την κρατική επιχορήγηση!! Ξέρω πως ξέρετε πως ειναι άχρηστο το μάθημα, αλλά τι να κάνουμε! Οι πρώτοι ή οι τελευταίοι θα είμαστε που θα πληρωνόμαστε τζάμπα; Σας υπενθυμίζω πως οι αδιοριστοι θεολογοι ειναι καμποσες χιλιάδες. Αν υπολογίσετε και τις οικογένειες τους οι ψήφοι που χάνετε δεν θα ειναι και λίγοι.

Ή έστω δείτε το ανθρωπιστικά. Θα πεινάσουν τοσα θεολογάκια. Θα πεινάσουν τα παιδάκια τους, δώστε τους καλέ μια θέση στο δημόσιο να συγχωρεθούν τα πεθαμένα σας!

Και σας παρακαλώ μην κάνετε κανένα λάθος και μου αλλάξετε το μάθημα σε τίποτε θρησκειολογίες και τέτοια. Αυτά όχι μονο ειναι του Σατανα, οπως λέει άλλωστε καθαρα και η δική μας θρησκεία (θα μου πεις πως το ιδιο λενε αυτοι για μας αλλα αυτοι ειναι απιστοι σε αυτα που εμεις πιστευουμε που ειναι σωστα αφου εμεις τα πιστευουμε, ενώ αυτα που εκεινοι πιστευουνε ειναι λαθος και ας τα πιστευουνε) αλλά θέλουν πιο πολύ έρευνα και δεν μου πάει η μελέτη θεολόγος άνθρωπος! Μονο τα γραφας γνωρίζω και οι γραφές λένε πως οι γραφές και μονο φτάνουν! (το πιασατε το λογικο επιχειρημα;) Μην καλέ, μην κανετε προαιρετικό το μάθημα!!!!



Με τιμή

Ο ΚΟΣΜΗΤΩΡ

Καθηγητής ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΣ

Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Ωωωχχχ!!

Αυτη η εβδομάδα παρουσιάζει τελικά επιπρόσθετες δυσκολιες.


Κολέγικη πατέντα υπ. αριθ. *&$$$#^&@^*ζζζντουπ



Λεπτομέρεια της ανωτερω πατέντας



Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

Πωλείται φως. Πάρε πάρε!

Αμαν σμπαναγία μου, έρχονται οι ιεράρχες να μας σώσουσι διότι: " Οι ιεράρχες ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει «σηµάδια αποχριστιανοποίησης» στα εγχειρίδια, τόσο στην Πρωτοβάθµια όσο και στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση!"
(
Εγώ πάντως θα πρότεινα μια τριμελή επιτροπή από 57 ατομα να ψάξει για σημάδια "χριστιανοποιησης" στην εκπαιδευση (δεν ειναι και δύσκολο. Και στην τύχη να ψάξεις κάτι θα βρεις σε ποσοστό 99,43% το οποιο και μέτρησα χτες προληπτικώς))

Ρε αρνησίζωα, σκοταδιστικά, καρα- και καργα-λουμπεν, νεοεποχιτικα, εθνομηδενιστικα, ακροακραία, φανξιοναλιστικα, μαϊτρεγιστικα, κουκουρούκου, βαλεμισοκιλοφετα-στικά, σεχταριστικα, ανιστόρητα και ό,τι αλλο μπορει να φανταστει ο καθένας, κοράκια δεν κάθεστε στα αυγά σας λέω εγώ;;



Συνεχίζουμε:
(αι αναδημοσιευσεις ειναι σε κανονικό χρωμα, οπου επεμβαίνω εγώ με κόκκινο σαν Ολυ....εεε σατανάς! Ο διάβολος ή/και ο Μαρινάκης με βάλανε!)
(το εμαθα από τον Κλείτωρα, εδωωωωω τα νέαααα)
"Ενδεικτικό είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι µητροπολίτες αποφάσισαν η επιτροπή της Εκκλησίας για θέµατα Παιδείας να µελετήσει τα σχολικά βιβλία (σ του z. Και καλή πρόοδο! Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μόνο που -το νου σας- τον Ιούνιο έχουμε και εξετάσεις! Και καλά στα θρησκευτικά, ή και στις "Αρχες Οικονομιας - Διοικησης" (εκει δεν σας φοβάμαι, για διδάκτορες είστε!) ήθελα να δω πως θα τα πάτε στην Φυσική και στην Βιολογία ρε αλάνια!). Στη συνέχεια, θα συντάξει πόρισµα το οποίο θα σταλεί στην Ιερά Σύνοδο και ακολούθως αυτή θα αποφασίσει για τις επαφές µε το υπουργείο Παιδείας."

"Κάποιοι µητροπολίτες ανέφεραν χθες ότι µία από τις αιτίες της ηθικής και πνευµατικής κρίσης – έτσι χαρακτηρίζει την κρίση η Εκκλησία – είναι και τα προβλήµατα στην Παιδεία και η αποχριστιανοποίηση των βιβλίων."
Εγώ πάλι σαν αιτίες θα πρότεινα την έμμεση και άμεση αρπαγή του δημόσιου χρήματος μέσω της μισθοδοτησης τους αλλά και της φορολογικής τους ατέλειας. Επίσης ίσως να πρότεινα σαν αιτία το γεγονός πως η "Αλληλεγγύη" είχε πάρει του κόσμου τα φράγκα για να τα κάνει σάπια κοτόπουλα και στρινγκ. Ίσως επίσης και οι κοριτσομαχίες της Σούλας, της Ντόροθι και των άλλων να μην ειναι και πολύ σοφά και "ηθικα" πρότυπα. Ίσως επίσης αι εκ του Βορρά στρατοκαυλίες να μην αρμόζουν στο ήρεμο κλίμα που χρειάζονται αι ξένοι θεσμικοι επενδυτές για να μας τα χώσουν άλλη μια φορά. Επίσης ίσως ο φανατισμός της κοινωνίας, ο χωρισμός σε πολίτες α' και β' κατηγορίας ανάλογα με τη χώρα γεννήσεως ή/και το θρήσκευμα να μην αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Ισως επίσης το Βυζάντιο, ακόμα και αυτό!, να ήταν λιγότερο θεοκρατικό απ ότι η δικιά μας κοινωνία. Σίγουρα πάντως μερικοί τ(ρ)άγοί (διαλάχτε που θα βάλετε τον τόνο ανάλογα με το αν θα βάλετε ή όχι παρένθεση) νοσταλγούν τις εποχές της Τουρκοκρατίας που εκεί έλυναν και έδεναν....





Τώρα που το σκέφτομαι όμως καλύτερα, γιατί να μιλάω σοβαρά;



Αν η αιτία της κρίσης (που ακόμα και οι πέτρες ξέρουν πως ειναι παγκόσμια και ουχί τοπικό φαινομενο) ειναι αποχριστιανοποίηση των ελληνικών βιβλίων (λες και ο Καραμανλής και ο Αλογογκούφης τελείωσαν το σχολείο πριν 7 χρόνια!) γιατι να μην είναι:

* Ο ανάδρομος Ερμής

* Η φαγούρα στην δεξια μου παρανυχίδα, διότι ως γνωστών τα δεξια μέλη καθε σώματος, από το σώμα της κενωνίας μέχρι την σωματάρα/κορμάρα της Μακφέρσον (που λέγεται το "σωμα" το ίδιο , που την θυμήθηκα ο κωλόγερας) τείνουν να έχουν θέματα λειτουργικότητας

* Διατί λεγω να μην φταίει η απομουσουλμανοποιηση των βιβλιων του Αφγανιστάν που επέφεραν οι επαρατοι Αμερικάνοι που όλο τους βρίζουμε και όλο τους ζητάμε δανεικά.

* Ισως να φταίει το γεγονός πως τα σαφριδια δεν έχουν φρύδια και πως τα σώβρακα δεν μιλάνε σουαχίλι.


* Από την άλλη μπορεί να έχουν και δίκιο
. Ειναι σαφες πως οσο αποχριστιανικοποιείται η διδασκαλία μόνο κακά συμβαίνουν. Η αποχριστιανοποίηση των τότε βιβλίων μας έδωσε παλαιότερα:
αεροπλάνα και ελικόφτερα
(που πέφτουν),
τρένα (που μας ειναι ζημιογόνα),
ηλεκτρισμό (που ειναι πανάκριβος),
το ιντερνέτι (αμαν παναγίαμ' φτου σιξ σιξ σιξ),
το βινύλιο για να ακούτε δίσκοι με ανάποδα μηνυματα,
τα laser για να μπορείτε να ακούτε cd με ανάποδα μηνύματα,

την ιατρική (και έχασε η Παναγία της Σουμελάς μία μαούνα τάματα),
την πραγματική μορφή της γης και γνωρίζουμε γεωγραφία και γυρίζουμε την γη και δεν φοβόμαστε μην πέσουμε από την άκρη (και πάτε και κολλάτε και αφρογαμίσια νοσήματα σε περίεργες χώρες. Φτου σας ρεμάλια.)
το τηλέφωνο (που ειναι και αυτό ασύμφορο) - (αληθεύει πως σε μια ισλαμική χωρα ο σειχης -χαλίφης τι είχανε προκειμένου να πείσει το παπαδαριό πως δεν ειναι "του σατανα" τους έβαλε να απαγγείλουν το κοράνι στο ένα ακουστικό και στο άλλο να ακούνε ώστε ο διάολος να φύγει από τα σύρματα;)
και άλλα τέτοια άχρηστα και επικίνδυνα πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων αρα και συνεπαγόμενα τους απομακρύνουν από την καρτερία που επιφέρει η μαρτυρική και δύσκολη ζωή (για σας ρε. οχι για όλους) όπως τότε....

Ααχχχ! Αυτοι ήταν καιροί και μεγαλεία! Με τις κτηματάρες τους, με τους κολιγες να καλλιεργούν και αυτοί να κάαααααθονται, με το "κρυφό σχολείο" που ειναι φανερό ψέμα, με τις γκόμενες και τα ζώα τους, με τα ωραία τους τα φράγκα.... ενώ τώρα τούτοι οι μυστήριοι οι πολίτες έχουν βαλθεί τα ζώα να...μορφώνονται, και μάλιστα χωρίς να περνάει από έλεγχο η μόρφωσή τους, και να ζητάνε και άλλα από πάνω! Ουστ ρε αχάριστα γαϊδούρια!


"Υπενθυµίζεται πως τον περσινό Νοέµβριο, µιλώντας στην υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος είχε κάνει λόγο για «εξοστρακισµό» των θρησκευτικών από τα σχολεία."

Μακαρι θα έλεγα, αλλά μπαααααααααα. Φαντασία μου πλανεύτρα εισαι η πιο μεγάλη ψεύτρα!



Στα υπόλοιπα (ε διαβάστε και μόνοι σας το άρθρο!!), δυστυχώς συμφωνώ μετά του Ιερώνυμου, αλλά που φτάσαμε, όταν κάποιος που λέει πέντε αυτονόητα πράγματα να πρέπει να του λέμε και μπράβο επειδής η υπόλοιπη κλίκα του....δεν.....


Καμαρώστε:
"«Εγώ όπου πηγαίνω, ο λαός µου ζητάει να µιλάω για τα εθνικά θέµατα», ανέφερε ο κ. Ανθιµος, ενώ τον... σιγοντάρισε και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αµβρόσιος που σύµφωνα µε πληροφορίες ανέφερε: «Εµένα µου λείπει ένας αρχιεπίσκοπος (σ του z. Δεν ανέφερε αν του λείπει και καμία "εθνοσωτήριος" αλλά δεν πειράζει, να του κάνουμε ένα γραμμάτιο να μας το χρωστάει) που να είναι µπροστάρης»."



Ελπίζω το ...σκοτεινο φως που εχει να μας δώσει και να μας φωτίσει ο ευσεβης, φιλομαθης (ιδέ και προηγούμενο, αλλα και το.....μισο blog :)) φιλαλήθης, ρεαλιστής, παντογνώστης κλήρος μας να το κρατήσει για την πάρτη του.

Ταυτα και μενω


Ευχαρισθώ

Υ.Γ. αλλα και Update επι του πιεστηριου
Μην ξεχάσω να θυμησω τον ..εθνομαρτυρα τον Γρηγόριο τον Ε που είχε αφορίσει την ...γεωμετρία!
Επισης να ρωτήσω αν μαθαμε τελικα αν η Γη εχει ηλικια 6200 ετη (+- 250) ή μερικα δισεκατομμυριάκια....διαβάστε να γουστάρετε:
http://www.gotquestions.org/Greek/Greek-age-earth.html


Update

Διαβάζουμε Ροϊδη (σωστα λογια περι της πολιτικής κυρίως του πράγματος) και sfrang (παραθέτει μερικές ωραίες χριστιανικότατες "γνώσεις" ), όπου βρήκα και κάτι παρήγορο:

«Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόθεση της Εκκλησίας να τεθούν στο μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής τα σχολικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς οι ιεράρχες ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει «σημάδια αποχριστιανοποίησης» σε αυτά.

Ημανε περίεργος......

......να δω αν θα κυκλοφορησει απο τα τουβουδιακα ΜΜΕ, αλλα τελικά το έκαναν θέμα η ΝΔ και ο Ξυριζας:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=210460

Διαβάζουμε:

"

Σε ένα σημείο του βιβλίου, ο Γερμανός πρώην υπουργός αναφέρεται σε μία συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο , στην οποία του περιέγραψε την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ιδίως όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Και γράφει ότι ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης «του ζήτησε συμβουλές για τη μείωση του ελλείμματος». Αφού τον άκουσε, ο Γ. Παπανδρέου του είπε ότι «δεν είναι πλέον σίγουρος αν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές»...

Οπως φαίνεται λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος για την κατάσταση των ελλειμμάτων στην Ελλάδα, επί κυβέρνησης Ν.Δ., σε σημείο που ταλαντεύτηκε ως προς την επιθυμία του να κερδίσει τις εκλογές. Κι όμως, η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό ξεχάστηκε γρήγορα. Οπως και οι συμβουλές του. Ισως γι' αυτό, έπειτα από μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «λεφτά υπάρχουν».

"


Και η αντίδραση:

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.article&id=210897

"
«Θέλουμε μια απάντηση για το αν λέει ψέματα ή όχι ο κ. Στάινμπρουγκ, για να δούμε εάν ο κ. Παπανδρέου εξαπάτησε τον ελληνικό λαό»

Για το ίδιο θέμα, ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Ο κ. Παπανδρέου ή θα πρέπει να διαψεύσει τον φίλο του ή να παραιτηθεί. Δεν έχει άλλη επιλογή»
"


Εγω θα ρωτήσω τα εξής:
* Πως γνωριζε (αν γνώριζε) ο Στάινμπρουγκ το τι γίνεται και το τι μέλλει γενέσθαι ενώ ακόμα και τώρα τόσοι ελεγκτές δείχνουν να χάνουν τον μπουσουλα;
Μήπως απλά έβλεπε αυτο το παιχνίδι του τρεχαγυρευε που γίνεται με τα οικονομικά μας και υποψιασμένος από το ελαφρώς αμαρτωλό ελληνικό παρελθόν σου λέει "καπου θα την έχουν κάνει τη σκατιά τους";

* Αν το γνώριζε ο όποιος κ. Στάινμπρουγκ πως στο καλό δεν το είχε πρεφάρει ακριβώς (μιλάμε για έναν χρόνο σχεδον πριν τις εκλογές) η τότε ελληνική κυβέρνηση; Και αν το είχε πρεφάρει διατί κοιμοτανε τον ύπνο του δικαίου; Με τι μούτρα η τότε κυβέρνηση κατηγορεί την τωρινή ως....αναποτελεσματική; Είδαμε και την δικιά τους (γκουχ γκουχ) αποτελεσματικότητα

* Ορθως ερωτά ο Λαφαζάνης. Εγώ θα το χοντρύνω κιόλας. Είτε ο Στάινμπρουγκ ειναι κοινός συκοφάντης και πρέπει να φανερωθεί ως τέτοιος από τον πρωθυπουργό (ο οποίος θίγεται προσωπικά εν προκειμένω), είτε να ανακαλέσει ο ίδιος λέγοντας πως πχ "μπερδεψε τις ημερομηνιες" ή πως "δεν τα είπαν ακριβώς έτσι" είτε ο πρωθυπουργός μας παραδέχεται άμεσα πως ειναι ένας κοινός λαϊκιστής ο οποίος προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία ήταν διατεθειμένος να τάξει παπάδες, του πουλιού το γάλα, γεφύρια ποτάμια κτλ. Και ακολούθως να παραιτηθει ΑΝ έχει τσίπα. Μέση οδό δεν βλέπω...



Η απάντηση που δόθηκε: "«Τον Φεβρουάριο του 2009 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Αυτό απαντά σε όλα», δήλωσε λακωνικά ο κοιν. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας."
ειναι για μένα τουλάχιστον για γέλια - η μάλλον για κλάματα....

Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

Ρε σεις ασχετο, αλλα......

Αληθευει πως γονος γνωστης πολιτικης οικογενειας εκανε τοπι στο ξυλο γνωστο ευτραφη δημοσιογραφο κάπου στο Κολονάκι;;;;

(μαλλον μες στο καλοκαιρι αλλα τα νεα αργουν να φτασουν στην επαρχια)

Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2010

Σκόρπιες (;) σκέψεις περι παιδείας και μεταρρυθμίσεων

*** Στο τελος του κειμενου υπάρχει μικρό Update ***

Προχτες εκει που τα πινα με κάτι κολλητούς μου, έπεσε η κουβέντα και στα περι παιδειας και τα λοιπα και τα λοιπα. Σχετικοι οι περισσότεροι μιας και έτυχε είτε να ημασταν εκπαιδευτικοί είτε (παλαιοτερα) διοικητικοι υπάλληλοι στο Υπουργείο είπαμε να κάνουμε ένα μπυράτο think tank και να δουμε τι θα βγει, ασε που ειχαμε το πλεονεκτημα πως ανήκαμε σε διαφορετικα μερη του πολιτικού φάσματος, οποτε μπορεί να έβγαινε και κανενα "αντικειμενικο" ρημαδοσυμπερασμα. Εμ καιρό είχαμε να τα πουμε, ειπαμε να παμε να δουμε τι θα πιάσουμε.

Εκεί που σκεφτόμουν να γράψω μια ανασκόπηση τηε κουβεντας, έπεσε το μάτι μου σε μερικα πολύ καλά ποστ, οποτε θα ξεκινήσω από εκεί μιας και πανω κατω οι απόψεις που αναφέρονται έπεσαν στο τραπέζι της παρέας, οπότε γλιτώνω την καταγραφή και αρχίζω το copy paste!

Περί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

Btw ανακηρύσεται πολιτικός (με την καλή έννοια) της εκπαίδευσης της εβδομάδας η e-cynical με μια σειρά εξαιρετικών άρθρων.
(Ρε μήπως θα έπρεπε το Υπουργείο παιδείας και λοιπών να πάρει μερικούς bloggers στο payroll;)

Δειτε ποσο απλα ειναι τα αυτονόητα:

εδώ (περί αξιολογήσεως):

"Ποτέ μια αξιολόγηση δεν είναι αντικειμενική και ουδέτερη, αλλά εξαρτάται από το ποιος τη διεξάγει και από το σκοπό που η δεδομένη αξιολόγηση θέλει να εξυπηρετήσει. Μέσα από το πρίσμα αυτό διαμορφώνονται και τα κριτήρια αξιολόγησης."

Διότι απλούστατα δεν υπάρχουν δείκτες "καλοσύνης" ή "κακοσύνης" με την μεταφυσική έννοια που σκέπτονται μερικοι. Υπάρχουν μετρικές παράμετροι τις τιμες των οποίων οι αξιολογικές (μπορει να) συγκρινουν με κάποια πρότυπα. Τωρα ποια ειναι αυτα τα προτυπα και πόσο πρότυπα ειναι, αυτό ειναι άλλο καπέλο.


και εδώ που λέει στην ουσία πως πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε την παιδεία και με οικονομικούς όρους πέρα από "επίπεδα", "ποιοτητες" και αλλα συναφή:

"Δεν ξέρω αν έχετε έστω και αμυδρή εικόνα για τη σύνθεση του εξαγωγικού εμπορίου της Μ. Βρετανίας, αλλά η αφεντιά μου μόλις τώρα πληροφορήθηκε ότι, ενώ η συνολική αξία των ετήσιων εξαγωγών της αυτοκινητοβιομηχανίας της ανέρχεται στα £20 δις [1], των χρηματοοικονομικών της υπηρεσιών στα £19 δις, των υπηρεσιών Υγείας στα £14 δις, των ποτών, τροφίμων κ.λ.π. στα £9.4 δις και των κατασκευών στα £7 δις, η αξία των εξαγωγών της εκπαιδευτικής της «βιομηχανίας», που ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται και τα δικά μας κολέγια, ανέρχεται στα £28 δις, αντιπροσωπεύοντας το 2.1% του ΑΕΠ για το 2007. Δηλαδή η εκπαίδευση φαίνεται να παίρνει κεφάλι τόσο από την αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και από το City!"


Η αλλιώς, για να προσθέσω κάτι και εγώ, ειναι πως καλα όλα τα λογάκια για "επιπεδο δημοσιου πανεπιστημιου", "μα να περνάνε μαθητες σε σχολές με 10" κτλ κτλ αλλά να θυμόμαστε πως κατά κανόνα όποιος θέλει να πάει σε μια σχολή θα το κάνει. Ιδίως τώρα που (πολύ λογικά) απελευθερώθηκε η "αγορά" της εκπαίδευσης. Τα "κολεγια" (πως τα λενε) κτλ συνήθως ζουν με τους αποτυχημένους των πανελληνίων εξετάσεων. Αν τώρα κάποιος που έγραψε λχ 2 στις πανελλήνιες θεωρείται "κακος" για τους φωστήρες της εδώδιμης παπαρολογίας δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται "καλός" για να σπουδάσει με το αζημίωτο σε κάποιο ιδιωτικό τριτοβάθμιο ίδρυμα υπό την αιγίδα ιδρύματος του εξωτερικού ή απευθείας στο εξωτερικό (που στο 90% θα το κάνει). Μήπως για να εκρέει από εδώ συνάλλαγμα; Τόσα πολλά τα έχουμε;


Καλά έκανε ο Πανάρετος και είπε περίπου "όσοι θελετε και χωράτε ας μπείτε". Αν τα πανεπιστήμια μας θέλουν να φυλάξουν το "επιπεδο τους" τότε καλό θα ειναι να κλείσουν σχολες, να συγχωνευτούν σχολές και τμήματα και να περιοριστούν οι θέσεις. Αλλά να αναβαθμίσουμε λίγο το επίιπεδο της παρεχόμενης γνώσης, ας δώσουμε κανα φράγκο για έρευνα και ας φτιάξουμε λίγο τους κανονισμους "καθηγητοποιησης" διοτι εχουμε ακουσει και εχουμε ακουσει αποτρόπαιες ιστορίες. Ειναι όμως ηλίθιο να υπάρχουν θεσεις και να μένουν κενές επειδή κάποιος παπάρας νόμισε πως θα φυλαξει το κυρος των πανελληνίων βάζοντας ότι του κατέβει στο κεφάλι και ότι του ανεβει στα πόδια ως θέμα.

Μα θα μου πείτε, τι θα γίνουν αυτοί που μπαίνουν και είναι παντελώς άσχετοι;

Η απάντηση μπορεί να ειναι μονο μια. Αν ειναι όντως άσχετοι ποτέ να μην βγουν. Ποτέ να μην τελειώσουν την σχολή. Εγώ τους είπα να πάνε; Εχω δει καθυστερημένους (στην κυριολεξία) να γράφουν (θες απο τύχη, θες απο αντιγραφή) ένα 5 και να περνάνε κάπου. Ε, να θυμόμαστε ότι το κράτος παρέχει δωρεάν (ή έστω "δωρεαν") παιδεία, όχι τζάμπα πτυχία. Με τα λεφτά των σπουδών, ενοικίων, 4-5 χρόνων κωλοβαρέματος υπάρχει ήδη η μαγιά για να ανοίξει ένα οποιοδήποτε μαγαζάκι. Και να το θυμάστε. Μαλάκες και με πτυχίο και χωρίς πτυχίο υπάρχουν πολλοί.


Α, τσιμπάω και κάτι από το τελευταίο της ποστ, που μου φαίνεται τουλάχιστον πανέξυπνο:

"Και σύμφωνα με τις εκθέσεις τόσο δεξιών όσο και αριστερών think-tanks αυτοί που ανέβασαν το κόστος (σ του z: το κόστος σπουδών, διαβάστε όλο το ποστ :Ρ) δεν ήταν άλλοι από τους managers, αυτοί δηλαδή οι οποίοι υποτίθεται ότι προσλήφθηκαν για να το κατεβάσουν, ή για να το εξορθολογίσουν όπως είναι η σωστή έκφραση. Τα νούμερα λοιπόν έδειξαν ότι ανάμεσα στο 1993 και 2007 τα χρήματα που δόθηκαν στα εν λόγω λεφούσια στις διοικήσεις 198 πανεπιστημίων αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι τα χρήματα που δόθηκαν στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στη διδασκαλία. Στα δε ιδιωτικά πανεπιστήμια τα κόστη διοίκησης αυξήθηκαν ταχύτερα απ’ ότι στα πολιτειακά. Για παράδειγμα, την ίδια περίοδο το διοικητικό κόστος ανά φοιτητή στο Harvard αυξήθηκε κατά 300%. Άσε δε που οι πρόεδροι των πανεπιστημίων συμπεριφέρονται και αμείβονται σαν πρόεδροι εταιριών της Wall και Main Street συνάμα σκανδαλίζοντας ταυτόχρονα με τον επιδεικτικό τους πλούτο."


Γιατί να θυμόμαστε πως τα πάντα μπορούμε να τα ανάγουμε σε ταξικά αγαθά. Η παιδεία ήταν ταξικό αγαθό για αιώνες. Υπήρξε ένα "πισωγύρισμα" σε πιο λαϊκές μάζες, αλλά το πράγμα δείχνει να επιστρέφει όχι πλέον με το "παλαιωμένο" στυλ της τάξης που απαγορεύεται να εκπαιδευεται αλλά με το εκμοντερνισμένο του "μόνο όσοι έχουν και τα σκάνε" εκπαιδεύονται.


Πολύ καλός και ο suncitizen εδώ.

Ορίστε μερικά αποσπάσματα:

* "Γιατί να υπάρχουν κενά το Σεπτέμβριο, αφού οι μεταθέσεις - αποσπάσεις έχουν ολοκληρωθεί από την άνοιξη; Τα κενά είναι γνωστά. Γιατί δεν καλύπτονται; Άντε να αρρωστήσει ένας, άντε να γεννήσει μία, άντε και κανένας να πάρει μια εκπαιδευτική άδεια. Ε πόσοι ; Δύο ;Τρεις; Δε δικαιολογούνται τόσα κενα."


* "Για ποιο λόγο παιδιά με έτοιμη δουλειά, που θέλουν απλά ένα απολυτήριο Λυκείου να μπαίνουν υποχρεωτικά σε κατεύθυνση και να δίνουν πανελλαδικές"


* "Ο Καθηγητής οφείλει να ακολουθεί το μέσο επίπεδο της τάξης και όχι τους άριστους. Επιπλέον, το σχολείο υπάρχει για να κάνει και κοινωνικοποίηση (σ του z: κάτι που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει. Εξαιρετική η παρατήρηση του suncitizen εδώ. Το σχολείο διαπλάθει κυρίως τους αυριανούς πολίτες. Το αν θα ξέρουν προπαίδεια, διαφορικό λογισμό, ή τον Νικηταρά είναι δευτερεύον και εν πολλοίς έχει και να κάνει και με τον προσωπικό τους ψυχισμό, τα θέλω τους ή τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό). Όχι για να δίνει ξερές γνώσεις. Οι πανελλαδικές εξετάσεις , όμως, απαιτούν πρωταθλητισμό! Δηλαδή, εκμάθηση ξερών γνώσεων (χωρίς άλλη παιδεία) με όσο το δυνατό πιο εξατομικευμένο τρόπο που θα είναι αποτελεσματικός για κάθε μαθητή. Αυτό στο σχολείο είναι αδύνατο να γίνει, άσχετα από την ικανότητα των καθηγητών."

* " Όταν ο καθηγητής είναι ο πλέον κακοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος, περιμένουμε να είναι παράλληλα και ο πιο παραγωγικός; Όταν ένας άνθρωπος δε βγάζει το μήνα, το μυαλό του είναι στο πως να μαζέψει λεφτά. Και αυτό, φυσικά, θα γίνει με ιδιαίτερα..."


* (το υπουργείο:) "Δίνει laptop στα παιδιά του γυμνασίου, ενώ θα μπορούσε να τα δώσει στο σχολείο και να έχει- με πολύ λιγότερα λεφτά -τόσο το εργαστήριο πληροφορικής τον εξοπλισμό του, όσο και κάθε τάξη απο πολλά laptop!"



Εγώ θα ηθελα μόνο να προσθέσω στις ερωτήσεις του το εξής:

Από τον Αύγουστο μας έφαγαν τα αυτιά με την κάλυψη των κενων. Από πέρισι μας έλεγαν πως "θα επιστρέψουν οι αποσπασμένοι και θα καλύψουν τα κενά". Οταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά λυσσαξαν να λένε πως τα κενα καλύφθηκαν. Ακόμα και εγώ την πάτησα την μπανανόφλουδα και το έχαψα. Τι δεν μας είπαν όμως;

* Πως οι 11000 εκπαιδευτικοι που ζήτησαν να βγουν στην σύνταξη το καλοκαίρι ΔΕΝ είχαν βγει ακόμα (οι περισσότεροι) αλλά θα έβγαιναν Σεπτέμβρη - Οκτωβρη. Πολύ λογικά δεν πήραν τάξεις, αλλά κυρίως διοικητικά καθήκοντα ή το έριξαν στις (δικαιούμενες) άδειες μιας και ειναι στην έξοδο. Αλλά θεωρήθηκαν πως "καλύπτουν κενα" - να χαμε να λέγαμε δηλαδής.

* Πως οι περίφημοι αποσπασμένοι αργόμισθοι ειναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που αναφερόντουσαν, άσε που οι αργομισθοι - αργόμισθοι ειναι (και) δικά μας παιδια και δεν τα κουνάμε και εύκολα, σωστά;

* Πως η εσωτερική στάση πληρωμών που συντελείται περίπου σιωπηλά έχει τους περσινούς ωρομίσθιους απλήρωτους, έχει παύσει τους διορισμούς αναπληρωτών και όλοι στο Υπουργείο περιμένουν να βγει ο Σεπτέμβριος (ή και ο Οκτώβριος) και μετά να προσλάβουν κόσμο μπας και γλιτώσουν κανα έξοδο. Τωρα για τα παιδια....τελος πάντων ειναι δευτερεύουσης σημασίας. Το ζητούμενο ειναι να γίνει οικονομία.

* Πως σε μερικά σχολεία ακόμα δεν υπάρχουν βιβλία. Και μετά μιλάμε για διαδραστικούς πίνακες, ένα δις στην έρευνα και τετοια.


Αποτέλεσμα αυτού ειναι σε πολλά πολλά σχολεία, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων τα παιδιά να διδάσκονται σε 3ωρα και 4ωρα και συνήθως άσχετα μαθήματα (Γυμναστική, Δίκαιο, θρησκευτικά, μπαλέτο, κονσομασιον, τενις, πλεξιμο, μαλλι της γριας και τέτοια). Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν μαθηματικους, φυσικους και φιλολογους, κάτι που ειναι αστείο, ειδικά στους φιλολόγους διότι αν βγειτε στο μπαλκονι σας και πετάξετε μια πετρα δυο τρεις θα τους πετύχετε σίγουρα.


Α! τωρα που το θυμήθηκα. Λέει ο suncitizen:
"Γιατί στο Λύκειο να περνάς με μέσο όρο 9,5 έχοντας χάσει οσαδήποτε μαθήματα; Υπάρχουν μαθητές που πήραν π.χ. Θρησκευτικά και Αγγλικά 20 και κόπηκαν σε όλα τα βασικά (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Νέα, Αρχαία, Έκθεση, Γεωμετρία , κλπ) κι όμως περνάνε την τάξη !!! Πάνε στην επόμενη χωρίς να έχουν γνώσεις της προηγούμενης! Εισιτήριο για νέα αποτυχία και δημιουργία προβλημάτων στην τάξη."


Εχω ξαναναφερθει στο πρόβλημα της αξιολόγησης του μαθητη που ειναι κυρίως ταξικό φαινόμενο (στατιστικά) και η ίδια η διαδικασία της αξιολόγησης, ειδικά σε μικρές ηλικίες, δειχνει να μην λειτουργει αποτελεσματικα.

Φτάσαμε όμως στο άλλο άκρο. Η κατάσταση ειναι πλεον "κουλοι κουτσοι στον Αγιο Παντελεήμονα". Ακομα και το όνομα σου να μην ξέρεις να γράφεις ειναι πολύ πιθανό να βγάλεις το Λύκειο και να περάσεις και κάπου.

Επιμένω ομως πως η αξιολόγηση, όπως γίνεται είναι λάθος. Τι προτεινω;
* Μικρότερες τάξεις ώστε να προσωποποιείται πιο εύκολα το μάθημα. Να μπορεί ο κάθε καθηγητής να προλαβαίνει να ασχοληθεί προσωπικά με το κάθε παιδί. Όχι μονο να ξέρει τι μπορει και δεν μπορεί να κάνει (αυτο ειναι εύκολο) αλλά να μπορεί, ακόμα και στον "ανεπίδεκτο" να προλάβει να δώσει κάτι.
* Ευνοητο: αλλαγη των αναλυτικών προγραμματων ωστε να γινουν πιο φλου. Αν πρέπει σε 5 ώρες να κανω λχ τις πρωτοβάθμιες εξισώσεις και κατόπιν να μπω στις δευτεροβάθμιες μπορεί να χάσω (δια παντός) το παιδί που θα ήθελε 6 ή 8 ώρες για να το πρεφάρει το ζήτημα. Θες από μικρότερη ικανότητα, θες απο παλαιότερα κενα, θες γιατί ήταν άρρωστο, θες γιατί χάζευε. Η μή ελαστικότητα των προγραμμάτων δεν είναι και πολύ καλός σύμβουλος.
* Συνεπαγόμενα μείωση της διδακτέας ύλης αλλά και των μαθημάτων γενικώς. Στην φυσική λχ τους κάνουμε τις παναγιάς τα ματια και δεν προλαβαίνουν να τους μείνει τίποτα. Λίγα και καλά. Εχουμε ήδη επιπεδο βιβλίων, θεματικών ενοτήτων και εμβάθυνσης πολύ ανώτερο από αυτό του εξωτερικού όσον αφορά την στρυφνότητα/δυσκολία.
* Αποδείχθηκε επίσης πως η ανυπαρξία προσωπικού κόστους (χασιμο χρονιάς) οδηγεί τους παίδες στην αμάθεια από την μία και στην βαθμοθηρία από την άλλη (έχω βαρεθεί να βλέπω άσχετους γυμνασιοπαίδες με μέσο όρο 20!)
* Ευνόητα προτείνω ύπαρξη 2 όρων βαθμολογίας: pass/fail (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων τύπου κακώς, καλώς, λίαν καλώς, άριστα) μαζί με περιγραφική απόδοση της γνωσιακής κατάστασης καθε παιδιού και των ελλείψεων εν όψη της επόμενης χρονιάς. Όποιος κοπεί, κόπηκε, άντε να του δώσουμε και μια δεύτερη σεπτεμβριάτικη ευκαιρία και μέχρι εκεί. Το τελευταίο δεν μου αρέσει, το κρατάω μέχρι να σκεφτώ κάτι καλύτερο ,όπως θα ήταν πχ η υποχρεωτική παρακολουθηση ενός είδους summer school από τους αποτυχόντες.

Περί τριτοβάθμιας:
Δεν έχω να πω και πολλά, καθώς δεν ειμαι πλέον στο χώρο και υπάρχουν σίγουρα κάποιο πιο ενημερωμένοι από μένα. Θα περιοριστώ λοιπόν στα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια μιας και εφάπτεται του δικού μου πεδίου.

Καλά ακούγονται και το "κοινό έτος" κτλ. Υπάρχει όμως ο σαφής κίνδυνος απλούστατα το πρόβλημα μη μαθησης και ευνόησης της ανταγωνιστικότητας (μέσω παπαγαλισμού) σε βάρος της γνώσης που υπάρχει στο Λύκειο απλα να μετατεθεί. Γιατι αν λχ θέλουν 701 να γίνουν γιατροί και υπάρχουν 700 αναγκαστικά θα υπάρξει επιλογή. Και ο "χαμένος" (ειδικά στην Ελλάδα) θα την θεωρήσει a priori άδικη, ύποπτη, προϊον συναλλαγής κτλ κτλ. Και κατόπιν θα πάει να τα σκάσει κάπου αλλού για να γίνει αυτο που "θέλει". Οποτε το πρόβλημα διαιωνίζεται. Από την άλλη δεν μπορεί κάποια σχολή να πάρει άπειρους φοιτητές οπότε νάτο πάλι το πρόβλημα.

Ίσως, λέω ίσως, η θέσπιση (συμβολικων, πχ συνδεδεμενα με τους κατώτερους μισθους της αγοράς) διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια να μίκραινε το πρόβλημα. Αλλά να πήγαινε παρέα με την άμεση απελευθέρωση όλων των θέσεων παντου. Και όστις θέλειν κτλ κτλ. Γιατί δηλαδή οι αποτυχημένοι υποψήφιοι γιατροι των πανελληνίων που το σπούδασαν τελικά το αντικείμενο (εξάγωντας παράλληλα πολύ χρήμα) σε Ιταλίες, Ρουμανίες και Αγγλίες είναι τώρα λιγότερο γιατροί από τους εδώδιμους;


Αλλά: να θυμάστε πως ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ. Το κράτος ΔΕΝ υποχρεούται να μας διορίσει "στο πτυχίο μας", για την ακριβεια δεν υποχρεούται να μας διορίσει καθόλου, ΔΕΝ υποχρεούται να έχει τόσες θέσεις στις σχολές όσες έχει η ντόπια (; ποια ντοπια; ειμαστε στην ΕΕ ή όχι;) αγορά εργασίας και σίγουρα δεν έχει την υποχρέωση να μας δώσει το πτυχίο εκεί που περάσαμε. Αν τώρα κάποιοι καθηγητές σε μερικές σχολές ειναι "κάπως" (και υπάρχουν πολλοί) αυτό ειναι άλλο καπέλο. Αδικο, ξάδικο έτσι ειναι. Η μοναδική υποχρέωση του κράτους ειναι να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία και να φροντίζει να τηρείται η εργατική νομοθεσία. Το ότι εσύ επέλεξες (έστω και τζογάροντας) κάποιες σχολές είτε με μηχανογραφικό είτε με άλλο τρόπο μεταβιβάζει την ευθύνη από τρίτους σε εσένα. Στην καλύτερη το κράτος αφουγκράζεται την αγορά και δημιουργεί τμήματα που μπορεί να έχουν ζήτηση. Όμως τα αντανακλαστικά κάθε καθεστωτικού μηχανισμού ειναι αργά και δύσκολα μπορεί να αλλάξουν. Γι αυτό πχ έχουμε τρακόσες καθηγητικές σχολές. Αυτό ομως δεν σημαίνει πως ειναι υποχρεωμένος κάποιος να προσλάβει τους απόφοιτους ως καθηγητες και μονο. Περί προσωπικής ευθύνης τα είπαμε.

Μην παρεξηγηθώ. Μακάρι για μένα να έχουν χρόνο, άνεση και χρήμα για να σπουδάσουν όλοι. Μακάρι να έχουν 4 πτυχία μέχρι και οι πιτσαδόροι. Η μόρφωση κάνει καλό και όχι κακό. Η προσωπική μου όμως επιδίωξη και φιλοδοξία δεν μπορεί να δημιουργεί κανενός είδους υποχρέωση σε τρίτους, πόσο μάλλον στην προσωποποιηση της κοινωνίας που (θέλει να) είναι το κράτος και το δημόσιο. Μπορεί αύριο να έχουμε στην Ελλάδα 7 εκατομμύρια γιατρούς ή δικηγόρους. Το να θέλουν όλοι να διοριστούν στο δημόσιο ως τέτοιοι ειναι τουλάχιστον ανόητο σε κάθε χώρα και σε κάθε πολιτικό σύστημα.


*** Update

Δεν μπορω να μην ενσωματώσω στο κείμενο το λινκ που δίνει ο Oblivion:

Κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων με βάση το ερευνητικό έργο στην πενταετία 2002-06


Που δείχνει κυρίως τι ειναι και με ποιο τρόπο γίνεται μια αξιολόγηση. Γιατι μερικοι ανοητοι νομίζουν πως τρεχουν 100σταρι οι φοιτητες και οποιος κερδίσει, κερδίζει και οι σχολή του.

Στο παρον λινκ αναφερεται μια προσπάθεια περισσότερο αντικειμενικοποιησης της αξιολογησης εισαγωντας παραμέτρους όχι απόλυτες (πχ αριθμος δημοσιευσεων) αλλα και σχετικές του μεγέθους έτσι ώστε να βγει πιο αντικειμενικό το αποτέλεσμα.

Η επιλογή όμως του αριθμου δημοσιεύσεων ή του σχετικού αριθμού δημοσιεύσεων και πάλι για μένα δεν ειναι και πολύ καλός μετρικός παραγοντας, ειδικα για τα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι αναφορές όμως σε δημοσιεύσεις τρίτων (χμμμμ εδώ θα ήταν καλή μια επιφύλαξη τύπου : αρκει να μην ειναι απο το ίδιο πανεπιστήμιο ή έστω την ίδια ερευνητική ομάδα) ειναι το σημαντικό και ειναι μια καλή μετρική παράμετρος της ερευνητικής ποιοτητας της σχολής.

Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να σχετιστεί με την ποιοτητα διδασκαλίας μιας και όλοι ξέρουμε πως η μειοψηφια των φοιτητών καθε φορά ασχολείται με δημοσιεύσεις, έρευνες και τα τοιαύτα.


Επιφυλάσσομαι για τα νούμερα που παρατίθενται, αλλά επικροτώ την προσπάθεια καλύτερης παραμετροποίησης του πράγματος.

aeisixtir