Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Δευτέρα, Μαΐου 27, 2019

Ευρωεκλογές 2019: Έλαβον


Γενικό συμπέρασμα: Μετά το αριστερό πείραμα η κοινωνία μας δείχνει να εκτρέπεται δεξιότερα - ίσως και πολύ δεξιότερα, ίσως και ακροδεξιότερα. Και ναι μεν ο λαος "εχει σοφία" και οι αποφάσεις του ειναι σεβαστές, απο την άλλη δε, μπορούμε πάντα να ανησυχούμε για το που βαδίζουμε γενικώς. Το ότι αυτό ειναι ένα παγκόσμιο ρεύμα, απο τον Τραμπ μέχρι την Λεπέν και από τους Τζιχαντιστές μέχρι την Ιταλία, μας δείχνει πως οι αιτίες ειναι πιθανότερα και λογικότερα ευρύτερες από την επιτυχία ή αποτυχία της όποιας τοπικής κυβέρνησης.
Τελος παντων, επειδη εχει πιάσει αράχνες το μπλογκ δεν θα ξεκαβλώσω πάνω σας με τις μακροσκελείς αναλυσάρες μου, θα είμαι πιο σύντομος απ΄ότι συνήθως (δεν είπα σύντομος, είπα πιο σύντομος).
(παρένθεση: Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον ειναι αυτή η εικόνα:


Όταν η νέα γενιά σου, οι αγνοί, οι ρομαντικοί κτλ ψηφίζουν 13,3% ναζί και 30,5% το κόμμα που θεωρεί την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ή την επαναφορά της 13ης σύνταξης λαϊκισμό και ο αρχηγός του ανοιχτά μίλησε για 7μερη εργασία, ενώ 25,6% ψηφίζει την κυβέρνηση (οπότε ξεκινάμε με ένα 55% κονφορμιστές του κιαρατά και άλλο ένα 15% καθίκια άπλυτα), τότε κάτι δεν πάει καλά στην χώρα. Προσωπικά, η 1η φορά που ψήφισα κόμμα που μπήκε Βουλή, δεν μιλάμε καν για "κυβερνήσιμο", πρέπει να έγινε όταν ήμανε 27-28. Πολλοί της παρέας μου το κάνανε αργότερα, άλλοι νωρίτερα. Κανείς όμως στα 18-20. Είχαμε ένα ψάξιμο, έναν αντικοφορμισμό ένα κατιτις ρε αδερφέ και την ψάχναμε την φαση. Η πιθανότερη εξήγηση παντως για το σκορ της ΝΔ στην νεολαία που μπορώ να δώσω ειναι ότι όλοι αυτοι οι πιτσιρικάδες πιστεύουν πως ειναι εκατομμυριούχοι εν δυνάμει που τα κουμμούνια της κυβέρνησης τους κόβουν την εντερπρενουρσιπ πως-γράφεται. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό, το σημειώνω και προχωράμε. Κλείνει η παρένθεση)


Σε παρένθεση το σκορ της προηγούμενης εκλογής και δίπλα το κατάλληλο σύνθημα. Τα ποσοστά ενημερώθηκαν τελευταία φορά στο 74% της ενσωμάτωσης.

ΣΥΡΙΖΑ 23,74% (26,52) - Τι έγινε ρε παιδιά;
Χωρίς η απώλεια του σκορ του να ειναι κάτι συνταρακτικό, πέρα από την ευνόητη και αυτονόητη κυβερνητική φθορά (γιατί όσο και αν λεμε πως ψηφίζουμε για Ευρωβουλή και όχι για κυβέρνηση, μοιραία, πάντα, το πράγμα επιστρέφει και στα δικά μας), η τεράστια αύξηση του ποσοστού της ΝΔ τον έριξε στο καναβάτσο. Μιλάμε για τεράστια ήττα, η οποία δυνάμει νομιμοποιεί την ΝΔ να θέσει θέμα νομιμοποιησης, κανονικότητας, κυβερνησιμότητας και προφανώς εκλογών (επί του πιεστηρίου: οπως το γράφω ο Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές, οπότε απο δω και κάτω έχουμε αυτό ως δεδομένο). Προφανώς σε εθνικές εκλογές το ποσοστό του θα ειναι μεγαλύτερο, πιθανόν οι βόρειοι ψηφοφόροι να εκτονώθηκαν και να επιστρέψουν, αλλά η φάση δείχνει ΝΔ και θα ήταν χαζό να το αρνηθούμε. 
Ανήκω σε αυτούς που ΔΕΝ νομίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τις Πρέσπες ή το Μνημόνιο/Συμφωνία/πωςτολένε. Ούτε και του φταίει τίποτα ο Βαρουφάκης, η ήττα ειναι πολλαπλάσια του σκορ του ΜέΡΑ25. Ακόμα και αν υποθέσουμε, που δεν μπορούμε να το υποθέσουμε, πως οι βαρουφακιστές θα ψήφιζαν μονοκούκι Σύριζα, πάλι η διαφορά θα ήταν πιθανότατα μή διαχειρίσιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε διοτι είτε δεν έπεισε τον "μεσαίο χώρο" σε ικανό ποσοστό ότι ειναι κυβερνήσιμος, είτε διότι 4 χρόνια τώρα οι επικοινωνιακές του κινήσεις ήταν επιεικώς απαράδεκτες. Ξεκάθαρα προοδευτικά και κοινωνικά σωστά μέτρα που δεν θα έπαιρνε καμία άλλη κυβέρνηση στην φάση που είμαστε (απο το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλων ζευγαριών μέχρι την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και επαναφορά των ΣΣΕ), πνίγηκαν μέσα σε έναν ορυμαγδό γκρινιας, καταστροφολογίας και υστεριας που καλλιεργούσαν τα φίλα στην ΝΔ ΜΜΕ. Αυτό μπορει να ειναι βρώμικο, αλλά δεν ειναι εκτός παιχνιδιού. Έπρεπε να το περιμένουν. Έπρεπε να το διαχειριστούν. Γιατί πχ ο Χιος δεν είχε 256 μηνύσεις στο κεφάλι; Γιατί ο Τσίπρας δεν έμενε σε αντίσκηνο έξω από το Μαξίμου; Γιατί την 1η διετία (τουλάχιστον) οποτε έβγαινε ένα στέλεχος στα (εχθρικά a priori, οποτε ένας λογος παραπάνω) ΜΜΕ έλεγε το μακρυ του και το κοντό του και δεν είχανε μια αυστηρη, μελετημένη και προβαρισμένη γραμμη;
Η αίσθηση μου δε είναι ότι η προεκλογική (είτε αν ήταν ως τέτοια είτε αν φάνηκε ως τέτοια) παροχολογία των τελευταίων ημερών περισσότερο κακό του έκανε παρά καλό. Ο "μεσαίος" Έλληνας μπορεί να μην θυμάται πολλά, αλλά αποκλείεται να μην θυμάται πως τέτοιοι πασοκισμοί ειναι εν πολλοίς συνυπεύθυνοι για το ρίξιμο της χώρας στα μνημόνια in the first place. Σου λέει εντάξει ρεσε να ψηφίσω τα κομμούνια γιατί οι άλλοι τα κάνανε διαχειριστικά σκατά. Εντάξει να δεχθούμε και τον άθεο με την αστεφάνωτη :Ρ. Αλλά αμα ειναι να ξαναβρούμε κανα τέτοιο παλούκι μπροστά μας και να έχουμε και τα κομμούνια, δεν θα πάρω, ευχαρισθώ. Τουτέστιν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε, ούτε καν τους ψηφοφόρους του, πως τα μέτρα αυτά είχαν μελετηθεί επαρκώς, ή αν θέλετε ότι ειχαν πάρει το ΟΚ απο τας Βρυξέλλας. Ο μέσος και μεσαίος Ελληνας, καμμένος μέχρι μεδούλι, θα προτιμήσει πιθανότατα μια μνημονιακή σταθερότητα που ξέρεις τι παίζει σε εθνικό επίπεδο και την επαύριο παρά το ρίσκο να ξαναέχουμε μια βίαιη επαναφορά όπως το 2010-2012. Ή έτσι νομίζω εγώ δηλαδή. Ο Κυριάκος μπορεί να είναι χαζός μέχρι κόκκαλο, αλλά ταξίματα πολλά δεν έκανε, ακολουθώντας την γραμμή Μεϊμαράκη του 2015 και του βγήκε. Και με τέτοιο σκορ  πιθανότατα δεν χρειάζεται να τάξει και πολλά στο μέλλον. Τέλος πάντων επί της αρχής μια 4ετία στην αντιπολίτευση καλό θα του κάνει, να οργανωθεί ως κόμμα και να φτιάξει και μερικά στελέχη της προκοπής.

ΝΔ 33,24% (22,78) - Που να παίζαμε και μπάλα.
Ειναι πραγματικά απίστευτο αυτό που έκανε η ΝΔ. Μετά από μια εντελώς παρανοϊκή και αυτοκαταστροφική εκστρατεία, και παρουσιάζοντας μερικές φορές εικόνα διάλυσης, που έφερε μερικούς ακόμα και στο να εικάζουν επερχόμενη ήττα του κόμματος, με απερχόμενους ευρωβουλευτες που είτε χρωστάνε τον κώλο τους, είτε ελέγχονται για ατασθαλίες, είτε 4 χρονια στην ευρωβουλή δεν έμαθαν ούτε να ανοιγουν το στόμα τους, με νέους υποψήφιους της φωτιάς και της σφαλιάρας, παρόλα αυτά (το τοπικό που λέγαμε) χτύπησε ένα εντυπωσιακό σκορ, που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό από την στιγμή που ο Τσίπρας δήλωσε ρητά πως ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ θα μπορούσε να το περάσει στο ντούκου. Οι απίστευτες γκάφες του Μητσοτάκη το τελευταίο 10ημερο δεν της στοίχισαν ή τουλάχιστον δεν της στοίχισαν πολύ. Απλά σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι σκορ θα χτύπαγε με καναν Καραμανλή στο πηδάλιο. Επιμένω πως η ΝΔ δεν βγήκε απο τις Πρέσπες, οι Πρέσπες προμόταραν την ακροδεξιά και τις 200 αποχρώσεις της, μία εκ των οποίων ήταν και εντός της ΝΔ, η οποια ΝΔ μπορει και να έχασε προς τα δεξιότερά της κόμματα. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ όμως έτσι και αλλιώς θα ψήφιζαν ΝΔ ασχέτως Πρεσπών και σχετικής υστερίας. Και ΟΚ ο Σαμαράς ήταν το 2015 αποτρόπαιος και έδιωξε πολλούς, αλλά και η αριστερίλα 2η σερί τετραετία δεν αντέχεται αμα εισαι "κεντροδεξιος" και διαβάζεις Καθημερινή ας πούμε. Θεωρώ λοιπόν ότι  η ΝΔ βγήκε απο τους ψήφους που πήρε απο τον ΣΥΡΙΖΑ, απο τον μεσαίο χώρο που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να γράφω εδώ και 22 τέρμινα και το turning point είναι αναγκαστικά οι αποτυχίες (ή οι "αποτυχίες") του Σύριζα στον οικονομικό και αναγκαστικά στον επικοινωνιακό τομέα. Its the economy stupid και τέτοια. Τωρα βεβαίως κάποιος μπορεί να απορεί πως και με ποιο τρόπο έπεισε η ΝΔ πως θα τα πάει καλύτερα απο μια κυβέρνηση που μειωσε σχεδον 10% την ανεργία, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, ανέβασε τον κατώτατο και ενώ βρήκε άδεια ταμεία άφησε και μερικά φασούλια για τους επόμενους. Μπορει να απορεί πόσο "ενωτικός" ειναι ο Κυριάκος με τους Γεωργιάδηδες, τον Βορίδη, τον Ρωμανό και τον Κυρανάκη τα εξαπτέρυγα του ΣΚΑΙ και του λίμπεραλ, αλλά εδώ δεν αξιολογούμε την λαϊκή κρίση, δεν ειναι η δουλειά μας άλλωστε, αλλά περιγράφουμε τα γεγονότα. Μπορεί απλά οι ελπίδες που κουβαλούσε ο Σύριζα να διαψεύστηκαν, αλλά (ρεαλιστικά) η ΝΔ μπορεί να έπεισε για ένα καλύτερο μέλλον. Καβάλα στο άλογο λοιπόν με σκορ δυνάμει αυτοδυναμίας, με μοναδικό αστερίσκο όσον αφορά το μελλοντικό σκορ της ότι ενδέχεται ο μέσος ψηφοφόρος απλά να ξεκάβλωσε προειδοποιητικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΑ 4,86% (9,4) - Ουγκ
Το ευχάριστο νέο της ημέρας. Προφανώς οι υποστηρικτές των ναζί ούτε εξατμίστηκαν, ούτε έγιναν άνθρωποι. Διαχύθηκαν σε όμορους χώρους. Αλλά οτιδήποτε ειναι καλύτερο από το να ψηφίζεις οργανωμένους δολοφόνους. Ο Βελόπουλος πχ ειναι παρανοϊκός ακροδεξιός, δεν πουλά ομως προστασία σε μαγαζια, απ΄οσο ξέρω δηλαδη. Δεν ειναι μαχαιροβγάλτης, δεν ειναι δολοφόνος, δεν έχει τάγματα εφόδου. Ακόμα τουλάχιστον. Οπότε καλά νέα εδώ, πάντα τέτοια και προσεχώς ευχόμαστε και ομαδικά ισόβια.

ΠΑΣΟΚ  ΚΙΝΑΛ 7,5% (8,04) - I will survive (?)
Τα πασόκια πανηγυρίζουν. Στους νεολαίους γράψανε μικρότερο σκορ και απο το ΚΚΕ (βλ πιο πάνω εικόνα), πέσανε 1% και πανηγυρίζουν γιατι γράψανε 1% παραπάνω από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές σε κλίμα έντονα ευνοϊκο για αυτούς. Τολμώ να προφητεύσω πως θα συμπιεστούν υπέρμετρα στις επερχόμενες Eθνικές εκλογές, όσο και αν έχουν δικτυωθεί σε τοπικό επίπεδο (βλ Περιφερειακες και Δημοτικές), οι Eθνικές ειναι άλλο καπέλο και το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη, της Φώφης και του Αντρέα ειναι τοξικό. Η μοναδική ελπίδα επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ ηταν να είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η τάση της ΝΔ για αυτοδυναμία και η εμφάνιση Βελόπουλου (μαζί με την δεξιά στροφή της ΝΔ), μάλλον απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είτε θα απορροφηθούν απο την ΝΔ στην προσπάθεια για αυτοδυναμία (το πιθανότερο) είτε θα πάνε προς ΣΥΡΙΖΑ αν εχει μεινει κανας αντιδεξιός εκει μέσα. Νομίζω πως εδώ έχουμε το κύκνειο άσμα του κόμματος, το οποιο σε κάθε εκλογη απο δω και μπρος θα έχει λίγο μικρότερο ποσοστό από την προηγούμενη. Από την άλλη όμως, ποτέ δεν ξέρεις, στην Ελλάδα άλλωστε, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε.

Το Ποτάμι 1,59% (6,6) - Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις
Λογικά ειναι το τέλος του κόμματος - και πολύ άργησε. Το όψιμο φορμάρισμα του Σταύρου με τις Πρέσπες ήταν too little, too late. Ο λόγος ύπαρξης του έχει αναιρεθεί από την μνημονιακή στροφή του Σύριζα και δώθε, στελέχη πλην Μαυρωτά δεν ανέδειξε, έδωσε σπίτι σε απίστευτους αλεξιπτωτιστές και ακροκεντρώους ραντικούς τύπους, προικοδότησε ηθελημένα ή άθελα την ΝΔ, οπότε μοιραία η βάση του απορροφήθηκε/θα απορροφηθεί από αυτούς.
Δεν σκάω, έτσι και αλλιώς ποτέ δεν τους συμπάθησα.

ΚΚΕ 5,54% (6,08) - Nothing new here, move along
Ειτε έπαιρνε 3,0001 είτε 9,999 δεν θα άλλαζε τίποτε. Το κόμμα έχει πείσει πως περισσότερο απ΄όλα θέλει να ειναι πάντα μέσα και να μην του ζητηθούν ποτέ κυβερνητικές ή αυξημένες ευθύνες.  Αναγκαστικά πλέον το σέβεσαι, έχει μια συνέπεια και το + πως ξέρεις από πριν τι θα πουν, πως θα το πουν και πότε θα το πουν, οπότε σου δινει και μια ευκαιρία ακίνδυνης εκτόνωσης όταν δεν βρίσκεις υποψήφιο της αρέσκειάς σου. Μπαινει λχ ο άλλος στο παραβαν σε φάση βαριόμανε να την ψάξω, βλεπει τα χαλια των άλλων ψηφοδελτίων και σου λέει δεν ρίχνω ΚΚΕ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο; Σεβαστό.
* Εξαίρεση η πιθανότατη επανεκλογή Πελετίδη στην Πάτρα. Και αλλού βγάζει τοπικούς άρχοντες το κόμμα, αλλά ο μουστάκιας κάνει δουλειά - και έγινε και η συναυλία των Rotting Christ, οπότε όλα καλά.

ΑΝΕΛ 0,8% (3,43) - Τον πούλο
Δεν του φταίω γω του Πανίκα, ας πρόσεχε. Λογικά απορροφήθηκε όλος απο ΝΔ ή Βελόπουλο. Στην θέση του θα έπαιρνα τα αναμνηστικά από τις υπουργικές θητείες και θα πήγαινα διακοπές. Διαρκείας.

Ελληνική Λύση 4,12% (-) - Σοβαρή (;) Χρυσή Αυγή
Είπαμε, το μοναδικό καλό του Βελόπουλου ειναι ότι ειναι απατεώνας μικρού και όχι κακουργηματικού χαρακτήρα. Απ΄όσο ξέρουμε δηλάδή. Μπορεί στην ΝΔ να μην το έχουν πει ακόμα, αλλά από άποψη ρητορικής, μαλακισμού, φεικνιουζίλας, πατριδοκαπηλίας κτλ ειναι ο ιδανικός κυβερνητικός εταίρος - θα βρει και τα φιλάράκια του απο το ΛΑΟΣ μέσα στο κόμα σε πόστα-κομπόστα, οπότε όλα καλά. Για να φαντάζει ένας καραγκιόζης παραμυθοπώλης σαν "σοβαρή" εναλλακτική στο οτιδήποτε καταλαβαίνουμε αυτομάτως πόσο σκατά ήταν το οτιδήποτε. Βεβαίως στις Βρυξέλλες θα τραβάνε τα βυζιά τους από τα γέλια, αλλά τέλος πάντων έχουν στείλει και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κάτι κουμάσια, μα κάτι κουμάσια.... 

Ένωση Κεντρώων 1,46% (0,64) - Άντε γεια
Μπορει στις προηγούμενες να ειχε 0,64% αλλά στις ενδιάμεσες εθνικές τα είχε πάει μια χαρά, οπότε η απότομη προσγείωση στο ένα κόμμα τόσο πονάει. Ίσως αυτο να έγινε επειδή η χιουμοριστική ψήφος πήγε σε πιο....πατριωτικές επιλογές, πάντως δεν προβλέπω επανάκαμψη. Αλλά από την άλλη δεν είχα προβλέψει ούτε την τότε άνοδο, οπότε μπορεί να μας ξαναεκπλήξουν. Πάντως, τα καλά τα αστεία λέγοντα μια φορά. Η επανάληψη τα σκοτώνει. Αντε γεια λοιπον μπαρμπα-Βασίλη και καλή σύνταξη.

ΜέΡΑ25 3,06% (-) - Τσα!
Τα ακόμα πιο ευχάριστα μέρα της ημέρας. Χωρίς σπόνσορες, χωρίς προβολή, με την φαλάκρα του Βαρουφάκη και μόνο μπαίνει καταπως φαίνεται (και από εδώ, αλλά και από άλλες χώρες) στην Ευρωβουλή. Κομμα οργανωμένο δεν το λες ακόμα, αλλά θεωρητικά έχει μέλλον, όσο και αν συμπιεστεί στις εθνικές εκλογές. Τώρα, για πόσο θα τραβήξει, αυτό δεν το ξέρει κανείς, τα κόμματα ανεβοκατεβαίνουν με ιλλιγιώδεις ρυθμούς πλέον. Χάρηκα γιατί η Σακοράφα (μαζί με τον Χουντή) τίμησε την θέση της και καταψήφισε το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την προληπτική λογοκρισία, την ώρα που τα καθίκια του ΝΔΣΟΚ και Ποταμιού το ψήφιζαν ενώ οι Συριζαίοι, για αιώνια ντροπή και καταισχύνη τους, είχαν πάει για τσιγάρα.

ΛΑΕ-Πλεύση Ελευθερίας κτλ - Τον πούλο νο 2
Αν θες να κάνεις αντιπολίτευση ως αριστερός σε αριστερή κυβέρνηση δεν βγάζεις πατριωτικές κορώνες, δεν πετάς επαναστατικές αρλούμπες, αλλά παράγεις πολιτικές προτάσεις. Ο Γιάνης λοιπόν δικαίως τους ξεπέρασε με άνεση.

Φαήλος και Ταλιμπάν και Ταλιμπάν -  Τον πούλο νο 3
...και καθόλου δεν στενοχωρήθηκα. Όπως και σίγουρα δεν στενοχωρήθηκα που ο Τζήμερος πάτωσε για νιοστή φορά. Αρκετούς ακροδεξιούς έχουμε ήδη, ευχαρισθώ.


Υ.Γ. Με βάση τα αποτελέσματα στην Ευρωβουλή στέλνουμε τα εξής φυντάνια:

ΝΔ: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Ελενα Κουντουρά,  Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης και ο Πέτρος Κόκκαλης.
ΚΙΝΑΛ: Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή.
ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.
ΧΑ: 2 καθίκια
Βελόπουλας: Ο ίδιος
ΜέΡΑ 25: Αν μπει τελικά, θα ειναι λογικά η Σακοράφα.

Τολμώ να πω πως ειναι από τα χειρότερα ευρωκοινοβουλευτικά τιμ όλων των εποχών.


3 σχόλια:

  1. Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει πλέον η ευθεία γραμμή Αριστερά-Δεξιά. Όλες οι ενδείξεις και αναλύσεις δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί πια αυτή η δομή και οι νεότερες γενεές που δεν έχουν ιδέα τι είναι πόλεμος ή δικτατορία, και πάμπτωχοι εκφράζονται στα άη-φων τους με τους αντίχειρες, ψάχνονται αλλά δεν βρίσκουν --επειδή δεν υπάρχει πραγματική εμπειρία να τους πληροφορήσει. Αντί για ευθεία γραμμή ίσως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για κύκλο (όπως υπάρχει ανέκαθεν στις ΗΠΑ) σαν με Ανατολή (Αριστερά)-Δύση (Δεξιά)-Βορά (Libertarian)-Νότο (Κομμουνισμό) και όλα τα στίγματα μέσα στον κύκλο.

    Την στιγμή που η Ελληνική κοινωνία ακόμα σκέπτεται «13ο και 14ο μισθό» χωρίς να κατανοεί ότι έχει μόνο δώδεκα μήνες ο χρόνος και ότι 13ος και 14ος είναι σκεπτικό δουλοπάροικου και ραγιά που περιμένει πεσκέσι απ’ τον βεζίρη, πως να πάρει κανείς το Ρωμαίικο εργατικό δυναμικό στα σοβαρά; Πως να τους πάρεις στα σοβαρά όταν τους ρωτάς τι αποδοχές έχουν κι’ εκείνοι αντί να σου πουν χονδρικά τον χρόνο σου λένε καθαρά στην τσέπη τον μήνα και παραπονιούνται ότι δεν τους δίνουν πια πεσκέσι για γιορτές και διακοπές; Είναι γελοία οπτική αλλά πιο θλιβερή από γελοία. Ο μαυρομάτης (καραγκιόζ) πάντα προσπαθεί να ξεγελάσει τον βεζίρη μέσω του Χατζηαβάτη.

    Ζάφωντ μου, απ’ αυτά που βλέπω εγώ, η Ελληνική πολιτική και κυβέρνηση μονίμως ασχολείται με το να προσπαθούν να αδειάσουν το νερό από τον Τιτανικό χρησιμοποιώντας ένα κουβά, και γίνονται εκλογές για να αλλάξουν το χρώμα του κουβά.

    Μεγαλώνοντας προσπάθησα να νοιώσω που θα ανήκα στην Ελληνική πολιτική και μάλλον έκλεινα προς πάλαι ποτέ Κύρκο, άντε και μετά συνιστώσες, μέχρι που φοβήθηκα και απογοητεύθηκα εντελώς την στιγμή που είδα να εμφανίζεται ένας τυχοδιώκτης και να απαγάγει τις συνιστώσες και να τις βάζει στο γύψο. Και αφού τον κάνανε βεζίρη, επί τέσσερα χρόνια, με το σεράγι του, δουλεύει τον κοσμάκη. Ο κοσμάκης μπορεί να είναι δουλοπάροικος, αλλά μαλάκας δεν είναι. Το ξέρουν πότε τους δουλεύουνε. Κάμποσοι καταλάβαμε από την αρχή ότι ο τυπάκος ήταν απλός τυχοδιώκτης που βρήκε πάγκο στα αριστερά της λαϊκής αγοράς, άλλοι δεν θέλανε να το δουν γιατί ελπίζανε.

    Και τώρα πάνε όλοι δεξιά και οι Βρετανοί βγάλανε πρώτο τον παλιάτσο τον Φαράζ και η Λεπέν ζήτησε εκλογές και ο Μακρόν είπε «τσου!» και στην Ιταλία ανεβάσανε παραπάνω τον φασίστα. Και η Ελλάδα δόξασε τον Κούλη. Είχαμε έρθει για Πάσχα και μας λέγανε στην Αθήνα τι τυχεροί είμαστε που έχουμε τον Σαλβίνι και πόσο θέλουν ένα Σαλβίνι στην Ελλαδα και η Ιταλίδα σύζυξ (πρώην Κομμουνιστικό Ιταλίας) ήθελε να τους στραγγαλίσει αλλά κρατιότανε –και της έλεγα ιδέα δεν έχουνε ποιος είναι ο Σαλβίνι (δηλαδή ήλπιζα ότι δεν είχαν ιδέα οι μαλάκες ρωμιοί που τον ποθούσανε).

    Τι να σου πω… το ότι τις τελευταίες μια-δυο δεκαετίες της ζωής μου πρέπει να βλέπω τον κόσμο να επανέρχεται στον σκοταδισμό, και δεν θα ζήσω να δω τον επόμενο Λεονάρντο, μού ‘χει αδειάσει την ζωή. Ευτυχώς βρήκαμε ένα μικρό παράδεισο σ’ ένα χωριουδάκι στα βουνά χρόνια τώρα. Τι άλλο να πω… Άντε, να ‘σαι καλά. Και γράφε πιο συχνά γαμώτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ μόνο με τις Πρέσπες. Πιστεύω ότι μεγάλη μερίδα έφυγε από ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό που υπήρχε έστω και μικρή περίπτωση να μένανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξέχασες τους απέχοντες. Μην τους ξεχνάς. Ανάμεσά τους είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ...

    https://vivlioblog.wordpress.com/2007/10/19/%CE%88%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8C-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir