Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

ΝΔ ε;

Εισαγωγη:

Απαραιτητη (ιστορικη κυριως) εισαγωγη πριν αρχισουμε να μπλεκουμε τα μπουτια μας. Εκτος απο βαρετη και μεγαλη εχει την μικρη χρησιμοτητα να μου δωσει επιχειρηματα για το τελος. Αν βαριεστε προχωρήστε αμεσα στα πεδια σπεκουλαρισμα, και που το παω.

Η πολιτικη γενικως, και ιδιαιτερα στην Ελλαδα, ειναι κυρίως συνάρτηση της κουτάλας. Οι αποπανω μαζι με τους ημετερους τρωνε εκμεταλευομενοι τους αποκατω. Στα πιο "προοδευτικα" καθεστωτα οι αποπανω, τρωνε μεν, αλλα κοιτανε να μην πεθανουν της πεινας και οι αποκάτω γιατι αυτοι οι αποπανω εχουν παρει πρεφα πως αν οι αποκατω ψοφολογησουν μετα δεν θα ειναι αποπανω κανενος. Οι "μεταρρυθμισεις" πρωτευοντως ειναι νεοι τροποι εκμεταλευσης του ποπολου με τροπο που δεν θα φαινεται πολυ. Το όριο παρέμενε η συνεκτικοτητα του κοινωνικου ιστου, γιατι αν ο κοσμος αγανακτούσε τότε μπορει το κόλπο να επαυε να δουλευει και να είχαμε θέματα. Αναλογα με τις περιπτώσεις και την ισχυ των παραμαγαζων εξουσιας (εκκλησια, ΜΜΕ) η κοινωνια μπορουσε να αντεξει διαφορετικες βαθμιδες οικονομικης “καταπιεσης”.


Στην Ελλάδα ιδιαιτερα, και αυτος ειναι ο λογος που εφαγε το κεφάλι του ο Καποδίστριας, το ολο μοντελο δεν εχει ξεφυγει και πολύ από το φεουδαρχικο μοντελο της επικυριαρχιας. Ήτοι ο "πρωθυπουργος" ειναι μεν απολυτος αρχων (πιο πολύ δρα σαν συνταγματικος μοναρχης ή τύρρανος αρχαιοελληνικου τυπου παρά σαν αιρετος ελεγχόμενος άρχοντας) αλλά οφείλει να δίνει “φέουδα” στις οικογενειες που ειναι υποτελεις του και τον στηριζουν στην εξουσία. Δεν ειναι τυχαιο πως πενήντα σογια κουμανταρουν την χωρα εδω και χρονια και τα σογια αυτα ανήκουν στις παραταξεις/κόμματα που εναλλάσονται στην εξουσία.
Εξαιρεση σε τουτο το μοντελο πρεπει να ειναι ο Αλαβανος, που ειναι μεν απο σόι, αλλά παράτησε τον "χωρο του" (υπουργος της Ενωσης Κεντρου δεν ηταν ο μπαμπας;) και πηγε πολύ αριστεροτερα. Κριμα γι αυτον, γιατι με αυτον αρχηγο πχ το ΠΑΣΟΚ θα εβγαζε 60%, καλο ομως για την αριστερα που οταν χρειαστηκε εναν ικανο ηγετη ηταν εκει να της δωσει φιλί ζωής (και ακομα πιο κριμα και γι αυτον και για την αριστερα που τα εκανε ολα μπουρδελο το τελευταιο διαστημα, αλλα για την αριστερα η προσφορα του παραμενει μεγαλη και το προσημο αναγκαστικα θετικο).

Διαχρονικος φύλακας όλων αυτών ήταν και παραμένει η εκκλησία (της οποιας η δουλεια ειναι διαχρονικα η ιδια με αυτην που ειχε στην τουρκοκρατια, να "ηρεμει" δηλαδης τον λαο ενω παράλληλα να μπορει να δρα ως εξουσιαστικο παραμαγαζο), γι αυτό ακόμα και οι "αριστεροι" του ΠΑΣΟΚ της πήγαιναν κόντρα μονο στα λόγια, ή και καθολου, με μερικες τιμητικες εξαιρεσεις (ευκολο πχ Αποστολος Κακλαμανης).
Ακομα και οταν εγινε το θεμα με τις ταυτοτητες (θεωρουμενο σημερα και αυτονοητο και ασημαντο, ουτε ο εθνικαρας Καρατζαφερης δεν το ειχε στην ατζεντα του), στην ουσια η εκκλησια δρωντας φεουδαρχικα προσπάθησε απλα να αλλαξει ηγεμονα πιστευοντας πως τρωει λίγα απο τον παροντα. Δεν της περασε, αλλά πηρε χοντρες φοροαπαλλαγες ενδιαμεσα (απο τον Σημιτη) και σταματησε να τσιριζει διοτι το ζητουμενο (η κουταλα) ειχε επιτευχθει και το προσχημα (οι ταυτοτητες) δεν ειχε πλεον χρησιμοτητα. Δεν ειναι τυχαιο πως κατοπιν η ΜΚΟ "Αλληλεγγυη" πηρε πακτωλους χρηματων οι οποιοι απλα εξατμιστηκαν.

Παντα αυτες οι οικογενειες και οι εκλεκτοι τους "μασαγαν" το κατιτίς τους. Οταν καποιοι το παρακαναν παραμελώντας υπερβολικα τους πολιτες, έρχονταν οι επόμενοι που μάσαγαν με την σειρά τους, αλλά....λιγοτερο έτσι ώστε να γίνεται και κάτι, οπως κανενας δρομος ή κανενα σύστημα υγείας, ετσι και αλλιως τα δημοσια εργα εν Ελλάδι ειναι το χρυσό κουτάλι για τα λαμόγια και ας μην ξεχνάμε το όριο που θέσαμε αρχικα, δηλ την διατηρηση καποιας κοινωνικης συνεκτικοτητας αρα και του υπαρχοντος status quo. Δηλαδή, κάνουμε και κάτι, αλλά συνήθως το κόστος βγαίνει τριπλάσιο του αναμενομενου ή έστω αυτού που πληρώνουν άλλες χώρες για την ιδια δουλεια - και τρωνε και 5 φραγκα οι δικοι μας ανθρωποι.
Η αλλαγή που έφερε το ΠΑΣΟΚ στα ήθη μας στα μακρινα 80's ήταν πως εκεί που "τρώγανε μονο οι δεξιοι", το ΠΑΣΟΚ πρότεινε "να τρώνε όλοι", αλλά ξέχασε να προτείνει ποιού τα φράγκα θα τρώγανε, και όταν μασάνε πολλοί αναγκαστικά μασάνε περισσότερα. Όταν οι Έλληνες ανακάλυψαν μετά απο 8 χρόνια πως τρώγανε δανεικά και μόνο έσπευσαν να το αλλάξουν. Οι επόμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να πληρώσουν τα δανεικά αυτά. Η νέα ελιτ (τα νεα σογια - παραμαγαζα εξουσιας που αναδυθηκαν ειτε σε κοντρα ειτε σε συνεργασια με τα παλια) ομως που ειχε προκυψει ήθελε νέα και γερή μπάζα. Το κακό που έχουν οι γιάπηδες είναι πως μπορουν να γίνουν πολύ πιο κυνικοί και αδιαφοροι για το "γενικοτερο ή/και μακροπρόθεσμο καλό" μπροστά στο κέρδος σε σχέση ακόμα και με τους φεουδαρχικού τύπου νομείς της εξουσίας. Τέτοιοι τύποι ευθύνονται για την σημερινή οικονομική κρίση. Το κόλπο έγινε με το χρηματιστήριο που αποτελεσε την βιαιοτερη αναδιανομη εισοδηματος που είχε γίνει ποτε σε αυτήν την χώρα. Μια νεα γενια νεοπτωχων ξεφύτρωσε απο το πουθενα και μια κοινωνικη κριση αρχιζε σιγα σιγα να σκαει μυτη εκ νεου στην Ελλαδα.

Η κυβερνηση της ΝΔ το 2004 ΔΕΝ προέκυψε επειδή το "φασμα" μετακινηθηκε δεξιοτερα. Εχω πει και το ξαναλέω πως το 60% περίπου των Ελλήνων ανήκουν στην καλούμενη (απο εμένα) αστική κεντροδεξια.
Απο αυτους αρκετοι (αλλα οχι τοσο αρκετοι ωστε να βγαλουν "καθαρη δεξια" κυβερνηση) ειναι οι "παλαιοί" ή "λαϊκοί" δεξιοί (πατρις θρησκεια οικογενεια κτλ. Τυπικοι εκπροσωποι τους στην ΝΔ ο Βυρων, ο Νομάρχης και ο Γιακουματος και πολλοι βουλευτες -"ιστορικα ονοματα") πολλοί εκ των οποίων μπορεί ακόμα να θεωρούν την χούντα "επανάσταση", τον εμφύλιο "συμμοριτοπόλεμο" κτλ. Απο τους υπολοιποι αρκετοι εχουν σχετικα πιο προοδευτικες αντιληψεις, πιστες σε ενα κοσμικο κρατος "δυτικου τυπου", με κάποια μικρή κοινωνικη πολιτική, (τουλάχιστον) τόση ώστε να συντηρειται η κοινωνικη ηρεμια. Αυτοι ειναι "δημοκρατες", αστοι, πιθανων "αριστερων καταβολων" κτλ κτλ.

Σημαντικο μερος αυτων των αχρωματιστων κεντροδεξιων περιφερεται μεταξυ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πρακτικα καθοριζει τον εκαστοτε κυβερνητη. Αυτοι ειναι και ο ζητουμενος "μεσαιος χωρος" που ΔΕΝ εχει συγκεκριμμενη ιδεολογικη ταυτοτητα, ειναι κυριως αστικος πληθυσμος, δεν ψηφιζει οπαδικα, κοιταζει κυριως το συμφερον του και ενιοτε κοιταζει και τα προσχηματα (ε δεν θα γινουμε και Ιραν!), κάτι δηλαδή σαν τον ψηφοφορο του ...σύριζα στο πιο βολεψακίστικο:)

Μετα το πανηγυρι με το χρηματιστιριο και την αισθηση σαπιλας, ανευθυνοτητας, λαμογιαρισματος, αμετροεπειας και κομπινας που ανεδινε το Σημιτικο ΠΑΣΟΚ (που ειχε βγει ως "διαχειριστης" και τα εκανε μανταρα) πολύ λογικά έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στο άλλο κομμα wannabe φορεα εξουσιας, την ΝΔ του Κ. Καραμανλη. Δεν εμπιστευτηκε τοτε ο "μεσαιος χωρος" την Νεα Δημοκρατια. Φοβηθηκε το ΠΑΣΟΚ και της εδωσε την ευκαιρια να αποδειξει πως ειναι διαφορετικη. Κυριως εμπιστευτηκε τον Καραμανλη επειδής:
* "ειχε ονομα", δηλ ήταν ιδανικος υποψηφιος του παραδοσιακου μοντελου, αλλά κυρίως ήταν εμφανές πως οι ισχυρες οικογενειες τον στηριζαν, μαζί και ο "λαός" τους. Ποιος ηξερε την υπαρξη του Καραμανλη jounior πριν παρει την αρχηγια της ΝΔ; Και μην ξεχναμε πως οι διαδικασιες στην ΝΔ ηταν "πιο νορμαλ", μεσα απο συνεδριο δηλαδη και οχι μπατε σκυλοι αλεστε. Ηταν ομως και πολυ πιο ελεγχομενες απο τα παραδοσιακα τζακια
* δεν ειχε ακουστει γι αυτον τιποτε (ασχημο, αλλα και γενικοτερα) ποτέ, αρα δεν ειχε καει και δεν ηταν λαμογιο
* φαινοταν τιμιος και κυρίως χαμηλων τονων. Φαινομενα τυπου "αγανακτισμενων" Καλαμποκηδων που φοβοντουσαν οι αστοι, λογικα με τον Καραμανλη θα εξελιπαν (οπως και έγινε. Επισημα βασιλοχουντικα βαριδια της ΝΔ ξηλωθηκαν και εμειναν οι ακινδυνοι για να μην τρομαξουν και φυγουν οι γιαγιαδες). Ο Κωστας ειχε δειξει πως δεν δισταζε να συγκρουστει με το εσωκομματικο "κατεστημενο" προκειμενου να τους κανει ανθρωπους - και να τους δώσει και την πολυποθητη πλειοψηφια. Οι "πατριωτικοι" που μετρουσαν τα κουκια ετρεμαν πως οι τοτε κινησεις στερουσαν απο την "παραταξη" πολλες ψήφους. Η πραγματικοτητα εδειξε πως η παραταξη τους ανεβηκε μολις έφυγαν αυτοι. Η δε δημιουργια του ΛΑΟΣ επετρεψε στην ΝΔ να δειξει ενα πιο πολιτισμενο προφιλ και έστειλε προς τα εκεί αρκετή σαβούρα.

Ο κοσμος αυτος λοιπον του εδωσε την ευκαιρια. Μετα μαλιστα απο μια καργα αποτυχημενη τετραετια Σημιτη του έδωσε αυτο που ειχε δωσει μονο στον Αντρεα το 1981. Λευκη επιταγη. Ανετα ο Κωστας μπορουσε να στησει γκιλοτινες στην πλατεια συνταγματος αν ηθελε. Ακομα και ο πασοκικος τυπος του εκανε αβαντες. Ακομα και οι αριστεροι τον ηθελαν γιατι με το ΠΑΣΟΚ ασφυκτιουσαν (εχω ξαναγραψει πως σε καποια φαση "φαινοταν" σχεδιο να φανε το ΠΑΣΟΚ οι μεν απο αριστερα οι δε απο δεξια).
Ακομα και μετά την πρωτοφανή επίδειξη ανικανότητας το καλοκαίρι του 2007 η ΝΔ δεν ειχε χάσει το "ηθικο" έρεισμα. Πολλοι θυμοντουσαν το ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν καθόλου σίγουροι πως το "βαθυ πασοκικο κρατος" δεν ειχε βαλει και αυτο το χεράκι του (για να μην παρεξηγουμαστε. Αυτο δεν εχει να κανει με το ΠΑΣΟΚ σε επιπεδο ηγεσιας, αλλα με μερος του "κοσμου" του σε επιπεδο ενστικτων, και πριν μου πειτε οτιδηποτε δηλωνω ευθαρσως πως το ειδα ιδιοις ομμασι. Νταξ', δεν εφτανε για να δικαιολογησει το μπουρδελο, αλλα ηταν υπαρκτο και εδωσε στο γενικοτερο φαντασιακο το ζητουμενο προσχημα) και έδωσαν συγχωροχάρτι και νέα ευκαιρία στον Καραμανλή, ελπίζοντας πως θα είναι λιγότερο λαμόγιο αυτός και οι δικοί του, εστω και χωρις την λευκη εντολη του 2004 που ειχε σπαταλήσει. Ακομα και τότε ο Καραμανλης, με τριαμιση χρόνια καθυστερηση μπορουσε να κόψει κώλους (με την «καλη εννοια» του όρου, ήτοι να ρίξει χοντρες σφαλιάρες στα λαμόγια και στην κακοδιαχείρηση).

Ολοι δεχτηκαν πως.....μέχρι το 2007 "μαθαινε", έκανε το αγροτικό του ο άνθρωπος. Το μόνο που έλπιζε αυτός ο μεσαίος χώρος ήταν πως οι νεοδημοκράτες πλεον θα δούλευαν και λίγο με στόχο το "γενικοτερο καλο", πως επιτελους κάποιοι παρανομουντες πολιτικοι και παραπολιτικοι θα έμπαιναν φυλακή (σπαζοντας την ατιμωρησια που ειχε επιβαλλει και νομοθετικα το ΠΑΣΟΚ) και πως σιγά σιγά οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοικηση θα άρχιζαν να αποδιδουν, ή αλλιώς πως το διοικητικο, οικονομικο και κοινωνικο μας χασμα απο την υπολοιπη ΕΕ θα μειωνοταν περισσότερο από το "ελάχιστα ανεκτό" που έχουμε σήμερα.

Δεν ξερω κατα ποσο αυτα θα γίνονταν αν κυβερνουσε η ΝΔ άλλα 4 χρόνια. Δεν είχε κάνει τίποτε πειστικο στα πρώτα τρία σε αυτην την κατευθυνση. Οσο μαγκας και cojone-ατος ειχε φανει ο Κώστας οταν ηταν στην αντιπολιτευση τόσο ατολμος φάνηκε όταν ήρθε στα πράγματα. Σε καμία περίπτωση, απ΄οταν πηρε την διακυβερνηση και μετα, δεν κονταροχτυπήθηκε με κάποιο τζάκι ή με έναν όμιλο συμφερόντων από αυτούς που λυμαίνονται τον τόπο. Ή όπου φάνηκε πως το κάνει ("Βασικος Μέτοχος") φάνηκε πως το έκανε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού, μιας και η προσπαθεια ηταν εξαρχης καταδικασμενη. Η αυστηρότητα του (όπως και του Σημίτη παλαιότερα) εξαντλήθηκε σε απεργους, εργαζομενους, φοιτητες και διαδηλωτες, τα εύκολα θύματα εντυπωσιασμού δηλαδής. Δεν τολμησε να εισπράξει φόρους απο τους έχοντες και έβαζε έμμεσους (που πολύ απλά χτυπάνε κυρίως τους μικρούς), όπως το ΦΠΑ. Δεν μπορούσε να δώσει αυξήσεις και ξαφνικά "θεωρήθηκαν" ρετιρέ οι μισθωτοί των 1500 και 2000 ευρώ με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι 700αρηδες να εμφανίζονται ευχαριστημένοι με κάποια μείωση των άλλων αντί να απαιτούν δικιά τους αύξηση! Μπορει λογιστικά το κόλπο να δούλεψε αλλά συνέβαλε στον διχασμό της κοινωνίας.
Το δε "βαρύ" και δυσκίνητο κράτος δεν είχε κανένα πρόβλημα. Οι διευθυντάδες-αποφοιτοι βοϊδοσχολής με 8ώρες εργασία/έτος των ΔΕΚΟ (αλλά και άλλων δημοσιων υπηρεσιων) συνέχισαν να παίρνουν τους παχυλούς μισθούς τους, οι μισθοι δεν ανεβαιναν (σε αντιθεση με όλα τα άλλα, ΚΑΙ τις τιμές "κρατικών" προϊοντων όπως το ρεύμα), τα stage συνεχισαν και πολλοί πολίτες "εκπαιδευονταν" για 5 και πλέον χρόνια δουλεύοντας ανασφάλιστοι και με απολαβές πείνας και γενικά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού άρχιζε να έχει χοντρο πρόβλημα διαβίωσης, ή μάλλον χοντρύτερο απο αυτό που ήδη ειχε λόγω των προηγουμενων κυβερνήσεων οξύνοντας το κοινωνικό πρόβλημα και την αίσθηση πως η κοινωνία δύο τρίτων του Σημίτη πηγαινε σε κοινωνία πενήντα-πενήντα.

Ακομα και έτσι ο Κώτσος άντεχε. Οι μεσαίοι τον στήριζαν και προσπαθούσαν να πείσουν εαυτούς πως "θέλει αλλά δεν μπορεί". Αυτα μέχρι την περσινή ΔΕΘ, όπου μέσα σε 5 λεπτά έχασε το "ηθικό" πλεονέκτημα και τον πηρε η κατηφόρα. Σου λέει μετά ο άλλος πως αμα καλύπτει τα λαμόγια δεν έχει και σημαντική διαφορά απο το ΠΑΣΟΚ, ασε που το ΠΑΣΟΚ (επι Αντρεα ε;) έδινε και κανα ξεροκοματο και για μας. Η νεα εντυπωση ήταν πως η διακυβερνηση της ΝΔ ήταν τελικά "εις οιωνος αριστος, ολα για την παρτη μας", και αυτή η πάρτη ήταν μόνο για τους λίγους ημέτερους ή για τους διαχρονικους που δεν τολμησε να πειράξει. Αντιστοιχες περιπτώσεις της πρώτης τετραετιας της ΝΔ ήρθαν στην μνήμη, όχι πλεον ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σαν περιπτώσεις κανόνα που συνειδητά αγνοήθηκε. Οι όποιοι καλώς και αποδοτικώς εργαζόμενοι (πχ Λιαπης, Στυλιανίδης) θεωρήθηκαν - και σωστά - πλέον εξαιρέσεις και όχι ο, δυνητικος έστω, κανόνας.


Η γνώμη μου ειναι πως είτε ο Καραμανλης "ήθελε" είτε όχι, απλούστατα δεν μπορούσε. Αλλά ο λόγος δεν ήταν ούτε η "καμένη γη", ούτε το "βαθύ κράτος", ούτε βεβαίως ο "στρατηγός άνεμος", αλλά η ίδια η παράταξή του και κυρίως η ηγετική του ομάδα, το καλούμενο περιβάλλον του. Η ίδια ομάδα που τον ανέβασε στην ΝΔ και τον έκανε εσωκομματικό κυρίαρχο, φέρνοντας τον "απο το πουθενα", η ίδια ομάδα που στάθηκε στο πλευρό του μέχρι να γίνει κυβέρνηση, η ίδια ακριβως ομάδα τον χαντάκωσε, μαζί την παραταξη του (who cares?) και την χωρα (εδω νοιαζομαστε περισσοτερο οσο να'ναι). Ποια ειναι αυτη η ομάδα; Μα οι "λιγοτερο ακραίοι" της ΝΔ, ο "ευρωπαϊκος" Καραμανλικός χώρος, τα τζάκια που ήρθαν στα πράγματα από τον Καραμανλή senior μαζι με τους τοτε νεολαίους ή σχεδόν νεολαίους. (φανταστείτε να ήταν οι πιο "παραδοσιακοι δεξιοι"! Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας!)
Οι οικογένειες αυτες έψαχναν απεγνωσμένα έναν άκαυτο, νεαρο, αμιγώς ευρωπαϊστή (οχι με την εννοια του αντιαμερικανισμου, αλλα με την εννοια να γινουμε καποτε σοβαρη χωρα ρε γαμωτο, να παραμυθιαστεί και ο μεσαίος χώρος) και ικανό πολιτικό για να τις οδηγήσει ξανά στην γη της επαγγελίας και στην κουτάλα, για να μην ξεχνιομαστε. Το μόνο που τους έλειπε ήταν η στήριξη της νέας γενιάς στελεχών που δεν είχαν κυβερνήσει μέχρι τοτε. Α. Σπηλιωτοπουλος, Στυλιανιδης, Ζαχοπουλος, Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Τσιτουρίδης, Μαγγίνας και λοιποί μπήκαν στο κόλπο και στήριξαν τον αρχηγό όσο μπορούσαν. Οι περισσότεροι εξ' αυτών ήταν φίλοι του απο τα νεανικά χρόνια και όλοι ήταν "καραμανλικοί". Παλιοι Καραμανλικοι, μπροστα στο φόβο της Ντόρας, συνετάχθησαν και δεν ξανακουνήθηκαν (οπως ο Εβερτ και ο Παυλόπουλος πχ). Όλοι αυτοι μαζί ηταν οι κολλητοί του και η ομάδα του. Σε αυτην την ομαδα μπήκαν έγιναν προσθαφαιρέσεις και κόλλησαν ο Ρουσσόπουλος και οι επανερχομενοι Αβραμοπουλος και Σουφλιας ενώ για ένα διάστημα απομακρύνθηκε ο Α. Σπηλιωτόπουλος.

Περιττό να πούμε πως απέτυχαν πολιτικά μιας και οι περισσότεροι εξ' αυτών αποδείχθησαν είτε ανικανοι, είτε απλοί κλέφτες είτε και τα δύο, και μάλιστα με πολύ περισσότερο αμετροεπή και χυδαίο τρόπο απ 'ότι οι πράσινοι προκατοχοί τους. Κοινώς είχαν το "διαχειριστικο" επιχρισμα, αλλά παρέμεναν είτε "δεξιοι παλαιας κοπής" (βλ. κουταλα και μονο κουταλα) είτε απλοί απατεώνες, είτε (συχνότερα) και τα δύο. Με αυτους για κολλητούς και ομαδα εμπίστων ο Καραμανλής έδινε λαβές στο «και να θέλει δεν μπορεί». Πόσο μάλλον όταν …άρχισε να τους καλύπτει! Το περίεργο ειναι πως οι μεγαλύτεροι ή σχετικά μεγαλύτεροι σε ηλικία (Σουφλιάς, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης) ήταν πιο συνεπείς στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου και λιγότερο προσηλωμένοι στην πάρτη τους. Τα νέα και (θεωρητικά) πιο ιδεολόγα στελέχη όμως τα έκαναν μαντάρα, με λίγες εξαιρέσεις.

Η όλη δαιμονοποίηση της εξέγερσης του Δεκέμβρη (την οποία δεν ξεκίνησαν αυτοί, αλλά μπήκαν στο χωρό κατόπιν), καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης της βεβαίωσαν τους πάντες πως η ΝΔ δεν θα βγαλει πολλές παρελάσεις ακόμα. Καταφερε μέσα σε ένα μήνα:
* να δαιμονοποιησει μέρος των πολιτων του κράτους,
* να διχάσει την κοινωνία στρεφοντας πολιτες εναντιον πολιτων και δινοντας "αθελα του" το πρασινο φως σε "αγανακτισμενους πολιτες" να παρουν το νομο στα χερια τους. Τετοια πραγματα στην Ελλαδα ειχαν να γινουν απο την εποχη του Καλαμποκα. Άλλο πράγμα το πλίατσικο, η κλοπη και οι βανδαλισμοί (αλλά και η αστυνομική αυθαιρεσία) και άλλο η αυτοδικία ή η επιβολή προσωπικού δικαίου απο ροπαλοφόρους κατσαπλιάδες.
* να ακολουθήσει (αργότερα) την ακραία γραμμή Καρατζαφερη κάτι που άρχισε να παραξενεύει τους κεντρώους. Το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο έξυπνα (πλην Πάγκαλου αν θυμάμαι καλά) δεν προέβει σε χαρακτηρισμούς προς καμία κατεύθυνση και απλά ζήτησε "να τηρηθεί η τάξη" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
* Αυτο είχε σαν συμπέρασμα ο Κώστας να πείσει τους "μεσαίους" πως πλέον δεν υπήρχε ικανότητα στον τιμονιέρη.

(παρενθεση. Ειρωνικό είναι πως ενα περίπου χρόνο πριν πέσει η χούντα είχαμε εξέγερση. Η χούντα έπεσε μόνη της (παρέδωσε δηλ την εξουσία) όταν ανακάλυψε πως δεν μπορούσε να χειριστει τα αδιεξοδα που η ίδια είχε δημιουργήσει. Κλείνει παρένθεση)

Το πραγμα μετα τσουλαγε συνεχεια κατηφορικα. Κανενας ανασχηματισμος δεν το εσωνε εκτος και αν επαιρνε ο Κώστας επιτελους την αποφαση να συγκρουστει μα κάποια απο τα παλια ή νέα τζακια που είχαν απλωθεί παντου στην δημοσια διοικηση, και κυρίως χωρις να παράγουν κάποιο έργο χρήσιμο στον πολίτη. Οσα ξηλωματα, παραπομπες η τιμωρίες συνέβαιναν (ειναι φυσιολογικο να υπάρχουν παρατυπιες σε μια διακυβερνηση. Αυτο που νοιαζει τον κοσμο ειναι η αντιμετωπιση τους) είτε αργούσαν χαρακτηριστικά, είτε δεν συνέβαιναν ποτέ, είτε απλά το όλο πράγμα κουκουλώνονταν. Αυτο θα δούλευε (και δούλεψε στις αρχες) όσο η γενικότερη διακυβερνηση είχε το δικαίωμα απο τον κοσμο να αυτοχαρακτηρίζεται ηθική. Όταν ο κόσμος της το έκοψε (δειχνοντας μεχρι τότε τρομερη υπομονη) το όλο πράγμα άρχισε να φωνάζει.

(νέα παρένθεση: Κανονικά μια κυβέρνηση δεν θέλει να χαρακτηριζεται ηθική, αλλά αποτελεσματική ή μάλλον αποτελεσματικότερη από τις προηγούμενες και αυτό δείχνει που έχουμε φτάσει, το αυτονόητο θεωρείται προτέρημα.)

Απο τα τελευταια απο τα πολλα καρφια στο φέρετρο της ΝΔ ήταν οι φετινες πυρκαγιες. Ουτε η δικαιολογια του "πρασινου κρατους", ουτε των "ξενων δυναμεων" (που δεν στεκουν σε οποιον έχει iq πάνω απο 80 ή έχει απλα μάθει τις ελλείψεις σε προσωπικο και οργανωση της πυροσβεστικής και της πολιτικης προστασιας), ούτε καν ο σύριζα δεν μπορουσαν να μειώσουν το μέγεθος κατάρρευσης του κρατικου μηχανισμου. Και οχι σε επιπεδο πυροσβεσης, αλλά σε επίπεδο πρόληψης, εκεί που φαίνεται το εμπρακτο κρατικο ενδιαφερον.

Και μετα προκυρηχθησαν εκλογες. Και εγινε και ντιμπειτ. Δυο μαλιστα. Οπου ο Καραμανλης ειπε ψεμματα εν γνώση του δυο φορες. Πρωτη, οταν ισχυριστηκε πως τα stage είναι "κοινοτικοι ποροι" και δευτερη όταν κατηγορησε τον ΓΑΠ για "αποχαρακτηρισμο" δασικων εκτασεων που αργοτερα αποδειχθηκε πως ήταν ...ένα χωριό. Και τα δύο ψέμματα ήταν πανεύκολο να απεκρουσθουν και έγινε αυτό μόλις την επομενη μέρα και στις δύο περιπτωσεις


Αρχίζει το χοντρο σπεκουλαρισμα:

Η υποψια μου παραμενει πως ο Καραμανλης ηταν περισσοτερο ανακουφισμενος απ΄ότι θα ήταν αν έβγαινε τελικά. Όλη η προεκλογική περίοδος του ήταν αυτοκτονική. Μπήκε στη τελική ευθεία με -5% και όλοι περίμεναν μια νεοδημοκρατική συσπείρωση που θα τον έφερνε σε κατασταση "διαχειρισιμης ήττας". Αυτός, ξεκινώντας από την νέα του ομιλία στην ΔΕΘ, άρχισε σιγά σιγά να αποδομεί οσο απο το "μεσαιοχωριτικο" προφιλ του ειχε μεινει. Απο το ντιμπέιτ και μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Με δηλωμένο λόγο εκλογών την κατάσταση της οικονομίας (κάτι για το οποίο ποτέ δεν έδωσε πειστική απάντηση. Ηταν στην μέση της δεύτερης θητείας του και ζητουσε εντολή για να κάνει αυτά που ευαγγελιζόταν το.....2004, μόνο με πολύ πιο αντιλαϊκό πλαίσιο, αρα και αντικοινωνικο σε εναν κοινωνικο ιστο που ηδη παρουσιαζε σημάδια φθοράς) αυτός μίλαγε για το ...πανεπιστημιακο άσυλο, τις εργατικές ηγεσίες που τον εμπόδιζαν (!), την λαθρομετανάστευση και άλλα τέτοια, σημαντικά (;) μεν για μερικούς, αλλά άσχετα με την κηρυξη των εκλογών, ούτε και αποφασιστικά στην προσέλκυση κεντρώων ψήφων, ούτε τελικά σημαντικά εμπόδια σε μια σοβαρή, αποφασιστική και κυρίαρχη κυβέρνηση. Άσε που οι δεξιοι-δεξιοι αυτα τα ακουγανε εδω και καιρο απο τον Καρατζαφέρη. Οι ρέστοι απλά άρχιζαν να αναλογίζονται αν θα τους άρεσε να ζουν υπο το καθεστως φόβου σε ένα αστυνομικο κράτος.
Ο "μεσαιος χωρος" εψαχνε να βρει μια δικαιολογια να ψηφισει ΝΔ και δεν εβρισκε καμια, οχι απο τον "πολεμο" των τριτων αλλά απο την ιδια την συμπεριφορα του κυβερνωντος κομματος, και του πρωθυπουργου συγκεκριμμενα. Ειχε χασει που ειχε χασει το "ηθικο ερεισμα" εχασε και το επιχρισμα σοβαρότητας που του ειχε μεινει. Ακομα και στο τελος δεν τολμησε να βγει και να πει αυτο που ελπιζαν πολλοι πως θα ελεγε. "Ηθελα, αλλα δεν μπορουσα, διοτι φταιει ο ταδε και ο ταδε και ο δεινα και ας ειναι και απο το σπιτι μου μεσα". Ετσι μπορει να παραμυθιαζε τον μεσαιο χωρο εκ νεου και να επαιρνε ξανα την παρτίδα, ή έστω να το ζόριζε λίγο, αλλα ηταν απαραιτητο να εκκαθαρισει εκ νεου το κομμα του, κατι που δεν εκανε παρά μόνο στο ελάχιστο με την κατάρτιση των ψηφοδελτιων. Θεωρώ πως αν διέλυε τους πάντες και έβαζε μόνο νεολαίους ή εξωκομματικους στα ψηφοδέλτια, με εξαιρέσεις όσους ελάχιστους δικούς του και εμπιστοσυνης του είχαν μείνει, θα πήγαινε καλύτερα, μπορει να κέρδιζε κιόλας, μιας και θα έδειχνε πως επιτέλους πήρε τις αποφάσεις του.

Ειπαμε και στην αρχη πως η εξουσια στην Ελλαδα ειναι συνώνυμο με την παρουσια τζακιων. Αυτα τον ανεβασαν και τον στηριξαν, αλλα στα τελειωματα της θητειας του ειχαμε το εξης παραδοξο. Ενω ειχε αποτυχει να κρατησει τις ισορροπιες και να ειναι αυστηρος στους υποτελεις του, κανένας δεν τολμουσε να αμφισβητησει την πρωτοκαθεδρια του. Στο κομμα παραμενει πανισχυρος και σχετικά ανεξάρτητος πλεον απο τις οικογενειες. Παρ' όλα αυτά δεν τόλμησε ποτέ να τους πάει κόντρα "για το καλο του τοπου". Ακομα και με ηττα τετοιων διαστασεων (η διαφορα εφταστε στο 10,5%) κανενας δεν ηθελε να φύγει ο Καραμανλης κατι που κάνει ακομα πιο εκκωφαντικη για μενα την κυβερνητική του αποτυχια γιατι τελικα ανακαλυπτουμε πως πιθανον να μπορουσε αλλα να μην ήθελε. Δεν συγκρουστηκε με τα παραμαγαζα εξ αρχης και ετσι "εδωσε θαρρος στον χωριατη". Οχι μονο αυτο αλλα οποτε καποιος δικος του του ελεγε πως "παμε στραβα", συνηθως θεωρούνταν ... προδότης (περιπτωση Τατουλη). Τελικά, μαλλον και ο ιδιος ο Κώστας ήθελε να φύγει γιατι έβλεπε πως δεν μπορούσε να δουλεψει πλέον η ίδια η ηγετική ομάδα εκει που είχαν φτάσει τα πράγματα και δεν μπορούσε πλέον ούτε να ξηλώσει αλλά ούτε και να εμπιστευτεί κανέναν.


(ξανα παρένθεση. Η όλη φάση, όπως την κρίνουμε τώρα, είναι πως φαινεται σαν ο Καραμανλης και ο Σιουφλιάς αποφάσισαν στις αρχές Σεπτέμβρη να εξαφανιστούν μέσα σε ένα μήνα. Και το έκαναν με τόση σπουδή σαν να ήταν υποχρέωμενοι να το κάνουν. Και τα κατάφεραν. Δεν ειναι δικό μου, ειναι του brother, αλλά με αρέσει)

Κοιταζοντας τα αποτελεσματα των εκλογων και τις απουσιες που αναμενομενα εχει η ΝΔ θα ελεγα πως αυτη η καθιζηση μονο καλο μπορει να της φερει. Ισως και ετσι να εξηγειται και η ανακουφιση Καραμανλη. Αφου δεν μπορεσε να τους ξηλωσει ως κυβερνητης, φροντισε να...ξηλωθουν εκλογικα. Μετρήστε απωλειες (για καθε λογο, είτε δηλ εμειναν ασταυρωτοι είτε δεν μπηκαν στα ψηφοδελτια είτε παραιτηθηκαν): Σουφλιάς, Αλογοσκουφης, Πετραλια, Ζαγορίτης, Κασσίμης, Παπακώστα, Σταύρου, Φώλιας, Σούρλας, Καλαντζάκου, Ορφανός, Αχ. Καραμανλής, Τσιτουριδης, Βουλγαρακης, Μαγγινας, Βαληνάκης και αλλοι πολλοι. Μπορουμε να πουμε πως έγινε ένα θετικό άδειασμα της ΝΔ καθως επεσε χοντρη κρισαρα. Ο Γιακουματος και ο Βυρωνας εμειναν, αλλα λογικα στις επομενες εκλογες οι περισσοτεροι οπαδοι τους θα....βρισκονται σε αλλη διασταση υπαρξεως ή πιο σωστα σε διάσταση μη-υπάρξεως.

Ότι δεν καταφερε να κάνει όσο ήταν κυβέρνηση ο Καραμανλής, το κατάφερε μέσα σε ένα μήνα με την προεκλογική εκστρατεία που έκανε. Πιο πολλα στελεχη «παλαιάς κοπής» ή απλά από αυτούς που "πλήγωσαν την παράταξη", "απομακρύνθηκαν" από τους εκλογείς παρά από τον ίδιο (ενταξει, δεν λεμε πως η κρισάρα ήταν τέλεια, αλλά μαζί με τα ξερά θα κάψεις και κανα χλωρό ή μπορεί να γίνει και το ανάποδο, δηλαδής τιποτε ξερόχορτα να ξεχαστουν μεσα στην....πρασινάδα). Οι περισσότεροι υπουργοί του δεν μπαίνουν στην νεα βουλή (θυμηθείτε πχ ποσο καλό έκανε στο ΠΑΣΟΚ η εξαφάνιση Σημιτη, Λαλιώτη, Τσοχατζόπουλου και αλλων χαριτωμένων), το κομμα «τιμωρηθηκε» και εχει την ευκαιρια να ξυρισει τους υπολοιπους «λογω αναγκαιων συνθηκων» και να βγει καθαρο και αλώβητο μέσα από ένα συνέδριο – κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Μπορει τα ποσοστα της ΝΔ να έπεσαν, αλλά μπορεί να βγει «ηθικά» κερδισμένη από αυτό το πατατράκ.



Που το πας ρε συ;
(και μας ζαλιζεις τοση ωρα;)

Η ΝΔ πρεπει να βγαλει αρχηγο. Αυτος θα πρεπει να αντεξει μια ή δυο τετραετιες πριν κυβερνησει καθώς πολύ δύσκολο είναι να αρθεί έτσι εύκολα ένα 44% και κατά κανόνα οι Έλληνες δίνουν 2 τετραετίες σε κάθε πρωθυπουργό. Ενδιαμεσα θα πρεπει να τσιμπησει καμιά νεα ψηφο διοτι η ΝΔ ειναι γερασμενο κομμα. Δεν το λεω εγω το τελευταίο, οι δημοσκοποι το λενε. Οι μισοι περιπου ψηφοφοροι της ΝΔ ειναι απο 50 ετών και άνω και αυτο κατι λεει. Ο νέος αρχηγός πρεπει να εχει την εγκριση των "ισχυρων (καραμανλικων) γεροντων" οπως ο προηγουμενος, αλλα ο ίδιος να μην ειναι κατ΄αναγκη απο τζακι, ετσι για να δειξουμε πως αλλαζουμε τροπο σκεψης. Καλο ειναι να μην θεωρειται κεντρωος αλλα δεξιος μεν, σοβαρος δε (αϊντε βρες τον!) διοτι ο Καρατζαφερης καραδοκει. Επίσης να μην ειναι "μητσοτακικος" (βλεπετε πως στην δεξια, ακομα και οταν μιλαμε πολιτικα, αναφερομαστε πρωτα σε σογια και μετα σε ιδεες), να ειναι σχετικα νεος (για να αντεξει στον χρονο) και όχι άβγαλτος, δηλ να εχει είτε κυβερνητική θητεία είτε να είναι "αυτοδημιούργητος" είτε και τα δυο. Ο φόβος της ΝΔ είναι η διάσπαση καθως (όπως και το ΠΑΣΟΚ) συγκεντρώνει στοιχεία με διαφορετικές ατζέντες και προτεραιότητες, τους οποίους ενώνει η uhu που λέγεται κουτάλα. Αν όμως κάποιος εκφραστης μιας "ακραιας" τασης επικρατήσει, τότε είναι επικειμενος ο κινδυνος διάσπασης μιας και όμοροι χώροι (ΠΑΣΟΚ για τους κεντροδεξιους, ΛΑΟΣ για τους «παραδοσιακους» δεξιους) υπάρχουν και περιμένουν σαν έτοιμοι από καιρό. Δεν είναι τυχαίο που ο Καρατζαφέρης σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία έκοψε σχεδόν ολες τις ακροδεξιες του περικοκλάδες. Σε μερικά πράγματα μάλιστα ήταν προοδευτικότερος του Καραμανλή (πχ πρόταση για φορολογηση εκκλησίας). Σου λεει τους ακροδεξιους τους έχω έτσι και αλλιώς, δεν περιμένω λίγο μπας και φύγει κάποιο καθαρό δεξιό κομμάτι από την ΝΔ;

Ας περασουμε τους δηλωμενους ή περιπου-δηλωμενους υποψήφιους απο το κρας τεστ:


* Ντορα. Αναμφισβητητα η πιο ικανη και με ετοιμο προσωπικο μηχανισμο. Μειονεκτηματα:
α) ειναι κορη του Μητσοτακη. Κανονικά αυτό και μονο του έφτανε :))
β) ειναι γυναικα (γιατι εδω ειναι ΕΛλαδα)
γ) ειναι απο "τζακι" και
δ) θεωρειται και κεντρωα απο τους δεξιοι (που φτασαμε ρε παιδι μου). Και επειδης ο Καρατζαφερης προσδοκα να γίνει η ‘νέα Νέα Δημοκρατία’, "δυστυχώς" πρέπει να αποκλειστεί. Ασε που άλλος ένας "κληρονομικος" αρχηγος θα ηταν βούτυρο στο ψωμί του "αυτοδημιουργητου". Το εκλεκτικο συνέδριο, που θα ειναι το ίδιο που επελεξε τον Κ. Καραμανλη, και σε μεγάλο βαθμό ελεγχεται (;) απο τους...δημογεροντες δεν θα της δωσει την ευκαιρια, εκτός και αν ο ίδιος ο Κώστας την προτείνει έμμεσα ή άμεσα, κατι που ο ιδιος δεν φαινεται προθυμος να κανει
ε) Η διάχυτη πεποίθηση πως το 30% της ΝΔ ειναι "μητσοτακικοι" είναι πιο πολύ αποτέλεσμα χειρισμών της πραγματικότητας παρά αποτύπωση της πραγματικότητας της ίδιας.

Επισης η Ντόρα μπορει να έχει κληρονομησει την άκρατη φιλοδοξία του μπαμπά της, αλλά φαίνεται πολύ πιο ξύπνια και λιγότερο κατεργάρα από αυτόν, οπότε θα κινηθεί πολύ πιο έξυπνα. Τι να την κάνει την αρχηγία ενός κόμματος του 20%;

* Σαμαρας. Μου φαίνεται αδιανόητο. Ειναι που είναι φασιστόμουτρο "εθνικαρας", έχει προδώσει ήδη μια φορά την ΝΔ και βασικοτερο: δεν προκειται να πάρει ούτε μία "μεσαιοχωρητικη ψήφο" σε εκλογες. Το μονο που μπορει να κανει ειναι να περιχαρακώσει τους παραδοσιακους δεξιους. Αλλα αυτοι, μαζι με τα "άκρα" και την Χρυση Αυγη (και τον Βεργη και οσους θελετε μαζι) αποδεδειγμενα πλεον (και εδω αξιζουν μπραβο στον Καραμανλη που το απέδειξε περίτρανα) ΔΕΝ μπορουν να βγαλουν κυβερνηση. Αν θυμηθουμε και τις προσφατες χαζομαρες των υπαλληλων του με το μουσειο της ακροπολης και τον αγιασμό του ή την ιστορία με το μουσείο πάλι και τον Γαβρα, ή ακόμα την διοικητικη υπαγωγη του Ναου του Επ. Απολλωνα στην Μεσσηνία βγαινει το συμπερασμα πως παραμενει εκπροσωπος της χειροτερης δυνατης δεξιας παλαιου τυπου και η εκλογή του θα ήταν ένα πισωγύρισμα για την ΝΔ και πιθανον θα οδηγουσε στην εκμηδενιση της. Ακομα και οι πιο κορακοζώητοι ψηφοφοροι κάποτε πεθαίνουν!


* Αβραμοπουλος. Αναμφισβητητα εχει φατσα. Και λεγειν. Παραπερα δεν ξερω. Α, λέγεται πως ειναι ελαφρώς ψωνιο και ωραιοπαθής κατι που τον κανει (σε εμενα) συμπαθη καθότι ταιριάζουμε! Στο υπουργειο υγειας ομως λέγεται ότι παρεδωσε χαος και δεν ειναι απο τα "σπλαχνα" της παραταξης, οποτε δεν ξερω τι θα πουν οι δημογεροντες ή έστω τι θα πουν οι μέσοι ψηφοόροι της ΝΔ. Παραμένει ο λιγότερο «παραδοσιακός» υποψήφιος και μπορει να χτυπήσει το μεσαίο χώρο, αλλά να χάσει (χμμμ αλλά και να κερδίσει αν μυρίσουν κουτάλα!) την δεξιά-δεξιά. Εμενα μου αρέσει πάντως, παρόλο που λένε πως είναι όλο φρου φρου και αρώματα. Η λέξη "προδοσία" δεν κολλάει πάνω του, όπως στον Σαμαρά, διότι αυτός δεν έριξε καμία κυβέρνηση και ουδέποτε κατηγόρησε κάποιον απο τους τοτε κομματικους ηγέτες όταν έκανε την δικιά του κίνησημε το ΚΕΠ. Επιχειρησε να μετρήσει τις δυνάμεις του και κατόπιν μαζεύτηκε.

(ακομα μια παρένθεση. Οι "αποστασίες" έχουν διαβαθμίσεις. Άλλο φτιάχνω δικό μου κόμμα όταν είμαστε στην αντιπολίτευση διοτι διαβλέπω πως για την αρχηγία με τρώει η...επετηρίδα, άλλο παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω και παραχωρώ την θέση μου, άλλο ανεξαρτητοποιούμαι ως μονάδα (βουλευτής ή όχι) διότι διαφωνώ με την εφαρμοζόμενη πολιτική και άλλο εκβιάζω και τελικά ρίχνω μια κυβέρνηση έχοντας φτιάξει προσωπικό στρατο μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τα πάντα πλην του τελευταίου θεωρούνται "έντιμες" πρακτικες μέσα σε διαβαθμίσεις.)

* Πανικας Ψωμιαδης. Σοβαρα μιλατε τωρα; Βλεπε σχολιασμο περι Σαμαρα και μεσαίου χωρου και ακομα χειροτερα. Ασε που δεν είναι βουλευτης, οποτε πρεπει να βάλει εκπρόσωπο του στην βουλή και θα έχουμε τα χαζά του σύριζα σε κόμμα με 90 βουλευτές!


Συμπερασμα: Αν οι "μητσοτακικοι" υπαρχουν σε ποσοτητες που λενε οτι υπαρχουν (και προσωπικα το βρισκω χλωμο) παμε για Ντορα. Αν η "δεξια" απωλέσει το "πνεύμα" της παμε σε Αβραμό. Οι αλλες λυσεις ειναι αυτοκτονικες, εκτος και αν το ριξουμε στο χαβαλέ και ζητήσουμε υποψηφιότητα Πολύδωρα!


Αρα, λογικα ψαχνουμε για αλλον υποψηφιο. Αν τελικα η εκλογή παει σε συνεδριο (και οχι σε μη ελεγχομενη ανοιχτη διαδικασια), αυτος θα σκασει μυτη στις τελευταιες μερες πριν την εκλογή, αφου λαβει την εγκριση της δημογεροντίας και την αμεση ή έμμεση στηριξη της. Έτσι δεν ειχε γίνει και με τον Κώτσο; Δεν τον ήξερε κανένας, δεν τον περίμενε κανένας, τον πρότειναν οι "γέροντες" διοτι είχε τα "απαιτούμενα" χαρακτηριστικά (βλ εισαγωγη) και βγήκε πανηγυρικά. Το μονο που δεν είχε ήταν κυβερνητική εμπειρία (οι κακοι λένε και όρεξη να κυβερνήσει) και αυτό φάνηκε τελικά.

Εχω δυο τρεις ιδεες περι του καταλληλου προσωπου, αλλα δεν ξερω αν θα τους βγει η ισορροπια δυναμεων. Το πιθανότερο ειναι οι 2-3 αυτοι πιθανοί υποψήφιοι να στηρίξουν έναν από αυτούς δημιουργώντας τον πυρήνα μιας νέας ηγετικής ομάδας στη θέση αυτής που διαλύθηκε χρεωκοπημένη. Βοηθαω:
Ψαχνουμε καποιον που να ειναι:
* Σχετικα νεος
* Συγχρονος πολιτικος και οχι παλαιας κοπης
* Να ειναι και βουλευτης ρε παιδια!
* Να μην ειναι απο τζακι γιατι μας τα εχει πρηξει ο Καρατζαφερης που προς το παρον κανει ζημια χωρις να πολυωφελειται ο ιδιος αλλα το ΠΑΣΟΚ. Ασε που μετά ο νέος αρχηγός μπορεί να πουλάει μούρη και στον ΓΑΠ.
* Να εχει ερεισματα στην κομματικη νεολαια για να μπορει και αυτη με την σειρα της να επηρεασει καταστασεις με ενθουσιασμο (αληθεια ποιος οργανωσε την ΟΝΝΕΔιτικη παρελαση-επιδειξη δυναμης εξω απο το Ζαππειο οταν ο Καραμανλης ετοιμαζοταν για την δηλωση παραιτησης;)
* Να ειναι "Καραμανλικος", έτσι ώστε να δοθεί η κατάλληλη αίσθηση συνέχειας (παίρνουμε τα καλά στοιχεία και πετάμε τον κατιμά, αλλά ιδεολογικά παραμενουμε στις καταβολές μας)
* Να εχει μετασχει των (τωρινων, οχι του 1630!) κυβερνησεων Καραμανλη και να μην τα έχει κάνει μαντάρα (δηλαδή, όχι και να έλαμψε, πραγμα περίπου αδύνατον, αλλά να μην βοά και το σύμπαν εναντίον του)
(* hint: Ποιου βουλευτη την επανεκλογη προσπαθησε να σαμποταρει ο Καρατζαφερης;)

Μια τετοια επιλογη πιστευω πως μπορει να κανει καλο οχι μονο στην ΝΔ, αλλα και στην χωρα (το ζητουμενο πρωτευοντως ειναι να γινουμε σοβαρο και λειτουργικό κρατος και οχι το μουφα διλημμα "αριστερα-δεξια", ειδικα οταν μιλαμε για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που και οι δυο μια χαρα δεξιοι ειναι στην πολιτικη και μακαρι ο ΓΑΠ να με βγαλει ψευτη), μιας και πολλα Καραμανλικα και μή βαριδια ελαβαν τον πουλο στας προσφατας εκλογας και το πεδιο της δεξιας ψιλοκαθαρισε σχετικά. Η ΝΔ εχει την ευκαιρια να γινει σοβαρο, "μεσαιοχωριτικο" κομμα, ευρωπροσανατολισμενο όχι στα λογια, αλλά στην πολιτική. Αλλιώς θα παραμεινει ακραιφνως δεξιο παλαιας κοπής κόμμα και μοιραια θα βουλιάξει



Update: Πέμπτη μεσημέρι

http://www.tvxs.gr/v22832

Ο ενας:
"....Ρεύμα υπέρ του Άρη Σπηλιωτόπουλου διαμορφώνεται στη Νέα Δημοκρατία, με δεκάδες κομματικά στελέχη να προτείνουν την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας, ως αξιόπιστη λύση που έχει τα εχέγγυα για την ενότητα του κόμματος."

......

Ο άλλος:

"Έτσι, η λίστα των υποψηφίων προέδρων διευρύνεται. Μετά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που έθεσε από τηλεοράσεως υποψηφιότητα και τους Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αντώνη Σαμαρά, που δεν έχουν διαψεύσει ότι θα είναι υποψήφιοι, το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τον οποίο συγκεντρώνουν υπογραφές κομματικά στελέχη, πλέον και ο πρώην υπουργός Παιδείας ετοιμάζεται για την 7η Νοεμβρίου"


Και στις δύο περιπτώσεις δεν μιλάμε για "σταρ", αλλά για ανθρώπους που τους "ζητάνε" να κατέβουν υποψήφιοι τα "κομματικά στελέχη". Και οι δύο ανταποκρίνονται στο προφίλ που περιέγραψα, αλλά περιμένω και έναν τρίτο να παίξει το ρόλο του μπαλαντερ.

Που ειναι ο τρίτος ρε παιδια;

Update II Πέμπτη Βράδυ
Επειδη το στρες ειναι στις δυτικες κοινωνίες ένα απο τα κυριοτερα αιτια καρδιακων δυσλειτουργιων και γενικοτερα προβληματων υγειας, δεν το θεωρω σωστο να σας κραταω σε αγωνία αλλο, άσε που κανεις δεν ενδιαφερεται, οποτε εγω θα τα γραψω, εγω θα τα διαβασω. Τα λεφτα μου τα βαζω σε κάποιον εκ της τριάδας Σπηλίωτόπουλου, Μεϊμαράκη, Στυλιανίδη. Τους δυο εκ των τριων τους έγραψα πιο πάνω. Προσωπικη μου επιλογη για υποψήφιος είναι ο Ευρυπίδης, ακομα και αν ο ίδιος δεν το ξέρει :))
Διοτι:
* Ειναι Καραμανλικος
* Ειναι "μεσαίος" δεξιός (δηλαδή ούτε προς το κέντρο, ούτε προς την μεριά του Βύρωνα και παραπέρα).
* Δεν ειναι απο τζακι
* Δεν εκανε πολλες χοντραδες στο υπουργειο του, και οι χοντραδες που έκανε (πχ αποσυρση βιβλιου ιστοριας Ε' δημοτικού, οταν ηταν στο Παιδείας) δεν πειραζουν τους δεξιοι, ούτε και τους κεντρώοι εδώ που τα λέμε
* Μας πλήρωνε στην ώρα μας (και η Μαριεττα btw)
* Ηταν προεδρος της ΟΝΝΕΔ, αρα τα έχει καλά με τους νεολαίους
* Τον πολέμησε προσωπικά ο Καρατζαφέρης βάζοντας υποψηφιότητα στον Νομό Ροδόπης, όπου οι υποψήφιοι (και περίπου οι ψηφοφόροι) ειναι μισοι χριστιανοι - μισοι μουσουλμάνοι και πήγε να του φάει κάποιες "χριστιανικές δεξιές" ψήφους, όχι για να βγει ο ίδιος, αλλά για να μην βγει ο Ευρυπίδης, και να βγάλει η ΝΔ μουσουλμάνο(ους) υποψήφιο (ους, αναλογα με τα ποσοστά). Τα περί "εθνικών λόγων" κτλ τα ακούω βερεσέ, καθώς και άλλοι νομοί έχουν μουσουλμάνους, ασε που ο Ν. Ροδόπης ΔΕΝ συνορεύει ούτε με την Τουρκία, ούτε με την Φυρομία!


Update III και μακρυτερο, Σαββατο πρωι
Δεν το εχω γραψει νωριτερα εκ παραδρομης. Ενας απο τους λογους που με κανουν να πιστευω πως ο Καραμανλης την κοπανησε με ελαφρα πηδηματακια (εκτος δηλ, απο την εμφανη του πλεον αδυναμια να κυβερνησει, την ελλειψη δικιας του ηγετικης ομαδας, την απογοητευση για το γεγονος πως ολοι οι δικοι του τον εκαναν να φαινεται αχρηστος και ψευτης, την αδυναμια εκπληρωσης εστω και της φορολογικης του πολιτικης, το καλπαζον εθνικο χρεος κτλ) ειναι πιθανοτατα και ο ερχομενος Δεκεμβρης. Πιθανον να πιστευε πως του την ειχανε στημενη και απο αριστερα και απο δεξια και πως η χωρα θα γινοταν μπουρδελο. Αδυνατωντας να αντιμετωπισει την κατασταση, την κοπανησε στα γρηγορα

51 σχόλια:

  1. Χμμμμ.
    Χωρίς να το πολυσκεφτώ, δυο ονόματα μου έρχονται: Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος.

    Όσο για τον ΚΚ:
    Μάλλον εξαρχής δεν ήθελε, τον γέλασαν ότι "μην ανησυχείς, χαλλλαρά θα είναι, εμείς θα κάνουμε όλη τη λάτζα" και όταν του έσπασαν τα παπάρια, την έκανε λάου λάου. Γιατί όλες οι επιλογές του από τον Φλεβάρη και μετά (θυμάσαι το "είμαι κουρασμένος") αυτό δείχνουν. Στις "γκέλες" του, που φόβισαν τον μεσαίο χώρο, ξέχασες το κλείσιμο της Βουλής το Μάιο. Αν ήθελε να παραμείνει, θα μπορούσε π.χ. να είχε προκηρύξει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτό ήταν η πιο λογική πολιτική κίνηση:
    Επικαλούταν σαν "εθνικό θέμα" την κρίση (αν θυμάσαι, το είχε πει αρκετές φορές), εμφανιζόταν ως "υπεύθυνος" αφού θα έκανε 2 εκλογές σε μία (και δεν θα επιβάρυνε το κράτος) και τότε η διαφορά ήταν ακόμα σε ελέγξιμα επίπεδα, άσε που ο ΓΑΠ δεν είχε προλάβει να ωριμάσει το φρούτο. Ακόμα και αν έχανε, θα έχανε με λίγα και είχε το περιθώριο να ξαναπροκαλέσει εκλογές το Μάρτιο με τον πρόεδρο, αφού θα είχε φάει όλο το αγγούρι της κρίσης στη μάπα ο ΓΑΠ.
    Αυτός, αντίθετα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να προκαλέσει την κοινή γνώμη. Δεν τον έχω για τόσο ηλίθιο. Οπότε αν δεν ήθελε να την κάνει με ελαφρά, πάει να πει ότι είναι ηλίθιος (δεν το πιστεύω) ή ότι περιστοιχιζόταν από πανίβλακες (πιο πιθανό)-και στις 2 περιπτώσεις, καλύτερα που μας άφησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πόσο απλά λέγονται αλήθειες από απλούς σκεπτόμενους πολίτες!!! θα μπορούσα να συνεχίσω το σεντόνι σου και να γράφω μια βδομάδα...
    οι σαραντάρηδες που έχουν βιώσει όσα γράφεις και δεν έχουν σκοπό να γλείψουν για να διορίσουν το παιδί τους στο δημόσιο θέλουν αυτός ο κύκλος να κλείσει (ανοίγω παρένθεση.. να πάει στα τσακίδια βεβαίως βεβαίως.. κλείνω παρένθεση).

    Εύχομαι ο net-Γιωργάκης να σε διαβάσει αύριο για το καλό του και για το καλό μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουράστηκα να το διαβάσω ρεεεε....

    Δεν έχω χρόνο για πολιτική τώρα, τρέχουμε τρέχουμε!!!

    Χαρά στο κουράγιο σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @antidrasi+sex

    "Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος."

    Στο σωστο δρομο εισαι, αλλα σου λειπει ακομα ενας (βλ hint) τον οποιο θεωρω και "καλυτερο" απο αυτους.

    Παντως δεν ξερω αν οι κοινες καταβολες, η κοινη (περιπου) ηλικια και η κοινη επιτυχημενη ή σχετικα επιτυχημενη πορεια μπορουν να συγκολησουν μια ηγετικη ομαδα

    Το κλεισιμο της βουλης οντως το ξεχασα και οντως ηταν μεγάλη ξεφτιλα. Περι εκλογων τον Ιουνιο παλι θα μπορουσε να φυγει τοτε (και μαλιστα με πολυ καλυτερους ορους οπως γραφεις και συ).

    Γι αυτο και δημιουργει πολλα ερωτηματα το ζήτημα. οντως παντως η ολη φαση ειναι σαν να αποφασισε στις αρχες του Σεπτεμβρη να πεσει και μαλιστα και γρηγορα και θεαματικα...


    Εκτος και αν ξαφνικα φοβηθηκε τον ερχομενο Δεκεμβρη διοτι τοτε στους δρομους δεν θα ηταν μονο οι ...συιρζαιοι (τι μαλακιες γραφω ρε παιδι μου) αλλα και οι λυσσασμενοι πασοκοι


    Γενικως συμφωνουμε. Αφου ειτε μπορουσε ειτε οχι, ειτε ηθελε ειτε οχι και τελικα έδρασε και σαν να μην μπορουσε και σαν να μην ηθελε, ε ας παει σπιτι του και ας αφησει σε αυτους που θελουνε για να δουμε αν μπορουν


    @shades
    Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

    Οι κυβερνωντες μας (σχεδον) παντα ξερουν τι παιζει και τι γινεται. Το ζητημα ειναι αν τους νοιαζει (ή έστω αν φοβουνται) αρκετα δια να κανουν κατι ήτοι να συγκρουστουν με κατεστημένα συμφέροντα, αλλά και εμάς όλους που είμαστε και λιιιιγο βολεψακηδες


    @estarian
    Εγω τα εγραψα και δυσκολα θα επανελθω (μονο τους εκλεκτους μου θα γραψω αργοτερα και αυτο ειναι). Ετσι και αλλιως δεν ανηκω απο εκει :)))

    Εσεις τωρα, καλο ειναι να το διαβασετε διοτι
    α) σας ενδιαφερει πιο πολυ απο εμενα
    β) θα μαθετε και κατι. Πεταω διαμαντια σοφιας στο δρομο! (και μετριοφροσυνης χεχεχε)
    γ) θα με βριζετε αργοτερα οταν θα φανει πως εχω κανει λαθος, διοτι απλουστατα προτεινω αουτσαιντερ και οχι φαβορι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω τον μόνο που σκέφτομαι είναι Κωστής Χατζιδάκης.

    Δεν θα σχολιάσω τη σεντονιάδα τώρα..έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @takis
    "Εγω τον μόνο που σκέφτομαι είναι Κωστής Χατζιδάκης."

    Δεν νομίζω με τίποτε!

    Μεχρι στιγμης οι 2 απο τους τρεις που σκεφτομανε, και τους βρηκε ο antidrasi+sex εβαλαν (ή τους έβαλαν) υποψηφιοτητα.

    Μου λείπει ένας με περισσότερα μαλλιά και μικρότερο ύψος απο τον δικο σου :))

    "έλεος!"
    Δικιο εχεις, γι αυτο και το χωρισα σε φετες, λινκαρισμενες κιολας :)

    Στην ουσια το τελευταιο μερος μας ενδιαφερει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανεις δεν μελετα το hint?

    Ποιου βουλευτη την επανεκλογή προσπαθησε να εμποδισει στα ισια ο Καρατζαφερεης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν βοηθάει ο θείος Alz ρε Zaph.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δια να μην σε κουράζω άλλο (μονο εσυ με διαβαζεις τελικα!) βγάζω το μπαλαντέρι:

    Ευρυπίδης Στυλιανιδης (δες το update II που εξηγώ το γιατί). Κάποιος εκ των τριων αυτων (Σπηλιωτόπουλος, Μεϊμαράκης, Στυλιανίδης) ειναι για μενα η πιο ενδεδειγμένη λύση αν δεν περπατήσει η Ντορα ή ο Αβραμό, που θα είναι λύσεις προσωπικές και όχι πολιτικης.

    Αν πάμε δε σε κλειστό συνέδριο (όπως όλα δείχνουν) τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για κάποιον χωρίς προσωπικό μηχανισμό (οξύμωρο ε;) να βγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ?????
    Αυτός για πρόεδρος του ΛΑΟΣ μου κάνει περισσότερο!!!

    Δεν τον βλέπω με τίποτις! Άσε που με Στυλιανίδη, bye bye μεσαίος χώρος! Αυτός θα μπορούσε (αν δεν ήταν) να είναι Κένταυρος ρε!
    Από την άλλη θα μου πεις, ο Εβερτ δεν ήταν? Ήταν.

    Όσο το "δεν έκανε χοντράδες".
    Να θυμίσω τι έκανε το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξη? Ή να θυμίσω τις μερικές χιλιάδες ευρώ για ΣΚ στο Παρίσι με τη γυναίκα του, με λεφτά του υπουργείου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαχαχαχαχα!!

    1) το εχεις αδικησει το παλλουκάρι!

    2) να θυμασαι και σε ποιο κοινό απευθύνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σιγά μη τον έχω αδικήσει!
    Και λίγα λέω!
    Ρε, αυτός μου έκανε τον Παπαθανασίου πωςτονλένετονΠασόκο συμπαθή, όταν του έλεγε για το όργιο που έκανε ο άλλος, ο ΟΑΕΔ, του απάντησε: Και τι θα κάνετε, θα τους διώξετε???
    ΟΥΣΤ Μαντρόσκυλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ιστορια με τον Γρηγοροπουλο ειναι η μονη που στεκει, αλλα μην ξεχνας πως κανεις δεν πήρε πρέφα απο τους κυβερνώντες τι γντ μεχρι να ειναι πολύ αργα. Εδω ο Παυλοπουλος ηταν ολο γελακια στις καμερες on line και επεζησε

    To ζητουμενο στην ΝΔ ειναι να συσπειρωθει η "κανονική" δεξιά σε νεο-καραμανλικο μοντελο και μετά ο μεσαίος χώρος θα πεσει σαν ώριμο φρούτο. Το ζητούμενο είπαμε είναι ο εξορθολογισμος της δημοσιας διοικησης (βλεπε και τις πρωτες εξαγγελιες του ΓΑΠ) και ο Ευρυπιδης τα ειχε παει καλα σε αυτον τον τομεα στα υπουργεια που ειχε αναλαβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χεχεχε

    δεν εισαι εσυ το target group!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι, τόσο αργά που την άλλη μέρα πήγε και γήπεδο, πέρα από τα μπουζούκια.
    Τες πα, από πίτα που δεν τρώω, τι με μέλει και αν καεί.
    Άσε που με Στυλιανίδη αρχηγό θα το γλεντήσουμε πολύ καλά στα μπλογκς.
    Χε χε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παντως συμφωνουμε πως κανεις εκ της φανερης τριαδας (Ντορα, Αβραμο, Σαμαρας) δεν κανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κοιτα, δεν εχω καμια κρυσταλλινη σφαιρα, απλα λεω ποιοι ειναι οι ενδεδειγμενοι απο τας συνθηκας

    (βεβαιως ειχα προτεινει και την Καϊλη για προεδρο του ΠΑΣΟΚ, οποτε ο λογος μου εχει αυξυμενη αβεβαιοτητα, για να μην πω αναξιοπιστια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος9/10/09 01:23

    Κάθισα και τα διάβασα όλα, κείμενο και σχόλια ο ήρωας. πρώτα συμφωνώ με τον αντίδραση "από πίτα που δεν τρώω, τι με μέλει και αν καεί". Αλλά ας πούμε ότι από διαστροφή και βίτσιο δικό σου θες να βρεις το νέο αρχηγό της ΝΔουλας. Αυτό το πουλέν τον Ευριπίδη που τον βρήκες; Αλήθεια τώρα όντως το πιστεύεις; Μιλάμε για σοβαρό τραμπούκο. Για δες και αυτά:

    http://3.bp.blogspot.com/_JmDoxRtxmPg/RvEGEiENbNI/AAAAAAAAAkU/V7uZpMErRms/s1600-h/stylianidis.JPG

    http://indy.gr/newswire/o-neos-ypoyrgos-paideias-feretai-na-egrapse-sto-mplogk-toy-kai-tora-mporeite-na-pate-na-gamitheite

    http://tapeina.blogspot.com/2007/08/blog-post_28.html

    Θα έβαζα τα λεφτά μου σε Αρούλη ή Βρωμόπουλο αλλά επειδή ξέρω τι γίδια είναι πάμε για ΒρυΝΤΟΡΑκα δαγκωτό. Μέσα στο τζάκι και όποιος αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος9/10/09 01:24

    Για να μην παρεξηγηθώ το "ήρωας" πήγαινε στο μέγεθος του ποστ, από γραφή μια χαρά είναι το κειμενάκι (κειμενάρα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @zamuc
    Αρχικα καλως ήρθες και ευχαριστω!

    Τα πρωτα λινκια ειναι παλια ιστορια, την εχω ξαναπετυχει και τοτες και δεν εδωσα βάση. Κανενας πολιτικος απο αυτους δεν γραφει σε blog, πλην ισως της Ευαρας. Καποιος κολλημενος ευρυπιδομανης (!) ή οτιδηποτε αλλο ειναι.

    Btw, προσεξε ομως τους σταυρους και τα ονοματα που αναφερονται στην εικονα, και σκεψου αυτο που ειπα για τον Καρατζαφυρερ και την Ροδοπη.

    Για το αλλο δεν το εχω ξανακουσει, αλλα έτσι και αλλιως
    1) παιζω σε ξενο γηπεδο εδω. Ασχολουμαι με την ΝΔ καθαρα τουριστικα, οπως μπορεις να καταλαβεις εύκολα
    2) στην πολιτικη δεν ψαχνουμε για αγιους. Παντως μου φαινεται περιεργο που δεν το εχω ξανακουσει, ενω εχω ακουσει πολυ πιο μικρες παρατυπιες για διαφορους (και για τον Ευρυπιδη, δες πχ τις ιστοριες που αναφερει ο antidrasi+sex και ειναι πασιγνωστες)

    Σκεψου πχ τι σουρνουνε του Αβραμο για το υπ. υγειας, τις μαλακιες του Σαμαρα στο πολιτισμου, και τις υπογραφες του Αρη λιγο πριν την κοπανήσει απο το παιδειας. παντα μπορεις να βρεις κατι, και να εισαι και σωστος, απλα νμζ πως εχοντας σκιαγραφησει το απαιτουμενο προφιλ (και παρασκηνιο) εστω και στο περιπου, προτεινα τρεις και εβαλα τα λεφτα μου σε εναν :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος9/10/09 07:08

    Σωστή η σεντονιάδα - σε δόσεις την διάβασα στην δουλειά, όλο το πρωΐ.

    Πιστεύω πως η Δεξιά, (νοοτροπία, πολιτική, συμφέροντα), θα εξυπηρετηθεί μιά χαρά με τον ΓΑΠ, αυτή την στιγμή και γιά πολύ καιρό ακόμα. Η παλιά "καλή" ΝΔ, η έχουσα "ιδεολογία" και "πρόσωπο" δεν υπάρχει πιά. Η πρόσφατη της μετενσάρκωση έκανε μία προσπάθεια να δείξει πως ακόμα "μπορεί" αλλά αποδείχτηκε πως δεν μπορεί τελικά. Έφταιγε η αλαζονεία τους αφού "ξαναγύρισαν"; Έφταιγε η ασχετοσύνη τους στην διαχείρηση καταστάσεων αλλά και της εικόνας τους, ύστερα από τόσο καιρό μακριά από την εξουσία; Έφταιγε πως υπερίσχυσε το "με ημερομηνία λήξης είμαστε" του "τρώτε με ρέγουλα, αν θέλετε να τρώτε γιά καιρό"; Δεν ξέρω, γιατί εκτός των άλλων δεν βρίσκομαι και στην Ελλάδα. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι το πως πέρασαν στον κόσμο τον φόβο πως δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, γι' αυτό και βγήκε ο ΓΑΠ.
    Συμφωνούμε πως γιά να έχουν ξανά μέλλον, πρέπει να αποκοπούνε από το παρελθόν τους, αλλιώς δεν θα πείσουνε πως δεν είναι από εκείνους - ή και οι ίδιοι εκείνοι - που τα κάνανε μούτι το 2004-2009. Στα πλαίσια αυτής της αλλαγής/επαναπροσδιορισμού/αναδιοργάνωσης, κανένας από τους τρείς δελφίνους δεν μοιάζει να παίζει. Ο Αβραμόπουλος φαίνεται τόσο άχρωμος και διάφανος που δεν ξέρω καν αν τον ακούνε όταν μιλάει. Του Σαμάρα δεν θα του συγχωρέσουν την "προδοσία", μα με τίποτα - και αν ακόμα βγεί, δεν είναι της ανανέωσης αλλά της εθνικοφροσύνης. Η Ντοράκλα τώρα, είναι όλα αυτά που είπες... και "τζάκι", και γυναίκα, και "κεντρώα".
    Περιμένω πως έτσι όπως πάνε θα φαγωθούνε μεταξύ τους. Θα μου κάνει εντύπωση να αφήσουν την επιλογή στη βάση, κι ας το συζητάνε. Θα ήταν μιά πολύ δημοκρατική κίνηση - στα πλαίσια της ΝΔ, πάντα - αλλά οι δελφίνοι δεν θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο, οπότε σου λένε, "άσε μην βγεί κανένας μπαλαντέρ και τρέχουμε μετά". Θέλει πολιτικό νιονιό γιά να διαλέγεις τις μάχες σου, και δεν με πείθουν πως το έχουν. Όποιος άλλος βγεί, θα είναι για τα μπάζα... δεν θα τους συσπειρώσει, δεν θα τους εκφράζει, και θα αρχίσουν τα "και τι έχει αυτός που δεν έχω εγώ", μέχρι να διαλυθούν σε 10 κομματάκια που κάποια θα πλακώνονται με το ΛΑΟΣ, κάποια θα τρώγονται μεταξύ τους και κάποια θα φωνάζουν πως αποτελούν την ορθοδοξία του κινήματος... ότι και τα διάφορα ΚΚ δηλαδή, αλλά στο πιό μαύρο τους.
    Έχει το μυαλό ο παλιός κοτζαμπασισμός να μεταλλαχτεί, μπας και επιζήσει; Δεν το πιστεύω. Έχει η Δεξιά (νοοτροπία, πολιτική, συμφέροντα), τη δυνατότητα να συνεχίσει; Νομίζω πως το κάνει ή θα το κάνει μέσω του ΠΑΣΟΚ, γιατί μέσω της ΝΔ δοκίμασε και απέτυχε. Το κατά πόσο θα χρειαστεί ξανά και την ίδια τη ΝΔ, έχει να κάνει με το αν ο ΓΑΠ σχεδιάζει να τους ακουμπήσει με τις πολιτικές του και πόσο θα ξεπεράσει τα όρια της.

    Θέλει μυαλό Κλαούζεβιτς και Σουν Τζού ταυτόχρονα για να καταλάβεις αλλά και να αποδεχτείς πως πρέπει να κάνεις πίσω γιά να πάρεις φόρα και πως είναι προτιμότερο να κόψεις την ουρά σου και να ξεφύγεις από την δοκάνα, παρά να σε βρεί πιασμένο εκεί ο κυνηγός και να σε ντουφεκίσει.

    Δεν ξέρω αν θα ήταν "καλά" να αλλάξει πρόσωπο η Δεξιά... τον κόσμο δεν θα τον φτιάξει και δεν είναι το όνομα που κάνει την διαφορά, αλλά οι πολιτικές. Δεν αυτοκοροϊδεύομαι πως ο "σοσιαλισμός" και η "δεξιά" θα συγκρουστούν ποτέ σοβαρά, ούτε πως ο υπάρχων σοσιαλισμός είναι τίποτα άλλο εκτός από το δεκανίκι της εξουσίας. Ας πάρουμε μιάν ανάσα στον ανήφορο πάντως, γιατί έχουμε δρόμο ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος9/10/09 08:10

    Γνωστά τα περί γηπέδου-μπουζουκιών και Παρισιού δεν τα επανέλαβα γιατί τα είδα στα σχόλια. Τα άλλα αν ισχύουν δεν το ξέρω. Σίγουρα blog δεν έγραφε ο ίδιος αλλά γνώριζε... Μικρή σημασία έχει.
    Όπως μικρή σημασία έχει και ποιος θα είναι τελικά ο αρχηγός. Θα τον φτιάξουν ή θα τον χαλάσουν τα ΜΜΕ ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Κοίτα που κατάντησε ο μέχρι χθες "καταλληλότερος" και πόσο μάγκας έγινε σε μια νύχτα μέσα ο Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αδυνατώ να το διαβάσω

    ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @exadaktylos

    Καλώς όρισες!

    Γενικά συμφωνούμε, λιγες οι αποκλισεις. Εγω πχ δεν θεωρω πως η δεξια ειχε ποτε ιδεολογία και την απώλεσε. Γι αυτο αν θες και βουλιαξε, γιατι οι εκπροσωποι της εκαναν αυτο που έκανε παντα λιγο πολυ η δεξια εν Ελλαδι. Τσεπωσαν και εγιναν Λουηδες. Μονο που τα πράγματα έχουν αλλάξει, οπως λές και εσύ:
    "Το μόνο που είναι σίγουρο είναι το πως πέρασαν στον κόσμο τον φόβο πως δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, γι' αυτό και βγήκε ο ΓΑΠ. "

    Θεωρώ πως ειναι τώρα η χρυσή της ευκαιρία να φτιάξει μια σοβαρή ή έστω σοβαροφανη ιδεολογία. Αν και κανονικά αυτα τα πράγματα δεν ειναι θεμα προσωπων, είδαμε όμως πόσο αλλαξε το ΠΑΣΟΚ ο ΓΑΠ απ οταν καθαρισε εσωκομματικα τον Μπενι. Διαλυσε τους παλαιοτερους και εφερε δικους του (για μενα οι μεγαλυτεροι νικητες των εκλογων ειναι οι Ραγκουσης - Παπακωνσταντινου που ρισκαραν και πηγαν παρα τω προεδρω οταν τον κοροιδευαν ολοι και τελικα κερδισαν) , που μετα απο πειραματισμους και λάθη αναδειχθηκε τελικα η ικανοτητα χειρισμων τους.

    * Επισης δεν θεωρω πως η εκλογη απο την βάση ειναι κατ αναγκη εκδημοκρατισμος, απλα ειναι κολπο για να κερδισουν οι πλεον προβαλλομενοι απο τα ΜΜΕ (βλ Ντορα). Τα σοβαρα κομματα κανουν (οσο πλατια θελετε) συνεδρια των μελων τους και οχι "μπατε σκυλοι αλεστε" διαδικασιες


    * Πολυ καλο το "Έχει το μυαλό ο παλιός κοτζαμπασισμός να μεταλλαχτεί, μπας και επιζήσει; Δεν το πιστεύω. "

    Και εγω δεν το νομιζω. Η εκλογη ενος εκ της τριανδριας που προτεινω (ή καποιου άλλου αντιστοιχου) θα ηταν ενα βημα σε αυτην την κατευθυνση

    * "πάρεις φόρα και πως είναι προτιμότερο να κόψεις την ουρά σου και να ξεφύγεις από την δοκάνα,"

    Πολυ σωστός! Γι αυτο και θεωρω πως ο Κωτσος μπορει τελικα να εκανε καλο στην ΝΔ με την αδιεξοδη προεκλογικη του εκστρατεια. Το μηνυμα πλεον ειναι σαφες. Η γινομαστε ανθρωποι ή λαμβανουμε πούλο.


    * Σημασια δεν εχει τοσο το ψευδες (για τα εναλασομενα κομματα στην διακυβερνηση της χωρας) διλημμα αριστερα/δεξια, αλλα το να δουλεψει επιτελους καποιος αποτελεσματικα


    @zamuc
    Μπα, με τον ΓΑΠ εγινε το κουφο πως βγηκε κοντρα σε ολα τα ΜΜΕ. Για χρονια ολοι (και γω μαζι, μονο που το κανω ακομα) τον θεωρουσαν απο βλαμμενο εως ανεπαρκη και το δουλεμα πηγαινε στεφανι. Τα ΜΜΕ αλλαξαν σταση, οταν ήδη πλεον είχε διαμορφωθει κατάσταση υπέρ του Γιωργου (εεεεε Γιωργάκη εννοούσα!) και μαλιστα παρα πολύ αργά. Δεν διαμορφωσαν δηλαδη την κοινη γνωμη οπως θα ηθελαν να πιστευουν ή οπως είχαν κάνει παλαιοτερα στην περιπτωση Καραμανλη. Αυτη η εκλογη ήταν κοντρα στις επιταγες των ΜΜΕ. Απλα αυτα, δρωντας ως συνηθως καιροσκοπικα, πηγαν με το ρευμα. Μερικα ξεφτυλιστηκαν κιολας, οπως το Βημα πχ (νομιζω) που μερικες μερες πριν τις εκλογες έδωσε το κεντρικο του άρθρο στον ΓΑΠ!


    Το ζητημα της εκλογης προεδρου της ΝΔ ειναι ειτε θεμα φατσας, οποτε ο Ευρυπιδης και οι αλλοι χανουν, ειτε πολιτικο, οποτε ανοησιες (οπως το blog πχ) θεωρουνται ασημαντες. Το ζητημα ειναι αν εχουν παρει χαμπαρι οι συνεδροι πως οχι μονο πρεπει να εκλεξουν προεδρο αλλα να διαμορφωσουν επιτελους και μια νορμαλ αστικη ιδεολογια μακρυα απο "κοτζαμασισμους" (που λεει και ο εξαδακτυλος) και λογικες του παρελθοντος. Αλλιως μπορει να μην προφτασουν να πανε σε εκλογες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Α, και μην λετε ουτε για αστειο πως "ειναι καλο να διαλυθει η ΝΔ" γιατι οι περισσοτεροι δεν θα πανε στο ΠΑΣΟΚ (οσοι ηταν πηγαν τωρα) αλλά στον Καρατζαφερη, κάτι που δεν θέλω ούτε να σκέπτομαι!!!!



    @akrat
    Καλημερα και κουράγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλά με ζάλισες, αλλά πως κατέληξες στον Στυλιανίδη;
    Το σκεπτικό, το είδα, αλλά δεν είναι υπερβολικό;

    Πάντως η Ντόρα την έχει δύσκολα..και η Ν.Δ αρχίζει να περνάει σε άλλη φάση.
    Θα ετοιμαστεί για να είναι έτοιμη ύστερα από 7-8 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ενδιαφέρουσα ανάλυσις, ορθή στα περισσότερα, αλλά:

    1. Η Καραμανλάρα ήταν τεμπέλω. Με 2-4 ώρες εργασίας την ημέρα και μετά πλαηστέσιο ΔιΒιΔι και κοντοσούβλια ΔΕΝ κάνεις για την δουλειά, τέλος.

    2. Η ΝουΔου πήρε τα έτσι της γιατί ο λοβοτομημένος κόσμος είχε λαλήσει και έκανε το απίστευτο βγάζοντας παντοδύναμο τον Γιώργο (τέως Γιωργάκη) που τον πολεμούσαν, ο Πρετεντέρης, ο Βενιζέλος και τα όχι πρώτης ποιότητας Ελληνικά του.

    3. Ακούω από διάφορες μπάντες και με διάφορες μορφές, ότι ο ΚΑΚ είναι "συμπαθής", "ευχάριστος", "κουνάει τα χεράκια", "είναι ατομάρα για να πιεις μαζί του μπίρες και να φας κοντοσούβλια".

    Κοίτα, κανένα πρόβλημα δεν έχω να φάω κοντοσούβλια και να πιω μπίρες με την Καραμανλάρα. Μπορεί να περάσω και γαμώ ξέρω 'γω.

    Για ηγήτωρ της χώρας όμως ΔΕΝ κάνει γαμώ το φελέκι μου μέσα.

    Είμαι παράξενος; Μπορεί.

    4. Ο ΓΑΠ αναλόγως αντιπάλου θα κάτσει από 2-3 θητείες. Αυτό σημαίνει οτιδήποτε μεταξύ ενός και... δώδεκα ετών. Τι το περάσατε εδώ; ΗΠΑ ή Σουηδία; :D

    Λογικά θα βγει σε πρώτη φάση Ντόρα με φόρα. Για να φύγει από την μέση θα πρέπει να κάνει 2 ήττες σε εθνικές εκλογές.

    Γιατί;

    Μα γιατί γουστάρουν οι ΗΠΑ. (Μονά ζυγά δικά τους, ΓΑΠ-Ντόρα).

    Τον Σπηλιόπουλα και τον Μουστάκια τι να τους κάνουν;

    Εγώ θα περιμένω την Προφητεία της Μαντλίν Ώλμπραητ (ζει αυτή; ), ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί Κλίντωνος, πού όταν ισοπεδωνόταν το Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ, βλέποντας τον ΓΑΠ ανεφώνησε: "Χαιρετίζω τον μέλλοντα πρωθυπουργό της Ελλάδος!"

    !Muchas Gracias!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δύο ήττες η Ντόρα;
    Δεν είναι πολλές;
    Εν τω μεταξύ, pølsemannen στο ενδιάμεσο δεν αποκλείονται να παιχτούν πολλά άλλα σενάρια.

    Δεν νομίζω ότι θα παραμείνει αυτό το πολιτικό σκηνικό αμετάβλητο.Έχω την εκτίμηση ότι έχουμε ήδη την απαρχή μιας πολιτικής που θα τελειώσει με τον δικομματικό παιχνίδι.

    Θα έχουμε οσμώσεις, η πολιτική κατάσταση ρευστοποιείται, αλλάζουν τα αντανακλαστικά των πολιτών και δεν τα βλέπω, όπως παλιά..."μπετοναρισμένα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν συμφωνώ με τον Zaphod στην ανάλυση των μετακινούμενων ψηφοφόρων.

    Είναι μια εκτίμηση που δεν προκύπτει από πουθενά. Είναι μια προσωπική σου άποψη Ζαφοντ, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και μελέτες που λένε άλλα..

    **ΤΟ 60% ΔΕΝ ανήκει, όπως λες στην Κεντροδεξιά.**

    δεν είναι κεντροδεξιοί, αλλά πολλοί ψήφισαν αυτοδυναμία και είπαμε για τις ευθύνες της αριστεράς...


    ..............................
    @ Zaphod
    "Εχω πει και το ξαναλέω πως το 60% περίπου των Ελλήνων ανήκουν στην καλούμενη (απο εμένα) αστική κεντροδεξια.
    Απο αυτους αρκετοι (αλλα οχι τοσο αρκετοι ωστε να βγαλουν "καθαρη δεξια" κυβερνηση) ειναι οι "παλαιοί" ή "λαϊκοί" δεξιοί (πατρις θρησκεια οικογενεια κτλ. Τυπικοι εκπροσωποι τους στην ΝΔ ο Βυρων, ο Νομάρχης και ο Γιακουματος και πολλοι βουλευτες -"ιστορικα ονοματα") πολλοί εκ των οποίων μπορεί ακόμα να θεωρούν την χούντα "επανάσταση", τον εμφύλιο "συμμοριτοπόλεμο" κτλ.

    ...Αυτοι ειναι "δημοκρατες", αστοι, πιθανων "αριστερων καταβολων" κτλ κτλ.

    Σημαντικο μερος αυτων των αχρωματιστων κεντροδεξιων περιφερεται μεταξυ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πρακτικα καθοριζει τον εκαστοτε κυβερνητη. Αυτοι ειναι και ο ζητουμενος "μεσαιος χωρος" που ΔΕΝ εχει συγκεκριμμενη ιδεολογικη ταυτοτητα.."

    ....................


    Διαφωνώ, μ΄αυτή την άποψη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Σπίθας

    Μπα, βάζω 2 ήττες για ασφάλεια διότι μιλάμε για Μητσοτάκαινα. Μπορεί μετά την 1η ήττα να βγει αρχηγός ο... Κούλης ο Μητσοτάκης! Βοήθειά μας!

    Τώρα για τα άλλα, προγνωστικά κάνουμε βρε, το μέλλον δεν ξέρει κανείς τι επιφυλάσσει.

    Μέχρι και κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΟΠ. (Σουηδία γίναμε, πα, πα, πα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ pølsemannen

    Αποκλείεις, όμως να επιστρέψει ο "επίτιμος" , έτσι;

    γκουχ, γκουχ, πνίγηκα..@^&!
    " χριστός + παναζία"

    Υ.Γ.
    Το μέλλον άγνωστο, βέβαια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κατ'αρχάς, εξαιρετική ανάλυση και
    πολλά από αυτά δεν τα είχα σκεφτεί.
    (*Τα δύο Ευρωσέντ μου*)
    Ο Μεϊμαράκης σαν ιππότης θα παραμερίσει για να περάσει η Ντοράκλα, άρα δεν νομίζω ότι θα είναι σοβαρή υποψηφιότητα.
    Ο Άρης (*Kenny Voice όπου διακρίνεται η λέξη "Ισλανδία"*) και γι'αυτό δεν θα τον εμπιστευτούν οι βαρώνοι.
    Ο Στυλιανίδης όντως θα ήταν καλή περίπτωση. Απο προσωπική μαρτυρία γνωρίζω ότι τον εκτιμά ο έντιμος νεοδημοκρατικός κόσμος σαν αυτοδημιούργητο. Δεν ξέρω κατά πόσον έχει τα απαιτούμενα κονέ και αρκούντως γαλάζιο αίμα (με όσες σημασίες του δώσει κανείς) για να τον εκτιμήσουν οι βαρώνοι.
    Ο Χατζηδάκης (μια και τον αναφέραμε) είναι Καραμανλικός και ικανός άνθρωπος, αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολικά λίμπεραλ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της λαϊκής "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" δεξιάς. Είναι περίπτωση Ντόρας χωρίς το συγκεκριμένο "ένδοξο" παρελθόν.

    (μεσαία παρένθεση για τη Ντόρα και τους Μητσοτάκηδες : Υποψιάζομαι ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Μητσοτακαίοι δεν βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ ήταν η βεντέτα Παπανδρέου-Μητσοτάκη. Ιδεολογικά οι Μητσοτακαίοι είναι πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ - η κεντροδεξιά που λές. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ -ο Μάνος και ο Κοντογιαννόπουλος μου έρχονται στο νου.)

    Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κανονικό δοκίμιο. Πολύ καλή ανάλυση. Συμφωνούμε σχεδόν μέχρι κεραίας (οξείας). Όταν η ΝΔ αποφασίσει να κάνει διάλογο θέσεων με το λαό, τότε θα έχει την ευκαιρία να δείξει το αληθινό ιδεολογικό της πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @σπιθας
    "Το σκεπτικό, το είδα, αλλά δεν είναι υπερβολικό;"
    Ειναι που εκανα αναλυση ρεαλ πολιτικ και δεν μου ξεφυγαν και πολλες "αριστερες" λεξεις - εννοιες και σε μπερδεψα!

    @polsemannen
    1. Μπα, και αυτο μπορει να εφτανε, αν ειχε αποφασισει να τριξει τα δοντια έστω και σε ενα λαμογιο. Μην ξεχνας πως ο προηγουμενος πρωθυπουργος δουλευε ολη μερα για να τα κανει μανταρα

    2. Και εμείς μαζί!

    3. Για μπυρες πρεπει να ειναι οντως γαματος. Μπορει να δινει και χαβαλε με σοου κινησιολογιας. Αλλα αυτο δεν φτανει. Λεω να προτεινω στον προεδρα να τον παρει για κοουτς αν διωξει τον Τεν Κατε. Φαινεται η κλιση του ανθρωπου!

    4. Αναλογως αντιπαλου και επιτυχιων. Παντως τις 2 τετραετιες τις εχει εκτος και αν μαλακιστει γιατι το ματι του κοσμου δειχνει να εχει αγριεψει, οποτε μπορει να δεις μετα απο 6 μηνες (ο Χρυσοχοϊδης το ειπε,οχι εγω!) να τους περνουν με τις πετρες

    "Για να φύγει από την μέση θα πρέπει να κάνει 2 ήττες σε εθνικές εκλογές."
    Μα σχεδον ολες τις φορες τοσες ευκαιριες παιρνουν οι αρχηγοι, εκτος και αν καταποντιστουν με την μια (περιπτωση Εβερτ)


    Η Ολπμραιτ ζει!

    Ζει;
    ;

    @σπιθας 2
    ".Έχω την εκτίμηση ότι έχουμε ήδη την απαρχή μιας πολιτικής που θα τελειώσει με τον δικομματικό παιχνίδι."

    Μπαααααα, υπαρχει το φρουτο που λεγεται Καρατζαχερης.... μπρρρρρρρρρ

    @σπιθας 3
    "Δεν συμφωνώ με τον Zaphod στην ανάλυση των μετακινούμενων ψηφοφόρων."
    Μαλλον διοτι δεν με καταλαβες. Allow me να το κανω φραγκοδιφραγκα:

    60% εκλογικου σωματος κεντροδεξιοι συνολικα
    ......

    αφαιρεσεις
    .........

    μενει:
    10 με 20 % που ειναι ο μεσαιος χωρος που εχει τα χαρακτηριστικα:

    "...Αυτοι ειναι "δημοκρατες", αστοι, πιθανων "αριστερων καταβολων" κτλ κτλ.

    Σημαντικο μερος αυτων των αχρωματιστων κεντροδεξιων περιφερεται μεταξυ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πρακτικα καθοριζει τον εκαστοτε κυβερνητη. Αυτοι ειναι και ο ζητουμενος "μεσαιος χωρος" που ΔΕΝ εχει συγκεκριμμενη ιδεολογικη ταυτοτητα.."


    Τωρα διαφωνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @polsemannen 2

    Εγω θελω συγκυβερνηση ΛΑΟΣ και ΚΚΕ (πως λεμε λαος και κωλονακι;) να τρελανουμε ολη την ευρώπη!

    @Pygoskelis Sober

    Καλως ήλθατε !

    Ευχαριστω δια τα καλα σας λογια, αποδεικνυει πως κοβει το ματι σας!

    Δεν νομιζω να παραμερισει κανεις προ Ντορας (είπαμε, εκτος και αν της πεταξει δαχτυλιδι ο Κώτσος οποτε θα λουφαξουν ολοι). Το λογικο ειναι να συμπορευτουν μερικοι απο αυτους σε αντιντορικο μετωπο.

    "Ο Στυλιανίδης όντως θα ήταν καλή περίπτωση. Απο προσωπική μαρτυρία γνωρίζω ότι τον εκτιμά ο έντιμος νεοδημοκρατικός κόσμος σαν αυτοδημιούργητο"

    Επιτελους και καποιος που συμφωνει μαζι μου!! Την ιδια υποψια εχω και γω, αλλα και τις δικες σου επιφυλαξεις για τα ενδοκομματικα του μεσα. Ειμαστε και νοτια ρε γμτ και δεν ξερουμε τι γινεται πανω, γιατι λενε πως στην Β. Ελλαδα ειναι σταρ.

    Παντως δεν νομιζω να κανει επισημα κατι, οπως και ο Μεϊμαρακης, πριν φτασουν στο παραπεντε δια να σκασουν ως η απαραιτητη και ενδοτικη λυση.

    Περι Μητσοτακεϊκου και Παπανδρεϊκου μαλλον συμφωνουμε.

    @δειμος
    Thanx! Κανενα κομμα δεν πρεπει να κανει διαλογο με τον λαο, πριν κανει πρωτα με τον εαυτο του. Αφουγκραζεσαι τις αναγκες, πας σε διαδικασιες "επαναδημιουργιας" (σε συνεδριο μελων δηλ) και ζητας μετα απο τον λαο εγκριση η/και διορθωσεις. Νομιζω πως αυτη ειναι η πρεπουσα σειρα.


    "θα έχει την ευκαιρία να δείξει το αληθινό ιδεολογικό της πρόσωπο."

    Η έστω να αποκτήσει ένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Να επισημάνω απλώς την "απόλυτη" σιγή που τήρησε το Μητσοτακέικο καθ' όλη την διάρκεια Κ. (Μέχρι και Σαμαρά δέχθηκε πίσω!)
    Άρα η τράπουλα, μάλλον, σημαδεμένη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @glam

    Σημεδεμενη, αλλά απο την ανάποδη! Δεν ειναι τυχαιο που η Ντορα δεν ελεγε ποτε κακη κουβεντα για τον Καραμανλη. Ειχαν εμπεδώσει πως μπορει ανετα (αυτοι και μονο αυτοι για λογους που εχουμε αναλυσει νμζ σε βαθος) να εκπαραθυρωθουν απο την ΝΔ χωρις κοστος.


    Επιμενω, η Ντορα, αν και πολυ ικανη, ειναι πολυ δυσκολο κατα τη γνωμη μου να παρει τη ΝΔ, γιατι απλουστατα το κυριως σωμα του κομματος θα θεωρησει μετα πιο συγγενη του τον αρλουμπιστα Καρατζαφερη.

    ΟΚ, το ζητουμενο ειναι ο μεσαιος χωρος, αλλα οχι και να ξεφευγεις παο την σιγουραντζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Θα τα πώ σύντομα γιατί είμαι άρρωστος και δεν αντέχω..

    Καταρχήν έξοχη ανάλυση. Πιστεύω πως και η ιστορία κάπως έτσι θα τα γράψει. Πάμε σε μικρο-ενστάσεις:

    1. Αναφέρεις κάτι για Αλαβάνο - κάποια στιγμή (καλύτερα από κοντά) να σου κάνω μια πλήρη αφήγηση της ιστορίας της οικογενείας.

    2. Στυλιανίδης; Ε, όχι ρε παιδιά.. Ως ΥΠΕΠΘ τα έκανε πλήρως μπουρδέλο. (Άφησε στο σχολείο μου αναπληρώτρια απλήρωτη για 5 μήνες). Αν θυμάστε ορίστηκε στο ΥΠΕΠΘ με παρέμβαση Χριστόδουλου και ο άνθρωπος είναι εντελώς κάφρος (εντάξει την 1η μέρα ήταν τα μπουζούκια, 2 μέρες μετά είχε πάει γήπεδο ενώ καιγόταν οι Αθήνα και τα 16 χρονα ήταν στο δρόμο;). Ήμαρτον! (και φυσικά τη Ροδόπη την έχει χαμένη από το 2007).

    3. Άρης: Λανσάρει ένα πολιτισμένο στυλ αλλά δεν μπορεί να κρατήσει τα γκέμια - φάνηκε άλλωστε και απο τις εκλογές του 2000 όπου αποκαθηλώθηκε (για θυμηθείτε και πως τον λέει ο Καρατζαφέρης)

    4. Ντόρα: Φέρει τη σφραγίδα του Μητσοτάκη - και ο λαός δεν την εμπιστεύεται εύκολα.. Αλλά who knows. Επίσης αμφιβάλλω για τις ικανότητές της ως ΥΠΕΞ.

    5. Αβραμό: Πιστεύω ο καλύτερος από τους γνωστούς, αλλά έφαγε τον απίστευτο πόλεμο. Μην ξεχνάμε πως: ι. ενώ φωνάζει 3 χρόνια για προσλήψεις νοσηλευτών δεν του τις ενέκριναν, ιι. Κατέβασε νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, ιιι. Κατέβασε νόμο ώστε τα νοσοκομεία να είναι υποχρεωμένα να παρουσιάζουν ισολογισμούς (και εννοείται πως τα κομματόσκυλα της ΝΔ τον έγραψαν) - Ίσως μαζί με τον Χατζηδάκη και τον Σουφλιά να ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν να κάνουν έργο, αλλά ήταν ο μόνος όπου τον είχαν φτυσμένο να παλεύει μόνος του χωρίς πόρους και στήριξη). Και επιπλέον για τους λόγους του Ζάφοντ (Υ.Γ: προσθέτω άλλον ένα: γιατί είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που του έχει ζητήσει συγγνώμη ο Πάγκαλος).

    6. Χατζηδάκης: Μάλλον ο πιο εργατικός/τεχνοκράτης στη ΝΔ - δυστυχώς όμως χάνει λόγω φάτσας.

    7. Σαμαράς: Συμφωνώ απολύτως. Η Άννα Βίσση θα μπορεί να τραγουδήσει και στον Παρθενώνα ;-)

    Αλλά δυστυχώς κάτι μου λέει πως υπάρχει μυστική συμφωνία να παραδωθεί (καλυμένα) η αρχηγεία στην Ντόρα.

    * Και κάτι άλλο: προφανώς το διάστημα 2000-2007 αρχηγός της ΝΔ ήταν ο Ρουσόπουλος. Και φάνηκε μετά την αποχώρησή του πως ο Κοκός πήγαινε από γκάφα σε γκάφα χωρίς καμμία πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος10/10/09 02:19

    @zaphod

    Καλώς σας βρήκα!

    * Σύμφωνει, γι' αυτό και έβαλα την ιδεολογία σε εισαγωγικά... αλλά κάποια "ιδεολογία" έχουν νομίζω : "θα τα φάγωμεν ούλα".

    * Σοβαροφανώς θα κινηθούνε, γιατί αν λέγαν στα σοβαρά σε όλους τι πιστεύουν - ή ακόμη χειρότερα τι σχεδιάζουν να κάνουν - μπορεί και να τρώγανε ξύλο.

    * Έχεις δίκιο γιά την εκλογή από την βάση. Δεν πήγε το μυαλό μου εκεί, αν και θα έπρεπε να πάει γιατί τα ίδια κάνουν και στην Αμερική με τον Ομπάμα.

    * Περί κοτζαμπασισμού τώρα, τελικά θα μας βγάλουν σωστούς. Την τριανδρία ακούς, την τριανδρία βλέπεις, την τριανδρία (δείχνουν να) θέλουν... και ο Μεϊμαράκης τρέχει και συναντιέται με όλους...

    Επειδή δεν είμαι και εκεί, δεν μπορώ να τους παρακολουθήσω καλά... μου λείπουν στοιχεία γαμώτο!

    * Λές ο Κώτσος να θυσιάστηκε γιά την ευρύτερη Δεξιά, σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο, μπάς και τους ξυπνήσει; Κώτσος-Ιφιγένεια εν Αυλίδι; Δεν τον έχω γιά τόσο έξυπνο ρε γαμώτο. Να κάνω λάθος;

    * Διλήμματα δεν έχω με το ποιός είναι ο δρόμος, zaphod. Διλήμματα και τριλήμματα έχω με το πως θα τον ακολουθήσω χωρίς να παραπατήσω. Και ναι, να δουλέψει ΚΑΠΟΙΟΣ, να το κάνει ΚΑΠΟΤΕ - προτιμότερα γρήγορα παρά αργά - αλλά την ξέρεις την παροιμία που λέει "ντροπή με τον ένα, ντροπή με τον άλλο, δεν έκανα με τον άντρα μου παιδιά"; Δεν πρέπει να βγούμε από το τέλμα του να περιμένουμε τον από μηχανής θεό να μας κάνει κάτι;

    Τέλος πάντων, ας μην είμαι μουρμούρης. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα και σύντομα θα δούμε ποιός θα είναι ο νέος Σωτήρας.

    @σπίθας

    Αυτά με τον "επίτιμο" να μην τα λές ούτε γιά αστεία... άμα πείς το όνομα του, μπορεί και να μας χτυπήσει τσουνάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. όξω απο δώ παλιοδεξιόμουτρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Τι λέει ρε παιδιά ο κινέζος;

    @ Zaphod,είπε

    "μενει:
    10 με 20 % που ειναι ο μεσαιος χωρος που εχει τα χαρακτηριστικα:

    "...Αυτοι ειναι "δημοκρατες", αστοι, πιθανων "αριστερων καταβολων" κτλ κτλ.

    Σημαντικο μερος αυτων των αχρωματιστων κεντροδεξιων περιφερεται μεταξυ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πρακτικα καθοριζει τον εκαστοτε κυβερνητη. Αυτοι ειναι και ο ζητουμενος "μεσαιος χωρος" που ΔΕΝ εχει συγκεκριμμενη ιδεολογικη ταυτοτητα.."


    Τωρα διαφωνεις;
    .....................

    Διαφωνώ. Και έχει αναπτυχθεί, το άλλο σκεπτικό μου. Και στις αναδημοσιεύσεις που έχω κάνει :)

    Που είναι η Κεντροαριστερά, ούτε καν την αναφέρεις.

    Δεν "τολμάς" ούτε να γράψεις την λέξη "κεντροαριστερά"..:))

    Σε πιάνει αλλεργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γαμω το πρωινο μου ξυπνημα!
    (παει γερασα και ξυπναω αυθορμητα απο τις 8μιση)


    @slarti
    Ευχαριστω δια τις κολακευτικες παρατηρησεις :)
    Να το θυμασαι οταν διαφωνουμε σε αλλα θεματα :Ρ

    1. ΟΚ, αλλα να θυμασαι πως του εχω και μια συμπαθεια. Τωρα αν αυτος δεν με σκεφτηκε και τα εκανε μανταρα, τι να κανω;

    2. Οχι και μπουρδελο το ΥΠΕΠΘ τοτε! Διαμαρτυρομαι, διοτι γνωριζω εκ των εσω πως τα πηγε πολυ καλυτερα τα πραγματα απο προηγουμενους - οσο και αν μας φντ παραξενο. Εγω εχω μερικα αριστεριστικα (μερικα;) αντανακλαστικα και οι κινησεις του (και αυτες που λες και αλλες) με εκνευριζαν. Στους δεξιοι ομως φαινονταν οκ. Επισης, για τον Δεκεμβρη, η ευθυνη για το μπαχαλο ειναι του ΥΠΕΣ/Υπ. Δημ. Ταξης, η ολη ιστορια με τον Ευρυπιδη φουσκωθηκε υπερβολικα (χωρις αυτο να σημαινει πως δεν εκανε μαλακια, αλλα υπενθυμιζω πως ολη η κυβερνηση τα μουσκεψε τοτες)

    3. Τεραστιες αλλαγες απο εναν ασημο πολιτικο που εκλεγεται στην Αχαϊας σε εναν ψημενο (και πρωην υπουργο) που βγαινει απο τους πρωτους στην Αθηνα, κατι που σημαινει πως εχει ρευμα. Ασε που αν βγει ο Αρης θα εχουμε επιτελους Πελοποννησιο δυνητικο πρωθυπουργο που θα μιλαει με το κλασικο "λι" και "νι"!!

    4. Συμφωνουμε, κυριως στο ΥΠΕΞ. Απο ικανοτητα διαχειρισης καταστασεων, θεωρω οτι ειναι καλη.

    5. Αβραμο: Δεν ξερω τπτ περι νομοσχεδιων, ξερω πως πλεον ολοι του γκρινιαζουν για την υγεια.

    6. Χμμμμμ. Ισως δεν ειμαι υπερ των συνεχομενων ιδιωτικοποιησεων και γι αυτο μουρμουραω. Σιγουρα δεν εχει φατσα και υφος αρχηγου

    7. Χαχαχαχαχα!

    Ντορα και συμφωνιες: ίδωμεν!

    Ο Ρουσοπουλας ηταν αναμφισβητητα ικανοτατος στον διαχειρισμο καταστασεων. Σε επιπεδο πολιτικης ομως, δεν εκανε τιποτε διαφορετικο η ΝΔ. Ατολμια ρηξεων και πριν και μετα. Μονο τους μικρους κοπαναγε και το εκανε διαχρονικα. Απλα οταν εφυγε ο Ρουσο και η ομαδα του, ο Καραμανλης εμεινε μονος του και πλεον δεν "ειχε εικονα" ασχετως του τι ελεγε ο ιδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @exadaktylos

    Οντως μας λειπου στοιχεια. Ως εξω απο το χωρο αισθανομαι πιο αντικειμενικος, αλλα δεν εχω ολη την εικονα. Εγω προσωπικα προσπαθω να αλιευσω απο γνωστους μου ΝΔτες αλλα το πραγμα παει περιεργα. Ασε που αυτοι δουλευουν πολυ με το παρασκηνιο και δεν σφαζονται δημοσιως (οπως οι συριζαιοι πχ) υπο το φοβο της διασπασης/μπουρδελοποιησης.


    * Κώτσος και θυσία. Και γω δεν τον εχω για τοσο ξύπνιο, ούτε για τοσο ανιδιοτελη (ο θειος δεν θα το εκανε ποτε αυτο!), αλλα απο την άλλη αν τελικά ποτε δεν ήταν ψημενος να κυβερνήσει, τοτε απλα μπορει να βρηκε την ευκαιρια να πεσει ηρωικα, και γρηγορα μαλιστα.

    Υπαρχει και η αλλη εξηγηση: θα μαθουμε την αληθεια μετα απο 30-40 χρονια, οταν θα εχουν πεθανει ολοι, και θα την πει ο (ακομα ζωντανος τοτε) Μητσοτακης - και με τροπο που να φαινεται πως ο ιδιος ειναι ο μαρτυρας της υποθεσης :))

    "ντροπή με τον ένα, ντροπή με τον άλλο, δεν έκανα με τον άντρα μου παιδιά"


    Γαμάτο!

    Γενικώς συμφωνούμε


    @vkp
    Εγω; Χμμμ αν δεν σου αρεσαν οι last drive θα σου κραταγα μουτρα!!



    @σπιθας
    Αν απο το 100 αφαιρεσεις το 60% της κεντροδεξιας σου μενει το 40% της κεντροαριστερας. Μα καλα, τοσα χρονια αριστερος μονο την διαιρεση εμαθες;!; (καλο ε;;;;)

    Οι οποιο μοιραζονται εν μερει στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε 415 μικρα κομματα. Δεν καθοριζει ομως κυβερνηση διοτι σπανιως εως ποτε περνα "την απεναντι οχθη"

    Κεντροαριστερά
    Κεντροαριστερά
    Κεντροαριστερά
    Κεντροαριστερά

    ΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ Zaphod

    ...Gamoto!!
    Δεν μας φτάνουν οι σεντονιάδες σου, οι αφαιρετικές σκέψεις σου, (δάσκαλος είσαι ή γιατρός, ρε συ;)
    ..άρχισες να Ξυπνάς και πρωί-πρωί;

    Να το προσέξεις!!

    Ένα καλό είπες!!
    .....................

    ***Zaphod***

    "Μα καλα, τοσα χρονια αριστερος μονο την διαιρεση εμαθες;!; (καλο ε;;;;)
    ......................................

    Σπίθας

    Αυτό καλό ήταν:))
    !!

    Τ'άλλα άστα, λάθος προσθαφαιρέσεις:ρρρρ


    Zaphod
    ""Αν απο το 100 αφαιρεσεις το 60% της κεντροδεξιας σου μενει το 40% της κεντροαριστερας.""
    ..............................


    Σπίθας.

    Πάρτο ανάποδα!!
    Πάρτο αλλιώς!!
    Δες το απ'την άλλη!!

    θα σου κάνω ανάλυση, πρωϊνιάτικα;;

    Πας καλά, μωρέ; Σάββατο πρωϊ, έχεις ξαναξυπνήσει τέτοια ώρα;;
    ??

    Ρε καινούργιος μπελάς, μας βρήκε.!!

    Υ.Γ.
    Κεντροαριστερά 60%
    Κεντροαριστερά 60%
    Κεντροαριστερά 60%
    Κεντροαριστερά 60%

    ΟΚ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Η ελπιδα πεθαινει τελαυταια!!

    Που το βρηκε ρε η κεντροαριστερα το 60%???

    Στο 7,5 % του ΚΚΕ ή στο 4,5% του Συριζα;

    Πρεπει να βαλεις μεσα ολο το σκορ του ΠΑΣΟΚ, για να σου βγει 60% του εκλογικου σωματος

    Τωρα εγω τους οπαδους του οποιου Βενιζελου, Σημιτη κτλ τους θεωρω περισσοτερο κεντροδεξιους παρα κεντροαριστερους. Μπορει να ειμαι μαλακας, αλλα νομιζω πως εχω δικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλά 50% - 50%
    Τελευταία προσφορά !!

    Συμβιβάζεσαι ή θα το κάνουμε μπάχαλο
    :ρρρ

    Θα έχουμε μπόλεμο, στο λέω!

    Κόψε κάτι...

    Πιες ένα φραπέ !
    Πιες ένα φραπέ !
    Πιες ένα φραπέ !

    Κερνάω ένα φραπέ, ρα γ@μωτο, αρκεί να συμφωνήσεις...

    σε παρακαλώ, "ρε θείο"
    !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Όσον αφορά το Στυλιανίδη και το ΥΠΕΠΘ διαφωνώ οριζοντίως,καθέτως και πλαγίως. Το γεγονός που σου ανέφερα είναι πραγματικό. Επίσης, εκτός από την αλλαγή του λογοτύπου δεν έκανε τίποτα άλλο (πίστεψέ με και γω μέσα είμαι - και για τον συγκεκριμένο συζητούσα και με υψηλοβαθμο στέλεχος του Υπουργείου).
    Πάντως για τις ικανότητες της Ντόρας εκτός ΥΠΕΞ θα κρατήσω επιφυλάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ο Στυλιανίδης, είναι απλώς ένα κολλητός του συμφοιτητής, τίποτε πέραν αυτού.

    Συμφωνώ, μαζί σου, οριζοντίως, καθέτως και πλαγίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Άρξασθε..πυρ!

    Πρώτη σκέψη.
    Θεωρείς τα εκλογικά ποσοστά ως ψηφοφόρους και φίλα προσκείμενους προς τα κόμματα που ψήφισαν.!

    Μεταφυσική άποψη και λανθασμένη 1001% αν εξετάσεις τους νόμους της Φυσικής επισταμένως!
    :ρρρ

    Γιατί θεωρείς το 43,5% του ΠΑΣΟΚ, ως δεδομένους ψηφοφόρους του, σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση, όπου η ψήφος δεν καθόριζε κομματική ή πολιτική θεωώρηση αλλά και ένα σωρό άλλα πράγματα.( γνωστά είναι, σιγά που θα στα ξαναπώ..)

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

    Γιατί ταυτίζεις την πολιτική του ΠΑΣΟΚ με τον ψηφίσαντα το ΠΑΣΟΚ, σ'αυτές τις εκλογές;;;
    ??

    Υπάρχουν οι ηγεσίες, οι ακόλουθοι και ο λαός που ένας Σπίθας καταλαβαίνει πως ψηφίζει!!

    Οι κοινωνικοί συσχετισμοί και οι κοινωνικοπολιτικές απόψεις και κοσμοθεωρίες δεν αντικατοπτρίζονται σε απόλυτο βαθμό με τα εκλογικά ποσοστά.

    ΚΑΡΑΤΣΕΚΑΡΙΣΜΈΝΟ!!

    Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι σε αντιστοίχιση με τα κοινωνικά αιτήματα και πολλοί πολίτες δεν εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό από τους πολιτικούς σχηματισμούς που υπάρχουν και διαιωνίζουν παρακμιακά φαινόμενα.

    Γιατί δεν δικαιούμαι να συνάγω, ότι:
    οι πυρήνες ων κομμάτων είναι
    ΠΑΣΟΚ ένα 20%
    Ν.Δ ένα 20%
    ΛΑΟΣ ένα 3%

    Οι άλλοι ψάχνονται..

    Ένα 57% είναι αντι-οπαδοί, "λογικοί" αντι-γλύφτες και δημοκράτες

    Γιατί όχι;

    Οι υπολογισμοί σου, έχουν προκατάληψη.
    Τέλος!

    Καλό Σ/Κ!

    Υ.Γ.
    Μην ξυπνάς Σάββατο-Κύριακο, πρωϊ!
    Μου χαλάς το πρόγραμμα!
    :ρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καθυστερημένος αλλά αξίζεις ένα μπράβο για την ανάρτηση είτε βγεις, είτε δεν βγεις εύστοχος. :-)

    υγ. Μια αυθόρμητη μόνο παρατήρηση που βγήκε διαβάζοντας το σχόλιο του δείμου που μιλούσε για δίαλογο με τον λαό και ιδεολογικό πρόσωπο της ΝΔ. Το σχόλιο είναι άκυρο γιατί ούτε ο "λαός" και ούτε η ΝΔ έχουν ιδεολογία για να κάνουν διάλογο. Τα γκελ ως φλιπεράκια βουλευτών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛάΟΣ αλλά και το οτι βουλευτές του ΚΚΕ θα μπορούσαν άνετα να γραφτούν στο ΛάΟΣ είναι ενδεικτικά. Τον ΣυΡιζΑ δεν τον αναφέρω - τα γκελ τα κάνει από μόνος του ανάμεσα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir