Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2007

Εν δυό, εν δυό, να τρέμει το έδαφος

Πω πω ρε γαμώτο τι μυαλό είναι αυτό που έχω; Μιά ζωή παλεύουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο κεφάλι μου και ούτε και γω μπορώ να τις βάλω σε μία σειρά. Αυτό με όρους ψυχιατρικής ονομάζεται σχιζοφρένεια αλλά τουλάχιστον εγώ δεν έχω ψυχωτικές κρίσεις. Άστο, το' χω ψάξει σου λέω δεν είμαι...... Άντε να δεχτώ ότι είμαι διχασμένη προσωπικότητα ή πιο καλά ότι δε μπορώ να ταξινομήσω τις απόψεις μου και να μου βάλω μία ωραία φωτεινή φαντασμαγορική ταμπέλα όπως συμβαίνει και στα καλύτερα καταστήματα. Καταστήματα που τα βλέπει ο κόσμος και λέει, αυτός είναι φασίστας/ χουντικός, δε ψωνίζουμε απ’ αυτόν, αυτός είναι κομμούνι δε τον ακούμε, είσαι φανατικός ρε τι’ ναι αυτά που λες, ή το προτιμότερο για μένα να λένε, αυτός έχει ωραίες ιδέες/ απόψεις και τις έχει και σε προσφορά, πάμε να πάρουμε καμιά οικονομική συσκευασία για το σπίτι να έχουμε να περάσουμε το χειμώνα!

Δεν έχω καταλάβει ακόμα πόσο πολύ μας τρομοκρατεί ο εμφύλιος ή η χούντα και αντιδρούμε σπασμωδικά σε κάθε τι που έχει να κάνει με την Ελλάδα. Εντάξει όχι όλοι, αλλά έχω ακούσει άνθρωπο να χαρακτηρίζεται φασίστας επειδή κρέμασε σπίτι του ή κρατούσε Ελληνική σημαία σε συγκέντρωση! Αυτό δεν είναι φασιστικό; Εσύ δηλαδή ρε φιλαράκι που δε πιστεύεις στα ίδια με μένα διώκεσαι ή χλευάζεσαι από κάποιον; Γιατί καταδικάζεις τα πιστεύω του άλλου; Αν διώκεσαι πες το μου και μένα να τον κυνηγήσουμε μαζί. Δεν είμαι της άποψης ότι η σημαία είναι ένα απλό πανί αλλά ένα σύμβολο και έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είμαι οπαδός της μνήμης και πολέμιος της λήθης. Μνήμη και σεβασμό σε αυτά που το «πανί» πρεσβεύει ΟΠΟΙΑ και να’ ναι αυτά για τον καθένα γιατί η πατρίδα και αξίες της είναι κτήμα όλων. Αξία στα σύμβολα δίνουν οι άνθρωποι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στα πιστεύω του διπλανού μας. Καταραμένοι είναι όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν; Καιρός είναι να μάθουμε να απενοχοποιούμε την πατρίδα από φασιστικές εκδηλώσεις παντός τύπου που είναι αυτές που την απεμπολίζουν.

Το κακό με αυτές τις «εθνικιστικές» μου απόψεις είναι ότι τις υποστηρίζουν και διάφοροι γραφικοί, δεν αναφέρω ονόματα για να μη μας την πέσουν. Δε φταίω εγώ όμως γι’ αυτό. Την εθνική συνείδηση που αυτοί πρεσβεύουν εγώ δε τη θέλω, μ’ αυτούς δε θέλω να’ χω ούτε πυρετό! Δέχομαι ότι αυτό το κατασκεύασμα μου το δίδαξαν, ΟΚ αλλά πλέον μεγάλωσα και προσπάθησα να αποβάλλω κατάλοιπα του παρελθόντος, του σκοταδισμού, του απαρχαιωτισμού, της Μάτζικα Ντε Σπελ, του Βελζεβούλη ΜΠΟΥΟΥΟΥΟΥ. Έχω τις δικές μου αντιλήψεις κτήμα του μυαλού μου μόνο και σ’ αυτό το κτήμα δε χωράνε καταπατήσεις.

ΣΤΟ ΨΗΤΟ

Εφαλτήριο για το σημερινό ποστ η είδηση των ημερών για της παρελάσεις. Θα δεχτώ ότι είναι επίκαιρο και πουλάει αλλά είμαι τρέντυς, ακολουθώ τις επιταγές της μόδας (παρόλο που προτιμώ μετρητά) και έρχομαι να εκφράσω μία άποψη ΑΝΤΙΘΕΤΗ μ’ αυτά που έλεγα παραπάνω. Το γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι η παρέλαση είναι κατάλοιπο ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δημιουργήθηκαν για να εμφυσήσουν στα παιδιά ίχνη πατριωτισμού και αν ναι σε ποια παιδιά; Τα παιδιά περασμένων φοβισμένων δεκαετιών. Οι παρελάσεις είναι κάτι που ταιριάζουν σε στρατούς και όχι σε μαθητές, εκεί όπου κιμαδοποιούνται προσωπικότητες και λογική και ο άνθρωπος πρέπει να λειτουργεί μηχανικά όπως μηχανικά και συντεταγμένα περπατούν, εν δυό, εν δυό, ένα στ’ αριστερό….. Απορώ πως τ’ άφησαν αυτό το καταραμένο «στ’ αριστερό» στη στρατιωτική ορολογία!

Δεν έχει να κάνει με τιμή, ούτε με μνήμη για τους μαθητές καθώς αποκτά χαρακτήρα πασαρέλας και καζούρας και όταν ευτελίζεται μ’ αυτό τον τρόπο έχει αντίθετα αποτελέσματα και βοηθάει με αποτελεσματικότερο τρόπο όχι στην ιστορική μνήμη αλλά στην ιστορική αμνησία. Για το λόγο αυτό είμαι φανατικός ή μάλλον επειδή δε μ’ αρέσει η λέξη, σθεναρός πολέμιος των παρελάσεων. Η νεολαία, εφόσον το θέλει, έχει καλύτερα και πιο δημιουργικά πράγματα ν’ ασχοληθεί από το να περνάει μπροστά απ’ το βλαχοδήμαρχο ή τον παπά και τον κάθε λογής «επίσημο» χάνοντας προηγουμένως άπειρες διδακτικές ώρες που διατελούν είδος υπο εξαφάνιση. Μ’ έχουν φωτογραφίσει οι γονείς μου όταν έκανα παρέλαση, μ’ έχουν χειροκροτήσει και επευφημήσει αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι ήταν και αυτό μηχανική κίνηση χωρίς λογική από μέρους τους. Γιατί βρε τι έκανα; Σα ρομποτάκι περπατούσα χαρά στο πράμα! Να με χειροκροτήσετε όταν φέρω το χρυσό, όταν καταφέρω κάτι μετά από προσπάθεια, όταν αγωνίζομαι να τα καταφέρω κάθε μέρα στη ζωή ή για να είμαι μέσα στο θέμα, όταν βοηθάω να μη ξεχαστούν οι αγνοί αγώνες του λαού στο πεδίο της μάχης είτε είναι αυτό στα βουνά είτε στους δρόμους. Να με χειροκροτήσετε όταν βάζω και γω ένα λιθαράκι σ’ αυτούς τους αγώνες και τους ΤΙΜΩ όχι με παρελάσεις αλλά με έργα.

Πραγματικά έμεινα μαλαξ όταν άκουσα και διάβασα ότι καθηγητές μέλη της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Μέσης Εκπαίδευσης) απειλούν με αποβολές μαθητές αν δε κάνουν παρέλαση. Ακόμα και συνάδελφοι την έχουν πληρώσει στο παρελθόν. Ωραίοι λειτουργοί! Από εσάς δεν υποτίθεται ότι με τη βοήθειά σας θα πρέπει να διαπλάθονται ελεύθεροι άνθρωποι; Και αν πετύχετε τελικά το σκοπό σας και κάνουν παρέλαση τα παιδιά υπό την απειλή της αποβολής τι θα έχετε καταφέρει πέρα από μία «αξιοπρεπή» παρουσία του σχολείου σας μπροστά στους «επισήμους». Θα βοηθήσετε καθόλου στη μνήμη και την εκμάθηση της ιστορίας ή νομίζετε ότι έτσι διαπλάθετε σωστά «Εθνικές Συνειδήσεις» όπως προβλέπει και το Σύνταγμα; Το αντίθετο. Βάζετε ένα καλό χέρι βοήθειας για να απωθήσουν τα παιδιά όσο πιο γρήγορα και σε όσο το δυνατόν πιο απόκρυφο σημείο του μυαλού τους το νόημα της επετείου. Είστε συνεπώς εχθροί της μνήμης και συνεπώς εχθροί δικοί μου. Το λυπηρό είναι όπως φαίνεται και στο ανωτέρω άρθρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ ότι η και η πλειονότητα των μαθητών λέει, τάσσεται υπέρ των παρελάσεων. Δε μας λένε όμως υπό ποία απειλή……

Είμαστε σε απέναντι στρατόπεδα κύριοι «λειτουργοί» της παιδείας, πως να το κάνουμε και αυτό που με ανησυχεί πραγματικά είναι μήπως σας πετύχουν πουθενά τα παιδιά μου όταν με το καλό τα κάνω. Ευτυχώς θ’ αργήσω λίγο γιατί πρώτα θα πρέπει να βρω γυναίκα, να την παντρευτώ και μετά βλέπουμε. Μέχρι τότε εσείς ελπίζω να ‘χετε πάρει σύνταξη.

Υ.Γ. 1 Αν μη τη άλλο είναι και παράνομο. Μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μπορεί να αναζητήσετε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της μαθήτριας Βαλσαμή, η οποία είχε αποβληθεί από το σχολείο της επειδή αρνήθηκε, ως μάρτυρας του Ιεχωβά, να συμμετάσχει σε μαθητική παρέλαση («Affaire Valsamis contre Grece», Arret du 18.12.1996). Όπως προκύπτει από την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ικανοποίησε εν μέρει το αίτημα της οικογένειας Βαλσαμή, κρίνοντας ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα πολλά και στο ωραίο link που σας προσφέρω ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ;-Ρ

Υ.Γ. 2 Αν είναι όμως να βλέπω τέτοιες παραστατίδες τότε αλλάζει το πράμα!



(Πιστός στην συνήθεια να αλλάζω τα ποστ του Humma σας κάνω extra δωράκι

update στο update:
Της πατρίδας μου σημαία :-)
love&kisses
zaphod)
ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΠΑΣΑΡΕΛΛΕΣ!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !!!


Update
στο update
του update
το update
ω update :
Τελικά άλλαξα γνώμη, θα το σβήσω το ρημάδι το ποστ.
Αφού ο κόσμος θέλει άρτον και θεάματα :
Ναι στις πα(σα)ρελάσεις.

70 σχόλια:

  1. Πέστα Λαλάκη πέστααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α ρε μλκ Λαλάκη, είμαι Αθήνα. Στείλε mail με τελέφωνο να πάμε για κανα μπυρόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/10/07 15:52

    Εγώ είμαι κατά τον μαθητικών παρελάσεων γιατί δεν προσφέρουν τίποτα πέρα απο το να τσεκάρουμε κανά κοριτσάκι με potential... ή όταν είμασταν μικρότεροι να ρίξουμε κανά στραγάλι σε κανά κοπρίτη φίλο μας γιατί πέρυσι μας πέθαινε στο στραγάλι ή πάλι άμα κάναμε παρέλαση για να γλυτώσουμε τα μαθήματα και να ψωλοαρμενίζουμε στο προάυλιο. Το νόημα στις μαθητικές παρελάσεις δεν βρέθηκε ποτέ για να χαθεί,τουλάχιστον όσο θυμάμαι εγώ. Απο την άλλη, για να βγάλω και το φασιστικό μου, άμα είναι να γίνονται.... εεεεε όχι και να σηκώνουν μη Έλληνες την σημαία μας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά το θέμα έχει άπειρες ερωτήσεις:

    1. Να σηκώνουν μη Έλληνες τη σημαία; (Το λογικό είναι οι μαθητές να τιμάνε τη σημαία και όχι το ανάποδο που νομίζει η κάθε Κατίνα)
    2. Αν κάποιος δεν θέλει να παρελάσει παίρνει απουσίες; (Σ αυτό δεν ξεκαθαρίζει ο νόμος)
    3. Τί dress-code πρέπει να χει η παρέλαση;
    4. Τα γυαλιά ηλίου επιτρέπονται;
    5. Κάποιος με ειδικές ανάγκες μπορεί να πάρει τη σημαία; (βλ 1)
    6. Τελικά τί συμβολίζει η παρέλαση;
    7. Πόσοι και ποιοί καθηγητές πάνε στην παρέλαση; (Συνήθως οι ψάρακες και οι γυμναστές τρέχουν)
    8. Μήπως έχει καταντήσει ένας χαβαλές το όλο θέμα;
    και πολλά άλλα...

    Και η δική μου ερώτηση: Τόσο εξωπραγματικό είναι το να κάνει κάθε σχολείο ένα άγημα όπου προαιρετικά θα συμμετέχουν όσοι μαθητές θέλουν και θα πηγαίνουν να αφήνουν ένα στεφάνι σε ένα μνημείο μετά τη σχολική γιορτή;

    Κλείνοντας:
    HUMMA KAVULA είσαι ΦΑΣΙΣΤΑΣ!
    Και όλοι σας το ίδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως, Kavula μου, τόσα χρόνια στο σχολείο δεν πήρα μέρος σε καμιά παρέλαση. Μόνο στις πρόβες. Αλλά, πώς τύχαινε βρε παιδάκι μου και την ημέρα της εορτής, πάντα, αρρώσταινα;-)...Μυστήριο πράμα!

    Για την σημαία δεν θα μιλήσω γιατί την προηγούμενη φορά που το έκανα, ο zaphod με μίσησε κι είδα κι έπαθα για να τον πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας:-) Τώρα που "μ`αγάπησε", δεν το ξαναρισκάρω LOL!!!

    ...Χα χα χα! Γεια σου ρε zaphod με τα extra σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο για την πρώτη σου παράγραφο...γμσ τα! Μια απ` τα ίδια και χειρότερα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περνάει ο στρατός της ΕΛλάδος φρρρρρρουρός!!

    Που κολλάει η μαθητιώσα νεολαία με το στρατευμα δια να κάμνει και παρέλασιν; Στρατοκαυλίες;

    Sos, mayday, mayday! O Humma κινδυνέυει να μεταβληθεί εις ά-πατριώτη!! Που είναι οι παλιές καλές μέρες που βριζόμασταν δια ένα τεντόπανον;;

    Εγώ παρέλαση κάνω μόνο άμα η σημαία έχει τριφύλλι, και άμα είναι ας το κάνουμε προαιρετικά!

    @slartibartbast: Η προαιρετικότητα είναι σε αυτά τα θέματα ένας υπόγειος τρόπος επιβολής των κελευσμάτων της ηθικής πλειψηφίας. (τέτοια γράφω ρε πούστη και μετά ξεματιάζομαι!)
    Όμοια φασιστική υποβόσκουσα σκέψη ενυπήρχε και στο χριστοδουλικό δημοψήφισμα δια τας ταυτότητας.

    @humma:
    Για καθηγητές και αποβολές: Κακό και κατάπτυστο αλλά επειδής στο δημόσιο υπάρχουν και νόμοι και κανόνες, καλό είναι να δούμε τι ορίζουν, και νομίζω πως τους καλύπτουν.

    Το ζήτημα είναι να αλλάξουν οι νόμοι αυτοί. Άσε που γινόμαστε συνεχώς ρόμπα στα ευρωδικαστήρια γιατί η πτάνα η Ευρώπη δεν είναι τόσο θεοκρατία όπως η εδώ ψωροκώσταινα) Π.χ:

    *Γιατί τα παιδιά να γίνονται φαντάροι;

    *Προς τι η πρωινή προσευχή;

    *Προς τι ο εκκλησιασμός; Όποιο παιδάκι γουσταρίζει να πηγαίνει την Κυριακή μετά το clubbing που σερβίσουσι και κρασάκι με μεζέ.

    * Γιατί να μπορείς προαιρετικά να απέχεις από το μάθημα το θρησκευτικών; Καλύτερα προαιρετικά να συμμετέχεις! (το πιάσατε το υποννοούμενο ε;)

    Παρεμπιπτόντως ο διαγωνισμός "μις μπούτια", που έχουν γίνει οι παρελάσεις μπορεί να ....ανυψώνει το εθνικό αίσθημα αλλά νμζ πως αλλοιώνει ελαφρώς το μήνυμα (:Ρ) της εκδήλωσης. Εμείς οι φίλοι και εραστές της σφιχτής νεανικής σάρκας είμεθα μεν υπέρ αλλά όχι μόνο στις παρελάσεις!


    @leigh-cheri: Με εσένα νμζ τα είχαμε βρει μια χαρά και έκτοτε απολαμβάνεις την αμέριστη συμπάθειά μου. :-)

    Που είναι ο παρείσακτος να δώσει ένα χέρι βοήθειας ρε γμτ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ, το ξανάνοιξε το μπλογκ ο παρείσακτος! Δεν το πήρες χαμπάρι; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στοίχηση και ομοιομορφία. Οι αξιώσεις ετερότητας τιμωρούνται δι'αποβολής. Διημέρου, αν θυμάμαι καλά...
    Στο μαθαίνουν για να το έχεις υπ΄όψιν σου όταν μεγαλώσεις..
    Θυμάσαι την παρέλαση με τα μαύρα ρούχα? χεχε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ως μαθήτρια τις παρελάσεις τις απέφευγα συνέχεια...ένα περίεργο πράγμα όμως...Μονίμως αρρώσταινα αυτή τη μέρα, κάθε χρόνο όμως!!
    Οι παρελάσεις-και οι μαθητικές και οι στρατιωτικές- είναι κατάλοιπα παλαιών καθεστώτων και βασικά καμία θέση δεν έχουν πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες. Ούτε οι μεν ούτε οι δε. Αφού δεν καταργήθηκαν όμως τότε με τον Νάσερ δεν θα καταργηθούν ποτέ...
    Τα ερωτήματα που εγείρονται επ αυτού του θέματος είναι όμως πολλά. π.χ. το ζήτημα της σημαίας, ποιος τη σηκώνει και γιατί; Τώρα με την 28η Οκτωβρίου θα ξανακουστεί το περίφημο ο Ελληνοαλβανικός πόλεμος και θα ξαναχάσω τα μαλλάκια μου... Αποβολή δεν νομίζω ότι έχει δικαίωμα να σου δώσει κανείς αν δεν λάβεις μέρος στις παρελάσεις, τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ στο σχολείο κανείς δεν είχε πάρει αποβολή επειδή δεν συμμετείχε. Απουσίες και καλά μπαίνουν αλλά πιο πολύ το χρησιμοποιούσαν ως φόβητρο, αν και μερικές φορές τις είχα φάει.
    Όσο για το γιατί ο εμφύλιος και η χούντα εγείρουν τέτοια μίση και πάθη ακόμη είναι μεγάλη ιστορία και συζήτηση και καθότι τυχαίνει να είναι και η σύγχρονη ιστορία η τρέλα μου, μπορώ να μιλάω επί ώρες επ αυτού του ζητήματος, αλλά δεν ξέρω άμα είναι της παρούσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/10/07 23:13

    GromF

    Καλά μόνο από σένα δεν περίμενα να στήσεις τέτοιο θεματάκι!!!Μπράβο αλλαγή πλεύσης!!!Τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!ΑΝ και για το θέμα το 'τεντόπανου' (like bro said) διαφωνούμε καθετοοριζοντίως!!!!
    Παντως εύγε again
    βέβαια θα πάνε χαμένα τα potentialόμετρα για το καλύτερο Γκομενάκι/παραστάτρια/προπομπός των υπολοίπων γκομενακίων που επέρχονται (ωσάν την κάθοδο των μυρίων) αλλά χαλάλι σου βρε!!!!

    Στους υπόλοιπους συντρόφους/ομοιδεάτες για το πανί, κουράγιο!!!!παλι με χρόνια και καιρούς πάλι πανί θα είναι!!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    Ευχαριστώ για την κατανόηση και την υπομονή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επειδή ο κοπρίτης βαριέται απαντάω εγώ:

    @χαρίδημος: Θυμάμαι πως τότε ήμανε καλός και ήσυχος παλιοχαρακτήρα!

    @ellie: Πάντα είναι η ιστορία της παρούσης καθώς είναι και δικια μου λόξα! Γράφε ασυστόλως! :-)
    Με τους Αλβανοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις πέφτει πολυ γέλιο κάθε χρόνο. Η πλάκα είναι πως έχουμε δυο πράγματα αλλότρια (και εν τέλει άσχετα με τον όποιο εορτασμό)
    --Την βράβευση του καλύτερου μαθητή (αυτο δεν είναι η σημαία;)
    --Την "στρατοκαυλική" τόνωση εθνισμού, όπου λογικά συμμετέχουν οι "δικοί μας". Εγώ δεν θα γούσταρα πχ να κουβαλάω την αγγλική σημαία σε αντίστοιχη περίπτωση. Αλλά επειδή υπερισχύει (εδώ και χρόνια) το πρώτο, να ένας ακόμα λόγος να σταματήσουν οι μαθητικές παρελάσεις!

    @gromf: Που εισαι ρε bro!
    Η γνώμη μας για τις παρελάσεις, γνώμη μας και τα γκομενάκια γκομενάκια! Διαγωνισμός φαρδιάς ζώνης 2008 διαλιεεεεχτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε πρώτη φάση θα πω τα εξής:
    -είμαι σφόδρα υπέρ των παρελάσεων γενικώς, μαθητικών, φιλοσοφικών, στρατιωτικών, νηπιακών, καταλυτικών κλπ. Ο λόγος ένας: για να λέμε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι και ανενόχλητοι τις μαλακίες μας (με πρώτον και καλύτερον εμένα) πολύς κόσμος έδωσε τη ζωή του. Με την παρέλαση δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να τιμάμε τη μνήμη εκείνων που έπεσαν για τις οικογένειές τους, για το μέλλον των παιδιών τους, καθώς και για το δικό μας.
    Για να ψωλοβροντάμε σήμερα -μεταξύ άλλων μπροστά στους υπολογιστές, στις καφετέρειες κλπ- υπήρχε κόσμος που πήρε τα βουνά. Δεν βλέπω τίποτε κακό σε αυτό.
    -Ας μου εξηγήσει ένας πως είναι δυνατόν ένα παιδάκι οποιασδήποτε ηλικίας μέχρι τα 18 να έχει καταφέρει (α) να γνωρίζει ιστορία και (β) να είναι πολιτικοποιημένο. Παπάρια μάντολες με ολίγη από μουστάρδα. Το να ζητήσεις να μην συμμετάσχεις σε μια παρέλαση για συγκεκριμένο ΣΟΒΑΡΟ λόγο το κατανοώ. Το να το ζητήσεις επειδή ΔΕΝ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, είναι η μεγαλύτερη μαλακία όλων των εποχών. Ας μάθει το παιδί αυτά που πρέπει να μάθει και μετά ας αποφασίσει αυτό για την πάρτη του, όχι ο μπαμπάκας του.
    -ΑΝ υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει 5000000 οικογένειες, εκ των οποίων οι 3000000 έχουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αν μη τι άλλο είναι αδύνατον τόσα παιδιά να κάνουν κουμάντο στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας (όσο κι αν μπάζει αυτό) προσαρμόζοντάς το το καθένα στα δικά του γούστα. Έλεος δηλαδή... Τι πάει να πει "να ερωτηθεί το παιδί αν θέλει"; Και γιατί να μην ερωτάται αν θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα; Ή αν θέλει να κάνει οικιακή οικονομία αντί για φυσική;
    Έλεος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν άντεξα στο πειρασμό...:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είπα ήδη πως το προαιρετικό είναι φασιστικό σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Η παρέλαση δεν γντ για να τιμούμε τους νεκροί ήρωες. Αυτά είναι παραμύθια. Θα μπορούσαμε άνετα να κάνουμε άλλες 18 εκδηλώσεις με ομιλίες κτλ και όχι να μαθαίνουμε τα παιδιά να κάνουν βήμα, σε βάρος μάλιστα μαθημάτων. Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για να το δούμε έτσι απλά: "περικλείουν τιμή" και άλλες αηδίες. Δεν θα ήταν καλύτερα να τους βάλουμε να κάνουν καμιά ιστορική εργασία σχετική με το θέμα απ το να τα βάζουμε να κάνουν τους φαντάρους για να κάνει ο κάθε x,y,z το εθνικά περήφανο κομμάτι του;

    Μόνο τα στρατοκρατικά καθεστώτα έχουν (τέτοιου είδους) μαθητικές παρελάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ώπα, μισό...
    Προεκλογικά (αλλά και μετεκλογικά) σχολιάζαμε σε σχέση με τις εκλογές -θεωρώ πολύ εύστοχα- ότι αδυνατούμε να θυμηθούμε τι έγινε το περασμένο έτος, όπου μιλάγαμε για θέματα που μας τσούζουν άμεσα (οικονομικά κλπ).
    Πως λοιπόν θα μπορέσουμε να θυμόμαστε τι έγινε πριν 50, 100, 500 χρόνια; Αποδεδειγμένα δεν διαθέτουμε μνήμη, ή πιο σωστά τη διαθέτουμε επιλεκτικά.
    Την παρέλαση δεν την κάνουμε για'μας, για τους πεσόντες (κι όχι μόνο, διότι δεν πέθαναν όλοι) την κάνουμε. Για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε.
    Αποδεδειγμένα δε, οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις είναι κάτι πυ οι μαθητές βαριούνται και όπου εμπίπτει βαρεμάρα δεν υπάρχει και ουσία. Οι παρελάσεις όμως -όσο κι αν ακουστεί ισοπεδωτικό- ακριβώς επειδή είναι πιο ελεύθερες (χάνεις μαθήματα για δοκιμαστικά κλπ) πάντα είχαν ενδιαφέρον για τους μαθητές. Και πέραν τούτου, προσωπικά εκτός από πολιτικοποιημένα 15χρονα του κώλου, ποτέ μου δεν έχω ακούσει κάποια άλλη διαμαρτυρία για την παρέλαση.
    Να σου πω κι ένα άλλο παράδειγμα: ξέρεις πολύ καλά, όπως κι όλοι μας, τι πλύση εγκεφάλου πέφτει με τα θρησκευτικά. Ε, και; Όταν ήρθε η ώρα μου ν'ανακαλύψω αυτά που έπρεπε πήρα και τις αποφάσεις μου. Μου 'καναν τίποτε τα θρησκευτικά που τα'τρωγα στη μάπα επί 11 χρόνια;

    Και δεν έχουν μόνο τα στρατοκρατικά καθεστώτα τέτοιες παρελάσεις. Πολλές χώρες έχουν. Κι όσες δεν έχουν (πχ η Γερμανία) ήθελαν να έχουν (αλλά εν προκειμένω τους το απαγόρευσαν οι σύμμαχοι μετά τον Β' ΠΠ). Με την ίδια λογική, τι τις θέλουμε και τις εθνικές επετείους;

    ΥΓ. Καλά, η τελευταία φώτο είναι λίαν επιεικώς απίστευτη......... ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ Σ'ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ!!! :):):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γκρρρρ!!

    Η μάθηση, η τιμή και η μνήμη δεν είναι αποτέλεσμα παρέλασης, αποστήθισης και συμπεριφορισμού.

    Ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, η "εθνική υπερηφάνεια" είναι.

    Από τα "θρησκευτικά" κάποιοι ξεφύγανε, κάποιοι όχι. Από τις "παρελάσεις" επίσης, αλλά αυτό δεν συνιστά και κανένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ τους.

    Σοβαρά προτείνεις πως ειναι καλο για το γνωσικό επιπεδο των μαθητων να κάνουν παρελάσεις αντί για μάθημα επειδή το βαριούνται;

    Για το τι έγινε πριν 856 χρόνια δεν θυμάμαι τιποτα. Βαδίζοντας πάνω κάτω δεν έμαθα τίποτα. Όταν άνοιξα κανένα βιβλιο έμαθα και δυο πράγματα. :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μωρέ τι γίνεται εδώ μέσα δε σας προλαβαίνω!

    2Estarian : Πως από τα μέρη μας ξένε; Έχασες κιλά στο στρατό και πας να ανακάμψεις με μπύρες; Πες πότε φεύγεις να δω αν σε προλαβαίνω.

    2pegasus : Μ'αρεσε αυτό το "νόημα των παρελάσεων δε βρέθηκε ποτέ για να χαθεί". Για τη σημαία ξέρεις οτι διαφωνούμε για το ποιός πρέπει να την κρατάει. Εξάλλου δε φταίει ένα παιδάκι που γενήθηκε εδώ για το τι κάνανε οι πρόγονοί του.

    2slartibartfast : Καταρχήν φιλοτιμήθηκα να σου γράψω τις φωτογραφίες σε CD. Θα στις στείλω αυτή τη βδομάδα. Για τις ερωτήσεις :
    1. Ναι αν και η σημαία έχει καταντήσει έπαθλο.
    2. ΔΞ/ΔΑ
    3. Απαγορεύεται οιοδήποτε ένδυμα αποκρύπτει περισσότερο του 1/4 των κάτω άκρων.
    4. Μόνο γαλανόλευκα
    5. Ναι το έχω δει
    6. ?;;;;?:????;???;;
    7. ?;;;;?:????;???;;
    8. Αναμφίβολα!

    Περί εκδηλώσεων μνήμης είμαι και γω υπέρ αυτής της άποψης που αναφέρεις.

    Ευχαριστώ για το κομπλιμάν

    2Leigh-cheri : Εγώ αντιθέτως ήμουν καλό παιδί και ανθεκτικό στις ασθένειες της τελευταίας στιγμής. Το Zaphod να τον κουρδίζεις συχνά, τρέφεται απ'αυτό. Ζει για αντιπαράθεση άσε που μπορεί να πεταχτεί και το δεύτερο κεφάλι που κρύβει επιμελώς

    2Leigh-cheri2 : Καλώς ήρθες στο κλαμπ.

    2Zaphod : Το τεντόπανον θα στο εισάγω εις τον πρωκτόν. Με μεγάλη μου χαρά να ξαναβριστώ μαζί σου. Η σημαία δεν είναι τεντόπανο φασίστα του κερατά. Ένας απλός δημοκράτης σέβεται τα σύμβολα του άλλου ιδιαίτερα εάν γι'αυτά έχει χυθεί αίμα. Και ξαναλέω ΣΥΜΒΟΛΑ γιατί περί αυτών πρόκειται. Δε πεθαίνει κανείς για το πανί αλλά γι'αυτά που αυτό συμβολίζει : "Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ' ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών." Κάποιοι για αυτά πολέμησαν και οφείλουμε σεβασμό όπως κάνουμε για άλλα πράγματα. Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτούς που πιάνουν όλα αυτά και τα ξεσκίζουν αλλά και στους πατριδοκάπηλους. Το ξέρω οτι τα ανωτέρω έχουν γίνει αφορμή για ακραίες εθνικιστικές εκδηλώσεις και δε συμφωνώ μ'αυτές. Ούτε το ένα είναι δημοκρατικό, ούτε το άλλο. Αντίτίθεμαι σε στρατοκαυλίες, θρησκοληψίες, αμνησίες και ασέβειες παντώς είδους. Για το τριφύλλι συμφωνούμε αλλά όχι και για παρέλαση ρε άχρηστε. Όσο για τους κανόνες που αναφέρεις και καλύπτουν του καθηγητές σχετικά με τις παρελάσεις δε νομίζω οι υπόλοιποι καθηγητάδες που δεν επιβάλλουν τιμωρία για μη συμμετοχή στην παρέλαση να είναι υπόλογοι και να τιμωρούνται οι ίδιοι. Η μη εφαρμογή των κανονισμών ιδιαιτέρως αυτών που πρέπει ν'αλλάξουν δεν επισύρει καμία ποινή, νομίζω; Αν είναι έτσι θα πρέπει να αποβληθούν μαθητές σ'όλη την Ελλάδα. Στην Ευρώπη γινόμαστε καθημερινά ρεζίλι. Είμαι υπέρ της προαιρετικής στράτευσης. Για τη σφιχτή νεάνική σάρκα προτιμώ να βλέπω Playmate όχι και στις παρελάσεις ρε γμτ.

    2χαρίδημος : Οι συγκεκριμένες αποβολές είναι τριήμερες!

    2Ellie : Όχι βρε Ellie να καταργήσουμε και τις στρατιωτικές παρελάσεις. Ο Στρατός είναι μία κοινωνία μέσα στην κοινωνία μας και υπόκειται στους δικούς της κανονισμούς γιατί να θέλουμε να επιβάλλουμε δικούς μας κανόνες; Δεν είναι τυχαίο πως όταν υπηρετούμε δεν έχουμε πολιτική ταυτότητα. Όταν απολυόμαστε μας λένε καλός πολίτης. Δε με πάει πίσω η παρέλαση τόσο αν δε καταλαβές όσο η συμπεριφορά των καθηγητών που προσπαθούν να την επιβάλλουν. Γουσταρίζω απίστευτα με της εξάρσεις πατριωτισμού των γνωστών για το οτι δε πρέπει να σηκώνει τη σημαία ο Αλβανός επειδή οι προγονοί του ήταν συνεργάτες του Χίτλερ, του Αλή Πασά, του Μαύρου Πιτ.

    2Gromf : Ευχαριστώ για τα συχαρίκια. Είδες που μου είχες βάλει λάθος ταμπέλα; Είναι από τις σχιζοφρενικές μου κρίσεις! Εδώ εγώ λέω πως με εκπλήτω αρκετές φορές εσύ θα ξέφευγες; Για το "πανί" διάβασε αυτά που έγραψα στο Zaphod μη στα ξαναλέω.

    2Hades : Ξαναλέω όπως είπα και στην Ellie πιό πολύ με χαλάει η αντιδημοκρατική συμπεριφορά των καθηγητών που απειλούν με αποβολές. Αυτό θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο από το ποστ οτι επιτίθεμαι σ'αυτούς. Είμαι κατά των παρελάσεων γιατί δε βοηθούν στη μνήμη αλλά στην αμνησία και αυτό το ανέφερα στο ποστ. "Παιδάκια" 18 ετών με έχουν εκπλήξει αρκετές φορές για διάφορα πράγματα γιατί όχι και για τις ιστορικές τους γνώσεις; Δεν είμαι κατά των εκδηλώσεων μνήμης αλλά της άχρηστης στρατιωτικού/ στρατοκαυλικού τύπου παρέλασης που δε προσφέρει κάτι αλλά επιπροσθέτως προκαλεί και την απώλεια άπειρων διδακτικών ωρών που είναι είδος υπό εξαφάνιση. Θα μπορούσαν οι μαθητές, ίσως οι αριστούχοι, να καταθέτουν στεφάνι σε κάποιο μνημείο όπως λέει και ο slartibartfast. Αυτό είναι τιμή!

    2Zaphod2 : Πες τα ρεεεε! Αν ο καθηγητής είναι μάγκας μιά χαρά εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα έκανε. Ομιλίες, σλάιντς, προβολές, συζητήσεις, ντοκυμαντέρ κα. Η ιστορική εργασία αν γίνεται κάθε χρόνο είναι λίγο επικίνδυνο να αποκτήσει χαρακτήρα αγγαρείας αν και μ' αρέσει σαν αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρεπιμπτόντως, και καλημέρες, για μένα καλό θα ήτανε να καταργηθούν γενικώς και οι μαθητικές και οι στρατιωτικές παρελάσεις! Όταν μια στρατιωτική παρέλαση κοστίζει όσο δυο διακλαδικές ασκήσεις μήπως να ξανασκεφτόμαστε την χρησιμότητά τους; Βέβαια εδώ δεν την βρίσκουν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί τη χρησιμότητα, εγώ θα την βρω;


    Ο μαθητής βαριέται να κουνήσει το ένα πόδι να πάει παρακεί αν πρόκειται για μάθημα, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα!! Τα τρώω στη μάπα τα πιτσιρίκια καλά τόσα χρόνια οπότε μπορώ να το πω με σιγουριά αυτό! Οι μαθητές-εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- βαριούνται τα πάντα εκτός αν πρόκειται να χάσουν μάθημα. Κι έτσι βλέπουν την παρέλαση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Γι αυτό και από 15 γραμμές που ξεκινάνε στις πρόβες καταλήγουν ούτε οι μισές την μέρα της παρέλασης!!

    Όσον αφορά τον εμφύλιο και την χούντα, για κάποιους λόγους έχει ξαναγίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία. Δεν θα ακολουθήσω το γνωστό παραμυθάκι ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί επιζώντες του εμφυλίου γι αυτό και εγείρει μίση και πάθη!! Οι περισσότεροι επιζώντες είναι κάτι παππούδες, που αν δεν έχουν ραμολήρει ακόμη είναι κοντά.
    Τα μίση και τα πάθη ξεκινάνε ήδη από εμάς. Η ιστορία σαν επιστήμη έχει ένα χαρακτηριστικό που είναι και πολύ καλό αλλά μπορεί και να αποβεί και μοιραίο: είναι ανοιχτή επιστήμη, δηλαδή ο καθένας μπορεί, έχοντας διαβάσει κάτι, να πει την γνώμη του, να υποστηρίξει τη μια ή την άλλη παράταξη, αδιαφορώντας αν μιλάει σε κάποιον που δεν έχει ιδέα ή σε κάποιον που έφαγε τα ματάκια του να τα διαβάζει αυτά τόσα χρόνια. Γιατί ρε φίλε ανακατεύεσαι και επιμένεις ότι έχεις και δίκιο, χωρίς να ακούς δεύτερη άποψη;

    Η ιστορία του εμφυλίου έχει ακόμα πολλά να κρύψει, κάθε παράταξη τα δικά της και για τους δικούς της λόγους, αν και πλέον η Αριστερά δεν έχει να κρύψει τόσα πολλά πράγματα... Από την άλλη μεριά όμως, καθότι έγιναν μπόλικες πουστιές, καλό θα ήταν να έμεναν τα πράγματα όπως έχουν, όπως έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη του λαού και να μην τα σκαλίζουμε περισότερο.

    Δεν γίνεται να ασχολείσαι με την ιστορία του εμφυλίου και να μην πολιτικοποιηθείς, είναι τέτοια η φύση της που σε πολιτικοποιεί θες δεν θες (πολιτικοποιεί είπα όχι κομματικοποιεί μην πέσετε να με φάτε!). Αναλόγως πόσο ανοιχτό μυαλό έχεις, είναι και η πολιτικοποίησή σου.

    Η χούντα τώρα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο! Για πόσα χρόνια μας άρεσε να λέμε ότι έφταιγαν οι Αμερικάνοι. Αμ δε!!! Είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα για τα οποία δεν έφταιγαν οι Αμερικάνοι!! Η ιστορία είναι απλή και πρόσχαρη: δικτατορία εκείνο το βράδυ θα κηρυσσόταν. Το ζήτημα είναι ποιος θα την κήρυττε πρώτος. Πρόκαμαν οι συνταγματάρχες και οι άλλοι λύσσαξαν σπό το κακό τους.

    Το ότι ξανάνοιξαν ορισμένα θέρετρα αναψυχής κατά την περίοδο της χούντας δεν μας αρέσει να το θυμόμαστε και πολύ...ότι το θαύμα τους το έκαναν και κατέληξε η Κύπρος σε αυτή την κατάσταση (αν και αυτό είναι άλλη κουβέντα) ούτε αυτό το λέμε πολύ... και δεν γίνεται να μην εκνευριστείς όταν ξεκινάς μια φυσιολογική (θεωρητικά) συζήτηση περί πολιτικής κατάστασης, συμφωνείς με τον άλλον ότι είναι όλα αποδιοργανωμένα και ξαφνικά ακούς το Ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει...εε εκεί εκνευρίζεσαι δεν γίνεται!!

    Αυτά, ελπίζω να βγαίνει καμία άκρη από το κατεβάτο μου!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Της πατρίδος μου η σημαία έχει χρώμα κυανόλευκον, ωσάν τα μάτια του εθνικόφρονος που η αστυνομική του ταυτότητα έγραφε την εν λόγω παπαριά στο πεδίο "Χρώμα οφθαλμων", της δε μητρός μου κυανοκίτρινον ωσάν την τιμημένην φανέλαν του Αστέρος Τριπόλεως.

    Συνεπώς ως ελεεινός βάσταρδος, παρ' όλο που θα περίμενε κανείς το αντίθετο, είμαι πλέον υπέρ των παρελάσων ένεκα της τελευταίας φωτο. (Μάνα μου η πατρίδα σου...).

    Τα τσογλάνια να λιώσουν στις δοκιμαστικές ίνα διατηρηθεί το κουλέρ λοκάλ δια τους τουρίστας.
    Άμα κοντύνουν και 2-3 πόντους αι φούσται ακόμα καλύτερα.

    Ιένα στ' αριστερού! Εν -δυΑ, Εν- δυΑ!

    (Δεν πήγαν τζάμπα τα Μακρονήσια. Η αριστερά έχει χωθεί παντού!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Humma θα κάτσω να δω την παρέλαση :Pκαι μετάαα βλέπουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος23/10/07 12:34

    Έχει ανάψει για τα καλά η κουβέντα βλέπω!
    Να ξεκαθαρίσω οτι είμαι κατά των παρελάσεων διότι δεν υπάρχει νόημα για τους λόγους που ανέφερα εγώ και η ellie άνω. Αν η παρέλαση είχε το νόημα που θα έπρεπε να έχει, αυτά που λέει ο hades, τότε θα είμουν υπέρ. Δυστηχώς δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα φίλε μου hades.
    Μαθητές όλοι είμασταν και ρώτα τον εαυτό σου αν η παρέλαση σου έμαθε κάτι. Η λέξη παρέλαση εμένα μου φέρνει στο μυαλό την λέξη λούφα.

    Όσο αφορά την σημαία humma.....
    Ναί θα συμφωνήσω μαζί σου οτι τα παιδιά που είναι Αλβανοί είναι δεύτερης γενιάς και έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, αλλά όταν τον ρωτας τι είσαι σου λέει μπροστά στην tv Αλβανός και μετά στο σχολείο το παίζει οτι είναι απο κάποιο χωριό της Τρίπολης (πχ) αυτό κάτι δείχνει. Υπάρχει πολύς κόσμος αλλοδαπός σε αυτή την χώρα που νιώθουν πιο πολύ Έλληνες ακόμα και απο εμάς. Αυτοί ναι. Αλλά επειδή δεν μπορέις να ξέρεις, σημαία μόνο σε Έλληνες. Άλλωστε όταν έγινε ο νόμος που έλεγε σημαία στον πρώτο μαθητή, οι αλλοδαποί ήταν πολλοί λίγοι και σε καμία περίπτωση πρώτοι μαθητές.

    Επειδή όπως πολύ σωστά ο φίλος μου ο humma λέει οτι το "πανί" συμβολίζει κάτι πρέπει αυτός που το κρατά να ξέρει τι κρατά εκείνη την στιγμή. Ένας αλλοδαπός δεν μπορεί να καταλάβει και απλά για εκείνον είναι μια τιμή και τίποτα παραπάνω.

    Υ.Γ. @all : Μην μπερδεύετε τους φασίστες με τους πατριώτες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος23/10/07 12:40

    Η τελευταία φώτο είναι ο αντίλογος και μπορώ να πώ οτι είναι καλός και διαθέτει μια πειθώ. Μια είκόνα χίλιες λέξεις που λένε.
    Μπορεί να έχει χαθεί το νόημα της παρέλασης αλλά έχει βρεθεί άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ellie: Εξαιρετικό το σεντόνι, συμφωνώ μέχρι κεραίας! Γράφε συχνότερα!
    (τα ακούς humma? Δεν διαφωνώ από χόμπι λοιπόν)

    ΤΟ οικονομικό σκέλος μιας στρατιωτικής παρέλασης είναι μια παράμετρος που μας διέφυγε.

    @ humma: Ρε χαζουλίνι εκδηλώσεις γίνονται γενικώς αλλά υποβαθμίζονται από την παρέλαση!
    Επίσης λες:
    "Όσο για τους κανόνες που αναφέρεις και καλύπτουν του καθηγητές σχετικά με τις παρελάσεις δε νομίζω οι υπόλοιποι καθηγητάδες που δεν επιβάλλουν τιμωρία για μη συμμετοχή στην παρέλαση να είναι υπόλογοι και να τιμωρούνται οι ίδιοι."

    Κανόνες υπάρχουν , απλά μερικοί στην πράξη έχουν καταργηθεί. Αν το θυμηθεί όμως ένας, δεν μπορείς να του πεις τίποτε. Πχ θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ένας μπάτσος σε ένα νησί (στην ρόδο νμζ) είχε γράψει έναν πιτσιρικά επειδή δεν είχε δίπλωμα οδήγησης ποδηλάτου!!

    Το σωστό είναι σαφώς η νομική αναδιάρθρωση ΤΩΡΑ!

    @ humma & pegasus: Αυτό με τους μετανάστες δεν το κατάλαβα. Ας αντιστρέψουμε λίγο τους όρους. Είσαι μετανάστης στην Γερμανία. Τα παιδιά σου θέλεις να αυτοαποκαλούνται Γερμανοί ή Έλληνες; Θα ήθελες να αποκλείονται από κάποιες ΣΧΟΛΙΚΕΣ εκδηλώσεις (όπως η παρέλαση που είναι σχολική εκδήλωση και όχι κονσομασιόν) λόγω εθνότητας και μόνο;
    Πού πάμε ρεεεεεεε!!

    @polsemannen: Μάνα μου η σημαία σου!
    χαχαχαχαχαχαχα!

    Κάτσε...κάτω από το κοντάρι ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 2Ellie : Όντως αυτό με το κόστος της παρέλασης δε πέρασε απ'το μυαλό μου, ίσως γιατί δεν έχω.

    2polsemannen : Σε παρακαλώ μη ξαναναφέρεις το όνομα του Αστέρα Τρίπολης γιατί πονάει. Αααααχχχ και να' μουνα κοντάρι σημαίας......

    2Estarian : Αν είναι να σε περιμένω μέχρι τότε βράσε όρυζα.

    2Pegasus : Θεωρητικά εφόσον τα παιδιά αυτά μετέχουν της Ελληνικής παιδείας θα πρέπει να έχουν μάθει το νόημα της σημαίας. Εφόσον βέβαια έχει καταντήσει και έπαθλο γουστάρω να την μπαίνουν στο μάτι των δικών μας που είναι μόνο για γκομενιλίκια και μαγκιές.

    2Zaphod : Σ'αυτό που λες για νομική αναδιάρθρωση πρέπει να καταλήξουμε. Δε καταλαβαίνω όμως γιατί στο αμέσως επόμενο σχολιό σου είμαι και γω αποδέκτης. Δε διαβάζεις τι γράφω; Είπα εγώ τίποτα για τους αλλοδαπούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ε, ρε πράμα! Για πολλά σχόλαι και τι να πρωτογράψεις!

    ΚΑτ'΄αρχήν, το νόημα στις παρελάσεις το δίνουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, είτε ως πολίτες, είτε μέσω της δουλειάς μας (καθηγητές φερ'ειπείν), είτε μέσω του διαλόγου κλπ. Όντως οι παρελάσεις έχουν χάσει το νόημά τους και αυτό διότι απλώς δεν κάνουμε τίποτε. Περιμένουμε έτσι γενικώς και αορίστως από κάποιους (όποιοι κι αν είναι) ν'ασχοληθούν και με αυτό. Αφορισμούς να εκτοξεύουμε ξέρουμε πολύ καλά, να κάνουμε τίποτε δεν θέλουμε. Κι επειδή ως προειπώθηκε αν ανεβάσεις μια σημαία επί τη ευκαιρία της όποιας εθνικής επετείου κινδυνεύεις να χαρακτηρισθείς έως και φασίστας, δεδομένου ότι ζούμε στη χώρα του "κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα" πολλοί απλά απέχουν. Έτσι απλά. Το πρόβλημα είανι ότι μπερδεύουμε καταστάσεις.
    Η παρέλαση δεν έχει ως σκοπό να σου εξυψώσει το πατριωτικό αίσθημα: έχει ως σκοπό αν σε κάνει να ψάξεις λίγο παραπέρα -σε συνδυασμό με τη διδασκαλία οιασδήποτε μορφής- να σκεφτείς τι μπορεί να κρύβεται από πίσω. Στην γραμματική δεν σου διδάσκουν κάθε ρήμα, ουσιαστικό, επίθετο κλπ, ξεχωριστά. Σου δίνουν τον γενικό κανόνα, αναφέρουν τις εξαιρέσεις, σου λένε κάποια παραδείγματα και τα υπόλοιπα τα ψάχνεις μόνος σου. Ομοίως στα μαθηματικά, δεν σου μαθαίνουν κάθε πρόσθεση ξεχωριστά: σου μαθαίνουν να προσθέτεις με κάποιους κανόνες και κάποια παραδείγματα και τα υπόλοιπα τα κάνεις μόνος σου. Έτσι είναι και η μαθητική παρέλαση: σου δίνει μια βάση να ψαχτείς γιατί μπορεί να γίνεται αυτο, γιατί θεωρείται τόσο αναγκαίο εκτός από τις εκδηλώσεις και τα μαθήματα να γίνεται και παρέλαση; Μήπως υπάρχει λόγος; Μήπως υπάρχει κάτι που πρέπει να ψάξω;

    Είθισται να τα κάνουμε τελείως σκατά όταν ξεφεύγουμε από την απλότητα και τα μπερδεύουμε όλα κατά το δοκούν. Δεν είανι κάτι το πολυσύνθετο η παρέλαση, κάτι τελείως απλό είναι. Μια εκδήλωση μνημης είναι. Δηλαδή πως πάμε στη γιορτή μας ν'ανοίξουμε το μπουκαλάκι να το γιορτάσουμε, ή στα γεννέθλια φέρνουμε την τούρτα; Δεν είναι κάτι παραπάνω ή πιο σύνθετο η παρέλαση, απλά εμείς τείνουμε να δίνουμε πιο σύνθετες ερμηνείες.

    Και ξαναλέω ότι είμαστε ένας λαός παντελώς αμνήμων, ικανοί να ξεχάσουμε ακόμη και το ποιος μας πήδαγε πατόκορφα μόλις χθες. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε τις μαθητικές παρελάσεις για να τιμήσουμε όλους εκείνους χάρη στους οποίους είμαστε σήμερα ελευθεροι; Αυταπόδεικτο νόημα ποτέ δεν υφίσταται. Τα νοήματα τα ορίζουμε εμείς με τη στάση, τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας.

    ΣΗμαία: όντως είναι σύμβολο. Το 21 κάθε περιοχή είχε τη δική της: άλλη οι Σπέτσες, άλλη η Ύδρα, άλλη ο Μοριάς, άλλη η Ρούμελη κ.ο.κ. Λέει κάτι αυτό; Όχι. Όλες αυτές οι σημαίες εν συνεχεία συμπτίχθηκαν σε μία, αυτήν που έχουμε σήμερα. Και δεν έχιε σημασία καμία το γεγονός ότι την επέβαλε ο όθωνας. Δεν έχει καμάι απολύτως σημασία ότι τα χρώματα τα διάλεξε για να του θυμίζουν την πατρίδα του τη Βαυαρία. Σημασία έχει το τι υπάρχει από πίσω, τι συμβολίζει.
    Και αν μη τι άλλο, υπάρχει και το εξής: το να θέλει ο οποιοσδήποτε να αποδείξει πως η σημαία στην πραγματικότητα δεν συμβολίζει τίποτε, είναι σα να λέει ότι μπορώ να πηγαίνω στο σπίτι του γείτονα να χέζω στην εξώπορτά του και να χτυπάω το κουδούνι να ζητήσω και κωλόχαρτο. Δηλαδή επειδή εγώ κάτι τέτοιο το βρίσκω φυσιολογικό πάει να πει ότι ο άλλος δεν έχει το δικαίωμα να τσαντιστεί;
    Εγώ τη γουστάρω τη σημαία ακριβώς επειδή συμβολίζει πολλά. όταν βγαίνει ό άλλος -που δικαίωμά του να μην του λέει τίποτε- και την καίει μπροστά στα μάτια μου, αυτομάτως με προκαλεί.
    Δυστυχώς η λέξη ελευθερία είναι μια παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα: νομίζουμε πως ελευθερία είναι να κάνουμε και να λέμε ό,τι γουστάρουμε, και ξεχνάμε πως η βασική αρχή της ελευθερίας είναι ο σεβασμός του διπλανού μας.
    Κι επίσης μην ξεχνάμε το εξής: εδώ χύνεται αίμα και πέφτει το ξύλο της αρκούδας για το έμβλημα μιας ομάδας, η ρημάδα η σημαία τι πειράζει;

    Οι διάφορες συμπεριφορές των καθηγητών δυστυχώς είναι ο μεγάλος καρκίνος κατ'εμέ, και ήδη έχω ξεκινήσει να γράφω για το ζήτημα σχετικά. όμως μην ξεχνάμε και κάτι, όσο κι αν ΔΕΝ θέλω να τους δικαιολογήσω: ότι κάπου είναι υποχρεωμένοι να βαστάνε και τα λουριά. Δεν μπορεί σε ένα σχολείο ο κάθε μαθητής να κάνει ό,τι γουστάρει. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τελείως εσφαλμένο τρόπο. Ορθόν, και είανι πολύ μεγάλο θέμα προς συζήτηση.

    Κάτι άλλο τώρα: zaphod, έχεις καταλάβει νομίζω πως δεν είμαι ούτε μισαλλόδοξος, ούτε φανατικός ούτε κάτι άλλο αντίστοιχο. Οπότε είναι προφανές ότι δεν μιλάω και με τέτοια κριτήρια. Επίσης, δεν πρότεινα να συνεχίσουν οι παρελάσεις επειδή τα παιδιά βαριούνται το μάθημα. Αυτό που έθιξα είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τέτοιο μέγεθος κατάντιας που ακόμη κι αν η χρησιμότητα πχ μιας παρελάσεως για την ώρα περιορίζεται στο να ανακτήσουν κάποιο ενδιαφέρον τα παιδιά για το σχολείο, δεν πρέπει να το πετάμε στον Καιάδα. Στο ενδιαφέρον για το σχολείο εστίασα, όχι στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα, ίσως να μην το έθεσα με σαφήνεια.

    Στα υπόλοιπα τώρα: να πληροφορήσω ότι οι Βαυαροί έχουν εκπαιδευτικό σύστημα τέτοιο που ακόμη και τα γερμανάκια ν'ανταπεξέρχονται διά της βίας. Όχι για άλλον λόγο, αλλά επειδή δεν γουστάρουν πολλούς ξένους στα πόδια σου (και ως γνωστόν αν τα παιδιά σου ζορίζονται, συνήθως πας αλλού). Νομίζω ότι αυτό είναι κλάσεις χειρότερο από το να έλεγε πχ το γερμανικό κράτος ότι αποκλείω το παιδί σου από την παρέλαση, όταν εν γνώσει του σε αποκλείει από ολόκληρη την κοινωνία του.

    Αναφορικά με τα του εμφυλίου, δυστυχώς είναι πασίγνωστο ότι πολλές από τις ηλίθιες νοοτροπίες μας τις έχουμε κληρονομήσει από τα πάθη των παλαιοτέρων. Διαβάζοντας την ιστορία του εμφυλίου, πολιτικοποιείσαι μόνο αν προηγουμένως έχεις κομματικοποιηθεί. ΑΝ αποφύγεις το δεύτερο, μπορείς κάλλιστα να αποφύγεις και πολλά άλλα. όταν θα βγει βιβλίο για τον εμφύλιο που θα ξεκινάει με την πρόταση "{Μας τον επέβαλαν οι ξένοι να τον κάνουμε, δίχως πρακτικά αν υπάρχει λόγος να το κάνουμε, δίχως αν έχουμε λόγο να τον κάνουμε", τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΩΠΩ χαμός!!!!!!
    Εν συντομία. Αν κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τα εθνικά σύμβολα δεν έφταιγαν τα σύμβολα, αλλά αυτοί οι κάποιοι. Οπότε θεωρώ εντελώς παιδιάστικη την αναφορά σε "πανιά" και "σεντόνια".
    Όσο για το φασισμό του "προαιρετικού" δεν το καταλαβαίνω. Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι προαιρετικά - οι υποχρεώσεις είναι ελάχιστες - οπότε για ποιό φασισμό μιλάτε; Όπως προαιρετικό είναι να πηγαίνεις Εκκλησία, να παντρεύεσαι Θρησκευτικά, να βάζεις τη σημαία σπίτι σου στις Εθνικές εορτές, το ίδιο προαιρετικό να είναι και η συμμετοχή σε "αγήματα απόδοσης τιμών".

    Μου φαίνεται πως αυτή η νοοτροπία για τον "φασισμό του προαιρετικού" είναι μια καθεστωτική προσέγγιση με καταργήσεις και απαγορεύσεις. Επίσης μου θυμίζει μια κακή λέξη από Φ.. (ή και Κ.. τα ίδια σκατά ήταν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ humma: Σόρι, σε πήρε τζάμπα η μπάλα. Κεκτημένη ταχύτητα!

    @ hades:

    "Η παρέλαση δεν έχει ως σκοπό να σου εξυψώσει το πατριωτικό αίσθημα: έχει ως σκοπό αν σε κάνει να ψάξεις λίγο παραπέρα -σε συνδυασμό με τη διδασκαλία οιασδήποτε μορφής- να σκεφτείς τι μπορεί να κρύβεται από πίσω"

    " το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τέτοιο μέγεθος κατάντιας που ακόμη κι αν η χρησιμότητα πχ μιας παρελάσεως για την ώρα περιορίζεται στο να ανακτήσουν κάποιο ενδιαφέρον τα παιδιά για το σχολείο,"

    Λαθος και πάλι λάθος. Το ύστατο επιχείρημα για τις παρελάσει είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ότι "υψώνουν το πατριωτικό αίσθημα"!

    Το παιδαγωγικό σύστημα έχει τέτοια χάλια, εν μέρει ΚΑΙ, γιατί ενθαρρύνονται ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ διεργασίες όπως η παρέλαση!

    Σαν εκδήλωση μνήμης θα μπορούσαμε να κάνουμε....ορειβασία ή να παίξουμε μπάλα (όπως παίζουν προς τιμήν κάποιου παίχτη πχ). Το νόημα μιας παρέλασης είναι πολύ διαφορετικό απ' ότι νομίζεις. Είδα στο profile σου πως έχεις διαβάσει (και σου άρεσε) το 1984. Κάποια πράγματα που λέει εφαρμόζονται διαχρονικά, απλά σε κάποιους αρέσουν και προτιμούν να κάνουν πως δεν βλέπουν :-Ρ


    Περί Γερμανών: Βάλε Άγγλων, Σουηδών, ότι θες. Σε επίπεδο νόμων είμαστε πίσω. Τέλος :-Ρ

    @slartibartfast: Οι νομικίστικες δικολαβίες σου δεν μου αρέσουν. Οκ, τότε είναι προαιρετικό να πηγαίνεις με την τσουτσού έξω να κάνεις μάθημα :-Ρ
    Ο (ατομικός) εκκλησιασμός, η βόλτα, η τσουτσού που λέγαμε ΔΕΝ είναι σχολικές εκδηλώσεις. Οι σχολικές εκδηλώσεις πρέπει να έχουν να κάνουν με την μάθηση / διαπαιδαγώγηση και όχι με την παραγωγή φαντάρων.

    Θα σου άρεσε να είσαι στη Σαουδική Αραβία (@hades: Δεν ξερω τι γντ εκεί. Πριν με φας βάλε και άλλες λέξεις: Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν κ.α.) και να υπήρχε προαιρετικός ...σχολικός εκτζαμισμός (ο αντίστοιχος εκκλησιασμός :-Ρ) ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες; Με τόσους αγιατολάχ έτοιμους να σφάξουν τον οποιονδήποτε οπουδήποτε διαφωνούντα ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕΣ να εξασκήσεις το "δημοκρατικό" σου δικαίωμα στην προαιρετικότητα;

    Οι φωνές υπέρ της "προαιρετικότητας" κτλ είναι σαφώς οι φωνές της εδώ βολεμένης πλειοψηφίας, και ένας τρόπος να στοχοποιηθουν οι διαφωνούντες.

    Κανένας νόμος δεν ισχύει προαιρετικά. Εκτός Ελλάδας.

    Πάλι τέλος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. zaphod, συμφωνώ με το σκεπτικό του ποστ (αφού συμφωνώ άλλωστε με το σκεπτικό σου γενικά!) όμως δύο επισημάνσεις/ενστάσεις:

    1) Περί μνήμης και λήθης:

    "Η ιστορία προκύπτει από τη λήθη, όχι από τη μνήμη.
    Αν μια κοινωνία θυμόταν τα πάντα, δεν θα υπήρχαν ιστορικοί.
    Επομένως η ιστορία προκύπτει από τη λήθη, γιατί με τη χρονική απόσταση, κάθε παρουσία μετατρέπεται σε ίχνος, δηλαδή χάνονται τα φυσικά της χαρακτηριστικά και η θέση της στα συμφραζόμενά της, ενώ εμείς δεν έχουμε ακόμη αρχίσει την διαδικασία ανάκτησης του παρελθόντος.

    Πηγή: "Πως το παρελθόν γίνεται ιστορία;" Του Αντ.Λιάκου, Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σελ.183.

    2) Περί σημαίας, παραπέμπω ένα απόσπασμα από σχετικό θέμα του blog μου:

    Το πανί που κυματίζει μετατρέπεται σε φετίχ και γίνεται ο ορατός αντιπρόσωπος της εθνικής κοινότητας, η οποία συνιστά ουσιαστικά το αντικείμενο της λατρείας.
    Το φετίχ ανοίγει το δρόμο στον μυστικισμό: η σημαία είναι ένα απλό αντικείμενο το οποίο ο πατριώτης αντιμετωπίζει με δεισιδαιμονικό σεβασμό διότι νομίζει πως υπάρχει μια στενή σχέση συγγένειας ανάμεσα σε αυτόν και το πανί.
    Η εθνική σημαία είναι αντικείμενο σεβασμού το οποίο προστατεύεται από οποιαδήποτε προσβολή.
    Εδώ ξαναβρίσκουμε τις πρωτόγονες φυλές όπως τις περιγράφει ο Sigmund Freud στο "Τοτέμ και Ταμπού". Τα μέλη της φυλής θεωρούν εαυτούς συγγενείς εξ αίματος, απογόνους κοινών προγόνων και συνδέονται στενά μεταξύ τους τόσο με κοινές υποχρεώσεις του ενός προς τον άλλον, όσο και μέσω της πίστης τους στο τοτέμ.
    "Σε διάφορες σημαντικές περιστάσεις", γράφει ο Φρόιντ, "τα μέλη της φυλής προσπαθούν να τονίσουν την συγγένειά τους με το τοτέμ (...) φορώντας το τομάρι του" ακριβώς όπως οι πατριώτες τυλίγονται με την εθνική τους σημαία για να γιορτάσουν μια νίκη στον αθλητισμό ή για να εκφράσουν την αγάπη τους προς την πατρίδα.
    Στο ίδιο του έργο, ο Φρόιντ, αναφέρει και άλλα χαρακτηριστικά της πρωτόγονης φυλής που απαντώνται στους πατριώτες: τα μέλη της φυλής θεωρούνται μεταξύ τους "αδέλφια", που τα ενώνουν δεσμοί αλληλεγγύης και συλλογική ευθύνη.
    Στην περίπτωση του φόνου ενός μέλους της φυλής από κάποιον ξένο, όλη η φυλή του φονιά ευθύνεται για την πράξη του και όλη η φυλή του θύματος αναλαμβάνει συλλογικά την ανταπόδοση".

    Πηγή: "Για τη σημαία και το έθνος" (Σώτη Τριανταφύλλου, Ηλίας Ιωακείμογλου), σελ.31,113.

    http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/09/american-gothic.html

    doctor

    Υ.Γ. Σεντονάκι μου βγήκε ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. οι παρελάσεις υπήρξαν μια ζωή ο εφιάλτης μου. ειδικά στη φάση που έπρεπε να γυρίσουμε προς την εξέδρα των επισήμων και να δούμε την αρχοντομουτσουνάρα του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων. ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να τιμήσουμε αυτούς τους μπαγλαμάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Zaphod και εκκλησιασμό όταν έχουμε (τουλάχιστον εδώ συμβαίνει 2-3 φορές το χρόνο) είναι προαιρετικό καθαρά. Το πρωί παίρνονται απουσίες και όποιος θέλει πάει στην Εκκλησία. Σου θυμίζω πως εδώ έχουμε αρκετούς Μουσουλμάνους και 40% Καθολικούς χωρίς να χει εκδηλωθεί κανένα παράπονο ή πρόβλημα - μάλιστα κάποιες φορές σε γιορτές οι Καθολικοί με συνοδεία κάποιων καθηγητών πάνε στην Καθολική Εκκλησία (έχω πάει και γω δύο φορές - ενώ οι Ορθόδοξοι κάνουν μάθημα) και εννοείται πως αν είχαμε τζαμί θα πηγαίναν και οι Μουσουλμάνοι στα ραμαζάνια ή δεν ξέρω εγώ τί άλλο έχουν. Και με τόσες Θρησκευτικές μειονότητες δεν υπάρχει απολύτως κανένας "φασισμός" της πλειοψηφίας (σε ένα πολύ Θρησκευτικό νησί). Μήπως εσύ είδες εδώ κανέναν Ορθόδοξο Ταλιμπάν να ορμάει να σε σφάξει για τα πιστεύω σου; Δεν με νοιάζει τί γίνεται στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, είμαστε στην Ελλάδα και για την Ελλάδα μιλάμε.

    Βολεμένη πλειοψηφία και στοχοποίηση των λίγων; Αν ζούσαμε στη χούντα θα χες δίκιο και θα μουν μαζί σου. Αλλά μου φαίνεται φασισμός η κατάργηση/απαγόρευση για να αισθάνονται ομορφότερα οι διαφωνούντες. Είμαστε διαφορετικοί - ας χαρούμε ο καθένας τη διαφορετικότητα του άλλου και το σχολείο ας δίνει τέτοιες ευκαιρείες να εκδηλώνεται και να συνηθίζουμε στη διαφορετικότητα.

    Τέλος, ας καταλάβουμε τί σημαίνει η Σημαία ή οι Αρχές. Είναι σύμβολα και θεσμοί με τους οποίους ζούμε και έχουμε κάποια (λίγα έστω αυτονόητα). Όχι ο κάθε κόπανος που εκλέκτηκε ή χρησιμοποιεί τη σημαία για την πάρτη του, αλλά ο θεσμός που εκπροσωπεί. Και καλό θα ταν να το θυμίζουμε συνεχώς σε πρόσωπα που βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις (δήμαρχοι, αρχιεπίσκοποι, πάπες, πρωθυπουργοί κτλ).

    Υ.Γ. 1: Εδώ στην Τήνο η παρέλαση καταλήγει στο μνημείο όπου γίνεται ένα τρισάγιο στους πεσόντες και το κάθε σχολείο καταθέτει ένα στεφάνι. Μου άρεσε πολύ όταν το πρωτοείδα - σε σχέση με τις παρελάσεις-μόστρα που κάναμε στην Πάτρα όταν ήμουν μαθητής.Και χαίρομαι με την αντίδραση των "άτακτων" μαθητών όταν χαβαλεδιάζουν και τους λέω πως αφιερώνουμε 15 λεπτά όρθιοι για κάποιους που πολέμησαν για να πάμε μετά αραχτοί να πιούμε τη φραπεδιά μας.

    Υ.Γ. 2: Είχα να απαντήσω και για τον Φρόυντ αλλά ήδη είναι αρκετά μεγάλο το post. Κλείνω με το εξής: Δεν μας φταίνε οι εκδηλώσεις, αλλά το ότι έχει χαθεί εντελώς η πραγματική έννοιά τους.
    Και σε αυτό φταίμε εμείς που αρκούμαστε στα φρου-φρου και στα λόγια του κάθε καραγκιόζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλά ρε δουλειά δεν έχετε; Τι σεντόνια είναι αυτά που αραδιάζετε;

    2Hades : Το οτι δεν είσαι μισσαλόδοξος και φανατικός φαίνεται από τα γραφόμενά σου. Μάλιστα χτες είχα μία συζήτηση με τον Gromf για σένα οτι έχεις πολύ καλές και τεκμηριωμένες απόψεις και οτι μαε έκανε εντύπωση το οτι υποστηρίζεις τις παρελάσεις. Κατέληξα οτι αυτή πρέπει να είναι η δική σου έκφραση σχιζοφρένειας όπως έχω και γω. Εδώ δεν είμαστε για να απολογούμαστε όμως για τις απόψεις μας αλλά για να κάνουμε συλλόγη απόψεων όπως άλλοι κάνουν συλλογή από πεταλούδες. Είμαστε αντίθετοι ως προς τις παρελάσεις αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα μ' αυτό που λες : "Δυστυχώς η λέξη ελευθερία είναι μια παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα: νομίζουμε πως ελευθερία είναι να κάνουμε και να λέμε ό,τι γουστάρουμε, και ξεχνάμε πως η βασική αρχή της ελευθερίας είναι ο σεβασμός του διπλανού μας." Το οτι όμως ένας καθηγητής πρέπει να βαστάει τα λουριά τοιουτοτρόπως με ξενίζει πως να το κάνουμε; Υπάρχουν άλλα πράγματα που αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής και φροντίδας από την κωλοπαρέλαση η οποία όπως προείπα βοηθάει τελικά στον ευτελισμό της επετείου. Επίσης για τη σημαία είμαι μαζί σου. Περιμένουμε το άρθρο σου σχετικά με τη συμπεριφορά των καθηγητών.

    2Slartibartfast : Ναι δε φταίνε τα σύμβολα αν υπάρχουν φασίστες που τρώνε σάρκες πάνω στη σημαία εκεί θέλω να καταλήξουμε. Τις ελευθερίες που έχουμε ωφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε κατακρίνοντας αυτούς που πάνε να τις καταπατήσουν όπως οι συγκεκριμένοι καθηγητές. Εντέλει εμένα με ενοχλούν περισσότερα και σημαντικότερα πράγματα από μία απλή αναγραφή θρησκεύματος (δε με ενοχλεί ούτε η κατάργησή της ούτε η αναγραφή της) στις ταυτότητες ούτε ο θρησκευτικός όρκος των βουλευτών. Αυτοί ορκίζονται ας διαμαρτυρηθούν οι ίδιοι, χέστηκα, σιγά μη το κάνω και θέμα. Δε θεωρώ οτι κινδυνεύω απ' αυτά αλλά από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις ευαισθησίες του όποιου πολίτη, θρησκευτικές, πολιτικές, πατριωτικές για να κάνουν τη δουλειά τους.

    2Zaphod : Συγχωρεμένος! Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω οτι θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλες εκδηλώσεις μνήμης που να χρησιμεύουν και σε κάτι και να μη χρειάζονται απώλεια διδακτικών ωρών. Οι παρελάσεις γίνονται ακριβώς γι' αυτό που λες : "ανύψωση πατριωτικού αισθήματος". Σχετικά με τους αγιατολάχ τους θεωρώ επί του παρόντος ακίνδυνους. Τους έχουμε απωθήσει αντανακλαστικά και δε τους δίνουμε σημασία. Η γραφικότητα που έχουν αποκτήσει δε μας επιρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά.

    2Doctor : Γιατρέ λάθος!!! Εγώ το έγραψα το ποστ ;-). Τον Φρόυντ δε μπορώ να τον αντικρούσω όταν τα λέει έτσι. Εγώ πάντως δεν αισθάνομαι πρωτόγονος εξαιτίας των πεποιθήσεών μου. Θέλω να κρατήσω το : "Η εθνική σημαία είναι αντικείμενο σεβασμού το οποίο προστατεύεται από οποιαδήποτε προσβολή." Σεβασμός : Θεμέλιο δημοκρατικότητας. Θα ρίξω τελικά το φταίξιμο στο βασιλιά που έχτισε τον Πύργο της Βαβέλ ;-)

    2pastaflora : Πες τα ρε γαμώτο, με τους μαλάκες τους επισήμους!. Για σας βρε την κάναμε την παρέλαση;

    2Slartibartfast2 : Και πάλι μαζί σου. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι Zaphod κάνουν έτσι για τέτοια θέματα. Είναι οι σπασμωδικές κινήσεις που έλεγα μάλλον εκπορευόμενες από το παρελθόν. Γιατί να γκρινιάζουμε μόνο για τα αρνητικά και να μη βλέπουμε και τα θετικά. Το παράδειγμά σου με τους Καθολικούς και ξέρω και γω από πρώτο χέρι για τους Μουσουλμάνους είναι καταλυτικό. Είδες οτι τους έγραψα με κεφαλαίο ασυναίσθητα λόγω σεβασμού; Μόλις το παρατήρησα! ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΑΑΑ ΜΟΥΟΥΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @hades
    Σχετικά με τον Εμφύλιο, γιατί την άποψή μου για τις παρελάσεις την εξήντλησα!!
    Κανένας εμφύλιος δεν ξεκινάει επειδή απλώς και μόνο τον ήθελαν οι ξένοι (βλ. στην δική μας περίπτωση Βρετανοί).
    Οι Βρετανοί τον υποδαύλισαν σαφώς, ενέτειναν κάποιες καταστάσεις αλλά ουσιαστικά άναψαν την σπίθα στη δάδα που υπήρχε ήδη από το 1922 και μετά.

    Θα ήταν εξαιρετικά βολικό να ρίχναμε τις ευθύνες μας στους ξένους, για όλα φταίνε οι κακοί Άγγλοι και οι ακόμα χειρότεροι Αμερικάνοι αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

    Η ιστορία του Εμφυλίου έχει πολλά ακόμα να μας διδάξει και να μας φανερώσει και άμα την δούμε σε όλη της την έκταση, απαλλαγμένοι από προσωπικά μίση και πάθη ή παρωπίδες, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι έγινε και το κυριότερο γιατί.

    Η άποψη που λές, ότι μας τον επέβαλαν οι ξένοι, κυριαρχούσε στην βιβλιογραφία μέχρι πολύ πρόσφατα, τόσο στην αριστερή όσο και στην δεξιά (με διαφορετικά εφαλτήρια κάθε μια αλλά το συμπέρασμα ήτανε το ίδιο). Μια προσπάθεια αποδέσμευσης από αυτό τον βραχνά που δεν μας άφηνε να δούμε πέρα από την μύτη μας, γίνεται τα τελευταία χρόνια-όχι χωρίς εμπόδια. Μια προσπάθεια να κατανεμηθούν οι ευθύνες όπως θα έπρεπε και να σταματήσει ο περιβόητος στρουθοκαμηλισμός μας, όσον αφορά τα δικά μας λάθη του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @doc: Σιγά μην διαφωνήσουμε!

    Το ποστ είναι του humma, οι γαμάτες φωτο δικές μου όπως και τα λαμπρά μου σχόλια :-Ρ

    @pastaflora: Μέσα! Άλλη μια (σωστή) άποψη στο ίδιο θέμα.

    @ slarti: Εκπαιδευτικάρα μου, εδώ μου τα χαλάς! Θα συνεννοηθούμε ρε; Άλλο το έχουμε ταλιμπάν, άλλο το να δίνουμε εφαλτήριο σε τέτοιες απόψεις. Όσο περί μειονότητων, εκκλησιασμών κτλ μαλλον κατάλαβες λάθος. Εγώ δεν θέλω να πηγαίνουν τα παιδιά σε ναούς ως σχολείο! Ούτε προαιρετικά ούτε υποχρεωτικά. ΤΕΛΟΣ! Το βρίσκω φασιστικό σαν νοοτροπία εξαρχής. Αν στην Τήνο είστε προχώ λόγω αυξημένου ποσοστού ...αλλόδοξων, αυτό δεν σημαίνει πως άλλες περιοχές είναι έτσι.

    Όταν έχεις νόμους και συνήθεις που έχουν μόνο στρατοκρατικά ή/και θεοκρατικά καθεστώτα αναγκαστικά δίνεις λαβές σε τέτοια άτομα (πχ Ψωμιάδης, Καρατζαχέρης, Άδωνις κτλ κτλ) να λένε τα δικά τους.

    @humma:
    "Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι Zaphod κάνουν έτσι για τέτοια θέματα. "

    Δεν καταλαβαίνεις γιατί είσαι μπαγλαμάς :-Ρ
    Μάλλιασε η γλώσσα μου να λεω τα ίδια και τα ίδια.

    @ellie: Να γράφεις συχνότερα!
    Περί εμφυλίου: Ναι μεν εμείς βγάλαμε τα μάτια μας αλλά και ετουτες οι πουτάνες (οι Άγγλοι) είναι μανούλες στην πρόκληση εμφυλίων σε διάφορες χώρες. Διαίρει και βασίλευε.


    @slarti, humma, hades: Περί ελευθερίας:
    Παρεξηγημένη έννοια και από πολλούς. Πχ: Ένας κάποιος πάει και καίει μια σημαία.
    ΔΕΝ την έχει κλέψει
    ΔΕΝ την έχει πάρει από κάποιο κτίριο
    Την έχει αγοράσει. Δικιά του είναι. Έχει δικαίωμα να το κάνει; Αν προσβάλεται κάποιος, έχω να πω μόνο το εξής: Ευτυχώς που κανέναν δεν προσβάλλει το χοιρινό παϊδάκι γιατί το τρώω μετά μανίας.

    Και μήν ακούσω περι προγόνων, αγώνων κτλ γιατί θα τα πάρω κρανίο. Δεν δέχομαι κανένας να έχει περισσότερα δικαιώματα στην σημαία από εμένα ή από τον καθένα που την καίει, οκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @zaphod
    Δεν διαφωνώ όσον αφορά τους Άγγλους τότε και τους Αμερικάνους αμέσως μετά. Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν ήδη προϋπάρχουσες αντιθέσεις, να τις εντείνουν και να καταλήγουν σε εμπόλεμη σύρραξη. Η λέξη κλειδί είναι το προϋπάρχουσες!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μάλιστα, μάλιστα... Άρα να υποθέσω zaphod πως όταν πριν κάποια χρόνια έκαιγαν (κυριολεκτικά) με το κιλό το "Μ εις την Ν" του Ανδρουλάκη επίσης δεν έχεις πρόβλημα ακριβώς επειδή δεν τα είχαν κλέψει απο πουθενά τα βιβλία, αγορασμένα ήταν όλα....
    Ισως να ακουστεί άσχετο, αλλά προ πολλών ημερών, στην έκθεση βιβλίου, ευαγή ομάς επιτέθηκε σε περίπτερο το οποίο και σπαράλιασε (νομίζω και έκαψε, αν και τηρώ κάποιες επιφυλάξεις) επειδή ήταν ακροδεξιών εκδόσεων. Σαφώς θα μου πεις, και ορθώς, ότι εν προκειμένω δεν αγόρασε κανείς κανένα βιβλίο άρα δεν εμπίπτει στην ίδιαν κατηγορία. Στην ίδιαν κατηγορία όμως εμπίπτουν οι προθέσεις.
    Δεν έχω κάτι να προσθέσω επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
    Α, παρεμπιπτόντως, αν έρθει κάποιος και χέσει έξω από το σπίτι σου, τότε προφανώς αν έχει το δικό του κωλόχαρτο αντί να ζητήσει από 'σένα δεν θα είναι πρόβλημα, αν μαντεύω σωστά.

    Humma, κάτι που μάλλον δεν κατέστησα απολύτως σαφές είναι το εξής: σίγουρα περί ορέξεως ουδείς λόγος όπως λενε, και όλοι έχουν το δικαίωμα να έχουν την άποψή τους -άλλωστε δε νομίζω ότι επιχειρεί κανείς εδώ μέσα να αλλάξει τις απόψεις των άλλων, διάλογο κάνουμε- όμως δεν έχει να κάνει το θέμα (των παρελάσεων) με το ότι έχω κάτι υπέρ των παρελάσεων. Το πρόβλημά μου είναι με το ότι έχω πολλά ΚΑΤΑ της κατάργησής των.
    Θα σου φέρω ένα άλλο παράδειγμα: η μεγάλη κατηφόρα στη γλώσσα (που είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την παιδεία μάλιστα) ξέρεις πότε ξεκίνησε; Θα γελάσεις: με την επιβολή του μονοτονικού ήτοι την κατάργηση των τόνων και πνευμάτων (ενώ η μπάλα πήρε και το έκτο γράμμα του αλφαβήτου, στίγμα). ΑΠό λεπτομέρειες ξεκινούν πάντα οι μεγάλες μαλακίες. Ο κυριότερος λόγος που είμαι υπέρ των παρελάσεων είναι όπως ήδη έγραψα το γεγον΄ςο ότι είμαστε αποδεδειγμενα αμνήμονες. Και η έλλειψη μνήμης δημιουργεί πολλά προβλήματα σε βάθος χρόνου.
    Αναφορικά με τους καθηγητές, ήδη τοι'χω γράψει (το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν) σε ένα περί παιδείας θέμα και μπορείς να το δεις αν σε ενδιαφέρει. Απλλά το θέμα είναι τεραστιο, πολυσύνθετο, και μέχρι να φτάσω στην οτπική γωνία που παραθέτεις εδώ, έχω καιρό ακόμη....(όρεξη να'χω να γράφω βασικά!) :):):):)

    Ellie, ντάξει, ο καθείς με τις απόψεις του. Προσωπικά δεν πιστέυω στις συμπτώσεις και ιδίως ο εμφύλιος έχει υπερβολικά πολλές... συμπ΄τωσεις αν κι εφόσον αφήσω τον εξωτερικό παράγοντα. Πχ, μάλλον ήταν σύμπτωση οι απόψεις του Τσώρτσιλ (θα τις ξέρεις πιστεύω), επίσης το γεγονός οτι το ΚΚΕ παρέδωσε όλα τα όπλα του προ Βάρκιζας (που θα ξέρεις πιστεύω ότι το ίδιο θεωρεί πως ήταν το μεγαλύτερο ιστορικό του λάθος) δίχως καμία επίσημη διαβεβαίωση -παρά μόνο με προφορικές συμφωνίες, όπως σύμπτωση είναι και το ότι ο Ζαχαριάδης ήταν ο μοναδικός (και μάλιστα τόσο επιφανής) που κατάφερε να αποδράσει από την εξορία δίχως να πάρει χαμπάρι κανείς τίποτε, όπως σύμπτωση θα ήταν ότι μετά οι Σοβιετικοί τον εξαφάνισαν στη Σιβηρία δίχως να μπορεί να δει καν την οικογένειά του, όπως σύμπτωση θα ήταν ότι οι ΣΟβιετική δεν έδωσαν την παραμικρή βοήθεια στο ΚΚΕ έστω και κάτω από το τραπέζι (όχι, προφανώς η ΓΙάλτα δεν έπαιζε κανένα ρόλο), όπως σύμπτωση θα ήταν ως φαίνεται και το επί εμφυλίου δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά ολι αμερικανικές βόμβες ναπάλμ (ήθελαν να έχουν κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα πριν τη χρήση τους στο ΒΙετνάμ βλέπεις).
    Με λίγα λόγια, αποκλείωντας τον εξωτερικό παράγοντα, μπλεκόμαστε στις συμπτώσεις. Προσωπικά προτιμώ να τον μπλέκω, ιδίως από τη στιγμή που το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο εξωτερικός παράγοντας.
    Γενικά η αλήθεια είναι ότι το παραμύθιασμά είναι κάτι που μας άρεσε ανέκαθεν. Πχ ο Γέρος της Δημοκρατίας προφανώς δεν ήταν ΥΠΕΣ τότε, ούτε είχε καμιά ανάμειξη, αν κι εγώ άλλα ξέρω, αλλά δεν έχει σημασία αυτό.
    Επί της ουσίας, αν κι έχω διαβάσει πολλά βιβλία για τον Εμφύλιο, πρακτικό λόγο δικό μας, ελληνικό λόγο, που να "απαιτούσε" την έναρξη του Εμφυλίου δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @hades:

    Προσοχή! Οι αποχρώσεις είναι λεπτές:

    Για το βιβλίο:Πολύ καλή η παρατήρησή σου. Σαφώς και τους αναγνωρίζω το δικαίωμα να το κάνουν. Όπως μου αναγνωρίζω το δικαίωμα να λέω πως είναι μαλάκες και σκοταδιστές :-)
    ....και να φοβάμαι, κατά τα γνωστά, πως αργότερα θα κάψουν ανθρώπους. Αν θυμάσαι δεν τους μπουζούριασε κανένας (και δικαίως) αλλά όλοι τους κορόιδευαν!

    Για το σπίτι-χέσιμο-κωλόχαρτο: Δικολαβίες! Το σπίτι σου είναι χώρος ΣΟΥ και όχι κοινόχρηστο. Εγώ θα του φερνα τα σκατά στα μούτρα.


    Για το περίπτερο: Καταστροφή ξένης περιουσίας, βανδαλισμός κτλ. Απορριπτέον, αν και μου άρεσε :-)

    Απλά είναι. Η μια ιδέα δεν παθαίνει τπτ, ενώ η περιουσία παθαίνει!

    Η γνώμη, η διαφορετική γνώμη είναι καλό να υπάρχει γενικώς. Ο όποιος ακτιβισμός έχει πλάκα επίσης. Οι πράξεις βίας εναντίον προσώπων και περουσιών είναι γενικά καταδικαστέες.....χμμμμ εκτός και αν είναι εναντίον τραπεζων ή πολυεθνικών :-)

    Αν κάποιος κάνει κάτι υπάρχει διαφορά αν σε θίγει (θεωρητική ζημιά δηλαδή) ή σου κάνει όντως κακό. Αυτό είναι το όριο, αυτή και η διάκριση. Και ο Ρουσσώ τα ίδια θα έλεγε :-)




    Περι εμφυλίου: κουλουβάχατα! Εν μέρει έχεις δίκιο. Πολλοί που ήταν στον ΕΛΑΣ αρχικά μετά πήγαν και έγιναν ΛΟΚατζήδες κυνηγώντας τον Δ.Σ.Ε. Υπήρχε εθνικός διχασμός από παλαιότερα, ο οποίος στην κατοχή φούντωσε και ξέσπασε (κατάλληλα υποδαυλισμένος από ξένους και ανίκανες ΕΛ ηγεσίες) επί εμφυλίου και αργότερα.


    ....Πλάκα έχει πάντως που οι εθνικόφρονες αποκαλούσαν τον εμφύλιο "συμμοριτοπόλεμο" και οι αριστεροί "δεύτερο αντάρτικο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @hades

    Δεν απέκλεισα τον εξωτερικό παράγοντα, οι Βρετανοί και αργότερα οι Αμερικανοί έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις.Οι Ναπάλμ δοκιμάστηκαν στον Γράμμο, περί τα τέλη του εμφυλίου, και ο Τσαλδάρης ζηταγε να πέσει ατομική βόμβα για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με τους κομμουνιστές.
    Τα γεγονότα όμως έχουν μια συγκεκριμένη χρονολογική σειρά και με το να τα ρίχνουμε όλα έτσι στο τσουβάλι και να εξάγουμε συμπεράσματα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
    Ο Ζαχαριάδης από ποια εξορία ακριβώς απέδρασε;;;; Επί Μεταξά συνελήφθη, όταν ξεκίνησε η Γερμανική Κατοχή βρισκόταν στην Κέρκυρα, παραδόθηκε στους Γερμανούς, οδηγήθηκε στο Νταχάου, όπου επιβίωσε για χ,ψ λόγους (η μια άποψη λέει ότι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς για να γλιτώσει το κεφάλι του και η άλλη ότι λόγω του ότι ήταν από τους αγαπημένους του Στάλιν την έβγαλε ελαφρά και δεν πέθανε, όπως επίσης δεν πέθανε κανένας απ'τους αγαπημένους του Στάλιν γενικώς!). Από το Νταχάου απελευθερώηκε και ήρθε στην Ελλάδα τον Μάιο του 1945 όπου και ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος. Έφυγε από την Ελλάδα το 1949, έχοντας χρεωθεί μια ήττα και το 1956, μετά τον θάνατο του Στάλιν και το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ ακολούθησε τη μοίρα όλων των σταλινικών γενικών γραμματέων, καθαιρέθηκε και οδηγήθηκε στην Σιβηρία.
    Τον Φεβρουάριο του 1945 το ΚΚΕ υπέγραψε την Συμφωνία της Βάρκιζας και παρέδωσε ένα μέρος του οπλισμού του, όχι το σύνολό του!! Γραπτή εγγύηση όπως το λες ήταν η ίδια η συμφωνία, γι αυτό και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του εμφυλίου γίνεται συνέχεια λόγος για παραβιάσεις της Βάρκιζας. Η αθέτηση της συμφωνίας αυτής ήταν και ένας από τους λόγους που δεν άφησαν το ΚΚΕ αργότερα να αποδεχθεί καμία πρόταση ειρήνης προερχόμενη από το αντίπαλο στρατόπεδο.
    Όσο για τους καθαρά εσωτερικούς λόγους που οδήγησαν σταδιακά στον εμφύλιο, ξεκινάνε ήδη από την διαίρεση την ελληνικής κοινωνίας το 1916, με τον Εθνικό Διχασμό, ο οποίος εντείνεται το 1922 με την έλευση των προσφύγων. Η απογόητευσή τους από τον Βενιζέλο οδηγεί, μαζί με άλλους παράγοντες, στην σταδιακή άνοδο της αριστεράς, η οποία φαίνεται να αποτελεί το μόνο αντιστάθμισμα έναντι των δυο παραδοσιακών κομμάτων.
    Οι συχνές εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, με αποκορύφωμα το κίνημα του Μαρτίου του 1935 δημιουργούν έναν στρατό με καθαρά βασιλικό προσανατολισμό και η επιστροφή του Βασιλιά γίνεται μετά βαϊων και κλάδων. Η επιβολή της Μεταξικής δικτατορίας με την συγκατάθεση του βασιλιά και την ανοχή των κομμάτων κάνουν τον λαό να δυσαρεστηθεί και με τους δυο τους σε μεγάλο βαθμό.
    Η κατοχή απλώς εντείνει αυτές τις διαφορές ενώ η ίδρυση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ νομιμοποιεί και ισχυροποιεί στην συνείδηση του λαού την θέση του ΚΚΕ, καθώς τα λοιπά κόμματα δεν συμμετέχουν σε κανενός είδους αντίσταση. Ενώ μια νέα τάξη δημιουργείται, αυτών που πλούτισαν κατά τη διάρκεια της κατοχής.
    Τα Δεκεμβριανά, η Συμφωνία της Βάρκιζας, η λευκή τρομοκρατία που ακολούθησε και οι διώξεις εναντίον των αριστερών που ξεκίνησαν πόλωσαν το κλίμα ακόμη περισσότερο και τελικά η έκρηξη έγινε μετά τις εκλογές του 1946 και το απροκάλυπτα νοθευμένο δημοψήφισμα για την επιστροφή του Γεωργίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Zaphod, συμφωνώ με αυτό που λες αλλά με μιαν υποσημείωση: αυτού που έγραψα περί ελευθερίας παραπάνω. Όσον αφορά την ένστασή για το σπίτού παράδειγμα, ωραία, αφού παίζουμε με τις λέξεις να το διασκευάσω εκ νέου και το πώ "έξω ακριβώς από την εξώπορτά σου, στο πεζοδρόμιο". Το θέμα δεν είναι να παίζουμε με τις λέξεις (εγώ δηλαδή, που αρέσκομαι να το κάνω κάποιες φορές).
    Το θέμα δεν είναι να γίνεται κάτι -το ο,τιδήποτε- και μετά να κάνουμε λόγο για σκοταδιστές κλπ. Είμαστε 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με τουλάχιστον 9,5 εκατομμύρια διαφορετικές αντιλήψεις. Είναι φύσει αδύνατον ο καθείς να κάνει ό,τι γουστάρει, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και για τον διπλανό. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, γουστάρεις να κάνεις τη σημαία; Δικαίωμά σου. Γιατί το κάνεις σε κοινή θέα και δεν το κάνεις στο σπίτι σου; Μήπως επειδή θες να με προκαλλέσεις; ΌΛες οι απόψεις πρέπει να είναι σεβαστές, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή όχι. Αλλά διαφορετική η προσωπική άποψη από τη δημόσια πρόκληση.

    Ellie, λοιπόν, δεν θα επεκταθώ και πλύ επί του θέματος, διότι πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος. Μου λες για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Χαίρω πολύ , χαιρόπουλος. Μην ξεχνάς ότι η τότε κυβέρνηση αντιπαράθετε μεταξύ άλλων ακριβώς κι αυτό που λες: ότι το ΚΚΕ δεν αφοπλίστηκε πλήρως ως προέβλεπε η συμφωνία. Και πάει λέγοντας. Τον μύλο θα κάνουμε ή την κολοκυθιά; Εγώ θέλω να βλέπω τα πράγματα από τη μέση, όχι από κάποια πλευρά, διότι για τα δικά μου κριτήρια το θεωρώ ηλιθιο να λαμβάνω θέση για γεγονότα που δεν έχω ζήσει (ούτε εσύ πιθανολογώ) και αποτελούσαν πάθη ΑΛΛΩΝ, όχι δικά μου. Και οι δύο πλευρές έκαναν μαλακίες, και οι δύο πλευρές διέπραξαν απανθρωπιές, και οι δύο πλευρές έσφαξαν κόσμο, και οιι δύο πλευρές διέπραξαν ολέθρια λάθη. Και ποτέ δεν μπαίνω στο τρυπάκι να αναλύσω ποιος ήταν λιγότερο χειρότερος από τον άλλον ή ποιος έκανε τα λιγότερο χείριστα. Ο εμφύλιος ήταν μια ξενόφερτη πλάνη, επιβεβλημένη κιόλας. Δεν είανι τυχαίο ότι ήμασταν η μοναδική χώρα κι από τις 2 πλευρές που σφαχτήκαμε μόνοι μας μετά το τέλος του παγκοσμίου.
    Μου λες ότι οι ναπάλμ έπεσαν στο τέλος: και αυτό δείχνει τι; ότι ενώ όπως συμφωνείς ο εμφύλιος είχε εξωτερικά ερίσματα, ξαφνικά οι ξένοι αποφάσισαν ν'αποσυρθούν αλλά ως διά μαγείας αποφάσισαν να επανεμφανισθούν περί τα τέλη του; Έτσι απλλά ήρθαν απο το πουθενά, αποφάσισαν να μας δώσουν μερικές ναπάλμ κλπ; Ε, μην τρελαθούμε τελείως δηλάδη.
    Περί Νταχάου, αν και δε νομίζω ότι έχει σχέση, έχω πάει κι έχω δει και τη στολή του Ζαχαριάδη, ήταν εκεί ως πολιτικός κρατούμενος κι αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν θα επεκταθω΄διότι το βρίσκω ανούσιο. Α, εντωμεταξύ, ο Ζαχαριάδης μόνο από τον Μεταξά είχε συλληφθεί;
    Κι επίσης, αντί αν κάνουν οι ΣΟβιετικοί το πιο εύκολο και να τον φάνε λάχανο, γιατί τον είχαν στη Σιβηρία; Κάτι δεν μου πάει καλά δηλαδή. Και πρόσεχε, όχι σε γκούλαγκ, σε εξορία τον είχαν. Περίεργα πράγματα.

    Τέλος πάντων, μην μακρυγορώ. Όπως είπα σαν λαός μας αρέσει το δούλεμα. Ανέκαθεν μας άρεσε. Κι από δούλεμα έπεσε πολύ και προ εμφυλίου με αποτέλεσμα να ξεκινήσει. Όπως δούλεμα είναι και το 'Γέρος της ΔΗμοκρατίας" και δη, τεράστιο. Χαίρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Α, και κάτι ακόμη zaphod. Κατά τη γνώμη όσο φασιστικές είναι οι αντιλήψεις των φασιστών, άλλο τόσο φασιστικό είναι και το να τους στερούμε το δαικαίωμα έφκρασης επειδή εκφράζουν φασιστικές αντιλήψεις.
    Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ hades: Είπα πως διαφωνώ; Ασε τον κόσμο να μιλάει. Δεν θέλω να στερήσω το δικαίωμα έκφρασης σε κανένα.
    Ούτε όμως και το δικό μου και δικό σου δικαίωμα κριτικής της μαλακίας του καθενός!

    Άλλο όμως οι πράξεις βίας σε πρόσωπα, άλλο σε σύμβολα. Το σύμβολο....χαιρετίσματα!

    Ευτυχως ξαναλέω που κανείς δεν προσβάλεται όταν τρώω παϊδάκια! Σε λίγο θα φοβόμαστε και να πούμε καλημέρα, μην παρεξηγηθούν οι ...καληνυχτάκηδες!

    Ρε πρρρρρρ :-Ρ

    ανοίγει
    (
    Θυμάμαι ένα άρθρο που είχα διαβάσει παλαιότερα περί πολιτικής ορθότητας. Δεν μπορείς να πεις "ξεκωλιάστηκα στην δουλειά", μπορεί να παρεξηγηθούν οι έχοντες...κοιλιακά προβληματα.
    Το "δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα" όπως ξερετε άλλωστε επισύρει μηνύσεις.

    Όπως και μια χριστοπαναγία, ΟΧΙ όμως για εξύβριση προσώπου αλλά των θείων! (υπαρκτός νόμος!)

    Πχ αν πεις σε κάποιον
    "Που πα ρε με κόκκινο γαμώ την Παναγία σου" δικαιούται να σου κάνει κάποιος (άσχετος) μήνυση πως του έβρισες τα θεία! Όχι τον άλλον, αλλά τα θεία!

    Γαμώ την θεία μου γαμώ!

    κλείνει
    )

    Περί εμφυλίου κτλ: Η μέση οδός δεν είναι πάντα η σωστή. Αν σου κλέψει κάποιος το σπίτι η απάντηση δεν είναι "δεν παίρνω μέρος" ή το δίκιο είναι κάπου στη μέση :-)

    Ρε συ έχω εμπνευση σήμερα!


    @ellie: Τελικά είναι να μην αρχίσεις ε;
    Πες τα κούκλα μου!!
    Ιστορικός αν θυμάμαι καλά δεν είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΕΝΤΟΝΙ!
    Μπλέξαμε και τον εμφύλιο.. Κρατιέμαι σχολιάζοντας πως αν βγεί κάποιος ιστορικός και τον χαρακτηρίσει σαν "Εφαρμογή Πανεθνικού Αυνανισμού με εξωτερική βοήθεια" θα ξεπεράσουμε πολλά.

    Zaphod ακριβώς στην προαιρετική προσέλευση σε θρησκευτικές ή πολιτικές δραστηριότηες θα διαφωνήσω. Επειδή η παιδεία και στο σχολείο διαδραματίζει ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών χρειάζονται τέτοιες δραστηριότητες (προαιρετικοί εκκλησιασμοί, συναντήσεις, επισκέψεις κ.ο.κ.) ώστε να μάθουν τα παιδιά να σέβονται το καθένα τη διαφορετικότητα και τα πιστεύω του άλλου και όχι μόνο αυτό αλλά και να την αντιλαμβάνονται - αρκεί να γίνεται με αυτό το σκοπό και προσεκτικά.

    Παράδειγμα: Ξεκινάμε με το σχολείο ένα πρόγραμμα προβολών ταινιών τα απογεύματα όπου η συμμετοχή των παιδιών θα είναι προαιρετική. Μέσα στη λίστα είναι και ταινίες και ντοκυμαντέρ που σαφώς έχουν πολιτική ή θρησκευτική θέση (Αμήν, Η Πτώση, Ακήρυχτος Πόλεμος κ.α.) και η επιλογή θα γίνει από εμένα και άλλη μια συνάδελφο προσπαθώντας να περάσουμε κάποια μηνύματα. Άραγε είναι κακό το ότι είναι προαιρετικό και θα προβληθούν κάποια μηνύματα που αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μας; (με την ίδια λογική κάποιοι θα πουν πως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πλύση εγκεφάλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ώπα zaph, μισό. Το αν ξέρεις που πρέπει να κρατάς τη μέση οδό είναι σημαντικό. Ο εμφύλιος, ως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας είναι μια απ'αυτές τις περιπτώσεις: έχω διαβάσει αρκετά βιβλία, πάντα κι απ'τις δύο πλευρές. Ξέρεις τι αποκόμησα; Ότι ο καθένας περιέγραφε έναν τελείως διαφορετικό πόλεμο. Επίσης κάτι ακόμη: και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν τις θέσεις τους πειστικότατα. Οπο΄τε το να παρασυρθείς είναι το πλέον εύκολο. Κι επειδή έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι ο εμφύλιοις προκαλεί διαμάχες και απύθμενα μίση ακόμη και σήμερα, κοντά 60 χρόνια μετά προσπαθώ να είμαι ουδέτερος. Δεν γουστάρω ούτε τα μίση, ούτε τις απέχθειες και γενικά δεν μου αρέσουν οιοιασδήποτε μορφής ακρότητες.
    Το θεωρώ πραγματικά γελοίο και ηλίθιο να κάτσω να πλακωθώ με τον οποιονδήποτε για κάτι που δεν έζησα, μόνο και μόνο επειδή ενστερνίζομαι απόψεις άλλων.
    Να'μαι καλά, απόψεις έχω τις δικές μου. Και πριν διαβάσω αρκετά, ποτέ δεν τις αποκρυσταλλώνω.

    Για το άλλο που αναφέρεις, νομίζω υπάρχει μια... παρεξήγηση: δηλαδή επειδή διαφωνούμε σε κάποια σημεία πάει να πει πως ό,τι γράφω το γράφω επειδή διαφωνούμε ρε; Να συμφωνούμε ή να θέλω να επεκτείνω κάτι αποκλείεται; :):)

    Πάντως το να μιλάς για παϊδάκια σε άνθρωπο που χαπακ΄κωνεται για τη χοληστερίνη είναι όντως προκλητικότατο! ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!

    Slarti, ο καλός ο μύλος όλα τ'αλέθει όπως λένε και οι καλοπερασάκηδες... Κάτσε γιατί σε λίγο θα έχουμε και επέλαση των ΕΛ!! (που πλάκα, πλάκα, δεν έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να είναι μια άνωθεν εντολή τους η διατήρηση των παρελάσεων... ρε λες;!) :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ slarti: Γαμάτη η βάπτιση του εμφυλίου! Μαζί σου!

    Το θέμα με τα παιδιά που θέτεις είναι ζόρικο (άσχετο πάντως με τον εκκλησιασμό καθώς αυτός είναι φανερά εκτός σχολικών δραστηριοτήτων χχεχεχε). Γκρμφ!

    Για τις ταινίες θα ήταν εύκολο να πω το κλασικό "να φαίνονται όλες οι απόψεις" ,αλλά αυτό είναι μαλακία. Σιγά μην τους δώσουμε να διαβάσουν και το "Ο ΑΓΚΩΝ ΜΟΥ" :-Ρ

    Επειδή μυαλό έχεις, όσο και αν σου αρέσει να με τσαντίζεις, αναζήτα βοήθεια στην δικιά σου παράγραφο:

    "ώστε να μάθουν τα παιδιά να σέβονται το καθένα τη διαφορετικότητα και τα πιστεύω του άλλου και όχι μόνο αυτό αλλά και να την αντιλαμβάνονται - αρκεί να γίνεται με αυτό το σκοπό και προσεκτικά."

    Δεν ενδιαφέρει τελικά τι θα δείξεις αλλά πως. Τα παιδιά καλό είναι να μην παίρνουν (όσο γντ οκ;) ούτε μια ούτε δυο, ούτε 18 απόψεις, αλλά να καταλαβαίνουν πως η ΜΙΑ αποψη δεν είναι η απάντηση. Καλό είναι να τα μαθαίνουμε αλγόριθμους μάθησης και όχι έτοιμες απόψεις. Γι αυτό και αντιτίθεμαι στα εκκλησιαστικά, τζαμιστικά, θρησκευτικά κτλ, γιατί ενέχουν την ΜΙΑ και ΟΡΘΗ άποψη, ακόμα και αν αυτή είναι ... αλλού γι αλλού!

    Η επιστήμη έχει μόνο μια απολυτότητα: την α-πο-δει-ξη και διαρκή επαλήθευση από την πραγματικότητα.

    Ρε μακάρι η επόμενη γενιά να μας ξυρίσει όλους...και μένα μαζί! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @hades:
    "Για το άλλο που αναφέρεις, νομίζω υπάρχει μια... παρεξήγηση: δηλαδή επειδή διαφωνούμε σε κάποια σημεία πάει να πει πως ό,τι γράφω το γράφω επειδή διαφωνούμε ρε; Να συμφωνούμε ή να θέλω να επεκτείνω κάτι αποκλείεται; :):)"

    Πάσο, mea culpa :-)



    Παρεμπιπτόντως να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας:

    Παρόλο που διαφωνούμε και σε "ευαίσθητο" θέμα, τα συγχαρητήρια μου στους συμμετέχοντες οι οποίοι επιχειρηματολογούν και δεν αφορίζουν, υβρίζουν κτλ

    Εύγε μας!

    (έπαθα οξεία αβραμοπουλίτιδα και αυτοσυγχαίρομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θεος ειναι Ζαπουλι..εβαλες και ωραιες φωτο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Zaphod says: "Γι αυτό και αντιτίθεμαι στα εκκλησιαστικά, τζαμιστικά, θρησκευτικά κτλ, γιατί ενέχουν την ΜΙΑ και ΟΡΘΗ άποψη, ακόμα και αν αυτή είναι ... αλλού γι αλλού!"

    Απ ότι φαίνεται είμαστε πολύ κοντά. Απλά θεωρώ σημαντικότερο το να έρχεσαι σε επαφή με όλες τις διαφορετικές "μοναδικές και ορθές" απόψεις από το να τις αγνοείς.

    Humma ξέχασα: ΜΑΖΙ ΣΟΥ!! και στην κόλαση!!

    Λοιπόν αληθινή ιστορία του Αυγούστου στη Σύρο για τον ακατανόμαστο (μιας και αναφέρθηκε φράση φετίχ):
    Προχωρά ένα (πολύ γνωστό μου) ζευγάρι στην Ερμούπολη. Σε κάποια φάση λέει η κοπέλα πως θέλει κάτι και γυρνάει ο άντρας απαντώντας της "Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα". Για κακή τους τύχη, πίσω ακριβώς στα 2 μέτρα ήταν ο ακατανόμαστος μετά της συζύγου του και αρχίζουν το ζευγάρι σε ένα ξεχέσιμο του στύλ "με ποιό δικαίωμα προφέρετε το όνομά μου υποτιμητικά" κτλ κτλ. Έγινε αρκετή φασαρία, μαζεύτηκε κόσμος, απείλησαν με μηνύσεις αλλά οι γνωστοί μου τους έγραψαν και έφυγαν. Να σημειώσω πως στο ξεχέσιμο πρωταγωνίστησε η σύζυγος του ακατανόμαστου πολύ περισσότερο από τον ίδιο.

    Γι αυτό προσοχή: Πριν πείτε το όνομα κοιτάξτε γύρω σας. Και τα πεζοδρόμια έχουν αυτιά (και κρύβουν μηνύσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @candy: Τι Θεος παιδί μου, ημίθεος και Βάλε :-)

    @slarti: Καμία άποψη η οποία δεν δέχεται αντίθετη άποψη, δεν γίνεται δεκτή από την δική μου άποψη!!!!

    (μετά από αυτό θα αρχίσω να δίνω αυτόγραφα)

    Σιγα μην μου αρέσει να δείξω στα παιδιά όλες τις εναλλακτικές της μισαλλοδοξίας και της απολυταρχίας! Βρε πρρρρρρ!


    Νταλάρας Νταλάρας Νταλάρας




    Νταλάρας



    εεεεε Νταλάρας



    Νταλάρας



    Ντά.....μην βάράτε ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Παρόλο που διαφωνούμε και σε "ευαίσθητο" θέμα, τα συγχαρητήρια μου στους συμμετέχοντες οι οποίοι επιχειρηματολογούν και δεν αφορίζουν, υβρίζουν κτλ

    Θα μπορούσα να ρωτήσω το εξής: Γιατί να αφορίζουμε και να μπινελικιαζόμαστε δηλαδή; Έχουμε κάτι να χωρίσουμε μήπως; Ή μήπως ο ένας κλέβει το φαγητό του άλλου;

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι αι σφαγαί είναι σύνηθες φαινόμενο στο Ελλάντα 2007 και ιδίως στους... πολιτισμένους διαλόγους, οπότε δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με την διαπίστωση... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @zaphod

    Κάπως έτσι, είναι να μην αρχίσω μετά πρέπει να μου βάλετε φρένο για να κόψω φόρα.
    Ιστορικός είμαι (τρομάρα μου μαύρη) και ο εμφύλιος είναι και το θέμα του διδακτορικού μου, οπότε καταλαβαίνεις!!

    @hades

    Μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει εσύ σωστά από αυτά που έγραψα ή εγώ δεν το έχω θέσει σωστά. Όταν λέω ότι οι ξένοι δεν έπαιξαν πολλοί μεγάλο ρόλο στον εμφύλιο εννοώ στο ξέσπασμά του.
    Όσον αφορά την συνέχεια, ειδικά Άγγλοι και από το 1947 και μετά και οι Αμερικάνοι βοήθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν τους κυβερνητικούς, στέλνοντας στρατό, εφόδια, πολεμικό υλικό και κυρίως χρήματα.
    Αντιθέτως, ο Δ.Σ.Ε. έλαβε ελάχιστη έως μηδαμινή βοήθεια από τις λοιπές χώρες.
    Δεν μου αρέσει ο χαρακτηρισμός λάθος στην ιστορία. Δεν υπάρχουν λάθη ή σωστά. Το ζήτημα δεν είναι να κρίνουμε εκ των υστέρων τι έγινε και ποιος έφταιξε περισσότερο ή λιγότερο αλλά να καταλάβουμε, να συνδέσουμε αιτίες με αιτιάτα, γεγονότα που φαινομενικά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί έγιναν τα πράγματα έτσι όπως έγιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ. Ζήτω οι μίνι φούστες. Άθεοι, κομμούνια, ανθέλληνες, που θέλετε να κοπούν οι πασαρέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Παίδες δε σας προλαβαίνω. Σας άφησα χτες με 32 σχόλια και σήμερα βλέπω 51. Επειδή βέβαια με τον εμφύλιο δε τα πάω καλά, ίσως και λόγω του έχω μία απώθηση για το θέμα εξαιτίας μάλλον αυτών που αναφέρει ο Hades ότι ο καθένας δηλαδή βλέπει τον Εμφύλιο από την πλευρά του και το θέμα ακόμα εγείρει μίση προτιμώ να το αφήνω στην άκρη. Θα σχολιάσω λίγα πράγματα για τα οποία έχω κάτι να πω.

    2Ellie : Κάλοι είναι και οι φίλοι μας (τα ζώα) Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί κα αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει. Οι Άγγλοι το έχουν ξανακάνει πολλάκις όπως και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 21.

    2Zaphod : Ναι μπαγλαμάς αλλά στο μπαγλαμά ξεχνάς τις πίκρες της ζωής, χεχε. Το χοιρινό παϊδάκι δεν είναι εθνικό σύμβολο σαχλαμάρα. Δικαίωμα στο εθνικό σύμβολο δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ και για κανένα λόγο.

    2Hades : Το παράδειγμα με το βιβλίο είναι όλα τα λεφτά. Ούτε εγώ δε του την έχω πει τόσο καλά χαχα. Για το μονοτονικό γιατί να γελάσω; Και γω το ίδιο πιστεύω, όπως επίσης ότι η μεγάλη κατηφόρα στην εκπαίδευση ήταν οι μεταρρυθμίσεις του Αρσένη. Μου το επιβεβαίωσαν και οι νονοί του Zaphod που είναι χρόνια εκπαιδευτικοί στον μακρινό πλανήτη Ψαχνά που έχουν άλλο τρόπο μέτρησης των αποστάσεων και των χρόνων. Εντελώς άλλος χωρόχρονος δικέ μου.

    2Zaphod : "Για το περίπτερο: Καταστροφή ξένης περιουσίας, βανδαλισμός κτλ. Απορριπτέον, αν και μου άρεσε :-)". Μου το χαλάς. Εκεί ήθελα να επικεντρωθώ και το κάνεις εσύ; Καταλαβαίνω το χιούμορ σου βρε αλλά αυτό που θέλω να πω είναι οτι ο φασισμός τελικά δεν είναι προνόμιο των ακροδεξιών αλλά είναι το αντίθετο των δημοκρατών πολιτών και μπορεί να προέρχεται τόσο από το Δεξιό όσο και από τον Αριστερό χώρο. Και αυτοί όμως έχουν δικαίωμα έκφρασης πράγμα στο οποίο συμφωνούμε όλοι ευτυχώς.

    2Slartibartfast : Μπράβο για τα βαφτίσια του Εμφυλίου!!!! Συγχαρητήρια. Χάσαμε που χάσαμε τα γαμήσια τουλάχιστον μη χάσουμε και τα βαφτίσια. Μπράβο και για τις πρωτοβουλίες στο σχολείο. Είμαι μαζί σου και σ’ αυτά που αναφέρεις για κοινωνικοποίηση.

    2Hades : Καλά πόσο είσαι ρε και έχεις χοληστερίνη μια σταλιά τζόβενο;

    2Slartibartfast : Πλάκα κάνεις για τον ; (είναι κωδικοποιημένο για να μη πληρώνουμε). Το ζευγάρι το ίδιο στο είπε ή το άκουσες από άλλους;

    2Hades : Έμενα πάντως αν μου κλέψετε το φαγητό θα σας τσακίσω τα παΐδια.

    2Ellie : Ειλικρινά μας τιμάς με την παρουσία σου στην παρέα μας. Δώσε μας τα φώτα σου ;-)

    2Δείμος : Συγνώμη, συγνώμη, συγνώμη χίλιες φορές συγνώμη. Το μετάνιωσα οικτρά. Έκανα και update γι’ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @ Δείμος :-Ρ

    @ ellie: Εδώ είμαστε! Επειδής είμαι ελαφρώς έως βαρέως πιο διαβασμένος γύρω από το θέμα από τον συγκάτοικο humma (aka χαζουλίνι :-Ρ), το οποίο με ενδιαφέρει τα δέοντα, ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟ!!!!!

    @ humma:
    1. Το δικό μου εθνικό σύμβολο είναι η μπριζόλα
    2. Για άλλους ένας gay έφηβος
    3. Για άλλους ένας δικέφαλος αετός
    4. Για άλλους η σβάστικα.
    5. Ο σταυρός
    6. Ο φλεγόμενος σταυρός
    7. Το ανάποδο παλούκι
    8. Ένας όρθιος πούτσος

    Σέβεσαι επιλεκτικά;

    Επίσης για το βιβλίο έδωσα υπέρ - ultimate - αποστομωτική απάντηση. Ξαναλέω πως είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, όπως και έχω κάθε δικαίωμα να τους θεωρώ μαλάκες!!

    H γνώμη δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί ρε ....μπουζούκι!
    Οι πράξεις βίας εναντίον τρίτων ναι! Δύσκολο είναι να το πιάσεις το υπονοούμενο;

    Μου φντ παράξενο να εξηγώ τα αυτονόητα σε έναν υπερεπιστήμονα με 2 πτυχία, δικό του γραφείο και .... άλλα πολλά :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @zaphod

    Τι άλλο καλέ; Θα τα πάρω χρονολογικά και θα ξεκινήσω από την αρχή μου φαίνεται!!! Δεν μπορώ να αρχίσω έτσι , θέλω δεκάρικο για να πάρω μπροστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος25/10/07 12:45

    @zaphod
    Μια και το ανέφερες, αν είμουν μετανάστης στην Γερμανία φυσικά και θα είμουν Έλληνας και δεν θα ντρεπόμουν για την καταγωγή μου.;)
    Φυσικά και δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να σηκώσουν την Γερμανική σημαία, όχι για κανέναν άλλο λόγο, γιατί είναι Έλληνες. Τι δουλεία έχω εγώ σε μια Γερμανική εθνική εορτή? Ναι ζώ στην χώρα τους αλλά δεν μπορώ να συμετάσχω ενεργά διότι είμαι Έλληνας.

    Άμα είναι έτσι όταν πάρει ο θρύλος το πρωτάθλημα έλα να πανυγηρίσουμε μαζί στον Πειραιά επειδή μένεις εκεί (πχ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @ellie: ΟΚ, θα σου στείλω ένα :-)

    @pegasus: Σαφώς και συμφωνούμε. Απλά εδώ έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με τις σημαίες μιας και τις παίρνει ο καλύτερος μαθητής ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αλλοδαπός.

    Άσε που τα παιδιά που γεννιούνται εδώ δικαιωματικά πρέπει να θεωρούνται όσο έλληνες θεωρούμαστε εγώ και εσύ!


    Σε μερικά σχολεία της επαρχίας οπου υπάρχουν μόνο αλλοδαποί μαθητές τι κάνεις;;;

    Απλά το ανέφερα σαν έναν επιπρόσθετο λόγο να καταργηθούν οι σχολικές παρελάσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. 2Humma: Το περιστατικό στη Σύρο είναι πραγματικό. Μου το είπαν τα παιδιά και έχει βουήξει το μισό νησί.

    Περί σημαιών: Αν ζούσα στην Ιρλανδία, ως Έλληνας, και γιόρταζαν την επέτειο απελευθέρωσης από τους Άγγλους θα ήθελα να σηκώσω τη σημαία τους για να τους τιμήσω. Όπως κάποιοι ξένοι ήρθαν και πολέμησαν εδώ το '21 (έστω και αν δεν πολεμούσα, θα ήμουν μαζί τους) γιατί πολύ απλά σεβάστηκαν τον αγώνα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Humma, τι ηλικίες και κουραφέξαλα ρεεεεεεεε! Δεν μ'έχουν πάρει τα χρόνια ακόμη. Και φυσικά δεν θα πέσω στην τρισαθλιότατη παγίδα σου να αποκαλύψω τα χρόνια μου: πιθανώς να είμαι πάρα πολύ μικρότερος απ'όσο νομίζεις, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν είμαι και μεγαλύτερος απ'όσο υποννοώ και φυσικά δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μπλοφάρο στο ένα, ή ακόμη και στα δύο ενδεχόμενα! (πάρτα ρε!!! Κι άντε βγάλε άκρη)
    Θέμα κληρονομικότητας και άγχους είναι το ζήτημα της χοληστερίνης (ω, ναι, ακόμη και οι θεοί έχουν κι απ'το δεύτερο). Πάντως βγήκε υπερβολικά πολλή την προτελευταία φορά. Την τελευταία μια χαρά ήταν... :):):)
    Η ουσία είναι αλλού όμως: δυστυχώς τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη δυστυχώς τις αγνοώ. Και οι προηγούμενοι σκατά τα'χαν κάνει άλλωστε και έχω χάσει τη μπάλα ποιος μεταρρύθμισε τι ακριβώς, διότι η Παιδεία, ελκυστική γκομενίτσα γερ, ως τελείως απροστάτευτη πάντα έπεφτε θύμα... σεξουαλικών μεταρρυθμίσεων.

    Ellie, ίσως να'ναι κάπου στη μέση η αλήθεια, και να μην κατάλαβα κάτι καλά εγώ και να μην εξήγησες κάτι καλά εσύ, γι'αυτό είμαστε εδώ για να διευκρινίζουμε άλλωστε... :)
    Όπως και να'χει, δεν έχει σημασία νομίζω.
    Πάντως, πληροφοριακά να σου πω το εξής: όσα κι αν διάβασα για τον εμφύλιο, δεν κατάφερα να βγάλω άκρη ποτέ μου. Ένα μόνο βιβλίο μόνο βιβλίο μου άνοιξε τα μάτια: Η... Ιστορία του Θουκυδίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @zaphod

    Περιμένω το δεκάρικο!!Άντε και πήρα φόρα τώρα και μ αρέσει :)


    @hades

    Η αρχή και το τέλος της ιστορίας βρίσκεται στον Θουκυδίδη δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ήδη ειπωθεί, όσο και να προσπαθούμε οι νεώτεροι να καταγράψουμε κάτι καινούριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Έχει παρατηρήσει κανένας το βλέμμα της γιαγιάς στη δεύτερη φωτογραφία από πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. humma αααααα, εσύ έγραψες το ποστ!
    Και γω που νόμισα ότι ο zaphod ξανάρχισε τα ναρκωτικά!!!!!!!!

    λολ

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. 2Zaphod : Φυσικά και δε σέβομαι επιλεκτικά. Ποτέ δε θα προσέβαλα σύμβολα ή θα έκαιγα σημαίες επειδή διαφωνώ με κάτι. Η μόνη εξαίρεση που θα το έκανα ευχαρίστως θα ήταν για το κωλόπανω του γαμόγαυρου χεχε ;-). Και πάλι όμως βλέπεις οτι δε το κάνω παρότι δε πρόκειται για Εθνικό Σύμβολο.Στον αριθμό 8 που αναφέρεις μπορεί να κάθεται όποιος θέλει εφόσον δε κάθομαι εγώ. Το να καις σημαία ΔΕΝ είναι γνώμη συνεπιστήμονα των δύο πτυχίων χωρίς γραφείο.... (σ'έφαγα) είναι πράξη προσβολής και επειδή δε θα το έκανα ποτέ αυτό σεβόμενος τα πιστεύω του άλλου δε θέλω να το κάνουν άλλοι. Και πάλι όμως δε βγήκα να τους πάρω το κεφάλι. Για τις ιδέες και τα σύμβολα έχει χυθεί πολύ αίμα.

    2Ellie : Ψιλά, ρε παιδιά ψιλά να αρχίσει το κορίτσι να μάθουμε και τίποτα. Κυκλοφορώ μόνο με καρνέ επιταγών.

    2Pegasus : "Άμα είναι έτσι όταν πάρει ο θρύλος το πρωτάθλημα έλα να πανυγηρίσουμε μαζί στον Πειραιά επειδή μένεις εκεί (πχ)." ΓΑΜΑΤΟ, ΓΑΜΑΤΟ. Ρε μλκ όταν θες έχεις και γαμώ τις εμπνεύσεις!!!!

    2Zaphod : "Άσε που τα παιδιά που γεννιούνται εδώ δικαιωματικά πρέπει να θεωρούνται όσο έλληνες θεωρούμαστε εγώ και εσύ!" Αν το καταλάβουμε αυτό θα βρούμε διέξοδο σε πολλές εμμονές μας/τους. Επίσης συμφωνώ με το επιχείρημα για τα σχολεία της επαρχίας με τους αλλοδαπούς μαθητές, που δε σημειώνω οτι δε τους θεωρώ πλέον αλλοδαπούς. Είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για την κατάργηση των παρελάσεων.

    2Slartibartfast : Ότι έχει να κάνει με αγώνα ενάντια σε καταπίεση και ιμπεριαλιστικά καθεστώτα είμαστε υποστηρικτές σωστά;

    2Hades : Μπορώ να σε πριζώσω κι άλλο αν θες.... Ου να μου χαθείς βρε που κάνεις σα γκομενίτσα και κρύβεις την ηλικία σου. Εσύ, η Βουγιουκλάκη και η Ντενίση! Ούτε στο προφίλ σου δεν έχεις βάλει ηλικία. Πάω στοίχημα οτι θα έχεις ξεκινήσει ήδη και τα μπότοξ.

    2ευστάθιοσ αθανασίου αθηναίοσ : Έχω βίτσιο να κοιτάω στις φωτογραφίες τι γίνεται τριγύρω. Η γιαγιά είναι όλα τα λεφτά. Ίσως να σκέφτεται οτι γενήθηκε σε λάθος εποχή.

    2doctor : Του δίνω εγώ λίγο που και που.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. 2ευστάθιοσ αθανασίου αθηναίοσ : Ευχαριστώ και για το link που έκανες στο blog του πρέζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @humma

    "Για τις ιδέες και τα σύμβολα έχει χυθεί πολύ αίμα"

    ακριβώς! Και δεν θέλω να χυθεί ούτε σαγόντα παραπέρα!

    Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αποιεροποίηση των συμβόλων και όχι η ιεροποίηση τους διότι τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να χυθεί αίμα, επειδή κάποιος προσβάλεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Humma αγόρι μου, πρίζωσέ με όσο θες! Σε προκαλώ να'ούμ! Ποιος σου'πε ρε ότι κρύβω την ηλικία μου; Δεν είναι πασιφανέστατη μέσω των γραπτών μου; Μήπως θες να μου κάνουν και τεστ άνθρακα; Αϊσχος! Να δω τι άλλο θ'ακούσω! :):):):):):):)
    Α, κι ως προς τα κοψίδια, δεν είπα ότι δεν τα τρώω, ότι καλό είναι να μην τα διαβάζω είπα.... :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Φοβερός!
    Αναγκάστηκα να κλέψω κάποια πράγματα, δε γινόταν αλλιώς. Αλλά αναφέρω ονομασία προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Είπα να μην ασχοληθώ φέτος με τις παρελάσεις καθόλου.Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.Ούτε στο μπλογκ μου είπα να αναφέρω κάτι.
    Μετά ήρθε αυτή η δημοσίευσή σου που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και απο εδώ και στο εξής,σε κάνω φαβορίτα στο μπλογκ μου και σου ζητώ να περάσεις για έναν καφέ!!!
    Υ.Γ.
    θα μπορούσα να αναρτήσω την τελευταία φωτογραφία σου στον χώρο μου χωρίς σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. 2neropistolo : Ευχαριστώ για την τιμητική αναφορά. Χαίρομαι που σ'άρεσε. Έχω ένα πρόβλημα όμως με τις οπαδικές σου προτιμήσεις ;-)

    2island : Ομοίως με τα παραπάνω για τη φαβορίτα στο πλογκ, σύντροφε Σκορπιέ. Υ.Γ. Αν έχεις κανέναν οργασμό διπλό στον ανταλάσσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Με τί τον ανταλλάσεις σύντροφε(και βάζελε ομόθρησκε;);Και εγώ έχω ένα πρόβλημα με την οπαδική προτίμηση του νεροπίστολου αλλά μου αρέσει η γραφή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. 2island : Με δύο τενεκέδες φέτα Τρικάλων, 3 κιλά λουκάνικο Καρδίτσας και ένα εισιτήριο διαρκείας για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ;-). Όσον αφορά τον neropistolero ΣΥΝΤΡΟΦΕ, φαντάζομαι οτι θα μπαίνεις στον κόπο να διαβαζεις το blog του "νεροπιστολιές" γιατί το άλλο είναι εμετικό, χαχαχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir