Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2015

Eλαβον

Μπορει να μην πολυέπεσα μέσα (κλατς) όσον αφορά τα ποσοστά, αλλά έπεσα μέσα στα βασικοτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, κόντρα μάλιστα στις δημοσκοπήσεις. Πάντως ήμουνα πολύ πιο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα από όλες τις δημοσκοπήσεις που είδα. Ήτοι:

* Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά
* Εισοδος ΑΝΕΛ στην Βουλή
* "Ταβάνιασμα" ΧΑ
* Μή άνοδος ΚΚΕ
* Πτώση Ποταμιού
* Μειωμένη απήχηση της ΛΑΕ στο εκλογικό κοινό

κατά τα άλλα τα βασικότερα συμπερασματα ειναι τα εξής:
* η κόπωση (για διάφορους λόγους) του εκλογικού σώματος,
* η ισοπέδωση ονειρων, ιδεολογιων και ....ροζ συννεφακίων που οδήγησε η μνημονιακή στροφή των ΣΥΡΙΖΕΛ. Η ισοπέδωση αυτή μάλλον έχει να κάνει με την καρτερική μοιρολατρική αποδοχή όσων καταδέχτηκαν να ψηφίσουν πως τελικά δεν σωνόμαστε, έτσι είναι και γάμησε τα και αντε να τελειώνουμε. Η επανάσταση τελικά παραπέμφθηκε στις καλένδες. Το μεγαλύτερο "καλό" (εισαγωγικά μπορούν να αφαιρεθούν κατά το δοκούν) που έκανε στην χώρα ο Συριζα ειναι πως (μάλλον) έπεισε πως το έπαιξε όσο γινόταν, πως τράβηξε δηλαδή το σχοινί όσο μπορούσε περισσότερο. Ο κάργα συντηρητικός μέσος Έλληνας ψηφοφόρος ένιωσε λίγο ικανοποιημένος, λίγο περήφανος και πολύ, μα πάρα πολύ, περισσότερο ένιωσε το ένστικτο αυτοσυντήρησης να του φωνάζει στο αυτί να πατήσει φρένο. Το αν έχει δίκιο ή άδικο δεν εξετάζεται στο παρόν ποστ.
* η αυξημένη αποχή, η οποια δεν σχετίζεται μόνο με την κόπωση που λέγαμε, αλλά κυρίως με οικονομικούς λόγους. Πολύ απλά πολλοί ετεροδημότες δεν είχαν τα λεφτά να πάνε στα χωριά τους για να ψηφίσουν. Προφανώς η διαστρωμάτωση αυτής της αποχής έπληξε περισσοτερο κάποια κόμματα από κάποια άλλα, αλλά δεν μας επιτρέπει να πούμε πως αν ψήφιζαν όλοι πως τα αποτελέσματα θα ήταν ουσιωδώς διαφορετικά. Τέλος πάντων, όπως συνήθως, η άποψη αυτού που δεν έχει άποψη δεν μπορεί να μετρηθεί ως άποψη.

Ας τα δούμε αναλυτικά (ποσοστό εκλογών, ποσοστό εκτίμησης Ζαφοντ, ποσοστό Ιανουαρίου '15) και δίπλα το soundtrack που θα έβαζα σε κάθε κόμμα σε αυτές τις εκλογές.

Εικόνα από εδώ




ΣΥΡΙΖΑ -(35,47%, 30 με 35%, ίσως και παραπάνω36,34%) - Too tough to die 
Εκεί που μας είχαν πρήξει με ντέρμπι και ντέρμπι και τα λοιπά οι Αλέξης και σία κατάφεραν
* να κανουν μια τεράστια εσωτερική εκκαθάριση χάνοντας ουσιαστικά μόνο 4 βουλευτές και μάλιστα χωρίς να τους μείνει ο μουτζούρης των προγραφών
* να παραμείνουν κυβέρνηση και
* περίπου να διατηρήσουν το ποσοστό τους

Προφανώς η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ θα βγάλει εκ νέου πολλά γέλια, αλλά πέρα από αυτά τα αναμενόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο προφανής νικητής των εκλογών. Με το μισό στελεχιακό δυναμικο να απουσιάζει ή να είναι πλεον αντίπαλο, με διαλυμένες τοπικές και κομματικό μηχανισμό, με εμφανώς "ξενερωμένο" και ντεφορμέ αρχηγό+, με "νόθο" και πλέον φιλομνημονιακό πρόγραμμα, με τα ΜΜΕ ξανά κόντρα (αν και προφανώς σε πολύ μικρότερο βαθμό) και τις δημοσκοπήσεις να είναι ως συνήθως αλλού γι αλλού, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια δύσκολη εκλογική διαδικασία με μοναδικό επιχείρημα το "εγώ δεν είμαι σαν αυτούς". Το μεγάλο στοίχημα ήταν όχι τόσο η νίκη, όσο να μην χρειαστεί χείρα βοηθείας από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, να μην πεσει στην ανάγκη τους. Οπότε ο Συριζα έπαιξε τα ρέστα του, κέρδισε και δικαιούται να το πανηγυρίσει. Το πως θα κυβερνήσει θα τους απασχολήσει (ελπίζουμε) από σήμερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η επικείμενη επαπειλούμενη πασοκοποίηση του. Όχι τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας (οταν λες σοσιαλδημοκρατία είναι σαν να λες....ποτό. Οι αποχρώσεις ειναι περίπου άπειρες), όσο σε επίπεδο προσωποπαγοποίησης. Ειναι τεράστιος ο πειρασμός να γίνει ο Αλέξης ο νέος Ανδρέας με το αλάθητο του πάπα, κάτι που αναμενόμενα θα οδηγήσει σε διαδικασίες που θα ξεκόψουν μοιραία το κόμμα από την κοινωνία και θα το κάνουν τελικά να βουλιάξει και αυτό εν μέσω τζακιων, καμαρίλας, διορισμών, λαμογιών και παγκαλικής μαλακίας. Χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκράτηση και κυρίως ο ίδιος ο Τσίπρας να καταλάβει πως αυτός ο δρόμος ειναι μονόδρομος για την καταστροφή.

Προεκλογική εκστρατεία. Άνευρη και ψιλοξενέρωτη σε σχέση με το παρελθόν. Για πρώτη φορά ο Συριζα αναγκάστηκε να προσλάβει προσωπικό γιατί οι εθελοντές δεν έφταναν, και αυτό σημαίνει κάτι. Παρόλα αυτά, τελικά ο Τσίπρας έπεισε πως η ΝΔ δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά αλλά μόνο αρχηγό και αυτό φαίνεται πως αρκούσε για να του δώσει πλεονέκτημα. Το ότι έπεισε επίσης πως ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει τον ζόρικο εις τα Ευρώπας, αλλά όχι τόσο όσο να μας στείλουν στο διάολο επίσης μέτρησε στα υπέρ του. Τέλος πάντων η νίκη χρεώνεται απευθείας στον Τσίπρα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τον επηρέασε η αποχη; Ως κόμμα εξουσίας, προφανώς ναι. Οι δημοσκόποι έλεγαν πως το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής ή αδιευκρίνιστης ψήφου ήταν wannabe συριζαίκικες ψήφοι και σε αυτό δεν έχω λόγο να τους αμφισβητώ. Στα μέρη μου οι ετεροδημότες σε παραγωγικές ηλικίες (που ο Σύριζα έχει μεγαλύτερα ποσοστά) απουσίαζαν σε υψηλούς αριθμούς.

Παραπέρα, με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, μετά από 8-10 μήνες φαγούρα, να είναι οριστικά στο παρελθόν οι Τσίπρας και Σία έχουν επιτέλους την ευκαιρία να κυβερνήσουν και να κριθούν γι αυτό. Με μνημόνιο; με μνημόνιο και μην μας πρήζετε. Εχετε μια δουλειά να κάνετε, κάντε την σωστά.




ΝΔ - (28,09%, 27-32%, 27,81%) -  I will survive ή Έντε λα μαγκέ ντε Bοτανίκ
Χαρμολύπη στην ΝΔ. Από την μία ο Βαγγέλας όχι μόνο κατάφερε++ να συμμαζέψει ένα κόμμα σκορποχώρι , όχι μόνο του ανέβασε το ποσοστό, αλλά κατάφερε να δώσει και μια ιδεολογική ανάσα στους νεοδημοκράτες που είδαν ένα πιο οικείο στην ιδιοσυγκρασία τους πρόσωπο να λέει πράγματα που δεν τους είναι ξένα και με τρόπο που δεν τους κάνει να τινάζονται. Από την άλλη η ήττα με 7,5 μονάδες ειναι βαριά, ειδικά όταν έχεις δημιουργήσει την αίσθηση του ντέρμπι και πως "πιθανότατα θα λάβουμε την πρώτη εντολή" και άλλες τέτοιες πίπες.

Ο (αναγκαστικά με περιορισμένες εξουσίες) προσωρινός πρόεδρος Βαγγέλης δεν μπορούσε να κάνει τομές στα ψηφοδέλτια και το πλήρωσε. Όταν ο Καμμένος σε λέει ακροδεξιό (λόγω Αδωνη, Βορίδη κτλ) και ο Τσίπρας σου πετάει πως έχεις το κόμμα Σαμαρά και δεν μπορείς να απαντήσεις, τότε η νίκη προφανώς απομακρύνεται. Αν και μεταξύ μας δεν ξέρω αν μπορούσε ο Βαγγέλας να τα πάει καλύτερα στην παρούσα φάση. Ο Τσίπρας, όχι μόνο έχει άστρο, αλλά έχει και το ελαφρυντικό πως αυτός ακόμα δεν πρόλαβε να παλιώσει στην εξουσία. Ήταν λογικό για x,y,z λόγους να πάρει παράταση για να τα κάνει και αυτός σκατά με την σειρά του και με την ησυχία του. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης απέτυχε (;) τελικά, αν και ενδιάμεσα μας έβγαλε την παναγία.

Όταν πάντως καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και ηρεμήσουν, πιστεύω πως στην ΝΔ θα είναι περισσότερο ανακουφισμένοι παρά στενοχωρημένοι με το αποτέλεσμα, ειδικά αν θυμηθούν τα χάλια στα οποια τους είχε φέρει ο Αντώνης ο οποιος δεν κώλωνε πουθενά προκειμένου να διατηρηθεί αρχικά και να επανέλθει αργότερα στην εξουσία. Και αυτό φαινόταν. Όπως μου είπε και νεοδημοκράτης φίλος: Ο Αντώνης το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης το είχε υπολογίσει καλά και μάλλον του βγήκε (σ. του Ζ. προφανώς η κουβέντα έγινε ΠΡΙΝ τις εκλογές). Το μόνο που δεν είχε σκεφτεί είναι πως στην Ελλάδα δεν τον γουστάρει κανένας.
(ο γράφων θεωρεί πως ακόμα και η τηλεοπτική του εμφάνιση του ενός λεπτού, όταν πήγε να ψηφίσει , έδιωξε μερικές απογευματινές ψήφους)

Προεκλογική εκστρατεία. Καλή για να μαζέψει τους ξενερωμένους νεοδημοκράτες, κακή για να πάρει την κυβέρνηση. Η πολύ μαγκιά βλάπτει στην τηλεόραση, το να αποκαλείς μια (πετυχημένη) υπουργό υποτιμητικά ως κεραΤασία, το να κάνεις συνεχώς προτάσεις συνεργασίας στον.... χειροτερότερο ο οποιος σου είχε δώσει τα αρχίδια του στο χέρι στο δημοψήφισμα, ήταν κακές κινήσεις για τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου, ο οποιος προτίμησε να δώσει στον Αλέξη ακόμα μια ευκαιρία παρά να την δώσει στην ΝΔ, ειδικά από την στιγμή που κατάλαβε πως η ίδια η ΝΔ δεν έχει καταλάβει ακόμα και πολλά πράγματα από το τι γίνεται στην πιάτσα. Aλλά με τέτοιους εγκεφάλους-αναλυτές στο background δεν πας πουθενά


Την επηρέασε η αποχη; Προφανως ως κόμμα εξουσίας έχασε ψήφους. Δεν ξέρω όμως αν το ποσοστό της στους απέχοντες ειναι τοσο μεγάλο όσο το ποσοστό της στους ψηφίζοντες.

Παραπέρα. Τα είπα και τα ξαναλέω. Είτε στο κόμμα θα γίνουν χοντρές ιδεολογικές, και όχι μόνο, εκκαθαρίσεις, είτε η ΝΔ θα παραπαίει και ή θα περιμένει το φρούτο του 40ρη Τσίπρα να παραωριμάσει ή να τα κάνει ο Συριζα τελειως μα τελείως σκατα. Καμία από τις εναλλακτικές δεν είναι ευχάριστη. Πρέπει η ΝΔ να γίνει κόμμα (σύγχρονων) αρχών όπως έλεγε κάποτε και ο νεολαίος Μεϊμαράκης.



ΧΑ - (6,99%, 4,5-7%, 6,28%) - Oυγκ 
Τελικά το βρήκαμε το ταβάνι τους. Αναμένεται πτώση στις επόμενες εκλογές. Πάντως η οριστική της επιστροφή στο μηδέν όπου ανήκει θα μας πάρει καιρό.

* Σημείωση: με επικείμενες φυλακίσεις, με την παραδοχή της ανάληψης της "πολιτικής ευθύνης" της δολοφονίας Φύσσα, με την κοινώνηση (επιτέλους) στα σόσιαλ μίντια της φιλομεγαλοαστικής της πολιτικής, με τις παλινωδίες Μιχαλολιάκου στο ζήτημα ναι στο ευρώ/όχι στο ευρώ, η παγίωση (ειχε μεν οριακή άνοδο, αλλά είναι χαμηλότερα από τις ευρωεκλογές) σε ένα ποσοστό δείχνει, όπως και η υψηλή της συσπείρωση, πως πλέον δεν υπάρχουν αυταπάτες. Ένα καλό ποσοστό του ελληνικου λαού ειναι συνειδητοί φασίστες και επικροτούν τις εγκληματικές ενέργειες όταν συνάδουν με τα φασιστικά ιδεώωδη τους. Πρόβλημα και μόνο πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε πια το όριο τους. Στα καλά νέα πως ειναι μάλλον το μοναδικό κόμμα που δεν το επηρέασε αισθητά η αποχη σε απόλυτο αριθμό ψήφων διοτι τα φασιστικά κινήματα στα στάδια αυτά έχουν ψηφοφόρους-φαντάρους, άρα η δεξαμενή ψηφοφόρων της δείχνει να περιορίζεται, τουτέστιν σε μεγαλύτερη συμμετοχή λογικά το ποσοστό της θα είναι μικρότερο.



ΠΑΣΟΚ - (6,28%, 4%-8%, 4,68%) - Άνοιξε πέτρα
Προφανώς ειναι ευχαριστημένοι. Αργότερα που θα θυμηθούν πως ειχαν μαζί τους την ΔΗΜΑΡ, πως το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατέβηκε και πως όλοι περίμεναν να ψοφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ε τότε θα αρχίσουν να ανησυχούν. Στην παρούσα φάση αυτονόητα ανέβηκαν, μιας και η απουσία του Βενιζέλου απο την ηγεσία ήταν καλός οιωνός+++ 

Προεκλογική εκστρατεία. Συναισθηματική και ψυχοπονιάρικη. Εμεις εδώ ειμαστε, ελάτε σπίτι σας, απευθύνομαι στις μάνες και στις γιαγιαδες, και γω γυναίκα ειμαι και τέτοιες πασοκικές πίπες.

Το επηρέασε η αποχή; Ίσως, αλλά όχι σε ποσοστό που να έχει σημασία σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

Παραπέρα. Τέλος πάντων η Φώφη και οι συν αυτώ δικαιούνται να ονειρεύονται μια επιστροφή και κυρίως να γιορτάσουν την επόμενη μέρα. Η δε θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης τους βολεύει μια χαρά μιας και μπορούν να ελπίσουν σε ενδεχόμενη συριζαιικια φθορά. Το ότι δείχνουν να μην έχουν πλεον φρέσκα στελέχη ή ιδέες και κυρίως να μην έχουν προφανή σημεία αναφοράς στην κοινωνία προφανώς δεν τους αγγίζει στην παρούσα φάση. Η τελετουργική θυσία του Βενιζέλου και του Λοβέρδου ίσως να είναι μια καλή αρχή αν θέλουν να επαναπροσεγγίσουν τα κοινωνικά στρώματα στα οποια προς στο παρόν αναφέρονται μόνο σε επίπεδο ρητορείας.



ΚΚΕ - (5,55%, 4%-7%, 5,47%) - Solitude 
Δεν ανέβηκε, δεν έπεσε, δεν τίποτα. Τελικά είτε ψηφίζουν 5, είτε 500 το ποσοστό του θα ειναι σταθερό. Το αποτέλεσμα πάντως είναι μια καθαρή ήττα γιατί σε κάργα ευνοϊκές συνθήκες (υπαναχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, αδυναμία διατύπωσης σχεδίου απο ΛΑΕ, καλή δική του κομματική οργάνωση ως συνήθως) δεν κατάφερε να πείσει ούτε καν τους συνήθεις ψηφοφόρους του. Μην σας μπερδεύει το ποσοστό. Οι ψήφοι του ΚΚΕ μειώθηκαν και μιλάμε για ένα κόμμα που παραδοσιακά δεν το επηρεάζει η αποχή, τουλάχιστον η αποχή ετεροδημοτων για οικονομικούς λόγους, μιας και τα συντρόφια συνήθως μοιράζονται τα έξοδα. Για τον γράφοντα η ευκαιρία του ΚΚΕ χάθηκε στο δημοψήφισμα, όπως έχω ξαναγράψει. Παραπέρα δεν ξέρω.

Προεκλογική εκστρατεία. Σαφώς καλύτερη απο τις μαλακίες που έκαναν στο δημοψήφισμα, αλλά προφανώς πολύ κοντά στο δημοψήφισμα για να το ξεχάσει ο κόσμος. Παραπέρα.... πολλά μουνάκια, τόσα πολλά μουνάκια που καταντάει αηδία.
Παρακαλείται κάποιος απο τα κεντρικά να μου κοινωνήσει τα στοιχεία της κοπέλας δεξια, ευχαριστώ, βενσερέμος και όλα τα σχετικα.


Ο Κουτσούμπας και οι κουτσουμπίτσες


Κουτσούμπας στο δημοψήφισμα

Το επηρέασε η αποχη; ΟΧΙ. Οι ψηφοι του ΚΚΕ ειναι μπετό. Οι ψηφοφόροι του θεωρώ ότι απείχαν συνειδητά  και αν πηγαιναν να ψηφίσουν δεν ειναι καθόλου σίγουρο πως θα ψήφιζαν ΚΚΕ.

Παραπέρα. Μια απο τα ίδια. Όσο το ποσοστό του παγιώνεται τόσο θα παγιωνεται και η πολιτική του συμπεριφορά. Το παρόν blog προτείνει για πολλοστή φορά εκλογή του Παφίλη στην ηγεσία και κάθοδο προς το λαό. Θα πάρουμε τα αρχίδια μας, το ξέρουμε, αλλα ντουμ σπίρο σπέρο και τα λοιπά.




Το Ποτάμι - (4,09%, 4% +-1%, 6,05%) - Το πουλάκι τσίου
Εκτός απροόπτου σε κανα δυο εκλογές θα έχουμε ξεμπερδέψει με δαυτους. Όταν η πρόταση σου εξαντλείται στο "αν θες ποτάμι στην κυβέρνηση, ψήφισε ποτάμι" και ταυτόχρονα ο Συριζα κάνει την μνημονιακή του στροφή, τότε αυτόματα ο λόγος ύπαρξης σου αναιρείται. Μοναδικός λογος που μπήκαν στην Βουλή ήταν πως ήταν πρακτικά αδύνατον σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να του γυρίσουν την πλάτη όλοι οι ψηφοφόροι του. Η μνημονιακή στροφή του Τσίπρα και η απομάκρυνση Σαμαρά - Βενιζέλου του έκοψαν και τους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιους ψηφοφόρους και του έμειναν οι απολιτικ χιπστερς, οι γκόμενες και τα ούφα (πληθυντικός του ούφο). Φαβορί για εξωκοινοβουλευτικό κέντρο στις επόμενες εκλογές.

Προεκλογική εκστρατεία. Μετρίως μέτρια και αμήχανη. Η  κατακλείδα του "ψηφισε ποτάμι" θύμησε το "τελικά.... ΠΑΣΟΚ" που ειχε το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές που γελάγανε και τα τσιμέντα. Ο Θεοδωράκης στο debate ήταν εμφανώς ξεκούδουνος και έχασε τις εντυπώσεις από τη Φώφη. Ζήτησε 10%, πήρε 10 έδρες και αυτές με το ζόρι.

Το επηρέασε η αποχή; Η μαλακία που έχει στο κεφάλι το επηρέασε και όχι η αποχή.

Παραπέρα. Περιμένουμε τον Σταυρο να πάει σπίτι του, όπως είχε πει πως θα κάνει αν πέσει κάτω από το 5%.




ΑΝΕΛ (3,69%, πάνω από 3%, ίσως και 4,5%, 4,75%) - Carry On
Το χαμε πει πως θα μπει μέσα. Αναμενόμενη η πτώση, αλλά η ερχόμενη κυβερνητική θητεία, έστω και μνημονιακή, τους κάνει να ελπίζουν για το μέλλον, ειδικά αμα γίνει καμια μαλακία και ολοκληρωθεί κάποτε επιτέλους το γαμημένο το πρόγραμμα και ανήκουν στην κυβέρνηση που θα μας βγάλει απο τα Μνημόνια (ετος 2018 και βλέπουμε). Από την άλλη τι να πω, ο τροπος σκέψης του μέσου ψηφοφόρου των ΑΝΕΛ μου είναι παντελώς ξένος, οπότε.....

Προεκλογική εκστρατεία. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές χαριτωμένη, ευρηματική και κυρίως με στόχευση στο να πείσει πως ο "ωριμος" Πάνος θα φροντίσει τις εξάρσεις του μικρού Αλέξη. Κοινώς βρωμόγελα. Τέλος πάντων έπεισαν πως ειναι οι μοναδικοί δεξιοι με τους οποιους θα συνεργαζόντουσαν οι συριζαίοι, οπότε στο τέλος πήγαν ταμείο, έστω και με απώλειες.

Τους επηρέασε η αποχη; Ομολογώ πως δεν ξέρω. Ο μέσος ανελίστας ψηφοφόρος παραμένει για μένα ένα μυστήριο

Παραπέρα. Λογικά στις επόμενες εκλογές θα έχουν ζητήματα επιβίωσης. Αλλά στην παρούσα φάση έχουν εξασφαλίσει 4 χρόνια απρόσκοπτης συν-διακυβέρνησης οπότε όλα παίζουν.




ΕΚ-Λεβέντης ο προφέτας (3,43%, κάτω από 3%, 1,79%) -  In Domine Sathana
Τι να πω. Το facebook τον έφτιαξε, ο Μπόγδανος τον διαφήμισε, βγήκε. Αν και άρχισε απο την προηγούμενη Δευτέρα να ξεφουσκώνει (απ΄όταν έσκασε στο facebook πως ο προφήτης ήταν υποψήφιος ΚΑΙ με ΝΔ ΚΑΙ με ΠΑΣΟΚ), απλά δεν πρόλαβε να ξεφουσκώσει αρκετά. Αν οι εκλογές ήταν μια εβδομάδα μετά είμαι σίγουρος πως θα ήταν εκτός Βουλής. Τέλος πάντων βρήκαμε και τον δικό μας, μνημονιακό όμως, Πέπε Γκρίλο και με αυτόν θα πορευτούμε.
Περι προεκλογικής εκστρατειας, αποχής και στρατηγικής χέστε με. Κάποιος πουλησε την ψυχή του στο διαβολο για να βγει ο Λεβέντης, εξ ου και το σχετικό soundtrack.




ΛΑΕ - (2,86%, 3%-5%, -) Infinita Tristeza
Δεν τους λυπάμαι καθόλου. Όταν είσαι εσωκομματική αντιπολίτευση, με εμμονή στην ιδεολογική καθαρότητα, έξοδο από ΕΕ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για χρόνια, όταν φεύγεις από το κόμμα γι αυτούς τους λόγους και πρακτικά ρίχνεις την κυβέρνηση++++, όταν παίρνεις μαζί μια μαούνα στελέχη και μεγάλο μέρος του μηχανισμού του και τελικά δεν καταφέρνεις για διάφορους λόγους να παρουσιάσεις ένα πρόγραμμα εξόδου που να ειναι της προκοπής, ε τότε πειθεις πως ο Τσίπρας έχει δίκιο.


 Και γιατι να σε ψηφίσει ο κόσμος ρε φίλε όταν παίζουν παράλληλα το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρεσβεύουν πανω κάτω τις ίδιες γενικές αρχές αλλά και πιο πειστικά και πιο πολύ καιρό και με μεγαλύτερη συνέπεια από εσένα;
Ειχα πει πως η ΛΑΕ θα ειναι η νέα ΔΗΜΑΡ. Στελέχη, συνιστώσες, αρχηγούς και ηγήτορες έχουν πολλους. Αναφορά σε κάποια λαϊκή βάση δεν έχουν όμως. Διεργασίες από κάτω προς τα πάνω επίσης δεν εχουν. Δεν είναι τυχαίο που όταν οι Λαφαζάνοι πρωτοκαταψήφισαν τα Μνημόνια το ίδιο το Αριστερό Ρεύμα έμεινε παγωτό μιας και τα χαμηλά στελέχη, την βάση  δηλαδή, δεν τα ρώτησε κανένας (και τότε ρώταγα αν συμβουλεύτηκε κανέναν ο Λαφαζάνης ή απλά την παρέα του στο καφενείο). Το ότι μετά πήγαν πολλοί με το Λαφαζάνη και τα λοιπά δεν έκανε τους Λαφαζάνους και τα λοιπά κόμμα το οποιο καθοδηγούνταν από κάποιο λαϊκό κίνημα. Αντιθέτως. Και αυτό ο κόσμος το πήρε χαμπάρι. Την ίδια δουλειά κάνει το ΚΚΕ, μόνο πολύ πολύ καλύτερα.

Προεκλογική εκστρατεία. Τα σποτ ήταν πολύ καλά, ειδικά του Λαπαβίτσα. Η μή κοινώνηση κάποιας πολιτικής διεξόδου όμως του κόστισε. Ο μαζικος, μετωπικός, λαϊκός κτλ Σύριζα ήταν ένα φλου πείραμα που πέτυχε μία φορα, δεν θα μπορούσε να πετυχαίνει πάντα, άσε που ακόμα και ο Συριζα είχε τον Γενάρη κατεβάσει ένα πρόγραμμα, άσε που ο Τσίπρας υπήρχε ακόμα και άσε που τελος πάντων ο κόσμος ήταν δύσκολο να πάει προς το αβέβαιο, έτσι μαζικά επειδή "ειμαστε τίμιοι".
Η δε Ζωή στα τελειώματα, με εμφανείς πλέον δράσεις που ξεπερνούσαν τον θεσμικό της ρόλο (μα συνέντευξη στο καναλι της Βουλής προεκλογικά;), άρχισε να απωθεί ακόμα και τους ιδεολόγους πουρίστες.

Τους επηρέασε η αποχη; Θεωρητικά ΝΑΙ, μιας και απευθύνονται στο ταξικά πιο αδύναμο κοινό. Αν τώρα θα έφτανε αυτό για να μπουν στην Βουλη, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Ακόμα και αν έμπαιναν όμως το ποσοστό τους δεν θα ήταν τέτοιο που να δικαιολογεί την ύπαρξη τους, ειδικά όταν ξεκίνησαν με τον πήχή τόσο ψηλά, δηλαδή να εκπροσωπήσουν το 60+% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Παραπέρα. Παραπέρα θα απολαύσουμε την Ζωή ως δικηγόρο, τον Στρατούλη ως εργαζόμενο (;!) και τον Λαφαζάνη ως.... κάτι. Μεγάλη απώλεια απο την επόμενη Βουλή η απουσία της Νάντιας Βαλαβάνη.




ΑΝΤΑΡΣΥΑ - (0,85%, 1% τοπς, 0,64%) - Μου το χα πει.
Καλύτερα από τον Γενάρη αλλά ακόμα όχι αρκετά καλά. Από τα λίγα κόμματα που κατέβασαν ένα πρόγραμμα που να διαβάζεται και με καλή συμμετοχή στα διαδραστικά social media ανέβασαν ποσοστό, αλλά δεν μπορεσαν το κάτι παραπάνω. Από την άλλη τελούν μονίμως εν αποκλεισμώ απο τα ΜΜΕ, οπότε.....

Δεν φταίει ούτε η αποχή ούτε η εκστρατεία. Ίσως τα πολλά λοφία που έχουνε μαζέψει και σίγουρα ο ανταγωνισμός απο ΛΑΕ και ΚΚΕ που τους έφερε τρίτους στο πεδιο της αντιμνημονιακής αριστεράς. Παραπέρα το κυριότερο πρόβλημά τους ειναι ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ μιας και το μόνο τους γνωστό στέλεχος παραμένει η Δέσποινα Κουτσούμπα



Κοινωνίες, Τζημεροι, Ε.Λ.Α.δες και τέτοια, δεν θα μπορεσω, ευχαρισθώ



Υ.Γ. Ενα ακόμα κρίμα για τους Πειρατές οι οποιοι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά την ενσωμάτωση τους σε κάποιο μεγαλύτερο σχηματισμό, έστω μέχρι να εκλεξουν έναν βουλευτή.




+ Το είχα ξαναγράψει (εδώ και εδώ), πως ο Τσίπρας και το κόμμα ήταν σε μια εμφανώς ξενερωμένη κατάσταση. Αλλαγή σε αυτό ήταν η συνέντευξη του Τσίπρα στον Χατζηνικολάου την Πέμπτη όπου και εμφανισε τελικά τον χαρισματικό επικοινωνιακά εαυτό του και πρέπει να σήκωσε πολύ χαρτούρα απο το τραπέζι.

++ Τι να λέμε τώρα, μέχρι να κάνει την κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ του Σαμαρά είχε ταβανιάσει στο 20% με εσωτερικά γκάλοπ να μιλάνε για πιο χαμηλό ποσοστό

+++ Βtw να θυμήσουμε πως στην Θεσ/κη έχει κατά τα φαινόμενα πέσει χοντρό αντιπασοκικό σύρμα.
Όλοι σχεδόν οι Θεσσαλονικείς πασόκοι ψηφίζουν, όπως και στις προηγούμενες, Λεβέντη με στόχο, όπως φαίνεται να μην βγει ο Βενιζέλος βουλευτής. Τα ποσοστά της ένωσης κεντρώων στις σαλονικιώτικες περιφέρειες ήταν πολύ μεγαλύτερα του μέσου όρου τους και πάνω από το ΠΑΣΟΚ και σε αυτές τις εκλογές και στις προηγούμενες και αυτή ειναι η μοναδική ερμηνεία που μπορώ να δώσω. Τελικά εξαιτίας τους μπήκε ο Λεβέντης στην Βουλή, αλλά τι να κάνεις...

++++ Αν οι Λαφαζανηδες κάνανε ανοιχτες λαϊκές/στελεχιακές συνελευσεις για το τι δεον πράττειν θα είχαν δίκιο. Αν καταψήφιζαν και παραιτιόντουσαν απο βουλευτές θα είχαν δίκιο. Αν καταψήφιζαν και ανεξαρτητοποιούνταν πάλι καποιο δίκιο θα το είχαν. Ο πολιτικός εκβιασμός του καταψηφίζω, αλλά στηρίζω σε περίπτωση μομφής, κάτι που έκανε πρακτικά έρμαιο την κυβέρνηση στις διαθέσεις του Ποταμιού και του ΝΔΣΟΚ, και όλα αυτά ενώ κρατάω την θεσούλα μου, ε αυτά δεν μπόρεσαν (προφανέστατα) να κοινωνηθούν ως νορμάλ πολιτική.


8 σχόλια:

  1. Αν ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε συνεργαστεί με ΛΑΕ, τώρα θα είχαν 10 έδρες και περισσότερους ψήφους και από Λεβέντη και από Ανελ, και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα έβγαζε 149-150 έδρες. Όσο και να έχεις απόλυτο δίκιο, κατά με, για το πως περιγράφεις και το ΛΑΕ και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πάνω από συνολικά 200.000 άτομα δεν αντιπροσωπεύονται στην βουλή όταν αντιπροσωπεύονται οι 200.000 ΑνΕλ και 187.000 Λεβεντονιοί. Αναρωτιέται κανείς τι κατάλαβαν που δεν συνεργάστηκαν --εκτός αν δεν συνεργάστηκαν από αυτοθυσία για να βγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι συμμαχίες πρέπει να έχουν οφέλη και για τους δύο μετέχοντες. Τι να την κάνουν την είσοδο στην Βουλη οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν ειναι αμφίβολο αν οι ίδιοι θα έβγαζαν βουλευτή με τοσους Λαφαζάνους στελεχάρες μέσα;

    Ασε που η αθροιση κομμάτων δεν ισοδυναμει με αθροιση ψηφοφορων. Με τοσα ΣΕΚ, ΜΕΚ, ΕΕΚ, ΑΡΣ κτλ μεσα δεν υπάρχει καμια εγγύηση πως η Ανταρσύα θα έμενα αρραγής.

    Καμια αυτοθυσία δεν υπήρξε. Απλα η ΛΑΕ πλήρωσε την αμετροέπεια της. Οταν παραλληλίζεις τον Συριζα με τη χουντα και τον Τσίπρα με τον Παπαδόπουλο κάτι έχεις καταλάβει λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τους 1-2 βουλευτές ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπρεπε να τους είχε εγγυηθεί ο Λαφαζάν για την συνεργασία, στο επικρατείας. Άρα και αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ...αμετροέπεια. Και σωστός ως προς το "κάτι καταλάβανε λάθος". Σωστά άθροιση δεν ισοδυναμεί με ψηφοφόρους, αλλά αυτό μπορεί να πάει μποθ γουαίης, που λένε, και προς τα κάτω (πιο κάτω και από 187.000;) αλλά και προς τα πάνω. Τελικά, και πάλι συμφωνώ --όσον αφορά κόμματα και πράματα. Απλά μου φαίνεται άδικο να είναι μέσα οι Ανελ και οι Λεβέντηδες και όχι οι (περισσότεροι;) ΛΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ιν άδερ νιούς, μου φαίνεται ότι 45%, τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες, αποχή, κάτι ...προσπαθεί να πει (άσε που είναι απαράδεκτο να θεωρείται το αποτέλεσμα "δημοκρατική εντολή" με τους μισούς ανθρώπους να απέχουνε... ).

      Διαγραφή
    2. Για να πιασεις επικρατειας θες 5%, κοινως καλα κρασα.

      Εξασφαλισμενες θα ηταν μερικες στην Α κ Β Αθήνας αλλά με τόσους Στρατουληδες κ Ζωές μεσα αντε βρες τες. Οι υπολοιπες θα σκάγανε ανάλογα με τις κατανομες στις περιφερειες κοινώς τζόγος

      Η αποχη δεν ειναι τοση, δες την απαντηση στον εσταριαν

      Διαγραφή
  3. Μπορείς να μου πεις τι σκατά έχει γίνει στην εκλογική βάση του Κόμματος και έχουν σκάσει τέτοιες ψηφοφόροι; Σα δαπίτισες ειναι ρε ! Στα χρόνια μας θυμάσαι τι έπαιζε; :D ΣΟΚ μλκ ΣΟΚ.
    (Παρατηρήσεις επί του κειμένου: Στις απορίες σου περί Θεσσαλονίκης ξεχνάς μάλλον οτι λογικά το μεγαλύτερο ποσοστό της πασοκάρας το χετε πάρει εσείς :p
    Με την Ξουλίδου σε κανα υπουργείο παιδείας -μην ξεχνάς ότι είναι δασκάλα-καθηγήτρια θεολόγος-κάτιαπόαυτά - θα προκόψουμε. Επίσης συγκυβερνώντας με τους οριτζιναλ ΕΛΕΛΧΡ θα πάρετε τα παπάρια μου για συμφωνο ομόφυλων ζευγαριών, διαχωρισμούς εκκλησίας κράτους και λοιπά. Εκτός αν παρακαλάτε τους άλλους. Παραπέρα: Όπως είπα και σε ποστ, μαζί στα πανηγύρια, μαζί και στα σιχτίρια. Να δούμε απο δω και πέρα σε ποιανού το γκώλο θα μπουν και πως θα μπουν όλα αυτά αν και δεν έχω μεγάλες ελπίδες. Γιατί από μπλαμπλα καλά το πάμε, αλλά λάδια πολλά και τηγανίτες τίποτα. Περιμένω πως και πως την 100% προκαταβολή φόρου για του χρόνου. Κατά τα άλλα, ο Λεβέντης στη βουλή ο λαός στην εξουσία κλπ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που μερικοί σύντροφοι ίσως χρειαστεί να δουλέψουνε αλλά δεν το βλέπω καθοτι παλιές καραβάνες. Θα τη βρουν την άκρη τους..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γκομενική στροφή στο ΚΚΕ άρχισε οταν τελειώναμε εμεις και τώρα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

      Στο % του ΠΑΣΟΚ της Θεσ/νικης δεν αναφερομαι στην αρχαια ιστορια αλλα στους αυτοπροσδιοριζομενους τωρα πασοκους.

      Με τον Μπουτάρη δημαρχο (που τον ειχε προτεινει το ΠΑΣΟΚ), δηλ πλειοψηφία, το να ειναι το ΠΑΣΟΚ κάτω απο την ΕΚ σε όλη την Θεσ/κη και σε διαδοχικές εκλογές κάτι σημαίνει

      Διαγραφή
  4. To άλλο που παρατηρώ και που ήταν έθιμο δεκαετιών μετά τις εκλογές ήταν οι αναγωγές σε πραγματικό ποσοστό επί του πληθυσμού των ποσοστών των κομμάτων, υπολογίζοντας την αποχή. (για να διαμαρτυρηθεί εντόνως στη συνέχεια ακούγοντας την πληρωμένη απάντηση "ας πήγαιναν να ψήφιζαν και οι άλλοι ρε μαλακα , στα παπάργια μας"..) Κοίτα να δεις κάτι περίεργα πράγματα, τώρα δε βολεύει κανεναν να πει οτι έχει ξερωγω 145 έδρες με 17% του κόσμου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποχη και μαλακίες.
      Εχει απαντηθει πειστικά πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι ειναι περισσότερο του ΣΡΖ παρα των άλλων, οπότε αστο καλύτερα.

      Από την άλλη να δεις που οι εκλογικοί κατάλογοι θα έχουν μέσα ακόμα την Μαντώ ΜΑυρογένους ίσως δε και την Μεγάλη Θεοδώρα. Κοινώς ειναι ανενημέρωτοι. Αποχή σίγουρα είχαμε αλλα
      1) οχι και τόσο μεγάλη
      2) οποιος δεν καταδέχεται να ψηφίσει τι να του κανω εγω
      3) να δεις που αν ειχαμε μεγαλύτερη συμμετοχη ο Συριζας θα επιανε αυτοδυναμία

      Διαγραφή

aeisixtir