Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Απριλίου 27, 2010

to ΔΝΤ or not to ΔΝΤ;

Iδου η απορία!
(στο τελος εχουμε Update)
Πιστος στο Ελ συνήθειο της παντογνωσιολογιοτητας - ξερολισμού πρέπει να πω την άποψή μου και ομολογώ πως ειμαι σχετικά μπερδεμένος. Τα λαμογια που λεγονται μανατζερς/οικονομολογοι κτλ εχουν φτιαξει ενα εκατομμύριο ειδικούς,"δικους τους" όρους για να το παίζουν κάποιοι (και κυρίως για να μας αποθαρρύνουν από το να ασχοληθούμε με την πάρτη τους και συνακολούθως να δεχθούμε την αυθεντία τους). Βεβαιως ως επι το πλειστον παπατζηλίκι ειναι η δουλειά. Όρεξη να έχεις και την κάνεις την "επιστήμη" τους γιαλατζί ντολμά. Τελος πάντων πεντεξ' πραγματα τα ψιλοκατάλαβα, άλλα τόσα τα ψιλοκατέχω, οπότε με πάσα επιφύλαξη καταθέτω την αποψάρα μου.

Εν αρχή ήν το ρουσφέτι.

Διαβάζω σε πολλά άρθρα για την κατάντια της ΕΛ. Οικονομίας. Πως δεν παράγουμε τίποτε, πως το δημόσιο είναι διεφθαρμένο, πως το κόστος των υπαλλήλων ειναι τεράστιο (βλ. και ενα μελεούνι σχετικά άρθρα του -πατααατες- Ανδριανόπουλου), πως τρώμε τόσα χρόνια τις επιδοτήσεις κτλ (ενώ μερικοί φωστήρες ανακάλυψαν πως ...φταίει το κοινωνικό κράτος)!

Βεβαίως και κανείς έχων σώας τας φρένας δεν μπορεί να διαφωνήσει πως αυτά συμβαίνουν. Μπορεί πολλά από αυτά να είναι υπερβολικά, αλλά πάνω κάτω έτσι είναι η δουλειά. Μοναδική μου διαφωνία ειναι στο "δεν παράγουμε τίποτε" που αναφερεται φαντάζομαι στην πρωτογενή παραγωγή. Ειναι σαφές νομίζω πως οι "ανεπτυγμένες" χώρες κυρίως έχουν παραγωγή υπηρεσιών και όχι τόσο πρωτογενή παραγωγή (στην αμερικη πχ το 75% των εργαζομενων απασχολείται στην παροχή υπηρεσιών). Σε νορμάλ συνθήκες μια ντομάτα από την Κίνα (μαζί με τα εξοδα εκτελωνισμού και μεταφοράς) μπορεί να είναι φτηνότερη από την αντίστοιχη ελληνική, καθως τα εξοδα ανθρωπινου δυναμικου, όπως και το σχετικό κόστος ζωής ειναι απείρως υψηλότερα. Σε αντιστάθμισμα οι ανεπτυγμένες χώρες δίνουν είτε εξειδικευμένες υπηρεσίες είτε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας είτε μεταπρατικές, δευτερογενείς υπηρεσίες όπως ο τουρισμός. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πρωτογενής παραγωγή μας (πχ σε κτηνοτροφία ή μερικά είδη όπως η ελιά, η φράουλα ή το....χασίς) είναι μηδενική, ούτε πως οι παραγωγοι καρπώνονται κατ αναγκη την υπεραξια απο τις τιμες των προϊοντων τους.

Εγώ μπορώ και το έχω πάει μακρύτερα. Μην πολυπιστεύοντας σε μεταφυσικές θεωρίες -αφορισμούς τύπου "το κράτος ειναι καλο/κακο", "όλοι οι δημοσιοι υπάλληλοι ειναι διεφθαρμένοι" και άλλα τέτοια πιστεύω πως πρέπει να ψάξουμε λίγο για τις αιτίες των πραγμάτων, και αυτές θα πάνε ασφαλώς σε πολιτικές επιλογές, νόμους, κανόνες και συμφωνίες. Διατι καλο ειναι μεν να εχεις ενα σύστημα, ακόμα καλύτερο ειναι να το τηρείς.

Σε (όχι και πολύ) παλαιότερο (και μεταξύ μας εξαιρετικό χεχεχε) ποστ, είχα περιλάβει τον Ανδριανοπουλο και αυτά που έλεγε περι "κατάρρευσης" και αναμεσα στα άλλα πανέξυπνα ειχα γράψει:

"
Ας πει καποιος στον κ. Ανδριανόπουλο πως η οικονομική κρίση ειναι παγκόσμια και εδώ (στην Ελλάδα δηλ) παίζονται και άλλα παιχνίδια (κυρίως κυνήγι ισοτιμιών, ρωτηστε κανεναν οικονομολόγο λίγο πιο σοβαρό απο τον Ανδριανόπουλο να σας πει). Υπευθυνη για την παγκόσμια κρίση (αλλά και για το δικό μας πρόβλημα επικείμενης χρεοκοπίας) είναι η ίδια η φιλελεύθερη πολιτική που ο ίδιος θεοποιεί. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ειναι η φιλελευθεροποίηση ή μή της οικονομικής πολιτικής. Μόνο κάποιος παντελώς ανιστόρητος θα έλεγε κάτι τέτοιο.

Γιατι απλούστατα ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε μια "καθαρή" πολιτική οποιουδήποτε είδους. Και αυτό διότι 1-2 "θεσμοι" (οπως η εκκλησία) και μερικά σογια νομίζουν πως είμαστε οι κολλίγοι τους και εμμένουν σε έναν αναχρονιστικό κοτσαμπασισμό με δημοκρατικό επίχρισμα. Αυτό ειναι το ελληνικό πρόβλημα και όχι το μέγεθος του δημόσιου τομέα (που αφενός και άλλες χωρες έχουν μεγαλύτερο και αφετέρου πόσα πια παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Για συγκρινετε τα με τα κοστη εξοπλισμων, αποπληρωμής εθνικών χρεών και "ελληνικά εξοδα" δημιουργίας έργων υποδομης όπως οι εθνικές οδοί και τα στάδια των Ο.Α. να γελάσουμε). Αυτες ειναι οι συνήθειες που ενώ έδειχναν στην Ελλάδα να δουλεύουν για κάμποσα χρόνια, αυτες οδηγούν τώρα την κοινωνία σε αδιέξοδο. Όπως και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ο νεοφιλελευθερισμός και η "δημιουργια" μη υπαρκτού (χρηματιστηριακού) πλούτου έδειχνε να δουλεύει ρολόι μέχρι που οι ίδιες οι λογικές αντιφάσεις του το έριξαν στην λούμπα. Γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν έπαψε ξαφνικά να παράγει και δεν έχουμε λχ να φάμε. Αντιθέτως. Απλά ο τρόπος λειτουργίας της δείχνει να έκλεισε τον κύκλο του, όπως λχ έκλεισε τον κύκλο του ο "ανύπαρκτος" (καλό ε;) σοσιαλισμός στα τέλη των 80's και μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακηριστικά ο Jared, στο απόγειο της δύναμής του.


Οι παλιές συνήθειες οι οποίες εμμένουν ήταν η επιβράβευση των "δικών μας" με αργομισθίες, το λάδωμα και η ρεμούλα, η κλοπή δημόσιου χρήματος από ημετέρους και άλλα χαριτωμένα και όχι ο κρατισμός ο ίδιος. Αυτά γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, μόνο εδώ όμως "επιβραβεύονται" τόσο επιδεικτικα. Αυτες οι συνήθειες των σογιών που λέγαμε θα μας φάνε και αυτές πρέπει να αλλάξουν αν θέλουμε να γλιτώσουμε την επικείμενη (ή υποθετική, ανάλογα με τα γούστα) κατάρρευση.

" (τετοια γράφω και μετά φτύνομαι να μην αυτοματιαστώ!)


Οποτε, θα επανέλθω σε αυτό το στυλ λεγοντας:
-- Φταιει ή δεν φταιει (για τη σπατάλη δημοσίου χρήματος) η ρουσφετολογική πρόσληψη στο Δημοσιο των κολλέγηδων καθενος κυβερνώντα και μάλιστα με αποδοχές που εξοργίζουν; Τολμω μάλιστα να πω πως όσο ανεβαίνει η αναξιοκρατια, τόσο ανεβαίνουν οι αποδοχές. Θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια συνήθως αμοίβονται πενιχρά. Ειναι τυχαίο που υπάρχουν τώρα άτομα, απόφοιτοι 6ταξιου Γυμνασίου, με θέσεις "γραμματέων" (προσοχή, όχι γεν. γραμματέων. Σκέτων. Αυτών που σου φέρνουν τον καφέ και τους βλεφαριάζεις τον κώλο) σε υπουργεία με μισθό 5-6 χιλιάρικα το μήνα;
-- Ειναι τυχαία τα στοχευμένα επιδόματα "μεταφοράς φακέλων", "έγκυρης προσελευσης" κτλ κτλ; Γιατι οι περισσότεροι νομίζουν πως αυτά τα "παιρνουν όλοι". Λάθος φίλτατοι, τα παίρνουν μερικές "ειδικές" κατηγορίες, αναλογα με την δυνατοτητα τους να εκβιαζουν πολιτικά ή το βαθμο κολλεγιας που έχουν με μερικούς.
-- Ειναι τυχαίας νοοτροπίας το πρωτοχρονιάτικο δώρο που έκανε στους υπαλλήλους του υπουργείου του πχ ο Προκοπάκης Παυλόπουλος (150 χιλιάρικα η βασιλόπιτα! Μπράβο δικέ μου!)
-- Ειναι τυχαίος ο υπερδιπλασιασμός των υπαλλήλων της βουλής σε 5 χρόνια; (διαβάστε και αυτό να ξεραθείτε!)
-- Ειναι αραγες τυχαίο το γεγονός πως πολλοί μεγαλοσυνδικαλιστές δεν έχουν εργασθεί ουδεπώποτε, άσε που συνήθως "συνταξιοδοτούνται" ως πολιτευτές/βουλευτές/μεγαλοστελεχάρες
-- Εγώ πάντως "έπεσα από τα σύννεφα" χτες όταν έμαθα για μερικούς οργανισμούς - ΝΠΔΔ που δεν ηξερα καν οτι υπάρχουν, καθως στην ουσία πρόκειται για οργανισμους - φαντασματα. Άλλοι χωρις προσωπικό (αλλα πληρώνουν νοικια για τα κτίρια), οσοι εχουν προσωπικό δεν έχουν αντικειμενο εργασίας κτλ. Δεν θυμαμαι να ειδα καμια προκυρηξη για θεση σε αυτούς τους οργανισμους αρα δικαιουμαι να πιστευω πως οι περισσότεροι ειναι απλά "επιβραβευσεις" ημετερων και οποιος διαφωνει ας μου το εξηγήσει.

Η λίστα μπορεί να τραβάει για μέρες, οπότε το κόβω εδώ. Ας δούμε όμως και τα αντίστοιχα σε επίπεδο κεντρικών επιλογών. Γιατί αν τα προηγούμενα βόλεψαν κάποιους ψηφοθηρικά τα επόμενα δεν βολεψαν παρά μόνο ελάχιστους και έβλαψαν τους πάντες
-- Ειναι η δεν ειναι πολιτική επιλογή το γεγονός πως πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε πρόστιμα για τις παράνομες και επικίνδυνες χωματερές;
-- Ή το γεγονός πως η "πρασινη ενέργεια" δεν τσουλάει καθόλου σε μια χώρα που έχει ήλιο 250 μέρες το χρόνο; Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ενέργεια όταν θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις ή να εξάγουμε κιόλας! (οκ δεν ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγεται, αλλά όχι και έτσι ρε παιδί μου)
-- Ή πως η κοστολόγηση των δημόσιων έργων, ειδικά και ιδιαιτερα πριν και κατά την διάρκεια του "εθνικού στοιχήματος" των Ολ. Αγώνων, έφτασε σε τέτοια επίπεδα υπερβολής που φρυάξανε και οι πέτρες; Η γνώμη μου ειναι πως αυτο το μεγάλο παρτι ήταν η σταγονα (μεγεθους ωκεανού) που ξεχείλισε το δημοσιονομικό ποτήρι.
-- Η δε υποδειγματική ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής δεν είναι μήπως πολιτική επιλογή; Ή η απροκάλυπτη ατιμωρησία της μαύρης εργασίας; Αυτα μήπως δεν βουλιάξανε τα ταμεία (μαζί βεβαίως με τις βούτες και τις λοβιτούρες, αλλά αυτά θα τα πιάσουμε άλλη φορά)
-- Το γεγονός πως τόσα χρόνια η εκκλησία παρασιτεί σε βάρος του κράτους αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν το είδαν οι φωστήρες του νεοφιλελευθερισμού (προς τιμην του, και να το πω εδώ, ο Ανδριαναπουλος που έχω χομπι να ξεχεζω το έχει πει εδώ και κάμποσο καιρό). Μιλάμε για ποσά της τάξεως του 0,5-1 δις ευρώ το χρόνο από μια παμπλουτη, φοροαπαλλαγούμενη και επιδοτούμενη εταιρεία που δεν εκδίδει καν μετοχές


Παμε και λίγο σε πολιτικές - πολιτικές

-- Θεσμοθετημένη ατιμωρησια. Έχουμε φάει ουκ ολίγες ευρωπαϊκές καμπάνες για την βουλευτική ασυλία και τον "νόμο περί ευθύνης υπουργών". Και ακόμα τίποτε. Ακόμα και για αστικά θέματα εποχής που κάποιοι δεν ηταν καν βουλευτες η ασυλία τους δεν αίρεται με τπτ. Εχουμε διαχρονικά εγκληματικές οικονομικές πολιτικές από πάμπολλους υπουργούς (και πρωθυπουργούς, δεν κατάλαβα) και τελικά ο μόνος που πήγε φυλακή σε αυτήν την χώρα από τον πολιτικό κόσμο ειναι ο Τσοβόλας! Αυτός φταίει για όλα μάλλον τελικά!
-- Προστασία ημετέρων. Απο φωτογραφικές προκυρήξεις - αναθεσεις έργων, ενθάρρυνση ατιμωρισίας, "επηρεασμό" της δικαιοσύνης (που αποδεικνύεται ανεξάρτητη στο ....περίπου), δημιουργία κλειστών επαγγελμάτων (τύπου μετακατοχικού μονοπωλίου) εως.... που θελετε να φτάσω;
-- Ενθάρρυνση γενικότερης ασυδοσίας. Πάρτε διάλογο τις ημερες αλλαγής δραχμής - ευρώ:
" Πόσο κάνει ο καφές";
"Χίλιες"
"Σε ευρώ";
"Χιλιες τρακόσιες"! (χιουμορίστας ο δικός σου ε;)
Δεν πιστεύω να νομίζετε πως του είπε κανείς τίποτε, ή πως αν το έκανε ο πελάτης θέμα θα κέρδιζε κατι...
-- Μην θυμηθώ πως με βάση τα διεθνη στάνταρ ειμαστε ένα κράτος εθισμένο στην διαφθορά, μια διαφθορά η οποία εν πολλοις επιβραβεύεται και πριμοδοτείται;

Οι πολιτικοί μας επέλεξαν να συναγελαστούν με κάποιες ομάδες δίνοντας τους μερίδιο στον μπεζαχτά. Οσοι μπορούσαν να εκβιάσουν με μαζικές ψήφους ή είχαν αρκετό χρήμα να ρίξουν σε κατάλληλες τσέπες ήταν πάνω κάτω οκ (φιλος φιλου κτλ εσπρωχνε πχ 300 χιλιαρικα στο κομμα του σε κάθε εκλογές και 150 χιλιάρικα στο "άλλο". Μην βρεθούμε εκτεθειμένοι κιόλας!). Οι υπόλοιποι κληθήκαμε να πληρώσουμε τον επιπλέον λογαριασμό ή απλούστατα αφεθήκαμε να παραβιαζουμε το νόμο όσο και όπως μπορούσαμε (και μεταξύ μας - και έχω και ιδία πείρα - κάποιοι νόμοι ειναι φτιαγμένοι έτσι που σε αναγκάζουν να παρανομήσεις) έτσι ώστε να γίνουμε συνένοχοι.


Λοιπον, επειδή άλλο ειναι το θέμα μας δεν συνεχίζω. Τα ξέρετε δα. Τώρα ερχόμεθα σιγά σιγά στο προκειμενο. Είτε έτσι είτε γιουβέτσι αυτή ειναι η χώρα και την ξέρουμε.

Η ερώτηση ειναι αν αυτα είχαν σχέση με την τελική χρεοκοπία της χώρας. Στο δικό μου μυαλό έχω πειστεί πως όχι, τουλάχιστον όχι απαραιτητα. Πολύ πιο υγειείς οικονομίες από την δικιά μας έχουν παρόμοια προβλήματα και ετοιμάζονται να πάρουν την θέση μας στο τρένο, βορά στην όρεξη μερικών λαμογιών. Η Πορτογαλία (με σχετικά με μας υποδειγματική διαχείρηση κοινοτικών πόρων), η Ισπανία, η Ιταλία ακόμα και η υπερδύναμη Αγγλία ετοιμάζονται με τη σειρά τους. Αρα το ζήτημα δεν ειναι μόνο η δικιά μας κακοδιαχείρηση. Η υπερχρέωση των κρατών δείχνει να είναι δομικό στοιχείο του σύγχρονου καπιταλισμού και από μόνη της δεν συνιστα πρόβλημα. Και εδω έρχεται ο Μαξ Κάιζερ και οι άλλοι που λένε πεντεξι πράγματα τα οποία δύσκολα σε κάνουν να διαφωνήσεις μαζί τους.

Τα spread, τα επιτοκια, τα ομολογα κτλ δεν δουλεύουν τόσο με όρους του πόσο παράγει μια χώρα όσο με όρους του πόσο έμπιστη ειναι ότι θα τα πληρώσει ή αλλιώς το ποσο βαδίζει για χρεωκοπία - και βεβαίως πόσο τα προστετεύει η ίδια. Υπάρχει και η παράμετρος που λέει πως μερικοί ειναι πιο συμφέροντες όταν πεθάνουν παρά όταν ειναι ζωντανοί, έστω και διασωληνωμένοι. Οι κινήσεις της προηγούμενης αλλά και αυτής της κυβέρνησης (απο που να αρχίσω και που να τελειώσω) με αποκορύφωμα το συνεχές μπλα μπλα και τις παλινωδίες της τωρινής (και να μην ήθελε να πανικοβληθεί κάποιος θα πανικοβαλλοταν), αλλά και διάφορες γκάφες όπως το παραθυράκι για το naked shorting (ρε που παμε ρεεεεε) των ομολογων οδήγησαν εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Σε αυτό θα επιμείνω. Ναι μεν το σύστημα "δεν εδειχνε να δουλεύει "σε επίπεδο παραγωγής, αλλά σε επίπεδο δανεισμού δούλευε μια χαρα. Απ' ότι κατάλαβα, όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων ο πρώτος που χάνει ειναι οι προηγούμενοι αγοραστές και αυτοί δεν νομίζω πως ήθελαν να χάσουν μερος των χρημάτων τους. Η μήπως ειναι μυστικό πως η ουσία της ευρωπαϊκής ενοποιησης σήμαινε πρωταρχικά κέρδος για τις ήδη πιο πλούσιες χώρες και ζημία για τις πιο φτωχές, που κατά σατανική σύμπτωση ειναι και οι νοτιοτερες; Το αντάλλαγμα που πηραμε εμείς (οι κατά Χάρρυ Κλυνν "αυτόχθονες ιθαγενείς") ηταν η ομαλοποιηση της πολιτικής ζωής της χώρας και ο σταδιακός εκδημοκρατισμος της - κάτι που έμεινε στα χαρτιά μιας και δεν δειχνει να μας πάει ρε παιδί μου η πολλή δημοκρατία. Οποτε η χώρα άλλαξε όσο μπορούσε λιγότερο, κρατώντας μερικές οπισθωδρομικές συνήθειες που αποτέλεσαν τροχοπέδη για οποιαδήποτε σοβαρή πορεία.


Οποτε στην ουσία είχαμε δυο προβλήματα μπροστά μας τα οποία ενοποιήθηκαν. Το ένα ειναι η κακιστη συμπεριφορά του μεσου Έλληνα και των κυβερνωντων του και το άλλο ειναι πως σε κάποια φάση δόθηκε λαβή σε κάποιους για να κερδίσουν από το θάνατό μας. Η ενοποιηση τους εμπιπτει απο την μια μερια στην ....μεταφυσική (καλά να πάθουμε κτλ) και από την άλλη στο συμφέρον μερικών.

Δεν ειναι τυχαίο που επιχειρειται ηδη η γενική αμνήστευση όλου του πολιτικού κόσμου κάτω από την ομπρέλα "φταίνε όλοι". Το είδα στον Πρετεντέρη χτες και η ανάλυση που έκαναν μερικοί με έβγαλε από τα ρούχα μου. Σαφώς και φταίμε όλοι, αλλά υπό ποία έννοια; Ολοι κονομήσανε; Απ΄όσους κονομήσανε, όλοι κονόμησαν τα ίδια; Απ΄όσους κονόμησαν πολλά (αυτοί ή οι δικοί τους) τιμωρήθηκαν, ή έστω "τιμωρήθηκαν", όλοι το ίδιο; Παραβιάσαμε όλοι τους νόμους στο ίδιο επίπεδο; Ειναι το ίδιο λχ το να διορίζεις έναν δικό σου, με το να επιτρέπεις λοβιτούρες με ζημιές δις; Το να πετάμε μια ομπρέλα ενοχής και να καθαρίζουμε ειναι ίδιον των ενόχων. Ε όχι ρε παιδιά, δεν φταίει το ίδιο ο Λεβέντης και ο Αλογοσκούφης! Δεν φταίει το ίδιο ο Τσίπρας και ο Καραμανλής! Δεν φταίει το ίδιο ακόμα και η αντιπάθεια μου ο Άδωνις με τον Παπαντωνίου! Αν ειναι δυνατόν. Αξιωματικά ευθύνη έχει όποιος κυβερνάει. Γι αυτό τους ψηφίζουμε άλλωστε. Η ευθύνη η δικιά μας οριοθετείται στην ψήφο ή στην μή ψήφο μας και στην γενικότερη ανοχή μας. Και επανέρχεται μεγαλύτερη όταν ξαναψηφίζουμε τους ίδιους μ@λ@κες! Μπορεί όμως να μας δοθεί..... άλλοθι χαζομάρας. Ειμαστε χαζοί και γι αυτό επιλέγουμε κάποιον πιο έξυπνο από εμάς να μας κυβερνήσει σοφά, μπορούμε όμως να κρίνουμε αν τελικά η ζωή μας βελτιώθηκε από τις επιλογές μας ή αν αντιθέτως χειροτέρευσε. Και έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε τα ρέστα όταν περισσεύει από τους κυβερνώντες η ανικανότητα, η αναξιότητα και η κακοδιαχείριση.
Και εδώ έρχεται μια σοβαρή ερώτηση. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής; Και κυρίως, θα τιμωρηθούν επιτέλους κάποιοι για το όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που μόνο κατ' όνομα έγινε από και προς όλους;

Δεν δέχομαι λοιπόν ούτε το ότι "φταίμε όλοι το ίδιο", ούτε το "όλοι τα ίδια κάνουμε". Και δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο ζύγι. Καποια πράγματα ειναι ζωτικά για την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας. Μπορεί να ειναι επιζήμια αλλά χωρίς αυτά δεν έχεις κράτος αλλά ζουγκλα. Δεν μπορείς να αξιώνεις περικοπές στην Υγεία ή στους χαμηλόμισθους και μόνο λχ όταν:
* δεν τολμάς να καθιερωσεις ενιαιο μισθολογιο στο δημοσιο
* δεν κοβεις απολαβες βουλευτών - για αρχή.
* δεν σταματάς την θεσμοθετημένη ατιμωρησία
* δεν κοβεις την μισθοδοσία στο παπαδαριο
* δεν εχεις τα @@ να κόψεις τα παρασιτικά/ρουσφετολογικά επιδόματα αλλά με την λογική του μεγαλοφυούς ηλίθιου Σολομώντα κόβεις από λίγο σε όλους, λες και το επίδομα ανθυγειινής εργασίας λχ ειναι ίδιας σημασίας με το επίδομα μεταφοράς φακέλων
* δεν κόβεις τις μαλακίες που μας έχουν ταράξει στα κοινοτικά πρόστιμα - και μεταξύ μας καλά μας κάνουν.
* και κυρίως δεν τιμωρεις κανεναν μπούστη απ' αυτούς που παντελονιάζουν τόσο καιρό φράγκα από τον μπεζαχτά ατιμώρητα


Και όποιος νομίζει πως με μια συγνώμη καθάρισε και συγχωρέθηκε, απλά έχει χάσει ελαφρώς την μπάλα. Από τότε που βγήκε η συγνώμη....

Ο ελληνικός λαός νομίζω πως είπε ότι είπε για άλλο λόγο. Φταίμε διότι δεν κάναμε εγκαίρως ότι κάποιοι άλλοι παλιότερα.


(δεν ειναι τυχαίο που στο ίδιο γκαλοπ το 40% προτίθεται να λάβει μέρος σε ενδεχόμενη κοινωνική αναμπουμπούλα και το 60% την φοβάται)

Η μεγάλη ευθύνη μας (και η μαζοχιστική αναγνωρισή της) ειναι πως με αντάλλαγμα -σχετικά- ψίχουλα επετρέψαμε να γίνει μπάχαλο η χώρα. Μας έδιναν χαντρούλες και καθρεφτάκια και τους λέγαμε και μπράβο. Όπως ήταν οι αποκάτω τέτοιοι αποπάνω τους άξιζαν. Αυτό πληρώνουμε και εδώ καλά να πάθουμε.


Η ερώτηση ειναι λοιπόν αν και τι μπορεί να γινει μέσω του ΔΝΤ με αυτά τα ζητήματα - και κυρίως πως θα ξεχρεωθεί επιτέλους ο κυρ Μήτσος ο ΕΛληναράς.

* Βασικά μην νομίσει κανείς πως το όποιο ΔΝΤ ήρθε εδώ "για το καλό μας". Για το καλό του ήρθε και ειναι λογικό. Ομως μπορει ρε παλιοκουφάλες το καλό του να ειναι για το καλο μας τελικά. Ή νομίζετε πως έχουν συνηθίσει τα ξένα λαμόγια σε θεσμοθετημένες δωροδοκίες, αργομισθίες, νεοπλουτισμούς, ατιμωρισίες, μαυρα οικονομικά και αλλους τετοιους βυζαντινισμούς;
Πλακα ειχε η σχετική αποστροφή του frapeziti εδω (σε σχετική μου διευκρινιστική ερώτηση):

"Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα και πουθενά, αν οι κανόνες δεν είναι γραμμένοι στην πέτρα και δεν εφαρμόζονται από όλους. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Η Ελλάδα είναι οι χώρα όπου ακόμα και οι νόμοι που ψηφίζονται από την Βουλή δεν εφαρμόζονται. Δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε με την ευρεία έννοια και φυσικά ούτε και με την στενή έννοια."


Για όποιον δεν το κατάλαβε, θα το κάνω λιανά. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, σε σχέση με αυτά που ξέραμε, η έλευση του "ξένου παράγοντα" και η απώλεια "μέρους της εθνικής κυριαρχίας" να αποτελέσουν τελικά βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας, σε σχέση πάντα με αυτά που ξέραμε (διαβάστε τον εξαιρετικό αντιδραση+σεξ εδώ).

Οι βάρβαροι
Το είδα σαν περιρρέουσα άποψη στα σχόλια του προηγούμενου ποστ από φίλους συνιστολόγους. Ναι μεν ο Μαξ Κάιζερ κτλ, αλλά η ελληνική νοοτροπία, το σύστημα, τα ντόπια λαμόγια.... οδηγουσε στην σκέψη (που έκανα και εγώ πιο πάνω) πως τελικά το ΔΝΤ θα μας χρειαστεί για άλλο πράγμα απ΄ότι ειναι η δουλειά του. Και το κουφό ειναι πως (περιγραφικά τουλάχιστον) έχουν δικιο!

Αλλα...

Το πρόβλημα όμως κατ εμε, ειναι πως ένας λαός που παραδίδει τόσο πρόθυμα την "εθνική του κυριαρχία", κάτω από το πρίσμα πως "εμείς δεν θα τα βγάλουμε πέρα", ή πως "φταίει η νοοτροπία μας " κτλ ειναι ενας λαος που δεν έχει καμία πίστη στις δυνατότητες του, και πως δεν έχει τελικά καν δημοκρατικά αισθήματα, απλά επιλέγει να αλλάξει ηγεμονα. Η "ελληνική νοοτροπία" δεν ειναι κατι που μεταφυσικά υπάρχει στα μυαλά μας. Ενσταλλάχθηκε, αναπτύχθηκε και επιβραβεύτηκε για δεκαετίες και δεκαετίες. Η αναγνώριση του προβλήματος ειναι το πρώτο βήμα προς την θεραπεία. Αν ομολογούμε πως δεν μπορούμε να τα βγαλουμε περα γιατι ειμαστε ανικανοι απο μονοι μας (ενω ας πουμε μια πιο τιμια σταση θα ελεγε πως δεν μπορουμε να τα βγαλουμε περα μονοι διοτι απλουστατα αυτο πλεον δεν μπορει να γίνει) τότε είμαστε ήδη ένας λαός υπηκόων και όχι πολιτών.

Μπορεί οι "βάρβαροι" να είναι μια κάποια λύσις, αλλά τι σημαίνει η αναμονή των βαρβάρων εξ ουρανού για μας σαν κοινωνία και σαν άτομα; Ομολογώ πως πιθανότατα κάποιες συμπεριφορές έχουν γίνει πλέον.....γονιδιακές, οποτε γι αυτό και μονο διστάζω να είμαι θετικός υπερ κάποιας άποψης και αυτό γιατί απλούστατα δεν μπορω να γνωρίζω αν οι κεντρικές αποφάσεις θα ειναι σύμφωνες με την κοινωνία μιας και αυτή έχει μάθει κατά κανόνα να παραμυθιάζεται. Πρεπει οι ιδιοι οι πολιτες υπεύθυνα να αποφασίσουν για τις τύχες τους και να αναλάβουν την ευθύνη υπεράσπισης των αποφάσεών τους. Εδώ δεν μιλάμε για επιμέρους ρυθμίσεις αλλά για διαδικασίες που μπορούν να αλλάξουν (προς την όποια ρότα) τη χώρα, το μέλλον της και τον τρόπο ζωής μας.


Και εδω να μην ξεχάσω να στηλιτεύσω τις πολιτικάρες μας και τους ταγούς μας που μπορει να ζητάγαν δημοψηφίσματα για ψίλλου πηδημα (πχ ταυτότητες, νομοσχεδιο για ιθαγενεια) αλλά για μια σημαντική απόφαση που θα μας ακουμπησει αμεσοτατα ολους, ο ελληνικος λαος κρινεται ανάξιος να εκφέρει την άποψη του. Εδώ ο Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν χρειάζεται καν να έρθει στην Βουλή! Και αυτο απλά γιατί φοβούνται. Και εννοείται πως το δημοψήφισμα δεν θα γίνει στα κουτουρού αλλά αργότερα:

"Πριν το δημοψήφισμα θα πρέπει να ενημερωθούμε γραπτώς κάθε πολίτης. Εδώ μια εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο κάνεις και εκδίδεται ενημερωτικό δελτίο 100 σελίδων και για την εισαγωγή της Ελλάδος σε Χρεωκοπία ή ΔΝΤ+ΕΕ+ΕΚΤ να μην εκδοθεί ένα 1000 σελίδων. Είναι άλλο πράγμα τα γραπτά. Με τα υπογεγραμένα γραπτά αν αύριο σαν πολίτης ανακαλύψεις ότι αδικήθηκες ή ότι σε παρέσυραν θα μπορείς να ζητήσεις τουλάχιστον χρηματική αποζημίωση."
(frapezitis ξανα, τονισμοί δικοί μου)

Ας δανειστούμε στην χειρότερη αλλη μια φορα με επαχθεις ορους. Ουτε η πρωτη θα ειναι ούτε η τελευταία. Νομίζω πως πρεπει ο πολίτης υπευθυνα να αποφασισει, ε και αν αποφασισει να κανει το κρατος μπουρδελο, επιτελους ας το κάνει υπευθυνα και όχι πίσω από την ομπρέλα του "φταίνει οι άλλοι".


Y.Γ. και επί του πιεστηρίου: Μην ξεχάσω να αναφέρω μερικά από τα καλά της κρίσης:
α) τα εθνικια δείχνουν να έχουν μαζευτει. Πόσο μάλλον που πλέον αντιμετωπίζονται οι Έλληνες στο εξωτερικό πολύ χειρότερα απ΄ότι οι Αλβανοι εδώ παλαιότερα. Και λογικα. Οι Αλβανοί όταν κατέρρευσαν τουλάχιστον έτρωγαν μόνο τα δικά τους φράγκα. Εμεις εδώ καταρρεουμε μετά από απιστευτη κατασπατάληση και χαρισμένων χρημάτων. Για να δω τώρα λοιπόν τους φραπεδόμαγκες με τα ΕΛ γονίδια, που εν πολλοίς ειναι πολύ περισσότερο υπεύθυνοι από εμένα για τη σημερινή μας κατάντια να το παίζουν μάγκες! Το προσεχώς Βουλγάρες σβήστε το. Προσεχώς Ελληνίδες....
β) Οπως έγραψε και ο αντιδρασοσεξικος, εμείς ειμεθα λιγο πολύ συνηθισμενοι. Οι λοβιτουριστες και τα ΕΛ λαμόγια θα τον πιούνε και αυτοί και μάλιστα περισσότερο....ελπίζουμε

Υ.Γ. 2. Ανάφερα σε σχετικο ποστ του hades την δυνατότητα στασης πληρωμων ή επαναδιαπραγμέτευσης του χρεους. Δεν πήρα κάποιο μέρος, απλα το ανάφερα πως μπορεί να γίνει. Σιγά σιγά σκάνε ολοένα και περισσότερες παραλλαγές στο ίδιο μοντέλο, πράγμα που δείχνει πως ο κίνδυνος της οριστικής χρεοκοπίας ειναι τουλάχιστον ορατος έως αναπόφευκτος και πως οι ίδιες οι αγορες έχουν το knowhow για το πως και τι. Εμένα με ψιλοάρεασε αυτη.


Υ.Γ.3 Να μην ξεχάσω. Σε άλλες εποχές και με άλλους πολιτικούς ηγέτες ισως αυτή θα ήταν η χρυσή ευκαιρία της αριστεράς να παίξει επιτέλους έναν σοβαρό ρόλο, και όχι απλά να ζητάει ένα κομμάτι της πίτας. Αλλά είτε περιορίζεται στην διαφύλαξη των "δικών της", είτε μεμψιμοιρεί γενικώς και αορίστως. Ενα μεγάλο μέρος του κόσμου τα έχει πάρει στο κρανίο και μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική. Αλλα με τούτους που μπλεξαμε, όχι επανάσταση δεν μπορει να γινει, αλλά ούτε σοβαρή διαδήλωση χωρίς να σπάει τα νεύρα των συμπολιτών μας, λες και αυτοί ειναι οι εχθροί

ΥΓ.4 Επίσης να μην ξεχάσω την τρομοκρατία - καθοδήγηση που ασκείται από τα ΜΜΕ. Οι διαφορετικές απόψεις εξοστρακίζονται, εκτός και αν τα λέει καποιος άλλος και με τρόπο συμφέροντα (πχ που γέλασα ειναι η απαξίωση της αποψης του ΚΚΕ για εκ νεου εκβιομηχανιση της χωρας παράλληλα όμως με την επίμονη άποψη πως δεν παράγουμε τίποτε και πως αυτό πρεπει να αλλάξει. Αίντε τώρα βάλε και τα δύο στο ίδιο καλάθι. Η δε (τελικά λογική σύμφωνα με τις συνθήκες) προταση του Συριζα για εσωτερικό δανεισμό χλευάστηκε με την πεποίθηση πως με τα νέα - τότε - μέτρα θα πέσουν τα spreads. Τώρα τι έχουν να πουν οι μεγαλοφυεις οικονομολόγοι ;)

Υ.Γ 5. Διαβάζουμε τον Ελληνοσουηδό που βρήκε την ιδανική λύση "αντεκδίκησης"!

Υ.Γ. 6 Μαξ Κάιζερ ξανά. Από τον omadeon. Διαβάστε και τα σχόλια


Update: Καμαρώστε τα νέα απο μια και μόνο εφημεριδα (αν πιαναμε και άλλες ηθελα να ήξερα πόσα θα έβγαιναν):

* Ανενεργοί 5.000 οργανισμοί, στον αέρα οι υπάλληλοι
" (....) στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το 50% των παραπάνω οργανισμών και φορέων είναι σήμερα ανενεργοί και απασχολούν υπαλλήλους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας .(...)"

* Επόμενος στόχος ειναι η Πορτογαλία, παρόλο που το χρέος της ειναι πολύ μικρό. Αλλά αυτοί έχουν "μικρή ανάπτυξη". Προσοχή, όχι ύφεση ή πρόβλημα. Μικρή ανάπτυξη. Απο δικαιολογίες πάμε καλά βλεπω.

* Υπενθυμίζω πως η ΝΔ ειχε σαν στόχο - σημαία της την "μείωση του σπάταλου κράτους". Καμαρώστε ένα λαμπρό παράδειγμα. Δεν παραθέτω τίποτε, διαβάστε το όλο να ξεραθείτε.

* Ο ΝεοΔημοκράτης Υπουργός δεν ειχε πρόβλημα να καλύπτει τον Πασοκο δήμαρχο αμα ηταν να γίνει λοβιτούρα. Αντε ρε με το νέο ήθος σας!

31 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/4/10 16:00

    Προθέρμανση, είπαμε να κάνεις και όχι... μαραθώνιο!
    Καλό για "ζέσταμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω για ποιόν είναι εύκολο να σχολιάσει μία διατριβή...
    (γιατί περί αυτού πρόκειται!)
    Δεν ξέρω επίσης που μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος να διαφωνήσει.

    Στα επιμέρους τώρα.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ είπε " εδώ πρόκειται για κράτος παράγκα"
    Με 5 λέξεις εξέφρασε όσα πολλοί ισχυρίζονται χρόνια τώρα.
    Αν συνδυάσει δε κάποιος την παράγκα με το κερδοσκοπικό παιχνίδι ισοτιμιών (ευρώ/δολ)με βάση τον αδύνατο κρίκο (παράγκα/ελλάδα) θα έχει μια καλή θα έλεγα εικόνα της πραγματικότητας.

    Οι αιτίες γιατί φθάσαμε ως εδώ περιγράφονται στη "διατριβή" σου.
    Το ερώτημα είναι "τι κάνουμε τώρα" ?

    Κρεμάμε αυτούς που φταίξανε?
    Βγαίνουν 1.000.000 θείτσες στους δρόμους με τις κατσαρόλες ?
    Ζητάμε δημοψήφισμα ?
    Παραδίνουμε την διακυβέρνηση της χώρας στο ΔΝΤ ?

    Λίγο παλιότερα πίστευα οτι με δικά μας μέσα (καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πχ) θα μπορούσαμε να τα βγάζαμε πέρα.

    Δυστυχώς τώρα νομίζω οτι δεν έχουμε άλλη επιλογή απο την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης (άρα και στο ΔΝΤ).
    Όποιος νομίζει οτι έχουμε ας βγεί να το πεί.
    (Δεν θα με χάλαγε βέβαια να δώ και τους σοβαρά υπεύθυνους για αυτή την κατάντια να μπαίνουν φυλακή, αλλά ποιός θα το κάνει αυτό?)

    Ναι, είμαστε παράγκα και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε και ενεργήσουμε τόσο καλύτερα.

    ΥΓ. Ο ΔοΝηΤης μπορεί να φανεί και χρήσιμος σε ορισμένες "δύσκολες" περιπτώσεις όπως η δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε γενικές και ειδικές γραμμές συμφωνώ. Επιπλέον, μερικά λινκ είναι πολύ καλά. Θα προτιμήσω όμως εν προκειμένω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

    Διερωτάσαι από που κι ως που φταίμε όλοι το ίδιο, κάνοντας λόγο και για μασαδώρους πολίτες και για πολιτικούς. Και σε ρωτάω: γιατί φταίει ο Καραμανλής, ή ο Σημίτης, ή τώρα ο Παπανδρέου; Πραξικόπημα έκαναν; Δημοκρατικότατα εξελέγησαν.
    Μήπως έχουμε ξεχάσει τις πασοκικές δηλώσεις ευφορίας προ-ονέ εποχών ότι "ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο Σημίτης θα έπρεπε να τον εφεύρουμε";

    Να στο θέσω διαφορετικά: εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έγραφα στο βλογι μου περί οικονομικών. Σπανίως βέβαια, μιας και τα οικονομικά τα σιχαίνομαι όσο δεν πάει, και φυσικά ουδέποτε χρησιμοποίησα τις ορολογίες μάστ (όπως σπρεντ) τις οποίες προ ολίγων μηνών δεν είχαμε ακούσει καν και μετά από λίγο καιρό θα έχουμε λησμονήσει, διότι ουδέποτε υπήρξα επαγγελματίας χρηματιστής όπως προ ετών οι περισσότεροι. Παρά ταύτα όμως, ό,τι έβλεπα να έρχεται ήρθε και μάλιστα όταν το περίμενα κιόλας. Γιατί; Ήμουν μάντης; Όχι. Είχα γνώσεις; Όχι. Ήξερα κάτι που οι άλλοι αγνοούσαν; Όχι.
    Απλά έβαλα κάτω την κοινή λογική και τίποτε περισσότερο, ενώ παρακολουθούσα τις εξελίξεις. Ακόμη και σήμερα βγαίνει κόσμος και τα χώνει του Παπανδρέου ότι είπε ψέματα προεκλογικά. Εγώ γιατί το ήξερα ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά; Ήμουν στην προηγούμενη κυβέρνηση; Όχι. Ήμουν στη στατιστική υπηρεσία; Όχι. Ήμουν σε κατάλληλο αξίωμα; Ούτε. Απλά, απλούστατα, έβλεπα τι γίνεται.

    Έλα πες μου λοιπόν τώρα για ποιον λόγο δεν φταίω εγώ κι εσύ που ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ ή όλα τα υπόλοιπα -και το εννοώ: ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. Κανένα δεν βγάζω έξω και όλα τα κόμματα φταίνε εξίσου μαζί με τον λαό που τα εμπιστεύτηκε. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και 2 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ψάχνει να βρει κομματική ταυτότητα ή αν ο ΣΥΝ πρέπει να πάρει βελούδινο διαζύγιο ή αν πρέπει να πέφτει λόγος στις συνιστώσες κλπ, έχει μικρότερο μερίδιο ευθύνης; Το ΚΚΕ που ευλογεί κάθε φασιστική κίνηση στο όνομα του συνδικαλισμού είναι άμοιρο ευθυνών; Ρευστό φεύγει και επειδή το έφαγαν αλλά ΚΑΙ επειδή το εμπόδισαν να κινηθεί.

    Τα ΜΜΕ που ΕΓΩ κι ΕΣΥ έμπρακτα στηρίζουμε που εσχάτως ανακάλυψαν του κόσμου τα σκάνδαλα δεν στηρίζονται σε'μάς; Αν γυρνάγαμε όλοι την πλάτη μας, θα συνέχιζαν έτσι; Όχι. Άρα δεν φταίμε κι εδώ;
    Ή μήπως δεν φταίμε που μια ζωή άπαντες περιμένουμε έναν διορισμό στο δημόσιο ή κάποιο πάρε-δώσε για να "σωθούμε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (συνεχίζω)
    Να στο πω διαφορετικά: τον Δεκέμβρη του 08 φάγανε οι 2 ειδικοί φρουροί τον μικρό κι έγινε της πουτανάρας σε όλη την Ελλάδα -κυρίως στην ΑΘήνα. Περιέργως, δεν θυμάμαι ποτέ να έγινε αντίστοιχα της πουτανάρας όταν μας πήδηξαν πατόκορφα. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή ξέρουμε ενδόμυχα ότι αν ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό θα χάσουμε κι εμείς τα προνομιάκια μας; Δεν θυμάμαι κανέναν να διαμαρτυρόταν όσο το χρηματιστήριο ανέβαινε -που αν θυμάσαι από ΤΟΤΕ ΚΙΟΛΑΣ το έλεγαν πως πρόκειται για φούσκα. Αντιθέτως όλοι άρχισαν να διαμαρτύρονται όταν έχασαν τ'αβγά και τα πασχάλια. Γιατί; Μήπως επειδή προηγουμένως έτρωγαν;

    Δεν θυμάμαι κανέναν δημόσιο υπάλληλο να διαμαρτυρήθηκε όταν ξεκίνησε να λαμβάνει επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία, μεταφοράς φακέλου, κινήτρου απόδοσης, αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας κλπ. Τουναντίον πανηγύριζαν. Τώρα όμως επέρχεται ο Γ' Παγκόσμιος και μόνο στην σκέψη ότι θα σταματήσει ο παραλογισμός.

    Αναρωτιέμαι: οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα φαγωπότια των πολιτκών; Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες κι αυτοί; Οι εφοπλιστές με τις άγονες γραμμές κι εκείνοι; Αλλά και οι οι γιατροί που παίρνουν φακελάκια; Και οι εφοριακοί που λαδώνονται; Και οι μπάτσοι που παρέχουν προστασία ή είναι μπλεγμένοι με ναρκωτικά; Και Και τα ΜΜΕ με τα παιχνίδια και τις πλάτες που έχουν κάνει; κ.ο.κ., κ.ο.κ., κ.ο.κ..

    Είπες σε ένα σημείο κάτι πάρα πολύ σωστό, περί γενικοτήτων. Είναι ολέθριο σφάλμα να λέει κανείς "όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι", "όλοι οι πολιτικοί", "όλοι οι τάδε ή οι δείνα". Συμφωνώ και επαυξάνω και προσωπικά σιχαίνομαι τις γενικολογίες τύπου μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Όμως, πλέον είναι τόσο πολλά τα κρούσματα που είναι μαθηματικά αδύνατον να ειδικολογήσεις. Έχει προχωρήσει τόσο πολύ η διαφθορά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, που δεν γίνεται να αρχίσεις να χωρίζεις σε παιδιά και αποπαίδια, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί δουλειά και καθήκον της Δικαιοσύνης. Διότι ή θα συζητάμε για το πρόβλημα, ή θ'αναλωνώμαστε στο ποιος είναι τι. Οπότε πέφτουμε σε τεράστιο τείχος για να προχωρήσουμε την συζήτηση.

    Που καταλήγουμε λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για εκτενεστερη απαντηση αργοτερα γιατι τωρα βαριεμαι


    μεγαλο το σεντονι αλλα καμια λυση εχεις να προτεινεις για το τι να κανουμε στο τελος του μηνα? θελουμε καμια 10αρια δις μονο για μισθους και το ταμειο εχει μονο 2. αν παλι νομιζεις πως το δημοψηφισμα θα φερει 8δις αντι να μας κοστισει 1δις τι να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α, και κάτι ακόμα: για ποιον λόγο να φταίνει μόνο αυτοί που τρώγανε νύκτα, και να μην φταίμε εγώ κι εσύ που με τις ευλογίες άλλων έτρωγα τα ανύπαρκτα των δανείων ας πούμε; Εξίσου καλοφάγωτα κι αεριτζήδικα δεν ήταν αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ώι Μαναζία μ’ τι σινδονιάς ήτο ετούτη!

    Επί τους ουσίας συμφωνούμε. Αναφορικά με το δημοψήφισμα των Ισλανδών έχω να πω τούτο: Άλλη κοινωνία η Ισλανδική (οι σκανδιναβικές γενικότερα) άλλη η Ελληνική. Οι Ισλανδοί δεν κλάνουν βροντές, ούτε ρεύονται αστραπές σαν τα ηφαίστεια τους, απλά δεν έχουν νοοτροπία ραγιά. Αν φέρεις έναν Ισλανδό εδώ στην Ελλάδα θα αρπάξει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντιστρόφως.

    Αυτή η ρημάδα η περιρρέουσα είναι που αλλάζει πάρα πολύ δύσκολα.

    ΕυχαρισΘώ δια το λίνκιον. Όλοι για λάντζα στην Αστόρια για τον μεγάλο στόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουφ το διάβασα το κτήνος και δεν έπεσε η σύνδεση αυτή τη φορά!
    Ο "καιρός" στον οποίον παραπέμπεις τα φωνάζει αυτά από την εποχή του Σημίτη, είδες κανέναν να συγκινείται; Όοοοοχιιιι, τότε είχαμε τον σούπερ τεχνοκράτη που τον φάγανε τα συμφέροντα...
    Α! Υπάρχει κι άλη λύση πέρα από αυτήν του Πολσε η οποία κυκλοφορεί εσχάτως αλλά δυστυχώς στηριζότανε στον συντονισμό και πλέον έχει ακυρωθεί:
    http://www.yupi.gr/plaka/c17494/To_Mystiko_Sxedio_Exafanishs_Ths_Eyrwphs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @σπιθας
    Ειναι μεγαλο και δεν μου πολυβγήκε όπως το σκεφτόμουνα, αλλά τουλάχιστον ειναι μια παραθεση σκεψεων που ηθελα να κανω. Δεν βιαζόμαστε, οποτε προλαβαίνετε εδώ ειμαστε!

    @takis
    Ο τροπος σκεψης σου με έλκει, το έγραψα και στο ποστ. Αλλα η παραδοχή "μονοι μας δεν μπορούμε" δεν ειναι ενα αυτοφτύσιμο στα μούτρα μας; Δεν μου αρεσουν οι λαοι που παραδίνονται. 10 φορές καλύτερα να κάνανε ντου οι γριες στην βουλή και να τα κάνανε μπουρδέλο.
    Να θυμόμαστε πως οι εξουσίες πηγάζουν από την "ευγενική" χορηγία του λαου. Οταν αυτος θεωρει πως εξαπατηθηκε δεν έχει μόνο την επιλογή της μοιρολατρείας. Βεβαίως προβλέπω να αποδεικνύεσαι σωστός, αλλά δεν θα μας αρέσει καθόλου

    @hades
    "Πραξικόπημα έκαναν; Δημοκρατικότατα εξελέγησαν."
    Eιπα ήδη πως ο λαος που τους ψήφισε έχει και αυτός ευθύνες. Αλλά έχει και το άλλοθι της χαζομάρας, σωστά; Αν μπάσεις στο σπίτι σου κάποιον κλέφτη, έχεις την ευθύνη πως τον έμπασες αλλά και αυτός έχει την ευθύνη που σε έκλεψε και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη σου.

    ΚΚΕ-Συριζα. Σαφως και ως μερος του πολιτικου κοσμου εχουν ευθυνες. Αλλα δεν μπορεις να βάλεις τους παντες στο ίδιο τσουβάλι. Αυτοι τουλάχιστον πρότειναν εναλλακτικές λύσεις σε επιπεδο πολιτικής (εφαρμοσιμες ή οχι ειναι αλλο καπέλο διοτι ουδεποτε ακολουθηθηκαν). Και ξαναλεω: αλλο η συμπορευση/συνυπαρξη και άλλο η πράξη αυτή καθαυτή. Η ψήφος (ή η αποκαθήλωση μεσω αυτης) δεν συνιστά με κανένα τροπο συγχωροχάρτι. Οι ευθύνες πρώτα και κύρια ειναι των κυβερνώντων. Οταν ενας στρατος χανει την μαχη τιμωρεις πρωτα τον στρατηγό, όχι τους φαντάρους.

    ΜΜΕ: Δεν υπάρχει εν Ελλάδι ανεξάρτητο ΜΜΕ. Κρατικοδίαιτα και διεφθαρμενα τα περισσότερα. Αλληλοεκβιαζονται με το κρατος (με στηριζεις, δεν σε κυνηγαω και σου δίνω και διαφημίσεις) και οταν ενα απο τα δυο μερη υπαναχωρήσει το άλλο αρχίζει και του βγάζει άπλυτα στη φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @hades2
    Aλλ' αντ' άλλα!

    Αυτο που εγινε το Δεκεμβρη ΔΕΝ ειχε αιτία τον πιτσιρικα. Αφορμη ητανε, και εδειξε και την ανικανότητα της τοτε κυβέρνησης. Οποιος νομιζει πως το συμβαν και μονο εφτανε για να γινουμε μπουρδελο δεν το εχει εκτιμησει καλα το ζητημα

    Για το χρηματιστήριο γκρίνιαζαν πολλοί, θυμάσαι λάθος.

    "Δεν θυμάμαι κανέναν δημόσιο υπάλληλο να διαμαρτυρήθηκε "
    Ειπα ηδη στο ποστ:
    "Η μεγάλη ευθύνη μας (και η μαζοχιστική αναγνωρισή της) ειναι πως με αντάλλαγμα -σχετικά- ψίχουλα επετρέψαμε να γίνει μπάχαλο η χώρα. Μας έδιναν χαντρούλες και καθρεφτάκια και τους λέγαμε και μπράβο. Όπως ήταν οι αποκάτω τέτοιοι αποπάνω τους άξιζαν. Αυτό πληρώνουμε και εδώ καλά να πάθουμε."

    που δίνει νμζ και το μέτρο της ευθύνης. Και μέχρι εκεί

    @napo
    Νμζ πως δημοκρατικοτατα σου εχω απαγορευσει να πετας τις ανοησιες σου εδω μεσα. Δεν χρειαζεται να δειχνεις αλλο τον "σεβασμο" σου στην δημοκρατια, ευχαρισθω. Δεν θελω την απαντηση σου και δεν νμζ να περιμενεις να σου απαντησω εγώ

    @hades3
    Δεν σχολιάζω :Ρ

    @polse
    "Αυτή η ρημάδα η περιρρέουσα είναι που αλλάζει πάρα πολύ δύσκολα."
    Aυτο ειναι το γαμώτο ρε γαμώτο! Αλλά επιμένω πως το πρώτο που χρειάζεται ειναι συνειδητοποίηση, το δεύτερο απόφαση και το τρίτο προσπάθεια! Οχι με την αναποδη σειρά όπως μας κάνουν να πιστεύουμε

    Παρακαλώ δια το λινκιον, μολις προλάβω θα ασχολιάσω κιόλας!

    @latecomer
    Περι καιρού τα ξερω διοτι τον διαβαζω παιδιοθεν σχεδον. Πες στα στον hades που λέει πως "κανένας δεν... " κτλ

    (@hades:Ρ)

    Περί λινκ: Σαντορινη μπορείς, μπορείς να εκραγείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ώρες, ώρες με γαμείς μιλάμε... Αφού σου είπα ρε ότι θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου... :):)

    Δε μου λες, στα περί Δεκέμβρη τι ήθελες να σου πω δηλαδή; Να κάνω μια ανάλυση-σενδόνι (που ξέρεις ότι δυσκολεύομαι ν'αρχίσω τα κατεβατά κιόλας) τι ακριβώς είχε γίνει τότε; Το ξέρω ότι ήταν η αφορμή. Δεν το είπα για τον Δεκέμβρη όμως, αλλά στο γιατί καμία άλλη αφορμή δεν στέκεται ικανή για κάτι σχετικό. Διότι όπως πολύ ωραία έβαλες και στο απντέντοιο, όταν υπάρχει λοβιτούρα και μάσα, λέμε όλοι "μωρ δε γαμιέται;"... Ή μήπως οι επίσημες αντιδράσεις είναι τύπου ΠΑΜΕ που το μόνο που κάνουν είναι να διώξουν και τους τελευταίους που έρχονται εδώ πέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από την μία λυπάμαι πάρα πολύ γιατί υπάρχει κόσμος που φέρει ελάχιστο έως μηδαμινό ποσοστό ευθύνης που θα την πιεί,μαζί με εμάς τους νέους που δεν έχουμε προλάβει να φταίξουμε σε τίποτα(ακόμα και να το θέλαμε).Λυπάμαι γιατί μάλλον το αμερικανικών συμφερόντων ΔΝΤ θα ξεπουλήσει τα πάντα στην Ελλάδα και θα είμαστε ένα μαγαζί πλέον που θα το χειρίζεται η Chevron και καμία κατασκευαστική/τράπεζα από εκεί.
    Ωστόσο...βλέπω ότι εν τέλει οι πολιτικοί θα την γλιτώσουν σε κανένα Λονδίνο (στου Χατζινικολάου έγινε γνωστό πως πρώτοι σε αγορά ακινήτων πάνω του 1 χαρτιού είναι ΕΛληνες)και δεν θα πληρώσουν για τίποτα.Και σε αυτό το σημείο, όσο και να μισώ τους πολιτικούς αυτούς,πρέπει να τους πω ένα μπράβο,όχι μπράβο ηθικής,αλλά ένα μπράβο πουστιάς, που παρόλο που έκαναν κάτι άθλιο, το έφεραν εις πέρας με επιτυχία και μάλιστα με την υποστήριξη της πλειοψηφίας εις βάρος αυτής.Αισθάνομαι όμως και μία χαρά που θα τα κάνει λίμπα το ΔΝΤ,γιατί(ναι θα ακουστεί κάφρικο αλλά δεν με ενδιαφέρει,εμένα κανείς δεν με ρώτησε αν θέλω να μεταναστεύσω,πράγμα που με αναγκάζουν να κάνω) κάποιοι,και είναι αρκετοί, θα τον ποιούν που είχαν μάθει στα εύκολα,που θα βρεθούν στην στενή,που είχαν μάθει να πηγαίνουν με το νέο τζιπ Καγιέν στο χωρίο, που έσπαγαν πιάτα πρώτο τραπέζι πίστα, που τώρα ,με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης από την στρατόσφαιρα ,παρέα με το καλάμι τους, από την οποία έβλεπαν τους μη-έχοντες κονέ, θα πέσουν στο έδαφος και θα αναγκαστούν να τα κόψουν όλα.Και σίγουρα, "ποσοτικά" αυτοί θα χάσουν περισσότερα,αλλά θα το νιώσουν περισσότερο στο πετσί τους.Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει στην λιτότητα,αυτοί θα πονέσουν όταν θα τους κατασχέσουν την μπέμπα και όταν δεν θα πηγαίνουν για καφέ κώλο-νάκι κάθε μέρα.
    Και δεν ξέρω αν η επανάσταση αν είναι η λύση, μιας και το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε απολυταρχικό (άμεσα αυτή την φορά και όχι με επίχρισμα) καθεστώς.Γιατί κ.Zaphod μας αρέσει το επίχρισμα το γαμημένο.Αλλά μπορεί να είμαι και λάθος,δεν ξέρω...

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "απλά επιλέγει να αλλάξει ηγεμονα."
    νταβατζή, ίσως?

    Ευχαριστώ δια το λίνκιον και τα καλά λόγια.

    Τώρα, εγώ δεν υπονόησα ότι η κατάσταση τελικά θα φέρει εκδημοκρατισμό μέσω ΔΝΤ.
    Ήταν ένα ποστ-κουράγιο-μη μασάτε ρε- προς όλους μας αλλά και -στο βάθος κήπος- ελπίδας ότι μόλις κοπούν τα βολέματα, κάποιοι θα ξυπνήσουν και -επιτέλους- θα εξεγερθούν, αφού δεν θα έχουν πλέον χάντρες και καθρεφτάκια να τους θαμπώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @hades
    Ιδωμεν. Θυμησου και στον δεκεμβρη ποσο προπαγανδα επεσε για να "ηρεμησουν τα πραγματα".

    Από την άλλη αυτα τα πράγματα δεν μπορεί να τα ψυχολογήσει κανένας, ουτε ακολουθουν αιτιακες σχεσεις. Αλλοι λαοι μπορει να υπομενουν για χρονια και ζαμανια και αλλοι εξεγειρονται με το παραμικρο. Η εμπειρια λεει πως χρειαζεται όχι μονο η λαϊκή αγανάκτηση αλλά και μια πρωτοπορία που θα "αδραξει" την ευκαιρια για να φερει μια νεα ατζεντα.

    Παραπερα τρεχα γυρευε....


    Περι αριστερας και ΠΑΜΕ κτλ κτλ δες το ΥΓ3. Και προσοχή δεν μιλάω για επανασταση - επανασταση, αλλα για δυναμικες κινησεις υπερ του λαου συνολικα και όχι υπερ καποιων βολεμενων ή όχι και τόσο βολεμένων ομάδων

    @antidrasi+sex
    Το ποστ σου ηταν απο τα πρωτα που διαβασα ΠΡΙΝ αρχισω να γραφω το ποστ και -μα τον ΣΟυβλακεα- με έκανε αρκετα αισιοδοξο.

    Νομιζω πως τα αρθρα μας συμπλεουν και βασικα ηθελα και ενα λινκιο αισιοδοξιας μεσα στην καντίφλα που ειχε το ποστ σε εκεινο το σημειο

    Παραπερα ειπα για το ΔΝΤ δεν ειναι δουλεια του ο εκδημοκρατισμος της χώρας, αλλα θα ....αναγκαστει να το κάνει, και πολλά λαμόγια όπως αυτα που αναφερεις θα εχουν (πιθανον ε;) πολλά θέματα να λύσουν. Αυτο ειναι (ε;) μια αρχη δημοκρατικοτητας καθως θα τον πιουμε περισσοτεροι απ οτι μεχρι τωρα. Βαλε και το ξυπνημα που αναφερεις και αναμενουμε και ποτε δεν ξερεις τι μπορει να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @οblivion
    Δεν ξερω αν η επανασταση ειναι λυση. Αυτα δεν προγραμματιζονται. Ουτε και προτεινω καμια επανασταση.

    Το μονο που μπορω να προτεινω ειναι καταργηση μερικών εξοργιστικών νομων-κανονων, τη φυλάκιση μεγάλου μερους του πολιτικού κόσμου και την απαίτηση για αναλυτική και ενδελεχή ενημέρωση του κόσμου έτσι ώστε ο ίδιος να αποφασίσει ποια λύση (από το σύνολο των υπαρχοντων και οχι απο αυτες που ειναι "προσφερομενες" απο ευρωπαιους και μή "εταιρους") προτιμα...



    Παραπέρα το επίχρισμα τελικά μπορεί να είναι και επικίνδυνο μιας και δινει την νανουριστική αίσθηση πως όλα πανε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος28/4/10 14:27

    @ Ζαφώδ, είπε:
    " Γιατι απλούστατα ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε μια "καθαρή" πολιτική οποιουδήποτε είδους. Και αυτό διότι 1-2 "θεσμοι" (οπως η εκκλησία) και μερικά σογια νομίζουν πως είμαστε οι κολλίγοι τους και εμμένουν σε έναν αναχρονιστικό κοτσαμπασισμό με δημοκρατικό επίχρισμα.
    Αυτό ειναι το ελληνικό πρόβλημα "
    ......................

    Σωστόοος ο zaphod!

    Kαι αυτά δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη.

    Το εποικοδόμημα έχει μπει σ΄ένα φαύλο κύκλο.
    Δυστυχώς, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

    Επίσης οι απόψεις που ακούγονται (αλλού, τις ακούω, αλλά τις έχω βαρεθεί, εδώ και χρόνια)

    "πρέπει να σπάσεις αυγά για να φτιάξεις ομελέτα", τις θεωρώ, αστείες!

    ..ισχύον μόνο για τα αυγά!
    Κι αν αυτά δεν είναι κλούβια, βέβαια.

    "The game, is over"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ζαφος

    εχεις δικιο
    Τα εχω γραψει 500 φορες στο βλογκ σου και αλλου γιατι να τα γραψω 501?
    τελικα κουραζεσαι και εσυ και εγω
    Εσυ απλα εχεις κολλησει στο μεσαιο χωρο θεωρωντας πως και η μια πλευρα και η αλλη ευθυνονται ενω δεν βλεπεις την πραγματικοτητα.
    Ειμαστε η τελευταια σοβιετικη επαρχια με νομους εργατικου δικαιου που παραπεμπουν σε σοβιετια του 60
    Οταν καταλαβεις πως δεν ειμαστε στα ακρα του 100% γιατι ειμαστε στο 90%
    ισως πιασεις το νοημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ γενικά με τις διαπιστώσεις σου. Ειδικά τώρα:

    1. Ποια χώρα χωρίς εμπορικό έλλειμα στηρίζεται κατά πλειοψηφία στην παροχή υπηρεσιών; Ούτε η ΗΠΑ, ούτε το UK, ούτε η Γαλλία έχουν εμπορικό πλεόνασμα. Οπότε αυτό ήταν ένα παραμύθι των νεοφιλελεύθερων τύπου Ανδριανόπουλου.

    2. Να μιλήσουμε για τουρισμό στην Ελλάδα; Έκανες απόπειρα να πας εξωτερικό να δεις κόστος και ποιότητα; Το ότι μας ξεπέρασε η Τουρκία δεν φταίνε μόνο οι τιμές αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρει. Το λέω συνεχώς εδώ στς ντόπιοι: Τέλη 80s αρχές 90s θυμάμαι στην Τήνο να γίνεται κόλαση το καλοκαίρι. από τουρίστες. Να σουλατσάρεις στην παραλία και κάθε 20-30 μέτρα να βλέπεις γυμνόστηθη Βόρεια. Ήταν UFO? Όχι, απλά μας σιχάθηκαν (εμάς όχι τα μέρη μας).

    3. Περί στάσης πληρωμών: Δες αυτό μπας και πιστείς γιατί είναι αυτοκτονία για τους δανειστές μας να μας χαρίσουν το χρέος. Φαντάσου πως στη Γαλλία χρωστάμε 70δις και στη Γερμανία 45δις. Λες να υπάρχει περίπτωση; Μην κολλάς στα παπαγαλάκια.

    4. Περί εσωτερικού δανεισμου (της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ). Ωραία θα τη γλιτώναμε για 4-5 χρόνια (με 90% ύφεση) και θα ζούσαμε τότε το 3πλάσιο αγγούρι (καθώς θα είχαν αποσυρθεί ότι αποταμιεύσεις υπάρχουν από την αγορά).

    4. Για κάθε επιχείρημά σου περί αργόσχολων κτλ υπάρχει ένα κάρο αντεπιχειρήματα της πλάκας. Πρόσεχε να μην ψαρώνεις. Κλασικό παράδειγμα αυτό για τον αριθμό εκπαιδευτικών (που λέγαμε σε άλλα μέρη) που μια χρονιά διορίζονται υπεράριθμοι και την επόμενη πήζουμε στα κενά.

    Ο Napo κλασικά λέει βλακείες περί σοβιετικών νόμων εργατικού δικαίου κτλ. Αλλά και τα σκουπίδια κάποιες φορές δίνουν ιδέες (aka House MD). Το έχω πει εδώ και καιρό (αλλά μάλλον δεν πρόλαβα να το γράψω): Ο ιδιωτικός τομέας είναι γκουλάγκ (για τους υπαλλήλους), ενώ ο δημόσιος είναι σοβιετικός (όλοι παίρνουν τα ίδια ασχέτως απόδοσης - εκτός από τα μέλη του ΚΚΠΑΣΟΚ ή ΚΚΝΔ που είναι στις θεσάρες) . Επίσης διαθέτουμε ένα απίστευτο κοινωνικό κράτος καθώς ένα μεγάλο μέρος διανοητικά ανάπηρων τους διορίζουμε στο δημόσιο ασχέτως με τις ικανότητές τους και την απόδοσή τους. Μιλάμε για την αποθέωση της ισότητας. Τι Δανίες και Σουηδίες μου λέτε τώρα! ;-(

    Τέλος, ναι είμαστε άχρηστοι να διαχειριστούμε την κατάσταση μόνοι μας. Και είναι το πρώτο στάδιο προς την αυτογνωσία να παραδεχτείς τις αδυναμίες σου. Ίσως αυτό να είναι το μόνο αισιόδοξο που βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έξω το ΔΝΤ!!Θέλουμε να μας βιάζουν μόνο οι δικοί μας!
    Πάντως αξίζει στους Έλληνες αυτό που θα πάθουν όχι γιατί είναι ΤΟΣΟ λαμόγια(που είναι), όχι γιατί το 80% συντηρούσε το υπάρχον πελατειακό κατεστημένο, αλλά διότι όταν ξεσπούσαν τα σκάνδαλα ένα ένα ,τα άφηναν και πέρναγαν στο ντούκου.Μαλάκες είναι και αυτοί λοιπόν να μην συνεχίσουν το γαμήσι?Έχεις δει βιαστή ποτέ να παρατάει γκόμενα που δεν αντιστέκεται?(μπορεί και να της αρέσει ποιος ξέρει...χμμμμμ....).

    Και ναι το λέω, τώρα είμαι πολύ πιο λυπημένος που η barca αποκλείστηκε από την κορυφαία διασσσσ... whaterver του κόσμου,γαμώ το κατενάτσιο του μουρίνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να'σαι καλα γι αυτο το αρθρο, ετοιμάζομαι για τη δεύτερη ανάγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @σπιθας
    "Kαι αυτά δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη. "

    Σαφως. Αλλα για να αλλαξουν δεν μπορουν να αλλαξουν με κανενα δικτατορα, ηγεμονα ή κυβέρνηση αν πρώτα δεν συμφωνήσουμε να τηρούμε πεντε βασικους κανονες. Για να γινει αυτο πρεπει αυτοι οι κανονες πρωτ απ ολα να υπάρχουν (και να θεωρουνται σωστοι). Το να ειναι μερικοι πολιτες "πιο ισοι απο τους αλλους" ενθαρρυνει την γενικοτερη ασυδοσια, διοτι μετα (εξακολουθεις να) βλεπεις το κρατος ως εχθρο σου..

    Νμζ πως συμφωνουμε

    @napo
    1+1=22

    @slarti
    Αφου κατα βαθος ξερεις πως θα τα βρουμε. Απλα αρεσκομεθα στο να αλληλοβριζομεθα, μιας και το κανουμε φοιτητιοθεν!


    Αλλα ας τα δουμε ενα ενα διατι εχεις καλους ποντους!

    1. Δεν ξερω. Τα διαβασα σε οικονομικα βιβλια. Το σωστο ειναι πως ναι μεν παροχη υπηρεσιων αλλα να μπορεις να συντηρηθεις αμα γινει στραβη. Εδω το παρακαναμε με την α-παραγωγη και η παροχη υπηρεσιων μας να μην πω τι ειναι (και εννοειται εδώ η μπαλα δεν παίρνει το δημόσιο αλλά τον ιδιωτικο τομέα)

    Οι νεοφιλελευθεροι τυπου μπλιαχ- Ανδριανοπουλου νμζουν πως ο πλασματικός χρηματιστηριακος πλουτος εξασφαλιζει τροφη. Κλαφτα χαραλαμπε.

    2. Επιβεβαιωνω και ακομα χειροτερα. Ακου νουμερα. Στα 80's η Κρητη ειχε 4-5 εκατομμυρια τουριστες το χρονο. Πέρισι είχε ... 800.000 και θεωρήθηκε καλή χρονια. Το value for money δεν το ξερουν οι ΕΛ . Στο χωριο μου, σε παλιοτερες εποχες δοξας, αφου γεμιζανε τα δωμάτια βάζανε τους τουρίστες να κοιμούνται στα...κοτετσια και τους χρέωναν κιολας οι καρμπόγυφτοι!

    3. Ρε παπαρα, ποτε δεν πρότεινα να γινει σταση πληρωμων. Απλα ειπα πως ειναι δυνατο και πως δεν ειναι κατ αναγκη αυτο που ελεγε ο hades. Ασε που υπαρχουν 15 παραλλαγες στο πως μπορει να γινει και μερικες ειναι ενδιαφερουσες. Για τις ξενες τραπεζες δεν πολυνοιαζομαι, αλλα για τα ασφαλιστικα ταμεια που εχουν μεγαλο μερος των ομολογων μας με νοιαζει και με κοφτει

    4. Το ξερω αλλα τι να κανεις. Το κρατος αντι για χρησιμο εγινε απλα κομματικο και την λεζα καλουμεθα να ην πληρωσουμε ολοι. Το κουφο ειναι πως υπαρχουν χρησιμες δημοσιες υπηρεσιες που ειναι μες στα κενα (οπως η πυροσβεστική το καλοκαιρι πχ) για να κααααααθονται κατι κηφηναρες στα υπουργεια ή στους οργανισμους - φαντασμα. Περι εκπαιδευτικών ε τι να πω. Μακαρι να ειναι αυτοι η αιτια του προβληματος αλλα νμζ πως απλα σας (διατι εγω δεν ειμαι μεσα. Εσενα υπερασπιζομαι) βαρανε διοτι ειστε η μονη ομαδα χωρις σαφή κομματική ιδιοτητα μιας και οι διορισμοι σας δεν ειναι προϊον βυσματος. Αμα θες το καταλαβαινεις. Δεν ειπα εγω πως ειναι ολα καλα και αγια στην παιδεια, αλλα για συγκρινε με αλλα καπελα!



    Δεν ξερω αν ειμαστε αχρηστοι για διαχειρηση, ξερω ομως πως το λένε όλοι οι πολιτικοι των δυο μεγαλων κομματων σε διαφορους τονους και αυτο με προβληματιζει. Η υποψια μου ειναι πως παει μαζι με την "γενικη αμνηστευση" που επιχειρείται.

    @οblivion
    "Έχεις δει βιαστή ποτέ να παρατάει γκόμενα που δεν αντιστέκεται?"

    All the money!!!


    @stella
    Ευχαρισθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @σλαρτι
    Ξεχασα!!!!

    Η προταση του Συριζα περι εσωτερικου δανεισμου δεν ξερω με ποιους ορους ακριβως εγινε.

    Αυτο που εμαθα ειναι πως μπορει να γινει (γιατι δεν ηξερα αν και πως υπαρχει δυνατοτητα). Οχι εννοειται για ολο το χρεος αλλα για ενα αμεσο μερος με προκαθορισμενο επιτοκιο (μεγαλυτερο απο το τραπεζιτικο)` και μικροτερο απο το τρεχον των αγορων. Στην ουσια το κρατος θα εκανε εν μερει συνεταιρο τον πολιτη και αυτο δεν φντ και τοσο κακο, σωστα;

    Επισης θα ειχε συνεπεια πιθανον να πεσουν εξω οι τραπεζες αλλα η λογικη μου μου λεει πως οι πρωτοι που θα ετρεχαν να προλαβουν να παρουν τα ομολογα θα ηταν οι ιδιες οι τραπεζες, για να προφυλαξουν τα αποθεματικα τους. Νμζ πως θα μπορουσε να δουλεψει αλλα ειλικρινα δεν εχω μεγαλη γνωση του συστηματος για να εχω σιγουρη θεση.


    Παραπερα, με ειπαν πως ο Συριζας το συνδυσε με σταση πληρωμων, κατι που ειναι κακη ιδεα. Αυτα δεν συνδυάζονται διοτι μετά ο πολίτης δεν θα παρει διοτι θα εχει την υποψια/φοβο πως ουτε ο ιδιος θα πληρωθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επαναδιαπραγματευση του χρεους και σενάρια.

    Οι περισσότεροι που ρωτησα και σκαμπαζουν οικονομικά θεωρουν βεβαιη καποιας μορφη επαναδιαπραγματευση απο αυτες που παρουσιαζονται εδω:


    http://tvxs.gr/node/57389

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Περί αναδιάρθρωσης χρέους: Δεν λέω πως το προτείνεις. Σου λέω απλά πως ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές μας! Πχ αν εσύ μου χρωστάς 100 τι λες να προτιμούσα; Να σε βάλω να δουλέψεις για να μου τα δώσεις ή να σου χαρίσω τα 20-40 για να πάρω τα υπόλοιπα;

    Περί εκπαιδευτικών: Το 40% διορίζεται με μόρια προϋπηρεσίας (όπου φαντάζομαι ξέρεις πως το αρχικό αλισβερίσι που πέφτει για να ξεκινήσεις λχ ΠΔΣ, Ενισχυτική, Ολοήμερα κτλ). Οπότε ένα μέρος του 40% "χρωστάνε χάρες". Αυτοί που αποσπώνται τώρα, ή αυτοί που προσπαθούν είτε για απόσπαση είτε για εκπαιδευτικές άδειες νομίζεις πως δεν παρακαλάνε; Οπότε τι αποπολιτικοποίηση μου λες; Αφού οι ίδιοι οι συνδικαλιστές πολλές φορές "πλασάρουν" τις χάρες (εδώ έχω και παραδείγματα που δεν γράφονται). Άστο μην το ψάχνεις, τα ίδια σκ.. είμαστε και μεις.

    Περί εσωτερικού δανεισμού: Σαφώς και οι Ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν Ελληνικά ομόλογα σε ένα μεγάλο ποσοστό του αποθεματικού τους. Μάλιστα τα δίνουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστό. Αν όμως έβγαινε λαϊκό ομόλογο τότε θα στέρευαν εντελώς οι καταθέσεις και θα γεμίζαμε ομόλογα, βιώνοντας σαν ντόμινο έναν απόλυτο οικονομικό στραγγαλισμό. Με ακόμα λιγότερο χρήμα να κυκλοφορεί στην αγορά (πράγμα που θα όδευε σε σίγουρη χρεωκοπία).

    Το ξέρω πως κατά βάθος συμφωνούμε - αλλά αν δεν διαφωνούσαμε στις λεπτομέρειες θα ήταν βαρετά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ενδιαφέρουσα η κουβέντα.

    ZAPHOD,SLARTIBARTFAST

    Για την αναδιάρθρωση του χρέους.(που όλο και περισσότερο φημολογείται)
    Για τα νούμερα υπάρχει σχετικό κομφούζιο.Αναρωτιέμαι πραγματικά τι ισχύει.
    Κάποιες "σοβαρές" πηγές ισχυρίζονται οτι γύρω στα 50δισ τα έχουν Γαλλικές τράπεζες και γύρω στα 30 δισ Γερμανικές. (διαφέρουν πχ. απο τα νούμερα που δίνει παραπάνω ο SLARTIBARTFAST)
    Σημασία βέβαια δεν έχει τόσο το ύψος (που έχει και παραέχει) αλλά το τι θα γίνει.
    Σοβαρές πάλι απόψεις λένε οτι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δεχθούν μείωση 20% με εγγύηση οτι θα πάρουν το υπόλοιπο 80%.
    Αγνωστο είναι πόσο μεγάλη θα είναι η αρνητική επίπτωση αυτού στα κέρδη των τραπεζών(που θα έχει)
    Αλλά εδώ χάσανε τόσα απο την περσυνή κρίση (που τα "ξαναβγάζουν" όμως φέτος) άρα γιατί να μη χάσουν συνολικά 20% τώρα?!
    Εξάλλου όλοι(και οι πελάτες των τραπεζών) γνωρίζουν οτι το παιχνίδι εμπεριέχει ρίσκο άρα και κάποια χασούρα.
    Επίσης δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό είναι μπλεγμένες και οι Ελληνικές τράπεζες.....
    Αρα πιθανό να δούμε μείωση του χρέους κατά 20%.

    Για εσωτερικό δανεισμό κανείς δεν μιλάει (εκτός ίσως απο ΣΥΡΙΖΑ) γιατί είναι μη ρεαλιστικός ( α ρε ΣΥΡΙΖΑ , πάντα μπροστά, απο το τέλος όμως..)΄
    Νομίζω οτι η συνολική ρευστότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι περίπου 300δισ
    Πως θα γίνει εσωτερικός δανεισμός?
    Εύκολο να πετάει κάποιος μια σκέψη μη επεξεργασμένη.(ή τουλάχιστον εγω δεν ξέρω αν είναι)

    Τέλος πάντων η σημρινή εκρηκτική άνοδος του ΧΑ δείχνει για άλλη μια φορά το κερδοσκοπικό παιχνίδι.
    Πάντως το ενδιαφέρον τώρα αρχίζει και με την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων σήμερα, αύριο, μεθαύριο...
    Kalo koragio....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Mικρή διόρθωση.
    Τα νούμερα έκθεσης(των τραπεζών Γαλλίας,Γερμανίας) είναι τα ίδια.
    Απλά εγω τα λέω σε ευρώ και ο SLARTIBARTFAST σε δολ.!
    Γράψτε λάθος, σόρρυ.

    Α..μας έχουν ζαλίσει με τα κωλολεφτά τους!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @slarti

    Αναδιαρθωση. Ναι μεν δεν συμφερει τους δανειστες, αλλα αμα φουνταρουμε θα τα χασουν ολα. Εκανα λαθος τελικα. Το μεγαλυτερο χρεος μας ειναι εξωτερικο, αρα μας παιρνει τελικά να το κάνουμε

    Εκπαιδευτικοι: Χαζομαρες. Τι να κανεις την 10ετη ωρομισθια που απαιτουντο για να διοριστει καποιος με 1100 ευρα το μηνα σε σχέση με τις αργομισθιες σε "υπηρεσιες" των 3, 4 και 5 χηνων; Το ιδιο ειναι; Ασε που απ οτι ξερω η ολη ιστορια δουλευει πολύ περισσοτερο σε βαθμο τοπικης κολλεγιας παρα κομματικα. πχ Κομματικος παραγοντας (που γνωριζω προσωπικα) του κυβερνώντος κομματος πουλαγε τετοια εξυπηρετηση και εφαγε τρελο χ απο τον ντοπιο προϊσταμενο που ειχε να βολεψει τους δικους του, ασε που φετος με το χρονο κτησης πτυχιου (που ναι μεν ηταν ανοητος αλλα....) δεν έπαιζε τετοιο καπελο ουτε με χειροβομβιδες.

    Δεν ειπα πως ο χωρος μας ειναι αγγελικα πλασμενος αλλα απλα νμζ πως υπερβαλλεις. Εδω εχει φρυαξει το συμπαν στην κλεψια και στην ρεμουλα και συ κυνηγας υπαρκτες μεν αλλα ψιλοδουλειες



    Δανεισμος:
    "Αν όμως έβγαινε λαϊκό ομόλογο τότε θα στέρευαν εντελώς οι καταθέσεις και θα γεμίζαμε ομόλογα, βιώνοντας σαν ντόμινο έναν απόλυτο οικονομικό στραγγαλισμό"

    Μπα, η αποψη μου ειναι πως απλα οι τραπεζες θα ετρεχαν να τα αγορασουν ετσι και αλλιως


    @takis
    Σαν νουμερα κτλ δειχνει τελικα να ισχυει η αποψη του Πετρου στο τελευταιο λινκ αλλα ετσι μπουρδελο που ειναι τα οικονομικα εγω δεν ορκιζομαι επ αυτου. Η αποψη περι ρισκου - χασουρας εκφραστηκε και απο τον Ανδριανοπουλα σε ενα σχετικο ποστ του (αϊντε βρες το λινκ τωρα) και ειμαι σιγουρος πως το πηρε απο αλλου αφου μεχρι τελευταια στιγμη ελεγε αλλα!!



    Εσωτερικος δανεισμος ειχε γινει νμζ τελευταια απο το ΠΑΣΟΚ πριν κατι αιώνες(αν θυμαστε τις διαφημισεις. Ομολογα Ελληνικου Δημοσιου με ρητρα ECU)


    Εννοειται πως δεν μπορει να αποπληρωσει το χρέος αλλά μπορεί με άνεση να μαζευτουν τα 10-30 δις που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε τώρα, μέχρι να ξυπνήσει η Ευρώπη (που δειχνει και το πρεφαρει το ζητημα σιγα σιγα) και καταλαβει πως μπηκαμε ως δοκιμαστική μονάδα αυτοκτονίας μπροστά στον πολεμο ευρω δολαριου. Διοτι η λαμογια μας, λαμογια μας αλλα ετερον εκατερον, εδω τα παιχνίδια απλα μας υπερβαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τάκη και Ζάφοντα,
    επειδή ακριβώς δεν συμφέρει τους δανειστές μας έτσι και το αποπειραθούμε θα μας ξεσκίσουν. Και μόλις ξαναεμφανιστούμε για δάνειο θα παρακαλούμε να βρούμε τον Αρτέμη Μάτσα στην κατοχή (ένας ντενεκές λάδι για μια μονοκατοικία). Πάρτε τα χειρότερα σενάρια, πολλαπλασιάστε τα επί 100 και θα δείτε τι έχει να γίνει. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως πρέπει να γίνει διακανονισμός μεταξύ των συμβαλλόμενων για να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι μια κατάσταση όπου δανειστής και δανειζόμενος θα βγουν χαμένοι οπότε ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ! Βάζω και στοίχημα (να σας χαρίσω ένα ντενεκέ λάδι τότε).

    Επίσης Τάκη όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως φοράνε πάνες μήπως λόγω της σωρηδόν εκτύπωσης χρήματος που συνέβη τα τελευταία 2 χρόνια (για να καλυφθούν οι τρύπες) οδηγηθούμε σε στασιμοπληθωρισμό. Λες να αποπειραθούν να το ρισκάρουν περισσότερο;

    Πάμε παρακάτω. Σαφώς και μπροστά στους ιπποκόμους της Βουλής και στο γενικότερο όργιο του Καλιγούλα είναι "πταίσματα". Αυτό δεν σημαίνει πως πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν καθαρή τη φωλιά τους - γι αυτό και δεν κουνιέται φύλλο. Γι αυτό άλλωστε οι περισσότεροι είναι "πωπω κοίτα τι πάθαμε, ε να δούμε" κτλ.

    Στις Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται 300δις. Από αυτά ένα σημαντικό μέρος βρίσκεται ήδη σε Ελληνικά Ομόλογα. Με τον "εσωτερικό δανεισμό" για φαντάσου το στέρεμα των τραπεζών. Άλλωστε το πακέτο ΔΝΤ-ΕΕ μιλά για πάνω από 120δις σε βάθος τριετίας - φαντάζεσαι τι είχε να γίνει αν παίρναμε από τις τράπεζες αυτά τα φράγκα για να τα στείλουμε πίσω στους δανειστές μας (στο εξωτερικό); Άσε που είναι πολύ πιο επικίνδυνο (πέρα από τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών που θα μας γυρίσει στις σπηλιές) επειδή εκεί θα ελλόχευε ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους πάνω στις πλάτες του λαού. Καλά θα κάνουν λοιπόν να αφήσουν τις καταθέσεις μας ήσυχες, μην πάρω κανα uzi και βγω στο Σύνταγμα.

    Το ομόλογο με ρήτρα ECU νομίζω ήταν επί Μητσοτάκη.

    Κύριοι, ένα δικό μου σενάριο τώρα: Παρατηρώ γενικά σε ότι διαβάζω πως πολλοί ξεχνούν το εξής γεγονός: Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσκιστεί στα δάνεια. Με τη μείωση εισοδήματος που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια σκέφτεστε πχ πόσοι δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους; Πχ πόσα σπίτια θα βγουν σε πλειστηριασμό, ρίχνοντας τις τιμές και γράφοντας ζημιές (αυτό δηλαδή που έγινε 2 χρόνια πριν στις ΗΠΑ την Αγγλία και την Ισπανία); Δεν βλέπω να αναφέρεται αυτό το γεγονός και δεν παρατηρώ κάποια προετοιμασία για να μην δούμε Leehman Bros δίπλα μας. Φαντάζομαι (και ελπίζω) πως οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα αποφύγουν να την ξαναπατήσουν τόσο σύντομα με τον ίδιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πάντως το «δεν παράγουμε τίποτε» είναι αλήθεια. Φυσικά δεν εννοεί μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά υπονοεί πως και με τους τρεις τομείς μαζί σε παραγωγή, τελικά αναγκαζόμαστε να εισάγουμε περισσότερα (εις νομισματικό αντίτιμο) προϊόντα απ’ όσα εξάγονται από την χώρα. Πρακτικά, αν δεις το ισοζύγιο απογυμνωμένο από όλες τις άλλες ιστορίες, αυτό είναι που φταίει για το χρέος μας.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά οι μηχανισμοί κίνησης του χρήματος, οι οποίοι έχουν ως συνισταμένη το τελικό ισοζύγιο [έξοδα]-[έσοδα]>0
    Τώρα, το ότι ο δυτικός κόσμος εισάγει κυρίως τα πρωτογενή και εν μέρει τα δευτερογενή αγαθά και δραστηριοποιείται κυρίως στην πώληση τριτογενών είναι γεγονός, αλλά αυτό από μόνο του θίγει τη βιωσιμότητα του δυτικού κόσμου και γι’ αυτό όλες οι οικονομίες του τείνουν να καταρρεύσουν.
    Αυτό γιατί, όπως και να το κάνεις, αν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στους τομείς, τότε έχεις εργασιακό πρόβλημα. Η αποβιομηχάνιση της ευρώπης για παράδειγμα έχει αρχίσει να κλυδωνίζει το σύστημα γιατί χάνονται θέσεις εργασίας από τον 2γενή τομέα, αλλά δεν μπορούν όλοι όσοι τις έχασαν να εργαστούν στον 3γενή γιατί πόσες πια «υψηλές» υπηρεσίες να πουλήσεις στους Ασιάτες; Έτσι, ενώ θεωρητικά το ισοζύγιο θα έκλεινε, πρακτικά κλείνει εικονικά (μέσω αύξησης κατανάλωσης κυρίως που υπερδιογκωνεί τον μεταπρατικό τομέα), αλλά μακροσκοπικά οδηγεί το σύστημα να έχει ένα συνολικό ισοζύγιο [έξοδα]-[έσοδα]>0!
    Κοινώς, καλή και η τριτογενής παραγωγή, αλλά δεν μπορεί όλος ο κόσμος σου να δουλέψει σε αυτή. Να μην ξεχάσω πως το παπατζιλίκι στην «πώληση υψηλής αξίας επιστημονικών υπηρεσιών» έχει αρχίσει να διαχέεται σε όλη την ΕΕ, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους!
    Όλα αυτά λοιπόν, σε συνδυασμό με ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που στηρίζεται στην εικονική χρηματιστηριακή ανάπτυξη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Η Ελλάδα είναι από τους πρώτους που είχαν τις χαμηλότερες εξαγωγές «προϊόντος» και τις υψηλότερες εισαγωγές, λόγω ακριβώς του υπερκαταναλωτικού μοντέλου «ανάπτυξής» της, με υπερβολική έμφαση στον 3γενή τομέα. Ακολουθούν και άλλες, αφού στην πράξη όλος ο νότος της ΕΕ έχει τα ίδια προβλήματα, ενώ ο βοράς, έχει ακόμα «εξαγωγικά» αποθέματα, λόγω ύπαρξης βιομηχανίας, αν και αρχίζει σιγά σιγά να έχει και αυτός ανεργία, αφού ακριβώς στέλνει τις βιομηχανίες εκτός συνόρων (αν και εκμεταλλεύεται ακόμα την κερδοφορία του, για πόσο όμως είναι το θέμα μιας και όσο θα αυξάνει ο πλούτος που θα συσσωρεύουν κάποιοι ασιάτες με τη σειρά τους, θα αυξάνει ο κίνδυνος να χαθούν οι εκτός συνόρων βιομηχανίες).
    Χάος, ή όπως συνήθως λέω εγώ: Εντροπία!
    Όπως είναι φανερό από αναλύσεις «τοπικού χαρακτήρα» τις οποίες αναφέρω εδώ (αν και φαινομενικά το θέμα είναι άσχετο), η μονοδραστηριότητα σε έναν τομέα έναντι της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των τομέων είναι πάντα μη-βιώσιμη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ^^ μάλλον, όχι φαινομενικά άσχετο (το λινκ) αλλά πρακτικά για άσχετο, με το παρόν, θέμα αναλύονται οι παρενέργειες της μονοδραστηριότητας για να απορριφθούν συγκεκριμένες πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir