Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2015

Xαρμολύπη

Διαβάζω το ανακοινωθέν του πρόσφατου Eurogroup και σε πρώτη φάση έχω να δηλώσω τον θαυμασμό μου για τις λεκτικές διατυπώσεις του. Οχι μονο οι "συμβολικές" μετονομασίες πρόσωπων και πραγμάτων, αυτό ήταν εύκολο, όσο οι διατυπώσεις για το τι έχουμε μπροστά μας. Και μνημόνιο και όχι μνημόνιο, και τρόικα και όχι τρόικα, και αξιολόγηση, αλλά όχι η ίδια ακριβώς, και χρηματοπιστωτικός τομέας και κοινωνική δικαιοσύνη, και προθεσμίες και δεσμεύσεις εκατέρωθεν και έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα. Οσο να 'ναι χρειάζεται ενδελεχή μελέτη για να καταλάβεις που ακριβώς το πάει το πράγμα. Και αφού το μελετήσεις όμως και πάλι δεν μπορεις να πεις και πολλά διοτι στην ουσία ειναι απλά μια συμφωνία επι της οποιας συμφωνούμε οτι στο μέλλον θα συμφωνήσουμε.

Το καλο ειναι πως βγήκαν όλοι νικητές. Ο Σόιμπλες ρητά δηλώνει πως θα ειναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει το  νεο πρόγραμμα (θα ειναι), η κυβέρνηση ψιλοπανηγυρίζει και δηλώνει πως τα μνημόνια τελειωσανε (οντως), η αντιπολίτευση δηλώνει πως παλι μνημόνια θα έχουμε, αλλά με άλλο όνομα (σωστό επι της αρχής), η ΕΚΤ ειναι χαρούμενη, το ΔΝΤ επίσης, ο Γιούνκερ τραβάει τα βυζιά του από την χαρά του και μεις εχουμε μείνει παγωτά. "Και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι"....
(βεβαίως παντα μερικοι θα "γκρινιάζουν" και οπως ειναι το κείμενο και αυτοι θα έχουν δικιο. Πχ "Η κυβέρνηση υποκύπτει στις απαιτήσεις του ευρω-ιερατείου").

Στην ουσία ειναι ενα ευρωπαϊκο κείμενο, πιστο στις συνήθειες που καλλιεργούνται τόσα χρόνια που βγάζει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο και αφήνει τις καυτες πατάτες για τις καλένδες (και νωρίτερα: Δευτέρα ξεκινάνε τα ταρατατζούμ). Mια γρήγορη ανασκόπηση από το ΤΡΡ εδώ, και οι γνώμες ξένων δημοσιογράφων εδώ.



Γελοιογραφία από εδώ

Εχω πει επανειλημμένως πως εξ αρχής τα πράγματα ήταν δύσκολα να οριστούν, διοτι καλες οι κόκκινες γραμμές, αλλά κανεις στο Συριζα δεν ειχε προσδιορίσει τι σημαίνει "νικη" και τί "ήττα", μιας και κατέβαιναν με μια λογική τύπου "η κατάσταση ειναι σκατά, οποτε ότι αρπάξουμε, εκτος και αν τον αρπάξουμε οποτε πουτάνα όλα" οποτε είχα βάλει ένα εν πολλοίς αυθαίρετο πλαφόν εγώ (κλιτς).

Το πρόβλημα ειναι πως όχι μόνο η κυβέρνησε απέφυγε επιμελώς να ορίσει την νίκη και την ήττα αλλά και η αντιπολίτευση "κατέβηκε" στο διάλογο περι συμφωνίας με έναν τρόπο ελαφρώς αστείο. Είτε ο Σύριζα θα έριχνε την χώρα στα βράχια, οποτε είχαμε δίκιο, είτε θα έκανε κωλοτούμπα (οπότε πάλι είχαμε δίκιο), είτε....και τα δύο ταυτόχρονα οποτε τρέχα γύρευε. Οι βουλευτές του ΝΔΣΟΚ ειχαν πολύ γέλιο όταν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας κατηγορούσαν αρχικά το Συριζα για ανεδαφικότητα και αδιαλλαξία και κατόπιν για κωλοτούμπα, ακόμα και μέρες πριν την συμφωνία, χωρίς δηλαδη να ξέρουν καν αν και πως θα συμφωνησουν και τί σκατά θα συμφωνηθεί. Και αυτοί όμως απέφυγαν να ορίσουν τι ήταν ρίξιμο στα βράχια (φαντάζομαι η μή συμφωνία) και τί η κωλοτούμπα μιας και έδειχναν να ορίζουν ως κωλοτούμπα την οποιαδήποτε συμφωνία. Ακόμα και πίπα να έπαιρνε ο Σόιμπλε του Βαρουφάκη, να δείτε που θα κατηγορούνταν ο Βαρουφάκης για ....υπερβολική οικειότητα κόντρα στις κομματικές γραμμές κτλ. Από ακραίοι κατήγοροι του προγράμματος συριζα σε ακραίους υποστηρικτές και τανάπαλιν.


Τι πήρε λοιπον τελικά η ελληνική κυβέρνηση, τί έδωσε και τι άφησε για αργότερα;

* Πήρε την και de jure κατάργηση της τρόικας, αλλά όχι την κατάργηση της έξωθεν αξιολόγησης η οποια θα γίνεται "πιο θεσμικά".

* Πήρε "κατα κάποιον τρόπο" τον διαχωρισμό Μνημονιου - δανειακής σύμβασης. Δεν πήρε αυτο που πραγματικά ήθελε δηλαδή ούτε το Μνημόνιο ούτε τα δανεικά του. Απο την άλλη θα ήταν κουφό να πάρουμε λεφτα/στήριξη/oτιδήποτε ανευ όρων, ειδικά στην παρούσα συγκυρία.

* Βασικό: πήρε την αναστολή των "ερχόμενων μέτρων" Χαρδούβελη, τα οποια ηταν αναμενόμενα επι του πρακτέου σε περίπτωση συνέχισης της ίδιας πολιτικής (ΝΔΣΟΚ). Αυτο ειναι απο τα σίγουρα θέματα που μπορεί κάποιος να αποκαλέσει νίκη. Οπως νίκη μπορεί να αποκαλέσει τον  μή ερχομό νεων μέτρων λιτότητας. Προφανώς ειναι πρόβλημα το ότι δεν κόβονται τα παλιά μέτρα λιτότητας μεχρι νεοτέρας, αλλά απο το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα.

* Βασικό επίσης: τα όποια νέα μέτρα/μεταρρυθμίσεις/you call it θα προέρχονται όλα απο την υφιστάμενη κυβέρνηση (και θα λαμβάνουν βεβαίως την άνωθεν έγκριση και αξιολόγηση), οποτε α) θα ξέρουμε ποιον να βρίζουμε και β) θεωρητικά η νέα κυβέρνηση μπορεί να κάνει ότι γουστάρει εντός των ορίων της υφιστάμενης πραγματικότητας:
"Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς."
 Το συμπερασμα ειναι πως οι ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, κτλ σου λένε με τρόπο πως αν θες να γίνεις αριστερός γίνε, αν θες να κάνεις κοινωνική πολιτική κάνε, αλλά όχι με τα δικά μας λεφτα, κάτι το οποιο ειναι λογικό μεν και ο Βαρουφάκης το αποδέχθηκε με ευχαρίστηση δε. Κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει με την καλή εννοια (;) το μαχαίρι στο λαιμό και ειναι αναγκασμένη να κάνει χοντρά κόλπα με φοροδιαφυγη/μαύρο χρήμα/διαφθορά/κτλ αν θέλει να εφαρμόσει την μεχρι τώρα διατυπωμένη πολιτική της.

* Βασικό μειονέκτημα ειναι πως αναγνωρίζει και το χρέος και την προσπάθεια βιώσιμοτητάς του. Κάτι τέτοιο καιτοι αναμενόμενο, δεν ξέρω αν "μπορεί να πουληθεί", αλλα να θυμόμαστε πως οι αναδιαρθρώσεις-επαναγορές χρέους κτλ ειναι σαν τους ...ανασχηματισμους. Δεν ανακοινώνονται. 

* Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σε ένα μεγάλο μέρος, μπαίνει de facto στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Έτσι και αλλιώς κανεις δεν περίμενε πως υλοποιηθει άμεσα, αλλά αντε αυτο να το κοινωνήσεις στους επαναστάτες της φράξιας των παρανοϊκών (διακομματική φράξια για να μην παρεξηγούμαστε). Το ζητημα ειναι (και εδώ ειναι ο καυγας) να μπορεσει η κυβέρνηση να πατήσει ένα φρένο στον κοινωνικό κατήφορο ο οποιος γινόταν ολοένα και πιο ολισθηρός και σιγά σιγά να βάλει πρώτη και να εφαρμόσει την πολιτική της, αν μπορεί. Στην παρούσα φάση όλα παίρνουν τετράμηνη αναστολή μιας και η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει πως μπορει να κυβερνήσει (!). Στην ουσία και πάλι η Ευρώπη δείχνει δυσπιστία στην Ελλάδα γενικότερα. Σου λέει δείξε μου πως μπορεις να υλοποιησεις πέντε πράγματα με ιδιους πόρους και χωρις (μεγάλο) μαχαίρι στο λαιμο και τα ξανακουβεντιάζουμε.

Τελος πάντων, το αστείο ειναι πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Συριζα θα ειναι ευχαριστημένοι με όλα αυτά, παρόλο που ο επίσημος Σύριζα έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται δυσαρεστημένος. Ο Συριζα δεν ψηφίστηκε "για το προγραμμα της Θεσσαλονίκης", παρόλο που ο ίδιος προασπίζεται το πρόγραμμα αυτό, αλλά "για να κάνει κάτι" . Και αυτό το θολο και περίεργο "κάτι" δειχνει να το ξεκινάει.

* Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πλεον αντιμετωπίζονται ως περίπου ανίκανες και το ελληνικό παρελθόν κόστισε στην παρούσα κυβέρνηση. Προσέξτε διατύπωση:

Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.



* Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά γειώνονται. Εντελώς ομως. Αυτο κατάλαβα εγώ από αυτο:
 "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους (σ. του Ζ. οπως θα έλεγε και ο Βαρουφάκης το χρέος δεν ειναι βιώσιμο, μπορούμε όμως να το βαφτίσουμε βιώσιμο), όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015. (σ. του Ζ.: κοινώς παπάρια. Οι "οικονομικές συνθήκες" σημαίνει πως ότι πλεονασμα και να βγει -αν βγει- θα βαφτιστεί επιτυχία)"

Μόνο αυτό το συμπέρασμα βγαίνει, πως δηλαδή αρκεί να υπάρχει "κάποιο" πρωτογενές πλεονασμα. Δηλαδή στην ουσία δεσμευομαστε να μην έχουμε πρωτογενές έλλειμα και να μπορει να εξυπηρετηθεί (με ένα εκατομμύριο κολπα όπως τα swaps και αλλα ακαταλαβίστικα να τρέχουν παράλληλα) το χρέος. Οποτε ξεχάστε τα 4,5% και 3% και 1,5% μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον. Μειονέκτημα του παραπάνω ειναι οτι υπογράφουμε ρητά και κατηγορηματικά ξανά πως το χρεος μας ειναι uber alles και αυτό, όντως θα ειναι πολύ δύσκολο να πουληθεί εσωτερικά.

* Προφανώς τα Μνημόνια δεν σκίστηκαν, η λιτότητα δεν τελείωσε, πως θα μπορούσε αλλωστε και η Ευρώπη δεν άλλαξε. Εγιναν όμως χοντρά βήματα. Η Μνημονιακή λογική πέθανε, όπως και το μπουκέτο μέτρων που ονομάζουμε Μνημόνιο. Απλα, οπως έλεγα και εδώ, απλα το γαμημένο πρόγραμμα πρέπει να τελειώσει για να ειναι έτοιμο για μελλοντική χρήση αλλου. Απλά θα τελειώσει με....flexibility. Δηλαδή μέτρα του αντικαθίσταται απο μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης τα οποια υποθέτουμε πως θα ειναι πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά. Η λιτότητα δεν μπορούσε να τελειωσει με τίποτα είτε μεναμε στο ευρώ είτε φεύγαμε απο το ευρω, απο την ΕΕ και τον πλανήτη, πολύ απλα διοτι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Η λιτοτητα ανακοπηκε (θαυμαστε με! νεος Βαρουφάκης έγινα) και αισιοδοξα μπορεί να αντιστραφει μελλοντικά. Σαν να λέμε πως πηγαίναμε σούμπιτοι στον γκρεμο και επιτέλους πατήσαμε χειρόφρενο. Όσον αφορά το πότε θα αναστρέψουμε πορεία, αυτό παραπέμπεται για μελλοντικές κουβέντες (ως συνήθως). Η Ευρώπη δεν άλλαξε, τουλάχιστον όμως σταμάτησε να μας αντιμετωπίζει σαν παρίες και καρπαζοεισπράκτορες. Κάτι ειναι και αυτό.

* Προφανώς η κυβέρνηση διατηρεί μεγάλο αριθμό βαθμών ελευθερίας στην εσωτερική άσκηση πολιτικής και μπορεί να παίξει μπάλα περισσότερο απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχουν και μέτρα "εκπολιτισμού" πέρα από τα αυστηρά δημοσιονομικά, παρόλο που και στα δημοσιονομικά έχει κάποιον αέρα και ανοχή εξαντλώντας το flexibility που λέγαμε προηγουμένως



Last but not least. 

Αυτο που με εκνευριζει πραγματικα ειναι οι αντιδράσεις των προηγουμενων κυβερνώντων, όπως έγραψα και πιο πάνω άλλωστε. Η χρονική απόσταση ανάμεσα στο "Υπέγραψε, τελειωνε, παιζεις με το μέλλον της χώρας" μέχρι το "υπέγραψε ο μαλάκας ο κωλοτούμπας χαχα" ειναι ακριβώς 2 nanosec. Η απόσταση ανάμεσα στο "αυτά που λέτε δεν γίνονται" και όταν γίνουν "αυτα ειναι ίδια με τα δικά μας" ειναι ακόμα μικρότερη όπως και η γενικότερη λογικη η οποια συνοψίζεται στα διάφορα βήματα της αντιμετώπισης μιας καλής ιδέας (από τον Νόμο του Μέρφι, δεν θυμάμαι ποιον απ όλους):
** Αυτο δεν γίνεται  - ξέχνα το
** Αυτο γίνεται, αλλά δεν συμφέρει
και όταν τελικά γίνει:
** Από την αρχή έλεγα πως αυτό ειναι καλή ιδεα.

Α, να μην ξεχάσω: Αν βγαίναμε εκτός συμφωνίας, ευρω και πλανήτη προφανώς, καταφανώς και πασιφανώς θα έπρεπε να δουλεύουμε με πλεονάσματα (σκετα, οχι πρωτογενή) για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτο νομίζω πως ειναι αυτονόητο πια. Να μου λετε την γνώμη σας τα συντρόφια, αλλά σε αυτό να είμαστε σύμφωνοι. Ναι;

Η συμφωνία που πήρε ο Συριζα δεν μας κάνει ευχαριστημένους, ειχα άλλωστε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν θα μπορούσε να οριστεί κάτι που που θα μπορούσε να μας κάνει ευχαριστημένους, κάτι αναμενόμενο όταν κατεβαίνεις με "απεριόριστους" στόχους, δεν μπορεις να απολαύσεις τίποτα μέχρι να πάρεις τα πάντα, τα οποια ομως δεν τα παίρνεις ποτέ οποτε πάντα κάποιος θα γκρινιάζει.

Η συμφωνία λοιπον που πήρε ο Συριζα έχει χοντρά, μα πολύ χοντρά μειονεκτήματα. Ειναι σχετικά ετεροβαρής και αποτέλεσμα ωμών εκβιασμών σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης από το υπόλοιπο σύστημα. Ειναι αποτέλεσμα χοντρού συμβιβασμού ανάμεσα στις εκπεφρασμένες πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης και τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τις διαθέσεις των δανειστών - εταίρων. 

Κατηγορείται ο Συριζα πως πάτησε πάνω στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης για να πάρει αυτα που πήρε. Κατηγορείται πως δεν πήρε και τίποτε ιδιαίτερο. Κατηγορείται πως τα έκανε σκατά λόγω χρονοτριβών.


Ας τα δουμε λίγο:

* Επιτεύγματα ΝΔΣΟΚ: Το οτι "υπάρχει" κάποιο πρωτογενές πλεονασμα δεν ειναι επίτευγμα. Ειναι αναγνώριση πραγματικότητας. Το ότι το χρέος πήγε στο 180% του ΑΕΠ γιατί δεν το θυμούνται ως.... επίτευγμα; Την ανεργία που ειναι στο Θεό, αυτο δεν ειναι επίτευγμα της απερχόμενης  κυβέρνησης; Η καταστροφή του 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια; Ο Συριζα παρέλαβε μια πραγματικότητα που ειναι σκατα. Το πρωτογενές πλεονασμα από μόνο του, δεν είναι επίτευγμα, ειναι κοροϊδία διοτι διέλυσε την κοινωνία για να γίνει. Γι αυτό και λέμε πως η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε το 2012. Εκτοτε ο Σαμαρας και η ΝΔ μας έδεσαν χεροπόδαρα. Τα πράγματα ως υφιστάμενη κατάσταση ειναι πολύ χειρότερα φέτος απ΄ότι ήταν πριν 3 χρόνια, απ όπου και να τα πιάσεις. Να σας χέσω λοιπον τα επιτεύγματα ρε βόδια

* Δεν πήρε τίποτα ιδιαιτερο: Πήρε πάντως πολύ περισσότερα από αυτα που πηρε το ΝΔΣΟΚ, για την ακρίβεια πηρε την ομολογία πως η πολιτική του ΝΔΣΟΚ ήταν αποτυχημένη, πως η ΤΙΝΑ ήταν μια φενάκη. Πήρε το ότι τα μέτρα του ΝΔΣΟΚ που ερχοντουσαν δεν έρχονται, και αρκετά θα αναιρεθουν και μάλιστα κατόπιν συμφωνίας με τους εταίρους. Το είχα γράψει και το ξαναγράφω: Στην παρούσα φάση το χειρότερο του Συριζα ειναι το καλύτερο του ΝΔΣΟΚ
Παρεμπιπτόντως να το θέσω ξανά και εμφατικά να τελειώνουμε. Δεν ειναι το ίδιο πρόγραμμα. Δεν ξέρω αν ειναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά δεν ειναι το ίδιο. Αν ήταν το ίδιο δεν θα ήταν απαραίτητο να περάσει ξανά απο 19 κοινοβούλια.

* Ο Συριζα τα έκανε σκατά λογω χρονοτριβών. Μπα, χάθηκαν σίγουρα κάποια λεφτα, καθυστερήσανε καποια δημόσια έσοδα, αλλά καμία δραματική αλλαγή δεν έγινε, κανένα (ιδιαίτερο) bank run (οπως αυτο που ειχε αποσιωπήσει η Σπυράκη ας πουμε), κανενας πανικός στα super markets. Απλα έγινε αυτο που γίνεται σε καταστάσεις αβεβαιοτητας: ο κοσμος (και ο χρηματοπιστωτικός) αντιδρούσε  υπερβολικά σε κάθε ερέθισμα, αν και οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο ήπιες απ΄ότι πριν 3 χρόνια πχ. Μαλλον απλά ο μέσος Έλληνας κουράστηκε να φοβάται.



Και μερικά Bonus από τα χτεσινά

* Η Ελλάδα ανέβασε Ευρωπαϊκό status και αυτο δεν ειναι λίγο. Κάποια στερεοτυπα δείχνουν να υποχωρούν, κάποιες πολιτικές δείχνουν πλεον να μην είναι μονοδρομος.

* Kοτζαμάν Euorogroup ξεβρακώθηκε μιας και 17 ΥπΟικ περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει ο Σόιμπλε με τον Βαρουφάκη και να πάρουν το πράσινο φως απο τον Γερμανό. Η ξεφτίλα της ξεφτίλας. Τόσο ξεφτίλα και ξεβράκωμα που ίσως ειναι για καλό τελικά. 

* Βonus by Ermippos:
"Και, επιπλεον, ολοι διακωμωδουν την διαψευση των προεκλογικων υποσχεσεων του Συριζα, ξεχνωντας ομως να μιλησουν και για την παταγωδη διαψευση της βασικης στρατηγικης απειλης της ΝΔ. Συμφωνα με την οποια μολις βγει ο Συριζα η χωρα θα γυρισει αυτοματως και με συνοπτικες διαδικασιες στην εποχη των σπηλαιων, θα βγει απο το ευρω, θα εκδιωχθει απο την Ε.Ε., θα μιλαει ρωσικα, κινεζικα, θα πεσει ο ουρανος να την πλακωσει και διαφορα αλλα φοβερα, τρομερα και οπωσδηποτε ευτραπελα."

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/2/15 20:02

    Φίλε μου, καλό το κειμενό σου, αλλά έχεις λίγα λάθος επιχειρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά πρόβαλλε ένα πρόγραμμα, και από τοι φάνηκε δεν το είχε μελετήσει καλά/πολύ. Και τώρα κάνει κωλοτούμπα, και το γυρνάει σε μια μνημονιακή κυβέρνηση, με το αριστερό προφίλ να είναι μόνο στο logo. Αυτό και μόνο αρκεί για να μπεί στην κατηγορία του Γαπ πουσυνθιμάτιζε λεφτά υπάρχουν. Αρα λοιπόν απλά και λαικά είναι για τον @@, και παραστράτησε.

    Τώρα ομως οτι δεν έπεσε ο κόσμος, όπως αναφέρεις ειδικά στο τέλος, αυτό δεν το συζητούσαμε κάν. Αυτό δείχνει οτι το ΝΔΣΟΚ με απλά και λαικά είναι για τον πεο.Σε καμία περίπτωση δεν δείχνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι.

    Και πειδή λές οτι κάτι αλλάζει... και εγώ αυτό περίμενα και τους ψήφισα, αλλα δεν νομίζω να αλλάζει τπτ.Ασε που πολύ φοβάμαι οτι μόλις ξενίκησε το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων 10ετιών... Αντί για τον ΠΑΣΟκο της Γειτονιάς καλοσωρίζουμε τον αντίστοιχο ΣΥΡΙΖΑΙο.

    Ειλικρινά εύχομαι να έχω άδικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To προγραμμα ηταν μελετημένο με την αισιοδοξη εννοια (δηλ με την ίδια έννοια που ειναι μελετημένα" όλα τα προεκλογικα προγράμματα παγκοσμίως). Αυτο που δεν ήταν μελετημένο ήταν οι απεξω αντιδράσεις (βλ σχετικα και το προπροηγούμενο ποστ περί Ραχόι και τέτοια) αλλά και η ρημαδα η πραγματικότητα στην οποια αν θες να μεινεις εντος ευρω εισαι αναγκασμενος να ακολουθησεις.

    Απο την άλλη θα ηταν γυφτια να κανει ο Συριζα κοινωνική πολιτική με δανεικά λεφτα. Θες να κάνεις πολιτική δικιά σου; Βρες τα απο μεσα ή βγες απο το ευρω και κοψε το κεφάλι σου. Από την άλλη η κυβέρνηση ειναι νεα, ας αρχισει να νομοθετει, να δουμε τα "ισοδυναμα", να δουμε το νομοθετικό της έργο και μετα εδω ειμαστε να θάψουμε

    Να θυμόμαστε btw πως οι περισσότεροι ψηφισαν Συριζα με την ελπίδα να ΜΗΝ υλοποιήσει όλες τις δεσμευσεις του, απλα για να φυγει το ΝΔΣΟΚ. Eγω πχ ήμανε...ψυχολογικά έτοιμος για το πουτάνα όλα που θα σήμαινε μια ολική ρήξη με τους Ευρωπαίοι, αλλα δεν νομίζω πως είναι πραγματικά έτοιμοι γι αυτό, όχι τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας πχ αλλα ουτε καν οι ΚΚΕδες

    Το "καλο" (ή και κακο) που εχει η νεα κυβερνηση ειναι πως το ΝΔΣΟΚ εχει πληρως ψοφήσει στην συνειδηση του κόσμου, αλλα καταπως φαίνεται και στα εξωτερικα (πλην Ραχόι), οποτε η κυβέρνηση μπορει να παίξει μπάλα, ακόμα και σε αυτες τις αντίξοες συνθήκες. Αν τώρα ΔΕΝ παιξει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το βασικό πρόβλημα του μέρους ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πίστεψε την προπαγάνδα του...την οποία δεν πίστεψαν καν οι ψηφοφόροι του, γιαυτό και ζούμε το περίεργο ο κόσμος γενικά να είναι ευχαριστημένος και κάποιοι συριζαιοι να γκρινιαζουν

    μαγκες για να τελειωνουμε...αμα ο κόσμος ήθελε σύγκρουση, επαναστα, αποχώρηση κλπ κλπ δεν θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ...θα ψήφιζε ΚΚ, θα ψήφιζε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα ψήφιζε οτιδήποτε άλλο...δλδ 150 χρονια μας ξύσατε τα αντερα φίλοι συριζαίοι με το τι καλή είναι η ευρώπη και δημοκρατία και συζητηση και όχι ακρότητες κλπ κλπ και τώρα (κάποιοι) θυμηθηκαν τον τσε, τον βελουχιώτη και την είδαν υπερ-επαναστατες

    newsflash&reality check:αμα ήσασταν υπερεπαναστάτες δεν θα ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ (και όσον αφορά τον Γλέζο...δεν θα πηγαίνατε κ με το ΠΑΣΟΚ κάποτε)...γκέγκε;

    μην μας τα ζαλίζετε λοιπόν

    οι υπόλοιποι λοιπόν (εγώ) που μετακινήθηκαμε δεξιά στην ψήφο μας και ψηφίσαμε τους νερόβραστους, δεν το κάναμε γιατι περιμέναμε να κανουν επανάσταση

    το κάναμε γιατι εφόσον ο κόσμος δεν χαμπαριάζει για επανάσταση, τουλάχιστον να έρθουν τούτοι δω να βάλουν ένα φρένο στην κατρακύλα καθότι το να μας γράψουν στην ταφόπλακα ένα μπράβο περί ιδεολογικής καθαρότητας δεν μας γκάβλωνε και τόσο σαν ιδέα (σύντροφοι της ορθοδοξίας)...και φαίνεται να το κάνουν οπότε έχουν την συμπάθεια και υποστήριξή μας

    υπογραμμίζω το φαίνεται καθότι το μαλιοτράβηγμα θα είναι συνεχές σε βάθος χρόνου και να δούμε...

    γενικώς καναπεοσύντροφοι αυτό που έχει σημασία είναι τι νόμοι θα περάσουν απο το βουλή...καθότι το νόμοι που περνάνε απο το βουλή καθορίζουν το ζωή σου...γκέγκε;

    τα άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε...και όποιος νομίζει ότι αυτά που (φαίνεται να) κάνουν οι τσιπραίοι είναι λίγα δεν έχει παρα να κοιταξεί τους δεξιοι που έχουν φάει τα λυσσακά τους, τους ευρωπαίοι που μόνο που δεν μας είπανε οτι ο Βαρουφάκης έχει τριχοφάγο, το email χαρδουβελη, την φάτσα του Αντώνη, του Μπένι και του Άδωνι, το τι συμβαίνει στους λοιπούς ευωραφρικανούς (π.χ. Ισπανία) και μετά να κουνήσει το κεφάλι του να δει αν κάνει φραπέ

    υπόλοιποι επαναστάτες του σαλονιού, όποιος θέλει ρήξη και ανατροπή δεν έχει παρά α)να πάει με κόμματα που την προπαγανδίζουν/υπερασπίζονται/έχουν σαν πάγιο στόχο (και ναι ρε, τι να κανουμε έχουν αυτό το απόλυτο στιλάκι και την μούρλια στο μάτι...όποιος βρει πως κάνουν επανάσταση με σεβασμό στην πολυφωνία, στον άνθρωπο και από τον καναπέ να πάρει το copyright γιατί κανείς άλλος δεν το'βρε μέχρι τώρα)
    β)να ανέβει σε κανά βουνό άμα δεν του κάνουν οι του (α), να βγει στο κλαρί (να πούμε κ κανα εμφυλιακό οτι και καλά) και να καλέσει τον κόσμο σε επανάσταση...ο Άρης αν ενθυμούμαι καλώς με 3 άτομα ανέβηκε...εσείς γίδια που πίνετε φρεντοτσίνο με κανέλα και τριμένη παπάγια και ζητάτε επανάστα και του έλληνα ο τράχηλος κλπ κλπ... για πάμε...και σιγά το καλτσόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθον οτι ο κοσμος ψηφισε Συριζα για να μην παει σε ρήξη, δεν το συζητάμε καν αυτο. Αν τώρα έπαιρνε και κατι παραπάνω δεν θα χάλαγε κανένα, αλλα και με αυτά που πήρε ο πολύς κοσμος ειναι σχετικα ΟΚ και δινει πιστωση χρόνου.


    Το ζητημα, καθως ορθως λεγεις, ομως δεν ειναι μιαμιση σελιδα ενος deal-χρησμού αλλά οι νομοθεσίες που θα περάσει (και που θα του "επιτραπούν" να περάσει).

    Εκει θα κριθεί και εκει θα πέσει η χριστοπαναγία

    "τα άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε...και όποιος νομίζει ότι αυτά που (φαίνεται να) κάνουν οι τσιπραίοι είναι λίγα δεν έχει παρα να κοιταξεί τους δεξιοι που έχουν φάει τα λυσσακά τους, τους ευρωπαίοι που μόνο που δεν μας είπανε οτι ο Βαρουφάκης έχει τριχοφάγο, το email χαρδουβελη, την φάτσα του Αντώνη, του Μπένι και του Άδωνι, το τι συμβαίνει στους λοιπούς ευωραφρικανούς (π.χ. Ισπανία) και μετά να κουνήσει το κεφάλι του να δει αν κάνει φραπέ"

    Γαματοοο


    Υ.Γ. Περι Γλεζου, μπορει να πηγε με το ΠΑΣΟΚ καποτε, μπορει να εφυγε απο το ΚΚΕ νωρις, μπορει ετσι, μπορει αλλιως, αλλα εχει τοσ;α χρονια αγωνων κ εξοριων κτλ στην πλατη του που δεν εχει αθροιστικά η ΚΕ του ΚΚΕ, οποτε νμζ πως μπορει να λεει την γνώμη του, και εχει το δικαιωμα να λεει πως αυτος δεν παραδοθηκε ποτε. Αν τωρα οι υπολοιποι δεν ειμαστε ακριβως ετσι τι να κανεις;

    Food 4 thought για το παραπάνω: την ωρα που η ελλ. κυβ το έπαιζε βαρυ πεπονι, την ωρα που γινοντουσαν διαδηλώσεις ολούθε, ρε εκεινη την ωρα οι ελληνες μαζευαν λεφτα απο τις τραπεζες σε ενα ηπιο bank run το οποιο αρκουσε για να ξεδοντιασει την ανεξαρτητη (ντεμεκ) οικονομικη πολιτική και να φερει την ελληνική κυβερνηση περίπου προ γκρεμου με το ρεμα οπισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κοίτα η εντός ΚΚ άποψη για τον Γλέζο δεν είναι η καλύτερη γενικώς εδώ και χρόνια και με φήμες για την προσωπική πρακτική στην εξωκομματική ζωή αλλά αυτά μπορεί να είναι και το σύνηθες θάψιμο για όσους αποχωρούν...
    (και εδώ εγώ δικαιούμαι να σκεφθώ πάντως ότι κάποιου του κακοφάνηκε που δεν έγινε ΠτΔ και κάνει κόντσες)

    από εκεί και πέρα ΟΚ το άτομο είναι 93 χρονών οι άλλοι πεθάνανε, τι να κάνουμε τώρα, οπότε σαφώς έχει πιο πολλά χρόνια εξορίας απο τους υπόλοιπους ζωντανούς...και ο μητσοτάκης σε λίγο θα δικαιούται να λέει "εγώ έχω ζήσει κατοχή, εσείς όχι"....σαφώς υπήρξαν πολλοί περισσότεροι αγωνιστές με πολύ περισσότερα "παράσημα" που έμειναν ανυποχώρητοι και δεν πήγαν π.χ. με το ΠΑΣΟΚ...

    πέρα από αυτό οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα γνώμης (προφανώς) απλά και οι κρίνοντες κρίνονται...οι γνώμεις ειναι σαν τις κωλοτρυπίδες που έλεγε κ μια ψυχή, έχω και εγώ μία

    εδώ ακούμε πάντως οτι βγήκε και η σακοράφα να κάνει κριτική από τα αριστερά...σε λίγο θα βγεί και η Τζάκρη...και ΟΚ δεν μπλέκω την βούρτσα με άλλα πράματα, αλλά έλεος

    όσο για το bankrun ήταν πολύ μικρότερο νομίζω από αυτό που έγινε όταν η Σπυράκη ξεχνουσε να μας το πει...δλδ δεν νομίζω να στείλανε κανα αεροπλάνο με ευρώ τώρα...αλήθεια γιατί εφόσον (και αν) δεν άλλαξε τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καταψηφίστηκε (λέει) αίτημα άρσης ασυλίας σπυράδωνι για μη έκδοση παραστατικών στην επαγγελματική του δραστηριότητα...και μάλιστα 216 ψήφους κατά, 1 υπέρ και 7 παρών...

    αυτά είναι τα ξεφτιλίκια στα οποία θα έπρεπε να αντιδράνε οι διάφοροι επαναστάται και όχι πως ξυρίζει τον μπακλαβά ο Βαρουφάκης...

    τι είναι αυτό σύντροφοι της πρώτης φοράς αριστερά; τι χοντροξεφτιλίκι είναι τούτο; έτσι ξεκινάει η πρώτη-φορά-αριστερά κυβέρνηση; και θέλει κ εξεταστικές και κάθαρση και διαφάνεια και πάταξη διαφθοράς και πάταξη διαπλοκής και τα @@ του καράμπελα;

    όλα αυτά οι τύποι που δεν επιτρέπουν καν στον δικαστή να εξετάσει μήνυση για μη κόψιμο αποδείξεων σε "συνάδελφο" τους; γίναμε και συνάδελφοι με τον άδωνι τώρα;

    ασ τα διάλα...αυτό είναι το αίσχος και όνειδος μάγκες όχι οτι δεν κάναμε κομουνιστική επανάσταση ούτε ότι δεν βάψαμε αβγά για το Πάσχα με μαγικές πορδές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/2/15 12:28

    Απλά και ξάστερα: o κόσμος (και οι σοσιαλδημοκράτες συριζαίοι) δεν ψήφισαν σύριζα για σύγκρουση, αλλά για να μπορούμε να έχουμε "το κεφάλι ψηλά" όταν θα υπογραφεί το νέο μνημόνιο. Ψήφισαν αξιοπρεπή και ευγενή ήττα. Ψήφισαν πάση θυσία στην ευρωζώνη με ότι αυτό συνεπάγεται και δεν ξέρω γιατί κρέατα σαν τον Δήμου και τους συν αυτώ γράφουν κείμενα. Ψήφισαν "στα αρχίδια μου τι κάνει το ΝΑΤΟ" και "στα αρχίδια μου οι βάσεις του στην Ελλάδα", εξαιτίας (και) των οποίων άνθρωποι καταφτάνουν καθημερινά ως μετανάστες/πρόσφυγες στους οποίους μετά θα είμαστε κατα τ'αλλα και αλληλέγγυοι (ποια υποκρισία?). Τον ψήφισε η οργανωμένη απουσία κινήματος με σκοπό την διατήρηση αυτής της απουσίας. Και μην μου πείτε ότι τα ξεφτιλίκια της "ανάσας αξιοπρέπειας" έχουν κάποια σχέση με κίνημα, γιατί αυτή η ανάσα βρωμάει εθνικισμό. Το μόνο που ελπίζω είναι τουλάχιστον να μην αποθρασυνθούν περισσότεροι οι ψηφοφόροι του σύριζα και η ίδια του η βάση και από σοσιαλδημοκράτες με "κάποια αισθητική" και κοινωνικές ευαισθησίες, το γυρίσουν σε κανονικό αντιδραστικό αντικομμουνισμό. Τώρα ψηλά το κεφάλι (και το πάνω και το κάτω), αφού μας ικανοποιεί, και ο χρόνος θα δείξει τι εστί σύριζα...

    Oblivion

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir