Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2015

To νου σας ρεμάλια

Παμε για σεντοναρα στρατηγικου τυπου.

Λαμβανοντας υπόψη:
1. Τα αποτελεσματα του Δημοψηφίσματος, του οποιου το ανομολόγητο ερώτημα ήταν αν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση ή οχι,
2. Την οξυτατη ταξική χροιά που απέκτησε το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα,
3. Τον πανικό που κατέλαβε κυβέρνηση και συνολικα το πολιτικό σύστημα μόλις πήραν χαμπάρι πως το ενδεχόμενο ενός grexit ειναι υπαρκτό και οι ταρζανιές ενθεν κακείθεν ενδέχεται να μην πιάνουν,
4. Την παντελή αποτυχία των προηγούμενων Μνημονίων, όχι μονο επειδη είχαν λάθος μέτρα, αλλά και επειδή πολλά απο αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, με εξαίρεση τις "ισοδύναμες" οριζόντιες περικοπές,
5. Την διαφαινόμενη αποτυχία (;) της στρατηγικής του Σύριζα, κατ΄ομολογίαν τουλάχιστον του πρωθυπουργού, και την άτακτη υποχώρησή του, λογω του πανικού που λέγαμε στο νο3,
6. Την παρόλα αυτα επιτυχία της στρατηγικής Σύριζα να αναδείξει ως ευρωπαϊκό το ελληνικό πρόβλημα και να κοινωνήσει πετυχημένα τις αστοχίες των προηγούμενων (και πιθανώς των ερχόμενων) προγραμμάτων/Μνημονίων,
7. Την χαρά με την οποια περιμένουν οι ταξικοί εχθροί (βλ νο2) να συνταχθούν με την "κακια" κυβέρνηση, και να την καλωσορίσουν στους κόλπους της "λογικής", μπαίνοντας παράλληλα στην κυβερνητική πλειοψηφία και γαμώντας πατόκορφα την κοινωνική πλειοψηφία που στηρίζει (;) την κυβέρνηση, μέσω φινλανδοποιησης του Σύριζα,
8. Την μπουρδελοποιηση της ΕΕ, την εκφρασμένη θέληση οργανων της για ανατροπές νομίμων κυβερνήσεων εντός των κόλπων της, την άνοδο της ακροδεξιάς και ηλίθιας αντίληψης που εκπροσώπησε άξια ο Βέμπερ, την ηθελημένη προσπάθεια μετατροπής χωρών - εταίρων σε προτεκτοράτα ή/και failed states,
9. Την συνάθροιση ΝΔΣΟΚ,Ποταμιού στην ταξικά "απέναντι" όχθη, την νομιμοποιηση που τους έδωσε το ΚΚΕ κόντρα στην κυβέρνηση, αλλά και την υποταγή της ΝΔ (τελικά) στον Σύριζα μετά το Δημοψήφισμα και το ξήλωμα Σαμαρά,
10. Την οριακή κατάσταση στην οποια βρίσκεται (;) το ελληνικό τραπεζικό σύστημα,
11. Την κριση μεγαλομανίας που έχει πιάσει μερικούς στην Γερμανία και κυρίως,
12. Την εικόνα μπουρδέλου που παρουσίασε η κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία στηριξης της πρότασης Τσίπρα - Τσακαλώτου (η οποια προφανώς και συνιστά στρατηγική υποχώρηση, κωλοτούμπα και όλα τα σχετικά, αλλά ρε φίλε είστε κόμμα, δεν είστε παιδική χαρά):



Εχω να πω πως ως πολίτες, αριστερά, κυβέρνηση και χώρα έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους, ακραία αντίθετους. Κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε ενδιαμεση κατάσταση θα επιφέρει πτώση της κυβέρνησης, μπαχαλοποιηση της πολιτικής ζωής, άνοδο της πιο ακραίας μορφης της ΝΔ, δηλαδή της Σαμαρικής-Γεωργιαδικής, αναβαθμιση του Ποταμιού σε σοβαρό πολιτικό παίχτη και παντοτινό εταίρο κάθε κυβέρνησης και οξύτατες ταξικές διαμάχες οι οποιες δεν εχω ιδέα που θα οδηγήσουν. Α, και άτακτο grexit.

(παρενθεση. Οι γραμμές αυτές γράφονται εν μέσω διαβουλεύσεων οι οποιες δεν ξερω που θα οδηγήσουν. Το γενικό κλιμα ομως είναι γάμησέ τα)

Ποιοι ειναι αυτοί; Λίγη υπομονη και έρχονται.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει τώρα, σήμερα, χτες μην σου πω να παρουσιάσει μια λίστα μέτρων που θα πρέπει να παρθούν άμεσα σε περίπτωση που πάμε για grexit. Προφανως αυτό δεν θα γίνει μεσα σε μια μέρα (θα χρειαστούν μήνες με Capital Controls, εκδοση ενδιαμέσως IOUs κτλ), αλλά οι συνέπειες θα φανούν άμεσα. Αν ο Σύριζας με τους 300 οικονομολόγους δεν μπορεί να παράξει μια τέτοια λιστα, ας ξεκινήσει πχ από εδώ. O κοσμος πρέπει έστω και κουτσά, έστω και καθυστερημένα, να πάρει μια εικόνα για το τι ειναι η άλλη επιλογή (παρένθεση νο 2. Ο γράφων, φανατικος ευρωπαϊστής και ευρωπαίος μέχρι μεδούλι, αρχιζει και θεωρεί πως εδώ που φτάσαμε και με αυτήν την ΕΕ που μπλέξαμε, το grexit ισως να ειναι πιο συμφέρον, διοτι θα ειναι κυρίως προσκαιρα ζόρικο, αντί για το πηγάδι χωρίς πάτο στο οποιο δείχνουμε να οδηγούμαστε για λόγους καθαρά εξουσιαστικούς/μικροπολιτικούς)

Σε κάθε περίπτωση ο Σύριζα δεν πρέπει να ταυτιστεί με τους ΝΔΣΟΚ-Ποτάμι. Πέρα από Μνημόνια κτλ η ξεφτίλα του να χρειαστεί να περάσει νόμους με ψήφους της αντιπολίτευσης (άλλο αν θα τους απαιτήσει και θα τους πάρει. Το ζήτημα ειναι να μην πέσεις στην ανάγκη τους) δεν θα παλεύεται με τίποτα. Πως θα τα βάλεις με τους ολιγάρχες και τα τοιαυτα φίλε Αλέξη αν εχεις ανάγκη αυτους που ξεφώνιζες ως αντιπροσώπους τους για να περάσεις έναν νόμο; Η δε συγκυβέρνηση με οποιονδήποτε από αυτούς ειναι μονόδρομος προς την καταστροφή.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως αριστερή πολιτική δεν ειναι οι διορισμοί ούτε η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Το εχω γραψει πολλές φορές. Αμα ήτανε να είμαστε αριστεροί μονο με πολλά λεφτα (άλλων), τότε θα ήταν εύκολο και θα ήταν αριστεροί όλοι. Αριστερός εισαι είτε με πολύ χρήμα είτε χωρίς. Αλλιώς εισαι Αντρέας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβουμε πως πολλά από τα μέτρα των Μνημονιων και σωστά ήταν και πρεπει να γίνουν και κακώς καθυστέρησαν.

Σε κάθε περίπτωση οι γλυκούληδες αριστερούληδες τελείωσαν. Εισαγγελείς, προστίματα, φορολόγηση, κράξιμο του ΝΔΣΟΚ σε όλους τους τόνους, κόψιμο δημοσίου χρήματος σε κόμματα, ΜΜΕ, συνταξιούχους της πούτσας, ΜΚΟ και τα λοιπά, κυνηγητό φοροδιαφυγής και ελίτ γενικώς, ειδικώς, ορισμένως και αορίστως θα πέσουν χοντρά και ταχύτατα. Και οποιος δεν γουστάρει, τον πούλο.






Δρόμος Α. Ρήξη

Με τη λίστα μέτρων-grexit που λέγαμε πιο πάνω σαν σημαία, κόντρα στην λίστα μέτρων που ζητά η ΕΕ, και με σύνθημα το όχι στην επιβολή, την ετεροδικία που μας επιβάλλεται, το "ουαι τοις ηττημένοις" που απαιτούν μερικοί εκεί πέρα, τα γνωστά περι εθνικής υπερηφάνειας και τα τοιαύτα, ο Τσίπρας δηλώνει πως δεν μπορεί να το στηρίξει αυτό το Μνημονιακό πράγμα και απαιτεί το ίδιο απο κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση, με όπλο του την παλαιοτερη γκρινια της αντιπολίτευσης για διάφορα επιμέρους μέτρα, αλλά και την ανικανότητά της να υλοποιήσει τα προηγούμενα 2 Μνημόνια (το τι θα κάνει η αντιπολίτευση μας αφήνει αδιάφορους). Τα μέτρα που θα απαιτηθουν βραχυπρόθεσμα θα ειναι πολύ χοντρότερα από αυτά του Μνημονίου, αλλά μπορεί μια ικανή (;) και αποφασισμένη (διαβάστε το λινκ) κυβέρνηση να κάνει παπάδες, ειδικά όταν έχει(;) την στήριξη του απλού λαού ο οποιος αισθάνεται (;) πως θίγεται απο το σνομπάρισμα που έφαγε η θέση του στο Δημοψήφισμα (τα ερωτηματικά μπαινουν διοτι, ενώ ο γραφων εχει χαμπαριάσει πως χοντρό μερος του κόσμου έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, δεν έχει χαμπαριάσει όμως αν αυτό το ποσοστό μπορεί να δώσει τα απαιτούμενα τσαβικά ποσοστά που χρειάζονται για να περάσει η δύσκολη πρώτη διετία)

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να παλατζάρει γρήγορα το πράγμα (τουρισμος, εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, γεωργία και ο Λαφαζάνης ειναι στα συν) και καταφέρει να δώσει μια στοιχειώδη (μνημονιακου τυπου) σοβαρότητα στο κράτος χωρις να περικόψει τον κοινωνικό χαρακτήρα του (υγεία, παιδεία, ελαχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης) τότε μπορεί να χαλαρώσει και να κάτσει στην γωνιά να απολαύσει το αναμενόμενο και ερχόμενο χαοτικό τέλος στο οποίο οδηγείται η ΕΕ λόγω της μαλακίας που έχει βαρέσει την Γερμανία (και όχι μόνο) κατακέφαλα. Το πλεονέκτημα του σεναρίου ειναι οτι μπορει να κόψει όλα τα ηλίθια μνημονιακά φορομπηχτικά μέτρα που κόβουν την όρεξη σε επενδυτές και να γεμίσουμε πετροδολλάρια από το πουθενά ή έστω να πάρει το ντόπιο κεφάλαιο τα χαμπάρια του και να γεμίσουμε ελληνικές βιομηχανίες μέσα σε έναν χρόνο.

Ο γραφων γέρνει (σήμερα) προς τα εδώ, με μοναδικό ερωτηματικό την ικανότητα, όχι μονο του Συριζα, αλλα του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα.


Στο σενάριο αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία μασάει σίδερα, ποινες, φυλακίσεις και εξεταστικές πέφτουν σαν πολυβόλο, η χώρα περνά μια πολύ ζόρικη περίοδο ανασφάλειας, δελτίου στο ρεύμα, ελλείψεως αγαθών που θεωρούνταν ευκόλως προσβάσιμα κτλ και στο τέλος ανακάμπτει σαν Νότια Ισλανδία και σε πολύ πιο ευνοϊκό (κλιματικά, τουριστικά, γεωργικά, γεωπολιτικά) περιβάλλον. 

Προφανώς δάνεια σε ΕΕ, ESM, ΕΚΤ κτλ κουρεύονται είτε μονομερώς είτε κατόπιν διμερών συμφωνιών (αφου πλεον ειμαστε εκτος ΕΖ, μπορούμε να συνδιαλλαγούμε με την κάθε χώρα/θεσμό ξεχωριστά, ειδικά στην περίπτωση χωρών οι οποιες θα προτιμήσουν λογικά να πάρουν κανα φράγκο απο το να φάνε φέσι, διοτι και αυτοί θα πρέπει να εξηγήσουν την χασούρα στους ψηφοφόρους τους, ειδικά μετά την χτεσινή εικόνα που ακόμα και το κόψιμο του ποδιού του Τσακαλώτου δεν θα ήταν αρκετό για μερικούς ταλιμπανέζους στο eurogroup)
Προφανώς η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ και της Ρωσίας (!!!) γίνεται όσο το δυνατόν πιο σφιχτή. Οι μεγαλοι και σοβαροί παίχτες (ΗΠΑ-Ρωσία) δεν εξετάζουν το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση του κράτους-συμμάχου (ευφημισμος ε;) τους, αλλα το αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Οι μαλάκες παίχτες ακούνε τον κάθε Βέμπερ και τον κάθε Σαμαρά.
Προφανώς δεν θα ειμαστε πλεον στο Δουβλίνο ΙΙ και στέλνουμε καραβιές μετανάστες στην Ιταλία, έτσι για το yolo και για να απολαύσουμε τον Ρέντσι να ρίχνει χριστοπαναγίες στον Βέμπερ.






Δρόμος Β. Ευρώ και Ευρώπη.

Ξανά ο Τσίπρας παρουσιάζει τη λίστα του grexit και την συγκρίνει με αυτήν της ΕΕ. Κρίνει πως το ευρώ ειναι uber alles και κάνει κάτι που δεν έκανε ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο ΓΑΠ, ούτε καν ο Παπαδήμος. Το παίρνει πάνω του το Μνημόνιο και το κάνει δικό του. Απαιτεί και παίρνει κεφάλια και παραιτήσεις διαφωνούντων (θυμηθείτε τις υπογραφές των υποψηφίων του Συριζα), φτιαχνει κυβερνητική πλειοψηφία μπετόν αρμέ και απαιτεί εξτρά τους ψήφους της αντιπολίτευσης σαν δείγμα υποταγής*. Απαιτει δηλαδή αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών τουλάχιστον στην Ψηφοφορία επί της αρχής (και οχι μόνο), χωρίς να υπολογίζει την ΧΑ σε καμία περίπτωση, αλλιώς δηλώνει αδυναμία και πάμε στον Δρόμο Α ο οποιος εξηγείται περιληπτικά.

 Στην συνέχεια δηλώνει πως το Μνημόνιο μας επιβλήθηκε λογω της μαλακίας των προηγούμενων αλλά και των δικών του λαθών, δηλωνει πως η χώρα εχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία και μεχρι να την ανακτήσει δεν μπορεί να ακολουθήσει το δικο του πρόγραμμα, ζητά αυστηρά δύο έως τρία χρόνια ακόμα υπομονή και μετά γαμεί την μάνα σε ότι τολμά να κινηθεί. Είπαμε, σε κάθε περίπτωση θα παίξουν εισαγγελείς, διώξεις, φυλακίσεις προηγούμενων κυβερνώντων και όχι μόνο.

Παράλληλα προσπαθεί εντός του ασφυκτικού πλαισιου ετεροδικίας που επιβάλλεται να εφαρμόσει όση αριστερά μπορεί. Το Μνημόνιο δεν σου απαγορεύει πχ να φορολογήσεις την εκκλησία. Δεν σου απαγορεύει να εκκοσμικεύσεις το κράτος. Δεν σου απαγορεύει να ανεβάσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ απο το ~60% στον πανευρωπαϊκο μέσο όρο του 80% και βάλε. Δεν σου απαγορεύει να κλείσεις άκυρες και άχρηστες δομές. Δεν σου απαγορεύει να μειώσεις παροχές σε κόμματα, σε ΜΜΕ κτλ κτλ. Και κυρίως δεν σου απαγορεύει τα παραπάνω λεφτά που θα βγάλεις με αυτές τις πολιτικές να τα κάνεις κοινωνικές παροχές. Να βελτιώσεις το σύστημα υγείας. Να ανεβάσεις τις κατώτατες συντάξεις. Να μπει το κράτος ως μέτοχος (που εισπράττει μέρισμα) σε επιχειρήσεις που έχουν θέμα ρευστότητας. Και κυρίως με κάθε τρόπο και κάθε κόστος υλοποιεί πλήρως το Πρόγραμμα και είτε αυτό βγει είτε δεν βγει δηλώνει το 2018 πως έκανε τα πάντα όλα και απαιτεί πλέον να ξυπνήσουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι και να τον απαλλάξουν από τις συνέπειες των δικών τους (πλεον) λαθών.



Αυτα τα δυο σενάρια μπορούν να οδηγήσουν σε συνεκτικές λύσεις και να μας βγάλουν κάποτε απο το τούνελ. Βγάζουν την κυβέρνηση απο το πρόβλημα ταύτισης με τα αποκεί λαμόγια, περιθωριοποιούν για διαφορετικούς λόγους το ΚΚΕ και την ΧΑ (ειδικά αν η κυβέρνηση παράξει έργο γρήγορα) και της διατηρούν το ηθικό πλεονέκτημα του οτι εμεις δεν τακιμιάσαμε με την ολιγαρχία.
Κατ΄εμέ κάθε άλλο σενάριο (συγκυβέρνηση με Ποτάμι ή ΝΔΣΟΚ, σπάσιμο του Συριζα σε "αριστερου-αντιμνημονιακου" και "δεξιου-μνημονιακου", εκλογές πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την ΕΕ, διερευνητικές εντολές, συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής νιαουρισμάτων ως έχει) θα είναι καταστροφικό. Έχω την αίσθηση πως ο Γκυ Φερχοφσταντ, με τις παραινέσεις του περι του πως θέλει να μεινει στην Ιστορία, επηρέασε τον Τσίπρα παραπάνω απ΄ ότι και ο ίδιος περίμενε, γιατί τον βλέπω κομμάτια μεν, αποφασισμένο δε. Πολύς κόσμος έχει δαγκώσει τα σίδερα εδώ και καιρό. Όταν βλέπεις γριες να γιουχάρουν τον Άνθιμο, πρεπει να χαμπαριάσεις δυο-τρία πράγματα. Ο ίδιος εχει την λαϊκή εκτίμηση που είχε μόνο ο Αντρέας εως το 1985. Ο Σύριζα διατηρεί το "ηθικό πλεονέκτημα" (μην το γελάτε. Με αυτο ο Καραμανλής κέρδισε 2 εκλογές μην κάνοντας τίποτα). Αν όχι αυτός ποιος;
Αν δεν μπορει, αν δεν το 'χει, τότε καλύτερα να παραιτηθει γρήγορα και να πει κόψτε το λαιμό σας. Αλλά αυτό πλέον θα ειναι ριψασπιδισμός και η Ιστορία δύσκολα θα το συγχωρέσει (ακους Λαφαζάνη;). Οπως δεν νομίζω να συγχωρέσει το ΚΚΕ για τη στάση του στο δημοψήφισμα**.




* Μην ακουσω μαλακιες για δημοκρατιες και τέτοια. Απο που και ως που ηταν δημοκρατική η συμπεριφορά του κάθε Λαφαζάνη; Στα αριστερά κόμματα είθισται να ακολοθούμε την γραμμή της πλειοψηφίας ή αν διαφωνούμε να πηγαίνουμε στην Βάση. Ποια Βάση συμβουλεύτηκε ο Λαφαζάνης; Την παρέα του στο καφενείο; Ακομα  και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος έμειναν παγωτά με το ΠΑΡΩΝ ή ΑΠΩΝ μερικών εκεί μέσα.
Γιατί δεν παραιτήθηκε ο Λαφαζάνης (που είχε δικιο τότε) όταν ο Σύριζα πήρε την απόφαση ευρώ uber alles; Γιατί ειναι ακόμα υπουργός;

ΟΚ, το προγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν περπατάει και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Η παραδοχή του Συριζα ότι έσφαλλε πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Η χλεύη που θα υποστεί επίσης. Δεν θα ειναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, θυμηθείτε τα Ζάππεια. Ενα σοβαρό κόμμα μπορεί να το αντιπαρέλθει αυτό, αν μπορεί να παράξει έργο σε αυτες τις συνθήκες. Η ερώτηση ειναι τώρα τι κάνουμε, όχι τι θέλουμε να γίνει σε ένα ιδεατό σύμπαν το οποιο λίγο διαφέρει από αυτό του ΚΚΕ, και μεταξύ μας και η βάση των ψηφοφόρων σου ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ.


** Ο γραφων προτρέπει τους αντιΕΕ, αντιευρώ κτλ αριστερους να φύγουν τρέχοντας απο το ΚΚΕ και να ψηφίσουν το πιο τίμιο κόμμα σε αυτον τον χώρο, την Ανταρσύα. Γραφικοι μπορεί, μουρλοί ίσως, αλλά δεν είπανε  ποτέ "ασε Μάκη μου, θα τον αναλάβω εγώ" και όταν το οποιο κίνημα τους χρειάστηκε ήταν εκεί, μέσα στο κίνημα και όχι κόντρα σε αυτό. Ευχαριστώ.



15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/7/15 22:13

    Πιο ανόητο κείμενο για τα τρέχοντα δεν έχω διαβάσει. Προσαρμογή των δεδομένων στις μύχιες και ανομολόγητες προκαταλήψεις και συμπάθειες-περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας, περί συμπάθειας σεξουαλοπαδικού τύπου γι'αυτό και η ανάγκη να παλαντζάρει σε δυό βάρκες. Ή την κάνεις την πολιτική ανάλυση και καταλήγεις σ'αυτό ή σ'εκείνο ή δεν τη κάνεις και σκορπάς λεκτικά φούμαρα για εσωψυχική κατανάλωση και ό,τι τσιμπήσουν τα πρόβατα που θα βοσκήσουν στο χορτάρι που έσπειρες-στο βαθμό που είναι τέτοιοι και σε έχουν και για γκουρού τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/7/15 04:56

    Δεν είμαι δεξιός δεν ειμαι αριστερός. Ειμαι ενας νεος π βλεπω αυτες τς μαλακιες κ περιμένω ενα τέλος!Η ανάλυση σου μέτρια σε σχεση με άλλες.αλλα κρατάς μια μικρη ουδετεροτητα.α κ τ δημοψήφισμα ηταν άχρηστο!+πουθενα δν φάνηκαν τ άκυρα ψηφοδελτια!ουτε στο σιτε τ υπουργείου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To δημοψήφισμα δεν ηταν αχρηστο, αντιθέτως έδειξε πολλά χρήσιμα πράγματα. Ακαιρο θα μπορούσες να το πεις.

    Ισως η αναλυση μου να μην ειναι μετρια ομως, ισως να εισαι πολύ νέος :)

    Σε καμια ψηφοφορία δεν ασχολείται κανείς με τα άκυρα ποτέ. Εχω κατ' επανάληψη αρθρογραφήσει για το πόσο ....άκυρη ειναι η άκυρη ψήφος σε εκλογες. Το ιδιο ισχυει και στα δημοψηφίσματα.
    Η εικονα που έχω παντως ειναι οτι τα άκυρα ήταν λίγα και ότι τα ακυρα-ΚΚΕ ήταν πολύ λιγότερα από τα άκυρα-κατά-λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν εφορευτική και μπορώ να το επιβεβαιώσω, τουλάχιστον στο δικό μου το τμήμα. Στα 10 άκυρα (σε σύνολο 330 περίπου που ψήφισαν) μόνο τα 3 θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ΚΚΕ.

      Διαγραφή
    2. Το ιδιο και σε 2-3 εκλογικα τμηματα απο τα οποια πηρα πληροφοριες απο πρώτο χέρι

      Διαγραφή
  4. Μου φαίνεται πως όλη σου η ανάλυση στηρίζεται στο: "με μοναδικό ερωτηματικό την ικανότητα, όχι μόνο του Συριζα, αλλά του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα".

    (η δοκιμή είναι πολυτέλεια των καιρών που επιτρέπουν λαθάκια -ο παρών καιρός δεν είναι από εκείνους...)

    Εγώ πάλι, που δεν είμαι πια και πολύ νέος, την βρίσκω την ανάλυση καλή και κατάλληλα νηφάλια-αμφίρροπη για την στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ικανοτητα αντιληψης της πραγματικότητας αλλά και χειρισμού του ελληνικου πολιτικού συστήματος περιοριζεται αυστηρα στο πως θα έρθει η εκάστοτε ομάδα στην εξουσία. Παραπέρα γάμα τα.


    Ευχαριστω για τα καλά σου λόγια :)


    Α, καταπως φαίνεται απο αυτά που διαρρέονται, ο Βαρουφάκης πρότεινε τον Δρόμο Α, ενώ ο Τσίπρας πάει να το παίξει για τον δρόμο Β σε τρομακτικά αντίξοες συνθήκες.

    Το μόνο απ όλα που θεωρώ πως ειναι χαζό και λάθος ειναι ο δρόμος του Λαφαζάνη, που στήριξε τις τσιπρικές επιλογές μέχρι που απέτυχαν και προσπαθεί να αποφύγει ο ίδιος τις συνέπειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δρόμος Βαρουφάκη είναι πιο εύκολος να αποφασιστεί και πιο δύσκολος να ακολουθηθεί. Ο δρόμος Τσίπρα, το αντίθετο. Πολύ πιο δύσκολος να αποφασιστεί. Αλλά πιο σίγουρος στην εκτέλεση. Επίσης, ως προς εκτέλεση, προσφέρει Ευρωπαϊκά "δεκανίκια" αν όχι μη τι άλλο για να βοηθήσει με το πρόβλημα των αχύρων και των γαϊδουριών όπως επίσης και με το "γάμα τα" :-)

      Συμφωνώ απόλυτα περί Λαφαζάνη, αλλά υπάρχει και η οπτική ότι ένας διαχωρισμός μπορεί να λειτουργήσει και ως διαχωριζόμενα κύτταρα προς φυσική εξέλιξη. Υπό αυτή την οπτική δεν έχω πρόβλημα να δω μια πλειοψηφία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ να προχωρεί εξελικτικά προς μία θετική κατεύθυνση και μία μειοψηφία να παραμένει σε άλλο δρόμο.

      Για φαντάσου κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπου η Ελλάδα κυβερνάται με πλειοψηφία από όλο το φάσμα της βουλής, χωρίς ανάγκη για δεδηλωμένες συγκεκριμένων κομμάτων, ή επίσημα εθνικά σχήματα. Αυτό θα ήταν πρωτοποριακό! Ίσως ρομαντικό... αλλά ενδιαφέρον. Ήδη έγινε από την περασμένη βδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Περι δρομων οκ

    Αν φυγει τωρα ο Λαφαζαν κ παρει κ τις εδρες του την κάτσαμε. Δεν συμφωνω σε εθνικη κυβ, δεν συμφωνω σε "ολο το φασμα" ειδικα αν προκειται για τη διακυβέρνηση της χώρας. Για νομοθετησει όπου μας επιβάλλεται απ΄έξω και γω θα ζήταγα μαζικη ψηφο. Αλλο ομως η ετεροβαρως επιβαλομενη νομοθεσία και άλλο η εκτελεστική εξουσία


    Ο ΣΡΖ εχει πεθάνει και δεν το ξέρει. Ο Λαφαζαν αν φυγει θα πιασει λιγοτερο απο 1%. Οι εναπομείναντες μπορει να μεινουν κ να γίνουν νεο ΠΑΣΟΚ αλλα πλεον δεν θα υφιστανται ως ριζοσπαστική αριστερα.

    Η τελική μου θεση ειναι τους στηριζουμε ως μη χειρον βελτιστον και στις εκλογες ο ΣΡΖ πρεπει να διαλυθει στα εξ ων συνετέθει. Εκτος πια και αν ο Τσιπρας αποφασίσει μετά απο τόσο καιρό να μας εκπλήξει ευχάριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τους στηρίξουμε μεσοπρόθεσμα ως μη χείρον βέλτιστο είναι το μόνο λογικό.

      Ο Τσίπρας εκπλήσσει τη τελευταία βδομάδα. Μπορεί και να το συνεχίσει. Και μόνο για την υπεράνθρωπη αντοχή και υπερκομματική καθαρότητα πνεύματος έχει όλως εξάφνως τον σεβασμό μου, σαν άνθρωπος.

      Ίσως η αποστολή του "Ριζοσπαστικού" μεριά, βλ. ετυμολογία, να επιτελείται ήδη, αν από Δεκέμβριο σε Σεπτέμβριο ολοκληρώσει την μετάβαση του τοπίου από ΝΔΣΟΚ σε κάτι καινούργιο το οποίο τώρα μόλις αρχίζει να παίρνει μορφή, υποσκελίζοντας και το ίδιο το ΣΡΖ όπως υφίστατο. Ναι, έχει τελειώσει ο ΣΡΖ (και ναι, δεν το ξέρει), αλλά το στοίχημα είναι το πως θα εξελιχτεί και που θα καταλήξει. Στην τελική ο κόσμος ο ίδιος πρέπει να αλλάξει οπτική και μόρφωση (και για τους δύο δρόμους) και χωρίς τους τελευταίους 6 μήνες ΚΑΙ το δημοψήφισμα δεν θα άλλαζε οπτική με τίποτα.

      Ούτε εγώ συμφωνώ με εθνική --και το "φάσμα" που έλεγα το βλέπω μόνο για βδομάδες, άντε δύο μήνες, αλλά είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή χωρίς γεωλογικές ανακατατάξεις για τις οποίες δεν έχουμε χρόνο.

      Εντωμεταξύ το κακό δουνουτου είναι το μόνο που μιλάει για κουρέματα, τριανταετή παγώματα, κλπ.

      Διαγραφή
  7. Οχι φιλε. Ο Τσιπρας εξεπληξε δυσαρεστα. Κανενα plan B, καμια τολμη. Ε ας την εκλεινε την συμφωνια νωριτερα. Απλα φοβηθηκε το πολιτικο κοστος. Τωρα ολοι λεμε τι καλο παιδι που ειναι.


    Απλα ο Λαφαζαν ειναι χειροτερος διοτι ενω τα ειχε πει, οταν εφαγε χ, εκανε την πάπια και τσιμπαγε θεσούλες. Ο Τσιπρας τωρα (τωρα ναι) ειναι εκπληξη διοτι βαζει το κεφαλι του στον ντορβα. Αλλα, να το λεμε κιολας, τελικα αποδεικνύεται παντός καιρου, ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι χάσανε 5 μήνες, τους χάσανε. Αλλά οι μήνες και οι συνέπειες, έγιναν, τέλειωσαν, δεν αλλάζουνε. Τώρα είναι ή δραχμή ή Σόιμπλε v3. (To plan B είναι η δραχμή, άλλο δεν έχει πια)

      Τώρα... Φοβήθηκε το πολιτικό κόστος; Φοβήθηκε το τελεσίδικο και αμετάκλητο της δραχμής; Ποιό απ' τα δύο έβαλε πρώτο; Αυτό δεν το ξέρω. Δίνω λίγο λάσκα στον άνθρωπο μπας και είναι το δεύτερο (Αν και θα σου δώσω ότι το "αν γυρίσω στην Ελλάδα θα με πούνε προδότη" ίσως και να δείχνει στο πρώτο --η διαφορά του "θα με πούνε" και του "θα είμαι". Δεν είπε "θα είμαι").

      Ναι για τον Λαφαζάνη.

      Διαγραφή
  8. Ο Τζίφρας είναι πλέον το Μεγάλο αφεντικό!
    Αυτό το ξεκαθάρισε οριστικά με το δημοψήφισμα!
    Στην αρχή, προσπάθησε να μείνει πιστός στην "αριστερή" του υποσχεολογία κ γι' αυτό έβαλε τον Βαρούφ να κάνει τον τσαρλατάνο, όπου βρεθεί κ όπου σταθεί. Όταν είδε, πως στην Ευρώπη αυτό δε γίνεται να περπατήσει κ ο Σόιμπλε οχυρώθηκε πίσω από την γραμμή GRexit κ δεν άκουγε ούτε τον θείο Σαμ, άρχισε να ψάχνει τρόπο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, για την παραμονή του στην εξουσία χωρίς ταυτόχρονα να τον εκπαραθυρώσει η δεξιά Ευρώπη.
    Κ φυσικά τα κατάφερε, γιατί "πήρε την ομάδα επάνω του" (κατά το αθλητικώς λεγόμενο!), έκανε το δημοψήφισμα, υπέγραψε το 3ο μνημόνιο κ τώρα θα διοικήσει ως Αρχηγός!

    Σε γενικές γραμμές, από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πέρασε οριστικά στην ιστορία κ η ΝΔ κλείνει κ αυτή τον ιστορικό της κύκλο, μένει ορφανός ένας ολόκληρος μεσαίος χώρος, που ως πλειοψηφικός στη χώρα, δίνει ισχυρές κυβερνήσεις κ μακροχρόνιες διακυβερνήσεις. Με πρίκα τα €82Δις, έξωση του ΔΝΤ κ υπόσχεση μετακύλισης/διευθέτησης του χρέους με ορίζοντα το 2022, ο Τζίφρας είναι ο απόλυτος άρχων της πολιτικής σκηνής στην χώρα κ ο πιο ισυχρος, εδώ κ πολύ καιρό. Ο Σούλτς μπορεί να είναι ένας ΑρχιΜαλάκας ολόκληρος(κ ουχί μισός!), αλλά έχει δίκιο σε αυτό!

    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ανανεωμένο, δυνατό!

    Ο Λαφαζάνης, είναι ένας δεινόσαυρος της αριστεράς, χωρίς εμπειρία πολιτικής διαχείρησης(ον δε φίλντ, που λέμε). Είναι άλλο πράμα τα κομματικά όργανα κ άλλο πράγμα η πολιτική κ κοινωνική διαχείρηση, ιδίως όταν η χώρα φλέγεται! Έπαιξε κ έχασε, δυστυχώς!
    Όπως έχασαν κ όλοι όσοι περίμεναν να ακολουθηθεί ο ριζοσπαστισμός, που διακύρητε όλο αυτό το διάστημα ο ΣΡΖς, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση!

    Επειδή πρέπει να ετοιμάσω κ το κολατσιόνε στα Ιταλά, θα με συγωρέσετε κ θα συνεχίσουμε ακολουθώντας τις εξελίξεις των προσεχών ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνω απολυτα.
    Πασοκοποιηση.
    Διαχειριση
    Καταλληλότερος
    ΤΙΝΑ

    Δυο χρονια τώρα ο Αλέξης παίζει το ζουρνά και μεις γυρίζουμε.

    Μήτσοοο, χάσαμε

    Αφου ετσι το επαιξε (ή μας....έπαιξε) ο Αλεξης, ετσι θα πραξωμεν και ημεις. Τον στηριζουμε (;) ως μη χειρον βελτιστον, διοτι και το ΠΑΣΟΚ ηταν καλυτερο της ΝΔ σε πολλες περιόδους, αλλά σε πρώτη ευκαιρια (εκλογες) τα χαιρετισματα στις κυριες σας, γεια σας και ολα τα σχετικά. Ειχε δικιο μαλλον ο τεκης. Τα κλιμακωτα-λενινιστικά κομματα νομοτελειακα εκτροχιαζονται σε καρριεριστικά και χανουν τον οποιο κινηματικό τους χαρακτήρα, οποτε πασοκοποιούνται και καλά κρασά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir