Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015

Συντάξεις συντάξεις

Δεδομένα:

* Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται με τις συντάξεις. Δηλαδή όλοι ξέρουν, αλλά κανεις δεν ξέρει ακριβώς. Εχουμε ηλικιακες κατανομές, έχουμε..... ταμειακές κατανομές, έχουμε γενικώς κατανομές αλλά δεν έχουμε (!) μια πιο αναλυτική παρουσίαση: πχ δεν ξέρουμε (δηλ εγώ δεν ξέρω) πόσοι ειναι οι συνταξιουχοι των εθελουσιών των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, πόσο μ.ο. ηλικίας έχουν και τί ποσά εισπράτουν. Ξέρουμε πως οι κόρες αποθανόντων (και ίσως και κάποιοι γιοι) ΔΥ παιρνουν κάποια σύνταξη, ξέρουμε τα κριτήρια, αλλά δεν ξέρουμε πόσες (και πόσοι και κυρίως....πόσα) ειναι αυτοί. Ξέρουμε πως πολλές κατηγορίες εργαζόμενων παίρνουν σύνταξη σε μικρή ηλικία (πχ στρατιωτικοί σε "περίεργες" μονάδες όπως τα υποβρύχια) αλλά δεν ξέρουμε πόσοι ειναι αυτοί. Ή έστω αν τα "ξερουμε" δεν τα ξέρω εγώ. 

* Ολοι γκρινιάζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις των ΔΥ που οι ίδιοι διορίσανε αλλά κανεις για "οι 9 στους 10 νέους συνταξιούχους των «ευγενών ταμείων», π.χ. τράπεζες και ΔΕΚΟ, βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 62."

* Ξέρουμε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα δεν ειναι ανταποδοτικές. Ρε όσο και να ειναι οι κρατήσεις δεν ειναι ανταποδοτικές:
"• Ανέλυσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.800 ασφαλισμένων του ΙΚΑ που βγήκαν στη σύνταξη το 2008 (αντιστοιχεί στο 14,7% του συνόλου).
• Υπολόγισε το συνολικό ποσό που θα είχε συσσωρευθεί τη στιγμή της συνταξιοδότησης εάν οι εισφορές των ασφαλισμένων (και των εργοδοτών τους), αντί να καταβάλλονται στο ΙΚΑ, επενδύονταν με σταθερό ποσοστό απόδοσης 2% πάνω από τον πληθωρισμό (καλή απόδοση).
• Υπολόγισε το καθαρά ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης μετατρέποντας το συσσωρευμένο κεφάλαιο σε μηνιαία σύνταξη σύμφωνα με τους αναλογιστικούς κανόνες (δηλαδή ανάλογα με το προσδώκιμο επιβίωσης, εξισώνοντας τις διά βίου παροχές με τις διά βίου εισφορές).
• Σύγκρινε τη σύνταξη που πράγματι πήρε το 2008 κάθε συνταξιούχος με το καθαρά ανταποδοτικό τμήμα της.
• Εκτίμησε τη μεταβολή της αναλογίας του καθαρά ανταποδοτικού τμήματος στη συνολική σύνταξη λόγω των μνημονιακών περικοπών, για κάθε συνταξιούχο χωριστά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν, νομίζω, ενδιαφέρον. Το καθαρά ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης το 2008 ήταν κατά μέσο όρο μόλις 50,7%. Το υπόλοιπο 49,3% ήταν κοινωνική μεταβίβαση, δηλαδή ένα είδος επιδότησης. Η συνολική αξία αυτής της επιδότησης: 114.543 ευρώ στη συνολική διάρκεια συνταξιοδότησης. Με τις μνημονιακές περικοπές, η αναλογία της επιδότησης έπεσε στο 35,8% (59.421 ευρώ στη συνολική διάρκεια).
Αυτά αφορούν το μέσο όρο. Πιο αναλυτικά, ανά κατηγορία συνταξιούχου, το ποσοστό επιδότησης ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους (51,2% στις ηλικίες κάτω των 55 έναντι 30,5% για τους άνω των 65), για τις γυναίκες (46,5% έναντι 27,5% για τους άντρες), για τις μητέρες ανηλίκων (53,9%), καθώς και για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα ένσημα (54,7% για 15 χρόνια εισφορών έναντι 26% για 35+ χρόνια)." (Όλη η ....τριλογία του Μάνου Ματσαγγάνη με τίτλο: "Η κυβέρνηση δίνει μάχη. Κατά των φτωχών, κατά των ανέργων και κατά των νέων" αξίζει να διαβαστεί: 1ο μέρος, 2ο μέρος και 3ο μέρος απ΄όπου και το πιο πάνω απόσπασμα.)

* Ξέρουμε πως αυτη την στιγμή οι συνταξιούχοι ειναι παρα πολλοί σε σχέση με τους εργαζόμενους και οι εισφορές των εργαζόμενων προφανώς δεν αρκούν.

* Και (δυστυχως) ξέρουμε (;) πως αυτή την στιγμή δεν γίνεται να μειωθεί καμία σύνταξη, και ειδικά οι χαμηλές. Οχι για λογους ηθικολογίας, όχι για λόγους αντίστασης στην έξωθεν επιβολή (που αυτό και μόνο του δικαιούται να εξοργίσει κάθε κυβέρνηση) αλλά διότι στην παρούσα φάση οι συντάξεις ειναι που αιμοδοτούν την υπόλοιπη ασθμαίνουσα οικονομία. Απο τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς (ενίοτε και ...των παιδιών/εγγονιών) συντηρείται συχνά η υπόλοιπη οικογένεια, ο φουρναρης πουλάει ψωμί και ο μπακάλης μακαρόνια. Θα μου πείτε πως αυτό δεν ειναι υγιές, και θα απαντήσω χαιρω πολύ. Ειναι μήπως υγιής η υπόλοιπη κατάσταση;
" Το Γιωργάκη και την πασοκαρία του, αντί να τους επιβάλλεται με το στανιό να πειράξουν λιγουλάκι το πελατειακό ασκέρι, τους αφήσατε να κόψουν οριζοντίως και καθέτως κεφάλια μισθωτών, πάνε οι μισθοί και πάνε οι συντάξεις κόπηκαν σύρριζα ενώ αφήσατε τις ΤΟΤΕ πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ανέπαφες στο δημόσιο, στις τράπεζες και κυρίως στο στράτευμα όπου πολλοί λίγους μήνες πριν κλείσουν τα 40(!) έβγαιναν/βγαίνουν στη σύνταξη –χωρίς να βγάλετε κιχ. Κουβέντα Τότε. Έχετε μεγάλες ευθύνες εσείς και η τότε τρόικα αφήνοντας του εδώ καραγκιόζηδες να διαχειρίζονται το πελατειακό κράτος-τέρας. Εάν ΤΟΤΕ βάζατε κωλοδάχτυλο στην πασοκαρία του Γιωργάκη σε αυτά τα ζητήματα, δεν θα χρειαζόταν ΤΩΡΑ να βάλετε κωλοδάχτυλο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί στην ουσία δεν το βάζετε σε αυτούς, αλλά στον κοσμάκη που μετά 5 συνεχόμενες χρονιές στην κατιούσα φτύνει αίμα. Κ α τ α λ ά β α τε ; Τα σκατώσατε τότε. " (κλατς)

* Kαι δυστυχώς καταλαβαίνουμε πως για το θέμα ψεύδονται και οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστες γιατί ζήτησαν όντως τόσο χοντρες περικοπές που νομοτελειακά οδηγουν και σε οριζόντια μέτρα και σε υφεση την αγορά και η κυβέρνηση διότι απέκρυψε το γεγονός πως δεν ζητήθηκαν μονο οριζόντια μέτρα. Να θυμηθώ εδώ πως η κυβέρνηση το χόντρυνε όταν είπε πως ΔΕΝ δινει το % του ΑΕΠ που της καταγγέται για συντάξεις επειδή....μέρος αυτού δίνεται απέξω! Οχι πως δεν δινεται δηλαδή το ποσό αυτο, δίνεται και παραδίνεται, απλα δεν το πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση (φέρτε βυγζια για τράβηγμα). Βεβαιως εχει ενα δικιο η κυβέρνηση οταν σου λέει πως τι να κανω ρε αφού πέφτει το ΑΕΠ με μεγαλύτερο ρυθμο απ ότι μειώνω εγώ τις συντάξεις, αλλά άντε να το βρει, διοτι είτε έτσι είτε αλλιώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει.


* To παράλογο ειναι ότι στην Ελλάδα όσο νωρίτερα βγαίνει κάποιος στην σύνταξη, τόσο πιθανότερο ειναι (στατιστικά) να παίρνει περισσότερα, πράγμα γενικά παράλογο, εκνευριστικό και τουλάχιστον ηλίθιο, ειδικά όταν το λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι ερχομενοι, νεότεροι και πολύ λιγοτερο αμοιβόμενοι εργαζόμενοι:

"Η παραπάνω εικόνα είναι δημιούργημα των πασοκ και νδ.

Δεν φέρει καμία ευθύνη ο συριζα.

Ο συριζα φέρει τεράστια ευθύνη που δείχνει τεράστια απροθυμία να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού που θα θα μπορούσε να ήταν και δίκαιος και αριστερός (αφού θα δημιουργούσε πόρους για κάποια ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων) και θα βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις της χώρας, για την ακρίβεια θα ήταν ένα τεράστιο επικοινωνιακό και διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετά το βαφτίζει κόκκινη γραμμή.
Καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι οι θιγόμενοι (π.χ. συνταξιούχοι κάτω των 60, υψηλές συντάξεις και εφάπαξ) προέρχονται κυρίως από τις ίδιες συντεχνιακές ομάδες (ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κτλ) που αποτελούν τη φανατική εκλογική πελατεία του ενός και μόνο κόμματος που κυβερνά τη χώρα από 1980 μέχρι σήμερα (λέγε με και πασοκ). Είναι αυτές οι συντεχνιακές ομάδες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία είναι για να μη χάσουν τα προνόμια αυτές οι συντεχνιακές ομάδες που θάβεται το μέλλον των παιδιών μας σε αυτή τη χώρα.
Εγώ λέω αν η πρώτη κυβέρνηση που εκλέχθηκε χωρίς εξαρτήσεις από νταβατζήδες κτλ εδώ και 35 χρόνια δεν μπορεί να τα σπάσει αυγά, τότε μέλλον δεν υπάρχει." (κλατς. Τονισμοί δικοί μου)


Εμβόλιμη ιστορία, αληθινή και διδακτική.

Σε μια εθελούσια έξοδο από ΔΕΚΟ οι όροι ήταν ευνοϊκοί, ρε πολύ ευνοϊκοί. Και φουλ σύνταξη, και πρόωρα, και αποζημίωση πληρωμένη από το κράτος(!) που τους έδιωχναν νωρίς, και ανοιγμα νέων θέσεων να μειωθεί η ανεργία, οποτε μπορεί να βολευοτανε κανα άνεργο τέκνο. Και σου λεει ο άλλος, πατέρας με άνεργο παιδί. Αμα την κάνω, καθαρίζω 2500+ το μήνα και ταυτόχρονα, επειδή αδειάζει η θέση, παίρνουν και το παιδί μου  στην θέση μου με 700 ευρω, ήτοι οικογενειακώς τσιμπάμε τουλάχιστον 3 χιλιάρικα και καθαρίζουμε. Αμα δεν την κάνω, θα δουλεύω σαν μαλάκας αλλα 6-7 χρόνια για να πάρω σύνταξη με όρους πιθανόν χειρότερους και μια θεση εργασίας καβατζωμένη εκεί που θα μπορούσε να δουλεύει το παιδί μου. Η ταξικότητα, η βαθιά ανηθικότητα και η αντιπαλότητα στην νέα γενιά (φεύγουν οι γέροι που είχαν παχυλούς μισθούς, τους πληρώνει το κράτος χοντρά και η επιχείρηση προσλαμβάνει λιγότερους και με μισθούς υποπολλαπλάσιους, των οποιων προφανως και μοιραία οι εισφορές αποκλείεται να πατσίσουν ποτέ το ποσό των συντάξεων. Η επιχείρηση καταγράφει και γαμώ τις κερδοφορίες και το κράτος -δηλαδή εμείς- λούζεται την διαφορά και ο νεοτερος εργαζόμενος τον πίνει) δεν διέφυγε του ανθρώπου, ήταν τέτοια που γκάριζε άλλωστε, αλλά σου λέει στην ουσία με δωροδοκούν προκειμένου να γαμήσουν τους επόμενους, όλοι οι άλλοι θα τα τσιμπήσουν, οι ερχόμενοι ειναι de facto γαμημένοι οπότε κάνω τον μαλάκα, τα παίρνω και φεύγω και θα δίνω εγώ στο παιδί μου την διαφορά από την σύνταξή μου. Ακρως παραδοσιακό και ελληνικό μέχρι το μεδούλι.

(Το ότι βεβαίως μετά από 2 Μνημόνια η σύνταξη αυτή έχει μειωθεί περίπου στο μισό και ο μισθός του παιδιού έχει πέσει πιο κάτω από τα 700 ή έστω δεν έχει ανέβει (μηδεν ωριμάνσεις, μειώσεις κτλ κτλ) κάτι πρέπει να μας διδάξει, αλλά δεν είναι της ώρας)



Τι γίνεται;

Όπως καταλαβαίνετε είμαστε σε Mecixan Standoff . H κυβέρνηση δεν τολμά να μειώσει ούτε τις "χαζες" ή "ρετιρέ" συντάξεις γιατι θα χειροτερέψει την ύφεση (ή αν ειστε αρκούντως κακεντρεχείς δεν τολμά διότι έχει κληρονομήσει την πελατεία των ευαγών ταμείων από το ΝΔΣΟΚ και δεν θέλει να την χάσει), ενώ το πρόβλημα και διαιωνίζεται και δεν κοινωνείται εύκολα προς τα έξω. Στην παρούσα φάση, και μεσω των ισχυρων παραδοσιακά οικογενειακών δεσμών, οι συντάξεις παίζουν τον ρόλο και επιδόματος εργασίας, και επιδόματος ανεργίας και επιδόματος απορίας στις οικογένειες των συνταξιούχων. Οι δανειστες ζητάνε μεν αίμα ποντάροντας και λίγο στον κοινωνικό αυτοματισμο και στην ηθικολογία του πόπολου, αλλά από την άλλη και αυτοί καταλαβαίνουν πως όσο αυξάνεται η υφεση το ποσοστό των συντάξεων ως μέρος του διαρκώς συρρικνούμενου ΑΕΠ προφανώς θα μεγαλώνει οπότε το πρόβλημα θα χειροτερέψει αντί να αντιμετωπιστεί.

Η κυβέρνηση και οι δανειστες εχουν εμπεδώσει, ασχετα του τι λενε, πως πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν και αν γίνεται να ανέβουν, οι μικρές συντάξεις, όχι μονο γιατί στην παρούσα φάση κινούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματική οικονομία αλλά και γιατί απλούστατα ειναι πραγματικά πολύ χαμηλές.

Στο πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη που κατά πρώτον δεν δέχεται καμία μείωση για τις παχυλές αποδοχές των λειτουργών της και κατά δεύτερον βγάζει και παράνομες όλες τις μειώσεις γενικώς με αποτέλεσμα το κράτος να καλείται κάθε τόσο να βγάζει νεα χαράτσια  που να αντικαθιστούν τα προηγούμενα παράνομα χαράτσια, μέχρι και αυτά να χαρακτηριστούν παράνομα και άγιος ο Θεός, και τέλος πάντων όλα αυτά δίνουν αθροιστικά μια κατάσταση που δεν μπορεις να την χαρακτηρίσεις ούτε σταθερή ούτε άξια εμπιστοσύνης.

Στην παρούσα φάση όμως που ο λογαριασμός δεν βγαίνει, χρήμα από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα λοιπά δεν μας παίρνει να φύγει από την πιάτσα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν τα κρατικά έξοδα γενικώς τι κάνουμε;

Η λύση ειναι (ξανά) τα περιβόητα ισοδύναμα. Και εδώ έρχονται οι προτάσεις του Ζαφοντ, άσχετες εν πολλοίς με το δίκαιο των συντάξεων γενικώς, αλλά που μπορούν να γίνουν, θα έχουν μείωση στα κρατικά έξοδα και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τον κάβο.


Πάμε:

* Καμια διαφήμιση απο ΔΕΚΟ, άλλα κρατικά ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ σε κανένα ΜΜΕ. Με την ευκαιρία του ανοίγματος της ΕΡΤ όλες οι κρατικές διαφημίσεις (ακόμα και για την κοινοτητα Τραχανοπλαγιάς) πηγαίνουν εκεί και ας κοπανιονται όλοι οι εκδότες κατω. Ετσι και αλλιώς η πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση και αποκλείεται ξαφνικά να την αγαπήσει. Πεδίο δόξης λαμπρόν λοιπόν ανοίγεται μπροστά μας όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων. Ασε που σχεδόν όλοι οι κρατικοί φορείς έχουν sites στα οποία μπορεί να αναδειχθεί το έργο τους. Οποιος γκρινιάξει του λέμε πως από εκεί πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και α γαμήσου στο τέλος τέλος.
ποσά κρατικών διαφημίσεων το 2008. Προφανώς (;) τα ποσά έχουν μειωθεί, αλλά....όχι πολύ

Ποσό εξοικονόμησης: Όπως το....ψυχανεμίζομαι τουλάχιστον 40 εκ τον χρόνο, και είμαι και επιεικής

* Καμία κρατική επιδότηση σε καμία ΜΚΟ (κλατς) μέχρι το τέλος του έτους, άντε με εξαίρεση το Χαμόγελο του Παιδιού και τους ΓΧΣ. Αν μετά από αυτό ζούμε το ξανακουβεντιάζουμε. Τ΄ακούς Παπαμιμίκο; Με το παρόν δεν θέλω να θάψω το έργο όλων των ΜΚΟ, υπαρχουν μερικοί πολύ σοβαροί ανθρωποι μέσα σε κάποιες από αυτες που εκτελούν χρήσιμο και πολύτιμο έργο, αλλά στην παρούσα φαση πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να εξετάζουμε σοβαρά τις προτεραιότητές μας.
Ποσό εξοικονόμησης: Συμφωνα με το TPP γύρω στα 40 μύρια. Καλά ειναι.

* Κοψιμο όλων των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για το τρέχον έτος. Σκληρό και ανάλγητο το ξέρω, αλλά ας μην ξεχνάμε την βασική (βλ. πιο πάνω) παραδοχή πως δηλαδή στην παρούσα φάση οι συντάξεις παίζουν περισσότερο το ρόλο κοινωνικών επιδομάτων "για όλη την οικογένεια" του συνταξιούχου παρά τον κανονικό τους ρόλο. Ο γράφων έχει κανει διακοπές με τέτοιο πρόγραμμα και ξέρει πως σε σχέση με το συνολικό έξοδο το κατά κεφαλήν ποσό που γλιτώνεις είναι ελάχιστο σε σχέση με το σύνολο. Στην παρούσα φάση, που οι περισσότεροι εργαζόμενοι/συνταξιούχοι δεν έχουν λεφτά για να βγάλουν το μήνα, όχι για να πάνε διακοπές, πάλι καλούμαστε να επιλέξουμε τι απο τα δύο θέλουμε. Τουρισμό για τους συνταξιούχους ή συντάξεις; (Παρεμπιπτόντως οι θέσεις για κοινωνικό τουρισμό ειναι πολύ μειωμένες σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, έχει δηλαδή πέσει ήδη χοντρό τσεκούρι εκεί)
Ποσό εξοικονόμησης: Πραγματικά δεν έχω ιδέα.

* Προφανώς συντάξεις υιων, θυγατέρων, ανηψιών και δεν ξέρω εγώ τι άλλο κόβονται γενικώς και ειδικώς σε κάθε περίπτωση μετά από κάποια ηλικία πχ τα 22-24. Update: Στην παρούσα φάση η ηλικία αυτή φαίνεται να ειναι τα 25 σε πείσμα οσων κυκλοφορούν:
"Σύνταξη τέκνων, αν υπάρχουν τέκνα που τη δικαιούνται. Τέκνα που δικαιούνται σύνταξη τέκνου είναι αυτά που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 25ο εάν φοιτούν σε σχολή, κολλέγιο, πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή εξασκούνται από οποιοδήποτε πρόσωπο σε οποιοδήποτε επιτήδευμα, επάγγελμα ή τέχνη κάτω από συνθήκες όπου απαιτείται να αφιερώνουν το σύνολο του χρόνου τους στη φοίτηση ή εξάσκηση τους ή βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά" (Γενικο Λογιστήριο του Κράτους: κλατς)
Ποσό εξοικονόμησης: Και πάλι δεν έχω ιδέα.



Αν αυτα δεν φτάνουν, τώρα αρχίζουμε να βάζουμε πραγματικά χέρι στις συντάξεις: (των θυγατέρων κτλ δεν μετράνε, δεν μιλάμε για σύνταξη μιλάμε για πραγματική κοροϊδία της νοημοσύνης μας)

* Εδω θα πω πως πληρώνουμε 284 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για ...συνταξιούχους ηλικίας 26 έως 50 ετών (βλ. σχετικό πινακα παραπάνω). Εδώ εγώ, που όπως πάει δεν θα πάρω σύνταξη ούτε στα 70 και ας πληρώνω τις εισφορές μου, κάπου εδώ αρχίζω και νευριάζω. Δεν σχολιάζω λοιπον, γιατί θα ρίξω χριστοπαναγίες (και που ειναι οι συντάξεις θυγατέρων μέχρι τα 24; α;) δεν ξέρω τι και πως και πότε, αλλά ρε πουστη μπορούμε να γλιτώσουμε απο κει αβλεπί καμια 50αρια εκατομμυριάκια. Τουλάχιστον. Γιατί αντε γαμήσου φίλτατε (στρατιωτικε σε υποβρυχια, συνταξιουχε ΟΤΟΕ και ΔΕΚΟ) που θες σύνταξη στα 40 ενώ γύρω μας καίγεται το σύμπαν.

* Σύμφωνα με παλαιότερη (προ Συριζα) προταση Βαρουφάκη το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο (αλλά και στο ευρυτερο δημόσιο, ΔΕΚΟ κτλ, εμεις αυτήν την λογική την μεταφέρουμε και στις συντάξεις) μπορεί να μειωθεί συμπιέζοντας τα ρετιρέ και μόνο. Ητοι οι υψηλά αμοιβόμενοι θα πέφτουν ένα ΜΚ, οι χαμηλά θα ανεβαίνουν ένα ή θα μένουν σταθεροί και γενικά θα επέλθει ένας συνωστισμός κάπου στο μέσον με παράπλευρο αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση πορων.
Ποσό εξοικονόμησης: Ελα ντε. Ασε που οι δικαστικοί δεν φημίζονται για ....το αίσθημα δικαίου τους σε ότι έχει να κάνει με τις αποδοχές τους.

* Γενικώς πρέπει οι υψηλές συντάξεις να πέσουν, όπως και όσοι παίρνουν παραπάνω από μία σύνταξη (υπάρχουν στην Ελλάδα του 2015 τέσσερα άτομα που παίρνουν......10 συντάξεις!) να παίρνουν μία ή έστω να συμψηφίζονται μέχρι ενός ποσού. Όταν βλέπεις πως πάνω από 400.000 άτομα παίρνουν παραπάνω από δύο συντάξεις (δηλ από τρεις μέχρι....δέκα) ε, το πράγμα νοσεί και μάλιστα βαριά.
πίνακας από εδώ, και πιο συγκεκριμένα εδώ

Ποσό εξοικονόμησης: Αν συμψηφιστούν οι συντάξεις ή αν κληθεί ο κάθε τριπλός και πάνω συνταξιουχος να διαλέξει μία από αυτές; Χοντρικά μιλάμε για 400.000 σε σύνολο 2.600.000. Αν οι 400.000 γίνουν με συμψηφισμό 100.000 (που θα κοστίζουν όσο 200.000 μιας και λογικά όλοι θα πάρουν το μέγιστο που μπορούν) τότε μιλάμε για σώσιμο 200.000 συντάξεων με μια υπογραφή. Γλιτώνοντας 200.000 συντάξεις σε σύνολο 2.600.00, δηλαδή σώνοντας το 1/13 του πλήθος των συντάξεων (και στο περίπου το 1/13) του πλήθους των εξόδων: Περίπου 2 δισεκατομμύρια. Και είμαι και χουβαρντάς, δίνω την χαμηλότερη εκτίμηση. Με αυτό το ποσό μπορείς να δώσεις ένα μηνιάτικο δώρο το χρόνο σε όλους τους συνταξιουχους.
Παρατήρηση: Δεν εχω πάρει χαμπάρι αν στις 6 ή 7 λχ συντάξεις ειναι μέσα και οι επικουρικές ή πόσες ειναι αυτές, που ειναι προφανώς μικρές, μικρότερεςτων βασικών. Τότε το ποσο που θα οικονομηθεί θα ειναι  αρκετά μικρότερο, αλλά και πάλι κάτι θα είναι. Και μην αρχισουμε πάλι να λέμε για εισφορες και πληρωμένα λεφτά και τέτοια. Ειπαμε, το σύστημα δεν ειναι ανταποδοτικό έτσι και αλλιώς.
Update: Και πάλι με πρόλαβε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποιο κόβει τις διπλές συντάξεις (από το Μάρτιο)
"Προθεσμία 20 ημερών δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις και μία εξ’ αυτών είναι σύνταξη χηρείας, προκειμένου να επιλέξουν μία από τις δύο – διαφορετικά η επιλογή θα γίνει αυτόματα." (κλατς)

* Και επιτέλους: Χοντρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κόντρα σε εθελούσιες και πριμοδοτήσεις εξόδου. Οποιος φεύγει νωρίς θα παίρνει δείγμα σύνταξης μέχρι να φτάσει στην καθολική ηλικία συνταξιοδότησης (65; 67; καπου εκεί). Αναδρομικό κοπάνημα τώρα όσων την...κοπάνησαν νωρίς.
Ποσό εξοικονόμησης: Μέχρι να το κόψει ο Άρειος Πάγος; Μια μαούνα λεφτά.


Βάλτε στα παραπάνω τα....71 εκ που έχει ήδη δεσμευτεί να κόψει η κυβέρνηση και έχετε ένα ωραιότατο κουστουμάκι. Αν δεν φτάσει, ε τότε θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κόψουμε απο συντάξεις. Μετά από αυτά και όχι πριν. Για να τα βρω αυτά, ασχολήθηκα 15 λεπτά. Ας σκεφτούμε τι οικονομίες στις περιττες δαπάνες μπορει να κάνει μια πιεζόμενη κυβέρνηση που θέλει να κυβερνήσει ορθολογικά και υπέρ των χαμηλά αμοιβόμενων.

Υ.Γ. Να μην ξεχνιόμαστε: Προφανώς ο γράφων δεν ξεχνά πως πολλά ταμεία θα είχαν πολύ περισσότερα λεφτα για συντάξεις αν δεν ειχε μεσολαβήσει το μεγαλοφυες Βενιζέλειο PSI, όπως και πολλά έτη νδσοκικής κακοδιαχείρισης αλλά το ποστ αναφέρεται περισσότερο στο τι δεον πράττειν και λιγότερο στο τι χοντρομαλάκες ήταν οι νδσοκοι, κάτι που πρέπει ομως παρόλαυτα να αναφέρεται, έστω και στο περιθώριο, κάθε φορά που κάνουμε αυτην την κουβέντα, όχι τιποτε άλλο για να μην νομίζει ο Λοβέρδος και ο Βενιζελος πως τους ξεχάσαμε.



7 σχόλια:

  1. υπάρχει στο ελλάντα ένα πράμα που λέγεται ασφαλισμένος πριν το 93 και ασφαλισμένος μετά το 93

    οι πρώτοι δίνουν εισφορές όσο κάνουν 3 καραμέλες και 2 παγωτά και παίρνουν σύνταξη όσο 3 φορτηγά καραμέλες και 2 φορτηγά παγωτά και οι δεύτεροι το ανάποδο

    το κόβεις άμεσα λοιπόν (γιατί εκτός των άλλων είναι και γελοίο) και να δούμε τους κωλόγερους μετά αν θέλουν να #menoymeeyropi γιατί όταν έχεις βάλει την νέα γενιά να τραβάει κουπί στην γαλέρα και εσύ παίρνεις τον αέρα σου στο κατάστρωμα, φυσικά είναι ωραία η κρουαζιέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βέβαια λίγο που το έψαξα τώρα φαίνεται μετά απο 5 χρόνια μνημονίου να έχει υπάρξει μια σχετική σύγκλιση (από το τέρμα αίσχος που ήταν παλιότερα)...

    παραμένει όμως η ανισότητα και το γελοίο του πράγματος (τι πα να πει ασφαλισμένος πριν το 93 και μετά;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θετικό που τα αναγνωρίζεις όλα αυτά. Αρνητικό που δεν τα λές ακόμα χειρότερα στην σημερινή κυβέρνηση που κάνει πως δεν τα βλέπει και δεν τα ξέρει όλα αυτά.

    Περίπου το ίδιο που έγινε και με το χαράτσι δηλαδή. Αντί να υπερασπιστεί το αφορολόγητο της πρώτης και δεύτερης ίσως κατοικίας, ήταν φανατικά υπέρ της κατάργησης γενικά με αποτέλεσμα να την γλυτώνουν οι πολυκατιούχοι και να πληρώνει ίσα και όμοια κι αυτός που μένει στο νοίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @διον1
    Αυτο με τους παλιους-νεους το ειχα ξεχάσει. Και οι πρώτοι απο τους νέους δεν εχουν καν βγει ακόμα στην σύνταξη

    @διον2
    Στην ουσια οι νεοτεροι (δηλ οι ασφαλισμενοι απο το 93 κ μετα) θα πληρώσουν όλες τις εθελουσιες και τις προωρες, διοτι απλα δεν ηθελαν να χρεωσουν τους παλιους ή έστω τους βγαίνοντες

    @Dpurpler
    1. Ειπαμε ο συριζα δεν τα εκανε, τα βρηκε
    2. Μπορουσε να κανει κατι (;) αλλα δεν εκανε. Ερμηνειες (Τα έγραψα στο ποστ):
    α. Δεν τον παίρνει να κόψει απο την αγορα τπτ στην παρούσα φάση
    β. Η πολιτική στο εσωτερικο δεν μπορει να επιβαλλεται απεξω
    γ. Οι παλιοι πασοκοι των εθελουσιων κτλ εχουν μετακομισει μαζικα στο συριζα. Βασικά δεν έχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο σύριζα δεν θέλει να έχουν

    Αν το πας ΑΡΙΣΤΕΡΑ τα σχετικα με το χαρατσι κτλ, πρεπει να καταλάβεις πως δεν υπάρχει 2η κατοικια, και η πρώτη ομοιως πρεπει να χαρατσωθει αγριως πέρα απο ένα ελάχιστο αφορολογητο. Δες σχετ. ποστ του τεκη (http://www.techiechan.com/) που βαριεμαι να βρω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. " πως πολλά ταμεία θα είχαν πολύ περισσότερα λεφτα για συντάξεις αν δεν ειχε μεσολαβήσει το μεγαλοφυες Βενιζέλειο PSI"

    Τα συνολικά ομόλογα Ελ Δημοσίου που είχαν τα ταμεία πριν το PSI ήταν 10 δισεκατομμύρια. 1.6 δισεκατομμύρια είχε το ΤΣΜΕΔΕ, 0.4 δισεκατομμύρια οι δημοσιογράφοι, 0.5 δισεκατομμύρια οι ΔΥ, 0.4 οι τραπεζικοί και τα υπόλοιπα 203 ταμεία είχαν από 1 μέχρι 50 εκατομμύρια το καθένα δηλαδή τίποτα.

    Με δυο λόγια ούτε "πολλά" ήταν τα ταμεία ούτε "πολύ περισσότερα" τα λεφτά, με εξαίρεση το ΤΣΜΕΔΕ που έχασε μισό δις για όλα τα υπόλοιπα η ζημιά ήταν από μια βδομάδα μέχρι 2-3 μήνες συντάξεων.

    Και έτσι κι αλλιώς δεν ήταν λεφτά, ήταν χαρτιά που έλεγαν ότι το κράτος σου χρωστάει λεφτά, οπότε άμα θέλει το αριστερό κράτος να διορθώσει την αδικία του πασονεοδημοκρατικού ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, ας βγάλει τα λεφτά και ας τα δώσει, αφού τα έχει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @j95
    10 δις στην παρουσα φαση που σφαζομαστε για (υποτιθεμενα) 900 εκ δεν τα λες και τιποτα. Οτι το ασφαλιστικό ήταν έτσι κ αλλιως μή βιώσιμο και ζούσε από κρατική επιχορήγηση το ξέρουμε, δεν ισχυριστηκα δηλ πουθενα πως ηταν τόσα έτσι ώστε τα ταμεια να ειναι ανεξαρτητα; κτλ

    Είπα κάτι και για κακοδιαχείριση στο ίδιο τσιτάτο, και αυτο δεν εχει να κανει με το psi. Εχει να κανει με παρατημένα κτίρια, με υψηλα ενοικια, με διορισμους ορδων πασοκων εντος των ταμειων κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τράβα τώρα ρε που θα μας πείτε οτι είχε και δίκιο ο βενιχέζος με το psi...έφαγε όλα τα αποθεματικά απο Πανεπ, ΤΕΙ, ταμεία, Νοσοκ κ πήδηξε κ κάτι μικρο-ομολογιούχους επ'ευκαιρείας και έχει το ΘΡΑΣΟΣ αυτός και τα γιδοπροβατά του να το πουλάνε για επιτυχία;

    ουστ

    να πα να τα πείτε σε καναν τζήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir