Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Δημοψήφισμα και απολογισμός ΙΙ

Disclaimer: Ο γράφων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και δεν έχει και ουδεμία όρεξη να γίνει οικονομολόγος. Από την άλλη μιας και πλεον οι οικονομολογοι δεν εχουν ιδέα τι τους γίνεται δικαούμεθα και μεις να ομιλούμε. Νομίζω;


Λογικά εδώ που φτάσαμε (ανεργία στον Θεό, απώλεια στο Χ.Α.Α πάνω απο 100δις σε 2 χρόνια, μόνιμη ανάγκη της χώρας για έξωθεν δανεικά, απώλεια εισοδημάτων ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως κτλ κτλ) το κούρεμα του χρέους που κατάφερε η κυβέρνηση Γερμανία είναι μια κάποια λύσις.
(α, προσοχή εδώ. Το ότι όλοι χάνουν εισοδήματα δεν σημαίνει πως όλοι χανουν γενικώς. Τα λεφτά που χάνει ο κάθε Αγγελόπουλος πχ είναι ένα αφηρημένο ποσό που ελάχιστα τον επηρεάζει προσωπικά και σε επίπεδο καθημερινότητας ή/και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το ότι ο μισθωτός των 1000(;) ευρώ όμως πήγε στα 900, 800 700 και βλέπουμε του αλλάζει τον αδόξαστο)

Όχι ότι σωνόμαστε δηλαδής. Όταν στον χρόνο πάνω έχεις ΑΕΠ ~ 120 δις, έλλειμα 10-15% (δεν θα τα χαλάσουμε στα νούμερα) ήτοι ρυθμό αναδιπλασιασμού του χρέους την δεκαετία (και βγάλε) και με συνολικό χρέος ήδη γύρω στα 400 δις, το να το κάνεις.....300 δις δεν είναι εδώ που τα λέμε και το σώσιμο του αιώνα. Ούτε καν σώσιμο είναι δηλαδη. Το νούμερο πληρωμών που πρέπει να δώσει η χώρα στα επόμενο χρόνια είναι έτσι και αλλιώς γελοίο, ανεφάρμοστο.
(κλατς: "Άρα ακόμα κι αν πάρουμε ακραία σενάρια ουτοπικής επιστημονικής φαντασίας με κόκκινους γίγαντες και άσπρους νάνους, τα νούμερα όχι μόνο δεν βγαίνουν αλλά φτάνουν πάλι σε αστεία νούμερα. Διότι ναι μεν χρέος 300δις είναι καλύτερο από χρέος 400δις, συνεχίζει όμως να είναι ένα νούμερο που δεν μπορεί να λειτουργήσει.". 
Διαβάστε το όλο μιας και έχει καλή ανάλυση και κυρίως παράθεση των στοιχείων που δεν πολυφωνάζουσι τα κανάλια κτλ)


Πέρα από αυτό τί συνιστά γενικότερα το κούρεμα του χρέους; Πρώτα απ' όλα μια νίκη της πολιτικής (της Γερμανίας βασικά) έναντι των τραπεζών. Όσοι κλαίνε τώρα να θυμάστε πως κλαίνε για τις τράπεζες. Όχι πως θα χάσουν και πολλά οι τράπεζες δηλαδή (μην είμαστε και πλεονέκτες). Απλά  έτσι για αλλαγή δεν πέρασε το δικό τους.

Όποιος μαλακοπίτουρας συγκρίνει τις δηλώσεις πασόκων προ κουρέματος ("διατί το κούρεμα είναι καταστροφή" και τέτοια) με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τους βγάζει μαλάκες είναι ελαφρώς για-τα-μπάζα και τούτο διότι:


  • Σιγά μην ξέρουν τα πασόκια τι τους γίνεται (βασικόν)
  • Οι αναφορές γινόντουσαν όταν στο τραπέζι έπεφτε η πρόταση για μονομερές κούρεμα και όχι εθελούσιο. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Στο πρώτο βαράς επίσημα κανόνι σαν χώρα. Στο δεύτερο κάνεις διακανονισμό, στον οποίο όλοι προσπαθούν να περισώσουν λίγη από την χασούρα τους. (βασικότερον)

Η ερώτηξις είναι διατί δεν πήγαμε σε διακανονισμό μόνοι μας και έπρεπε να τα χώσουν χοντρά (με την έννοια της χριστοπαναγίας) οι Γερμανοί (που τελικά είναι πιο φίλοι μας από όλους τους άλλους μαζί) για να γίνει αυτό. Να μερικές υποψήφιες απαντήσεις:
  • Δεν πήγε ποτέ το μυαλό του ΓΑΠ, του Παπακωνσταντίνου και του Βαγγέλα πως μπορεί να ζητήσουν από τις τράπεζες να χάσουν λεφτά. Ποτέ όμως.
  • Εδώ κοτζαμάν Γερμανία και παραλίγο να τον πιει, εμείς που να φτουρήσουμε;
  • Μερικά πράγματα είναι και θέμα ικανότητας χειρισμών και σε αυτούς δεν μπορώ να πω πως λάμπουμε τα τελευταία έτη.
  • Δεν το είχαν σκεφτεί ακόμα. Αποδεδειγμένα πλέον ο ΓΑΠ σκέφτεται επίκαιρα με διαφορά φάσης ενός έως δύο ετών. Έπρεπε να βγει το 2007 και βγήκε το 2009 όταν και έκανε την εκστρατεία που ανταποκρινόταν στο...2007 (λεφτά υπάρχουν και τέτοια. Τότε όμως το φρούτο της ΝΔ δεν ήταν απλά ώριμο, αλλά είχε σαπίσει). Έπρεπε να ζητήσει δημοψήφισμα προ μνημονίου και το ζητάει τώρα. Έπρεπε να απολύσει κηφηναριό με το που ανέβηκε και ακόμα ....περιμένουμε. Ε που θα πάει, το 2012 (;!;) θα του πέρναγε από το μυαλο και το ...παζάρι που είναι ο πρώτος κανόνας της αγοράς.

Παμ' παρακάτω. Το ακόμα-πιο-νέο-μνημόνιο θα είναι πιο επαχθές λογικά από το προηγούμενο. Και λογικό είναι. Όταν ο άλλος στα χώνει και στα χώνει και στα χώνει και χαϊρι δεν βγαίνει αρχίζει και έχει απαιτήσεις επί του κουμάντου. Το αστείο είναι πως...μπορεί το να γίνουμε προτεκτοράτο να μας βγει σε καλό σε κάποιους τομείς. Εμ πως αλλιώς θα περιοριστούν τα κομματόσκυλα που έχει διορίσει η κάθε κυβέρνηση εδώ και τριάντα χρόνια;
(αυτη την εβδομάδα έμαθα πως το ποσοστό μουφα αναπηρικών επιδομάτων κυμαίνεται πέριξ του 40% του συνολικού που είναι γύρω στα 6 δις/έτος. Είπατε τίποτα; Και τι να πείτε αν θυμηθούμε πως η ιστορία με την εφεδρεία θα γλιτώσει περί τα 200 εκατομμυριάκια ανα έτος)

Ακομα παρακάτω. Η εθνική μας κυριαρχία είναι μια χαρά, ευχαρισθώ. Η είσοδος στην ΕΕ αφαίρεσε από όλες τις χώρες ποσοστό της εθνικής κυριαρχίας (μηπως δεν έχουμε νομοθετική ρήτρα πως οι ευρωνόμοι υπερτερούν των δικών μας; Δεν το ξέρατε ρε παιδιά ούτε αυτό;) και το έδωσε σε κεντρικό επίπεδο (χμμμμ κυρίως στην Γερμανία δηλαδής). Αν δεν το ξέρατε δεν πειράζει. Ούτε και λιγουρεύεται ο κάθε Νορβηγός να αγοράσει την Πάτρα ας πουμε (Νορβηγός και Πάτρα αποτελούν τυχαία παραδείγματα).

Οσους, ειδικά από την "δεξιά" μεριά, την πιο πουλημένη και ξενόδουλη διαχρονικά παράταξη του πολιτικού μας φάσματος, βλέπουν κινδύνους απώλειας εθνικής κυριαρχίας και τέτοια, τους αντιμετωπίζω με υποψία. Δεν είχε πρόβλημα η δεξιά με το σχέδιο Μάρσαλ, με την αποστολή στρατου δίκην εισβολής στην Κορέα, με τον πολυετή διχασμό μιας χώρας στα πλαισια του αντικομμουνιστικού "πολέμου", μέρος της δεν είχε πρόβλημα με την χούντα, και βρέθηκε "προ εκπλήξως" με την απώλεια της μισής σχεδόν Κύπρου, αλλά έχει με την οικονομική διαχείριση των χρημάτων που μας δίνουν; Μήπως απλά βλέπουν πως θα τους πάρουν την κουτάλα; Μήπως φοβούνται πως μελλοντικά δεν θα μπορούν να διορίσουν τα δικά τους παιδιά εκ νέου; Μήπως θα προτιμούσαν να δανείζονται απευθείας οι ίδιοι; Μήπως τελικά εν Ελλάδι η διαχείριση είναι πολλά λεφτά στην τσέπη;

(με την αριστερά δεν ασχολούμε καθολου επί του συγκεκριμένου θέματος. Λένε και αυτοί καμιά μαλακία να περάσει η ώρα). Α, και σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο η πώληση της Πάτρας σε κάποιον Νορβηγό δεν συνιστά "ξεπουλημα" ή "απώλεια κυριαρχίας" αλλά "αξιοποίηση" και "ιδιωτικοποίηση", ευχαρισθώ.

Ειδικά όποιος ανησυχεί για την εθνική μας κυριαρχία και παρόλαυτα θα προτιμούσε απευθείας διακρατικό δανεισμό από Ρωσία ή Κίνα (είναι της μόδας τώρα τελευταία), ε είναι πολύ μεγάλος...μπιιιιιπ. Αν ρε σεις οι οικονομικοί μας σύμμαχοι, που τους συμφέρει να πάμε καλά έχουν τέτοιες απαιτήσεις, ξέρετε τι θα μας ζητήσει ο κάθε Ρώσος και ο κάθε Κινέζος, που τα κράτη τους δεν αποτελούν κιόλας πρότυπο για μας όπως τα Ευρωπαϊκά;

Στα υπόλοιπα να μείνουμε λίγο στα ποστ του Δειμου (κλατς, κλιτς) και να θυμηθούμε πως αυτό που έχουμε δεν είναι εθνικός αλλά ταξικός πόλεμος και μάλιστα παγκόσμιος και σε αυτόν το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα πειραχθεί αν χάσει πρόσκαιρα μέρος των κερδών του (εδώ κολλάει το "χάνουμε όλοι"). Κερδίζει μακροπρόθεσμα όταν εμείς γινόμαστε "πιο ανταγωνιστικοί", δηλαδή του στοιχίζουμε λιγότερο ή "όταν μικραίνει το κράτος", δηλαδή το φορολογούμε λιγότερο. Οι εθνικές γραμμές δεν ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, ωχριούν μπροστά στις μπίζνες.

(για να ερχόμαστε και στο δημοψήφισμα σιγά σιγά)

Με τις εκλογές του 2009 ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ απέκτησαν το όνειρο κάθε πολιτικού ανδρός και χώρου. Λευκή επιταγή να "τα αλλάξουν όλα", να κάνουν ότι θέλουν δηλαδής, να πραγματοποιήσουν τα πιο μύχια τους όνειρα για μια χρηστή διακυβέρνηση και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Δεν ήταν το εκλογικό ποσοστό που τους το έδωσε αυτό, αλλά η απόλυτη ξεφτίλα στην οποία έπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή-ΝΔ πρίν αυτοφουνταριστεί.

Και τί εγινε;

Μετά τις γνωστες παλινωδίες (τιτανικός, περίστροφο κτλ) που μας έκαναν διεθνώς ρόμπα και άρχισαν να σκαρφαλώνουν τα spreads και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, και τα έχετε μάθει πια (http://aeisixtir.blogspot.com/2010/04/to-or-not-to.html), υπογράφτηκε μνημόνιο δανεισμου-συνεργασίας-οικονομικής εξυγίανσης. Απο το μνημόνιο είδατε και μάθατε το δανεισμό και τους φόροι. Περι συνεργασίας και οικονομικής εξυγίανσης βράστα.

Βασικά τότε έπρεπε η κυβέρνηση να το πάει σε δημοψήφισμα. Με αυτες τις επιλογές πάνω κάτω:
α) Φουντάρισμα, δηλ μονομερές κούρεμα, αρνηση πληρωμών κτλ επί του ολικού τότε χρέους.  Μειονέκτημα πως πρέπει να σταματήσουμε επι τόπου να έχουμε ελλείματα ήτοι: απολύσεις Δ.Υ., περικοπές, φορολογία, δεσμευση λογαριασμών
β) Μνημονιο. Τα ξέρετε.

Το ζήταγε, αν θυμάμαι καλά, η αριστερά τότες, αλλά ήταν βλέπεις "γραφικοί". Η αριστερά επίσης είχε προτείνει και το "λαϊκό ομόλογο" (μια ενδιαφέρουσα ιδέα κατ εμέ) αλλα.....

Το αστείο είναι πως η υπογραφή του μνημονίου (ή του μεσοπρόθεσμου) δεν έλυσε κανένα πρόβλημα από αυτά που υποτίθεται πως θα έλυνε. Δεν μειώθηκε υπερβολικά το έλλειμα, δεν βγηκαμε στις αγορές, δεν μειώθηκε η σπατάλη, δεν βελτιώθηκε η διοίκηση. Τι έγινε εκτός από φορομπήξιμο; Οι τράπεζες έβγαλαν κάποια λεφτα μιας και ενδιάμεσα αποπληρώθηκαν κάποια ομολογά τους από τα διακρατικά δάνεια. Αντιθέτως τα ....κακά μιας χρεοκοπίας μας ήρθαν και μας ξαναήρθαν.

Και πάλι όμως η κυβέρνηση είχε πολιτικό κεφάλαιο να ξοδέψει το οποίο και το ....καταξόδεψε όχι νοικοκυρεύοντας τα δικά μας αλλά τιθέμενη αντιμέτωπη με όλη την κοινωνία.

Από την αρχή το είδαμε το ανέκδοτο. Όταν το επίδομα "έγκαιρης προσέλευσης", "πλυσιματος χεριων" κτλ μπηκαν στην ίδια μοίρα με το...οικογενειακό είδαμε πως αποκλειόταν η κυβέρνηση αυτή να τεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με τα μικρολαμογια που είχαν κατά καιρούς βολευτεί από όλες τις κυβερνήσεις. Δεν μπόρεσε ποτέ να κόψει τον ομφάλιο λώρο της μικρής διαπλοκής, μικρής διότι η πελατεία ήταν ο "μέσος πολίτης" με αντάλλαγμα την ψήφο του (φαναστείτε δηλαδή με την μεγάλη...).Προτίμησε να κόψει το ...ίδιο ποσοστό από δικαίους και αδίκους. Μα γαμώτο αυτός που έπαιρνε ξυνόμενος 5 χιλιάρικα δεν θα σκάσει αν του κόψεις το 25%. Αυτός που έπαιρνε ομως 900 ευρώ αντιμετώπισε οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης.

Υπήρχαν ομάδες πολιτών που τα έβγαζαν "τζαμπα" τοσα χρόνια. Είτε αυτοί ήταν στον δημόσιο (εφοριακοί, κλητήρες, υπάλληλοι βουλής κτλ) είτε στον ιδιωτικό τομεα (φοροδιαφυγη uber alles, κλειστα επαγγέλματα). Αντι για να χτυπήσει στοχευμένα αυτούς η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να χτυπήσει τους πάντες, πολλές φορές εξασφαλίζοντας ασυλία στους χαϊδεμένους (γιατί τί ειναι το όριο 25% μείωσης στους υψηλόμισθους; τι είναι η κατάργηση ΟΛΩΝ των επιδομάτων; τι είναι η περαίωση; το χαράτσι στα ακίνητα;). Κάπως έτσι αποξενώθηκε πλήρως από την κοινωνία. Τα όποια σωστά μέτρα ήρθαν είτε πολύ αργά (πχ)  είτε εφαρμόστηκαν λάθος (εφεδρεία)

Με τουτα και με κείνα, οι Γερμανοί...μας....έσωσαν. Λέμε τώρα. Και κατόπιν ζητά δημοψήφισμα για το τρίτο σχέδιο στη σειρά, το οποίο έχει υπογράψει ήδη! Τώρα το ζητάς ρε φιλαράκι; Καλά κρασιά!!

Ε, ναι ρε παιδιά, εδώ που φτάσαμε, μπορεί και να ψήφιζα υπέρ! Αλλά, αν έχετε το Θεό σας, είναι δυνατόν να εμπιστευτείς πια τούτους δώ; Να το πάρουν και σαν μπράβο δηλαδή; Οποιος έχει κοχόνες το βάζει στο λαο το πράγμα στην αρχή. Όχι όταν δει πως τα έκανε σκατά ζητάει από άλλους να πληρώσουν την λέζα. Και χωρίς δυνατότητα β' επιλογής. Ας υποθέσουμε (τι να υποθέσουμε, το θεωρώ βέβαιο) δηλαδής πως ο ενδοξος ΕΛ λαός ψηφίζει όχι. Μετά τι; Θα ακούσουμε προταση βήτα ή μετά το ΠΑΣΟΚ-Μνημόνιο το χάος; Και τι μαλακισμένη ερώτηση θα έχουμε;
  • Συμφωνείτε με αυτο που ήδη υπέγραψα πως θα τηρήσουμε ναι ή όχι;
  • Θελετε να σας σφάξουμε με μαχαίρι ή με κονσερβοκούτι;
  • Η κόρη σου την θες πουτάνα σε μπουρδέλο ή στο δρόμο; Γιατί το ότι θα γίνει πουτάνα το θεωρούμε βέβαιον. 
....και τέτοια;

Αυτα τα γενικά περι δημοψηφίσματος. Το οποίο να θυμόμαστε καλό είναι να γίνεται γενικώς. Όσοι φρύαξαν που θα γίνει δημοψήφισμα μάλλον σκέφτονται πιο πολύ με τις μετοχές τους στο ΧΑΑ, ή πως τελος πάντων τι θέλουμε και ρωτάμε τους πολίτες γι αυτά, παρά πως τους έπιασε ο πόνος περί πολιτικής και τέτοια. Αυτό που υποβόσκει είναι πως ο λαός είναι πολύ μαλάκας ρε αδερφάκι μου για να ρωτηθεί γι αυτά τα περισπούδαστα. Είδαμε και τους γνώστες (μην γελάτε ρε) τι καλά που τα κατάφεραν. Είναι δεδομένο πως ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος αλλά έχω την υποψία πως τα ίδια θα έλεγε ο κάθε Άδωνις σε κάθε περίπτωση, εκτός και αν το είχε σίγουρο, όπως πχ το κόλπο με τις ταυτότητες κτλ κτλ. Εδώ όμως δεν υπάρχει σιγουριά σε κανένα αποτέλεσμα. Ο καθε ΛΑΟΣ και η καθε ΝΔ μπορεί να λαϊκίζει ασύστολα πηγαίνοντας και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα αλλά εμπρός ενός διλήμματος πρέπει να πάρουν θέση. Ο ΛΑΟΣ γιατί στήριξε το Μνημονιο Ι και η ΝΔ διοτι η προτεινόμενη λαϊκίστικη πολιτική της είναι Μνημόνιο light (τι ακριβώς είναι η επαναδιαπραγματευση; Και αν σας πουνε όχι, μετά τί;). Η αριστερά θεωρώ δεδομένο πως θα είναι αρνητική μένοντας στις πάγιες θέσεις τις, οι οποίες πλάκα πλάκα δικαιώνονται.

Παρεμπιπτόντως, επειδή ο ΓΑΠ είναι της ίδιας σχολής με τους υπόλοιπους πολιτικάντηδες της χώρας, γιατί έχει αρχίσει και μου τριβελίζει το μυαλό η ιδέα πως επιχειρεί ηρωική έξοδο αλά Καραμανλή; (με δεδομένο το όχι).

Ενα δημοψήφισμα ΔΕΝ είναι ψηφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Είναι η άποψη του λαού για μια ερώτηση που του ΚΑΝΕΙ η κυβέρνηση. Οι έχοντες κοχόνες ακούνε το λαό και προχωρούν  με αυτό, άσχετα του τι έλεγαν προηγουμένως. Αν όμως η κυβέρνηση σκοπεύει και πάλι να εκβιάσει, όπως στις Δημοτικές Εκλογές, όπου έλεγε πως ή μου κανετε τη χάρη ή με χάνετε, να δείτε που πολλοί αυτήν την φορά θα του πουν πολύ ευχαρίστως.


Λοιπόν δημοψήφισμα. Ζητάμε αναλυτική παρουσίαση θέσεων για το ναι και το όχι, ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών με το ζόρι (πχ αποστολή σχετικού πακέτου σε κάθε χώρο που παίρνει λογαριασμό της ΔΕΗ, εχει γραφτεί και αλλού πως μια αύξηση ΜΚ κάνουν οι ΑΕ και τρεχουν να ενημερώσουν τους μετόχους, πόσο μάλλον μια αποφαση που θα μας επηρεάσει όλους για τα επόμενα 10-20 χρόνια τουλάχιστον) και δέσμευση της κυβέρνησης πως θα συνεχίσει να κυβερνά με αυτό για οδηγό (btw είμαι υπερ των εκλογών στην παρούσα φάση γενικώς αλλά όχι ως αποτέλεσμα εκβιασμού. Ελεύθεροι άνθρωποι είναι οι βουλετες ας τον ρίξουν ΘΕΣΜΙΚΑ δια της αρνησεως ψήφου εμπιστοσύνης)

Α, μην το ξεχάσω στο κλείσιμο. Η απαίτηση για "κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τεχνοκράτες" είναι κάργα αντιδημοκρατικό μιμίδιο. Οποιος έχει τα κοχόνες κυβερνά. Αλλιώς παραιτείται και πάμε σε εκλογές.

Update
Διαβάστε και αυτό, με το οποίο συμφωνώ σε μεγάλο μέρος.
Ενδεικτικά:

"Προτού αρχίσουν τα σχόλια, να πω ότι δεν θεωρώ ότι ο George ανακοίνωσε το δημοψήφισμα από δημοκρατική ευαισθησία: όποιος το ισχυριστεί αυτό, λέει πούτσες μπλε καραμελέ μαλακίες. Ο προφανής στόχος του είναι να στριμώξει την αντιπολίτευση και να την υποχρεώσει, είτε να αποδεχθεί τη νέα δανειακή σύμβαση, είτε να πει ξεκάθαρα ότι δεν τη θέλει και να καταθέσει την εναλλακτική της. Διότι, καλέ μου αναγνώστη, αν υπάρχει ένα προϊόν που στην Ελλάδα κυκλοφορεί εν αφθονία (κρίμα που δεν είναι εξαγώγιμο...), αυτό είναι η υποκρισία: εκτός του ΚΚΕ που εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της μονομερούς στάσης πληρωμων και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., ουδείς άλλος μας έχει πει τι ακριβώς υποστηρίζει.

 Η ΝΔ συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μιλά για -γενικώς και αορίστως-επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου (ποιου; του πρώτου; του δεύτερου; του εξηκοστού τρίτου;). Ο ΛΑΟΣ ζητά να μείνουμε στο ευρώ, αλλά να δανειζόμαστε από την Ρωσία. Ο ΣΥΡΙΖΑς λέει μια έτσι - μια στουπέτσι. Οι "αγανακτισμένοι" απλώς αγανακτούν (και καλά κάνουν). Ωστόσο, ουδείς προσέφερε μια εναλλακτική η οποία α)να δίνει διέξοδο στην κρίση, β)να λαμβάνει υπ' όψιν τη συγκυρία και τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και παγκοσμίως και γ)να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα απ' όσο ήδη είναι. Φράσεις τύπου "να εκδοθούν ευρωομόλογα" ή "να παρέμβει ουσιωδώς η ΕΚΤ" είναι πολύ ορέες, αλλά επί του παρόντος μη εφαρμόσιμες."

Update II
Σοβαρός, σοβαρότατος αντίλογος:
"
 Αλλά, πως να το κάνουμε, για να κάνεις ένα δημοψήφισμα:
πρέπει ο λαός σου να έχει την κατάλληλη παιδεία.
(....) (σ του z: Δυστυχώς ορθόν)
πρέπει να υπάρχει ένα πραγματικό και ουσιαστικό ερώτημα.
(...) (σ του z: Δυστυχώς ορθότερον)
πρέπει να ενεργείς καλή τη πίστει και όχι να (εμ)παίζεις εν ου παικτοίς. Καλώς η κακώς, σ’αυτή την περιπέτεια (προπέτεια; ) που λέγεται Ευρώπη, είμαστε όλοι μαζί. Πώς θα φαινόταν στην κυβέρνηση και στους Έλληνες αν, μετά την Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ έκανε δημοψήφισμα για την έγκριση του ποσοστού της Γερμανίας στην έκτη δόση του δανείου της Ελλάδας; Τώρα, μια τέτοια ενέργεια, νομιμοποιήθηκε για το μέλλον. Η “προσφυγή-στη-λαική-κυριαρχία-όταν-μας-βολεύει” είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να το παίξουν όλοι – και πολύ καλύτερα.  (σ του z: Ο αντίλογος που λέγαμε. Σαν επιχείρημα, ομολογώ ότι στέκει)
"

20 σχόλια:

  1. sorry bro αλλα βαρέθηκα να διαβάσω το σεντόνι (έχω κ δουλειά...θα επανέλθω ελπίζω σύντομα) αλλά μέσα σε όλον τον χαμό να προσθέσω και την άποψη Καζάκη ο οποίος είναι αρκετά σουρεαλιστής για να έχει την συμπάθειά μου

    http://www.epam-hellas.gr/ethnika/361/Nai_sto_dimopsifisma__to_tachutero_dunato!.htm

    (έχει και αρκετά ενδιαφέροντα αρθράκια η σελίδα για όποιον έχει χρόνο κ όρεξη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα ανάπτυξη και δεν ξέρω αν έχει νόημα να σου πω που συμφωνώ και που διαφωνώ (πολλά αφμότερα) διότι νομίζω ότι δεν μιλάμε για κοινή περίπτωση πλέον και δεν ξέρω αν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σε γενικές γραμμές μπορώ να σου πω το εξής: προ δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο υπήρχε για τουλάχιστον ένα μήνα συνεχής ενημέρωση του κόσμου. Εδώ τι ενημέρωση θα έχουμε όταν το κείμενο ενδέχεται να μην έχει βγει καν μέχρι τον Γενάρη, ή έστω τέλη Δεκεμβρίου απ'ό,τι λένε. Και πρόσεξε, δεν αναφέρομαι για την επί της αρχής συμφωνία ή διαφωνία που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, έτσι; Μιλάω για τους τύπους, για την καρδιά του θέματος. Τι δημοψήφισμα θα κάνουμε; Δασκαλάκης ή Κοστάντσο και δεν χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση; Αστειότητες. Φυσικά και είναι εκβιασμός η όλη ιστορία και η ευρωπαϊκή Ιστορία έχει δείξει ότι όπου έγινε δημοψήφισμα με εκβιαστικούς όρους, η απάντηση δινόταν ως προς τις κυβερνητικές πολιτικές και ουδέποτε ως προς το ερώτημα.

    Βέβαια θα μου πεις εδώ παίζεται το αν θα χρεωκοπήσουμε ή όχι επί της ουσίας, που θα συνοδευτεί από παραμονή ή έξοδο από το ευρώ. Ε, να σου πω κάτι; Παπάρια μάντολες. Πριν ενάμιση χρόνο υποτίθεται πως ήρθε το μνημόνιο για να γλυτώσουμε τα όσα βιώσαμε προ εξαμήνου, τα οποία ήρθαν για να μην βιώσουμε τα τωρινά. Η πορεία είναι τόσο προδιαγεγραμένη που και από το ευρώ θα βγούμε και χρεωκοπημένοι με κάθε επισημότητα θα είμαστε. Οπότε αν είναι να γίνει, ας γίνει μια ώρα αρχύτερα. Ειλικρινά δεν αντέχω άλλο εκβιασμό, δεν αντέχω άλλη χρεωκοπία διαρκείας σαν αυτήν που μας έχουν εδώ και ενάμιση χρόνο. Δηλαδή θα κάνουμε τι; Αφού είναι δεδομένα τα πράγματα: μίνι κούρεμα τώρα και σε λίγους μήνες το χρέος θα έχει πάει πάλι στους διαόλου τον κώλο. Οι Ευρωπαίοι τα λένε ήδη από τη δεύτερη μέρα της νεώτερης συμφωνίας, όχι εγώ. Μέχρι κι ο Σόιμπλε είπε ότι θα χρειαστεί κι άλλο κούρεμα. Έτσι θα το πάμε από τούδε και για τα επόμενα 30 χρόνια; Θα θέλω να κάνω παιδί και θα μου λένε ότι δεν θα μπορώ;

    ΝΑ ΠΑ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ ΌΛΟΙ, αγαπητέ. Μηδενός εξαιρουμένου.
    Αυτά ως προς το δημοψήφισμα σε θεωρητικό επίπεδο.
    Διότι ως προς το πρακτικό, δεν βλέπω να γίνεται. Θα έχει πέσει πιο νωρίς ο άχρηστος και δη, εντελώς από μόνος του -νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

    Κατά τα λοιπά, ουδένα κοινό σημείο με την έξοδο Καραμανλή, εκτιμώ. Υποθέτω ότι έχεις ενημερωθεί για τα αμερικανικά τηλεγραφήματα, έτσι;
    Σε πρώτη φάση αυτά.
    Πάντως μου άρεσε ως σενδονιάς παρά τις όποιες διαφωνίες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @διον

    Οταν προλαβω και εγω...θα εκφερω γνώμη

    @hades
    Ολα ωραια και καλα εκεινη την παπατζα με τα τηλεγραφήματα τί την ήθελες; Ειδαμε ποσο δραστηρια και ...αποδοτικια κυβέρνηση έκανε η ΝΔ και τα δικά της παιδιά και χωρίς αυτά!!

    Βρε ουστ!

    Στα λοιπα καταλαβαίνω, κατανοώ, συμπονώ και συμπάσχω!

    Υ.Γ. Αν το "κειμενο" δεν θα ειναι ετοιμο μεχρι πριν το δημοψηφισμα, ήθελα να ήξερα με τι ευκολία τα έμαθαν και τα συμφώνησαν ενας κοινωνιολόγος (ΓΑΠ) και ένας Συνταγματολόγος (Μπένι) τούτα δω τα....οικονομικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οκ το διάβασα και κατεβάζω πλαίσιο

    1. σαν αριστεροί θεωρούμε (καλά ντε, θεωρώ) γενικά το να ρωτάς τον λαό θετικό. Ακόμα και αν τον ρωτάς ότι μαλακία νάναι και όποτε νάναι...Γιατί μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να ωριμάσει πολιτικά ο λαός...αλλιώς πάει και ψηφίζει γιωργάκη, κωστάκη, αντωνάκη για το μικρο-βύσμα του και μετά αγανακτεί και κάνει οτι δεν ξέρει τπτ, τον κορροιδέψανε κλπ...οπότε να ρωτάται ο λαός και ας επιλέγει οτι παπαριά θέλει...τουλάχιστον να έχει αυτός την ευθύνη και ίσως έτσι να βάλει και μυαλό σιγά σιγά

    2. είναι προφανές οτι αυτά τα περί "κυρίαρχου λαού" από τους ΠΑΣΟΚους είναι για πολλές ντομάτες και απαξιώ να τα σχολιάσω

    3. ο ΓΑΠ προφανώς μύρισε μπαρούτι οπότε έχει δαγκώσει την πολυθρόνα (να μην του την πάρουνε) και προσπαθεί να κάνει ότι έκανε και ο Σημίτης παλιότερα όταν θέλανε να τον φάνε...δλδ να εκβιάσει και αν του περάσει να είναι ο νικητής του παιχνιδιού κ να μην του κουνιέται άνθρωπας

    4. προφανώς έχει να πέσει τόσο πέος τα επόμενα χρόνια, που τώρα ο ΓΑΠ έχει το μόνο καλό χαρτί στα χέρια του που προβλέπεται να έχει για τα επόμενα 30 χρόνια...δλδ οτι και καλά μας έκοψε 100 δις χρέος (που να τον κόψει αυτόνανε)...οπότε σου λέει, θα τους πω τώρα ή ψηφίζετε αυτή την γαμάτη προσφορά ή δεν έχει μισθούς/συντάξεις, θα ψηφίσουν οι κότες και μετά θα τους πηδήξω και θα τους λέω "αυτοί που αντιδρούν είναι φασιστικές μειοψηφίες, εγώ έχω την εκφρασμένη νωπή εντολή του λαού" και τις γνωστές πίπες...άσχετο αλλά και ΟΧΙ να βγει μην έχετε σίγουρο τπτ (όλα είναι ανοιχτά: αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα, ΠΑΣΟΚική ανάγνωση που θα κάνει το ΟΧΙ=ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ, να βγει να μας το παίξει Τσάβες για να μην του πάρουν την καρέκλα...για όλα τους έχω ικανούς για να μην χάσουν την κουτάλα...ακόμα βέβαια κ αν πάρει τον πούλο, θα έχει ελπίδες γενικά γενικά για το μέλλον γιατι θα το πλασάρει οτι αυτός είναι δημοκράτης αγωνιστής (όπως πλασάρει και ο Κωστάκης οτι ήταν τίμιος και ειλικρινής κλπ)

    5. οι ΝΔ-ΛΑΟΣ κλάσανε πατάτες γιατί είχαν πάρει το πράσινο φως από τα κανάλια κ τους λοιπούς να κυβερνήσουν κ τώρα πάει να τους κάνει μανούρα..το ίδιο και οι πασοκοδελφίνοι

    6. δυστυχώς και η αριστερά δείχνει να μασάει ενώ έπρεπε απο την αρχή να βγει απέναντι χωρίς τσιριτζάτζουλες

    7. οτιδήποτε και να πει ο ΓΑΠ στο δημοψήφισμα (αν και τον βλέπω να πηγαίνει άκλαφτος πιο πριν), εμείς πρέπει να του κοπανήσουμε ένα ΟΧΙ απο εδώ μέχρι απέναντι γιατι ότι κ να μας πει ξέρουμε οτι μετά θα κάνει ότι του καβλώσει (=πουν) και απλά θα μας λέει οτι έχει την έγκριση του λαού...και βέβαια μετά εσύ που π.χ. απεργείς είσαι φασίστας, προδότης και απολύεσαι, τις τρως, πάς μέσα κλπ

    αυτά τα ολίγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιος σαν Ελλην!!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει περίπτωση να ΜΗΝ εκβιάσει;;;
    Αισιόδοξο σε κόβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Zaph, για τα τηλεγραφήματα άστο, μην τα υποτιμάς. Ψήνεται σενδόνι που θα πάθεις πλάκα. Απλά καθυστερεί γιατί πρέπει να φτιάξω κι έναν χάρτη και δεν προκάμω. Μόλις ετοιμαστεί, τα ξαναλέμε για τα τηλεγραφήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οκ μετά από λίγη τηλεορασοθεραπεία τολμώ να μαντέψω οτι μετρήσανε τα κουκιά χτες για να ρίξουνε τον Γιωργάκη την Παρασκευή, τα κουκιά δεν βγαίνουν και τώρα αρχίζουν να το γυρνάνε...

    βλέπω να παίρνει ψόφο εμπιστοσύνης και να πάμε για δημοψήφισμα και φυσικά τρίμηνη πλύση εγκεφάλου απο τα κανάλια ότι ναι μεν έχει δίκιο ο κόσμος ΑΛΛΑ άμα ψηφίσει OXI τότε δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τον επόμενο μήνα μισθούς/συντάξεις κλπ

    οι δεξιοί είναι δυστυχώς τέρμα ηλίθιοι και δεν βλέπω νοημοσύνη και αντανακλαστικά για να το εμποδίσουν, οι ΠΑΣΟΚοι είναι τέρμα ζώα και θα μας λένε κιόλας οτι τον ΓΑΠ τον κυνηγάνε τα συμφέροντα κλπ και θα μείνουμε πάλι οι ίδιοι "ανεδαφικοί" "καταστροφολάγνοι" "χωρίς πρόταση" κλπ κλπ να ζητάμε "να δυστυχήσει ο κόσμος για να στραφεί στα αριστερά" (όπως θα μας λένε)...

    σκατά ρε πούστη, τελικά αυτή η χώρα δεν σώζεται με τπτ...δίκιο είχε ο χάρρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα διαφωνήσω σε ένα σημείο, μόνο. Και το Τσιπράκι δεν τα λέει άσχημα. (σε κούφανα, ε;)

    Τώρα για το δημοψήφισμα, ξυπνήστε ρε!! Μπλόφα προς τις ΚΟτες ήτανε!! Περίμενε πως θα χαλάρωνε το Λαό, ενώ δεν έχει καταλάβει πως η κατάσταση εκεί που έχει φτάσει δεν μπορεί να γυρίσει πίσω...

    Καλά, εσύ περίμενες να πειράξει τα δικά του βολεμένα υψηλόμισθα παιδιά; Πιο πιθανό ήταν να τα σπάσει με το ΔΟΛοΜπομπολιστάν παρά αυτό... Αντιθέτως, για τους χαχόλους του δεν τον πολυνοιάζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν είναι μπλόφα... μπλόφα ήταν αυτά τα τελευταία απο την ΚΟ, την Βάσω, τους τρεις και τα κανάλια...απλώς ο ΓΑΠ κάνει call και κάποιοι ήδη μασήσανε

    ...

    θα ρωτήσει λέει αν
    1. θέλουμε τη σύμβαση
    2. θέλουμε το ευρω
    3. θέλουμε την Ευρώπη

    (όλα μαζί, παρτούζα)

    αν δεν περάσει αυτό, πρόεδρε λέω να βάλουμε και τα εξής:
    (πρόταση φωστήρα Ανδρουλάκη Μνίτη)

    4. θέλετε να είναι ισόβια πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Ελλάδος;
    (να πιάσουμε τα αθηλτοφρικιά)

    5. θέλετε να βγάλω φιρμάνι και να αναγκάσω την Εύα Καιλή να πρωταγωνιστήσει σε τσόντα διεθνούς παραγωγής;
    (τιμωρία γιατί αυθαδίασε...θα χάσουμε τον γκόμενο και το σόι της Καιλή αλλά αυτοί είναι προδότες και απατρίδες και δεν θα ψηφίζανε το καλό της χώρας έτσι και αλλιώς)

    6. θέλετε να ΜΗΝ εμφανίζεται σε κάθε πλάνο της εν λόγω τσόντας η Βάσω Παπανδρέου;
    (θα ανεχτούμε ένα 0,5% διεστραμμένων που πιθανών να θέλει, αλλά θα πιάσουμε τους υπόλοιπους)

    7. θέλετε κολούρι;
    (με την πείνα που έχει πέσει, κάτι θα πιάσουμε...κολούρια θα μοιράζονται έξω απο τα εκλογικά τμήματα για όποιον δηλώσει επώνυμα και ενυπόγραφα οτι είναι φίλος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρικτής του ΓΑΠ και ψηφίζει ΝΑΙ)

    8. θέλετε γιοφύρια;
    (παλαιό αντανακλαστικό να πιάσουμε τους γέρους)

    9. θέλετε σοσιαλισμό;
    (παλιό αντανακλαστικό να πιάσουμε τους ηλίθιους ΠΑΣΟΚογαυρους)

    10. θέλετε να συνεχίσω να χτυπάω τις τράπεζες, την εκκλησία και το κεφάλαιο;
    (για να πιάσουμε τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιούχους και την εκκλησία)

    11. θέλετε να σωθεί η χώρα απο την καταστροφή;
    (αρχικά πρόεδρε έλεγα να βάλουμε "θέλετε να σας σώσω" αλλά μετά σκέφτηκα οτι θα πάει το ΟΧΙ 97% οπότε έκανα rephrase)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την άποψή μου για το δημοψήφισμα την έχω ήδη πει, οπότε, ώρα για μερικές διευκρινίσεις, για να θυμόμαστε κιόλα:

    -Όταν ήταν νά'ρθει στη Βουλή το μνημόνιο 1, Βενιζέλος και Λοβέρδος είχαν ταχθεί υπέρ του να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αν θυμάμαι καλά, τότε είχαν οπισθοχωρήσει, διότι οι πάντες είχαν πει "όχι" σε αυτή την προοπτική, με το Σαμαρά να αλυχτάει σαν τρελός. Φαντάσου, τώρα, υπό εκείνες τις συνθήκες να γινόταν δημοψήφισμα...

    -Σε δεύτερο επίπεδο, αν τελικά, γίνει, όποια κι αν είναι η ερώτηση στο δημοψήφισμα, το πραγματικό της νόημα θα είναι "εντός ή εκτός ευρώ, εντός ή εκτός Ε.Ε.". Κι αυτό θεωρώ ότι δεν είναι εκβιασμός, αφ' ης στιγμής όχι και λίγοι υποστηρίζουν μονομερή στάση πληρωμών και έξοδο από την Ε.Ε. (πλέον, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ).

    -Τρίτον, αισθάνομαι ότι ο George, όταν ανακοίνωνε το δημοψήφισμα, στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε και τους Ευρωπέη. Διότι, κατά την άποψή μου, όχι μόνο απαιτούν επαχθή/τιμωρητικά μέτρα από την Ελλάδα, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι φροντίζουν να κάνουν την εφαρμογή τους ακόμα πιο δύσκολη: αν κάθε δυο μέρες ένας ευρωπαπάρας βγαίνει και λέει ότι η Ελλάδα έχει μειωμένη εθνική κυριαρχία, ότι κακώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ, ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει υπό επιτροπεία, ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες/φοροκλέφτες/διεφθαρμένοι/σατανιστές, ότι θα πρέπει να πουληθούν νησιά, κλπ, πίστεύει κανείς ότι η όποια κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει με σχετική ηρεμία μια ούτως ή άλλως δύσκολη πολιτική; Η παντελής έλλειψη στοιχειώδους διπλωματίας από τους "σωτήρες" μας νομίζω ότι έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και εκτιμώ ότι οδήγησε τον George στο να τους θυμίσει ότι σε αυτή τη βόλτα με βάρκα είμαστε όλοι μέσα, καθώς και ότι το τουμπάρισμά της είναι πολύ εύκολο.

    -"απαίτηση για "κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τεχνοκράτες" είναι κάργα αντιδημοκρατικό μιμίδιο. Οποιος έχει τα κοχόνες κυβερνά. Αλλιώς παραιτείται και πάμε σε εκλογές": απλά θεϊκό και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

    Αυτά και θα επανέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ θα πάρω ό,τι και ο dion...

    Προσυπογράφω και με τα χέρια και με τα πόδια τη δήλωση περί αντισυνταγματικότητας της κυβέρνησης εθνικής - συλλογικής - τεχνοκρατικής - μαλακίας - σωτηρίας !

    Και μια απορία : Τσίπουρο ή ρακή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/11/11 00:12

    Γαλαξιάρχα,
    Ευχαριστώ για το λινκ.
    Η τελευταία σου παράγραφος τα λέει όλα. Όποιος έχει τα κοχόνες, κυβερνά - άλλως εκλογές. Με χαλάει που συμφωνώ και με τον γελοίο Σαμαρά μ'αυτόν τον τρόπο, αλλά, εδώ που φτάσαμε, είναι η μόνη τίμια
    λύση.
    Undantag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/11/11 00:13

    Γαλαξιάρχα,
    Ευχαριστώ για το λινκ.
    Η τελευταία σου παράγραφος τα λέει όλα. Όποιος έχει τα κοχόνες, κυβερνά - άλλως εκλογές. Με χαλάει που συμφωνώ και με τον γελοίο Σαμαρά μ'αυτόν τον τρόπο, αλλά, εδώ που φτάσαμε, είναι η μόνη τίμια
    λύση.
    Undantag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ωστε τον αναγκάσανε λέει οι Ευρωπαίοι να βάλει δημοψηφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Ευρω...μάιστα...όπως "αναγκάστηκε" να πάει και ΔΝΤ;
    ρε πολύ βρώμα η δουλειά...προφανώς βέβαια όλοι αυτοί ποντάρουνε οτι με τον εκφοβισμο κ την πλύση εγκεφάλου θα τσιμπήσουνε ένα ΝΑΙ (οπότε μετά θα μας πηδήξουνε άνευ σιέλου)...οπότε ευκαιρία να τους κοπανήσουμε ένα ΟΧΙ έτσι για να γουστάρουμε

    τελικά βέβαια οι κλασσικοί ΠΑΣΟΚογαυροι θα ψηφίσουνε ΝΑΙ, με αποτέλεσμα να τον πιούμε κ εμείς, και μετά θα έχουν το θράσος να αγανακτούνε και να μας κάνουν και επαναστατική κατήχηση


    live your myth in Greece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. παρακαλούνται οι βενιζελικοί και λοιποί ΠΑΣΟΚογαυροι να απαντήσουν:

    τελικά ο λαός είναι κυρίαρχος και πρέπει να τον ρωτάμε ΜΟΝΟ όταν νομίζουμε ότι μπορούμε να εκβιάσουμε την απάντηση που μας αρέσει;

    γιατί χτες είχανε πάρει θάρρος και μας το παίζανε και πολύ δημοκράτες άμα λάχει ναούμ' και λαικοί αγωνιστές που τους κυνηγάνε τα συμφέροντα αλλά αυτοί δεν μασάνε γιατι υπάρχει εθνική κυριαρχία και δεν θα μας πουν οι ξένοι τι θα κάνουμε κλπ κλπ...τώρα τι έγινε (ψευτο)μάγκες;

    αλλά η κωλοτούμπα είναι το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό κάθε ΠΑΣΟΚόγαυρου
    (δεν έχω καταλήξει αν οφείλεται στο ΠΑΣΟΚικο ή στο γαύρικο DNA)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @darthiir
    Σωστόοος!

    @hades
    ΕΠΙΜΕΝΩ πως κοτσανολογουμε επι του θεματος. Ειναι μια μετριως μετρια αποπειρα να βγαλει λαδι την χειροτερη κυβερνηση της μεταπολιτευσης (μεχρι την επόμενη χεχεχε)

    @διον 1
    Καπως ετσι, αλλα μα την Σμπαναγια ολοι χορευουν σουινγκ και κανεις δεν ξερει τελικα τι γίνεται

    @slaerti
    Εγω εγραψα πως η αριστερα δικαιωνεται. Στα περι εθνικης κυριαρχιας λενε μαλακιες για να τσιμπησουν κανα ψηφαλακι. Οποιος
    α) εξαρταται απο τον δανεισμο (δηλ ακομα και οι ΗΠΑ)
    β) δεχεται μερος της κρατικης του εξουσιας να δινεται απεξω (εμεις και η ΕΕ)
    εννοειται πως εχει μειωμενη εθνικη κυριαρχια - σε σχεση με την Ουγκαντα για παραδειγμα. Τωρα αυτό μας λεει κατι; Δεν νομιζω!

    @διον2
    Μαλλον πρεπει να κανουμε ενα ποστ αφιερωμένο σε ερωτήματα προτάσεις!!!!


    @khlysty
    Tα εχω παρει στο κρανιο με τον George τελικα. Εκανε ΚΟ και δεν τους εδωσε δικαιωμα λογου, πεταξε την ιστορια με το δημοψηφισμα χωρις να ζητησει γνωμη κανενος, ουτε υπουργου, ουτε βουλευτη ουτε (αυτο το τελευταιο δεν απαιτειται αλλα...) των εταιρων! Εμ, ωραια αισθηση δημοκρατικοτητας!

    Νμζ πως ο διον δικαιωνεται.

    Α, ο πρωτος που μιλησε περι Ελλαδος συλλήβσην αρνητικα ηταν ο...ΓΑΠ (η χωρα ειναι διεφθαρμενη και τετοια)

    @εσκαρινα
    Πλεον τσιπουρο!

    @undatag
    Εμ συμφωνουμε με τον Αντωνη, αλλα αυτο ειναι αυτονόητο (οχι η συμφωνια με τον Αντωνη - προς Θεού- αλλά αυτό που λέμε). Ο Αντωνης ομως λεει ή σκεφτεται μαλακιες (οπως και ο Τσιπρας btw) οταν ζητα απο τον προεδρο να ριξει την κυβερνηση. Οποιος εχει κοχονες (οχι μονο κυβερνα αλλα και) καταψηφιζει το βλαμμένο. Αν θυμαμαι καλα την θεωρια η άρνηση ψηφου εμπιστοσύνης δεν οδηγεί αυτόματα σε εκλογές αν βρεθεί αλλη κυβέρνηση που να πάρει την εμπιστοσύνη της βουλής.

    @διον3
    Οχι ρε συ. Οι ανθρωποι τρομαξανε και με το δικιο τους. Δες την κατακλειδα του αρθρου του undatag περι του θέματος. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο απ' ότι μας δανείζουν!
    (το αναποδο ισχυε με το Μνημόνιο Ι, αλλα μονταριστικε αργοτερα με την επιμηκυνση-ευκολιες πληρωμής)

    @διον4
    Εδω τους καταλαβαίνω. Δεν μπορούμε να βάζουμε μαλακισμένες ερωτήσεις.
    πχ
    Θέλετε να ανήκουμε στην Ευρώπη ή στην....Αυστραλία;
    Συμφωνείτε με την κατάργηση του νόμου της βαρύτητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εεεε απο που και ως που είναι μαλακισμένη ερώτηση το αν θέλουμε ΟΝΕ-ΕΥΡΩ;

    επειδή έτσι λέει ο Χατζηγλυκολάου, ο Μανώλης-έχω-έναν-φίλο-Καψής και τα λοιπά παπαγαλάκια;

    το να δεχόμαστε σαν δεδομένο οτι αυτό είναι άτοπο (και το λέμε μόνο οι αριστεροί οι οποίοι αυτόματα έτσι βαφτιζόμαστε σαν ανεδαφικοί, καταστροφολάγνοι, χωρίς πρόταση κλπ) είναι η μεγαλύτερη αλητεία (και παγίδα) που έχουν στήσει αυτοί και τα παπαγαλάκια τους...να μην πέφτουμε μέσα, παρακαλώ

    και άλλωστε γιατί ήταν σοβαρή ερώτηση το αν θέλουμε τη σύμβαση;

    πόθεν;ποιος κρίνει την σοβαρότητα;

    δλδ είναι "κομβικό" θέμα το αν θα δώσεις και κώλο για μια καλή τιμή αλλά δεν είναι κομβικό το αν θες να είσαι πουτάνα;

    και δε με λέτε...όλοι αυτοι οι πατριωται που κάνανε επανάσταση επειδή θα ερχόντουσαν οι ξένοι επίτροποι, τώρα που οι ξένοι σου ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς και πολιτική, όλοι μόκο;

    καλός ο πατριωτισμός δλδ αλλά μόνο αμα βολεύει αλλιώς στήνουμε και κώλο, κατά το κλασσικό ελληνικό ακροδεξιό;

    προσοχή, δεν λέω οτι ο ΓΑΠ είναι κανας πατριώτης αγωνιστής ούτε και ότι αισθάνομαι πατριωτικά θιγμένος επειδή τον φυσήξανε (χέστηκα)...αλλά δεν μπορεί ο κάθε ΠΑΣΟΚογαυρος Τετάρτη να λέει έτσι και Πέμπτη γιουβέτσι επειδή σε κάνανε ντα οι μεγάλοι...

    δλδ έβγαινε και έσκουζε ο Βενιζέλος προχτες στον ΑΝΤ1 (και μαζί όλοι οι μικρομεγαλοΠΑΣΟΚοι) οτι τι καλό που είναι το δημοψίφισμα και έχουμε εμπιστοσύνη στον λαό, ο κυρίαρχος λαός, οι φασίστες και τα συμφέροντα που δεν θέλουν να μιλήσει ο λαός και τα @@ του καράμπελα...

    και σήμερα "δεν θέλω δημοψίφισμα"...ε άει σιχτιρ ελεεινές και τρισάθλιες κωλοτουμπόκοτες

    πρέπει και η ξεφτίλα να έχει όρια...αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο να το βρουν οι ΠΑΣΟΚογαυροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλός, άντε τώρα να μας σώσει λέει ο Παπαδήμας...

    Και που 'σαι!

    Την κόρη μου την θέλω σε μπουρδέλο, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. σπάει η φωνή μου σίδερα/
    και κωλοτούμπα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir