Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 10, 2015

75% thrash. Ανάλυση

75% thrash. 
Tοσο περίπου ήταν οι Metalicca στο ...and justice for all σύμφωνα με φίλους τις εποχές που ήμασταν μαθητες και ενθουσιώδεις μεταλάδες. Θα μου πεις πως στο διάολο έβγαινε αυτο το σκορ; Η ένα συγκροτημα έπαιζε thrash ή δεν έπαιζε. Και όμως φίλτατε, είχε βγάλει ο άλλος το thrashoμετρο και το έβαζε δίπλα στα ηχεία, συνέκρινε με τα πρώτα στανταρ του ήχου, όπως αυτος τα θεωρούσε και έβγαζε το πιο πάνω έγκυρο, αντικειμενικο αποτελεσμα για το σκορ. Το αν το όλο επιχείρημα ήταν για τον πούτσο καβάλα και προκαλούσε ένα γέλιο, ε αυτό ειναι άλλο καπέλο ρε αδερφε.


Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Δεν υπάρχει 67% Μνημόνιο. Το ίδιο το μνημόνιο ήταν take it or leave it, καθως οι προτάσεις του είχαν μια (υποτιθέμενη) εσωτερική συνεκτικότητα. Δεν μπορείς αμα εισαι άρρωστος να λες θα κάνω το 67% της αγωγής και θα γίνω κατά 67% καλύτερα. Γι αυτό άλλωστε και ψηφίστηκαν όλα τα μετρα του Μνημονίου μαζι, σε εναν νόμο,  με ένα άρθρο. Προφανώς, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορούσε να διαφωνήσει με το 100% του Μνημονίου. Αλλά το περίεργο είναι πως μερικοί συμφώνησαν και περασαν το 100%. Επαναλαμβάνω όμως, αν ακύρωνες έστω και το 1% ακύρωνες το Μνημόνιο ως είχε. 

Αρα αμα ο άλλος λέει πως το 67%-70% του Μνημονίου το θέλουμε, λέει στην ουσία πως ΔΕΝ θέλουμε το Μνημόνιο, θέλουμε άλλο πρόγραμμα. Αλλά το λέει στα....ευρωπαϊκά διότι έτσι τσινάει λιγότερο (;) ο απέναντι συζητητής.

Κατανοώ την ανάγκη μερικών να εκφράζονται με νούμερα, και εγω ειμαι υπέρ της ποσοτικοποιησης αλλά όταν μιλάμε για πραγματικά πράγματα, διοτι μερικές συναρτήσεις ειναι λογικές και όχι αριθμητικές. Πχ μια γκόμενα ή τη γουστάρεις λιγο-πολύ-κάμποσο ή δεν την γουστάρεις. Ποτέ δεν άκουσα κανενα να λέει πως γουστάρει μια γκόμενα κατά 62,3%. Ή αν υπάρχει τέτοιος άνθρωπος δεν τον έχω γνωρίσει.

Το Μνημόνιο είναι δίτιμη συνάρτηση, το έχεις ή δεν το έχεις. Δεν μπορείς να έχεις λοιπον Μνημόνιο 67%. Μπορεις να έχεις άλλο προγραμμα, με ένα ποσοστό των μέτρων του να ειναι ιδιο με το 67% του προηγούμενου προγράμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχεις το 67% του προηγούμενου προγράμματος. Καταλαβαίνω πως κάπου εδώ μερικοί θα σκοντάψετε, η ανθρωπινη λογική ειναι γραμμική του κερατά αλλά δεν πειράζει. Δεν λέω πως καλα λεει ο Βαρουφάκης και έχει δίκιο, λέω πως μια μεζονέτα και ένα δυάρι έχουν 70% κοινά υλικά, άσε που μια Ferrari έχει περισσότερα από 67% κοινά μόρια με μια Τoyota.

Τωρα, προφανως ο Συριζα ετοιμάζεται για χοντρες κυβιστήσεις, κάτι αναμενόμενο διοτι απλα δεν γίνεται να πάρει ότι θέλει, όχι γιατι έχει άδικο ή γιατί αν ειναι ανεφάρμοστο, αλλά γιατί δεν θέλουν οι "απεξω" να το παρει, για δικούς τους λόγους. Αλλο αυτο ομως και άλλο να λεμε πως και ο Βαρουφάκης Μνημονιακός ειναι.



Το ζήτημα δεν ειναι τι θέλουμε, δεν είναι τι προτείνουμε, δεν ειναι τι εξαγγείλουμε. 

Ειναι τί μπορούμε να πάρουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Εκεί θα κριθεί και ο καυγάς. Προφανώς ο Συριζας το έχει πάρει αμέτι μουχαμέτι να πάρει κάτι παραπάνω από αυτά που πήρε (ή δεν πηρε) η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ομως πως από αύριο θα ζούμε με χρυσά κουτάλια. Εχω περιγράψει τον άξονα ο οποιος κατ' εμέ θεωρείται επιτυχημένος εδώ και εδώ, οποτε δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.

Προβλέπω πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ να θυσιάζει το θέμα του χρέους πρόσκαιρα* προκειμένου να πάρει αυτά. Αν το θυσιάσει αλλά πάρει αφεση...τόκων για 1-2 χρόνια έχει καλώς. Αν όμως συνεχίσει την τακτική του αέναου έντοκου δανεισμού για να πληρώνει τόκους, τότε θα τον σαπίσουμε στο κράξιμο καθώς εκεί θα έχει σημάνει υποχώρηση σε ποσοστό... τουλάχιστον 71%
* Το "πρόσκαιρα" σημαίνει πως μοιραία το θέμα του χρέους πανευρωπαϊκά θα σκάσει, δεν παίζει αλλιώς, οποτε δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε συνέχεια το λαγό. Αν οι Γερμανοί το παίζουν.... Κινέζοι τώρα, δεν θα το κάνουν αν πιθανώς βγουν οι Podemos στην Ισπανία. Ετσι και αλλιώς παιζοντας κατενάντσιο οι Έλληνες πήραμε το ..Euro το 2004, οπότε παλιά μου τέχνη κόσκινο

Να θυμήσω πως κανενας δεν έχει απαντήσει πειστικά στο πως θεωρείται ένα χρέος σε ποσοστό 180% του ΑΕΠ βιώσιμο σε πρόγραμμα λιτότητας και εν καιρώ ύφεσης. Μπορούν οι ...βόρειοι να κρύβονται κάτω απο το χαλί όσο καιρό θέλουν, αλλά το πρόβλημα θα παραμένει - και θα σκάσει και αλλού.



Και άλλα ποσοστά

Είναι εύκολο να πεις πως θα ανεβάσω το μισθό τόσο τοις εκατό, θα ανεβάσω τον συντελεστή φορολογίας του τάδε τόσο τοις εκατό και τα λοιπά. Ειναι μια λογιστική πράξη, σε ένα καθορισμένο σύνολο, με περιορισμένη (κάπως) αβεβαιότητα (αν και στη φορολογία πετρελαίου η πραγματικοτητα διέλυσε τους υπολογισμούς). Οταν ομως τα αθροίζεις όλα και λες θα έχω πρωτογενές πλεόνασμα (πχ) της τάξεως του 4,5% τότε γελάνε και οι πέτρες μιας και οι επιμέρους αθροιζόμενες αβεβαιότητες κάνουν την προβλεψη χαοτική. Εδώ η οικονομία και η αγορά τρέμουν σαν καρότσι με ζελέ στον χωματόδρομο και ο άλλος κάνει πρόβλεψη έτους και μάλιστα στο πρώτο δεκαδικό. Το ότι το πρωτογενές πλεονασμα του 2014 δείχνει (;) να κάθεται στο 1,5% ειναι ενδεικτικό (απόκλιση 67% απο το στόχο του 4,5%. Τυχαίο; δεν νομίζω...) του τι γίνεται. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑς ξεκινάει να λέει πως θα πάει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% εννοεί (και το ξέρουν μάλλον όλοι) πως πάμε να το βγάλουμε πρωτογενως ισοσκελισμένο αν ειμαστε τυχεροί (α, ξέρουμε πως "πρωτογενές πλεόνασμα" σημαίνει έλλειμα ε;)

Τα νουμερα στην ΕΕ εχουν καταλήξει να ειναι κάτι για το οποιο μας αρέσει να μιλάμε, παρόλο που κανεις δεν τα τηρεί, αλλά όλοι θέλουν να συμφωνουν πως ειναι ωραία, και προς Θεού μην τα χαλάτε, 19 κυβερνήσεις ειναι αυτές και άντε να ξαναβγάλουν άκρη. Η ασφυκτικη πιεση της τρόικα και η κακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων μας έφεραν σε αυτο το λούκι, όταν προκρίθηκαν τα (κακως υπολογισμένα έτσι και αλλιώς) νούμερα σε σχέση με την κοινωνία αλλά και την πολιτική και θεωρήθηκαν uber alles.

Και μην νομίζετε  πως ειμαστε και τίποτα πρωτότυποι. Ολοι κανουν τις πολιτικές τους, και οταν τα νούμερα πέφτουν έξω, τότε δανείζονται είτε απο τις αγορές είτε από τον ....αέρα.  Οταν ολος ο δυτικος κόσμος βουλιάζει στο κρατικό χρέος, τότε μιλάμε για μοντέλο πολιτικής το οποιο ακολουθούν ολοι. Το ότι σε μας εσκασε πρώτο ειναι λογικό, μιας και δεν ειμαστε και καμια δυνατή οικονομία έτσι και αλλιως και ειχαμε και καραμπινάτες πρωτογενείς παθογένειες, όπως το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα :)




Οι Συριζαίοι μιλάνε πολύ.

Ο Καμμένος να δεις. Κατι τέτοιο ομως ειναι στρατηγικά (;) αναμενόμενο. Πριν κάτσεις στο τραπέζι τρολάρεις, το ίδιο μας κάνουν και οι Γερμανοί άλλωστε "τριζοντας" μας τα δόντια, παρόλο που ήδη η Ελλάδα έχει "νικες' στα σημεία (οπως την de facto καταργηση της τροικα ή το γεγονός πως και οι Γερμανοί δέχονται πως πρέπει να ξανακουβεντιάσουμε). Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑς έχει ...ανοίξει ένα μπουκέτο προτάσεων/παραλλαγών/τρολαρίσματος μόνο και μόνο για να δείξει πως δεν ειναι αυτός το αδιάλλακτο μέλος της συζήτησης. Το ότι πολλές από αυτές αντιτίθενται η μία στην άλλη ή ειναι ανεδαφικές ειναι εύλογο. Σημασία έχει τι (και αν) θα συμφωνηθεί στο τέλος, ενδιαμεσα μαλακιζόμαστε. Και ειδικά με έναν τακτικιστή του κερατά σαν τον Τσίπρα στο τιμόνι και έναν μάγο των πρωτότυπων λεκτικών διατυπώσεων Βαρουφάκη στο τραπέζι, το αποτελεσμα μπορεί να είναι από ένα Μνημόνιο ίδιο  με τα προηγούμενα μεχρι μια συμφωνία που θα μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως οι ομιλίες Βαρουφάκη - Τσίπρα απευθύνονται στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό (όπως κάνει πχ ο Καμμένος) και ο στόχος ειναι μονότονα ο ίδιος. Δεν ειμαστε τρελοι, δεν ειμαστε χαραμοφάηδες, δεν ειμαστε αντιευρωπαίοι. Ο στόχος ειναι να κατέβει στο τραπέζι έχοντας ενημερώσει τους ευρωπαίους πολιτες για το τι παίζει εδώ, μιας και γενικώς αμφιβάλλουμε για την αντικειμενικότητα της γνώμης και ενημέρωσής τους. Η μετατροπή του Βαρουφάκη σε sex symbol ήταν ένα βήμα προς αυτον τον σκοπό, κάτι που ο ίδιος προφανώς σιχαίνεται :Ρ.




Ο Καμμένος κάτι είπε για τους Ρώσοι, τους Αμερικάνοι και τους Κινέζοι.

Επι ζητημάτων πολιτικής ο Καμμένος παίζει το ρόλο Μπαλτάκου αυτής της κυβέρνησης. Όχι ως ακροδεξιος λογος, αλλά γενικά, βλ. εδώ σχετικά: "ο λόγος Μπαλτάκου μπορεί και πρέπει να αγνοηθεί σαν πολιτική σκέψη". Μην γελιόμαστε. Αν χρειαστεί προφανώς και μπορούν να βρουν οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι μερικα δις σε κανα συρτάρι και να μας τα δώσουν, αλλά για ποιον λόγο να νομίσει κάποιος πως θα το κάνουν από την καλή τους την καρδιά; Για ποιο λόγο νομίζετε, όσοι το νομίζετε, πως οι όροι δεν θα είναι τρισχειρότεροι; Οχι κύριοι. Η καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματος θα ειναι ευρωπαϊκη ή ..αναρχοαυτόνομη. Αλλο τώρα αν μπορεις σαν χώρα να κάνεις τα τσαλιμάκια σου, ή να δώσεις κανα παραπάνω ...ροδάκινο στους Ρώσοι ή κανα λιμάνι στα κομμούνια. Μέχρι εκεί όμως.



10 σχόλια:

  1. καλημέρα βλέπω μπήκαμε εις την ουσίαν ενδιαφέρον.... εγώ προτείνω να κάνουμε συμμαχία με τους Ινδούς και τους Χιλιανούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μπορεί να κοροϊδεύεις αλλά οι Ινδοί (σαν κράτος) είναι πολύ καλύτεροι από εμάς.

      Διαγραφή
  2. Θα συνεισφέρω με τον εξής προβληματισμό ο οποίος απευθύνεται σε αυτούς που δεν θα τον διαβάσουν αλλά τεσπα…υποθετικά μιλώντας, αν έβγαινε η ΝΔ και πέρναγε αυτά που ήταν να περάσει και βγαίναμε στα κάγκελα, και κάναμε απεργίες και κάναμε πορείες και κάναμε καταλήψεις και είχαμε και κανα 2 νεκρούς και ήταν όλη η κοινωνία στα κάγκελα και τελικά καταφέρναμε μετά από 6-9 μήνες μόνο ΕΝΑ από αυτά που αν καταφέρει ο τΣΥΡΙΖΑ θα τον καταγγείλουμε για μειοδοσία (π.χ. την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων), τι θα λέγαμε; Δεν θα μιλάγαμε για λαϊκή νίκη, για ρωγμή στον νεοφιλελευθερισμό, στο μαύρο μέτωπο, για πρώτη νίκη, πρώτο βήμα κλπ κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ChrisMrSly11/2/15 21:01

    Ωραίο κείμενο πρόεδρα, αλλά διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως στα περί Κίνας + Ρωσίας. Ναι, δεν έχουνε λεφτά για εμάς ή πρόθεση για εμάς (και να κλαίει ο Βαρουφ), αλλά με την καμία δεν θα επέβαλαν τις ταρζανιές του ΔΝΤ. Ποτέ δεν το έχουν κάνει αυτό, ούτε η Ρωσία στην Ουκρανία το έκανε (τους είχε κάνει καλύτερο ντιλ ο Πούτιν από την Ευρώπη εξαρχής) ούτε η Κίνα το έκανε ποτέ και αυτοί κάνουν δις επενδύσεις σε δικτατορίες της Αφρικής εδώ και χρόνια. Και πάλι δεν τους γουστάρω ούτε τους ανάδελφους ούτε τους Κινέζους, αλλά μην έχουμε αυταπάτες επί αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @akrat
    τρολαρεις :Ρ
    @mahler76
    Εδω δεν ξερουμε τι γινεται εδω μεσα, τρεχα γυρευε με την ινδια τωρα....

    @διον
    Μην τα λες σε μενα, στα συντροφια πες τα που εχουν λυσσαξει πως τα 751 κτλ ειναι ψιχουλα και τα λοιπα και τα λοιπα. Η ερωτηση παραμενει, το εχω ξαναγραψει αλλωστε και ειναι ουσιας. Στην παρουσα φαση, και εντος του γνωστού σύμπαντος τι σκατά θα μας ικανοποιησει;
    Σαν ατομα, σαν λαο και σαν κόμμα :)

    @chirsMrSly
    Αστο να παει στο διαολο. καροτο και μαστιγιο ειναι. Επειδη στην παρουσα φαση η Ρωσια θελει να το παιξει καλο παιδι κτλ δεν σημαινει πως ο τροπος με τον οποιο γινονται οι διακρατικες σχεσεις αλλαζει. Και ο Πουτιν δεν ειναι κανα καλο παιδι.

    Απροπο, διαχρονικά η ρωσια θελει να κατεβει στις νοτιες θαλασσες. Γι αυτο και εγινε της πουτανας με την Κριμαια, που πηγαν να την κοψουν κτλ. Θεωρητικά πάντα, θα δινανε και κωλο για μονιμη αδεια ελλημενισμου του στολου τους στην Θεσ/κη πχ. Αλλα μετά θα τρεχαμε με τους Νατοϊκοι και μάλιστα άσχημα

    Το προβλημα δεν ειναι το ΔΝΤ ετσι σκετο. Ειναι η συμφωνια που εγινε απο αυτους που εγινε και με τους ορους που εγινε. Τα ελεγε απο τοτε ο Βαρουφάκερ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα συντρόφια δίκιο έχουν στο οτι δεν θα χεστούμε και από την χαρά μας άμα μας πετάξουν κανα κόκκαλο και αυτό είναι χρήσιμο να ακούγεται.

    πλην όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αξιολογήσουμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα, να επιχαίρουμε για κάθε μικρή νίκη (έστω για τα ψίχουλα) και να την χρησιμοποιούμε για να δίνουμε θάρρος και πίστη στον κόσμο για να μπορέσει να υπερβεί (αν μπορέσει ποτέ) την κεντρώα φάκα, τις παπάτζες για μονόδρομους, τέλους της ιστορίας κλπ...αν μας ενδιαφέρει αφενός να είμεθα άμεσα χρήσιμοι και αφετέρου να συμβάλλουμε σε μια σταδιακή γενικότερη αριστερή λαική στροφή

    η οποία μας ενδιαφέρει αν μπορεί να συντελεστεί με κάποιον τρόπο ο οποίος δεν εμπεριέχει αναγκαστικά ότι προηγουμένως θα πρέπει να έχει γαμηθεί το σύμπαν;

    το χρήσιμο συμπέρασμα δλδ δεν είναι ότι ζήτω μας πήραμε το κόκκαλο (αν το πάρουμε), ούτε γιατί δεν πήραμε το βόδι αφού είναι δικό μας, αλλά ξυπνάτε μαλάκες οι "βεβαιότητες" που σας ταΐζουν δεν υπάρχουν...και αν αυτοί οι ξεήγλωτοι είπαν δυο κουβέντες και πήραν κάτι, εμείς που είμαστε πιο μάγκες και νίντζα και πιουρίστες και δεν ξέρω τι, καλούμε τον λαό σε οργάνωση ώστε αφενός να περιφρουρίσει τα όποια κόκκαλα πήρε γιατί μέχρι τώρα έπαιρνε ενα αρχίδιον και αφετέρου σταδιακά να αναγκάσει την ηγεσία σε πιο προχωρημένες θέσεις και αν δεν ακολουθήσει τότε να την υπερβεί και σε μεθεπόμενη φάση να συνταχθεί με εμάς και να πάρει και το βόδι καθότι οι φλώροι έδειξαν οτι γίνεται...και γιαυτό είναι κρίσιμο να πάρουν κάτι οι τσιριζαίοι και οι υπόλοιποι να χαιρετίσουμε ότι σκατά πάρουν όχι γιατί μας καλύπτει αλλά γιατί θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα της παράδοσης και της υποταγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ τον ψήφιζα, αλλά μόνο με βόδι. Σκέτο κόκκαλο, τι να κάνω; σούπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σε μια συμβολική (;) κίνηση πάντως η γυναίκα σήμερα τσικνοπέμπτη φτιάχνει ψάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελπίζω και συ σε μια συμβολική ανταπάντηση αν παράγγειλες συμβολικά πιτόγυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir