Δεν έχω ούτε την διάθεση να κράξω, ούτε να μην κράξω, ούτε τίποτα. Ας προσπαθήσουμε απλά να εξηγήσουμε εν έτει 2016 πράγματα που γενικώς θεωρούνται αυτονόητα εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.
- Ενα σύγχρονο, δυτικό κράτος, οφείλει να είναι άθρησκο και κοσμικό. Εικονες, σουσουμια, ζώνες, τιράντες, παντόφλες, σαγιονάρες, άγια φώτα και λειψανα είναι αποδεκτά μόνο ως πανηγυράκια να χαμε να λέγαμε και να γλεντάει το πόπολο και τέτοια, αλλά η δημόσια, δηλ. κρατική, ανάμιξη (και οικονομική προφανώς) σε αυτά οφείλει να είναι μηδενική
-Οι πολίτες του έχουν προφανώς το δικαίωμα στην μαλακία τους, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις κρατικές λειτουργίες (πχ το θέμα με τις ταυτότητες). Αν είσαι αιρετός και ανήκεις σε κάποιο θρήσκευμα στα αρχίδια μας, κράτα το για τον εαυτό σου.
- Το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα, και καμία υποχρέωση, να κατηχεί τους μαθητές, ακόμα και στην "θρησκεία τους". Έτσι και αλλιώς η θρησκεία κανενός δεν επιλέγεται "ελεύθερα" από την στιγμή που την επιλέγουν οι γονείς του γι αυτόν
- Τα χωριστά σχολεία/μαθήματα για μαθητές διαφορετικών θρησκειών είναι δυνητική βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, ρωτήστε και τους Ιρλανδούς να δειτε. (βραβείο πιο γαμάτης ερώτησης από Ιρλανδό που μνημονεύει ο Ντόκινς: είσαι καθολικός άθεος ή προτεστάντης άθεος;)
- Όταν κάθεται το εκλεγμένο κράτος δια των αντιπροσώπων του να κουβεντιάσει με τον χ φορέα (που ειναι προφανώς υφιστάμενος) επί ίσοις όροις για πράγματα που δεν τον αφορούν, όπως δεν αφορά την Εκκλησία το τι διδάσκεται στα σχολεία, το μισό παιχνίδι το έχει ήδη χάσει, ακόμα και αν ο χ φορέας υπαναχωρήσει στα πάντα.
- Υπενθύμιση: το σχολικό πρόγραμμα, το πλάνο διορισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα, ο καθορισμός αργιών κτλ δεν είναι αρμοδιότητα της εκκλησίας. Ειναι αρμοδιότητα των πολιτικών και προφανώς των πολιτών. Για το θέμα αυτό ο λόγος του κάθε Αμβρόσιου έχει και οφείλει να έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με τον δικό σου λόγο.
- Η Ελλάς δεν είναι η Ορθοδοξία και η Ορθοδοξία δεν είναι η Ελλάδα. Αν είστε αμόρφωτοι, μπαστουνόβλαχοι, κομπλεξικοί και η μόνη σας πολιτισμική/εθνική αναφορά είναι ο παπάς της γειτονιάς 300-400 χρόνια μετά την ανάδυση των εθνικών κρατών και 200 χρόνια μετά την δικιά μας αφορισμένη επανάσταση φταίτε εσείς.
- Αν δεν το ξέρετε υπάρχουν Έλληνες Καθολικοί και Έλληνες μουσουλμάνοι από δημιουργία ελληνικού κράτους.
- Κατανοώ την μανία που έχουν μερικοί να αλλάξει η κυβέρνηση. Η στέρηση της κουτάλας μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις όμως όταν δεν βλέπεις τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών σου. Το πάθημα του Καραμανλή που βοήθησε τον Χριστόδουλα τότες με τις ταυτότητες (απο την μία ο Χριστόδουλος έχασε στο μπραντεφερ με την Πολιτεία, από την άλλη ο λόγος του τότε έδωσε την πρώτη σοβαρή χείρα βοήθειας στον ουγκανισμό και στο κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, την ΧΑ) δεν φαίνεται να έγινε μάθημα στον πολιτικό μας κόσμο και θα το βρούμε μπροστά μας.
- Τον Συριζα μπορεί να τον ψέξει κανείς για πολλά. Είναι τρομακτικά αστείο όμως μερικοί τύποι που πιστεύουν στα ίσια πως
-- Η γη είναι 6000 ετών
-- Η γυναίκα δημιουργήθηκε απο το πλευρό του αντρα
-- Θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια αν δεν ήταν η γυναίκα και ένα ομιλον φίδι που μας χάλασαν την μανέστρα
-- Ο Θεός ειναι ο γιος του, ο οποιος γεννηθηκε χωρις αντρική συμβολή και πέθανε αθώος όντας για να μας συγχωρήσει ο πατερας του, δηλαδή ο εαυτός του τις αμαρτίες που έκαναν οι προγόνοι μας (οι οποίες κληρονομούνται) και που θα καναμε εμείς, κατόπιν αναστήθηκε και θα ξανάρθει σε round 2 fight
κτλ κτλ
ε, είναι αστείο αυτοί οι τύποι να τον κατηγορούν για ιδεοληψία!!
Υ.Γ. Ειπώθηκε, αλλά μαζεύτηκε γρήγορα, πως ο Ιερώνυμος κάτι ψέλλισε περι δημοψηφίσματος για χωρισμό εκκλησίας κράτους. Από την μία θαυμάζω την ικανότητα μερικών να επικαλούνται την αμεση δημοκρατία μόνο όταν τους βολεύει, από την άλλη θα ήθελα να δω το σχετικό ντιμπέιτ, όταν στην εξίσωση προστεθεί πως αν χωριστεί η εκκλησία από το κράτος τότε η παπαδική μισθοδοσία θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό για να προσληφθούν πχ γιατροί ή δάσκαλοι ή για να πέσει λίγο ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος
Στου κουφού την πόρτα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει.. τα λέει ωραία! Εξ άλλου αν βροντήσουμε πολλοί την πόρτα του κουφού, ή αυτή θα σπάσει ή ο κουφός θα ξεκουφαθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δημοψήφισμα θα ήθελα να το δω και γω όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για να δω το παπαδαριό να τρώει τα μούτρα του. 97% ποσοστό χριστιανών και μπλα μπλα μπλα και παπαριές, θα ήταν καλό να τους φύγει η μαγκιά από τη μούρη. Βέβαια, η πρόταση δημοψηφίσματος είναι μια προσπάθεια να βγάλουν δημοκρατικό προσωπείο κιετς προς τα έξω. Δεν νομίζω ότι ξέρουν και οι ίδιοι τις πραγματικές τους δυνάμεις μέσα στην κοινωνία. Φυσικά θα πρέπει να προστεθεί στο δημοψήφισμα ότι "πως αν χωριστεί η εκκλησία από το κράτος τότε η παπαδική μισθοδοσία θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό για να προσληφθούν πχ γιατροί ή δάσκαλοι ή για να πέσει λίγο ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος"
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος 9/10. Το 97% είναι σαφώς αστείο ποσοστό, αλλά αν γινόταν δημοψήφισμα μου φαίνεται ότι το ποσοστό «Χριστιανών» που θα έβγαζε θα ήταν πάλι μεγαλύτερο του πραγματικού. Αυτό που κατά την γνώμη μου μπερδεύεται στη μέση σε αυτές τις συζητήσεις είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό πιστεύει ότι υπάρχει ένας γέρος στον ουρανό πού ‘κανε γιό με μια παρθένα, άγγελοι, θαύματα κλπ… αλλά, υπάρχουν πολλοί που βλέπουν την Ελληνική Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη και Ανεγκέφαλη Εκκλησία όχι τόσο σα «θεό» αλλά σαν παράδοση. Σαν ταυτότητα. Δεν πρέπει, νομίζω, να υποβαθμίζουμε ή να υποτιμούμε την σημασία, σε μια κοινωνία, και ναι, σε ένα κράτος, της παράδοσης και της αντιληπτής ταυτότητας (έστω κι αν αυτό σημαίνει όμορφες εκκλησούλες στις Κυκλάδες, κόκκινα αυγά, τσουρέκια κλπ… μετάληψη δυό φορές τον χρόνο και Ανάσταση 23:48 έως 00:12 και σπίτι για μαγειρίτσα). Συν και παράλληλα με εκείνους που θα δηλώσουν «Χριστιανοί» λόγω ταυτότητας/παράδοσης μην ξεχνάμε και τους μη-αριστερούς, και τους μειωμένης εκπαίδευσης (ή διανόησης) που δηλώνουν «Χριστιανοί» από φόβο μη πλακώσουν τα κουμούνια και οι άθεοι. Και, αυτό το σκεπτικό μου, αν ισχύει, οδηγεί και στην εξής ερώτηση: Αν οι μισθοί των παπάδων πληρωνόντουσαν από έσοδα της εκκλησίας αντί του κράτους (όπως σε πραγματικά δυτικές και πολύ μεγαλύτερες χώρες), στην Ελλάδα δεν θα υπήρχαν πια παπάδες μετά από λίγα χρόνια γιατί δεν θα υπήρχαν λεφτά να πληρωθούνε. Η ερώτηση τότε διαμορφώνεται στο μήπως η μισθοδοσία των παπάδων στην Ελλάδα από το κράτος είναι απαραίτητη γιατί αλλιώς θα καταλήξουμε σε μία κοινωνία χωρίς παραδόσεις/ταυτότητα (και δεν μιλάω για το μικρό ποσοστό που μπορούν να το κάνουν χωρίς χειροπιαστή εκκλησία, ή να διαχωρίσουν τις παραδόσεις από την εκκλησία).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδόσεις και ταυτότητα εξελίσσονται σε ορίζοντα πολλών γενεών. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Και όταν σκεφτεί κανείς και το ποσοστό του πυρήνα εκείνων που πάντα πράγματι έχουν ανάγκη να πιστεύουν στον γέρο στον ουρανό, κατά την γνώμη μου, το πραγματικό στοίχημα δεν είναι να στραγγαλίσουμε την Εκκλησία, αλλά να την διαχωρίσουμε από την εκπαίδευση πρώτα, και μετά από το κράτος συστημικά και όχι οικονομικά. Ένα-ένα τα βήματα, και η εξέλιξη τη δουλειά της...