Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2016

Κούλης - Βάγγος σημειώσατε ανέλπιστο 1

Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Θες που τον λέγανε Μητσοτάκη, θές που προφανώς ή στα κουφωτά ο Καραμανλής ήτανε κόντρα, θες που στα γκάλοπ ήτανε αουτσάιντερ, η νίκη του Κούλη ήτανε μία έκπληξη. Τελοσπάντων ο Κούλης σημείωσε μια καθαρή και μάλλον ανέλπιστη νίκη και θύμισε την ιστορία εκλογής του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο ΣυΡιζΑ, ο οποίος τότε επίσης είχε νικήσει κόντρα στην κομματική νομενκλατούρα (μερίδα Κουβέλη), στην πλειοψηφία (ηταν υποψ. του αρ. ρεύματος) και στην επετηρίδα (ήταν νεότερος).

Έτσι και ο Κούλης έπαιξε κόντρα στις πιθανότητες και κέρδισε. Σε καθαρό ιδεολογικό επίπεδο ειναι μειοψηφία της μειοψηφίας στην ΝΔ ως καθαρόαιμος φιλελεύθερος, το τζάκι του θεωρείται σχετικά καινούργιο (στην ΝΔ ε; όχι γενικα) και κόντρα στην παραδοσιακή ΝΔ, είναι σχετικά μικρός (λίγο κάτω από 50), και σίγουρα δεν προηγούνταν στην κομματική επετηρίδα. Υπό αυτήν την έννοια μπραβο του και μαγκιά του και δεν του το 'χα.

Παρατηρήσαμε επίσης την εκ νέου χειραφέτηση του εκλογικού σώματος από τις επιταγές των σοφών δημογερόντων που ονομάζονται κύκλοι Καραμανλή καθώς υπερίσχυσαν άλλα πράγματα. Όταν πχ μια εφημερίδα σαν την Αυγή βγαίνει και εκθειάζει τον Βαγγέλα παραμονές εσωκομματικών εκλογών ενώ το σύστημα Καθημερινή λχ ειναι στην γραμμή Κούλη, ε ο ψηφοφόρος κάτι ψιλλιάζεται και αυτό που ψιλλιάζεται δεν του αρέσει.

Τωρα; Θα γίνει η ΝΔ κανονικό φιλελεύθερο κομμα;
Δεν το ξέρω μιας και οι φιλελέδες στην ΝΔ παραμένουν μικρή μειοψηφία. Ο Κούλης επιλέχθηκε σαν όχημα πολλών διαφορετικών συνιστωσών σε αυτό που βλέπουν ως πιο αποτελεσματική πορεία προς την επάνοδο στην εξουσία. Για το αν θα δικαιωθούν μέλλει δείξαι. Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές ή και το δημοψήφισμα εδώ δεν υπήρχε τόσο ταξικότητα στους ψηφοφόρους όσο ηλικιακός διαχωρισμός. Είναι σχεδόν προφανές πως σε ένα τόσο γερασμένο κόμμα η γραμμή διαχωρισμού ανέβηκε ψηλά (στο δημοψήφισμα η γραμμή ήταν γύρω στα 30 με 35), υπολογίζω γύρω στα 50. 
(καλή ανάλυση εδώ)

Οπότε είχαμε:

Με τον Κούλη:
- Σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 οι οποίοι έβλεπαν τους δημογέροντες βροντόσαυρους να μην ξεκολλάνε και τα είχαν πάρει στο κρανίο. Παρατηρήθηκαν και οικογενειακά "σχίσματα" όπως λχ συνέβη με την οικογένεια Βαρβιτσιώτη ο νέος εκπρόσωπος της οποίας πήγε με τον Κούλη, ενώ ο δημογέροντας πατήρ έμεινε στο πλευρό του Βαγγέλα.
- Οι φιλελεύθεροι μονοκούκι. Μπορεί να πήγαν να ψηφίσουν και άτομα από άλλα κόμματα (Ποτάμι, Πασοκ, Τζημεροι). Επιμένω πως από όλες τις πολιτικές μεριδες στην ΝΔ ειναι (προς το παρόν) οι λιγότεροι αριθμητικά.
- Οι βασιλοχουντικοί που πήγαν με τον Τζιτζι και δεν ήταν φιλοκαραμανλικοί. Λιγότεροι από το ποσοστό του προφανώς, δι αυτό και ο Τζιτζι δεν προέβει σε φανερή στήριξη Κούλη μιας και ήξερε πως το τελικό σκορ θα τον έβγαζε οφ.
- Οι αβερωφσαμαρικοί ακροδεξιοί, σε μια περίεργη συνύπαρξη με τους φιλελεύθερους του Μητσοτάκη. Ποιος να το έλεγε στον Σαμαρά πως θα στήριζε, έστω και στα κουφωτά, τον απόγονο του πολιτικού του δαίμονα (απο την άλλη και με τον γέρο Καραμανλή στο τέλος τα είχε σπάσει ο Αντωνάκης, οπότε....)
- Οι φασίστες και τα ταμένα του Άδωνη και μάλλον μονομπλόκ. Ο Άδωνης στον Α γύρο έπιασε χαμηλότερο σκορ  από αυτό που περίμενε, είδε όμως πρώτος το τι γίνεται, εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και αυτή τη στιγμή είναι ο νο 1 της ακροδεξιάς στην ΝΔ πάνω και από Βορίδη και από Σαμαρά του οποίου η ηλικία δεν βοηθάει. Ο Άδωνης λοιπον, με μικρό ποσοστό μεν, καλές κινήσεις δε, έβγαλε λαγό από το καπέλο και δικαιούται να καμαρώνει σαν ένας από τους νικητές αυτών των εκλογών, τρώγοντας στην ουσία τον Τζίτζι και τον Βορίδη στην επετηρίδα και μένοντας κυριότερος παίχτης στα δεξιά εξτρέμ της ΝΔ. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.
εικόνα από εδώ

Με τον Βαγγέλα:
- Οι πιστοί Καραμανλικοί άνω των 50. Το ότι αυτοί παραμένουν η πλέον συμπαγής ομάδα εντός της ΝΔ το δείχνει και το τελικό σκορ άλλωστε (από 51% έως 55% για τον Κούλη με το ρέστο 45%-49% να παίρνει ο Βαγγέλας), αλλά πλέον δεν ειναι πλειοψηφία και όλες οι άλλες μειοψηφίες ενώθηκαν εναντίον της με αποτέλεσμα να την φάνε. Κύκλοι του Κώστα Καραμανλή διαρρέουν ότι έπαθε δυσπεψία ο πρόεδρας, αλλά άλλοι κύκλοι του διαρρέουν πως ζήτησε μια σόδα και του περασε. Πως να το πω δηλαδή; Αυτή η εμμονή πως ο χοντρούλης Βούδας ειναι ο θεός ο ίδιος μιλάει δεν μιλάει, πράττει δεν πράττει, σούρνει δεν σούρνει κάποτε έπρεπε να μας τελειώσει και επιτέλους μας τελείωσε. Θα μου πεις για να γίνει αυτό έπρεπε να θυσιαστεί ο κατά τα άλλα συμπαθής Βαγγέλας, αλλά τι να του κάνω, καιρός ειναι η ΝΔ να γίνει από αρχηγικό κόμμα, κόμμα αρχών :)

Αν τώρα η νέα ΝΔ θα είναι όντως φιλελεύθερη ή κεντροδεξιά, αυτο θα το δούμε μιας και με τόσα ταμένα με τα οποία έχει αναγκαστεί να συμπορευτεί ο Κούλης (όλος ο εμετικός εσμός της σαμαρικής και αδωνίδειας ακροδεξιάς), το τελικό συμπέρασμα ειναι ομολογουμένως μή καθαρό και προβληματικό με τις ισορροπίες να ειναι περίεργες. Αν και η υποψία μου ειναι πως η νέα ΝΔ σύντομα θα δεχθεί νέο αίμα, ακραιοκεντρώο, στις φλέβες της με αποτέλεσμα να κάνει ο νέος αρχηγός τα δικά του κουμάντα.
Έτσι και αλλιώς, όπως έχει δείξει η εμπειρία, το μαντρί κερδίζει, κοινώς δεν νομίζω πως τα ταμένα του Αδωνη και του Σαμαρά μπορούν να κανουν πολλά στο ιδεολογικό τοπίο της ΝΔ αν δεν το θέλει ο ίδιος ο Κούλης.

Το στοίχημα πάντως που μπορεί να κερδίσει γρήγορα ο Κούλης, όπως το έκανε με το σύμφωνο συμβίωσης άλλωστε, είναι να δώσει 5-6 τέτοιες καθαρές ιδεολογικές σημαδούρες μή οικονομικού τύπου (που είναι και τζάμπα) στην ΝΔ και να την στρέψει, όχι τόσο προς καποια φιλοπρόοδη κατεύθυνση (αυτό αργεί και θέλει πολύ μερεμέτι ακόμα) αλλά τουλάχιστον προς τον ευρωπαϊκό μπούσουλα του ΕΛΚ και όχι στις δημογεροντίστικες ανοησίες της κάθε Βούλτεψη και του κάθε Γιακουμάτου.



Υ.Γ.1 Τελικά πόσοι ακριβώς ψήφισαν στον 1ο γύρο της ΝΔ, πόσα χρήματα εισπράχθησαν και πόσα ξοξδεύτηκαν δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Υ.Γ.2 Τί θα γίνει με τα λεφτά που χρωστάει η ΝΔ θα μας πεί ο νεος πρόεδρος;

7 σχόλια:

  1. Ποιος τους χέζει αυτούς στη ΝΔ. Πέθανε ο Bowie ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/1/16 10:15

    Εγώ πάλι που ήθελα να βγει ο Μπουμπούκος μπας και πέσει η ΝΔ στο 5%;;;

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να γινει αυτο επρεπε είτε η ΝΔ να κανει χαρακιρι ειτε να παμε ολοι να ψηφισουμε αδωνη τρολάροντας

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/1/16 11:53

      Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν πολύ

      Πρόεδρας ΑΠΙ

      Διαγραφή
  3. Μετά το θάνατο του Lemmy, όλα τα αλλα ασήμαντα
    Τι να κάνουμε αυτά ειναι γούστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έγραψε κι ένας φίλος πριν λίγο στο fb, να φεύγει ο Bowie και να έρχεται ο Κυριάκος δεν το λες και καλή έναρξη βδομάδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάντως τα κανάλια τον έσπρωξαν με κάθε τρόπο...εδώ προχτές το Ε (κανάλι) είχε βάλει ταινία με Τέρρυ Χρυσό
    (τιτλος: "Ο-κέϋ φίλε", χρον.: 1974, σκην: Τζαίημς Πάρις)
    (ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ https://www.youtube.com/watch?v=TzmznYYPPHA)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir