Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2015

Εκλογές ΝΔ. Έλαβον

Εισαγωγή

Κατά πως φαίνεται υπάρχει ένα φαντασιακό εκλογικό σώμα για το οποίο μας πληροφορούν οι εγκυροι (γκουχ γκουχ) δημοσιογράφοι και αναλυτες, υπάρχει και το εκλογικό σώμα. Το οποιο μπορεί να έχει χίλια κουλά αλλά δείχνει να μην άγεται τόσο εύκολα όσο αναμέναμε ή έστω η συμπεριφορά του δεν μπορεί να προβλεφτεί από τους έγκυρους δημοσιογράφους και αναλυτές οι οποίοι πλέον φανερά ακολουθούν κοελικιές μεθόδους ανάλυσης και πρόβλεψης προσπαθώντας να επιβάλλουν το θέλω τους στην πραγματικότητα.Το σκηνικό στις εκλογές της ΝΔ

Ηταν σχετικά απλο. Σε μια εκστρατεία χωρίς πολλά πολιτικά επιχειρήματα (με εξαίρεση τον Μητσοτάκη) το πράγμα πήγε σε επίπεδα "ανομολόγητης" ιδεολογιας, δηλαδή πραγμάτων που πιστεύουμε αλλά δεν λέμε. Αρχισε να μετράει αντί για τις θέσεις η προσωπική κοσμοθέαση, το γούστο και οι παρέες. Μέτρησε κυρίως η άποψη για το ποιοι είμαστε και όχι οι συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις για φλέγοντα ζητήματα του παρόντος, κάτι όχι αθέμιτο μιας και (ας μην κοροϊδευόμαστε) η πολιτική μας ποδηγετείται και θα ποδηγετείται όσο ειμαστε εντός μνημονίου. Ο τρόπος υλοποιησης όμως, όπως και η συμπεριφορά πάντα διαφέρει.


Έτσι:

* Οι Καραμανλικοί και τα σόγια που ο Καραμανλής θείος έφτιαξε συνωστίσθηκαν πίσω από τον πιστό σκύλο Βαγγέλη, ο οποίος αν μη τι άλλο ειναι σαρξ εκ σαρκός του κόμματος αυτού. Εδώ μιλάμε πλεον σαφώς για τον μεταδικτατορικό Καραμανλή ο οποιος απέχει σε επίπεδο ανεκτικότητας, δημοκρατικότητας και τα λοιπά παρασάγγας από τον προδικτατορικο, περίπου όσο απέχει σε επίπεδο ο Βαρβιτσιώτης πατήρ από τον υιο. Δεν λέω τίποτα καινούργιο. Θες η δολοφονια Λαμπράκη, θες η χούντα, θες ο μαλάκας ο βασιλιάς, θες ο πανδαμάτωρ χρόνος ο Κώτσος που επέστρεψε ήταν αρκετά διαφορετικός από αυτόν που έφυγε.

* Οι μοντέρνοι νεολαίοι φιλελεύθεροι πίσω από τον Κυριάκο ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει και τον προσωπικό μηχανισμό της αδερφής του η οποια, για τους δικούς της λόγους, πήγε και αυτή στον Βαγγέλη
* Οι Σαμαρικοί, οι Αμβρόσιοι, οι γριες, οι ταγματασφαλίτες, οι χουντικοί και οι βασιλόφρονες είτε έτσι είτε γιουβέτσι πήγαν στον Τζίτζι με τον Μάκη - Τσεκουράτο Βορίδη να είναι ο αναμφισβήτητος νο 2 του και μελλοντική φωνή του Κόμματος στην Βουλή, λόγω προεδρικού κωλύματος αν έβγαινε ο Απόστολος. (κουτσομπολιο: ισως να αναβίωσε και η διαμάχη καραμανλικών-βασιλικών/ταγματασφαλιτών που ξεκίνησε προχουντικά τον καιρό λίγο πριν (;) την δολοφονία Λαμπράκη και ολοκληρώθηκε με το δημοψήφισμα που έβγαλε οριστικά εκτός παιχνιδιού τον Κοκό με τους χουντικούς μεταχουντικά να συναγελάζονται με τους βασιλικούς. Ναι, το πάω πίσω, αλλά ο χώρος θυμάται και έτσι και αλλιώς είπαμε πως το καθαρά πολιτικό πεδίο του τι δέον πράττειν αγγίχτηκε ελάχιστα)
* Και έμεινε ο Άδωνης να μαζέψει τα ταμένα, τα χαζά και τους τέρμα φασίστες μην τύχει και ξενερώσει κανένας και πάει στην ΧΑ. Κρυφή του φιλοδοξία όχι βεβαίως η προεδρία (όταν με το ζόρι μαζεύεις τις απαραίτητες υπογραφές, αυτό κάτι σημαίνει) αλλά η παγίωση ενός ακροδεξιού πόλου, ισχυρού και αμάσητου, εντός της ΝΔ, κάτι που είχε διαλύσει ο Καραμανλής jr και είχε επαναφέρει (ποιος άλλος) ο Σαμαράς.

Ευκολο παράδειγμα για να δούμε τις διαφορές των υποψηφίων ήταν οι θέσεις τους για το θεμα των ημερών, το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομοφυλόφιλους και τα συν αυτώ. Που ειναι μνημονιακή υποχρέωση (που η ΝΔ έχει υπερψηφίσει το καλοκαίρι), που ειναι γενικως κοινή ευρωπαϊκή τακτική , που τρώμε γενικώς ευρωκαταδίκες και που τέλος πάντων το ασπάζεται και το ΕΛΚ.
- Ο Βαγγέλας φανερά αμήχανος θα το ψήφιζε με δυσαρέσκεια αλλά και ....αστική ευγένεια με βασικό επιχείρημα ότι είμεθα ευρωπαίοι και το ΕΛΚ το στηρίζει και πως τελος πάντων η Ευρώπη δεν ειναι αλά καρτ (αυτό ο Σαμαράς ακόμα να το καταλάβει)
- ο Κούλης πολύ άνετος είπε πως θα το υπερψήφιζε προβάλλοντας το στην ουσία σαν σύμφωνο με την ιδεολογία του (κάτι που συνιστά μαγκιά όταν η Εκκλησία της Ελλάδος ΑΕ μέσω Αμβροσίου, Ανθιμου κτλ το έχει καταδικάσει και ξέρουμε πόσο μέσα στην ΝΔ ειναι η εκκλησία).
- ο Απόστολος είπε κάτι περι "δεν ειμαι ρατσιστής αλλα.... ειμαι ρατσιστής" και τα γνωστά παπαροποιήματα τύπου πατρις - θρησκεία - οικογένεια και
- ο Άδωνης το έριξε στην πυρά χωρίς πολλά πολλά.

Και να μην ξέραμε τι είπαν θα μπορούσαμε άνετα να το μαντέψουμε, έτσι δεν είναι;


Ο Τραχανάς

(προσοχη: δεν ειναι απαραίτητο τα συμβαλλόμενα μέρη, εδώ Βάγγος-Κούλης VS Τζιτζι - Άδωνη να έχουν προσυνεννοηθεί. Οι συμπεριφορές τους αν ακολουθούσαν τις τυπικές τους νόρμες θα τους έφερναν στην επιζητούμενη κατάσταση)
Ειχα γράψει παλαιότερα ότι ο Τσίπρας είχε δώσει χείρα βοηθείας στους Καραμανλικούς για να πάρουν το κόμμα τους πίσω. Το αντάλλαγμα (πιθανόν χωρις συνεννόηση, μιας και δεν ήταν απαραίτητη αν μιλάμε για ορθολογικούς παίχτες) θα ήταν μια "εθνικά υπεύθυνη" αντιπολίτευση μιας και οι πετρες το έχουν καταλάβει πως με το να αλλάζουμε κυβερνήσεις σαν τα πουκάμισα δεν πάμε πλέον πουθενα και κυρίως δεν υπάρχει καμιά εγγύηση πως το απογοητευμένο εκλογικό σώμα αν γυρίσει τις πλάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ τότε θα επιστρέψει στην ΝΔ που πρόσφατα μαύρισε. Άσε που οι κυβερνήσεις αλλάζουνε μα το Μνημόνιο μένει. Ούτε και η πόλωση βοηθάει μια και το ανομολόγητο ζητούμενο από όλους είναι το κλίμα ηρεμίας. Έτσι και αλλιώς, και πριν τις εκλογές  Γενάρη ο Σύριζα είχε ρίξει πάρα πολύ τους τόνους τους οποίους κατεδάφισε (συγκριτικά) στις τελευταίες). Οι συνεχόμενες κυβερνητικές πατατιές του Σύριζα και το στεγνό προμοτάρισμα Τζιτζι και Άδωνη απο τα ΜΜΕ (πχ ΔΟΛ και ΣΚΑΙ αντίστοιχα) έκαναν πιθανό το ενδεχόμενο να γυρίσει η όλη φάση μπούμερανγκ και να μας σκάσει μια "πιο σοβαρή" ΧΑ του 20 με 25% η οποια θα εκμεταλλευόταν το μοιραίο κυβερνητικό ξεφούσκωμα του Συριζα βγαίνοντας μπαχαλοειδώς στα κάγκελα και θα μας γινόταν αργά ή γρήγορα κυβέρνηση ή έστω κύριος κυβερνητικός εταίρος. Αν στην εξίσωση βάλουμε τον επίσης προμοταριζόμενο από τον ΔΟΛ Κοκό μπορούμε να σκεφτούμε διαφορα απαισιοδοξα σενάρια. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να τρομάξανε με τους Έλληνες Λεπενικούς και να έριξαν σύρμα στο Καραμανλιστάν να το πάρει αλλιώς. Το ότι οι Καραμανλικοί δεν ήταν ποτέ fans του Σαμαρισμου και τα λοιπά δεν σημαίνει πως το εκλογικό σώμα θα τους υπάκουε. Στο δημοψήφισμα είχαν φάει άκυρο, στις εκλογές πολλοί μετριοπαθείς ψηφοφόροι εξαφανίστηκαν από τις κάλπες και ο κομματικός μηχανισμός είχε αλωθεί από τους Σαμαρικούς και τον Παπαμιμίκο.

Το colpo grosso λοιπόν ήταν να περάσει ο Τζιτζι στον Β γύρο και εκεί να βγει με την στήριξη του Αδωνη (με αντάλλαγμα μια αντιπροεδρία). Σαν ενδεχόμενο  ήταν υπαρκτό και θα σήμαινε την εκτροπή της ΝΔ σε ακόμα πιο ακροδεξιές ατραπούς και ουγκανική συμπεριφορά σε σχέση με την περίοδο Σαμαρά. Δεν ειμαι ούτε δεξιός, ούτε Καραμανλικός αν και ομολογώ πως τους συμπαθώ τους δεύτερους κυρίως διοτι (συνήθως χωρίς να ξέρουν γιατί) προσπαθούν να περάσουν μια μετριοπάθεια και ένα δημοκρατικό πρόσωπο (συγκρινετε τον πολιτικό βίο πχ της Μαριέττας Γιαννάκου με του Βενιζέλο ή του Σαμαρά) διότι μάλλον τους στοιχειώνει η κουβέντα του συγκαταβατικού και καλόκαρδου παππούλη που μιλάει με  παροιμίες που καλλιέργησε στα γεράματά του ο Καραμανλής θείος. Η δεξιά όμως δεν έχει μόνο τέτοιους και ήταν ένα ζήτημα τι πρόσωπο θα δείξει το κατεξοχήν δεξιό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο επί Σαμαρά μας θύμισε αρκετά παλαιότερες και όχι τόσο πετυχημένες εποχές. Ο ίδιος ο φίλαρχος Αντώνης έχει ξεκαθαρίσει πως ούτε τελειωμένος ειναι πολιτικά, ούτε θεωρεί την πορεία του κομματος επί των ημερών του αποτυχημένη. Κάνει λάθος βεβαίως και στα δύο, αλλά ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Το πάθημα της ΠΟΛΑΝ δεν του έγινε (ακόμα) μάθημα, αλλά αν έχεις συμβούλους σαν αυτόν τι σκατά να περιμένεις;οι οποίοι πέραν από το να κάνουν "ψυχολογικό μασάζ" (με το αζημίωτο) στον ηγέτη έχουν γίνει θρυλικοί μιας και ειναι οι μοναδικοί αναλυτές παγκοσμίως που πέφτουν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους.

 Τελος πάντων το ανομολόγητο σχέδιο ήταν η ακόμα πιο δεξιά στροφή της ΝΔ και η αποβολή των μετριοπαθών, σοβαρότερων και ίσως ικανότερων (εδώ μιλάμε για τον Κούλη. Με ερωτηματικό βεβαίως) στοιχείων της. Σε επιπεδα Λεπεν ίσως και δεξιότερα (λίγο άκυρο, ο Σαμαράς είναι δεξιοτερος και αντιδημοκρατικότερος της Λεπεν, αλλά τέλος πάντων με πιάνετε). Για να πιάσει το κόλπο αρκούσε ο Τζιτζι να πλησιάσει κάπως τον Βαγγέλη και να φάει τον φιλελεύθερο και τελος πάντων πιο προοδευτικό Κούλη ενώ ο Άδωνης να θεωρηθεί μικρός μεν, αλλά ικανός να επηρεάσει καταστάσεις, πόλος με ένα ποσοστό γύρω στο 15%. Μπορεί να επέρχετο διάσπαση μπορεί και όχι, αλλά το σίγουρο είναι πως το "μαντρί" θα κρατούσε τους περισσότερους.

Τα δημοσιευμένα "γκάλοπ" έδειχναν να ευνοούν αυτό το σενάριο. Ο Βαγγέλης έβγαινε οριακά πρώτος, ο Τζίτζι φουσκωμένος πολλές φορές εμφανιζόταν να ακουμπά τον Βαγγέλη ή και να τον ξεπερνά, ο Κούλης πολύ πιο κάτω και με δυνητικά πιο ασταθή βάση και ο Άδωνης τέταρτος μεν, υπολογίσιμος δε. Το worst case scenario ήταν πιθανότατα μια θέση αντιπροέδρου για τον Τζίτζι ως δεύτερου τη τάξη υποψηφίου και η περαιτέρω αναβάθμιση των Βορίδη, Γεωργιάδη. 


Ερμηνεία αποτυχίας σεναρίου

Να θυμόμαστε το βασικότερο. Πέρα από την μαλακία που πέρασε στο κεφάλι μερικών ο Άδωνης, δεν εκλεγόταν Πρωθυπουργός ούτε η ΝΔ μπορούσε μόνη της να προκαλέσει εκλογές, ούτε να αλλάξει την νομοθεσία. Απλά θα είχαμε είτε αντιπολίτευση στα κάγκελα (με μέτρα που κατά βάθος συμφωνεί και το ΕΛΚ στηρίζει, δηλαδή σχιζοφρένεια), είτε αντιπολίτευση σε πιο νορμάλ τόνους. Το μοναδικο "πλεονέκτημα" της καγκελάτης αντιπολίτευσης θα ήταν η περαιτέρω μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής, όταν ακόμα και από τους ίδιους τους υποψηφίους το ζητούμενο μέχρι πρότινος ήταν η ηρεμία. Θα είχαμε το παράδοξο της αντιπολίτευσης που έχει ψηφίσει το Μνημόνιο και καταψηφίζει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, την ίδια ώρα που το κόμμα-μαμά, το ΕΛΚ, τους στηρίζει στο ευρωκοινοβούλιο. Και όλα αυτά με ανομολόγητο στόχο, όχι την βελτίωση κάποιων πραγμάτων αλλά το να φύγει από την εξουσία ο Σύριζα με κάθε κόστος για να έρθουμε εμείς. Αυτό ειναι το νόημα του "αποκλεισμού" που ισχυρίζεται πως έφαγε ο Αδωνης απο τα κανάλια (εδώ γελάμε) ή τα περι ιδεολογικής ηγεμονιας της αριστεράς και τέτοιες πίπες. Οι άνθρωποι θέλουν το μονοπώλιο έκφρασης και εξουσίας. Τα ρέστα ήταν διακοσμητικα. Βεβαίως ο γράφων μένει ενεος μπροστα στην δίψα για εξουσία και εξαφανισμό των άλλων που έχουν μερικοί, ειδικά όταν η δική τους ατζέντα υλοποιείται από τους αντίπαλους. Αριστερό ξαριστερό το Μνημόνιο 3 ειναι συνέχεια του Μνημονίου που υλοποιησε χωρίς γκρινιες (αντιθέτως) η ΝΔ γενικά και ο Γεωργιάδης ειδικότερα. Το εκλογικό σώμα, όπως και στο Δημοψήφισμα και στις δυο προηγούμενες εκλογές όμως έκανε του κεφαλιού του. Aν και μεταξύ μας το, ας το πούμε σύστημα προώθησης, έκανε το ίδιο λάθος που έκανε και στο Δημοψήφισμα: Το παράκανε.
- Η προσπάθεια να ταυτίσουν Καραμανλή με Τσίπρα (!) επειδή 2 πρωθυπουργοί μίλησαν στο τηλέφωνο πρέπει να φάνηκε τουλάχιστον εξωγήινη στους νορμάλ ανθρώπους. Λες και πρέπει όλοι να έχουμε το πολιτικό ήθος και τους τρόπους Σαμαρά. Το ότι ο πρωην και ο νυν μιλησαν δεν σημαίνει ούτε ότι ο ένας ζήτησε βοήθεια και.... οδηγίες από τον άλλον (οπως προσπάθησε άγαρμπα να το "σωσει" και καλά ο Βαγγέλας) ούτε ότι υπάρχει κάποια συμπαιγνία. Οταν βρεθείς σε μια θέση που έχουν βρεθεί 5-6 το πολύ εν ζωή άνθρωποι και το πράγμα ζορίζει (όπως ζόρισε τότες για τον Τσίπρα) πρώτα απ όλα ψάχνεις να δεις τι θα σου πούνε οι μοναδικοί εν ζωή ανθρωποι που έχουν βρεθεί σε αυτήν. Εδώ αμάξι πας να πάρεις και ρωτάς πεντεξι που έχουν περάσει από αυτό το μοντέλο. Δεν θα εκπλαγώ αν βγει πχ οτι ο Τσίπρας μίλησε και με τον ΓΑΠ ή ο ΓΑΠ παλαιοτερα με τον Καραμανλη. Κοινώς σε αυτό το θέμα μερικοί κάνανε την τρίχα τριχιά και μάλιστα προσπάθησαν άγαρμπα να μειώσουν τον (παραδόξως) ακόμα σεβαστό στον κόσμο της ΝΔ Καραμανλή. Μεγάλο λάθος διοτι ο απολιτικ παππούς τον Καραμανλή ξέρει και όχι τον Βόρειο μαγουλάκια.
- Η σκανδαλολογία της πούτσας είτε για ζητήματα ήσσονος σημασίας (Φλαμπουράρης και σχετική παράσταση Άδωνη στη  Βουλή, Σταθάκης) είτε μή σημασίας (καθαρίστριες) είτε σημασίας μεν αλλά όχι αποφασιστικής (διορισμοί συριζαίικων σογιών) έδειχνε να αποπροσανατολίζει απο το βασικό πολιτικό ζητούμενο. Έχουμε μνημονιο, η ΝΔ καλώς ή κακώς το υπερψήφισε, ο Συριζα το ψήφισε και το υλοποιεί, τι κάνουμε για αυτό και με αυτό. Το όχι σε όλα για το ασφαλιστικό πχ πλέον δεν πείθει κανέναν, οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως δεν έπεισε και κανέναν το αστείο όχι σε μειώσεις συντάξεων της Φώφης.
- Το ντέρμπι μεταξύ Αδωνη-Λαζόπουλου έδειξε(;) στους Νεοδημοκράτες αυτό που όλοι οι υπόλοιποι έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό. Πως ο άνθρωπος ειναι βαθιά απολυταρχικός και δυνάμει επικίνδυνος. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τον Καραμανλή θείο ή τον Μητσοτάκη ή τον Καραμανλή ανηψιό ως ηγέτες και Πρωθυπουργοί ή δυνάμει Πρωθυπουργοί να μπουκάρουν και να διακόπτουν παραστάσεις επειδή δεν ήταν του γούστου τους; Ή ακόμα χειρότερα να επιδιώκουν να ανέβουν οι ίδιοι στην σκηνή; Να επικροτούν ανοιχτά λογοκρισία ή τρομοκρατία καλλιτεχνών, επειδή δεν συμβάδιζε με τα προσωπικά γούστα τους;
- Το αδωνικοτζιτζικο στυλάκι "να φύγει ο σύριζα τώρα" λειτούργησε ως μπούμερανγκ μιας και ο κόσμος έχει πειστεί πως το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτην την εποχή ειναι εκλογές (δεν εξετάζεται το δίκαιο ή αδικο της πίστης αυτής). Πόσο μάλλον από ανθρώπους που κατηγορούσαν το συριζα για ανευθυνότητα για τις εκλογές που προκάλεσε με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ. Πόσο μάλλον που οι σωτήρες μας από τον σύριζα (σε μια επιεικώς αβέβαιη διαμάχη) θα ήταν η ΝΔ της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ξεχαστεί ούτε από τους ψηφοφόρους της σαν μια από τις πιο μισητές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Ασε που και ο τελευταίος ψηφοφόρος της ΝΔ καταλαβαίνει πως το κόμμα θέλει γερό συγύρισμα. Εδώ οι υποσχέσεις - προγράμματα των Βαγγου και Κούλη δείχνουν να λειτούργησαν υπερ τους. Οκ ο Σύριζα και τα λοιπά, αλλά πρώτα να φτιάξουμε κόμμα, να ξερουμε τι ειμαστε, τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε.

Ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ κατάλαβε πως αργά ή γρήγορα μοιραία ο Σύριζα θα πέσει. Μεχρι τότε η ΝΔ πρέπει να μείνει κόμμα και πρέπει να τραβήξει τον κόσμο σε αυτήν, μην μας φάει κανας πουθενάς Θοδωράκης και τρέχουμε. Η πρότερη εμπειρία των ακραίων (Καρατζαφέρης, ΧΑ, ΠΟΛΑΝ παλαιότερα) δεν έδειχνε να πείθει και σίγουρα δεν την λες και φιλοευρωπαϊκή. Επιπροσθέτως η Σαμαρική ΝΔ τρόμαζε ακόμα και τους ψηφοφόρους της, σε ύψος που κανείς από την ηγετική ομάδα δεν δείχνει να έχει χαμπαριάσει (βλ πρώτη παράγραφο). Από την άλλη ο Καραμανλής και ο μεσαίος χώρος του τους είχαν φέρει παλαιότερα στο 40+%. Ο δε Καραμανλης είχε απογειωθεί όταν είχε σχολάσει τους Καρατζαφεραίους και τα λοιπά τους οποιους έφερε ο Σαμαράς από το παράθυρο (ο γράφων θεωρεί ως μεγιστο πολιτικό σφάλμα Καραμανλή την επιστροφή Σαμαρά).


Οπότε:

Κρίνοντας εκ των υστέρων τα αποτελέσματα (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχουν επίσημα, αλλά μόνο "ποιοτικά" αποτελέσματα) φαινονται αναμενόμενα, όμως δεν ήταν. Η επιρροή των ΜΜΕ δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα και όμως και αυτή την φορά επέδρασε αντίστροφα, συν το γεγονός πως κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του ο Τζιτζικώστας έχανε ψήφους. Παραπέρα οι νεοδημοκράτες δείχνουν να συνειδητοποίησαν, έστω και με καθυστέρηση, το μοιραίο λάθος που έκαναν όταν έδωσαν την εξουσία και την μελλοντική διακυβέρνηση στον Σαμαρά και στους ακροδεξιούς του. Οι ακραίοι ή έστω πιο ακραίοι χώροι ενισχύονται όταν εχουμε προβλήματα, γνωστό αυτό, απο ένα σημείο και μετά τούτος έδινε την εντύπωση πως ενίσχυε τα προβληματα για να ωφεληθεί πολτικά ο ίδιος. 

Οπότε τελικά το αποτέλεσμα ήταν λογικό.
- Ο Βαγγγέλης βγαίνει πρώτος με ικανοποιητική αλλά όχι αποφασιστική διαφορά
- Ο Κυριάκος δεύτερος κόντρα στα προγνωστικά και αναγκαστικά η ΝΔ επιστρέφει στην μίξη Καραμανλικών - Φιλελεύθερων
- Ο ..... βασιλικός Τζιτζικώστας ξεφουσκώνει και
- Ο Άδωνης εξαφανίζεται μιας και ένα ποσοστό μικρότερο του 10% των 400.000 ψηφοφόρων της ΝΔ  μπορεί να είναι μικρότερο τελικά σαν ποσό από το σύνολο των σταυρών που κέρδισε σαν υποψήφιος στις εκλογές. Ο προσωπικός του στρατός από γριές και ταμένα δημιουργεί μεν ντόρο στο ιντερνετ και συμπάθειες στα ΜΜΕ αλλά δεν δείχνει να μπορεί να κάνει αυτόνομο πόλο. Προσεχώς καλύτερα λοιπόν. Το αριστερόστροφο twitter πάντως το γλέντησε δεόντως.


Τώρα;

Λογικά οι Τζιτζι και Άδωνης θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και θα στηρίξουν Κυριάκο. Ξέρουν όμως πως μαζί δεν πιάνουν ούτε το 30% του σώματος και δεν ειναι βέβαιο πως θα δημιουργήσουν πόλο μιας και οι θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου δείχνουν πως θα καβατζωθούν από Κυριάκο και Βαγγέλα ασχέτως σειράς. Ούτε ειναι βέβαιο πως οι ψηφοφόροι τους θα πειθαρχήσουν στις εντολές διότι το Καραμανλικό κάλεσμα είναι πολύ ισχυρό. Και πως σκατά να στηρίξουν Κυριάκο και να το φχαριστηθούν όταν ο Κυριάκος ειναι μακράν ο πιο απομακρυσμένος ιδεολογικά από αυτούς τους δύο;

Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι θα γίνουν, όπως γίνονται σε όλα τα κόμματα. Μόνο ευχάριστο όμως ειναι ότι ετούτοι οι βροντόσαυροι βγαίνουν εκτός πρώτου πλάνου, πιθανόν και μόνιμα. Η νέα Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι χειρότερη της παλαιάς. Το αν θα είναι καλύτερη μέλλει δείξαι.


9 σχόλια:

 1. Σωραίος. Εγώ θα ήμουν πιο χώστης ακόμα. Πρέπει να γίνει τρελλή σκούπα ακροδεξιών αν θέλουν ποτέ να επιστρέψει κόσμος εκεί πέρα. Ο Κούλης σε μια συνέντευξη κάπου την προηγούμενη εβδομάδα είπε μέσες άκρες το οτι "αυτοί πρέπει να πάρουν πόδι", νομιζω την επόμενη της φάσης με Λαζόπουλα. Και μακάρι.
  Επίσης κάτι σόγια Τζιτζικωσταίοι, κλασσικά απολειφάδια εποχής Πανίκα, που μπορεί να έχουν δύναμη εδώ πάνω λόγω του οτι ο μέσος βόρειος είναι πολύ συντηρητικός, πρέπει επίσης να καταλάβουν τη ρήση:"Το ότι είσαι νέος δε σημαίνει ότι δεν είσαι άχρηστος" (αυτό πάει για όλες τσι παρατάξεις όχι μονο τους δεξιοί). Βέβαια για το Τζιτζι τι να πρωτοπει κανεις, αστα να παν. Ο Παπαμιμίκος μπροστά του είναι τέρας ικανότητας και προσόντων.
  Ο Μεϊμάρ ως πρώην υπουργός αμύνης είναι και αυτός μπλεγμένος σε ένα σκασμό πράγματα, μην κοιτάς που ξαφνικά τα ξεχνάνε και οι δεξιοί και οι αριστεροί.
  Και ο Μητσοτάκης το ίδιο με τα τηλέφωνα της Siemens. Επίσης, τον λένε και Μητσοτάκη. Ιδεολογικά και πρακτικά βέβαια, ταιριάζει πιο πολύ στο προφιλ μιας πιο φιλελεύθερης και πιο 2015 παράταξης και θα τον προτιμούσα με τα μπούνια από τους άλλους 3 για αρχηγό αντιπολίτευσης, μπας και περάσει και καμιά νομοθεσία για σύμφωνο συμβίωσης, μπας και πει κανένας ποτέ σε καναν παπάρα "σκάσε, θα κάνουμε αποτεφρωτήρια οσο και να χοροπηδάς κάτω" κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θύμισέ μου τι διαφορά έχει ποιος "κυβερνάει" την Ελλάδα;
  Γέρασα και ξεχνάω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @estarian
  Το προβλημα ειναι οτι μερικοι κανουν θορυβο, πανε στα ΜΜΕ και μπαινουμε ολοι σε μια διαδικασια ότι εχουν κοσμο και ο λογος τους αυξημενη βαρυτητα σε σχεση με την πραγματικότητα. Αυτο λεω και στην πρωτη παράγραφο. Αναλυτες και δημ/φοι την εχουν πατήσει σε 3-4 συνεχομενες εκλογικες αναμετρήσεις και ομως επιμένουν να δίνουν λαθος βαρύτητα σε λαθος πραγματα. Οχι επειδη ειναι αθώοι όμως :)

  Τα προσωπικα που αναφερεις σηκώνουν και αντιρρήσεις. Πχ οι συντηρητικοι βορειοι βγαλανε εναν Μπουταρη κοντρα στον Ανθιμο. Για τον Μεϊμαράκη δεν έχει σκάσει τπτ άξιο λόγου και τα της Ζιμενς του Κουλη ειναι κυρίως διακοσμητικά και όχι αποφασιστικής σημασίας.

  Προφανως ο Κουλης ειναι καλύτερη επιλογή απο τον Βάγγο, προφανώς δεν ειναι και η βέλτιστη επιλογη αλλά φαγητό φτιάχνεις με τα υλικά που έχεις και όχι με αυτά που θα ήθελες να έχεις. Στο συριζα αυτο το μάθαμε καλα.


  Α, και εσυ που κράζεις τον Αλέξη για τις ακυράντζες του δεν σε είδα να κράζεις την μεγιστη μαλακια του Κούλη
  (hint: την ξεκίνησε ο Άδωνης)


  @thinks
  Διαφορα σε τι; Στο οικονομικο/μνημονιακο πεδιο; Καμια. Ειπαμε πως το εμπεδώσασμε πως η οικονομική μας πολιτική ποδηγετείται απ΄έξω. Το οποιο ειναι ταπεινωτικο κτλ αλλά με τους γκασμάδες που μπλέξαμε έχει και τα θετικά του :)

  Στα υπόλοιπα ομως;

  -Στο συμφωνο συμβιωσης
  -Στο αν θα εκτελουμε μεταναστες στα σύνορα
  -Στην λογοκρισία
  -Στο ποσο ξύλο θα φας αυριο αμα διαφωνησεις με την κυβερνητική πολιτική
  -Στα αποτεφρωτήρια που λέει και ο estarian

  οι διαφορές μεταξύ χώρων και προσώπων ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εχω χάσει επεισόδια. Τιμαλακία είπε να την κράξω κ εγώ. Στειλε λινκ . Ειδα τηλεοραση τελευταια φορα 2 λεπτα τβν προηγουμενη εβδομαδα στο λαζοπουλα. Για τις εκλογες απο σενα διαβασα το πρωι φαντασου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εδώ που τα λέμε μου φαίνεται ότι έχεις δίκιο και στα δύο σκέλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος21/12/15 19:42

  Κι άλλη μια μεγάλη ανάλυση/αποτίμηση "@papadimoulis: Μεγάλη νίκη κ μάλλον δεύτεροι οι PODEMOS"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @estarian
  Ακριβως πριν την εκλογη:
  https://twitter.com/kmitsotakis/status/678468652371476480
  εχασες βρωμογελα στο τουίτα

  @thinks
  εχω που να μην ειχα

  @ανώνυμος
  το οτι ο Παπαδημουλης εξελίσεται σε attention whore δεν σημαίνει πως εδώ έχει άδικο. Οι Podemos προγραφονταν για 4οι και καταιδρωμένοι. Είναι τρίτοι με ελάχιστη διαφορά απο τους σοσιαλιστές με τον δικομματισμό να έχει ιστορικο limit down στην Ισπανια. Προς το παρον ακολουθούν την εκλογική πορεία ΣΡΖ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος22/12/15 09:04

  Το ότι πρέπει να πέσει σκούπα στην ΝΔ το έχουνε πάρει χαμπάρι αρκετοί εκεί μέσα (θέλω να πιστεύω), το ζήτημα είναι ωστόσο ότι άμα πέσει σούτι θα υπάρξει αποδυνάμωση σε στελέχη (τρομάρα τους) και κατ' επέκταση σε ψήφους. Τουτέστιν η επόμενη τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση είναι χαμένη.
  Άμα πάνε βουρ για κυβέρνηση, ναι μπορεί και να κερδίσουνε άλλα πάλι περσινά ξινά σταφύλια και μηδέν εις το πηλίκον.
  Το θέμα είναι να σοβαρευτούνε οι ΝΔάτες μπας και αρχίζει να τρίζει καμία καρέκλα των τωρινών και κάνουνε τίποτα τις προκοπής γιατί με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα έχουνε κάνει ρόιδο (IMO at least).
  Εν το μεταξύ τώρα μου ήρθε... Λες ο Γεωργιάδης να μπήκε στην κόντρα της αρχηγίας, μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ξέρει ποιον να γλύψει για να κρατήσει την θεσούλα του; Τον έχω παραπάνω από ικανό και ομολογώ ότι σαν κίνηση δεν είναι και τόσο βλακώδης (άμα είσαι ελεεινός γλίτσας φυσικά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @estarian
  Ο γλυκουλης κυριακουλης δεν αργησε πολύ να δεχθεί το αδωνιδειο γλύψιμο. Ο φιλελευθερισμος φιλελευθερισμος και η καρέκλα καρέκλα

  @eidomen
  Δεν υπάρχει όριο για τον Άδωνη προκειμένου να σώσει το τομάρι του :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir