Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2015

Debate και εντυπώσεις

Εκατσα και το είδα σαν τον μαλάκα.
(ερωτήσεις-απαντήσεις εδώ)



Πλανον γενικόν:


Ο Αλέξης σε αυτήν την εκλογικη διαδικασία ειναι εμφανώς ξενερωμένος. Χαμογελάει πιο δύσκολα, έχει διάφορα τικ, πιθανο δείγμα ανασφάλειας και είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το Μνημόνιο. Ομολογώ πως πολλές φορές οι απαντήσεις του ήταν αδύναμες, ειδικά στον απολογισμό του τι εγινε με την διαπραγμάτευση κτλ μάλλον διότι κωλωνε να πει στα ίσια πως ο Σαμαράς του έσκαβε το λάκκο (θυμόμαστε πως ο Σαμαράς ανεβηκε στας Βρυξέλλας για να θέσει θέμα δεδηλωμένης όταν δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα) ενώ εκείνος έτρωγε σφαλιάρες εντός των Συνόδων κορυφής.
Κώλωσε να πει στα ισια πως το διακύβευμα και του Δημοψηφίσματος και της  διαπραγμάτευσης ήταν η ερώτηση αν ο λαός κάποιας μικρής χώρας έχει το δικαιωμα να βγάλει την κυβέρνηση που αυτός επιθυμεί κόντρα στις επιθυμίες των ταγών. Κώλωσε να πει πως πέρα απο την "τιμωρία" προτεσταντικού τύπου για τις οικονομικές ατασθαλίες μας, η χώρα αυτή τιμωρείται διότι τόλμησε να φέρει διανοηθεί την δική της "ελληνική" άνοιξη, και μάλλον κώλωσε διότι η υπεράσπιση της τωρινής του θέσης θα ήταν κάπως δύσκολο να κοινωνηθεί στο πόπολο, το οποιο ειναι λίγο μανιχαϊστικό και η "τακτική υποχώρηση" δεν του κάθεται καλά.




Ο Βαγγέλας ενώ ειναι αεράτος και εμφανώς το γουστάρει αυτό που κάνει, επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια και τα ίδια και μάλιστα άνευ ουσίας (δεν αναγνωρίζω τον Τσίπρα, ήσουν ο χειρότερος κτλ κτλ) με αποτέλεσμα η λογική απορία τι σκατά τον θες τον μή αναγνωρίσιμο να μένει να αιωρείται. Λάθος των συμβούλων του η μετωπική προσωπική επίθεση επί ενός ανθρώπου που α) ειναι ακόμα φάτσα και αγαπητός β) έχει αντέξει μετωπικές επιθέσεις και live και σε κλειστό χώρο από όλη την ηγεσία της Ευρώπης. Αμα εχεις φάει για μήνες 27 πρωθυπουργούς να σου φωνάζουν στην μάπα, οι γκρίνιες του Βαγγέλη σου φαίνονται νανούρισμα. Λάθος η υιοθέτηση της θέσης.... Μουρούτη ότι τον ....κονταίνουν και κυρίως λάθος η αδυναμία απάντησης σε (εύκολες) ερωτήσεις προκειμένου να προλάβει να την πει στον άλλο. Παραπέρα ειναι και αυτός αποφασισμένος να υλοποιήσει το Μνημόνιο.


Τοπ στιγμές: 

Αλέξης: Καλή απάντηση για τις Σκουριές τις επενδύσεις και τη νομιμότητα, για τους μετανάστες και
για τα διαβοητα 5 πραγματα που θελει να παλέψει για το Μνημόνιο, δίνει ένα πλάνο διεκδίκησης και χώρου για τον Συριζα να διαφοροποιηθεί πολιτικά από τους υπόλοιποι. Το τι γινότανε παλιά με το ΕΣΠΑ και τα βαουτσερ κτλ vs τι έκανε η δικιά του κυβέρνηση. Το ότι ο μεγαλος συνασπισμός οδηγεί στην θεσμική αναβάθμιση της ΧΑ αν αυτή βγει τρίτο κόμμα.

Βαγγέλης: Η υπερασπιση των θετικών της μεταπολίτευσης (σωστός, μην τα ισοπεδώνουμε όλα), το ξεμπλοκάρισμα των έργων (προφανως στην ανάγκη γειώνοντας και λιγο νομους και κανονισμούς, αλλά ιδεολογικά ήταν συνεπής) και προφανώς το δεν υπόσχομαι τίποτα για ότι έχει ήδη υπογραφεί, που ειναι μάλλον και το κεντρικό του σύνθημα σε αυτές τις εκλογές. Το συναινετικό προφίλ, παρόλη την αυτοαναίρεσή του, παραμυθιάζει μεσαιοχωρήτες.



Κακές στιγμές:


Αλέξης: Είπαμε, ξενερωμένος. Η αδυναμία καλής εξήγησης της ανακολουθίας του Συριζα, η οποια προφανώς απαιτεί και παραπάνω χρόνο και πιο περίπλοκα επιχειρήματα απο αυτά που α) μπορεί να απαντηθούν σε τόσο περιορισμένο χρόνο και β) κατανοεί εύκολα τα πόπολο. Το παραέκανε στην ομολογία λαθών, ακόμα και για λάθη που δεν έκανε*. Ήταν δύσκολο να κοινωνηθεί πως το ΟΧΙ δεν έγινε ΝΑΙ, αλλά ΟΧΙ....ακριβως, ήταν και είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι (υπαρκτές, αλλά δεν ξέρω αν αρκουν για να αιτιολογήσουν πειστικά τη στροφή) διαφορές της πρότασης Γιούνκερ από το Μνημόνιο που υπογράφτηκε τελικά. Κακή απάντηση στην ερώτηση Βαγγέλα περί "τελειώματος" ενώ μπορούσε απλα να πει πως αναφερόταν σε θέμα νοοτροπίας.


Βαγγέλλας: Η πλακίτσα με το θέμα ύψους ήταν λαθος, off και unfair.  Η τακτική του επιτίθεμαι στον Τσίπρα συνεχως και ακόμα και σε ασχετες ερωτήσεις και πολλές φορές δεν απαντάω σε αυτό που με ρωτάνε. Η "κυρα- Τασία" ήταν κλείσιμο ματιού στους χρυσαυγίτες, όπως και η "άγνοια" γύρω από τον όρο λαθρομετανάστης. Η ανακολουθία πως "εμεις προειδοποιούσαμε για την εισοδο πολλών προσφύγων λογω του πολέμου" με το "ο συριζα φταίει για τους πρόσφυγες". Η πατάτα που πέταξε για τον Βέμπερ δείχνει πως είτε δεν είχε πάρει χαμπάρι τι έγινε, πράγμα πρακτικά αδύνατον, είτε ψευδόταν συνειδητά. Ηταν τελος πάντων εμφανές πως ήταν δασκαλεμένος όχι να απαντάει στις ερωτήσεις, αλλα στο να μετατρέπει τις ερωτήσεις σε επιθέσεις στην απερχόμενη κυβέρνηση, κάτι που είναι θεμιτό αλλά αφού εχεις απαντήσει στην ρημαδα την ερώτηση.



Bottom Line:

Δεν ξέρω αν αυτο το debate μπορούσε να κάνει κάποιον να αλλάξει γνώμη αλλά πιθανόν να πείσει κάποιον αναποφάσιστο να πάει προς τα εκεί που ήθελε έτσι και αλλιώς να πάει αλλά κώλωνε για διάφορους λόγους. 



* Πολλές φορές μια χώρα μπορεί να έχει επιλέξει την βέλτιστη δυνατή Στρατηγική και πάλι να ηττηθεί, θες από κακές συγκυρίες, θες γιατί το πρόβλημα που της τέθηκε είναι άλυτο. Δεν υπάρχει πχ στρατηγική οδός που να οδηγεί το .... Λουξεμβούργο σε στρατιωτική νίκη επί της Γερμανίας σε περίπτωση εμπόλεμης διαμάχης μεταξύ τους. Η στρατηγική Αλέξη και Βαρούφ ειχε πολλά θετικά στοιχεία τα οποια διέπονταν από τη  λογική. Λάθος τους ίσως που εκτίμησαν πως και οι υπόλοιποι ηγέτες θα σκέφτονταν με βάση την κοινή λογική. Στην παρούσα φάση, και με το Μνημόνιο 2 να είναι αυτό που είναι δεν υπήρχε καμία περίπτωση, καμία κυβέρνηση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του 2015 και αυτός ήταν ο πυρήνας του σχεδίου της αριστερής παρένθεσης.


12 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό το bottom line σου και κατ' εμέ.

    Το ότι είπε περί ύψους στα πλάνα σαφώς ήτανε γκάφα, αλλά απόλυτα σωστό σε οποιαδήποτε επαγγελματική αντιμετώπιση τηλεοπτικής παραγωγής (το είχα προσέξει πριν το πει) --απλά δεν έπρεπε να το πει. Και είμαι και από τους λίγους που πιστεύουν ότι δεν έγινε από καταχθόνιο σχέδιο "subliminal messaging" της ΕΡΤ (ert - nerit = syrizit) αλλά από απλή ανικανότητα των χειριστών στις κάμερες και χασμουρητού του παραγωγού (τηλεοπτικά, "παραγωγού" στο κοντρόλ ρουμ, όχι "σκηνοθέτη").

    Κατά τ' άλλα τι να λέγανε; Ότι "υπάρχουνε λεφτά"; Απογοητευτικό το ότι μείνανε στο παρελθόν, και μόνο ένας μίλησε (έστω και για τα μάτια μόνο) περί συνεργασίας (και για μέλλον, ουσιαστικά, τσιμουδιά, εκτός από τα περί "Β' εξάμηνο του 2016 κατά ΒΜ). Το περί συνεργασίας σε τέτοια επίπεδα έπρεπε να μπει πλέον στο Ελληνικό λεξιλόγιο και ας μην πρόκειται να γίνει πραγματικά ποτέ σ' αυτόν τον τόπο. Τώρα βέβαια, αν το λέω αυτό σωστά ή αν είμαι και εγώ subliminally παραμυθιασμένος μεσαιοχωρήτης ούτε 'γώ το ξέρω...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμυθιασμενος εισαι. Η Σαμαρικη ΝΔ ειχε λυσσάξει για αυτοδυναμια. Ειναι power game. Οταν εισαι απο πανω θες την πίτα ολόκληρη. Πέρα από τις οποιες πολιτικές διαφορές τις οποίες είτε τις έχουμε είτε τις φτιάχνουμε στο δρόμο. Παραπέρα έχει ένα ποντο ο Τσίπρας, αν και μεταξύ μας πρέπει να του κόψουμε τον μισό διοτι δεν τα λέει και καλα: Αμα δεν αλλάξει μούτρα η ΝΔ (Αδωνης, Βοριδης και σία) δεν παίζει συνεργασία.


      Αν και όλα αυτα ειναι @@διες. Αμα χρειαστει να γινει, θα γίνει ότι χρειαστεί :)

      Διαγραφή
  2. Tα ντιμπέϊτ πάντα λειτουργούν στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης του συνεπούς νομίζω. Ο καθένας βλέπει σε αυτόν που συμπαθεί περισσότερο (έστω και αν είναι αναποφάσιστος) κυρίως -ή μόνο- τα θετικά και στον απέναντι αντιστοίχως τα αρνητικά. Κατά τα άλλα, δε μάθαμε και τίποτα από όσο άντεξα να δω τουλάχιστον. Μία από τα ίδια, με φουλ υπόβαθρο φουσκωμένο από τους επικοινωνιολόγους και μαρκετίστες κλπ.

    btw, σχετικοάσχετα: Αυτό με το Φλαμπουράρη, είναι ΠΟΛΥ χοντρό και δε μαζεύεται εύκολα. Υπό Κ.Σ θα έπρεπε ήδη ο μπάρμπας να είχε πάρει πόδι.
    αυτό το είδες:
    " Στο ερώτημα πάντως εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από τη ΛΑΕ, βήμα βήμα για τους τρεις πρώτους μήνες εξόδου από το ευρώ, η κ.Κωνσταντοπούλου απαντά πως η συγκρότηση στρατηγικής είναι πολύ σοβαρό πράγμα, η επεξεργασία εργαλείων και λύσεων επίσης καθώς “καλό είναι κανείς να μην αυτοσχεδιάζει, αυτό είναι κάτι που το είχα πει και πριν 15 μήνες στον Αλέξη Τσίπρα” καταλήγοντας: “Αυτή η προετοιμασία πρέπει να γίνει. Δε θεωρώ ότι αυτή η προετοιμασία έχει γίνει ούτε κανείς το ισχυρίζεται” ."

    Πάθανε Θεοδωράκη. Λάθος, πάθανε χειρότερο από Θεοδωράκη. "Ψηφίστε μας για το γαμάτο σχέδιό μας το οποίο θα το εκπονήσουμε εν καιρώ". (αυτοχαστουκίζομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περι Φλαμπουράρη, μαλλον @@διες του 1ου Θεματος ειναι η δουλεια, δηλ η μπιζνα ειχε κλεισει απο το '13-'14 και ο Φλαμπου ειχε παραιτηθει απο την εταιρεια μετα τις εκλογες
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500025857
    (ασε που μιλαμε για μειοδοτικο διαγωνισμο κ οχι για απευθείας ανάθεση, οχι πως αυτες δεν χαλκευονται βεβαιως αλλά σάματις βάζουμε πιπέρι και στα λάχανα)

    Περι ΛΑΕ, γάμα τα με μεγάλα γράμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικές τυπικές παράμετροι είναι νομικά καλυμμένες. Αλλά το νόμιμον δεν είναι και ηθικόν πάντα :p Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν επρόκειτο για βουλευτή άλλου κόμματος, ακόμα και μια 5ετία πριν να είχε κλείσει τις δουλειές του με την εταιρεία, θα είχε γίνει περισσότερο τζέρτζελο. Αυτό με το μειοδοτικό διαγωνισμό το ξέρεις ότι είναι αστείο έτσι; :D Τεσπα, θεωρώ ότι είναι το πολλοστό φάουλ από το (πρώην και νυν) περιβάλλον Τσίπρα και θα πρεπε να αντιμετωπίζεται με λιγότερη αλαζονεία και "αντεγαμηθείτεδενέγινετίποτα-μας πολεμάνε τα συμφέροντα" απο ο,τι τώρα.Συμφωνώ ότι η πηγή της δημοσίευσης είναι γτπκ, αλλά αφού υπάρχουν στην είδηση σχετικά αποδεικτικά, το να καταφερθείς εναντίον της πηγής είναι απλά γενικευμένο ad hominem.

      Διαγραφή
    2. Αποδεικτικά δεν υπάρχουν. Υπάρχει οτι ο ταδε εργολαβος πηρε μια εργολαβία.

      Υπαρχει αποσιωπηση ημερομηνιων και προσωπων (Τατουλης και ο νο2 Τατουλη που ειναι συμβουλος του Βαγγέλα btw. Να υπενθυμισω πως το εργο δεν ηταν της κυβ αλλα της περιφερειας)

      Διαγραφή
  4. Α, δεν μπορω ευκολα να αποτιμήσω το ντιμπέη διότι είχα αποκρυσταλλωμένη άποψη έτσι και αλλιως. Ο ειλικρινα αναποφάσιστος και εν ολίγοις απολιτικ μπορεί να είδε κάτι που να πάει με τα χούγια του, ποιος ξέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από πού συνάγεται η εκτίμηση του ότι ο Σύριζα "είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το Μνημόνιο"; Δεν παίζει και η επιλογή του "στάχτη στα μάτια"; Δηλαδή, "υποχωρήσαμε προσωρινά, αλλά στην πορεία θα αλλάξουμε όσα συμφωνήσαμε και δεν μας συμφέρουν". Προσωπικά κλίνω προς το δεύτερο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ο τρόπος που κυβέρνησε ο Αλέξης τους παρελθόντες 7 μήνες. Και ο κομματικός μηχανισμός, καθώς και οι διαθέσεις της εκλογικής του πελατείας που παραμένουν στην ουσία, αντιευρωπαϊκοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1. Ειπα ο Τσιπρας οχι ο ΣΡΖ
    2. Αυτα ειναι σεναρια της πουτας ετσι κ αλλιως. Οποιος και να βγει το Μνημονιο ειναι μονοδρομος. Με αποχρωσεις που δινουν στιγμα (για οποιον θελει να το δει) ίσως, αλλά μονοδρομος. Αν υπάρχουν δομες εντος του (προσωποπαγούς πλεον ΣΡΖ) που ειναι αντι-εε και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ, τότε είτε θα κάνουν μόκο είτε θα έχουμε ντραβαλα. Πάντως εγω ασχολιάζω το ντιμπέη και όχι σενάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. μέχρι και εμεις οι τιμιοι ψηφοφοροι ΛΑΕ μπορουμε να αναγνωρίσουμε ποσο παπαριά είναι το συγκεκριμένο με τον Φλαμπουράρη...σε λίγο θα μας πουν οτι ο Τσακαλώτος πήρε πτυχίο Αγγλικών αντιγράφοντας από τον Ταμήλο...όποιος τα τρώει αυτά, καλό θα είναι να επισκεφθεί τον ιστότοπο της ΟΑΚΚΕ, έχει και εκεί κάτι καταπληκτικές "αλήθειες"/"καταγγελίες" που μπορεί να του αρέσουν...

    2. τα πράγματα με τις εκλογές είναι και πάλι απλά: όποιος γουστάρει ΕΕ ψηφίζει ΣΡΖ, όποιος δεν γουστάρει ψηφίζει ΛΑΕ, οι φασιστομαλάκες ΝΔ, οι σκέτοι φασίστες ΧΑ, οι σκέτοι μαλάκες ΠΑΣΟΚ/ΠΟΤΑΜΙ/ΛΕΒΕΝΤΗ, οι σουρεαλιστές ΚΚ και οι λοιποί είναι πιο σύνθετες περιπτώσεις για τις οποίες χεστήκαμε κιόλας

    ως πλέον πολύτιμο αποτέλεσμα απο τις διαδικασίες σταθμίζω μάλλον την μεγάλη ατάκα του Κορωνάκη για την "πόλωση των βεβαιοτήτων" την οποία καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας όσοι τραβάμε μεροκάματο αριστερών ενδοσκοπήσεων

    σάουντρακ εκλογών (για τα εμάς) προφανώς αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=7bpY8Lthnl8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/9/15 15:12

      Μια ζωή στο επίπεδο πολιτικής σκέψης δευτεροετούς που βγάζει φιλιππικό σε αμφιθέατρο. Όταν βγείτε εκτός, σκάει η σφαλιάρα από την πραγματικότητα και τότε φταίει η πραγματικότητα που δε συμφωνεί με τη θεωρία.

      Διαγραφή
    2. μπορει να φταιει και η μαλακια που σε δερνει

      Διαγραφή

aeisixtir