Μια μικρη και γενική απάντηση στους μεταλλωρυχολάτρες αδωνομανείς.
(ο πυρήνας προερχεται απο σχετικά σχολιά μου στο f/b σε σχετικο ποστ του φιλου Batcic εδώ, οπου θα βρείτε και τις απαραίτητες σχετικές διαφωνίες. Πλακα ειχε πως ...χαρακτηρίστηκα ...τεχνοφοβικός, αμορφωτος και δημοσιος υπάλληλος (δεν πληρώ καμία απο τις τρεις ιδιοτητες, αλλα δεν γαμεις, καλα ειναι))
1. Παραχωρηση για πχ 100 χρονια = πωληση. Ακομα και τωρα στην Αγγλια τα πωλητηρια γης δινονται για 99 χρονια ("δανεισμος" απο την βασιλικη οικογενεια). Ασε που μια μεταλλευτική εταιρεία θέλει το έδαφος όσο έχει μέταλλο και όχι για να το περάσει στα ....εγγόνια της. Γενικά οι περιοχές εξόρυξης, όταν τελειώσει η ....εξόρυξη είναι κάτι ανάμεσα σε δηλητηριώδεις ερήμους και κρανίου τόπους, οποτε είναι ασύμφορο και να την κρατήσεις.
2. Πλουσια-καθαρα κοιτασματα πλεον δεν υπάρχουν. Εχουν εξορυχθει απο ...τους Μακεδονες, τους Ρωμαιους και όλους οσοι πέρασαν απο εκεί οι οποίοι - δεν θα το πιστέψεις- χρησιμοποιούσαν μέταλλα!. Τα παροντα κοιτασματα γενικα ειναι φτωχα σε μεταλλο ("Μάλιστα φαίνεται ότι η εταιρεία θεωρεί εκμεταλλεύσιμες και πολύ μικρές περιεκτικότητες σε χρυσό, αφού στις Σκουριές , ως όριο των έργων θέτει την ισοπεριεκτική καμπύλη των 0,45g χρυσού ανά τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού." και χρειαζονται προχώ μεθοδοι για να το τραβηξεις, μεθοδοι που παλαιοτερα δεν υπηρχαν ή ήταν ασύμφορες. Αυτες οι μέθοδοι φέρνουν πολύ χημικό κατιμά (κυάνιο, αρσενικό και άλλα χαριτωμένα) σαν "παρενέργεια" της εξόρυξης.
3. Ενα ορυχειο μπορει να χρειαστει (οταν το μεταλλευμα τελειωσει) φροντιδα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ για να αποκατασταθει το περιβαλλον. Οχι προφανώς για να .....γίνει δάσος εκεί που ήταν δάσος αλλά για να επανέλθει η χημική ισορροπία ή/και να απορροφηθούν τα τοξικά μέταλλα ή χημικά απο το (υπ)έδαφος. Ειδικά και ιδιαίτερα αν ο υδροφόρος ορίζοντας ειναι κάπου κοντά στην επιφάνει εξόρυξης (που είναι) Η αναδασωση δεν λέει και δεν κάνει τίποτα αν υπαρχουν (λογω των μεθοδων που λεγαμε) διαφυγοντα τοξικα μεταλλα τα οποια περνανε στην τροφικη αλυσιδα. Το δασος δεν ..σκοτωνει το αρσενικό, ούτε το διασπά γιατί το αρσενικό ειναι στοιχείο και ουχί χημική ένωση, μένει στην τροφική αλυσίδα και εσύ μπορεί να χέστηκες αν ενας στους δυο ...σκίουρους παθαίνει καρκίνο ας πούμε, αλλά αμα γίνει το ίδιο στους κατοίκους άντε μετά να αποδείξεις πως και τι και πόσο στα ελληνικά δικαστήρια.
4. Η πιο συνηθισμενη μεθοδος των εταιρειων ειναι να χρεωκοπουνε μολις το μεταλλο τελειωσει και ετσι να μην επιβαρυνονται πλεον με τα εξοδα αποκαθαρσης (πιθανόν για πάντα) του χώρου. Ειναι η πλεον συνηθισμενη μεθοδος στις ΗΠΑ. Φανταστειτε εδω. Πλεον πολλες Πολιτειες των ΗΠΑ ζητανε απο τις μεταλλευτικες επιχειρησεις τα εξοδα αποκαθαρσης να τα βαλουν μπροστα υπο μορφή εγγυήσεων (πχ 20-100 εκ δολλαρια).
Πριν τα γράψω αυτά δεν είχα διαβασει ΚΑΜΙΑ μελετη για τα τρεχοντα, τα παραπανω ειναι γενικα, αλλα δεν ειναι και καμια ....προπαιδεια! Μετά διάβασα αυτή απο το ΑΠΘ, όπου ανάμεσα στα αλλα (φοβοι για συμπεριφοράς σε σεισμούς, πλημμυρες κτλ κάτι που πρέπει να μας καίει σε κάθε μακρόχρονη σύμβαση) λέει και τα εξής ανησυχητικά:
"Η ΜΠΕ περιέργως υποστηρίζει ότι αν αποχωρήσει τώρα η εταιρεία, δεν έχει υποχρέωση καθαρισμού του χώρου. Αν δοθεί αυτή η ερμηνεία στη σύμβαση, αναρωτιέται κανείς τι θα επέβαλε στην εταιρεία να αποκαταστήσει τον χώρο μετά από 30 χρόνια ή όποτε θα αποφασίσει να αποχωρήσει. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ρυπασμένες θέσεις. Τέλος, σε περίπτωση άμεσης αποχώρησης της εταιρείας, το κράτος που θα αναλάβει το περιβαλλοντικό κόστος, θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από την επιστροφή της εκχωρηθείσας περιουσίας. "
(να υπενθυμίσουμε πως η μελέτη αυτή ειναι 2 ετών. Αν η εταιρεία έχει κατεβάσει νέο, ενημερωμένο πλάνο δεν το ξέρω)
Στο μυαλό του κάθε Άδωνη μπορεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος να σημαίνει ..."θα φυτέψουμε δεντράκια", αλλά όποιος έχει λιγο μυαλό παραπάνω νογάει και διαφορετικά. Απο την άλλη τι να μας πει και ένας φιλόλογος τη φωτιάς περι χημικής ισορροπίας και μεθόδων εξόρυξης; Αντε μαθε που βάζουμε οξεία και που βαρεία και εδώ είμαστε!
Προσοχή και το επαναλαμβάνω. Αν τα παραπάνω (1-4) έγιναν και γίνονται στην Μοντάνα των ΗΠΑ (τα βούτηξα απο το βιβλιο του Jared Diamond "Κατάρρευση") δεν βλέπω πως και με ποιο τρόπο θα τα γλιτώσουμε εδώ, έχοντας την δημοσια διοικηση και εξουσία που έχουμε.
Το πρόβλημα προφανώς δεν ειναι η εξόρυξη ή μη εξόρυξη, αλλά είναι:
α) αν γενικως ειναι προς το κοινο συμφέρον η εξόρυξη. Αλλα άντε όρισε το κοινο συμφέρον. Ασε που ειναι ηλίθιο να ζητας απο μια πολυεθνική να νοιαστεί για το.... "κοινό καλο". Αυτα δεν παίζουν. Πρεπει να αναγκαστεί και αφου κανει επανεξέταση κόστους - ζημίας να το δει αν την συμφέρει.
β) η τηρηση αυστηρων πρωτοκόλλων και η δεσμευση με οσο γινεται πιο σφιχτους όρους της εταιρειας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Δεν εχουμε την έκταση των ΗΠΑ και δεν μπορούμε να πετάμε χιλιάδες στρεμματα γης ετσι.
γ) Η εταιρεια παραγωγής ρεύματος στην Φουκοσίμα ειχε περάσει τα κρας τεστ απο ....ανεξάρτητους φορείς και εταιρειες, ακομα και για την περίπτωση τσουναμι. Σε μια χώρα οπως η Ιαπωνία που η μεθοδικότητα τους δεν ειναι ακριβως σαν την δικιά μας. Και εκεί ομως το..... λαδάκι και η θυσία των κανόνων ασφαλείας μπροστα στο κερδος εκαναν τα προβληματα ασφαλειας να φανταζουν μηδαμινα. Μεχρι που δεν ηταν.
Επειδή μιλάμε για Ελλαδάρα αν από την εξόρυξη φάνε αρκετοί θα γίνει ακόμα και χωρίς μελέτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε και τον μεταλλευτικό κώδικα και έδεσε το γλυκό. (Μηδέν Royalties λέμε). Τζάρεντ αρχηγός.
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντως μόλις τώρα η Ποπάρα είχε έναν (πρώην) δήμαρχο (ΠΑΣΟΚο) να ορύεται γιατι κάνουν ντου στο χωριό τα ΜΑΤ και ρίξανε δακρυγόνα στο σχολείο (στα παιδιά) και του ζήτησε να δώσει ένα παιδί στο τηλ...οπότε της δίνει ένα παιδί και αρχίζει να το ρωτάει τι έγινε χτες, πως έγιναν οι προσαγωγές των συμμαθητών της, αν μπήκαν οι αστυνομικοί στα σπίτια...δλδ μου δίνουν ενα 15χρονο στο τηλέφωνο που μολις του πετάξανε δακρυγόνα στο κεφάλι και θα το ρωτήσω τι έγινε χτες στο χωρίο (και τι γίνεται τώρα)...σωστά...που να βρω καναν ενήλικο...ή πολύ περισσότερο, κανά εκλεγμένο αντιπρόσωπο...και το τραγικό είναι οτι αυτή είναι η καλή περίπτωση...αν ήταν κανας άλλος θα την ρώταγε αν καταδικάζει την βία απο όπου και αν προέρχεται και αν είναι μέλος ΣΥΡΙΖΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε παρακαλώ πρόεδρα, οι φιλόλογοι καταλαβαίνουν αρκετά από χημεία για να παίρνουν στάση στο ζήτημα. Ο Άδωνης τυχαίνει να έχει φροντιστήριο, ανήκει όμως στους Αδώνηδες και όχι στους φιλολόγους. Είναι μία ομάδα-λίγκα-άθλημα μόνος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ελπίζω πραγματικά οι χαρακτηρισμοί που έφαγες να ήταν από κανέναν ανεγκέφαλο κι όχι από τον batcic. Θέλω να πιστεύω πως αυτός διατηρεί κσι μια στοιχειώδη ευστροφία, αρκετή για να καταλάβει το μερίδιο του δίκαιου που έχουν οι ενάντιοι σε αυτό το ζήτημα.
@chrismrsly
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικα και οχι απο τον Batcic, απλα στο μαγαζι του εγινε η κουβεντα. Μπες στο λινκ και δες
Δεν έχω φαψεβοοκ αδερφέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αθλιότητα να μην εμπιστευόμαστε ότι οι πολυεθνικές κοιτάζουν το κοινό καλό. Παρεμπιπτόντως από πολύ έγκυρη πηγή έμαθα πως και το παραμύθι με τις εγγυητικές είναι κυριολεκτικά φούμαρα. Ένα επιχείρημα είχε ο εν λόγω και δεν στέκει νομικά κιόλας. Του απαντούσε μέσα λάιβ η εσκαρίνα αλλά είχε ατύχημα με την μπαταρία του λαπτοπιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. Βάλε και το γαλλικό ρεπορτάζ που σου έστειλα, μιας και το έχουν φτιάξει τεχνοφοβικοί, αμόρφωτοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Εμπρός να γίνουμε όλοι Πάχτες!
Περί πολυεθνικών και κοινού καλού, μεταφέρω (κάπως παραλλαγμένο, γιατί γράφω από μνήμης) το σχόλιο που άφησα και σε άλλο ιστότοπο: Οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι, αν είναι συνεπείς προς την προσέγγιση που υιοθετούν, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουν με τον προφήτη τους Φουκουγιάμα, που διακηρύσσει πως το εγχείρημα της μετατροπής του διεφθαρμένου - επιχειρηματία, στη δεδομένη περίπτωση - διά του στενού και συστηματικού ελέγχου (κοινώς με το στανιό), σε κοινωνικά υπεύθυνο, ακόμη κι αν δεν είναι μάταιο, είναι οικονομικά ασύμφορο, καθότι συμβάλλον στη γιγάντωση της γραφειοκρατίας... Και παίρνω ως δεδομένο ότι η εν λόγω εταιρεία είναι κοινωνικά ανεύθυνη, διότι αν δεν ήταν, δε θα έχαιρε της γενναιόδωρης στήριξης ατόμων αναμφίλεκτα διεφθαρμένων, αρκετά πια με την κοροϊδία! Μας παρουσιάζουν, πλην όλων των άλλων, και ως νεοφιλελευθερισμό, τη στρατηγική "τρέχα, κράτος, πίσω από τον επιχειρηματία, να σου μυρίσει πριν τα αμολήσει και βρωμίσει το σύμπαν"! Από εκεί και μόνο φαίνεται πόσο ανακόλουθοι είναι, αλλά και πόσο ηλίθιους και απαίδευτους μας θεωρούν! 'Οτι, δηλαδή, όποιος τοποθείται αριστερότερα του Μπάμπη στο πολιτικό φάσμα, αποκλείεται να έχει διαβάσει το Φουκουγιάμα ώστε να καταλάβει πόσο αντιφατικοί είναι. Θα τους έλεγα παπαγαλάκια, αλλά δε μου φταιν' σε τίποτα τα ζωντανά, να τα προσβάλλω...
ΑπάντησηΔιαγραφή