Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2016

Κανάλια ολέ

Τι κατάλαβα σχετικά με το νταβαντούρι Δημοπρασίας Αδειών Ψηφιακών Καναλιών Πανελλήνιας Εμβέλειας:

- Λεφτά υπάρχουν. Όταν εν μέσω κρίσης και με μια διαδικασία που καταγγέλουν οι εμπλεκόμενοι (πχ ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ), οι οποίοι παρόλαυτά σκάνε 246 εκ τότε δημιουργείται πολύ εύλογα ερώτημα σκοπιμότητας για τους διαγωνισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν. Και για το (υποθετικό ή πραγματικό) αντίτιμο που πήραν ή θα έπαιρναν οι τότε κυβερνώντες. Όπως ερωτήματα θα δημιουργηθούν και για τους επόμενους διαγωνισμούς αν τύχει και δεν φέρουν πολλά λεφτά. 


- Μόνο ένας ηλίθιος θα έλεγε πως με περισσότερες άδειες θα μαζεύονταν περισσότερα λεφτά.  Update 6/09: Απ΄ότι βλέπω θέλει εξήγηση.
* Οι άδειες πωλήθηκαν ακριβά ακριβώς επειδή ήταν λίγες, οδηγούν δηλαδή σε ολιγοπωλιακή αγορά. Αν οι άδειες ήταν λιγότερες ίσως να πωλούνταν ακριβότερα. Αν οι άδειες ήταν περισσότερες ποτέ η δημοπρασία δεν θα έφτανε σε αυτά τα ποσά μιας και όλοι θα περίμεναν την σειρά τους για την επόμενη άδεια. Αν οι άδειες ήταν λχ 100 δεν θα μαζεύονταν ούτε 100 εκατομμύρια. Η σπανιότης καθορίζει την ζήτηση άρα και την τιμή. Update 7/09: παρακάτω λέω την αρχική γνώμη μου για τον αριθμό των αδειών (χωρίς όριο) και το ζητούμενο τίμημα (υψηλο, χωρίς δημοπρασία). Στοιχηματίζω πως δεν θα άρεσε σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους ή τα πολιτικά κόμματα. Τέλος Update
* Το ότι ο Κοντομηνάς, ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης ήταν διατεθειμένοι να δώσουν 60 εκ για μια άδεια απο τις 4 δεν σημαίνει, για κανένα λόγο πως θα έδιναν τα ίδια 60 εκ για μια αδεια απο τις 5, τις 8 ή τις 15 καθότι το προϊον δεν θα "κόστιζε" το ίδιο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι άδειες των ταξί στην Αττική είχαν φτάσει σε μια περίοδο να στοιχίζουν "χρυσάφι" σε μια διαδικασία τελείως μαύρη όσον αφορά τα ποσά που ανταλλάσονταν. Η διαφορά είναι ότι τώρα η συναλλαγή γινόταν με την σφραγίδα του δημοσίου και τα ποσά, τα ποθεν έσχες κτλ θα ελεγχουν, φορολογηθούν και τσεκαριστούν, επίσημα τουλάχιστον.
* Επίγραμμα υπό του φίλτατου Κανέκου σε ένα (εξαφανισμένο πλέον) τουιτ της Δεναξά που κατόπιν εορτής ήταν έτοιμη να ....αποπληρώσει το εθνικό χρέος από τις άδειες:
"η αριστεια της δημοσιογραφιας και της ανοησιας σανοφαγων.. ουτε τα στοιχειωδη περι προσφορας και ζητησης"


Τέλος Update


Μόνο ένας ανόητος θα έλεγε πως για αυτές τις 4 άδειες θα μαζευόντουσαν το πολύ 30 μύρια. Είπα ανόητος;
ουπς
(Εμβόλιμον: Διαβάστε την μεγαλοφυή αναλυσάρα Θεοχάρη, πριν βεβαίως τον διαγωνισμό. Ο άνθρωπος διαβάζει βουλωμένο γράμμα)
Κρατήστε την παράμετρο λεφτά, θα μας χρειαστεί για αργότερα.

- Μην κοροϊδευόμαστε. Η σπουδή πραγμάτωσης του διαγωνισμού έγινε  για να έχει κάτι να πει ο Τσίπρας στην ΔΕΘ. Γι αυτό και δεν περιμένανε να τελεσιδικήσει το ΣτΕ. Από την άλλη όμως το ΣτΕ δεν είχε δώσει δείγματα πως θα πάει κόντρα, το αντίθετο, οπότε πάσο, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον.


- Ερωτήματα νομιμότητας εγείρονται κυρίως θεωρητικά μιας και 
α) το Σύνταγμα ειναι φλου
β) να μαθαίνουμε και τους νόμους που ψηφίζουμε, πχ αυτόν του 2007:


- Καμία διαπλοκή δεν πατάσσεται με πλειοδοτικούς ή άλλους διαγωνισμούς. Αμα ο άλλος θέλει να διαπλέκεται, θα διαπλέκεται. Αλλά, ομολογουμένως, δεν μπορούμε να πούμε πως μέχρι τώρα ας πούμε δεν είχαμε διαπλοκή και μάλιστα από υπερχρεωμένα κανάλια που λειτουργούσαν σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Και η παρανομία προφανώς ευνοεί την διαπλοκή. Ποια κυβέρνηση πχ θα πει στον Κυριακού τι να πει και πως θα τον "εκβιάσει" όταν ο ίδιος έχει νομιμότατη και μονιμότατη άδεια που του στοίχισε 75 μύρια; Δεν πα να λέει ο Χ υπουργός ότι γουστάρει; Τον Κυριακού για 10 (και βλεπουμε) χρόνια δεν τον κουνάει ούτε ο Θεός ο ίδιος.


- Έριξα πολύ γέλιο με τις αντιδράσεις των καναλιών στο διαγωνισμό πως δεν πρέπει το χρήμα να είναι μέτρο των πάντων, και πως η ενημέρωση έχει αξία και όχι τιμή και τέτοιες πίπες. Ή πως τα υπάρχοντα κανάλια έχουν α) ποιότητα και β) εγκυρότητα.

Αφηρημένα και βιαστικά παραδείγματα:
-- Για το Mega θα κάνω εξαίρεση και δεν θα βγάλω ένα στιγμιότυπο διότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 στιγμές που το Μεγάλο Κανάλι φλέρταρε με το Πούλιτζερ
--
--

--
 --



και τα λοιπά και τα λοιπά.

Οπότε να κόψουμε τις μαλακίες περί ποιότητας, ανεξαρτησίας και εγκυρότητας των νέων καναλιών. Τα προηγούμενα δεν ειναι a prioi τιμια και ποιοτικά και τα επόμενα δεν ειναι a priori ατιμα και μή ποιοτικά. Το τι θα είναι τα νέα κανάλια θα το δείξει: α) η αγορά και β) τα έτερα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Δεν περιμένουμε αντικειμενικές αθλητικές ειδήσεις από το κανάλι του Μαρινάκη, πως να το κάνουμε;


- Αυτό που έγινε λοιπόν δεν ειναι η πάταξη της διαπλοκής, αλλά το πρωτοφανές να ζητηθεί από μερικούς ολιγάρχες να πληρώσουν για ένα δημόσιο αγαθό που νέμονταν πρακτικά τζάμπα με συνεχόμενες "προσωρινές" αδειοδοτήσεις απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό ήταν πολύ βαρύ για μερικούς που έχουν συνηθίσει να μην πληρώνουν ούτε τη ΔΕΗ ας πούμε. To ποσό ήταν μεν υψηλό αλλά έχει κυριότερα "ψυχολογικό" παρά ουσιαστικό αντίκτυπο, και προφανώς δεν θα πάει στους άπορους και τέτοια παπατζιλίκια (σε κάθε μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για πώληση συχνοτήτων με όφελος >=300 εκ. Αν αυτό δεν σας το έλεγαν τα κανάλια, ήταν διότι υπολόγιζαν, όπως και οι πολιτικοί μας αλλά και πολλοί ψηφοφόροι, πως το Μνημόνιο θα ισχύσει τελικά για τους.... άλλους)


- Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού θα προκαλούσε ονειρώξεις σε μαθηματικούς και στρατηγικούς αναλυτές. Κάτι σαν το δίλημμα του φυλακισμένου με 8 παίκτες, με πολλές παραλλαγές στρατηγικών να παίζουν παράλληλα καθώς μερικοί ήθελαν Άδεια αλλά λελογισμένα, άλλοι όχι και τόσο και άλλοι κυριολεκτικά καίγονταν. Με δεδομένο ότι πολλές φορές οι συμφωνίες των επιχειρηματιών γίνονται κάτω από το τραπέζι και οι προσφορές ειναι εικονικές η απομόνωση ήταν ένας καλός τρόπος για να εγερθεί η καχυποψία μεταξύ των συμμετεχόντων για το αν θα τηρηθούν οι μεταξύ τους (υπαρκτές ή όχι) συμφωνίες (που βεβαίως δεν ξέρουμε αν υπήρξαν κιόλας). Δεν είναι τυχαίο πως όσο οι άδειες λιγόστευαν η (καχυποψία άρα και η) παράνοια μεγάλωνε (μαρτυρίες Σαββίδη και Κιμπουρόπουλου εδώ). Πιθανόν η διαδικασία να διδάσκεται στα πανεπιστήμια όπως λέει και ο Γιαννακίδης  στο (φιλοκυβερνητικό δεν το λες) protagon εδώ. (πχ δικής μου σκέψης και μάλλον και του Αλαφουζέικου περί στρατηγικής: "Όλοι" "ξέραμε" πως ο Μαρινάκης θα πάρει κανάλι ανεξαρτήτως κόστους. Όσο μένει μέσα στο παιχνίδι το πράγμα θα ξεφεύγει. Αν ο Μαρινάκης δεν μπει στα γεμάτα στην 1η δημοπρασία πλειοδότησε γρήγορα ή την πούτσισες. Εκεί ελπίζεις ο Μαρινάκης να αισιοδοξεί για αργότερα και να αφήσει την 1η Άδεια όσο "εξετάζει την αγορά")

Case study. Τελικές προσφορές 1ης άδειας: Ο Μαρινάκης μαθαίνει, ο Σαββίδης δεν προχωρά, οι Βαρδινογιανναίοι δεν πληρώνουν, οπότε ο ΣΚΑΙ χτυπάει τους άλλους, σηκώνει το τραπέζι και χαλαρώνει. Η πίεση μεταβιβάζεται στους υπόλοιπους με τον Μαρινάκη να είναι ακόμα μέσα και τις άδειες ελαττωμένες κατά μία. Ο Κοντομηνάς και ο Κυριακού θα δέρνουν τους συμβούλους τους σήμερα, κάτι που δεν θα κάνει ο Καλογρίτσας που το πήρε χαμπάρι το πράγμα και σκούπισε την 2η Άδεια πριν η φάση ξεφύγει τελείως. Ο Alpha έκανε μεν υψηλές προσφορές αλλά πουθενά δεν ειναι 2ος, κάτι που προβληματίζει για το πόσο είναι ρεαλιστικές οι προσφορές αυτές. Update: Πιο αναλυτική περιγραφη του..... ματς εδώ. Update 4/9: Τα πράγματα ήταν πιο σκούρα διότι απ΄ότι κατάλαβα από αυτό και αυτό, οι διαγωνιζόμενοι ήξεραν το ύψος της αντιπροσφοράς αλλά όχι ποιος την έκανε, οπότε ποτέ δεν ήξερες αν και πού είχε σταματήσει ο (μπαμπούλας) Μαρινάκης



- Στον κηρυγμένο πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και μερικών ΜΜΕ, αυτή τη φορά το μομέντουμ ήταν καθαρά με το μέρος της κυβέρνησης μιας και η παράλληλη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής έβγαλε κάμποσα μαργαριτάρια (πχ) τα οποία ενδυνάμωσαν την αίσθηση της προϋπάρχουσας ανομίας την οποία καλείται η κυβέρνηση να τακτοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού και τα λοιπα και τα λοιπά. Όταν μαθεύτηκε δε το κόστος που πλήρωσαν αυτοί οι ...αεριτζήδες, όσο να 'ναι η διαδικασία κέρδισε αρκετούς πόντους νομιμοποίησης στο πόπολο, που είναι και το ζητούμενο τελικά, διότι σου λέει ο άλλος τα παίρνει μνημονιακώς από μένα, αλλά τουλάχιστον δεν τα παίρνει μόνο από μένα. Bonus στην όλη φάση η φανερή αμηχανία της ΝΔ που κατήγγειλε την Δημοπρασία και δήλωνε πως θα την αναιρέσει και τα λοιπά ενώ τα κανάλια σημαίες της (ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1) πήραν την πολυπόθητη Άδεια και μάλιστα το ΣΚΑΙ με το μικρότερο αντίτιμο. Η εικόνα στο ΣΚΑΙ την επόμενη μέρα έδωσε πολύ γέλιο με τους δημοσιογράφους του να πιέζουν τα στελέχη της ΝΔ ρωτώντας τα αν θα τους πάρουν πίσω την Άδεια. Διότι καλά τα γούστα, αλλά η γαμημένη η αναγκαιότητα ειναι uber alles. Αναμενόμενα η συμμαχία μερικών καναλιών με το σύστημα ΝΔΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση, μέχρι η ΝΔ να θυμηθεί το δόγμα περί "συνέχειας του κράτους" το οποιο όμως της ακυρώνει την τρέχουσα επιχειρηματολογία. Και με τι μούτρα να πεις πως θα ακυρώσεις de jure και εκ των υστέρων έναν τρομακτικά κερδοφόρο διαγωνισμό για το Δημόσιο; Λογικά η ΝΔ κρέμεται από τα χείλη (και άλλα μέλη) του ΣτΕ, το οποίο όμως διαχρονικά δεν ειναι αμέτοχο πολιτικών παιγνίων και μάλλον η απόφαση του μπορεί να προκαταληφθεί.

Εμβόλιμον. Θεωρία παιγνίων 101: Κόστος, αναγκαιότητα, αξία κτλ





- Θυμηθείτε πως με την Digea οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες (6 κανάλια) αντί να κοντραριστούν έφτιαξαν ...τραστ και πήραν το μονοπώλιο του παροχου ψηφιακού σήματος σε εκνευριστικά χαμηλή τιμή. Η διαφορά με τώρα, πέρα από κυβερνητικές πίπες, είναι ότι άλλο ο πάροχος και άλλο το περιεχόμενο και επειδή στην Ελλάδα και αλλαχού τα κανάλια δεν είναι άμωμα και άμεμπτα αλλά προασπίζουν τα έτερα συμφέροντα των αφεντικών τους. Τι γίνεται όμως όταν τα αφεντικά αυτά έχουν αντιδιαμετρικά έτερα συμφέροντα; Μα προφανώς και είναι δύσκολο να συνεταιριστούν (εύλογες απορίες: Γιατί ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης δεν κατέβασαν μια 3πλη σκοτεινή ομάδα που θα έπαιρνε 1-3 άδειες και μετά θα τις μοιράζανε; Οι Σαββίδης και Μαρινάκης δεν έχουν κανάλι, οπότε θα τους βόλευε ένας έτοιμος συνέταιρος όπως ο Αλαφούζος ή ο Κοντομηνάς. Γιατί ο Κυριακού δεν τα βρήκε με τον Αλαφούζο ή τον Κοντομηνά με στόχο να φτιάξουν ένα νέο υπερκανάλι με έτοιμες υποδομές; Αμα ενώνανε το πλήθος των εκπομπών τους που δεν ήταν για τα μπάζα με το ζόρι θα φτιάχνανε πρόγραμμα ενός σοβαρού καναλιου. Γιατί δεν το έκαναν, έτσι ώστε και λιγότερα να πλήρωναν και άδεια να εξασφάλιζαν; Μα διότι ο στόχος όλων αυτών δεν ήταν ποτέ η υγιής τηλεοπτική επιχειρηματικότητα. Δεν μπήκαν στον χώρο των ΜΜΕ μόνο για να εξασφαλίσουν εταιρικό κέρδος σαν μέτοχοι wannabe κερδοφόρων επιχειρήσεων. Και το αφήνω εδώ)


- Αντιδράσεις αντιδράσεις

-- Γιατί μόνο 4 κανάλια; Και που να ξέρω εγώ; Προέκυψε πως ο μικρός αριθμός μπορεί να φέρει λεφτά στο δημόσιο σε μια κλειστή και ελεγχόμενη δημοπρασία, κάτι (λεφτά) που ήταν uber alles ως Μνημονιακή υποχρέωση (αν το θυμάστε). Αν υπήρχαν 8 άδειες για 8 υποψήφιους (πχ) προφανώς το συνολικό ποσό θα ήταν πολύ μικρότερο. Το κριτήριο της εισπραξιμότητας του Δημοσίου δικαιώθηκε, όπως δεν έγινε πχ τότε με την Digea. Θεωρητικά ο αριθμός επιλέχθηκε χάριν της "βιωσιμότητας" διαιρώντας την (υποθετική;) διαφημιστική πίτα των 200 εκ/χρόνο έτσι ώστε να δίνει το βιώσιμο ποσο (;) των 50εκ ετησίων εσόδων ανά κανάλι. Προφανώς με τα λεφτά που θα ρίξουν απόσβεση θα γίνει από 7ετία μέχρι του αγίου πούτσου, αλλά - επαναλαμβάνω - δεν φταίω εγώ. Ενας επιχειρηματίας που θεωρεί μια επένδυση ασύμφορη την παύει. Και ενώ όλοι υποψιαζόμαστε τους λόγους Μαρινάκη (βλ αναγκαιότητα, πιο πάνω), επιφυλασσόμεθα για τους λόγους Σαββίδη ή Κυριακού.
Αν θέλετε μια πιο αιρετική άποψη, πέραν του χρηματικού ζητήματος, μπορούμε να πούμε πως ο Σύριζα ήθελε να βάλει τους καναλάρχες να σφαγούν μεταξύ τους. Και να το κάνει νόμιμα. Το σχέδιο(;) είχε το μειονέκτημα πως αν οι υποψήφιοι είχαν δυο δράμια μυαλό θα συνεταιρίζονταν και θα έπαιρναν τουλάχιστον δύο άδειες με συγκριτικά χαμηλό αντίτιμο (ειδικά αν επιμερίζονταν). Η γαμημένη η αναγκαιότητα όμως τα φέρνει αλλιώς. Οι πολλαπλές ενστάσεις και καταγγελίες του ενός εναντι στον άλλο, η χρηματική αιμορραγία, και το μοιραίο χάσιμο μερικών στην διαδικασία σίγουρα δεν θα χάλασαν τον Σύριζα που τον είχαν πήξει στην....αντικειμενική κριτική.

-- Ο πλουραλισμός όμως; Ποιος πλουραλισμός; Ποια διαφορά είχαν οι ειδήσεις του Mega, του ΑΝΤ1 και του ΣΚΑΙ και δεν το πήρα χαμπάρι εγώ; Η προσωπική μου άποψη πάντως θα ήταν να υπάρχει ένα (πολύ) υψηλό τίμημα (πχ 30 εκατομμύρια) και όποιος το πλήρωνε να έπαιρνε ψηφιακή άδεια. Να δεις ομως που τότε όλοι θα γκρίνιαζαν πως ειναι πολύ μεγάλο. Τώρα που πληρώνουν πολλαπλάσια καμαρώνουν κιολας. Άβυσσος η ψυχή του ολιγάρχη. Και η απορία γιατί 2-3 από τους καναλάρχες δεν συνεταιρίστηκαν θα παραμένει.

-- Τα κανάλια τα πήραν οι πλουσιότεροι. Βεβαίως μέχρι τώρα τα κανάλια ήταν ο ορισμός της κολχόζνικης ιδιοκτησίας ή των κιμπούτς και των αναρχικών κολλεκτίβων. Κοροϊδευομαστε μεταξύ μας και δεν το πήραμε χαμπάρι. 
Σε μια δημοπρασία κερδίζει είτε ο πλουσιότερος είτε ο έχων περισσότερο προσωπικό ενδιαφέρον,   από τους de facto πλούσιους συμμετέχοντες, ο οποίος ειναι διατεθειμένος να θυσιάσει περισσότερα, όπως πολύ νόστιμα υπογράμμισε ο Σαββίδης. Στον αντίποδα το να βάζει ο άλλος με το καλημέρα σας 50+ μύρια, αν μη τί άλλο σημαίνει πως το πράγμα μπαίνει αναγκαστικά σε μια πιο υγιή επιχειρηματική βάση απ΄ότι πχ αυτή του mega, καλησπέρα σας.

-- Μαύρο, άνεργοι εργαζόμενοι κτλ. Σας ακούω βερεσε. Για τους εξής λόγους:
--- Στο εντελώς παράνομο, αντισυνταγματικό και απότομο μαύρο στην ΕΡΤ κανένας από τους τωρινούς διαμαρτυρόμενους δεν διαμαρτυρήθηκε, το αντίθετο μάλιστα.
--- Όταν έκλεισε το Άλτερ δεν θυμάμαι το ΣΚΑΙ και την ΝΔ να διαμαρτύρονται για τους εργαζόμενους. Βασικά το ΣΚΑΙ δεν διαμαρτυρήθηκε για κανένα απολυμένο μέχρι να γίνει κυβέρνηση ο Σύριζα, οπότε άρχισε να διαμαρτύρεται... επιλεκτικά.
--- Όταν τα ίδια αυτά κανάλια δαιμονοποιούσαν (προ- και μετα- μνημονιακά) συλλήβδην όλους τους εργατικούς αγώνες, παραποιούσαν ειδήσεις ή αγιογραφούσαν δολοφόνους ή ψυχοπαθείς δεν τους έπιασε ο πόνος για την δεοντολογία. Όταν για χρόνια υποδαυλίζεις και προωθείς τον κοινωνικό αυτοματισμό, ε όταν το λούζεσαι δεν φταίει κανείς άλλος αλλά το στραβό σου το κεφάλι.
--- Ότι ένα κανάλι δεν έχει πλεον δικαίωμα ελεύθερης πανελλήνιας εκπομπής δεν σημαίνει πως κλείνει. Μπορεί να γίνει περιφερειακο, ιντερνετικό, καλωδιακό. Κανείς δεν κλείνει κανάλι. Του αφαιρεί το δικαίωμα πανελλήνιας ψηφιακής εκπομπής διότι πλέον δεν έχει άδεια γι αυτό. Όπως όταν ένα ταξί έχει άδεια στην Αθήνα πχ, δεν σημαίνει πως έχει πανελληνίως. Αν του πάρεις την άδεια στην Αθήνα μπορεί να βγάλει αλλού και σίγουρα δεν του παίρνεις το ταξί. Αν ο ίδιος βέβαια κρίνει ότι το "αλλού" δεν τον συμφέρει τότε μπορεί ο ίδιος να κλεισει το μαγαζί. Κοινως οι συγκρίσεις με την ιστορία της ΕΡΤ είναι άκυρες.
--- Και τέλος πάντων το αόρατο χέρι της αγοράς ζητά ενίοτε και κόστη τα οποία πρέπει κιόλας να πληρώνονται. Όταν ο "σοβαρός" χ καναλάρχης δεν μπορεί να βρει μια εγγυητική της προκοπής, ή σταματά την προσφορά του στο (όπως αποδείχτηκε) ευτελές ποσό των 18 εκ, ε τι να του κάνω εγώ; Ο χώρος των επιχειρήσεων ειναι καθαρά δαρβινικός με ορθολογικούς παίχτες. Οι παίχτες μπορεί να συνεργάζονται όταν κάτι τους απειλεί ως σύνολο, αλλά στην καθημερινότητά τους ειναι αυτονόητα θανάσιμοι εχθροί. Ο χώρος των καναλιών δεν είναι και τόσο ....ορθολογικός, αλλά ενίοτε μας σκάει η γαμημένη η αναγκαιότητα και τότε πρέπει να σπρώξεις χρήμα και όχι καβούρια.
Εμβόλιμον:

--- Το φιλοσοφικό ερώτημα παραμένει. Να συλλαμβάνουμε τα αφεντικά συμμοριών ή όχι διότι η σύλληψη θα στείλει τα μελη συμμοριών στην ανεργία; Όταν εφευρέθηκε το αυτοκίνητο έπρεπε να το διαδώσουμε ή όχι από το φόβο απώλειας εργασίας των πεταλωτών;
--- Πιθανότατα οι θέσεις των εργαζόμενων που ανοίγουν ειναι πολλαπλάσιες αυτών των εργαζόμενων των καναλιών που κλείνουν(;) διότι τα νέα κανάλια έχουν (από το νόμο) ουκ ολίγες θέσεις και με πιο δεδομένα εργασιακά δικαιώματα.

-- Η κυριότερη  αντίρρηση πριν την Δημοπρασία ήταν ότι το κράτος δεν θα εισπράξει αρκετά. Με αυτή την βαρυσήμαντη και έγκυρη παρατήρηση ως δεδομένο μπορούμε εκ των υστέρων να εξετάσουμε και τις υπόλοιπες. Τα παράπονα γενικώς είχαν κυριότερο στόχο α) τον ίδιο το Σύριζα και β) οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει τάξη στο defacto διαπλεκόμενο πεδίο των ΜΜΕ. Δείτε πχ τι αποτέλεσμα έβγαλε ο εγκέφαλος του Μουρούτη μετά το αρχικό κοκομπλόκο:

Οτι η ΝΔ (και όχι άδικα) ήθελε να δώσει την Τραινοσέ τζάμπα δεν έχει καμία σημασία. Μπεεεε.

Update. Κοκομπλόκο^2

-- Ο Σύριζα φτιάχνει νέα διαπλοκή. Μέλλει δείξαι, αν και το ότι ο ΑΝΤ1 και το ΣΚΑΙ πηραν άδεια, που δεν τους λες και φιλοκυβερνητικούς, μάλλον δείχνει πως το κριτήριο ήταν τελικά της εισπραξιμότητας, οι δε ποκερικές ικανότητες του Αλαφουζέικου τον βγάζουν και κερδισμένο της υπόθεσης (η καρδούλα του το ξέρει, 43 εκατομμύρια ειναι αυτά). Τώρα θα μου πεις, από την άλλη, πως κανείς δεν έχει υπογράψει με το αίμα του δήλωση αιώνιας πίστης σε ένα κόμμα και τα συμφέροντα αλλάζουν. Δεκτόν.


-- Μα να πάρει κανάλι ο Μαρινάκης ή ο τάδε εργολάβος του Δημοσίου; Για όσους δεν βγήκαν απο την θερμοκοιτίδα προχτές να θυμήσω την χαριτωμένη προσπάθεια της ΝΔ να κόψει διάφορους από την .... καναλαρχία με τον νόμο του Βασικού Μετόχου που έφαγε χοντρό άκυρο από την ΕΕ και ο Πάκης τότε αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει ατάκτως. Καλώς η κακώς (κακώς, τα παράπονά σας στην Δικαιοσύνη) ο Μαρινάκης δεν έχει καταδικαστεί για τίποτα και τα περι εργολάβων τα μάθαμε τότε με τον Πάκη, πως η ΕΕ δηλαδή βαράει όποιον "εμποδίζει την επιχειρηματικότητα". Ευρώπη θέλετε; Εχει και τέτοια. Άσε που με τις αντιπροτεινόμενες παπαριές της ΝΔ ο Μαρινάκης μπορούσε να δώσει 2 ψωροεκατομμυριάκια όποτε γούσταρε και να φτιάξει ένα κανάλι. Κοινώς αμα ο Μαρινάκης θελει κανάλι, θα φτιάξει κανάλι, διότι έχουμε καπιταλισμό και όχι διαγωνισμό προσωπικού γούστου. Τώρα τουλάχιστον θα πληρώσει και κανα φράγκο.

-- Το εκπρόθεσμον του Καλογρίτσα. Θα είχε νόημα να κουβεντιάζουμε αν η Άδεια πήγαινε στα 5-6 εκατομμύρια. Όταν ο Καλογρίτσας σκάει 50 εκατομμύρια, με το 1/3 αυτών μπροστάντζα η εγγυητική επιστολή και οι technicalities χάνουν το νόημα τους.


- Δημοσιογραφικές πληροφορίες, διαρροές, φήμες. Για άλλη μια φορά πήξαμε στις πίπες. Όταν Έλληνας δημοσιογράφος ακούει την λέξη ρεπορτάζ ψάχνει να βρει το λεξικό του, πάει και τελείωσε.

13 σχόλια:

  1. Λοιπόν, ειλικρινά χρειάζομαι από εσένα λίγο Help! (και εννοώ «ειλικρινά» χωρίς πλάκα). Να καταλάβω (από περιέργεια τουλάχιστον), περί τίνος πρόκειται.

    Οφθαλμοφανώς σωστά τα συμπεράσματά σου περί διαπλοκής, και φυσικά στην Ελλάδα οι «ειδήσεις» (ρεπορτάζ) σημαίνουν «διάδοση φημών αναλόγως διαπλοκής και πιστεύω των λεγομένων δημοθιογλάφων». Βέβαια αυτό δεν είναι κατ’ αποκλειστικότητα «Ελληνικό». Στις ΗΠΑ π.χ., στο κανάλι Fox (4ο μεγαλύτερο) τα διάφορα προγράμματα της Fox News (ο Ιερός Ναός Αγίου Δεξιού του Ουρακοτάγκου), είναι νομικά καταχωρημένα όχι ως journalism αλλά ως entertainment (τουλάχιστον είναι ειλικρινείς οι άνθρωποι ως προς τα φούμαρα, κι ας χάβει «ειδήσεις» ο κοσμάκης –όχι ακριβώς «ειλικρινείς», μάλλον καλύπτουν τα νώτα τους για περιπτώσεις μηνύσεων).

    Αλλά εδώ υπάρχει μεγαλύτερο (αν είναι δυνατόν) θέμα το οποίο δεν καταλαβαίνω. Το θέμα αυτό το αγγίζεις στην παράγραφό σου που ξεκινά «Γιατί μόνο 4 κανάλια;» αλλά φεύγεις χωρίς να μπεις ουσιαστικά μέσα.

    Όπως αναφέρεις και εσύ, βρήκα κι εγώ από ανεξάρτητες πηγές επαγγελματικής πληροφόρησης έξω ότι η αγορά για τηλεοπτική διαφήμιση στην Ελλάδα είναι περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια (200 εκατ., Ευρώ). Πράγματι, περίπου 250-450 Ευρώ το λεπτό για 5 κανάλια, και πράγματι το κόστος διαφήμισης, αλλά και οι αμοιβές διαφημιστών και πχ., φωτογράφων, στην Ελλάδα έχουν πέσει κατά 60%-85% τα τελευταία 10 χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε πάντα στην Ελλάδα τα κανάλια έβαζαν λίγο πρόγραμμα ανάμεσα στις διαφημίσεις.

    Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τέσσερεις-συν-ΕΡΤ επιχειρήσεις με συνολικά έσοδα περίπου 200 εκατομμύρια όταν έδωσαν 250 εκατομμύρια για άδειες πριν ξεκινήσουν; Πριν καν ξεκινήσουν λειτουργικά έσοδα, μισθούς, παραγωγή, αναμετάδοση, …κέρδη. Θα μου πεις… «απόσβεση θα γίνει από 7ετία μέχρι του αγίου πούτσου», αλλά, με ή χωρίς την θαυματουργή συμβολή του Αγίου Πεοφόρου προς τους πιστούς, και αν και πράγματι οι αποσβέσεις γίνονται πάντα σε βάθος χρόνου, η συγκεκριμένη αριθμητική (δεν πάω καν στα μαθηματικά) απλά είναι γελοία –μη βιώσιμη, μη συζητήσιμη.

    Δηλαδή, ότι διαπλοκή και ξερωγώ και σούπα-μουπες να παίζει με τα πω-ρόσωπα, αυτά τα νούμερα δεν βγαίνουν (ούτε με διαφημίσεις 135 λεπτά την ώρα, ούτε σε δέκα εφτά χρόνια), άρα, ο λάκκος στη φάβα έχει από κάτω και σπήλαιο. Δεν φτάνω καν να μιλήσω για το τζογαδόρικο Λας Καραγκιοζβέγκας που έστησε κυβέρνηση κράτους. Τα νούμερα δε βγαίνουν ρε παιδιά, οπότε τι πραγματικά συμβαίνει (τώρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από πριν);;; Και τι διάολο θα βλέπει ο κοσμάκης στο μπανιστίρ ντουλάπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ρεζουμε ειναι αυτο "Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τέσσερεις-συν-ΕΡΤ επιχειρήσεις με συνολικά έσοδα περίπου 200 εκατομμύρια όταν έδωσαν 250 εκατομμύρια για άδειες πριν ξεκινήσουν; " σωστά;


    (Διευκρίνηση: Πλέον η ΕΡΤ σπανίως έως ποτέ προβάλλει διαφημίσεις, τις αφήνει για τους ιδιώτες.)

    Προσωπική θέση:
    1. Το πα κ το ξαναλέω, τα κανάλια στην Ελλάδα δεν παίρνονται για το κέρδος ως επιχείρηση, αλλά ουσιαστικά για την προστασία του μεγαλομετοχου στους άλλους τομεις με τους οποιους ασχολείται. Γ αυτο και οι υποψήφιοι δρώντας εντελώς αντικαπιταλιστικά δεν συνεταιρίστικαν σε 4 (πχ) ομάδες με στόχο να πάρουν τα καναλια με 3-4 εκ το καθένα.

    Υπάρχει και καπιταλιστικό επιχείρημα:
    2. Κανένας επιχειρηματίας που έχει φράγκα να σπρώξει (και όλοι αυτοί έχουν) δεν θα πει όχι στην προοπτική δημιουργίας μονοπωλίου-ολιγοπωλίου ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει ένα χοντρό εφάπαξ ποσό. Για τα επόμενα 10 (;) χρόνια στην πανελλήνια εμβέλεια θα παίζουν μόνοι τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Και η πίτα μπορεί να αλλάξει δραματικά υπό τας νέας συνθήκας.

    3. Υπάρχει το επιχείρημα του ημιηλίθιου Ζούλα, πως δλδ τα σκάσανε και περιμένουν να τα πάρουν πίσω απο το ΣτΕ ενω ενδιαμεσα δηλώνουν πως το πονάνε το μαγαζί


    Αυτα εκ του προχείρου. Μπορώ να σκεφτώ ακόμα πεντεδέκα επιχειρήματα στο γιατί να τα χώσει λεφτά (απο το να γαμάει φρέσκιες ξανθιές, το προσωπικό ψώνιο, το "γάμησα τον απέναντι", τις μέλλουσες πολιτικές βλέψεις, την προοπτική 24/7 τηλευπεράσπισής του σε δικαστικά μπλεξίματα κτλ κτλ), ένας που έτσι και αλλιώς τα έχει για να πάει μια επιχείρηση η οποία πολύ δύσκολα θα του αποφέρει κέρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, μάλλον για το #1 μου φαίνεται κι’ εμένα (παθητικό που τα "καθαρίζει" για τα λιβάδια που έχουν σημασία), αλλά αυτό δεν αποκλείει και γενικότερη βάση στο #2 με υποτραπέζιο κλείσιμο ματιού στο «κυβέρνηση» (Το #3 μάλλον είναι δεδομένh ομπρέλα γενικά ούτως ή άλλως). Ένα πράμα σαν τους αυτοδιορισμένους αστυνομικούς που αφού έδιωξαν από το πεζοδρόμιο τους παπατζήδες έστησαν δικό τους Καζίνο;

    Πάντως η γενικότερη ιδέα του τι θα σερβίρουνε στον ...τηλεθεατή, είναι μάλλον από άλλο ευαγγέλιο, απόκρυφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις ίδιες μαλακίες που βλέπαμε θα βλέπουμε. Εδώ ο Κυριακου δεν τσιγκουνεύτηκε 76 εκ και τσιγκουνεύετε να πάρει κανα σοβαρό μηχάνημα που να δίνει ψηφιακο σημα της προκοπής

      Διαγραφή
  4. Μα τα 200 εκ των διαφημίσεων είναι για 1 χρόνο, όχι; Οπότε η απόσβεση έρχεται σε ένα χρόνο. Θα μπορούσαν ίσως οι φοβεροί μας δημοσιογράφοι να δίνουνε λίγο περισσότερο context άμα λάχει να'ούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 200/ χρονο + τα λειτουργικα έξοδα ανά κανάλι που μπορει να ειναι 10-30 εκ. + για τα νεα καναλια η αγορα απο το 0 εξοπλισμου κ χώρων

      Διαγραφή
    2. Έτσι, κουβέντα να γίνεται και με το συμπάθιο…
      Θεωρητικά, σε απλουστευμένο επίπεδο σκεπτικού, η θεωρία οικονομικής στρατηγικής μιας επιχείρησης, λέμε τώρα, είναι ότι από το σύνολο (100%) εσόδων, διανέμονται:
      25% για φόρους κλπ.,
      25% για απόσβεση επενδύσεων και επανεπένδυση,
      25% για λειτουργικά έξοδα (νοίκια, εξοπλισμό, υλικά, παραγωγή, μισθούς, κλπ)
      25% για κέρδος
      Όπου σε κάθε επιχείρηση ανάλογα με το προϊόν, την αγορά, την ηλικία της επιχείρησης κλπ., κλπ., τα ποσοστά παίζουν μεταξύ τους, αλλά «παίζουν» λογικά και με όραση ορίζοντα μέλλοντος ξεκινώντας από την παραπάνω αρχική θεωρητική δομή.
      Όπου στην αρχή φερ’ ειπείν, το μέγιστο από το 25% κερδών θα παραχωρηθεί στην απόσβεση επένδυσης και επανεπένδυσης, αλλά η επιτυχία της επιχείρησης σε βάθος μέλλοντος εξαρτάται από την σοφία διαχείρισης λειτουργικότητας και επανεπένδυσης.

      Στην προκειμένη, τα 250 εκατομμύρια, πες 62,5 ανά επιχείρηση, είναι μόνο ένα μέρος του «25%» της απόσβεσης/επανεπένδυσης (πες ας πούμε 12,5%) γιατί πρέπει να υπάρχει και επανεπένδυση. Σημ., ότι κόστος επένδυσης υπάρχει είτε σαν τόκοι δανείου είτε, αν τα έβαλες χωρίς δάνειο από την τσέπη σου, σαν κόστος του τι θα είχες στην τσέπη σου αν δεν τα είχες βάλει. Σημ., #2: Συχνά συμφέρει να πάρει κανείς δάνειο κι ας μπορούσε να τα βάλει από την τσέπη του, κρατώντας τα της τσέπης στην τσέπη.

      Άρα στην πραγματικότητα, τον πρώτο χρόνο δεν βάζεις και τα 200 εκατομμύρια στην απόσβεση, αλλά στην καλύτερη περίπτωση επιβίωσης πολύ, πολύ λιγότερα, όπου στο παράδειγμα του τι γίνεται με τα κανάλια τώρα δεν θα τα ξεπληρώσεις ποτέ γιατί το κόστος της επένδυσης ανεβαίνει με τον χρόνο. Το σκεπτικό του κυρίου Δημητρακάκη δεν προβλέπει για λειτουργικά έξοδα, ούτε για επανεπένδυση ούτε για φόρους.

      Αυτά βέβαια τα παραπάνω είναι από σκεπτικό δυτικού εξωτερικού και δεν λειτουργούν έτσι στην Ελλάδα, γι’ αυτό και κατά την γνώμη μου δεν λειτουργεί η Ελλάδα (ούτε σε δημόσιο ούτε σε ιδιωτικό τομέα) -απ’ ότι καταλαβαίνω, στην Ελλάδα δεν δίνεται σημασία στην οικονομική στρατηγική ούτε για φόρους ούτε για επανεπένδυση, ούτε για λειτουργικά έξοδα, και τα βγάζουμε ότι πιάσουμε σήμερα, αδερφέ, και αύριο βλέπουμε.

      Διαγραφή
  5. όλα τα τόφια που φωνάζετε γιατί 4 άδειες και ετς, όταν πάτε και πίνετε μπυρόνια στο ένα (1) δημοτικό κατάστημα που δημοπρατείται κάθε χ χρόνια σε μια παραλία ή μια πλατεία ή δεν ξέρω που, αισθάνεστε να σας πνίγει η χουντίλα και τ'άδικο γιατι εκει δεν άνοιξε ο δήμος 157 καταστήματα ώστε να πάρουν απο ένα όλοι οι ενδιαφερόμενοι;

    όχι ε; μαλακία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι άδειες θα έπρεπε να είναι απεριόριστες με μικρό τίμημα (π.χ. 2.000.000 το έτος) έτσι ώστε να ανοίγει κανάλι όποιος θέλει (και έχει τα φράγκα, που δεν είναι δα και κάποιο υπέρογκο ποσό για επιχειρηματίες). Μπορεί να μάζευε λιγότερα φράγκα το κράτος μόνο από τις άδειες αλλά θα μάζευε περισσότερα από τις υπόλοιπες συναλλαγές (φορολογία, κλπ), συν του ότι θα μειωνόταν και η ανεργία (πιο πολλά κανάλια = περισσότεροι απασχολούμενοι).

    Αλλά πού μυαλό για τέτοια, το μόνο που τους νοιάζει είναι οι Καρανίκες και οι ράπερ σύμβουλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μεν αλλα:
      1. Σε κάθε μνημόνιο υπήρχε η πρόβλεψη για ~300 εκ από πώληση συχνοτητων. Οχι απο παράπλευρα έσοδα, ταμεια κτλ κτλ που ειναι δύσκολο να αποδώσεις κάπου. Γίναμε αντιμνημονιακοί κύριε;
      2. Μετά σίγουρα ο Μαρινάκης θα είχε και 1 και 2 και 23 κανάλια
      3. Και οι κοπτόμενοι περί ποιότητας;

      Διαγραφή
  7. 1) Σε ποιό μνημόνιο αναφέρεσαι; Διότι στο τρίτο ναι μεν υπάρχει όρος για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν αναφέρεται όμως τίμημα. Τα ~300 εκατομμύρια από πού τεκμαίρονται; Από το 1ο ή το 2ο; Έχεις παραπομπες; (διότι βαριέμαι να τα ψάξω)
    2) Ακόμα καλύτερα. Όσο πιο πολλά κανάλια τόσο πιο πολλά έσοδα από τις άδειες.
    3) Μας νοιάζει; Και στο κάτω κάτω η «ποιότητα» (των καναλιών) είναι υποκειμενικός όρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "και γιατί 2εκ και όχι 200E ή δωρεάν με δώρο μια μπουγάτσα...να πάρουμε και παραπάνω ΦΠΑ από τις μπουγάτσες

      αλλά που να σας αφήσουν μυαλό για τέτοια οι παιδεραστές, οι διαπλεκόμενοι και οι χουντοβασιλικοί που έχετε μαζώξει"

      μαλακία ακούγεται ε;κοίτα να δεις

      Διαγραφή

aeisixtir