Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016

Βαλλόμεθα πανταχόθεν

Η όλη φάση με την παπαρολογία που κυκλοφορεί στο ίντερνετ (και όπως θα δούμε όχι μόνο) έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Διότι καλή η μαλακία σου φίλτατε, κάλλιστη αμα βρεις έναν πιο χαζό από σένα να την στηρίξει και να την προωθήσει αλλά δεν έχεις καταλάβει πως πάνω στην μαλακία σου ο άλλος βγάζει λεφτά (1).
Απάνω στο κυνήγι των hits και των likes λοιπόν, κυνήγι με προνομιακό θήραμα τους ηλίθιους και να το λέμε (ναι εσένα λέω που κάνεις 42 άρθρα της φωτιάς/ώρα κοινοποίηση στο facebook μην τυχόν και δεν πετύχουν κανένα τα τούβλα που πετάς από το πρωί μέχρι το βράδυ, που άμα είχες λίγο μυαλό και ίσως κανα πτυχίο, ρε έστω απολυτήριο γυμνασίου, θα έβρισκες και καμια χρήσιμη ασχολία πέρα από το on line κήρυγμα), αμελούμε να πούμε πως δεν ειναι το ψώνιο που ωθεί τους τύπους - παντογνώστες που μας φανερώνουν πως μας ψεκάζουν, πως οι Εβραίοι έχουν ουρά, πως οι κακές βιομηχανίες δεν αφήνουν να βγει η φοβερή και τρομερή εφεύρεση που παράγει κίνηση από την αύρα των κοτσυφιών, πως οι Γερμανοί πρέπει να βομβαρδίζονται κάθε 50 χρόνια και τα λοιπά και τα λοιπά, αλλά η προοπτική του κέρδους (που προέρχεται από τα clicks στις διαφημίσεις του κάθε ιστότοπου ή μπορεί και να ειναι πληρωμένα από τους "προφήτες" της αποκάλυψης που ....προφητεύεται).

Και τέλος πάντων, όσον αφορά τους ψεκασμούς και λοιπά χαζά, κατά κανόνα οι τύποι ειναι ακίνδυνοι, λίγο χαζοί μόνο, ειναι οι τύποι που κάθονται στον καφενείο και περιμένουν τον Σώρρα να τους σώσει και τέλος πάντων εκεί θα κάθονται μέχρι το 2067 και μεταξύ μας δεν αναμένουμε και τίποτα διαφορετικό από αυτούς μέχρι τότε.

Το πρόβλημα δεν ειναι ούτε οι ψεκασμένοι, ούτε (κατ' ανάγκη) και τα hoaxes/αστικοί μύθοι. Τέτοια είχαμε και πριν αποκτήσουμε internet και θα έχουμε για καιρό ακόμα. Το πρόβλημα ειναι όταν τα hoaxes γίνονται mainstream λόγω:
α) της συχνής μιμιδιακης επανάληψης τους
β) της άκριτης αναπαραγωγής τους από άτομα που θα έπρεπε να το σκεφτούν λίγο παραπάνω μιας και ο λόγος τους μπορεί να έχει αυξημένο βάρος.

Ακόμα χειρότερα δε, όταν αυτή η αναπαραγωγή γίνεται επικίνδυνη είτε γιατί παίζει με την υγεία ανθρώπων, είτε διότι παραλλάσει την γαμημένη την πραγματικότητα.



Παράδειγμα α - ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ και ασε τις μαλακίες
Τι γίνεται όταν ο μέσος, στόκος, χαζούλης άσχετος και τα λοιπά αναγνωστης διαβάσει κάτι που το λέει μια "εγνωσμένου κύρους" (για τους περισσότερους "εγνωσμένου κύρους" συνίσταται στο "το διάβασα στο ιντερνετ") ... προσωπικότητα; Τι γίνεται όμως όταν το πράγμα σοβαρεύει; Τι γίνεται όταν πχ κάποιοι πιο χαζοί από εσένα διαβάσουν αυτό;



 Τι γίνεται λοιπόν αν ένας ασθενής κόψει την θεραπεία του και αρχίσει να τρώει ...τζίντερ ή κουκούτσια από βερίκοκα για να γίνει καλά; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν η ...νέα θεραπεία δεν αποδώσει;


Παράδειγμα β - ψεκασμένοι "δημοσιογράφοι" της κακιάς ώρας
Παμ' παρακάτω. Κάτι τέτοιο ειναι προφανώς προϊον ψεκασμένης σκέψης:

και ως τέτοιο, δυστυχώς (;) δεν διώκεται. Ο ψεκασμένος εν λόγω κύριος προβάλλει μιαν ερμηνεία ψεκασμένου τύπου για κάποια γεγονότα και τέλος πάντων.... έχει μια θεωρία, μιαν άποψη ρε αδερφέ.

Γενικώς οι ψεκασμένοι τύποι έχουν μιαν άποψη για την πραγματικότητα σύμφωνα με την οποια ερμηνεύουν τα εισερχόμενα δεδομένα. Και αυτό δεν ειναι πρόβλημα γενικά, καθώς έχουμε κατανοήσει το ότι το ιντερνέτι και δη το facebook ειναι το παγκόσμιο χωριό των χαζών του χωριού, οπότε πάσο και το δικαίωμα στην γνώμη μαλακία σου ειναι απαραβίαστο κτλ κτλ και δεν θα ασχοληθούμε παραπάνω. Στο καφενείο σας και να περιμένετε τον Σώρρα, τους γέροντες ή την έλευση του Νιμπιρουπωςλέγεται.
Δηλαδή ποιος με τα σωστά του διαβάζει αυτό το πράγμα .... για να "ενημερωθεί";


Παράδειγμα γ - όταν αρχίζεις και αλλάζεις τα δεδομένα
Τι γίνεται όμως όταν (όπως οι πιο πάνω ψεκασμένοι κύριοι) πέρα από το ότι κονομάς από αυτό, χτίζεις και επενδύεις σε αυτό για να περάσεις την άποψή σου; Και κυρίως τι γίνεται όταν, ελλείψει εισερχόμενων δεδομένων κατασκευάζεις δεδομένα που στηρίζουν αυτήν σου την αποψη;


Διαχρονικό παράδειγμα σποράς ψευδών ειδήσεων. Ο διευθυντής του γραφείου Σαμαρά, υπεύθυνος για θέματα τύπου κτλ ανακυκλώνει φωτογραφία τύπων με μπουφάν που ερχόντουσαν στην Ελλάδα κατακαλόκαιρο για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.  Και όμως κάποια ζώα το φάγανε και αυτό.
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν τεράστιες διαφορές αυτής της μαλακίας με την μαλακία του Χιου που γράψαμε πιο πάνω:
* Ο Χίος εξέφρασε άποψη με βάση ένα συμβάν. Ηλίθια άποψη μεν, δικαιωμα του δε.
* Ο Χίος δεν ειναι πολιτικός, ούτε πολιτικό στέλεχος, ούτε τελος πάντων είπε ψέμματα για κάτι που έγινε, αλλά είπε την (ηλίθια, άσχετη και επικίνδυνη, οκ) άποψη του γι αυτό.
* Ο Μουρούτης κατασκεύασε είδηση, ο Χίος όχι (στο παρόν πχ έτσι; μην .....γενικεύουμε)

Τέλος πάντων ακόμα και για τον Μουρούτη, υπάρχουν ελαφρυντικά, ως πολιτικός και μάλιστα πολιτικός...εγνωσμένης ευφυίας ε, δεν περιμέναμε από αυτόν και τίποτε καλύτερο, αλλά προσοχή:
άλλο να πιάσω έναν πολιτικό να ψεύδεται για εκτιμήσεις με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα (success story, βγαινουμε απο το Μνημόνιο, πρωτογενές πλεόνασμα, θα γινουμε Ζιμπαμπουε, η Ρωσία θα μας δώσει λεφτά, εξοδος απο το Μνημονιο με ενα νομο κ ένα άρθρο κτλ κτλ) και αλλο, πολύ διαφορετικό, να τον πιάσω να λέει συνειδητά ψέμματα για το τι γίνεται έξω από την πόρτα του μου τώρα που μιλάμε. Στην πρώτη περίπτωση ειναι απλα... πολιτικός και κάνει μασάζ στην πραγματικότητα, στην δεύτερη όμως ειναι απλά επικίνδυνος είτε γιατί ειναι πολύ χαζός που πιστεύει τέτοιες πίπες είτε γιατί θεωρεί εμάς αρκετά χαζούς για να μας τρομοκρατήσει με ίδιον όφελος.

Κοινώς ειναι πρόβλημα για έναν πολιτικό να τον πιάσουν να ψεύδεται για δεδομένα. Στις σοβαρές χώρες δηλαδή.


 (όπου για πταίσματα σε σχέση με αυτά που κάνουν οι δικοί μας οι αίλουρες, τα εκεί γατάκια βρίσκουν το μπελά τους, ακόμα και οταν παραδεχθουν το λάθος τους και "κανουν την αυτοκριτική τους" κλατς)


Παμ πιο κάτω. #επικαιρότητα.
Παράδειγμα δ - όταν ο δημοσιογράφος παραποιεί συνειδητά την πραγματικότητα
Μάθαμε πως με ....αστραπιαία αντανακλαστικά το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ καμπάνιασε τον Πορτοσάλτε, τον Μαλέλη, τον Κονιτόπουλο κτλ ενώ αθώωσε τον Πρετεντέρη για παραβίαση της δεοντολογίας σχετικά με την δημοσιογραφική (γκουχγκουχ) στάση τους στο Δημοψήφισμα. Τι συνιστά όμως παραβίαση της δεοντολογίας; Ίσως αυτό.

Update: Το κείμενο είναι από εδώ: Μπόγδανοι. Τέλος Update




(διαβάστε εδώ για μια καλή σούμα)

Διότι αν θυμάστε μιλάμε για ειδησεογραφικούς σταθμούς, που καθήκον έχουν να μας λένε τι γίνεται όχι να του κάνουν μασάζ καθότι δεν ειναι πολιτικοί. Τα ΜΜΕ δεν έχουν το δικαίωμα του Μουρούτη στην μαλακία τους και η "άποψη" τους, δεν τους δίνει  το δικαιωμα επιλεκτικής παρουσίασης ή στεγνά παραποίησης της πραγματικότητας. Η ίδια η αθώωση του σιχαμένου Πρετεντέρη, ο οποιος κινδυνολογούσε/παπαρολογούσε μεν, αλλά δεν συλληφθηκε να μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες (παρά μόνο σε επίπεδο ερμηνείας, το οποίο προφανώς και είναι άποψη) θα έπρεπε να εξηγεί από μόνη της το σκεπτικό του Πειθαρχικού, αλλά τι να εξηγήσεις σε μερικούς μερικούς, για τους οποίους οταν λες "Διαφωνώ" εισαι καθεστωτικός και φασίστας αλλά όταν ειναι στα πράγματα ειναι ικανοί να κλείσουν 3 κανάλια και 30 σταθμούς επειδή οι υπάλληλοι απεργούσαν "οποτε" ο πρωθυπουργός μίλαγε live.


Ας έρθουμε λοιπόν, ξανα, και ας εξηγήσουμε τα αυτονόητα, διότι παρατηρήσαμε πως το "μασαζ" της πραγματικότητας απο "δημοσιογράφους" συνεχίζεται.
* Η διαγραφή απο την ΕΣΗΕΑ δεν ειναι λογοκρισία. Ο Πορτοσάλτες θα συνεχίζει να μας πρήζει τα αυτιά και άλλα μέρη του σώματος κανονικά και με τον νόμο. Λογοκρισία θα είχαμε αν σταμάταγε να το κάνει εξαιτίας αυτής της απόφασης, αν δηλαδή η απόφαση μπορούσε να επιβάλλει καταστάσεις στο μέσο που εργάζεται ο κάθε Πορτοσάλτες (δεν μπορεί)
* Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ δεν ειναι κρατικό όργανο, αλλά πειθαρχικό συνδικαλιστικού φορέα, ξερετε από αυτούς που στο skai (τυχαίο παραδειγμα) ελεεινολογούν και βρίζουν 22 φορές την ώρα.
* Αμα διωκόταν η άποψη και όχι η ψευδολογία/μή τήρηση δεοντολογίας θα έπρεπε να φάει 100 χρόνια φυλάκιση ο Πρετεντέρης (ο οποιος σημειωτέον έχει ομολογήσει ο ίδιος πως ψευδόταν σχετικά με το Μνημόνιο και την βιωσιμότητα του χρέους)





----- Εμβολιμον------

---------- Άποψη;---------

Καλό ειναι να θυμόμαστε πως τα δελτία ειδήσεων λέγονται ακριβώς έτσι δελτία ειδήσεων και όχι....
Όταν λοιπόν το δελτίο ειδήσεων γίνεται δελτίο μετάδοσης απόψεων, δικαίως δικαιούμαστε να υποθέσουμε πως η δεοντολογία των ειδήσεων δεν τηρείται. Δύσκολο να το εξηγήσεις στον μέσο δεξιο πως η πραγματικότητα δεν ειναι συνάρτηση του τι θέλουμε να ισχύει ή τι φοβόμαστε πως θα γίνει, αλλά τι να κάνουμε, κουράγιο.

------ Εμβόλιμον 2. Προσεγγίζοντας τα απώτερα όρια της μαλακίας------
Το Ποτάμι φέρνει στην Κομισιόν τη διαγραφή Ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ
--------------------


Παράδειγμα δ - Όταν κάνεις όλα τα παραπάνω, στεγνά για το κονόμι και μας την λες και από πάνω.
Ο θεός της ημέρας όμως ειναι ο τύπος που έχει το site greek-weather.org το οποιο κάθε χρόνο προφητεύει κατεψυγμένο πάσχα, Ελ νίνιο το καλοκαίρι, και συντέλεια του κόσμου στα 2,5 ρίχτερ. Αυτό που λέμε αντικειμενική ενημέρωση και ψύχραιμη προσσέγγιση δηλαδή. Η ομοιοτητα που έχει με τον Ρουμελιώτη του παραδείγματος α ειναι οτι το κάνει καθαρά για τα hits, η διαφορά ειναι ότι ο τύπος δεν νοιάζεται καθόλου μα καθόλου για τις συνέπειες της μαλάκίας του, απεναντίας δείχνει να επιδιώκει να γιγαντώσει όσο γίνεται περισσότερο την μαλακία/τρομοκράτηση διότι απλούστατα από αυτό κονομάει. Περισσότερα εδώ για το θέμα

Ειπαμε και ξαναλέμε πως όταν κάποιος αρχίζει και εμφανίζει παραποιημένη την πραγματικότητα (διοτι ο καιρός δεν ειναι θέμα άποψης) για να κονομήσει αρχίζουν και εμφανίζονται άλλα ζητήματα  που έχουν να κάνουν με υπαρκτές και υλικότατες συνέπειες στον πραγματικό κόσμο (πχ διαφυγόντα κερδη ξενοδόχων από την περίοδο του Πάσχα) και όχι μας-ψεκάζουν-διαδώστε-go-figure.
Ο τύπος λοιπόν επιμένει (για πολλοστή φορά) πως το φετινό Πάσχα θα έχουμε περίπου συνθήκες ανταρκτικής στο Ελλάντα. Κόντρα στην εμπειρία τόσων ετών, κόντρα στην γνώση του κλίματος της χώρας και κόντρα στην απλούστατη και πραγματικότατη παραδοχή πως κανείς, ρε ούτε ο Θεός ο ίδιος, δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη καιρού πέραν της μιας εβδομάδας (χαριστικά βάζω τράτο 10 μέρες).


Όταν λοιπόν βγαίνουν μετεωρολόγοι και το τονίζουν αυτό, σκάει η αποστομωτική απάντηση:
στην οποία αξίζει τον κόπο να σταθούμε λίγο, καθώς ειναι γεμάτη απο ψευδο-λογικά επιχειρήματα των τύπων που διακινουν hoaxes-μας ψεκάζουν γενικώς. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν γενικό παράδειγμα: όταν το περιεχόμενο ενός άρθρου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά μην το πιστεύετε. Ο τύπος λοιπόν ισχυρίζεται πως έχει δίκιο διότι:

* Κάποιοι διοριστηκαν με μπάρμπα, όχι αυτός. Προφανώς άσχετο με το αν έχει δίκιο, στην ουσία προσπαθεί να υποβαθμίσει τον "αντίπαλο" μπας και βγουμε εμεις μάγκες εξ αντανακλάσεως
* " Αν δεν μπορούν και δεν αντέχουν τα όσα προβλέπουμε να μη μπαίνουν να μας διαβάζουν συνεχώς για να καταλήγουν στα σάπια συμπεράσματα τους, συμπεράσματα που δείχνουν τεράστια κακία και χαμηλό iq" αυτό τώρα ειναι ...... ειδησεογραφία σχετικά με τον καιρό, οκ, όχι σχετικά με το αν το μνημόνιο "ειναι καλό" ή όχι που τέλος πάντων ειναι και ζήτημα άποψης. Βεβαίως ένας κακός άνθρωπος με μεσαίο iq θα ζήταγε πηγή, μετρήσεις και μελέτες που να τεκμηριώνουν μια τόσο απόλυτη θέση και θα έπαιρνε τα αρχίδια μου, όπως θα δούμε παρακάτω.
* "Το ότι μας μεταδίδουν οι μεγαλύτερες σελίδες της Ελλάδας με την υψηλότερη επισκεψιμότητα όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μας τιμά αλλά φαίνεται δεν τιμά εκείνους που έχουν χαμηλή τηλεθέαση και δεν τους δίνει ΚΑΝΕΝΑΣ σημασία..." το ότι κάτι το λένε πολλοί (όπως ο Μπάμπης ο σουγιάς, ο Μίκης ο κατσαβίδης και ο Αντώνης ο γκοτζίλας) δεν το κάνει είτε περισσότερο είτε λιγότερο αληθές. Δεν ψηφίζουμε για τον καιρό που θα κάνει.

κτλ κτλ

Προσοχή στην συνοδευτική επεξηγηματική (θεμουσχώραμε) εικόνα:



















Προσοχή ότι οι "εικόνες των αμερικάνων" (επίκληση στην αυθεντία, η οποία ομως ειναι παντελώς ανώνυμη, δεν μνημονεύεται κανένας φορέας):
* Γράφουν την Κυριακή Dimanche (που ειναι ο Αδωνης να μας πει για τον Poul ρεεεε)
* Γράφουν τον Μάιο ....mai


Αυτά και όπως συνήθως:
Προσέχετε σε τι μαλακίες δίνετε βάση.

Love&Kisses
Zaphod






(1) Και αυτός ειναι ο καυγάς. Ο Ζαφοντ ζηλεύει τους επαγγελματίες ζηλωτές της μαλακίας που
βγάζουν λεφτά από την μαλακία του κόσμου, διότι ο ίδιος έχει πολύ φιλότιμο για να το κάνει :(


6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να σου εκφράσω την άποψή μου, αλλά μου απαγορεύεται η δημόσια πολιτικολογία. Αν θες στείλε μου ένα mail σου, μέσω του προφίλ μου στη google για να στη στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/4/16 15:19

      εεεεεε
      τσα κοιτα ανωνυμος
      και γεροντας ειπε και οι ανωνυμοι θα εκφράζοντουσι (γιατι αυτοι ησαντε)

      Διαγραφή
  2. Ω ρε θράσος αυτός με τον καιρό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνος10/4/16 01:49

    Τι γίνεται λοιπόν αν ένας ασθενής κόψει την θεραπεία του και αρχίσει να τρώει ...τζίντερ ή κουκούτσια από βερίκοκα για να γίνει καλά; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν η ...νέα θεραπεία δεν αποδώσει;

    Προφανώς ο ασθενής, που πήγε και εμπιστεύτηκε έναν τσαρλατάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλάκα πνιγμένε με τα μαλλιά σου και έτσι αμα λάχει ναουμ'

      Διαγραφή
  4. Το θυμάμαι καλά το επισόδειο. Έχω δει όλα τα Yes, Minister, και τα Yes, Prime Minister, κάμποσες φορές το καθένα, και kudos σε εσάς, sir, που obviously τα εκτιμάτε και εσείς δεόντως :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir