Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2012

Μας πρήξατε με τα πετρέλαια

Αναδημοσιεύω απο εδώ. Επιτέλους καποιος πολιτικός είπε τα αυτονόητα. Ε αν ειναι και πασοκος...τι να κάνουμε.
Ενα ακομα #oust και απο εδώ στους εμπόρους ραντιέρικης ελπίδας ενάντια στους οποίους έχουμε γράψει και ξαναγράψει:


Με νέα παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλει το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης γύρω από τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δηλώνει ότι τα νούμερα των προβλέψεων που αφορούν πιθανά κοιτάσματα είναι όχι μόνο αστήρικτα, αφού δεν στηρίζονται σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, αλλά και παραπλανητικά καθώς αναβάλλουν τη δημόσια συζήτηση από την αντιμετώπιση της ανεργίας και της κρίσης εν αναμονή μιας μελλοντικής γης της επαγγελίας. Επιπλέον, ο Κρίτων Αρσένης επαναλαμβάνει ακόμη μία φορά ότι και οι έρευνες θα πρέπει να γίνονται πάντα με σεβασμό στη νομιμότητα.

Μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης απευθυνόμενος προς τους Έλληνες δημοσιογράφους έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για τη συζήτηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη χώρα μας:

"Θέλω να καταγγείλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ως απάντηση στα νούμερα της ανεργίας που είναι πραγματικά, διακινούνται αστήρικτες εκτιμήσεις για τα κέρδη από τα πετρέλαια. Εάν γνωρίζαμε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουμε δεν θα κάναμε σεισμικές έρευνες. Και όμως κάποιοι φαίνεται να θέλουν να ξεγελάσουν τους άνεργους συμπολίτες μας και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη προσφέροντας αντί για πραγματικές λύσεις στην ανεργία την ελπίδα ενός μελλοντικού παραδείσου. Ζητώ να σταματήσει αυτή η δημαγωγία, αυτό το εμπόριο ελπίδας εδώ και τώρα.

Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας.

Ότι κάνουμε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη ακριβώς για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε εκεί πετρέλαια ή φυσικό αέριο. Αν εντοπίσουμε περιοχές όπου υπάρχει αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να κάνουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δούμε αν όντως υπάρχει και αν είναι αξιοποιήσιμο.

Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρίες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα στο δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου θα έρθουν το νωρίτερο μετά από περίπου 7 χρόνια.

Ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς. Ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι.

(εδώ ειναι η μοναδική μου διαφωνία. Διεθνώς ανεβαίνει η τιμή του πετρέλαιου που εξορύσσεται. Γνωρίζω πως στις αραβικές χώρες πχ η τιμή της βενζίνης ειναι περίπου ...τζάμπα. Η τιμή της βενζίνης που πληρώνουμε εμείς εξαρτάται κυρίως από τους δασμούς που επιβάλλει το κράτος (και απο την ασυδοσία των εταιρειών προφανώς) και όχι και τόσο απο την διεθνή τιμή του αργού. Όλα αυτά όμως με την διαρκή υπενθύμιση πως μιλάμε για υπόθεση εργασίας. Αν ειχαμε τόσο πετρέλαιο ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή, αν αυτό ειναι αξιοποιήσιμο, αν αξιοποιείται κιολας (και απο ποιούς), αν έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και έχει ξεκινήσει η εξόρυξη, αν....γενικώς.) 

Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα "Ελντοράντο". Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσες μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις το χρόνο, και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα."


Υπάρχουν πιθανόν και άλλοι τρόποι αύξησης του ΑΕΠ πέραν του τουρισμού, αλλά αυτό δεν ειναι το θέμα αυτής της ανάρτησης.

2 σχόλια:

  1. Υιός Αρσένη είναι αυτός; Καμιά φορά (καμιά φορά έτσι ; ) ο νεποτισμός δουλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου ήρθε στο μυαλό η ταινία του Κωνσταντάρα "ο Φαντασμένος" με τον κουβά πετρέλαιο στο πηγάδι.
    Να δω τι θα λες όταν αύριο μεθαύριο θα πηγαίνουμε οι Έλληνες με τα πετροδόλαρά μας και θα αγοράζουμε ομάδες της πρέμιερ λιγκ έτσι για το χαβαλέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir