Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Σάββατο, Οκτωβρίου 04, 2008

Zeitgeist (II) Addendum

Βγήκε στο net μόλις χτές το sequel του πολυσυζητημένου Zeitgeist, το οποίο συνεχίζει απ' όπου σταμάτησε το προηγούμενο. Και όχι μόνο αυτό αλλά προτείνει και λύσεις.

Παρεμπιπτόντως καλο είναι να δείτε και το νούμερο 1, το οποίο το είχα τσιμπήσει από τα παιδιά από το jungle-report και το είχα ποστάρει και εγώ και το οποίο παραμένει το πιο δημοφιλές ποστ που έχει δημοσιευτεί σε αυτό το blog.

Πολύ μικρή εισαγωγή (για όποιον ενδιαφέρεται):Το όλο στόρι, όπως είπαμε, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο. Εξετάζεται το καπιταλιστικό σύστημα και όλα γενικώς τα συστήματα που βασίζονται στο χρήμα. Επίσης διαφαίνεται αυτό που είναι κοινός τόπος σε όσους σκαμπάζουν ελάχιστα από οικονομικά/πολιτική κτλ. Πως οι παγκόσμιοι πόροι αρκούν για να εξασφαλίσουν στους πάντες και άμεσα μια καλή (από άποψη μέσων) ζωή. Για λόγους κέρδους μερικών αυτός ο στόχος (αν ήταν ποτέ στόχος) απομακρύνεται. Τα έθνη, κράτη και θρησκείες είναι μηχανισμοί που υπάγονται στην εξουσία με στόχο την ανισοκατανομή πλούτου και μέσω αυτής την εδραίωση της εξουσίας.


Δεν θέλω να γράψω άλλα για την ταινία, δείτε την και πείτε μου την γνώμη σας. Για να περιαυτολογήσω και λίγο θα πώ πως πολλά από αυτά, που θίγονται τα είχαμε συζητήσει στα τελευταία μου ποστ περί σκοταδισμού (round 4, έχει και λινκς για τα υπόλοιπα), για όσους έκαναν τον κόπο να τα διαβάσουν. Όσοι είδαν το πρώτο Zeitgeist θα ξεκινήσουν υποψιασμένοι. Όσοι διαβάσανε τα προηγούμενα ποστ (και τα σχόλια) θα έχουν κάνει και φροντιστήριο (ΟΚ, υπερβάλλω και είμαι ψωνάρα. so?) Παραπέρα εδώ είμαστε!

Το video διατίθεται ελεύθερα στο google videos απ' όπου και το embedαρα μιας και ξέρω τι τεμπελχανάδες είστε (και είμαι, οκ δεν θα τα χαλάσουμε). Δυστυχώς ακόμα δεν έχω βρει υπότιτλους για το video οποτε όσοι ξέρετε αγγλικά είστε ΟΚ, οι άλλοι έχετε πρόβλημα προς το παρόν. Βρείτε δυο ελεύθερες ώρες και δείτε το, αξίζει (και πάλι) τον κόπο.


Αν ενδιαφέρεστε να οι πρώτες δικές μου παρατηρήσεις (δείτε την ταινία πρώτα!):
1. Η (όποια) λύση προβάλλεται σαφέστατα πως θα επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας και της επιστήμης, όπως είχε μαλλιάσει και η γλώσσα μου να λέω (δηλ. να γράφω).
2. Η επιστήμη και ο Ορθός Λόγος μπορούν να φτάσουν τον άνθρωπο σε τέτοια σημεία αγάπης και αίσθησης ολότητας που καμία θρησκεία δεν μπορεί να κάνει.
3. Είμαι σίγουρος πως το όποιο venus project μπορεί να υλοποιηθεί και άμεσα. Αυτό που δεν είμαι καθόλου σιγουρος είναι αν μπορεί να δουλέψει (να έχει βιωσιμότητα δηλ) διότι
α. Οι κοινωνικές αλλαγές που μένουν δεν γίνονται μέσω "συνειδητοποίησης" αλλά μέσω σταδιακών αλλαγών στο γενικότερο zeitgeist. Η μετάβαση από την φεουδαρχία στον αστικό καπιταλισμό δεν έγινε μέσα σε μια μέρα αλλα μεσα σε εκατονταετίες. Για τα δικαιώματα των μαύρων έπεφτε πολύ ξύλο για χρόνια και χρόνια. Έχει γραφεί και από άλλους πως βιώνουμε στις μέρες μας το "τέλος του καπιταλισμού". Δεν μπορώ να πω πως συμφωνώ με αυτό σαν παρατήρηση, αλλά και πάλι ξέρω γω;
β. H βία ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση, όχι γιατί είμαστε καπιταλιστές, αλλά διότι είμαστε ζώα και η βία, ο φόνος κτλ ενυπάρχουν στην ζωική φύση. Η διαστροφή του ανθρώπου είναι πως είναι ίσως το μόνο είδος που μπορεί να σκοτώσει για ευχαρίστηση και όχι "κατ ανάγκη"
γ. Διότι ενα απο τα προβλήματα είναι και ο παγκόσμιος υπερπληθυσμός, και αν δεν είναι θα γίνει. Αναγκαστικά κάθε σύστημα όταν φτάσει στα όρια θα χρειαστεί εξουσία για να μετριάσει το πρόβλημα, άρα και την πιθανότητα επιστροφής στις τωρινές συνθήκες.
4. Eίναι (λογικά) αδύνατη μια τέλεια κοινωνία. Και αν γίνει, οι κατοικοι της δεν θα μας μοιάζουν καθόλου.

106 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/10/08 22:03

    Το περίμενα το θέμα αυτό αλλά όχι τόσο γρήγορα:P.Bravo πάντως.


    Λίγα σχόλια και από εμένα λοιπόν.

    (Το Zeitgeist Addendum δεν έχει υπότιτλους οπότε κάποια πράγματα τα μισοκατάλαβα)

    Όντως για ένα που έχει δει το 1ο και γνωρίζει λίγα πράγματα για το καπιταλιστικό σύστημα,σφαιρικά μιλώντας,δεν θα σοκαριστεί και πολύ.Υπάρχουν όμως λεπτομέρειες που δεν τις ήξερα και τα ψιλοέχασα:P.

    1)Την φάση που δείχνει την General Motors και κάτι άλλες πάνω από ολόκληρες χώρες.
    2)Το πως μουλτιπλάρονται τα χρήματα που δανείζει η FED.
    3)Το γεγονός της "ενεργειακής σκλαβιάς" εν΄ολίγοις το ήξερα αλλά όχι την άπειρη ενέργεια που μπορεί να προσφέρει η φύση σε σχέση με αυτό που έχουμε σήμερα.
    4)Για το Venus Project είχα ξανακούσει αλλά δεν είχα δώσει τόση σημασία.Αν δεν ήταν το Dubai θα έλεγα "ούτε σε 50 χρόνια" αλλά τώρα...Πάντως το πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν οι πόροι (ανθρώπινοι,υλικοί κ.α) αλλά αν θα έχει α)ανταπόκριση β)αν το αφήσουν τα μεγάλα πιράνχας...you know what i mean.
    5)Όσο για τους τρόπους αντιμετώπισης που παρουσιάζει...απλά δεν παίζει να γίνει κινητοποίηση....μακάρι αλλά δεν παίζει.Όπως είπες και εσύ,μην περιμένουμε να αρχίσουν από αύριο οι πορείες.Θέλει το χρόνο του.Θα περάσουν τα χρόνια,θα γίνονται οι γνωστές κινητοποιήσεις,όπως γίνονται και σήμερα και όπως πιστεύω εγώ,ίσως οδηγηθούμε σε μια άλλη μορφή εξουσίας,εξέλιξη της προηγούμενης.Πιστεύω πως η οικονομική σκλαβιά θα συνεχίσει εις τον αιώνα του αιώνος αμήν.(Pesimist ε?τι να κάνουμε)

    Υ.Γ1- Αυτός ο γεράκος που μιλάει στην αρχή και στο τέλος ποιος είναι??

    Υ.Γ2-Όντως φοβερός ο Carlin.Μακάρι να έκανε τέτοια και ο Λάζο αλλά φοβάται μην χάση την πελατεία.

    Υ.Γ3-Πληροφοριακά,και ο λευκός καρχαρίας σκοτώνει για να σκοτώνει(σίγουρα).Και νομίζω πως το ίδιο ισχύει και για τον τίγρη.:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ομπλιβιον
    Στο πρώτο σου υστερόγραφο...Νομίζω ο Sagan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διόρθωση...αναφέρομαι στην φωνή που πρωτοακούγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/10/08 13:36

    Είδα με αφορμή αυτό σου το ποστ, το πρώτο.Ομολογώ πως δεν το ειχα ξανακούσει καν.
    Πολύ δυνατο! Το δεύτερο δυστυχώς δεν μπορώ να το δω χωρίς υπότιτλους καθώς καθομαι στον υπολογιστή όταν κοιμούνται οι...εξορκιστές , άρα στο μιούτ.
    Αυτό που θέλω να καταθέσω εγώ είναι μια τεχνική λεπτομέρεια που ενισχύει όσα λέγονται στο παρτ 3 του 1ου περί οικονομικών και μπορεί να μην την έχουν υπόψη τους ούτε αυτοί που έφτιαξαν το βίντεο.
    Αφορά το μεγαλύτερο κατάστημα των Αμερικανών (=οβριοί) , που ίσως να μην είναι η κόκα κολα ή η αραμκο ή η τζενεραλ μοτορς, αλλά...το ΝΑΤΟ.
    Εμαθα λοιπόν, πρόσφατα, ότι σε αυτόν τον οργανισμό, όλοι οι συμμετέχοντες πληρώνουν αρκετά λεφτα ετησίως.Εκτός από έναν!Τις ΗΠΑ.
    Αυτές τι κάνουν:αφήνουν κάποια χρόνια να τρέχει το βερεσσέ και όταν το "χρέος" γίνει αρκετά μεγάλο (τρις δολλάρια)...κάνουν έναν πόλεμο (πχ Γιούγκο, Περσικός, κλπ) και χρεώνουν όλα τους τα έξοδα στον λογαριασμό του ΝΑΤΟ!
    Πιστέψτε το γιατί είναι αλήθεια.Υπάρχουν και άλλα πολλά στοιχεία (βλ οργανισμός προμηθειας πλοίων του ΝΑΤΟ -ατζέντης σαν να λέμε-ονόματι NAMSA) που αποδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς σχηματισμούς , αλλά ...από τις μεγαλύτερες οικονομικές κομπίνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (αν μου επιτρέπεις μια συνέχεια)
    4. Η επιστήμη δεν εναντιώνεται στην θρησκεία διότι πολύ απλά είναι τελείως άσχετη. Απλώς παρουσιάζεται ως αντίθετη προκειμένου να δαιμονοποιηθεί. Εξάλλου η (οποιαδήποτε) θρησκεία δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει κάτι. Να πλουτίσει και να ελέγχει προσπαθεί.
    5. Η πίστη στο ο,τιδήποτε δεν είναι κακή. Η θρησκεία όμως αποδεδειγμένα ακρωτηριάζει πνευματικά. Και μέσα από οτν πνευματικό ακρωτηριασμό έρχοντια και όλοι οι υπόλοιποι.

    ΥΓ. Τέλος του καπιταλισμού με την... κουμουνιστική Κίνα να αποτελεί το πλέον καπιταλιστικό κράτος, πολύ απλά δεν υφίσταται.
    6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/10/08 13:48

    Α! Και κάτι ακόμα :
    για όποιον έχει όρεξη να την ψάξει λίγο παραπέρα, μπείτε και δείτε τι ορισμούς δίνει το ΝΑΤΟ περί ασύμμετρης απειλής και τρομοκρατίας και τι τα UN.
    Προκαταβολικά, να σας πώ ότι τα UN ΔΕΝ έχουν ακόμα δώσει ορισμό για την ασύμμετρη απειλή.
    Τέλος, υπάρχει μια πολλύ καλή μελέτη ενός καθηγητή του Χάρβαρντ που αποκαλύπτει με στοιχεία, ονόματα, ημερομηνίες κλπ, πόσο ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι η διαρκής υποστίριξη στο Ισραήλ.Επίσης, είναι σοκαριστικό για κάποιον να μαθαίνει ότι η πρώτη καταγεγραμένη τρομοκρατική επίθεση έγινε από ...Εβραίους κάπου στη δεκετία του 40-50 με βασικό αίτημα τη δημιουργία κράτους!Νομίζω ήταν ο Σαρόν!
    Δεν θυμάμαι το όνομα του καθηγητή αυτού, αλλά μπορεί κανείς εύκολα να βρεί αυτά που λέω, με έρευνα στο γούγλη ("NATO founding","juish lobby", "definition of terrorism","jewish terrorism". etc,etc)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/10/08 14:18

    @Hades

    100%

    Αν και πιστεύω πως πολλοί εδώ μέσα τα έχουν ως αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/10/08 14:32

    Α!Και κάτι ακόμα (μετά το βίντεο, πέφτουν βροχή οι σκέψεις):
    όπως λέει και ο μεγαλύτερος νομικός ανθρωπιστικού δικαίου στο Ελλάντα, Περάκης (είχε διατελέσει και Γ.Γ. υπουργείου εξωτερικών όταν είχαμε κάνει εμπάργκο στα Σκόπια), αυτή τη στιγμή και με τους νόμους που θεσπίστηκαν στην Ε.Ε. :εάν το ευρωπαικό δικαστήριο, πειστεί ότι πχ ο oblivion, είναι ύποπτος για τρομοκρατία (αρκεί η κατάθεση κάποιου αντίστοιχου κρατικού η ευρωπαικού φορέα για αυτό) μπορεί επι τόπου (δηλαδή μέχρι αύριο) να του δεσμεύσει όλη την περιουσία και να τον εγκλείσει σε "ειδικό κατάστημα" χωρίς καν δικαίωμα υπεράσπισης!
    Αυτό αναφέρεται στο βίντεο για τις ΗΠΑ, αλλά ισχύει και εδώ.Και έχει γίνει ήδη.
    Το γεγονός είναι ότι σε όποιον κάτσει τέτοιο πράγμα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ, μα το γνωστοποιήσει ή να το δημοσιεύσει!Και να το κάνει, δεν θα του δώσει κανείς σημασία.
    Με λίγα λόγια, τον έφαγε η μαρμάγκα.
    Εδώ πυροβόλησε η σκότλαντ γιάρντ τον κακομοίρη τον πακιστανό στη ψύχρα και δεν κουνήθηκε φύλλο!
    Βγήκε την επομένη ο μπλερ και είπε ναι!καναμε λάθος.και όλοι γυρίσαν στις δουλειές τους!
    Εννοώ ότι δεν χρειάζεται το rfid για να γίνει εδώ η κατάσταση μπλέιντ ράννερ.
    Έχει γίνει ήδη!
    Τώρα μένει να βλέπουμε σιγά, σιγά τα αποτελέσματα.
    Πχ οι νόμοι της Ε.Ε. έχουν ήδη υπογραφεί από τους υπουργούς μας. Και έχουν ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗ ισχύ.
    Δηλαδή, άσχετα αν οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, έχουν ισχύ πάνω από τους Ελληνικούς νόμους.
    Έτσι λοιπόν, μία γαλακτοβιομηχανία στη Θεσσαλία, ΔΕΝ μπορεί να πουλάει γάλα!Γιατί δεν πληροί τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί κάποια ανύποπτη στιγμή σε κάποια ανυποπτη συνεδρίαση κορυφής και οι οποίες ,συμπτωματικά, φωτογραφίζουν την νεστλέ κλπ.
    Ακόμα ο πολύς κόσμος δεν τα έχει καταλάβει , αλλά ...έρχονται!έΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΤΕΊ ΉΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5/10/08 16:11

    Είμαστε ελεύθεροι σκλάβοι.
    Όπως έγινε και με το πρώτο zeitgeist,έτσι και με το Addendum,αμέσως μόλις το είδα ξενέρωσα.Και να σου πω,κάποιες φόρες καλύτερα να είσαι σε άγνοια τέτοιων πραγμάτων γιατί άπλα θες δεν θες συμβιβάζεσαι και αυτό είναι βασανιστικό.Σε πληροφορώ πως αυτοί που ζουν με την ψευδαίσθηση του αυτεξούσιου τα πάνε καλύτερα...ζουν στον δικό τους κόσμο,τα πάνε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @oblivion
    Tο ζήτημα είναι πως όσο υπάρχει η τάση για εξουσία κτλ το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται.

    Το χρήμα είναι το μέσο και όχι ο σκοπός.

    Πάντως μια μη ανταγωνιστική (εν τη γεννέση της) οικονομία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του εξουσιασμού, εκεί η ταινία έχει δίκιο. Το ζήτημα ειναι πως παρόλο που είναι τεχνικά πραγματοποιήσημο, χλωμό το βλέπω να γίνει. Και το άσχετο ειναι πως είμαστε συνυπεύθυνοι και μεις....

    Οι πορείες από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα, η συνειδητοποίηση το κάνει. Γι αυτό και γράφουμε και γραφουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε σε αυτό.

    @biologos
    Δεν ξέρω ποιος είναι ρε παιδιά...

    Mήπως ο Νεχρου;

    @macloud
    Όλα όσα λες είναι η μισή αλήθεια. Ούτε εβραίοι, ούτε οι ΕΛ, ούτε οι Νεφελιμ είναι το πρόβλημα, αλλά η νοοτροπία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα εργαλείο της. Όποιος κάθεται και χωρίζει τον κόσμο σε "καλές" και "κακές" ράτσες είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.


    @hades
    Άντε βρε και είχα ανησυχήσει!!

    4. Διαφωνούμε. Η θρησκεία έχει "δίκιο" να γκρινιάζει για την επιστήμη. Όπως έγραψα και στα περί σκοταδισμού ποστ, η επιστήμη (η γνώση κτλ) είναι φύσει και θέσει αντίθετη της θρησκειας. Η άποψη που λες είναι αυτή που πλασάρεται από "θρήσκους" επιστήμονες.

    Πρόσεξε, δεν σημαίνει πως υποχρεούνται οι επιστήμονες να ειναι άθεοι ή κάτι τέτοιο. Απλά ο τρόπος σκέψης τους είναι αντίθετο με τον τρόπο σκέψης της θρησκείας.


    5. Η λέξη πίστη σηκώνει πολύ νερό. Και γω πιστεύω στην έννοια άνθρωπος, αφού αυτοαποκαλούμαι ανθρωπιστής. Με αυτήν την έννοια αυτοβουλως αρνούμαι να κάνω κακό σε οποιονδήποτε άλλο. Κάτι τέτοιο είναι "καλό" φαντάζομαι. Η άλογη πίστη όμως σε κάποιο δόγμα (ακόμα και μη θρησκευτικό) είναι πρόβλημα.

    ΥΓ: Το τέλος του καπιταλισμού δεν σημαίνει κατ ανάγκη και το τέλος του εξουσιασμού. Σαν οικονομικό σύστημα ο καπιταλισμός είνια καινούργιος και ΛΙΓΟΤΕΡΟ εξουσιαστικός απ' ότι πχ η φεουδαρχία ή η παπική επικυριαρχία σε αυτήν στον Μεσάιωνα.

    Τα πράγματα δεν είναι "καλά", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παλιότερα ήταν "καλύτερα" (εδώ το γράφω για να δείξω μια διαφωνία μου με την ταινία, δεν λέω πως το λες εσύ)

    @macloud 2
    Αμαν με τους Εβραίους!

    Λοιπον, διαφωνώ κάθετα. Όλοι οι λαοί όταν είναι σε κατοχή κάνουν "τρομοκρατικές" ενέργειες προκειμένου να ελευθερωθούν. Το έκαναν οι Εβραίοι, οι Έλληνες το 1821 και στον ΒΠΠ, οι Αφγανοί τώρα κτλ κτλ...

    @oblivion 2
    Ειδες που δεν είναι καθόλου αυτονόητο;

    @oblivion 3 & macloud 3
    Ναι, αλλά επιμένω πως τα πράγματα παλιότερα ήταν απείρως χειρότερα, τουλάχιστον από μεριάς μέσων και διανόησης. Υπάρχει πρόοδος, απλά αυτή δείχνει να πισωγυρίζει με τρόπους που έδειξα στα 4 προηγούμενα ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος5/10/08 17:04

    Ο Hades ίσως εννοεί πως η κάθε θρησκεία αντιμετωπίζει την επιστήμη ως εχθρό για λόγους τους οποίους εσύ εξάντλησες στα περί σκοταδισμού posts.Απεναντίας η επιστήμη,εξαιτίας της ενδελεχούς της εξέλιξης ,αν και αναιρεί την Χ θρησκεία,αναπόφευκτα,δεν έχει στόχο τον "πόλεμο" με αυτήν,αλλά την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου και την επέκταση των γνωστικών οριζόντων μας.Αυτά έχουν ως συνέπεια π.χ την άρση προκαταλήψεων ,λογική και κριτική σκέψη,ρεαλισμό και όχι δογματισμό.Δεν πιστεύουμε πλέον ότι ο Βάαλ έστειλε την βροχή επειδή αναπτύχθηκε η επιστήμη,και όχι "η επιστήμη αναπτύχθηκε για να μην πιστεύουμε ότι ο Βάαλ έστειλε την βροχή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο σημερινό πεδίο ίσως να έχεις δίκιο. Η επιστήμη που έχουμε όμως σήμερα είναι παιδί του Διαφωτισμού ο οποίος ήταν καθαρά η αντίδραση του αναδυόμενου ορθολογισμού της επίσης αναδυόμενης αστικής τάξης έναντι στην θρησκευτική (κυρίως) αυθεντία. Με αυτήν την έννοια η επιστήμη είναι εχθρός της θρησκειας.


    Πλέον, παραμένει εχθρός, όχι επειδή το "θέλει" αλλά λόγω των τεράστιων αντιθεσεων που έχουν αυτά τα συστήματα σκέψης....χμμμμ...ή βασικά σκέψης και μή-σκέψης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/10/08 17:21

    για να μην παρεξηγούμαστε :
    δεν έχω τίποτα με τους εβραίους.
    Τυγχάνει να ξέρω ότι ο πρώτος θάνατος όταν αποφασίσαν οι Ισραηιλινοί να χτίσουν το γνωστό τείχος, ήταν ισραηλινής δημοσιογράφου από μπουλντόζα που οδηγούσε ισραηλινός και είχε καθίσει μπροστά του για διαμαρτυρία.Και ήταν έγκυος!
    Όντως δεν είναι ούτε σωστό, αλλά ούτε και λογικό, να αναφερόμαστε σε ράτσες κλπ.
    Απλά τυγχάνει, όπως λές κι εσύ, αυτοί να παίζουν το παιχνίδι τώρα.Ή μάλλον οι ηγέτες τους .Είτε το θέλουμε είτε όχι.
    Παρενθετικά, άσχετα με τις ράτσες κλπ, υφίσταται επιστημονικά ο όρος "συλλογική συνείδηση" και "λαική κουλτούρα" που κάτι περιγράφουν αλλά δεν είναι του παρόντος.
    Άσχετα με τα παραπάνω,
    σκέψου το εξής :
    πολλοί σύγρονοι φιλόσοφοι, κυρίως γάλλοι αλλά και αμερικάνοι, καθώς και πολιτικοί αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ασφαλής γεωγραφική περιοχή, το κέντρο ενός συνόλου ομόκεντρων ζωνών σύμφωνα με το δόγμα άμυνας των ίδιων των αμερικάνων, που χρησιμεύει σαν ΕΔΡΑ των "μεγάλων συμφερόντων".
    Κάτι σαν κέντρο επιχειρήσεων.Με όλα τα απαιτούμενα μέσα και εργαλεία : στρατό, επικοινωνίες, βολικό νομοθετικό σύστημα (βλ καρδια του καπιταλισμού),συγκοινωνίες, διπλωμάτες, κλπ. Και όπως ακριβώς λέει το βίντεο, όλα αυτά στην υπηρεσία αυτών των πυρήνων συμφερόντων.
    Μπρρρρρρρρρρρρρρρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eίδα σήμερα το υπόλοιπο μισό του ντοκυμαντέρ μιας και χθες αποκοιμήθηκα...

    Η στροφή από το μονεταριστικό σύστημα σε ένα σύστημα που βασίζεται στους πόρους και στην άφθονη ενέργεια,τεχνολογία,απουσία χρήματος,γρήγορες μετακινήσεις κτλ κτλ, είναι πάρα πολύ όμορφη.Και θα ήταν άψογο αν κάθε άνθρωπος χρησιμοποιούσε την υπάρχουσα τεχνολογία για το όφελός το δικό του και των υπολοίπων δίχως να υπάρχει η έννοια κέρδος.

    Ελπίζω κάποια στιγμή να εξελιχθεί ο πολιτισμός μας προς αυτή την κατεύθυνση δίχως τράπεζες,θρησκείες και διαχωριστικά στεγανά.Δεν ξέρω αν είναι εφικτό βέβαια γιατί, όπως λέγεται στην ταινία είμαστε όλοι ασυνείδητα φύλακες του status quo και δεν μπορούμε να δούμε ρεαλιστικά μια μελλοντική εκδοχή που δεν έχουμε ποτε γνωρίσει...

    Σίγουρα όμως μπορούμε να φωνάζουμε όλοι μας με όπλο τον ορθολογισμό και το σεβασμό προς όλους,ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @macloud
    Βελτιώνεσαι, αλλά θα γίνω λίγο σπαστικός διότι η καραμέλα με τους εβραίους έχει παραγίνει..

    Επέτρεψέ μου να "πετάξω" κάποια δεδομένα:

    1. Ο χριστιανισμός είναι απόγονος της εβραιικής θρησκείας και ευθύνεται για πιο πολλές σφαγές και θανάτους απ' ότι ο Χιτλερ, ο Ναπολέων και ο Καίσαρας μαζί (δεν τους μέτρησα έτσι; απλά μιλάμε για πολύ σφάξιμο). Αυτό σαφέστατα δεν σημαίνει πως εγώ, και φαντάζομαι και σύ, που βαφτιστήκαμε Χ.Ο. έχουμε ατομική ευθύνη, σωστά;

    2. Η όλη άρνηση της θρησκείας που έχουν μαλλιασει τα χέρια μου να γράφω ξεκίνησε από επιστήμονες/φιλοσοφους που πολλοί εξ αυτών και πρωτοπόροι ήταν εβραίοι (Φρουντ, Αινσταιν, Μαρξ κτλ)

    3. Το Ισραήλ είναι αμερικάνικο προτεκτοράτο και όχι το ανάποδο. Το Ισραηλ είναι μια πανοπλη μεν, μπανανία δε και ο οποιος αρχηγός τους μια μαριονέτα στα χέρια της Ουάσινγκτον. Σκέψου πως οι άνθρωποι (όπως και οι Παλαιστίνιοι) είναι σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και 50 χρόνια μέσα στην χώρα τους και όλα αυτά για να έχει ένα μη ισλαμικό προπύργιο η Αμερική στην Μέση Ανατολή! Αυτό βεβαίως δεν δικαιολογεί την γαϊδουρινή πολιτική του κράτους τους εναντι των αλλόθρησκων ντόπιων, απλά την εξηγεί.

    4. Όντως υπάρχουν εβραίοι με δύναμη, χρήμα κτλ, όπως υπάρχουν και από άλλες εθνοτητες. Οι εβραίοι απλούστατα αλληλοσυνεργάζονται και είναι "φανερά" μια κλειστή κάστα, ενώ οι άλλες είναι "κρυφές"

    5. Το κεφάλαιο και ο εξουσιασμός δεν έχουν πατρίδα/έθνος. Τα χρησιμοποιούν όμως για να κάνουν την δουλειά τους. Έδρα φαίνεται να έχουν την Αμερική, και μέχρι εκεί. Η μεγαλύτερη αντίδραση σε αυτούς έχει και πάλι έδρα την Αμερική, άρα τρέχα γύρευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @biologos
    Στην ψυχολογία του πράγματος νομίζω πως η ταινία έχει πέσει ακριβως. Είμαστε όντως όλοι θεματοφύλακες του συστήματος διότι μας κάνει μετόχους του, έστω και φτωχούς.

    Η συνειδητοποίηση πως μπορούμε όλοι και άνετα να ζούμε με άνεση και χωρίς πεινα, φτώχια κτλ είναι αρκετά ισχυρό μήνυμα. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να το απαιτείς, έτσι σαν θέλω. Σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως δεν φταίνε μόνο οι "αμερικάνοι" και οι τράπεζες αλλά και συ ο ίδιος και κυρίως αυτά που θεωρείς δεδομένα σαν "σωστά" (ο φίλος μας στα προηγούμενα ποστ νομίζω είναι καλό παραδειγμα νοητικής αδράνειας). Αν αλλάξουμε ένας ένας, στο τέλος θα αλλάξουμε όλοι, αλλά επιμένω πως αυτά τα βήματα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Ίσως σε 50 χρόνια όντως οι απόγονοί μας να κοιτάνε το παρελθόν με καλοπροαίρετη περιφρόνηση όπως κοιτάμε εμείς το Μεσαίωνα, ίσως όμως και όχι....

    (η ταινία μου θύμησε και την καμπάνια για τα χρέη των χωρών του τρίτου κόσμου. Εκεί φαίνεται εύκολα η νοοτροπία των κρατούντων που καταγγέλει το zeitgeist)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mε προβλημάτισε σε κανα 2 πράγματα η ταινία.

    Άντε έχουμε την τεχνολογία για αυτάρκεις πόλεις ενεργειακά,υπερσύγχρονα τραίνα κτλ...Το ερώτημά μου είναι:Ποιός θα πληρώσει για όλα αυτά?Δηλαδή άντε και το καταργούμε το χρήμα,είναι λίγο ουτοπικό αυτό που λέει η ταινία.Ποιός για παράδειγμα θα κάνει τον εργάτη στα γεωθερμικά εργοστάσια ή ποιός θα ποντίσει τις κατασκευές για τα τραίνα που θα συνδέουν Ν.Υ με Πεκίνο?Γιατί ναι μεν η τεχνολογία υπάρχει και οι μηχανές για τέτοιες απόπειρες αλλά χρειάζονται και ανθρώπινο δυναμικό,πόροι για να σχεδιαστούν όλα αυτά κτλ κτλ.

    Το άλλο που δεν μου άρεσε, ούτε στο πρώτο zeitgeist είναι η συνωμοσιολογία για την ελεγχόμενη κατεδάφιση των Διδύμων Πύργων.Αλλά αυτό είναι λίγο εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τώρα είδα το σχόλιό σου Ζέηφοντ...ναι συμφωνούμε πώς η νοητική αδράνεια και η στεγανοποίηση της σκέψης είναι πράγματα στα οποία έχουμε αλλεργία.

    Και φυσικά όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @biologos
    Χμμμμ σε μερικά μπορώ να βοηθήσω.

    * Διδυμα και ελεγχόμενη κατεδάφιση.
    Πρώτα απ όλα σαν θεωρία είναι αρκετα sound. Στο πρωτο zeitgeist είχε μπει σαν πράξη, "γεφυρα" της θεωρίας (1ο μέρος) - αιτία (3ο μέρος)

    *Ποιος θα τα πληρώσει;
    Μα δεν το πιάνεις πως το χρήμα είναι παραμύθα; Αν έχεις ενέργεια και υλικά το μόνο που λείπει είναι η εργασία (θα φτάσουμε και σε αυτό)
    Ο Ρόμπινς έγραψε το αμίμητο: το χρήμα είναι παραμύθι. Είναι μια μονάδα μετρησης. Το να λες δεν έχουμε λεφτά είναι σαν να θες να φτιάξεις κέικ και να έχεις αλεύρι, ζαχαρη, αυγά, σοκολάτα κτλ και να λες δεν μπορώ να το φτιάξω γιατί δεν έχω....γραμμάρια!

    * Ποιος θα δουλέψει ρε παιδιά;
    Χμμμμ Ο άνθρωπος είναι γενετικά προγραμματισμένος για να παράγει/κυνηγά κτλ
    Η εργασία από μόνη της είναι ευχάριστη (πχ εμείς τώρα που τρόπον τινά 'εργαζόμαστε' για τα blogs μας χωρίς κέρδος, απλά γιατί έτσι γουστάρουμε), όταν δεν γίνεται μονόδρομος και καταναγκαστικά.

    Νομίζω πως το πετάει "πλάγια" στην ταινία. Όταν χανονται θέσεις εργασίας αντί να απολύεται κόσμος θα ήταν καλύτερο να δουλευουμε όλοι λιγότερο....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά περί αλλεργίας που γράφεις προσυπογράφω με τα τέσσσερα και ας με λένε όσο δογματικό θέλουν! Ρε πως αλλάζουν οι λέξεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος5/10/08 18:11

    @zaphod:
    "Το Ισραήλ είναι αμερικάνικο προτεκτοράτο και όχι το ανάποδο. Το Ισραηλ είναι μια πανοπλη μεν, μπανανία δε και ο οποιος αρχηγός τους μια μαριονέτα στα χέρια της Ουάσινγκτον"
    ...αυτό το ξέρεις ή το υποθέτεις λόγω γεωγραφίας?
    Γιατί αυτοί που ισχυρίζονται το ανάποδο δεν αναφέρονται στο Ισραήλ σαν κράτος αλλά σαν έθνος.
    Στην πρώτη περίπτωση με ενδιαφέρει να βρώ πηγές.
    Ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα....
    (Κάτι σαν ιστορικός ή πολιτικός αγνωστικιστής, ας μου επιτραπεί η έννοια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος5/10/08 18:13

    @Hades είπε:
    Η επιστήμη δεν εναντιώνεται στην θρησκεία διότι πολύ απλά είναι τελείως άσχετη. Απλώς παρουσιάζεται ως αντίθετη προκειμένου να δαιμονοποιηθεί. Εξάλλου η (οποιαδήποτε) θρησκεία δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει κάτι. Να πλουτίσει και να ελέγχει προσπαθεί.
    Η πίστη στο ο,τιδήποτε δεν είναι κακή. Η θρησκεία όμως αποδεδειγμένα ακρωτηριάζει πνευματικά. Και μέσα από οτν πνευματικό ακρωτηριασμό έρχοντια και όλοι οι υπόλοιποι.
    ΥΓ. Τέλος του καπιταλισμού με την... κουμουνιστική Κίνα να αποτελεί το πλέον καπιταλιστικό κράτος, πολύ απλά δεν υφίσταται.
    ___________________________
    Μπορείς να μου παραθέσεις τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό σου περί ασχετοσύνης;
    Η επιστήμη δεν περιορίζεται μόνο στην εξέταση του φυσικού περιβάλλοντος - από τη στιγμή που κάποιοι θρησκευτικοί ηγέτες απαιτούν την υποταγή του κόσμου με βάση κάποια "θεϊκή" διαταγή τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποδειχθεί πως και γιατί αυτή η "θεϊκότητα" ήρθε σε επαφή με τους συγκεκριμένους ηγέτες. Γιατί αν αποδειχθεί πως όντως αυτοί οι ηγέτες έχουν "κληρονομικό" χάρισμα και "θεϊκή" κληρονομιά να τους προσκηνύσουμε- αν όχι πρέπει να μπουν στο τρελοκομείο και εκεί να παραμείνουν..
    Τα θρησκευτικά μιμίδια έχουν εισβάλλει στην προσωπική μας ζωή με καταστροφικές συνέπειες στην μεταξύ μας επικοινωνία αλλά και στον τρόπο ζωής μας..
    Η θρησκευτική πίστη που ζητά να αλλάξεις χαρακτήρα και τρόπο ζωής προς τέρψην μιας "ανώτερης αδυναμίας" είναι καταστροφική (όχι απλώς κακή).
    υ.γ.: Η κομμουνιστική κίνα είναι κατ' επίφασην κομμουνιστική -όπως ακριβώς και η ΗΠΑ με τα δις που έδωσε από τον κρατικό κορβανά στις τράπεζες για να μην βαρέσουν φαλιμέντο είναι κατ' επίφασην νεοφιλελεύθερη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @macloud
    Εύκολο είναι, αλλά για να στο αποδείξω θα έπρεπε να γράφω για ώρες.

    Hints
    1. Ποια είναι η μοναδική χώρα που ποτε δεν έχει ψηφίσει κατά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ;
    2. Ποιος είναι ο προνομιακός προμηθευτής όπλων του κράτους του Ισραήλ; (μιλάμε για ΠΟΛΛΑ λεφτά)
    3. Αν ήσουν "παγκόσμιος κυρίαρχος" θα είχες πόλεμο μέσα στην ίδια σου την χώρα; Οι ΗΠΑ δεν αφήνουν να τους κουνηθεί κανένας ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ τους (πχ η Λατινική Αμερική ονομάζεται χαϊδευτικά our backyard) και γι αυτό έχουν μουρλαθεί με τον τρελο Τσάβες. Το Ισραηλ είναι σε πόλεμο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ από την εποχή που έγινε κράτος, και όχι σε εξωτερικούς πολέμους όπως κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά στο εσωτερικό.
    4. Η ίδια η εμπόλεμη κατάσταση οδηγεί τον ντόπιο και απόδημο λαό του κράτους σε ακραίες θέσεις. Όλα τα κράτη γύρω του είναι μουσουλμανικά και η επικρατούσα (ειδικά στους "πατριώτες") άποψη είναι πως δικαιολογούνται οι πράξεις εναντια στους Παλαιστίνιους επειδή "οι μουσουλμάνοι είναι πολλοί".
    5. Βάλε και την μαλακία που έχει στο κεφάλι της η θρησκευτική δεξιά στις ΗΠΑ που περιμένει την αποκάλυψη όταν "ξανακαταστραφεί ο Ναός του Σολωμόντα" και έχεις ένα μπουρδελο.

    6. Το πιο αστείο είναι πως οι πιο πολλοί από αυτούς δεν είναι καν απόγονοι των αρχαίων Εβραίων αλλά απόγονοι εξεβραϊσμένων πληθυσμών! Βράστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @stardust 30

    Συμφωνούμε και επί της αρχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ all

    Τώρα πήρα χαμπάρι πως μπορεί αυτά που γράφω να ...παρεξηγηθούν ελαφρώς.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ πως υπάρχει ένα και μοναδικό παγκόσμιο "διευθυντήριο".

    Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί παίχτες, με αντικρουόμενα συμφέροντα, οι οποίο όμως έχουν κοινά σημεία όσον αφορά την συμπεριφορά, των τρόπο δρασης και τα μεσα που χρησιμοποιούν. Η ίδια η ανταγωνιστηκότητα (που λεει και το zietgeist)που ενυπάρχει στο σύστημα σε εμάς που είμαστε "υπό", η ίδια ακριβως υπάρχει και στην κορυφή. Profit (εξουσία, δυναμη, διαιωνιση του "δικού μας" τρόπου) no matter the cost.

    Η θρησκεία, το χρήμα κτλ είναι όπλα, και δεν ανήκουν μόνο σε έναν, αλλά σε πολλούς που τα χειρίζονται κατά το δοκούν. Απλά ο τελικός μας στόχος (πρέπει να) ειναι να τους στερήσουμε από τα όπλα γενικώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος5/10/08 21:15

    @Zaphod

    "Η θρησκεία, το χρήμα κτλ είναι όπλα, και δεν ανήκουν μόνο σε έναν, αλλά σε πολλούς που τα χειρίζονται κατά το δοκούν. Απλά ο τελικός μας στόχος (πρέπει να) ειναι να τους στερήσουμε από τα όπλα γενικώς..."


    Θα ήθελα να ήμουν μπροστά όταν θα το πεις αυτό σε καμία γριούλα ενός χωριού:)(αλλά όχι μόνο και σε γριούλα).Σε χρόνο dt,ένας φυσικός λιγότερος χαχαχαχα^_^


    Όσο για το Venus Project,δεν πιστεύω να υλοποιηθεί ποτέ.Ακόμα και αν υλοποιηθεί δεν θα αντέξει.Λίγο να το σκεφτείς και αμέσως όλα καταρρέουν.

    "If our father is our basis for God, and our fathers abandoned us, then what does that tell you about God?”,Tyler Durden-Fight Club

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @oblivion
    Γι αυτό και λέω πως θα αργήσει και πως οι κοινωνικές αλλαγές ακολουθούν αργούς ρυθμούς.

    Δες το αισιόδοξα: όταν γίνουμε εμείς παππούδες αυτή η ιδέα θα ας φαίνεται μια χαρά!
    (αν και μερικοί δεν βάζουν μυαλό, μακάρι να ζήσουν 500 χρόνια :Ρ)

    Για το venus project δεν ξέρω πως "καταρρέουν όλα". Η άποψή μου είναι πως είναι νωρίας και πως η όλη φάσηςτης χρηματοκρατίας (καλο ε;) είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία. Αυτό που ξέρω είναι πως χρειάζεται τουλάχιστον μια γενιά εκπαίδευσης για να αλλάξει το όλο εξουσιαστικό παραμύθι. Χωρίς εκπαίδευση ο χρόνος αυτός θα παραταθεί. Άσε που αν το project αυτό δεν είναι παγκοσμιο θα του την πέσουν όλοι οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος5/10/08 22:39

    @Zaphod
    "Για το venus project δεν ξέρω πως "καταρρέουν όλα". "

    Να σου πω πως το σκέπτομαι εγώ.

    Για κάθε κοινωνία,η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο.Η ανάπτυξη επέρχεται μέσω του έργου που παράγουν οι πολίτες της,γενικότερα.Όμως,τι είναι αυτό που αναγκάζει εμένα και εσένα να παράγουμε έργο?Μήπως η επιθυμία που έχουμε να δούμε την κοινωνία στην οποία μεγαλώσαμε σε μια καλύτερη κατάσταση???Ή μήπως μας αρέσει να δουλεύουμε χωρίς άμεσο προσωπικό κέρδος??ΟΧΙ.
    Σήμερα είναι το χρήμα.Εγώ έχω χρήμα,εσύ δεν έχεις,εγώ έχω δύναμη εσύ δεν έχεις.Το χρήμα ΣΗΜΕΡΑ είναι το απόλυτο κίνητρο δράσης.Και για να επανέλθω,η ανάπτυξη της κάθε κοινωνίας,εν μέρη, στηρίζεται στον ανταγωνισμό(πες το και άμιλλα).ΣΗΜΕΡΑ κάθε κοινωνία,εκ των πραγμάτων δυναμική,έχει καλλιεργήσει το ένστικτο της υπέροχης στους πολίτες της.Και ας μην το αρνούμαστε,είναι ωραίο να είσαι ο καλύτερος ανάμεσα σε κάποιους.

    Υποθέτοντας πως το Project είναι πραγματικότητα.Τι θα έχουμε ως αξία??Πιο θα είναι το κίνητρο για δράση??Πιο για μόρφωση??Όλα θα είναι στα πόδια μας.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τότε μία κοινωνία (μετά την υλοποίηση του project) θα περιστοιχίζεται μόνο από επιστήμονες.

    Εν κατακλείδι,θα συμφωνήσω,δεν υπάρχει ανθρώπινη φύση,αλλά ανθρώπινη συμπεριφορά η οποία όντως
    καθορίζεται και μεταβάλεται από τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες.Αυτό όμως το γεγονός έκανε την ιδιοτέλεια,την τάση για υπεροχή και τόσα άλλα ψεγάδια....φύση μας.

    Θα παρεξηγηθώ το ξέρω αλλά ίσως επειδή δεν έφτασε η ώρα να πειραματιστούμε σε αυτό το χιμαιρικό τρόπο ζωής του project.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 1. O ΓΕΡΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ O ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ JACQUES FRESCO, ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ VENUS PROJECT. ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ EXEI ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΠΘ ΛΥΟΜΕΝΟΥ (ΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

    2. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚΙΝΓΚ, ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΙ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΑΒΑΝΟΣΚΟΠΗΣΗ).


    3. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
    ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ ΤΟΥ.

    4. ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΡΘΗ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΗΔΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η CORPORATOCRACY ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

    5. ΙΣΩΣ ΜΟΥ ΛΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ "ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΙΑ?" ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΣ ΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ, ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΛΕ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΞΙΕΣ, ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΒΙΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΗΠΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΕΤΑΤΕΡ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΗ Ν ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Λ.Α.
    ΘΕΛΕΙΣ ΚΟΤΕΡΑ, ΑΛΟΓΑ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ, ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ. ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΣΑΝ ΠΟΥΣΤΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΛΠ. ΓΙΑΤΙ? ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ. ΣΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΜΒΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ ΓΕΝΝΕΕΣ 14. ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΕΣ?

    ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Η ΦΥΣΙΚΗ ΛΕΕΙ ΚΕΚΤΗΜΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ.

    6. ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ

    WE MUST STOP SUPPORTING THE SYSTEM

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΖΤΙΖΕΙ ΕΞΩ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.


    7. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟ Η ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ Η ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ.

    8. ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ.

    9. ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος5/10/08 23:06

    Όχι αυτός ρε Αθήνα.Ο γεράκος που μιλάει κάπως περίεργα και τον δείχνει στην αρχή και στο τέλος ξέρεις ποίος είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @athena :
    Και εγώ αναρωτιέμαι από μικρός γιατί ο λεφτάς να εξακολουθεί να τρέχει σαν πούστης (ελπίζω να μην με πεί ρατσιστή πάλι ο ζαπ) παρόλο που έχει ήδη όλα όσα αρχικά επιθυμούσε :
    το δικό μου συμπέρασμα ήταν ότι το κάνει ακριβώς για τον ίδιο λόγο που ο διαβαστερός συνεχίζει να διαβάζει όσα κι αν μάθει, ο κλέφτης συνεχίζει να κλέβει όσα κι αν έχει κλέψει, κλπ. Αυτό έχει μάθει να κάνει καλά.Αν σταματήσει πρέπει να μην κάνει τίποτα. Επίσης, όσον αφορά το "τρέξιμο"εταιριών , που δεν μπορεί να αποδοθεί σε ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, πιστεύω ότι γίνεται γιατί δεν υπάρχει στατικότητα στην διαχείριση πλούτου και εξουσίας΄. Είναι μία διαρκής διαδικασία. Μία διαρκής πάλη. Ή αυξάνεις την επιροή σου και τα κέρδη σου, ή τα βλέπεις να μειώνονται. Δεν υπάρχει σημείο που να πείς "εδώ είμαστε καλά.Ρίξε άγκυρα."
    Αν και στο Zeitgeist προβλέπεται ότι αυτό το σημείο πλησιάζει και είναι η διαφέντευση όλου του κόσμου από μία κεντρική εξουσία.Και αυτό ακόμα, όμως, δεν σημαίνει "καθισιό" για τους αφέντες.Ίσως , μάλιστα, περισσότερο "τρέξιμο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΝΤΑΤΣΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΓΕΡΑΚΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΑΣΠΡΟΜΑΛΛΗ ΜΕ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ...


    ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΑ CREDITS ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ...

    ΑΜΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΚΡΗ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΕΝΙΚΟΛΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ
    ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΝΑ ΣΑΝ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Bρήκα ποιός είναι ο γερος Ινδός που μιλάει στην αρχή...

    Είναι ο Krishnamurti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @oblivion
    Δεν πολυδιαφωνώ, γι αυτό και έγραψα πως θα χρειαστεί (τουλάχιστον) μια γενιά.


    Αυτά μπορούν να προσπεραστούν. Η υποψία μου είναι όμως πως η τάση για κυριαρχία κτλ είναι μέσα στον βιολογικό προγραμματισμό μας και η αλλαγή αυτού, ειδικά άμεσα, συνιστά
    α) ουτοπια
    β) καταπίεση

    Επιμένω πως οι κοινωνικές αλλαγές που "πιάνουν" συνήθως γίνονται τόσο αργά που δεν το παίρνουμε χαμπάρι

    @athena
    1. Ναι
    2. Υπεραπλουστεύεις
    3. If there is a will, there is a way. Το θέμα είναι πως οι συνθήκες δεν ευνοούν αυτήν την will που λέγαμε οποτε;
    4. Μπα, ίσως λιγότερο.
    5. "Σκοπός των βασανιστηρίων είναι τα βασανιστήρια. Σκοπός της εξουσίας είναι η εξουσία". Σύντροφος Ο 'Μπράιεν. Τα μέσα είναι απλά....μέσα, όχι σκοπός. Θα ήταν το ίδιο αν μέναμε σε σπηλιές. Θα υπήρχε ένας που θα ήθελε να βάζει τους άλλους να του κυνηγάνε ποντίκια για να τρώει κτλ
    6. Εδώ επιτέλους συμφωνώ απόλυτα! Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, όπως άλλαζε ανα τους αιώνες και αλλάζει συνέχεια. Το ζήτημα είναι αν μπορεί ο καθένας να επηρεάσει αυτήν την αλλαγή προς το "ποθούμενον"
    7. Ναι, αλλά δεν μου είπες την γνώμη σου για το (υπερ)ποστ-παραγγελιά για το 2058 :Ρ
    8. Όχι ακριβώς. Απλά εξετάζουν την πιθανότητα επόμενου μονοπωλίου όταν το πετρέλαιο τελειώσει. Το σύστημα αυτοσυντηρείται.
    love&kisses
    zaphod

    @enikolo
    Καλή ανάλυση, επιπέδου 16χρονης κορασίδας. Βελτιώνεσαι!

    (Σου δίνω υλικό για επόμενο "hate zaphod" post, μιας και το προηγούμενο
    * ήταν μονο σε 2 blogs
    * έλεγε τις ίδιες ανοησίες που αναμασούσες και εδώ ΑΛΛΑ:
    * βρήκες και μερικούς να σου πουνε μπράβο, που ανάθεμα και αν διάβασαν τι έγραφα - και κυρίως τι έγραφες!
    * Επιτέλους άλλαξε τίτλο! Η ταινία λέγεται Από το ΣΟΥΡΟΥΠΟ ως την αυγή! Aπό το χάραμα ως την αυγή δεν βγάζει νόημα!)



    @athena
    Δεν υπάρχει "λογικό" και "παράλογο" στις ζωικές λειτουργίες. Η έννοια της αξίας της ζωής του "πλησίον" πέραν της υποομάδας που ανήκουμε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια "φυσική" λειτουργία, αλλά μια αξία που είναι σχετικά νέα στα μιμιδια του ανθρώπινου είδους, οποτε ακόμα θεωρείται (φαντάζομαι, γιατί βγαινω λίγο off field εδώ) υποδεέστερη στο γενικότερο θυμικό απ' ότι η τάση για επιβολή και κυριαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το κατάφερα να το δω κι εγώ αν και πρέπει να ομολογήσω ότι από το σημείο που άρχισε να παρουσιάζεται το Venus Project, κάθε τόσο έμπαινα στον πειρασμό να το σταματήσω. Το τελείωσα όμως τελικά, και ιδού τα δικά μου συμπεράσματα.

    1) Γενικά τα περί λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας, της επιβολής αμερικανικών συμφερόντων σε άλλα κράτη και τα της θρησκείας με βρίσκουν σύμφωνο.

    2) Τα περί συνομοσιολογίας συμφερόντων του αμερικάνικου Κράτους, συγκεκριμένων εταιριών και συγκεκριμένης ελιτ ανέκαθεν με προβλημάτιζαν και το ίδιο κάνουν και τώρα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένας ή μία ομάδα σχεδιαστών πίσω από όλα αυτα. Θεωρώ ότι τόσο οι οικονομίες όσο και οι κοινωνίες (Αμερικάνικες και μη) είναι emergent (αναδυόμενα) μεγέθη που αυτορυθμίζονται. Φαίνεται σαν ο στόχος να είναι κοινός, αλλά τελικά τα συμφέροντα και οι ανάγκες είναι διαφορετικά ανά πάσα στιγμή.

    3) Η έννοια του Συστήματος. Με έχει κουράσει αυτή η καραμέλα. Ποιο Σύστημα; Που αποτελείται από ποιους ανθρώπους και ποιες διαδικασίες; Ο πιλότος του B-2 που απελευθερώνει μία βόμβα και σκοτώνει 30 άμαχους Ιρακινούς είναι περισσότερο μέρος του Συστήματος από τη γιαγιά του πού πίνει τσάι με τις φίλες της στη βεράντα του σπιτιού της;

    4) Το Venus Project έχει πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο και σχεδόν καθόλου πρακτικό. Σύμφωνοι ότι ακόμα και η παρούσα τεχνολογία αρκεί για να συντηρήσει την ανθρωπότητα μέσω της Οικονομίας Πόρων. Εγώ όμως έχω τις πολύ απλές ερωτήσεις (αρκετές από τις οποίες έχουν αναφερθεί ήδη):
    α) Ποιος θα συντηρεί το αιολικό πάρκο;
    β) Αυτός που θα το συντηρεί, δεν θα πρέπει να έχει σχετική κατάρτηση; Άρα για ποια μη-επαγγελματική εκπαίδευση μιλάμε;
    γ) Πώς θα εξασφαλίζεται η αδιάκοπη παροχή τροφής και νερού ισότιμα για όλους τους ανθρώπους και τατόχρονα με ηθική και ανανώσιμη πολιτική απέναντι στις καλλιέργιες και την κτηνοτροφία;
    δ) Τί κίνητρο θα έχει για να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα κάποιος; Πχ εγώ που δεν μου αρέσει να ζωγραφίζω πίνακες με λουλουδάκια;

    5) Ο ανθρώπινος χαρακτήρας είναι ΚΑΙ ανθρώπινη φύση ΚΑΙ ανθρώπινη συμπεριφορά. Όταν ο μικρός Γιαννάκης παίζει με τη μικρή Ελενίτσα το γιατρό, δεν υιοθετούν τη συμπεριφορά τους από κάπου.

    6) Λαμβάνοντας υπόψη και το 5), δεν θεωρώ ότι το νομισματικό σύστημα είναι ο μοναδικός ένοχος για την εγκληματική πλευρά του ανθρώπου. Πόλεμοι και φόνοι γινόντουσαν και πριν το χρήμα. Πχ για τη δόξα ή για τον/την γκόμενο/α.

    Για να μην το κουράσω. Και τα δύο μέρη αναφέρουν κάποια πραγματικά θέματα/ προβλήματα, αλλά οι "συνομωσίες" και οι λύσεις που διαπραγματεύονται είναι ολίγον εκτός τόπου και χρόνου. Εννοείται ας πουμε ότι με συλλογική προσπάθεια έρχονται αλλαγές. Δεν ρώτησε όμως κανείς το κάθε μέλος της κάθε κοινωνίες τί είδους αλλαγή θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ellinaki
    Τι να πω, και γαμώ τα σχόλια!!!

    Πάμε!

    1. ΟΚ
    2. Συμφωνώ απόλυτα. Αν θες δες πιο πάνω που είπα πως δεν είναι η θέση μου πως ένα παγκόσμιο διευθυντήριο κτλ κτλ.... Νομίζω πως το έθεσες πιο καλά από μένα, και για να πω εγώ τέτοια κουβέντα.....
    3. ΟΛΟΙ. Όπως λέει και ο θείος μου ο Κουκουές "και οι πεθαμένοι φταίνε". Ασε το "σύστημα" γενικά. Ο τρόπος ζωής μας κοστίζει σε ζωές αλλού (πχ Αφρική) κάθε μέρα, απλά στο μυαλό μας αυτό δεν θεωρείται "συνενοχή" αλλά πως "έτσι είναι ο κόσμος, δεν τα εγκρίνω εγώ αυτά"
    4. Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι πως δεν είναι το τεχνολογικό μέρος το πρόβλημα.
    α) Αυτα είναι trivial σε κάθε κοινωνία. Κάποιος θα το συντηρεί :)
    β) Αναγκαστικά θα υπάρχει τεχνική εκπαίδευση, μη λέμε τώρα *****
    γ) Έλα ντε! Και χωρίς πολέμους, πείνα κτλ ο ανθρώπινος πολιτισμός ανεβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς
    δ) Εσυ να ...blogαρεις!
    5) Ε κάτι έχει πάρει το μάτι τους. Η ανρθώπινη συμπεριφορά (και φύση) μπορεί να αλλαχθεί αν έχει κάποιος λόγο να το κάνει. Ειδικά αν τους πιάσεις μικρούς. Γι αυτό και μας βαφτίζουν και μας πιπιλάνε τα κεφάλια όταν είμαστε μικροί. ΑΝ περιμένανε τα κοράκια να μεγαλώσουμε, θα είχανε μείνει από πελετεία!
    6) Σωστός! Το είπα και πιο πάνω, είναι το μέσο και όχι ο σκοπός!

    "Δεν ρώτησε όμως κανείς το κάθε μέλος της κάθε κοινωνίες τί είδους αλλαγή θέλει."
    Και γι αυτό γράφουμε, ο καθένας προσπαθεί να επηρεάσει τον άλλον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. α) "Έλα ντε! Και χωρίς πολέμους, πείνα κτλ ο ανθρώπινος πολιτισμός ανεβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς"

    μπάβο ρε συ ζαπι!αυτές είναι αναλύσεις!
    θα μάθουνε κάποια στιγμη όλοι από το παράδειγμά σου και τότε....θα φανεί το μεγαλείο σου.Υπομονή πέλ.

    β)"Καλή ανάλυση, επιπέδου 16χρονης κορασίδας."
    Τώρα ποιός γίνεται φαλοκράτης? Εγώ στο ξανάπα : μήπως γενικά, είσαι "κρυφός"? Τσέκαρέ το.

    γ)Μην ταράζεσαι και μην παίρνεις προσωπικά λίγη χλεύη. Η χλεύη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.Ιδίως εκεί που υπάρχουν σημάδια έπαρσης, χρειάζεται ολίγη.

    δ)Ξαναλέω : μην ταράζεσαι και συγκεντρώσου στην έρευνα.Έχεις έναν πλανήτη να σώσεις, μέν.

    ε)Μην ταράζεσαι γιατί δικό σου είναι το βλόγκ και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το μετατρέψουμε σε πεδίο επιφανειακού σαρκασμού και κόντρας.Να απαντάς τεχνοκρατικά και επί των ερωτημάτων (αν σου γίνονται).Εκτός και αν θές απλά να φαίνεται μεγάλος ο αριθμός των σχολίων όπως στο προηγούμενο, που έφτασε τα 90 κάτι και τα 2/3 ήταν εγώ να δουλεύω εσάς (είμαι κι εγώ μεγαλειότατος :-)).Νο problem.

    στ)Για να μην πληγωθείς παραπάνω από όσο πρέπει για διαδίκτυο, σου λέω ότι έχεις δίκιο για τον τίτλο της ταινίας.Εδώ τώρα, πρόσεξέ με που δεν θα πέσω νεκρός στο πληκτρολόγιο,....ναι!έκανα λάθος!Ταρααά.

    ζ)Σε ικετεύω, αν είναι να συνεχίσεις τη φτηνή κόντρα, τουλάχιστον μην το κάνεις σε μορφή "αγαπητή σουπερ κατερίνα, ...."

    η) Όσο και αν σου φαίνεται απίθανο, σε πάω γιατί βγάζεις πολύ οργή. Δεν είναι κακό.Απλά , παρέμεινε στο θέμα....

    Ασπασμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ zaphod

    4.
    α) Ναι αλλά ο παππούλης έλεγε ότι κανείς δε θα χρειάζεται να κάνει τίποτα. Άρα λίγο ο τεχνικός, λιγο ο επιβλέπων και λίγο ο γιατρός, νάσου πάλι οι επαγγελματικές ιδιότητες.

    β) Η τύπισα του Venus Project έλεγε ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτηση. Τόσο απλά. Γενικά αυτό το ότι "το εκπαιδευτικό σύστημα προάγει εταιρικά συμφέροντα" δεν το πολυκαταλαβαίνω. Είναι σα να λέει κάποιος ότι δεν θα σπουδάσει Φυσικός επειδή το CERN χρηματοδοτείται από διάφορες εταιρίες.

    δ) Σε μία τόσο τέλεια κοινωνία δεν θα έχω προβληματισμούς για να blogαρω! Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του κόσμου γενικότερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @enikolo
    Δεν σου άρεσε το κορασίδα ε;
    Όντως λίγη χλεύη δεν πειράζει κανέναν..
    Όσο συνεχίζεις να δρας με τρόπο 15χρονου θα σου φέρομαι έτσι, και ζητώ συγνώμη από τα 15χρονα.

    @ellinaki
    Δεν διαφωνούμε επί της αρχής. Έτσι και αλλιώς το project αυτό είναι στην καλύτερη κάτι νεφελώδες. Μια οικονομία βασισμένη σε άλλα στανταρντ είναι μια καλή ιδέα. Παραπέρα θα δείξει. Ο Agent Smith έλεγε πως το πρώτο matrix ήταν σχεδιασμένο σαν ουτοπία αλλά δεν...

    Η ειδίκευση στην εργασία δεν επιφέρει κατ' ανάγκη ανισότητα και ανισοκατανομή εισοδήματος, αυτά είναι πάρεργα των σχεσεων που ήδη υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ωπ! να τι γίνεται αμα γράφεις βιαστικά!
    (και όμως: thanx enikolo)

    Aντί για: "Έλα ντε! Και χωρίς πολέμους, πείνα κτλ ο ανθρώπινος πολιτισμός ανεβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς"


    βάλτε:
    "Έλα ντε! Και χωρίς πολέμους, πείνα κτλ ο ανθρώπινος πληθυσμός ανεβαίνει με εκθετικούς ρυθμούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. θα το δώ και θα σου πω.
    Το Venus Project το τσέκαρα στο νετ.
    Καλή φάση φαίνεται δε λέω. Τουλάχιστον αν όλα είναι έτσι οπως τα λένε και δεν ειναι καμιά απάτη για να βγάλουν φράγκα, δείχνει ότι κάποιοι το παλεύουν και λίγο ρε διάολε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. αυτό είναι !
    τώρα πιστεύω!σταματώ την αναζήτηση της αλήθειας!
    Αφού δέχθηκα thanks από τον μέγιστο ζαπ, ολοκληρώθηκα!
    έλα χαζούλη , σε πειράζω.
    άντε βρε, καλή καρδιά...
    ΥΓ : ζητάω κι εγώ συγνώμη από τα 15χρονα που γίνονται θέμα ανταλλαγής σχολίων σε ένα καθαρά επιστημονικοαγνωστικιστικό μπλόγκ.Φαντάσου τι τους σούρνουν οι άλλοι, οι θρησκόληπτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @estarian
    Γι αυτό και το συζητάμε, νομίζω. Αν ήταν κακή φάση θα το είχαμε ξεπεράσει. Το αστείο είναι πως, εγώ τουλάχιστον, δεν το έχω ψάξει καθόλου, απλά λέγω τις αντιρρήσεις μου με βάση αυτό που είδα στην ταινία. Παντως η recource based οικονομια είναι καλή φάση. θυμάσαι που το κουβεντιάζαμε στο τελευταίο μασαμπούκιασμα, πως το επόμενο νόμισμα θα είναι το joule; (εκτός και αν εκείνη την ώρα μαγείρευες και έχασες την αγόρευση)

    @enikolo
    Ελα βρε και είχα ανησυχήσει! Τελείωσε το σχολείο; Δεν θέλω να μου μείνεις και από απουσίες! Το μέγιστος είναι το αρχιερατικό μου όνομα btw (pontifex maximus). Aντε και αν θες κανένα hint για τα διαγωνίσματα εδώ είμαστε! Ακόμα και στα θρησκευτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @all

    Food 4 thought
    Είδα προψές ένα ντοκιμαντέρ για την ....ευτυχία. Με βάση κάποιους δείκτες (μπλα μπλα) έβγαλε πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως την....Δανία!

    Οι λόγοι:
    * Υψηλή (κλιμακωτή) φορολογία σε όλους. Πρακτικά ένας σκουπιδιάρης και ένας γιατρός βγάζουν τα ίδια, άρα ο καθένας κάνει ότι γουστάρει (θεωρητικά) και δεν υπάρχει κοινωνική ανισότητα που να ανακλά στην εργασία. Ένας πρίγκηπας (!) είναι ενεργός ξυλουργός.
    * Κοινωνικό κράτος. Παιδεία και υγεία δωρεάν και σε όλους (και χωρίς φακελλάκι)
    * Εμπιστοσύνη στο κράτος και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης (τουτέστιν οι Δανοι ΘΕΛΟΥΝ να πληρώνουν υψηλούς φόρους)

    Δεν μπορώ να γνωρίσω την αλήθεια ή όχι του ντοκιμαντέρ, ή το πότε γυρίστηκε μιας και το είδα από την μέση και μετά στην τουβου, αλλά σαν ιδέα είναι καλος προπομπός του venus project, όσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια. Επίσης είναι απόδειξη πως το χρήμα σαν έννοια δεν φέρει από μόνο του την ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος6/10/08 16:24

    Πρόλαβα και είδα τα πρώτα λεπτά (καθώς είναι δύσκολη περίοδος για μένα αυτή) από το πρώτο και τα πλάνα που είδα ήταν φρικιαστικά και αληθινά. Θα προσπαθήσω να το κατεβάσω για να το δω με ησυχία αργότερα και θα επανέλθω.

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. έλα , το χάζεψες τώρα.
    είπαμε χλεύη , όχι μπόλεκ και λόλεκ!
    τεσπα, μην θίγεις θέματα ωραρίου γιατί μπορεί να προβληματιστεί κανένας πως βγάζεις εσύ το ψωμί σου.
    μην δώσεις και λάθος εντύπωση ότι είσαι κανάς αργόσχολος όλο θεωρίες και έπιβεβαιωθεί παλαιότερο μου σχόλιο περί παραθύρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Όσαν αφορά το σχόλιό σου περί Δανίας, μπορεί να αναφέρονται οι λόγοι της ευτυχίας τους, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ΄για εκεί, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να το πιάσουμε, να το αντιγράψουμε και να γίνουμε Δανοί (ακόμα και αν το κάναμε, θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια σειρά.Πχ. πρώτα εμπιστοσύνη στο κράτος , μετά υψηλή φορολογία).
    Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει τι πρέπει να γίνει σε ένα κράτος για να ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ σαν τους Δανούς, πρέπει να αναλύσει την πορεία του σύγχρονου κράτους τους (δηλ. μετά τον Β ΠΠ θα έλεγα).Αυτό όμως είναι δουλειά για πολλούς επιστήμονες (η ανάλυση των παραγόντων, συγκυριών και συνθηκών που έκαναν τας Δανούς αυτούς που είναι σήμερα.Εκτός και αν δεχτεί κάποιος ότι είναι καλύτερος λαός, που δεν συνάδει με τη θεωρία σου περί ρατσών.
    Αυτά περί ανάλυσης.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ zaphod

    Πρέπει να είναι πρόσφατο το ντοκιμαντέρ αφού η έρευνα έγινε κάπου μέσα στο 2008.

    Και όντως κάπως έτσι είναι τα πράγματα εκει. Είχα την ευκαιρία να με φιλοξενήσουν δύο Δανοί φίλοι στην Κοπεγχάγη πριν 6 μήνες και να τα δω λίγο εκ των έσω.

    Το γεγονός πχ ότι κάθε φοιτητής μπορεί να πάρει ένα χρόνο off από τις σπουδές του και να του επιδοτηθούν ταξίδια στο εξωτερικό, τί σας λέει;

    Το ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν κάθε χρόνο τριπλή αξιολόγηση από πολίτες, συναδέλφους και προϊσταμένους;

    Τό ότι το 95% του πληθυσμού είναι μη-θρησκευόμενο;

    Σε μένα λέει αυτό που είπε περίπου ο enikolo (άκουσον ακουσον!). Ότι για να εφαρμοστεί το περήφημο σκανδιναβικό μοντέλο (διότι περί αυτού πρόκειται) που συνδυάζει τα θετικά της ελεύθερης αγοράς με αυτά ενός κοινωνικού Κράτους, πρέπει και η τοπική κοινωνία να είναι έτοιμη και ώριμη για κάτι τέτοιο.

    Στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν έσκαγαν 100 πυρηνικές βόμβες σε όλη την ελληνική επικράτεια και αμέσως μετά ο χώρος εποικούνταν από Δανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος6/10/08 21:44

    Για να μην το κουράζουμε...το Venus project είναι πολύ καλό για να γίνει αληθινό.Για εμένα είναι μια εξιδανίκευση.Πάντως,από πλευράς υλοποίησης,θα ρωτήσω καθηγητές μου κατά πόσο μπορεί να στέκει.

    Υ.Γ1-Zaphod said "προψές".Κρητικός?:)

    Υ.Γ2-Zaphod said to enikolo

    "Aντε και αν θες κανένα hint για τα διαγωνίσματα εδώ είμαστε!"

    Αν θέλω εγώ βοηθάς??:D:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @island
    Με το πάσο σου, εμείς εδώ είμαστε!

    @enikolo
    Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεουν μπροστά σε υπολογιστή, όπως και άνθρωποι που έχουν άλλα ωράρια από τα δικά σου.


    Δανία: Συγχαρητήρια, μόλις εξέφρασες την πρώτη λογική σου σκέψη σε αυτό το blog!!!!

    Αρα δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε... βεβαίως είναι λίγο τετριμμένη και αυτονόητη, αλλά κάθε αρχή και δύσκολη!


    @ellinaki
    Το σκανδιναβικό μοντέλο το έχουμε εμείς ...ακουστά! Ο polse πάντως αναφέρει πως στην Σουηδία τα πράγματα χειροτερεύουν (αν δεν κάνω λάθος), τώρα για Δανία θα σε γελάσω.

    Το ότι καποια πράγματα θέλουν χρόνο, νομίζω πως είναι κοινός τόπος. Ειδικά αυτό το "Τό ότι το 95% του πληθυσμού είναι μη-θρησκευόμενο;" άντε εφάρμοσε το εδωπέρα όπου όλοι οι θεόπληκτοι είναι έτοιμοι να μας πουν δογματικούς!

    Απλά η όλη διαδικασία είναι ένας καλός μπούσουλας για την κοινωνία του venus project + το γεγονός πως αποβάλλεις την έννοια χρήμα.

    Το πρόβλημα είναι πως οι "αταξικές", "χωρίς ανισότητες", κοινωνίες (εδώ αναφερομαστε στο v.p. και όχι στην Δανία, αν και απ' ότι κατάλαβα οι κοινωνικές ανισότητες και εκεί είναι πολύ μικρές) συνήθως γίνονται απολυταρχίες ή κοινωνίες ηλιθίων (όπως η κοινωνία στην "Μηχανή του Χρόνου" του Γουέλς). Άρα οι Δανοί κάπου έχουν βρει την χρυση τομή, και μάλιστα εν μέσω καπιταλιστικού συστήματος.

    Αν αρχίσει σιγά σιγά και το υπόλοιπο σύστημα να τους μιμείται τότε η όλη κατάσταση μπορεί να φτάσει σε ένα "ανώτερο" ηθικό/πολιτικό zeitgeist.
    Tο πρόβλημα όμως είναι πως προβλέπω οι Δανοί να χαλάνε και όχι το αντίθετο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. oblivion
    Μόνο γεωγραφία και αρχαία/λατινικά μην με ρωτήσετε διότι δεν ξέρω που παν τα 4!

    Για το VP οι πιο πολλοί (και γω μαζί) μιλάμε στο ξεκούδουνο μιας και (εγώ τουλάχιστον) δεν το έχουμε ψάξει, αλλά οι γνώμες μας αναφέρονται στην (μικρή) παρουσίαση που κάνει η ταινία.

    Τεχνολογικά υλοποιείται (έστω και με παραλλαγές), αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το κοινωνικό μέρος είναι το δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος6/10/08 22:19

    Live chat τόχουμε κάνει το ριμάδι!

    Πέρα από την πλάκα όμως,ιδέες σαν το VP με κάνουν να χαρακτηρίζω ταινίες όπως το Matrix προφητικές!!:P)

    Τρομερό Hint για το Matrix 1(off topic αλλά δεν πειράζει,το αξίζει)

    Μια στιγμή ο Mr.Anderson ή Nio δείχνει την ταυτότητα του στην αρχή νομίζω.Checkάρετε τις ημερομηνίες πάνω.Σας περιμένει μια έκπληξη.Τελικά πολύ ψαγμένα άτομα οι Washowsky Brothers.


    Υ.Γ Πιο πολύ Μηχανική Ι:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. δεύτερη αναγνώριση σε μια μέρα!
    μήπως ρε συ τελικά τη γουστάρεις την κόντρα?
    τεσπα.
    πες μου ότι είσαι και τίποτα "έδρα"¨πουθενά (κανά μετσόβειο κλπ) να καταλάβω και γω ο χριστιανός γιατί το στυλ καρδιναλίων!(εξάγεται από σχόλιο ομπλίβιον).
    Ένιουει, επί της ουσίας, και επειδή για πούστη μπορεί να σε κατηγόρησα (και δεν καταλαβαίνω γιατί σε πειράζει, αφού είναι το ίδιο), αλλά για κακό οικοδεσπότη, ποτέ δεν έδωσες δικαίωμα, θα καταθέσω την άποψή μου την ταπεινή , όχι για το venus project καθ'αυτό, αλλά γενικά την όποια ελπίδα "εξυγείανσης" και "κάθαρσης" (μέχρι και οι νίγκρς δικαιούνται να πουν μια γνώμη).
    α)η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική ενέργεια μπορεί να γίνει μέσα από την παιδεία (κάποιος το ανέφερε αυτό ήδη).
    β)η παιδεία σύμφωνα με το βίντεο, αλλά και την πραγματικότητα , ελέγχεται περισότερο από οτιδήποτε άλλο (ακριβώς γιατί αποτελεί το λίκνο οποιασδήποτε ελπίδας).
    γ)παιδεία δεν είναι το πανεπίστήμιο, είναι το δημοτικό και η οικογένεια.Το πανεπιστήμιο είναι μόρφωση.
    δ)Όσοι είναι καθηγητές και εκπαιδευτικοί, ξέρουν καλύτερα από εμένα, ότι όποια και αν είναι η ύλη, στην τάξη είναι μόνοι τους με τους μαθητές.Ιt's up to them.
    ε)Όσο και αν εκτυπώνονται βιβλία-προπαγάνδα-lobotomy-ηλεκτροσόκ, αν ο καθηγητής κρατήσει την αξιοπρέπεια του και κάνει αυτό που ξέρει να κάνει,πιστεύω υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.
    στ)Ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξανααποκτήσει την αξία του με δική του προσπάθεια και την βοήθεια ...της οικογένειας!Ακόμα θυμάμαι στο λύκειο , που πήγε ο πατέρας και έδειρε τον καθηγητή γιατί ο κανακάρης του έκανε παράπονα.
    ζ)Η οικογένεια πρέπει να ξανααποκτήσει την αξία της με τη βοήθεια ...των εκπαιδευτικών.Ακόμα θυμάμαι έναν καθηγητή (αγγλικών) που έβγαινε με μαθητριούλες και ήταν και παντρεμένος!

    Στο βαθμό που όλοι μας (είτε σαν οικογένεια, είτε σαν καθηγητές) μπορούμε να αναγνωρίσουμε το μέγεθος των ευθυνών που έχουμε αναλάβει και να πράξουμε κατά συνείδηση, σε αυτόν τον βαθμό πιστεύω ότι μπορούμε και να αντιδράσουμε σε όσα λέει το zeitgeist, πρακτικά, σήμερα και αποτελεσματικά.

    Και αν κανένα λαμόγιο πεί "μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί θα με διώξουν από ωρομίσθιο, αφορμή ψάχνουν να πουν ότι λέω μαλακίες στα πιτσιρίκια" ή "άνθρωπος ήμουν κι εγώ και κεράτωσα μια φορά και είναι λόγος αυτός να με γράφει στα τέτοια του ο γιός μου?", θα του απαντήσω ότι κάθε επανάσταση (αλλά και κάθε σοβαρή προσπάθεια γενικά) απαιτεί θυσίες (με πορδές αυγά δε βάφονται).
    Πείτε με μαλάκα, αλλά έτσι το βλέπω εγώ το πράγμα.
    Όσοι δεν είναι γονείς, ας σκεφτούνε διπλά πριν απαντήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Zaph, μισό! Δεν το έθεσα το ζήτημα όπως έχει επικρατήσει. Συμφωνώ με αυτό που λες, απλά εγώ το βλέπω λίγο διαφορετικά. Η επιστήμη και η θρησκεία πραγματεύονται τελείως διαφορετικά πράγματα, αυτό εννοούσα. Το αν αυτά που πιάνει η επιστήμη πρακτικά ερχονται σε αντίθεση με κάποια θρησκευτικά ζητήματα είναι μια άλλη και μεγάλη ιστορία. Πχ, το να πει ένας επιστήμονας ότι ο θεός είναι το σύνολο των δυνάμεων της φύσης δεν θα μου φανεί περίεργο, και εννοείται ότι θα έρθει σε σύγκρουση με την θρησκεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιστήμη ξεκίνησε να ψάχνει αν υπάρχει θεός. Το ότι η θρησκεία κάποια στιγμή εξέλαβε την επιστήμη ως απειλή για την κυριαρχία της είναι ένα αναμφίβολο γεγονός, το οποίο όμως επί της παρούσης δεν εξετάζω. Το πάω λίγο περισσότερο "ιδεολογικά" δηλαδή. Θέλω να πω δηλαδή, ότι άλλο πράγμα το ίδιο αντικείμενο ερεύνης και άλλο πράγμα τα τυχόν κοινά σημεία ανάμεσα στις δύο έννοιες.

    Περί πίστεως, πρακτικά αυτό εννοούσα κι εγώ. Και από τη στιγμή που η πίστη είναι κάτι το εσωτερικό εννοείται ότι σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Να'ναι καλά ο Σουβλακέας, μπορεί να την τσικνίσουμε κάποια στιγμή... :):)

    Περί καπιταλισμού... πάντως δε βλέπω να πέφτει. Τουλάχιστον όχι μέσα στις προσεχείς δεκαετίες... Αν και αυτό παρασηκώνει μεγάλη κουβέντα... :):):)

    Α, παρεμπιπτόντως, κάπου έχει πάρει το μάτι μου το Zeitgeist με ελληνικούς υπότιτλους για κατέβασμα. Αν το βρω θα στο λινκάρω.

    @Oblivion
    Βασικά με τον zaphod συχνά-πυκνά διαφωνούμε λέγοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα, ενώ άλλες συμφωνουμε ακόμη και με διαφορετικές θέσεις (είναι μάλλον το μεγαλείο της αιρετικοδιαφορετικότητος, βοήθειά μας/σας)... :):)
    Κατά τα λοιπά, ως με τις άνω διευκρινίσεις. :)

    @stardust
    Για να είμαι ειλικρινής δεν πολυκατάλαβα την ερώτηση, αλλά δεν έχει σημασία. Θα σου φέρω ένα περι ασχετοσύνης παράδειγμα. Με το πείραμα cern οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να ανακαλύψουν αν υπάρχει θεός (διότι θα έχει πάρει το αφτί σου ότι ψάχνουν το σωματίδιο του θεού κλπ). Ψάχνουν να βρουν ένα υποτιθέμενο σωματίδιο που εικάζουν ότι είναι το πρωταρχικό. Εν ολίγοις ψάχνουν να βρουν αυτό που θεωρούν ότι είναι η αρχή της ύλης. Τμήμα της εκκλησίας εναντιώθηκε. Πανηγύριζε μάλιστα όταν έπαθαν τη βλάβη κιόλας, λέγοντας ότι ήταν έργο θεού (ο zaphod το'χε βγάλει αν θυμάσαι). Δηλαδή καμία σχέση. Οι μεν επιστήμονες εξετάζουν τη δομή της ύλης, οι δε πανηγυρίζουν επειδή...ο θεός έμεινε ανέγγιχτος. Έχει πάρει το μάτι σου πολλά επιστημονικά συγγράμματα της εκκλησίας; Έχεις δει κάποιον παπά να διδάσκει τη θεωρία της σχετικότητος ή της μαύρες τρύπες; Ή μήπως έχεις δει κάποιον επιστήμονα να ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψή του θα αποδείξει το αν υπάρχει θεός ή όχι; Εϊναι αυτόπου είπα και στον zaphod πιο πάνω: ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια τυχαία σημεία τομής, τα αντικείμενα δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους. Απλώς για να αποφύγουν κάποιοι τα χειρότερα, παλαιολιθικόθεν έχουν επινοήσει αόρατους εχθρούς. Είναι όπως η ιστορία με τις ταυτότητες. Άλλη σκορδοκαούρα δεν είχε ο Χριστόδουλος να κατεβάζει κόσμο στο πεζοδρόμιο για μια απόφαση που ούτως ή άλλως ήταν ντιρεκτίβα της ΕΕ. Απλά με την όλη κινητοποίηση είπε από πίσω "αφήστε ήσυχη την εκκλησιαστική περιουσία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @Hades
    Συμφωνώ εξ αρχής με αυτό που είπες ότι θρησκεία και επιστήμη είναι άσχετα και ας μπερδεύουν μερικοί την οποιαδήποτε συναισθηματική ανάγκη (πίστη) με κάτι το μυθολογικό (θεός), ρίχνοντας στη σούπα την επιστήμη των ελιτιστών και κακεντρεχών παρα-μορφωμένων επιστημόνων που τους σνομπάρουν.Με αφήνει παγερά αδιάφορο.
    Όντως Θρησκεία και Επιστήμη ακολουθούν παράλληλες πορείες όχι όπως το καταλαβαίνουμε,αλλά εννοώντας ότι δεν τέμνονται στο άπειρο.Κι αυτό γιατί η οποιαδήποτε θρησκεία είναι μια εκδοχή που προσπαθεί να εξηγήσει το Ποιός μέσω του Πιστεύω ενώ η Επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει το Πώς και το Γιατί μέσω του γνωρίζω (και δε γνωρίζω).

    Επίσης προσωπικά δεν έχω τίποτα εναντίον σε θρησκευόμενους ή ακόμη και ιερωμένους επιστήμονες όπως ο Mendel,αλλά είναι παγίδα να θεωρούμε ότι by default ένας επιστήμονας είναι και άθεος.Κι αυτό γιατί η επιστημονική κοινότητα δεν βρίσκεται σε κάποιο συννεφάκι έξω από την κοινωνία,όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί αλλά προέρχονται από όλα τα οικονομικά στρώματα και ασπάζονται όλο το φάσμα των πολιτικών ιδεολογιών και φυσικά των θρησκειών ή της αθεϊας.Δηλαδή ο επιστήμονας δεν είναι κάποια εξωγήινη οντότητα που εμφανίζει χαρακτηριστικά διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους.
    Κι αυτό για να καταλαβαίνουν μερικοί σαν τον επιστημοφοβικό ενικολό που έχει κάποια αλλεργία απέναντι στους πτυχιούχους των θετικών επιστημών και νομίζει τον κοιτάζουν αφ υψηλού ή ότι είναι ψωνάρες,που δεν έχουν σχέση με τα επίγεια και τη ρεαλιστική οπτική.

    ΥΓ.Η τσιχλόφουσκα μόρφωσης και παιδείας είναι άσχετη με το θέμα.Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να αποβάλλουμε τις ιδεοληψίες και τα πνευματικά στεγανά...υπό αυτό το πρίσμα να τη βράσω την όποια παιδεία,που ρυθμίζεται από την παραδοσιακή κοινωνία.Εκεί είναι η πραγματική επανάσταση και η ρήξη με την παράδοση και τον παλιό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ 2058.

    ΧΡΩΣΤΑΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;)

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΣΚΑΛΩΝΩ ΤΟΣΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΑΝΤΕ ΙΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ Η ΑΝΖΕΤΑ ΤΗΝ, ΙΔΕΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΓΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΡΙΞΩ ΧΥΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΩ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΘΙΣΩ ΜΕ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ BLADE RUNNER ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΡΟΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΜΟΥ.
    ΟΤΑΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΑ ΚΙ ΕΣΕΝΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΛΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΟ, ΞΑΝΑΠΙΑΣΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΣΤ. ΤΟ ΞΑΝΑΦΗΣΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΕΣΩΣ.

    ΟΛΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΣΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ.
    ΘΥΜΑΣΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΜΑΙΗΛΟΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑΣ ΕΝΑ ΚΑΤΕΒΑΤΟ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ Ζ. Η ΜΕ ΤΟΝ Π. Η ΜΕ ΤΗΝ Α., ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΛΑΞΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ, Ε, ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ.


    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΟΠΟΣΤ. ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙ ΑΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ. ΚΑΤΙ ΣΕ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟ ΒΛΕΠΩ!

    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος7/10/08 02:55

    @Hades

    "Έχεις δει κάποιον παπά να διδάσκει τη θεωρία της σχετικότητος ή της μαύρες τρύπες; "

    Ψάξε το βιογραφικό του μητροπολίτη Μεσογαίας Δημήτριο (αν θυμάμαι καλά) και πες μου τι συμπεραίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος7/10/08 02:58

    Τελικά το όνομα είναι Νικόλαος Χατζηνικολάου.Δείτε το όλοι plz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος7/10/08 03:16

    By the way Hades η απάντηση είναι εκ των προτέρων "ναι...και όχι μόνο":D

    Zafod δες τον κύριο ρε


    Υ.Γ Ήθελα να το παίξω καιρό αυτό το χαρτί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μπάιο, μετά λες οτί εγώ κάνω καφενειακή τοποθέτηση...

    α)την πίστη μου ότι οι επιστήμονες είναι κάτι το ξεχωριστό μέσα στην κοινωνία, ή ότι όλοι είναι αθειστές πρέπει να το εξήγαγες από κάποιο όραμα ή παράκρουση γιατί από τα σχόλιά μου , λίγο δύσκολο.
    β)ενώ καουμποιδιάζεις όταν λέω ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε επιστήμη-θρησκεία σε κοινή (σοβαρή)ανάλυση, μετά λές... ότι έχω πεί εγώ.
    γ)εκφράζεις και πάλι προσωπικές θέσεις σαν γεγονός : "ας μπερδεύουν μερικοί την οποιαδήποτε συναισθηματική ανάγκη (πίστη) με κάτι το μυθολογικό (θεός)"
    δ)"Η τσιχλόφουσκα μόρφωσης και παιδείας είναι άσχετη με το θέμα.Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να αποβάλλουμε τις ιδεοληψίες και τα πνευματικά στεγανά...υπό αυτό το πρίσμα να τη βράσω την όποια παιδεία,που ρυθμίζεται από την παραδοσιακή κοινωνία.Εκεί είναι η πραγματική επανάσταση και η ρήξη με την παράδοση και τον παλιό κόσμο"
    θα μας τρελάνιιιιεις?
    Δηλαδή για σένα, οι ιδεοληψίες και τα πνευματικά στεγανά, αν δεν μπορούν να αποριφθούν από την παιδεία και την οικογένεια, από πού μπορούν?
    Από τα βιντεάκια στο ίντερνετ?!?!!!!!?????
    Και μετά λες ότι εγώ διαφωνώ για να διαφωνώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με hades!
    ιδίως το τελευταίο με τον χριστόδουλο και την εκκλησιαστική περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @enikolo
    To α σου είναι εκτός τόπου γιατί αν διάβαζες το σχόλιό μου θα καταλάβαινες ότι αναφέρεται σε αυτό που λέει ο Hades με τον οποίο συμφωνείς άλλωστε.
    Σε σένα αναφέρεται το υστερόγραφο στο σχόλιό μου.
    Άντε να κάνουμε και επεξήγηση σχολίων να καταλαβαίνουν μέχρι και οι πέτρες.
    Τα υπόλοιπα που λες είναι μικροαστειακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Θεούλη μου (σχήμα λόγου!), πότε τα έγραψες όοοοολα αυτά???
    Και διαβάζεις και για τον ΑΣΕΠ????
    Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι η πιο σιχαμένη τεμπέλα του κόσμου...
    Αρχίζω μελέτη...( του μπλόγκ σου, όχι του ΑΣΕΠ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Χαμός γντ ρε γαμώτο!

    @oblivion
    Θα δω το Matrix ξανά και θα σε πω :)

    Περί των άλλων στείλε μαιλ. Πρέπει να τα (ξανα) μάθω κιόλας, ΑΣΕΠ έρχεται!


    @enikolo
    "να καταλάβω και γω ο χριστιανός "
    Eν τη γεννεση λογική αντίθεση :Ρ

    "και επειδή για πούστη μπορεί να σε κατηγόρησα (και δεν καταλαβαίνω γιατί σε πειράζει, αφού είναι το ίδιο),"
    ΟΚ βρε Λουκία μην κάνεις έτσι...:ΡΡΡΡ

    "αλλά για κακό οικοδεσπότη, ποτέ δεν έδωσες δικαίωμα"
    Είμαι καλος οικοδεσπότης στο μέτρο που κάποιος είναι καλός μουσαφίρης. Όταν κάποιος δεν κτλβαινει τι γράφω, όταν τα υπονοούμενα της γραφής του είναι ελαφρώς φασίζοντα, όταν έχω πειστεί πλέον πως ΔΕΝ θέλει να καταλάβει και επιμένει να λέει ανοησίες, όταν ποστάρει εναντίον μου με εκφράσεις του στύλ "βαμπιρ του αθεϊσμου", "ημιμαθείς τεχνοκράτες"., "πιστοί της απιστίας" και τέτοια, νομίζω πως δικαιούμαι να υπογραμίσω το γεγονός πως αδικούμαι. Από την άλλη ομολογουμένως διασκεδάζω :)


    Περί παιδείας κτλ έχεις δίκιο, αλλά η αλήθεια σου είναι μισή. Δες το ποστ του biologou που ακολουθεί. Η παιδεία μας χρειάζεται γερές ενέσεις ανατρεπτικής και σύγχρονης λογικής για να γίνει αυτό. Και πάλι δεν φτάνει. Εφημερίδες, κανάλια κτλ΄διαμορφώνουν σε μεγάλο μέρος (ή ακολουθουν) το σύγχρονο zeitgeist. Το ζήτημα είναι πως ειδικά εδώ συνήθως είναι "πίσω ολοταχώς", "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια" κτλ το οποίο και δεν πολυβοηθά.

    @hades
    Σεντονίτιδα!
    "Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιστήμη ξεκίνησε να ψάχνει αν υπάρχει θεός. "
    Όντως. Ξεκίνησε να βρει τι γντ άσχετα με το θέμα. Για την ακρίβεια θεωρήθηκε ο Θεός περιττή υπόθεση, ασχέτως πίστης σε ύπαρξη του ή όχι. Και είναι απειλη για την θρησκεία ακριβώς γι αυτό το λόγο. Διότι κάθε νέα πρόοδος της στερούσε δύναμη

    "Να'ναι καλά ο Σουβλακέας, μπορεί να την τσικνίσουμε κάποια στιγμή"
    Πρέπει να κανονιστεί κάποια Ιερά Σύνοδος μετά κοντοσουβλίου και τσίπουρου.

    Η απάντηση σου στον Oblivion με καλύπτει!

    Περί του Cern κτλ και πάλι το ίδιο συμβαίνει. Η διαφωνία είναι θεμελιώδεις. Η γνώση είναι εχθρός του (Γιαχβικού ιδιαίτερα) Θεού σε πολύ πολύ βασικό επίπεδο. Ο Δίας ίσως να μην απειλούνταν από το CERN διότι δεν έδινε απαντήσεις, δεν είχε "φτιάξει" τον κόσμο, δεν ήταν παντογνώστης κτλ. Παρεμπιπτόντως το τελευταίο σου σχόλιο στο προηγούμενο ποστ ήταν όλα τα λεφτά!


    "Ή μήπως έχεις δει κάποιον επιστήμονα να ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψή του θα αποδείξει το αν υπάρχει θεός ή όχι;"

    Όχι, παρόλο που ο enikolo επίμένει πως το κάναμε, πιθανότατα επειδή δεν πιάνει το νόημα.
    Όταν ο Λάιμπνιζ (νμζ) έγραψε ένα σουπερ-ντούπερ έργο μαθηματικών τον ρώτησε ο τότε αυτοκράτορας (Ναπολέων - πάλι νμζ) πως και δεν αναφέρθηκε στο όνομα του Θεού ούτε μια φορά.
    Απάντηση: "Κύριε, δεν χρειάστηκα αυτήν την υπόθεση". Η νοοτροπία του Λάιμπνιζ ήταν αυτή του σύγχρονου επιστήμονα. Η νοοτροπία του Ναπολέωντα (πρώην επαναστάτης τρομαρα του) ήταν αυτή που ακολουθεί η θρησκεία και σήμερα. Η επιστήμη δεν δέχεται αστήρικτες και δογματικές υποθέσεις και η ίδια η ύπαρξη της θρησκείας είναι γεμάτη με αυτές.

    @biologos
    "αλλά είναι παγίδα να θεωρούμε ότι by default ένας επιστήμονας είναι και άθεος."
    Ναι αλλά ίσως θα έπρεπε....

    Κατά τα άλλα συμφωνούμε και περί παιδείας και περί επιστήμης.

    Ο κάθε επιστήμονας ξεκινά με κάποια βάση. Παραπέρα ερευνα τα δεδομένα. Όποτε έχει επιστρατευθεί η έννοια του Θεού από επιστήμονες, συνήθως τα κάνουν μαντάρα. Πχ δες εδώ, που είναι και χαριτωμένο.

    @athena
    Αυτές οι θυελλώδεις mailοσυζητήσεις μου έχουν στιγματίσει την ψυχολογία και επίσης έχουν τιγκάρει το inbox, μην μου τις θυμίζεις! :)

    Όταν με το καλό το τελειώσεις, εδώ είμαστε!!!

    Αναμένομεν!

    @oblivion
    Σιγά το χαρτί που έπαιξες. Από αυτό το ειδικό δεν μπορείς να γενικεύσεις με τίποτε. Άσε που πολλοί παπάδες παίρνουν πλέον πτυχία. Μαλάκες με πτυχίο υπάρχουν πολλοί, άσχετα με το αν είναι ιερωμένοι ή όχι:)

    Άσε που υπάρχουν πολλοί άπιστοι (πλεον) παπάδες οι οποίοι απλά κωλώνουν να "βγουν έξω" (και δω σκάει η out campaign του Dawkins) διότι είτε θα μείνουν χωρίς δουλειά είτε χωρίς κοινωνικό περίγυρο είτε και τα δύο.

    @enikolo 2
    Καλά σου τα λέει :Ρ

    Με μιαν εξαίρεση:
    "αν δεν μπορούν να αποριφθούν από την παιδεία και την οικογένεια, από πού μπορούν?"
    Μπορούν, αλλά που βρήκε η οικογένεια την γνώση και τις συνήθειες για να πάει κόντρα στα μέχρι τώρα λογιζόμενα ως σωστά;

    Η "Οικογένεια" σαν έννοια εμπεριέχει το συντηρητισμό. Συνηθως τα παιδιά υιοθετούν συνήθειες γονέων και σπανίως κάτι διαφορετικό, με εξαίρεση την μουρλοπερίοδο της εφηβείας.

    "δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με hades!"
    hades: Nα το κοιτάξεις αυτό :ΡΡΡΡΡ

    @patsiouri
    Και ταυτόχρονα δουλευω κιόλας!

    Καλό κουράγιο! Τα ποστ περί σκοταδισμού ειναι μόνο καμια 40αρια σελίδες, βάλε και τα σχόλια και τελειώνεις χριστούγεννα!

    love&kisses
    zaphod

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλά, για biologist δεν μιλάμε!
    Εσύ δε γράφεις απλά, κάνεις παράσταση!
    Είσαι, φιλαράκο,παράδειγμα διαλεκτικής : "Εγώ διαφωνούσα, που ο άλλος συμφωνούσε με τον οποίο διαφώνησες και μετά συμφωνήσαμε να διαφωνούμε μπλα μπλα μπλα..."
    Όταν ξεμπερδευτείς, πές μας :-))))
    Στο μεταξύ, για να ηρεμήσεις, μπορούμε να πιούμε λίγη τεκίλα,να βγούμε από το σαλούν , να πυροβοληθούμε και αν επιζήσουμε να δούμε και πoιος φτύνει πιο μακρυά! lol

    ζαπ:
    φίλε δε σε ξέρω και παρ'όλα αυτά μου έχεις προσφέρει πολύ γέλιο (δεν το λέω για να σε θίξω-άσχετα αν δε με ενδιαφέρει αν θιχτείς- το λέω πραγματικά).
    Για αυτό, θα σου πω και δυό λόγια από καρδιάς , φαινομενικά, άσχετα με το ποστ:
    α. Είσαι δήθεν και το κακό είναι ότι δεν το ξέρεις.
    Από τη μία αγορεύεις παντού περί ορθολογισμού,ισότητας, ισονομίας και όλα τα καλά του κόσμου (και δεν αμφιβάλλω ότι πραγματικά τα πιστεύεις , όπως πιστεύεις ότι τα τηρείς και ζείς με αυτά τα ιδανικά) και από την άλλη, δεν σου πήρε και πολύ (2-3 ημέρες και καμια 10αριά σχόλια )να χρησιμοποιείς τα 15χρονα για να κοροιδέψεις και τους πούστηδες για να ειρωνευτείς.
    β)Σκέψου τα αυτά μόνος σου με τον εαυτό σου χωρίς να επηρεάζεσαι από αυτούς που σε ξέρουν προσωπικά και σε διαβάζουν και στων οποίων τα μάτια νομίζεις ότι πρέπει να προστατέψεις κάποιο image, κάποιο γόητρο. Αυτή είναι κακή επηροή στον εγκέφαλό σου και την παράγραφο α , θα σε εμποδίσει να την επεξεργαστείς αντικειμενικά, ψυχρά και με ειλικρίνεια.Ειλικρίνια στον εαυτό σου που είναι και το ποιό δύσκολο.
    γ)Άν θα τα σκεφτείς αυτά ήρεμα, μπορεί να καταλάβεις και την αξία του τουρμπανιού μου το οποίο κάποιοι στην αρχή κοροιδέψαν.Γιατί το "τουρμπάνι", ζαπ, δεν χρησιμεύει μόνο για να λές ότι θες χωρίς συνέπειες κρυμένος στην ανωνυμία.
    Το τουρμπάνι βοηθά να ξεφύγεις από το τριπάκι του ενώ ξεκινάς καλά και μαζεύεται γύρω σου όλο και περισσότερο κόσμος να σε ακούσει, να συλλαμβάνεις τον εαυτό σου δέσμιο ,κάποια στιγμή, του ακροατηρίου.Και αντί να λες ότι πραγματικά μπορεί να πεί το μυαλό σου, να λες υποσυνείδητα, αυτά που σου έχει υπαγορεύσει σιωπηρά το ακροατήριο.
    δ)Αλίμονο αν δεν απαντήσεις κάτι σε αυτό το σχόλιο, όπως και σε όλα τα άλλα, γιατί το γόητρο είναι γόητρο και σε αυτό δεσμευόμαστε όλοι , έστω και υποσυνείδητα.Ακόμα και εγώ που το λέω. Σκέψου όμως όταν θα ευκαιρήσει το μυαλό από ΑΣΕΠ, τα προβλήματα του κόσμου, τα σουβλάκια, το μπλόγκιν, Zeitgeist, κλπ, πόσο εύκολο είναι να βρεθείς να προσποίησαι ενώ ποτέ σου δεν το επιδίωξες συνειδητά, να βρεθείς να παραλογίζεσαι ενώ πάντα σιχαινόσουν τους παράλογους , κλπ κλπ. Και από την άλλη, πόσο δύσκολο είναι να ρίξεις το γόητρό σου.
    ε)Απέφυγε το τριπάκι του αντί να προβληματιστείς με αυτά που λέω, να κάτσεις να συλλογιέσαι "και ποίος είναι αυτός, και τι μας το παίζει , διδάσκαλος κλπ"
    Μείνε στην ουσία, γιατί φαίνεται και από αλλού, ότι καλός άνθρωπος είσαι και καλές ιδέες έχεις.
    ΥΓ (πίσω στα καθημερινά...):καλός οικοδεσπότης, δεν το είπα ειρωνικά (είπαμε προσπαθώ να μην δεσμεύομαι από το γόητρο).Το καλός είναι σχετικά με άλλους που διαγράφουν σχόλια και εμποδίζουν τους υπόλοιπους να δούν και να κρίνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. @enikolo

    χεχεχε!

    α) Δεν χρησιμοποιησα τπτ. Πήρα μέρος της διαλεκτικής σου, προσαρμοσμένο κατάλληλα για να σε πειράξω. Ούτε έθιξα τα γούστα κανενός, ούτε υποτίμησα κανέναν :ΡΡΡ

    Αμα εγώ είμαι δήθεν, που μπορεί, ξέρω γω; μπορείς πάντα να μην με διαβάζεις. Δεν σε υποχρεώνει κανένας να αφήνεις τις αμπελοφιλοσοφίες σου εδώ.

    β) Στο επιστρέφω αμεταχείριστο. Εφάρμοσε το σε σενα και μετά μιλάμε.

    γ) Ποιος μου υπαγορευει τι ρε καραμήτρο; Εδώ με τους μισούς (...και βάλε) από τους "φίλους" του blog έχω "σφαχτεί" επανειλημμένως on line και off επίσης. Η εκτίμηση που τους έχω δεν έχει να κάνει με την όποια συμφωνία μας αλλά με την διατύπωση λόγου και επιχειρημάτων, κάτι στο οποίο πάσχεις και στο έχω τονίσει, ειλικρινά πολύ φιλικά.


    δ) Να κόψεις τις χολιγουντιανές ταινίες, σου χαλάνε την ψυχολογία. Μερικές φορές αυτά που γράφεις μου θυμίζουν σενάριο "ταινίας για εφήβους". Επίσης στην ψυχολογία/ψυχολόγηση του άλλου είσαι παντελώς άσχετος. Το αστείο με σένα είναι πως νομίζεις πως με ξέρεις, και μένα και τους άλλους που γράφουν εδώ μέσα. Στην πράξη δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

    ε) Τους προβληματισμούς που εισάγεις και τα αγωνιώδη σου ερωτήματα τα έχω λύσει εδώ και 10 (τουλάχιστον) χρόνια. Αν εσύ τώρα βρήκες την Αμερική κτλ δεν φταίω εγώ.

    Διαγραφή σχολίων δεν γντ όσο κρατείται έναν μίνιμουμ καλών τρόπων, στο οποίο κινείσαι οριακά. Μέχρι στιγμής δεν έχω διαγράψει κανένα σχόλιο στο blog εκτός από spam. Κανόνισε να είσαι ο πρώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Το υπάρχων σύστημα με την κατασπατάληση των πόρων, που κυβερνάται από την ιδεολογία του κέρδους πάση θυσία, δεν είναι βιώσιμο, διότι δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα της ανθρωπότητας.

    Εάν βάλει κανείς στην εξίσωση και το γεγονός ότι το περισσότερο χρήμα ΕΙΝΑΙ εικονικό και χωρίς αντίκρυσμα καταλαβαίνει ότι το ξευτιλίκι του τούρμπο-καπιταλισμού να ζητάει βοήθεια από το κράτος θα έχει συνέχεια.

    Γιατί;

    Μα γιατί αλλαγή δεν έρχεται εάν δεν σκάσει η παγκόσμια φούσκα. Θα έχουμε εκατομμύρια θανάτους, παμπολλες ένοπλες συγκρούσεις, πείνα, δίψα, φτώχεια και ίσως στο τέλος, μέσα από τα ερείπια του σημερινού κόσμου ΙΣΩΣ προκύψει κάτι καλύτερο.


    Δεν γνωρίζω πολλά (τπτ δλδ) δια το Venus Project (Σίγουρα δεν είναι τσόντα με τζιβιρζιλούδες; ), αλλά τα όσα καλά αναφέρει μέσα στην ταινία, θα συμβούν ΜΟΝΟ μετά την οριστική κατάρρευση του σημερινού συστήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Α, δεν σου απαντάω για θέμα "γοήτρου" αλλά γιατί -πολύ ειλικρινά- το διασκεδάζω, αλλά και συ πας γυρευοντας βρε αδερφακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. @polsemannen
    Απαισιοδοξία, όχι αστεία!

    Επί της αρχής έχεις (λογικά) δίκιο. Αν η κατάσταση δεν γίνει μπουρδέλο, πολύ δύσκολα θα πάμε για φρέσκα.

    Τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα ανακυκλώνονται μέχρι να φτάσουν στο απροχώρητο. Νμζ πως η Γαλλ. Επανασταση είναι ένας καλός παραλληλισμός για το αν και πως θα γίνουν κάποιες "αλλαγες".

    Τότε όμως έπαιζε μόνο η γκιλοτίνα και τα κανόνια, τώρα με τα πυρηνικά είναι να σε πιάνει σύγκρυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Η ταχύτητα της απάντησής σου δείχνει ότι δεν το σκέφτηκες καθόλου.
    Ο αριμός των απαντήσεων δείχνει ότι ταράχτηκε ο συλλογισμός σου.
    Η επιδερμικότητα της απάντησής σου δείχνει ότι δεν έχεις κάτι σοβαρό να ανταπαντήσεις.
    Το ύφος της απάντησής σου δείχνει ότι εκνευρίστηκες.
    Η παρουσίαση του ενδεχομένου να διαγράψεις σχόλιο σαν απειλή για εμένα και όχι για τον "οίκο" σου, δείχνει ασέβεια στην πολυφωνία.
    Το γεγονός ότι ανταποκρίνεσαι σε όλα τα σχόλια, μερικές φορές και διπλά, ενώ μπορείς πάντα , απλά να τα αγνοήσεις δείχνει ότι ξέρω καλύτερα από ότι φαντάζεσαι...τι σου γίνεται.
    Peace men!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος7/10/08 18:03

    Zaphod ο Hades έκανε μία ερώτηση και εγώ πιστεύω πως τον υπερκάλυψα.

    "Από αυτό το ειδικό δεν μπορείς να γενικεύσεις με τίποτε"

    Δεν προσπαθώ να αποδείξω κάτι,απλά ξαναλέω απάντησα στον Χανδες.

    Ωστόσο γιατί να μείνει ασχολίαστο αυτό?Μήπως είναι κάτι συνηθισμένο?


    Τώρα...

    "Άσε που πολλοί παπάδες παίρνουν πλέον πτυχία. Μαλάκες με πτυχίο υπάρχουν πολλοί"

    α)Ρε φίλε είσαι πολύ ισοπεδωτικός.Πτυχία,άντε παίρνουν πολλοί.Πτυχία σε τέτοιες επιστήμες και από τέτοια πανεπιστήμια παίρνουν πολλοί????Και μην πεις "αν έχουν τα φράγκα ναι".

    β)"Μαλάκες με πτυχίο υπάρχουν πολλοί".

    Οκ.Τι να πω.


    Και ναι το δέχομαι,μπορεί να μην πιστεύει όπως όμως ΜΠΟΡΕΊ να υπάρχει θεός,ο Χρηστός ή που ξέρεις ένα υπέρ-ον που είναι καλό στο σουβλάκι.Εδώ κάνεις μία υπόθεση με ένα ευδιάκριτο υπαινιγμό.

    Τι να πω,καλά να τα λέμε για κάποιους ανθρώπους πχ πολίτικους,ημιμαθείς παπάδες κ.α αλλά νταξ,είπαμε.Εσύ,30 κάτι χρονών πιτσιρίκι μπροστά του(και όχι μόνο ηλικιακά,γιατί και εγώ υποθέτω πως πέρα από την δεδομένη μόρφωση που έλαβε κατά τις σπουδές του ψάχτικε και για άλλα πράγματα,όπως και εσύ άλλωστε...κάτι πολύ πιθανό) υποθέτεις (πιστεύεις ή ελπίζεις) πως είναι μαλάκας.Και δεν στο λέω για να σε μειώσω,γιατί σίγουρα αν εσύ είσαι πιτσιρίκι μπροστά του τότε εγώ σίγουρα είμαι σπέρμα :D.

    Αν όμως ισχύει το αντίθετο?Γιατί ανθρώπους που πιστεύουν πρέπει a priori να τους βαφτίζουμε είτε Α)αγράμματους με έλλειψη λογικής και πόλωση Β) είτε μαλάκες στην περίπτωση που δεν είναι τίποτα από τα προηγούμενα αλλά ιδιαίτερα όταν είναι "τέρατα" μορφώσεως.

    Υ.Γ-Εγώ δικιά μου εξήγηση έχω,αλλά θέλω απλώς καλύτερο επιχείρημα.^_*Όχι αφοριστική άρνηση

    Υ.Γ2-Και εσύ μην προσπαθείς με την δύναμη του γενικού να ακυρώσεις το ειδικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @enikolo
    Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο. Είναι παντελώς χάσιμο χρόνου ο όποιος διάλογος μαζί σου, ακόμα και για την πλάκα του πράγματος.

    Δεν σούρνεις μωρ' αδερφάκι μου!

    @oblivion
    Τστστς!

    Δεν το εννοούσα έτσι. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο και δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για κάτι. Μπορεί να είναι σουπερ λαμόγιο ή σουπερ επιστήμονας ή σουπερ...100 οκτανίων, ξέρω γω;

    Απλά δεν χρησιμεύει καμία τέτοια εξαίρεση σε τίποτε περα από το να πούμε πως είναι...εξαίρεση.

    Εχω γράψει πολλές φορές πως δεν μου πάει το τσουβάλιασμα. Αυτό ισχύει. Γι αυτό αποφεύγω να μιλάω για άτομα ή να γενικεύω, και όταν το κάνω μιλάω για απόψεις και όχι για πληθυσμούς. Ατομικά πχ χρησιμοποιώ εκτός οταν θέλω να χρησιμοποιήσω πχ ενός ρεύματος σκέψης. Ο δικός σου είναι παράδειγμα πως ΔΕΝ είναι ένας μέσος ιερέας. Στην καλύτερη, διότι και για άλλους λέγαμε αλλά....


    Υ.Γ. Περί μαλάκων με πτυχίο, θα θεωρήσω πως είσαι ακόμα στα πρώτα έτη και δεν το έχεις χορτάσει (!) το πράγμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. έτσι λες, αλλά ....απαντάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος7/10/08 18:39

    @Zaphod

    "Περί μαλάκων με πτυχίο, θα θεωρήσω πως είσαι ακόμα στα πρώτα έτη και δεν το έχεις χορτάσει (!) το πράγμα :)"

    Τι θες να πεις?

    " Ο δικός σου είναι παράδειγμα πως ΔΕΝ είναι ένας μέσος ιερέας."¨

    Είναι?Από κάτι τέτοιους ανθρώπους περιμένεις άλλα(κανα Cern ή καθ.παν).Εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό το γεγονός.Γι'αυτό και το ανέφερα.Δεν περιμένεις από τέτοιους ανθρώπους να πιστεύουν στον χριστιανικό θεό ή βούδα.Το γεγονός όμως ύπαρξης τέτοιων ανθρώπων δεν συνεπάγεται και απόδειξη ύπαρξης της θεότητας στην οποία πιστεύουν.Γιατί ίσως άφησα να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο πιστεύω.

    Υ.Γ Για το Matrix περιμένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Τώρα που αποφάσισες ( περισσότερο από παιδιάστικο εγωισμό παρά από σύναιση πιστεύω ) να σιγήσεις και αφού αποστράγγιξες τη χολή σου, πιστεύω ότι μπορούμε να επανέλθουμε στο αρχικό μας θέμα, το Zeitgeist.
    Τώρα ίσως μπορώ να εκφράσω κι εγώ κάποιες επιφυλλάξεις για όποιον διαβάζει αυτό το μπλόγκ και είναι πραγματικά έτοιμος να ΑΚΟΥΣΕΙ μια άλλη άποψη ΠΡΙΝ την απορρίψει.
    (Ειδοποίηση για ζαπ και βιο: ψυχραιμία γιατί ακολουθεί ακατάλληλον υλικόν).
    Ρε σεις παιδιά, κάτι δεν μου πάει καλά στο βίντεο (μιλάω πάντα για το νο1).
    Μετά από πολλή σκέψη , βρήκα τι.
    Τα τρία παρτς είναι κατα κάποιο τρόπο αυτοτελή. Δεν βρήκα μια πρόταση στην αφήγηση που να εξηγεί τη σύνδεση των τριών μερών ή τουλάχιστον το λόγο που προβάλλονται σε αυτή τη σειρά. Άσχετα αν από μόνοι μας μπορούμε να υποθέσουμε γενικώς τι θέλει να πει ο poet.
    Αλλά αυτό το είχε αναφέρει ήδη κάποιος σε σχόλιο, που έλεγε ότι βρίσκει ψιλοάσχετο το θέμα της 9/11 ή (αν κατάλαβα σωστά) μη επαρκώς αιτιολογημένη την προβολή του μετά τα περι θρησκειών.
    Αλλά και πάλι, δεν είναι αυτό το θέμα μου.
    Το θέμα μου είναι (εδώ δώστε πολλή προσοχή και επιστρατεύστε κάθε ίχνος αντικειμενικότητας) ότι κάποια από τα στοιχεία των θρησκειών που περιγράφονται στο παρτ 1 και αναφέρονται σαν κοινά μεταξύ θρησκειών (πχ δέκα εντολές, κλπ) και τα οποία δεν κατάλαβα να κατηγορούνται πουθενά σαν λάθος (ανοιχτά τουλάχιστον), στο 3ο μέρος, αποτελούν τις λύσεις στα προβλήματα που αναφέρονται.
    Συγκεκριμένα:
    λένε στο παρτ3 ότι οι εξουσιαστές μας, μας ελέγχουν με τα ναρκωτικά, το σεξ, τη βία κλπ και μας έχουν μετατρέψει σε καχύποπτους , μίζερους ατομιστές που δεν νοιαζόμαστε για τον διπλανό κλπ.Έχουν διασπάσει τη κοινωνική συνοχή.
    Επίσης περιγράφεται το άνοιγμα των συνόρων και η παγκοσμιοποίηση σαν το τελικό "γκολ" των κακών, άρα σαν κακό (και δικαίως για εμένα).
    Δεν βρίσκω ρε σεις ένα από τα κακα που περιγράφονται στο παρτ 3 που να μην αντιμετωπίζεται από κάποια αντίστοιχη διδασκαλία ή να μην είναι κολάσιμο από τις διάφορες θρησκείες (πχ ου φονεύσεις, αγάπα τον πλησίον σου, τίμα τους γονείς σου, κλπ.
    Δίδαξε ρε παιδιά καμιά θρησκεία να υποκύπτουμε στους πόθους και τα πάθη μας (ναρκωτικά)?Να χάσουμε την κοινωνική συνοχή μας?Να αδιαφορούμε για το γείτονα? Να αγαπάμε τη βία?
    Να μην μορφωνόμαστε?
    (σημ:ένας διεθνολόγος που συζητούσα και ο οποίος ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΘΕΟΣ, μου είχε πεί κάτι πολύ ενδιαφέρον : ο μωαμεθανισμός είναι όντως θρησκεία για΄αμόρφωτους και απευθυνόταν σε εξαθλιωμένους νομαδες.Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι "κανόνες" για να σαι καλός πιστος είναι λίγοι και πολύ απλοί (μη τρως χοιρινό , μην πινεις αλκοολ, κλπ).
    Αντίθετα ο χριστιανισμός κατά την ίδρυσή του απευθυνόταν στην τότε αριστοκρατία και στους μορφωμένους.Όντως ρε σεις, πιστεύει κανένας ότι πχ το "πιστεύω" φτιάχτηκε για να το μάθει ένας φτωχομπινές ψαράς? Τεσπα, ενδιαφέρουσα άποψη).

    Αυτή η αντίθεση , μόνο, είναι που μου προκαλεί περεταίρω προβληματισμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. @ enikolo

    Καταρχήν συμφωνώ κι εγώ ότι το πρώτο Zeitgeist είχε 3 ψιλοάσχετα μέρη αν και πιστεύω ότι οι δημιουργοί ήθελαν απλά να υποδείξουν την έννοια της εξουσίας και πως αυτή μπορεί να ελέγχει τις μάζες. Η θρησκεία είναι ένας από τους διάφορους τρόπους.

    Τώρα όσον αφορά τα της θρησκείας, αν και έχουν χιλιοειπωθεί. Επειδή μια θρησκεία διδάσκει πχ "αγαπάτε αλλήλους" δε σημαίνει ότι το στηρίζει και έμπρακτα. Επίσης το "αγαπάτε αλλήλους" είναι αποσπασματικό. Αν ανατρέξεις στην Π.Δ. θα δεις πολύ περισσότερο μίσος.

    Το βασικό πρόβλημα ΟΛΩΝ των θρησκειών είναι ο δογματισμός και το εικονικό μονοπώλειο της ηθικής. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ηθική δεν λειτουργεί έτσι. Ένας άνθρωπος δεν θα γίνει πχ ενάρετος επειδή εσύ από μωρό του πιπιλάς τα περί αρετής. Πόσο μάλλον όταν του μιλάς για νεράιδες, ξωτικά και δαίμονες. Θα γίνει ενάρετος μετά από πολλή κριτική σκέψη και γνώση. Η συγκεκριμένη αρετή θα είναι πολύ πιο ισχυρή από κάποια που απλά "διδάσκεται".

    Άσχετα με το τί λέει η κάθε θρησκεία, το γεγονός και μόνο ότι οι περισσότερες σφαγές, απάτες και εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομά τους, αρκεί ως απτή απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους.

    Η βία, τα ναρκωτικά και αυτά τα "κακά" που διαπραγματεύεται το Zeitgeist είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ φαινόμενα και όχι ηθικά.

    Και πάλι όμως ξεφεύγουμε από το θέμα. Για τα περί θρησκείας καλύτερα να συνεχίσετε τη συζήτηση στα περί Σκοταδισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @oblivion

    Πχ ο enikolo μπορεί (λέμε τώρα) να έχει 15 πτυχία!

    @enikolo
    Μπα, είχα δουλεια!
    Τελικά θες να απαντάω σε αυτά που λες ή όχι; Μπορώ να γράφω όποτε θέλω στο blog μου ή όποτε θες εσύ; Την κοπέλα μου επιτρέπεται να την δω ή πρεπει να είμαι απικο να απαντάω στις χαζομάρες σου, πόσο μάλλον αφού δεν θες να απαντάω στα σχόλια στο blog μου! Είχαμε ραντεβού και δεν το ήξερα;


    Πως όμως να γίνει αντιπαράθεση με κάποιον που είναι τόσο μα τόσο επιφανειακός όσο εσύ; Και που νομίζει πως αυτά που ξέρει και μόνο είναι τα σωστά; Άκου "πραγματικά άθεος". Πως είναι οι μή πραγματικά άθεοι; Δεν κολακευουν την θρησκεία σου;
    Όσο για τις χριστιανικές κουβεντούλες περί χολής κτλ τι να πω....


    Είναι νομίζω σαφές, από τις ενστάσεις σου, πως δεν εχεις διαβάσει τας γραφάς. Ούτε και την ιστορία.
    Αυτά τα κοινότυπα περί αγάπης κτλ συνάδουν με τις σταυροφορίες, τους ιερούς πολέμους, το γκρέμισμα αρχαίων ναών, τις γενοκτονίες που περιγράφονται στην Π.Δ., τις σταυροφορίες κ.α.;

    Αυτό είναι και το καλό των πιστών. Αγνοούν γεγονότα. Πχ βλέπουν ένα "καλό" κείμενο (περί πλησίον) και δεν βλέπουν τις σφαγές από τους εκπρόσωπους του "καλού" στο όνομα του...πλησίον. Αν και παρεμπιπτόντως ο "πλησίον" δεν είχε την οικουμενική έννοια που του αποδόθηκε πολύ αργότερα.

    Ξαναλέμε: Πιο πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει στο όνομα του Θεού παρά για κάποιον άλλο λόγο

    Τα υπολοιπα έχουν αναλυθεί σε μάκρος σε αυτό και σε άλλα blogs.

    @ellinaki
    Τα τρια μέρη του zeitgeist I δεν είναι τόσο άσχετα όσο φαίνονται. Ξεκινάς από την θεωρία και καταλήγεις στην πράξη. Σκέψου αυτά για τον νέο Μεσαίωνα που κουβεντιάζαμε στα προηγούμενα. Στα λοιπά συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος8/10/08 19:38

    @enikolo

    Άμεσα δεν συνδέονται ναι.Άρχικα όμως σου λέει πως κάθε θρησκεία είναι ένα μέσο αποπροσανατολισμού αν θες για τον κόσμο,το οποίο φανατίζει τις κοινωνικές ομάδες,άρα προκαλεί τύφλωση.Αυτό μπορείς να το συμπεράνεις στο τέλος του part 1:the greatest story ever told.
    Επιπρόσθετα,μπορείς να υποθέσεις πως κατα κάποιον τρόπο "μας" κάνει πλήση εγκεφάλου."Δεν έχει σημασία η γνώση και η μόρφωση,αλλά η τυφλή πίστη","άσε τι λένε οι επιστήμονες,αυτά είναι έργο διαβόλου","αν ακολουθήσεις τον δρόμο του θεού,θα πας στον παράδησο","μην τον παίζεις,είναι αμαρτία".Θα σε παραπέμψω στην ανάλυση που έκανε ο zaphod σε κάποιες λεπτομέριες στο part 1 του σκοταδισμού.

    Μετά σου πετάει τα προγράμματα ψυχαγωγίας,τα αθλήματα που σε συνδιασμό με την ασύστολη χειραγώγηση των ΜΜΕ,τον λαϊκισμό των πολιτικών και με προμετοπίδα την θρησκεία,κάνουν ένα ωραίο κοκτέϊλ.

    Strengh through unity,unity through Faith.

    Αυτό είναι που δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος στα πιράνχας,και έτσι κάνει την είσοδο του στο part3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλά αυτά που λέει το zeitgeist, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα...
    Βλέπεις ο άνθρωπος προτιμά να δίνει 200 Ευρώ να αγοράσει ένα τρέντυ τζίν σε περίοδο φτώχειας, από το να ασχοληθεί με πνευματικές αξίες και στόχους. Η εφαρμογή των αρχών των Θρησκειών ,των φιλοσοφιών κλπ έγινε από ελάχιστους στην ιστορία. Ο πολύς κόσμος πάντα θα προτιμά την εύκολη και πιο υλιστική λύση. Ίσως μετά από πολλούς αιώνες και πολύ επώδυνες εμπειρίες, η ανθρωπότητα να βάλει μυαλό.
    Τώρα, σε ό,τι αφορά τη δύναμη της τεχνολογίας, μου ήρθε στο μυαλό ο μύθος του Ηφαίστου! Όταν τον γέννησε η Ήρα, ήταν τόσο άσχημος, που τον πέταξε από την κορυφή του Ολύμπου κάτω στη γή. Τελικά, κατέληξε στη μήλο όπου έμαθε την τέχνη του Σιδηρουργού από ένα γέρο εκεί. Όταν μεγάλωσε, ανέβηκε και πάλι στον Όλυμπο και έφτιαξε στην Ήρα ένα θρόνο. Μόλις έκατσε εκεί η Ήρα, δε μπορούσε πια να σηκωθεί με τίποτα. Είχε εγκλωβιστεί. Φωνές, κακό, απειλές, τίποτα! Ήταν η εκδίκηση του Ηφαίστου για τη συμπεριφορά της. Απειλούσε ο Δίας, φώναζε, τίποτα. Η Ήρα εγκλωβισμένη.
    Τελικά, με τα πολλά, του την έπεσε απο κόντά ο Διόνυσος με τα μεθύσια και τα γλέντια και τον έπεισε να ελευθερώσει την Ήρα. Ο μύθος, λοιπόν, φανερώνει ότι άν η τεχνολογία θέλει, κάνει την εξουσία να στέκεται στο ένα πόδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. zaphod
    "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ πως υπάρχει ένα και μοναδικό παγκόσμιο "διευθυντήριο".

    Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί παίχτες, με αντικρουόμενα συμφέροντα, οι οποίο όμως έχουν κοινά σημεία όσον αφορά την συμπεριφορά, των τρόπο δρασης και τα μεσα που χρησιμοποιούν"
    ............................

    Κατά την γνώμή μου αυτό τα λέει όλα.

    Είναι δύσκολο όμως να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις και το ειδικό βάρος των συμφερόντων που παίζουν.
    Εκεί είναι που την "πατάει" ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
    Η αξιολόγηση είναι δύσκολη.
    Και οι αντιδράσεις, όταν και αν, σκοπεύουν στα δεύτερα και επιφαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @suncitizen
    "Ο πολύς κόσμος πάντα θα προτιμά την εύκολη και πιο υλιστική λύση."

    Χμμμ οι υλιστικές λύσεις είναι οι καλύτερες. Μας έχουν πνιξει οι ιδεαλισμοί. Η ανάλυση του zeitgeist είναι κυρίως υλιστική (χρήμα, εξουσία, δύναμη).

    Απλά ο υλισμός, όπως όλες οι έννοιες έχει διάφορες εφαρμογές.
    Οι ρωμαίοι πχ στα λίγο πριν τον χριστιανισμό χρόνια, με όλη την επικούρεια κτλ φιλοσοφία μπροστά τους το είχαν ρίξει στα όργια και μέχρι εκεί.
    Κάθε κοινωνία και κάθε πρόσωπο ειδικότερα έχει τις δικιές του αξίες. Αν τώρα αυτές υπαγορεύουν αυτό που έγραψες πρέπει να δούμε τί τις υποβοηθά.


    "Ο μύθος, λοιπόν, φανερώνει ότι άν η τεχνολογία θέλει, κάνει την εξουσία να στέκεται στο ένα πόδι!"

    Πολύ καλή προσθήκη!

    @σπίθας
    Έχω ταλέντο φντ να διατυπώνω το αυτονόητο με πομπώδεις εκφάσεις!

    "Και οι αντιδράσεις, όταν και αν, σκοπεύουν στα δεύτερα και επιφαινόμενα."

    Λες; Χμμμ τώρα που το λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. zaphod
    Είμαι πεισμένος και επιμένω.
    Εκ του αποτελέσματος.
    Εξαιρώ μικρό ποσοστό περιπτώσεων, προσωπικές είναι αυτές.
    Μην κρίνουμε με βάση τις προσωπικές στάσεις ορισμένων. Αυτές τις σέβομαι.
    Αλλά αυτά που ακούγονται τώρα σαν καταγγελίες και αιτήματα από τα κόμματα, ιδιαίτερα, με βρίσκουν αντίθετο.
    Στοχεύουν διαπιστωμένα, στο φανερό "αχυρένιο" και ακίνητο άγαλμα και πετροβολούν.
    Αορίστως θάλεγα.
    Τι σημαίνει "διαφωνώ για τις εργασιακές συνθήκες " ;
    Μεταφυσικά δημιουργήθηκαν και από μόνες τους;
    Κάποιοι άφησαν ζωτικούς χώρους.
    Γιατί; Γιατί:
    ή αφομοιώθηκαν ή στερεοτύπως λειτουργούν και στρουθοκαμηλίζουν.

    Είναι βολικό λειτουργικό και συμφέρει. Άκου με...που σου λέω-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. @σπιθας
    Είναι πολύ δύσκολο να διαφωνήσω.

    "Μην κρίνουμε με βάση τις προσωπικές στάσεις ορισμένων. "

    Ακριβώς. Προσοχή όμως μην πέσουμε σε τίποτε φασιστοειδείς γενικεύσεις!

    Λέγοντας πχ ο Νίτσε πως "ο ιερέας ψεύδεται" δεν σημαίνει να .....σφάξουμε τους ιερείς ή πως αυτοί είναι ...υπάνθρωποι. Κατ εμέ λέγει πως η δουλειά του είναι αυτή. Κανείς δεν μπορεί να με πει ρατσιστή αν πω πως η δουλεία του υδραυλικού είναι να μου αλλάζει βρύσες! Άρα όταν ο ιερέας ΔΕΝ ψευδεται τότε δεν...κάνει την δουλειά του (κατά ζαφώδεια ερμηνεία του Νίτσε)!

    Προσωπικές θεάσεις και αποκλίσεις εννοούνται, και δεν είμαστε τώρα για τσουβάλιασμα. Η πολιτική όμως στάση μερικών ομάδων (δηλ ο μέσος όρος τους ή έστω η "πρέπουσα" συμπεριφορά) είναι εμφανής.

    Στα λοιπά συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ασπάζομαι την ζαφώδεια ερμηνεία.
    +σουβλόγησον+

    Υ.Γ.
    Έξαποδώ...φασιστοειδείς ερμηνείες.
    Αξιωματική μας θέση και δεν τίθεται τέτοιο θέμα ούτε καν διάνοια.
    Άντε να το ξαναπούμε, άλλη μια φορά.
    Σε σέ ομιλώ και ως εκ τούτου παραλείπω μερικά, βαριέμαι...
    Καλώς τα αναφέρεις, όμως.
    Σαν γεραιότερος εσύ,
    από εμέ τον γηραιότερο -))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @zaph
    Συμφωνώ με τας θέσας σας (αττική σύνταξις) και ιδίως με τα της ιεράς συνόδου! :):):)
    Κοινώς, κάποιοι έχουν μπερδέψει την βούρτσα με τη Λούτσα (γνωστό παραθεριστικό φέρετρο με 2-3 ενδιαφέρουσες ταβέρνες) και τραβιώμαστε εμείς να βγάλουμε άκρη... :):):)

    @oblivion
    Να σου πω την αλήθεια δεν συμπεραίνω τίποτε. Και δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να συμπεράνω. Το είδα το βιογραφικό που λες και νομίζω ότι θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία αν είχε πάει πρώτα στην εκκλησία και μετά σε όλα τα υπόλοιπα, αν και πρακτικά ούτε τότε θα άλλαζε κάτι ακριβώς επειδή πάντα υπάρχει η εξαίρεση (που ποτέ δεν είναι και μία κιόλας) που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Δηλαδή από τους παπαροκάδες να υποθέσω ότι οι μοναχοί ακούνε όλοι ροκ; Ή πιο σωστά μέτα, αφού ο τραγουδιστής ήταν και είναι μεταλάς (τον είδα και σε συνευλία πρόσφατα κιόλας). Μήπως από το γεγονός ότι ο Κάρατζιτς φημολογείται ότι ήταν στο Άγιο Όρος προκύπτει ότι όλοι οι καλόγεροι εκεί κατηγορούνται για εθνοκάθαρση; Εάν οι τράγοι (εκ του αμνός, μην παρεξηγούμαι) ήταν στο σύνολό τους σπουδαγμένοι σε τέτοια ζητήματα να το συζητάγαμε το θέμα. Τώρα τι να συζητήσουμε; Επειδή υπάρχει ένας; Δύο, αν σου βάλω και τον Μεταλληνό; Τρεις αν σου βάλω δεν ξέρω κι εγώ ποιον άλλον μπορεί να υπάρχει;
    Όταν βγαίνω και διερωτώμαι "αν έχεις δει ποτέ παπά να μιλάει για τις μαύρες τρύπες" δεν εννοώ αν έχεις δει έναν συγκεκριμένο παπά. Εννοώ αν έχεις δει τέτοια "τάση" μέσα στο τραγαριό. Ο zaph έγραψε ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για τον Λάιμπνιτς. Ομοίως πολύ ωραίο ήταν και το ακριβώς αντίθετο του Αϊνστάιν. Το σημείο κλειδί είναι ότι ούτε το ένα δείχνει κάτι, ούτε το άλλο. Σημασία έχει το αντικείμενο με το οποίο διαλέγει ν'ασχοληθεί κάποιος. Ακόμη κι αν κάποιος παπάς βγει και κάνει ολόκληρη διάλεξη για τις μαύρες τρύπες δεν σημαίνει ότι ασχολείται με το αντικείμενό του εκείνη την στιγμή. Και παρεμπιπτόντως, ένα απλό βιογραφικό από μόνο του δε λέει και πολλά. Απίστευτο βιογραφικό είχε και ο Γκιόλβας, αλλά όταν άρχιζε να μιλάει για τους Ε και το μπέβατρο χανόταν η μπάλα, μην σου πω και η λογική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ανώνυμος9/10/08 20:53

    @Hades

    Οκ έχεις δίκιο απλά εγώ μίλησα πολύ ειδικά και όχι για αυτό που εκπροσωπεί την γενικότερη τάση.

    merci:P

    Όπως είπα και πιο πριν,όντως δεν σημαίνει τίποτα απλά προκαλεί έκπληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Νομίζω ότι κακώς σου προκαλεί έκπληξη. Το αν οι τράγοι κάνουν τα χίλια δυο ώστε να τους κατηγορούμε δεν αποκλείει το να διαθέτουν κατά καιρούς και άτομα αξιόλογα ή μυαλά σημαντικά. Και προσωπικά έχω γνωρίσει ιερείς με όλη τη σημασία της λέξεως που ουσιαστικά ουδεμία σχέση είχαν με το υπόλοιπο παπαδαριό διότι ήταν τω όντι αξισέβαστοι παντοιοτρόπως. Η εκκλησία δεδομένου ότι πάντα απορροφούσε κόσμο και κοσμάκη πάντα είχε αξιόλογα μυαλά, απλά φρόντιζε πάντοτε να τα έχει περιορισμένα. Δε νομίζω δηλαδή ότι προκαλεί έκπληξη. Απλά είναι άσχετο σαν πολλά άλλα άσχετα που συμβαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος10/10/08 01:49

    Σωστός και σε αυτό που λες μόνο με μια λεπτομέρεια.Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος στράφηκε στο χριστιανισμό(κρίνοντας από το πεδίο της δεδομένης μόρφωσής του),όχι το γεγονός ότι η εκκλησία διαθέτει ορισμένα μυαλά.Από ένα τέτοιο άνθρωπο περιμένεις να πιστεύει σε κάτι διαφορετικό.Εδώ το κάνουμε εμείς,οι επιστήμονες(τςςςςτςςς:D),δεν θα το κάνει ο πανεπιστήμονας?

    "Και προσωπικά έχω γνωρίσει ιερείς με όλη τη σημασία της λέξεως που ουσιαστικά ουδεμία σχέση είχαν με το υπόλοιπο παπαδαριό διότι ήταν τω όντι αξισέβαστοι παντοιοτρόπως¨"

    Παρομοίως.Και άσχετα με τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις τους επισκέπτομαι όχι για αυτό που πιστεύουν,αλλά για αυτό που είναι και για αυτό που με κάνουν εμένα να νιώθω όταν μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @σπίθας
    Δεν διαφωνούμε καθόλου, απλά μερικές φορές πρέπει να γινόμαστε βαρετοί.....

    @hades
    Δεν έχω να προσθέτω κάτι. Σωστός!
    (Α τελικά μαλακία μου, δεν ήταν ο Λάμπνιζ αλλά ο Λαπλάς (μπερδεύω τους φυσικούς που αρχίζουν από Λου), κατά τα άλλα η ιστορία είναι οκ.)


    @oblivion
    "Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος στράφηκε στο χριστιανισμό(κρίνοντας από το πεδίο της δεδομένης μόρφωσής του)"

    Δεν ξέρεις τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας, με την έννοια του τι γντ μέσα του. Μπορεί κάποιος να ειναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα και να είναι απόλυτα τίμιος και στα 2. Το τι θα θέλει κάποιος, και το τι θα πιστεύει εν πολλοίς ενσταλάσσεται μέχρι τα 6 (πάνω κάτω) του χρόνια. Ακόμα και έτσι όμως κάποιοι αλλάζουν συνειδητά αργότερα. Εγώ απλά θα ήθελα και άλλους μορφωμένους παπάδες, έτσι και αλλιώς η μόρφωση κακό δεν κάνει!

    Παραπέρα όλα τα ενδεχόμενα παίζουν. Ένας επιστήμονας να "βρει το θεό" ή ένας ιερωμένος να διδάξει κβαντική ή να γίνει άθεος. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα συστήματα καθαυτά αλλά με την ανθρώπινη φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ανώνυμος10/10/08 16:41

    @Zaphod&Hades

    Συμφωνούμε απλά οτιδήποτε ασυνήθιστο προκαλεί συχνά εντύπωση.Με αυτή τη λογική το έθιξα το θέμα.

    "Εγώ απλά θα ήθελα και άλλους μορφωμένους παπάδες, έτσι και αλλιώς η μόρφωση κακό δεν κάνει"¨

    Στους παπάδες σίγουρα,για τους παπάδες προς τους άλλους τώρα...με καταλαβαίνεις:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος10/10/08 22:44

    Α κάτι ξέχασα κορίτσια.

    Οποίος πετύχει το zeitgeist addendum ολόκληρο και με greek subs παρακαλώ να δώσει ένα link για download μέσω αυτού του post.


    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Φίλε Zaphod
    Σ'ευχαριστώ που με ενημέρωσες για την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους του αγαπημένου μου ντοκυμαντερ. Έχω ήδη ξεκινήσει το κατέβασμα και μόλις το δω θα σας πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @oblivion
    Ελληνικούς υπότιτλους δεν βρήκα, αλλά στο bitcomet υπάρχει ολόκληρο.
    Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει στη μετάφραση των αγγλικών υπότιτλων (το κάνουν οι θρήσκοι για αφιερώματα σε παππούληδες και άλλα παρόμοια, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Καταρχην νομιζω πως ολοι πρεπει να μελετησουν Κρισναμουρτι.Υπαρχουν αρκετα βιβλια του στην Ελληνικη αγορα.
    Το αλλο που σκεφτομαι ειναι γιατι δημιουργηθηκαν αυτες οι ταινιες;
    Απο οτι καταλαβα εγω ειναι να μας κανουν να αμφιβαλουμε για πραγματα που "ξερουμε",που ειναι καλο, να ανακαλυψουμε ποια ειναι η αληθεια και στο τελος αν αυτο που ανακαλυψουμε ειναι οτι ζουμε σε ενα ουτοπιστικο μοντελο ζωης να το αλλαξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Αγαπητοί φίλοι
    Υπότιτλοι (αγγλικοί) ευρέθησαν:
    http://www.divxsubtitles.net/page_subtitleinformation.php?ID=103161

    Όποιος βρει και ελληνικούς, παρακαλείται να μας το πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ανώνυμος20/10/08 02:34

    Πριν λίγες μέρες το κατέβασα από το μtorrent.Εξαιρετική ποιότητα.Υπότιτλους τίποτα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος30/10/08 07:27

    Zeitgeist Addendum με ελληνικούς υπότιτλους :

    http://video.google.com/videoplay?docid=3640508014532036418

    Οι υπότιτλοι του τελευταίου ημίωρου λείπουν αλλά θα τους βάλουν σύντομα.Οπότε υπομονή για να το κατεβάσουμε μια και καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ανώνυμος30/10/08 21:04

    Πάμε άλλη μια.

    Το www.greeksubtitlesproject.com τους έχει.

    Enjoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ακριβής διεύθυνση ελληνικών υποτίτλων:

    http://www.divxsubtitles.net/page_subtitleinformation.php?ID=103540

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ο παγκόσμιος υπερπληθυσμός είναι μύθος και χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η ιδέα της έλλειψης αγαθών. Έλλειψη = Κέρδος για αυτούς που διαχειρίζονται τα αγαθά του πλανήτη.
    Κατεβάστε και διαβάστε το PDF του Venus project.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ανώνυμος4/11/08 00:55

    to zeitgeist einai mia propaganda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανώνυμος26/1/09 10:12

    Oblivion o tupas pou milaei stin arxi sto aspromauro plano einai Indos Filosofos, Khrisnouk legetai nomizo den eimai sigouros.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ανώνυμος26/1/09 10:14

    Oso gia ton anonimo filo pou leei pos i en logo tainia einai propaganda...malon tha exei tromaksei polu apo auta pou eide...kai den mporei na ta xonepsei..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ανώνυμος26/1/09 10:24

    Signomi gia prin alla opos eixa pei den imoun sigouros gia to onoma, alla to vrika :Jiddu Krishnamurti legetai. Gia perisoteres plirofories

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti


    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir