Χαθήκαμε ρε παιδια!
Τι να κανεις που εχουμε λυσσάξει στην δουλειά, έτσι και αλλιώς ποσοι δουλεύουμε (ακόμα) σ' αυτη τη χώρα; Δεν ειναι καιροι για αστογιαυριο αν το βρεις σήμερα, έτσι δεν ειναι;
Τελος παντων ας δουμε μαζι μια συνέντευξη που μου άρεσε και σχολιάζοντας θα πουμε και τα υπολοιπα.. Γιατι πέρα απο πρετεντεριες, οικονομικές αναλύσεις κτλ καλό ειναι να κουβεντιάζουμε και λίγο με τους πολιτικους επιστημονες γενικά. Περαν των ερωτήσεων προς τον Ηλία Νικολακόπουλο, τονισμοι και σχόλια δικά μου - και μάλλον θα το τραβήξουμε μακρυα μιας και γίνεται της πουτάνας!
Συνέντευξη για την εφημερίδα Εποχή. Την συνέντευξη πήρε ο (καθόλου τυχαίος) Μάκης Μπαλαούρας
Η κυβερνητική κρίση που εξελίσσεται ενόψει της ψήφισης στη βουλή του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική σκηνή και στην κοινωνία. Ποιες διεργασίες συντελούνται και ποιες διαγράφονται; Ποιες είναι οι προοπτικές της Αριστεράς σ’ αυτό το περιβάλλον;
Η κυβέρνηση μετράει μόλις 130 μέρες και βλέπουμε ότι βρίσκεται σε εσωτερική κρίση. Ταυτόχρονα η πολιτική της δεν γίνεται αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Πώς εξηγείται αυτό;
Η κυβέρνηση έσερνε επί μήνες τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, ενώ κουβεντιάζονταν σε τηλεοπτικά παράθυρα που τρομοκρατούσαν τον κόσμο. Από την άλλη, προφανώς κάτω από πιέσεις, παίρνει όχι μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τεράστια ύφεση, αλλά βάζει μέσα στο ίδιο πακέτο εργασιακά και οτιδήποτε άλλο προκύψει. Θεωρώ ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι το έχουν ήδη χάσει. Από την άλλη μεριά, στους υπόλοιπους τομείς, δεν βλέπω να έχει υπάρξει το όποιο κυβερνητικό έργο. Ούτε οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα. Πιθανότατα έχουν αντισταθεί λίγο στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και έχουν προτείνει κάτι εναλλακτικό, αλλά όλα αυτά είναι μικρής εμβέλειας. Είναι μια κυβέρνηση η οποία δυσκολεύεται να παρουσιάσει το οποιοδήποτε έργο. Αντ’ αυτού, εμφανίζονται διάφορες πρακτικές που θυμίζουν την πιο παραδοσιακή δεξιά, με πρόσφατα τα παραδείγματα της στάσης της έναντι των δημοσιογράφων αλλά και μια σειρά άλλες ενέργειες αντεκδίκησης. Ακόμα και το σχήμα που είχε αρχικώς συμφωνηθεί στις τοποθετήσεις στελεχών, δηλαδή 5 η ΝΔ, 3 το ΠΑΣΟΚ, 2 η ΔΗΜΑΡ, πραγματικά θυμίζει το πιο παλαιάς κοπής πελατειακό κράτος.
Ντροπής πράγματα στην κυριολεξία. Πέρα από τα μνημόνια και τις τρόικες κτλ ειναι αληθές πως το "κυβερνητικό έργο" παρουσιάζει χειρότερη εικόνα και από τις χειρότερες μέρες Καραμανλή jr. Και ο γιαλός ήταν στραβός από την αρχή. Όταν σε εποχές πείνας, μνημονίου κτλ ο κυριοτερος "νεωτερισμός" και η πρωτη "προεκλογική εξαγγελία" που υλοποιείς ειναι το Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟ (σαν υπαρξη, λειτουργια και ...σημασιολογία) Υπουργειο Μακεδονίας Θράκης, ε τότε το καλάθι μικραίνει απότομα. Οι προεκλογικές ακροδεξιές ρητορείες μπας και δεν μας πάρουν ψήφους οι ΧΑυγιτες απλα έκαναν mainstream την πιο φασίζουσα ιδεοληψία η οποία έρχεται τωρα και σκάει στα κεφάλια μας. Οι ηλιθιότητες περί δύο άκρων και όλα τα παρεμφερή το μονο που κάνουν ειναι να νομιμοποιούν την πολιτικάντική (και καλά) εγκληματικότητα. Τα ίδια σκατά έγιναν και στην Γερμανία στο Μεσοπόλεμο, αλλά μερικοί μυαλό δεν βάζουν και δεν ξέρουν και ιστορία. Καλά, για το Σαμαρά το ότι ειναι άσχετος στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) ιστορία το έχουμε εμπεδώσει και παλαιότερα. Η δε πρακτική του ποσοστιαίου διορισμού στελεχών είναι απλά αυτό που πάντα ήταν. Γκρουεζικη και εμετική. Τωρα πως αυτοι οι εμετικοί τύποι αυτοπλασάρονται ως εκσυχρονιστές και ευρωπαιστές ένας Σουβλακέας το ξέρει.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι από τους τρεις εταίρους η ΝΔ κρατάει περισσότερο.
Είναι κατά τη γνώμη μου μάλλον αναμενόμενο να κρατάει ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να αισθανθεί ο κόσμος τα πραγματικά αποτελέσματα των μέτρων. Όταν θα τα νοιώσει ο κόσμος στην τσέπη του από τις γιορτές και μετά, δεν ξέρω τι θα γίνει. Μην ξεχνάς ότι το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010 το ΠΑΣΟΚ άρχισε να το πληρώνει από την άνοιξη του 2011. Μέχρι τότε και δημοσκοπικά κρατούσε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές επικράτησε. Η κατηφόρα, εξαιρετικά απότομη, αρχίζει 10 μήνες μετά το πρώτο μνημόνιο. Βέβαια, τώρα δεν θα περιμένουμε 10 μήνες, διότι ήδη η χώρα και ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Αλλά, πάντως, πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα και μετά θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις.
Το μόνο που μένει να σχολιάσει κάποιος ειναι η ηλιθιότητα και η κουτοπονηριά του Έλληνα πολιτικού και πολίτη γενικά. Δεν το θεωρώ "μυστικό" πως οι ΠΑΣΟΚοι που εφαρμοσαν το Μνημονιο Ι γενικά θεωρούσαν πως θα το εφαρμόσουν οπως.....εφάρμοσαν τοσες και τοσες κοινοτικές οδηγίες (πχ χωματερες, πρασινη ενεργεια, χωρισμος κρατους - εκκλησίας κτλ) δηλαδή στα κουτουρου και τους πιάσαμε κώτσους τους κουτόφραγκους. Ο δε πολίτης που ΔΕΝ αντιλαμβάνεται πως θα του βάλουν το παλούκι στον κώλο μέχρι να του το βάλουν ειναι ακριβώς της ιδίας κοπής . Ελα καλε, νταξει το ψηφίσανε, αλλα εμείς έχουμε έναν κουμπάρο που έχει ένα θείο που ειναι ανιψιος της στελεχάρας.
Το ΠΑΣΟΚ, όμως ήδη καταρρέει…
Οι άλλοι δύο εταίροι της κυβέρνησης δεν πληρώνουν τόσο τα μέτρα, τα οποία έτσι και αλλιώς όλοι τα περιμένουν. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την εσωτερική του κρίση. Είναι ένα κόμμα το οποίο είχε μάθει στην ήττα του να συγκεντρώνει σχεδόν το 40% της ψήφου, 38% είναι το μίνιμουμ. Πέφτοντας ξαφνικά στο 12%, σημαίνει ότι δεν υπάρχει (το καλό νέο της ημέρας). Και μάλιστα ένα γερασμένο 12%, το οποίο απλώς παραδοσιακά ψήφισε μέχρι και τον Ιούνιο ΠΑΣΟΚ. Σημαίνει ότι κομματικός οργανισμός δεν υπάρχει. Υπάρχει κάποιο στελεχικό δυναμικό, το οποίο όμως αλληλοϋπονομεύεται. Εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση, κάτι που δεν φαίνεται, είναι ότι υπάρχουν οριζόντιες διασυνδέσεις σε κάποιους συνδικαλιστικούς ή άλλους χώρους. Αλλά αυτό δεν είναι το κομματικό ΠΑΣΟΚ. Είναι οι χώροι που δημιουργήθηκαν, οι σχέσεις που οικοδομήθηκαν, οι οριζόντιες διασυνδέσεις που στήθηκαν, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου ορφανές. Δεν έχουν πολιτική εκπροσώπηση, αλλά μεταξύ τους έχουν αλληλεγγύη.
Λόγω πελατειακών δεσμών…
Ναι, αλλά αυτό δεν μπορεί να το κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το εγκολπωθεί όλο, διότι πρώτον υπάρχει και υγιές κομμάτι, υπάρχει και καθόλου υγιές κομμάτι. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ, και απέναντι σε αυτόν τον κόσμο των μικρομεσαίων στελεχών σε κοινωνικούς χώρους, είναι υποχρεωμένος να έχει μια πολύ αμφίθυμη αντιμετώπιση. Αλλά, για να γυρίσω στο ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα σχεδόν έχει κλείσει τον κύκλο του.
Κοινώς ένα κουλουβάχατο ειναι αναμενόμενο. Ο κινδυνος πασοκοποίησης του σύριζα (αλλα κυρίως της Δημαρ) ειναι τεράστιος (αντι για αριστεροποιησης του πρωην πασοκικου και οψίμως αγανακτισμένου ακροατηριου που πηγαινοέρχεται μεταξύ συριζα, νδ και δημαρ μπας και βρει άκρη. Μεχρι στιγμής ο Συριζα έχει (ορθότατα) αποταχθεί το σατανά, δηλαδή την είσοδο καθαρών μνημονιακών ή συνδικαλιστών καρριέρας πασοκικών στελεχών και προσπαθεί συνεχώς να "εκπαιδεύσει" τα νέα μέλη ή φίλους, κάτι το καθόλου εύκολο ή προφανές.
Υπάρχει και ο Λοβέρδος, ο οποίος λέει να συγκροτήσουμε τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ο Χρυσοχοϊδης που λέει πάμε να φτιάξουμε τη μεγάλη πατριωτική ευρωπαϊκή παράταξη.
Στο ΠΑΣΟΚ, επειδή είναι σε τεράστια κρίση, υπάρχουν τρεις επιλογές. Η μια που προωθεί ο Βενιζέλος, μάλλον ανεπιτυχώς, είναι να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ, διατηρούμενο στο 12%, και μετά βλέπουμε. Η δεύτερη που εξέφρασε κάποια στιγμή ο Λοβέρδος, ήταν ένα καινούργιο κόμμα, αλλά δεν περπατάει, δεν έχει χώρο ύπαρξης. Η τρίτη επιλογή είναι η μεγάλη πατριωτική ευρωπαϊκή παράταξη με τη ΝΔ, όπως έκανε ο Παπάγος το 1951-52. Έχω την αίσθηση ότι οδηγούνται σε ηγετική σύγκρουση μεταξύ Βενιζέλου και Λοβέρδου. Ακριβώς επειδή ο Χρυσοχοϊδης δεν φαίνεται να έχει ελπίδα σε μια τέτοια σύγκρουση ηγετών, αντιπροτείνει την μεγάλη πατριωτική ευρωπαϊκή παράταξη.
Οπως και σε πολλούς χώρους και σε πολλά μέρη το κυρίαρχο χαρακτηριστικό παραμένει η προσωπική επιβίωση και όχι η ιδεολογία, η παραγωγή πολιτικής ή έστω η χώρα ρε αδερφε. Αλλα αυτο ειδικά και ιδιαιτερα στο ΠΑΣΟΚ (και στην ΝΔ) δεν μας ξενίζει και τόσο.
Η ΔΗΜΑΡ σε πολιτική δίνη
Η «υπεύθυνη αριστερά», η ΔΗΜΑΡ, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.
Άλλη είναι η ΔΗΜΑΡ του Μαΐου του 2012, άλλη του Ιουνίου και άλλη η σημερινή. Εννοώ σε επίπεδο ψηφοφόρου. Του Μαΐου ήταν σαφώς ένα κόμμα προερχόμενο από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Τον Ιούνιο έχασε περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από αριστερά, που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, και κέρδισε περίπου 1,5% από τα δεξιά, που εξετίμησε τη στάση του Κουβέλη. Το κέντρο βάρους του εκλογικού σώματος είχε πάει λίγο δεξιότερα (με την ευθύνη γι αυτό να μοιράζεται κατ' εμέ σε Σαμαρά, ΜΜΕ αλλά και ΠΑΣΟΚ - Δημαρ) και με αυτή την έννοια η συμμετοχή στη συγκυβέρνηση δεν ερχόταν σε αντίθεση με το εκλογικό του σώμα. Σήμερα, ένα κομμάτι από τους ψηφοφόρους του Ιουνίου, πιο αριστερόστροφο, την έχουν εγκαταλείψει. Όμως δημοσκοπικά επιβιώνει περίπου στο ίδιο επίπεδο συλλέγοντας ναυαγούς του ΠΑΣΟΚ. (θυμηθείτε αυτό που έγραψα νωρίτερα. Ενα χοντρο ποσοστό πασόκων δεν άλλαξαν "ιδεολογία" και τρόπους. Απλα ψάχνουν νέο όχημα. Οποιος τους πάρει θα μεγαλώσει εκλογικά αλλά θα τα κάνει μετά μαντάρα αν τους κάνει τα χατίρια). Εάν το κυβερνητικό εγχείρημα πετύχαινε, τότε η ΔΗΜΑΡ όντως θα ήταν αυτή η οποία θα μπορούσε να καρπωθεί τον κεντροαριστερό χώρο της συγκυβέρνησης με πολύ καλύτερες προοπτικές από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι βέβαιος ούτε ότι θα πετύχει το κυβερνητικό εγχείρημα ούτε ότι θα πετύχει η ΔΗΜΑΡ να εκφράσει αυτό το χώρο. Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί, όπως είναι αυτή τη στιγμή, να ανακάμψει. Η κρίση θα εκφραστεί στον πιο αδύναμο κρίκο και αυτή τη στιγμή ενώ ήταν το ΠΑΣΟΚ ο πιο αδύναμος κρίκος, φαίνεται ότι και η ΔΗΜΑΡ μπαίνει σε αυτή τη δίνη.
Μεχρι να μπει η Δημαρ στη δίνη (που θα μπει διοτι ειναι το πλέον αρχηγικό και πρωσοποπαγές κόμμα χωρίς ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση, κάτι που είναι πραγματικό κατόρθωμα στην θολούρα που ειναι η πολιτική μας σκηνή την τρέχουσα στιγμή ειδικά αν στην πίστα υπάρχει η ΝΔ_Σαμαράς) μένω στην εντυπωσιακής καθαρότητας διαπίστωση του ολοφάνερου. Ολοι πάνε να φάνε το πασοκ, το καλύτερο στοίχημα για τη δημαρ (οχι κατ ανάγκη για τη χώρα) ειναι να μετατραπεί στην νέα "έντιμη" σοσιαλδημοκρατία.
Αυτά που είπες στην αρχή για κυβέρνηση παλαιάς δεξιάς δεν έχουν αντίκτυπο στους φιλελεύθερους της ΔΗΜΑΡ;
Προφανώς. Η δυσανεξία που δείχνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβερνητική της συμμετοχή την τελευταία εβδομάδα, έχει να κάνει ακριβώς όχι μόνο με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά με το ότι αισθάνεται εγκλωβισμένη σε μια δεξιά κυβέρνηση. Δεν ήταν μαθημένοι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, σε όλο αυτό το εξουσιαστικό αλισβερίσι.
Μακάρι να έχει δίκιο ο άνθρωπος αλλά μερικοι δημαρίτες σου δίνουν την εντύπωση πως θα πούλαγαν και τη μανα τους για μια καρέκλα, ενώ στο μεταξύ ο κυρ Φώτης έχει βαλθεί να μας τρελάνει:
"
Η Δευτέρα που μας πέρασε θα γραφτεί στην ιστορία για την αποκάλυψη ενός κρυφού ταλέντου. Ας δούμε τι κατόρθωσε μέσα σε μια μόλις ημέρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης:"
- Ανάγκασε τον υπουργό του κ. Ρουπακιώτη να εγκρίνει τα μέτρα που η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει στη Βουλή.
- Κατόπιν είπε στους βουλευτές του να μην ψηφίσουν τα μέτρα που ο υπουργός του ενέκρινε, αλλά να κοιμούνται ήσυχοι γιατί τα μέτρα θα ψηφίστουν — από τους βουλευτές-κορόιδα των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων που θα φορτωθούν και το ανάλογο πολιτικό κόστος, ενώ η ΔΗΜΑΡ θα παριστάνει την αριστερή “παρθένα”.
Τόση αποθέωση της μικροπολιτικής, του οπορτουνισμού, της πολιτικής απάτης, της αναξιοπρέπειας και της ξεφτίλας, του πατάω-σε-δύο-βάρκες και του σας-κοροϊδεύω-στα-μούτρα-γιατί-σας-θεωρώ-κρετίνους είχαμε καιρό να δούμε. Ο ΓΑΠ που λάνσαρε αυτό το μοντελάκι για πολύ καιρό είναι σίγουρα κατώτερος του κυρ-Φώτη. Ενώ θα συμφωνήσουμε επιτέλους και με όσους ενοχλούνται από τον χαρακτηρισμό “Καρατζαφέρης της Αριστεράς” για τον κυρ-Φώτη· έχουν δίκιο, είναι προσβλητικός για τον Καρατζαφέρη, που είχε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια να φύγει από την κυβέρνηση όταν “διαφώνησε” με τα μέτρα και τα καταψήφισε.
- Επίσης, είπε στους βουλευτές του να κοιμούνται ακόμα πιο ήσυχοι — για τις πολύτιμες καρεκλίτσες τους — γιατί η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, που θα εφαρμόσει τα μέτρα που η ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισε στη Βουλή, ενώ ο υπουργός της ΔΗΜΑΡ, κλπ κλπ…
Η Χρυσή Αυγή διεκδικεί ρόλο στη δεξιά
Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι εκτινάσσεται …
Έχει ανοδική τάση. Το επίπεδο του 10% δείχνει να το έχει αγγίξει ή να το έχει ξεπεράσει. Δεν έχει βέβαια σταθεροποιημένο ακροατήριο. Τα κέρδη δεν είναι ακόμη παγιωμένα. Προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το χώρο της ΝΔ. Η ΧΑ πλέον έχει από ό,τι φαίνεται, τη στρατηγική να αποκτήσει και σαφές ιδεολογικό σήμα εντός του ευρύτερου χώρου της δεξιάς. Δεν είναι το απλώς αντισυστημικό κόμμα ναζιστικής χροιάς (εδω διαφωνώ καθετα, διαγώνια και οριζόντια. Στρατηγική μπορεί να έχει. Προς το παρον παραμένουν τραμπούκοι του κερατά, κοινοί εγκληματίες οι περισσότεροι, αμόρφωτοι μετόβλακες οι ρέστοι, οι οποίοι ήταν τυχεροί από τις ΠΑΣΟΚοΝεοΔημοκρατικες μουμουετζίδικες αβάντες που πήραν, μπροστά στο φόβο "να μας κυβερνήσουν τα κουμμούνια". Το ότι ένα σημαντικό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας ήταν και είναι φασισταριό του κερατά το οποίο όταν νιώθει μικρό κρύβεται στην ΝΔ (και στο ΠΑΣΟΚ) και όταν νιώθει δυνατό προσπαθεί να αυτονομηθεί θεωρείται από τον γράφοντα δεδομένο. Παραπέρα θα δείτε πως και ο Νικολακόπουλος ασπάζεται αυτήν την άποψη) Εντάσσεται στο χώρο της δεξιάς, της πιο παραδοσιακής, δεν είναι μόνο στόχος οι μετανάστες, είναι και οι αριστεροί (δεν καταλαβαίνω γιατί αυτο ειναι προβλημα-χαρακτηριστικό της παραδοσιακής δεξιάς. Και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης οι πολιτικοι κρατούμενοι ήταν ουκ ολιγοι) . Σαφώς, το σύνθημα “τιμή στους χίτες και τους ταγματασφαλίτες” που φωνάζανε στον Μελιγαλά, δείχνει ότι τοποθετείται στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. (παντως το ΚΚΕ αντιδρά πιο συντεταγμένα). Εάν, επομένως, η κυβέρνηση αρχίζει να φυλλοροεί, αυτό θα τροφοδοτεί την ΧΑ. (αναμενόμενο. Αφου η όλη ατζέντα εκτρέπεται συνεχώς δεξιότερα, αν αποτύχει μια κυβέρνηση με συγκεκριμμένα παραδοσιακά δεξιά χαρακτηριστικά, τότε το φασιστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ειναι πιθανό να προσπαθήσει να παίξει μπάλα μόνο του) Η ΧΑ φαίνεται επιπλέον ότι έχει υιοθετήσει έναν ακτιβισμό που είναι στα όρια της νομιμότητας. (Νικολακόπουλε εδώ πιάνεσαι αδιάβαστος!!!!) Παίζει εντυπωσιακά με την οριακή πρόκληση. Και κερδίζει στον κόσμο στον οποίο απευθύνεται. Ένα φαινόμενο εκφασισμού δεν αντιμετωπίζεται διοικητικά. Πολιτικά, επίσης, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, γιατί ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται η ΧΑ δεν ακούει εσένα, δεν πρόκειται να ακούσει κανέναν αριστερό ή φιλελεύθερο. Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία.
Όμως, η ΧΑ έχει εισχωρήσει στα κοινωνικά στρώματα εμπράκτως. Φτιάχνει, π.χ., κοινωνικό παντοπωλείο, γραφεία ευρέσεως εργασίας… (το ξέρει ο φίλτατος Μάκης αλλά δεν του πάει να το προχωρήσει; Δύσκολο ειναι; Ρε 18 ευρώ μεροκάματο; Προσεχώς νοικιάζονται σκλάβοι! Α, αλήθεια τελικά τα παιδιά του ...Μπαρμπαρούση είναι Έλληνες ή όχι; :Ρ)
Σε αυτή τη φάση, τώρα που έχει ισχυροποιηθεί, διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη οικογένεια της δεξιάς. Η κοινοβουλευτική δεξιά, η ΝΔ από το 1974 και μετά, όπως είχε συμβεί και με την κοινοβουλευτική δεξιά την περίοδο από το 1950 έως το 1967 που είχε ενσωματώσει όλο το βαθύ χυλό της ακροδεξιάς, αυτό είχε μέσα της τα ακροδεξιά ιδεολογήματα και απλώς δεν έβγαινε στον πολιτικό λόγο της. (εμ έτσι είναι. Ενα καλο έκαναν σίγουρα οι Μητσοτάκης - Καραμανλής jr. Εδιωξαν πολύ από αυτον τον κατιμά και απέδειξαν πως ΔΕΝ τον χρειάζονται για να κυβερνήσου, φτιάχνοντας ειδικά ο Καραμανλής την ελκυστική θεωρία του "μεσαίου χώρου". Το ότι όμως καθολικά η ελληνική δεξιά ήταν ανίκανη να κυβερνήσει δεν το υποψιαζόταν ούτε ο (επίσης ανίκανος να κυβερνήσει) Καραμανλής! Τωρα με το Σαμαρά ο χίτικος λόγος ξαναγίνεται mainstream, αλλά τώρα νιώθει αρκετά δυνατός για να αυτονομηθεί, πιο δυνατός απ΄ότι ένιωθε επί Καρατζαφέρη πχ) Τώρα η ΧΑ προσπαθεί να αποσπάσει ένα κομμάτι του κόσμου, να απενοχοποιήσει αυτόν τον φασίζοντα πολιτικό λόγο και να μπορεί ο άλλος, που τα έλεγε αυτά στο καφενείο αλλά δεν τα έλεγε πιο έξω και ψήφιζε κανονικά ΝΔ, να ψηφίσει ΧΑ, γιατί τα ίδια λέει. Συμφωνώ για την ανάγκη παρουσίας και αντιπαράθεσης στο κοινωνικό επίπεδο, στο πολιτικό τη βρίσκω πιο δύσκολο.
Ο ταξικός και ηλικιακός διχασμός της κοινωνίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ξεπερνάει τη ΝΔ, ενώ στην παράσταση νίκης έχει εμφανή κυριαρχία. Οι κοινωνικές συμμαχίες του ποιες είναι;
Με όποιον και να κουβεντιάσεις, είτε οπαδό είτε και αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι περιμένουν ότι έρχεται η ώρα του. Η παράσταση νίκης δείχνει μια εμπεδωμένη εικόνα στην κοινωνία, η οποία βασίζεται, κατά τη γνώμη μου, και στις πολύ καλές εμφανίσεις Τσίπρα. Λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη του μέλλοντος. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε το Μάιο και ακόμα εντονότερα τον Ιούνιο, ήταν ένας ταξικός και ένας ηλικιακός διχασμός της κοινωνίας. Οι εκλογές του Ιουνίου ήταν οι πιο ταξικά πολωμένες εκλογές από τη μεταπολίτευση και για πρώτη φορά, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, είχαμε έναν ηλικιακό διχασμό πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι σαν να είχαμε δύο Ελλάδες, μια άνω των 50 και μια κάτω των 50, οι οποίες δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Αυτό το φαινόμενο νομίζω ότι εξακολουθεί να ισχύει. Πρόκειται για έναν ελπιδοφόρο για το ΣΥΡΙΖΑ διχασμό, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο για την κοινωνία. Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μεγέθυνση. Αν ακούσει κανείς πώς μιλάνε οι πλούσιοι, ας πούμε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν γίνει κυβέρνηση εμείς θα φύγουμε από την Ελλάδα κλπ θα καταλάβει. Αυτό το πάθος δεν το έχω ξαναδεί πριν ούτε για τον Α. Παπανδρέου το 1981 που είχε φτιαχτεί μια μυθολογία. Τέτοιο χάσμα δεν έχω ξαναδεί.
1. Αναγκαστικά συμφωνεί κανείς. Η όλη μπουρδολογία τύπου θα γίνουμε Κούβα, θα τρωμε με το δελτίο, θα γίνει bank run, θα καταστραφούμε αν βγει ο Συριζα και τέτοια, το μόνο που έκανε ήταν να διχάσει την ελληνική κοινωνια, να δώσει τροφή στους φασίστες και τελικά να γυρίσει ως μπούμερανγκ στους κυβερνώντες μιας και η αναμενόμενη αποτυχία τους οδηγεί την κοινωνία και την πολιτική ολοένα σε πιο επικίνδυνες θέσεις. Τα πάντα ειναι ικανοί να δεχτούν και να κάνουν, αρκεί να μην έρθει ο Σύριζα διότι τότε μάλλον ο πλανήτης θα εκραγεί. Και πάνω σε αυτήν την ρητορική χτίζονται και θεμελιώνονται πολιτικές όχι "δημοσιονομικής εξυγίανσης" αλλά κοινωνικής διάλυσης. Και αν πει κανείς και κάτι ο Κεδίκογλας θα τον βγάλει μέλος του λόμπι της δραχμής. Τέτοιο ξεφτίλικο πολίτικό λόγο έχω να δω από την εποχή του Μπους jr! Tο ακόμα χειρότερο ειναι πως κινδυνολογώντας συνέχεια το μόνο που κάνουν ειναι να πείθουν τους εξωτερικούς παράγοντες (επενδυτες με ή χωρίς εισαγωγικα, δανειστες, τρόικα κτλ) πως το εν Ελλάδι περιβάλλον ειναι επικίνδυνο, αυτοί να μαζεύονται έντρομοι και αυτό μετά απλά να επιβεβαιώνεται πως πάμε κατά διαόλου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και μετά να σου λένε να λες και ευχαριστώ γιατί αν ειχε βγει ο Σύριζας θα ήταν χειρότερα!2. Κοντρα στις Παπαχελαδικές ανοησίες το είχαμε πει και παλαιότερα. ΝΔΣΟΚ ψήφισαν οι γέροι, οι αμόρφωτοι, οι "επάγγελμα οικιακά" και οι βολεμένοι. Οι δημιουργικές/παραγωγικές ηλικίες και εργασίες ψήφισαν Συριζα και Δημαρ, αρκετοί μάλιστα πήγαν και στον Καμένο!! (κλατς, κλιτς)
Από πού αντλεί δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί να αντλήσει περισσότερες;
Με αυτό το σχήμα και αντλεί δυνάμεις από όσους πλήττονται από την οικονομική πολιτική. Όσοι δεν πάνε στη ΧΑ στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. (σαφές δείγμα του πόσο απολιτικ εχουν γίνει τα πράγματα γενικώς) Και προφανώς δεν υπάρχει σύγκριση ποιος είναι ελκυστικότερος. Η ΧΑ είναι ελκυστική μόνο για τα συγκεκριμένα στρώματα που είπαμε προηγουμένως. (αυτο δεν θα κουραστώ να το τονίζω. Στο προυπάρχον φασίζον κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και σε όσους αμόρφωτους και απελπισμένους τα πογκρόμ φαινονται καλή ιδέα) Αυτό που περιμένει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια περισσότερο ενιαία εμφάνιση, χωρίς τις κακοφωνίες τις οποίες ακόμα έχει. Είναι σημαντικό για τον κόσμο. Άλλο πράγμα είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα που έχει τις τάσεις του αλλά έχει ενιαία γραμμή, και άλλο πράγμα είναι να βγαίνει ο καθένας και να λέει άλλα πράγματα από αυτά που είπε ο προηγούμενος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μεγάλη νίκη τον Μάιο, διότι πήρε την απόφαση να μιλήσει για κυβέρνηση της αριστεράς και επιβραβεύτηκε με 27%. Δεν θα έλεγα ότι τον Ιούνιο είχε κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά για πρώτη φορά είχε αρχίσει να διατυπώνει κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό φαίνεται να προχωράει και να γίνεται πιο σαφές, πιο συγκεκριμένο. Είναι όμως το απαραίτητο στοιχείο για να πείσεις αυτόν που σήμερα δεν είναι ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί. Και παρά την πρόοδο που έχει γίνει, δεν μπορώ να πω ότι αυτό υπάρχει.
Από την άλλη και η ΝΔ που είχε πρόγραμμα πριν τις εκλογές δεν μπορώ να πω πως το υλοποιεί, σωστά;
Η αντίδραση του συστήματος
Τι γίνεται με το σύστημα; Πώς θα αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Φοβικά, αυταρχικά; Θα προσπαθήσει να τον ενσωματώσει;
Για να τον ενσωματώσει είναι ακόμα πολύ νωρίς. Και δεν νομίζω ότι θα το προσπαθήσει. Πιθανόν να προσπαθήσει λίγο να απαλύνει την αντιπαράθεση. Μια εκδοχή αντίδρασης είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή πατριωτική παράταξη, την οποία ευαγγελίζεται ο Χρυσοχοίδης, ενδεχομένως και ο Σαμαράς. Με την ελπίδα ότι φοβίζοντας θα κερδίσεις. Αυτή η εκδοχή έχει δύο μειονεκτήματα. Το ένα είναι ότι δεν είναι σίγουρο πως είναι νικηφόρα συμμαχία. Μπορεί και να χάσει. Κι αν χάσει έτσι, καταρρέει. Και το ότι μπορεί να χάσει, έχει να κάνει και με την αυτονόμηση της λαικής δεξιάς και την άνοδο της ΧΑ. Εάν τους είχε και αυτούς ενσωματώσει, θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες. Επειδή όμως αυτοί εύχονται την κατάρρευση της ΝΔ ή αυτής της «φιλοευρωπαϊκής» παράταξης για να την υποκαταστήσουν και να γίνουν το μεγάλο κόμμα, προφανώς δεν θα τους κάνουν το χατήρι. Προσοχή: Ο κυρ Ηλίας τονίζει πως αν το ΝΔΣΟΚ έπαιρνε τη ΧΑ θα είχε και μεγάλο κομμάτι της πίτας, ικανο για να πάρει τις εκλογές και να δώσει και ποσοστό νομιμοποίησης. Επίσης σαν να υπονοεί πως το δοκίμασαν και απλα έφαγαν πορτα απο την ΧΑ. Ετσι για να δουμε ποσο πολύ αντιμάχονται μερικοί το φασισμό.
Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι έχουν μπλοκαριστεί από τον εκλογικό νόμο. Εκείνη η ηλίθια διάταξη που απαγορεύει να δοθεί το πριμ στους συνασπισμούς κομμάτων, αυτή τη στιγμή λειτουργεί εναντίον μιας πολιτικής σύμπραξης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα μπορούσε να μπει ακόμη και η ΔΗΜΑΡ μέσα, αν ήταν ένα μέτωπο όπου ο καθένας είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος. Για να αλλάξει αυτή η ρύθμιση, θέλει 200 βουλευτές. Δεν νομίζω ότι θα κάτσει κανείς να τους κάνει τη χάρη. (ειναι απίστευτο αλλά τελικα ούτε ο Εκλογικος Νόμος που οι ίδιοι έφτιαξαν δεν μπορεί να τους σώσει! Η μή πρόβλεψη bonus για τους συνασπισμούς κομμάτων έγινε για να τη "φάει" ο Σύριζας αλλά τώρα τραβάνε τα βυζιά τους!) Το να ενωθούν σε ένα κόμμα αποκλείει τη ΔΗΜΑΡ, άρα περιοριζόμαστε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Έχει πρόβλημα η ενοποίηση, όσο υποβαθμισμένα και να είναι τα brand name ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Έτσι και αλλιώς υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου. Με το κατακερματισμένο κομματικό σύστημα που υπάρχει, το μόνο εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση, είναι μια αναλογική.
Η Ευρώπη πώς θα αντιδράσει;
Η Ευρωπη έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις κρίσεις με οραματικό τρόπο. Μόνο διαχείριση μέρα με τη μέρα κάνει. Και αυτό το οραματικά μηδέν σημαίνει διάχυση του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη συνολικά. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι υποχρεωμένη η ηγεσία της Ευρώπης να κάνει κάτι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013. Πιστεύω ότι έχουν πάρει την απόφαση ότι θα κρατήσουν την Ελλάδα εντός του ευρώ, άρα εφαρμόζουν τις ιδεοληψίες τους μέχρι εκεί που τους παίρνει. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα πλέον. Το βασικό πρόβλημα είναι η Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το μοντέλο του τι περιμένει τους υπόλοιπους σε μια Ευρώπη όπως την οραματίζονται. Σίγουρα όμως και σε αυτό το μοντέλο κάποιες εκπτώσεις θα κάνουν. Νομίζω ότι το ορόσημο θα είναι οι γερμανικές εκλογές.
Κυβέρνηση της αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ
Θα πρέπει να επιμείνει στη γραμμή του ο ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς;
Δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτε άλλο παρά μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το θέμα είναι ότι για αυτή τη κυβέρνηση της αριστεράς δεν αρκεί ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Άρα, θα πρέπει σε αυτή την κυβέρνηση της Αριστεράς να υπάρχει χώρος και για τη σοσιαλδημοκρατία.
Ναι αλλα το ΚΚΕ δεν θέλει και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν την ...θέλω εγώ! Κοινώς ελπίζουμε να επιζήσει ως η νέα σοσιαλδημοκρατία η Δημάρ, αλλά με Ψαριανό και Κουβέλη τα πράγματα είναι θολά γαμώ το κερατό μου γαμώ.
Με πολιτική ηγεμονία της Αριστεράς.
Εκλογικά η ηγεμονία βρίσκεται. Ακόμα και αν αθροίζαμε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πήραν 18,5%. Από εκεί και πέρα, αφού έχεις την αριθμητική ηγεμονία, έχεις και την πολιτική. Είναι δεδομένο ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται αλλιώς.
Υπάρχουν φωνές που λένε, να ανοιχτούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας, μη φοβηθεί ο κόσμος
Αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο αντιρρήσεις. Η μια να μη νοθεύσουμε το κρασί μας, να είμαστε πρώτα κινηματικοί αριστεροί και μετά κυβερνητικοί. Η άλλη, αφού θα έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς, ας νοθεύσουμε αρκετά το κρασί για να μπορέσουν να συμπράξουν και άλλες δυνάμεις (κοινώς παπαροποιήματα. Πριν την πηδήξεις την γκόμενα δεν σχεδιάζεις....εγγόνια! Καλά τους τα λέει αμέσως μετά ο Νικολακόπουλος) . Θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη αυτή τη κουβέντα. Πριν φτάσουμε στο σημείο που να μπορεί να υλοποιηθεί μια κυβέρνηση της αριστεράς, το να θέλουμε να κατοχυρώσουμε την αριστερή ορθοδοξία είναι μια μάχη οπισθοφυλακής. Η βιασύνη να είμαστε όσο πιο κυβερνητικοί γίνεται σε μια φάση που δεν υπάρχουν άλλοι σύμμαχοι, είναι και αυτό άνευ σημασίας. Όταν θα υπάρξει ενδεχόμενο αριστερής κυβέρνησης, τότε προφανώς θα δεις τι συμμαχίες θα κάνεις. Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτος τον Ιούνιο, δεν θα έπρεπε να συμμαχήσει με κάποιους για να κάνει κυβέρνηση; Άρα δεν θα έπρεπε να νερώσει το κρασί του τότε; Θα έπρεπε. Θα ήταν υποχρεωμένος. Κατά τη γνώμη μου τον Ιούνιο δεν ήταν ώριμος. Ο κόσμος ήταν ώριμος. Ο κόσμος το ήθελε αυτό το πράγμα και για αυτό και ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο ψηλά. Οι συσχετισμοί δύναμης τον Ιούνιο δεν ήταν αυτοί που θα επέτρεπαν μια λειτουργική κυβέρνηση της αριστεράς. Ας περιμένουμε.
Οι πολίτες τώρα δεν βγαίνουν, τουλάχιστον στο βαθμό που απαιτείται, στους δρόμους
Βγαίνω στους δρόμους επειδή κάτι περιμένω. Εγώ περιμένω να βγούνε στους δρόμους, όταν τα μέτρα θα υλοποιούνται. Τότε περιμένω την κοινωνική δυναμική. Προς το παρόν, νομίζω ότι όλοι είναι σε αναμονή. Το ίδιο έγινε και στην προηγούμενη φάση. Ένας χρόνος πέρασε πολιτικά από τα μέτρα Παπανδρέου και μετά άρχισε ο κόσμος να κινείται.
Εδώ πάλι πίανεται (σχετικά) αδιάβαστος. Προχτές, στην ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ είχε 100 000 κόσμο απέξω (τουλάχιστον). Εντάξει δεν γίνεται και επανασταση μιας και ο κόσμος θες με την φάση στη Marfin, θες με τα χρυσαυγόπουλα, θες με τους μπαχαλους, θες με τα ΜΜΕ, φοβάται. Αλλά να δούμε.....
Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και πολύ εύστοχα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φοβερό πάντως πώς έχει δηλητηριάσει τον τρόπο σκέψης ολόκληρων γενεών το ρουσφέτι, η καρέκλα και οι πελατειακές σχέσεις. Είναι αμφίδρομη η σχέση πολιτικών και πολιτών και είναι η ευθύνη και των δύο: οι μεν εν μέρει ενθάρρυναν και βασίστηκαν στο να εξυπηρετούν συμφέροντα και οι δε επιβράβεβαν όσους τους έκαναν τα χατήρια. Είναι πολύ σωστό αυτό που λες για ηλιθιότητα και κουτοπονηριά των Ελλήνων που όντως ακόμα νομίζουν ότι το μέσο τους θα τους σώσει από τη λαίλαπα.
Είναι κωμικοτραγικό ότι το αρρωστημένο πολιτικό σύστημα κοιτάει πώς θα γυρίσει επικοινωνιακά το θέμα, αντί να κάνει κάτι αντικειμενικά καλό για τη χώρα (πχ χωρισμός εκκλησίας-κράτους, λέμε τώρα). Οι περισσότεροι του ΝΔΣΟΚ (μου άρεσε αυτό) θεωρούν ότι μπορούν με επικοινωνιακά τρικ να κερδίσουν χαμμένες ψήφους. Δεν είναι πάντως εντελώς αβάσιμη αυτή η ελπίδα, γιατί το εκλογικό σώμα αποτελείται από μονάδες που η κάθε μία ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για τον εαυτό της. Οι παραδοσιακοί φασίστες που ψήφιζαν ΝΔ δεν ψηφίζουν ΝΔ πια γιατί βλέπουν ότι τα προσωπικά τους συμφέροντα δεν έχει πια τη δύναμη η ΝΔ να τα πραγματοποιήσει και είναι ηλίθιοι αρκετά να νομίζουν ότι τα νεοναζιστικά τραμπουκοειδή θα τους βοηθήσουν.
Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που αντιδρά είναι επειδή ξεβολεύτηκε ή θα ξεβολευτεί(υπάλληλοι της Βουλής).
Ελπίζω να εκμεταλλευτεί και η Αριστερά και η χώρα αυτή την ιστορική ευκαιρία.
Μακάρι και να ισχύει αυτό που λέει ο Νικολακόπουλος ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Λογικά ο Νικολακό θα είναι δίπλα στην Τρέμη στις επόμενες εκλογές όπου θα ανακοινωθεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα όλοι μέγκα στις επόμενες εκλογές.
Οι παραδοσιακοι φασιστες "κρυβονταν" στην ΝΔ για χρονια. Κομματα οπως η ΕΠΕΝ και παλιοτερα η ΧΑ ειχαν μονο τους "ρομαντικους" ημιηλιθιους/απομειναρια +τους κλασικους τραμπουκους. Σε καποια φαση συσπειρώθηκαν στο λαος. Οταν αυτο δεν τσουλησε (λιαν προσφατως δηλ) λογικα θα επεστρεφαν στην ΝΔ λογω (και) Σαμαρα. Ομως τα σημεια των καιρων τους επετρεψαν να αποτολμησουν αυτονομη καθοδο, κατι που ειχαν να κανουν καιρο. Απο τη στιγμη που το κρατικοδιαιτο μεγαλο κομμα σταματα ή έστω κοβει (αναγκαστικα) τις...παροχες δεν εχουν και συμφερον να μεινουν, ετσι δεν ειναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αριστερα εν Ελλαδι ειναι θεωρω και αυτη μερος του συστηματος. Δεν ειμαστε αγιοι και οι γενικες αγκυλώσεις υπάρχουν και εδώ. Το ζήτημα ειναι ομως πως ειναι το τελευταιο χαρτι που μένει πριν το ολικο σκοτος, αν και μερικοι προσπαθουν να τα ριξουν ολα στον ίδιο κουβα.
"Μακάρι και να ισχύει αυτό που λέει ο Νικολακόπουλος ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
"
Ο Νικολακοπουλος εννοει μνημονιο, κοινωνικες ταραχες και διαφαινομενη κινεζοποιηση, οχι κυβερνηση της αριστερας (η οποια ακομα δεν εχει διαφανει ΚΑΝ στον οριζοντα)