Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015

Περι παρελάσεων

Ημανε σίγουρος πως καπου εχω γράψει την γνώμη  μου παλαιοτερα, αλλα....δεν το βρίσκω το ρημαδοποστ (εμ κοντεύουμε 10 χρονια blogging, παλαιοτερα εγραφα σε 3-4 blogs ταυτοχρονα και τωρα αντε βρεστα, ασε που τα κειμενα ακολουθουν τους γνωστους νομους αυξησεως της εντροπίας)!
Βρηκα ενα παλιο ποστ του Humma ο οποιος δεν τα λέει και ασχημα και μας κάνει για εισαγωγη, όπως και τα ουκ ολίγα σχολια (70) που το ακολουθούν.

Τελος πάντων τι σκατα ειναι οι παρελάσεις;

Ας τα χωρίσουμε:
* Οι στρατιωτικες παρελάσεις. Οι στρατιωτικες παρελασεις αποτελουν ιδεατά επίδειξη της δυναμης και του "εγωισμου" ενος λαου (απο την στιγμή που ο στρατός θεωρείται "παιδί του λαού" και όχι κάτι ξένο από αυτόν), γινονται σε σχεδον ολες τις χώρες του κόσμου, "αναδεικνύουν το εμψυχον", και ολες αυτες τις παπαριες, των ενοπλων δυναμεων και ολα τα σχετικα. Οι υπουργοι βγαζουν φωτογραφιες δίπλα στους παπαδες, οι βλαχοδήμαρχοι χαίρονται, το ποπολο καμαρώνει τα στρατευμενα νιατα που παρελαυνουν παντα σε "αψογους σχηματισμους" (το ρεφρεν κάθε καλού παρουσιαστή στρατιωτικής παρέλασης), τα φανταρόνια λιώνουν στις πρόβες, αυτοι που δεν κάνουν παρέλαση λιώνουν στις υπηρεσίες, στο τέλος πέφτουν και τίποτα τιμητικές και τελος παντων, στ' αρχίδια μας, nothing to see here, move along. 
Η μοναδική μου ένσταση για το θέμα των στρατιωτικών παρελάσεων διαχρονικά ειναι αυτη του κόστους. Με αεροπλανα, βαπορια και τανκς να συμμετεχουν στην παρέλαση, μονο τζάμπα θέαμα δεν την λες. Και εν καιρω κρίσης συμβολίζει λίγο ρωμαϊκά έθιμα με θεάματα χωρίς άρτο.
(για τα νταούλια και τα κλαρίνα θα τα πούμε σε ολιγον τι)


* Μαθητικές παρελάσεις: Εδω αρχιζουν τα δυσκολα και το θεμα κανει τζιζ. Οχι γιατι ειναι δυσκολο να απαντηθεί, αλλά γιατι η παιδεία μας, όπως και η κοινωνία μας, νοσει βαθια, πολύ βαθια  όμως και σε επίπεδο κουλτούρας.
Μαθητικές παρελάσεις γίνονται και σε άλλες χώρες του κοσμου. Πουθενα όμως, σε κανένα "δυτικού τύπου" κράτος τουλάχιστον, δεν έχω αντιληφθει τους μαθητές να παρευλαύνουν ως φαντάροι. Το όλο στρατοκαβλικό κονσεπτ του βήματος, των ζυγισμένων - στοιχισμένων γραμμών, της ταυτόχρονης ανάκρουσης στρατιωτικών εμβατηρίων, για την παρέλαση του συνόλου των μαθητών και όχι πχ ενος τμήματος επίδειξης, με το παράλληλο χάσιμο πάρα πολλών ωρών μαθήματος για να μάθουν να περπατάνε τα απροσάρμοστα, με τους δασκαλους, καθηγητες, νηπιαγωγούς (!) να παρελαύνουν δίπλα στα παδιά εκτελώντας χρέη επιλοχία (!), τη φασαρία που γινότανε παλιότερα για τους μετανάστες σημαιοφόρους (αλλά και διαχρονικά μεταξύ των "γηγενών" για το ποιος θα έχει ΜΟ 19,93 για να πάρει την σημαία απο αυτόν που έχει 19,92) όλα αυτα τελος πάντων ειναι ένα τεράστιο μεταξικό κατάλοιπο, χωρις ουσία, χωρίς νόημα και χωρίς καν να ειναι ομορφο. Χαίρονται οι λιγούρηδες με τα μινάκια των κοριτσιώνε και οι στρατόκαβλοι με τους "άψογους σχηματισμούς" των μαθητών. Βγάζει και ο χουντικός φιλόλογος/δάσκαλος τον πανηγυρικό της ημέρας ο οποιος στο 92,7% των περιπτώσεων ανάγει το 1821 στο DNA των ελλήνων και την ηττα του1940 (εμ ο πόλεμος δεν τελείωσε όταν θέλαμε εμείς) σε νίκη (έναντι των Ιταλων, διοτι οι Γερμανοι ήταν βασικά φίλοι μας) και ανάδειξη της....ποιοτητας του μεταξικού καθεστώτος.


Δεν ειδα την "μεγαλη" μαθητική παρέλαση σε Αθηνα/Θεσ/κη φέτος αλλά μια εικόνα που με στοιχειώνει από παλαιότερη τηλεοπτική μετάδοση ειναι αυτή του εκπαιδευτικού "επικεφαλής" του μαθητικου τμήματος της παρέλασης που, μετά "το πέρας της παρέλασης" (επι λέξη, έτσι το είπε ,καθαρεύουσιάνικα), παρέλασε με άψογο στρατιωτικό βήμα (χτύπημα τακουνιού (!!!), χέρι σηκωμένο μεχρι το ύψος του ώμου, παλαμη σε σφιγμένη γροθια και όλα τα σχετικά), προχωρώντας προς τον στρατιωτικό επικεφαλής στον οποιο βάρεσε προσοχή (!) και ανέφερε το επιτυχημένο πέρας του μαθητικού τμήματος της παρέλασης και τα λοιπα και τα λοιπά)


Ο συμβολισμός ήταν και μένει πανίσχυρος. Η παιδεία και η γνώση του λαού, υποτάσσονται στην στρατιωτική ηγεσία. Τα παιδιά ειναι τα τσικό του στρατού που θα φάνε τους σκατότουρκοι και όλα τα σχετικά, ο δε δασκαλος λειτουργει ως αρχηγός στρατιωτικού αγήματος και όχι ως δάσκαλος. [Ακομα θυμαμαι τις γραμμές που μας βάζανε σχολείο (αυτο μαλλον δεν εχει αλλάξει) προ της καθημερινής προσευχης (Ιραν alert). Στο δημοτικό δε, ο δάσκαλος ητουνε και γκαβλέας μιας και καθημερινά μας εκανε και κανα δυο ημιαναπαυσεις-προσοχες, συν τουλάχιστον μια μετα-βολή για να έρθουμε στα ίσια μας πρωινιάτικα (αυτό ελπίζω να έχει αλλάξει).]

Τελος πάντων, να παραδεχθουμε πως τα πάντα έχουν τον συμβολισμο τους. Ο συμβολισμός της στρατοκαβλικής μορφής της μαθητικής παρέλασης ήταν και παραμένει ο ίδιος. Τα περηφανα νιάτα μας ειναι μελλοντικοί πολεμιστές και κάνουν πρόβες για οταν θα πανε φανταροι (παρόμοιος απεχθής συμβολισμός υπάρχει κάθε φορά που αιρετος άρχοντας φιλάει το χέρι ενος τράγου. δηλώνοντας εμμέσως την υποταγή της πολιτικής, αιρετής, κοσμικής, λαϊκής ηγεσίας στο Θεό και στην "εκ Θεου"  και "ανωθεν" ορισμένη ηγεσία). Τωρα, αν αυτο το λεμε συγχρονη εκπαιδευτική διαδικασια εμενα να μου βάψετε τα αυτιά μπλε και το μαλλί πράσινο.
Σε τετοιο περιβάλλον όχι μονο οι στρατοκαβλίες επιτρέπονται και ενθαρρύνονται, αλλά και οι ρατσιστικές (ρε πουστη μετανάστη δεν θα παρελάσεις μαζί με το υπόλοιπο "γνησιο" ΕΛ DNA και ολα τα σχετικά) και εθνικιστικές (θα φαμε την μΠολη και την Αγιασοφιά) εξάρσεις. Κάτι τέτοιο μπορει να φάνταζε cool και ωραίο το 1937 ή το 1970 αλλά πλέον ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι, ακόμα και ο ΕΛληνικός

Οποτε ο γράφων προτεινει διαχρονικά, και ασχέτως κυβερνήσεως, την ρητή κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, τουλάχιστον στην παρούσα τους μορφή.


Υπάρχει μεν η αντίρρηση πως σε μερικά μερη, ειδικά τα απομονωμένα και απόμερα χωριά, το σχολείο και οι σχολικές εκδηλώσεις λειτουργουν και σαν συνεκτικός κρίκος της κοινωνίας (μαζί με την εκκλησία κτλ) και ο ντοπιος πληθυσμός τις ζητάει τις παρελάσεις, όχι τοσο σαν άρτο και θεάματα αλλά σαν επιβεβαιωση πως το κρατος ειναι εδω, ειμαστε και μεις Ελληνες και όλα τα σχετικά. Ασε που "διαφαινεται" πως ο "λαος" τις ζητάει γενικώς. Τι απαντάμε εδώ;
* Στ΄αρχίδια μας κύριοι. Ο ντοπιος πληθυσμός μπορει να ζητάει και καλλιέργεια του οπίου για να ανέβει η τοπική παραγωγή, κατάργηση των φόρων, ή και επιτόπου εκτέλεση των συλληφθέντων για μερικά αδικήματα. Μερικά πράγματα δεν ανάγονται στο λαϊκιστικο "ο λαος το ζητάει". 
* Απο την άλλη: Ο λαος τις ζητάει αραγες ή απλα τόσα ξέρει τόσα λέει; Μηπως απλα δεν έχει δει τίποτα  διαφορετικό για να συγκρίνει και μήπως, λέω μήπως, οι τοπικοι παραγοντες, δημαρχοι και τα λοιπά, ειναι τόσο άχρηστοι που δεν μπορούν να οργανώσουν καμια εκδήλωση της προκοπής και αρκούνται στο sos, ακοπο (γι αυτους) και ανέξοδο των μαθητικών παρελάσεων; Μηπως απλά οι παρελάσεις χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την παντελή έλλειψη όρεξης, φαντασίας και δημιουργικότητας των τοπικών προυχόντων;
* Το βασικότερο. Οκ ρε. Αφου το ζητάει το πόπολο ας κανουμε παρελάσεις. Ειναι ανάγκη να ειναι σαν τις στρατιωτικές; Γιατί δηλαδή να μην ειναι κάπως έτσι;

εικόνα απο εδώ
εικονα απο εδώ
εικόνα από εδώ

Και κάπου εδώ να έρθουν τα νταούλια και τα κλαρίνα παρακαλώ. Ευχαριστώ.
Οταν μια επέτειος ειναι λαϊκή και ολα τα σχετικά, και ειδικά η 25η Μαρτίου ειναι η κατεξοχήν "λαϊκή επέτειος" μιας και "η επαναστασι μας εγνώρισε ολους τους Ελληνες" και τα λοιπα τότε πρέπει να γίνεται λαϊκό πανηγύρι, το οποιο προφανώς θα ειναι καρακιτσαριο του κερατά (ετσι και αλλιως ολες οι παρελάσεις ειναι λιγο ή πολύ κιτς). Αλλιώς δεν εχει νόημα. Η επανασταση του '21 μπορει να ήταν ή να μην ήταν πολλά αλλά σίγουρα ηταν και λαϊκή και ταξική και ως τετοια λογικό ειναι να θελει νταουλια και τζουρνάδες για να πανηγυριστεί ουσιαστικα. Υπο αυτήν την έννοια οι βρακοφοροι, τα χορευτικά και ολα τα συνακολουθα καρακιτς του κερατα ειναι θεμιτα και ευπροσδεκτα, τουλάχιστον περισσότερο από τα μινια των πιτσιρικιώνε που παρελαύνουν με βήμα φαντάρου. Το πρόβλημα και η αντίρρηση έγκεινται πάλι στο συμβολισμο. Ειμαι κάθετα αντίθετος στο να δίνει η στρατιωτικη ηγεσία το έναυσμα για αυτες τις δουλειες, όσο "λαϊκος" και αν θεωρείται (ιδεατά πάντα, μιας και στην Ελλάδα...) ο στρατος. Αμα θελει ο καθε δήμαρχος, περιφερειαρχης και τα λοιπά να φέρει νταούλια να κάτσει να τα βρει, οργανώσει και πληρώσει ο ίδιος και όχι να περιφέρει τους φαντάρους σαν ζώα προς έκθεση (ειδικά η εικονα των φανταρων που μοιραζαν σημαιακια μου φάνηκε χοντρά αποκρουστική). Ταυτα και μένω. Η ιδεα των νταουλιων και του πανηγυριου, οπως Αμερική, ήταν καλή. Η υλοποιηση μέσω στρατιωτικών μπαντων που θα παιανίζουν ηταν χαλια μιας και ειδικά εδώ, ακομα ο στρατος δεν έχει τον προτερο εντιμο βιο για να θεωρηθεί "λαϊκός παραγοντας". Καλό ειναι να θυμόμαστε πως ειδικά ο εορτασμός της επανάστασης του 1821 είναι καθαρά λαϊκή και όχι στρατιωτικη υπόθεση όσο και αν γκαβλώνουν μερικοί με τα τανκς και τα σημαιακια.


Υ.Γ. Περί του 1821 γενικώς εδώ



7 σχόλια:

  1. Δεν έχεις άδικο, αλλά βιάζεσαι. Όπως έχουμε μάθει τόσα χρόνια, εδώ ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν όλα σιγά σιγά. Ας μάθουμε πρώτα στα παιδιά λίγη ιστορία, έστω τα βασικά, και σωστά εννοείται, χωρίς να γράφει η εκκλησία τα δικά της μέσα στα βιβλία. Ας φτιαχτεί η παιδεία και οι μαθητικές παρελάσεις μπορεί να σταματήσουν μόνο και μόνο επειδή το θέλουν οι μαθητές. Αλλά σιγά σιγαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/3/15 13:59

    Συμφωνώ απόλυτα με τον γράφοντα το κείμενο. Σιχαίνομαι παιδιόθεν όλων των ειδών τις παρελάσεις, με εξαίρεση το Gay Pride, αν δεν έχετε αντίρρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαρετές μέχρι θανάτου οι παρελάσεις αυτού του είδους. Καταντάς να χάνεις το νόημα και μένεις με την συνήθεια. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάποιος απο τους δεξιούς (στεφ;) πρέπει κάποια στιγμή να μου απαντήσει στο εξής απλό: αν με την παρέλαση τιμούμε τους προγόνους/την ιστορία/ τις θυσίες κ δεν ξέρω τι άλλο, γιατι δεν παρελάυνουν και οι φουρναραίοι; αυτοι δεν τιμάνε τους προγόνους; οι χασάπηδες; οι βοηθοί-πιστολάκι κομμώτριες; οι βοθρατζήδες (μαζί με τα φορτηγά τους); οι ταρίφες με το όχημα; δλδ μόνο οι ένστολοι τιμάνε τους προγόνους; και αν είναι έτσι, τι δουλειά έχουν εκεί οι μαθητές; είναι ένστολοι κ δεν το ξέρουμε;

    αν θέλουν λοιπόν τα εθνίκια να μείνουν οι παρελάσεις...να μαζεύονται οι ΜΟΝΙΜΟΙ και να παρελαύνουν (τους έφεδρους να τους αφήσετε ήσυχους, πονάει η μέση τους)...τους πληρώνουμε που τους πληρώνουμε, ας βγαίνουν να τους πετάμε και δεκάλεπτα (παλιότερα δίφραγκα) (οχι που τα πετάνε στους μαθητές οι κάφροι)

    ή αλλιώς να κατεβούμε 10 εκ Έλληνες ο καθένας με ένα λοφίο και να παρελάσουμε να τιμήσουμε την επέτειο (νταξ οι διεθνιστές ας κάτσουν να πιουν ένα καφέ)

    ετσι δεν πάει; αντιλαμβάνομαι ότι λογική σκέψη και δεξιός είναι πράγματα ασύμβατα, αλλά ας με διαφωτίσει κάποιος πως το αντιλαμβάνονται ακριβώς γιατί το έχω απορία χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/4/15 17:03

    Ο Στεφ είναι επίσης κατά των μαθητικών παρελάσεων για τους λόγοι που αναφέρεις.
    Αν θέλει κάποιος να κάνει παρέλαση και να δείξει τις ωραίες στολές ας είναι ο στρατός.
    Αλλιώς, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, ας κατεβαίνει να παρελαύνει οποιος ψήνεται, σε φάση αμερικανιά παρέλαση με ταρατατζούμ κλπ. Οι μαθητικές παρελάσεις είναι άκυρες μια και ούτε το "σκοπό" τους επιτυγχάνουν ούτε χέστηκε ποτέ κανεις μαθητής για τους ένδοξοι πρόγονοι με αυτό τον τρόπο.
    Στεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/5/15 16:11

    Ουτε για βρισιμο δεν αξίζετε.....δηθεν αριστεροι... Αντε πηγαινετε στη κατσαρολα το μεσημερι κι'αφηστε τα αυτά που ξερετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην κατσαρόλα για να δούμε αν βράζουν τα Χρυσά Αυγά όπως τα κανονικά;

      Διαγραφή

aeisixtir