Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

Νεο (;) Λυκειο

Αϊντε να δουμε τι θα δουμε.

Διαβάζω πως στο Νέο Λύκειο που εξαγγέλθηκε:
(just the facts please, δηλαδή τί εξαγγέλθηκε. Αργότερα το ψειρίζουμε)

Οι βασικές παράμετροι, κατ' εμέ τουλάχιστον, είναι:

1. Θα κοπεί το σύστημα της παπαγαλίας διότι δεν θα υπάρχει προκαθορισμένη ύλη για να παπαγαλιστεί. Απεναντίας η ύλη θα είναι "τα πάντα".

2. Θα μετράει "με κάποιον τροπο" και ο βαθμος της Β Λυκείου αλλά και πιθανώς της Α για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

3. Ο στοχος ειναι η αποδεσμευση του Λυκείου απο τις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια. Εδώ δεν αντέχω και θα σχολιάσω. Πως συνδυάζεται αυτό με το προηγούμενο, κανείς δεν το 'μαθε και δεν το 'πε ακόμα.

4. Αλλάζει γενικώς το πρόγραμμα σπουδών. Λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Λιγότερα συνολικώς διδασκόμενα μαθήματα, κάτω από το πρίσμα των "ορθές και σε βάθος βασικές γνώσεις" κάτι με το οποίο γενικώς συμφωνούν όλοι νομίζω. Κατά τα φαινόμενα μειώνεται (λελογισμένα) και η ύλη ή έστω τα αναλυτικά προγράμματα παύουν να ειναι τοσο δεσμευτικα. Το τελευταίο είναι ευσεβής πόθος μιας και δεν έχει πάρει κάτι σχετικό το αυτί μου.

5. Καθιερώνεται η διαδικασία ανάληψης ομαδικών (ή και όχι) και διαθεματικών και τα λοιπά εργασιών από τα παιδιά.

5α. (η κακία της ημέρας). Τα παιδιά θα διδάσκονται οχτακόσιες ώρες ελληνικά. Η υπουργός μάλλον δεν τα έχει μάθει ακόμα γι αυτό και αναφέρει "πρότζεκτ" μαζί με - αντί για (ερευνητική ή/και ομαδική) "εργασία". Δεν παει στο καλό.

Ας δούμε και τους σχετικοί πίνακες:





Ας δούμε τα σημεία που....σημείωσα ένα ένα:

1.
Θα κοπεί το σύστημα της παπαγαλίας διότι δεν θα υπάρχει προκαθορισμένη ύλη για να παπαγαλιστεί. Απεναντίας η ύλη θα είναι "τα πάντα".

Καποιος δεν έχει πατήσει ούτε το πόδι του στο Λύκειο ή έστω δεν έχει παιδιά ή έστω γνωστούς με παιδιά που να πάνε εκεί. Αν η ύλη γίνει τα "πάντα" ε τότε κάποιοι θα ....παπαγαλίσουν τα πάντα. Η ικανότητα παπαγαλίας ειναι πρακτικά απεριόριστη, όρεξη χρειάζεται και μόνο. Η απουσία καθορισμένης ύλης καθιστά την απαίτηση κάποιος "να ξέρει τα πάντα" και συνέχεια, απόλυτη. Αν θες κυρία μου να κοψεις την παπαγαλία, κόψε τις ερωτήσεις αποστήθισης και βάλε έστω πολλαπλής επιλογής, έστω και με αρνητική βαθμολογία, όπως γίνεται στον ΑΣΕΠ πχ. Η απουσία ύλης οδηγεί στο να μην ξέρει ούτε ο εξεταζόμενος ούτε ο βαθμολογητής σε τι πράγμα γίνονται οι εξετάσεις. Προβλέπω δε η κατάσταση να πηγαίνει στο επίπεδο τηλεοπτικου παιχνιδιού σταυρολεξικών γνώσεων -"Ποιος ειναι ο πρόεδρος της Μαγαδασκάρης;" - "Μα φυσικά ο Φιλιμπερ τσι Ρ' ανανά".

Anyway, όταν η ύλη ειναι ..."τα πάντα" τότε το μόνο που μας μένει να πούμε είναι πως.....

Γαμιούνται τα Πάντα!
(πάντα ήθελα να το "πετάξω" σε ένα ποστ!)

2.
Θα μετράει "με κάποιον τροπο" και ο βαθμος της Β Λυκείου αλλά και πιθανώς της Α για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιατι να μην μετράει και του Γυμνασίου; Του Δημοτικού; Βρε ουστ! Τα υπόλοιπα στο επόμενο.

3.
Ο στοχος ειναι η αποδεσμευση του Λυκείου απο τις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Μα καλά τόσοι υπουργοί Παιδείας περάσανε από αυτή την χώρα.Όλοι έκαναν αλλαγές (η παιδεία μας έχει περάσει πιο πολλές μεταμορφώσεις και από την Ομόνοια), όλοι ήθελαν να "φανε" την παραπαιδεία και όλοι την ενίσχυσαν!



Εγώ έχω να πω:
α) ευχαριστώ
β) μήπως ειναι ανίκανοι ή απλά το κάνουν επίτηδες;
γ) ή μήπως απλα, πολύ απλά δεν εχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάμε;

Και καλά αμα δεν ξέρουν γιατί δεν ρωτάνε;
α) η παραπαιδεία δεν ειναι ελληνικό μονο φαινόμενο, οπως λεγεται συχνά. Υπάρχει και σε άλλες (πολλές) χωρες. Και η λειτουργία της ειναι τροπον τινά θεσμική. Μπαλώνει τρύπες όπου υπάρχουν (διότι "τελειο" σύστημα δεν υπάρχει), και βοηθά παιδιά που έχουν ένα θέμα κατανόησης στο α' ή β΄ μάθημα. Δρα συμπληρωματικά με το σχολείο όταν και εάν υπάρξει πρόβλημα. Μόνο εδώ όμως πηγαίνουν φροντιστήριο και οι αριστούχοι (πολλές φορές μάλιστα περισσότερο από τους άλλους), οι πετυχημένοι δηλαδή του συστήματος. Και μην παραμυθιάζεστε από αυτά που λέμε εμείς οι φροντιστές, πως το "φτιαξαμε το παιδι" και τετοια. Αυτα ισχύουν εντός περιορισμένου αριθμού περιπτώσεων. Μεταξύ μας λέμε "ο καλός ειναι καλός, ότι και αν κάνεις" και "αϊντε να μας έρθει κανας καλος φετος, να μας κάνει διαφήμιση".
β) την μαύρη αλήθεια την είπε ο Αρίστος σε ένα παλιό και "συνολικό" άρθρο του, που τείνει να γίνει ευαγγέλιο στο ελληνικό ίντερνετ. Αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, σπεύστε. Εμεις τσιμπάμε κάτι σχετικό (τονισμοί δικοί μου):

Μια οικονομία μικρών μονάδων ωθεί τα νοικοκυριά σε άλλες επιλογές από μια οικονομία υπαλλήλων και μεγάλων οργανισμών. Η οικογένεια αναζητά τη σταθερότητα στην πολυέργεια6, δηλαδή σε πολλαπλές πηγές εισοδήματος, όσες μπορεί να βρει και να προσποριστεί. Υπάρχει οικογενειακή αλληλεγγύη: τα πολλαπλά εισοδήματα απαιτούν πολλαπλά χέρια: ο πατέρας έχει το πρατήριο βενζίνης για τη σιγουριά, ο γιος σπουδάζει πληροφορική για το κάτι παραπάνω, αλλά άμα δεν του βγει δεν θα πεινάσει. Η κόρη, κατά προτίμηση δασκάλα ή υπάλληλος του Δήμου – κάτι σταθερό που αφήνει ελεύθερο χρόνο για να φροντίζει γέροντες γονείς και την επόμενη γενιά. Αν το οικογενειακό μαγαζί πάει καλά, η οικογένεια ολόκληρη το δουλεύει. Αν όχι, μένει να δουλεύει με ένα-δυο μέλη. Το σύστημα έχει θαυμαστή σταθερότητα, ευελιξία και διάρκεια.

Σε οικονομία μικροϊδιοκτητών, οι επενδύσεις των νοικοκυριών διαφέρουν από αυτές στις οικονομίες της μεγάλης κλίμακας. Κατευθύνονται, απόλυτα ορθολογικά, σε ακίνητα και σε εκπαίδευση. Στις δυτικές οικονομίες οι αποταμιεύσεις επενδύονται συλλογικά μέσα από ασφαλιστικά ταμεία, ή από αμοιβαία κεφάλαια, ή από καταθέσεις. Καταλήγουν ως χρηματοδότηση στη βιομηχανία, στην τεχνολογία, σε υποδομές, και γενικά σε μεγάλους οργανισμούς. Στην ελληνική μικρή οικονομία η χρηματική αποταμίευση δεν έχει αξιόπιστες συλλογικές διεξόδους.


Το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει άλλη μορφή στη μικροϊδιοκτησία. Στις δυτικές οικονομίες μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από καριέρα – δηλαδή χτίζοντας σχέση με μια μεγάλη επιχείρηση ή οργανισμό. Η ανώτατη εκπαίδευση είναι χρήσιμη μόνο ως πρώτο βήμα στην καριέρα – αν η αγορά εργασίας δεν την ζητά ούτε οι νέοι την επιδιώκουν. Στη μικρή ιδιοκτησία, η αξία του ανθρώπου επενδύεται στα ατομικά του στοιχεία. Η αγορά εργασίας δεν δίνει σαφή μηνύματα. Σημασία έχουν τα εφόδια που θα κατέχω σε μια γενικά αβέβαιη πορεία. Σπουδάζω μηχανικός, όχι επειδή προσδοκώ να δουλέψω στη Volkswagen, αλλά επειδή θα έχω επιλογές ως έμπορος, κατασκευαστής, εργολάβος, μελετητής, και ίσως ίσως στέλεχος. Γι’ αυτό τα νοικοκυριά υπερεπενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών: σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και πανελλαδικών εξετάσεων, σε δαπάνες διαβίωσης των φοιτητών. Στους εθνικούς λογαριασμούς αυτές οι δαπάνες φαίνονται ως κατανάλωση. Αλλά είναι επένδυση.
Οσο λοιπον δεν αλλάζουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, όσο το μέλλον των "μικρών" θα είναι αβέβαιο και δεν θα υπάρχουν βιομηχανίες για να απορροφήσουν το ανειδίκευτο ή έστω μέτρια ειδικευμένο (πχ μεσω τεχνικων σχολών) προσωπικό, τόσο ο ανταγωνισμός για μια θέση στην τριτοβάθμια θα ανθεί και μαζί της και η παραπαιδεία. Ακομα και αν ανοίξουν πλήρως τα πανεπιστήμια, πάλι το φαινόμενο θα ενδειμεί διότι αναγκαστικά υπάρχουν σχολές α' και β' ταχύτητας (δηλ. δυνητικών κερδών). Δεν πάει κανεις στο πανεπιστήμιο για να "μορφωθει" ή επειδή του αρέσει, έστω και λίγο. Εχω βαρεθεί να ακούω δεκαεξάχρονους να με ρωτάνε ποια σχολή "βγάζει λεφτά". Και εννοείται ΔΕΝ ειναι κακό να σκέφτεται και κάποιος την μελλοντική του επιβίωση, αυτο έλειπε, αλλά εδώ το πρόβλημα ειναι πως η αγωνία των παιδιών για το "τι θα γινουν αμα μεγαλώσουν" δεν ειναι τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό. Λεφτά. Και ακόμα χειρότερα, η ερώτηση πολλές φορές υποννοεί αν γίνεται να βγάζω λεφτά χωρίς να δουλεύω, εν αντιθέση με το καθιερωμένο καπιταλιστικό ψευδοδόγμα "οποιος δουλεύει τα βγάζει κιόλας" (το λέω ψευδοδόγμα γιατί συνήθως αυτό λένε οι ραντιέρηδες στους αστούς/προλετάριους. Δεν βγάζεις τόσα, αρα δεν δουλεύεις αρκετα, ενώ οι ίδιοι βεβαίως δεν δουλεύουν καθόλου.)


γ) Αν κάποιος, σε αυτό το σύστημα, θέλει να περιορίσει την παραπαιδεία μπορεί να το κάνει με ευκολία αλλα....με ασύμφορους τρόπους:
γ1) Αποδέσμευση εισαγωγής στην τριτοβάθμια από το Λύκειο. Τελεία και παύλα. Ας κόψει στην χειροτερη την Γ Λυκείου και ας την κάνει "ετος προπαρασκευης" στο οποιο θα πηγαίνει οποιος γουστάρει και θα εξετάζεται μετά, αυστηρά και μόνο σε αυτήν την ύλη. Ειπαμε, δεν θα κοπει ούτε έτσι, διότι οι αιτίες της είναι άλλες, η παραπαιδεία, αλλά έτσι περιορίζεται.
γ2) Θεσμοθέτηση "κρατικών φροντιστηρίων". Δεν μπορείς να κόβεις την ενισχυτική διδασκαλία, αφού πρώτα την απαξίωσες, και μετά να λες πως ....θα χτυπήσεις την παραπαιδεία. Καλά, πλάκα με κάνεις;
γ3) Εννοείται καθιέρωση ολοήμερων Λυκείων. Αν το παιδί δεν προλαβαίνει να πάει φροντιστήριο, τότε μόνο ίσως και να μην πάει. Ασε που ικανοποιούνται και άλλες ανάγκες μιας και πλέον δεν υπάρχουν πολυμελείς, αλλά πυρηνικές οικογένειες που και οι δυο γονείς κατά κανόνα εργάζονται, οπότε το παιδί ...συνήθως τους περιμένει μόνο.

Εννοείται πως κανένα απο αυτά δεν μπορεί να γίνει, από αυτή τουλάχιστον τη διοίκηση, μιας και όλα απαιτούν χρήματα, τα οποία περικόπτωνται γενικώς. και η παιδεία ειναι εύκολος στόχος μιας και τα αποτελέσματα των πολιτικών της θα φανούν σε ...20 χρόνια που τότε κανένας υπουργος δεν θα ειναι πια υπουργός και δεν θα υποστεί κάποια κύρωσει για ότι κάνει.... Θα μου πεις εχουμε χρέη. Θα σου πω πως έχουμε και νέα γενια. Ας πούμε λοιπόν κατευθειαν πως την θυσιάζουμε για να πληρώσουμε τις μαλακίες μερικών. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας όμως.

γ4) Ενα πράγμα που μπορεί να κόψει την παραπαιδεία μερικώς, και είναι και δωρεάν, ειναι το σταμάτημα της κοινωνικοποίησης της βαθμολογίας. Αμαν πια με τους σημαιοφόρους, τα αριστεία, τα βραβεία και ολες αυτες τις αρλούμπες που είναι χρήσιμες για να κάνει το κομμάτι της η μαμά στην γειτόνισα! Οποιος έχει το σχετικό κόμπλεξ έχω καμια δεκαριά βραβεία/αριστεία δικά μου να του δώσω. Κανουν οτι πρέπει για χαρτί ταπετσαρίας, μιας και άλλη χρησιμότητα δεν τους βρήκα ποτέ, μιας και η μαμά μου δεν πολυμίλαγε με τις γειτόνισσες, αυτη δούλευε ενώ ετούτες ήταν (τότε) "οικιακά".

4.
Αλλάζει γενικώς το πρόγραμμα σπουδών. Λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Λιγότερα συνολικώς διδασκόμενα μαθήματα, κάτω από το πρίσμα των "ορθές και σε βάθος βασικές γνώσεις"

Μειώνεται ο αριθμός μαθηματων. Μαλιστα. Αν και μερικές φορές καταντά αστείο.
α) Το να ενώνεις Εκθεση, Κειμενα, Αρχαία (3 μαθήματα) σε ένα αλλά με τις ώρες των προηγουμένων δεν μπορώ να καταλάβω πως στο καλό το κάνει ένα μάθημα. Ομοιως και στις "Φυσικές Επιστήμες" Α Λυκείου που...ειναι τρια (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) μαθήματα σε ένα. Και καλά εμείς το ξέρουμε πως όλα...Φυσική ειναι αλλά όχι και έτσι ρε παιδιά!

β) Μαθαμε πως σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν έτει 2011 μχ (μούχου-μούχου) η πληροφορική δεν προβλέπεται να διδάσκεται στους δεκαεξάχρονους και μερικώς στους δεκαεφτάχρονους, αλλά τα θρησκευτικά ...προβλέπονται! Πίσω (στον Μεσαίωνα!!!!) ολοταχώς! Τι να πω, καλή πρόοδο. Θα συνεχίσουμε λοιπον να παράγουμε παιδιά που θα βλεπουν υπολογιστή και θα τρέχουν, που δεν θα ξέρουν τι σημαίνει η φράση "αλγόριθμος επίλυσης προβλήματος", αλλά δεν πειράζει θα ξέρουν το ...πιστεύω και τους Πατριάρχες, ίσως και λίγη "επιστήμη της δημιουργίας" (οξωωωωωωω)! Εμ, μπορεί να χρειαστούμε πολλές προσευχές στο μέλλον μας.....

γ) Επιφυλλάσομαι ακόμα για το τί ύλη και με τι τρόπο θα προτείνεται να διδαχθεί. Διοτι εκει ειναι το ζήτημα. Αν μείνουμε στο παλιο μοντέλο και τρόπο διδασκαλίας (ο οποιος ορίζεται από το υπουργείο, ας μην κοροϊδευόμαστε. Τα αναλυτικά προγράμματα ειναι ασφυκτικά, πόσο μάλλον όταν η ύλη γίνει..."τα πάντα")

5.
Καθιερώνεται η διαδικασία ανάληψης ομαδικών (ή και όχι) και διαθεματικών και τα λοιπά εργασιών από τα παιδιά.

Καλή φάση το ....προτζεκτ. Αυτο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Να προαχθεί η ομαδική συνεργασία αλλά και η αυτενέργεια. Αλλά: (case study για το πως να χαλάσετε μια καλή ιδέα) αν η βαθμολογία του project μετράει για την εισαγωγή στις πανελλήνιες χμμμμμ....προβλέπω οι φροντιστές να γίνονται προτζεκτοκράτορες!



Ταυτα και μενω. Σαν κατακλείδα, και ως φροντιστής δηλαδή, να ευχαριστήσω την κα Υπουργό που έχει βαλθεί να με κάνει πλούσιο εν μέσω κρίσης :)

34 σχόλια:

  1. Μια και η πληροφορική σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Αννούλας, αντιμετωπίζεται ως "εργαλείο" και όχι ακριβώς ως επιστήμη, τι περιμένεις;
    Κοινώς, η αντίληψη της πληροφορικής για το υπουργείο παιδείας είναι οτι θέλει να δημιουργήσει χρήστες υπολογιστών και όχι γνώστες πληροφορικής. Άρα, παραγκωνίζεται.
    Επίσης υπάρχει και η λογική "αφού τα παιδιά μαθαίνουν από το σπίτι για υπολογιστές, τι να δίνουμε λεφτά για πληροφορική στα σχολεία;". Η λογική αυτή είναι εντελώς του κώλου μια και τα παιδιά στο σπίτι στο μεγαλύτερο ποσοστό δε μαθαίνουν πληροφορική, αλλά WoW, Lineage και Facebook.
    Βέβαια και τα θρησκευτικά τα μαθαίνουν και στην εκκλησία, αλλά εκεί δεν τολμάμε να κάνουμε τίποτα, γιατί πολλοί γονείς θα κατέβαιναν στο δρόμο για τας γραφάς, αλλά κανείς δε θα κατέβει ποτέ στο δρόμο για τον Τuring ή το Δαρβίνο.
    Η Αννούλα αποδεικνύεται συνεχώς οτι αντιμετωπίζει την παιδεία ως μάνατζερ (και μάλιστα μέτριος) και όχι ως παιδαγωγός. Βέβαια θα μου πεις τώρα, τι ψάχνω.
    Αλλά είχες δίκιο.. 800 ώρες ελληνικά, "πρότζεκτ" την είπε την εργασία.
    Επίσης και κλείνω, σκιάχτηκα πολύ με κάτι που άκουσα για "ομαδική εργασία".
    Όχι πες μου πραγματικά.. θυμήσου τους συμμαθητές σου. Όλο το τμήμα. Και πες μου αν θα μπορούσες να κάνεις εργασία με το 98% αυτών.
    Είμαι ΥΠΕΡ της ομαδικής εργασίας στην τάξη, σε επίπεδο εργαστηρίου κλπ, αλλά κάθετος ενάντια στην ομαδική εργασία εκτός σχολείου.
    Γιατί ως γνωστόν και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι φύτουλες θα εκβιάζονται να τα κάνουν όλα, ενώ οι μάγκες με τα φτιαγμένα παπιά θα πίνουν καφέ και θα παίρνουν βαθμούς..(ενώ θα μπορούσαν να μην την έχουν επιλέξει καν.. ).
    Εδώ αυτά συμβαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, (θυμάσαι...), στο σχολείο άμα γίνει ομαδική εργασία, στανταράκι ένας θα τραβάει κουπί και οι άλλοι θα τον παίζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ αυτό με τις εργασίες και τα projects και την δουλειά στο σχολείο και το διάλειμμα για μεσημεριανό, το εστίασα και χάρηκα γιατί έτσι διαπίστωσα ότι δουλεύω στο Hogwarts αλλά μέχρι τώρα δεν το είχα καταλάβει... Με την βιβλιοθήκη των πάνω των 8 τετραγωνικών και τα βιβλία τα οποία ούτε και αυτά θα τα είχαμε αν δεν καιγόμασταν να μας κάνουνε δώρα οι σύλλογοι εκπαιδευτικών των Κυπρίων και ένα σωρό άλλοι απλοί καθημερινοί άνθρωποι.... Με την τρομερή τραπεζαρία που τα παιδιά θα τρώνε το μεσημεριανό τους... Με τις αίθουσες που είναι dedicated σε κάθε μάθημα οπότε ο εκάστοτε εκπαιδευτικός έχει μέσα και το υλικό που είναι απαραίτητο για το αντικείμενό του ώστε να μπορούν τα παιδιά να συνθέσουν στοιχεία από διαφορετικές πηγές και να αρχίσουνε να διαμορφώνουνε σιγά σιγά, κριτική σκέψη.... Με τα εργαστήρια υπολογιστών που χωράνε πάνω από μισή τάξη (εμείς τους μοιράζουμε με την γυμναστική, και έχουμε και ένα που είναι και ευρύχωρο, και καλά εξοπλισμένο).... Και στο οποίο,τώρα θα πρέπει να εφευρεθούνε και άλλες παράληλες διαστάσεις για να μπορούνε να το χρησιμοποιούνε και οι άλλοι εκπαιδευτικοί του σχολείου ως χώρο μαθήματος...
    Και χαίρομαι, γιατί μέχρι τώρα, απλά νόμιζα ότι τα διπλανά σχολεία που λειτουργούνε τάξεις σε λυόμενα, είναι απλά συκοφαντίες της στείρας αντιπολίτευσης και όχι η πραγματική καθημερινότητα...

    Και δες και το άλλο που κυκλοφόρησε σήμερα για τις ενότητες σχολείων (http://esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12219:ipourgeio-paideias-eisagetai-kanonismos-leitourgia-sta-sxoleia-kai-dimiourgeitai-o-thesmos-tis-enotitas-sxolikon-monadon&Itemid=1796), πώς διατυπώνονται οι προθέσεις του Υπουργείου για την δημιουργία σχολικών μονάδων ενιαίων, το επόμενο βήμα από τις συγχωνεύσεις....

    Και βέβαια, να μην θίξω και το άλλο.. Όταν ένα μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών εργασιών των φοιτητών γίνεται από εταιρείες ή φροντιστήρια ή άλλα άτομα επί πληρωμή, ήδη, στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο, το copy paste από την wikipedia, γιατί αυτό συνήθως εννοούν οι περισσότεροι (διαχωρίζω εδώ την θέση μου) ως project και έρευνα για εργασία, που απλά, είναι ένα βήμα παραπέρα από τις φωτοτυπίες από τις εγκυκλοπαίδειες του κοντινού παρελθόντος. Οι σωστές συνθετικές εργασίες, καθώς και η μεταστροφή στην κριτική σκέψη στο σχολείο, απαιτεί χρόνο, χρήμα και σωστό σχεδιασμό, τίποτε από τα οποία δεν βλέπω να φτάνει στις σχολικές μονάδες και στην τάξη, πέραν των ωραίων εκθέσεων ιδεών που αποτελούν οι διακηρύξεις και οι ανακοινώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω σε όλα εκτός απο την ομαδική εργασία.

    Ο στοχος πρεπει να ξεκοπει απο την βαθμολογια και πρεπει να παει στους "αλλους στοχους" του σχολειου.

    Να μαθουν τα παιδια να δουλευουν μαζι παρά ενάντια το ένα στο άλλο. Στην "εξω" ζωή το 90% (και βαλε) καθε δουλειας βασίζεται στην συνεργασία ατόμων. Και τους συνεργατες πολλες φορες δεν τους επιλεγουμε, μας "κληρώνονται".

    Θυμησου: ο σκοπος ειναι (για μενα) ο ΕΛληνας να μάθει να συνεργαζεται και οχι να ειναι παρτακιας. Αυτα μας εφεραν εδω που μας έφεραν.

    Ο εκβιασμος κτλ που λες μπορει να κοπει με πολλους τροπους:
    * ξεχωριστη εξεταση - παρουσιαση μερων της εργασίας απο καθε παιδι, οποτε φντ ποιος το κατεχει το θεμα και ποιος οχι
    * αναληψη καθηκοντων "αρχηγου" σε καθε τομεα της εργασιας σε καθε παιδι ξεχωριστα
    * "εξαναγκασμος" διεκπαιραιωσης της εργασιας στο σχολικο περιβαλλον (στις λειτουργικοτατες σχολικες βιβλιοθηκες πχ) με υποχρεωτικη παρουσια των παιδιων εντος του προγράμματος του ολοημερου σχολειου που ελεγα

    Και οπωσδηποτε η αποκοπη των εργασιωνε απο εισαγωγη στην τριτοβαθμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομαδική ή ατομική εργασία (εξ εμπειρίας):
    - στους καλούς μαθητές αναλαμβάνει ο μπαμπάς ή η μαμά να googlάρει ό,τι σχετικό και να τυπώσει ό,τι εντυπωσιακό (συνήθως στην δουλειά, μην ξοδεύουμε και τα μελάνια στο σπίτι). Αποτέλεσμα: πλούσιο εντυπωσιακό ντοσιέ με έγχρωμες φωτο, πίνακες και της Παναγιάς τα μάτια.
    - για τους υπόλοιπους. Οι φιλότιμοι κάτι θα παλέψουν από μόνοι τους, αλλά χωρίς βιβλιοθήκη, ίντερνετ στο σπίτι και μία σχετική βοήθεια δεν θα κάνουν και πολλά πράγματα. Αυτό το κόλλημα με το ίντερνετ στο σχολείο γιατί το έχει φάει η Διαμαντοπούλου; Της έχει πει κανείς πως τα εργαστήρια είναι ελεύθερα; Αφού γίνεται εκεί συνέχεια μάθημα. Στο κομπιούτερ της δ/ντριας θα πάνε να ψάξουν;
    - στις ομαδικές θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Ο καλός της ομάδας θα επωμισθεί όλο το βάρος.

    Εμένα η απορία μου είναι ΠΟΙΟΣ καθηγητής θα αναλάβει να καθοδηγήσει ερευνητική εργασία; Η πλειοψηφία, που είναι με το προ20, 25, 30ετίας πτυχίο, δεν έχει κάνει ποτέ ούτε εργασία της πλάκας. Κάτι copy-paste επιπέδου Δημοτικού έχω δει να κυκλοφορούνε σε εργασίες από κάτι προγράμματα που αναλαμβάνουν. Αυτό είναι έρευνα; Η Χριστοφιλοπούλου είπε θα κάνει επιμόρφωση. Πρώτη φορά ακούω πως η έρευνα μαθαίνεται με επιμόρφωση. Τσαπατσουλιά στο εν λόγω θέμα θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @σοφια
    Ακομα και το copy paste ειναι δουλεια. Προϋποθετει διαβασμα και επιλογη. Λεγεται δε ..."βιβλιογραφικη εργασια". Τo data mining δεν ειναι καθολου ευκολη δουλεια.

    Το ζητημα ειναι αν θα καταφερουμε να πεισουμε τα παιδια (και τους γονεις, χμμμμ κυριως τους γονεις) να καταφερουν να δοκιμασουν να σκεφτουν μονα τους, πριν πανε στον φροντιστη. Αν δοκιμασουν και δεν τα καταφερουν, εδω ειμαστε. Αλλα αμαν πια με το παιδι που απαιτει να σκεφτουμε για κεινο!!!

    (πχ στην Α λυκειου: 28 δια 4 πόσο κάνει κυυυυριεεε;;)

    Στα υπολοιπα, μενω στην ανάλυση του Δοξιάδη. Οσο οι συνθηκες εδώ ειναι τέτοιες, τετοια θα ειναι η παιδεια μας, διοτι τετοια θα ειναι η κοιωνια μας. Μικρες διορθωτικες κινησεις μονο μπορει να πιασουν και απο αυτες δεν ειδα και πολλα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ελένη

    περι εργασίας κοιτα την απάντηση στην Σοφία.

    Στα περισσότερα σχολεία (που ξέρω εγώ) υπάρχουν λειτουργικότατες βιβλιοθηκες οποτε η δουλεια μπορει να γινει εκει. Τα εργαστηρια πασχουν (οντως), αλλά στα πλαισια ενος ολοημερου σχολειου μπορει να γινει δουλεια εκει.

    Ειναι παντελως ηλιθιο ένα σχολειο (που μπορει δυνητικα να εχει μαθητες φτωχους, εργαζομενους, ορφανους ή οτιδηποτε "κοινωνικα προβληματικο") να ζητα απο το παιδι να κανει ερευνα και να μην του δινει τα εφοδια. Να χεσω μεσα στην δωρεάν παιδεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο στοχος πρεπει να ξεκοπει απο την βαθμολογια και πρεπει να παει στους "αλλους στοχους" του σχολειου"

    Εννοείται συμφωνούμε. Ο σκοπός είναι να μάθει ο άλλος να σκέφτεται και να παράγει αποτέλεσμα όχι να συναγωνίζεται πάλι με το συμμαθητή του για 0,1 διαφορά στον έλεγχο.

    "Να μαθουν τα παιδια να δουλευουν μαζι παρά ενάντια το ένα στο άλλο. Στην "εξω" ζωή το 90% (και βαλε) καθε δουλειας βασίζεται στην συνεργασία ατόμων. Και τους συνεργατες πολλες φορες δεν τους επιλεγουμε, μας "κληρώνονται"."

    Σόρυ, αρχίδια. Ναι, καλή η μεγάλη ιδέα του να μάθουν να δουλεύουν μαζί, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι τα φτερά του κάφρου θα του τα χεις κόψει από πολύ νωρίς και από το σχολείο και από το σπίτι. Αυτό είναι βασικότερος στόχος ο οποίος και είναι πολύ πιο δύσκολος να επιτευχθεί καθότι προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας. Όσο για τους συνεργάτες, μερικές φορές έξω είναι χειρότερα από το σχολείο. "Επαγγελματίες" συνεργάτες με έχουν χώσει π.χ 3 μέρες πριν από προθεσμία να γράψω κείμενο 70 σελίδων για ανάλυση αγοράς, που είχαν 4 μήνες να γράψουν και τον έπαιζαν.
    Το θέμα σώζεται -σε φάση καταστολής αλλά όχι πρόληψης- μόνο με τη γαμάτη πρότασή σου για ξεχωριστή εξέταση και κάψιμο των άσχετων. Αλλά αυτό δύσκολο στην υλοποίηση λόγω έλλειψης χρόνου. Ψιλιάζομαι ότι ένας θα κάνει την παρουσίαση, βαριά 2 και ίσως να ρωτάνε καμιά μαλακία τους άλλους.

    Όσο για data mining..έλα ρε που είναι δύσκολο..Αυτός που δεν ενδιαφέρεται και πολύ, πατάει ένα γούγλισμα, αντιγράφει τις δύο πρώτες πηγές και είναι τυπικά άψογος. (Οπότε ο καθηγητής τη μέρα που βάζει την εργασία, πάει wikipedia, γαμεί το σχετικό άρθρο και περιμενει να πέσουν στην παγίδα :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω και εγώ για το θέμα της βαθμολογίας. Προσωπικά πιστεύω πως η βαθμολογία του Λυκείου ΔΕΝ πρέπει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στο Παν/μιο για κανένα μάθημα. Το κάνουν προφανώς για να αναγκάσουν τα παιδιά να δουλεύουν και στο σχολείο, γιατί η αλήθεια είναι πως το είχαν και για ξεκούραση το Λύκειο. Από την άλλη όμως δυστυχώς φοβάμαι πως θα υπάρξει μια τεράστια συναλλαγή, ειδικά στην ελληνική επαρχία, όπου ο γιος/η κόρη του συγχωριανού, κουμπάρου, γνωστού, του μπατζανάκη του κουμπάρου του ξαδέλφου θα είναι κάπως πιο ευνοημένοι. Δεν μιλάω για την συναλλαγή βάλε κανα βαθμό παραπάνω και θα πάρεις την άδεια οικοδομής που θέλεις.
    Η έρευνα και η μάθηση γενικότερα δεν μπορεί να έχει ως κίνητρο την συλλογή βαθμών. Όταν θα το συνειδητοποιήσουν αυτό τότε ίσως έχουμε μία ελπίδα να οδηγήσουμε τα παιδιά στην κριτική σκέψη και όχι την χρησιμοθηρική νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελένη έχει δίκιο. Άμα αποκόψουν τη σύνδεση σχολείου πανεπιστημίου τελείως, το Λύκειο απλά θα γίνει πάρκινγκ εφήβων.. (όχι πως τώρα είναι και ακριβώς χώρος μάθησης και προόδου).
    Αλλά απ την άλλη, άμα αφήσεις το πανεπιστήμιο να κρίνει ποιους γουστάρει να παίρνει, θα κοπεί πολύ σαβούρα που μπαίνει χύμα..
    Βέβαια κάποιες σχολές θα μαραζώσουν (αν και δεν είμαι αντιθετος να κλείσει το ΤΕΙ βοηθών ανθυπομούτσου πιρόγας, όσο και αν κωλοχτυπιούνται οι κάτοικοι της Κάτω Χριστοπαναγιάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στα περισσότερα σχολεία που ξέρω εγω ΔΕΝ υπάρχουν καν βιβλιοθήκες (μιλάω για επαρχία που ήταν και ευνοημένη, αλλά και Αθήνα κέντρο), εκτός και αν βιβλιοθήκη εννοούμε ένα ράφι με αραχνιασμένα αρχαιολογικά βιβλία. Η αλήθεια βέβαια είναι πως σε πολλά Λύκεια δόθηκαν χρήματα για βιβλιοθήκες, οι οποίες και έγιναν. Αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας για όλα. Μετά από την ίδρυση των βιβλιοθηκών σταμάτησε η χρηματοδότηση, καθώς τέλειωσαν τα κοινοτικά κονδύλια, με αποτέλεσμα οι βιβλιοθηκάριοι να μην έχουν ούτε χαρτί για τον εκτυπωτή. Εργαστήρια Φυσικής έχουν όλα τα Λύκεια. Τις αίθουσες των Η/Υ τις κλείνεις με ραντεβού, ειδικά αν είσαι σε μεγάλο σχολείο, οπότε την δυνατότητα του δωρεάν σχολικού ιντερνετ και της εργασίας στο σχολείο την διαγράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατα τα φαινομενα ειμαι ο μονος που εκανα προτζεκτ ως μαθητης :)

    Οποτε ενθυμουμαι τα εξης:
    * Κατα κανονα εγινε συνεργασια και ουχι κλεψιμο. Οι μαθητες χαρηκαν που ειχσαν να κανουν κατι εξω απο τα κανονικα.
    * Το ζητημα επαναλαμβανω ειναι να μαθει ο μαθητης να κανει κατι μονος του ή έστω σε συνεργασια με τους συμμαθηητες του. Ειπαμε φροντιστήριο, ΟΚ αλλα μερικοι εχουν καταντησει αηδια - και εδω θυμησου τι εγραφα για τους γονεις. Τα παιδια δεν φυτρωνουν.
    * παραπέρα να θυμάστε πως μιλάμε για τι σχολειο ΘΕΛΟΥΜΕ εντος της κοινωνιας που ΕΧΟΥΜΕ. Οι (ουσιαστικες) αλλαγες λοιπον ειναι αναγκαστικα περιορισμενες.

    Νομιζω πως εδειξα τα προβληματα των εφαρμογων που ευαγγελίζεται το υπουργείο. Καποια απο αυτα μπορουν να αντιμετωπιστουν στα πλαισια ολοημερου σχολειου - αλλιως ειναι κοροϊδία!

    @εσταριαν
    "Όσο για data mining..έλα ρε που είναι δύσκολο"

    Ρε μιλάμε για 15χρονα που ενίοτε έχουν και πρόβλημα να διαβάσουν εφημερίδα!! (και εδω αναφερομαι στους "καλους" μαθητες). Πλακα με κανεις; Τι θες δηλ να σου κανει, αναλυση των αυτοματωποιημενων διαδικασιων ενος ...κβαντικου αποχυμωτη;

    @εσταριαν και ελενη
    Ρουσφετια τετοια στην επαρχια σπανιως παιζουνε. Παιζουνε ομως σφαλιαρες, απειλες, ντουφεκια και αλλα χαριτωμενα.
    Οσο δεν αποδεσμευεται το Λυκειο απο την αξιολογηση που οδηγει στο παν/μιο αυτα θα συνεχισουν να υπαρχουν. Ειναι κοινωνικο το ζητημα οπως ξαναματαειπα και σαφως οχι DNA-ακο.

    @εσταριαν
    "Άμα αποκόψουν τη σύνδεση σχολείου πανεπιστημίου τελείως, το Λύκειο απλά θα γίνει πάρκινγκ εφήβων.."

    Το Λυκειο θα γινει παρκινγκ εφηβων αν αντιμετωπιζεται ως παρκινγκ εφηβων. Ο τροπος διδασκαλιας μας ειναι παλαιωμενος αλλα και η νοοτροπια γονεων και πολιτειας ειναι χεσε μεσα. Μην απαξιώνεις το λύκειο, αν το αφήσεις λειτουργεί, έλα όμως που δεν το αφήνει ήσυχο κανένας!

    Απο την αλλη καλυτερα παρκινγκ εφήβων παρά....πάρκινγκ γλαστρών. ξαναλέω για πολλοστή φορά το σχολείο διδάσκει πράγματα εκτός των μαθημάτων, και η θεση του παιδιου ειναι εκει μέσα.

    @ελενη
    Οσα σχολεια εχω δει εγω εχουν
    α) λειτουργικες (και πολύ καλές!) βιβλιοθηκες
    β) απαρχαιωμενα εργαστηρια πληρ/κης.
    Αυτα ειδα, αυτα λεω λοιπον.

    Για να γλιτώσουμε απο την βαθμοθηρία ως αυτοσκοπό πρέπει αυτή να πάψει να ευνοείται (δες στο ποστ μερικα πχ που δίνω), και η οργάνωση ομαδικών προτζεκτ ειναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αν ομως μπει σε αυτα βαθμολογία (περαν του pass/fail πχ) η οποια μαλιστα θα αντανακλα και στην εισαγωγή τους στο παν/μιο τότε...γάμα τα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εργασίες είχα κάνει και εγώ στο σχολείο αλλά σε πλαίσιο "περιβαλλοντική ομάδα" που μαζευόμασταν μετά το τέλος των μαθημάτων κλπ και φτιάχναμε π.χ βιβλίο με την ιστορία της πόλης, έκθεση φωτογραφίας κλπ. Τελείως αποκομμένα από βαθμούς φυσικά. Ακόμα πιο φυσικά, μαζευόμασταν οι.. προφανείς..
    Μιλάς για 15 χρονα που χρησιμοποιούν υπολογιστή περίπου όσα χρόνια χρησιμοποιείς και συ. Το google το ξέρουν όλα. ΔΕΝ το ξέρουν μόνο όσοι δεν έχουν pc σπίτι τους. Αν ξέρεις να ψάχνεις τσόντες, (ΟΛΑ ξέρουν), ξέρεις να βάζεις μια λέξη στο google και να πατάς το πρώτο λινκ. Ίσως να μην ξέρουν όλα το google translate βέβαια.. Εφημερίδα φυσικά και δεν ξέρουν να διαβάσουν. Στο WoW όμως σε ξεκωλιάζουν :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ζήτημα είναι να κάνεις το μαθητή αρχικά να ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ να ψάξει και να ασχοληθεί με την εργασία..
    ΟΛΟ αυτό το βάρος βέβαια πέφτει στο δάσκαλο, που πρέπει να βρει τρόπο να τους πορώσει.. οι νέοι θα προσπαθήσουν. Οι παλαίουρες, χλωμό το κόβω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eγω ειχα κανει εργασια στα πλαισια μαθηματος. Βιβλιογραφικη εννοειται. ΤΟ θεμα με μπριζωσε και ασχοληθηκα, οπως και ο ετερος συνεργατης. Λογω τεμπελιας ομως δεν την....γραψαμε, αλλά διαβάσαμε τις φωτοτυπίες! :Ρ

    Βαθμολογια δεν υπήρχε. Υπηρχαν οροι.
    Πχ:
    * ειναι υποχρεωτικο να την κανετε
    στα πλαισια του μαθηματος. Θα "βοηθησει" την βαθμολογια σας στο μαθημα.
    * ειναι υποχρεωτικο να την κανετε ανα ζευγη και πρεπει να την παρουσιάσετε αμφοτεροι
    κτλ
    ομολογω πως δούλεψε. Αν δε υπήρχε και ειδική πρόβλεψη γι αυτη (οπως πχ τωρα με 2διδακτικες ωρες/εβδομαδα) ε τότε...ακόμα καλύτερα.

    Οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν όρεξη για τέτοια (και ομως) γιατι η πολυ διδασκαλια καταντα και λιγο βαρετη :)

    Το google serach δεν σε σωνει αν πρεπει να copy-paste-αρεις και να φτιαξεις κατι το οποιο θα στεκει μονο του. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε παιδιά, πού είναι αυτό το σχολείο που παίζουν WoW οι μαθητές, γιατί εγώ στα 2 που είμαι εδώ στα γκράβαρα, και για τα άλλα 3 που έχω άμεση επαφή, δεν ξέρουν ΚΑΝ τί τους λέω όταν τους το αναφέρω! (Ναι, συμφωνώ, πρέπει να μετακoμίσω...). Πάντως, η αλήθεια είναι, ότι τα παιδιά πρέπει να μπουν στο τρυπάκι της βιβλιογραφικής (και της googleρικής) έρευνας πριν φτάσουν στο Λύκειο και μάλιστα στο Δημοτικό ακόμα, σε ένα πρωταρχικό και προσαρμοσμένο για την ηλικία τους στάδιο, γιατί δεν είναι δυνατόν να έρχεται το άλλο στο Γυμνάσιο, και να ψάχνει να βρει το λήμμα για τον ιμπρεσσιονισμό στο Β.... (True story...). Και να μην ξέρει να χρησιμοποιήσει ένα λεξικό.

    Έχω πάθει φαρυγγίτιδα με το να λέω να ΜΗΝ μου φέρνουν φωτοτυπίες όταν έχουμε ένα project ή θέμα για συζήτηση (και επειδή αυτά είναι λίγο απονήρευτα ακόμα, καρφώνονται ότι τους τα βρίσκει και τα τυπώνει η μαμά και ο μπαμπάς, οι οποίοι, χαλαρά κάνουν και τις εργασίες της Τεχνολογίας, και τελικά, μήπως να έρχονται και στο σχολείο επιτέλους, κάνουν που κάνουν όλον τον κόπο.. ;-Ρ) αλλά να διαβάζουν αυτά που βρίσκουνε και να μου λένε το συμπέρασμα, την δική τους γνώμη.

    To, δε, όνειρό μου, είναι να δουλέψω ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε σχολική βιβλιοθήκη...
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν διαφωνώ στην αναγκαιότητα των εργασιών, αλλά υπό προϋποθέσεις όπως και εσύ ανέφερες.
    Δεν ξέρω σε ποιά επαρχία είσαι και αν το σχολείο είναι μεγάλο ή μικρό, αλλά σε αυτά που πέρασα, κυρίως αυτά των μεγάλων πόλεων συναλλαγή με τους συντοπίτες έπαιζε σε όσους βέβαια δεν είχαν τσίπα. Άσε που το παιδί του γιατρού, δικηγόρου, για να μην σου πω και του δημοσίου υπαλλήλου στο χωριό έχει ένα πλεονέκτημα στους βαθμούς. Δεν λέω πως το κάνουν όλοι. Στους μη ντόπιους δεν έχουν και το θάρρος να το ζητήσουν. Βάζουν βέβαια κανένα δ/ντή, συνάδελφο κάτι να σου πει. Φοβάμαι πως κάποιοι "συνάδελφοι" επίσης το κυνήγι του βαθμού θα το βρουν ως μία χρυσή ευκαιρία να "πουλήσουν" ιδιαίτερα στους μαθητές τους. Τέλος πάντων.
    Σίγουρα κάποιες αλλαγές χρειάζονται. Για να συνοψίσουμε εγώ διαφωνώ κάθετα στην σύνδεση βαθμού-Παν/μίου και επιμένω στην ενίσχυση των υποδομών. Και απ'ότι βλέπω όλοι πάνω κάτω το ίδιο λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Oblivion1/4/11 18:05

    Πριν μπω στο ζουμί, να κάνω την παρατήρησή μου στον Άριστο, έχοντας ρίξει μια δεύτερη ματιά στο πολύ ωραίο άρθρο του που λινκαρες, για μια θέση που νομίζω συμμερίζονται αρκετά άτομα.Το να επιδιώκω εγώ ως φουκαράς μικροεπιχειρηματίας ένα τάλιρο παραπάνω για να μπορώ να ζήσω σχετικά αξιοπρεπώς κάνοντας μια καιροσκοπία μπορείς να το πεις ορθολογικό (και πάλι όχι εντελώς).Ο Μπαϊρακτάρης όμως δεν πράττει ορθολογικά όταν το κάνει αυτό.Ούτε ο Χ εργοδότης που αποφασίζει να απολύσει 5 και να μειώσει τον μισθό σε 10 επειδή του σπάσανε το πορσικό.Εν ολίγοις το να επιδιώκεις όλο και περισσότερα χρήματα δεν είναι συνήθως ορθολογικό, μόνο αν βάλουμε μέσα τις ανάγκες σου.Που όπως γνωρίζουμε οι ανάγκες πλέον μόνο ορθολογικές δεν είναι.

    Στο θέμα μας τώρα, συμφωνώ σε όλα που λες, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.Αν θέλουμε ουσιαστικές αλλαγές πρέπει συνοπτικά:

    α)να καταργηθεί η βαθμολογία και να γίνει θεσμός η επικοινωνία με τον δάσκαλο σχετικά με την πρόοδο ,δηλαδή κατάργηση της ποσοτικοποίησης της γνώσης από βαθμούς,καταργώντας έτσι και την κοινωνικοποίηση της βαθμολογίας,όπως σωστά τονίζεις.

    β)Να γίνουν λίγο πιο αυστηρά τα πράγματα μέσα στο σχολείο.Δεν λέω επαναφορά του βούρδουλα,απλά μια πιο υπεύθυνη στάση των καθηγητών απέναντι στους μαθητές.Σωστή εδώ πάλι η παρατήρησή σου για αρνητική βαθμολογία στα τεστ.Θα μπορούσαν να μειωθούν τα μαθήματα και οι ώρες τους σε 4-5 ανα μέρα (έλεος με το 8ωρο) και οι ώρες μαθημάτων να είναι πιο περιεκτικές και ουσιαστικές.Κατάργηση της "Φυσικής Αγωγής"=μπάλα για τους μάγκες,σκηνάκι για τα γκομενάκια,πινγκ πονγκ για τα "φυτά".Αν δεν γίνει ελκυστικό το σχολείο δεν πάμε πουθενά.Και όχι ελκυστικό με την έννοια "πάω σχολείο να πουλήσω μούρη στην αυλή"

    γ)Δεν βλέπω κάποιον λόγο να υπάρχει σύνδεση τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας μέσω τον βαθμών της δεύτερης.Αφήστε τα παιδιά να πάνε όπου τους αρέσει.Χτυπήστε όμως τα ψευτο-ορθολογικά κριτήρια επιλογής τύπου "που έχει φράγκα".

    δ)Ο,τι προάγει την ιεραρχία είναι κακό, ότι προάγει την συνεργατικότητα είναι καλό (καλά ο Μπακούνιν είμαι,wtf?)

    ε)Καλό είναι εκτός από τις τεχνοκρατο-θετικίλες, να κάνουν και μαθήματα κοινωνιολογίας και στοιχειώδους πολιτικής φιλοσοφίας.Όχι όμως και πλάτωνα!!Ελεος!!Και λίγο Βίλχεμ Ράιχ και μαθήματα σεξουαλικότητας θα έλεγα επίσης!

    στ)Ξύπνησα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακόμα δεν κατέληξα επί του ζητήματος. Ειδικά για αυτό το ζήτημα δε θέλω να είμαι βιαστικός. Θα περιμένεις ειδικότερο post. Θέλω να κάνω ειδικότερη μελέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ChrisMrSly2/4/11 12:03

    Αρχί***. Καλά που τους κουνάω το μαντήλι φέτος δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κοίτα να δεις: Αυτό το «εφ’ όλης της ύλης» το λατρεύω και το πρεσβεύω εδώ και καιρό. Θα σταματήσει και την μαστίχα των φυντανιών: «αυτά τα μάθαμε πέρσι»! Η γνώση και το μυαλό δεν «παροπλίζονται» και συνεπώς το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να το πρεσβεύει αυτό. Θεωρώ ότι επιτέλους τίθεται και ένα (δεύτερο) σωστό μέτρο. Βέβαια, είμαι σίγουρος ότι επειδή εξυπηρετεί την εκπαίδευση και όχι τον «μαθητή πελάτη», θα καταργηθεί πάραυτα, όπως και το μέτρο της βάσης.
    Η παπαγαλία είναι νοοτροπία. Χτυπιέται μόνο με ερωτήσεις κρίσης και συνδυαστικά θέματα, και φυσικά με αρνητική βαθμολογία, κάτι που είναι έξω από το πνεύμα της σημερινής κοινωνίας, αν και είναι πολύ «εκπαιδευτικό» μέτρο. Οπότε δεν το βλέπω…
    (Εγώ λέω να μετράει και ο βαθμός του μπαμπά και της μαμάς, και όχι μόνο των σχολικών βαθμίδων του παιδιού, έτσι για να κρατείται και μια παράδοση, μια «γενεαλογική βαθμολογία» ας πούμε… Να ξέρουμε βρε παιδί μου «από πού κρατάει η σκούφια μας!)
    Για να αποδεσμευτεί το λύκειο πρέπει απλά… να αποδεσμευτεί το λύκειο!
    Πάρε εσύ το απολυτήριο και μετά αποφάσισε τι θα κάνεις και απευθύνσου στο πανεπιστήμιο που θες! Απλά και λιτά!
    (Πλήρης αποδέσμευση πραγμάτων που αποτελούν αλληλουχία πάντως δεν υφίσταται, να το έχουμε στο μυαλό μας…)
    Τα «λιγότερα μαθήματα» με τρομάζουν. Θέλω να ξέρω ποιοί και με ποιά κριτήρια θα μειώσουν τις ύλες. Πάμε ένα στοίχημα ότι δεν θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες της εκπαίδευσης, αλλά αυτές της αγοράς; Χάλια θα γίνουν τα σχολεία… (αν έχω δίκιο)
    Οι ομαδικές εργασίες και εν γένει οι εργασίες είναι καλές. Αρκεί να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα τις κάνουν (ούτε οι γονείς, ούτε τα «φωτοτυπάδικα») και ότι θα συμμετέχουν όλα και όχι να τις κάνουν 1-2 για να τις παίρνουν όλοι. Δύσκολο… Θέλει δουλειά και κατάλληλες δικλείδες. Και φυσικά θέλει και λίγη επιβολή στα παιδιά, εκπαίδευση.
    Τώρα, όταν το κράτος υπηρετεί την αγορά, σου φαίνεται παράξενο που απαξίωσε την ενισχυτική; Γιατί; Επειδή «λέει» ότι θα χτυπήσει την παραπαιδεία; Λες και δεν το βολεύει για να μην έχει στο κεφάλι του την ανεργία αλλά και για να κρατάει χαμηλούς μισθούς χωρίς μεγάλες αντιδράσεις…
    Επιπλέον μην περιμένεις το σχολείο να γίνει ανταγωνιστής του ECDL. Μόλις θεσμοθετήθηκε, κάτσε να βγάλει η αγορά μερικά φράγκα!

    Δεν ξέρει η αννούλα ελληνικά;;; Σε λίγο θα μας πεις ότι δεν ξέρει και τους νόμους της φυσικής, μηχανικός πράμα!!!
    (Όλα χημεία είναι μεγάλε, δε στα μάθανε καλά, αύριο με τον κηδεμόνα σου!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ώρες, ώρες απορώ με τις απορίες σου. Τι ήταν πάλι αυτό; Αν είναι ανίκανοι ή....
    Το ή τι το ήθελες;
    Έχεις πάρει χαμπάρι ότι μας κυβερνάει μακράν το αφάν γκατέ του ό,τι χειρότερου πέρασε ποτέ από την χώρα;
    Χρυσάφι να πιάσουν, σκατά θα γίνει. Σάμπως δεν το βλέπεις σε ολόκληρη την καθημερινότητα; Οπότε γιατί να αποτελέσει εξαίρεση η Παηδία; Χώρια που αυτή έχει το παμμέγιστο αβαντάζ του διδύμου Emperor/Darth Vader aka Ντιαμαντόπουλος/Χριστοφιλοπούλου κιόλας... Λίγο το έχεις; Ούτε καν το δίδυμο Παπανδρέου/Δρούτσα δεν είναι τόσο φονικό όσο αυτές οι δύο.
    Να στο θέσω αλλιώς: αν και λάτρης της αγγλικής ως επίσημη γλώσσα αν θυμάσαι, τουλάχιστον η Ντιαμαντόπουλος μπορεί να αρθρώσει 5 λέξεις. Την Χριστοφιλπούλου την έχεις τσεκάρει πως μιλάει; Ε, σε αυτή τη γυναίκα στηρίζονται οι αλλαγές; Και απορείς μετά πως είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιες αλλαγές;
    Αλήθεια, έχει πάει κανείς απ'αυτούς σε δημόσιο σχολείο νομίζεις, ή έχει στείλει εκεί τα παιδιά του; Για μαλάκες ψάχνεις;

    Η ουσία είναι μία: αν η είσοδος στα Πανεπιστήμια δεν απεξαρτηθεί από τη βαθμολογία, στράφι όλα για χιλιοστή εξακοσιοστή ενενηκοστή όγδωη φορά. Απλά πράγματα. Και τ'ακούω βερεσέ τα πέρι παπαγαλίας και λοιπής παπαρολογίας.
    Τα είπες και μόνος σου περί θρησκευτικών: εδώ πλέον έχουν ολόκληρη την κοινωνία (πλην των γνωστών δηάδλη, όπως δημοσιοκάφροι, συνδικαλιστές κλπ, κλπ), θες να βρουν απέναντι και την εκκλησία; Οπότε άσε μέσα τα θρησκευτικά να'χουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
    Και το θέμα δεν είναι ξαφνικά να πάει να γίνει ολοήμερο το σχολείο για να μην προλαβαίνει το παιδί να πάει στο φροντιστήριο, διότι αποδεδειγμένα τα φροντιστήρια δεν κλείνουν έτσι. Η πχιότητα της εκπαίδευσης πρέπει να ανέβει, κάτι που προφανώς δεν γίνεται με συγχωνεύσεις και με αναπληρωτές που προσλαμβάνονται κατά τον Νοέμβριο κάθε χρόνο.

    Εν κατακλείδι, την Παηδία την είχαμε πάντοτε χεσμένη, γιατί ν'αλλάξει τώρα; Άσε που τα αποτελέσματά της ποτέ δεν φαίνονται άμεσα παρά μετά από 30-40 χρόνια, οπότε έχουμε πολλές δεκαετίες για θριαμβολογίες στο ενδιάμεσο. Και μην σου διαφεύγει το βασικότερο όλων: η Ντιαμαντόπουλος θέλει να γίνει πρωθυπουργός κάποια στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να πω κι εγώ; Οκέι, θα πω. Άλφον, εμένα η όλη φάση με το "νέο λύκειο" δεν με αγχώνει, καθώς έχει χρόνο ζωής μέχρι τον επόμενο υπουργό Παιδείας. Βήτον, αν θες να αποδεσμεύσεις το λύκειο από παπαγαλίες και πρόσβαση, τό'πε κι ο Ζάφοδας, καθιέρωσε SAT, με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και καθάρισες. Γάμον, οι εργασίες και τα τοιαύτα μπορούν να έχουν βαθμολογική αξία για τους μαθητές (μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο), αρκεί να διασφαλιστεί ότι όντως ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Δέλτον, επειδή έχω βαρεθεί με την ιστορία της παραπαιδείας, φροντιστήρια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να τα κάνεις αυτό που λέει το όνομά τους και όχι υποκατάστατα του σχολείου που είναι σήμερα. Έπσιλον, "νέο λύκειο" χωρίς αποσαφηνισμένη διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου=σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Αυτά και θα επανέλθω αν κριθεί σκόπιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @hades
    "διότι αποδεδειγμένα τα φροντιστήρια δεν κλείνουν έτσι."
    Αυτο δεν το ξερουμε ακομα διοτι ολοημερο λυκειο εν ελλαδι δεν υπηρξε ποτες.

    Η πχοιοτητα δεν ειναι κατι απροσωπο και νεφελωδες. Εν ολιγοις (σε αλλες χωρες σιγουρα) ειναι συναρτηση των χρηματων που δαπανώνται (μιλαμε για μ.ο. ετσι; Οχι για τις εξαιρεσεις οποιουδηποτε συστηματος).

    Οι αλλαγες αυτες κανουν μπαμ πως κινουνται στο πλαισιο εξοικονομησης και μονο οποτε....

    Α, μην μπερδευεσαι για τις συγχωνευσεις. Αλλο τα σχολειο που δουλευουν διπλοβαρδια (πρωι-απογευμα) και αλλο τα νυχτερινα (που εχουν - υποτιθεται- μαθητες εργαζομενους) και ξεκινουν απο τις 6-7 το βραδυ.


    Στα υπολοιπα συμφωνουμε αν και δεν μπορω να καταλαβω πως ενας ο οποιος ακουει τον Γιανναρα για τα ιστορικα, απαξιωνει ετσι την αποψη της Διαμαντοπουλου για την πηδεια!!
    :ΡΡΡ
    (εμ θα στα χωνω για αλλα 18 χρονια!!!)


    @khlysty
    α. που ξερεις
    βου.σαφως
    γου. ελα μωρε. Ας γινονται και με βοηθεια. Τουλαχιστον να μην γινονται ερημην των μαθητων (ακομα θυμαμαι μια κοπελα που εγραψε ασχημα σε ενα διαγωνισμα και ...εκανε παρατήρηση στην μανα της πως ....δεν διαβασε καλά!)
    δου. Σαφως
    Ε(λ). Χμμμμ. Δεν ξερω τι σημαινει αξιολογηση εκπαιδευτικου. Και νομιζω πως ουτε και οι....αξιολογητες γνωριζουσι. Αν ειναι σαν την μαλακια που κυκλοφορησε περισι, πως δηλ οι "λεουρες" (οι συνυπευθυνοι για την αποτυχια του συστηματος αν θες) θα αξιολογουν τους νεοι (με τρεχα γυρευε ποιο συστημα), ε...τοτε ευχαριστω αλλα δεν θα παρω. Αξιολογηση απο μαθητες σαφως και γινεται δεκτη σαν ιδεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να σου πω την αλήθεια ούτε ξέρω κανέναν που να ακούει επί ιστορικών θεμάτων τον Γιανναρά, ούτε με ενδιαφέρει να γνωρίζω με το αυτό κριτήριο. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται και να μου υποδείξεις κάποιον κιόλας. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν και 53 χρόνια να μου τρως τα συκώτια, απλά θα μου τρως τα συκώτια και τίποτε περισσότερο.

    Στο θέμα μας τώρα: κατ' αρχήν το περί φροντιστηρίων δεν το έπιασες. Εννοούσα ότι και ολοήμερο να γίνει το σχολείο η νοοτροπία που επικρατεί είναι τέτοια που απλώς οι ώρες φροντιστηρίων θα μεταφερθούν πιο μετά -εν ανάγκη θα λιγοστέψουν και λίγο- προκειμένου το παιδί να συνεχίσει να πηγαίνει φροντιστήριο. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που πλέον στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο από το δημοτικό κιόλας -δηλαδή έλεος. Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να κόψουν το φροντιστήριο έτσι εύκολα; Στην χειρότερη, άντε να πέσουν οι τιμές των ιδιαιτέρων και να το γυρίσουν οι περισσότεροι σε τέτοια. Όταν θες να χτυπήσεις την παραπαιδεία ανεβάζεις την πχιότητα του σχολείου και όχι τις ώρες. Βέβαια εδώ μιλάμε για pasok πλέον, όπου αυτοί είναι τόσο άχρηστοι που είναι ικανοί να καταργήσουν το σχολείο και να επιδοτούν τα φροντιστήρια, που πλάκα-πλάκα είναι το μοναδικό που δεν έχουμε δει πλεόν από δαύτους.

    Όσον αφορά την πχιότητα, συμφωνώ ότι δεν είναι κάτι το νεφελώδες και γενικό, έχει όμως το μειωνέκτημα να είναι πολυσύνθετος παράγοντας. Σκέψου πχ να έχεις τους καλύτερους καθηγητές, τα καλύτερα βιβλία, το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, όμως σε κάθε βροχή τα παιδιά να έχουν τις τσάντες πάνω από το κεφάλι επειδή μπάζει το ταβάνι. Υπάρχει περίπτωση να είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα; Όχι βέβαια. Οπότε και λεφτά χρειάζονται, και με τις συγχωνεύσεις σχολείων έχει να κάνει, και με τα βιβλία που υπάρχουν, και με το τρέχον σύστημα κ.ο.κ. Δεν είναι δηλαδή κάνω κάτι για το ένα και αφήνω τ'άλλα στην μοίρα τους.

    Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις, καλώς ή κακώς έχω πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία μου δείχνουν ότι αποκλείεται να έχω πέσει πάνω στις εξαιρέσεις. Και τα έχω διότι έχω σχετικά ευρύ κύκλο καθηγητών γύρω μου, δίχως να είμαι εγώ ο ίδιος. Αυτό που αναφέρεις υπάρχει, αλλά δεν αποτελεί τον κανόνα. Στο πνεύμα του κάνουμε οικονομία ακόμη και στα γράμματα διότι δεν παίζει να περικοπεί η βουλευτική αποζημίωση έγκειται και αυτό που λες περί μαθημάτων και το περί συγχωνεύσεων. Οι άνθρωποι είναι ιστορικοί ξεφτίλες.

    Μακράν ό,τι χειρότερο έχει περάσει ποτέ από τη χώρα, έβερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνω γενικως.

    Εξαιρεση νμζ πως ειναι οι συγχωνευσεις διοτι το εχεις πιασει στραβα το πραγμα.

    Εξηγουμαι:

    * Οι συγχωνευσεις επι της αρχης ειναι καλη φαση. Τα μεγαλα σχολικα συγκροτηματα θα εχουν λογικα περισσοτερες δυνατοτητες.
    * Επισης ειναι καλο να κοπουν οι διπλοβαρδιες σε ενα σχολειο (προσοχη, ειπαμε, αλλο τα εσπερινα)
    *δεν εχει κατ αναγκη και επι της αρχης να κανει με το μεγιστο αριθμο μαθητων ανα ταξη

    Αυτα στν θεωρια. Στην πραξη ομως, και επειδη ξερουμε πως ο στοχος ειναι η οικονομια και οχι η λειτουργικοτητα ενδεχεται το ζητημα να μπουρδελοποιηθει. Και παλι ομως το προβλημα δεν ειναι στις πολεις αλλα στα χωρια. Σε μερικα μερη οι μαθητες πλεον θα αναγκαζονται να εχουν δρομολογιο μιας ωρας για να πανε στο σχολειο. Ακομα και αν τα εξοδα τα βαζει ο Δημος (οπως εδω πχ) το σιγουρο ειναι πως το ποσοστο εγκαταληψης ετσι ανεβαινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κοίτα, δεν αποκλείω να το έχω πιάσει στραβά, αλλά σε αυτήν την περίπτωση μάλλον είναι πολλοί που το έχουν πιάσει στραβά... :):)
    Ίσως να είναι ο πρότερος ανέντιμος βίος των εν λόγω πολιτικών, δεν ξέρω.

    Αυτό που λες πάντως είναι πιο πολύ η βιτρίνα που έχουν περάσει απ'έξω. Αν ήταν μόνο έτσι πιθανολογώ ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όμως είναι προφανές ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα έχουν να κάνουν με... έναν διευθυντή σε τρία σχολεία ας πούμε. Επί της ουσίας καταργήσεις βλέπω να έρχονται. Να κλείνουν σχολεία κυριολεκτικά δηλαδή. Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να περιμένουμε το προσεχές διάστημα για να διαπιστώσουμε τι και πως. Εδώ δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, θα καταλάβουμε εμείς ρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ChrisMrSly7/4/11 13:26

    Κοίτα zaphod, το σύστημα των συγχωνεύσεων θα ενισχύσει την παραπαιδεία σίγουρα. Δεν μπορείς να κλείνεις ένα σχολείο έτσι. Ο μουσικός που είχα στο Γυμνάσιο έκανε σε μας και άλλα δύο (ή τρία) σχολεία. Με τις συγχωνεύσεις πολύ λογικά θα βρεθούν χωρίς δουλειά πολλοί καθηγητές οι οποίοι μετά ή θα γίνουν σκαταζτήδες ή θα πάνε να δουλέψουν σε φροντιστήριο ή θα φροντίσει το κράτος να τους στείλει στην κάθε Άνω Παναγιώταινα και σε κανα ξερονήσι για να δουλέψουν σωστά τα σχολεία εκεί.

    Τώρα, γνωρίζοντας εξ όψεως το κράτος του ΓΑΠ, η πιθανότητα να διοριστούν αλλού δίνει 8,4 (η πιθανότητα διπλού στο Μπάρτσα-Παναθηναϊκός αν θυμάσαι).

    Και τέλος, ειλικρινά δεν βλέπω κάποιο λόγο για να έχουν πλεονέκτημα δυνατοτήτων τα λίγα και μεγάλα σχολεία κι όχι τα πολλά και μικρά, από τη στιγμή που δεν είναι διατεθειμένοι 'κεισαπέρα στο ΠΑΣτΟΚ να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στην Παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @hades
    Δεν ιπα πως ολες οι περιπτωσεις ειναι σαν αυτη που λεω!

    Επαναλαμβανω πως το χοντρο θεμα θα ειναι (ετσι και αλλιως) στην επαρχια. Εκει εχουμε κανονικα καταργησεις και αλλου μπορεις να το δικαιολογησεις (εχω πχ) και αλλου οχι (εκει και αν εχω)

    @chrisMrSly
    Το αν θα εχουμε παραπαιδεια δεν ειναι τοσο συναρτηση των αδιοριστων εκπαιδευτικων - αυτοι παντα υπαρχουν - αλλα της ποιοτητας που "επιδιωκουμε" για το λυκειο ΑΛΛΑ και της γενικοτερης θεωρησης της κοινωνιας μας για το θεμα μορφωση.

    Λοιπον στο α)
    κατ εμε η ποιοτητα θα πεσει διοτι ολα αυτα τα μετρα με μια λεξη περιγραφονται ως "περικοπες"
    και
    β) η κοινωνια μας δεν αλλαξε εν μια νυκτι. Ακομα η μαμα θα το παιζει μουρη στη γειτονισα, ακομα η μικροι θα ειναι αβεβαιοι (και περισσοτερο απ οτι πριν), ακομα το λυκειο θα ειναι προδρομος της τριτοβαθμιας...οποτε....


    Τα λιγα σχολεια εχουν μειωμενα εξοδα και σε προσωπικο, και σε κοστος συντηρησης, ασε που θεωρητικα μπορει να ειναι και καλυτερα για τα ιδια τα παιδια ΑΝ οι ταξεις ειναι μικρες (δεν ειναι οξυμωρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ChrisMrSly8/4/11 22:19

    @zaphod

    Αν οι τάξεις είναι μικρές...

    Ναι, γίνεται αυτό. Αλλά εδώ Καλαμάτα η κατάσταση σε μεγάλα σχολεία είναι στο περίπου τραγική. Το πρόβλημα είναι ο διαθέσιμος χώρος (πόσες αίθουσες υπάρχουν ας πούμε). Δηλαδή, δεν πρόκειται να ξαναχτίσουν το σχολείο επειδή μπήκαν καινούργιοι μαθητές, άρα απλά θα βάλουν πιο πολλούς στην ίδια αίθουσα και σε καμιά περίπτωση οι τάξεις δεν θα είναι μικρές. Στα άλλα συμφωνούμε, και να προσθέσω πως ακόμα και ένα περίπου σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με μερικές περικοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ChrisMrSly
    Αχά.. σαν πόσο χάλια είναι δηλαδή η κατάσταση στην Καλαμάτα? Για να ξέρω ποιό σχολείο να επιλέξω την χρονιά που μας έρχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ChrisMrSly
    Σωστα αυτα που λες περι αιθουσων. Που λεφτα για χτισιμο...

    Σε πολλες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται είτε με προκατ, είτε με...γυψοσανιδα (χωριζουμε μια αιθουσα στη μεση) είτε με ...μετατροπη αποθηκων σε αίθουσες. Ομολογω πως η παραμετρος του δεδομενου χώρου κάθε σχολείου μου είχε διαφύγει.

    @Σοφια
    χμμμμμμ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ChrisMrSly9/4/11 13:30

    @zaphod
    Παλιά τα κόλπα και γνωστά.

    @sophia
    Όπως είπε και ο zaphod, χμμμμμμ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. δεν το διάβασα όλο γιατί βαριέμαι αλλά είπα να βάλω το προσωπικό μου λιθαράκι (βλακεία) με τις εξής χαριτωμένες προσωπικές εμπειρίες απο τριτοβάθμια:

    1. 5 άτομα εργασία κώδικα ...ο 2 τον παίζουν, ο 1 λέει αμα θες να πληρώσουμε εταιρεία και ο τελευταίος μαλάκας κάνει το πρότζεκτ

    2. βιβλιογραφική για ένα υβριδικό σύστημα κίνησης...κάτι γράφεις που δεν το πολυκαταλαβαίνεις, το διορθώνει ο άλλος (λέμε τώρα), περνάς, όλοι ευχαριστημένοι

    3. βιβλιογραφική γενική για φωτοβολταικά που τότε είναι στην αρχή τους, γράφεις παπαριές, λες παπαριές, όλοι ευχαριστημένοι

    4. εργασία για τον Πλάτωνα (έτσι γενικά)...η φοιτήτρια το λέει στη μαμά, η μαμά βρίσκει απο ίντερνετ, ο συμπαθής μαλάκας-απόφοιτος απο το 1 λέει στη μαμά οτι θα γκουγκλάρει η καθηγήτρια καμιά φράση απο την εργασία και θα την κόψει, η μαμά επανέρχεται με βιβλίο σε γλώσσα τύπου Ροίδη την οποία μεταφράζει στην καθομιλουμένη της εποχής της (και γράφει-χειρόγραφα) ώστε η νέα φοιτήτρια να πληκτρολογήσει.

    Ο συμπαθής μαλάκας απο το 1 βλέπει το κείμενο και ανακαλύπτει οτι η μικρά έχει γράψει τα πάντα όπως τα έδωσε η μαμά (πως λέγανε τον πρώτο ξάδερφο του μπατζανάκη του Πλάτωνα κλπ) και έχει πετάξει μέσα και κάτι "όστις" κλπ που άμα τη ρωτήσει η καθηγήτρια θα της πει οτι είναι εξωτικό πουλί, οπότε λέει (ο μαλάκας) το προφανές "μωρη παλιοβλαμμένη διάβασε τις 3 πηγές και γράψε το ζουμί, χεστήκαμε για το σόι του, γράψτα έτσι που να καταλαβαίνεις τι γράφεις"...αποτέλεσμα...πάει για επόμενο εξάμηνο

    ΔΗΛΑΔΗ,απλά, αυτά είναι πίπες...γιατί άμα δώσεις καινοτόμα εργασία (λέμε τώρα) ποιος θα την κάνει, αμα ζητήσεις προσωπική κρίση ποιος θα την βαθμολογήσει, άμα ζητήσεις βιβλιογραφική γενική ποιός θα κάτσει να διαβάσει/τσεκάρει, άμα ζητήσεις τα στανταρ είναι σαν τον Τσαγανέα που ζήταγε να του αντιγράψουν 500 στίχους απο την Οδύσσεια.

    Για να φάνε ψωμάκι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας και οι φροντιστές είναι αυτά

    δλδ δεν μπορούμε να περάσουμε τα προτζεκτ σαν θεσμό της προκοπής στην τριτοβάθμια και θα τα περάσουμε στα λύκεια; μήπως να τους ζητάμε και δημοσιεύσεις για να πάρουν απολυτήριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir