Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Αυγούστου 13, 2019

112 και που μπορεί και που δεν μπορεί να βοηθήσει*

*Το παρόν δεν θεωρείται ολοκληρωμένο ποστ, αλλά αποτελεί μάζεμα και συμπλήρωμα διαφόρων νημάτων-τουι που ξεκινάνε απο εδώ και δημοσιεύεται κατόπιν απαίτησης του φίλου αντιδρασεξ. Να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες στο θρεντ και ειδικά τον πωςτονλενε

Καλο, χρυσο και άγιο το 112 και μακαρι να το χαμε απο πάντα.

Αλλα τι κανει το 112; Βασικά, στελνει sms μέσω του κυψελωτού δικτύου κινητης τηλεφωνίας (μελλοντικά ίσως να σε παίρνει και στο σταθερό) που λέει μεχρι στιγμής 1-2 εντελώς βασικα πράγματα (εμένα πχ μου ήρθε 3 φορές το ίδιο sms εχτές και με ξύπνησε μεσημεριάτικα (μπινελίκια)) τα οποια δεν σημαινουν και τιποτα ιδιαίτερο, τύπου μην βάλεις φωτιά, μην κάνεις, μην ράνεις (μην το γελάτε, και αυτό χρήσιμο είναι. Έστω και έναν τρελάκια να κόψει που αποφασίζει να "καθαρίσει τα χόρτα" δια της φωτιάς μέρα μεσημέρι με 45C και 8 μποφόρ (προσωπική εμπειρία του γράφοντος ένας τέτοιος μπάρμπας), καλό θα είναι).  Άντε να ειμαστε τυχεροι και να σου στείλει ότι έπιασε φωτιά το τάδε μέρος, ΜΗΝ ΠΑΣ. Επειδή λοιπον οι εταιρειες κινητής δεν έχουν την όρεξη ή την φαντασία σας, δεν κάνουν τριγωνισμό σήματος για κάθε τηλέφωνο που βρίσκεται στην περιοχή και η μονη πληροφορία που χρησιμοποιούν ειναι ΠΟΙΑ κεραία χρησιμοποιείτε. Ίσως ούτε καν ποια κεραία, αλλά ποιο σταθμό βάσης (κέντρο). Αυτό μας δίνει μια εξαιρετικά φλου, περιπου κυκλική κατανομή της θέσης σας γύρω απ την κεραία/σταθμό βάσης η οποια έχει να κάνει με την ισχύ του σηματος που τσιμπαει η κεραια. Αν λοιπον έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας μπορει (πέρα απο τον κίνδυνο να σας τηγανίσει τα πελέδια) η κεραία να σας θεωρεί ότι είστε μακρύτερα απ΄οτι είστε. Αν είστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχη μπορει να σας πιάσουν 2 ή 3 κεραίες, αλλά σιγά μην διασταυρώνουν τις πληροφορίες αυτες. Ειναι και ασύμφορο, και χρονοβόρο, και (πιθανόν) παράνομο και χωρίς νόημα γιατί η αποστολή προσωποποιημένων πληροφοριών πιθανότατα θα χρειάζεται υπερπολλαπλάσιο προσωπικό/υποδομές. Το πλέον πιθανό ειναι να πάρετε 2 ή 3 φορές το ίδιο μήνυμα ή αν η κάθε κεραία έχει το "δικό της" μήνυμα μιας και οι συνθήκες ενδέχεται να μην είναι οι ίδιες, να πάρετε 2 ή 3 διαφορετικά και αντικρουόμενα μηνύματα.

Ας φέρουμε λοιπον το 112 στο Μάτι ή στις φωτιές του 2007 ή σε κάποια αλλη αναλογη περίπτωση. Ειναι σωτήριο, είπαμε, στην φάση που δεν εισαι εκει για να σου πει να μην πας. Αν πχ οι πηγαίνοερχόμενοι απο την Μαραθώνος σταμάταγαν επί τόπου αν είχαν ειδοποιηθεί (και αν ειχαν υπακούσει), μάλλον τα θύματα θα ήταν λιγότερα. Βεβαιως να θυμόμαστε πως μιλάμε για ανθρώπους που ειχανε κλείσει την ΛΕΑ στην Εθνική και είχαν μπλοκαριστεί τα πυροσβεστικά αλλά τέλος πάντων....

Αλλά την σχετική μαλακία τότε την έκανε η αστυνομία που έστειλε τους ανθρώπους στο Μάτι. Η ίδια αστυνομία που θα δώσει τώρα στους χειριστες του 112 οδηγίες για το τι να γράψουν, διότι ούτε παντογνώστες ειναι, ούτε εχουν και καμια όρεξη να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες, ειδικά όταν διακυβεύονται ζωές. Οποτε το ζήτημα ειναι τι πληροφόρηση έχει αυτός που δινει τις οδηγίες και πόσο αλλάζει η πληροφορία μέχρι αυτες να κοινοποιηθούν. Γιατί ο αρμόδιος μπορεί να λαμβάνει πολλές, αντιφατικές ή καθυστερημένες πληροφορίες ή η εικόνα να αλλάζει τόσο ραγδαία που να μην προλαβαίνει και ο ίδιος να προσαρμοστεί, πόσο μάλλον οι από κάτω του. Και στο Μάτι αλλά και στην φάση που κάηκαν ~20 άτομα στην Μάκιστο το 2007 δεν έλειψε ο κρατικός παράγοντας. Πέρσι η αστυνομία (κατά τα προβλεπόμενα) και το 2007 η πυροσβεστική (ελλείψη άλλου) ήταν παρούσες και έδωσαν οδηγίες στους πολίτες. Οι πυροσβέστες και ένας αντιδήμαρχος (αν θυμαμαι καλά) μάλιστα κάηκαν το 2007 μαζί με τους ανθρώπους που καθοδηγούσαν. Το ζήτημα λοιπον ειναι πως και ποιος διαχειρίζεται την πληροφορία και αν μπορεί αυτή να διαχειριστεί καλύτερα από έναν τέτοιον αριθμό. Η απάντηση ειναι προφανώς όχι. Και αμα αρχίσουν και παίρνουν ΟΛΟΙ το 112 για να ΔΩΣΟΥΝ πληροφορίες, εκεί να δεις κουλουβάχατο. Γενικά πάντως οι φωτιές ειναι δύσκολο πλεον να απειλήσουν ζωές μιας και πάντα δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σε σπιτια και σε κατοικημένες περιοχές, η αστικοποίηση έχει φάει το πράσινο εντός των πόλεων, το οδικο δίκτυο βοηθά κ οι περισσότεροι έχουν το νου τους όταν βλέπουν καπνό στον ορίζοντα. Η εμπειρία του 2007 μας έκανε όλους σοφότερους (πχ τότε βρέθηκαν άτομα που ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ νερό στην ΠΥ. Αυτό μάλλον έχει εκλείψει ως φαινόμενο). Αν σου σκάσει όμως ένα φαινόμενο τύπου Ματιου ή Μακίστου  που η φωτιά σου την πέφτει απο το πουθενά σε dt, με άφθονη καύσιμη ύλη, αέρα που πάει με 1000 και δρομους-παγίδες, το μονο που μπορεις να κάνεις ειναι να εύχεσαι να μην εισαι εκει. Και θύματα θα υπάρξουν και απ όλα. Σε τέτοιες φάσεις η ψυχραιμία, η αποτελεσματικότητα, η ετοιμότητα και η επικοινωνία των υπεύθυνων δεν ειναι ούτε αναμενόμενες ούτε ικανοποιητικες, γιατί απλουστατα γίνεται της πουτάνας. Αλλη φάση ειναι η μάχη με τις φλόγες εκ παρατάξεως και σε μέτωπο και εντελώς διαφορετική όταν σου την πέφτει από παντού. Εκεί αυτά που μπορεί να κάνει η πυροσβεστική ή η αστυνομία/πολιτική προστασία ειναι σαφώς λιγότερα.

Ξανά για το 2007. Θυμάμαι πως για περίπου ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ την έβλεπαν την φωτιά να έρχεται στην Ολυμπία. Και είχαν και σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης σε όλο το δάσος. Και το ποτάμι στην πλάτη τους. Και είχαν παραταχθεί ούτε και γω ξέρω πόσοι πυροσβέστες. Και είχανε και καταστροφείς δέντρων μαζί. Απο αυτούς που σου καθαρίζουν ένα δάσος σε μια μέρα. Και ότι αεροπλάνο υπήρχε και δεν υπήρχε. Το αποτέλεσμα το ξέρετε.

Ξανα για το 112. Σύνοψις. Αν περιμένετε πως αν σας κάτσει στραβή τύπου Ματιού πως θα σωθείτε από ένα τέτοιο μήνυμα (1) πρεπει να μας πείτε τι σκατά νομίζετε πως θα λέει και τι σκατά θα κάνετε με αυτό. Αν περιμένετε οδηγίες τύπου gps-στόχου και προσωποποιημένες πληροφορίες τύπου βγες απο δω, στριψε εκει κτλ ειστε γελασμένοι πάντως. Το πιο πιθανό σενάριο σε μια τέτοια απευκταία κατάσταση ειναι, αφού σκάσει μήνυμα που θα αρχίζει με το "ΚΙΝΔΥΝΟΣ, φωτιά στο χωριό/πόλη σου", είναι να αρχίσουν όλοι να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και αυτοί που ΔΕΝ κινδυνεύουν γιατί είπαμε, η κεραία ΔΕΝ ξέρει που είστε ακριβώς. Το αποτέλεσμα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή αφήνεται στην φαντασία του αναγνώστη. Μερικές λέξεις που μπορούν να βοηθήσουν: πανικός, ποδοπάτημα, υστερία, λιποθυμίες.

Κλείνω με ένα νοητικό πείραμα:
Φανταστείτε να δούλευε το 112 πέρσι και εκει που οδηγούσατε στην Μαραθώνος να σας ερχόταν ένα sms που να έγραφε-σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας- "Φωτιά στην Μαραθώνος, παρακαλούνται οι αυτοκινητιστές να βγουν απο την ΕΟ προς το Μάτι Αττικής"



Υ.Γ. Παρατήρηση: Επειδή το Μάτι ήταν -τηρουμένων των αναλογιών- η δική μας 11/9: Το 112 όπως είδαμε και στο νοητικό μας πείραμα θα μπορούσε να σε σώσει αν σου έλεγε να μην πας. Αν ομως έκανε ότι του έλεγε η αστυνομία-δηλαδή εκτροπή του ρεύματος της ΕΟ προς το Μάτι, μπορεί οι νεκροί να ήταν πολλοί περισσότεροι.
Τα δε αστεία περί δυνατής "εκκένωσης του οικισμού σε μισή ώρα" είναι απλά αστεία. Αστεία ήταν και τότε, αστεία και τώρα, πόσο μάλλον αφού έμαθα πως το μοντέλο πάνω στο οποιο βγήκε ο χρόνος αυτός έχει ως υπόθεση εργασίας ένα....τσουνάμι το οποίο.......δεν λειτουργεί ακριβώς όπως η φωτιά και σίγουρα δεν κατεβαίνει από το βουνό προς τα παράλια. Η εμπειρία σε όποιον έχει λειτουργήσει με μεγάλες ομάδες πολιτών (από ...προσκόπους, μέχρι φαντάρους ή συμμετέχοντες σε πορεία) είναι ότι σε συνθήκες κρίσης και κινδύνου πολλοί, ρε πάρα πολλοι, φέρονται εξαιρετικά ανόητα. Όσο περισσότεροι και ετερόκλητοι είναι (καμια σχεση με φαντάρους ή συνδικαλιστές δηλαδή) τόσο χειρότερα τα πράγματα. Ενα πλήθος αποτελούμενο από συνταξιούχους, λουόμενους, φιλοξενούμενους και παιδάκια, πολλοί εκ των οποιων δεν είχαν ιδέα για την χωροταξία της περιοχής, μόνο ομοιογενές δεν χαρακτηρίζεται. Η προσωπική μου αίσθηση ειναι ότι στο Μάτι ένα sms του 112 είτε δεν θα είχε καμία επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα είτε θα έκανε χειρότερα τα πράγματα, ειδικά αν ακολουθούσε τις εντολές της αστυνομίας (και ποιου να ακολουθούσε δηλαδη;)
Η μαλακία στο Μάτι ήταν, όπως γράφτηκε εδώ και πολύ σωστά, πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς συμπεριφέρθηκαν όπως συνήθως και σύμφωνα με το σχέδιο, περιμένοντας η Μαραθώνος να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη. Όταν πήραν χαμπάρι πως τα ίδια τα γεγονότα τους είχαν ξεπεράσει, δηλαδή πως η φωτιά πήδηξε την Μαραθώνος, εκεί έγινε ο χαμός. Μέχρι να αλλάξουν οι εντολές, η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα, σε χρόνο που ήταν δεν ήταν 20 λεπτά (και εδώ ειναι η αναλογία με την 11/9: οι Αμερικάνοι λειτούργησαν όπως λένε οι σχετικές οδηγίες για κάθε αεροπειρατεία μην δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι τους σκάσανε 4 τέτοιες ταυτόχρονα, κάτι πρωτοφανές (εμείς είχαμε εκτεταμένη φωτιά σε δύο κατοικημένες περιοχές σχεδόν ταυτόχρονα γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο). Περίμεναν να παει το αεροπλάνο σε καμια Κούβα και μετά να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Όταν έπεσε το πρώτο παθανε κοκομπλόκο. Στο δεύτερο νομίζω πως βγήκε και η no fly οδηγία που μάλλον τα έκανε χειρότερα τα πράγματα. Το τρίτο τους είχε ακόμα ζαλισμένους. Ε το τέταρτο είτε το έριξαν οι επιβάτες είτε όχι δεν είχε και τόση σημασία, θα το έριχνε ο στρατός)

(1) Πάντα θυμάμαι έναν ηλίθιο στην Βασική Εκπαίδευση που είχε ρωτήσει τον Επιλοχία γιατί δεν χρησιμοποιούμε σιγαστήρες στις μάχες εκ παρατάξεως. Γιατί γίνεται της πουτάνας ήρθε η απλουστατη απάντηση, τα αυτάκια σου θα υποφέρουν έτσι και αλλιώς.

Δευτέρα, Μαΐου 27, 2019

Ευρωεκλογές 2019: Έλαβον


Γενικό συμπέρασμα: Μετά το αριστερό πείραμα η κοινωνία μας δείχνει να εκτρέπεται δεξιότερα - ίσως και πολύ δεξιότερα, ίσως και ακροδεξιότερα. Και ναι μεν ο λαος "εχει σοφία" και οι αποφάσεις του ειναι σεβαστές, απο την άλλη δε, μπορούμε πάντα να ανησυχούμε για το που βαδίζουμε γενικώς. Το ότι αυτό ειναι ένα παγκόσμιο ρεύμα, απο τον Τραμπ μέχρι την Λεπέν και από τους Τζιχαντιστές μέχρι την Ιταλία, μας δείχνει πως οι αιτίες ειναι πιθανότερα και λογικότερα ευρύτερες από την επιτυχία ή αποτυχία της όποιας τοπικής κυβέρνησης.
Τελος παντων, επειδη εχει πιάσει αράχνες το μπλογκ δεν θα ξεκαβλώσω πάνω σας με τις μακροσκελείς αναλυσάρες μου, θα είμαι πιο σύντομος απ΄ότι συνήθως (δεν είπα σύντομος, είπα πιο σύντομος).
(παρένθεση: Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον ειναι αυτή η εικόνα:


Όταν η νέα γενιά σου, οι αγνοί, οι ρομαντικοί κτλ ψηφίζουν 13,3% ναζί και 30,5% το κόμμα που θεωρεί την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ή την επαναφορά της 13ης σύνταξης λαϊκισμό και ο αρχηγός του ανοιχτά μίλησε για 7μερη εργασία, ενώ 25,6% ψηφίζει την κυβέρνηση (οπότε ξεκινάμε με ένα 55% κονφορμιστές του κιαρατά και άλλο ένα 15% καθίκια άπλυτα), τότε κάτι δεν πάει καλά στην χώρα. Προσωπικά, η 1η φορά που ψήφισα κόμμα που μπήκε Βουλή, δεν μιλάμε καν για "κυβερνήσιμο", πρέπει να έγινε όταν ήμανε 27-28. Πολλοί της παρέας μου το κάνανε αργότερα, άλλοι νωρίτερα. Κανείς όμως στα 18-20. Είχαμε ένα ψάξιμο, έναν αντικοφορμισμό ένα κατιτις ρε αδερφέ και την ψάχναμε την φαση. Η πιθανότερη εξήγηση παντως για το σκορ της ΝΔ στην νεολαία που μπορώ να δώσω ειναι ότι όλοι αυτοι οι πιτσιρικάδες πιστεύουν πως ειναι εκατομμυριούχοι εν δυνάμει που τα κουμμούνια της κυβέρνησης τους κόβουν την εντερπρενουρσιπ πως-γράφεται. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό, το σημειώνω και προχωράμε. Κλείνει η παρένθεση)


Σε παρένθεση το σκορ της προηγούμενης εκλογής και δίπλα το κατάλληλο σύνθημα. Τα ποσοστά ενημερώθηκαν τελευταία φορά στο 74% της ενσωμάτωσης.

ΣΥΡΙΖΑ 23,74% (26,52) - Τι έγινε ρε παιδιά;
Χωρίς η απώλεια του σκορ του να ειναι κάτι συνταρακτικό, πέρα από την ευνόητη και αυτονόητη κυβερνητική φθορά (γιατί όσο και αν λεμε πως ψηφίζουμε για Ευρωβουλή και όχι για κυβέρνηση, μοιραία, πάντα, το πράγμα επιστρέφει και στα δικά μας), η τεράστια αύξηση του ποσοστού της ΝΔ τον έριξε στο καναβάτσο. Μιλάμε για τεράστια ήττα, η οποία δυνάμει νομιμοποιεί την ΝΔ να θέσει θέμα νομιμοποιησης, κανονικότητας, κυβερνησιμότητας και προφανώς εκλογών (επί του πιεστηρίου: οπως το γράφω ο Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές, οπότε απο δω και κάτω έχουμε αυτό ως δεδομένο). Προφανώς σε εθνικές εκλογές το ποσοστό του θα ειναι μεγαλύτερο, πιθανόν οι βόρειοι ψηφοφόροι να εκτονώθηκαν και να επιστρέψουν, αλλά η φάση δείχνει ΝΔ και θα ήταν χαζό να το αρνηθούμε. 
Ανήκω σε αυτούς που ΔΕΝ νομίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τις Πρέσπες ή το Μνημόνιο/Συμφωνία/πωςτολένε. Ούτε και του φταίει τίποτα ο Βαρουφάκης, η ήττα ειναι πολλαπλάσια του σκορ του ΜέΡΑ25. Ακόμα και αν υποθέσουμε, που δεν μπορούμε να το υποθέσουμε, πως οι βαρουφακιστές θα ψήφιζαν μονοκούκι Σύριζα, πάλι η διαφορά θα ήταν πιθανότατα μή διαχειρίσιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε διοτι είτε δεν έπεισε τον "μεσαίο χώρο" σε ικανό ποσοστό ότι ειναι κυβερνήσιμος, είτε διότι 4 χρόνια τώρα οι επικοινωνιακές του κινήσεις ήταν επιεικώς απαράδεκτες. Ξεκάθαρα προοδευτικά και κοινωνικά σωστά μέτρα που δεν θα έπαιρνε καμία άλλη κυβέρνηση στην φάση που είμαστε (απο το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλων ζευγαριών μέχρι την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και επαναφορά των ΣΣΕ), πνίγηκαν μέσα σε έναν ορυμαγδό γκρινιας, καταστροφολογίας και υστεριας που καλλιεργούσαν τα φίλα στην ΝΔ ΜΜΕ. Αυτό μπορει να ειναι βρώμικο, αλλά δεν ειναι εκτός παιχνιδιού. Έπρεπε να το περιμένουν. Έπρεπε να το διαχειριστούν. Γιατί πχ ο Χιος δεν είχε 256 μηνύσεις στο κεφάλι; Γιατί ο Τσίπρας δεν έμενε σε αντίσκηνο έξω από το Μαξίμου; Γιατί την 1η διετία (τουλάχιστον) οποτε έβγαινε ένα στέλεχος στα (εχθρικά a priori, οποτε ένας λογος παραπάνω) ΜΜΕ έλεγε το μακρυ του και το κοντό του και δεν είχανε μια αυστηρη, μελετημένη και προβαρισμένη γραμμη;
Η αίσθηση μου δε είναι ότι η προεκλογική (είτε αν ήταν ως τέτοια είτε αν φάνηκε ως τέτοια) παροχολογία των τελευταίων ημερών περισσότερο κακό του έκανε παρά καλό. Ο "μεσαίος" Έλληνας μπορεί να μην θυμάται πολλά, αλλά αποκλείεται να μην θυμάται πως τέτοιοι πασοκισμοί ειναι εν πολλοίς συνυπεύθυνοι για το ρίξιμο της χώρας στα μνημόνια in the first place. Σου λέει εντάξει ρεσε να ψηφίσω τα κομμούνια γιατί οι άλλοι τα κάνανε διαχειριστικά σκατά. Εντάξει να δεχθούμε και τον άθεο με την αστεφάνωτη :Ρ. Αλλά αμα ειναι να ξαναβρούμε κανα τέτοιο παλούκι μπροστά μας και να έχουμε και τα κομμούνια, δεν θα πάρω, ευχαρισθώ. Τουτέστιν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε, ούτε καν τους ψηφοφόρους του, πως τα μέτρα αυτά είχαν μελετηθεί επαρκώς, ή αν θέλετε ότι ειχαν πάρει το ΟΚ απο τας Βρυξέλλας. Ο μέσος και μεσαίος Ελληνας, καμμένος μέχρι μεδούλι, θα προτιμήσει πιθανότατα μια μνημονιακή σταθερότητα που ξέρεις τι παίζει σε εθνικό επίπεδο και την επαύριο παρά το ρίσκο να ξαναέχουμε μια βίαιη επαναφορά όπως το 2010-2012. Ή έτσι νομίζω εγώ δηλαδή. Ο Κυριάκος μπορεί να είναι χαζός μέχρι κόκκαλο, αλλά ταξίματα πολλά δεν έκανε, ακολουθώντας την γραμμή Μεϊμαράκη του 2015 και του βγήκε. Και με τέτοιο σκορ  πιθανότατα δεν χρειάζεται να τάξει και πολλά στο μέλλον. Τέλος πάντων επί της αρχής μια 4ετία στην αντιπολίτευση καλό θα του κάνει, να οργανωθεί ως κόμμα και να φτιάξει και μερικά στελέχη της προκοπής.

ΝΔ 33,24% (22,78) - Που να παίζαμε και μπάλα.
Ειναι πραγματικά απίστευτο αυτό που έκανε η ΝΔ. Μετά από μια εντελώς παρανοϊκή και αυτοκαταστροφική εκστρατεία, και παρουσιάζοντας μερικές φορές εικόνα διάλυσης, που έφερε μερικούς ακόμα και στο να εικάζουν επερχόμενη ήττα του κόμματος, με απερχόμενους ευρωβουλευτες που είτε χρωστάνε τον κώλο τους, είτε ελέγχονται για ατασθαλίες, είτε 4 χρονια στην ευρωβουλή δεν έμαθαν ούτε να ανοιγουν το στόμα τους, με νέους υποψήφιους της φωτιάς και της σφαλιάρας, παρόλα αυτά (το τοπικό που λέγαμε) χτύπησε ένα εντυπωσιακό σκορ, που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό από την στιγμή που ο Τσίπρας δήλωσε ρητά πως ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ θα μπορούσε να το περάσει στο ντούκου. Οι απίστευτες γκάφες του Μητσοτάκη το τελευταίο 10ημερο δεν της στοίχισαν ή τουλάχιστον δεν της στοίχισαν πολύ. Απλά σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι σκορ θα χτύπαγε με καναν Καραμανλή στο πηδάλιο. Επιμένω πως η ΝΔ δεν βγήκε απο τις Πρέσπες, οι Πρέσπες προμόταραν την ακροδεξιά και τις 200 αποχρώσεις της, μία εκ των οποίων ήταν και εντός της ΝΔ, η οποια ΝΔ μπορει και να έχασε προς τα δεξιότερά της κόμματα. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ όμως έτσι και αλλιώς θα ψήφιζαν ΝΔ ασχέτως Πρεσπών και σχετικής υστερίας. Και ΟΚ ο Σαμαράς ήταν το 2015 αποτρόπαιος και έδιωξε πολλούς, αλλά και η αριστερίλα 2η σερί τετραετία δεν αντέχεται αμα εισαι "κεντροδεξιος" και διαβάζεις Καθημερινή ας πούμε. Θεωρώ λοιπόν ότι  η ΝΔ βγήκε απο τους ψήφους που πήρε απο τον ΣΥΡΙΖΑ, απο τον μεσαίο χώρο που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να γράφω εδώ και 22 τέρμινα και το turning point είναι αναγκαστικά οι αποτυχίες (ή οι "αποτυχίες") του Σύριζα στον οικονομικό και αναγκαστικά στον επικοινωνιακό τομέα. Its the economy stupid και τέτοια. Τωρα βεβαίως κάποιος μπορεί να απορεί πως και με ποιο τρόπο έπεισε η ΝΔ πως θα τα πάει καλύτερα απο μια κυβέρνηση που μειωσε σχεδον 10% την ανεργία, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, ανέβασε τον κατώτατο και ενώ βρήκε άδεια ταμεία άφησε και μερικά φασούλια για τους επόμενους. Μπορει να απορεί πόσο "ενωτικός" ειναι ο Κυριάκος με τους Γεωργιάδηδες, τον Βορίδη, τον Ρωμανό και τον Κυρανάκη τα εξαπτέρυγα του ΣΚΑΙ και του λίμπεραλ, αλλά εδώ δεν αξιολογούμε την λαϊκή κρίση, δεν ειναι η δουλειά μας άλλωστε, αλλά περιγράφουμε τα γεγονότα. Μπορεί απλά οι ελπίδες που κουβαλούσε ο Σύριζα να διαψεύστηκαν, αλλά (ρεαλιστικά) η ΝΔ μπορεί να έπεισε για ένα καλύτερο μέλλον. Καβάλα στο άλογο λοιπόν με σκορ δυνάμει αυτοδυναμίας, με μοναδικό αστερίσκο όσον αφορά το μελλοντικό σκορ της ότι ενδέχεται ο μέσος ψηφοφόρος απλά να ξεκάβλωσε προειδοποιητικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΑ 4,86% (9,4) - Ουγκ
Το ευχάριστο νέο της ημέρας. Προφανώς οι υποστηρικτές των ναζί ούτε εξατμίστηκαν, ούτε έγιναν άνθρωποι. Διαχύθηκαν σε όμορους χώρους. Αλλά οτιδήποτε ειναι καλύτερο από το να ψηφίζεις οργανωμένους δολοφόνους. Ο Βελόπουλος πχ ειναι παρανοϊκός ακροδεξιός, δεν πουλά ομως προστασία σε μαγαζια, απ΄οσο ξέρω δηλαδη. Δεν ειναι μαχαιροβγάλτης, δεν ειναι δολοφόνος, δεν έχει τάγματα εφόδου. Ακόμα τουλάχιστον. Οπότε καλά νέα εδώ, πάντα τέτοια και προσεχώς ευχόμαστε και ομαδικά ισόβια.

ΠΑΣΟΚ  ΚΙΝΑΛ 7,5% (8,04) - I will survive (?)
Τα πασόκια πανηγυρίζουν. Στους νεολαίους γράψανε μικρότερο σκορ και απο το ΚΚΕ (βλ πιο πάνω εικόνα), πέσανε 1% και πανηγυρίζουν γιατι γράψανε 1% παραπάνω από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές σε κλίμα έντονα ευνοϊκο για αυτούς. Τολμώ να προφητεύσω πως θα συμπιεστούν υπέρμετρα στις επερχόμενες Eθνικές εκλογές, όσο και αν έχουν δικτυωθεί σε τοπικό επίπεδο (βλ Περιφερειακες και Δημοτικές), οι Eθνικές ειναι άλλο καπέλο και το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη, της Φώφης και του Αντρέα ειναι τοξικό. Η μοναδική ελπίδα επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ ηταν να είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η τάση της ΝΔ για αυτοδυναμία και η εμφάνιση Βελόπουλου (μαζί με την δεξιά στροφή της ΝΔ), μάλλον απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είτε θα απορροφηθούν απο την ΝΔ στην προσπάθεια για αυτοδυναμία (το πιθανότερο) είτε θα πάνε προς ΣΥΡΙΖΑ αν εχει μεινει κανας αντιδεξιός εκει μέσα. Νομίζω πως εδώ έχουμε το κύκνειο άσμα του κόμματος, το οποιο σε κάθε εκλογη απο δω και μπρος θα έχει λίγο μικρότερο ποσοστό από την προηγούμενη. Από την άλλη όμως, ποτέ δεν ξέρεις, στην Ελλάδα άλλωστε, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε.

Το Ποτάμι 1,59% (6,6) - Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις
Λογικά ειναι το τέλος του κόμματος - και πολύ άργησε. Το όψιμο φορμάρισμα του Σταύρου με τις Πρέσπες ήταν too little, too late. Ο λόγος ύπαρξης του έχει αναιρεθεί από την μνημονιακή στροφή του Σύριζα και δώθε, στελέχη πλην Μαυρωτά δεν ανέδειξε, έδωσε σπίτι σε απίστευτους αλεξιπτωτιστές και ακροκεντρώους ραντικούς τύπους, προικοδότησε ηθελημένα ή άθελα την ΝΔ, οπότε μοιραία η βάση του απορροφήθηκε/θα απορροφηθεί από αυτούς.
Δεν σκάω, έτσι και αλλιώς ποτέ δεν τους συμπάθησα.

ΚΚΕ 5,54% (6,08) - Nothing new here, move along
Ειτε έπαιρνε 3,0001 είτε 9,999 δεν θα άλλαζε τίποτε. Το κόμμα έχει πείσει πως περισσότερο απ΄όλα θέλει να ειναι πάντα μέσα και να μην του ζητηθούν ποτέ κυβερνητικές ή αυξημένες ευθύνες.  Αναγκαστικά πλέον το σέβεσαι, έχει μια συνέπεια και το + πως ξέρεις από πριν τι θα πουν, πως θα το πουν και πότε θα το πουν, οπότε σου δινει και μια ευκαιρία ακίνδυνης εκτόνωσης όταν δεν βρίσκεις υποψήφιο της αρέσκειάς σου. Μπαινει λχ ο άλλος στο παραβαν σε φάση βαριόμανε να την ψάξω, βλεπει τα χαλια των άλλων ψηφοδελτίων και σου λέει δεν ρίχνω ΚΚΕ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο; Σεβαστό.
* Εξαίρεση η πιθανότατη επανεκλογή Πελετίδη στην Πάτρα. Και αλλού βγάζει τοπικούς άρχοντες το κόμμα, αλλά ο μουστάκιας κάνει δουλειά - και έγινε και η συναυλία των Rotting Christ, οπότε όλα καλά.

ΑΝΕΛ 0,8% (3,43) - Τον πούλο
Δεν του φταίω γω του Πανίκα, ας πρόσεχε. Λογικά απορροφήθηκε όλος απο ΝΔ ή Βελόπουλο. Στην θέση του θα έπαιρνα τα αναμνηστικά από τις υπουργικές θητείες και θα πήγαινα διακοπές. Διαρκείας.

Ελληνική Λύση 4,12% (-) - Σοβαρή (;) Χρυσή Αυγή
Είπαμε, το μοναδικό καλό του Βελόπουλου ειναι ότι ειναι απατεώνας μικρού και όχι κακουργηματικού χαρακτήρα. Απ΄όσο ξέρουμε δηλάδή. Μπορεί στην ΝΔ να μην το έχουν πει ακόμα, αλλά από άποψη ρητορικής, μαλακισμού, φεικνιουζίλας, πατριδοκαπηλίας κτλ ειναι ο ιδανικός κυβερνητικός εταίρος - θα βρει και τα φιλάράκια του απο το ΛΑΟΣ μέσα στο κόμα σε πόστα-κομπόστα, οπότε όλα καλά. Για να φαντάζει ένας καραγκιόζης παραμυθοπώλης σαν "σοβαρή" εναλλακτική στο οτιδήποτε καταλαβαίνουμε αυτομάτως πόσο σκατά ήταν το οτιδήποτε. Βεβαίως στις Βρυξέλλες θα τραβάνε τα βυζιά τους από τα γέλια, αλλά τέλος πάντων έχουν στείλει και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κάτι κουμάσια, μα κάτι κουμάσια.... 

Ένωση Κεντρώων 1,46% (0,64) - Άντε γεια
Μπορει στις προηγούμενες να ειχε 0,64% αλλά στις ενδιάμεσες εθνικές τα είχε πάει μια χαρά, οπότε η απότομη προσγείωση στο ένα κόμμα τόσο πονάει. Ίσως αυτο να έγινε επειδή η χιουμοριστική ψήφος πήγε σε πιο....πατριωτικές επιλογές, πάντως δεν προβλέπω επανάκαμψη. Αλλά από την άλλη δεν είχα προβλέψει ούτε την τότε άνοδο, οπότε μπορεί να μας ξαναεκπλήξουν. Πάντως, τα καλά τα αστεία λέγοντα μια φορά. Η επανάληψη τα σκοτώνει. Αντε γεια λοιπον μπαρμπα-Βασίλη και καλή σύνταξη.

ΜέΡΑ25 3,06% (-) - Τσα!
Τα ακόμα πιο ευχάριστα μέρα της ημέρας. Χωρίς σπόνσορες, χωρίς προβολή, με την φαλάκρα του Βαρουφάκη και μόνο μπαίνει καταπως φαίνεται (και από εδώ, αλλά και από άλλες χώρες) στην Ευρωβουλή. Κομμα οργανωμένο δεν το λες ακόμα, αλλά θεωρητικά έχει μέλλον, όσο και αν συμπιεστεί στις εθνικές εκλογές. Τώρα, για πόσο θα τραβήξει, αυτό δεν το ξέρει κανείς, τα κόμματα ανεβοκατεβαίνουν με ιλλιγιώδεις ρυθμούς πλέον. Χάρηκα γιατί η Σακοράφα (μαζί με τον Χουντή) τίμησε την θέση της και καταψήφισε το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την προληπτική λογοκρισία, την ώρα που τα καθίκια του ΝΔΣΟΚ και Ποταμιού το ψήφιζαν ενώ οι Συριζαίοι, για αιώνια ντροπή και καταισχύνη τους, είχαν πάει για τσιγάρα.

ΛΑΕ-Πλεύση Ελευθερίας κτλ - Τον πούλο νο 2
Αν θες να κάνεις αντιπολίτευση ως αριστερός σε αριστερή κυβέρνηση δεν βγάζεις πατριωτικές κορώνες, δεν πετάς επαναστατικές αρλούμπες, αλλά παράγεις πολιτικές προτάσεις. Ο Γιάνης λοιπόν δικαίως τους ξεπέρασε με άνεση.

Φαήλος και Ταλιμπάν και Ταλιμπάν -  Τον πούλο νο 3
...και καθόλου δεν στενοχωρήθηκα. Όπως και σίγουρα δεν στενοχωρήθηκα που ο Τζήμερος πάτωσε για νιοστή φορά. Αρκετούς ακροδεξιούς έχουμε ήδη, ευχαρισθώ.


Υ.Γ. Με βάση τα αποτελέσματα στην Ευρωβουλή στέλνουμε τα εξής φυντάνια:

ΝΔ: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Ελενα Κουντουρά,  Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης και ο Πέτρος Κόκκαλης.
ΚΙΝΑΛ: Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή.
ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.
ΧΑ: 2 καθίκια
Βελόπουλας: Ο ίδιος
ΜέΡΑ 25: Αν μπει τελικά, θα ειναι λογικά η Σακοράφα.

Τολμώ να πω πως ειναι από τα χειρότερα ευρωκοινοβουλευτικά τιμ όλων των εποχών.


Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2019

Μακεδονικό ΦΑΚ τελευταίον-τελευταίον

Εισαγωγή

Το παρόν γράφεται σε δόσεις τουλάχιστον 3-4 μέρες φιλοδοξώντας να ειναι το ποστ που θα τελειώσει τα ποστ για το Μακεδονικό ζήτημα διότι από την μία βαρέθηκα να γράφω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, από την άλλη και που τα γράφω δεν μπορώ να πω πως έχω κάποιο αντίκτυπο μιας και οι απόψεις ολονών ειναι περίπου διαμορφωμένες είτε ξέρουν για τι μιλάνε είτε όχι, είτε διάβασαν την συμφωνία είτε όχι. Οπότε εγώ στην ουσία αδειάζω εδώ σκόρπιες σκέψεις, να τις έχουμε κάπου πρόχειρες μην τυχόν και αφαιρεθούμε, γι αυτό η μορφή FAQ άλλωστε αλλά και τα συνεχόμενα λινκαρίσματα στα προηγούμενα, μιας και όλη αυτή η σεντονοσειρά λειτουργεί συμπληρωματικά (αν είσαι ευγενικός) ή κουραστικά (αν δεν εισαι). Καλή ανάγνωση (και καλό κουράγιο) λοιπόν. (Εδώ ειναι το πλάνον γενικόν (γραμμένο αρκετά πριν την συμφωνία), εδώ η πολιτική κατάσταση στο Ελλάντα, εδώ το προπροηγούμενο Faq και εδώ το προηγούμενο)


Επειδη το θέμα το έχουμε παρα-κουράσει και όλο τα ίδια και τα ίδια λέμε, στο παρον ΦΑΚ θα ασχοληθώ κυρίως με τις διαφωνίες γύρω από την Συμφωνία Πρεσπών, όχι τόσο γιατί αυτη ειναι ουαου, τι καλα, χωρις νερο μπορώ, χωρίς αυτήνα όχι, αλλά κυρίως για να δείξω την μαλακία που μας έχει πιάσει ως λαό, χώρα, έθνος, ιθαγένεια και φυλή με το τρέχον ζήτημα, το οποιο σε οποιεσδηποτε άλλες δύο χώρες του γνωστού σύμπαντος θα ήταν ανθυποζήτημα, αλλά εδώ ως γνωστών, ειναι Βαλκάνια, τα οποια κατά πως φαίνεται ειναι τελειως μα τελείως παίξε-γέλασε. Θα πρότεινα πριν απο το παρον να διαβάσετε τον τέκη εδώ και εδώ ο οποιος ως συνήθως κοιτάζει πέρα από την μαλακία και προσπαθεί να βρει υπέρ ή κατά στρατηγικές επιλογές. Διαφωνώ σε πολλά σημεία, ο πυρήνας όμως απ΄όπου ξεκινάει ειναι σωστός (δλδ μην περιμένετε τίποτε τεράστιες συνομωσίες και στρατηγικά πλάνα βάθους 10ετιών ή κανένα ευφάνταστο γεωπολιτικό σχέδιο σαν αυτά που βλέπετε στις ταινίες), και έχει και το συμπέρασμα-bonus  πως βγάζει την ΝΔ κερδισμένη (!) από το χαμό, κόντρα στις εντυπώσεις. Eπίσης διαβάζουμε τον Khlysty εδώ με τον οποιο την τελευταία ~10ετία σχεδόν μονίμως συμφωνούμε, ο οποιος και βάζει το ζήτημα σε πιο σωστή βάση, ήτοι στην τοπική, τοπικότατη σκακιέρα χωρίς να διαφωνεί με τον τέκη στο πλάνον γενικόν πως η προτεραιότητα του πρότζεκτ "Ματσεντόνια" σε ΝΑΤΟ και Βρυξέλλας είναι περίπου μηδενική.


Πάμε!

1. Η Μακεδονία ειναι μία και ειναι Ελληνική.
Οχι. Δεν ξέρω καν γιατι χρειάζεται να το εξηγήσουμε ξανά αυτό. Ίσως επειδή ο πλέον άχρηστος έβα Υπεξ, μετέπειτα ΠΘ, και διαχρονική γραφική φιγούρα έκτοτε, επιμένει να μας φλωμώνει στην μπαρούφα. Τα χουμε ξαναπει. Η Ελληνική Μακεδονια ειναι Ελληνική, η Βουλγάρικη Βουλγαρική και εσχάτως η Βορειομακεδονική είναι ....(βορειο)μακεδονική.

2. Τα Μακεδονικά ροδάκινα; Τι γίνεται με τα Μακεδονικά ροδάκινα;

Τι να πω και εγώ, μέχρι και Πάσχος εξανέστη με αυτήν την μαλακία. Είχα πει σε παλιότερο ποστ πως ο Μακεδονικός χαλβάς θα μείνει ανεπηρέαστος (ορθόν) επειδή ήταν ΠΟΠ (λάθος). Ο Μακεδονικός χαλβάς ειναι © Χαϊτογλουτο πλερώνει το όνομα ο άνθρωπας, και ως τέτοιος παραμένει ιδιωτική περιουσία. Μπορεί να σοκάρεστε, αλλά εκτός από μερικά flagged ονόματα όλα τα άλλα στην πιάτσα είναι γενικώς ελεύθερα για όποιον τα πλερώνει σαν κατοχύρωση. Πχ το ...Artisti Italiani α) ΔΕΝ ειναι Ιταλική μάρκα, β) ΔΕΝ εγείρει εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ιταλίας και γ) ΔΕΝ υποννοεί πως τους κλέψαμε την τέχνη (art) των Ιταλών ή το ανάποδο. Δεν θέλετε να υπάρχουν Μακεδονικα... τσιριμπίμ τσιριμπόμ εκτός Ελληνικής παραγωγής; Κατοχυρώστε το εμπορικό όνομα και μην μας πρήζετε το μελεούτσο, ευχαρισθώ. Για κάποιον περίεργο λόγο ειμαι σίγουρος πως πολλοί δεν θα καταλάβουν αυτό το σημείο. Αν ανήκετε σε αυτούς μην προχωρήσετε παρακάτω, παιδεύεστε τζάμπα, ευχαρισθώ δις.


Ένα βήμα πριν την εισβολή στους μακαρονάδες

3. (α) Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ενάντια στην συμφωνία. (β) Να κάνουμε Δημοψήφισμα
Διατηρώ ισχυρές επιφυλάξεις για το (α) τείνοντας προς το ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σας έχει γραμμένους στα αρχίδια της. Το 'πε και ο Βερναρδάκης πριν απο μένα ρε γμτ, δεν νομίζω πως το ΟΧΙ θα κέρδιζε αν γινότανε Δ/Ψ (πέραν από το γελοίο της ερώτησης). Και ούτε και νομίζω πως  η στάση του Χ κόμματος στο "Μακεδονικο" θα παίξει σημαντικό ρόλο στας εκλογάς. Θα είναι βεβαίως στην καθημερινή ρητορική, θα μας τα κάνουνε υπερωκεάνια στο πρήξιμο οι φωνασκούντες, αλλά το όλο ζήτημα δρα συσπειρωτικά μεταξύ ημών (preaching to the converted που λέει και ο khlysty) και όχι ελκυστικά. Το ζήτημα  όμως στις εκλογές ειναι να πείσεις τον άλλο να αλλάξει κόμμα και να ψηφίσει το δικό σου. Ε, δεν νομίζω πως ειναι πολλοί οι ψηφοφόροι που θα "τιμωρήσουν" το κόμμα που ΘΑ ψήφιζαν αν έχουν αντίθετη γνώμη με αυτό για το Μακεδονικό. Βεβαίως διάφοροι αριστερίζοντες μεμονωμένοι υποψήφιοι θα πιουν την λέζα, αλλά δεν πειράζει, στην Δημοκρατία έρχεσαι και παρέρχεσαι.
Εξαίρεση στο συλλογισμό αυτό αναγκαστικά είναι οι ψηφοφόροι των ούγκανων οι οποιοι δυστυχώς
i. μπετοποιούνται
και λογω της κανονικοποιησής των επιχειρημάτων τους απο την ΝΔ
ii. απολαμβάνουν "εσωτερικής νομιμοποιησης" και νιώθουν πολύ συγκινημένοι όταν βλέπουν το ΣΚΑΙ (τυχαίο παράδειγμα) να αναπαράγει τα "επιχειρήματά" τους.
Όσον αφορά το ίδιο το (β) θα έλεγα πως μας τα παραέχετε πρήξει με ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας, ειδικά όταν η Ενδιάμεση Συμφωνία που μας έδεσε χεροπόδαρα για 25 χρόνια και δημιουργησε τετελεσμένα δεν έφτασε ποτέ ούτε καν στην Ελληνική Βουλή. Φανταστείτε ομως ενα Δημοψήφισμα με το πιθανό ερώτημα "Συμφωνώ με την αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σύμφωνα με την συμφωνία των Πρεσπών" κτλ κτλ και ελάτε να γελάσουμε παρέα.

4. Έγινε συναλλαγή. Πήραμε συντάξεις/μελλοντικό κόψιμο χρέους/Νόμπελ(!)/άλλο για να δώσουμε τα χέρια με τους Φυρομιάτες (ή "για να πουλήσουμε την Μακεδονία" (sic))
ΜΑΚΑΡΙ. Δεν ξερω αν υπάρχει πιο μή θέμα που να έγινε θέμα στην ελληνική εξωτερική και εσωτερική πολιτική τα τελευταία 200 χρόνια. Η Ελλάδα πήρε μια λεόντεια (υπερ της) συμφωνία (βλ. νο 1 και νο 6 δώ). Αν την χαρτζηλικώσανε κιολας από πάνω, ε τι να πω, ο Κοτζιάς ειναι Θεός με μπάκα. Βεβαίως αν δεν έχουμε αποδειξεις για τις μαλακίες που λέμε, μάλλον λέμε αναπόδεικτες μαλακίες, έτσι δεν ειναι; (hint: πάντως η Ελλάδα στα καπάκια βγαίνει στις αγορές. Τυχαίο δεν το λες, αλλά από την άλλη κάποτε θα έβγαινε, ναι;)

5. Μα ο Μιτεράν είπε...

Ο Μιτεράν ΔΕΝ είπε. Ο Σαμαράς ειπε ότι ο Μιτεράν είπε και ο Σαμαράς έχει τόση σχέση με την ιστορική αλήθεια όση ο Κοτζιάς με την νευρική ανορεξία. Πραγματικά, η ομιλία του Σαμαρά στην Βουλή ήταν ένα απίστευτο κράμα ανακριβειών, εκλογικεύσεων, εθνικών ΜΥΘΩΝ και απλής ανοησίας. Δεν είναι τυχαίο που ο Άδωνης.... ενθουσιάστηκε με αυτήν.

6. Δίνουμε γλώσσα.

Δεν το πιάνω. Την είχαμε και την δώσαμε; Δεν την μιλάνε οι ανθρώποι; Δεν μιλιέται ακόμα και στην Ελλάδα από μερικούς; (τα "ντοπια". Ντόπια που ρε; Στην .....Μεσσηνία;). Στο όνομα κολλήσαμε; Αλήθεια γιατί στην Ενδιάμεση Συμφωνία δεν αναφέρεται ποιες ειναι οι γλώσσες των δύο μερών, αλλά αναφέρεται απλά ότι θα μεταφραστεί το κείμενο "στις γλώσσες τους" έτσι γενικά και αόριστα; Τι νομίζαμε πως μιλάγανε οι άλλοι, Σουαχίλι; Ή απλά το κάναμε γαργάρα (και δικαίως) το ζήτημα γιατί το σημαντικό δεν ήταν αυτό; Αλλά γαργάρα, ξεγαργάρα η έμμεση αυτή αναγνώριση ήταν de facto αναγνώριση (πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα για ΟΗΕδες και 1997 κτλ).

7. Δίνουμε ...ταυτότητα.
Εδώ έχει πέσει πολύ γέλιο. Αρχικά μας πρήξανε τα πελέδια ότι παραχωρούμε Μακεδονική Εθνότητα. Μετά (όταν τους πείσαμε πως δεν ξέρουν ...αγγλικά) πως παραχωρούμε ...ιθαγένεια (θου κύριε). Μόλις κατάλαβαν πως ούτε και αυτό τσουλάει διότι πέφτουν φάπες τε και χριστοπαναγίες, ανακαλύφθηκε ο νεφελώδης όρος "παραχώρηση ταυτότητας" λες και οι άλλοι περιμένανε 300 χρόνια εμάς για να ...ταυτοποιηθούν. Μερικούς μερικούς η μεγαλομανία τους έχει βαρέσει κατακέφαλα και νομίζουν πως αν αυτοί δεν ονοματίσουν/ορίσουν τα πάντα (οι λεγόμενοι από φίλο μου και.... "Ορίζοντες") τότε τα πάντα θα μείνουν ανώνυμα και άγνωστα. Κούνια που σας κούναγε.

Η απάντηση στο 6 και στο 7 ειναι απλή. Απ΄όταν υπάρχει αυτό το κράτος αποκαλεί την γλώσσα ΤΟΥ Μακεδονική και δίνει Μακεδονική ιθαγένεια στους πολίτες του (πέρα από παλιότερες αναφορές/αναγνωρίσεις τις οποιες προσπερνάμε). Οι οποιοι με τα ωραία τους διαβατήρια έμπαιναν κανονικότατα στην Ελλάδα και δεν υπήρξε πρόβλημα ποτέ, ούτε και θυμάμαι ποτέ να εγειρόταν ζήτημα από ελληνικής πλευράς. Θα μου πεις εμείς τώρα γουστάραμε να το θυμηθούμε, κουμάντο στα τέτοια μας θα μας κάνεις; Δεκτόν, αλλά ούτε ο υπόλοιπος πλανήτης εχει καμια όρεξη να κάνετε κουμάντο στα δικά του τέτοια όποτε εσείς το θυμάστε. Δεν υπήρξε παραχώρηση λοιπόν, υπήρξε αναγνώριση μιας de facto κατάστασης, η οποια απορρέει απο το γεγονός πως κάθε κράτος δίνει την ιθαγένεια που γουστάρει, με την προσοχή βεβαίως να μην ειναι ίδια στο όνομα με αυτήν που δίνει άλλο κράτος για να μην μπλέκουμε, όχι για τίποτε λόγους μανούρας, αλλά για λόγους συνεννόησης. Ε, ουδέποτε η "Μακεδονική" ιθαγένεια είχε καβατζωθεί από οποιοδήποτε κράτος για προφανείς λόγους. Αντιθέτως το Γιουγκοσλαβικό ομοσπονδιακό κράτος ειχε καβατζώσει στο πολυεθνικό του και μια "(σλαβο)Μακεδονική Εθνότητα" να βρίσκεται. Περι γλώσσας θα πω πως προφανώς εγώ και πολλοί γλωσσολογοι θα προτιμούσαμε η γλώσσα αυτη να λεγεται επίσημα Σλαβομακεδονική, αλλά τα προβλήματα ταξινόμησης των γλωσσολόγων δεν ειναι άμεση πολιτική προτεραιότητα. Και θυμίζω, σταματήστε να μιλάτε για "κατ' έθνος" Έλληνες Μακεδόνες γιατι εγείρετε (και εγείρεται) άλλο ζήτημα από το πουθενά! 


(<---παρένθεσις: 
i. Τα ξαναλέμε: Nationality σημαίνει ιθαγένεια, ethnicity σημαίνει -"φυλετική"- εθνότητα. Το 1ο ειναι νομικός (αλλά και φαντασιακός) όρος, το 2ο τελείως φαντασιακός. Παράδειγματα τροχάδην:
Κύπρος: Κυπριακή ιθαγένεια, ελληνες και τούρκοι (εθνοτικά) κάτοικοι. Δηλαδή ιθαγένεια/nationality και όνομα χώρας που πήραν από το μέρος και δυο διαφορετικές εθνότητες (επίσημοι όροι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ΔΕΝ υπάρχουν) που ανήκουν στο Κυπριακό nation, σας θυμίζει τίποτα; Τουτέστιν ο Αναστασιάδης ανήκει στο Κυπριακό nation και στο ελληνικό έθνος, αν το τελευταίο μετράει πουθενά. Και καλά ρε παιδια, εμας δεν μας ακούει ο Κυριάκος γιατί ειμαστε κομμούνια, δεν ρώτησε τον κολλέγα του στο ΕΛΚ τι σκατά ειναι αυτοί οι όροι (ο γράφων δέχεται ΄κατ' οικονομίαν πως τα χαϊδεμένα μας δεν τα πολυζορίζανε στο Χάρβαρντ, ακόμα και όταν ακολουθούσανε πολιτικές/κοινωνιολογικές σπουδές. Από την άλλη, οι πολλές κακές παρέες καταστρέφουν και εγκεφαλικά κύτταρα).
Ελβετία: Ελβετική ιθαγένεια, στα λοιπά εκει μέσα γινεται της πουτάνας
ΗΠΑ: "Αμερικανική" ιθαγένεια, και αμερικανικό nation (1) αλλά ένα εκατομμύριο διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, σαφέστατα διακριτές και αναμεμιγμένες σε ένα τεράστιο χωνευτήρι. Aπροπό η wikipedia έχει λήμμα για το ethnic group "Macedonians" μέσα, τους οποιους αναφερει πως εγκαταστάθηκαν στην μεταρωμαϊκή εποχή, αν και ο "εθνισμός" τους ειναι εξαιρετικά νέος (από τον 19ο αιώνα) και δεν νομίζω να νομίζετε πως το λήμμα το έβγαλε προχτές. Μέχρι τον 19ο αιώνα οι .... Macedonians ήταν ή αναφέρονταν ότι ήταν, πάνω-κάτω "Βούλγαροι". Αυτό το κρατάμε για την συνέχεια.
ii. Eιπώθηκε, δεν θυμάμαι από ποιον μπουμπουνα, πως θα έπρεπε αντί για το nationality να μπει το citizenship το οποίο όμως θα περιέπλεκε χειρότερα τα πράγματα διότι μπορεί στην Ελλάδα οι όροι να ειναι ταυτόσημοι, αλλά δεν ειναι ταυτόσημοι παγκοσμίως, αλλά ούτε και νομικά καθως citizen ειναι ο πολίτης με πλήρη δικαιώματα  (πχ ο ενήλικος, που εκλέγει/εκλέγεται, έχει ολοκληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις οπου ειναι υποχρεωτικές κτλ), άρα δυνητικά όχι όλοι οι "ντοπιοι" της χώρας αυτής. Επίσης "γενικά" το citizenship ΔΕΝ  κληρονομείται όπως το nationality (2). 
iii. Λένε πως το όνομα της χώρας πρέπει να ειναι ίδιο με το όνομα της γλώσσας. Γιατί αλλιώς είναι λέει οξύμωρο. Μαλακίες τούμπανα, όπως είδαμε παραπάνω. Καναδας, Αυστραλία μιλάνε Αγγλικά και όχι Καναδέζικα ή Αυστραλέζικα (στον Καναδά και Γαλλικά). Αλήθεια, η Αυστρία, η Κύπρος, η Συρία μιλάνε γλώσσες που έχουν ίδιο όνομα με αυτό της χώρας; Οι βόρειοι Ιρλανδοί μιλάνε βορειοϊρλανδέζικα; Οι ..ΗΠΑ μιλάνε.... αμερικάνικα;




Ένα παράδειγμα ακόμα για το nation-έθνος: Με βάση την σημερινή έννοια του nation, οι αρχαίοι Έλληνες αποτελούνταν από πολλά "έθνη", όσα και οι πόλεις-κράτη τους. Υπήρχαν βεβαίως πιο ευρείες παραλλαγές του όρου όπως το Αχαϊκό "έθνος", το Αρκαδικό "έθνος" το Θηβαϊκό "έθνος", και συνολικά το Ελληνικό "έθνος" κτλ με την έννοια των κοινών καθε φορά στοιχείων. Η σύζευξη όμως εντοπιότητας και πολιτειακής δομής έκανε ύψιστης σημασίας (στην Κλασική Ελλάδα) την Πόλη και όχι τους ευρύτερους και συγκυριακούς κάθε φορά σχηματισμούς. Όταν άρχισαν να υιοθετούνται πιο μεγάλες δομές (συμπολιτείες, συνοικισμοί κτλ) κάθε φορά (;) η έννοια μεγάλωνε αντίστοιχα. Πάνω σε αυτήν την διεργασία, στην τάση δλδ για μεγαλύτερες δομές και στην αποδυνάμωση του "πατριωτικού"/"τοπικιστικού" πνεύματος πέσανε οι Μακεδόνες που είχανε ήδη μια κρατική δομή αρκετά μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί ή θέλουν να μας πείσουν ότι ακολουθεί η ΕΕ στον δρόμο για την "ολοκλήρωση".

Η αλήθεια είναι ότι επειδή "τα υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου" (οι χώρες δλδ) είναι πολύ λίγα, δεν υπάρχουν καθολικοί κανόνες και η λύση σε κάθε τέτοιο ζήτημα είναι περίπου μοναδική, γιατί εξαρτάται εξαιρετικά από τις συνθήκες. Το βασικότερο ειναι να λύνεται (ή να λέμε ότι λύνεται) το οποιο πρόβλημα και αυτό γίνεται αν αναγνωρίσουν οι μετέχοντες και τα άλλα "υποκείμενα" ότι το πρόβλημα λύθηκε, ρε δεν πα να ναι ένα μπουρδέλο και μισό. Η αναγνώριση από τους υπόλοιπους διεθνείς δρώντες λοιπόν παίζει μεγαλύτερη σημασία από τους νόμους, τους κανόνες και τα προηγούμενα. (και) Σε αυτό θα επανέλθουμε.


Λίγο ακόμα για να πιάσουμε και το ρεκορ παρένθεσης. Οπως έχω ξαναπεί, τα νομικά κείμενα ειναι κατα το δυνατόν απρόσωπα (βλ "Πρώτο Μέρος", "Δεύτερο Μέρος" κτλ), ακριβή, κυριολεκτικά και δεσμεύουν τα μέρη που τα υπογράφουν (btw τα κράτη δεσμεύονται μόνο για "όσο θέλουν", αν και γενικά οι συμφωνίες τηρούνται για όσο τουλάχιστον τα συμφέροντα που τις υλοποιησαν μένουν) για αυτά ακριβώς που υπογράφουν. Αν λοιπόν ποτέ δεν υπογράφτηκε κάτι σχετικά με την γλώσσα ή την ιθαγένεια της τότε ΠΓΔΜ, τότε σημαίνει απλούστατα πως η τότε ΠΓΔΜ μπορούσε να αποκαλεί την γλώσσα και την ιθαγένειά της όπως γουστάρει και δεν δεσμεύοταν σε τίποτε. Οταν λοιπον διάφοροι λένε πως στην Ενδιαμεση Συμφωνία ή στο Βουκουρέστι "δεν δώσανε" γλώσσα (sic), απλά λένε ψέμματα, διότι ούτε η Ενδιάμεση Συμφωνία ούτε η "Εθνική γραμμή/Βουκουρέστι" εμπόδισαν ποτέ τους Φυρομιάτες να λένε παντού την γλώσσα τους Μακεδονική και να δίνουν Μακεδονική ιθαγένεια στους πολίτες τους. Και αυτό απο μονο του δεν σημαίνει τίποτε, κανείς δεν ασχολείται με το τι κάνει η ..Κυβέρνηση στα Κατεχόμενα, αλλά η κυβέρνηση (και "χώρα") αυτή έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία. Καμία άλλη χώρα δεν την αναγνωρίζει, ασχέτως ονόματος. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας όμως έχει αναγνωριστεί από τουλάχιστον 130 χώρες και σαν χώρα και σαν όνομα (3). Γ αυτό και λεμε πως η αλλαγή της Συνταγματικής Ονομασίας και το erga omnes ήταν ένα τεράστιο βήμα υποχώρησης από την απο κεί μεριά (ενώ ας πούμε η "ιστορική" υποχώρηση των Σκοπίων μπορεί "να σημαίνει πολλά" στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά τίποτα και λιγότερο από τίποτα στο εξωτερικό).

ΥΓ: Οπως γράφω το κείμενο ακούω (και) την συνέντευξη Κοτζιά στην ΕΡΤ που λέει περίπου τα ίδια για το θέμα. Πάντως τα έγραψα πριν τον ακούσω.


κλείνει--->)

8. ΟΚ, να τα δεχθούμε όλα αυτά, αλλά πέρα από αυτά και (α) δεδομένης της βούλησης του εξωτερικού παράγοντα και (β) της ύπαρξης του πιο διαλλακτικού Ζάεφ, θα (γ) έπρεπε να πάρουμε περισσότερα δεδομένης και (δ) της τεράστιας διαφοράς ισχύος.

(α) Προφανώς ο εξωτερικός παράγοντας (ΝΑΤΟ) θα ήθελε να τα βρούμε με την ΠΓΔΜ. Αλλά δεν καίγεται κιόλας. Το έχω ξαναγράψει: Την στιγμή που οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν πως η ΠΓΔΜ πρέπει να μπεί στο ΝΑΤΟ, ε, αυτή θα είναι η στιγμή που η ΠΓΔΜεεεεε η Β. Μακεδονία θα μπει στο ΝΑΤΟ.  Είτε βάλεις βέτο είτε όχι, διότι: i) Το ελληνικό βέτο έχει απεμποληθεί από την Ενδιάμεση Συμφωνία και ii) σιγά μην κάτσουν να σκάσουν οι ΗΠΑ για το ελληνικό βέτο. Πλάκα μας κάνετε; Το συμπέρασμα ειναι προφανώς ότι το ΝΑΤΟ δεν το χαλάει μια ακόμα χώρα-μέλος, αλλά χέστηκε κιόλας μιας και το στρατηγικό ενδιαφέρον των Σκοπίων τείνει στο μηδέν. Περισσότερο το ΝΑΤΟ το νοιάζει η περιβόητη "σταθερότητα" και εκεί χώνει τα λεφτά του σε τέτοιες χώρες. Γενικώς μπορεί η Φυρομία να καίγεται να μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ γιατί θα αποκτήσει (;) εσωτερικούς συνεκτικούς κρίκους, αλλά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να πουμε πως πολυνοιάζονται. Εμάς μας ενδιαφέρει ας πούμε να είναι φίλα προσκείμενη χώρα γιατί από αυτήν περνά μια οδική οδός που οδηγεί στην καρδιά της Ευρώπης. 
(β) Δεν ειναι διαλλακτικός ή υποχωρητικός ο Ζάεφ. Απλά ανήκει στο είδος homo sapiens και αυτό του δίνει κάποια προτερήματα σε σχέση με τον Γκρουέφκσι που ήταν ένα ούγκανο και μισό. Τα ίδια προτερήματα έχει και ο Τσίπρας έναντι του Σαμαρά και του εσχάτως παραμορφωμένου Κυριάκου. Οταν λέμε λοιπον πως βρηκαμε τον Ζάεφ που "κουβεντιάζεται" και αντε τωρα γιατί μετά γάματα, η κυριολεκτική σημασία της κουβέντας ειναι κάντε ότι ειναι να γίνει πριν σκάσει κανας βορειομακεδόνας Σαμαράς και καλά κρασά μετά.
(γ) Να τα κάνουμε τι; Αν δλδ η γλώσσα λεγόταν σλαβομακεδονική ή η ιθαγένεια τι θα άλλαζε; Μήπως νομίζετε πως δεν θα είχαμε πάλι διαδηλώσεις; Εδώ μερικοί θέλουν-και το λένε στα ίσια-να κάνουμε ντου να φάμε τους Σκοπιανούς, τι να λέμε τώρα.... Αλλά να θυμόμαστε πως πέραν γλώσσας-ιθαγένειας πήραμε όλα τα άλλα: αρχαια ιστορία, erga omnes, (το σημαντικότερο:) αλλαγή Συντάγματος(!), αλλαγή σχολικών βιβλίων, αναγνώριση πως δεν υπάρχουν "αλύτρωτοι Μακεδόνες" (το 2ο σημαντικότερο), ε, αλισβερίσι έγινε πρέπει να δώσεις και κάτι που να βοηθά το άλλο μέρος να πουλήσει το ντιλ και στο κοινό του. Δεν ειναι τυχαίο που και τα εκεί εθνίκια ξεσηκώθηκαν. Αν μια συμφωνία ξεσηκώνει τα εθνίκια και των 2 πλευρων, όλο και κάτι καλό θα έχει.
(δ) Προφανώς και ειναι δεδομένη η διαφορά ισχύος, γι αυτό και η συμφωνία ειναι ετεροβαρής. Αλλαγή σε Σύνταγμα άλλης χώρας σε καιρό ειρήνης, είναι τεκτονική επέμβαση και όχι άρτσι-μπούρτσι. Αλλά η ίδια η διαφορά ισχύος μας δείχνει ποιος ειναι ο ωφελημένος ασχέτως συμφωνίας, διότι το πιθανότερο για περιπτώσεις όμορων κρατών είναι η "εξομάλυνση σχέσεων" να οδηγήσει νομοτελειακά σε μεγαλύτερη εξάρτηση του μικρού εταίρου από τον μεγάλο. 

9. Ο Τσίπρας έφερε το Μακεδονικό για να σπάσει την αντιπολίτευση.
Πιθανόν εως βεβαιον να ήθελε και αυτό. Αλλού το κατάφερε (ΑΝΕΛ, Ποτάμι), αλλού όχι. Αλλα δεν ήταν νομοτελειακό το αποτέλεσμα. Αναποδα θα μπορούσε να υποτεθεί πως η αντιπολίτευση το χρησιμοποίησε για να συσπειρωθεί και αλλού τα κατάφερε (ΝΔ, ΕΚ, ΧΑ, ΚΚΕ, όχι ότι το είχε ανάγκη δλδ), αλλού όχι (ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ). Προσωπικά τείνω προς την γνώμη του Khlysty πως ο Συριζα ήθελε να καθαρίσει τους όμορούς του χώρους και να ξεμπερδεύει με τον Καμμένο, ο οποιος σιγά σιγά έμοιαζε να κυκλοφορεί με όλο και μεγαλύτερο λοφίο, αλλά κυριότερα για να πουλήσει στεϊτσμανιλίκι και μέσα και έξω. 

10. Η τωρινή Μακεδονική γλώσσα δεν έχει σχέση με τα αρχαία Μακεδονικά.

Ορθόν. Η Συμφωνία το αναγνωρίζει.

11. Οι (σλαβο) Μακεδόνες δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδονες.

Ορθόν. Η Συμφωνία το αναγνωρίζει. Τι σχέση (δεν) έχουν; "Πολιτισμικά" καμιά, σίγουρα. Nation-αλιστικά καμιά, 101% σίγουρα. Εεεεεε αιματολογικά, dna και τέτοια, πιασ'το αυγό και κούρευτο. Η ιστορία λέγει πως όταν ήρθαν οι Σλάβοι, ο χώρος της Μακεδονίας ήταν "πρακτικά άδειος" λόγω των επιδρομών. Τώρα, πόσο άδειος ήταν ο "πρακτικά άδειος" και τι πάθανε αυτοι που μείνανε είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. 
Εδώ οι Έλληνες με 200 χρόνια κράτος και δεν διεκδικούμε το 100% των αρχαίων Ελλήνων μιας και η πολιτιστική τους κληρονομιά είχε διαχυθεί παντού (όπως και τον Ρωμαίων ας πούμε οι οποίοι με τον κανένα δεν ειναι αποκλειστικά πνευματικοί πρόγονοι μόνο των Ιταλών), η απαίτηση ορισμένων Γκρουεφσκικών να διεκδικούν το 100% της κληρονομιάς των αρχαίων Μακεδόνων, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η τότε Μακεδονία δεν πάταγε καν στην σημερινή Βόρεια Μακεδονία, ε ειναι αστεία.
Αλλά έτσι και αλλιώς όλο αυτό ειναι αστείο και οι συγκρίσεις και οι DNA-ισμοί αστειότεροι (4).

12. Έχω μια θεωρία με τον Σόρος, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον Τσίπρα, τον Ζάεφ, την γεωπολιτική, την Τουρκία και το λουρί της μάνας.

Όπως έχει γίνει το νετ πλέον όλοι έχουν μια θεωρία. Καλό θα ήταν όμως η θεωρία σας:
α) Να μην έχει προαποφασίσει το συμπέρασμα και μετά να τραβάει από τα μαλλιά τα γεγονότα μέχρι να δέσουν
β) Να θυμάται το ξυράφι του Όκκαμ και
γ) Να θυμάται το απλό αξιωμα πως συνομωσία με 150.000 συμμετέχοντες που όλοι "κρατούν το μυστικό" δεν ειναι συνομωσία, είναι μύθευμα. Επίσης:
δ) Να θυμάται πως κανείς "στρατηγικός παίκτης" δεν σχεδιάζει (σε λεπτομέρειες) σε βάθος, γιατί απλούστατα οι άνθρωποι και οι κοινωνιες δρουν απρόβλεπτα. Κάποιος μπορεί να προβεί σε μια προσωπική εκτίμηση οφελους-κόστους προ μιας επιλογής. Όταν όμως βάζεις πολλούς κάποιους σε πολλαπλά διλήμματα, με διαφορετικά βάρη για τον καθένα, το σύνολο ειναι χαοτικό και τα χαοτικά συστήματα δεν συγκλίνουν πάντα εκεί που θέλουμε να συγκλίνουν. Στο τέλος βεβαια συνήθως κερδάει η "προφανής" λύση, αλλά αυτή ειναι προφανής, συνήθως μόνον κατόπιν εορτής (5).
Τουτέστιν, όλοι κάνουν τα σχέδια τους, προφανώς "το τέλος της Ιστορίας" δεν έχει έρθει ακόμα, ούτε και προβλέπεται άλλωστε, και όλοι κοιτάνε πως "θα τα φέρουν για μετά" γιατί ποτέ δεν απομακρύνεται από την σκεψη των ηγετών το ενδεχόμενο σοβαρής αναμπουμπούλας. ΟΚ, σωστό αυτό, αλλά από εκεί μέχρι την "ομαδα σατανικών εγκεφάλων που κατευθύνουν κάθε τι στον πλανήτη" η απόσταση ειναι τεράστια.
Από το τελευταίο άρθρο του τέκη κλέβω αυτό σαν επίγραμμα για τις θεωρίες συνομωσίας, τις διεθνείς μεγαλεπήβολες θεωρήσεις και τους περίπλοκους σχεδιασμούς:
"Μα μα μα θα σου πουν, ο λαβρώφ βγήκε και είπε ότι δεν γουστάρει η β.μακεδονία να μπει στο νάτο. Πράγματι και ο αμερικάνος πρέσβης βγήκε και είπε να μην πάρει άδεια ο κουφοντίνας, δηλαδή τι ακριβώς περιμένατε να πει, ότι γουστάρουμε που το νάτο προσπαθεί να ολοκληρώσει τα αυτοκόλλητα στη συλλογή βαλκάνια ανατολική ευρώπη?(...) δεν λέω ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνια σχέδια, αλλά ότι τα περισσότερα από αυτά είναι φαντασιώσεις που κάποτε ίσως και να υλοποιηθούν, χωρίς ακριβώς να ξέρουν αυτοί που τα προωθούν τις καραμπόλες του μέλλοντος. (...)
Η είσοδος της β.μακεδονίας στη συμμαχία αποτελεί λίγο πολύ ένα ακόμα πετράδι στο στέμμα του νάτο κι ένα ακόμα άκαπνο παράσημο για τη γραφειοκρατία του. Εκεί τελειώνει και η οποιαδήποτε σημασία της. Κι όποιος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν μια υπερδύναμη να συμπεριφέρεται τόσο ηλιθιωδώς, δεν έχει παρά να προσπαθήσει να εξηγήσει τη εμπλοκή των ηπα σε τόσες διαμάχες τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μόνες εξηγήσεις που θα βρει θα είναι το ίδιο τυχάρπαστες και κενές με αυτές που διαβάζετε σήμερα για τη β.μακεδονία. (...) Οπότε η δική μου σφαίρα λέει πως όταν κοιτάμε διάφορα γεγονότα, έχει περισσότερο νόημα να κοιτάμε το βραχυχρόνιο παιχνίδι, κι όχι μια κάποια φαντασιακή αφήγηση με αγωγούς και πράσινα άλογα. Τις περισσότερες φορές αυτό το βραχυχρόνιο παιχνίδι είναι αρκετό για να εξηγήσει την κατάσταση παρά το γεγονός ότι το συμπέρασμα μπορεί να είναι ξενέρωτο ή βαρετό ή ελαφρά προσβλητικό για τους συμμετέχοντες. Στη συμφωνία των πρεσπών από αυτή την άποψη η απλή εξήγηση είναι ικανότερη από τα μεγάλα σχέδια και το 5D σκάκι. Ο σύριζα είναι το καλύτερο πουτανάκι των θεσμών και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μια δύσκολη για τον ίδιο συμφωνία με το να προσπαθήσει να διαλύσει την αντιπολίτευση (την ίδια συμφωνία η νδ του σαμαρά την πέταξε στις καλλένδες)· το νάτο και οι αμερικάνοι συνεχίζουν την συλλογή καρτών περικύκλωσης της σοβιετικής ένωσης παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια· οι ευρωπαίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις αμερικάνικες φαντασιώσεις και τις δικές τους ανάγκες (δηλαδή φθηνό ΦΑ από την ρωσία)·."
Η διαφωνία μου με τον τεκη ξεκινά από το ότι μπορεί όλοι να δρουν με βάση τελείως φλου σχέδια, με φανταστικούς εχθρούς και τα τοιαύτα αλλά η παράνοια και η χαζομάρα πάντα μπορούν να οδηγήσουν σε ντράβαλα, ακόμα και κατά λάθος, γ αυτό και η δικιά μου θεώρηση ξεκινά από το εθνικό συμφέρον σε εντελώς τοπικό επίπεδο, όπως επίσης και από την παραδοχή πως ο Τσίπρας δεν πιέστηκε αλλά ψηνότανε να λύσει το ζήτημα πουλώντας στεϊτσμανιλίκι και μέσα και έξω (6). Ενώ γενικά με τις ματιές στον χάρτη κτλ έχει δίκιο, αυτό δεν παύει να αναιρεί το γεγονός πως το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τις νότιες θάλασσες ειναι διαχρονικό, και το γεγονός πως η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πια δεν αναιρεί την Ρωσική δυνητική απειλη στο κεφάλι του μέσου αμερικάνου στρατοβακλέα. Από την άλλη, η Τουρκία θα γούσταρε να μας ζαλίζει τα πελέδια, ακόμα και αν η ίδια δεν έχει πρακτικά κανένα ενδιαφέρον για την περιοχή, μιας και η επένδυση από μέρους της θα ήταν δυνητικά μικρή.  Αν λοιπόν έχει βαλθεί να μας σκοτίσει μόνο και μόνο για να μην την σκοτίζουμε στα δικά της, ενώ η ίδια δεν ενδιαφέρεται, αυτό μικρή παρηγοριά θα ήταν για μας στην περίπτωση που το πλάνο σκοτίσματος υλοποιούνταν, νιε; Τέλος, τo ότι το ΝΑΤΟ, και όχι μόνο, γαιοπολιτικώς ας πούμε ότι ψωλάρει χωρίς κάποιο σοβαρό πλάνο, δεν κάνει λιγότερο δραματικές τις συνέπειες για τα θύματα των πολιτικών του (7). Για τα λοιπά βλ. νο 14.

13. Εχω εντοπίσει πολλά μειονεκτήματα στην Συμφωνία των Πρεσπών (κείμενο)

Καλό ειναι κάποιος να θυμάται επίσης την ρήση του Ταλόν μπαμπά:



Ο γραφων έχει στο παρελθόν διαβάσει κείμενα που "αποδεικνύουν" πως οι 12 Θεοι του Ολύμπου ήταν ανθέλληνες (!), ο Χριστός εξωγήινος, ο Μέγας Αλέξανδρος ανθρωπιστής, οι Βυζαντινοί φιλέλληνες, οι Τούρκοι φιλέλληνες, ο Καραμανλής jr κομμουνιστής, και άλλα τέτοια και όλα αντλουν τα επιχειρήματά τους από κάποια πρωτότυπα ιστορικά κείμενα. Αν έχεις επαρκή διάθεση μπορεί μέχρι και μέσα από μια συνταγή μουσακά να βρεις το κρυφό νόημα για την ζωή, το σύμπαν και τα πάντα. Το ζήτημα όμως είναι να μην πάμε στις μεταφορές, στο κρυφό νόημα και στο τι θέλει να πει κατά βάθος ο ποιητής . Αλλά να δούμε το πράγμα σαν σύνολο και σαν κυριολεκτικές λεπτομέρειες. Η συμφωνία λοιπόν, είναι ένα προϊον συμβιβασμού με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Για τον γράφοντα λοιπόν, το πιο κρίσιμο ζήτημα εκεί μέσα είναι η εκατέρωθεν αναγνώριση των συνόρων και ο διαχωρισμός της "μακεδονικής" ιστορίας σε παλιά και νέα (χαζομάρα μεν, πολιτική όμως δε), πράγματα που δεν είχαμε πριν. Υπό αυτό το πρίσμα ειναι πετυχημένη και οι υπόλοιπες, διακοσμητικές ή όχι, λεπτομέρειες φορτίζονται συνήθως από το θυμικό αυτού που τις διαβάζει και όχι από τον εαυτό τους. Η ιστορία θα γράψει πως η Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία (και κάτι ψιλά γράμματα), τα ρέστα πακοτίνια. Αν θα ευδοκιμήσει η συμφωνία ή όχι εξαρτάται προφανώς από την διάθεση των συμβαλλόμενων μερών και τις συγκυρίες.


Εμβόλιμον: Καμία συμφωνία δεν μπορεί να ικανοποιεί πλήρως κάθε μέλος, αλλιώς θα ζούσαμε όλοι σε βουκολικό πίνακα. Προφανώς κάθε συμφωνία επιδέχεται βελτιώσεων είτε κατά την κρίση των.... Οριζόντων είτε γενικά. Προφανώς και αυτή θα έχει προβληματικά σημεία. Αλλά οι περισσότεροι κρίνοντες απλά δεν θέλουν καμία συμφωνία με αυτό το κράτος ποτέ. Θα προτιμούσαν είτε να εξαφανιστεί, είτε να .... το αγνοήσουμε σαν να μην υπάρχει ("Σημασία έχει πως το λέμε εμείς και όχι πως το λενε οι άλλοι") δηλαδή.... παρκέ, είτε (οι πιο ειλικρινείς) να του κάνουμε ντου να το φάμε να τελειώνουμε. Τους τελευταίους τους παραδέχομαι γιατί τουλάχιστον είναι ειλικρινείς. Ούγκανα και ζώα, αλλά ειλικρινείς.

14. Δίνουμε την Μακεδονία

Όχι. Αναγνωρίζουμε την διακριτή από μας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με Μακεδόνες κάτοικους σλαβικής και αλβανικής "εθνικής" καταγωγής), το οποίον συνιστά τεράστια βελτίωση με την παγιωμένη κατάσταση μιας και η χώρα αναγνωριζόταν ως Μακεδονία παντού. Μην μπερδεύεστε με το ΠΓΔΜακεδονίας που είναι Μακεδονία με σάλτσες και ήταν όνομα εισόδου σε διεθνή κλάμπς (ΟΗΕς και τέτοια). Τα διεθνή κλαμπς όμως δεν ορίζουν τις διακρατικές σχέσεις. Οι άλλες χώρες, οι άλλοι διεθνείς δρώντες την αναγνώρισαν ως Μακεδονία, game over, ειδικά μετά την αναγνώριση των ΗΠΑ το μακρινό 2004(;). Θα είχε νόημα μια ελληνική αντιπαλότητα για το θέμα αν μιλάγαμε για κάποιο ψευδοκράτος (όπως πχ της "Β. Κύπρου") χωρίς καμια διεθνή αναγνώριση ή νομιμοποιηση. Απο την στιγμή όμως που τα άλλα υποκειμενα του διεθνούς δικαίου αναγνώρισαν το κράτος αυτό με αυτό το όνομα το πράγμα είχε πρακτικά τελειώσει, εκτός και αν επιβάλλουμε την θέλησή μας με τα όπλα (8). Το ότι δέχθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας να αλλάξει συνταγματικό όνομα σε καιρό ειρήνης και χωρις κάποιο casus beli πάνω από το κεφάλι της ειναι τεράστιο υποχωρητικό βήμα.
Μεταξύ μας όμως ακόμα και η αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απο μας, με τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στην θέση τους (άρθρα συντάγματος, αναγνώριση συνόρων) θα ήταν ΟΚ σε ένα θέμα που είχαμε a priori άδικο σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Όπως λέει και ο Τσίπρας: "Τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορ. Συμφωνίες, στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Κι ας λέει σήμερα ότι ήταν «άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη». " (κλατς)

Αλλά ακόμα και αυτό (το πότε την αναγνωρίσαμε δλδ) είναι ήσσονος σημασίας. Δλδ η ελληνική αναγνωριση δεν σημαίνει και πολλά στο βαθμό που τους έχουν αναγνωρίσει οι άλλοι μιας και το σημαντικό ειναι (;) για μας ακριβώς το πως θα τους λένε οι άλλοι (9).  Αλλιώς θα βάζαμε παντού ...παρκέ (το θυμάστε;) στο εσωτερικό μας και θα καθαρίζαμε. 




Το σημαντικό είναι λοιπόν τι μας συμφέρει να γίνει με αυτήν την χώρα.


Προσοχή, ακολουθεί:



Κατά τον γράφοντα η συνέχιση υπάρξεως του κράτους της Β. Μακεδονιας, Φυρομ, ΠΓΔΜ, Πέρα Παναγιάς, Κείθε Τραχανοπλαγιάς, Νότιας Πελοποννήσου και Νοτιοτέρας Σουηδίας ειναι προς το εθνικό μας συμφέρον, όπως και η βελτίωση σχέσεων με αυτό και δεν ζω στο 1995 (:Ρ). Δεν αναφερομαι στις ανεδαφικές παπάτζες περι εξελληνισμού και άλλες τετοιες πίπες. Αναφέρομαι όμως στην αποφυγή του εξαλβανισμού, εκβουλγαρισμού ή απλού τεμαχισμού τους που ειναι οι μοναδικοί δυνητικοί μπαμπούλες στα Βόρεια σύνορα μας. Με τους Βούλγαροι έχουμε βγάλει τα μάτια μας 22 φορές. Θα μου πεις ειναι στην ΕΕ, θα απαντήσω πως η ΕΕ σήμερα ειναι και αύριο δεν ειναι. Αναφέρομαι στις διαχρονικές ρωσικές απόπειρες καθόδου στην Μεσόγειο (απο την εποχή του Βυζαντίου και δώθε ναουμ') και στον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό ο οποιος βεβαιως δεν πολυαρέσει στους ΧΟ Φυρομιάτες, αλλά άμα τους παραπρήξουμε τον σμπούτσο τι να κάνουν οι ανθρωποι, δεν θα κάτσουν να διαλυθούν ως χώρα κιολας, θα πάνε με όποιον νταβατζή προστάτη βρουν πρόθυμο. Και όποιος λεει πως το ΝΑΤΟ ειναι κακό, ιμπεριαλιστές, φτου κακά και τα λοιπά, που να σας συστήσω τα συντρόφια Ταγίπ και Βλαντιμιρ. Μα θα μου πεις και ο Ταγίπ ειναι στο ΝΑΤΟ, ναι ρε ζώα αλλά στο ΝΑΤΟ ειναι και άλλοι, δεν κάνει κουμάντο ο Ταγίπ, όσο και αν το ΝΑΤΟ την Φυρομία την έχει περίπου χεσμένη προς μεγάλη δόξα του ΚΚΕ που βρήκε πεδίο δόξης λαμπρόν (βλ παρακάτω).



15. Θα έπρεπε να υπάρχει "εσωτερικό erga omnes" στην συμφωνία (Εγώ το άκουσα απο τον Χατζηνικολάου).

ΟΚ θα έπρεπε σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Η συμφωνία όμως συμφωνείται σύμφωνα και με το γούστο των άλλων, αλλιως δεν έχουμε συμφωνία αλλά επιβολή. Όπως ο Τσίπρας έπρεπε να το περάσει στα δικά μας τα ντουγάνια έτσι έπρεπε και ο Ζάεφ να το περάσει στα δικά του. Έπρεπε λοιπόν και αυτός να μπορει να πουλήσει κάτι.

(ΥΓ: Το "εσωτερικό erga omnes" προφανώς ειναι φράση χωρίς νόημα)


16. Η συμφωνία θα μειώσει τους εθνικισμούς

Επιφυλάσομαι. Μπορει μεν το μυαλο του μέσου εθνικιστή να ειναι πιο άδειο και απο το κενό, αλλά o εθνικισμός/ιμπεριαλισμός έχει να κάνει με εδάφη του δίπλα και όχι με το όνομα του δίπλα το οποιο απλα ειναι για το ποπολο. Σε αυτη την φάση η αναγνώριση των συνόρων κτλ κτλ μπορει να παίξει το ρόλο της, αλλά ακόμα και αυτό ειναι υπο αίρεση. Αμα εισαι δυνατός θα θες να φας την πίτα του δίπλα, εκτός και αν πλέον η δύναμη σου δεν ειναι και τόσο σημαντική - κάτι που εξηγεί στα πολύ γρήγορα γιατι η Ευρώπη γνωρίζει μια πρωτοφανή ειρήνη τα χρόνια μετά τον Β' ΠΠ ;)


Αλλάζουμε ελαφρώς θέμα και κλίμα και ας πάμε να επιθεωρήσουμε στα γρήγορα τις ντόπιες πολιτικές δυνάμεις και την -μην γελάτε- στρατηγική τους.


17. Γράψε λοιπόν στο ΦΑΚ σου, γιατί με το που ψηφίστηκε η συμφωνία όλοι την ξέχασαν! Ακόμη και οι "Μακεδονομάχοι" :-Ρ (αίτημα εδώ)
Καπου ανάμεσα στις υπόλοιπες γραμμές υπάρχει, αλλά ας το συνοψίσουμε:
α) Γιατι το ζήτημα δεν αξίζει τον κόπο:
"Στην Γαλλία οι διαδηλωτές κοπανιωνται με τους μπατσοι κάτι μήνες. Στο δικό μας μνημόνιο έπεφτε το ξύλο κ το δακρυγόνο της αρκούδας κ μια κ δυο και εικοσιδυό φορές. Οι Μακεδονομάχοι σταμάτησαν γιατί έβρεχε κ γιατί ψηφίστηκε και που να τρέχεις τώρα." (κλατς)
β) Γιατί η γραμμή "ΟΧΙ" ήταν και ειναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί μιας και 9 στις 10 φορές καταλήγει στο "στα οπλα στα οπλα να πάρουμε τα Σκόπια" από ανθρώπους που παράλληλα κατηγορούν την ΠΓΔΜακεδονία για.... επεκτατισμό. Όταν διαδηλώνεις λέγοντας πως "Δεν θέλουμε την λέξη Μακεδονία στο όνομα της Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και δεν καταλαβαίνεις πως η κύρια θέση σου χάνει λάδια, μάλλον χάνεις λάδια εσύ.
γ) Γιατί ειναι μια ακόμα τεχνηέντως φουσκωμένη παπάτζα η οποια έφτιαξε για 30 χρόνια καριέρες, κόμματα και θέσεις αλλά όλοι ξέρουν ότι 
δ) "Ως χώρα στο θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εχουμε a priori άδικο" με εξαίρεση τους γραφικούς
και
ε) Γιατί ενώ υπήρχε ενότητα στο "ΟΧΙ" δεν υπήρχε ενότητα στο "εσύ τι θέλεις;" και επειδή όλοι αυτοί δεν είχαν  θητεύσει και τόσο στην ΚΝΕ έβγαινε προς τα έξω ένας ταλιμπανικός και ψεκασμένος αχταρμάς που ξεκινούσε από την Θεοδωρακική πρόταση απομόνωσης από το σύμπαν μέχρι το ....σύμπαν να υποχωρήσει και κατέληγε στο "να πάρουμε την Μπόλη και την Αγιασοφιά", κανένα εκ των οποίων δεν συνιστά αυτό που λέμε πόλο έλξης για το πόπολο. Βεβαίως μερικοί ήθελαν απλά να πέσει η κυβέρνηση και είδαν φως και μπήκαν, αλλά το φως ήταν σκότος και με ελάχιστες εξαιρέσεις την κοπάνησαν στα γρήγορα. Το δε "διάγγελμα" Καραμανλή τους έβαλε γενικώς και ειδικώς πάγο. Για το υπόλοιπο κομπρεμιά του θέματος βλ σχετικά faqs για ΝΔ/άλλα κόμματα πιο κάτω.
στ) Εγιναν και τα επεισόδια. Ενώ γενικά, "αυθόρμητα" και "με αυτόπτες μαρτυρες" επιχειρηθηκαν οι ...επεισοδιακοι διαδηλωτές να χρεωθούν στην κυβέρνηση (!) ως αναρχικοι, νοικιασμένοι μετανάστες (!!) ή ..."μπαχαλάκηδες" (αστειον. Οι μπαχαλακηδες κάνουν ....μπαχαλο πλατειες, δρόμους και μαγαζια. Δεν επιτίθονταν συντονισμένα και συνεχως στην Βουλή και μόνο στην Βουλή) και άλλα τέτοια, οι πραγματικές on site μαρτυρίες, τα βίντεο, οι φωτογραφίες, οι επιθέσεις σε φωτογράφους απο άτομα που ψάχνανε με λίστα ανα χείρας συγκεκριμένους στόχους (!) αλλά και οι ίδιες οι ομολογίες συμμετεχόντων μας απεδειξαν αυτό που περιμέναμε. Το ντου και τα επεισόδια έγιναν μέσα από το σώμα των διαδηλωτών και σε αυτά συμμετείχαν χρυσαυγίτες, διάφορες οργανώσεις-παρακλάδια τους, μεμονωμένοι ακροδεξιοί και τουλάχιστον μια εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου. Προφανώς δεν πήρε όλος ο κόσμος που διαδήλωσε μέρος στα επεισόδια (ποτέ δεν το κάνει άλλωστε), ίσως ούτε καν να επιδοκίμασε το ντου, αλλά οι ...επεισοδιακοί τύποι ήταν από τους εντός του συλλαλητηρίου και όχι τίποτε τσόντες από το πουθενα (10). 
Τέλος πάντων επειδή η γενναιότητα του ...πατριωτικού χώρου ειναι τέτοια, στο πρωτο δακρυγόνο το πόπολο την κοπάνησε, σιχτιρισανε και τον ...αφρικανό από την Νάουσα και τέλος πάντων έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος και αμαν πια να πέσουνε οι κομμουνιστές, πήγαινε εσύ μπροστά, εγώ δεν μπορώ, πονάει η μέση μου. Το λαμπρό παράδειγμα έδωσε ο ηγέτης Αντώνης Σαμαράς που φύλαγε γενναία τα μετόπισθεν στην Μεγάλη Βρετανια μαζί με τον προσωπικό φωτογράφο του από την εφημερίδα του κολλητού του, του πρώτου ψέμματος ντε (εμ που να μπει στον κοσμο; Την τελευταία φορά του.... έκλεψαν το πορτοφόλι (μεταδίδεται με επιφύλαξη, αλλά έχει πλάκα)).

18. Για το ΚΚΕ τι έχεις να πεις;

Έχω να πω πως αν ζούσε ο Φλωράκης, αν ζούσε ο παππούς μου, αν ζούσε τελος πάντων κανένας με μυαλό από τους παλιούς που πολεμήσανε κιόλας θα είχανε ρίξει τέτοια φάπα στον Κουτσούμπα και στην Κανέλλη που θα τους πήγαινε καπνός (11).
Πέρα από το ανεδαφικό του επιχειρήματος "Δεν βοηθάμε το ΝΑΤΟ, άρα δεν αναγνωρίζουμε την Συμφωνία αναγνώρισης των δίπλα από μας" που κάνει το σύνθημα "η Μακεδονία ειναι μία και ελληνική" να φαντάζει σαν φωτεινός φάρος εξυπνάδας και διανόησης, το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι ιστορικό, ιδεολογικό και κυρίως λογικό. Διάβασα τις θέσεις Κουτσούμπα και έριξα το γέλιο μου ειδικά αφού σε μια ολόκληρη ομιλία δεν μας έκανε ποτέ την χάρη να πει πως θέλει να λέγονται-ή πως λέγονται- οι γείτονες. Ο γειτονικός λαός (όχι "εθνος" ή οι τάδε) και ο γειτονικός λαός και τέτοια. 

Στην ....πολιτική σκακιέρα όλοι παίζουν κάποιο παιχνίδι Risk στην περιοχή τους. Για άλλους η περιοχή ειναι ο Δήμος, για άλλους είναι η Περιφέρεια, για άλλους ειναι η χώρα, για άλλους η ευρύτερη περιοχή, για άλλους ολόκληρες ήπειροι και για ελάχιστους ο πλανήτης ολόκληρος. Για το ΚΚΕ ειναι πλέον προφανές πως το γήπεδο είναι ο πλανήτης. Οι άλλοι παίκτες είναι φανεροί κράχτες, δύο μόνο ειναι οι παίκτες στο γήπεδο: Το ΚΚΕ και το ΝΑΤΟ. Όλοι οι άλλοι ειναι πιόνια που θα χρησιμοποιήθουν κατά το δοκούν υπακούοντας τυφλά προκειμένου να επιτευχθεί η τελική νίκη. 

Μην γελάτε. Πως αλλιως να εξηγήσει κανείς πως κομμουνιστικό κόμμα αρνείται σε όμορο λαό το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στην χειραφέτηση με το επιχείρημα πως αν τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να αποκαλούν εαυτούς όπως θέλουν τότε αυτοι θα συμμαχήσουν με τον...στρατηγικό αντιπαλό μας, ο οποιος τυγχάνει και είναι μια συμμαχία στην οποια η χώρα μας (το "Ε" από το ΚΚΕ) είναι μέλος; Δλδ αρνούμαστε στους άλλους να λενε τους εαυτους τους έτσι με το επιχείρημα πως αν το κάνουμε τότε θα συμμαχησουν μαζί μας επειδή ειμαστε και μεις σύμμαχοι με τα κακά παιδιά. Φαντάζομαι πως το ΚΚΕ θα άρει τις επιφυλάξεις του αν τα ...Σκόπια δεχθούν να συμμαχήσουν...μαζί του και ενάντια στο.... ΝΑΤΟ. Βεβαίως οι δυνατότητες του ΚΚΕ να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας δεν ειναι ακριβως ίδιες με αυτές του ΝΑΤΟ, αλλά μπορεί  πάντα ο σ. Ζάεφ να το ξανασκεφτεί.
Ενώ εμείς ψωλάρουμε ασυστόλως, η αποπάνω χώρα έχει διλήμματα επιβίωσης και ύπαρξης και δεν είναι καθόλου βεβαια πως θα υπάρχει την επαύριον. Δεν ειναι το μαύρο σκυλί του ιμπεριαλισμού μια χώρα με 2 εκ κατοίκους, 20 αεροπλάνα και 14 ελικόπτερα (κλατς) σε μια ορεινη κουτσουλια με ελαχιστο ενδιαφερον. Και όπως γράφει-σωστά- ο Τέκης ούτε το ΝΑΤΟ την έχει καμια απόλυτη ανάγκη ούτε η Ρωσία (12). Ο πιο αδύναμος κρίκος ειναι η Β. Μακεδονία και οι αδύναμοι κρίκοι κοιτάνε να επιβιώσουν, όχι να κάνουν τον γκιουλέκα, εκτός και αν μιλάμε για το ΚΚΕ, που είπαμε έχει ..."πλέρια" ταχθεί στον παγκόσμιο αντινατοϊκό πόλεμο (13) που κήρυξε μονομερώς το ίδιο.

19. ΑΝΕΛ;

Τι να πω, τα έχω γράψει στο τουίτερ και μια και δυο και δεκατρεις φορές. Ο Καμμένος είχε την χρυση ευκαιρία να πάρει πόντους στειτσμανιλικίου, σοβαρότητας και σοβαροφάνειας, και να το παίξει φιλοευρωπαίος, καραμανλικός, κεντροδεξιός, πιο μεσαίος χώρος, εμενα-λετε-ακροδεξιο-δείτε-τους-άλλοι και τέτοια. Αυτός εκεί, στην μαλακία του. Δεν του φταίει κανένας και αυτά τα "ο Αλέξης μου είπε Μάρτη και την έφερε Γενάρη" τα ακούω βερεσέ, πρώτον διότι δεν βγάζουν νόημα (και αν την έφερνε την συμφωνία τον Μάρτη τί θα άλλαζε στην Συμφωνία; Τίποτε, απλά ο Καμμένος θα ήταν υπουργός ακόμα 2-3 μήνες) όπως άκουγα βερεσε τόσες και τόσες ....καμενιές τόσα και τόσα χρόνια. Ο άνθρωπος που ήταν σίγουρος πως δεν θα περάσει το Δ/Ψ στην ΠΓΔΜ, που ήταν σίγουρος πως δεν θα περάσει η Συμφωνία στην Βουλή της ΠΓΔΜ, που προτρεπει βουλευτές να...παραιτηθούν για να ....γίνουν επαναληπτικές εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση, ε τελος πάντων αυτός, ο γνωστός Καμμένος, πιστός στην στρατηγική υψηλού οίστρου, φωνάσκουζας πληθωρικότητας, υψηλής κινητικότητας και χαμηλής νοημοσύνης, ε τέλος πάντων τα έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του. Κατανοώ την θέση της -υπερεπιτυχημένης- Κουντουρά να μην αυτοκτονήσει πολιτικά μαζί με τον Πάνο, αλλά και την θέση του Ζουράρι που λέει δεν καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά στο μέτρο που μου περνάει καταψηφίζω την Συμφωνία διότι δεν με αρέσει η συμφωνία. Προφανώς από τους λοιπούς ΑΝΕΛ ούτε καταλαβαίνω ούτε και περίμενα να καταλάβω πολλά πράγματα.

20. Ποτάμι;

Ομοίως καταννοώ και την πολιτική θέση του Σταύρακα-για πρώτη φορά μετά από αιώνες. Σου λέει εμένα δεν με αρέσει η κυβέρνηση, αλλά θεωρώ ότι το "Μακεδονικό" ζήτημα λειτουργεί ταυτοτικά (sic) για το χώρο μου, όπως λειτουργούσε το Σύμφωνο Συμβίωσης, η φαρμακευτική κάνναβη και άλλα τέτοια που ταιριάζουν στην φιλελέ-απολιτικ-κοελίστικη ποταμίσια νοοτροπία και το Ποτάμι τα είχε υπερψηφίσει ενώ ποτέ δεν έδωσε ψηφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για μένα καλά ξηγήθηκε. Τουτέστιν, λέει ο Σταύρος, όποιος και να φέρει την Συμφωνία θα την ψηφίσω, χωρις μα-μου, αλλά ψήφο εμπιστοσύνης δεν δίνω γιατί έτσι μου γουστάρει. Σεβαστόν. Και να θυμόμαστε πως ο Σταύρος πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα απ' όλα τα μικρά κόμματα αν και ο ίδιος έκανε ελάχιστα για να φέρει τον εαυτό του σε αυτήν την θέση. Το ότι όμως ο Σταύρος έγινε παίγνιον ενός Αμυρά και ενός Ψαριανού (τον Δανέλλη τον έδιωξε ο ίδιος, μάλλον κατόπιν απαίτησης των άλλων δύο), δείχνει δυστυχώς και το διαμέτρημα του ανδρός-αλλά και του χώρου.

21. ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ;

Παραμένει τοξικό. Ο Θεοχαρόπουλος και ο Σταύρος καιτοι αδύναμοι πολιτικά του έδιναν ένα απαραίτητο φύλο συκής που λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά στις κάλπες (και κυρίως στην θεωρία). Η γνώμη του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ για την Συμφωνία ήταν και είναι αδιάφορη, μιας και η Φώφη, καθόλου δειλά, το είπε στα ίσια: εμάς μας νοιάζει να πέσει η κυβέρνηση. Ψήφιση της συμφωνίας δίνει points στην κυβέρνηση, οπότε καταψηφίζουμε την Συμφωνία. Τώρα αν εσάς αυτό σας κάνει για πολιτικό όραμα μακράς πνοής, τότε πάσο.

22. ΝΔ;

Όπως λέει και ο τέκης δεν διασπάστηκε, και αυτό από μόνο του συνιστά επιτυχία. Αλλά αυτό από την ΝΔ το περιμέναμε έτσι και αλλιώς. Ποτέ δεν έχει αναλωθεί σε εσωτερικές έριδες παραμονές εκλογών και η οιονεί παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που κήρυξε από νωρίς ο Κυριάκος τους έχει κάνει μπετό σε βάθος χρόνου. Το ερώτημα που μέλλει να απαντηθεί είναι αν μπορεί ο ουγκανισμός να δράσει όχι μόνο συσπειρωτικά αλλά και ως πόλος έλξης ή οι ουγκανίζοντες μακεδονομάχοι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν κάτι λιγότερο ντεμεκ, όπως την ΧΑ, τον ανανήψαντα στα νάματα της εθνικής υπερηφάνειας Καμμένο, τον Βελόπουλο ή τέλος πάντων όποιο άλλο δεξιοακροδεξιο γκρουπούσκουλο παίζει στην πιάτσα. Δεν ειναι τυχαίες οι δηλώσεις Δένδια τις τελευταίες μέρες και δεν ειναι προϊον καποιας βαθια δημοκρατικής ανησυχίας, αλλά μάλλον αποτέλεσμα ωρίμου σκέψεως (κλατς), κάτι που σπανίζει στην ομάδα σχεδιασμού πολιτικής της ΝΔ.

Πάντως δεν ειναι και πολύ μυστικό πως τα συλλαλητήρια πολύ θα άρεσε σε μερικούς να εξελιχθούν σε ....κίνημα, εξ' ου και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τα hoaxes να πέφτουν βροχή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το νταβαντούρι, αλλά θες οι ...αφρικανοί από Ναουσα, θες η χαμηλή προσέλευση (ας μην κοροϊδευόμαστε ε;), θες ο Καραμανλής, θες το ότι από μόνοι τους ειναι χέστες και περιμένανε από τα χρυσαύγουλα να κάνουν το κίνημα ενώ αυτοί θα σκάγανε ως ...ηγέτες εξ ουρανού, τέλος πάντων το πράγμα δεν προχώρησε και ξεφούσκωσε πολύ πολύ γρήγορα παρόλο το σπρώξιμο από τα ΜΜΕ.  Τέλος πάντων η έλλειψη συνέχειας της....αγωνιστικότητας δείχνει το πόσο ενδιάφερε τελικά την σιωπηλή πλειοψηφία το θέμα (14).







23. ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συριζα δεν ειναι η έλλειψη πολιτικής μιας και αυτή υπάρχει και ειναι έτοιμη απ΄έξω και διαφέρει από της ΝΔ μόνο σε μερικές "ιδεοληπτικές" λεπτομέρειες όπως τα μερίσματα και τα επιδόματα. Εκεί χρησιμοποιείται το Μακεδονικό, ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, και η φαρμακευτική κάνναβη για να διαχωρίσει τους αποδώ και τους αποκεί, όχι κατ' ανάγκη σε δίπολο αριστερά-δεξιά αλλά σε δίπολο σύγχρονος vs ουγκ  και αυτό σιγά σιγά επικοινωνείται και για μένα ειναι θετικό, όχι για την μικροπολιτική του Σύριζα, αλλά γιατί πρέπει κάποτε να ξεκολλήσουμε από ορισμένα πράγματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συριζα λοιπον ειναι ότι δεν υπάρχει ως κόμμα, γίνεται ολοένα και πιο προσωποπαγές, κάτι σαν το βαθιά αντιπαθητικό παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ του οποίου το πιο σημαντικό πλεονέκτημα ειναι ότι ειναι λιγότερο αντιπαθητικό από το σημιτικό, βενιζελικό και φωφικό ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως ακόμα δεν έχει αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά-με εξαίρεση τα μάτια ορισμένων υστερικών αγαποκούληδων-αλλά ειναι ζήτημα χρόνου, αν και ομολογουμένως το βλέμμα των Συριζαίων ειναι πολύ λιγότερο πεινασμένο για λεφτά απ΄ότι των πασόκων και περισσότερο τους εξιτάρει το παιχνίδι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον.

24. Λοιπαί δυνάμεις;

Οι αριστεραί ημέτεραι δυνάμεις κατά κανόνα ψωλάρουν μπαίνοντας στο τρένο των φωνασκούντων και κάνοντας τον Τσίπρα να τρίβει (έκπληκτος) τα χέρια του, με την τιμητική εξαίρεση του Βαρουφάκη. Οι λοιπαί ακροκεντρο-ακροδεξιαί δυνάμεις (από Λεβέντη ώς Βελόπουλο και ΧΑ) κάνουν διαγωνισμό κορώνας από τον οποιο δυστυχώς κερδισμένοι βγαίνουν διαχρονικά οι πιο ούγκανοι. Αυτό είδε και ο Δένδιας και ξεσπάθωσε διότι έτσι σου λέει ακόμα και τους υπερ μας στο Μακεδονικό θα τους χάσουμε είτε προς τα ακροδεξιά είτε προς τον πιο χαμηλό τόνων σύριζα, διότι, ας μην κρυβόμαστε, το θέμα είναι ήσσονος σημασίας και τελειωμένο εδώ και χρόνια, απλά ο συριζα εκμεταλλεύτηκε την συγκυρία για να "σώσει" ορισμένα πράγματα που κάποιοι θεωρούν σημαντικά.

25. Πότε βλέπεις τις εκλογές;

Απο το 2015 λέω πως πάμε για ολοκληρη τετραετία. Αυτό πιστεύω πως ειναι και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 1500 διαφορετικούς λόγους, όπως:
* να δειξει κανα χρόνο διακυβέρνησης "χωρίς μνημόνια"
* να πέσει και να εμπεδωθεί κανα φρέσκο επίδομα
* να καταδεχθούν οι γριές να κοιτάξουν καναν ενημερωμένο ξενόγλωσσο χάρτη ή να πάρουν απόφαση πως το αεροδρόμιο Μακεδονία δεν αλλάζει όνομα
* να συνεχίσει να μιλάει ο Κυριάκος, ο οποιος πλέον αφού συσπείρωσε την ΝΔ αρχίζει και συσπειρώνει και τον Σύριζα αποσυσπειρώνοντας το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ.
* ο Αλέξης απο τις δευτερες εκλογές του 2015 και δώθε δεν πουλάει αριστεριλίκι, αλλά στειτσμανιλίκι και ο στέιτσμαν ο σωστός, ο πρόστυχος τηρεί τις ημερομηνίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Σταθερότητα, προγραμματισμός κετς.
Τελος πάντων αυτή ειναι η γνώμη μου. Άρα αν γίνουν οι εκλογές νωρίτερα ή θα έχω κάνει λάθος ή η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε αυτήν την επιλογή όπως και αν την πουλήσει.



Τελείωσε;

Ναι



(1) Iσως ακριβέστεροι όροι μετάφρασης του nationality/nation να ειναι "ντοπιοι"/"εντοπιότητα", σαν συνώνυμο του "ιθαγενείς"/"ιθαγένεια" ή το πιο προβλεπέ "πολίτες"/"πολιτεία". Πάντως και το nation θεωρείται φαντασιακός όρος αλλά προϋποθέτει και μια δεδομένη πολιτειακή οργάνωση, αλλιως η ορολογία πάει στο people/ethnic group.

(2) Στα δικά μας τα αρχαιοελληνικά για εύκολο πχ οι αρχαίοι αθηναιοι της κλασικής εποχής με nationality αθηναϊκή ήταν όλοι οι γεννημένοι εκεί απο αθηναίους γονείς, αλλά πολίτες ήταν μόνο όσοι μπορούσαν να φέρουν όπλα και ψήφιζαν για την ακολουθητέα πολιτική.


(3) Προφανώς τα κράτη αναγνωρίζουν άλλα κράτη και συνάπτουν σχέσεις μαζί τους. Ένα κράτος γενικά θεωρείται ότι έχει απεριόριστη δικαιοδοσία στα μέσα του. Τουτέστιν το τι ιθαγένεια θα αποδίδει, ποια γλώσσα θα μιλάει και πως θα τα αποκαλεί όλα αυτά ειναι δικός του λογαριασμός. Αν δεν σου αρέσουν, δεν αναγνωρίζεις το κράτος. Αν δεν σου αρέσει που οι άλλοι το αναγνωρίζουν τότε έχεις πρόβλημα. Αν κάνεις την πάπια που οι άλλοι το αναγνωρίζουν, το αναγνωρίζεις και συ αλλά "με άλλο όνομα" και επίσης παρεξηγιέσαι τι ιθαγένεια δίνει, ένα δηλαδή καθαρά εσωτερικό του ζήτημα τότε το πρόβλημα είσαι εσύ και όχι οι άλλοι.

 (4) Δεν ειναι μυστικό πως οι Έλληνες "ανακάλυψαν" τους αρχαίους Έλληνες "λίγο" πριν την "εθνεγερσία" του 1821. Οι λόγιοι, και συνήθως οι ξένοι λόγιοι, μας είπαν ποιοι και τι και πως. Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε πως και οι Φυρομιάτες έχουν αντίστοιχους (παρα)λόγιους, έτσι δεν είναι; (Εδώ οι ...λόγιοι της Τουρκίας "απέδειξαν" (εισαγωγικά εισαγωγικά) πως η ...τουρκική γλώσσα ειναι μητέρα ΟΛΩΝ των γλωσσών.) Οπως έχουμε ξαναγράψει, και προφανώς όχι μόνο εμείς, η όλη φάση ειναι να στήσεις ένα λιγο ή πολύ πιστευτό παραμύθι που θα σε διαφοροποιεί από τους δίπλα, το φαντασιακό του έθνους που αναφέρουμε και στο (1).


(5) Εύκολο ιστορικό παράδειγμα: Αν ρώταγες Άγγλους και Γερμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα ποια θα ήταν η πιθανότητα να μπλέκανε σε ολοκληρωτικό πόλεμο μέχρις εσχάτων δύο φορές μέσα σε δύο γενιές πιθανότατα θα σου γέλαγαν κατάμουτρα. Εκ των υστερων η διαπίστωση του ....Black Adder πως θα χρειαζόταν υπερβολικά πολύ προσπάθεια για να μην γίνει πόλεμος είναι η προφανής ερμηνεία των τότε φαινομένων.


(6) Από την στιγμή που οι (οικονομικές) πολιτικές διαφορές με την ΝΔ ειναι ελάχιστες έπρεπε να δοθεί βάρος στα υπόλοιπα και το Μακεδονικό ειναι ένα από αυτά όπως και η αυτοδιαφήμιση "εμείς μπορούμε - yes we can". To όλον ονομάζεται πολιτική γοήτρου και είναι γενική πρακτική όταν δεν έχεις πραγματική δύναμη, δηλαδή κοιτάς να ανεβάσεις το γόητρό σου μέχρι να καρδαμώσεις. Η μεγαλύτερη παγίδα που έχει είναι ότι μπορεί στο τέλος να αυτοπαραμυθιαστείς.

(7) Στην παρούσα φάση το ΝΑΤΟ κάνει (έτεχνα ή άτεχνα) ότι κάθε νικητής ενός μεγάλου πολέμου (εδώ του Ψυχρού): προσπαθεί να παγιώσει την μεταπολεμική τάξη πραγμάτων σε μια κατά το δυνατόν πιο συμφέρουσα αλλά και σταθερή κατάσταση. Από την στιγμή λοιπον που στο υπάρχον status quo το ΝΑΤΟ ειναι απο πάνω, έστω και με κάτι ήττες-ρεζιλίκια όπως Αφγανιστάν (τα οποια όμως δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα στην παγκόσμια σκακιέρα), αυτό που το νοιάζει ειναι να την "κλειδώσει" - και κάπου εκεί τελειώνει ο μακροχρόνιος σχεδιασμός. Η περικύκλωση της παλιάς ΕΣΣΔ, οι τσαμπουκάδες με την Κίνα κτλ ειναι απλά εφαρμογές του πιο πάνω.  Όσον αφορά το γιατί το ΝΑΤΟ φέρεται ενίοτε χαζά και χοντροκομμένα η απάντηση ειναι πιο απλή: νιώθει αρκετά ισχυρό έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είναι κιουρία.


(8) Φανταστείτε τις αντιδράσεις του σύμμαχου Καναδά πχ τον οποιο δεν μπορέσαμε να πείσουμε ειρηνικά δια το δίκαιον μας, πως θα τον πείσουμε για το δίκαιον μιας πολεμικής επιθέσεως με αυτό το ζήτημα ως αφορμή. 


(9)  Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο κανείς δεν ασχολείται (ξανα το ιδιο πχ) με την ....πολιτιστική κληρονομια του ψευδοκράτους της "Β. Κύπρου".


(10) Προσοχη: ειναι διαχρονική θέση του γράφοντος πως ασφαλίτες μπαίνουν μέσα σε πορείες και πως οι μπαχαλάκηδες "ελέγχονται" από την ασφάλεια. Αλλά για να τα κάνουν μπάχαλο και να ξενερώσει ο κόσμος με την διαδήλωση, όχι για να επιτεθούν στην Βουλή, εκτός και αν η επίθεση ειναι εικονική, που σίγουρα δεν ειναι η περίπτωση που εξετάζουμε. Τρελοί ειναι ρε να βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους; Στο ντου στο συλλαλητήριο ουτε τα παρακείμενα μαγαζιά/ξενοδοχεία πάθανε τίποτε σοβαρές αβαρίες, ούτε η Αθήνα έγινε ολόκληρη ένα πεδίο μάχης, όπως άλλες φορές όπου όλοι κράζζαμε τους παρακρατικούς μπαχαλάκηδες. Η δράση των "ταραξιών" ήταν πολύ περισσότερο στοχευμένη από το σύνηθες και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Τώρα αν μέσα στο χαμό βρεθήκανε και μερικοί ....ρομαντικοί της καταστροφής, αυτό δεν αναιρεί το γενικό συμπέρασμα:







(11) Γ αυτο και λέω πως ο λόγος της συμφωνίας δεν ειναι το μακρύ χέρι του ΝΑΤΟ ή το κόψιμο των ...Σοβιετικών, αλλά το μπετονάρισμα της ύπαρξης της χώρας αυτής σε μια περιοχή που η παρούσα κατανομή δυνάμεων ειναι ήδη συμφέρουσα για το ΝΑΤΟ. Αυτό που θέλει λοιπόν η Ελλάδα, αλλά και το ΝΑΤΟ, για τους δικούς του λόγους ο καθένας είναι η παγίωση της σημερινής κατάστασης, διότι μια άλλη, νέα κατάσταση μπορεί απλούστατα να είναι λιγότερο συφερτικιά από την παρούσα.


(12) Το ΚΚΕ μόνο για λίγο και εξ αναγκης υποστήριξε την όποια "Δημοκρατία της (Σλαβο)μακεδονιας" αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε στους (Σλαβο)μακεδόνες την εθνότητα/ταυτοτητα που οι ίδιοι απέδιδαν στους εαυτούς τους. Ποτέ μέχρι τώρα δηλαδή. Εκτός και αν....εκδικούνται τον Τίτο στο πρόσωπο των ΠΓΔΜακεδόνων

(13) Προφανώς το ΝΑΤΟ δεν ειναι τίποτε ευαίσθητα παπαδοπαίδια, αλλά ο ορισμός του νέου ιμπεράτουμ υπό τις ΗΠΑ. Αλλά το "δίλημμα ασφαλείας" της Β. Μακεδονίας κανει αυτούς τους προβληματισμούς ασήμαντους και κατάλληλους για πιο βολεμένους ενδονατοϊκά απαυτούς.

(14) Θυμίζω πως στις διαδηλώσεις για τα Μνημόνια το αθηναϊκό κέντρο είχε γίνει μπαχαλο για μέρες και μέρες, με συμμετοχή από πολλαπλάσιο κόσμο ο οποιος δέχθηκε εκθετικά περισσότερη αστυνομική βία. Δεν φυτρώσαμε το 2015 σαν μερικούς μερικούς και τα θυμόμαστε)

aeisixtir