Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Τρίτη, Αυγούστου 13, 2019

112 και που μπορεί και που δεν μπορεί να βοηθήσει*

*Το παρόν δεν θεωρείται ολοκληρωμένο ποστ, αλλά αποτελεί μάζεμα και συμπλήρωμα διαφόρων νημάτων-τουι που ξεκινάνε απο εδώ και δημοσιεύεται κατόπιν απαίτησης του φίλου αντιδρασεξ. Να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες στο θρεντ και ειδικά τον πωςτονλενε

Καλο, χρυσο και άγιο το 112 και μακαρι να το χαμε απο πάντα.

Αλλα τι κανει το 112; Βασικά, στελνει sms μέσω του κυψελωτού δικτύου κινητης τηλεφωνίας (μελλοντικά ίσως να σε παίρνει και στο σταθερό) που λέει μεχρι στιγμής 1-2 εντελώς βασικα πράγματα (εμένα πχ μου ήρθε 3 φορές το ίδιο sms εχτές και με ξύπνησε μεσημεριάτικα (μπινελίκια)) τα οποια δεν σημαινουν και τιποτα ιδιαίτερο, τύπου μην βάλεις φωτιά, μην κάνεις, μην ράνεις (μην το γελάτε, και αυτό χρήσιμο είναι. Έστω και έναν τρελάκια να κόψει που αποφασίζει να "καθαρίσει τα χόρτα" δια της φωτιάς μέρα μεσημέρι με 45C και 8 μποφόρ (προσωπική εμπειρία του γράφοντος ένας τέτοιος μπάρμπας), καλό θα είναι).  Άντε να ειμαστε τυχεροι και να σου στείλει ότι έπιασε φωτιά το τάδε μέρος, ΜΗΝ ΠΑΣ. Επειδή λοιπον οι εταιρειες κινητής δεν έχουν την όρεξη ή την φαντασία σας, δεν κάνουν τριγωνισμό σήματος για κάθε τηλέφωνο που βρίσκεται στην περιοχή και η μονη πληροφορία που χρησιμοποιούν ειναι ΠΟΙΑ κεραία χρησιμοποιείτε. Ίσως ούτε καν ποια κεραία, αλλά ποιο σταθμό βάσης (κέντρο). Αυτό μας δίνει μια εξαιρετικά φλου, περιπου κυκλική κατανομή της θέσης σας γύρω απ την κεραία/σταθμό βάσης η οποια έχει να κάνει με την ισχύ του σηματος που τσιμπαει η κεραια. Αν λοιπον έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας μπορει (πέρα απο τον κίνδυνο να σας τηγανίσει τα πελέδια) η κεραία να σας θεωρεί ότι είστε μακρύτερα απ΄οτι είστε. Αν είστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχη μπορει να σας πιάσουν 2 ή 3 κεραίες, αλλά σιγά μην διασταυρώνουν τις πληροφορίες αυτες. Ειναι και ασύμφορο, και χρονοβόρο, και (πιθανόν) παράνομο και χωρίς νόημα γιατί η αποστολή προσωποποιημένων πληροφοριών πιθανότατα θα χρειάζεται υπερπολλαπλάσιο προσωπικό/υποδομές. Το πλέον πιθανό ειναι να πάρετε 2 ή 3 φορές το ίδιο μήνυμα ή αν η κάθε κεραία έχει το "δικό της" μήνυμα μιας και οι συνθήκες ενδέχεται να μην είναι οι ίδιες, να πάρετε 2 ή 3 διαφορετικά και αντικρουόμενα μηνύματα.

Ας φέρουμε λοιπον το 112 στο Μάτι ή στις φωτιές του 2007 ή σε κάποια αλλη αναλογη περίπτωση. Ειναι σωτήριο, είπαμε, στην φάση που δεν εισαι εκει για να σου πει να μην πας. Αν πχ οι πηγαίνοερχόμενοι απο την Μαραθώνος σταμάταγαν επί τόπου αν είχαν ειδοποιηθεί (και αν ειχαν υπακούσει), μάλλον τα θύματα θα ήταν λιγότερα. Βεβαιως να θυμόμαστε πως μιλάμε για ανθρώπους που ειχανε κλείσει την ΛΕΑ στην Εθνική και είχαν μπλοκαριστεί τα πυροσβεστικά αλλά τέλος πάντων....

Αλλά την σχετική μαλακία τότε την έκανε η αστυνομία που έστειλε τους ανθρώπους στο Μάτι. Η ίδια αστυνομία που θα δώσει τώρα στους χειριστες του 112 οδηγίες για το τι να γράψουν, διότι ούτε παντογνώστες ειναι, ούτε εχουν και καμια όρεξη να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες, ειδικά όταν διακυβεύονται ζωές. Οποτε το ζήτημα ειναι τι πληροφόρηση έχει αυτός που δινει τις οδηγίες και πόσο αλλάζει η πληροφορία μέχρι αυτες να κοινοποιηθούν. Γιατί ο αρμόδιος μπορεί να λαμβάνει πολλές, αντιφατικές ή καθυστερημένες πληροφορίες ή η εικόνα να αλλάζει τόσο ραγδαία που να μην προλαβαίνει και ο ίδιος να προσαρμοστεί, πόσο μάλλον οι από κάτω του. Και στο Μάτι αλλά και στην φάση που κάηκαν ~20 άτομα στην Μάκιστο το 2007 δεν έλειψε ο κρατικός παράγοντας. Πέρσι η αστυνομία (κατά τα προβλεπόμενα) και το 2007 η πυροσβεστική (ελλείψη άλλου) ήταν παρούσες και έδωσαν οδηγίες στους πολίτες. Οι πυροσβέστες και ένας αντιδήμαρχος (αν θυμαμαι καλά) μάλιστα κάηκαν το 2007 μαζί με τους ανθρώπους που καθοδηγούσαν. Το ζήτημα λοιπον ειναι πως και ποιος διαχειρίζεται την πληροφορία και αν μπορεί αυτή να διαχειριστεί καλύτερα από έναν τέτοιον αριθμό. Η απάντηση ειναι προφανώς όχι. Και αμα αρχίσουν και παίρνουν ΟΛΟΙ το 112 για να ΔΩΣΟΥΝ πληροφορίες, εκεί να δεις κουλουβάχατο. Γενικά πάντως οι φωτιές ειναι δύσκολο πλεον να απειλήσουν ζωές μιας και πάντα δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σε σπιτια και σε κατοικημένες περιοχές, η αστικοποίηση έχει φάει το πράσινο εντός των πόλεων, το οδικο δίκτυο βοηθά κ οι περισσότεροι έχουν το νου τους όταν βλέπουν καπνό στον ορίζοντα. Η εμπειρία του 2007 μας έκανε όλους σοφότερους (πχ τότε βρέθηκαν άτομα που ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ νερό στην ΠΥ. Αυτό μάλλον έχει εκλείψει ως φαινόμενο). Αν σου σκάσει όμως ένα φαινόμενο τύπου Ματιου ή Μακίστου  που η φωτιά σου την πέφτει απο το πουθενά σε dt, με άφθονη καύσιμη ύλη, αέρα που πάει με 1000 και δρομους-παγίδες, το μονο που μπορεις να κάνεις ειναι να εύχεσαι να μην εισαι εκει. Και θύματα θα υπάρξουν και απ όλα. Σε τέτοιες φάσεις η ψυχραιμία, η αποτελεσματικότητα, η ετοιμότητα και η επικοινωνία των υπεύθυνων δεν ειναι ούτε αναμενόμενες ούτε ικανοποιητικες, γιατί απλουστατα γίνεται της πουτάνας. Αλλη φάση ειναι η μάχη με τις φλόγες εκ παρατάξεως και σε μέτωπο και εντελώς διαφορετική όταν σου την πέφτει από παντού. Εκεί αυτά που μπορεί να κάνει η πυροσβεστική ή η αστυνομία/πολιτική προστασία ειναι σαφώς λιγότερα.

Ξανά για το 2007. Θυμάμαι πως για περίπου ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ την έβλεπαν την φωτιά να έρχεται στην Ολυμπία. Και είχαν και σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης σε όλο το δάσος. Και το ποτάμι στην πλάτη τους. Και είχαν παραταχθεί ούτε και γω ξέρω πόσοι πυροσβέστες. Και είχανε και καταστροφείς δέντρων μαζί. Απο αυτούς που σου καθαρίζουν ένα δάσος σε μια μέρα. Και ότι αεροπλάνο υπήρχε και δεν υπήρχε. Το αποτέλεσμα το ξέρετε.

Ξανα για το 112. Σύνοψις. Αν περιμένετε πως αν σας κάτσει στραβή τύπου Ματιού πως θα σωθείτε από ένα τέτοιο μήνυμα (1) πρεπει να μας πείτε τι σκατά νομίζετε πως θα λέει και τι σκατά θα κάνετε με αυτό. Αν περιμένετε οδηγίες τύπου gps-στόχου και προσωποποιημένες πληροφορίες τύπου βγες απο δω, στριψε εκει κτλ ειστε γελασμένοι πάντως. Το πιο πιθανό σενάριο σε μια τέτοια απευκταία κατάσταση ειναι, αφού σκάσει μήνυμα που θα αρχίζει με το "ΚΙΝΔΥΝΟΣ, φωτιά στο χωριό/πόλη σου", είναι να αρχίσουν όλοι να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και αυτοί που ΔΕΝ κινδυνεύουν γιατί είπαμε, η κεραία ΔΕΝ ξέρει που είστε ακριβώς. Το αποτέλεσμα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή αφήνεται στην φαντασία του αναγνώστη. Μερικές λέξεις που μπορούν να βοηθήσουν: πανικός, ποδοπάτημα, υστερία, λιποθυμίες.

Κλείνω με ένα νοητικό πείραμα:
Φανταστείτε να δούλευε το 112 πέρσι και εκει που οδηγούσατε στην Μαραθώνος να σας ερχόταν ένα sms που να έγραφε-σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας- "Φωτιά στην Μαραθώνος, παρακαλούνται οι αυτοκινητιστές να βγουν απο την ΕΟ προς το Μάτι Αττικής"



Υ.Γ. Παρατήρηση: Επειδή το Μάτι ήταν -τηρουμένων των αναλογιών- η δική μας 11/9: Το 112 όπως είδαμε και στο νοητικό μας πείραμα θα μπορούσε να σε σώσει αν σου έλεγε να μην πας. Αν ομως έκανε ότι του έλεγε η αστυνομία-δηλαδή εκτροπή του ρεύματος της ΕΟ προς το Μάτι, μπορεί οι νεκροί να ήταν πολλοί περισσότεροι.
Τα δε αστεία περί δυνατής "εκκένωσης του οικισμού σε μισή ώρα" είναι απλά αστεία. Αστεία ήταν και τότε, αστεία και τώρα, πόσο μάλλον αφού έμαθα πως το μοντέλο πάνω στο οποιο βγήκε ο χρόνος αυτός έχει ως υπόθεση εργασίας ένα....τσουνάμι το οποίο.......δεν λειτουργεί ακριβώς όπως η φωτιά και σίγουρα δεν κατεβαίνει από το βουνό προς τα παράλια. Η εμπειρία σε όποιον έχει λειτουργήσει με μεγάλες ομάδες πολιτών (από ...προσκόπους, μέχρι φαντάρους ή συμμετέχοντες σε πορεία) είναι ότι σε συνθήκες κρίσης και κινδύνου πολλοί, ρε πάρα πολλοι, φέρονται εξαιρετικά ανόητα. Όσο περισσότεροι και ετερόκλητοι είναι (καμια σχεση με φαντάρους ή συνδικαλιστές δηλαδή) τόσο χειρότερα τα πράγματα. Ενα πλήθος αποτελούμενο από συνταξιούχους, λουόμενους, φιλοξενούμενους και παιδάκια, πολλοί εκ των οποιων δεν είχαν ιδέα για την χωροταξία της περιοχής, μόνο ομοιογενές δεν χαρακτηρίζεται. Η προσωπική μου αίσθηση ειναι ότι στο Μάτι ένα sms του 112 είτε δεν θα είχε καμία επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα είτε θα έκανε χειρότερα τα πράγματα, ειδικά αν ακολουθούσε τις εντολές της αστυνομίας (και ποιου να ακολουθούσε δηλαδη;)
Η μαλακία στο Μάτι ήταν, όπως γράφτηκε εδώ και πολύ σωστά, πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς συμπεριφέρθηκαν όπως συνήθως και σύμφωνα με το σχέδιο, περιμένοντας η Μαραθώνος να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη. Όταν πήραν χαμπάρι πως τα ίδια τα γεγονότα τους είχαν ξεπεράσει, δηλαδή πως η φωτιά πήδηξε την Μαραθώνος, εκεί έγινε ο χαμός. Μέχρι να αλλάξουν οι εντολές, η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα, σε χρόνο που ήταν δεν ήταν 20 λεπτά (και εδώ ειναι η αναλογία με την 11/9: οι Αμερικάνοι λειτούργησαν όπως λένε οι σχετικές οδηγίες για κάθε αεροπειρατεία μην δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι τους σκάσανε 4 τέτοιες ταυτόχρονα, κάτι πρωτοφανές (εμείς είχαμε εκτεταμένη φωτιά σε δύο κατοικημένες περιοχές σχεδόν ταυτόχρονα γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο). Περίμεναν να παει το αεροπλάνο σε καμια Κούβα και μετά να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Όταν έπεσε το πρώτο παθανε κοκομπλόκο. Στο δεύτερο νομίζω πως βγήκε και η no fly οδηγία που μάλλον τα έκανε χειρότερα τα πράγματα. Το τρίτο τους είχε ακόμα ζαλισμένους. Ε το τέταρτο είτε το έριξαν οι επιβάτες είτε όχι δεν είχε και τόση σημασία, θα το έριχνε ο στρατός)

(1) Πάντα θυμάμαι έναν ηλίθιο στην Βασική Εκπαίδευση που είχε ρωτήσει τον Επιλοχία γιατί δεν χρησιμοποιούμε σιγαστήρες στις μάχες εκ παρατάξεως. Γιατί γίνεται της πουτάνας ήρθε η απλουστατη απάντηση, τα αυτάκια σου θα υποφέρουν έτσι και αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

aeisixtir