Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016

Διλήμματα

facts:
* Η Ελλάδα, καλώς η κακώς, σε όλο το ανεξάρτητο βίο της, είχε ταυτίσει τα συμφέροντα της με τα Βρετανικά και αργότερα με τα Αμερικάνικα για πολύ καλά εξηγήσιμους λόγους (ως νησιώτικη χώρα ήταν λογικό να συνασπιστούμε με την κυρίαρχη ναυτική δύναμη). Όταν κάποιες κυβερνήσεις, βασιλιάδες ή λαϊκά κινήματα δεν συνεμορφώθησαν προς τας αγγλικάς υποδείξεις είχαμε εμφυλιους, πραξικοπήματα και διπλές κυβερνήσεις μέχρι να τους κάνουμε το χατήρι και αυθόρμητα -γκουχγκουχ- να πάρουμε το μέρος τους.

* Καθε τόσο η Γερμανία ισχυροποιείται υπερ του δέοντος, παει να κάνει το κόλπο γκρόσο και τον πίνει από τους Άγγλοι. Και η Γαλλία όταν το επιχείρησε επί Ναπολέοντος τον ήπιε από τους Άγγλοι. Γενικώς, εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, όποιος παει να κουνηθεί εις τας Εουρώπας τον πίνει από τους Άγγλοι, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν όσο κατενάτσιο χρειαστεί,  να αλλάξουν 32 φορές συμμάχους, να θυσιάσουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων μέχρι να κερδίσουν και μετά να τα πάρουν πίσω διπλά και τρίδιπλα (αν θυμάμαι καλά η Στρατηγική αυτή χαράκτηκε από τον Πιτ το βρέφος και δεν έχει αλλάξει έκτοτε).

* Η Αγγλία έχει μεν στενή σχέση με τις χώρες της ΕΕ ως νυν-πρώην μέλος, αλλά έχει ακόμα στενότερες με τις ΗΠΑ και τις χώρες της κοινοπολιτείας ή πως λέγονται, τύπου Καναδάς, Αυστραλία και δεν συμμαζεύεται

* Η Αγγλία είναι πυρηνική χώρα, 5η-6η οικονομία στον κόσμο και στο τοπ-5 παγκοσμίως από στρατό.


Διλήμματα λοιπόν:
- Ειναι πολύ αισιόδοξο (έως ....υπερφίαλο) να λες πως η Σκωτία, η Ιρλανδία και το ....Γιβραλτάρ θα την κοπανήσουν από το "UK concept"  για να είναι μέλη μιας Ένωσης που παραπαίει. Και καλά αυτοί την κοπανάνε, ποιος εγγυάται πως η μαμά Αγγλία θα τους αφήσει; Η ίδια Αγγλία που δεν δίστασε να κάνει πουτάνα την Κύπρο, την Ινδία, την Παλαιστίνη, την μισή Αφρική και που έμπλεξε σε πόλεμο με την Αργεντινή για να πάρει ένα μπονους η Θάτσερ;
- Δεν ειναι καθόλου βέβαιο πως όλοι οι Β. Ιρλανδοί θέλουν την ένωση με την Ιρλανδία.
- Όπως και δεν ειναι καθόλου βέβαιο πως οι Σκωτσέζοι θα απεμπολήσουν μια ένωση 300 χρόνων με την Αγγλία για χάρη μιας ένωσης με χώρες που δεν ξέρουν, με τους πολύ πιο ισχυρούς και ιμπεριαλιστές Άγγλους ακουμπητά δίπλα τους.

Δεν ειναι καθόλου σίγουρο λοιπόν πως οι Σκωτσέζοι θέλουν να φύγουν απο το μαγαζί "UK" και πρέπει να είσαι πολύ στούρνος για να το πάρεις έτσι αβίαστα.


Καλή η φιλολογία και η παπαρολογία στο facebook αλλά οι κοινωνίες είναι πιο πολυσύνθετοι μηχανισμοί, και με ισχυρά αδρανειακά χαρακτηριστικά. Μια ομάδα που κάνει ντόρο στο ιντερνετ δεν σημαίνει πως έχει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά (όπως θα σας πει και #ο_άρχοντας_της_καρπαζιάς.)
- Φανταστείτε δηλαδή πόσο κουφό θα σας φαινόταν μια απόσχιση της ....Κρήτης (που είναι μόνο 100 χρόνια Ελλάδα) αμα η Ελλάδα έκανε κανα grexit. Ναι, οι κρητικοί θα κονόμαγαν, ναι, έχουν αυτονομιστικό "κίνημα" (κάτι βοσκούς στα όρη και κάτι ζουρλούς στα νότια), αλλά και πάλι η όλη εικόνα φαίνεται περίπου κουφή, εκτός και αμα είσαι τερματικά ηλίθιος.

Είμαι σίγουρος πως υπάρχει σχολή ηλιθίων κάπου εκεί έξω


- Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το Ην. Βασίλειο φεύγει σούμπιτο από την ΕΕ. Μοιραία έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με αυτή, είτε αυτή ειναι πολεμική, είτε εμπορική/ανταγωνιστική μιας και η ΕΕ (πολύ λογικά) θα έχει τάσεις τιμωρητικές εναντι στα απολωλότα πρόβατα μόνο και μόνο για να κόψει το βήχα στους υπόλοιπους.
Ας υποθέσουμε επίσης, εντελώς ρεαλιστικά, ότι οι φλεγματικότατοι άγγλοι, τηρώντας τας εθνικάς τους παραδόσεις, δεν κάνουν bank run, δεν μένουν από κωλόχαρτο και δεν κόβουν τα κοινωνικά επιδόματα, απεναντίας κάνουν υπομονή και (θυμίζοντας Υψηλές στρατηγικές των 2 παγκοσμίων πολέμων αλλά και ....των Ναπολεόντειων Πολέμων) οι ελίτ εναγκαλιάζονται με το πόπολο και ταμπουρώνονται ετοιμαζόμενοι για καυγά.

Εμάς λοιπόν τι μας συμφέρει να κάνουμε τότε;

Πιο Άγγλος πεθαίνεις

- Ενδιάμεση υπόθεση: Τα υγρά ποταμίσια όνειρα εκπληρώνονται και το Γιβραλτάρ, η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία αποσχίζονται, με αποτέλεσμα (μην το γελάτε) οι Αγγλοι να πάρουν τα όπλα μεταφορικά ή κυριολεκτικά και να μπουμε σε μια μακροχρόνια διένεξη "Ην. Βασιλειο πλην μερικοί συν Κοινοπολιτεία" VS ΕΕ.
Τότε τι γίνεται;

- Ας υποθέσουμε από την ανάποδη ότι τελικά το Ην. Βασίλειο δεν φεύγει και παραμένει μέλος της ΕΕ, προνομιακό μάλιστα, μετά την συμφωνία που πήρε ο Κάμερον
Ποιός εμποδίζει μετά τους υπόλοιπους να αρχίσουν να ζητάνε εξτρά προνόμια, προνόμια που θα κάνουν τελικά de facto την ΕΕ κουρελόχαρτο;
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε τότε;


Και μπόνους ερώτημα: Γνωρίζετε αριστεροί και δεξιοί ρωσόφιλοι (απο Λαφαζάνη μέχρι....Λιακόπουλο) πως αν γίνει μανούρα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας πως είμαστε υποχρεωμένοι, λόγω ΝΑΤΟ, να συμμαχήσουμε με τους Τούρκοι που είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος μας σε τοπικό επίπεδο (στο οποίο ΝΑΤΟ το Ην. Βασίλειο είναι το νο 2);
(για να μην μπερδευόμαστε. Το ΝΑΤΟ ειναι αμυντική συμμαχία ενάντια επιβουλών από τρίτους. Δεν νομίζω να εμπλέκεται σε εσωτερικές διενέξεις μελών εκτός και αν έτσι γουστάρει. Στην εισβολή στην Κύπρο πχ οι Αμερικάνοι σφυριζαν αδιάφορα to say the least).




* Το blog θέλει για μια άλλη φορά να συγχαρεί τον μέγιστο Ντέιβιντ Κάμερον, διότι έτσι που τα κατάφερε αν μή τι άλλο θα ζήσουμε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς.
Του αφιερώνουμε λοιπόν αυτό:


Προφανώς δεν ειμαστε κατά των δημοψηφισμάτων, αλλά ρε φίλε, φίλε ρε φίλε, έχεις πολιτική αντίληψη χειρότερη και από του Σαμαρά.




5 σχόλια:

  1. δλδ ο τελευταίος γιος ΠΘ που έγινε ΠΘ στην Αγγλεταίρα ήταν το 1806;;;;

    γατάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω όλες τις γενεαλογίες, οπότε επιφυλάσσομαι. Πάντως ο Pitt the Infant ήταν από τις μεγάλες και επιτυχημένες πολιτικές μορφές της Αγγλίας. Πως λέμε ΓΑΠ; Καμία σχέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά και πληρως τα λες όλα, μα ίσως να υπάρχει ένα συστατικό που διέφυγε: Πιθανώς τα τελευταία 10-20 χρόνια να έχει αλλάξει η σύσταση και ψυχοσύνθεση του Αγγλικού λαού και κοινωνίας. Αν είναι ετσι, τότε τα κατά παραδοση αναμενόμενα (πχ. "οι ελίτ εναγκαλιάζονται με το πόπολο και ταμπουρώνονται") πιθανόν να μην παίξουν ακριβώς όπως θα τα περίμενε κανείς... Και λογικά τα λες και για ους Σκωτσέζους, αλλά, αν, λέω αν, αρχίσει να μυρίζει ψωφίμι από τα νότια, για πρώτη φορά σε αιώνες, μπορεί να τους ανοίξει η όρεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, πάμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, βλ. το βίντεο στο τέλος :)

      Διαγραφή
    2. Interesting times, indeed... strange even!
      Plus, there's always this possibility:
      https://www.youtube.com/watch?v=7xhiQgtyMH8&feature=share
      :-)

      Διαγραφή

aeisixtir