Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Μαΐου 16, 2012

Σε τρια νταν πεφτεις

Διάβασα αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ασχετως του αν έχει δίκιο ή όχι στους πόντους που δίνει στα σενάρια ο αρθρογράφος, έχει το καλό πως δίνει σενάρια ρεαλιστικά και πιθανές λύσεις. Περιληπτικά:

Η 1η είναι το status quo: Περισσότερη λιτότητα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως τις επιτάσσουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. Ένας κίνδυνος είναι ότι έτσι θα παραμείνει η Ελλάδα σε μια αιώνια παγίδα ύφεσης και χρέους, όπου η οικονομική παραγωγή θα μειώνεται γρηγορότερα, παρά θα αναπτύσσεται. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι, ενώ στη θεωρία ίσως θα μπορούσε να αποδώσει οικονομικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει πολιτικά.


Η 2η επιλογή θα ήταν να προωθηθεί το ίδιο σχέδιο μέχρι να επιτύχει η Ελλάδα πρωταρχικό ισολογισμό, δηλαδή δημοσιονομική ισορροπία πριν από την πληρωμή τόκων, και στη συνέχεια να κηρύξει στάση πληρωμών ή τουλάχιστον να αναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Αυτή είναι πιο ρεαλιστική από την 1η επιλογή. Μια εκδοχή αυτής της επιλογής τέθηκε προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας. Ενέχει όμως τον κίνδυνο η λιτότητα που απαιτείται για να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο να είναι τόσο σοβαρή ή να κρατήσει τόσο πολύ που θα αρχίσει να επιδρά επίσης ο πολιτικός κίνδυνος.


Η 3η επιλογή είναι εκείνη που περιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να ακυρώσει η Ελλάδα το πρόγραμμα αμέσως, να ανατρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις και να μελετήσει την πιθανότητα στάσης πληρωμών στο εναπομένον εξωτερικό χρέος. Ισχυρίζεται ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη. Δηλώνει ότι η Ε.Ε. μπλοφάρει. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι έχει δίκιο για το τελευταίο. Αλλά και πάλι, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει και άδικο.


Η 4η επιλογή θα ήταν μια άμεση εθελοντική αποχώρηση. Η Ελλάδα έχει έναν μικροσκοπικό εξαγωγικό κλάδο και, όπως το έθεσε ο Willem Buiter της Citibank, τα αρχικά κέρδη ανταγωνιστικότητας θα εξανεμίζονταν γρήγορα από τις εγχώριες πολιτικές.



Ανάμεσα στις επιλογές που αναφέρει λέει τα υπέρ και τα κατά και τίθεται υπέρ της 2ης λύσης, όπως και πολλοί λογικοι άνθρωποι. Η θέση μου είναι πως και ο Σύριζα κατά κει θα πάει αλλά με στόχο την τρίτη. Το ζήτημα είναι πως ευτυχώς  ή δυστυχώς οι επιλογές που βρίσκονται μπροστά μας δεν θα βασιστούν στο zeitgeist της κοινωνίας, όπως η πτώση του τείχους του Βερολινου λχ αλλά στις αποφάσεις που θα γίνουν σε μερικά γραφεία ερήμην της κοινωνίας και με το φόβο αυτής.

Εχω αναφερθει και παλαιότερα στον Jared Diamond. Περα απο το οτι ειναι συμπαθητική φάτσα και με ωραία προφορά κτλ έχει πολύ μυαλό ο τύπος.

Anyway. Μιας και είμεθα προ επιλογών, και επειδή ξέρουμε και να διαβάζουμε να'ουμε, ας δούμε ξανά το μοτίβο της κατάρρευσης αλά Jared σε μια κοινωνία . Ανάμεσα στα περιβαλλοντικά αίτια και στους εχθρικούς (λέμε εχθρικούς: πολέμους και τέτοια. Ακόμα και στα χειρότερά τους, εμείς έχουμε σχετικά "φιλικούς" γείτονες), στο ποστ που ξεσκιζα την "επιχειρηματολογία" Ανδριανόπουλου, είχα αναφέρει (δηλ. είχε πει ο Jared, OK;) και άλλους 2 βασικούς παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την πορεία προς την καταστροφή


  1. Αντιθεση αναμεσα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη και στόχους των ελίτ και της μακροπρόθεσμης επιβίωσης της κοινωνίας. Χειροτερεύει όταν η ελίτ ειναι αποκομμένη από τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι δράσεις της.
  2. Ειναι δυσκολο μια κοινωνία να αλλάξει συνήθειες που έδειχναν να λειτουργούν επιτυχημένα για χρόνια. Αυτες οι συνήθειες όμως όταν τεθούν αντιμέτωπες με τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκαλούν μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν ή να αλλάξουν.

Τώρα, θυμήθηκα να βάλω και έναν ακόμα, που βρίσκεται στο σχετικό βιβλίο, αλλά "δεν πέρασε" στις διαλέξεις: την ομαδική σκέψη κατά τη διάρκεια λήψης κρισιμων αποφάσεων (groupthink :It is the mode of thinking that happens when the desire for harmony in a decision-making group overrides a realistic appraisal of alternatives. Group members try to minimize conflict and reach a consensus decision without critical evaluation of alternative ideas or viewpoints. Antecedent factors such as group cohesiveness, structural faults, and situational context play into the likelihood of whether or not groupthink will impact the decision-making process.:). Και αφού με παίρνει θα βάλω και έναν δικό μου όρο που εμπλουτίζοντας το νο 2: Πνευματική αδράνεια. Αδράνεια όχι με την έννοια της τεμπελιάς, αλλά με την έννοια που έχει η αδράνεια στην φυσική: Αντίσταση στις προσπάθειες για μεταβολή της παρούσας κινητικής (σε μας προφανώς πολιτικής/οικονομικής) κατάστασης. Ή αλλιώς: ό,τι υπάρχει, υπήρχε από πάντα και θα υπάρχει για πάντα, άρα οι τρόποι μας δεν πρέπει να αλλάξουν διότι το πράγμα παραμένει το ίδιο. Αρκει βεβαίως μια γρήγορη ματιά στην ... ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων για να μας πείσει για το αντίθετο, αλλά και πάλι ο άνθρωπος είναι ον της συνήθειας. Του το αποδεικνύεις και πάλι συνεχίζει το ίδιο - καθώς και εσύ που του το απέδειξες. Ένας ακόμα όρος που θα μας χρειαστεί, μιας και ασχολούμαστε με την αστρολογία με τα οικονομικά είναι και αυτός της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.


Ας τα πάρουμε ένα ένα. Για το πρώτο δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς. Πέρα από τα εταιρικά, τραπεζιτικά κτλ καρτέλ, ακόμα και οι ηγεσίες των κομμάτων δείχνουν (τουλάχιστον εν Ελλάδι) ξένες και αποκομμένες από την κοινωνία. Ακόμα και τα στελέχη τους, που πρέπει να λειτουργούν ως διάμεσοι, δείχνουν ελαφρώς.... άκυροι. Όταν ο Πάγκαλος λέει χαριτολογώντας πως επειδή έχει 160+ ακίνητα θα χρειαστεί να πουλήσει 1 για να πληρώσει το χαράτσι για τα υπόλοιπα, δεν νομίζω να νομίζει πως κατάλαβε πως ακριβώς αντιλήφθηκε το χαράτσι ο μέσος πολίτης.

Σε αυτόν τον τομέα έχουμε γενικώς πρόβλημα και έχουμε γεμίσει Μαρίες Αντουανέτες, όχι μόνο εν Ελλάδι αλλά μάλλον γενικώς. Και αυτό νομοτελειακά θα μας ρίξει σε άσχημες μεριές αργά ή γρήγορα.


Παμ' παρακάτω. Το νο 2 μας έχει πέσει στο κεφάλι. Οι συνήθειες που έκαναν τον καπιταλισμό μεγάλο και νικητή σε σχέση με το "αντίπαλο δέος" (περαν της εκμεταλευσης της εργατικης υπεραξιας και μπλα μπλα μπλα δινω μερικά πρόχειρα πχ: η δημιουργια πλασματικου τραπεζιτικού, χρηματιστηριακού ή mix και από τα δύο κεφαλαιου, η αποκοπή απο χρυσούς κανόνες, ο κανόνας κέρδος uber alles των εταιρειών καθώς και ο κρατικός δανεισμός πλασματικού χρήματος) ειναι αυτές οι οποίες δείχνουν να οδηγούν το παγκοσμιο οικονομικό σύστημα στην καταστροφή. Δυστυχώς είναι τόσο πετυχημένη συνταγή που δύσκολα μπορείς να πείσεις το κονκλάβιο των αποπάνω (που όπως είπαμε είναι και αποκομμένοι απο την κοινωνία) για το ότι πρέπει να αλλάξουν, και μάλιστα γρήγορα.

Το ζήτημα δεν ειναι αν υπάρχει έξοδος απο το τούνελ, διότι αυτή υπάρχει (και δεν ειναι κατ' ανάγκη η έξοδος που προτείνει ο Σύριζα. Υπάρχουν μάλιστα αρκετά επιχειρήματα εναντίον της. Οταν λέμε πως υπάρχει λύση, δεν σημαίνει πως την ξέρουμε κιόλας. Πχ: Γνωστό είναι πως υπάρχουν πόροι για να φάμε όλοι, στην Ευρώπη τουλάχιστον. Αν δεν τρώμε όλοι, σημαίνει πως κάτι κάνουμε στραβά, όχι πως το πρόβλημα είναι άλυτο, όπως θα είναι πιθανόν σε 10-15 χρόνια). Το ζήτημα είναι πως νομίζω πως είναι αδύνατη η έξοδος με αυτά τα μυαλά/συνήθειες διότι θα είναι κάτι σαν το δικό μας PSI. Ουάου κίνηση, παγκοσμιο ρεκορ μειωσης χρέους, που τελικά οδήγησε στην .... αύξηση του χρέους!

Το ζήτημα είναι αν μπροστά στις αναμενόμενες "ερωτήσεις" είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε απαντήσεις που θα μας οδηγήσουν μπροστά και πέρα από το πρόβλημα ή όχι (α, και το πρόβλημα αυτό καθ' αυτο δεν ειναι το χρέος: ειναι η κρατική υποτέλεια σε κάποιους "αόρατους" καθώς και η εξαθλίωση του κόσμου,. Κοινώς αν φύγει το χρέος και ...πεθάνουμε της πείνας, ε δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο).

Αυτή τη στιγμή, στα γρήγορα, μου έρχονται στο μυαλό μερικά παραδείγματα ομαδικής σκέψης/κακής λήψης αποφάσεων:
* Η ολέθρια γενικώς (για τον ίδιο, την κυβέρνηση του και τη χώρα) απόφαση ΓΑΠ να πάει σε δημοψήφισμα μια απόφαση που είχε ήδη υπογράψει. Πέρασε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μερικοί του είπαν και μπράβο. (αυτό ειδικά είναι ΤΟ case study για το φαινόμενο groupthink!)
* Η μανία που έπιασε τους..... Προτεστάντες γενικώς και τους Γερμανούς ειδικώς με τους "τεμπέληδες Έλληνες" σε πείσμα των μελετών που δείχνουν πως σε επίπεδο εργατοωρών (ειδικά και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα) εργαζόμαστε πολύ παραπάνω από αυτούς.
* Ο κατ΄ομολογίαν Μέρκελ "τιμωρητικός χαρακτήρας" του Μνημονίου. Ακόμα και στη λήψη της απόφασης λοιπόν, το κριτήριο ήταν λάθος. Δεν ήταν να λυθεί το προβλημα, αλλά να τιμωρηθούν οι Έλληνες που το "δημιούργησαν", κατι που όμως ξέρουμε πια πως δεν είναι μόνο δικιά μας ευθύνη.
* Το υπερεπιχείρημα πως το Μνημονιο δεν μπορεί να αλλάξει "γιατι το συμφωνήσαμε ολοι". Οχι γιατί ειναι σωστό, ή διοτι ...ΤΙΝΑ αλλά γιατί το συμφωνήσαμε όλοι και αφού το ...συμφωνήσαμε όλοι έγινε ΤΙΝΑ . Ευτυχώς που δεν συμφώνησαν εκεί πάνω να ....καταργήσουν το νόμο της βαρύτητας γιατί θα έπρεπε να συμμορφωθούμε και με αυτό!
* Το δικό μας υπερεπιχείρημα πως απ΄όλα αυτά κονομάνε οι Ευρωπαίοι. Λάθος φίλτατοι. Κονομάνε οι τράπεζες που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
* Η στάση του ΚΚΕ που δείχνει μια έντονη αποκοπή από τα τεκταινόμενα και μια μεσσιανική εμμονή στην "επανασταση των λαών" ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει (;) πως το ίδιο ΔΕΝ θα είναι κερδισμένο από την επανάσταση αυτή, μιας και τα κοινωνικά του ερείσματα δεν ειναι ακριβώς στέρεα, ενω δεν έχει κάνει και την προεργασία που είχαν κάνει οι μπολσεβίκοι πχ.
* Η εμμονή της ΝΔ στην αυτοδυναμία προεκλογικώς που είτε ήταν μπλόφα είτε (μάλλον δηλ) προϊον κολλήματος κατα τη διάρκεια ....σχεδιασμού της προεκλογικής εκστρατείας.
* Η Πασοκική (που κόλλησε την ΝΔ και ...τα ανεξάρτητα ΜΜΕ) εμμονή δαιμονοποιησης της άλλης άποψης γενικώς, που οδήγησε σε χαζά επιχειρήματα που ανέλυσα στο προηγούμενο
* Η Συριζική μετεκλογική εμμονή περί αριστερής κυβέρνησης, χωρίς ΠΑΣΟΚ- ΝΔ όταν τα κουκιά δεν τα έβγαζε ούτε σουρεαλιστής συγγραφέας.


Νομίζω πως τα παραπανω είναι παραδείγματα κακών αποφάσεων τα οποία υπέρκεινται της όποιας ιδεολογίας, δηλ όλοι θα συμφωνήσουμε πως οι πρωταγωνιστές των απο πάνω, λίγο ή πολύ μαλακίστηκαν. Τωρα, όσο αφορά το πόσο (αυτο)καταστροφικό είναι το καθένα, ε αυτό είναι ζήτημα και ιδεολογίας.

Τωρα, το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι οι αποφάσεις που λήφθηκαν (αν και η υπαγωγή αρχικώς στο Μνημόνιο και στο ΔΝΤ είναι εγκληματική και νμζ πως δεν ειναι προϊον λαθους μεθοδού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά συνειδητή πράξη), όσο οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν. Πριν πάμε στο ρεζουμέ μια στάση εδώ. Είναι μια ερώτηση αν οι αποφάσεις αυτές θα πληρούν βρε αδερφέ κάποια κριτήρια. Πχ την επιβίωση της χώρας σαν νομική οντότητα. Την επιβίωση της Ευρώπης. Την επιβίωση των κατοίκων της χώρας και της Ευρώπης και τις επιπτώσεις αυτου στο ρέστο σύμπαν. Η ερώτηση είναι αν μπροστά στο χαμό (φαντασιακό ή όχι) μπορούν οι ελίτ, οι κοινωνίες και τα λοιπά να πάρουν "σωστες" (για την μακροημέρευση της ελιτ, της κοινωνίας και των λοιπών) αποφάσεις ή να μην πάρουν. 

Προσοχή στα ακόλουθα θεωρείται πως οι ....παρουσιαζόμενοι έχουν όλοι καλές προθέσεις, αν και είναι γνωστό και στα γίδια πως αυτό είναι ψευδές.

Δηλαδή είναι καλή η επιχειρηματολογία του Σύριζα, του Βαρουφάκη κτλ πως "αυτά που λέμε συμφέρουν και την Ευρώπη" αλλά ποιός είπε πως η Ευρώπη σκέφτεται και δρα με βάση το συμφέρον της; Ποιος είπε πως η ... Ελλάδα σκέφτεται και δρα με βάση το συμφέρον της; Εδω ως "συμφέρον" αξιωματικά τοποθετούμε το κοινό συμφέρον, την κοινή συνισταμένη δηλ που έχει αυξημένες πιθανότητες μακροημέρευσης και διαιώνισης της υπάρχουσας κοινωνίας. Η ορθολογική συμπεριφορά εχει διαφορετικές αφηγήσεις για το άτομο, την ομάδα και την κοινωνία γενικότερα οι οποίες λογικά δεν συμπλέουν πάντα. (ευκολο "αφηρημένο" πχ: με πληρώνουν 10 εκ ευρά για να στηρίξω μια καταστροφική κοινωνικά απόφαση. Αν τα πάρω και φύγω έχω κάνει καλό στον εαυτό μου και κακό στην κοινωνία). Αν η ....Ευρώπη σκεφτόταν ....λογικά δεν θα είχαμε πρώτα απειλή εναντι....θανάτου για όποιον μίλαγε για κούρεμα και μετά από αυτό .... κούρεμα! Ειδικά δε στην Ελλάδα η λήψη καταστροφικών αποφάσεων για την κοινωνία, οι οποίες ομως εξυπηρετούν μερικές υποομάδες τείνει να γίνει θεσμός!

Αλλά ακόμα και όταν δεν υπεισέρχεται το ατομικό (ή της υποομάδας) συμφέρον μέσα στην εξίσωση μένουν οι παράγοντες της αδράνειας και της συνήθειας οι οποίοι κάνουν το πράγμα δύσκολο. Συν του ότι ο άνθρωπος εξελικτικά δεν ευνοήθηκε να αλλάζει συνήθειες αν αυτές επιβεβαιωθούν μερικές φορές (παραδείγματα άπειρα: ο χορός της βροχής, τα τάματα, το ξεμάτιασμα, η ομοιοπαθητική κτλ κτλ) κόντρα σε όλη την υπόλοιπη εμπειρία.

Επίσης καλή είναι η επιχειρηματολογια του ΚΚΕ η οποία....χμμμ είναι περίπου έτσι: "αν δεν φτάσει στην απόγνωση ο λαος δεν θα επαναστατήσει ενάντια στους δυνάστες του" και τέτοια, αλλά στο δια ταύτα δεν βλέπω ο επαναστατημένος λαός να ακολουθεί την λογική του ΚΚΕ. Είτε ριζοσπαστικοποιείται απολιτικά ως όχλος (ΧΑ) είτε ζητά τα ίδια μεν με τα προηγούμενα μεν, αλλά light. Με ποιο κριτήριο θεωρούμε πως γνωρίζουμε ότι στην αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση θα προκριθεί τελικά η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και όχι ο εκφασισμός της κοινωνίας;

Προφανώς η επιχειρηματολογία των φιλελεύθερων γκρουπούσκουλων δεν είναι καλή, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί συνεχίζει να επιμένει πως μεγαλύτερες δόσεις από το ίδιο φάρμακο που απέτυχε θα κάνουν καλά τον ασθενή. Ασε που της λείπει η λογική συνεκτικότητα. Ενώ υπαρχουν ψήγματα πολύ έξυπνων ιδεών η κεντρική ιδέα "σκοτώστε το πρώτα το κράτος και μετά την κοινωνία, δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν άτομα" μακροπρόθεσμα θα μας πάει σε χειρότερες οδούς. 

Επίσης η κυρίαρχη ΜΜΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αφήγηση χάνει από πλευρά λογικής για λόγους που...αναλύονται εδώ και χρόνια. Ο κυρίαρχος λόγος πάντως είναι πως μια πολιτική που έχει ως 1ο στόχο την μείωση του χρέους και αυτό το κάνει (α)....αυξάνοντας το χρέος και (β) στραγγαλίζοντας την κοινωνία, λογικά δεν μπορεί να αποδώσει ούτε μακροπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα. Απέδωσε (εεεε ΔΕΝ απέδωσε, ας πούμε εφαρμόστηκε) μόνο βραχυπρόθεσμα και με παταγώδη αποτυχία. Και ας μην βάλω στην εξίσωση τις διαχρονικά  οφελειμένες (ελίτ ή υπο-ελιτ) ομάδες από αυτό το σύστημα εξουσίας οι οποίες παραμένουν ευνοημένες κόντρα στην κόλαση που έχει πέσει στα κεφάλια των υπολοίπων. Λίγοι μήνες υπουργοποίησης του Βορίδη αρκούσαν για να το δείξουν αυτό, και μάλιστα εκκωφαντικά.


Με αυτά εσωτερικά, ένα όργιο προκατάληψης, παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας εξωτερικά και εσωτερικά δεν ξέρω αν το πρόβλημα είναι η εύρεση λύσης ή η ακολούθηση αυτής όταν βρεθεί. 
Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε λοιπον πως εις εκ των δύο υποψηφίων πόλων της εξουσίας στην Ελλάδα (ΝΔΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκει τη μαγική λύση στο πρόβλημα που τους έχει όλους ευχαριστημένους. Ή μάλλον λιγότερο δυσαρεστημενους

* Υπάρχει περίπτωση πολίτης να εμπιστευτεί  το ΝΔΣΟΚ στους επόμενους "τελευταίους" φόρους; Οι οποίοι φόροι θα μπούν σε κάθε περίπτωση, όποιος και να βγει, άντε να αλλάξει το target group, αν και στην περίπτωση του ...ΝΔΣΟΚ δεν το νομίζω.
* Υπάρχει περίπτωση Δ.Υ. διορισμένος με βύσμα, να αρχίσει να κάνει ότι πρέπει; Έτσι από μόνος του;
* Υπάρχει περίπτωση τόσο εύκολα να πειστούν οι γαϊδουροπείσμωνες Ευρωπαίοι πως ξαφνικά το έχουμε το τόπι; Εδώ οι ίδιοι οι αναλυτές τους τους πρότειναν κούρεμα του ΕΛ χρέους το 2010 (και θα είχαμε εν ολίγοις το 1/3 των θεμάτων που έχουμε τώρα πανευρωπαϊκώς) και το αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας, όπως και οι δικοί μας, τα σπίρτα του ΠΑΣΟΚ, με το έωλο επιχείρημα των cds.

Ας πάμε στον άλλο πόλο (συριζα κτλ). Θετικό πως είναι άκαφτοι απο ρουσφέτια, λαϊκη οργή και τέτοια. Αρνητικό πως ότι και να κάνουν θα πέσει το σύμπαν να τους φάει. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως βρίσκουν την μαγική λύση
* Θα δεχθεί το ΝΔΣΟΚικο μιντιακό κατεστημένο κάτι που τους βγάζει απροκάλυπτα μαλάκες, μιας και τόσο καιρό κήρυσσαν με θρησκευτική ευλάβεια την ΤΙΝΑ; 
* Το ίδιο και η Ευρώπη
* Υπάρχει περίπτωση τα μέχρι πρότινος ευνοημένα target groups του ΝΔΣΟΚ να μην σηκώσουν το σύμπαν αν θιγούν ή αν (στην χειρότερη) δεν αρχίζουν να παίρνουν τα προνόμια τους πίσω;
* Η πιθανότητα αν βγάλει ο Σύριζας αυτοδυναμία την άλλη μέρα να αδειάσουν τα ΑΤΜs είναι υπαρκτη. Προσοχή, χωρίς να κάνει τίποτα ο Σύριζας, χωρις προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς καταγγελίες Μνημονίου, χωρίς τίποτα. Αιτία αυτού η τρομοκράτηση που τρώει στην μάπα ο κόσμος τόσο καιρό. Εδώ κατούραγε στραβα ο ΓΑΠ ή ο Παπ/νου και αδειάζαν οι τράπεζες! Ασε που οι πιο πολλοί άδειαζαν τις τράπεζες από το φόβο πως θα....αδειάσουν οι τράπεζες!

Συμπέρασμα. Το πρόβλημα δεν είναι τελικά να βρεθεί η λύση είναι να πειστούν αρχικά οι ελίτ και δευτερευντως η κοινωνία πως μαγική λυση δεν υπαρχει. Καποιοι θα ματώσουν. Απλά εμείς ελπίζουμε
α) να μην ματώνουν συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι και οι ίδιοι
β) το "κεφάλαιο" που είναι και φιλελεύθερο να φάει λίγη από τη χασούρα που του αναλογεί και να μην ζητά (τς τς ς φιλελεύθεροι ανθρώποι!!) συνεχεια βοήθεια από το κράτος για τις τράπεζες!

Τωρα, θα μου πεις, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, μπορεί να περπατήσει μια λύση που θα βασίζεται στις δύο πιο πάνω παραμέτρους; Έλα ντε! 

32 σχόλια:

  1. Ωραίος ο παίχτης!! Όρεξη που την έχεις...

    Αυτό με την αδράνεια και τις συμπεριφορές που μέχρι τώρα δούλευαν, μεγάλη ατάκα.

    Είχαμε μια ελπίδα πως η αδράνεια αυτή θα είναι ίδιον των "μπαρμπάδων" και πως οι "νέες" γενιές θα έχουν σιχαθεί το θέμα κλπ κλπ κλπ και θα έχουν αλλάξει νοοτροπία.
    Παπάρια μάντολες. Είναι πραγματικά εξοργιστικό να βλέπεις νέους ανθρώπους να εξακολουθούν να θέλουν να "τρυπώσουν", να "βολευτούν" να να να να. Και σου πετάνε στα μούτρα το επικό επιχείρημα/πασπαρτού "να πιάσουν πρώτα τους άλλους που τα φάγαν".
    άμα δε τα κόψεις αυτά...
    ποιος θα τα κόψει όμως;
    Ποιος θα βγει και θα πει "ακου να σου πω,διορισμό δεν έχει ρε μπαγλαμά. Τέλος.";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά η αδράνεια (πνευματική και πολιτιστική) δεν ειναι δικιά μου πατέντα!!! :(

      Υπάρχει στο Deathworld ( http://aeisixtir.blogspot.com/2010/01/avatar-deathworld.html ), απ 'όπου το υποσυνείδητο μου την ψάρεψε!

      Στα λοιπα. Ναι μεν μνημονιο, ναι μεν πειναμε, ναι μεν ανεργία αλλα πολλοι της γενιας μου (και γω μαζι) έχουμε σχεδον αναγει σε ...ντροπη την τιμια πληρωμένη χειρωνακτική εργασία ή την ..διαδικασία "εργασιακής μαθητείας" κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο καλό.

      Διαγραφή
  2. Σε τρομερή φόρμα ο κύριος! Τα συγχαρητήριά μου! Επίσης εξαιρετικό και το αρχικό λινκ!

    Στο διά ταύτα: ως έχεις διαπιστώσει είμαι ακόλουθος της τρίτης λύσης, ήτοι της κατάρρευσης του ευρώ που κατ'εμέ έχει ήδη ξεκινήσει (εξου και οι κατάρες/απειλές κάποιων οίκων αξιολόγησης πως αν βγει έστω και μία χώρα από το ευρώ θα υποβαθμίσουν τους πάντες και τα πάντα, που οδήγησε στη δήλωση Γιούνκερ ότι ουδπεποτε πέρασε από το μυαλό τους να κάνουν κάτι τέτοιο κλπ, κλπ) και η οποία για να αποφευχθεί θα οδηγήσει μοιραία (;) σε λύση τύπου ευρωομόλογων ή κοπής/τυπώματος νέων ευρώ, ούτως ειπείν πληθωριστικών. Αυτ'ην την στιγμή η Ευρώπη έχει εμπλακεί στον εξής πόλεμο συμεφερόντων: κάθε φορά που το ευτώ πέφτει και οι Γαλλογερμανοί τρίβουν τα χέρια τους, οι αμερικάνοι τυπώνουν πληθωριστικά ντόλλαρς με αποτέλεσμα να ρίχνουν την αξία του δολλαρίου και ως εκ τούτου να ξανανεβαίνει η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολλάριο. Ποια είναι λοιπόν η λύση σε αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα; Μα φυσικά η μείωση του κόστους. Δεδομένου όμως ότι οι πρώτες ύλες ακολουθές χρηματιστηριακές τιμές/αξίες, τι μένει να μειωθεί; Το εργασιακό κόστος, το κόστος μεταφορών κλπ, κλπ. Εκεί είμαστε μπλεγμένοι εδώ και χρόνια, και εδώ και κάποιον καιρό αρχίζουν να κολλάνε κάποια φαινομενικά παράλογα κομμάτια του παζλ, πχ το γιατί επί 10 χρόνια οι Γερμανοί δεν είχαν πάρει αύξηση, κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν κόλλαγε. Για να ξεφύγουμε από εκεί λοιπόν θα πρέπει να υποτιμηθεί το ευρώ και αυτό θα γίνει μόνο αν αρχίσει να μπαίνει νέο ευρώ στην αγορά. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα και γι'αυτό η ανοργασμικιά θέλει να το αποφύγει ωσάν ο διάολος το λιβάνι, μιας και θα υπάρχουν 2 πληθωριστικά νομίσματα που θα διαγωνίζονται ποιο θα πέσει πιο χαμηλά με την αγορά της ανατολής την ίδια στιγμή να ακονίζει μαχαιροπήρουνα. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου να αποφευχθούν κάποιες τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις έχουμε αρχίσει να οδεύουμε στο σενάριο του πλήρους αφανισμού/διάλυσης του κοινού νομίσματος που ως εκ τούτου θα... ακυρώσει όλες τις μελλοντικές φοβίες ακριβώς επειδή δεν θα υπάρχει.

    Μόνο, λοιπόν, αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο θα κινητοποιηθούν οι πάντες και μάλλον θα σώσουν κι εμάς, διότι κατά πως φαίνεται το ντόμινο δεν το αποφεύγουν αν βγούμε άμεσα (παρά μόνο αν βγούμε σε βάθος χρόνου, που θα βγούμε ούτως ή άλλως αν η κατάσταση μείνει ως έχει, αυτό είναι ξεκάθαρο).

    Όσον αφορά τις προεκλογικές θέσεις των πάντων, έχω εκφράσει την πεποίθηση ότι το μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να πάει πουθενά. Θεωρώ όμως ότι έστω και βίαια μπορεί να μεταλλαχθεί. Άξαφνα ας πούμε οι Ευρωπαίοι μας δίνουν ως δέλεαρ κάποιες μικροαλλαγές αν κάνουμε κυβέρνηση αντί για εκλογές, παρόλο που μέχρι προχθές απέκλειαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτά όλα σημαίνουν πως πιάνουν και τον Τσίπρα με τις εξαγγελίες του, αυτό ήταν εξαιρετικά σαφές και προεκλογικά και το'χα γράψει. Η επιστολή του, οι θέσεις του εξαιρετικού Δραγασάκη και η ευρύτερη πολιτική κινηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν του λόγου το αληθές, ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑς μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να κάνει ούτε καν το ΚΚΕ και γι'αυτό ακριβώς απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε ενδεχόμενο διακυβέρνησης.

    Το'χω ξαναπεί: την τελευταία φορά που βγήκαμε από κάπου (επί χούντας ήταν) χάσαμε τον έλεγχο του Αιγαίου και τη μισή Κύπρο. Όλοι ξέρουν ότι η βόμβα αυτή παραείναι μεγάλη για να σκάσει στα χέρια του οποιουδήποτε, πόσω δε μάλλον όταν η κρίση αυτή θα φάει ζωντανές τουλάχιστον 3-4 κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θεωρω πως καποιος θα ερθει για να "μας σώσει" αν δεν ειναι σίγουρος πως δρα για το συμφέρον του. Γι αυτο και ημουν επιφυλακτικος εξαρχης για Ρωσίες, Κινες και σια. Ευτυχώς ο Συριζα δεν εχει αυτή τη ρητορική. Ειδα χτες το μικρό να μιλάει καθαρά για θυσίες και πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτο μου φτάνει.

      Ο Δραγασακης ΕΙΝΑΙ αυτος τον οποιο πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάει και όχι τον καθε Hondor - Στρατουλη διοτι αυτος θα ειναι υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική και (ας μην κρυβόμαστε) ενα μεγάλο μερος της πολιτικής γενικότερα.

      "ούτε ο ΣΥΡΙΖΑς μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό,"
      Διαφωνω. Αυτα τα λέγαμε και για τις κυβερνήσεις παλαιοτερα. Πως οποιος και να βγει πανω κατω τα ίδια θα κάνει. Οι κυβερνήσεις Καραμανλη και ΓΑΠ αρκούν για να δείξουν ποσο σημαντικες ειναι εν τέλει μερικές. .... λεπτομέρειες στην πολιτική και στην εφαρμογή της

      Διαγραφή
    2. Ώπα, μισό: αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν ν'ακούμε τον (κάθε) Στρατούλη, τότε να τον προτρέψουν να το βουλώσει. Μήπως να μην ακούμε ούτε τον Λαφαζάνη που είναι απείρως χειρότερος ακόμη και από τον Στρατούλη;
      Ακριβώς επειδή ο Δραγασάκης είναι από τους σοβαρότερους και πλέον μελετημένους εκεί μέσα, πρέπει να δούμε ότι μιλάει ξεκάθαρα για το ποια θα είναι η πορεία του πλοίου.

      Διαγραφή
  3. @ Zaphod

    "Η μανία που έπιασε τους..... Προτεστάντες γενικώς και τους Γερμανούς ειδικώς με τους "τεμπέληδες Έλληνες" σε πείσμα των μελετών που δείχνουν πως σε επίπεδο εργατοωρών (ειδικά και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα) εργαζόμαστε πολύ παραπάνω από αυτούς.
    * Ο κατ΄ομολογίαν Μέρκελ "τιμωρητικός χαρακτήρας" του Μνημονίου. Ακόμα και στη λήψη της απόφασης λοιπόν, το κριτήριο ήταν λάθος. Δεν ήταν να λυθεί το προβλημα, αλλά να τιμωρηθούν οι Έλληνες που το "δημιούργησαν", κατι που όμως ξέρουμε πια πως δεν είναι μόνο δικιά μας ευθύνη."


    Σωστά, πολύ σωστά, Zaphod !

    Από ότι φαίνεται χάνουν το παιχίδι οι προτεστάντες οπαδοί του Φρίντμαν


    Αυτό το παρακάτω που κολλάει;

    *" Το δικό μας υπερεπιχείρημα πως απ΄όλα αυτά κονομάνε οι Ευρωπαίοι. Λάθος φίλτατοι. Κονομάνε οι τράπεζες που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις "


    Που κολλάει με τον Αρσένη ;
    (τσάρος της οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα, Γ. Παπανδρέου )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @σπίθας
      Κατ' εμε ο Αρσένης ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ και δεν το έχω χωνέψει ακόμα το οτι τον πρότεινε για υπηρεσιακό.

      Παραπέρα υπενθυμίζω πως υπάρχουν κρατη που δανείζονται ακριβότερα απ΄ότι μας δανείζουν. Αρα ο πολίτης τους δεν έχει κε΄ρδος. Οι τράπεζες όμως που κοβουν το χρήμα αυτο έχουν και παραέχουν.

      Διαγραφή
  4. Εύκολες λύσεις χωρίς αίμα και δάκρυα σε αυτό το σκηνικό του παγκόσμιου φούντου της νεοφιλελεύθερης πίπας δεν υπάρχουν.

    Και προφανώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να σώσει τον άλλον για την ψυχή της μάνας του. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να γίνουμε τόσο χίπιδες ακόμα.

    Αυτό που σίγουρα πρέπει να κατεδαφιστεί, είναι η ασυδοσία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που μας έφερε εδώ.

    Μπορεί να γίνει; Χμμμ... θέλει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΑ για να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΓ.

    Ρεσέ ο ΓΑΠ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας άφησαν χρόνους. Άλλαξε το κρόουλ από πάνω. Καν' το αντίστροφη μέτρηση για τις 21-12-2012.

    Θα φορολογηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος πριν έρθουν οι Εξωγήινοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι να μείνει το κροουλ και να ξαναρχίσει να μετράει, ειδικά τώρα που από ο,τι φαίνεται θα έχουμε κυβέρνηση που όντως θα θέλει να το κάνει :D (οκ ή έτσι διατείνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ChrisMrSly17/5/12 14:30

    Έλα, ο Αρσένης είναι ευκολάκι...

    Ερ.: Γιατί ο Αλέξης πρότεινε τον Αρσένη ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό;
    Απ.: Γιατί το όνειρο του αριστερού είναι να πάρει την εξουσία από τα χέρια ενός τσάρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ChrisMrSly

    :))

    @ Zaphod

    - Αντιλαμβάνομαι την απάντησή σου, στο σχόλιο μου. Είσαι σαφής.

    Ξέχασα να πώ ότι το άρθρο που επέλεξες ήταν καλή επιλογή, γνωστή και σωστή η αντίληψη σου για την έννοια της πολιτικής.:))

    (δεν αντέχω, "κουφούς", ξερόλες,κομματόσκυλα και οφα ( Οπου Φυσά ο Ανεμος ) κλπ...)

    Επειτα από τα παραπάνω συνεχίζω με κάποιες παρατηρήσεις και δεύτερες σκέψεις.

    Το άρθρο:
    α) Είναι ρεαλιστικό, μιλάει για το δια ταύτα, ενώ παρουσιάζει λογικά πιθανές εξελίξεις και μετά εκφράζει άποψη, πάνω, σ'αυτές.

    Συνήθως είναι μονομερή ή διπολικά, αλλά τούτο έχει ενδιαφέρον και το προχωρά στο "υπάρχουν και άλλα, δεν είναι απλά"
    .................

    β) Η ερώτηση που έθεσα ήταν ουσιαστική γιατί πιστεύω ότι η δήλωσή του για τον Αρσένη δεν ήταν καθόλου ξεκάρφωτη.

    Οι λόγοι είναι αρκετά σοβαροί και αξίζει να τους επισημάνουμε.

    Πιστέυω ότι απαντά και στο συμπέρασμά σου

    " Συμπέρασμα. Το πρόβλημα δεν είναι τελικά να βρεθεί η λύση είναι να πειστούν αρχικά οι ελίτ και δευτερευντως η κοινωνία πως μαγική λυση δεν υπαρχει.

    Καποιοι θα ματώσουν. Απλά εμείς ελπίζουμε
    α) να μην ματώνουν συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι και οι ίδιοι
    β) το "κεφάλαιο" που είναι και φιλελεύθερο να φάει λίγη από τη χασούρα που του αναλογεί και να μην ζητά (τς τς ς φιλελεύθεροι ανθρώποι!!) συνεχεια βοήθεια από το κράτος για τις τράπεζες!

    Τωρα, θα μου πεις, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, μπορεί να περπατήσει μια λύση που θα βασίζεται στις δύο πιο πάνω παραμέτρους; Έλα ντε! ".
    .............

    Η πρόταση " Αρσένης" είναι αναντίστοιχη με το πρόγραμμα και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαϊου, αλλά πρέπει να πούμε ότι λαμβάνει υπόψη το ποσοστό που εισέπραξε από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ( δεν είναι κακό, αυτό, κακό θα ήταν μάλλον το αντίθετο..)

    ´Αρα, κατά την γνώμη μου, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και βάζει σε εφαρμογή την 2 επιλογή του κειμένου ( άλλο αν εσύ θες και όλίγο από την τρίτη)

    Πιάνουμε, δλδ, τον φιλελευθερισμό από την άλλη του πλευρά ( επιστροφή στον Κέυνς).

    Μπορεί αυτό να μην είναι άκρως επαναστατικό και ανατρεπτικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι βολεύει σε πρώτη φάση και ξεφεύγει απο πιθανούς μαξιμαλισμούς.

    Αν αυτό είναι αναδίπλωση ή αλλαγή στρατηγικής, δεν το ξέρω.Ότι δεν συμβαδίζει με άλλες απόψεις στο εσωτερικό του, είναι σίγουρο, για μένα.

    Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και τα γεγονότα αλλάζουν ραγδαία,

    Έχω την άποψη (το ξέρεις ) ότι θέτω ως βασική προτεραιότητα την μετατόπιση της κοινωνίας σε άξονα πιο προοδευτικό. Η διασπορά των ψήφων υποδηλώνει πολιτική διασπορά.

    Η σύνθεση τους απαιτεί επιδέξιους και ικανούς χειρισμούς, χωρίς λαϊκισμούς
    Δύσκολο εγχείρημα, αναμφίβολα . Δεν κομίζω γλαύκας και γράμματα γνωρίζω,
    ..ενίοτε και υπό προυποθέσεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @polse
    Ιδωμεν! (περι ταρακουνηματος)

    Το κειμενο θα το αλλαξω μολις...αποκτήσουμε κυβέρνηση!

    @estarian
    Σωστός!

    @ChrisMrSly


    @σπιθας
    Το αρθρακι και μενα μου αρεσε γιατι προσπαθει ο ανθρωπος να δειξει τις διαθεσιμες (κατ αυτον τουλαχιστον) επιλογες με ψυχραιμια. Και βλεπει - με ανεση και ψυχραιμια- πως η οδος του μνημονιου ειναι αδιεξοδη.


    "( δεν είναι κακό, αυτό, κακό θα ήταν μάλλον το αντίθετο..)"
    Κακο ειναι. Μεχρι τωρα ο Συριζα επαιζε καλη μπαλα με τους Πασοκους μιας και επαιρνε προσωπα που δεν ειχαν "στιγματιστει" ως καθεστως ΠΑΣΟΚ. Το αναποδοδο απ΄οτι εκανε η ΔημΑρ δηλαδη (Γιομπαζολιάς!!!) το οποιο και ηταν ......ας μην σχολιασω καλυτερα. Το φλερτ με Κατσελη (προφανως) ειναι too risky για να περασεις εναν Αρσενη ετσι. Μπορει να διωξει πιο πολλους απ οτι θα φερει. Και εν τελει εμενα ΔΕΝ μου άρεσε ουτε το παλιοΠΑΣΟΚ!

    "Αν αυτό είναι αναδίπλωση ή αλλαγή στρατηγικής, δεν το ξέρω.Ότι δεν συμβαδίζει με άλλες απόψεις στο εσωτερικό του, είναι σίγουρο, για μένα.
    "
    Μπορει να ειναι και .....ρεαλ πολιτικ!
    Ειναι πιο ρεαλιστικη η 2η επιλογη απο την μπαμ-μπουμ τριτη, αν και με τις καταστασεις που αλλαζουν συνέχεια, το μόνο που μπορώ να πω ειναι πως ολα παιζουν και πως η ΤΙΝΑ αποδεικνύεται .... καθόλου μονόδρομος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Zaphod,είπε

    στο σχόλιο 6

    "Παραπέρα υπενθυμίζω πως υπάρχουν κρατη που δανείζονται ακριβότερα απ΄ότι μας δανείζουν. Αρα ο πολίτης τους δεν έχει κε΄ρδος. Οι τράπεζες όμως που κοβουν το χρήμα αυτο έχουν και παραέχουν."

    Λέω, ότι:
    Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, εδώ και μερικούς αιώνες. Συνιστά διαπίστωση, όχι πολιτική άποψη ούτε πολιτική θέση.

    σχόλιο 12
    "και πως η ΤΙΝΑ αποδεικνύεται .... καθόλου μονόδρομος!"

    Το είπε η Θάτσερ και εννοούσε τον μονεταρισμό.
    Είπαμε περί αυτού. ΑΦφού αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι, ποιά είναι η σχετική πολιτική σκέψη που αντιτίθεται σ'αυτό ;

    Μην κάνεις λογικά άλματα, δλδ μην χρησιμοποιείς κοινές μας διαπιστώσεις για να δικαιώσεις τι, εν τέλει;
    Την δυναμική των κινητοποιήσεων; Εντάξει, θα πάμε στο ζητούμενο τελικά;;

    Δεν θα μπω σε σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ, ούτε αυτό επεδιώξα με το αρχικό μου σχόλιο.

    Τι θέλουμε τώρα, Zaphod, γιατί ο αυτοπροσδιορισμός μας προκύπτει από την στάση μας μεταξύ της αναγκαιότητας και της ελευθερίας των επιθυμιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχουν πολιτικές κατευθύνσεις,πολιτικές "σχολές" ή θεωρίες, αν θες,
    Και μετά...το βάθος- βάθος οι πολιτικές τους εκφράσεις.

    Ας οριοθετήσουμε κατά αρχήν
    1)την πολιτική μας σκέψη μέσα στα συγκεκριμένα υπαρκτά πλαίσια.
    2) το που απευθυνόμαστε, σε ποιές κοινωνίες και σε ποιές κοινωνικές ομάδες, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα,και τα δικά μας προβλήματα δεν είναι ίδια με των άλλων προηγμένων χωρών ( σοβαρό αυτό )

    3) Ας λάβουμε, επίσης, υπόψη μας το υπάρχον πολιτικό υποκείμενο που ψήφιζε επί 35 χρόνια με κριτήρια γιούργια- γιούργια στο νταβά με τα κουλούρια..

    ( κάπου εδώ ξεχάσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις βάλαμε στο ντουλάπι της ιστορίας, έτσι ;;)

    Και κάποιοι έχουν ευθύνη γι'αυτό μην το ξεχνάς, ούτε εσύ, όμως !
    :))

    Αυτά δεν έχουν απαντηθεί με σχετική σαφήνεια ( σχετική σαφήνεια, επαναλάμβάνω) από κανένα κόμμα, ούτε έχουν τεθεί όπως στο σχετικό άρθρο που λίνκαρες.

    Ποιά η διαφοροποίηση των θέσεων σου, από τις θέσεις του Κ.Κ.Ε
    "ο καπιταλισμός φταίει"
    "οι τραπεζίτες"
    "όχι στην ΤΙΝΑ"

    Εγώ μπορεί να τις υποθέτω και να τις διακρίνω, επειδή τάχουμε ξαναπεί.

    Στην παρούσα φάση, δεν βλέπω κάποια πολιτική αναφορά, αλλά γενικευμένες διαπιστώσεις, κάποιες αναφορές στα "στραβά " ή στα αδυνατα σημεία αντιπάλων κομμάτων, φίλε Zaphod

    Τα πολιτικά αίτια, οι βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας και πως διαμορφώνονται οι πολιτικές συνειδήσεις για να μιλουμε μετά και τι θα κάνουμε με το καπέλο του μνημονίου που μας φόρεσαν, ενώ είμασταν αλλού γι αλλού.


    και επ'αυτού το ζήτημα, Zaphod.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ποιά η διαφοροποίηση των θέσεων σου, από τις θέσεις του Κ.Κ.Ε"

      Προφανώς όχι στο ...παρατηρησιακο αλλα στο "τι να κάνουμε" που είπε και κάποιος άλλος!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αν και ήθελε την ώρα του. Το πιο ωραίο ερώτημα ήταν εκείνο που αναρωτιέσαι αν ξέρει η Ευρώπη το καλό της ή η Ελλάδα το δικό της. Ακόμα και οι πολιτικές ελίτ που προσπαθούν να ελέγξουν το παιχνίδι μπροστά στις κανιβαλιστικές τάσεις του κεφαλαίου, δεν μπορούν συχνά να δουν το καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω Δειμε, απλα να θυμομαστε πως το τι εννοει ο καθενας καλο ειναι τοσο φλου που δεν βγαζει ακρη!

      Διαγραφή
  13. "Ειδα χτες το μικρό να μιλάει καθαρά για θυσίες και πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτο μου φτάνει."
    Κωλοτούμπας αρχή...Έπεται συνέχεια. Θα την ονομάσουμε (sic) ρεαλ πολιτίκ ή αλλαγή στρατηγικής.
    Η ελληνική αριστερά είναι γνήσιο τέκνο της μεταπολίτευσης.Ο φαινότυπος είναι διαφορετικός απο τα δύο μεγάλα (πρώην) κόμματα αλλά το DNA της νοοτροπίας ίδιο. Απόδειξη τα σχόλια. Η ψυχοπαθολογία του κομματικού μικρόκοσμου. Απο πού να αρχίσει και να που να τελείωση κανείς.
    Απο την προαναφερόμενη κωλοτούμπα .....ούπς sorry αλλαγή στρατιγικής; Απο το ότι τελικά απαιτούνται θυσίες σύμφωνα την λύση 2, γιατί είναι στην ουσία ενας τσαμπουκάς που τον φυλάμε για αργότερα με τον κίνδυνο όμως (ρε γαμώτο)να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα (σημ. να εξαντληθεί το ρεπερτόριο της κωλοτούμπας) γιατί απλά υπάρχει περίπτωση να κρατήσει αρκετά;(Κανείς, και πάλι ρε γαμώτο, δεν ξέρει πόσο). Απο το ακούμε μόνο Δραγασάκη γιατί αυτός ορίζει οικονομική στρατηγική οι άλλοι απλά λένε καμία μπούρδα παραπάνω; Απο το, ως την ώρα καλή μπάλα παίζουμε με τους πασόκους αλλά να προσέχουμε γιατί πλησίαζουμε-μας πλησιάζουν και κακοί πασόκοι(με τον χαμό που γίνεται έχει χαθεί και η προαναφερόμη μπάλα για να ξέρουμε ποιόν πλησιάζουμε και πιός μας πλησιάζει.). Και όλα αυτά γιατί; Για να έχει μια πολιτική ομάδα που μέχρι τώρα λαϊκιζε χυδαία με μαξιμαλισμούς που μόνο ηλίθος,απελπισμένος ή θυμωμένος μπορούσε πάρει στα σοβαρά,την εξουσία. Τώρα που έρχονται τα γίδια στο μαντρί να μην το φτιάξουμε κίολας αυτό το μαντρί;

    Παραπέρα απόδειξη. Για τις μεταρυθμίσεις που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ απαιτούνται γιατι απλά δεν πάει άλλο, με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο, καμία ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!!Μα φυσικά τώρα κληρώνει να μην στεναχωρίσουμε και κανένα.

    Οχι μόνο απο τον σύριζα αλλά απο κανένα κόμμα που μπήκε στην βουλή και αυτή είναι η κατάντια μας.
    Χαίρομαι για ένα πράγμα τουλάχιστον. Η μεταπολίτευση φτάνει τελικά στο τέλος της και αυτό περιλαμβάνει νομοτελειακά και το τέλος της αριστεράς όπως την ξέρουμε η οποία κάνει, μέσα στον αυτισμό της και με τα περιορισμένα πολιτικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της, τα πάντα για να επισπεύσει το τέλος αυτό. Έχει κάτι απο δικαιωσύνη το έργο που εξελίσσεται. Μετά βλέπουμε...... τα χάλια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ
      Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι χαλιας ειναι αηδιας κτλ
      Φανταζομαι πως αν δεν ελεγε πως θα γινουν θυσιες θα τον κατηγορουσες πως ειναι ανεδαφικος και λαϊκιστης.

      Οπως ειπα και στον Σπιθα το ερωτημα μενει, τι να κανουμε. Σημερα, οχι οταν ελθει η...επανασταση και οχι οταν "μας φανε τα σπιτια οι κομμουνισται"

      Οταν βλεπω λαθος το λεω. Για μενα πχ η αναφορα στον Αρσενη ηταν ΛΑΘΟΣ, παει και τελειωσε.
      ΛΑΘΟΣ ειναι και η πολυφωνια που φντ να επικρατει, αν και κατανοητο γιατι ολοι πεσαν να τους φανε και ενιοτε τους παραποιουν αυτα που λενε (δες και το σημερινο ποστ).

      Αν τωρα η στρατηγική ή η αναδίπλωση μπροστα στην πραγματικοτητα, ενώ παράλληλα μένεις στις αρχές σου (η αρχη ειναι να βελτιωθει η κοινωνικη κατασταση και ο δικαιοτερος καταμερισμος των βαρων, σωστα;), ενοχλει οποιον "ας ημουνα εγω και θα τα έκανα αλλιως" (και εγω εννοείται, γι αυτο και λεμε τη γνωμη μας), ε τωρα τι να κανουμε.

      Εκτος και αν προτιμας ΠΑΣΟΚ που ειναι σοσιαλιστικο στα λογια ή τη ΔημΑρ που μετεκλογικα θα μετέχει σε κυβέρνηση αλλά δεν θα συνεργαστει με το σύριζα. Οκ κατά τα άλλα οι συριζαίοι κάνουν κωλοτούμπες!

      Χαλια λοιπον ο Συριζας και μην τον ψηφισεις.

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα δεν θα τον ψηφίσω.
      Σίγουρα δεν θα ψηφίσω ούτε Πασόκ, αλλά ούτε και Δημαρ.
      Ούτε είπα πουθενά "ας ήμουν εγώ και θα τα έκανα αλλιως"
      Επιπλέον δεν τον είπα χάλια. Είπα για τα χάλια μας συνολικά. (με βάζω και εμένα μέσα).
      Τον είπα ΧΥΔΑΙΟ απομεινάρι της μεταπολίτευσης. Γιατί μετά από όσα έχουν γίνει στην χώρα έρχεται να κάνει πρόταση στην κοινωνία στο ύφος το ήθος και την ουσία (και αυτό είναι το χειρότερο) του Πασόκ του 1980. Με τον Τσίπρα ως άλλο Αντρέα ( στο πιο αμόρφωτο !!!! )
      Λες :
      "Αν τώρα η στρατηγική ή η αναδίπλωση μπροστά στην πραγματικότητα, ...." Ποία πραγματικότητα εννοείς. Την πραγματικότητα την προ εκλογών ή μετά εκλογών. Ας παραδεχτούμε πως το μόνο που αλλάζει μετά τισ εκλογές είναι το κομματικό σκηνικό που οδηγεί σε ακυβερνησία -αβεβαιότητα και αυξάνει τις πιέσεις -εκβιασμούς από την Ευρώπη (πες το όπως θες). Κατά τα άλλα τα ίδια σκατά είναι τα πράγματα. Ήταν μια πραγματικότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ όμως την είχε ήδη εντοπίσει προεκλογικά . Να τι λέει το πρόγραμμά του " Οι συνέταιροι του δικομματισμού και οι ομοϊδεάτες τους στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό ενόψει των εκλογών. Το ίδιο κάνουν παντού, σε όλη την Ευρώπη. Μας λένε ότι το δίλημμα είναι Μνημόνιο ή έξοδος από το Ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δίλημμα είναι πλαστό. Οι ίδιοι έχουν ομολογήσει ότι το δικό τους κόστος θα είναι τότε πολύ μεγαλύτερο." Ακόμα και την περίπτωση ακυβερνησίας προέβλεπε μόνο που πίστευε πως δεν τίθεται θέμα διακυβέρνησης μιας και τα μνημονικά κόμματα αγκομαχούν για να συνεχίσουν έστω και με συγκυβέρνηση το έργο της τρόικας. Στόχος ήταν για το σύριζα η περιθωριοποίηση αυτών των δυνάμεων (Τώρα γιατί δεν έκανε κυβέρνηση όταν μπορούσε είναι άλλη κουβέντα)

      άρα την πραγματικότητα την ήξερε ακόμα και αν έπεσε έξω (από τον ίδιο του τον εαυτό) στο θέμα της ακυβερνησίας. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ? (Είπαμε και καμία μαλακία παραπάνω αλλά τώρα πάμε για κυβέρνηση, και άσε τον είδαμε τον λάκκο με τα αγγούρια"
      Συνεχίζεις:
      " ενώ παράλληλα μένεις στις αρχές σου (η αρχή είναι να βελτιωθεί η κοινωνική κατάσταση και ο δικαιότερος καταμερισμός των βαρών, σωστα;)" Σωστά αλλά είναι τόσο γενικόλογο και αόριστο αυτό που δεν λέει τίποτα. Τέτοια δήλωση μπορείς να βρεις και από την Χρυσή Αυγή. Ποίες αρχές εννοείς; Τις κωλοτούμπες που δεν θα έχουν τέλος σε ένα μήνα που μένει.; (Κάτσε και μέτρα) ή τις θυσίες που ανακάλυψε τώρα που υπάρχει περίπτωση να έχει κυβέρνησει. Μέχρι τώρα ήταν "Φτάνει με τις θυσίες". "Στον δρόμο όλα αυτά θα καταργηθούν" και πόσες αηδίες.

      Καταλαβαίνεις γιατί είναι χυδαίο κόμμα.!!!!! Γιατί προτάσσει το καινούργιο και στην ίδια λιγδιασμένη κατσαρόλα της μεταπολίτευσης......." Ε τώρα τι να κάνουμε."

      Περί ελπίδας .........όπου το νοιώθει ο καθένας ...........πάω πάσο.

      Διαγραφή
    3. "Ποία πραγματικότητα εννοείς."

      Την πραγματικη πραγματικοτητα. Καλο να λες "θα φερω γεφυρια" αλλα πρεπει να υπαρχουν και ποταμια. Επισης καθε πραξη εχει τις συνεπειες της. Αν πεις "εκτος μνημονιου" ειναι λογικο να μην περιμενεις μετά δανεικα απο πουθενα. Και αν δεν ερθουν δανεικα αυτο το κρατος πρεπει μετα απο αιωνες να εχει ισοσκελισμενους προϋπολογισμους. Και αυτο συνεπαγεται θυσιες προφανως, δηλ φορους. Γι αυτο και λενε οι συριζαιοι πως θα κοπανησουν το κεφαλαιο, μπας και βρουν κανα φραγκο για να κινηθει το κρατος και γι αυτο εχουν λυσσάξει εναντίον του τα ΜΜΕ που μόνο αυτόφωτα δεν είναι.

      "Κατά τα άλλα τα ίδια σκατά είναι τα πράγματα. "
      Ειναι προφανως μια πιθανοτητα.
      (προσοχη: δεν εχει να κανει με το οτι κατ ανάγκη ειναι κακος ο Συριζας. Υπάρχουν προβλήματα που είναι άλυτα, ρε δεν πα να κατέβει και ο Κομφούκιος. Αν ειμαστε σε τέτοιο, η δουλειά θα σκατώσει έτσι και αλλιως)
      Μετά ειναι και θεμα γουστου. Οποιος θελει σκατα με ΝΔΣΟΚ ας ψηφισει ΝΔΣΟΚ

      "(Τώρα γιατί δεν έκανε κυβέρνηση όταν μπορούσε είναι άλλη κουβέντα) "
      Γιατι θα τον εκπαραθύρωναν στην πρώτη ευκαιρια, οπως και έπεσαν να τον φάνε στην πρώτη ευκαιρια.

      Αλλα ας υποθεσουμε πως κανει κυβερνηση με ανοχη του ...καθεστώτος:
      1ος νομος η κατάργηση της κατάργησης της Εθν.Συλ.Συμβ.Εργασιας. Τον ψηφιζουν οι ΝΔΣΟΚοι; ΟΧΙ
      2ος νομος η παυση του μνημονιου γενικως.
      Τον ψηφιζουν οι ΝΔΣΟΚοι +ΔημΑρ; ΟΧΙ
      3ος +4ος νομος: καταργηση νομου Βενιζελου περι ευθυνης υπουργων και συνταγματικη κατοχυρωση (θελει 180 ψηφοι αλλα θα σιγονταριζε και το ΚΚΕ και ο Καμμένος) της απλης αναλογικης.
      Το ψηφιζουν οι ΝΔΣΟΚοι; ΟΧΙ
      (αυτες ηταν οι προτάσεις του που έφαγαν χ απο τους άλλοι)

      Ε, τι σκατα κυβέρνηση να έκανε; Να ειχαν τα ματ...αριστερο υπουργο και το λύσαμε το πρόβλημα; Θέμα προσώπων ειναι μόνο;

      Στα ρεστα που λες δεν υπαρχει αναδίπλωση, τουλάχιστον σε όποιον ξέρει να διαβάζει ελληνικά.

      Α, και όταν λέμε θυσίες, αυτή τη φορά εννοούμε του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ δικέ μου,αυτών που δενπλήρωναν μεχρι τωρα, αν αυτο δεν ειναι σαφες, δεν πειράζει. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως "αν βγει ο συριζα θα τρώμε με χρυσα κουτάλια" γιατι τετοια προς το παρόν τουλάχιστον ΔΕΝ υπάρχουν

      Διαγραφή
    4. Είσαι και σκέφτεσαι σαν οπαδός..... κρίμα "δικέ μου". Δεν έχει νοημα παραπάνω κουβέντα.

      Διαγραφή
  14. @ nikos

    Σκληρό και καυστικό το σχόλιο σου. Παραπάνω από σκληρό.

    Περιγραφή σε λίγες γραμμές, με απλές λέξεις, συνθέτεις και αποτυπώνεις μια εικόνα για πολιτικές, κόμματα, την ελληνική αριστερά και μια περίοδο, αυτήν της μεταπολίτευσης.

    Δεν βλέπω που μπορώ να διαφωνήσω, Είναι αλήθεια. Δυστυχώς, αλλά είναι η αλήθεια στα μούτρα μας.

    Υ.Γ.

    Η κριτική σου βασίστηκε βέβαια σε κάποιες απόψεις του Zaphod, Σου έδωσαν την αφορμή, θα μου πείς.

    Υπάρχει, όμως και μια άλλη αλήθεια, εξ ίσου χρήσιμη και σημαντική.

    Ο Zaphod, "καταφέρνει" να δίνει αφορμές, προκαλεί και σπρώχνει σε ουσιαστικούς προβληματισμούς. Τόχει στο αίμα του, τι να τον κάνουμε;

    Έχει τις εμμονές του και με κουράζει, αφόρητα για να πω την αλήθεια. Εμμονές έχουμε όλοι, όμως.

    Μερικές όπως αυτές σίγουρα είναι νομοτελειακά απαραίτητες, όταν ο παραλογισμός δεν αντιμετωπίζεται με το politically correct.

    ίσως χρειάζονται για να οδηγηθούμε και να καταλήξουμε τελικά μετά από σύνθεση στον ορθό πολιτικό λόγο.

    *Καλός ο παρόν διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν βλέπω που μπορώ να διαφωνήσω, Είναι αλήθεια. Δυστυχώς, αλλά είναι η αλήθεια στα μούτρα μας. "

      Τι;


      "Έχει τις εμμονές του και με κουράζει, αφόρητα για να πω την αλήθεια"
      Σας μερσω, περαστε να σας κεράσω ούζο μια μέρα που δεν θα είμαι εκει! :ΡΡΡΡΡ

      Δεν υπάρχει ορθος πολιτικός λόγος φίλτατε διοτι όλοι έχουμε τις εμμονές μας. Μια εμμονή πχ, ειναι να λενε ολοι πως "θα ψηφιζα αριστερα αλλα...." (συμπληρώστε)


      Το οτι στην Ελλαδα, ολοι....ΠΑΣΟΚ ειμαστε, διοτι με το ΠΑΣΟΚ μεγαλωσαμε κτλ ειναι γνωστο. Το οτι και η αριστερα χανει λάδια ειναι επισης γνωστό. Αλλά αυτη τη στιγμή ειναι ότι πιο ελπιδοφορο υπαρχει. Το οτι πιο ελπιδοφορο δεν σημαινει "ουαου γκαβλώνω και που το βλέπω" σημαίνει αυτο που σημαίνει. Οι ανθρωποι κανουν λάθη, αλλά υπάρχουν λάθη και λάθη, υπάρχουν και οι σκοπιμότητες

      Διαγραφή
  15. A! και τώρα που το θυμήθηκα

    Λαθος ηταν και η υπόκλιση στην Αγιαστουρα. Βεβαιως καλύτερος ηταν απο τους αλλους κομπλεξικους που φίλησαν το χέρι του τράγου, αλλά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α, τώρα που το θυμήθηκα και εγώ. !

    Κάποια μέρα ίσως καταφέρω ( όχι δεν θέλω ) να γράψω το πως "γεννήθηκε" το ΠΑΣΟΚ, το πως "σήκωσε τον ήλιο", μέχρι που μας τον πέταξε καταπάνω μας και μας έκαψε..

    το ΠΩΣ κάποιοι δεν το πίστεψαν και δεν τον ψήφισαν ποτέ, ( ούτε την Ν.Δ, αυτό είναι μάλλον παραπανίσιο, αλλά βάλτο μέσα για να υπάρχει..) και διατήρησαν ένα κόμμα του 3% να βολοδέρνει και να βολοδέρνονται οι ίδιοι, από όλες τις πάντες.

    Επί 14 χρόνια, ένας εδώ και άλλος εκεί, ο καθένας μόνος του, όταν το 70% και..κοίταζε την πάρτη του.

    *Αυτοί δεν ήταν δεκανίκι, κανενός και το πλήρωσαν το τίμημα.

    Μέχρι που έγινε ΣΥΡΙΖΑ..και αποφάσισε να έρθει σε πλήρη ρήξη με όλο το σύστημα και τον καπιταλισμό.
    Χωρίς να 'ενοχλήσει" τα κακώς κείμενα, χωρίς σχέδιο μεταρρυθμίσεων, γιατί το σύστημα δεν διορθώνεται με μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, οκ.

    Τέρμα με τους "ανανεωτικούς", έτσι;

    Τώρα, (έτσι γίνεται το ξέρω ) θα "γίνουμε η ευρύτερη δημοκρατική αριστερά";

    Στροφή προς τους όμορους χώρους. Ποιοί είναι αυτοί;

    ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ (!)

    Μήπως πρέπει να προσδιορίσουμε και τον χώρο της, τον κοινωνικό;
    Σε ποιά κοινωνικά στρώματα απευθύνεται, με ποιά αριστερή θεωρία και με ποιά μακροοικονομική πολιτική; Ένα ενδεικτικό μπούσουλα τέλος πάντων.

    Ποιά είναι τα "δεκανίκια" που σας ενοχλούν και ποιοί είναι εκείνοι που ξάφνου απέκτησαν ( εντός 24 ωρων ) ταξική συνείδηση;

    Μην αγριεύεις -P

    Το ελπιδοφόρο είναι ότι η κοινωνία άρχισε και κινείται, σύμφωνοι.
    Έχω τα κολλήματά μου με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βάζω στην άκρη το θυμικό μου και τα αντιπαθή μικροκομματικά.

    Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.

    υ.γ.
    Νωρίς άρχισες,τον 2ον προεκλογικό γύρο ή εγώ δεν βιάζομαι για να μην σκοντάψω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "..... και διατήρησαν ένα κόμμα του 3% να βολοδέρνει και να βολοδέρνονται οι ίδιοι, από όλες τις πάντες."

      Σε πεισμα οσων εντος του κομματος παντα ήθελαν να συμμαχήσουν με το ΠΑΣΟΚ!


      Τελος παντων, αν ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΔΗΜΑΡ να φαει το ΠΑΣΟΚ (που αυτος ειναι -και δικαίως- ο διακαης ποθος της αριστερας, ή τουλαχιστον ο δικος μου) για να γινει το νεο ΠΑΣΟΚ της ....ευρυτερης δημοκρατικης παραταξης και τετοια, εγω δεν γουσταρω

      Γι αυτο και επικροτησα μεν την πασοκοεισροή αλλά ΟΧΙ με προσωπα-σηματα κατατεθεντα του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτο και ξενερωσα με την προταση Αρσενη. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΑΣΟΚος, δεν θεωρώ πως υπήρχε ένα "καλο" πασοκ που χάλασε στην πορεία, τι να κανουμε; Ουτε καλημερα δεν θελω να τους λεω!!

      Οποτε το ..."ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ (!)" μου φαίνεται μεν οκ, αρκει να μιλαμε για κοσμο, πολιτες, πωςτολενε και οχι στελεχη του ΠΑΣΟΚ! Δεν υπαρχει "καλο" πασοκ και αυτο ειναι το λαθος του Φωτη. Υπαρχουν πασοκογενεις και πασοκοθρεμμενοι ψηφοφόροι που ΙΣΩΣ ενας μερος αυτων να εχει ξυπνησει πολιτικα (αν και μεταξυ μας αμφιβάλλω)

      Γι αυτο και λεω οποιος ειναι να ερθει ας ερθει, οκ. Αλλα για ΠΑΣΟΚ β' δεν ψηνομαι. Καλυτερα να χασει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ειναι να βγει ετσι (εξ ου και τα νευρα μου με την αγιαστουρα, τον Αρσενη κτλ)

      Γι αυτο και συμφώνησα (εεε βασικα....προέτρυνα) με την κίνηση Αλέξη για τις υπογραφές. Γιατί θεωρούσα πως δεν έχουν ακόμα φιλότιμο και θα μας ξεσκιζαν στην πρώτη ευκαιρία. Μα την σμπαναγία αν το έκαναν θα επικροτούσα τυχουσα κυβερνητικη ...εμπλοκη. Αλλα να μας πάνε σαν το σκυλί στ΄αμπέλι γιατί είμαστε αριστεροί (βλ. μαλάκες), ε όχι!


      Δεν ειναι θεμα "ετσι κανει το ΚΚΕ". Το ΚΚΕ ζει στην κοσμαρα του. Εμεις ειμαστε εντος κοινωνιας και εχουμε μερικες βασικες αρχες - που ειναι κοινες. Ε, οι πασοκοι ΔΕΝ τις έχουν. Αμα ειναι να ερθει κοσμος πρεπει να αποπασοκοποιηθει, έστω εν μέρει, όχι να πασοκοποιηθούμε εμείς "μην τρομάξουν" και τέτοια!


      Κανενα β γυρο δεν αρχισα. Απλα μερικες φορες ερχεται η ωρα για να αποφασισεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφησεις (που λεει και ο (οψιμως πασοκος ρε γμτ) ποιητης). Για όλους μας.

      Διαγραφή
  17. @ Zaphod

    "Σε πεισμα οσων εντος του κομματος παντα ήθελαν να συμμαχήσουν με το ΠΑΣΟΚ!
    :Ρ "

    Δεν συμμάχησα ποτέ, όμως !

    Πρόσεχε εσύ, να τα καταφέρεις καλύτερα από εμένα, τουλάχιστον :))

    Αν επιμένεις ποιός είναι περισσότερο κοντά ή επιθυμεί συμμαχίες, τότε να συνεχίσεις να το ψάχνεις και να τρώγεσαι, μόνος σου -xa

    Αυτοπροσδιορίζομαι,όπως προείπα, όσο μπορώ ακόμη και αντέχω, δλδ..
    Δεν με προσδιορίζει, παρά ως σημείο αναφοράς, η επιλογή κόμματος, του όποιου κόμματος.

    Κρίνω επιλογές, θέσεις, λαμβάνω υπόψη μου και "το ποιός το λέει."

    Παραβλέπεις σε όλα σου τα σχόλια που απευθύνονται σε μένα,..ΕΜΕΝΑ και το άτομον μου:-PPP

    Δεν μετέχω στην συζήτηση ως φορέας και μεταφορέας κόμματος. Τον πολιτικό προσανατολισμό τον χρειάζομαι και στον παρέχω μόνο ως σημείον αναφοράς και αφετηρίας.


    Θα κρίνω το κόμμα που θα με αντιπροσωπεύσει και δεν θα με καθορίσει καμμία κομματική ταυτότητα,( που δεν την έχω, καλέ μου άνθρωπε )

    Αλλά βάλε με, εσύ όπου θες, (δεν χάλασε ο κόσμος) αφού τόσο πολύ θέλεις να εκτονωθείς!

    θα αναγκαστώ να φτιάξω, δικό μου κόμμα. ´Όχι, όχι, με τίποτα, καλύτερα να διαβάσω .. Σωτήρη Δημητρίου "Τους τα λέει ο Θεός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν συμμάχησα ποτέ, όμως !

      Ειπα εγω πως συμμάχησες;
      Είπα πως κάποιοι θέλουν. Αν τώρα εσυ αναφέρεσαι σε σένα τι να κάνω εγώ; :Ρ

      "Δεν μετέχω στην συζήτηση ως φορέας και μεταφορέας κόμματος."
      Ναι αλλα να θυμόμαστε πως από τους δυο μας, σίγουρα ο ένας δεν ήταν μέλος κόμματος ποτέ. Και αυτός ειμαι εγώ! :ΡΡΡΡΡ

      Περαν απο την πλακα τωρα, δεν σε θεωρω εκπροσωπο της ΔημΑρ, οπως και εγω δεν θεωρω εαυτον εκπροσωπο του συριζα.

      Αν θες μπορουμε να πουμε πως μιλάω εκ μερους της αριστεροστροφης "απολιτικ" γενιας μου (δεν θα ειμαστε καμια...πενηνταρια;) που το κατεστημενο ΝΔΣΟΚ τους εχει σπασει τα αρχιδια.
      Ως νοοτροπια, ως διακυβερνηση, ως συμπεριφορα και ως αξιακο συστημα.
      Θεωρω λοιπον πως αν η χωρα ειναι μπουρδελο ειναι μπουρδέλο εξαιτιας τους. Και η ευθύνη εδώ ειναι προσωπική. Κάθε νδσόκος έχει και απο λίγη.
      Αρα οποιος **** νομιζει πως μαζι με τους ολετήρες της χώρας και του σύμπαντος μπορεί να βγει άκρη, θεωρω πως κάνει λαθος και θα το πληρώσει ο ίδιος και όλοι μας μαζί.
      Παραπέρα, τι να πω εκλογές έχουμε, "σεβομαστε τη δημοκρατία" και τέτοια. Αλλά θέλω ο καθένας να ξέρει τις συνέπειες των επιλογών του.

      Αλλη υποθεση εργασιας (τραβηγμενη απο τα μαλλια). Ας υποθεσουμε πως ο Συριζας βγαζει αυτοδυναμια (χιχιχιιχι) και τελικα τα κανει ολα μπουρδελο. Με βαση αυτα που σου εγραψα παραπανω, θα το δεχθω ως συνέπεια της ψήφου μου έχοντας, ακομα και τοτε, την πεποιθηση (που επιβεβαιώνεται απο την εμπειρία) πως αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να θυμάσαι πως υπάρχουν και προβλήματα που δεν λύνονται (οπως ειπα και στον Νικο). Αν ημαστε σε τέτοιο, ειναι υπαρκτο το ενδοεχομενο κατάρρευσης έτσι και αλλιώς.

      Αν τώρα το πρόβλημα λύνεται, θεωρώ πως τα ...συνιστωσόπουλα ειναι καταλληλότερα να το λύσουν απο τους.... προσκυνημέμους. (αν δεν σε αρεσει η λέξη έχω και άλλες: λαμογια, καριεριστες, πουτάνες της διαπλοκής κτλ κτλ)

      Και οπως εχουμε πει και πολλάκις: δεν τον παντρευτηκαμε το Συριζα και οταν κανει μαλακίες εδώ θα είμαστε για να του την πουμε!

      (μα τον Αρσένη;;;; ΕΛΕΟΣ!!!)

      Διαγραφή
    2. Μου αρέσει η οξυδέρκειά σου. Εντόπισες την μεγαλύτερη μαλακία του Σύριζα. Τον Αρσένη.Και δεν χάνεις ευκαιρία να το επαναλαμβάνεις ως αυτοεπιβεβαίωση της ανυχτομυαλοσύνης σου. Η οξυδέρκειά σου δεν εντοπίζει τίποτα άλλο;

      Διαγραφή
  18. "Ναι αλλα να θυμόμαστε πως από τους δυο μας, σίγουρα ο ένας δεν ήταν μέλος κόμματος ποτέ. Και αυτός ειμαι εγώ! :ΡΡΡΡΡ "

    Μέλος το 90 ( νέο κόμμα, βοήθα και εσύ, τι κάνεις..κλπ )
    Όταν η επαναστατική υποχρέωση του έλληνα "αριστερού - σοσιαλιστή", ήταν η υποχρεωτική παρουσία του σε εβδομαδιαίες συνεστιάσεις για να σηκώσουν τον ήλιο ψηλά.Αν δεν πήγαινες ήσουν μπλακ λιστ :)

    -Το Κ.Κ.Ε. απάντησε με συνεστιάσεις ανακαλύπτοντας τα ρεμπέτικα.!
    - Η Ν.Δ, άργησε να πάρει μπροστά, ήταν ανοργάνωτη, δεν είχε ούτε τοπικές οργανώσεις.
    Αλλες εποχές, κατάσταση φολκλορ.
    Οι λίγες καφετέριες στις επαρχιακές πόλεις είχαν "χρώμα" Δεν καθόσουν όπου και όπου.:)) Το πρωί μιλούσαν για Μαρξ και το βράδυ στα μπουζούκια..

    "Πάμε σινεμά, παίζει Μπέργκμαν "σκηνές από ένα γάμο"..;
    Είσαι καπιταλιστικο κάθαρμα και ασχολείσαι με αστικές ομφαλοσκοπήσεις"!

    -"Διάβασες Μπαλζάκ, Φλωμπερ, Μπουκόφσκι."; Μα δεν είσσαι καλά αυτοί είναι αστοί του κερατά. Από Τσε Γκεβάρα και πέρα, έλα να μιλήσουμε..'!!

    "Γιατί παντρεύτηκες και έκανες παιδί ; Εδώ κάνουμε επανάσταση, πας καλά;"
    Αυτό είναι αληθινό.

    Υποψήφιος το 93, ( βοήθα την πόλη σου,τον νομό σου, κάνε κάτι, μπορείς )

    Το πρωί μέχρι τις 3 δούλευα ( Αθήνα) άφηνα παιδί και οικογένεια για ένα μήνα και πήγαινα αυθημερόν μετά επιστροφής. Χωρίς άδεια, ούτε ημέρα,

    Το 96 δεν μπορούσα, δεν γινόταν, δεν θυμάμαι..

    - Το δεύτερο βήμα
    Το 2000, δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν πάω
    - "Η νομαρχιακή είναι διχασμένη, δεν μιλάνε μεταξύ τους, βοήθα τους..)
    Δεν υπήρχε πολιτικό πρόγραμμα, κάτι γενικόλογα, αλλά αυτά ήταν ψιλά γράμματα, προσωπικοί ανταγωνισμοί και διχασμένοι ρεύμα - ανανεωτικοί, άλλού για αλλού..

    Να και οι παλιόφιλοι "έλα να σε δούμε, τάχουμε κάνει μαντάρα.."

    Έκανες το πρώτο βήμα, αλλά είναι εύκολο να κάνεις πίοω.
    Έκανες το δεύτερο βήμα,. Δεν είναι τίποτα σοβαρό, δυο βήματα πίσω και έχεις ξαναγυρίσει στον δρόμο σου.

    Λάθος..:)
    Το μονοπάτι σε έχει πάει αλλού, πίσω δεν θα γυρίσεις ποτέ!

    Μπλα, μπλα..
    Το 2003 είπα, τέρμα. Από ΣΥΝ - συριζα , Δεν θα πάρω, δικαίωμα..
    Αυτό το μονοπάτι με πάει σε εποχές του 81 με εκατό αριστερές οργανώσεις και νυχθημερόν διήμερα σε αμφιθέατρα κλπ., το ξέρω, δεν θέλω.

    Κατά κάποιο τρόπο, ξαναβρέθηκαμε, ορισμένοι το 2005. Τα υπόλοιπα τα φαντάζεσαι.

    Ευκαιρίας δοθείσης, έτσι δες τα παραπάνω, σκόρπιες αναμνήσεις
    Πέφτει πέπλο, εδώ.επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις


    - Επίλογος.

    "Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ήθελε να είναι ούτε θύτης ούτε θύμα: «Ξέφυγα […] απ’ όλους […] και κατά κάποιον τρόπο εγώ θέλησα να φύγουν όλοι από κοντά μου».
    Αλμπερ Καμύ

    Υ.Γ.
    Μήπως τώρα που έφυγαν οι "ανανεωτικοί", ήρθε η σειρά των συνιστωσών;
    Δεν μου πέφτει λόγος, δεν θέλω να ανακατεύομαι, αλλά είναι που έχουμε και δυο κουβέντες μεταξύ μας.

    Που μου πέφτει λόγος; Εγώ αποφασίζω, όταν κρίνω και όταν έρθει η ώρα.

    Θα κάνω αυτό που είναι να κάνω, αλλά ξέρω πολύ καλά ότι θα γίνει αυτό που είναι να γίνει. Συνήθως γίνεται ανακύκλωση προσώπων και ανθρώπων. Ο Σίσσυφος το ξέρει και συνεχίζει να ανεβοκατεβάζει τον βράχο πάνω -κάτω..

    Καλημέρα -PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir