Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

E, δεν πέφτω και απ΄τα σύννεφα!

Σαν να φαίνεται πως σιγά σιγά μερικοί ξυπνάνε σε σχέση με το βρώμικο θέμα που είναι ο "ερασιτεχνικός" αθλητισμός εν Ελλάδι. Πως αλλιως να χαρακτηρίσω την πρόταση του εισαγγελέα για καταδική όλων των εμπλεκομένων στο θέμα του τροχαίου των Κεντέρη - Θάνου;
Αντιγράφω ορισμένα εδάφια (τονισμοί δικοί μου):

Στην πρότασή του ο Γ. Πέτρος χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο» και «προμελητημένο» το επίμαχο τροχαίο και τόνισε ότι υπεύθυνος για όλη την σκηνοθεσία ήταν ο προπονητής των δύο αθλητών Χρήστος Τζέκος. Ο εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί στους αθλητές ελαφρυντικό εξαιτίας της «ψυχικής εξάρτησης» που είχαν από τον προπονητή τους ο οποίος είχε «κυριαρχικό ρόλο στις αποφάσεις τους». Ανέφερε, επίσης, ότι ο ρόλος και η επιρροή του προπονητή επάνω στους δύο είχε δυναμική πατρικής εξουσίας. «Ήταν πατέρας απέναντι στους αθλητές».

από την Τροχαία δεν εντοπίστηκαν στο υποδειχθέν σημείο ίχνη πτώσης μηχανής «ούτε θραύσματα, ούτε υγρά ή κάτι άλλο στο οδόστρωμα» (σ του z: !!!!! δηλαδή στην ουσία φώναζαν και οι πέτρες!).

Για τον προπονητή ο εισαγγελέας ζήτησε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ενώ τόνισε ότι στην κατοχή του εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες.


Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, προβλέπεται καταδικαστική απόφαση αθλητων και προπονητη, αν και δεν εχω καταλάβει ακόμα για ποιο αδίκημα. Οχι για ντόπινγκ πάντως. Πιθανον για εξαπάτηση, παραβίαση κανονισμών και τετοια. Και εννοειται και καταδίκη των γιατρων με "ελαφρυντικά" για ψευδες βεβαιωσεις, παραβαση καθήκοντος κτλ. Παλι καλα να λεμε. Θα μπορούσαν να έχουν καταδικαστεί για.....φοροδιαφυγή (Καπόνε στάιλ).

Εγώ πάντως όταν το διάβασα θυμήθηκα αυτά που είχα γράψει εδώ και κάμποσο καιρό σε σχετικό ποστ-ογκόλιθο για το θέμα:

Οι αθλητές μας ήξεραν τι έπαιρναν;
Λογικά και ήξεραν και το ζήταγαν κιόλας. Από την άλλη όμως η νοημοσύνη (επιμένω) ενός αθλητή δεν είναι και το φόρτε του, αλλιώς θα έκανε άλλη δουλειά. Eννοείται πως δεν τσουβαλιάζουμε τους πάντες, άλλωστε δεν παίρνουν όλοι χρυσά μετάλλια ούτε και ντοπάρονται αναγκαστικά όλοι.(....)Πάντως δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι παλιοί αθλητές γίνονται προπονητές ή ...προποτζήδες και ελάχιστοι κάτι άλλο (πχ Βασίλης Κικίλιας). Η ευφυΐα σε έναν αγώνα δεν σημαίνει ούτε πνευματική ωριμότητα, ούτε ικανότητα διάκρισης καλού/κακού ούτε τίποτε παραπέρα ( .....). Συνήθως οι αθλητές που έχουν και άλλα χαρίσματα παρατάν τον πρωταθλητισμό γρήγορα ή δεν πάνε και πολύ μπροστά.
Τους δικούς μας, όπως και άλλους, μπορεί άνετα να τους παραμύθιαζαν προπονητάδες και γιατροί πως παίρνουν βιταμίνες. Ο σωστός αθλητής υπακούει τον προπονητή του σαν φαντάρος ή σαν παιδάκι τον γονέα του.
Α, και:
Είπες συγκάλυψη;
Είπα και το πιστεύω παρόλο που δεν έχουμε στοιχεία (...)Δεν μπορεί να "πέφτουν" 2 χρυσοί ολυμπιονίκες από ένα μηχανάκι και να ενεργοποιείται ολόκληρος μηχανισμός από γιατρούς και παράγοντες για να τους βγάλει λάδι.


Και βεβαίως:
Όποιος νομίζει πως φταίει ο όποιος Τζέκος, Ιακώβου ή οι αθλητές μας και τελειώσαμε, για μένα απλά κάνει λάθος.

Οι αθλητές είναι αυτοί που φταίνε τελευταίοι. Αυτοί είναι που ξεσκίζονται στις προπονήσεις με ντόπα ή χωρίς. Αυτοί είναι που εν γνώση τους ή όχι διακινδυνεύουν την ζωή τους. Αυτοί είναι που μας κρατάνε με το στόμα ανοιχτό στην τηλεόραση ή στο στάδιο. Αν σκεφτείς το τζίρο εκατομμυρίων που γυρίζει γύρω τους αυτοί παίρνουν τα λιγότερα. Εξ' ου και οι αργόμισθες θέσεις που τους προσφέρονται ως δώρο αν κάνουν κάτι "καλό". Η ευθύνη, όπως έγραψα και πιο πάνω, πάει αναγκαστικά πιο ψηλά. Κανείς αθλητής, πουθενά, δεν κάνει κάτι χωρίς να το ξέρει ο προπονητής του - και άλλοι πολλοί.



Στα οποία δεν νομίζω να χρειάζεται να προσθέσω εκ νέου κάτι...



2 σχόλια:

  1. Ε ναι, δεν ντοπάρονται όλοι, αλλά όσοι παίρνουν μετάλλια ντοπάρονται!
    Δεν φταίνε οι αθλητές, φταίει το ανταγωνιστικό (άρα όχι αθλητικό και συναγωνιστικό) πνεύμα της κοινωνίας. Αυτό δηλαδή πάλι δε σημαίνει ότι φταίμε όλοι, αλλά φταίει η πολιτική που έχει χαραχθεί και ακολουθείται!
    Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι, οι οποίοι φέρουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από τους προπονητές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πλάκα είναι ότι ντοπινγκ θεωρούνται μόνο οι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ουσίες κι όχι οι νόμιμες. Ποιες είναι οι νόμιμες; Σίγουρα όχι φυσικά εκχυλίσματα βιταμίνης C ή D. Ωστόσο, δεν έθεσες τη βασική αιτία όλων: την εμπορευματοποίηση και τη λογική του πλρωταθλητισμού όπως έχει εξελιχθεί τον τελευταίο αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir