Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2015

Rest In Party

O γερο Lemmy πέθανε, ο γέρο Lemmy πάει.... πιστοί στο μήνυμα των ίδιων των Motorhead δεν θα κάνουμε νεκρολογία (ίσως λίγη, πολύ λίγη) αλλά θα βάλουμε μουσική. ΔΥΝΑΤΑ.

Ιδου λοιπόν, και επι τη ευκαιρία, το αγαπημένο μου top-10 (και κάτι) των τραγουδιών των Motorhead ή έστω των τραγουδιών που έχουν παίξει.

10. Blue Suede Shoes
Η καλύτερη διασκευή που έχω ακούσει στο εν λόγω κομμάτι. Διοτι τα χρόνια περνάνε αλλά η ροκιά παραμένει. Α, πιθανόν να μήν ξέρετε ότι το τραγούδι δεν ειναι του Elvis.



9. Born to Raise Hell
Ένα τραγούδι που σίγουρα δεν ειναι από τα καλύτερά τους, αλλά από την μία από μόνο του αποτελεί δήλωση



(ρε τη ρουφιάνα την Doro τι φωνή ειναι αυτή μετά από τόσα χρόνια;)


 και από την άλλη μας θυμίζει την ταινία που μας θυμίζει αυτό:



7. Brotherhood of Man
Δεν το ήξερα, το ομολογώ, το έμαθα από αυτόν και το ποστάρω για τον ίδιο λόγο. Ακούστε ρε τι έβγαζε ο άνθρωπος σε ηλικία 65 χρονώνε!



6. Ace of Spades
Το βάζουν όλοι, ειναι μάλλον το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι των Motorhead, αν και προσωπικά δεν ειναι το αγαπημένο μου, παραμένει όμως κομματάρα.
Ειμαι σίγουρος πως όλοι έχετε λίγο ή πολύ ακούσει την "κανονική" εκτέλεση οπότε πάρτε και μια blues version να σας βρίσκεται:)



5. Whorehouse Blues
Blues είπα; Πάρτε και ένα γαμάτο "μπλουζ του πουτανάδικου". We came up from the gutter, the wrong side of the tracks....


4. Emergency/R.A.M.O.N.E.S
Ok, το ένα δεν είναι δικό τους και το άλλο αναφέρεται σε άλλο συγκρότημα, αλλά για το μεν Emergency το έμαθα μόλις πριν κανα μήνα πως είναι διασκευή και οι δε Ramones έτσι και αλλιώς αποτελούν διαχρονική συμπάθεια του blog. Σίγουρα πάντως το Emergency το έχουν ακούσει περισσότεροι απο τους Motorhead παρά από τους Girlschool. Αμφότερα παραμένουν κομματάρες πάντως, οι Girlschool είναι έτσι και αλλιώς συμπαθείς και "μικρές αδελφές των Motorhead", οπότε μικρό το κακό...

Οπότε ας πάρουμε την διασκευή τoυ τραγουδιού των Girlschool


και την διασκευή του τραγουδιού των Motorhead από το συγκρότημα στο οποίο ειναι αφιερωμενο το τραγούδι - στην τελευταία του εμφάνιση στην οποια παίζει quest και ο Lemmy.


Λογικά δύο "μισά" τραγούδια μας κάνουν για ένα ολόκληρο, ε;
:)

3. Stone Dead Forever
Κομματάρα - και επι τη ευκαιρία την λέει και στους φωστήρες της οικονομίας :)
Aπό τα αγαπημένα μου κομμάτια γενικώς πάντως.



Δείγμα από τους στίχοι:
You're a financial wizard, a top tycoon
Sweet lounge lizard with a silver spoon
You know you've never had it quite so good
And you didn't know that you even could
But your time has come today
Your feet turn to clay
Whatever happened to your life
Stone dead forever.
2. Overkill
Το ότι αυτό το πράγμα βγήκε το 1979 ακόμα με αφήνει παγωτό. Ούτε punk, ούτε metal, ούτε (προφανώς) απλό rock αλλά.. κάτι άλλο, προπομπός αυτού που ονομάστηκε αργότερα thrash. Αν το βάλεις σε κάποιον που δεν το ξέρει(!) και του πεις πως βγήκε φέτος δεν νομίζω να δυσκολευτεί να το πιστέψει.



1. I don't believe a word
Ένας τύπος που στη ζωή του έχει πιει δυο θάλασσες, έχει καπνίσει την Mεσσηνία ολόκληρη δύο φορές και κάτι ψιλά, έχει δώσει δουλειά σε πεντεξι εργαστήρια παρασκευής αμφεταμίνων, έχει παει, γυρίσει και παίξει παντού, εχει πάει με "περίπου" 1000 γυναίκες, έχει γνωρίσει την καθολική αποδοχή από εχθρούς και φίλους και τελος πάντων το πέρασμα του απο τον πλανήτη δεν το λες και αθόρυβο και όλα αυτά ξεκινώντας ως άφραγκος και τρακαδόρος (το Lemmy βγήκε από την μόνιμη επωδό του τα χρόνια των Hawkwind (1) ή και παλιότερα: "lend me - lemme - Lemmy"). Τι να του πεις και συ, δεν πιστεύει τίποτα :)








0. Orgasmatron
Εκτός συναγωνισμού μιας και όπως έλεγε (στα σχόλια) και ο Hades :
Μετά από χρόνια υπερεντατικής μελέτης τελικά κατέληξα ότι ΔΕΝ πρόκειται για τραγούδι των Motorhead. Οι λόγοι αν και προφανείς, είναι οι κάτωθι: 
1) Είναι το μοναδικό τραγούδι των Motorhead που δεν έχει την παραμικρή σχέση με όλα τα υπόλοιπά τους.
2) Είναι μακράν το καλύτερό τους (από όλες τις απόψεις) σε σημείο να αναρωτιέσαι πως διάολο το'γραψαν (μεγαλείο απλότητος μεταξύ άλλων).
3) Αδυνατώ να σκεφτώ τον Lemmy επί πόσες μέρες ξεμέθυστο ώστε να έγραψε κάτι τέτοιο -διότι πρόκειται όχι απλώς για αριστούργημα αλλά για μεγαλούργημα ολκής. 
4) Ναι μεν τα πάντα μπορούν να έχουν τη μια και μοναδική εξαίρεσή τους, αλλά για τέτοια μεγάλη εξαίρεση, ε, είναι πραγματικά απίστευτο...
Βέβαια από την άλλη μεριά ακόμη δεν έχω καταφέρει να βρω από ποιον διάολο το'χουν κλέψει (διότι είμαι πεπεισμένος!).
Από τα κομμάτια λοιπον που ο Lemmy κάνει ολοκληρωμένη κατάθεση πολιτικοοικονομικού πιστεύω. Ο ήχος είναι πολλά βαρύς και ασήκωτος, οι στίχοι αριστουργηματικοί και η ατμόσφαιρα, το feeling του κομματιού απλά απίστευτο. To έχω ποστάρει και (πολύ) παλιότερα αλλά στα παπάρια μας. 




I am the one, Orgasmatron, the outstretched grasping hand
My image is of agony, my servants rape the land
Obsequious and arrogant, clandestine and vain
Two thousand years of misery, of torture in my name
Hypocrisy made paramount, paranoia the law
My name is called religion, sadistic, sacred whore.

I twist the truth, I rule the world, my crown is called deceit
I am the emperor of lies, you grovel at my feet
I rob you and I slaughter you, your downfall is my gain
And still you play the sycophant and revel in you pain
And all my promises are lies, all my love is hate
I am the politician, and I decide your fate

I march before a martyred world, an army for the fight
I speak of great heroic days, of victory and might
I hold a banner drenched in blood, I urge you to be brave
I lead you to your destiny, I lead you to your grave
Your bones will build my palaces, your eyes will stud my crown
For I am Mars, the god of war, and I will cut you down.



(τραγούδια που δεν χωρέσανε στο τοπ, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά, επι του προχείρου διοτι μιλαμε για συγκρότημα με 40 χρόνια συνεχή πορεία και καλλιτέχνη με 50: Motorhead, No Class, Bomber, Iron Fist, Eat the Rich, Damage Case, Killed By Death, η διασκευή του Louie Louie, η διασκευη του Breaking The Law,  Just 'Cos You Got The Power (με προσοχή και εδώ στους στίχοι), Please Don't Touch (παλι διασκευή) από κοινού με τους Girlschool )


Eπι του πιεστηρίου: Εγινε ένας χαμούλης με την Φιλελεύθερη Συμμαχία(-χαχα) που ..... "μας" συλληπήθηκε για το Lemmy επειδής ο Lemmyς ήτουνε λέει οπαδός της ελευθερίας και τέτοια χαζά.

Κατά πρώτον: Ο καθείς έχει το δικαίωμα να γουστάρει κάποιον ή την μουσική του και να λυπηθεί αν αυτός φύγει, μην λέμε μαλακίες. Μπορείς να εισαι μαύρος και να γουστάρεις να ακούς white power μουσική ας πούμε. Δικαιωμα σου. Μαλακία σου, αλλά δικαίωμα σου, δεν θα σου κάνω εγώ τον δερβέναγα. Υπο αυτό το πρίσμα η κάθε Φιλελεύθερη Συμμαχία πρέπει να τιμάται που ασχολήθηκε σαν κόμμα με έναν κανονικό καλλιτέχνη και όχι με τα αρχίδια μας όπως συμβαίνει συνήθως με τα ελληνικά κόμματα - δεν ξέρω για παραέξω.

Κατά δεύτερον: Οντως ο Lemmy ήταν τερμα και κάργα κοινωνικά φιλελεύθερος στις απόψεις του, ειδικά για ανθρώπινα δικαιώματα και τέτοια. Κατά τα άλλα ήταν "In truth, Lemmy fiercely distrusts all political parties. And while some of his views on feminism belong in a 1970s sitcom, his guiding principles are libertarian and humanist. He is antigovernment, antireligion and antiwar, but pro-choice on issues like abortion."
Live and let live is the cornerstone of my life,” he says. “I’m essentially an anarchist. (πηγή)
Κοινώς, εγώ δεν έχω βρει πολιτικές αναφορές του Lemmy σε κάτι παρά μόνο για τότε που δήλωσε φανερά πως στηρίζει τον Ομπάμια, και πάλι όχι ως Ομπαμικός αλλά ως αντι-Ρομνεϊκός και γενικότερα αντιρεπουμπλικάνος καθώς δήλωσε πως η εποχή Μπους ήταν "σκατά".

Τις (μουσικές) παρέες του τις ξέρουμε πάντως. Sex Pistols, Metallica, Ramones, Anthrax, Jeff Hanneman, Ozzy (sorry αν ξέχασα κανέναν) και όσοι πάνκηδες τέλος πάντων επιβίωσαν των ναρκωτικών και του "RnR τρόπου ζωής".





(οι φωτογραφίες με τους πάνκηδες προτιμήθηκαν γιατι οι  τραβήχτηκαν μια εποχή που μεταλλάδες με πάνκηδες παίζανε ξυλο. Ο Rotten έκραζε λέει τους Ramones (!) γιατί....είχαν μακρυά μαλλιά (!!). Ο Lemmyς βεβαίως ήταν υπεράνω αυτών και τον γούσταραν από τότε όλοι.)
 Tέλος πάντων από φωτογραφίες γίνεται της πουτάνας και δεν έχει νόημα. Από όλους αυτούς ο μόνος που ήταν "φανερά"  "δεξιος" ή οικονομικά φιλελεύθερος ή κάτι τέτοιο ήταν μάλλον ο Johnny Ramone, το ...μαύρο πρόβατο του αμερικάνικου punk.

Όσο για τους σιδερένιους ναζιστικούς σταυρους κτλ, παρόλο που το βρίσκω κουλό, ο άνθρωπος ειχε την πετριά του συλλέκτη και το έχει εξηγήσει πειστικά τόσα χρόνια. Αν ήταν άλλος θα τον έκραζα, το ομολογώ, αλλα ο Lemmy ειναι ο Lemmy που ειναι ο Lemmy που ειναι ο Lemmy οπότε γάμα το (χαριτωμένο, μου είναι δύσκολο να γράψω "ήταν")


Κοινώς το πιθανότερο ειναι ότι ο Lemmy όντως ηταν όσο ελευθεριάζων όσο νομίζουμε στις κοινωνικές τους θέσεις και αναρχικός γενικότερα. Για τα οικονομικά-πολιτικά κτλ μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Πάντως η εικόνα, οι στίχοι και οι παρέες του δεν μου κανουν καναν υπέρμαχο της οικονομικής φιλελευθερίας όπως αυτή εκφράζεται τουλάχιστον από τους συγχρονους εκπροσώπους της :))

Τελος πάντων, αυτά ειναι ήσσονος σημασίας. Και επειδή τα RIP κτλ ειναι της μοδός, αλλά δεν μου πάει να πω να αναπαυτεί ο Lemmy εν ειρήνη και τέτοιες πίπες, μου βγήκε ο τίτλος του ποστ, κάτι που ο ίδιος πιστεύω πως θα εκτιμούσε. Αναπαύσου εν χαβαλέ λοιπον τρισμέγιστε!



(1) Πολύ γέλιο είχε η νεκρολογία του Lemmy από πολλά ελληνικά ειδησεογραφικά site που λύσσαξαν πως μετά την αποχώρηση του Lemmy οι Hawkind διαλύθηκαν. Μιλάμε για επίπεδο δημοσιογραφίας, όχι αστεία!


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/12/15 20:25

    Όπως είπε και κάποιος στο ΦΒ, R.I.W. (Rest In Whiskey). Τώρα μπορεί να πίνει και να καπνίζει όσο θέλει εκεί που είναι και του το εύχομαι ολόψυχα! Αν και το είπα χθές στην ραδιοφωνική εκπομπή που άκουγα το ξαναλέω και εδώ. Χθες, έγινε η μεγαλύτερη Ιρλανδική κηδεία του κόσμου σε όλο τον κόσμο για τον Lemmy. Τέτοιο πιώμα δεν θαχει ξαναγίνει ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπερτιτανοτεραστιομεγιστότατος!

    Και τώρα μουσική. ΔΥΝΑΤΑ! Είθε το Τζακ να ρέει άφθονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) άμπαλο τοπ-10 (ποιος χέστηκε όμως)

    2)το ομώνυμο είναι και το καλύτερο τους...επίσης χρησιμεύει άνετα ως case study εναντια σε κουλτουροτρομπιες (βιολιά, μπιμπλίκια κλπ) με τις οποίες μας πρήζουν τα ούμπαλα διάφοροι διαχρονικά μπας και πηδήξουν καμια κουλτουρογκόμενα και τα αρπάξουν από τους διάφορους μπογδάνους του κόσμου τούτου

    κοινώς:
    εδώ η κουλτουροτρομπιά: https://www.youtube.com/watch?v=L4vQ-eYgIy0 των hawkwind
    εδώ https://www.youtube.com/watch?v=CNWS7MlFHp4&list=PL29D3083889AEE05D ποσο απλό είναι το μπάσκετ

    και εδώ https://youtu.be/hBYUfsZVMHs?t=34 και εδώ ο απέθαντος κουλτουροτρόμπας https://www.youtube.com/watch?v=8V_hCqO6UQs

    3) το orgasmatron δεν ειναι κάτι περίεργο ενίοτε είχανε και κανα τέτοιο (πχ 1916) απλά έκατσε κέντα

    4) τα πιο χρήσιμα για μένα από τον τύπο αυτόν είναι και αυτά που δεν ακούγονται...δεν (πρεπει να) μας νοιάζει τι έπινε ούτε πόσες πήδηξε όπως κωλοχτυπιούνται τα mainstream δίκτυα (τόσο καταλαβαίνουν άλλωστε)

    αλλά:
    1) οτι ο τύπος αυτός έπαιζε πρώτο όνομα αλλά και τελευταίο...στις μεγάλες και στις μικρές σκηνές...κοινώς στο πέος του
    2) οτι για να φτάσει να είναι στο πέος του τράβηξε τρελές πείνες και καζούρα αλλά και πάλι στο πέος του
    3) οτι ήταν μεν στο πέος του αλλά δεν ήταν καβαλημένος ιδεολόγος/σταυροδόρος του πεογραψίματος πχ όταν έφαγε άκυρο από τους πελάτες (fans) για τον robertson του έριξε άκυρο και ας τον γούσταρε αυτός...κοινώς οκ στο πέος μου δεν θα μου βγάλετε και τον καρκίνο κιόλας αφού δεν συνενογιέστε....θυμάμαι ότι έλεγε ο eddie ότι δεν ήθελε μια συνεργασία με κάποιο γκομενογκρουπ που είχε μια γκόμενα του lemmy (το έψαξα, για το stand by your man έγινε η μανούρα) και ότι του έβαλε χέρι και αποχώρησε και δεν είναι αυτά για motorhead και νια νια νια και…μείον ένας eddie και στο πέος του
    4) ότι έπαιρνε διάφορα αλλά δεν έγινε ζάκι (ιδεολογικά μάλιστα αντι-ζάκι) ούτε απάλευτος (ούτε reborn christian για να ξεκόψει)

    Και να προσθέσουμε ότι επίσης πρόσφατα πέθανε ο philthy και ο θεός είπε “it really pisses me off that they take somebody like him and leave George Bush alive”

    Ο μόνος τύπος που δικαιούται να φοράει γυαλιά ηλίου τη νύχτα/εντός κτιρίων…γιατί when you are cool…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ανωνυμος & πρόεδρας
    Οne of a kind....

    @dion
    Άμπαλος ειναι ο κώλος σου χαμένε. Και τι σκατά εννοείς άμπαλο;
    Το βασικοτερο ηταν πιθανότερα το 4.
    Επινε, σουταρε, γαμούσε, πάρταρε αλλά ποτέ δεν μας ζάλισε τα αρχίδια, δεν ανακάλυψε τον Θεό, δεν έγινε καρικατούρα, δεν έβγαλε δίσκο με συνθια, χορωδίες, "πιο ποπ" υφος, reunion, "τελευταίες περιοδείες" και τέτοιες παπαριές μπας και βγάλει κανα χοντρό εφάπαξ.

    Και θα ηταν ο πρωτος που θα δικαιούνταν να το κάνει μιας και είχε κάψει τα κοντέρ όσον αφορά την μουσική βιομηχανία.

    Υ.Γ. Ο άνθρωπος τον τελευταιο καιρό περπατουσε με μπαστούνι επειδή είχαν γαμηθεί (;) και τα πόδια του. Παρόλα αυτά έκανε κανονικά περιοδεία, τι να λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/1/16 09:57

    Φυσικά και διαλύθηκαν οι Hawkind. Αν ψάξεις δεν τους βρίσκει ούτε ο μέγας γοούλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Hawkwind
    :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/1/16 00:17

    Άχρηστο fan fact της ημέρας: ξέρετε πως βγήκε το Overkill?

    Ο Philhty (Θεός σχωρέστον, μάλλον μπύρες θα πίνει με τον άλλον) ήθελε να βάλει δεύτερη μπότα (νομίζω έτσι λέγεται) στα ντραμς. Μία μέρα λοιπόν που προπονήται (και ήθελε να τα βάλει και να έχει νόημα και όχι να παίξει 1 λεπτό και μετά να τα έχει να κάθονται για show-off) μπαίνουν τα άλλα ρεμάλια στο στουντιο. Ο Phil εκείνη τη στιγμή έπαιξε ένα ζέσταμα, μόλις του είδε είπε να τα βγάλει για να παίξουν κανονικά και αυτοί του είπαν "Όχι, συνέχισε, είναι ωραίος ρυθμός". Το ζέσταμα που έκανε ο Phil, είναι ο ρυθμός του Overkill

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίο το αφιέρωμά σου στον Lemmy φίλε. Πολλά τραγούδια του θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν και να είναι στο top10 . Ένα όμως μόνο θα σου πω και αν δεν το έχεις τσεκάρει δες το. Είναι από το αλμπουμ "Bastards". "Lost in the ozone"
    Όσο για τους στίχους του "Orgasmatron" o Lemmy ένα από τα πολλά ταλέντα που είχε ήταν να γράφει στίχους με μεγάλη ευκολία (δες τι έλεγε o OZZY για το "Mamma I'm coming home"). Η θρησκεία η πολιτική και ο πόλεμος είναι τα 3 πράγματα που μισούσε και τα έχει αναφέρει και σε άλλα τραγούδια του. Οπότε δεν φανταζομαι να του πηρε και πολυ για να γραψει το "Orgasmatron"
    Όσο για το "αναρχικός" ούτε αυτό πιστεύω τον περιγράφει γιατί ήταν αναρχικός με αρχές ΧΑΧΑΧΑ!!! ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟΚΟΣΜΟ ΜΑΣ. ΗΤΑΝ Ο LEMMY ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir