Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2012

Αλεξης Παπαχελάς σπικιν Reloaded

Στο σχετικό προηγούμενο είχα αναιρέσει με στοιχεία και αριθμούς τις ευχαριστίες του Αλέξη Παπαχελά προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔημΑρ οι οποίοι ειναι:


και στο τέλος τον είχα προτρέψει να
 "Ελπίζω να με διαβάσει και στο επόμενο άρθρο να έχει μιαν αντίστοιχη ωδή στον αμόρφωτο, στον αγρότη, στην νοικοκυρά που αν ειναι σύζυγος αμόρφωτου και αγροτη οι πιθανοτητες να ειναι ομοιως αμορφωτη αγρότισα ειναι μάλλον μεγάλες και στον φοβισμένο από την τηλεόραση συνταξιούχο μιας και αμφότεροι ως μη μορφωμένοι, μή αστοι κτλ ενημερωνονται μόνο απο τον Αλέξη και τους ομοίους του και έτσι ψήφισαν."

Ηταν ένα ποστ που διαβάστηκε απο πολύ κόσμο και ειμαι σίγουρος πως έφτασε και στα αυτιά του ιδίου αν και έχω να πω πως το σχετικό μου σχόλιο στο άρθρο του στην καθημερινή δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. (δυστυχώς δεν μπορώ να το αποδείξω διοτι δεν μου έκοψε να το κάνω printscreen). Τελος παντων.

Ενα μειονέκτημα ειχε το προηγούμενο ποστ. Οι αριθμοί που παραθέτονταν προέρχονταν απο τις εκλογές του Μάη και όχι από αυτές του Ιουνίου καθώς βλακωδώς είχα... δει λάθος ημερομηνία στο σχετικό άρθρο που χρησιμοποιησα ως πηγή! Προέβην σε σχετική διευκρίνηση και άρχισα το ψάξιμο για να επικαιροποιήσω το άρθρο, δηλώνωντας ρητά πως : 

Κοινως επιμένω σε αυτα που γράφω πως αν ψήφιζαν μονο οι αστοι κτλ θα είχαμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα σήμερα και περιμένω να βρω/να βρει καποιος νούμερα για αυτες τις εκλογές οπότε αν χρειαστεί θα προβώ εις επανορθωτικήν δήλωσην


δηλαδή έτσι και αλλιώς θεωρούσα πως ο Αλέξης έγραφε ψέμματα. Αλλά τι να το κάνεις που με έτρωγε. Και αν οι ...αστοι μεταστράφηκαν; Πριν παμε παρακάτω ας κανουμε μερικές διευκρινήσεις


 1.   Η καθαρή αστική τάξη ειναι στην Ελλάδα σπαρμένη και σπασμένη γενικώς. Μην έχοντας μεγάλο ποσοστο εργατικου προλεταριάτου που να δουλεύει στις βιομηχανίες που επι της δικης του εργατικής υπεραξιας κονομανε οι μεγαλοαστοι και βρισκονται γύρω τους οι γενικώς αστοι ειναι δυσκολο να ορισουμε τα πραγματα.
 2.  Οποτε "αστους" θεωρούμε (δηλαδή εγώ θεωρώ, οκ;) είτε μόνο αυτούς που μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ηράκλειο, Πάτρα), είτε τους προηγούμενους μαζί με όσους μένουν σε πόλεις με πληθυσμό τέτοιο που το μεγαλύτερο ποσοστό του να ασχολείται με υπηρεσίες (μισθωτοι, ελ. επαγγελματίες, βιομήχανοι, βιοτέχνες) και όχι με την πρωτογενή αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή.
 3.  Τα πιο "καθαρά" αστικα επαγγέλματα ειναι λογικά οι μισθωτοι (δημ. και ιδ. τομέα) και οι ελευθεροι επαγγελματίες. Οι συνταξιούχοι αναγκαστικά πάνε ομοιομορφα σε όλες τις περιοχές, οι αγρότες ειναι....αγροτικό και όχι αστικο επαγγελμα και θεωρώ πως οι "επαγγελμα: οικοκυρικά" ειναι πολύ περισσότερες στην επαρχία απ΄ότι στις πόλεις. Αντίστροφα θεωρώ πως οι (επίσημοι) άνεργοι ειναι (ειδικά τον τελευταίο καιρο) περισσότεροι στις πόλεις παρά στην επαρχία λόγω των πολλών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που κλείνουν. Αστικος θεωρείται (αναγκαστικά) και ο φοιτητικός πληθυσμός μιας και τα χωριά δεν έχουν πανεπιστήμια.


Με τις πιο πάνω παραδοχές λοιπον δείξαμε στο προηγούμενο πως μονο ως " αστοι, ανθρωποι που δουλευουν σκληρα και πληρώνουν τους φόρους τους" δεν  μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των συγκυβερνώντων δοχείων (καλο ε;) αλλά αντιθέτως, αν σώνει και καλά έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν θα έπρεπε να είναι: "οι συνταξιουχοι, οι αμορφωτοι και οι νοικοκυρές". Τωρα τι φόρο πληρώνουν ειδικά τα δυο τελευταία μέρη ειναι συζητήσιμο!


Να' ναι καλά ο Mandragoras που στα σχόλια του προηγούμενου μου βρήκε νέα πηγή, το σχετικό ένθετο του Ελεύθερου Τύπου!

Δράττομαι λοιπον της ευκαιρίας για νέο σχετικο άρθρο. Οποιος έχει πειστεί απο το προηγούμενο, μπορεί με άνεση να το προσπεράσει διοτι (ως αναμένετο) αλλαγες μεγάλες δεν εχουμε, παρά μόνο ισχυροποίηση αυτών που είχαμε δει και προηγουμένως.

Πάμε ξανά λοιπόν!

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε το εξής. Σύριζα ψήφισαν γενικώς οι νέοι, οι παραγωγικές δηλαδή ηλικίες, καθώς είναι πρώτο κόμμα σε όλες τις ηλικίες μέχρι 54 ετών:


Τι ψήφισαν οι αγρότες;

* ΝΔ: 34%
* ΠΑΣΟΚ: 18% 
Συνολο ΝΔΣΟΚ: 52%

Συριζα: 22%


Τι ψήφισαν οι αυτοαπασχολούμενοι; Οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν δικιά τους δουλειά ή είναι με μπλοκάκι;

* ΝΔ: 26%
* ΠΑΣΟΚ: 9%
ΝΔΣΟΚ: 35%

Συριζα: 31%

Το ποσοστο του Συριζα στους κατεξοχην αστους, τους ελ. επαγγελματίες ειναι πολλαπλάσιο του ΠΑΣΟΚ, πολύ μεγαλύτερο από αυτο της ΝΔ και λίγο μικρότερο μονο από το άθροισμά τους. Αλλά να θυμόμαστε πως το πρώτο κομμα κάνει κυβέρνηση, οκ;


Τι ψήφισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

* ΝΔ:25 % 
* ΠΑΣΟΚ: 10% (και παλι εδω θεωρω πως βρισκεται το "ολον" του βαθέως ΠΑΣΟΚ. Ειναι παραπλήσιο με το ποσοστό των Δ.Υ. που παιρνουν τα "χοντρα" πακέτα, χωρίς να υποτιμάμε και τις δυνατότητες για διορισμούς-δώρα που είχε η ΝΔ όπως μας τα θύμησαν και οι Πανίκας και σία εδώ)

ΝΔΣΟΚ: 35%

Συριζα: 31 %

Ακριβώς ίδια εικόνα με αυτή των ελευθέρων επαγγελματιών σε πείσμα αυτών που θέλουν τον Συριζα να ειναι το "νεο κομμα του δημοσίου". Γιατί να μην ειναι το νέο κόμμα των ελεύθερων επαγγελματιών δηλαδή; Μήπως απλά ειναι το πρώτο κόμμα των εργαζόμενων γενικότερα;
Τι ψήφισαν οι μισθωτοι του ιδιωτικού τομέα;

* ΝΔ: 23%
* ΠΑΣΟΚ: 8%

ΝΔΣΟΚ: 31%

Συριζα: 33%

Τελικά όχι όμως. Ο Συριζα ειναι το κατεξοχήν κόμμα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μιας και το ποσοστό του ειναι μεγαλύτερο ακόμα και από το άθροισμα των ποσοστών των ΝΔΣΟΚ!

Παρεμπιπτόντως τα κατεξοχήν "θύματα" της φορολογίας εν Ελλάδι μένουν οι μισθωτοι (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) αρα το επιχειρημα πως "αυτοι που πληρώνουν φόρους" ψήφισαν Συριζα αναιρείται και μάλιστα εκκωφαντικά, ειδικά στην περίπτωση των μισθωτών της "ελεύθερης αγοράς"Τι ψήφισαν οι άνεργοι;

* ΝΔ: 19%
* ΠΑΣΟΚ: 6%

ΝΔΣΟΚ: 25%

Συριζα: 36%


Ομοιως και οι άνεργοι ψηφίζουν Σύριζα. Αν σκεφτούμε δε πόσοι ειναι, πως η ανεργία χτυπά κατά κύριο λόγο νέους και πτυχιούχους, ενα δυνητικά ικανο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό αναρωτιώμαστε και παλι για τον Αλέξη και την ικανότητα του να διαβάζει τα αποτελέσματα.Τι ψήφισαν οι φοιτητες κτλ;

* ΝΔ:20%
* ΠΑΣΟΚ: 6%

ΝΔΣΟΚ: 26%

Συριζα: 32%


Μέχρι στιγμής μπορεί τα νούμερα να άλλαξαν τιμές, δεν άλλαξαν όμως οι τάσεις. Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που θεωρούνται γενικώς "αστικά" το έριξαν σύριζα όπως και ομάδες που βρίσκονται κυρίως στις πόλεις (άνεργοι, φοιτητές). Η μόνη παραγωγική ομάδα που έδωσε παραπάνω ποσοστο στην ΝΔ απ΄ότι στο Σύριζα παραμένουν οι αγρότες. Για πάμε και στις μή παραγωγικές ή δυνητικά παραγωγικές (φοιτητές, άνεργοι) ομάδες:Τι ψήφισαν οι νοικοκυρές (επάγγελμα οικιακά);
* ΝΔ: 37%
* ΠΑΣΟΚ: 14%

ΝΔΣΟΚ 51%

Συριζα: 25%


Τι ψήφισαν οι συνταξιούχοι;

* ΝΔ: 43% (!!!)
* ΠΑΣΟΚ: 19%

ΝΔΣΟΚ: 62%

Συριζα:16%Δυστυχώς το ένθετο δεν είχε πληροφορίες για το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος, αλλά με τα πιο πάνω να ακολουθούν τις τάσεις που είχαν και στο προηγούμενο, και μάλιστα πιο ισχυροποιημένες, δεν βλέπω το λόγο γιατί να άλλαξε κάτι εκεί ιδιαίτερα (ετσι και αλλιως τα επαγγέλματα που θέλουν μια καποια ειδικευση παραπάνω αλλά και οι φοιτητες πήγαν στον Σύριζα)


Συγκεντρωτική εικόνα:Κοιτάζοντας τον χάρτη των αποτελεσμάτων μπορουμε να δούμε και μια άλλη πιθανή συσχέτιση:Ο Σύριζα δείχνει να κυριαρχεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Αττική, Ηράκλειο, Πάτρα) πλην Θεσσαλονίκης (και των "μικρων" σχετικά Α Αθηνων και Α Πειραιώς). Για την ακρίβεια όσο πιο βόρεια πάμε τόσο πιο μπλε γίνεται ο χάρτης. Αρκει να μην πάμε στα "άκρα" (Ξάνθη - Κέρκυρα). 

Αρα ανακεφαλαιώνοντας. Οι κατεξοχήν ψηφοφόροι της ΝΔ, αυτοι που έβγαλαν τον Αντώνη πρωθυπουργό δεν ειναι προφανώς οι "νοικοκύρηδες, οι αστοί, οι άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους και δουλεύουν σκληρά" (sic του κερατά!). Αν έπρεπε σώνει και καλά να βγάλουμε κατηγορίες πολιτών και να πούμε πως αυτοι τελος πάντων ψηφισαν ΝΔ, και αυτούς θα έπρεπε να ευχαριστήσει ο Αλέξης τότε θα έπρεπε να πούμε πως αυτοί ειναι κυρίως οι:

* αγρότες
* συνταξιούχοι
* νοικοκυρές
* χωριάτες γενικώς
* Βόρειοι και Ρουμελιώτες
* Αμόρφωτοι (αν θυμάστε στο προηγούμενο η ΝΔ είχε "πρωτιά" στους απόφοιτους ...δημοτικού!)

Δηλαδή πχ ρε παιδί μου ένας συνταξιούχος αγρότης στις Σέρρες ή στα Γρεβενά, απόφοιτος δημοτικού με γυναίκα "νοικοκυρά" δεν θα ήταν και έκπληξη να μας πει πως ψηφίζει ΝΔ και Σαμαρά! Τωρα ειναι αυτος "νοικοκύρης, αστος, ανθρωπος που πληρώνει τους φόρους του και δουλεύει σκληρά"; Ελα ντε!

Τελος πάντων μου ήρθε μια εικόνα του τυπικού ψηφοφόρου της ΝΔ που έχει αρκετά από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά!Ο ψηφοφόρος του Σύριζα αντιθέτως θα ήταν ένα κράμα από:

* Μισθωτός αρα αγρίως φορολογούμενος
* Κάτοικος πόλης
* Νέος
* Με αυξημένο μορφωτικό επίπεδο
* Μάλλον Κρητικός!

Υ.Γ. Ειναι ενδιαφέρον αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα. Θα ήθελα να δω κατά πόσον η θρησκευτικότητα είχε αναλογία με την ψήφο αν και μεταξύ μας. ....


*** 21/6 Update: Δειτε και αυτο απο την public issue***8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/6/12 11:24

  και πάλι μπράβο για το κόπο που κάνεις να ανασκευάζεις τα ψέματα.
  Τα συμπεράσματα ισχύουν και το βλέπει ο καθένας μας που παραμένει σε επαφή με τη κοινωνία.
  Θα ήταν ενδιαφέρουσα η σύνθεση των ψηφ/ρων και του ΚΚΕ
  man

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σόρυ, δεν πρόσεχα: Είπες "εικόνα του τυπικού ψηφοφόρου" ή του "ιππικού ψηφοφόρου";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βρήκα σε φίλο Blogger έναν ενδιαφέροντα πίνακα (δες τον στο facebook μου) που συμπληρώνει λίγο την εικόνα.

  Για τις γυναίκες κάνεις λάθος. Το οικιακά αναλογικά και ποσοτικά είναι κυρίαρχο στα αστικά κέντρα. Αλλά έχεις δίκιο υπό την έννοια ότι οι νοικοκυρές συνήθως είναι πιο συντηρητικές στην πολιτική (φόβος για το νέο και το άγνωστο, ενώ μάλλον έπιασαν περισσότερο οι διαφημίσεις με τα παιδιά). Εξάλλου, οι νοικοκυρές επιδιώκουν περισσότερο την ασφάλεια επειδή ακριβώς διαχειρίζονται τα οικονομικά της οικογένειας και γνωρίζουν καλύτερα τις οικονομικές του ανάγκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εδώ τώρα να τονίσουμε οτι ο Αντώνης ο Σαμαράς είναι ο πρώτος ο πρωθυπουργός που αφαίρεσε το "Θρησκευμάτων" από τον τίτλο του Υπουργείου. Που να το λεγες και να σε πιστεύαν.
  (Αναμένονται οργισμένες αντιδράσεις ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μοίρα... ααααααααακυρο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ανώνυμος
  Δες το τελευταίο update

  @xasodikis
  πανικου ψηφοφόρου!! :Ρ

  @δειμος
  "Το οικιακά αναλογικά και ποσοτικά είναι κυρίαρχο στα αστικά κέντρα"
  ;;
  ;
  Αυτο ειναι κοντρα στην προσωπική μου παρατήρηση και δεν το δέχομαι μέχρι αποδειξεως του με στοιχεια

  στα λοιπα συμφωνουμε

  @εσταριαν

  χαχαχαχαα! Ευχολογιο το καναμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν δεχτούμε λοιπόν ότι το 80% κατοικεί σε πόλεις και ότι το +20% είναι άνεργοι με τις γυναίκες να ξεπερνούν το 27%, τότε νομίζω ότι δε χρειάζεσαι απογραφικά στοιχεία.
  Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις έδρες ακριβώς έτσι, αλλά εκεί κοντά είναι. Στα αίτια της συντηρητικοποίησης των γυναικών νομίζω ότι δε διαφωνείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Με απλά λόγια, οι δημοσιογράφοι του Αλαφούζου είναι λαμόγια. Όπως ακριβώς το είπε και το Jungle-Report στα +ιερά βίδεα+ που τσούξανε τον Αλαφούζο τόσο ώστε προσπάθησε να τα λογοκρίνει με τον ψευδή ισχυρισμό ότι του παραβιάζανε τα πνευματικά δικαιώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir