Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2015

Aριστερη λιτοτητα

Update. Το παρον ποστ εχει βγει παντελως άκυρο απο τις εξελίξεις. Την πατησα και το ομολογησα. Μένει όμως κυρίως για να θυμόμαστε να να μην βγαζουμε συμπερασματα πριν τραγουδήσει η χοντρή. Και για να ειμαστε πιο μετριόφρονες :|





Τον καλύτερο ορισμο τον έδωσε  ο Σπιγκελ. Αριστερή λιτοτητα λοιπον (ο όρος τελικά ειναι παλιότερος. Διαβάστε πχ αυτό που γράφτηκε το 2013). Αυτες οι γραμμές άρχισαν να γράφονται πριν την ολοκλήρωση και συναψη της συμφωνίας οποτε μπορει μοιραία να βγουνε οφ. Ιδωμεν. Κρινοντας απο τα μεχρι τωρα λεγόμενα και προτεινόμενα εχουμε να πουμε τα εξης:


Αριστερη λιτοτητα: ΦΑΚ (faq)!

Το πακέτο είναι μνημονιο;
Υπο ποια εννοια; υπο την έννοια του γαμησιου που θα φαμε, ειναι και παραειναι. Υπο την έννοια της λιτοτητας, ναι ειναι. Υπο την έννοια της οριζοντιας επιβολής οπου κατσει και οτι κατσει μεχρι να βγει το κουστουμι, οχι δεν ειναι. Υπό την εννοια μας λένε βάτραχος και πηδάμε, όχι δεν είναι.

Το πακέτο ειναι αριστερο;
Πιο αριστερο απο τα προηγούμενα πάντως. Το εχω ξαναγραψει, αμα ειναι να ειμαστε αριστεροι μόνο οταν μοιραζουμε αφειδως και μανιωδως φραγκα τοτε θα ήταν εύκολο και θα ητανε αριστεροι ολοι. Αριστερά δεν σημαίνει αναγκαστικά δώσε φράγκα στο λαό (άτιμε Αντρέα). Είχαμε ένα πρόβλημα και έναν στόχο. Από τη στιγμή που έγιναν και τα δύο αποδεκτά από την κυβέρνηση, η αντιμετώπιση που δείχνει τελικά να προκρίνεται είναι αριστερότερη από ότι θα ανέμενε κανείς. Θα ήταν ίσως "αριστερότερο" να αρνηθεί το πρόβλημα ή την επίτευξη του στόχου αλλά είναι αμφίβολο αν θα είχε την απαραίτητη λαϊκή στήριξη τελικά, κάτι που θα την άφηνε προφανώς ξεκρέμαστη. Δεν ειναι "αριστερο" με την εννοια οτι θα μας πίπωναν 18 χώρες και ένα ΔΝΤ, που τους χρωστάμε ένα κάρο λεφτά, πέρα από το πως και το γιατί, επειδή εμείς κάναμε εκλογές. Σιγά σιγά ξεφεύγει από μερικούς ότι ειναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα και αυτό έχει τη σημασία του.

Ειναι κακη συμφωνία;
Προφανως. Προσπαθώ σκληρά να θυμηθώ μια καλή συμφωνία που να συνάφθηκε τα τελευταια πέντε χρόνια.  Αν σας παρηγορεί ειναι καλύτερη απ’ ότι μας ερχόταν. Τα ρέστα είναι παπαρολογίες του ΝΔΣΟΚ. Ειναι πιο κοντα σε αυτα που εγραφα προ πενταετίας παντως, μιας και θεωρητικά σταματά να ζητάει μανιωδώς νέα δάνεια. Συνοπτικά : Καλύτερη απο των Σαμαροβενιζέλων, αλλά οχι καλή.


Συναδει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;
Οχι. Οποιος περιμενε υλοποιηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα απο τον πρώτο χρόνο με μια εχθρικη Ευρωπη, ταμεια αδεια, εχθρικές αγορές και μια μαουνα δανεια να τρεχουν με αποικιοκρατικους ορους δικαιουται α) να πεσει απο τα συννεφα, β) να μην ξαναψηφισει ΣΥΡΙΖΑ ή να καταψηφίσει την συμφωνία αν ειναι βουλευτής και γ) να μάθει πως δεν υπάρχει Άι Βασίλης, και πως αν υπάρχει, τότε δεν φοράει κόκκινα επειδή είναι αριστερός. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ένας μεσαιοχωρήτικος μπούσουλας για να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και στους μέσα και στους έξω ότι δεν είμαστε ανθρωποφάγοι ή σταλινικοί ή και τα δύο. Έτσι κι αλλιώς είναι προφανές ότι κανένα προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί διότι η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα εδώ και πολύ καιρό. Κοστολογημένο μπορει να ήταν αλλα.... with other people`s money.

Ειναι το καλύτερο δυνατό;
ΟΧΙ. Και δεν μιλάω θεωρητικά, Θεσσαλονίκη και τέτοια. Αναφέρομαι ρητά στην υπάρχουσα διαμορφωθείσα κατάσταση. Μονο και μονο βλεποντας πως μερικοί συνταξιούχοι μένουν πιο ίσοι από καποιους άλλους, αρκεί για να μας εκνευρίσει. Η δε αυξηση του ΦΠΑ στα ειδη διατροφής ενδέχεται να κάνει σε αυτή την κυβέρνηση όση ζημια έκανε ο ΕΝΦΙΑ στην προηγούμενη. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι υπερβολική, ο νέος εργαζόμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας ακόμα τον πίνει χωρίς έλεος, απλά δεν τον πίνει και άλλο. Και τέλος πάντων ποιος ψηφοθηρικός μαλάκας ασχολείται με τον ΦΠΑ στην Μύκονο;

Ειναι καλύτερο από τα προηγούμενα;
Σαφως, μιας και μοιραζει καπως το πικρόν ποτήριον. Βεβαιως καλο θα ήταν να μην υπήρχε το ποτήριον τούτο, αλλα εδώ μιλάμε ρεαλιστικά.

Το mail Χαρδουβελη;
Αρχιδιες των Σαμαρικών θα λεμε τώρα; Το mail Χαρδούβελη ήταν μια πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά για να βγει το 2014 και η εκκρεμούσα αξιολόγηση με την οποια διαφωνησαν οι δανειστες. You know, οπως διαφωνούσαν με τις κυβερνητικές προτάσεις πέντε μήνες τώρα. Κοινως δεν υπήρξε ποτε επίσημα σαν θέμα συζήτησης. Έχει τόση σημασία όση η πρόταση Βαρουφάκη για τουρίστες - φοροεισπράκτορες. Μόνο κάποιος ανόητος ή κάποιος τελειωμένος πολιτικά θα το μνημόνευε ή έστω κάποιος που μας θεωρεί ντιπ για ντιπ ζώα.

Είναι υφεσιακά τα μέτρα;
Σαφώς και είναι. Και τα προηγούμενα ήταν. Τουλάχιστον δεν είναι τελείως διαλυτικά και ενάντια στην κοινωνία, χωρίς αυτο να σημαίνει πως ερχονται καλύτερες μέρες, απλα θα κάνουμε εξοικονόμηση χρόνου παίζοντας, όλοι μαζί αυτή τη φορά, κατενάτσιο, μέχρι να πάρει τα χαμπάρια της η Ευρώπη, κατι που γίνεται βασανιστικά αργά. Το έχουμε ξαναπεί, το κόλπο δεν έβγαινε και δεν βγαίνει. Και πάλι πρωτογενής στόχος είναι η εξοικονόμηση και όχι η ανάπτυξη.

Δικαιούται να πανηγυρίζει ο Συριζα;
Ο Συριζα σαν συνολο ετσι και έτσι, αν και πρεπει να του πιστωθεί ότι τα έβαλε με όλους και βγήκε ζωντανός. Ο Τσιπρας παλι....σαφως και ναι, μιας ολα οσα είχε βαλει σαν πολιτικο στοχο ( οχι μόνο επι της συμφωνιας, αλλα  και επι του τρόπου συναψεως κτλ) φαινεται να του βγαινουν. Μετρηστε:
1. Η τρόικα ντε φακτο ξεδοντιάστηκε. Κανένας υπουργος δεν σύρθηκε σε απολογία - σταύρωση απο υπαλλήλους. Το βρίσιμο που έφαγε ο Βαρουφάκης ήταν απο ομολόγους του, οι οποιοι πολλές φορές ήταν κραυγαλέα (και αυτό κοινωνήθηκε, έστω και στον χαβαλε. Όλη η Ευρώπη ξέρει πια τα πτυχία του Νταϊσελμπλουμ, το καπελωμα-ξεφτίλα όλων απο τον Σόιμπλε ή οτι οι ΥπΟικ αρνήθηκαν επανηλλειμένως να συζητήσουν πολιτικά, λες και είναι τίποτε κλητήρες) λιγότερο γνώστες των πραγμάτων απο αυτόν.  Το ίδιο το ΔΝΤ ενδεχεται να αποχωρησει διαμαρτυρομενο μιας και
2. Η λύση τελικα δοθηκε(;) σε πολιτικό επιπεδο αρχηγών κρατών και όχι σε καθαρά τεχνικό, κατι που ζηταγε ο Τσίπρας καιρό πριν τις εκλογες.
3. Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που ειχαν συμφωνηθεί φαίνεται να μαζεύονται επι το ρεαλιστικότερον, κατι που απομακρύνει την πιθανότητα εφαρμογης νεων μέτρων μετα απο πέντε- εξι μήνες, όπως νομοτελειακα θα συνεβαινε και θα ξανασυνέβαινε κάθε μερικούς μήνες, αν τηρούνταν οι προηγούμενες συμφωνίες (διαβάστε και αυτο που γράφτηκε το 2012 να γελάσετε). Αυτο ειναι το κυριοτερο καροτάκι με το οποίο θα πωληθεί το deal, γιατί αν νομίζετε πως αρκουσαν μέτρα ενός- δύο δις από το ΝΔΣΟΚ για να κλείσει η δουλειά μάλλον είστε αδωνικότεροι του Άδωνη και πρέπει και σεις να μάθετε κάτι για τους άγιους Βασίληδες.
4. Συμπερασματικά η συμφωνία αυτη δίνει χρόνο και σταθερό πλαίσιο αναφοράς σε κυβέρνηση και πιστωτές, χρόνο που ίσως θα μπορέσουν να αξιοποιησουν καλύτερα απ ότι μέχρι τώρα.
5. Οι προτάσεις και τα τελικώς συμφωνηθέντα ηταν ΟΛΑ ελληνικής προελευσεως και όχι εξωθεν παραγγελίες. Τελικά οι θεσμοί αρκέστηκαν στον....θεσμικό τους ρόλο, ήτοι την γνωμοδότηση επί των ελληνικών προτάσεων για το αν αρκουν για να κάνουν την δουλειά. Τώρα το αν οι ελληνικές προτάσεις ήταν οι καλύτερες δυνατές, αυτό είναι άλλο καπέλο.
6. Τελικά βρέθηκαν συμμαχίες και από τον νοτο και από αλλού παρ' όλες τις γκρίνιες που υπήρξαν προηγουμένως.
7. Κατά τα φαινόμενα πάμε σε συνολική λύση και όχι σε τύπου προσωρινή  λύση - νέα μέτρα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση και μετά ξανά μανά τα ίδια.
8. Στο εσωτερικό έδειξε ότι αμύνθηκε όσο ήταν δυνατόν υπέρ του συμφέροντος των ελλήνων. Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση αυτή είναι ότι τα παράτησε ή ότι δεν πάλεψε υπέρ των δεσμέυσεών της. Θυμάστε πόσο αγώνα έδωσε ο Σαμαράς υπέρ των Ζαππείων; Οχι; Πολύ καλά θυμάστε.
9. Έδειξε κάτι που όλοι οι πολιτικοί, πλην πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, γνωρίζουν: Ότι πολλές φορές είναι καλύτερο να μένεις εκτός συμφωνίας παρά να συμφωνείς σε οτιδήποτε απλά και μόνο για να έχεις συμφωνία.

Γενικά η Ελλάδα και η κυβέρνηση βγαίνουν ισχυροποιημένες διεθνώς από όλη αυτή την ιστορία. Η αριστερά παλι.... όχι και τόσο.

Δικαιούνται να πανηγυρίζουν οι #MenoumeEvropi;
Κανονικά ναι, αλλά έχω την υποψία πως όχι :)

Θα περάσει από τη βουλή;
Κατά τη γνώμη μου ναι, θα περάσει. Αν δεν περάσει και πάλι δύσκολο το βλέπω να χρειαστεί να αλλάξει η κυβέρνηση, να πάμε δηλαδή σε εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα μαλλον θεωρείται βέβαιο. Πρόθυμοι υπάρχουν και αν χρειαστεί θα βρεθούν και άλλοι 

Τι πρέπει να κάνει πρακτικά η κυβέρνηση φερνοντας τη συμφωνία στη Βουλή;
Το έχω ξαναπεί, δεν πρέπει να το κάνει ψήφο εμπιστοσύνης, μιας και η συμφωνία αυτή θα υπερβαίνει την θητεία της κυβέρνησης αυτής, όπως και την λαϊκή εντολή της. Την εχει πετάξει το Μαξίμου την σχετική μπανανόφλουδα περί εντολής και η αντιπολίτευση την έχει πατήσει, μένει να δουμε αν και πως θα την αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Πρέπει, κατ΄ εμέ, να απαιτηθούν 180 ψήφοι στη βουλή. Αν τώρα δεν βρεθούν 151 κυβερνητικές ψήφοι δικαιούται οποιοσδήποτε να θέσει θέμα δεδηλωμένης, αλλά, κατά το γράφοντα, αν δεν βρεθούν 180 ψήφοι τότε η συμφωνία αυτή είναι ούτως ή άλλως έωλη και ανεφάρμοστη. Η απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας όχι μόνο θα συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά θα ωθήσει και την αντιπολίτευση σε μια πιο "υπεύθυνη" στάση. Αν δεν τους βρει τους 180 κακό του κεφαλιού τους και όχι τόσο κακό του κεφαλιού της κυβέρνησης.  Ο Αλεξάκης θα ζητήσει εκλογές υπαιτιότητι Σαμαρά και ο Αντωνάκης θα φάει ξύλο και από μέσα και από έξω. Ετσι ο κίνδυνος επανεμφάνισης Ζαππείων και άλλων χαζών θα τείνει να εκλείψει ενώ ο Σαμαράς μοιραία θα εκπαραθυρωθεί από τους "υπεύθυνους" της ΝΔ. Θα ρωτήσετε τι γίνεται όμως αν περάσει μεν η συμφωνία αλλά δεν υπάρχουν 151 κυβερνητικές ψήφοι; Η απάντηση θα είναι τότε καλά να πάθεις φίλε Αλέξη, δεν μπορείς συνέχεια να υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, κάποτε μπορεί και να την πατήσεις, γιατί κάποιοι σε πιστέψανε παραπάνω απ ότι έπρεπε. Το πως θα το χειριστεί μετά ή μάλλον πώς θα το χειριστεί μέχρι τότε (για να μην γίνει δηλ) θα δείξει τελικά και την ικανότητα, αλλά και τα όρια του πολιτικού μεγέθους που ονομάζεται Τσίπρας.

Τα μέχρι τώρα σημάδια, όπως η διακριτική αναμονή της αριστερής πλατφόρμας και η συσπείρωση τελικά των ΑΝΕΛ πίσω από την κυβέρνηση (οκ, αυτό ήταν ευκολάκι) δείχνουν ότι μόνο αλεξιπτωτιστές ή ρομαντικοί ιδεολόγοι μπορεί να την ρίξουν. Και όσον αφορά ιδεολόγους όπως ο Διαμαντόπουλος μενω μεν αλληλέγγυος και κατανοώ το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται, και θα υπερασπιστώ κάθε επιλογή του, αλλα για αλεξιπτωτιστές όπως ο ψηφοθήρας λαϊκιστής Μητρόπουλος και ο απίθανος Μιχελογιαννάκης τολμώ να πω και πάλι καλά να πάθεις φίλτατε Αλέξη, εσύ λύσσαξες να τους βάλεις στα ψηφοδέλτια.

Και πες όμως ότι η κυβέρνηση πέφτει. Δεν βλέπω καμία περίπτωση είτε σε ενδεχόμενες εκλογές είτε σε νέα κυβερνητική συνεργασία να μπορεί να κλονιστεί ο συνολικός ΣυΡιζΑ ή ο ίδιος ο Τσίπρας ούτε βλέπω να μπορεί να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μιας και οι εναλλακτικές πλέον έχουν όλες ψοφήσει. Οπότε στην παρούσα φάση το ρίξιμο της κυβέρνησης το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δώσει μια παράταση μηνών στην αβεβαιότητα και τίποτα παραπέρα, με το καμπανάκι, διαστάσεων king size κουδούνας, της χρεοκοπίας, της απαίτησης του συνόλου των δανείων (τα έχουμε πει), και της διεθνούς απομόνωσης να είναι πλεον πρακτικά βέβαιο. Κοινώς ο Αλέξης μας φόρεσε εαυτόν ως αριστερή ΤΙΝΑ και με εναν στρατό συνταξιούχων να συντάσσεται για πρώτη φορά μαζί του, αναρωτιέμαι τι ποσοστό θα έπιανε η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ενδεχόμενες εκλογές έχοντας χάσει μεγάλη μερίδα του μοναδικού εναπομείναντος ακροατηρίου τους, που ήταν όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει, οι συνταξιούχοι.

Θα πάει σε διαδικασία κατεπείγοντος με ένα άρθρο σε ένα νόμο;
Πιθανόν και τότε θα γελάσουμε διότι το νδσοκ θα δικαιούται να γκρίνιαζει. Μερικές φορές ακόμα και οι δεξιοί έχουν δίκιο όταν παραπονιούνται. Αυτο, οπως και ο νεος ΦΠΑ, είναι λογικά απαιτήσεις των έξω στα πλαίσια του ( αναμενόμενου) "ματώστε πολιτικά λίγο και σεις", άσε που, ρεαλιστικά, οι ημερομηνίες για κάτι διαφορετικό δεν βγαίνουν.

Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας;
Όχι, μιας και σ' αυτή την περίπτωση θα λειτουργούσε αντίστροφα. Θα τεθεί  όμως θέμα "υπευθυνότητας", παραμονής στην κυβέρνηση, παραμονής στην υπάρχουσα βουλή και βεβαίως για μερικούς μερικούς όπως οι ΑΝΕΛ θα τεθεί εμμέσως ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Όπως τα έχει φέρει ο Αλεξάκης στην παρούσα φάση οι εκλογές συμφέρουν μόνον αυτόν και κάνεναν άλλο, και σίγουρα όχι τη χώρα.

Υπάρχει έξοδος από το τούνελ ;
Μέχρι τώρα θα έλεγα όχι, τώρα είμαι πλέον κάπως πιο αισιόδοξος. Ένα ερώτημα είναι αν θα αντέξουμε μέχρι την έξοδο σαν άτομα και σαν χώρα αλλά και πριν δεν ήτανε καθόλου μα καθόλου σίγουρο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λούμπα στην οποία είχαμε πέσει δεν είχε καμία διέξοδο και καπου εδώ δικαιούστε να βρίσετε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σας που τις ψηφίσατε.

Η συμφωνία αρέσει του ΣΕΒ, άρα είναι κακή, σωστα;
Διαφωνώ. Θα του άρεσε του ΣΕΒ οποιαδήποτε συμφωνία εξασφαλίζει ίδιες συνθήκες για περισσότερο από έξι μήνες, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Έτσι κι αλλιώς η άγνοια κινδύνου την οποία είχε επιδείξει η κυβέρνηση είχε τρομοκρατήσει τους βιομήχανους παραπάνω απ’ ότι ένα ακόμα χαράτσι, το οποιο ειναι προγραμματιμένο δια το έτος 2016, ήτοι θα εισπραχθεί μάλλον το 2017, ήτοι ζήσε Μάη μου...

Θα δυσκολευτεί ο ΣυΡιζΑ να κοινωνήσει τη συμφωνία αυτή στους ψηφοφόρους του.
Στα αρχίδια μας. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι αριστερά δε σημαίνει δίνω στους πάντες τα πάντα. Αν μερικοί Μητροπουλοι δεν γουστάρουν, τότε στ αρχίδια μας επί δύο. Και ο Στρατούλης που ξαναδιόρισε τους παράνομα προσληφθέντες επι Σαμαρά, στ αρχίδια μας κι αυτός. Αν ο ΣυΡιζΑ έταξε λαγούς με πετραχήλια δεν θα ήταν παράλογο να χρειαστεί να πληρώσει κάποιο τίμημα. Στην παρούσα φάση το κομματικο συμφέρουν του ΣυΡιζΑ ή ακόμα και της αριστεράς, είναι υποδεέστερο του συνολικού. Όποιος διαφωνεί ας θυμηθεί τον Ιωαννίδη και τον Ζαχαριάδη που έλεγαν ότι μπήκαμε σε εμφύλιο για την τιμή του ΚΚΕ (! Δεν υιοθετω κατ΄ ανάγκη την κριτική Λαζαρίδη, απλά μεταφέρω την ρήση) και ας μας πει αν τον ενδιαφέρει να θυσιαστεί για την τιμή της αριστεράς, να πάω πάσο.

Δεν θα ήταν καλύτερο το grexit;
Με έναν άλλον λαό, σε άλλες συνθήκες και πάλι όχι σίγουρα. Με αυτόν το λαό και στις υπάρχουσες συνθήκες ούτε για αστείο και αυτό ευτυχώς ή δυστυχώς το ξέρουν όλοι. Η ευκαιρία για έξοδο με κάπως νορμαλ όρους, ή έστω με όρους που ορίζουμε εμείς,  χάθηκε όταν το ελληνικό κράτος παραιτήθηκε της ασυλίας του έναντι των πιστωτών του. Το grexit προκρινόταν σαν επιλογή όσο η εναλλακτική έμοιαζε με την Πιθο των Δαναϊδων. Αν και τώρα γίνει κάπως έτσι η δουλειά,  πρεπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά.

Ο ΣυΡιζΑ έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση;
Επιφυλάσσομαι. Ήταν άραγε λάθη ή στρατηγικές επιλογές; Μπορεί να έδωσε πολλά άλλα πήρε πολλά περισσότερα απ' ότι φαινόταν ότι μπορούσε να πάρει πριν πέντε μήνες και μάλιστα σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον, πήρε περισσότερα απ΄ όσα διανοήθηκε να ζητήσει ο Σαμαράς ή ο Παπαδήμος (καλα, για τον ανεκδιηγητο ΓΑΠ δεν το συζητάμε καν), κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν αν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2012.

Ο ΣυΡιζΑ γίνεται ΠΑ.ΣΟ.Κ. ;
Δυστυχώς ναι. Πιο σύγχρονο, λιγότερο αμοραλιστικό, πιο "αριστερό" άλλα ΠΑΣΟΚ και όχι αριστερά. Και αυτό δεν το λέω για τους όρους της διαφαινόμενης συμφωνίας στο γενικό της πλαίσιο, αλλα για τα πασοκικά πελατάκια που βλέπω ότι υιοθετεί σιγα σιγά, χωρίς κανέναν προφανή ιδεολογικά λόγο. Η συμφωνία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. Έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες ήταν πολύ ζόρικες και το πρόβλημα ήταν, αρχικά τουλάχιστον, άλυτο. Οι συνθήκες δεν επιλέχθηκαν από το ΣυΡιζΑ, βρέθηκε σε αυτές. Η προστασία όμως κάποιων περισσότερο από ότι κάποιων άλλων ήταν συνειδητή.



3 σχόλια:

  1. Ενττάξει από Σαμαρέλους καλύτερα, αλλά...

    Αισιοδοξία;
    Χωρίς διαγραφή τμήματος του μη βιώσιμου χρέους, όχι.
    Α! Και δυστυχώς η 8αρα, όπως και το μέηλ Χαρδούβελη πρόταση είναι. Δεν έχει τραγουδήσει ακόμα η χοντρή. Βάλε συμφωνία με 10-12 για να 'σαι μέσα. ;)

    ΥΓ. Ελλάδα ίσον ΠΑΣΟΚ (σαν νοοτροπία) και ΠΑΣΟΚ ίσον Ελλάδα. Καρατσεκαρισμένο :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλακία μου, ξέχασα να αναφερθώ στο χρέος, παρόλο που το θεωρούσα δεδομένο! Εχεις δίκιο ημιξάδελφε.

    Περι πασοκ, δυστυχως και εδω εχεις δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρεις σκέψεις:
    - Πράγματι υπάρχει κάποια ελάφρυνση για τα κατωτέρα στρώματα και κάτι περισσότερο βάρος στα ανώτερα στρώματα. Αν όμως τα ανώτερα στρώματα, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι "πηγή" εργασίας-μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τότε πιθανόν να ισχύει ότι τα εκτός δημόσιου τομέα χαμηλά στρώματα κέρδισαν έξι και θα χάσουν μισή ντουζίνα (ή παραπάνω); Δηλαδή, η όποια ελάφρυνση, αποκλειστικά στο Δημόσιο;
    - Όσον αφορά την πάντα υποκειμενική και αυθαίρετη επιτυχία ή αποτυχία των μέτρων, πότε βρίσκονται σε δύσκολη θέση οι δανειστές; Όταν τα μέτρα και η εμπιστοσύνη εφαρμογής είναι δική τους ιδέα (ευθύνη) ή όταν τα "προτείνουμε" και υποσχόμαστε την εφαρμογή εμείς (δική μας ευθύνη). Παραμύθι πάντα, αλλά πιο μας βολεύει καλύτερα (μιά που ούτε έτσι ούτε αλλιώς βγαίνει χωρίς κούρεμα γουλί);
    - Έκαναν λάθη στην διαπραγμάτευση; Νομίζω ότι η επιμονή για πολιτική απόφαση σε επίπεδο αρχηγών ήτανε εκτός στόχου γιατί δεν έλαβε υπ' όψιν της ότι στο υπάρχον σύστημα τα μέτρα-αποφάσεις ετοιμάζονται από τεχνικούς μόνιμους με κομπιουτεράκια και οι πολιτικοί αρχηγοί-βιτρίνες τα υπογράφουνε. Δεν μπόρεσαν-πρόλαβαν να αλλάξουν το σύστημα πριν ζητήσουν την δική τους μέθοδο αποφάσεων. Ως εκ τούτου το τι θα γίνει από χθες ως τις 30 Ιουνίου.
    Και ένα Μπράβο σου:
    "Δεν θα ήταν καλύτερο το grexit; Με έναν άλλον λαό, σε άλλες συνθήκες και πάλι όχι σίγουρα. Με αυτόν το λαό και στις υπάρχουσες συνθήκες ούτε για αστείο και αυτό ευτυχώς ή δυστυχώς το ξέρουν όλοι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir