Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Αυγούστου 15, 2017

Συνομωσίες της φωτιάς

Η φάση με τις πυρκαγιές θυμίζει αρκετά την εποχή του 2007, αν και ακόμα, ευτυχώς, δεν έχουμε πάθει την ίδια έκταση καταστροφής, ούτε έχουμε ανθρώπινα θύματα.

Ξαναδιαβάζω παλιά σχετικά ποστ, όπως πχ αυτό, αυτό και το διπλοκαρέ σεντόνι εδώ. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην χώρα και μάλλον περισσότερα στο προσωπικό μου σύμπαν, διότι 10 χρόνια ειναι αυτά, όλο και κάτι παραπάνω μάθαμε.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, και πλέον ενοχλεί, ειδικά όταν ακούς σχετικές παπάτζες από αιρετούς (1) ή από "ειδήμονες" δημοσιογράφους, είναι ότι οι πυροσβέστες δεν είναι σουπερήρωες, τα οχήματα δεν χωράνε 222 κυβικά μέτρα νερό το καθένα, ο στρατός δεν έχει "κρυφά" πυροσβεστικά οχήματα ή προσωπικό και ούτε τα καναντέρ είναι άπειρα ή μπορούν να λειτουργούν χωρίς ανεφοδιασμό. Για όσο χρόνο ο αριθμός των εστιών ειναι της ίδιας τάξης μεγέθους με αυτόν των ιπτάμενων μέσων, το πράγμα παλεύεται. Όταν όμως οι συνθήκες (ζέστη, εμπρηστές, μποφόρια, εξωγήινοι και ταλιμπάν) τα φέρνουν έτσι ώστε να μην φτάνουν τα αεροπλάνα, το πράγμα θα ξεφύγει. Η ΠΥ κάθε μέρα του καλοκαιριού έρχεται αντιμέτωπη με δεκάδες ή και εκατοντάδες συμβάντα. ΔΕΝ υπάρχει (λογικά) αύξηση των συμβάντων των Αύγουστο. Υπάρχει χειροτέρευση των υπόλοιπων συνθηκών. Κατά τα άλλα το ζήτημα δεν έχει αλλάξει.

Διαχρονικά τις φωτιές τις βάζουν:
1. Η ΔΕΗ και οι πυλώνες της.
2. Ο κλασικός ο μαλάκας ο Έλληνας που με 40 C και 6 Μποφόρ θα βγει μεσημεριάτικα να "καθαρίσει" το χωράφι του από τα ξερόχορτα.
3. Πυρομανείς (γενική κατηγορία που πιθανόν να εμπεριέχει το 2, το 4 και το 5)
4. "Να καεί το χωράφι του γείτονα" (και όμως, ρωτήστε στην Ζάκυνθο να ακούσετε ιστορίες να γελάτε μια βδομάδα)
5. και ό,τι, ρε οτιδήποτε, άλλο σκεφτείτε, ακολουθεί. Οικοπεδοφάγοι, ξένοι πράκτορες, εξωγήινοι, πασόκοι, απολυμένοι εποχιακοί πυροσβέστες κτλ κτλ

Άλλοι υπεύθυνοι; Ευχαρίστως:
1. Το Δασαρχείο που δεν επιτρέπει στην ΔΕΗ να καθαρίζει γύρω από τους πυλώνες. Που σου σπάει τον μελεούτσο αν πας να κόψεις κανα δέντρο για αντιπυρική. Που στις αναδασώσεις (ξανα)γεμίζει το σύμπαν πεύκα.
2. Η κυβέρνηση. Το 2007 τα μισά μέσα ήταν παροπλισμένα ως "αντιπαραγωγικά", "πολυέξοδα" και άλλα τέτοια χαριτωμένα νεοδεξιά. Το 2012 ομοίως λόγω Μνημονίου αυτή τη φορά παρόλο που όλοι πλέον παρακαλάγαμε να μην σκάσει κύμα καύσωνα γιατί ξέραμε πως τα μέσα δεν επαρκούσαν. Update θυμάμαι πως από τότε τα μισά περίπου καναντέρ ήταν παροπλισμένα διότι που λεφτά για ανταλλακτικά κτλ κτλ τέλος update. Το 2017 ομοίως με το 2012. Παρεμπιπτόντως τα (πανάκριβα) ελικόπτερα Έρικσον που βλέπετε και πρωταγωνιστούν στις κατασβέσεις είναι όλα νοικιασμένα (πανάκριβα) για τη σεζόν, μαζί με τα πληρώματά τους και με ρήτρες για τον χρόνο ανταπόκρισης.
3. Ο Δήμαρχος. Που τα λεφτά για πυρασφάλεια τα έκανε εμπακές και φιέστες. Που ακόμα πετάει σκουπίδια όπου να 'ναι. Που "δεν βαριέσαι τώρα" γενικώς.
4. Οι Αθηναίοι. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο πολλές φωτιές μπαίνουν όταν αδειάζει η Αθήνα για διακοπές. Σκατόβλαχοι (βλ. το 2 της 1ης λίστας), της πρωτεύουσας σας πήραμε χαμπάρι.
5. Το έχω ξαναγράψει και το ξαναγράφω. Ακόμα όμως και αν είχαμε όλα τα καναντέρ του κόσμου διαθέσιμα, ακόμα και αν το Δασαρχείο δεν πούτσιζε ασύστολα, ακόμα και αν η κρατική μηχανή δεν έδειχνε τα σημάδια διάλυσης που έδειξε το 2007 (που δεν τα δείχνει και ας οι φωνασκούντες ΣΚΑΙζοντες νομίζουν πως έχουμε και τώρα, πράγμα αναληθές για τον απλούστατο λόγο πως όλοι έχουμε φρέσκιες μνήμες από το 2007 και κανείς δεν πρόκειται έτσι ελαφρά τη καρδία να κάνει .... "λευκή απεργία" ή να μην επιτάξει ότι χρειάζεται η πολιτική προστασία σε χρόνο dt) και πάλι όμως ο ....καιρός, ο "στρατηγός άνεμος" θα κάνει τα κουμάντα όσο δεν έχεις το προσωπικό που απαιτείται και όσο ο Έλληνας συνεχίζει την αμείωτη μανία του με τα πεύκα και τα κουκουνάρια τα οποία έχουν, κυριολεκτικά, την φωτιά μέσα στο DNA τους (2).
6. Update. Το είπαμε και το ξαναλέμε. Τα γαμημένα τα πεύκα. Όταν στον κύκλο αναπαραγωγης του φυτού εμπεριέχεται η πυρκαγιά και συ γεμίζεις το σύμπαν δαδιά, γιατί αυτό ειναι το πεύκο, ε δεν θέλει και πολύ φαντασία για να μαντέψουμε την συνέχεια. Και όταν ένα πεύκο λαμπαδιάσει (σε χρόνο 2,3 msec) πετάει καύτρες ίσαμε 200 μέτρα παραπέρα (σε νηνεμία, άμα φυσάει γάμα τα με μεγάλα γράμματα) οι οποίες πέφτουν στα επόμενα πεύκα τα οποία λαμπαδιάζουν στο πιτς φυτίλι και τα λοιπά και τα λοιπά. Σε ένα τέταρτο έχεις 34 εστίες σε απόσταση 5 χλμ και ψάχνεις να βρεις τον πούστη που έβαλε τις φωτιές. Και αντί να κρεμάσεις τους μαλάκες τους δασικούς που τα φυτέψανε τους παραγγέλνεις ένα φορτηγό πεύκα για την επόμενη αναδάσωση. Τέλος update.

Και προφανώς η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με προσλήψεις (δηλαδή πόσους να προσλάβουμε, κανα εκατομμύριο πυροσβέστες;), αλλά με εθελοντική προσφορά η οποία βρίσκει εμπόδια από την πολιτεία κυρίως λόγω του νόμου 4029 του 2011 για τους εθελοντες που ξεμούνιασε όλες σχεδόν τις εθελοντικές ομάδες. Οι οποίες εθελοντικές ομάδες (ας μην τρελαινόμαστε) δεν είναι τόσο για την κατάσβεση σε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας (ποιος θα ρισκάρει να στείλει πολίτες μέσα στον χαμό;) αλλά είναι ταμάμ όσο η φωτιά είναι σε πρώτο στάδιο (3) ή στην μέριμνα για τυχόν αναζωπυρώσεις. Εκεί όσους περισσότερους έχεις σπαρμένους στον χώρο, τόσο περισσότερες φωτιές γλιτώνεις και σου μένουν οι πιο μάχιμες δυνάμεις διαθέσιμες.

Όλα τα άλλα στοιχεία (πυρομανείς, ....."πράκτορες", "οργανωμένα σκοτεινα κέντρα αποσταθεροποίησης", οικοπεδοφάγοι) υπάρχουν και δρουν με θεωρητικά σταθερό ρυθμό όλο το καλοκαίρι. Και τα συμβάντα αντιμετωπίζονται καθημερινά επιτυχώς είτε περισσότερο είτε λιγότερο. Οι παράμετροι που αλλάζουν τον Αύγουστο είναι μόνο ο καιρός (συνεχόμενες και συσσωρευμένες μέρες καύσωνα, μποφόρια) και οι Αθηναίοι. Αποδεικνύεται (και εδώ και στην υπόλοιπη Μεσόγειο) πως οι υπάρχουσες δυνάμεις επαρκούν για χ συμβάντα/ημέρα με ψ αέρηδες. Όταν τα χ,ψ αλλάξουν έστω και ελάχιστα το πράγμα λειτουργεί εκθετικά και δεν προλαβαίνεται όσο τουλάχιστον στην χλωρίδα μας κυριαρχούν τα πευκοδάση.





Ο ύμνος της ΠΥ για τον Αύγουστο

Αν δε ο καιρός έχει....όρεξη είναι πιθανόν να μην γίνεται τίποτα στην κατάσβεση έτσι και αλλιώς.  Και χρειάζεται μέριμνα στην πρόληψη. Για την οποία...βλ Δασαρχείο, Δήμαρχος, Κυβέρνηση, πεύκα πιο πάνω.

Update: Για να γίνει καθαρότερο: Δεν υπάρχει έξαρση των συμβάντων τον Αύγουστο. Υπάρχει έξαρση των συμβάντων που παίρνουν διαστάσεις διότι οι συντελεστές της εξίσωσης (καιρός, τουρίστες, μαλάκες) αλλάζουν δραματικά μιας και από την μία τα δάση έχουν ήδη κάμποσους μήνες ξεραϊλας, από την άλλη ο κάθε χλιμίτζουρας αποφασίζει να κάνει υπαίθριο μπάρμπεκιου "τση Παναγιάς", "στο χωριό" και άλλα τέτοια εξωτικά. Κόψτε αυτούς, καθαρίστε τους πυλώνες της ΔΕΗς και θα σας μείνουν οι κλασικοί μαλάκες πυρομανείς (4). Και αν μετά από μια δυο σεζόν πιάσουμε και αυτούς και μείνει τίποτε, τότε αρχίστε να μιλάτε για οργανωμένα σχέδια και τέτοιες πίπεςΚαι σταματήστε να φυτεύετε πεύκαΤέλος Update.

(1) Ναι ρε μαλάκα Δήμαρχε, η ΠΥ έχει 30 κρυμένα αεροπλάνα και στα κρύβει για να χάσεις εσύ ψήφους. Όταν ζητάς παραπάνω δυνάμεις εσύ, νογάς πως θα χρειαστεί αναγκαστικά να φύγουν από κάπου αλλού; Ξέρουμε πως ακόμα και οι πυροσβέστες χρειάζεται ενίοτε να κοιμούνται ή πως τα οχήματα χρειάζονται τακτική τροφοδοσία με νερό, ξέρεις από τις βάνες που δεν έχεις μεριμνήσει να είναι ΟΚ;

(2) Όταν φλεγόμενη ιπτάμενη κουκουνάρα πηδάει τον....Αλφειό, ομολογουμένως οι κινήσεις περιορισμού που μπορείς να κάνεις είναι ....περιορισμένες.

(3) Όταν η πυρκαγιά σβήνεται με ...ποτήρι. Μετά από κανα τέταρτο πεντάλεπτο θες κουβά. Πιο μετά αεροπλάνο. Μετά την θάλασσα.

(4) Μην το γελάτε, υπαρχουν και είναι κάμποσοι. Είτε στην κλασική - κόμικ - μορφή του τρελού με το στουπί και την βενζίνη είτε σε αυτή του τύπου που αποφασίζει μεσημεριάτικα 15αυγουστο να βάλει φωτιά στα ξερόχορτα και του ξεφεύγει


6 σχόλια:

  1. Πάνω από την αριθμημένη λίστα, πάνω από το «1.» μπορείς να βάλεις και το «0. Άγνοια/Αδιαφορία». Αν και τα έχεις αναφέρει εκτενώς παρακάτω.

    Θυμάμαι το 2007. Είχα τύχει εκεί και έχω και φωτογραφίες του μαύρου ουρανού…

    Είμαι εννέα χρόνια εδώ στο χωριουδάκι μας των 190 κατοίκων ανατολικά της Φλωρεντίας μέσα στα βουνά. Η σύζυγος είναι διευθύντρια της Περιβαλλοντολογικής Αστυνομίας για την άκρη μας του Εθνικού Δρυμού (νυν Καραμπινιέρι Αμπιεντάλι λόγω Ρέντσι*, πρώην Κόρπο Φορεστάλε από το 1822). Ράχες και λόγκοι καταπράσινοι. Μια φωτιά μόνο, τόσα χρόνια: ένας γερούλης που πουλάει αυγά στη γωνία πήρε άδεια γραπτή να κάψει χόρτα και του ξέφυγε. Την σβήσαμε σε λιγότερο από ώρα και ο ίδιος έλαβεν πρόστιμο χιλιάδες Ευρώ –και ακόμα δεν έχει κατανοήσει τι λάθος έκανε.

    Εσείς εκείθε δίνετε πρόστιμα;

    (* Το μόνο κατώρθωμα του Ρέντσι: Αντί να ενώσει τις δύο ταυτόσημες Αστυνομίες, Κρατική (πολιτική) και Καραμπινιέρι (στρατιωτική), διέλυσε το Κόρπο Φορεστάλε [1822] και το έβαλε μέσα στους Καραμπινιέρι. Γιατί να πληρώνουμε για μια Αστυνομική δύναμη όταν μπορούμε να πληρώνουμε για δύο ίδιες αλλά ξεχωριστές που δεν μιλιόνται μεταξύ τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/8/17 11:41

    Αγαπητέ Zaphod,
    προσυπογράφω το σύνολο του ποστ (μαζί με όλη τη δουλειά στο μπλογκ σου γενικά :) )! Έχω όμως μία ένσταση στη θέση σου να σταματήσουμε να φυτεύουμε πεύκα.

    Συγκεκριμένα, την ίδια με σένα θέση είχα κι εγώ πριν μερικά χρόνια (ειδικός δεν είμαι), και έλεγα στις αναδασώσεις τα πεύκα να αντικατασταθούν με είδη λιγότερο "φιλικά" σε φωτιές, βελανιδιές ξερωγώ ή ό,τι άλλο. Ένας γνωστός μου δασολόγος μου είπε ότι αυτό είναι αδύνατον. Διότι άλλο πράγμα τα πάρκα π.χ., κι άλλο η φύση. Τα πάρκα ελέγχονται από τον άνθρωπο κι εκεί όντως μπορείς να φυτέψεις ό,τι γουστάρεις (οξιές, και πλατάνια με νούφαρα άμα λάχει), με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα τα φροντίζει όποτε και όσο χρειάζεται. Στη φύση όμως, όταν δηλαδή το δέντρο θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνο του, κι επιπλέον άμα δεν θέλεις να βλάψεις το οικοσύστημα, θα πρέπει να πας με τα νερά του.

    Το εύφλεκτο πευκοδάσος είναι προϊόν εξέλιξης και προσαρμογής στο μεσογειακό περιβάλλον. Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας τους θερινούς μήνες, επικράτησε το πεύκο διότι έχει την ικανότητα να συγκρατεί την υγρασία από τη χειμερινή περίοδο. Και τι κάνει για να μην του την κλέψει κανείς την υγρασία; Καλύπτει το έδαφος με παχύ στρώμα από πευκοβελόνες (το "πούσι" :P ), ώστε να μην φυτρώνουν άλλα φυτά, παρά ελάχιστα,κι επιπλέον το νερό από το έδαφος εξατμίζεται πιο αργά. Αυτό το παχύ στρώμα όμως δημιουργεί ένα πρόβλημα: διότι οι κουκουναρόσποροι που πέφτουν κάτω δεν μπορούν να βλαστήσουν για να ανανεωθεί το δάσος. Τι κόλπο λοιπόν βρήκε η καριολίτσα η φύση για να παρακάμψει το πρόβλημα; Ακριβώς!!

    Για κάθε (ώριμο) πεύκο που είδαμε στις οθόνες να λαμπαδιάζει, οι σπόροι του μέσα στα κουκουνάρια έχουν μείνει ανέπαφοι. Θα απελευθερωθούν 2-3 βδομάδες μετά, και θα σκορπίσουν στο καμένο έδαφος. Η στάχτη λειτουργεί σαν λίπασμα, και μετά τις πρώτες βροχές θα βλαστήσουν. Η διάβρωση του εδάφους αποτρέπεται (ως ένα βαθμό) από τα διάφορα θαμνοειδή (π.χ. πουρνάρια), τα οποία ναι μεν κάηκαν τώρα, αλλά η ρίζα τους είναι ζωντανή και σε λίγους μήνες θα ξαναδώσουν.

    Αν στα αμέσως επόμενα χρόνια δεν πατήσουν στην περιοχή γιδοπρόβατα ή οικοπεδοφάγοι, το δάσος θα ξαναδημιουργηθεί από μόνο του. Δες για παράδειγμα τη γειτονική του Καλάμου Μαλακάσα. Το 1992 (αν θυμάμαι καλά) η πυρκαγιά δεν είχε αφήσει κολυμπηθρόξυλο. Σήμερα έχει πάλι δάσος νεότατο και ακμαιότατο ( τουλάχιστον όπου, επαναλαμβάνω, δεν πέρασαν γίδια και φρέζες).

    Επομένως, όσο παλαβό κι αν φαίνεται, τα πευκοδάση ΠΡΕΠΕΙ να καίγονται μια φορά στο τόσο για να ανανεώνονται. Το "μια στο τόσο" όμως για τη φύση είναι μία στα 100-200 χρόνια, με φυσική πυρκαγιά (π.χ. από ξερή καταιγίδα, όπως φέτος στην Πορτογαλία). Με τον ανθρώπινο παράγοντα όμως το πράγμα έχει εκτροχιαστεί. Πέρα από τυχόν υλικές ή (εντελώς χειρότερα) ανθρώπινες απώλειες, αν το νεαρό δάσος ξανακαεί μέσα στα πρώτα 30 χρόνια, πριν προλάβουν τα δέντρα να βγάλουν κουκουνάρια με γόνιμους σπόρους, τότε... λε πουλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/8/17 11:42

    .... (συνέχεια στο από πάνω σχόλιο):

    Κι εδώ ερχόμαστε στο δίλημμα: Να αναδασώσεις, ή να μην αναδασώσεις;
    Έχοντας ρωτήσει ειδικούς στο θέμα, η απάντηση είναι: να αναδασώσεις (και ναι, και πεύκα! αν αυτό μόνο επιτρέπει το οικοσύστημα, εκτός κι αν δεν θέλουμε δάσος στη συγκεκριμένη περιοχή). Η αναδάσωση όμως θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και σχεδιασμένα, υπό τη στενή παρακολούθηση και καθοδήγηση των επιστημόνων. Το ακριβώς ανάποδο δηλαδή από τον τρόπο που αναδασώνουμε συνήθως στην Ελλάδα.

    Είχα κάποτε πάει για αναδάσωση στον Υμηττό με οργανωτή το ΣΚΑΙ (ω ναι! σταυρώστε με!!!) και τράβαγα τα βυζιά μου από τα νεύρα μου με αυτά που είδα. Όπως είπαμε, η διάβρωση του εδάφους προστατεύεται κυρίως από τη χαμηλή και μεσαία βλάστηση, όχι από το πευκάκι που θα πάει ο άλλος να φυτέψει. Ήταν ένα δράμα λοιπόν να βλέπεις φουλ κόσμο διάσπαρτο στις πλαγιές να καταστρέφουν με τις τσάπες τους όλη αυτή τη βλάστηση, γιατί τους εμπόδιζε να φυτέψουν το πεύκο. Το είπα σε έναν υπεύθυνο εκεί και μου απαντάει "χμμ..ναι... σωστό κι αυτό" κι έφυγε αμέριμνος. Παράτησα το φύτεμα κι έτρεχα στον καθένα σαν αλαφιασμένη Μάρθα Βούρτση φωνάζοντας "μη, μην τα πειράζετε τα πουρνάρια και τα σχίνα, δεν έκαναν κακό σε κανέναν, ωιμέ συμφορά, σταματήστε!!!" κλπ. Με κοίταζαν με απορία. Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή εκείνη η αναδάσωση! :D

    Τέλος πάντων αυτά είχα να πω, κι αν τυχόν πέταξα καμιά μπούφλα, όποιος είναι ειδικότερος στο θέμα ας διορθώσει. Συγγνώμη για το σεντόνι, αν και εσύ zaphod είσαι ο τελευταίος που έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/8/17 11:50

    ... και μία διόρθωση: "η διάβρωση του εδάφους ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ από...", δεν "προστατεύεται", τα ελληνικά μου μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Υπάρχουν και άλλα φυτά προσαρμοσμένα στο μεσογειακό κλίμα που δεν είναι ....λαμπάδες, πχ https://www.google.gr/search?q=%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1&oq=%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CF%8E&aqs=chrome.1.69i57j0l5.7259j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    2. Είπα και στο ποστ πως η φωτιά ειναι στο dna του πεύκου. Στο dna του Έλληνα ειναι τα αιγοπρόβατα, τα αυθαίρετα και οι χωματερες. Βάλτα μαζί και έχεις ένα ομορφότατο λαμπόγιαλο κάθε χρόνο. Βάλε και το δασαρχείο που δεν σε αφήνει να κόψεις δέντρα στο ΧΩΡΑΦΙ ΣΟΥ και έχες μια συνταγή για καταστροφή. Υπάρχουν δάση στην Ελλάδα που δεν ειναι απο πεύκο και αυτά αντέχουν περισσότερο. Υπάρχουν δέντρα που μπορούν να συν-ζήσουν με τα πεύκα. Αυτό το μονοπώλιο μας έχει κυριολεκτικά καψει.
    3. Για τις αναδασώσεις τύπου ΣΚΑΙ γάμησέ τα
    4. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στα καμένα πευκοδάση είναι να κλείσεις την πρόσβαση και να κάνεις υπομονή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/8/17 12:13

    Οκ, κι επειδή έχω όρεξη για λίγο τρολάρισμα (μάλλον επειδή μέρες που είναι κάθομαι στην πόλη και δουλεύω)... αφιερωμένο σε σένα zaphod που προσέβαλες το λατρεμένο πεύκο:

    https://www.youtube.com/watch?v=oG8Bn894GR0

    Άντε και χρόνια πολλά, με υγεία και κατάνυξη :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir