Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2013

Το ΠΑΣΟΚ στην αρχαιοτητα*

Εχει ειπωθεί πολλάκις (κυρίως απο εμένα) πως στην Ελλάδα "όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε", με την έννοια πως η πασοκικη νοοτροπια (επιδοματα, διορισμοι, σκυλάδικα, διαμαρτυρίες όταν είμαστε απο κάτω, τρομοκρατία όταν είμαστε από πάνω κτλ κτλ) εχει μπολιάσει σε τέτοιο βαθμό την κοινωνία που ακόμα και οι αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ αυτο που προβάλλουν είναι πασοκικές παραλλαγες όπως είτε ένα "υγιές ΠΑΣΟΚ" (ΝΔ) είτε "ένα νέο ΠΑΣΟΚ" (ΔημΑρ - Συριζα) είτε ένα "πιο πολύ πασοκ για όλους" (ΚΚΕ). Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως γενικά εν Ελλάδι όλοι λίγο πολύ πασοκίζουμε.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως ναι μεν το ΠΑΣΟΚ ειναι πολλά χρόνια στην εξουσία (και λίγα παραπάνω στο προσκήνιο) άρα δικαιολογείται μεν να έχει επηρεάσει την ..ψυχολογία του κόσμου, αλλά απο την άλλη σαν να παραέγινε ...ολική πασοκοποιηση οποτε αναρωτάται καθένας: Μήπως το ΠΑΣΟΚ βρήκε και ενίσχυσε υπάρχουσες δομές και συνήθειες; Μηπως ....είμασταν ΠΑΣΟΚ πριν το ΠΑΣΟΚ; (ο γραφων τον κόβει πως έτσι είναι, αλλα αυτο είναι άλλο καπέλο για άλλο άρθρο). Διαφορες συζητήσεις ξεκινάν εδώ και φτάνουν στην τουρκοκρατία, στο Βυζάντιο, στη μάχη του Νίκα και άλλα. Εδω έρχεται το σημερινό αρθρακι να καλύψει το κενό και να δώσει απάντηση στο ερώτημα.


Η Ελλάδα ειναι μια περίεργη χώρα όπου πολλές φορες οι (φυσικοι και όχι μονο) νόμοι λειτουργουν περίεργα. Πως αλλιως να εξηγήσεις πως για μερικούς ο Κασιδιάρης θεωρείται σοβαρός άνθρωπος, ο Σαμαράς ικανός κυβερνήτης και ο Δον κυρ Φώτης αριστερος; (ε; ε;). Τέλος πάντων, σε κάποια φάση γύρω στο 1920 κάπου στην περιοχή του Καλεντζίου εμφανίζεται μια Καστανόξανθη Τρύπα (μια Μαύρη Τρύπα δηλαδής αλλά ολίγον...χαζή) η οποία είχε την τάση μία να συμπεριφέρεται σαν Μαύρη Τρύπα (ο ρουφών τα πάντα δηλαδής), μία σαν Λευκή (ο φτύνων τα πάντα) και μια σαν....ξανθια (σήμερα είναι Πέμπτη ή Μάρτιος;) και να κάνει ό,τι να 'ναι, πχ τον Σταμάτη να τον κάνει Γρηγόρη, το αυτοκίνητο ατύχημα και το σοσιαλισμό να τον κάνει ύμνο προς την ανεξάρτητη απο το κράτος επιχειρηματικότητα.


Στην παρούσα (δηλαδή παρούσα για το ....1920) φάση δημιουργησε έναν μίνι διπλασιασμό του παρόντος και μια χρονοστρέβλωση με αποτέλεσμα ένα παιδί να κλωνοποιηθεί και να σταλεί στο παρελθόν.


Το παιδάκι έσκασε στην αρχαία Αθήνα γύρω στο 450 πχ και το βάφτισαν έβγαλαν Αλκιβιάδη. Μην έχοντας τις εμπειρίες και τα διδάγματα (εμφυλιος, Μαρξ, μπαμπα τον παπατζή και τέτοια) του παράλληλου  εαυτού του θα δείξει dna-ική ομοιότητα με αυτόν και μόνο καταφέρνοντας να γίνει ικανός, αποτελεσματικός, αγαπητός αλλά και μισητός σε δυο μεγάλους αντιπάλους ενός εξοντωτικού πολέμου, στην υπερδύναμη της εποχής και κατόπιν να φάει το κεφάλι του απο κάποιους που όλως περιέργως δεν τον άντεχαν άλλο. Ειναι γνωστό πως ο Αλκιβιάδης θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να τον κουβεντιάζουν και να τον προσέχουν, να είναι στο προσκήνιο δηλαδής, όπως και ο παράλληλος του εαυτος δεν μπορούσε να διανοηθεί εαυτόν χωρίς πρωθυπουργία.


Καπου εκεί θα λέγαμε πως ξεκίνησε το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως αν λειτουργείτε με βάση το δικό μας a posteriori σημείο αναφοράς, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες δεν το είδαν έτσι διοτι οι καστανόξανθες Τρύπες και οι στρεβλώσεις τους δεν είναι ακριβώς γραμμικά φαινόμενα. Δηλαδή τα δικά μας συνεχή στο χρόνο ανώμαλα χωροχρονικά σημεία έσκασαν εκεί σε ασυνέχειες. Στους δικούς μας χρόνους λοιπόν είχαμε και άλλες εμφανίσεις της καστανόξανθης Τρύπας οι οποιες έκαναν παρόμοιες τζιριτζάτζουλες. Μια τέτοια εμφάνιση με παρόμοιες επιπτώσεις είχαμε στα τέλη του 2004 όταν σχεδόν όλη η Πασοκική ομάδα που αποχωρούσε απο τη διακυβέρνηση της χώρας διπλασιάστηκε και διασκορπίστηκε στο χρόνο.

Ο Κώστας Σημίτης έφτασε στην αρχαία Αθήνα γύρω στο 560 πχ όπου και ταυτίστηκε (αγνώστω τρόπω μιας και δεν μπορείς να πεις πως...μοιάζουν) με τον προσφάτως αποθανόντα Πεισίστρατο  ο οποίος όντως (τελικα!) είχε χτυπηθεί απο εχθρούς και κατέληξε λίγο αργότερα (οι υποψίες λένε πως ο Σημίτης είχε στην τσέπη του πάντα περούκα και ψεύτικο μούσι, ίσως για κανα περίεργο role play με τη σύζυγο, ίσως γιατί είχε απωθημένο με τον Τσε). Η συμπεριφορά του Σημίτη ως Πεισιστράτου, ο οποιος στα τελειώματα εδώ (αλλά και αργότερα) είχε  δείξει ήδη πως θεωρούσε τον εαυτό του περίπου ως το δώρο του Θεού στους Έλληνες, δεν άλλαξε και πολύ μιας και αυτός διπλασιάστηκε σε ώριμη πολιτικά ηλικία, οποτε δεν είχε να δείξει μονο dna-ικες ομοιοτητες αλλά και ομοιότητες στην πολιτική και στην συμπεριφορά.



Με μια μπαρούφα ολκής (θεα Αθηνα, αρμα κτλ μην τα ξαναλέμε. Πως μας έβαλε εμας στο ευρώ; Κάπως έτσι) κερδίζει τους Αθηναίους και τον κανουν τύρρανο. Μόλις καταλαβαίνουν τι μαλακία έκαναν και τον διώχνουν αυτος παιρνει μισθοφορους, παιρνει ξενους συμμαχους, παιρνει απο εδω , παιρνει απο εκει και τελικά τα καταφέρει και τους ξαναμπαστακώνεται στο κεφάλι και για ουκ ολιγα χρόνια μάλιστα.

Οχι πολύ περιέργως (μιας και τα διαχειριστικά τα έχει το παιδί) κάτι κάνει ως τύρρανος και ψιλοσοβαρεύει την πολη η οποία είναι πλεον έτοιμη να ανοιχτεί στον κόσμο και στην δημοκρατία (ο ..Συριζαίος Κλεισθένης είναι στο δρόμο, βλ. σχετικό μελλοντικό άρθρο "Ο Σύριζα στην αρχαιοτητα") αλλά δυστυχώς τα "παιδιά" του δεν ειναι το ίδιο έτοιμα.

Ποια παιδιά του δηλαδή, καταλαβαινόμαστε. Μαζί με τον Σημίτη διπλασιάζονται και ξαναστέλνονται πίσω (με καμια εικοσαριά χρόνια διαφορά. Για διομιση χιλιάδες plus χρονια μετατόπιση δίπλα είναι) οι Χρυσοχοϊδης και Μαντέλης που διαδέχονται τον Σημίτη ως "γιοι" του (μιας και πασοκικά ειναι λίγο ή πολύ παιδιά του) και ονομάζονται Ιππίας και Ίππαρχος αντίστοιχα. Προφανώς συμπεριφέρονται όπως συμπεριφερόντουσαν και εν σύγχρωνι Ελλάδι. Ήτοι ο Μαντέλης ήταν κλεψά, ρεμούλα, κονόμα και καθισιο και ο Χρυσοχοϊδης είχε χόμπι την ...ασφαλεια και την στρατοκαβλία. Μολις μάλιστα βρήκε και δικαιολογία μετά το φονο του Ιππάρχου Μαντέλη, να κάνει τα δικά του σε μια χωροχρονική περίοδο που οι έννοιες αστικά δικαιωματα και κράτος δικαίου και τέτοια δεν είχαν φορεθεί ακομα, ε τότε του γάμησε το κέρατο μέχρι που τον φάγανε και αυτον και ησυχάσαμε. Δηλαδή δεν ησυχάσαμε ακριβώς μιας και την κοπάνησε για Περσία μεριά και ήθελε και να ξανάλθει σίγουρος πως "ο λαος τον θέλει". Όλα αυτα οχι όμως πριν φτιάξει για τα καλά την ολιγαρχική μερίδα στην Αθήνα η οποία έκτοτε μας τραβολογάει και αυτή κρύβει τα αρχικά πασοκικά γονίδια επισήμως αναγνωρισμένα που έφτασαν μεχρι τις μέρες μας, μια ακόμα απόδειξη της αδιάλλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή.

Παρενέργεια της χρονοστρέλβωσης του 2004 είναι ο multi-υπερ-πολλαπλασιασμός του Πάγκαλου και η εμφάνισή του "απο το πουθενά" στη θάλασσα του Αιγαίου και πιο συγκεκριμμένα στην Σαντορίνη. Η έκρηξη του ηφαιστείου, τα κύματα λάβας, τα τσουνάμι κτλ που ακολούθησαν ευλόγως προκάλεσαν την καταστροφή του τότε Μινωικού και Αιγαι-ικού πολιτισμού. Φήμες λένε πως ο multi-υπερ Θόδωρος ανέκραξε "μαζί την κάναμε" πριν σκάσει στον κρατήρα.





Μια άλλη περίεργη παρενέργεια ήταν ο διπλασιασμός της Βάσως Παπανδρέου η οποια κατέληξε στην Σπάρτη προς τα τέλη του Πελοποννησιακού Πολέμου και έγινε μετέπειτα γνωστή ως ...ο Στρατηγός Κλέαρχος ο Λακεδαιμόνιος κάτι που μας κάνει να υποπτευθούμε πως:
α) ο γράφων το έριξε στα τσίπουρα πρωινιάτικα ή
β) δεν ειναι τυχαίο που την λέγαμε γυναίκα με αρχίδια.
Το αλλοπρόσαλλο της συμπεριφοράς του Κλεάρχου μας το επιβεβαιώνει. Πήγε για τοποτηρητής και έκανε ένα μικρό δικο του βασίλειο στη Θράκη, πήγε να παίξει ρόλο στο βασίλειο της Περσίας και τελικά έφαγε το κεφάλι του μην πιστεύοντας πως μπορεί να τον φάνε μπαμπεσικα οι ...πρωτόγονοι. Ο στρατος του κέρδισε ο ίδιος (εεεε η ίδια;) όμως όχι. Αλλα και ο βασιλιάς που είχε προτείνει τα ίδια δεν έπαθε;

Ομοια περίεργη τύχη είχε και ο Γιαννίτσης ο οποίος ταυτίστηκε με τον ....φιλόσοφο Εμπεδοκλή  του οποίου την ταυτότητα υπέκλεψε όταν αυτός...εξαφανίστηκε και το μόνο που τελικά κατάφερε ήταν να  πέσει σε ένα Ηφαίστειο και να ανεβάσουμε αμέσως level ως χωρα, ήπειρος και γαλαξίας.




Τελευταίος (προς το παρον γιατί βαριόμαστε) διπλασιάστηκε και επανεμφανίστηκε στο απώτατο παρελθόν (λίγο μετά τον Πάγκαλο) ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος στη σφαίρα του θρύλου διέπρεψε ως ο Αίαντας ο Λοκρός στον Τρωικό πόλεμο. Η μετάβαση του έκανε λίγο καλό μιας και

α) αδυνάτισε και 
β) έδειξε πως είναι ικανός στο να σφάζει και μόνος του και όχι μόνο νομοθετώντας
Και αν σας φαίνονται τρελά αυτά που κάνει εδώ και τώρα που να δείτε τι έκανε ο κλώνος του εκεί και τότε. 





* Η όλη ιδέα ξεκίνησε σαν το ΠΑΣΟΚ απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα, αλλά σαν κάποιος να βαριέται να γράψει τη νέα ...Οδύσσεια!

2 σχόλια:

  1. Φήμες (δε) λένε ότι όλα προκλήθηκαν όταν έκλασε ο Πάγκαλος...

    Μόνο το Πασόκ; ήθελα να δω και την αρχαία version του Καραμανλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχες κατεβάσει πολύ πράμα πρωϊνιάτικα ε; :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir