Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2018

Χωρισμος εκκλησίας κρατους ή τι;

Το παρόν γράφεται χωρίς να έχω διαβάσει τίποτε πέρα από αυτό (Αυτή είναι η ιστορική συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου) , το οποιο ομολογουμένως δεν το περίμενα στην παρούσα φάση, ειδικά μετά τις υστερίες Βορίδη (Ο Βορίδης νομίζει ότι θρησκευτική ουδετερότητα σημαίνει πως θα απαγορευθούν τα Χριστούγεννα) που δείχνουν πως οποιαδήποτε συναίνεση πάνω σε ένα δυο λογικά πράγματα με αυτή την ΝΔ ειναι απλά κενό γράμμα.

Τέλος πάντων. Ας δούμε στα γρήγορα τα σημεία (;) της συμφωνίας (;;) να ξεσκουριάσουμε κιόλας, αράχνιασε το blog.
Άρξασθαι:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
Δεν ξέρω, νόμος Μεταξά ειναι, τρέχα γύρευε τώρα. Κατ' εμε το ελληνικό κράτος έπρεπε να δεσμευσει εξαρχης οποιο κομματι της εκκλησιαστικής περιουσίας του γουστάριζε για ιστορικούς, πολιτικούς και ρεαλιστικούς, λόγους. Η εκκλησία αφαίμαζε την περιουσία του κοσμάκη καθ' όλη την Τουρκοκρατία και πιο πριν, ήταν κάργα αντεπαναστατική και κόντρα σε οποιαδήποτε πρόοδο. Τέλος παντων σε σκληρό χρήμα ας δεχθούμε το σημείο 1 κατ' οικονομίαν.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
Πρέπει λοιπόν να πιστεψουμε/δεχθούμε ότι 70 χρόνια πληρωμών 10.000 μισθων, ασφαλειων, άλλων τόσων συντάξεων κτλ δεν πάτσισαν την διαφορά. Αχμμμ

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
ΟΚ

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
Ωωωωπ λαυράκι που πιάσαμε! Τουτέστιν θα τους πληρώνει κανονικότατα, με τις αυξήσεις τους και τα όλα τους αλλά δεν θα υπολογίζονται σαν ΔΥ. Βρώμα η δουλειά.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
Αυτό σας έλειπε κιόλας. Μαλλον πρόκειται για το πιο αισιοδοξο σημείο της λίστας μιας και μας τα έχουν κανει τσουρέκια τα τραγια με τις απαλλοτριώσεις και μας κλεβετε και τι τραβαμε και νια νια νια.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
Τουτέστιν τους δινουμε λεφτα 10.000 μισθων για μισθούς. ΡΕ ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Και έλεγα τόση ώρα γιατί έχω φαγούρα σε μερικές ύποπτες περιοχές.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
Το δεύτερο καλό νέο. Τουτέστιν αμα θέλετε πιο πολλούς παπάδες, βάλτε τώρα που γυρίζει.
Βεβαιως καποιος πιο χαιρέκακος θα σκεφτόταν κάπως πιο ρεαλιστικά:

Τέλος πάντων είναι σιγουρο ότι σε 5-10-15 χρόνια θα πέσει τέτοιο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης απο το παπαδαριό που τότε θα γελάνε και οι πέτρες και τότε ίσως να "έρθει το πλήρωμα του χρόνου" να δούμε το ζήτημα λίγο πιο σοβαρά.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Φτάνουμε στα χοντρά μπικικίνια

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
Δλδ θα το ορίζουν τα τραγιά, ειδικά αμα μας προκύψει καμια "θεοσεβούμενη", "πατριωτική" κτλ κυβέρνηση. Προκόψαμε. 

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Εδω ειναι ο καυγας λοιπον. Η λεγομενη αμφισβητουμενη περιουσία μπαινει στο σφυρι, αξιοποιείται, εκποιείται, βρειτε συνώνυμα/παραλλαγές και τέλος πάντων η εκκλησία προσδοκά να κονομήσει, το ελλ. κράτος προσδοκά να πατσίσει τα 200 μύρια ετησίως που του κοστίζει η αποχαιρετιστήρια χειραψία. Έχω μια πολύ σαφή υποψία για το ποιος θα χαμογελάσει στο τέλος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Γεμίσαμε Μνημόνια ρεσε!


ΠΟΡΙΣΜΑ
Μπικικίνια και πάλι μπικικίνια. Δεν διάβασα πουθενά για:
* κοσμικό χαρακτήρα κράτους
* κατάργηση/παράλλαξη θρησκευτικών
* μετονομασία υπουργείου Παιδειας και Θρησκευμάτων
* αλλαγή του status του παπα από "προεστού" που παρίσταται και προϊσταται καρεκλάτος σχεδον σε καθε έκφανση της Δημόσιας Ζωής σε απλού παριστάμενου, όπως κάθε Έλληνας πολίτης.
* για καταργηση θρησκευτικών συμβόλων απο δημοσια κτίρια και απο κρατικές εκδηλώσεις
* για το χέρι που βαζει η Ορθοδοξια στα άλλα, χριστιανικά και μή, δόγματα
* για άλλα 256 τέτοια παρόμοια πράγματα, κατάλοιπα του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και της Χούντας.

Τέλος πάντων δεν έχουμε κάποια αποθρησκειοποίηση του κράτους. Έχουμε μια οικονομική συμφωνία που δίνει όλο το ρευστο μισθοδοσίας των ιερέων στην Ι.Σ. και τη συσταση μιας εταιρειας εκμετάλλευσης ακινητης περιουσιας στην οποια συμμέτοχο θα ειναι το κράτος και ουσιαστικά κουμάντο θα κανει η Εκκλησία. Α, και την τεχνητή δημιουργία "κενου" 10.000 ΔΥ το οποιο όμως μόνο κενό δεν ειναι μιας και πάλι εμεις θα τους πληρώνουμε, απλά την μισθοδοσία θα την καθορίζει η Ι.Σ. όπως αυτή γουστάρει.

Επιγραμματικά:


Οποτε, οκ χαιρω πολύ, καλή φάση, πάλι θα τους πληρώνουμε, ξεμπερδεύουν κάτι γραφειοκρατικά που δεν πολυένοιαζαν κανέναν, κανεις δεν περιμενε έτσι και αλλιως να δώσουν τα τραγια εθελοντικά ούτε του αγγέλου τους νερό, καλό (;) πρωτο βήμα, αλλά σιγά τα λάχανα κιόλας.

Υ.Γ. "Ο κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε άθικτο το προοίμιο του Συντάγματος στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση." (κλατς). Τα ρέστα πακοτινια.


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/11/18 15:42

    Αλεξις γουαη ...

    Μια καποια απογοητευση την ενοιωσα, ιδιως οταν ο τζερονιμο ευχαριστησε θερμα. Αμα ητανε να χασει εστω και ενα διφραγκο θα διερρηγνυε τα ιμματια.
    Το χειροτερο ειναι οτι απο μεν ΝΔ ουτε καν που υπαρχει η παραμικρη προθεση, ως γνωστον ειναι πολυ λιμπεραλ να λεμε καλες γιορτες αντι καλα χριστουγεννα, κλαιει ο χριστουλης (που εδω που τα λεμε μωρο ειναι -προσεχως- τι να κανει), και απο κιναλ δε νομιζω οτι τους πολυπιστευω. Μπιτς ησουνα ποσα χρονια κ δεν το κανες, δεν ασχοληθηκες καν, τωρα σου ρθε ο πονος? Οποτε, δεν εχει στο εγγυς μελλον.

    Αντεστε φιντελες σαλτατε γαμηθητε :νοτουλα εμοτζι: μερες που ρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/11/18 00:24

      Η προσφορά της Ορθόδοξης εκκλησίας στην Τουρκοκρατία
      http://anastasiosds.blogspot.com/2015/03/blog-post_24.html
      Απόψεις των αγωνιστών του 1821 για την Ορθοδοξία
      https://www.pronews.gr/istoria/167138_logia-iroon-tis-epanastasis-toy-1821 όπως είπε και ο Κολοκοτρώνης ''πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος'' να μην ξεχνιόμαστε.Επίσης η συμβολή της εκκλησίας ήταν και άλλη.Επί Τουρκοκρατίας όσοι Έλληνες εξισλαμίστηκαν και εγακτέλειψαν την Ορθοδοξία έγιναν τούρκοι(τουρκοκρητικοί,τουρκοκύπριοι,εξισλαμισμένοι Πόντιοι,μουσουλμάνοι Θράκης,Βαλαάδες κτλ).Αντίθετα επί τουρκοκρατίας εξελληνίστηκαν φύλα όπως οι Αρβανίτες,οι Βλάχοι κτλ που δεν ήταν πριν ελληνικά αλλά εξλλληνίστηκαν λόγω ορθοδοξίας.Με λίγα λόγια το νεοελληνικό έθνος χτίστηκε πάνω στον Ορθόδοξο χριστιανισμό.Έτσι να μην ξεχνιόμαστε.Τέλος οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα και η ανεξιθρησκεία μια χαρά προστατεύονται με το παρών σύνταγμα.Οι μη ορθόδοξοι δεν κάνουν ορθόδοξα θρησκευτικά κτλ.Στη Θράκη οι μουσουλμάνοι απολαμβάνουν περισσότερων προνομίων και από την ίδια την επικρατούσα θρησκεία. Π.χ οι Μουφτείες Θράκης και οι μουφτήδες Θράκης πληρώνονται από το κράτος.Οι μουσουλμάνοι μαθητές διδάσκονται θρησκευτικά για το Ισλάμ τόσο στα δημόσια όσο και στα μειονοτικά σχολεία τους.Οι μουσουλμάνοι μαθητές της Θράκης εισάγονται στα πανεπιστήμια με πολύ χαμηλότερες μονάδες από τα υπόλοιπα παιδιά της χώρας, Τέλος στη Θράκη ισχύει η Σαρία εφόσον οι μουσουλμάνοι θέλουν να λύσουν δικαστικές διάφορες με το ισλαμικό και όχι με το ελληνικό αστικό δίκαιο. Τέτοια δικαστική εξουσία δεν έχει ούτε η Ορθόδοξη εκκλησία που είναι επικρατούσα θρησκεία βάση ελληνικού συντάγματος.Στον Λίβανο εν τω μεταξύ (που το 40% του πλυθησμού της χώρας είναι χριστιανοί) οι χριστιανοι έχουν εκκλησιαστικά δικαστήρια που λύνουν θέματα οικογενειακά κτλ μεταξύ χριστιανών. Στην Ελλάδα οι ορθόδοξοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό τον έχουν μονάχα οι μουσουλμάνοι Θράκης. Και στις Κυκλάδες όμως οι Καθολικό μαθητές διδάσκονται καθολικά θρησκευτικά

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/11/18 00:28

      Εκτός αυτού οι εθνομηδενιστές απάτριδες του ΣΥΡΙΖΑ και τ=οι ομοϊδεάτες τους χ΄ρονια τώρα πριονίζουν κάθε εθνική,θρησκευτική και πατριωτική αξία του ελληνικού λαού και έθνους σε κάθε επίπεδο

      Διαγραφή
  2. Τις προάλλες καθώς σκρολάριζα ειδήσεις έπεσε το μάτι μου σε μια επικεφαλίδα ότι «υπογράφτηκε» λέει, «συμφωνία μεταξύ Αλέξη και Τσερόνυμο για την σχέση κράτους-εκκλησίας». Έβαλα τα γέλια μόνος μου και προχώρησα σε άλλες ειδήσεις χωρίς να διαβάσω το άρθρο. Από τον καναπέ η σύζυγος με ρώτησε «γουάτ ηζ φάνι, agapi μου», και της απάντησα, «νάθινγκ agapi μου, τζαστ romaeikes malakies…» (έχουμε μάθει να λέμε μερικές ελληνικές λέξεις ώστε να μη μας καταλαβαίνουνε οι άλλοι, και μιλάμε έτσι κι’ όταν είμαστε μόνοι μας).

    Με μεγάλη χαρά λοιπόν ανακάλυψα σήμερα ότι έπρεπε να σπουδάξω την είδηση ώστε να μπορέσω να σχολιάσω επ’ αυτής. Και φαντάζεσαι την περισσή μου υπερηφάνεια όταν είδα ότι η αρχική μου ενστικτώδης αλλά φιλοσοφημένη αντίδραση πριν μέρες, ήταν σωστή.

    Να προσθέσω δε την πρόταση, ότι, ένα άλφα κράτος μπορεί να προσπαθήσει όσο θέλει να νομοθετήσει στους ιθαγενείς, και στους «πνευματικούς» θεσμούς τους, πως να πράττουν, αλλά δεν μπορεί να τους νομοθετήσει πως να αισθάνονται. Ή, προφανώς, να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε φρασεολογία η οποία να θίγει οποιονδήποτε, αντ’ αυτού περιοριζόμενο στο να αλλάζει τα ονόματα διαφορετικών τσεπών του ίδιου βρακιού και να λέει τον Ιωάννη, Γιαννάκη.

    Τι ποσοστό Ελλήνων είναι, ή επιλέγει να φαίνεται, θρήσκο, και από αυτό το ποσοστό τι ποσοστό είναι θαλασσωμένο σε δεισιδαιμονία και, βασικά, ειδωλολατρία ενδεδυμένη ενδύματα μιας κοινωνικά-καθώς-πρέπει υποκρισίας; Από αυτούς που πάνε εκκλησία, πόσοι αρχίζουν να κάνουν ουρά, σαν να ‘ναι σε λεωφορείο, 15-20 λεπτά πριν τελειώσει η λειτουργία για να πάρουν πρώτοι το μπρέκφαστ από τον παπά; Πόσοι έχουν την παραμικρή ιδέα τι ψέλνουν οι παπάδες και τι υποτίθεται ότι σημαίνουν οι λέξεις; Όταν ρωτάς τι ώρα αρχίζει η λειτουργία και απαντάνε 7:30, και τους διορθώνεις και τους λες όχι, 7:30 είναι ο όρθρος! Η λειτουργεία πότε αρχίζει; Πόσο κρατάει ο όρθρος; Και σε κοιτάνε σαν να τους ρώτησες για την σχέση μεταξύ κβαντικής μηχανικής και γενικής σχετικότητας, τι λέει αυτό για το αν οι πολιτογραφημένοι στο κράτος ψηφοφόροι ιθαγενείς πρόκειται να έχουν θεμελιωμένη γνώμη για τον λόγο για τον οποίον οι υπουργοί του κράτους ορκίζονται σε παπά ακουμπώντας ο ένας τον ώμο του άλλου;

    Η Ελληνική Ανεγκέφαλη Εκκλησία μπορεί να είναι Αυτοκέφαλη, αλλά η γιαγιά δεν θα πάψει ποτέ να ψήνει πίτα στον Άγιο Φανούριο όταν φανερώσει δουλειά για το εγγόνι στο δημόσιο, αριστερό ή δεξιό.

    Κατά τ’ άλλα, καλό χειμώνα αγαπητέ, και μην το αφήνεις να αραχνιάζει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/11/18 00:21

    Η προσφορά της Ορθόδοξης εκκλησίας στην Τουρκοκρατία
    http://anastasiosds.blogspot.com/2015/03/blog-post_24.html
    Απόψεις των αγωνιστών του 1821 για την Ορθοδοξία
    https://www.pronews.gr/istoria/167138_logia-iroon-tis-epanastasis-toy-1821 όπως είπε και ο Κολοκοτρώνης ''πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος'' να μην ξεχνιόμαστε.Επίσης η συμβολή της εκκλησίας ήταν και άλλη.Επί Τουρκοκρατίας όσοι Έλληνες εξισλαμίστηκαν και εγακτέλειψαν την Ορθοδοξία έγιναν τούρκοι(τουρκοκρητικοί,τουρκοκύπριοι,εξισλαμισμένοι Πόντιοι,μουσουλμάνοι Θράκης,Βαλαάδες κτλ).Αντίθετα επί τουρκοκρατίας εξελληνίστηκαν φύλα όπως οι Αρβανίτες,οι Βλάχοι κτλ που δεν ήταν πριν ελληνικά αλλά εξλλληνίστηκαν λόγω ορθοδοξίας.Με λίγα λόγια το νεοελληνικό έθνος χτίστηκε πάνω στον Ορθόδοξο χριστιανισμό.Έτσι να μην ξεχνιόμαστε.Τέλος οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα και η ανεξιθρησκεία μια χαρά προστατεύονται με το παρών σύνταγμα.Οι μη ορθόδοξοι δεν κάνουν ορθόδοξα θρησκευτικά κτλ.Στη Θράκη οι μουσουλμάνοι απολαμβάνουν περισσότερων προνομίων και από την ίδια την επικρατούσα θρησκεία. Π.χ οι Μουφτείες Θράκης και οι μουφτήδες Θράκης πληρώνονται από το κράτος.Οι μουσουλμάνοι μαθητές διδάσκονται θρησκευτικά για το Ισλάμ τόσο στα δημόσια όσο και στα μειονοτικά σχολεία τους.Οι μουσουλμάνοι μαθητές της Θράκης εισάγονται στα πανεπιστήμια με πολύ χαμηλότερες μονάδες από τα υπόλοιπα παιδιά της χώρας, Τέλος στη Θράκη ισχύει η Σαρία εφόσον οι μουσουλμάνοι θέλουν να λύσουν δικαστικές διάφορες με το ισλαμικό και όχι με το ελληνικό αστικό δίκαιο. Τέτοια δικαστική εξουσία δεν έχει ούτε η Ορθόδοξη εκκλησία που είναι επικρατούσα θρησκεία βάση ελληνικού συντάγματος.Στον Λίβανο εν τω μεταξύ (που το 40% του πλυθησμού της χώρας είναι χριστιανοί) οι χριστιανοι έχουν εκκλησιαστικά δικαστήρια που λύνουν θέματα οικογενειακά κτλ μεταξύ χριστιανών. Στην Ελλάδα οι ορθόδοξοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό τον έχουν μονάχα οι μουσουλμάνοι Θράκης. Και στις Κυκλάδες όμως οι Καθολικό μαθητές διδάσκονται καθολικά θρησκευτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/11/18 00:27

      Εκτός αυτού οι εθνομηδενιστές απάτριδες του ΣΥΡΙΖΑ και τ=οι ομοϊδεάτες τους χ΄ρονια τώρα πριονίζουν κάθε εθνική,θρησκευτική και πατριωτική αξία του ελληνικού λαού και έθνους σε κάθε επίπεδο.

      Διαγραφή
  4. Καμία έκπληξη. Η έκπληξη θα ήταν να γινόταν όντως διαχωρισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα. Καθαρά χημικές διασπάσεις είναι δύσκολες... Λίγοι τις ακουλουθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir