Ουφ πεσατε να με φάτε! Άντε και να δούμε ποιος θα φορολογήσει ποτέ την εκκλησία!

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2016

Ανασκόπησις

Έναν χρονο έχουμε "κυβέρνηση της αριστεράς" και τα αριστερά μέτρα τα ψάχνουμε με το τηλεσκόπιο. Θα μου πεις περιμενες κάτι διαφορετικό; 
Στα βασικά (οικονομικά), το ομολογώ πως όχι. Ειχαμε πει πως θα πάει έτσι, απο την στιγμή που ο Σύριζας έκανε την μνμονιακή στροφή, ή ακριβέστερα κώλωσε να κάνει αυτό που είχε πει πως θα κάνει, κάτι όχι και τόσο παράλογο στην τελική.

Ο Σύριζα βλέπει ξαφνικά μπροστά του ένα Grexit

Τέλος πάντων μπορούμε να δούμε λίγο μερικά βασικά πεπραγμένα εκεί που μπορεί να βάλει χέρι, δηλαδή σε λίγα, ομολογουμένως πράγματα μιας και η πολιτική μας (με ευθύνη πλέον ΚΑΙ του Σύριζα) ποδηγετείται απ έξω.


* Σύμφωνο Συμβίωσης: Το 1ο αριστερό και κοινωνικά φιλελεύθερο μέτρο της κυβέρνησης. Περιμέναμε κοντά ένα χρόνο και χρειάστηκαν 2ες εκλογές αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.


* Αποπομπή (!) Σφακιανάκη: Το τρεντ της ημέρας. Κανείς δεν κατάλαβε αν εφυγε, τον φύγανε, πήρε προαγωγή (!) ή έφαγε δυσμενή μετάθεση. Τον είχα ξεχάσει τον τύπο, μέχρι που ο Batcic μου θύμησε το Blogme.gr και τον Παστίτσιο. Ο μπάτσος που ζήτησε την χείρα βοηθείας της εκκλησίας (και παραπονέθηκε πως δεν την είχε) όταν ξέσκιζε νόμους ευρωπαϊκους και εγχώριους για να πιάσει τον διαχειριστή μιας σατυρικής σελίδας μας το παίζει πρωτοπορία και άριστος κτλ. Αν τέλος πάντων τον φύγανε καλώς. Άτομα με γνώσεις υπολογιστών παίζουν στις υπηρεσίες ασφαλειας πολλά, ας βρούνε έναν που να μην είναι ντιπ καταντίπ μπαστουνόβλαχος. Στα συν αν τελικά φύγει.


* Διορισμοί ημετέρων συριζαίων. Τέλος πάντων το όλο θέμα ειναι βασικά μούφα, αλλά ας το δούμε.
- Όταν αλλάζει μια κυβέρνηση, βάζει (πάντα) σε πολιτικές θέσεις τους δικούς της. Αλλιώς δεν έχει νόημα να αλλάξει η κυβέρνηση, νιε;
- Το παντεσπάνι έχει ψιλοφαγωθεί οποτε μιλάμε αναγκαστικά για μικρους αριθμούς. Οι εποχές των μαζικών διορισμών σε Ολυμπιακή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΑΤΕΕ, ΣΕΛΕΤΕ κτλ κτλ δείχνουν (με την εξαίρεση μερικών.... Μουσείων) να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
- O Σύριζας του 3% ήταν αναγκαστικά κόμμα συγγενων και φίλων, ακριβώς λόγω του μικρού αριθμού στελεχών του και της συγκέντρωσης των ψηφοφόρων του στα αστικά κέντρα. Ε όταν μεγάλωσε και έγινε πιο πολυπληθής βρήκε νέα άτομα τα οποία, αν θέλετε το πιστεύετε, δεν φυτρώσανε, αλλά προυπήρχανε  και οι περισσότεροι ηταν πασόκοι, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί οι περισσότεροι Έλληνες ειναι κατά βάθος Πασόκοι. Αηδία και ουστ και μαζί σας, αλλά αν νομίζετε πως υπάρχουν σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν αγνοί, αμόλυντοι και άσπιλοι ψηφοφόροι, μάλλον ζείτε σε θερμοκοιτίδα. Ήταν λοιπον εκ των πραγμάτων αναγκασμένος είτε να βάλει καινούργιους (που ήταν πασόκοι) είτε να βάλει παλιούς (που ήταν συγγενεις, κουμπάροι, γκόμενες και γκόμενοι). Καινούργιους δεν θέτε, πασόκους δεν θέτε, παλιούς (που είναι συγγενείς) δεν θέτε, τι θέτε; Τον Τζήμερο να έβαζε;
- Βεβαίως η όλη φάση έγινε ατσούμπαλα και επικοινωνιακά στοίχισε μιας και μπορεί ναι μεν το Μαξίμου να λέει πως έχει εξακόσιους τόσους και οι άλλοι ειναι αλλωνώνε (Βουλή, κόμματα κτλ) αλλά ποτέ δεν το τεκμηρίωσε ικανοποιητικά οπότε....


* Αγρότες. Ειμαι γενικά αλληλέγγυος σε κάθε κίνηση διεκδίκηση εκτός από αυτές που γίνονται από δικηγόρους και αγρότες. Στους δικηγόρους ειναι θέμα κυρίως χαβαλέ, να χουμε κάτι να πειράζουμε, αλλά στους αγρότες μένω κάθετος εδώ και 25 περιπου χρόνια. Διότι:
- Εχουν τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, είναι δηλαδή οι ευνοημένοι του συστήματος αν και έχουν το χαντικαπ των μικρών συντάξεων, οπότε πάσο.
- Παρόλο το αβέβαιο της φύσης του επαγγέλματος είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, κυρίως μεσω των επιδοτήσεων. Μικρές ξεμικρές, δίκαιες, άδικες, πραγματικές ή μούφα πέφτουν κάθε χρόνο, γι αυτό άλλωστε και οι αγρότες είχαν κάθε λόγο να "#menoumeevropi.
- Δεν εχουν εκφράσει ποτέ (;) καμία αλληλεγγύη σε καμία άλλη κοινωνική ομάδα, απεναντίας (όντας οι περισσότεροι συντηρητικοί μέχρι κέρατο και σε "σιωπηλή πλειοψηφία" ψηφοφόροι της ΝΔ) ήταν πάντα απέναντι σε κάθε προοδευτική κίνηση. Από την μη αναγραφή του Θρησκεύματος στις ταυτότητες, μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης και την είσοδο μεταναστών (προτιμούνται μόνο ως δουλοπάροικοι) ήταν "πάντα" αντιδραστικοί του κερατά. Θα μου πειτε τσουβαλιάζεις και γίνεσαι άδικος, δεν ειναι όλοι ίδιοι. Προφανώς και δεν είναι, αυτό που λέω ειναι πως η πλειοψηφία πάει κατά κει. 
(Tεκμηρίωση

Εκλογές του Μαϊου του '12 -  ποστ :
Τι ψήφισαν οι αγρότες;
* ΝΔ: 29,6%
* ΠΑΣΟΚ: 19,5% 
Συνολο ΝΔΣΟΚ: 49,1%
Συριζα: 5,7%

Εκλογές Ιουνίου '12 - ποστ
Τι ψήφισαν οι αγρότες; 
* ΝΔ: 34%
* ΠΑΣΟΚ: 18% 
Συνολο ΝΔΣΟΚ: 52%
Συριζα: 22%
(Σημ. του Ζ.: οι εκλογές που έβγαλαν την πιο ανάλγητη και "μισητή" κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Αν οι αγρότες δεν είχαν στοιχηθεί τότε πίσω από το ΝΔΣΟΚ, δεν θα είχαμε αυτήν την κυβέρνηση)

(Σημ. του Ζ. 2: φαντάζομαι πως στις εκλογές του '15 ο ΣΡΖ θα ήταν 1ο κόμμα στους αγρότες, όπως και παντού αλλωστε, αλλά: α) δεν έχω στοιχεία και β) ο οπορτουνισμός της τελευταίας στιγμής καίτοι θεμιτός δεν σημαίνει και καμια ιδιαίτερη αλλαγή νοοτροπίας ή και ιδεολογίας. Ευχαρισθώ)
)
-  Διαχρονικά έχουν πρακτικά φορολογική ασυλία και κυρίως:
- ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (σιχαμένη εξαίρεση η "αποχή" που είχαν κανει οι πανεπιστημιακοί πριν κάτι χρόνια που ήταν και απεργία και απαιτούσαν να πληρώνονται). Οταν ο άλλος απεργεί δεν παίρνει μισθό, όταν κλείνει το μαγαζί του δεν έχει πελάτες, όταν κλείνει την σχολή κινδυνεύει να χάσει εξεταστική/εξάμηνο/διακοπές (ο γράφων έχει χάσει και τα τρια κατά τη διάρκεια των σπουδών του και μάλιστα για κινητοποιήσεις που δεν (πολυ)συμμετείχε, αλλά έκανε μόκο γιατί αμα ειναι αποφαση της συνέλευσης ειναι αποφαση της συνελευσης και α μα πια). Ο αγρότης όταν το κλείνει το δρόμο δεν παθαίνει τίποτα. Ρε τίποτα. Όχι τόσο γιατι "εχει τους εργάτες" (που μπορεί να έχει, μπορεί και να μην έχει) αλλά διότι πως τυχαίνει ρε πούστη πάντα οι αγροτικές κινητοποιήσεις να πέφτουν πάνω σε εποχή που τα χωράφια δεν θέλουν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα (να καθιερωθεί παρακαλώ εκτός από τις εποχές "σποράς", "θερισμού", "κλαδέματος" και η εποχή μπλόκων)
Το αγροτικό ζήτημα ειναι περίπλοκο κυριως διότι από την μία οι αγρότες όντας τα αποπαίδια του μεσοπολέμου αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου, μεταπολιτευτικά έχουν γίνει και γαμώ τα κακομαθημένα με διαχρονική συλλογική ευθύνη των πολιτικών φορέων γενικώς, ενώ από την άλλη η πρωτογενής παραγωγή είναι ευαίσθητος και κρίσιμος τομέας και δεν ειναι ώρα για να τον απαξιώνουμε.
- Όσα αιτήματα μελέτησα (1, 2) μου κάνουν λιγο κουκου ή παρτακισμό. Πχ:
-- Το να ζητάς (πρακτικά) αφορολόγητο στα 24 χιλιάρικα, όταν δίπλα σου γαμιέται το σύμπαν ειναι κάπως χου.
-- Το να ζητάς να μειωθούν τα δικά σου όρια σύνταξης και όχι γενικώς, επίσης.
-- Το να ζητάς πίσω τις επιδοτήσεις Χατζηγάκη, όχι γιατί ήταν σωστές, αλλά γιατί τις "κέρδισες με  αγώνες" μου κάνει πασοκίλα αν και ομολογώ πως δεν το κατέχω το ζήτημα.
-- Το να θεωρείς φτωχό αγρότη αυτών που έχει τζίρο 40.000 μου κάνει άρνηση της γαμημένης της πραγματικότητας.
-- Βεβαίως σε πολλά έχουν δίκιο οι άνθρωποι, πχ η σύνταξη στα 67 ειναι γενικώς ηλίθια ιδέα, αλλά παραμένει η εντύπωση πως ειναι κυρίως παρτάκηδες και όχι κατά των αναλγητων μέτρων γενικώς.


* Ασφαλιστικό. Πάει μαζί και το αγροτικό και κάνει τζιζ. Οπως ειναι τα πράγματα ότι και να κάνεις δεν σώνεται η φτιάξη, αυτό το ξέρουν ακόμα και οι τελωνοφύλακες. Τέλος πάντων, να πω τα εξής (προαπαιτούμενη ύλη: http://aeisixtir.blogspot.com/2015/06/blog-post_18.html) :
- Είναι απαράδεκτο για αριστερή κυβέρνηση, και με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό δεν ειναι ανταποδοτικό, να υπάρχει τέτοια ανισομέρεια στις συντάξεις. Η εθνική σύνταξη (νμζ πρωτοειπώθηκε από τον Μάνο) είναι καλή ιδέα (όπως και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), αλλά αν ακόμα μιλάμε για συντάξεις 2000+ ευρώ σε μια πιάτσα που δεν παίζει χρήμα, ε τότε η αριστερή μας κυβέρνηση μάλλον κάνει κάτι μή αριστερό εδώ πέρα. Το φημολογούμενο πλαφον έπρεπε να έχει πέσει από το - πρώτο 15μερο με ταυτόχρονη αύξηση της ελάχιστης σύνταξης. 
- Το δίλημμα ειναι διαχρονικά το ίδιο, τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια. Είτε αυξάνουμε τις εισφορές και γαμάμε τους νέους είτε μειώνουμε τις συντάξεις με x,y τρόπο και γαμάμε τους γέρους. Όλες οι κυβερνήσεις, με διάφορα τερτίπια και ζεϊμπεκιές καταλήγουν πάντα να γαμάνε τους νεους, ειδικά αυτούς που ξεκινάνε τώρα να δουλεύουνε. Με το μνημόνιο μειωθήκανε από λίγο έως πολύ καποιες συντάξεις, αλλά όπως στα περισσότερα του Μνημονιου η όλη φάση έγινε τελείως ανορθολογικά και στα πρόχειρα με κριτήριο κυρίως το να βγουν οι αριθμοί και όχι να έχει κάποια λογική (ανακατανομής, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανταποδοτικότητας, εγγυημένου εισοδήματος) το σύστημα. Α, και να μην πολυπειραχτούν μερικοί μερικοί. Η πιο λογική εξήγηση για την συμπεριφορά των κυβερνήσεων ειναι πως ξέρουν πως οι δικαστές θα βγάλουνε off και αντισυνταγματικούς τους νόμους που θα κόψουν κάπως τις συντάξεις, ακόμα και τις παράλογες, οπότε βαράμε στα σίγουρα. Οι δικαστές που συνέχεια βγάζουνε off σχετικούς νόμους που μπορεί να κοπανάνε τους μεγαλύτερους είναι:
α) ειναι και αυτοί στα πρόθυρα σύνταξης - τα καλά και συμφέροντα δηλαδής, και
β) όντας "τριτοδεσμίτες" ή της "θεωρητικής" κατεύθυνσης αδυνατούν να καταλάβουν και πολλά μαθηματικά, όπως πχ πως οι συντάξεις δεν ειναι ανταποδοτικές και πως το επιχειρημα "τα πληρώσαμε" δεν στέκει, ειδικά στις μεγαλύτερες συντάξεις, όπως οι δικές τους ας πούμε.
- Η υποψία μου λοιπόν ειναι πως και πάλι η μπίλια θα κάτσει στις πλάτες των νεότερων, μόνο που με την ανεργία που παίζει τώρα το πραγμα αρχίζει και ζορίζει στα σοβαρά


* Κανάλια. Φτάσαμεεεε!
- Τα ιδιωτικά κανάλια χρωστάνε της Μιχαλούς λεφτά. Με βάση τους νόμους της αγοράς έπρεπε να έχουν βαρέσει 32 λουκέτα.
- Τα ιδιωτικά κανάλια δεν βαράνε λουκέτο - και δεν πληρώνουν κιολας. Αρα προφανώς κάτι χου έχει η δουλειά. Άρα διαπλοκή.
- Η ιδέα να βγάλεις άδειες, νόμιμες και ωραίες, για τις συχνότητες, τις οποίες τα κανάλια πληρώνουν για να καταλαμβάνουν ειναι σωστή και έπρεπε να έχει γίνει πριν 152 χρόνια. Δεν είχε γίνει μέχρι τώρα άρα χου άρα διαπλοκή.
- Τώρα δεν κατάλαβα γιατί πρέπει οι άδειες να ειναι 4 ή 42. Κάποιος λογικός θα έλεγε πως να ειναι όσες θέλουνε, αλλιώς να βγάλουμε και αριθμό αδειων για κομμωτήρια ή τα φαρμακεία, όπως έκανε ο Κούλης από Βουλής και ξέχασε ο φιλελεύθερος πως το δικό του κόμμα πήγε κόντρα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπως πχ τα ταξί  ή τα φαρμακεία - που ήταν και μνημονιακή του υποχρεωση στο τέλος τέλος.
- Ο αντίλογος πως με πολλά κανάλια, μή βιώσιμα κτλ αυξάνεται ο κίνδυνος διαπλοκής ειναι βεβαίως βάσιμος αλλά:
-- Ακόμα και με μισό κανάλι αν ο άλλος θέλει να ειναι διαπλεκόμενος θα ειναι διαπλεκόμενος. Τα πολλά καναλια θεωρητικά μοιράζουν την πιτα, ακόμα και της διαπλοκής, δεν την μεγαλώνουν.
-- Το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να είναι να τηρούνται οι νόμοι; Γιατι φτάσαμε το ζητούμενο να ειναι "να μην μπορείς" ή να "μην χρειαζεται" να παρανομήσεις;
Πόρισμα. Καλός ο έλεγχος, καλύτερες οι άδειες, ακόμα καλύτερο να μην ασχολείται η κυβέρνηση με το πόσες θα είναι αλλά με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας. Και μετά να το τηρεί. Η τελική υποψία μας ειναι πως απλα η κυβέρνηση φέρεται εκδικητικά στην ομολογουμένως απαράδεκτη λειτουργία των καναλιών την τελευταία τουλαχιστον πενταετία.


* Κοντονής. Respect. Δεν ξέρω αν θα βγάλει την θητεία, δεν ξέρω αν θα τα  καταφέρει τελικά, αλλά ειναι ο πρώτος που φαίνεται πραγματικά να προσπαθεί, όχι να εξυγιάνει το ποδοσφαιρό και τέτοιες πίπες, αλλά τουλάχιστον να μας γλιτώσει από αυτόν τον εσμό τραμπούκων και εγκληματιών που έχουν γίνει οι οργανωμένοι οπαδοι-στρατοί επιχειρηματιών (έκοντες άκοντες) που έχουν τις ομάδες. Το αν θα κλείσει τις "παράγκες" ειναι θεμα δύσκολο που άπτονται και άλλων υπουργείων και δομών, αλλά το να μην σκοτωνόμαστε για να δούμε ένα ματς ειναι εντός των δυνατοτήτων του και δείχνει να το θέλει. Για να δούμε...


5 σχόλια:

  1. Α. Κοντονής είναι γτπ...συνεχίζει ουσιαστικά ότι γινότανε μέχρι τώρα, χαδάκια στο μεγάλο χοντρό αφεντικό και τσαμπουκά στα κορρόιδα...μαζί με κάτι περίεργα χουχουχού του Αλέξη με τον Μώραλη, πολύ βρώμα η δουλειά

    Β. υπάρχουν πάντως κ ορισμένα άλλα πραγματάκια που πρέπει να πούμε:

    1. έγιναν αντικυβερνητικά συλλαλητήρια, έκλεισαν δρόμοι και (ακόμα) δεν έχουν στείλει τους μπάτσοι να κοπανάνε ανοιχτά...από την χουντίλα της προηγούμενης διακυβέρνησης, είναι μια ξεκάθαρη βελτίωση...να δούμε πόσο θα κρατήσει γιατί οι αγρότες το πάνε επίτηδες στον τσαμπουκά με την ελπίδα οτι θα ρίξουν την κυβέρνηση και θα έρθει ο ο Κούλης να τους μοντάρει (σε προσωπικό επίπεδο)...

    2. έφαγαν άκυρο οι μάγκες στις σκουριές αν και δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς γιατί (δεν μας νοιάζει κιόλας)

    3. έγιναν (και θα γίνουν από ότι φαίνεται) ορισμένοι διορισμοί (όχι δεν μιλάω για μετακλητούς) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (+ΔΕΚΟ) οι οποίοι έγιναν και φαίνεται οτι θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και χωρίς συνέντευξη (για να θυμηθούμε τα ρεζιλίκια των προηγούμενων)

    4. ορισμένοι μεγαλοκαβάντζες (πρώην σύμβουλοι πρωθυπουργών κλπ) αναγκάστηκαν να έρθουν και να ακουμπήσουν κανά φόρο ενώ μέχρι πρότινος στα 3 εκ φοροδιαφυγή τους κάναμε και 1 δώρο

    5. ακολουθήθηκε μια ανθρώπινη προσέγγιση με τους πρόσφυγες αντί των γνωστών χαριτωμένων "να τους πνίξουμε για παραδειγματισμό" που έλεγαν (και έκαναν) οι πρηγούμενοι

    6. στο ίδιο πλαίσιο, πέρασε και το νομοσχέδιο για ιθαγένεια (σε αντίθεση με το "αν παίζεις ΝΒΑ τότε σε αγαπάω αλλιώς άντε και γ@@@σου κωλόμαυρε" ή το αντίστοιχο για άρση βαρών και αλβανούς κλπ των προηγούμενων)

    7. δεν έχει διοριστεί (ακόμα) η μισή Άρτα σε διάφορα μουσεία ανά την Ελλάδα ούτε και την είδαμε να φιγουράρει σε καμια λίστα με παραμεθόριες περιοχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mε τον Κοντονή νμζ πως γίνεσαι άδικος. Υπουργος αθλητισμου ειναι, οχι Προστασιας του Πολίτη και οι γαύροι μέχρι στιγμής δεν έχουν (φετος) κάνει καφρίλες.
    Επαιξε καμποσες σφαλιάρες με τους διαιτητες και τις ΕΠΣΑ, ΕΣΠΑ (που ειναι της παραγκας δηλ του χοντρου) πως λέγονται, μέχρι και με τα καναλια που ελεγαν για grexit στο ποδοσφαιρο και τετοια.... αντικειμενικα και δεν μάσησε. So far so good να λες

    Στα λοιπά συμφωνούμε, απλά:
    - Ισως να ειναι too little, too late
    - Στο επικοινωνιακο κομμάτι η κυβ έχει χάσει αρκετους πόντους. Θα μου πεις παίζει μπάλα μονη εναντιον όλων αλλα και πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άσε μας τώρα με τον Κοντονή τη λέρα...μια χαρά καφρίλες κάνουν και οι επιστήμονες του χοντρού αλλά εκεί κάνει τζιζ...η μεγαλύτερη απογοήτευση της κυβέρνησης (μαζί με τον νεοΠάγκαλο παιδείας)

    α, πέρασε και η καύση νεκρών με το παράλληλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον αέρα πυροβόλησαν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. το βράδυ της Πέμπτης έξω από το στάδιο «Καραϊσκάκης» για να ξεφύγουν από την ενέδρα αγριεμένων χούλιγκαν. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «ενέδρα θανάτου» που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 αστυνομικοί.
    http://www.newsgf.net/2016/02/11_12.html

    και τι κάνει ο Κοντονής;;; κο κο κο
    ή μάλλον τι κάνει κο κο κο; ο Κοντονής

    γκέγκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε σχέση με τα όσα έκαναν οι προηγούμενοι πάλι καλά ήμαστε. Μέχρι και μπαχαλάκιδες των γηπέδων έπιασαν. Ποιος το περίμενε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

aeisixtir