Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2016

Top Θεωρίες για το A Song Of Ice And Fire

Τίτλος Β΄: Μια δόση από παλιομοδίτικο κάψιμο εγκεφαλικών κυττάρων, ή αλλιώς τι να κάνετε όταν ανάμεσα σε συνεχόμενες μέρες με φόρτο εργασίας σας κάθεται ένα τριήμερο χωρίς φόρτο εργασίας, βαριέστε να πάρετε τα βουνά και πλεον το πολύ αλκοολ δεν το σηκώνετε και α στο διάολο πια καταλάβατε.
Disclaimer: Spoilers, spoilers, spoilers. Αν δεν εχετε διαβασει τα μεχρι τώρα εκδιδομένα βιβλία, τα sample chapters απο το The Winds of Winter, το Hedge Knight κτλ, τον τσελεμεντε, τους χάρτες, τα βιογραφικά των ηρώων μέχρι 427 χρόνια πριν to 300 AC μην παραπονεθείτε αν σας αποκαλύψουμε κάτι για την υπόθεση που δεν θα θελατε να ξέρετε. Επίσης αν δεν έχετε διαβάσει τίποτα από αυτά ή έστω δεν έχετε δει την τηλεοπτική σειρά, επίσης μην ασχοληθείτε μιας και απλά θα βαρεθείτε και θα καταμπερδευτείτε. 

Εισαγωγη. Αντί να κάτσω να καώ στην πολιτικολογία αυτες τις μέρες, έκλεισα τηλεόραση και σχεδόν έκοψα τον υπολογιστή και ξαναδιάβασα στα πολύ πεταχτά την σειρά, ψάχνοντας για συγκεκριμένες λεπτομέρειες (:Ρ) και μετά μένοντας με την όρεξη και την αίσθηση του ανικανοποίητου έψαξα να βρω τι γίνεται στα φορα των οπαδών. Ξεκίνησα για να βρω πότε θα βγάλει το νέο βιβλίο ο χοντρός και κατέληξα να διαβάζω σενάρια επί σεναρίων από την σημασία του χρώματος ενός λουλουδιού μέχρι το γιατί ο τάδε είχε μούσι ενώ πριν δεν είχε και ποια η θερμοκρασία κρασιού στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος 3000 μίλια παραπέρα όταν κάποιος έπινε μπύρα και γιατί μπύρα και όχι κρασί. Από την στιγμή που ο Μάρτιν βρίσκεται στην Quest for more money με τους τσελεμεντέδες, τους χάρτες, την ιστορία-παλαιοντολογία-γεωλογία του Westeros και τα ζώδια των δράκων, ανέλαβαν οι οπαδοί λοιπόν να τραβούν το κάρο και να φτιάχνουν παράλληλες θεωρίες με βάση τα αρχικά κείμενα του χοντρού, κυρίως για να έχουν κάτι να διαβάζουνε σχετικά  περιμένοντας τον χοντρό να βγάλει κανα νέο βιβλίο. 
Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια προσήλωση και αφοσίωση. Αναθεμα και αν οι ιερείς γνωρίζουν τα ιερά τους βιβλία το μισό καλά απ΄όσο ένας οπαδός της σειράς τα βιβλία αυτά. Το πράγμα έχει πλέον ξεφύγει και θυμίζει τους truthers του Τολκιν, με το πλεονέκτημα ότι ο Μάρτιν ειναι πολύ καλύτερος σαν συγγραφέας απο τον Τόλκιν (και έχει και υπολογιστή) οποτε μπορεί να χειριστεί το τιτάνιο υλικό του πολύ πιο εύκολα (ειλικρινά δεν μπορώ να διανοηθώ την ταλαιπωρία που τράβηξε ο Τολκιν για να γράψει το (ομολογουμένως βαρετό) Σιλμαρίλλιον χωρίς τη βοήθεια Η/Υ). Τωρα γιατί ασχολούνται όλοι με θεωρίες; Το καθήκι ο Μάρτιν είπε πως "οι οπαδοι έχουν κάπου καπως καποτε μαντέψει την πλοκή", οποτε τώρα όλοι το ρίχνουν στην μελέτη, πιάνονται από κάποια θεωρία που "μοιαζει" κάπως ρεαλιστική και την τραβάνε με την σειρά τους μέχρι να ξεχειλώσει σε μια αυτοτροφοδοτουμενη σεναριολογία που τελικά ανεβάζει τις πωλήσεις των βιβλίων, του τσελεμεντέ, των χαρτών, των prequels και της γεωγραφίας του Westeros. Να δεις που και ο Μάρτιν θα κάθεται και θα διαβάζει τα σενάρια των οπαδών και όποια ιδέα του αρέσει περισσότερο θα την περάσει τελικά στα βιβλία ;) .

Διαφήμιση: Δείτε και το παμπάλαιο ποστ μου Game of Thrones στην Ελλάδα, το πρώτο νομίζω του είδους του στην χώρα μας και πείτε μου αν είμαι καλός πολιτικός αναλυτής ή όχι :)Πάμε λοιπόν. Οι καλύτερες και πιο πιθανές θεωρίες γύρω από την συνέχεια του A Song Of Ice And Fire:

1. Ο Jon Snow δεν πεθαίνει. Δηλαδή πεθαίνει, αλλά μόνο για να ανεβάσει level. Σιγά, αυτό το ξέρουν και οι κότες. Θες η Melisandre, θες που ο Jon έχει το μαστερ στον wargισμό, θες πως θα γίνει  (προσωρινά) Walker, θες πως θα τον κάψουν για να μην γίνει Walker και θα σηκωθεί σαν ο νέος Δράκος, τέλος πάντων, δυστυχώς ο αγαπημένος σε όλους κλαψομούνης κομπλεξάκιας όχι μονο δεν πεθαίνει αλλά μάλλον πάει για πρωταγωνιστής και dragon rider.
Hint: Και στα βιβλία και στη σειρά η Melisandre για διαφορετικούς λόγους βρίσκεται στο Τείχος μακριά απο τον Stannis. Ειδικά στην σειρά το τραβήξανε από τα μαλλιά για να την ξανανεβάσουν στο Τείχος. Και αυτό μονο και μόνο (;) για να ειναι βολικά κοντά στον Τζον όταν πεθαίνει. Και με την μαγεία να λειτουργεί γενικώς καλύτερα λόγω δράκων (πολλές αναφορές στα βιβλία) και με δεδομένο ότι ένας μεθύστακας σαν τον Thoros ή ένας απλά πιστος του Ρολ όπως ο Ντοράριον μπορεί να ανασταίνει νεκρους, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

Προσωπική εκτίμηση: Ο Τζον όχι μονο δεν πεθαίνει, αλλά ως αναστημένος με έναν από τους 1245 δυνατούς γι αυτόν τρόπους, πλεον δεν δεσμεύεται από τους ορκους της Νυχτερινής Φρουρας ("Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death." κτλ κτλ). Τιποτένιο και σαπουνοπερίστικο, το ξέρω αλλά το βλέπω να 'ρχεται. Ο Μαρτιν θέλει τον Jon σωτήρα, αλλά τον θέλει και κυρία, να μην παραβαίνει τους όρκους του. Μέχρι στιγμής, στα βιβλία όποιος το παίζει έντιμος και παπαδοπαίδι πεθαίνει νωρίς, αλλά να δεις που θα μας το χαλάσει το έθιμο. Ο αναστημένος Jon λοιπόν, παίρνει αμπάριζα και αγρίους και κατεβαίνει στο Γουίντερφελ με πολλά νεύρα. Βεβαίως αυτό μπορεί να πάρει στον GRRM από 500 έως 6000 σελίδες να το γράψει, αλλά να δεις που θα βγω σωστός. Αν τώρα ειναι γιος του Eddard, ή του Rhaegar, νομιμοποιημένος διάδοχος του Robb ή όχι, είναι δευτερεύουσας σημασίας για την πλοκή στην παρούσα φάση. Πάντως σαν υποψήφιος γιος του Rhaegar ειναι ιδανικός καβαλάρης δράκων οι οποιοι κάποτε πρέπει να φτάσουν βόρεια αλλιώς τι σκατά Song of Ice and Fire λεμε; (αν δεν είναι ο Jon απόγονος του Rhaegar, μοναδική υποψήφια που μένει από ολο τον Βορρά ειναι η Meera Reed, με πανω κάτω το ίδιο σκεπτικό, αν και πρέπει να τραβήξουμε 5-6 βυζιά όταν και αν το δούμε. Πάντως στην σειρά (και στα βιβλία) τα μούτρα τωνχαρακτήρων μοιάζουνε, 
κάτι που μπορεί να σημαίνει πως η Lyanna Stark γέννησε δίδυμα και το ένα το πήρε ο Νεντ Σταρκ και το άλλο ο Ρηντ. Στην σειρά η Meera επιβιώνει ενώ ο (πιο σημαντικός στα βιβλία) αδερφός της όχι. Ναι ξέρω, Φώσκολος γίναμε).

Λογικά το τέλος  της σειράς πρέπει να έχει από την μία μεριά τους δράκους με τους καβαλάρηδές τους και από την άλλη τους Others ή τον Night's King ως γουρούνα της πίστας, σε μιά μάχη όπου στο τέλος "τα πεδία θα είναι γεμάτα με νεκρούς" κτλ κτλ. Ο Jon και οι Meera είναι δύο πολύ καλοί υποψήφιοι (με τους υπόλοιπους να παρουσιάζονται πιο κάτω, πέρα από την αυτονόητη Daenerys).


2. Το "ροζ γράμμα" το έγραψε ο Mance Rayder. Στόχος: να κατέβουν οι άγριοι σα κάτ' μαζί με τον Jon Snow ή και μόνοι τ'ς. Στην χειρότερη να καταλάβουν το Castle Black και το Gift.
Hints:
- Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στο γράμμα δεν ειναι του Ramsay
- Ειναι έτσι γραμμένο που θα μπορούσε να το έχει γράψει ο οποιοσδήποτε. Υπογραφές αρχόντων-μαρτύρων απουσιάζουν. Σφραγίδες επίσης.
- Δεν υπάρχουν κομμάτια ανθρώπινου δέρματος μέσα, κάτι ξένο προς τις συνήθειες του πιτσιρικά.
- Το κερί ειναι λάθος (!) (ρε μαλάκα με τι ασχολούμαστε ρε μαλάκα, περισσότερα εδώ
- Θυμίζουμε πως η ανάγνωση του γράμματος έγινε όταν στο Castle Black ειναι μια μαούνα άγριοι πολεμιστές, ο αρχηγός τους (πλεον)Tormund, η Νυχτερινή Φρουρά που ειναι πια ελάχιστοι και η φρουρά της Βασίλισσας που ειναι τρεις και ο κούκος. Στα συν πως ο Mance ρητά ειχε πει πως είχε ενα κολπο κατά νου πριν φύγει για το Winterfell. Στα συν πως ενώ ο Mance είναι επίσημα νεκρός κανείς άγριος δεν δείχνει να ξαφνιάζεται από το περιεχόμενο του γράμματος που τον αναφέρει ζωντανό και αιχμάλωτο στο Winterfell, όλοι οργίζονται για τις πράξεις του υποτιθέμενου Ramsay που το γράμμα αναφέρει. Το να παρουν το Μαύρο Κάστρο οι άγριοι και μετά να κάνουν κουμάντα δεν φαντάζει και τόσο δύσκολο αν το θέλουν. Η δολοφονία του Jon μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα, όπως και το (κουλό) επεισόδιο με τον Wun Wun.


3. The Grand Nothern Conspiracy. Σιγά μην κάτσω να την εξηγήσω αναλυτικά. Ο τύπος έγραψε πρακτικά ολόκληρη διατριβή, οπότε διαβάστε την εκεί (7 λινκς αρκετων σελίδων το καθένα παρακαλώ). Στοιχεία:
- Ο Lord Manderly εχει βάλει αμέτι μουχαμέτι σκοπό να φάει τους Freys, δεν τα χει καλά με τους Boltons και προφανως με τους Lannisters. Εχει ακόμα στρατό, στόλο και λεφτά. Μάλλον ειναι ο ισχυρότερος παράγων στο Βορρά αυτή τη στιγμή. Εχει μάρτυρα για το τι έγινε πραγματικά στο Winterfell, εχει τον Robett Glover ο οποιος ξερει τι έγινε στο Duskendale, οπότε αμα θέλει μπορεί να αποδομήσει εύκολα το παραμύθι που επίσημα έχει φάει όλος ο Βορράς κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία. Ο Manderly έχει φτιάξει ήδη 3 φρεόπιτες και για όσο βρίσκεται στο Winterfell έχει άπειρο χρόνο να μιλήσει με τους Dustins, Serwyns, Glovers, Hornwoods, Umbers κτλ κτλ οι οποιοι εχουν ολοι χάσει άντρες εξαιτίας του Bolton παραπάνω από μια φορές. Ο στρατός που έχει στο Winterfell είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές του δυνάμεις και χωρίς τον Glover, τον γιο του ή τον φρούραρχό του τους οποίους κρύβει. Στέλνει τον Davos για να βρει τον Rickon διοτι α) θελει plan B αν στραβώσει η φάση με τον Jon και β) αποπροσανατολίζει τον Davos απο τον Jon. Ο υπόλοιπος στρατός του Manderly μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε (σπίτι, Dreadfort, έξω απο το Winterfell, στον Stannis) και παίζει το ρόλο μπαλαντέρ.
- Η Lady Dustin πάει στις κρύπτες όχι για να βρίσει τον Eddard στον Theon, αυτό το κάνει και στο σαλόνι αμα θέλει, αλλά για να δει αν όντως εκεί πέρα υπάρχουν ίχνη από την διαμονή του Bran και του Rickon. Στην ουσία πάει για να βεβαιωθεί για την ιστορία του Manderly. Βεβαίως δεν παραλείπει να σιχτιριάσει τους Starks γιατί ξέρει ότι ο Theon μπροστά στα αφεντικά του κατουριέται και δεν κρατάει μυστικά.
- O Stannis που το παίζει απελευθερωτής του Βορρά έχει δεν έχει 1000-1400 δικούς του άντρες. Όλοι οι υπόλοιποι που ειναι μαζί του ειναι Βόρειοι (και κατά δηλωσή του και μερικοί επιζώντες της μάχης του Winterfell πράγμα που σημαίνει πως υπήρχαν επιζώντες της μάχης, οι οποίοι αναγκαστικά ξέρουν τι έγινε, άρα λογικά πλέον το έχει μάθει και η Βόρεια κουτσή Μαρία, αν και ο Stannis όχι) και σφόδρα υποστηριχτές των Starks. Ακόμα και οι Mormont που τον σνόμπαραν στην αρχή με το γράμμα μιας 9χρονης πιτσιρίκας που λέει πως μόνο Starks αναγνωριζει για ηγεμόνες (με όλους τους Starks επίσημα νεκρους) πάνε μαζί του. Ο πιο προφανής λόγος ειναι πως τον χρησιμοποιούν για τον δικό τους σκοπό. Στην σειρά ο στρατός του Stannis (χωρίς Βόρειους όμως) αποδεκατίζεται και ο Stannis μάλλον ειναι νεκρός. Συμπέρασμα: Είτε έτσι είτε αλλιώς στην σειρά ο "βασιλικός" ρόλος του Stannis έχει τελειώσει. Μοιραία θα γίνει το ίδιο και στα βιβλία αν και εκεί μπορεί να κερδίσει την μάχη για το Winterfell και να ανακαλύψει πως έμεινε βέρτζινος από υπηκοους. Οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν για να βάλουν έναν δικό τους στον Θρόνο του Βορρά και να φάνε τους μισητούς Boltons και Freys.
- Ο Robb μάλλον (σε ποσοστό βεβαιότητας 99%) είχε κάνει τον Jon διάδοχο του νομιμοποιώντας τον και αυτό τελικά έφτασε στον Βορρά μέσω του Howland Reed ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί επιτέλους. Οι Φλιντ ξέρουν πως ο Bran ζει επειδή ένας από αυτούς τον πέτυχε στον δρόμο. Κάποιοι Φλιντ ειναι στον Jon σαν επισκέπτες και όλοι οι υπόλοιποι με τον Stannis. Οι μισοι (οι νεαροί) Umber ειναι με το μέρος του Stannis ενώ οι γέροι Umber (οι γέροι στον Βορρά τον χειμώνα κατά παράδοση "πανε για κυνήγι" και δεν γυρίζουν ποτέ) ειναι μέσα στο Winterfell με τον Bolton και δρουν ως 5η φάλαγγα σε μια αποστολή περίπου αυτοκτονίας. Ο ίδιος ο Manderly δειχνει πως δεν περιμένει πως θα βγει ζωντανός από την όλη αναμπουμπούλα και δείχνει οκ με αυτό, κοινώς ειναι και αυτός αποφασισμένος.

Και άλλα πολλά. Ρεζουμέ: Ο Manderly έχει τακιμιάσει με τους πλεον πιστούς των Starks, αλλά και πολλούς από τους "γενικώς" μιας και ο Bolton jr τρομάζει τον κόσμο και θα φάει τους Freys και τους Boltons για πρωινό, ή τουλάχιστον θα δοκιμάσει. Σκοπός του είναι είτε να ανεβάσει τον Jon στον Θρόνο του Βορρά, είτε τον Rickon είτε στην τελική τον Stannis αμα μεινει απο επιλογές. Αμα μείνει και από Stannis να δεις που μια χαρά θα του κάτσει του ίδιου ή των διαδόχων του η θέση.


4. Τα δίδυμα Lannister ειναι παιδιά του Mad King Aerys.
Ενδείξεις:
- Ειναι σταρχιδιστές οπως παραδοσιακά οι Τargaryens
- Ειναι αιμομίκτες οπως....
- H Cersei αποκτά σταδιακά μια ψύχωση με την φωτιά όπως ...
- Είναι και οι δύο πολύ όμορφοι όπως.....
- Και βασικότερα ότι ο βασιλιάς είχε καβλίτσες με την μαμά τους και "πηρε πολλές ελευθερίες" κατά τη διάρκεια του γάμου του Tywin. 
Aυτό το σενάριο αν παίξει μας φτιάχνει έναν νέο Οιδίποδα από την μεριά του Jaime, αλλά τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος.


5. Ο Theon θα γίνει βασιλιάς των Iron Islands. Αυτό δεν το διάβασα πουθενά, ειναι δικιά μου μαντεψιά. Η Asha δεν μπορεί να αναιρεσει την kingsmoot, αλλά ο απών τότε Theon μπορεί και παραμπορεί. Με τον μουρλο-Euron να κυνηγάει δράκους και να τάζει λαγούς με πετραχείλια, τον Βικτάριον να μην κάνει για τίποτε πέρα από νουμερο 2 και να ειναι και στου διαόλου την μάνα, αν ο Stannis εχει ελάχιστο μυαλο (δεν έχει) αντι να καθαρίσει τον Theon θα τον χρησιμοποιήσει. Αλλιώς θα το κάνει η Asha σε συνεννόηση με μερικούς Βόρειους που ξέρουν πώς ο Theon δεν σκοτωσε τα πιτσιρίκια των Starks. Μια συντριβή των Σιδερανθρώπων  σε ναυμαχία (να δεις που ψήνεται μια στο νότιο Westeros) μπορεί να τους θυμίσει πως ο Euron ειναι μουρλός για δέσιμο και να αρχίσουν να αναρωτιώνται. Λέμε τώρα. Μα θα μου πειτε ο Theon ειναι ενα ερείπιο, μουρλός, ρεμπεσκές και χαμένο κορμί και αυτό το ξέρουν όλοι. Η αδερφή του όμως δεν ειναι και είχε πιάσει καλό παλμό στην kingsmoot μέχρι να την φάει η καραμούζα. Και η Asha πλέον απλα δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αποτελεσμά της. Ο Theon ομως μπορεί αφού τότε ήταν απόντας ενώ είχε κληρονομικό δικαίωμα. Αν τώρα θα κυβερνάει η Asha (ή κάποιος άλλος) μέσω του Theon, αυτό ειναι άλλο καπέλο.


6. To τείχος θα πέσει. Κανείς δεν ξέρει πως και ποτε και γιατί αλλά ειναι ηλίθιο να τελειώσει η σειρά και να μείνει η γκουμούτσα όρθια. Τόσες καραμούτζες παίζουν στα βιβλία, το επόμενο έχει μία για εξώφυλλο, τι σκατά, κάποια θα είναι η Horn of Winter.


7. Ο Tywin Lannister είχε δηλητηριαστεί και θα πέθαινε έτσι και αλλιώς. Υπάρχουν αναφορές για ένα δηλητήριο που....σε σκοτώνει απο.... δυσκοιλιότητα, ο Tywin ήτανε στην χέστρα (ανεπιτυχώς) όταν τον βρήκε ο κοντός και κατόπιν το πτώμα του βρωμούσε παρόλο τον εσωτερικό καθαρισμό, κάτι που συνάδει (;) με την περιγραφή του δηλητηρίου. Υποψήφιοι δολοφόνοι: α) Varys και β) Oberyn Martell και οι δύο με καλά κίνητρα με τον Varys να κερδίζει λόγω ύστερου μή εντίμου βίου :)


8. Ο Bran θα καβαλήσει δράκο....μέσω του τρίτου ματιού - με τηλεπαρουσία δηλαδής. Αν ούτε ο Jon ούτε η Meera δεν ειναι σόι του Rhaegar οι πιθανότητες να κάτσει δράκος γενικώς σε άλλον ειναι μηδαμινές. Ο Bran όμως σαν σουπερ-ντούπερ warg μπορει να κουμαντάρει τα ζώα γενικώς. Γιατί όχι και έναν δράκο; Μέχρι στιγμής τα κεφάλαια του Bran ειναι (σχεδόν) πιο βαρετά και από αυτά του Φρόντο στο Lord of the Rings, οπότε του χρωστάει μια αποζημίωση.9. Ο Theon ειναι συγγενοκτόνος (kinslayer) και ως εκ τούτου καταραμένος και γκαντέμης εσαεί. Όταν είναι στο Winterfell τον φωνάζουν έτσι, αλλά όχι όλοι και όχι από την αρχη. Ο ίδιος διαμαρτύρεται ότι τα παιδιά των Starks δεν ήταν συγγενείς του, αλλά να δεις που οι Βόρειοι δεν εννοούν τα παιδιά των Starks αλλά μάλλον τουλάχιστον το ένα παιδί του μυλωνά του οποίου την γυναίκα ο Theon είχε πηδήξει "πολλές φορές" (o πιτσιρικάς ήταν στην ηλικία του Rickon δηλ 3-4, ο Theon ειναι αν θυμάμαι καλά περίπου 20, μια χαρά βγαίνει). Από τότε που καθάρισε τα πιτσιρίκια ξεκίνησε και το σίριαλ γκαντεμοβλογιάς του Theon.10. Ο Roose Bolton δεν ειναι ανθρωπος αλλά ενας απο τους Others ή κατι τετοιο, αθάνατο πάντως από άποψη ηλικίας. Εχει μάθει απο/στους Απροσωπους την τεχνική αλλαγής προσώπου μέσω γδαρσίματος της φάτσας, μαγικού δεσίματος κτλ κτλ. Ο μόνος λόγος που κρατάει τον Ramsay ειναι για να τον καθαρίσει και να πάρει την θέση του μιας και ο ίδιος δεν δείχνει να τον ακουμπάει ο χρόνος, οποτε όταν  αυτό καταντά ύποπτο, βρίσκει ένα παιδί-κληρονόμο του με ίδια μάτια με τα  δικά του, το καθαρίζει και παίρνει την φάτσα του και την θέση του. Κοινώς, εδώ και χ αιώνες οι Lord Boltons ειναι ολοι ο εξής ένας, ο ίδιος ο Roose. Αυτο εξηγεί την ψυχραιμία του, την ψυχρή υπολογιστική τακτική του και γενικώς την απουσία οποιουδήποτε συναισθήματος όπως δηλώνεται ρητά γι αυτόν, αλλά φαίνεται και από την συμπεριφορά του, όπως και το ότι "βλέπει όλους τους άλλους σαν πιόνια". Εμ, άμα ο τύπος ειναι πχ 3000 ετών τι να του κλάσετε εσείς και οι μηχανορραφίες σας. Σαν θεωρία μπάζει από 10 μεριές, αλλά έχει την πλάκα της, ειδικά αν η υποτιθέμενη αθανασία του Bolton είναι παντελώς άσχετη με όλα τα υπόλοιπα και είναι απλά κάτι που έχει/είναι/κάνει ο ίδιος για την πάρτη του (όπως πχ ήταν ο Μπομπαντίλ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ένας χαριτωμένος άκυρος και άσχετος χαρακτήρας, 'ντάξει ο Roose δεν είναι και τόοοοσο χαριτωμένος.)


11. Η Άρπυια δεν είχε σχέση με τον Χιζντάρ. Το ότι ο Χιζντάρ πεθαίνει στην σειρά (απο τους γιους της Άρπυιας) μας δηλώνει ότι λογικά δεν είναι σημαντικός για την πλοκή, και πως σίγουρα είναι στόχος των .....τρομοκρατών. Άρα δεν είναι η Άρπυια. H μία υποψήφια Άρπυια είναι η Galazza Galare σε έναν ρεαλιστικό υπαινιγμό του συγγραφέως ότι αμα κάνεις επανάσταση και δεν φας όλους τους παλιούς δεν σώνεσαι (εδώ οι Γάλλοι φάγανε τόσους δούκες, παπάδες και κόμητες και πάλι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν έτσι εύκολα από την μοναρχία και την φεουδαρχία). Μια (ακόμα) δόση (σοσιαλιστικού) ρεαλισμού στα βιβλία που έρχεται να μας θυμίσει πως η αντίδραση δεν προκειται ποτέ από μόνη της να παραδώσει τα προνόμιά της και νια νια νια. Η Galazza λοιπόν ως αρχιέρεια, φραγκάτη, μέλος της παλιάς ελίτ των δουλεμπόρων, έχουσα τα κονέ και θυληκού γένους μια χαρά άρπυια μας κάνει. Δικό της έργο ήταν να γίνει ο (νερόβραστος) Χιζντάρ βασιλιάς, αυτή κάνει κουμάντο στην "λευκή τρομοκρατία" των γιων της Άρπυιας γι αυτό και όποτε θέλει τους ξεκινά ή τους σταματάει. Ο άλλος υποψήφιος ειναι ο Skahaz με ακριβώς το ανάποδο σκεπτικό. Ο Skahaz είναι κάτι σαν τον Ροβεσπιέρο, ο αρχηγός των νέων αβράκωτων της Mereen, πρώην μέλος της μεσαίας τάξης και θέλει προφανώς να καθαρίσει τους πρώην αποπάνω προσεταιριζόμενος την πλέμπα. Είναι πάντα υπερ της δολοφονιας των ομήρων (απόγονων πλούσιων οικογενειών), υπέρ του πολέμου, υπερ της "εθνοκάθαρσης της Mereen" γενικώς. Οι υιοι της Άρπιας μπορεί να είναι δική του πέμπτη φάλαγγα με στόχο να φέρουν αναμπουμπούλα στην Mereen μέχρι να πειστεί η Dany πως λίγο σφάξιμο ευγενών παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ο κόκκινος Χμερ Skahaz κερδίζει στις προβλέψεις διοτι ποτέ δεν γούσταρε τον Χιζνταρ και τους συν αυτώ και το έδειχνε ενώ η Galazza είναι η τυπική μεγαλοφασίστρω γκόμενα. Ο δικός της να 'ναι στην επίσημη εξουσία (ο Χιζνταρ δηλαδής ) για να μην της χαλνάει τα πατροπαράδοτα και μετά ζαμαν φου. Εχοντας αρκετή εξουσία η ίδια δεν την πολυενδιαφέρει ποιος θα έχει την επίσημη εξουσία, αρκεί αυτός να κάνει ό,τι θέλει αυτή - κλασικό παπαδαριό δηλαδή. Στην σειρά η Galazza δεν εμφανίζεται και κάποιος τύπου-Skahaz πεθαίνει νωρίς με αποτέλεσμα να είναι λίγο χου η δουλειά, αλλά να δεις που είτε έτσι είτε αλλιώς και στα βιβλία κάποιος θα τους καθαρίσει σύντομα. Στην σειρά μπορούμε να υποθέσουμε πως ο δράκος καθάρισε και τους τελευταιους αρπυιστές.


Αυτές κατ' εμέ ειναι οι καλύτερες θεωρίες, με βάση τα κείμενα. Ακόμα και αυτές που είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά (όπως του Roose Bolton) έχουν μια γοητεία και ψιλοβγαίνουν από τα κείμενα χωρίς να χρειαστεί να τα υποβάλλεις σε βασανιστήρια πρώτα. Ακολουθούν και οι πιο άκυρες θεωρίες. Το ότι ειναι άκυρες δεν σημαίνει πως δεν μπορεί ο Μαρτιν να τις ...υλοποιήσει αλλά -το κέρατο μου γαμώ- το χαρακτηριστικό των βιβλίων του που κέρδιζε τον αναγνώστη ήταν η συμπαγής διήγηση και η μή σαπουνοπεροποίηση της ιστορίας. Όταν κάποιος έκανε στρατηγική μαλακία πέθαινε, και όταν πέθαινε έμενε νεκρός. Στο A dance of Dragons το ψιλογύρισε το πράγμα, αλλά τέλος πάντων το έκανε πειστικά. Αμα αρχίσει να ανασταίνει το σύμπαν ή/και τους βγάλει όλους εξώγαμα ή συγγενείς,αν δηλαδή αποφασίσει να το κάνει το μαγαζί τουρλουμπούκι και να μας θυμίζει Τόλμη και Γοητεία με σπαθια, τι να πω, το κρίμα στο λαιμο του.1. Η Mirri Muz Duz ηταν πράκτορας του Doran Martel. Το σκεπτικό τραβάει 158 σελίδες και 300 βίντεο μάκρος  (η Mirri πως την λένε είχε θητεύσει υπο έναν μέιστερ που ήξερε ο Obeyn κτλ κτλ) αλλά το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν οτι ο Μαρτελ δεν ήθελε (;) να ισχυροποιηθεί η Daenerys για χ λόγους. Ο γιος του στάλθηκε για τους δράκους και όχι για την ίδια (υποψηφιότητα για βραβείο άχρηστης δευτερεύουσας πλοκής)


2. Ο Tyrion ειναι γιος του βασιλιά Aerys. 
Mοναδικό επιχειρημα υπέρ το ότι ο βασιλιάς γούσταρε την μαμά του. Ούτε η ηλικία του Tyrion συνάδει, ούτε ο τροπος συμπεριφοράς του (ειναι ίδιος ο Tywin) ούτε και τα γεγονότα με την μαμά του Tyrion την κρίσιμη εποχή να ειναι στο Casterly Rock και τον μουρλοβασιλιά στο Kings Landing και να μην ξεμυτάει από κει. Ενταξει ο Τύριον ειναι πολύ ξανθος (προς το ξανθόασπρο) αλλα και πάλι... Αν το κανει αυτό ο Μάρτιν θα έχει καταφέρει να κάνει την σειρά σαπουνόπερα όπου όλοι ειναι σόι με όλους και όλοι πηδιούνται μεταξύ τους. Αμαν!


3. O Aegon - Young Griff ειναι στην πραγματικότητα ένας Blackfyre, απόγονος του Ιλλύριο (! - απο την γυναίκα με την οποια ηταν καψούρης και δεν μας λέει πoια ήταν, η οποία "θα μπορούσε" να ήταν θηλυκή απόγονος της γενιάς των Blakfyre). Αυτή η θεωρία εξηγεί την μανία του Illyrio με το Westeros αλλά τίποτε άλλο. Δεν εξηγεί τον Connington, δεν εξηγεί τον Varys, δεν εξηγεί τον ίδιο τον Aegon και κυρίως είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά έτσι και αλλιώς. Με τους Targaryen όλους νεκρούς πλην μιας Dani στου διαόλου τη μάνα ένας Blackfyre έχει (κληρονομικά) πολλά περισσότερα δικαιώματα στο θρόνο απ΄όλους τους άλλους μαζί. Και με τον Aerys να ειναι ο τελευταίος βασιλιάς κανείς δεν στοιχηματίζει πως η γενιά των Targaryens θα ειναι de facto καλοδεχούμενη. Ενας Blackfyre μπορεί να βαρύνεται (κληρονομικά) με επαναστάσεις αλλά όχι με τρέλα και κακή διακυβέρνηση. Ο Χρυσος Λόχος έχει συνδεθεί με τους Blackfyres οποτε θα το προτιμούσε. Ακόμα και ο Connington θα προτιμούσε έναν Blackfyre από τους Baratheon. Συμπέρασμα: Αν ο Aegon ειναι της γενιας των Blackfyre και μας το κρυβουνε και ειναι μυστικό και νιανιανια η ιστορία ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ. 


4. O Sandor Glegane που ζει τραυματισμένος σε ένα χωριό στου διαόλου τη μάνα κάνοντας τον νεκροθάφτη θα επιστρέψει και θα νικήσει τον Robert Strong σε μονομαχία στην οποία ο Robert Strong (που όλοι ειμαστε σίγουροι πως ειναι ο αδελφός του Sandor, o Gregor) θα υπερασπίζεται την αθωότητα της Cersei. Ξέρουμε πως ο Sandor ζει για να σκοτώσει τον αδελφό του αλλά όχι και έτσι ρε παιδιά.


5. O Theon θα πεθάνει για να ζήσει ο Jon Snow. Απαίσιο και τραβηγμένο από τα μαλλιά, όμως υπάρχουν στοιχεία (2). Κατακλείδα: Ο Stannis θανατώνει τον Theon μπροστα σε ένα weirwood, o δεντροBran βουτάει την ψυχή του Jon από τον Ghost και μεσω της "Blood sacrifice" του Theon του ξαναδίνει ζωή. Βοήθεια!!


6. Η Αrya Stark θα αναλάβει να σκοτώσει κάποιον στο Westeros. Αυτό φαίνεται λογικό. Την αδελφή της. Αυτό πάλι όχι, μιας και, αν θυμάμαι καλά, το κριτήριο για να αναλάβει κάποιος Απρόσωπος μια δολοφονία είναι να μην ξέρει προσωπικά το θύμα, εκτός και αν αναλάβει να σκοτώσει την Alaine Stone που ειναι η αδελφή της αλλά με άλλο όνομα και η Άρυα δεν το ξέρει και τελικά ο Μάρτιν έχει όντως ζηλέψει τη δόξα του Φωσκολου. Τώρα ποιος θα είχε τα λεφτά και το συμφέρον να φάει  έτσι το γκομενάκι, go figure.
12 σχόλια:

 1. Ω ρε μαλάκαααααααα.. Όχι απλά κάηκες, αποκάηκες..
  Πρέπει να ξαναδιαβάσω το Dance with dragons. Εχω ξεχάσει πράμα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος22/2/16 13:38

  Αδερφέ καταρχάς συγχαρητήρια για τα ωραία κείμενα (παντός είδους)... Ως φαν της λογοτεχνίας γενικώς (με αδυναμία στην λογοτεχνία του φανταστικού) θα ήθελα να κάνω ενα σχόλιο (προσωπική γνώμη πάντα...). Η σύγκριση Τολκιν με Μαρτιν όσον αφορά στην λογοτεχνική αξία των έργων τους είναι ψιλοακυρη, διότι είναι σαν να συγκρινεις την Ιλιάδα με ένα BELL. Προφανώς τα βιβλία του Μαρτιν είναι πιο "κινηματογραφικα", ευκολοδιαβαστα και κρατούν πιο εύκολα το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τα έργα του Τολκιν όμως (με εξαίρεση το παιδικό Χομπιτ), είναι "βαρια" λογοτεχνικά αριστουργηματα (δες τις ομηρικού τύπου παρομοιώσεις στο έργο του Τολκιν και θα καταλάβεις τι εννοώ). Μπαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτο που λεει ο Εσταριαν ειναι αληθες και ακομα παραπερα. Tα έργα του Τολκιν ειναι ΟΛΑ παιδικα παραμυθια, το βάθος των ηρώων ειναι περίπου 17 nm και οι βασικοι "ηθικοι" προβληματισμοι ειναι αν ο χ βασιλιας ειναι καλος. Αν ειναι καλος, ακόμα και τα χωραφια θα καρπίζουν καλύτερα (οπως πχ ειναι και οι ιστοριες του αρθρουριανου κυκλου).

   Σαν δημιουργος κοσμων γαμούσε, αλλά ο άνθρωπος ήταν μετρ στον τομεα της γλωσσολογογιας-γλωσσοποπλασίας και όχι στο να διηγείται μια ιστορια. Απόδειξη αυτου το Silmarillion.

   Α προπο ο Μαρτιν ΔΕΝ ειναι "τηλεοπτικος συγγραφεας" στο ASOIAF τουλάχιστον, το μισο απο το οποιο ειναι εσωτερικοι διαλογοι, κοινώς γάματα.

   Διαγραφή
 3. Εγώ από την άλλη θα πω τη δικιά μου μαλακία, αναφέροντας πως ο Tolkien ήταν συγγραφέας ιστοριών "milieu" και όχι χαρακτήρων, ενώ ο Martin κάνει και τα 2. Ο κόσμος του Tolkien έχει ένα τεράστιο, ασύλληπτο βάθος, ενώ οι χαρακτήρες του είναι τελείως "καρικατούρες" (δεν το λεώ με αρνητικό πρόσημο, απλά είναι μονοδιάστατοι. Οι καλοί-καλοί και οι κακοί-κακοί και τέλος). Και ειμαι και φαν (με συλλεκτικες εκδοσεις, δερματοδετα μπλα μπλα μπλα κλπ, δε με λες και hater). Από την άλλη ο Martin εχει κάπως "μικρότερο" κόσμο (οκ δεν εγραψε silmarillion με 15452 γενεαλογιες μέσα) και βασίζεται πολύ σε χαρακτηρες/γεγονότα. (Για περεταιρω λεπτομέρειες γι ατο τι εννοώ αν δεν βγαζω νοημα : http://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-goal/write-first-chapter-get-started/4-story-structures-that-dominate-novels)
  Οποτε το να τους συγκρίνουμε μου φαίνεται λίγο περίεργο μια και ναι μεν γράφουν το ίδιο κεντρικό είδος, αλλά διαφορετική τελείως ιστορία (και το κάνουν εξαιρετικά και οι 2) οπότε, στην τελική καταλήγουμε στο "ποιο είδος ιστορίας μου αρέσει περισσότερο"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εγώ θα πω οτι χέστηκα για τα στρουμφάκια, ξωτικούλια και δράκους ΑΛΛΑ ανακάλυψα μη εξαντλημένη έκοδση (parsec) στα ελληνικά του a scanner darkly...αφήστε τις παπαριές και αγοράστε κανά βιβλίο της προκοπής που έχετε το θράσσος μετά και δουλεύετε τις χρυσηιδό-πληκτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος22/2/16 20:05

   Αυτο που συγκρινουμε εναν καθηγητη της Οξφορδης (και μαλιστα δηλωνοντας οτι δεν εχουμε ιδεα για το εργο του), με την... Δημουλιδου στ' αληθεια με ξεπερναει...
   Αντε να αποδομησουμε και τον Εκο γιατι εγραφε... παραμυθακια για μοναχους και τριανταφυλλα...
   https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien

   Διαγραφή
  2. Ρε σε που κολλάει η Οξφόρδη; Επειδης δηλαδη ητουνε φιλολογάρα δεν θα μιλάμε;
   Α;

   Διαγραφή
  3. @διον
   Παταξον μεν, διάβασον δε

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος22/2/16 19:33

  Κάηκε ο εγκέφαλός μου μόνο και μόνο που τα διάβασα περιληπτικά. Αποφεύγω τις θεωρίες των φαν κυρίως γιατί βαριέμαι να ξεδιαλέγω 5-6 ανάμεσα σε χιλιάδες.

  Πρόεδρας ΑΠΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λειτουργούν σαν υποκατάστατα και σαν wow factor τύπου "ρε που το είδε ο άλλος αυτό το πράγμα στο βιβλίο ρεεε"

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος23/2/16 22:12

  Αυτο που βασικα προκαλει εντυπωση ειναι η κριτικη χωρις να γνωριζουμε κατι(αυτο βασικα γραφω στον dion και το επιβεβαιωνεις και εσυ με το "Παταξον..."). Η θεση του καθηγητη γλωσσολογιας αναφερεται διοτι και το εργο του βριθει υφολογικων και γλωσσολογικων αναφορων/ευρηματων πολυ υψηλου επιπεδου. Περαν τουτου η ασυλληπτη πολυπλοκοτητα του κοσμου του Τολκιν εμπνευσμενη απο συστηματικη και βαθια μελετη των βορειων μυθολογιων καθως και οι πολλες και συνηθως συγκεκαλυμμενες αναφορες σε πραγματικα ιστορικα γεγονοτα (εμμεσως κριτικαρε πολλα ο Καθηγητης...), καθιστουν οποιαδηποτε συγκριση με "συγγρσφεις" τυπου Δημουλιδου επιεικως αστοχες... Αυτα τα ολιγα :-P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. αν απο την παγκόσμια βιβλιογραφία κείνο που σε χτύπησε στο μάτι είναι το παντζούρι (αλά του τραμπακουλα), το πρόβλημα το έχεις εσύ (και όχι το παντζούρι, που μπορεί να είναι πολύ καλό...για παντζούρι)

  ααααααααααα
  Many times people have tried to interpret The Lord of the Rings as an allegory. Tolkien himself renounced that claim, stating he disliked allegory and that the The Lord of the Rings was not an allegory, which he also explained in the foreword to the book's second edition.
  http://www.conservapedia.com/The_Lord_of_the_Rings

  α επίσης φαν φακτ που (θα έπρεπε να) ξέρετε:
  ο πρώτος εκδότης του Τόλκιν το έδωσε στον 10χρονο γιό του και του έδωσε χαρτζιλικι να του κάνει κριτική...ο 10 χρονος απήντησε οτι είναι ok παραμύθι αλλά για μικρότερα παιδιά...

  και μην ξεχνάμε
  https://www.youtube.com/watch?v=GorLBm35ZkE

  ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir