Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2012

Σεναρίων το ανάγνωσμα

Λοιπον. Καποτε εφτασε η Λίστα Φαλτσιάνι (απο τούδε και στο εξής Λίστα Λαγκάρντ όπως έχει περάσει στο ελληνικό συνειδητό) στα χέρια του Έλληνα ΥπΟικ Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτος την έκανε απο cd ...usb και κατόπιν την έδωσε στο ...ΣΔΟΕ, μαζι με την οδηγία... να μην χρησιμοποιηθεί και μετά την ξέχασε, όπως και το ΣΔΟΕ άλλωστε. Το γεγονός πως ένα cd δεν ειναι επανεγγράψιμο ενώ ένα στικάκι είναι, φαίνεται να διέφυγε της προσοχής του. Σε κάποια φάση αλλάζει ο ΥπΟικ και λόγω δημοσιευμάτων κτλ η λίστα φεύγει απο το ΣΔΟΕ (που την θυμήθηκε από τις.... εφημερίδες) και πάει στον νέο ΥπΟικ Ε. Βενιζέλο ο οποίος επίσης την ξεχνάει, μάλιστα στη σχετική επιτροπή της Βουλής παίζει τον Κινέζο αναγκάζοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου να του κάνει την ίδια ερώτηση καμιά ογδονταριά φορές (και ποτέ να μην απαντήσει). 
Εκειπαδά ο Βαγγέλας ο Βενιζέλος ο πολλά βαρύς και τίμιος νομοθέτης αποφαίνεται πως η λιστα δεν είναι αξιοποιήσιμη και πως καλα εκανε που την ξέχασε και τι να την κανουμε τελικα αφου δεν  μπορεί να χρησιμοποιηθεί μωρε παιδιά κλεφτόπουλα;!;
Τελος πάντων, καπου εκεί η λίστα δημοσιεύεται παρά τω Βαξεβάνη, ο οποίος διώκεται, το πράγμα φτάνει στο απροχώρητο, γινομεθα υπερπαγκόσμιο ρεζίλι όταν ταυτόχρονα με τη δίωξη ενός δημοσιογράφου που κάνει έρευνα μαθαίνουμε πως μέσω της "μη αξιοποιήσιμης λίστας" άλλες χώρες έχουν ήδη εισπράξει διαφυγόντες φόρους, οι ντομάτες ετοιμάζονται και οι φήμες οργιάζουν και τελικά το ελληνικό κράτος αποφασίζει να εξευτελιστεί για αλλη μια φορά μπας και τελειώσει η διαδικασία και ξαναζητά τη λίστα απο τις Γαλλικές αρχές (μπαρντον, μας παράπεσε, μηπως μπορείτε να....) οι οποίες ξεκαρδισμένες στα γέλια την ξαναδίνουν και μάλιστα διαβεβαιώνουν (εν μέσω χαχάνων) πως ειναι ακριβως η ίδια που έστειλαν και την προηγούμενη φορά, και πως όχι δεν μας χάλασε το cd και τέλος πάντων δεν την έχουμε πειράξει. Την είχαμε στο αρχείο μας και σας την ξαναδίνουμε (βλ backup). Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως η νέα λίστα εχει attached ενα gps έτσι ώστε να μην ξαναχαθεί σε κανα συρτάρι (θα μου πεις αν την βάλει σε κανα χρηματοκιβώτιο, βλ κλωβό Faraday, τι να σου κάνει και το gps αλλά τέλος πάντων).

Ξανα-μανα τελος πάντων έρχεται η παλια/νέα λίστα. Ο σύριζα, οπως πάντα εντος πλαισίου πραγματικότητας, κάνει λόγο για 600 (!) ονόματα που δεν υπάρχουν στην παλιά βερσιόν. Οι ντομάτες ξαναετοιμάζονται και εκειπαδά μαθαίνουμε πως τελικά λείπουν τρία ονόματα, τα εξής τέσσερα: το σόι του ΥπΟικ που πρωτοείχε στα χέρια του τη λίστα!

Καπου εκεί ο Μπαινει-ζέλος αποφασίζει να διαγράψει τον τότε υπουργό, ξαφνιάζοντας μας δυσάρεστα γιατί άμα η λίστα δεν είναι αξιοποίησιμη τότε δεν πα να διέγραψε ο Παπακωνσταντίνου όλη τη ...λίστα απο τη λίστα δεν έχει σημασία. Απο την άλλη αν ειναι αξιοποιήσιμη τότε γιατι ο Βγαίνει-ζέλος δεν ....διαγράφει τον...εαυτό του και κυρίως γιατί δεν ζητά τη σύσταση προκαταρκτικής, εξεταστικής, κτλ επιτροπής για την πάρτη του διότι στέρησε το δημόσιο απο δυνητικά έσοδα κωλυσιεργώντας για τόσο καιρό;

Α;


Έρμιππος λέγει σχετικά:

Το να κάθονται σοβαροί, υποτίθεται, άνθρωποι και να αναρωτιούνται αν, με δεδομένο τον χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, ο κάθε Παπακωνσταντίνου και ο κάθε Βενιζέλος είναι ή όχι ηλίθιοι είναι το λιγότερο αστείο.
Ούτε ηλίθιοι είναι ούτε τίποτε παρόμοιο. Δεν μπόρεσαν απλά να συλλάβουν την στρατηγική και θεμελιώδη διάσταση των αλλαγών που έρχονταν. Θεώρησαν, -κάτι πολύ φυσικό στα ανθρώπινα μέτρα-, ότι αυτό που αντιμετωπίζουν είναι μια στιγμιαία και παροδική ανωμαλία, που δεν θα διαταράξει την πορεία των πραγμάτων, όπως την ήξεραν, όπως την είχαν συνηθίσει και όπως την θεωρούσαν φυσική.


α) Εθισμένοι στο ανέλεγκτο και στο πλήρως ακαταδίωκτο που απολάμβαναν επί δεκαετίες, -έχοντας καταργήσει κάθε είδους διάκριση εξουσιών και κάθε είδους έλεγχο της διοικητικής δράσης-, δεν θεώρησαν ποτέ σκόπιμο να σταθμίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Με άλλα λόγια η για χρόνια εδραιωμένη αίσθηση της ασυλίας άμβλυνε μέχρις βαθμού εξαφάνισης το ένστικτο αυτοσυντήρησης και αυτοπροστασίας. Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών το επιβεβαιώνει.


β) Περαιτέρω, όντας απόλυτα πεπεισμένοι για την σταθερότητα του δικομματισμού, όταν αναλάμβαναν την εξουσία απείχαν από κάθε ενέργεια απόδοσης δικαιοσύνης κατά των αντιπάλων τους, με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγουν παρόμοια μεταχείριση όταν, μετά την συνήθη αέναη εναλλαγή, βρεθούν οι ίδιοι με την σειρά τους, για το μέρος του χρόνου που τους αναλογεί, στην αντιπολίτευση. Με δεδομένο το χωρίς κανόνες περιβάλλον άσκησης εξουσίας αυτή ήταν και η μόνη μέριμνα αυτοπροστασίας που ελάμβαναν. Το εκατέρωθεν κουκούλωμα των σκανδάλων. Δύο συνεταίροι στην νομή και κατοχή του κράτους που σέβονται ο ένας τα δικαιώματα πλιάτσικου του άλλου.
Εν όψει όλων αυτών η δραματική αλλαγή των συνθηκών τους βρήκε απροετοίμαστους και αιχμάλωτους των βεβαιοτήτων τους. Τίποτε παράξενο.



Καπου εδώ τελειώνουν (;) τα γεγονότα (.... ωχαμαναμαν) και αρχίζει το σπεκουλάρισμα. Διοτι υπάρχουν μερικαί εύλογαι απορίαι. Όπως:

Ειναι δυνατον ο Παπακωνσταντίνου να ειναι τόσο μπετόβλακας ώστε να αλλοιώσει τη λίστα μόνο ...για το σόι του; Η απάντηση ειναι πως εδώ είναι τόσο μπετόβλακας ώστε να την κάνει ....usb επειδής είναι πιο ...ασφαλές (;), να μην την πρωτοκολλήσει,  να την πηγαινοφέρνει (με τη μορφή usb) πέρα δώθε και τελικά να χάνει το αρχικο cd που είχε και που θα μπορούσε να τον δικαιώσει, ε σε μια μαλακία ακόμα θα κώλωνε; Σιγα τον πολυέλαιο να ουμ'. Ετσι και αλλιώς δεν ειναι ο πρώτος ***** (πεντάστερος) πολιτικός που έχουμε. Ετσι και αλλιώς ποτέ δεν περίμενε να γίνει οτιδήποτε μιας και ανέλαβε διάδοχος του ο Βαγγέλης "κουκουλώνω και με νόμο" Βενιζέλος.

Αλλά ρε γαμώτο αν η λιστα είχε "καταδικαστεί" ως "μη αξιοποίησιμη" αναφανδόν και τελεσίδικα από τις νομικές μας ιδιοφυίες Βαγγέλα τε και Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί, για ποιο λόγο να αλλοιωθεί το περιεχόμενο της; Αν δεν επρόκειτο να την δημοσιοποιήσουν/χρησιμοποιήσουν ποτέ γιατί στο διάολο ασχολήθηκε οποιοσδήποτε με το σόι του Γιώργου; Θα καταλάβαινα αυτα που κυκλοφορούσαν υπόγεια πως ήταν μεν ξεχασμένη σε συρτάρι αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς εκβιασμούς. Αλλα τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλοιώσεις το περιεχόμενο. Απλα αντλεις πληροφορίες απο εκεί και κάνεις παιχνίδι.



Αρα, επειδής έχω όρεξη παρουσιάζω μερικά σενάρια για το τι πως που, τα οποία προφανώς δεν έχουσι σχέση με την πραγματικότητα. Ελπίζουμε. 

Διότι κατά βάθος η εξήγηση είναι πως ήρθε ένα μικρό ψηφιακό τεχνο-τζίνι και έκανε μαλακία στο copy paste απο το cd στο usb, μετά έκαψε στο φούρνο μικροκυμάτων το cd και προκάλεσε σε Διώτη και Βενιζέλο διαδοχικά παρατεταμένη αμνησία. Αυτή είναι η εξήγηση και όποιος διαφωνεί ειναι συριζαίος, μέλος του λόμπι της δραχμής και τέτοια.


Πάμε λοιπόν στα υποθετικά σενάριά μας:

Σενάριο Α: Αυτα ειναι όλα μαλακίες. Ο Παπακωνσταντίνου σαν κάθε Γκρούεζας που σέβεται τον εαυτό του, εξαφάνισε οτιδήποτε συνδέει εαυτον με τη λίστα και μετά έκανε τα χαζά του με το usb (εξηγείται η άρνηση πρωτοκόλλησης του εισερχόμενου cd και των περιεχομένων του, λες και το βρήκε στη μαύρη αγορά). Αϊντε μετά βρες τε με και να αν αξιοποιείται, να αν δεν αξιοποιείται και σιγά μην σκεφτείτε ζωντόβολα να την ξαναζητήσετε. Ελέω Βαξεβάνη όμως έγινε μαλακία και είμαστε εδώ που είμαστε.

Σενάριο Β: Ο Βενιζέλος είναι χοντρά στριμωγμένος και έχει και τα δικά του ενδοπασοκικά ζητήματα. Τεντώνει το δεξί του χέρι, ενθυμούμενος το σόι του Παπακωνσταντίνου που είχε βρει εκειπαδά, όταν είχε ξεψαχνίσει τη λίστα με το που την πήρε στα χέρια του (όσο γι αυτό τον κόβω. Διαφωνεί κανείς;) σβήνει τα αρχεία και μετά το παίζει Κινέζος. Αν και όταν σκάσει η βόμβα ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι έτοιμος. Έτσι και αλλιώς ο τρόπος που του παραδόθηκε βρωμάει απο μονος του. Και πάλι όμως δεν στεναχωριέται ο Βαγγέλας, διοτι ακόμα και αν σκάσει στη δημοσιότητα η λίστα και ενοχοποιηθεί ο Παπακωνσταντίνου, ο αποδιοπομπαίος τράγος πιθανότατα δεν θα δικαστεί ποτέ, ελέω νόμου Βενιζέλου, ενώ ο Μπένι θα έχει έναν ενδοκομματικο αντίζηλο λιγότερο και θα το παίζει και υπεράνω ελπίζοντας έτσι να ξεχάσει ο κόσμος την δική του προκλητική επίσημη αδράνεια σχετικά με το θέμα.


Σενάριο Γ: Θα μπορούσε όμως να είναι και αλλιως τα πράγματα. Η κίνηση παραείναι άτεχνη και εφετζίδικη. Αν η λιστα (έτσι....αυστηρά που φυλασσόταν ξεχασμένη σε ένα συρτάρι) έπεσε στο χέρι κανενός υπαλλήλου; Κανενός υπαλλήλου του ΥπΟικ για παράδειγμα; Κανενός υπαλλήλου του ΥπΟικ ο οποίος ήταν κομματικό στέλεχος, διορισμένος απο τον υπουργό και συντοπίτης του ας πούμε; Δεν θα ένιωθε πως σώζει τον "αφηρημένο" υπουργό σβήνοντας δύο xls αρχεία; Ασε που μπορεί να είχε και άλλες σχέσεις με το σόι του και να ...τους λυπήθηκε τους ανθρώποι! Θα πήγαινε ποτέ κανενός το μυαλό στο να ζητήσει ξανά τη λίστα και να διασταυρώσει τα στοιχεία;  Μπα, λογικά θα έπαιζαν μπάλα με ότι θα έβρισκαν και το κοζανίτικο σόι θα ήταν out of reach. Θα μου πείτε ναι, αλλά ξέρεις κανένα τέτοιον υπάλληλο; Ειμαι σίγουρος πως σαν καλός πολιτικάντης ο Παπακωνσταντίνου θα έχει διορίσει μερικούς από τα μέρη του, κάπου στο γραφείο του ως κομματικά στελέχη. Ίσως και με μετάταξη απο καμια δουλειά αλλού στον δημόσιο τομέα. Εγώ βρήκα αυτήν σαν παράδειγμα και θυμήθηκα και τι καλά που μίλαγε ο άντρας της για τον Παπακωνσταντίνου ....μέχρι πριν απο λίγο ..

4 σχόλια:

  1. Για τις ξαδέρφες τους, τις γυναίκες τους, μα κανείς για τα παιδιά του ;
    Γιατί, ρε γμτο.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παιδιά τα έχουν εξασφαλίσει σε προηγούμενα έτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη και τωρα μπενιτο και παπακ σε συνενόηση μας δουλευουν,μπας και σωθεί ο ένας,και φροντίσει για τον άλλον που θα σιωπήσει.Βλ.τσοχατζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω βλεπω το εξης:

    σκάει μια λίστα την οποία όλοι θέλανε να ζητήσουνε (για να βγούνε να λένε πίπες στα κανάλια για τους κακούς απρόσωπους φοροφυγάδες, για τις προσπάθειες τις κυβέρνησης και λοιπές παπαριές) αλλά κανείς δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει (ε μην τσακωθούμε κ με τους δικούς μας τώρα...αυτούς που αποτελούνε τον εθνικό ιστό...ας κόψουμε καμιά κοινωνική παροχή/μισθό/σύνταξη από το πόπολο που είναι και ακίνδυνο με τους μαλάκες που έχουμε μπλέξει)

    τώρα αν αυτή η λίστα πρωτοκολληθεί κλπ τότε ξέρουν ότι αυτόματα προκύπτουν ζητήματα (π.χ. γιατί την παρέλαβες (αν είναι παράνομη)? γιατί δεν την χρησιμοποίησες (αν είναι νόμιμη)? κ.ο.κ.)

    οπότε κατά το κλασσικό ελληναδιστάν-στάιλ την καβαντζώνουμε και ρωτάμε τους κολέγες μας μπας και κάνουμε φτιάξη....αλλά έλα που δεν έχουμε και μπέσα ότι δεν θα βγάλουν βρώμα...οπότε βγάζουμε καμιά 20αριά ονόματα που έχουμε τσεκάρει ότι δεν κάνουν τζιζ και τα στέλνουμε στον τύπο που έκανε καριέρα ως ο μεγάλως έρως του ναρκωμένου ανδρεικελου παλαιότερα γνωστού και ως Σάββα Ξηρού...σε φάση για δες αν μπορείς να βγάλεις τίποτα από εδώ, που δεν νομίζω, αλλά μπας και, που και να βγάλεις νομίζω παράνομα είναι, αλλά τεσπα για δες, που εγώ δεν θα το ακούμπαγα αυτό ουτε με καλάμι, αλλά έτσι απο περιέργεια κλπ...

    ωωωωωωωωπ κάτσε να βγάλω και το σόι μου έξω γιατί μπορεί να με δώσουν και να ξεφτιλιστώ και πάει και το μεγάλο σχέδιο των αποπάνω να τους λυσσάξω στην πείνα, γιατί πόσο μαλάκες να είναι πια? μπορεί και να θυμώσουν...
    (αχ κ να' ξερες)

    εδώ δουλεύει το "όσους περισσότερους βάζω στο κόλπο, τόσο λιγότερο φταίω εγώ...αλλά μην τους πολυβάλλω κιόλας και έχω απρόοπτα"

    την ανθίζεται την δουλεία η άλλη η λέρα και σου λέει "άμα είναι για κανα σακατεμένο στην εντατική πίπα στα φάρμακα τότε στο πέος μου το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και ας νομίζει ότι είμαι ο Άγιος Ονούφριος ντυμένος μπαλαρίνα...αλλά όχι και να τσακωθώ εγώ με τους αφέντες του τόπου...α...όλα και όλα...πάνω από όλα η νομιμότης (όταν συμφέρει τα αφεντικά)"...

    κάτσε λοιπόν να το παίξω νόμιμος...αλλά όχι και πολύ...με το γάντι...αλλά μην τα ρίξουνε και πάνω μου άμα γίνει καμιά στραβή...οπότε ας μην κάνω τίποτα, αλλά με τρόπο...άντε πίσω λοιπόν την μετρίως καυτή πατάτα...με υποσημείωση τύπου "είναι λίγο κοντές οι τρίχες και δεν μπορώ να πηδήξω, παρακαλώ διορθώστε"....ε μέχρι να το δούνε, να βρούνε μεζούρα, να τις μετρήσουνε, και μακριές να τις βρούνε θα πω μακρύνανε από τον καιρό

    το παίρνει τώρα ο χοντρός...ρε γαμώτο λέει σε μένα θα κάτσει ο μουτζούρης...δώστον πάλι πίσω...αλλά προς θεού μη στεναχωρήσω τους εφέντες...να την δώσω μεν αλλα να δώσω και σήμα ότι όποιος την χρησιμοποιήσει πάει για φυλάκα...με ξέρουνε τι καθίκι είμαι, θα φοβηθούν να τα βάλουν μαζί μου...
    ας κρατήσω και ένα αντίγραφο να έχω καβάντζα στους δύσκολους καιρούς που έρχονται

    κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir